[ Cink-kadmijum @ 10.06.2012. 21:36 ] @
Hocu da zastitim neke predmete od metala, od korozije. Imam kucnu kadu za elektrolizu (home-made) dobru volju i ne bas puno para.
Kako to da uradim?

Da bih bio precizniji, evo pojasnjenja naslova:
Zaštita galvanskim prevlačenjem zasniva se na dobijanju galvanskih prevlaka elektrolizom vodenog rastvora soli metala koji postaje prevlaka (pocinkovanje, kadmiranje, kalaisanje, niklovanje i hromiranje). Ako metal prevlake, na primer cink, ima niži elektrodni potencijal od osnovnog metala, na primer železa, ta prevlaka štiti metal mehanički i elektrohemijski, jer je anoda. U slučaju da metal prevlake, na primer kalaj ili hrom, ima veći elektrodni potencijal od osnovnog metala, npr. železa, zaštita ima samo mehanički karakter (u slučaju oštećenja prevlake, razara se osnovni metal).

Treba mi upustvo, i smernice u nabavci repromaterijala. Hvala.
[ tandrkalo1 @ 10.06.2012. 21:52 ] @

Za kajal znam da postoji u bilo kojoj gvozdjari u sipkama, takodje tako postoji i cink a za ostale metale ne znam...

[Ovu poruku je menjao bakara dana 11.06.2012. u 09:21 GMT+1]
[ Cink-kadmijum @ 10.06.2012. 23:32 ] @
rasiri malo temu - kako ide to sa kalajem i cinkom?
hvala, pozz
[ Cink-kadmijum @ 11.06.2012. 08:39 ] @
gde si stavio temu? daj link molim te,
hvala,
pozz
[ bakara @ 11.06.2012. 10:12 ] @
Napisao si komentar u svojoj temi:
http://www.elitemadzone.org/p3121907
[ Cink-kadmijum @ 12.06.2012. 15:19 ] @
hvala ti, nisam znao da je to sad povezano. Pozzz
[ štampar @ 28.06.2012. 20:22 ] @
Osim dobre volje i kade treba ti još jedna kada za odmašćivanje pa zatim još jedna kada za ispiranje...pa sistem za prečišćavanje otpadnih /ispirnih voda....pa ispravljač...pa laboratorija za kontrolu rastvora koje koristiš i hemikalije za ''popravku'' rastvora...
...osim dobre volje i koječega što sam nabrojao treba i dosta znanja/iskustva...
Najlakše ćeš nabaviti rastvore ali šta će biti kad se npr. prevlaka nekog metala ne uhvati dobro za osnovni metal?Ili kad prevlaka počne da se ljušti i ljuspa?Ili izvadiš komad iz kade a ono prevlaka sa ''bubuljicama''?

Galvanizacija je vrlo,vrlo precizan posao a svaka ma i najmanja greškica se primeti...

Cinkovanje je generalno najlakše a i najeftinije...mislim da se naplaćuje po kilogramu materijala koji ti galvanizer pocinkuje a to košta 50 ili 100 dinara...Suviše jeftino da bi se neko kod kuće zamlaćivao stim i potrošio mnogo,mnogo više novca...

Iznad kade obavezno okači spisak hemikalija koje se nalaze u kadi,neke od njih su vrlo,vrlo otrovne...
[ Cink-kadmijum @ 29.06.2012. 14:02 ] @
Sad sam zvao neke metalce, i kazu mi da je niklovanje 5eur po kilogramu predmeta koji im donesem...

Mozda mi je to najbolja varijanta, osim naravno, ako ne nadjem nekoga da mi to uradi za dz.

hvala ti, pozzzz
[ centrotrn @ 01.11.2012. 21:46 ] @
Evo ispadoše mi oči od silnog čitanja i traženja odgovora po forumima, ali nigdje ne nađoh po što sam došao. Planiram malu radnjicu za niklovanje i pozlatu, ništa veliko. Kuharica za pozlatu mi je poznata, neću koristiti cijanide, ali nigdje nisam nasao kakav mi ispravljač treba, planiram da bi neki od 15 Volti i 30 Ampera bio dovoljan.
Nigdje ne kažu da li se mora regulisati zasebno i napon i struja (treba mi oko 8 Volti, a struja se računa od 1A/dm2 površine onog što pozlaćuješ). Serviseri mi kažu da ne treba regulacija struje (amperi) jer se on dobija dizanjem napona, a kuharica kaze da se struja dobija po formuli koju sam gora naveo uz konstantan napon.
Da li napon treba biti skroz ispeglan ili treba pulsirati? Šta znači galvanski odvojen? Molim Vas za pomoć jer vidim da je na ovom forumu ogroman intelektualni potencijal, a na svakom koraku dolazim do oprečnih mišljenja i podataka.
Još ako bi me neko uputio kako da napravim ispravljač bio bih mu neizmjerno zahvalan....
[ štampar @ 12.12.2012. 23:56 ] @
Treba ti regulacija i napona i struje,pošto već nisi upućen u problematiku ispravljač ne možeš sam ni napraviti.

Ponekad treba i reversna struja ...

I nećeš nigde naći odgovor na ta pitanja jer to što si zamislio iziskuje ipak poprilično znanja i iskustva a to se stiče godinama,nije galvanizacija tako jednostavna kako se misli pa se može složiti u par rečenica...Pročitaj moj prethodni post.

P.S.
Šta je ''kuharica''?
[ centrotrn @ 14.12.2012. 10:55 ] @
Nedugo poslije pisanja na forumu naletio sam na ispravljač čije karakteristike navodiš u svom postu i mislim da zadovoljava moje trenutne potrebe. http://www.aaaequipmentresourc...-10A-DC-POWER-SUPPLY_p_74.html. Znam da se do iskustva ne dolazi preko noći, a kako za prekvalifikaciju nemam vremena, moraću da se snalazim drugačije. Ipak hvala na savjetima.P.S.

Pod kuharicom sam mislio na knjigu recepata i materijala.
[ zoksy @ 24.12.2012. 21:05 ] @
Mozda je ovo sto ja imam zastarelo ali imam u knjizi neke podatke o galvanizaciji. Ako je slika citljiva izbacicu sve sto ima ako nekoga interesuje.Pozdrav.
[ zoksy @ 02.06.2019. 17:33 ] @
Evo Jos nesto u vezi galvanizacije za drugara Koji mi je pisao pp.