|
[ coveceee @ 18.06.2012. 16:24 ] @
| imam pitanje a mozda neko ima odgovor... davne 1989god su moji kupili plac(deo njive), napisali ugovor sa tadasnjim vlasnikom koji naravno nisu overili u sudu(bilo srecno vreme) i sada kad ja hocu da sredim papire, gradim nesto pojavljuje se neko treci koji je uknjizio taj plac na svoje ime, ne znam kako ali jeste. taj koji je prodao taj plac mojima nije vise medju zivima ali njegov unuk(naslednik) ne spori da je taj deo prodat nama. ima li neko odgovor sta kome trebam da radim da bih to sredio?
|
[ ventura @ 18.06.2012. 16:29 ] @
Za tvoj problem nadležna je Uprava Vodovoda...
[ coveceee @ 18.06.2012. 16:45 ] @
cuti kad nisu mali zeleni, hvala na odgovoru
[ jnk @ 18.06.2012. 18:43 ] @
Prvo moraš videti po kom osnovu se taj treći uknjižio a to znači da li je taj preminuli i njemu prodao ili je prodao nešto što nije bilo njegovo ili je taj treći malo zakrao njemu itd.
[ coveceee @ 18.06.2012. 20:46 ] @
ok, i sta nakon toga, sta ako je posto ima vise parcela tu on naveo da je to njegov deo posto i taj covek ima plac tu, pored mog, da li je moguce da je na osnovu toga progurao da uknjizi na svoje ime i moj deo, u principu mene zanima najvise da li trebam da ganjam ovog naslednika ili ovog osvajaca ili oboje na gomilu, naravno to sve uglavnom zavisi od prethodnog posta, da se prvo utvrdi osnova tog uknjizenja ali bi ja u medjuvremenu maltretirao nekog.
[ New Village DC @ 18.06.2012. 21:54 ] @
Predlazem ti da nadjes nekog dobrog advokata i da se raspitas. Mislim da bi u tvom slucaju trebao preko suda da izdejstvujes resenje o vlasnistvu, a to na osnovu dogovora (ugovora) i svedoka. Nisam bas siguran kako i sta konkretno na sudu tj. koga trebas da tuzis i na osnovu cega, ali ce ti advokat vec reci. Ako je ova treca strana uknjizila tvoj deo parcele onda se ja mislim sve komplikuje, ali za sve ima resenje. Trebace ti dobar advokat i zivci, a za advokata ce ti trebati jos i novac. Spremi se...
[ ventura @ 18.06.2012. 22:09 ] @
Nemojte da zajebavate čoveka da još i baca pare na gluposti i advokate. Zakon je tu prilično jasan.
Citat: Ugovor o prometu nepokretnosti (kupoprodaji stanova, kuća, lokala, zemljišta…) zaključuje se obavezno u pisanoj formi, a potpisi prodavca i kupca overavaju se u osnovnom sudu na čijoj se teritoriji nekretnina nalazi. Ugovori koji nisu zaključeni na ovaj način jednostavno ne važe, kao da nisu zaključeni.
http://upravusi.rs/kuca/kupopr...govor-o-prometu-nepokretnosti/
Dakle taj neko ko se uknjižio kao vlasnik sasvim sigurno ima važeči ugovor (overen u sudu), drugačije nije ni mogao da se uknjiži, prema tome ovo je samo još jedan dokaz da ljudska glupost nema granice, i ne treba čoveka još podstrekivati da baca novac na gluposti zbog grešaka koje su napravili njegovi roditelji.
[ jnk @ 18.06.2012. 22:31 ] @
Nije sve uvek crno belo i to ne možeš znati bez da budeš upućen u ceo slučaj. Vrlo verovatno da će ostati bez placa ali svašta je moguće.
[ ad0lf @ 18.06.2012. 22:39 ] @
nadji dobrog advokata...postoje tu razne mogućnosti, recimo ceni se savesnost tog nekog ko se uknjižio, utvrđuje se ništavost pravnog posla, postoji mogućnost i konverzije ugovora koji nije overen, ako je cena isplaćena u celost i ako je izvršen u smislu da je prdat posed....
elem, nadji advokata!!!
[ ventura @ 18.06.2012. 22:44 ] @
I šta kao neki advokat će mu reći ovo što i ja?
Čak i da ode kod nekih ajkula koji naplaćuju 200-250 evra sat, i oni će mu reći da verovatno nema šanse, ali da vredi pokušati.. A zamisli sada da okrene nekog pilićara preko Halo Oglasa ili sl. pa takav će jedva dočekati ovakav slučaj... Ima da ga naloži da će dobiti zemlju nazad, i još odštetu od evropske unije pride...
[ ad0lf @ 18.06.2012. 22:47 ] @
ima raznih advokata, nekih i koji nemaju pojma pa ce mu mozda reci sto i ti.
raspitaj se ko je dobar u tvom kraju, nije lako naci dobrog...
radim u sudu, svaki dan pisem presude, susrecem se sa velikim brojem slicnih slucajeva tako da znam sta pricam!
[ ad0lf @ 18.06.2012. 22:49 ] @
evo recimo, vidi se Ventura da nisi ni pravnik a kamoli advokat, ali se vidi i da potices sa ovih prostora jer se u sve razumes...
za pocetak, advokata neces naci u halo oglasima jer je reklamiranje advokata kod nas zabranjeno
[ ad0lf @ 18.06.2012. 22:53 ] @
ako neces odmah kod advokata, postavi pitanje bar na nekom pravnom forumu, ovo ovde je za neke druge stvari
[ ventura @ 18.06.2012. 22:55 ] @
Nisam advokat, ali sam pismen i umem da razmišljam logično.
Nisam znao da je reklamiranje advokata zabranjeno, pošto su baš ti Halo Oglasi i sl. glasila prepuna reklama za pravne usluge... A i ta odrednica "halo oglasi advokat" označava upravo te lešinare, ljudski šljam koji ne ume da radi ništa druvo, samo čeka ovakve slučajeve da bi izmuzao što više para od tih nesrećnika...
[ ad0lf @ 18.06.2012. 22:59 ] @
naravno da si pismen i da razmisljas logicno, ali to nije dovoljno da bi znao iz cuga da delis pravne savete vezane za komplikovane pravne slucajeve...za pocetak treba između pismenosti i logickog razmisljanja da udenes poznavanje poprilicnog broja propisa i poznavanje sudske prakse...
[ ad0lf @ 18.06.2012. 23:00 ] @
to je ona varijanta, nisam ginekolog ali mogu da pogledam...znam o cemu se radi i volim malo da cackam, ali strucan nisam :-)
[ ventura @ 18.06.2012. 23:02 ] @
Samo što ovo nije komplikovan slučaj. Ovde je i svakom laiku jasno o čemu se radi.
[ ad0lf @ 18.06.2012. 23:05 ] @
pa naravno da je komplkovano, samo sto ti to ne vidis, a ne vidis jer ne poznajes propise niti sudsku praksu, ali to nije problem, problem je sto mislis da poznajes...ali cak ni to nije neki problem, koliki je problem ako te neko poslusa
[ ad0lf @ 18.06.2012. 23:08 ] @
da su advokati velikim delom nestrucni, jesu, da su sudije veoma nestrucne, jesu, svakodnevni sam svedok toga, verovatno samo u ekonomiji postoji slican procenat ljudi koji se ne razumeju u svoj posao, a sve iz razloga jer te nauke studira najveci broj ljudi koji ne zna sta da studira
zato, ponavljam, NADJI DOBROG ADVOKATA
[ jnk @ 18.06.2012. 23:15 ] @
Upravo tako, moguća je milion i jedna kombinacija i ne može se tek tako nešto otpisati bez upućivanja u slučaj.
[ labicko1 @ 19.06.2012. 07:33 ] @
@ventura
veruj mi to sto se ovaj uknjizio ne mora da znaci da ima vlajni ugovor, ovo je zemlja Srbija i svasta se moze videti.
Sto se tice samog problema, trebas se upitati kolko zapravo vredi to zemljiste, ako je njena vrednost neka smesna para onda zaboravi ne ovo, nije vredno truda, za vreme koje ces potrositi da ovo dovedes u red najverovatnije ces zaraditi pare za tri takve njive.
[ zmej @ 19.06.2012. 12:28 ] @
Ako si svo vreme bio posedu placa, da te niko nije uznemiravao, onda ce po osnovu odrzaja parcela biti tvoja, da se knjizni vlasnik nije bunio sto si ti tu na placu i da je od toga proslo odredjeni vremenski period tj 10 godina za redovni odrzaj koji podrazumeva zakonitu, savesnu drzavinu, kao dokaz za savesnu i zakonitu drzavinu podnesi sudu neovereni ugovor o kupoprodaji, pozovi naslednika prodavca kao svedoka da je prodavac tvojima prodao plac i tuzi knjiznog vlasnika, odnosno nadji advokata i sa njim se dogovori, pravo je na tvojoj strani.......Naravno ovo obavezno rapravi sa advokatom, jer nemam uvid u ceo predmet, ne znam koji je osnov kojim se 3-ce lice uknjizilo kao vlasnik, modza je i njemu od strane prethodnog vlasnika prodata parcela.
[ superbaka @ 19.06.2012. 12:46 ] @
adolf ti je napisao najbolje resenje - nadji dobrog advokata! svo ostalo piskaranje je suvisno, jer ce ti on lepo objasniti sve, a ovde mozes da cujes svasta, od neistine do poluistine...
btw, venturi nije poznat ni deo zakona (pl), pa verovatno ni onaj deo gde je moguce prodati nekretninu recimo, a posle sudski dobiti istu nazad, uz nadoknadu i obestecenje, naravno, ako dokazes da si je prodao ispod trzisne cene u situaciji kada si bio materijalno ugrozen
[ dusans @ 19.06.2012. 13:38 ] @
Mislim da su izvodi nepokretnosti iz katastra javni, tj. možeš da platiš i da dobiješ "Dosije" na uvid.
Tu prvo trebaš da vidiš šta, kako i na osnovu čega je plac uknjižen na dotičnog.
Da li si uopšte pitao ovog na osnovu čega je to njegov plac?
[ coveceee @ 22.06.2012. 01:29 ] @
evo da izvestim o dogadjajima, neko je gore napisao o vrednosti placa, manje vise vrednost i nije toliko bitna koliko principi. Bio sam i u katastar i kod advokata e sad, kad su moji kupovali plac cela njiva se vodila pod brojem 191 i kako se njiva delila dobijala je podbrojeve 191/... i kada je ovaj covek to nasledio ostatak te cele njive se sada vodi kao 191/1 a onaj deo gde je ustvari moj plac ima broj 191/3 sto je meni u startu nelogicno jer je to prvi plac koji je prodat i koji treba da nosi podbroj 191/1 a ostatak njive je trebao valjda da zadrzi stari 191 broj, ja imam ugovor sa tim deckom za plac na 191/1 koji smo napravili prosle godine medjutim to nije na mestu na kom su moji kupili nego dalje a samim tim je i on na gubitku jer je taj moj deo skinut sa njegovog nasledstva a on meni tamo nije prodao plac i taj ugovor cemo da ponistimo ako se ovo zavrsi onako kako treba, odkud znam, mozda je i on u nekom dilu sa ovim osvajacem. Advokat mi je isto rekao da ako sam neometano koristio plac itd itd sto naravno jesam, ne bas cesto ali par puta po nekoliko dana u ovih 20 i kusur godina a naravno ima i gomila svedoka i o kupovini i o koriscenju placa tako da se da iskreno kazem nadam... e sad, podneli smo tuzbu za ometanje poseda i sada trebaju da izadju geometri da izmere sve to pa na sudjenje, kazem, po papirima imam plac malo dalje od toga ali necu taj vec ovaj koji je tada tu kupljen. Videcemo kako ce to da ide dalje jer postoje milion mogucnosti ali krug ce da se suzava vremenom pa ce onda da se sazna sta je ko tu uradio, prodao itd...
[ commissar @ 22.06.2012. 01:46 ] @
@coveceee: ako ti je bitan princip, a ne vrednost placa,
imaj u vidu i cinjenicu da ce sve pravne peripetije nesto
kostati, a da to neces moci placati principom vec parama.
[ ventura @ 22.06.2012. 07:37 ] @
Citat: coveceee: evo da izvestim o dogadjajima, neko je gore napisao o vrednosti placa, manje vise vrednost i nije toliko bitna koliko principi. Bio sam i u katastar i kod advokata e sad, kad su moji kupovali plac cela njiva se vodila pod brojem 191 i kako se njiva delila dobijala je podbrojeve 191/... i kada je ovaj covek to nasledio ostatak te cele njive se sada vodi kao 191/1 a onaj deo gde je ustvari moj plac ima broj 191/3 sto je meni u startu nelogicno jer je to prvi plac koji je prodat i koji treba da nosi podbroj 191/1 a ostatak njive je trebao valjda da zadrzi stari 191 broj, ja imam ugovor sa tim deckom za plac na 191/1...
Da ti pojasnim.
Primerno otac je vlasnik placa pod katastarskim brojem 191. On umre i dva sina naslede taj plac. On se deli na jednake delove pri čemu se svaki sin upisuje kao vlasnik idealnog dela, i to su onda placevi 191/1 i 191/2. Kako se plac dalje deli, da li nasledstvom, prodajom ili čime već te nove parcele dobijaju pod projeve 191/3, 4, 5... Ja sam viđao parcele deljene i 28 puta, npr. 4168/28, ali nebitno..
Dakle šta kod tebe piše u ugovoru? Koju tačno parcelu je tvoj otac kupio ugovorom? Da li konkretno piše "191" ili "191/3" ili nešto treće?
To je vrlo bitna informacija jer ako tebi u ugovoru piše "191/3" kako sam te ja razumeo da piše, ti onda nemaš ništa sa parcelom "191/1" bez obzira šta je taj prodavac pričao tvom ocu.
Citat: coveceee:
koji smo napravili prosle godine medjutim Advokat mi je isto rekao da ako sam neometano koristio plac itd itd sto naravno jesam, ne bas cesto ali par puta po nekoliko dana u ovih 20 i kusur godina a naravno ima i gomila svedoka i o kupovini i o koriscenju placa tako da se da iskreno kazem nadam...
Izvini ali imaš malo dečije razmišljanje... Koristio si plac par puta po nekoliko dana u zadnjih 20 godina... Da je to tako, ja bi bio vlasnik većeg dela planete zemlje... Neometano korišćenje se smatra da si živeo na tom mestu, ili ako je u pitanju poljoprivredno zemljište da si ga redovno obrađivao, a ne da si povremeno dolazio, i to par puta u 20 godina..
[ mmix @ 22.06.2012. 18:05 ] @
Citat: superbaka: verovatno ni onaj deo gde je moguce prodati nekretninu recimo, a posle sudski dobiti istu nazad, uz nadoknadu i obestecenje, naravno, ako dokazes da si je prodao ispod trzisne cene u situaciji kada si bio materijalno ugrozen ;)
Ne rise? I to moze? kakva komedija od drzave.
[ coveceee @ 22.06.2012. 18:52 ] @
evo da okacim sliku nadam se da ce biti jasnije, da li imam decje razmisljanje ne znam pa iako ga imam moje je a sve u svemu vec je pokrenut postupak i kostalo je koliko je kostalo i koliko ce jos da kosta nije bitno ali kad sam poceo zavrsicu.
na slici ovo uokvireno crvenom linijom je bila njiva koja je nosila broj 191 a vidis tu gde je takodje crvenim obelezeno 191/3 je ustvari moj plac koji je taj neko uknjizio pod tim brojem 191/3 zajedno sa sledecim placem koji jeste njegov. Ovo 191/1 desno je nasledjeni deo i meni nije jasno zasto je taj nasledjeni deo dobio taj podbroj jer nema vise naslednika kao sto kazes vec je samo jedan a znam da kad je moj otac nasledjivao od dede imovinu sve je ostalo pod istim brojem pod kojim je i bilo tako da mi ovo nije logicno, logicnije bi mi bilo da je taj nasledjeni deo ostao pod brojem 191 a od pocetka da se krene sa podbrojevima ali nije, krece od dvojke, kazem nisam postavio pitanje da bi raspravljao, svadjao se i ubedjivao nego cisto informativno da vidim mogucnosti ili mozda neki savet. u ugovoru koji ja imam tada iz 1989god pise "ugovarac-prodavac ... prodaje drugom ugovaracu-kupcu ... prvi deo katastarske parcele njive upisane u kp 191 u povrsini od 1.5ari.
[ Marenović Slaviša @ 22.06.2012. 21:30 ] @
1,5 ari? CELIH?
Dobro, bez sale......
Kako to da je tvoj plac dobio broj koji nosi? Da li je tvoj stari na vreme odneo u katastar da uknjizi promenu, da se to uknjizi? Pa je plac dobio broj 191/1 ili 191/2? Ili je neko pre tvog starog i tebe kupio parce zemlje, preveo i dobio broj koji je dobio?
Da pogodim: Osvajac je onaj sa parcele 191/2?
I ono glavno: Kako, svih ti geometara moze biti dve iste parcele? Otkud parcela 191/3 dva puta da se javlja?
[ coveceee @ 22.06.2012. 23:23 ] @
haha, da, celih, moj je taj koji je na slici obelezen crvenim 191/3, to sam obelezio tako da bude jasnije, ja nemam taj broj nego je ovaj i taj deo uknjizio kao celinu sa njegovih 191/3 a ja sam dobio 1,5 ari ovamo na 191/1 ali necu tamo nego hocu ovamo gde treba da bude, nadam se da sam uspeo da objasnim sad bar malo...
[ ventura @ 22.06.2012. 23:27 ] @
Ne mogu dve odvojene parcele da imaju istu oznaku, bez obzira ko ih je uknjižio i ko je vlasnik.
Biće da ti ili nešto nisi dobro razumeo, ili nisi ovde objasnio kako treba.
[ Marenović Slaviša @ 23.06.2012. 22:32 ] @
Ili nije uknjižio na vreme.
Imaš li tapiju, prijatelju?
Da pogodim, nemaš.
Komšija sa placa 191/2 ima tapiju, prvi je preveo to parče zemlje. A onda se proširio dokupivši n broj ari sa parcele 191/3 i pritom je otkupio i onaj deo koji su tvoji već kupili, ali ne i preveli?
Tako da onaj koji ti je to prodao ima samo mogućnost da:
Tebi da parcelu negde drugde, ili to isto učini komšiji - osvajaču.....Mada ne vidim kako bi on to mogao njemu da uradi jer on već ima tu svoju zemlju. I sada da njemu oduzme deo placa koji je ovaj sasvim sigurno platio i preveo, dok ti i tvoji to niste.
Plašim se da će Ventura biti u pravu.
Pročitaj još jednom ono njegovo sa prve strane.
Najbolje da ti izvučeš pare ako nećeš zemlju na drugom mestu.
Ili, prihvati to što ti nudi.
@Ventura, on je označio dve parcele brojem 191/3 iz prostog razloga što je njegova parcela ona crvenom bojom označena, tu je kupio. Ali je ona sada izgleda deo parcele pod istim brojem i pod istim gazdom, onim sa parcele 191/2_
Je li tako coveceee?
[ ventura @ 23.06.2012. 23:24 ] @
Mene samo zanima za šta nekome može da posluži 1.5 ar placa (150m2), osim da drugima zagorčava život... Na tome ne možeš ni trafiku da napraviš..
[ Marenović Slaviša @ 23.06.2012. 23:51 ] @
Tačno, ali je njegovo. Barem su platili da bude. A sad, da li će biti....
[ Onaj @ 25.06.2012. 18:44 ] @
Proveri do koje godine nije bilo obavezno overavanje u sudu, ja mislim da je to do 1998. godine (nakon toga je bilo obavezno) tako da je moguce da ti ugovor vazi i bez overe u sudu.
[ Virked @ 23.10.2012. 11:25 ] @
Verovali ili sve je moguce.
Ispred zgrade u kojoj zivim postoji mini park velicine oko 2 ara. Na sledecoj parceli je privatna kuca. Kroz mini park je pre 2-3 godine prosao gasovod i toplovod.
Pre nedelju dana vlasnik kuce je poceo da se ce drvece iz mini parka, dobio resenje iz opstine da to moze da radi.
Poenta price je da je nakako uspeo da uknjizi taj plac kao da je njegov.
Inace pre 30 godina drustvena gradjevinska firma koja je gradila zgradu u kojoj zivim je odkupila plac na kome se nalazi moja zgrada i mini park od privatnog lica koji dobio 2 stana u to vreme ali ocigledno da neko nije to uknjizio ili sta vec.
I nikom nista...komsinicu je cak i napao kada ga je pitala zasto sece to drvece.
Znaci strasno...bukvalno je lik video prazan plac i rekao to je sad moje i ovi iz katastra mu rekli ok evo ti papir. Znaci....ovo je samo da odrobijas nekog i nista vise...sta se radi u ovoj drzavi.....
[ mmix @ 23.10.2012. 11:39 ] @
A gde je to?
[ bakara @ 23.10.2012. 11:47 ] @
Citat: Virked:
Znaci strasno...bukvalno je lik video prazan plac i rekao to je sad moje i ovi iz katastra mu rekli ok evo ti papir.
Cisto sumnjam da je tako kao sto kazes, verovatnije je da je plac oduvek i bio njegov.
Cije je bilo zemljiste pre te zgrade?
[ Virked @ 23.10.2012. 11:47 ] @
Pancevo, naselje Tesla
[ Virked @ 23.10.2012. 11:52 ] @
Citat: bakara:
Znaci strasno...bukvalno je lik video prazan plac i rekao to je sad moje i ovi iz katastra mu rekli ok evo ti papir.
Cisto sumnjam da je tako kao sto kazes, verovatnije je da je plac oduvek i bio njegov.
Cije je bilo zemljiste pre te zgrade?
Tacno na mestu parka je bila kuca koja je otkupljena od strane drustvene frime koja je gradila zgradu. Vlasnik je dobio dva stana za tu kucu i plac ali ocigledno da nisu to uknjizili ili sta vec.
Da je njegovo bilo bi ogradjeno zar ne?
Da je njegovo ne bi mogao da prodje toplovod i gasovod :)
Zanimljivo je da je tehnicki direktor grejanja predsedniku stanara dao info da je taj lik bio kod njih i trazio da otkupe plac od njega po ne znam kojoj cifri i da ce on da ih tuzi ako to ne urade.
Predhodni vlasnik nije ziv ali ziv je njegovo unuk koji nema nikakvih papira :)
Inace angazovao je poznatog pancevackog advokata (poznatog za muljanje) :)
Covek je legalno prisvojio plac :D
PS. ako ovo prodje lik moze da srusi toplovod i gasovod sto znaci nema grejanje za tri naselja u Pancevu. Streliste, Vojlovica i Tesla :D
[ Java Beograd @ 23.10.2012. 12:00 ] @
@Virked
Bez imalo želje da nešto presuđujem, moram ti skrenuti pažnju da ti je ceo post u duhu rekla-kazala, tj. komšijski tračevi.
[ bakara @ 23.10.2012. 12:04 ] @
Citat: Virked: Tacno na mestu parka je bila kuca koja je otkupljena od strane drustvene frime koja je gradila zgradu. Vlasnik je dobio dva stana za tu kucu i plac ali ocigledno da nisu to uknjizili ili sta vec.
Ovo samo govori da vi u stvari ne znate zasigurno ko je vlasnik, a to sto neko nije uknjizio ne znaci da moze bilo ko da dodje i uknjizi bez dokaza kako je dosao do toga.
U katastru se mora znati cela istorija tog zemljista i postojati trag o vlasnistvu nad istim, bez toga se ne moze prenositi.
Da je njegovo bilo bi ogradjeno zar ne?
Da je njegovo ne bi mogao da prodje toplovod i gasovod :)
Apsolutno ne mora da ima nikakve veze.
Zasto moras da ogradis nesto sto je tvoje, i zasto ne mozes da dozvolis nekome da provede instalaciju kroz nesto tvoje?
Tvoja zemlja, tvoja stvar, naravno to ne znaci i da je ovaj slucaj takav.
[ Virked @ 23.10.2012. 12:04 ] @
@Java Beograd
Slazem se sa tobom ali u zgradi ima stanara koji su radili u firmi koja je gradila zgradu i ucestvovali u izgradnji iste, neki su cak i licno poznavali bivseg sada pokjnog vlasnika placa.
Ali da, sve je to rekla kazala posto covek ima papir da je to njegovo :)
@bakara
Tako su sve mislili i stanari zgrade kad je pojedincima jos pre godinu dana pretio da ce na tom mestu da gradi zgradu. Ljudi mislili da je lud ali godinu dana posle...
[ mmix @ 23.10.2012. 12:22 ] @
@bakara, ne budi bas 100% siguran, nije ovo jedina prica. Navodno je taj katastar tek od skoro poceo da radi kako treba, nakon decenija nemara.
Samo sto je ta prica o zgradi malo nerealna. 2ara je malo sem ako ne planira i svoju kucu da rusi ali i onda ce biti problema bas zbog gasovoda i toplovoda. Nece moci da dobije dozvolu za gradnju i onda ce morati da se tuzi da se cevi izmeste van placa, a to je visegodisnji sizifovski posao. Btw, jel to tamo na kraju Jovana Gavrilovica?
Inace, uvek mozete malo da uzdrmate kavez i umesate medije, ovi iz TVPa se ionako smaraju
[ Virked @ 23.10.2012. 12:42 ] @
Da, na kraju Jovana Rajica.
Izgleda da on tu nece nista da gradi zato sto ne moze da dobije dozvolu za gradnju ( bar se nadam da ne moze) zbog toplovoda i gasovoda vec mu je cilj da uzme lovu od grada, drzave ili ko je vec vlasnik toplovoda i gasovoda.
Tacno radi planski, sto bi rekao nas narod neko ga je naucio, sece samo odredjeno drvece. Ono drvece koje je pored samih cevi je samo okresao a stablo je ostavio dok druga sece do zemlje.
Moram priznati da je lik dosao na genijalnu ideju kako posteno doci love :)
Citat: mmix:
Samo sto je ta prica o zgradi malo nerealna.
Sta je nerealno? Ako mislis na pricu o kupovini placa za zgradu to je istina. Ako si prolazio kroz tu ulicu i kroz deo tog naselja video si da su kuce izmedju zgrada. E sad, gradjevinska firma Konstruktor je nudila svim vlasnicima kuca svojevremeno da otkupi kuce/placeve ali uz neku razumnu cenu.
Na onim placevima koje su odkupili su izidali zgrade, pricam o blizoj okolini zgrade o kojoj je rec.
Crvena linija treba da predstavi gasovod.
Narandzastom bojom je mesto gde kuca.
[Ovu poruku je menjao Virked dana 23.10.2012. u 14:05 GMT+1]
[ mmix @ 23.10.2012. 12:59 ] @
Prolazim ja tu cesto, tu nam je omiljena destinacija za parkiranje za stari buvljak ;)
ne znam samo sta mu smeta drvece ako ce da tuzi grejanje?
[ Virked @ 23.10.2012. 13:08 ] @
Da ce on da tuzi grejanje kao i da ce da gradi zgradu to je rekla - kazala. Mozda ce samo da pomeri ogradu i napravi sebi dvoriste koje inace nema :)
Nemam pojma i mogu samo da nagadjam sta hoce.
PS. velicina parkica gde je drvece je odprilike 2 ara (moja slobodna porcena) i navodno dobio je papir je odprilike polovina tog parkica njegova ( to je moja pretpostvka).
[ bakara @ 23.10.2012. 13:12 ] @
Citat: mmix: @bakara, ne budi bas 100% siguran, nije ovo jedina prica. Navodno je taj katastar tek od skoro poceo da radi kako treba, nakon decenija nemara.
Ja i ne pokusavam da presudjujem, vec samo skrecem paznju da kakav god da je katastar moze se videti ko su bili vlasnici i kako je zemlja prelazila u ruke.
[ Virked @ 23.10.2012. 13:21 ] @
Malo strajkuju ovi u katastru :) Ukinuli im neki dodatak na osnovnu platu
[ vilil1 @ 23.10.2012. 13:21 ] @
Citat: Virked: Poenta price je da je nakako uspeo da uknjizi taj plac kao da je njegov.
Nije bas "nekako", vec verovatno po Zakonu o planiranju i izgradnji, tj. po Konverziji prava koriscenja u pravo svojine.
[ mmix @ 23.10.2012. 13:35 ] @
Pa, Konstruktor je u stecaju, ko zna.
Imamo mi i jednog ovde u dvoristu iza zgrade, ista prica sa Konstruktorom koji je kupio ceo blok na uglu zmaj jovine i karadjordjeve da bi se odjednom ispostavilo da taj lik ima uredne katastarske papire za plac od cirka 2 ara USRED tog bloka. Plac koje je posle uredno ogradio i obezbedio dzukelama da ne mogu deca da se igraju slucajno iza zgrade, sad je tu ruglo divljeg parkinga sve oko njegove ograde, valjda ceka da mu neko da milion evra za dvorisni plac. Jos je sebi izgradio garazu na tom placu i iskrcio pristupni put preko Konstruktorovog placa
Takvih fantoma imas svuda, ko zna kakva je pozadina iza svega toga, kad je firma u stecaju razni papiri mogu da nestanu iz firme za sitne pare. Onda malo podmazivanja sudskog cate i eto resenja. Kad su nam Otomani bili drzavotvorci, sad je sve moguce ako si dovoljno bezobrazan i namazan.
[ Java Beograd @ 23.10.2012. 13:43 ] @
Možda je "Konstruktor" 'teo da kupi, i kupio od mnogih, ali ovaj nije 'teo da proda. Onda se "Konstruktor", u dosluhu sa ondašnjim vlastima "obračunao" sa jogunastim vlasnikom zemljišta, i prislino prisvojio ono šta nije mogao da kupi.
Sada je legalnom vlasniku zemljišta vraćeno pravo raspolaganja. I sad će polako da tera mak na konac.
Nemojmo osuđivati ljude koji nisu htali da prodaju dedovinu. Svako ima pravo da zadrži ono šta mu pripada.
[ Virked @ 23.10.2012. 13:47 ] @
Citat: vilil1:
Citat: Virked: Poenta price je da je nakako uspeo da uknjizi taj plac kao da je njegov.
Nije bas "nekako", vec verovatno po Zakonu o planiranju i izgradnji, tj. po Konverziji prava koriscenja u pravo svojine.
Odlicno, napredujemo :)
Napokon neka informacija kako je to moguce.
Samo ime zakona mi govori da ako neko koristi neku zemlju iako nije njegova po ovom zakonu polaze pravo na istu?
Da li to tako funkiconise?
Mozes li da da jos neku informaciju vezanu za ovaj zakon?
[ mmix @ 23.10.2012. 13:55 ] @
Eksproprijacija je bila legalna u SFRJ, cak je i danas legalna ali valjda u ne-komercijalnim uslovima, tako da ako je zemljiste eksproprirano vlasnik je za njega kompenzovan novcem. Cela ta prica sa dedovinom ima i svoje lose strane, a ovo je samo jedna od njih, druga je vestacki naduvana vrednost zemljista u potencijalno industrijskim zonama (setimo se kragujevca i famoznih 400.000 e za hektar za zemljiste gde je trebalo fiat da gradi). Mi smo ionako skloni kur*enju, ovaj apsolutisticki pogled na privatnu svojinu nam je lego ko kec na jedanaest, a mi kao drustvo nemamo nikakav mehanizam da osiguramo napredak od takvih individua.
U mom konkretnom slucaju trebalo je da skupimo nas 150 stanova oko tog dvorista pare i da napravimo decije igraliste dole. Od toga anarvno nema nista i sad imamo ruglo.
[ Virked @ 23.10.2012. 14:25 ] @
Citat: Java Beograd:
Možda je "Konstruktor" 'teo da kupi, i kupio od mnogih, ali ovaj nije 'teo da proda. Onda se "Konstruktor", u dosluhu sa ondašnjim vlastima "obračunao" sa jogunastim vlasnikom zemljišta, i prislino prisvojio ono šta nije mogao da kupi.
Sada je legalnom vlasniku zemljišta vraćeno pravo raspolaganja. I sad će polako da tera mak na konac.
Nemojmo osuđivati ljude koji nisu htali da prodaju dedovinu. Svako ima pravo da zadrži ono šta mu pripada.
Apsolutno se slazem sa tobom, ako je njegovo onda tu nema vise sta da se prica.
Mene zanima ona druga mogucnost, sta ako nikad nije bilo njegovo pa je nekako uspeo da sredi da bude. Sve legalno i sve po zakonu :)
To mene zanima :)
[ vilil1 @ 23.10.2012. 14:49 ] @
...sta ako nikad nije bilo njegovo pa je nekako uspeo da sredi da bude. Sve legalno i sve po zakonu :)
To mene zanima :)
Zemljiste nije moralo ranije da bude njegovo. Dovoljno je da je on vlasnik te kuce sa pravom koriscenja zemljista, i po zakonu ode u katastar i zatrazi konverziju iz prava koriscenja u pravo svojine.
Npr. tvoj deda je nekada kupio kucu i plac u Pancevu. Dosli "oslobodioci" i zemljiste prebacili u drzavnu svojinu. Tvoj deda je prodao kucu, a zemlju nije mogao jer nije bila njegova, bila je drzavna. Sada taj kupac kuce, ukoliko zeli, moze da ode u katastar i da se upise kao vlasnik tog placa, a ne kao korisnik.
Član 101
Licima koja su upisana kao nosioci prava korišćenja na izgrađenom građevinskom zemljištu u državnoj svojini u javnoj knjizi o evidenciji nepokretnosti i pravima na njima, prestaje pravo korišćenja na građevinskom zemljištu i prelazi u pravo svojine, bez naknade.
Vlasnicima posebnih fizičkih delova u stambenim zgradama sa više stanova, poslovnim i poslovno-stambenim zgradama izgrađenim na građevinskom zemljištu u državnoj svojini, prestaje pravo korišćenja na građevinskom zemljištu i prelazi u pravo svojine, srazmerno površini posebnih fizičkih delova čiji su vlasnici, bez naknade.
Vlasnicima objekata izgrađenim na građevinskom zemljištu za koje je zaključen ugovor o zakupu radi izgradnje u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 47/03, 34/06 i 39/09), utvrđuje se pravo svojine na građevinskom zemljištu bez naknade, ako je u celosti isplaćen iznos zakupnine za period na koji glasi ugovor o zakupu.
Odredbe st. 1. i 2. ovog člana ne primenjuju se na lica koja po ovom zakonu mogu ostvariti pravo na konverziju prava korišćenja u pravo svojine uz naknadu, kao ni na lica iz čl. 105, 106. i 106a ovog zakona.
Upis prava svojine u korist lica iz st. 1, 2. i 3. ovog člana, vrši organ nadležan za poslove vođenja evidencije nepokretnosti i pravima na njima, po zahtevu tih lica.
[ Virked @ 23.10.2012. 15:17 ] @
@vilil1
Ne znam da li si video sliku u gornjim postovima koje sam postavio. Ako nisi baci pogled pa ce ti mozda biti jasnije o cemu pricam.
Znaci on nikako nije mogao da dobije to zemljiste ako tu nije bila njegova kuca kao sto i nije?
[ vilil1 @ 23.10.2012. 15:36 ] @
Moj komentar se odnosio na ovo sto si pisao -
"Pre nedelju dana vlasnik kuce je poceo da se ce drvece iz mini parka, dobio resenje iz opstine da to moze da radi.
Poenta price je da je nakako uspeo da uknjizi taj plac kao da je njegov."
i pokusao da kazem na koji nacin je moguce da se vlasnik kuce uknjizi kao vlasnik placa.
A ti ces saznati pravu pricu o vlasnicima - korisnicima, ako odes u katastar i izvadis list nepokretnosti za tu parcelu. Sve ostalo su nagadjanja.
[ dalibord5 @ 23.10.2012. 15:54 ] @
Protekom roka od 20 godina, neometane drzavine, svako moze da trazi upis svojih prava u zemljisnje knjige...a time i upis u vlasnicki list, po osnovu neometane drzavine.
Pravno, drzavi nije u interesu da postoji imovina koja se ne koristi, odnosno da joj se ne zna fakticki, a zatim i pravni vlasnik.
Iz tog razloga i postoji takav nacin upisa u zemljisnje knjige.
Sasvim je moguce da je deo parcele o kojoj je ovde rec, sadasnji vlasnik upisao u zemljisnju knjigu kao svoje vlasnistvo, bas na osnovu neometane drzavine.
Koliko vidim, za tu parcelu se nije niko interesovao( niko od vlasnika) od 1989.
Drugo, jako je neodgovorno sklopiti ugovor o prenosu prava svojine na nekom zemljistu, ato pravo ne verifikovati u zemljisnjim knjigama.
I eto posledice i problema.
Pozdrav!
[ bakara @ 23.10.2012. 16:25 ] @
Sve u svemu na osnovu do sada izrecenog vi njemu nista ne mozete.
[ Virked @ 23.10.2012. 16:52 ] @
@vilil1
Sve je to ok ali po tom zakonu on bi trebao imati kucu na toj parceli ako sam ja dobro skontao tebe?
Sta mene sprecava da ngde na drzavnom zemljistu izgradim kucu i za par godina se prijavim kao korisnig istog a za 10 god mi to isto zemljiste pripadne po pravu koriscenja?
Sad sam pricao sa komsijom koji su bili u opstini/katastru i gde vec. Po podacima on je vlasnik celog placa ispred zgrade. Pitali su ko je bio prethodni vlasnik i kako to da se on pojavljuje niotkuda kao vlasnik, rekli su da ne mogu da im kazu zbog poverljivosti informacija itd.
Proverio je u direkciji za izgradnju i ispalo je da je na mestu sadasnjeg parka po planu trebalo da prodje ulica.
Na tom placu se takodje nalazi kompletna infrastuktura koja je potreban za zgradu, kanalizacija, cevi za vodu, struju + dve ulicne svetljike a od skoro kroz taj plac prolazi toplovod i gasovod.
Ako je nekako i uspeo da se upise kao vlasik zato sto navodno nikog nije interesovala parcela, zar nije Srbijagas, Grejanje, elektrovodjvodina i ove ostale sluzbe koje koriste to zemljiste u nekoj prednosti?
Znaci fakticki ako je on neosporni vlasnik placa i ima pravo na isti on moze i da dobije sudsku presudu da se skloni toplovod i gasovod, infrastukrura zgrade zar ne?
Za svaki objekat koji se pravi-gradi postoji plan, pa postoji neka dozvola za gradnju. Kako su mogli ovi iz grejanja da tuda puste toplovod?
Mislim znam da je u ovoj kvazidrzavi sve moguce ali...
[ Virked @ 24.10.2012. 11:35 ] @
Izgleda da se saznalo kako je on dosao do placa :)
Deda sadasnjeg vlasnika je prodao plac tj deo svoje baste gospodinu N koji zatim na tom zemljistu zida kucu. 80 tih godina proslog veka pojavljuje se gradjevinska firma Konstruktor koja odkupljuje kucu gospodina N, daje mu za to dva stana i pocinje gradnja zgrade koja je na susednoj parceli. Granja zgrade nije mogla da pocne sve dok godpodin N nije prodao kucu posto zgrada ne bi imala prilaz.
Sta je caka i kako se sadasnji vlasnik dokopao zemelje koju je njegov deda prodao?
Fora je u tome sto niko od kupaca nije otisao u katastar i preveo zemlju na sebe. Znaci verovatno je napravljen neki ugovor o kupovini i to je to.
Zanimljiva stvar je sledeca: kako je sadanjem vlasniku palo na pamet da povrati imovinu koju je deda prodao? Kako je on znao da niko od prethodnih vlasnika nije uknjizio parcelu?
Fora je u sledecem: posto su u nasu drzavu koja je vise puta menjala ime stigli racunari, stigose i u katastar( katastar se trenutno zove Republicki geodetski zavod) i radnici pocese sa unosenjem dokumenta u racunar. Medjutim nailaze na jako puno placeva koji se vode na vlasnike koju su ziveli ko zna kad. Da bi utvrdili ko je sadasnji vlasnik oni pozivaju na razgovor naslednike tih na koje se vode placevi ili nekog iz komsiluka kako bi se utvrdilo ciji je plac.
Znaci sadasnjeg vlasnika placa pozivaju iz katastera da ga pitaju o placu za koji nemaju podataka ciji a poslednji vlasnik je njegovov deda :)
U takvoj situaciji on vidi priliku i angazuje advokata i legalno prevodi plac na sebe. Podaci o prethodnim vlasnicima u katastru verovatno (99%) i ne postoje tako da nije imao smetnji da se prestavi kao vlasnik.
Verovatno u sudu postoje kupoprodajni ugovori tj. nadam se da kupci nisi bili bas toliki retardi i da su dali novac za nesto a nisu to overili u sudu.
Moguci problem je to sto je poslednji kupac taj plac kupio pre 30ak godina i ko zna gde su ti podaci i da li uospte ima volje da ih neko nadje. Kako ti sad da nateras drzavnog sluzbenika koji radi za 20k rsd da on kopa po starim i prasnjavim kutijama?
[ Java Beograd @ 24.10.2012. 11:43 ] @
On je svakako učinio krivično delo. Sudiće mu se. Onda postoje dve varijante: ili da predmet zastari, ili da ga osude pa amnestiraju.
[ mmix @ 24.10.2012. 12:34 ] @
Tacno kako sam i pretpostavio.
Virked, jedina sansa vam je da locirate stecajnog upravnika Konstruktora i da vidite da li taj ugovor i dalje postoji u arhivi firme, ili je "dobio" noge. AKo ga nema, sidjiet do komsije na kafu i cestitajte mu na odlicno izvedenoj akciji.
Btw, sto se tice motivacjie drzavnog sluzbenika, to se bar zna kako... chaching...
[ Bojan Basic @ 24.10.2012. 12:51 ] @
Citat: Java Beograd:
On je svakako učinio krivično delo. Sudiće mu se.
Koje krivično delo? Saznalo se da je njegov deda bio vlasnik određenog placa, pa je on, kao dedin naslednik, primio svoje nasledstvo. Zašto bi on bio dužan da zna šta je njegov deda svojevremeno radio s tim placem i ko je tu usput šta zabrljao, kada je dobio zvaničnu informaciju da taj plac nikada nije napustio dedino vlasništvo?
Ne kažem da opravdavam postupke ovog komšije, ali ne vidim zaista nikakve veze s krivičnim delom.
[ vilil1 @ 24.10.2012. 13:19 ] @
Hm...a na osnovu cega je Konstruktor otkupio neuknjizenu kucu i neuknjizeni plac od "Gospodina N" ako ovaj nije imao neku dokumentaciju koja dokazuje njegovo vlasnistvo? Sigurno nije otkupio na pricu "to je moje majke mi".
A i da se ne zna ko je stvarni vlasnik placa, pa se, eto, ovaj sadasnji okoristio situacijom, a pravi vlasnici se ne bune, cute dok im ovaj otima imovinu. Aha, kako da ne. ;)
Tako da...nece biti da je sve bas tako, prica je sigurno bar malo drugacija.
[ mmix @ 24.10.2012. 13:52 ] @
Opet, katastar i opste bahacenje administracije. Sasvim je moguce u ovom gradu imati resenje katastra od pre 30, 40 godina koje nije zaissta i upisano u katastar. "Upisacu popodne posle rucka" pa se to nikad ne desi... itd.
[ Virked @ 24.10.2012. 15:32 ] @
Hm...a na osnovu cega je Konstruktor otkupio neuknjizenu kucu i neuknjizeni plac od "Gospodina N" ako ovaj nije imao neku dokumentaciju koja dokazuje njegovo vlasnistvo? Sigurno nije otkupio na pricu "to je moje majke mi".
A i da se ne zna ko je stvarni vlasnik placa, pa se, eto, ovaj sadasnji okoristio situacijom, a pravi vlasnici se ne bune, cute dok im ovaj otima imovinu. Aha, kako da ne. ;)
Tako da...nece biti da je sve bas tako, prica je sigurno bar malo drugacija.
Kako je Konstruktor kupio kucu ja nemam pojma, mozda im je pokazao kupoprodajni ugovor, otkud znam.
Ako je konstruktor drzavna firma valjda je plac drzavni? Ne znam kako to ide.
Kada se pogleda sa druge strane:
Zasto je navodnom vlasniku koji nema nikakav papir Konstruktor dao dva stana? Oba su izgleda u vlasnistvu naslednika(nije 100% proveren info)
Kako je Konstruktor dobio dozvolu za izgradnju zgrade kada nema mogucnosti da se uvede struja,voda, grejanje, kanalizacija a sve to prolazi preko navodnog privatnog zemljista?
Takva zgrada ne bi imala ni prilaz za stanare, ne bi imala prilaz za kola hitne pomoci, vatrogasce itd. posto u vreme gradnje ul Stevana Supljikca nije postojala i jedini prilaz zgradi je u sustini ovaj koji se i sada koristi.
Ako je to bio privatan plac zasto je projektovan toplovod i gasovod preko njega a da nije kupljena zemlja od vlasnika ili oduzeta? To je radjeno pre 2-3 godine i jedan tako ozbiljan projekat koji je zamisljen da gradjani tri naselja u Pancevu dobiju jeftinije grejanje moze da padne u vodu samo zato sto je to navodno privatan plac :)
Na trasi koja ima nekoliko kilometara sve je drzavno zemljiste sem tog navodnog privatnog dela od nekih 20-30m kod nase zgrade.
Ne znam ali meni ovo nema logike ali mozda je to zato sto sam ja zainteresovana strana pa na problem gledam sa drugacije strane. To je i jedan od razloga zasto pisem ovde :)
Ko je vlasnih placa?
Konstruktor?
Drzava?
Stanari zgrade?
PS. Konstruktor je jos 90tih privatizovan i to je tek bila kradja s obzirom na nekretnine i zemljiste koje je bilo u njegovom vlasnistvu. Uz sam Dunav je Kontruktor imao neko hektara zemlje a odprilike bas na tom mestu je trebala da bude luka. Naravno ovo za luku je neproverena informacija i potice iz medija. Cisto sumnjam da je privatnik koji je odkupio Konstruktor sacuvao dokumentaciju a neko ko bi mozda i bio nadlezan da tako nesto cuva npr Istorijski arhiv nema mesta za tu vrstu dokumentacije(proverena informacija).
[Ovu poruku je menjao Virked dana 24.10.2012. u 17:41 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Virked dana 24.10.2012. u 17:42 GMT+1]
[ kalimero 011 @ 24.10.2012. 17:10 ] @
^
Ti pišeš o delu parcele 2437/1 sa slike? Ako je to to, kao vlasništvo istog čoveka je upisan i deo pored (2437/3), kao i svi objekti na njemu, od kojih su neki sagrađeni sa dozvolom, a neki bez.
Ovo su sve javni podaci.
[ Horvat @ 24.10.2012. 17:14 ] @
izvin'te sto upadam,al ovo mi nije najjasnije
Citat: Protekom roka od 20 godina, neometane drzavine, svako moze da trazi upis svojih prava u zemljisnje knjige...a time i upis u vlasnicki list, po osnovu neometane drzavine.
Pravno, drzavi nije u interesu da postoji imovina koja se ne koristi, odnosno da joj se ne zna fakticki, a zatim i pravni vlasnik.
Iz tog razloga i postoji takav nacin upisa u zemljisnje knjige.
znaci ako nadjes u katastru neku "unclaimed" (ne mogu sad da se setim nase reci -_-) imovinu (sto mi je nezamislivo, jer i ako pravi vlasnik nije imao naslednika, pravni naslednik je u tom slucaju opstina), dodjes u katastar i zatrazis da to postane tvoje?? na osnovu cega?
[ ventura @ 24.10.2012. 17:20 ] @
Citat: Horvat:
znaci ako nadjes u katastru neku "unclaimed" (ne mogu sad da se setim nase reci -_-) imovinu (sto mi je nezamislivo, jer i ako pravi vlasnik nije imao naslednika, pravni naslednik je u tom slucaju opstina), dodjes u katastar i zatrazis da to postane tvoje?? na osnovu cega?
Moraš da dokažeš da si ti tu zemlju/objekat zaista i koristio u proteklih 20 godina.
[ Horvat @ 24.10.2012. 17:29 ] @
mhm
a to mu dodje kao 2 svedoka koji jamce da si ti tamo obitavao/obradjivao tu zemlju?
[ Virked @ 24.10.2012. 17:39 ] @
Citat: kalimero 011:
^
Ti pišeš o delu parcele 2437/1 sa slike? Ako je to to, kao vlasništvo istog čoveka je upisan i deo pored (2437/3), kao i svi objekti na njemu, od kojih su neki sagrađeni sa dozvolom, a neki bez.
Ovo su sve javni podaci.
Tako je.
To je ta parcela koju je deda sadasnjeg vlasnika prodao a 80tih godina je otkupio Konstruktor. Ta parcela koja ima objekte nije sporna i tu zivi sin sadasnjeg navodnog vlasnika. U toj kuci niko nije ziveo par godina, oni kao poridica su ziveli na adresi sa slike a odkako se sin ozenio on se valjda tu preselio.
Parcela 2437/3 je odvojena od parcele 2437/1 betonskom ogradom a delom zidom kuce.
Super je to slika jer ona bas pokazuje to sto sam ja pricao, ako ta parcela njegova zgrada nema prilaz.
To zeleno predstavlja put ali put je izgradjen do sporne parcele.
Edit:
Ja sam probao da nadjem tu kartu ali slaba vajda.
Moze li da se vidi neki istorijat tih parcela? Cije su bile pre, da li je bilo nekih promena u oznakma parcela ili nesto sl.?
Navodno njegovu parcelu 2437/3 (pa ovoj slici) je uspeo da preimenuje ili kako se to vec kaze.
Navodno do pre godinu-dve sporna parcela se vodila kao 2437/3 do je on uspeo da je preimenuje u 2437/1.
E sad to navodno nije bitno ali u sustini je veoma bitna stvar jer prikazuje koja je glavna parcela. Ne razumem se u to ali navodno ima nekih pravila kad se deo parcele prodaje kako se koja obelezava.
Nisam strucan za to uopste ali mozda se pojavi neko ko se razume.
[Ovu poruku je menjao Virked dana 24.10.2012. u 19:14 GMT+1]
[ kalimero 011 @ 24.10.2012. 18:10 ] @
[ mmix @ 24.10.2012. 18:25 ] @
online katastar je samo trenutno stanje. Nema istorijat. Kao sto vidis datum azurnosti je 17.10, otprilike jos par dana da doticni dobije resenje i onda nasrne na drvece.
I to je bogami skoro 4 ara, malo si pogresio u proceni velicine :) ako usmes prosecnu cenu za taj kraj, on je sebi lepo smesto u dzep min 40k evra.
[ Virked @ 24.10.2012. 18:34 ] @
On je dobio resenje.
Drvece je juce poceo da sece. Zvali stanari zgrade komunalnu policiju on im pokazao neki papir i oni otisli.
Sto se cene tice mislim da je 40k preterano ali s obzirom da tu i nema placeva a to sto ima se retko prodaje mozda i moze da dobije mada...
[Ovu poruku je menjao Virked dana 24.10.2012. u 20:19 GMT+1]
[ mmix @ 24.10.2012. 18:54 ] @
Pa to ti kazem, 17.10 je upisan on kao vlasnik parcele. Samim tim ko zna ko je bio registrovan kao vlasnik pre toga.
[ Virked @ 24.10.2012. 19:25 ] @
Ne mora da znaci da je bas tada upisan. Gledao sam parcelu zgrade i ove druge parcele i svuda je datum 17.10
Mozda oni sakupljaju podatke pa npr. na svkih 10 dana azuriraju online verziju pa zato stoji na svim parcelama isti datum.
Ili su mozda menjali nesto na svim parcelama koje sam ja gledao :D
Citat: mmix: online katastar je samo trenutno stanje.
Trenutno stanje nije zato sto fali put. Po spornoj parceli po katastru prolazi put ali puta nema :) Tu je park
[ kalimero 011 @ 25.10.2012. 07:17 ] @
^
Citat: Po spornoj parceli po katastru prolazi put ali puta nema
Citat: Virked:To je ta parcela koju je deda sadasnjeg vlasnika prodao a 80tih godina je otkupio Konstruktor.
Meni sve ovo deluje kao da su još od tih osamdesetih nerešeni vlasnički odnosi nad parcelom (odnosno delom parcele)... U svakom slučaju, čovek koji ima interes je prikupio dokumenta potrebna za uknjižbu i upisan je kao vlasnik.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|