|
[ blackman013 @ 22.06.2012. 14:47 ] @
| Zamolio bih za malu pomoc u vodama advokature tj zakona.
Pre izvesnog vremena na televiziji je bila reportaza o tome da je sa novim Zakonom o bezbednosti saobracaja uvedeno
i novo pravilo/uredba/Zakon/sta vec po kojem gradjanin (vozac saobracajnog vozila) moze da ospori pred sudijom za
prekrsaje spor (postupak) UKOLIKO saobracajna policija nije postupila po zvanicnoj proceduri.
Drugim recima, ukoliko neki od elemenata zvanicne procedure saobracajne policije o zaustavljanju, legitimisanju, uzimanju
podataka i slicno nisu ispunjeni (recimo policajac vam ne da da potpisete zapisnik), vozac saobracajnog vozila moze traziti da se postupak ponisti.
U televizijskog reportazi NAMERNO je istaknuta cinjenica da siroke narodne mase NISU upoznate sa tim pravilom/uredbom/Zakonom..
i da je cela poenta te reportaze da priblize nove zakone gradjanstvu, te i da nateraju saobracajnu policiju da savesno i profesionalno
obavlja svoj posao.
Ja bih voleo da znam koje je tacno ime (ili broj) pravila/uredbe/Zakona na koji vozaci mogu da se pozovu kada odu kod
sudije za prekrsaje.
Ukoliko neko zna taj podatak (ili nesto sto bi pomoglo),
bio bih mu VRLO zahvalan kada bi to podelio sa drugima.
Hvala. |
[ anon115774 @ 22.06.2012. 15:18 ] @
Pazi, vozac saobracajnog vozila moze da osporava dokazni materijal ako smatra da nije pribavljen u skladu sa procedurom. Ti si pretpostavljam nesto zgresio pa bi sada hteo da zbog neke proceduralne greske koja nema nikakve veze sa tvojim prekrsajem ili dokazima oboris postupak. Jel da? Mislim da ti to nece proci. To moze samo u americkim filmovima.
Daj malo vise detalja o situaciji?
[ blackman013 @ 23.06.2012. 01:42 ] @
Da sam hteo da pisem o situaciji, kako bi dokoni ljudi naglabali o tome ko je u pravu a ko nije, da li ja gresim ili ne gresim, ja bih to i napisao.
Ono sto mi treba, tj informacija koja mi treba, je jasno naznacena u okviru teme koju sam vrlo koncizno objasnio.
Sto se americkih filmova tice, u njima ljudi ne smeju da kupuju alkohol u prodavnicama nakon 22h, a to imas i u Beogradu...prema tome, Informer,
americki filmovi su VEC STIGLI u Srbiju. In vivo. ;)
Ponovicu,
ukoliko neko zna koji je to Zakon ili uredba ili sta god vec to bilo, po kojem je moguce osporiti postupak pred sudijom, a da se zasniva na nepostovanju
procedure saobracajne policije, zamolio bih ga da to napise ovde.
Hvala.
[ mrkii @ 23.06.2012. 07:15 ] @
Evo, ja sam dokon pa cu da ti napisem da ne znam kako da zbog proceduralne greske izbegnes verovatno zasluzenu kaznu.
Molim :)
[ Jbyn4e @ 23.06.2012. 07:44 ] @
[ ventura @ 23.06.2012. 08:55 ] @
Nije ti to kao u američim filmovima pa da se zbog jednog slova poništi postupak, a ti izbegneš kaznu...
Kod nas ne vlada anglosaksonsko pravo gde se sudije pridržavaju napisanog ko pijan plota, već im naše pravo dozvoljava da slobodno tumače zapisano, i da ga tumače na takav način da prate logičan sled događaja... Primerno, ti možeš da potpišeš ugovor gde ćeš reći prodajem X stvar za 100 evra, a onda dole negde sitnim slovima uglaviš "+ pretplata 30 evra mesečno na 10 godina", i u americi bi ti to prošlo, dok bi naš sudija zaključio da je logično da se posmatra samo ovaj "pravi" deo, a "skriveni" da ignoriše...
Apropo toga, svojevremeno zaustavi mene policija jer sam vozio juga 198kmh (stvarno je bilo toliko, duga priča), elem, napravi on zapisnik "...kretao se u pravcu tom i tom brzinom od 198kmh...". I ja onako sav srećan što je to napisao u zapisnik, reko nema šanse da dobijem kaznu sada, jer ću se praviti lud kod sudije i u fazonu ko zna koga je on to merio, pa Jugo 45 ne može da ide preko 120... Uglavnom sudija uzima predmet, diktira zapiusnik i čita "...kretao se u pravcu tom i tom brzinom od (kratka pauza) 98 kilometara na čas", uglavnom on je protumačio da je tih 198kmh sigurno neka greška, i odmah izdiktirao 98kmh bez da mene pita bilo šta o tome... I naravno, kaznu sam dobio shodno sudijinom tumačenju...
[ Holkan @ 23.06.2012. 12:29 ] @
Citat: ventura:Uglavnom sudija uzima predmet, diktira zapiusnik i čita "...kretao se u pravcu tom i tom brzinom od (kratka pauza) 98 kilometara na čas", uglavnom on je protumačio da je tih 198kmh sigurno neka greška, i odmah izdiktirao 98kmh bez da mene pita bilo šta o tome... I naravno, kaznu sam dobio shodno sudijinom tumačenju...
O boze, pa nase sudstvo je onda totalno primitivno. LOL Ne mogu da verujem.
[ ventura @ 23.06.2012. 14:54 ] @
Citat: Holkan: O boze, pa nase sudstvo je onda totalno primitivno. LOL Ne mogu da verujem.
To nije odlika samo našeg pravnog uređenja, već generalno evropsko-kontinentalno prava.
Države koje primenjuju kontinentalno pravo su obeležene plavom bojom:
http://en.wikipedia.org/wiki/Legal_systems_of_the_world
[ Holkan @ 23.06.2012. 15:26 ] @
O cemu ti pricas? Sudija samovoljno kaze "mora da je policajac ovde pogresio" pa promeni podatak tek tako,i ti akzes da je to Evropski sistem?
Ma daj, nemoj trolovati.
[ zmej @ 23.06.2012. 15:47 ] @
U sustini, sudije nisu sisali vesla, te da te fore ne prolaze‚.....‚‚‚‚‚‚
[ blackman013 @ 23.06.2012. 21:00 ] @
@ Jbyn4e, hvala. ovo je bilo korisno, ali na zalost nedovoljno.
gde si nabavio taj glasnik? da li postoji jos neki koji broj Glasnika koji se bavi istom tematikom?
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 24.06.2012. u 01:50 GMT+1]
[ mrkii @ 24.06.2012. 07:28 ] @
Ima jedan, specijalno pisan za tebe.
U njemu saobracajac treba da se natrti da ga naguzis pre nego ti potrazi dozvolu :)
Ako to nije ispostovao onda si siguran. A verovatno nije jer cesto ne dozvole da ih guzi neko kome ne znaju ni ime.
[ Sarastro @ 24.06.2012. 08:05 ] @
^^ Zalosno kakve sve komentare covek ovde nadje ...
[ Black_eyed @ 24.06.2012. 09:02 ] @
Citat: ventura: Apropo toga, svojevremeno zaustavi mene policija jer sam vozio juga 198kmh (stvarno je bilo toliko, duga priča),
Ovo mi je interesatnije od same teme. Da nije bio onaj sa dvogrlim karburatom Yugo, ipak je mnogo i za njega...
[ Jbyn4e @ 24.06.2012. 10:51 ] @
Citat: blackman013: @ Jbyn4e, hvala. ovo je bilo korisno, ali na zalost nedovoljno.
gde si nabavio taj glasnik? da li postoji jos neki koji broj Glasnika koji se bavi istom tematikom?
Nemam pojma da li postoji jos nesto, ovo sam "izguglao" na reci "pravilnik saobracaja" ili tako nesto.
[ djura63 @ 24.06.2012. 11:56 ] @
Citat: ventura
svojevremeno sam vozio juga 198kmh (stvarno je bilo toliko,
Zbog ove si tvrdnje izgubio podrsku jednog uvazenog clana ovoga foruma.
[ Holkan @ 24.06.2012. 12:46 ] @
Citat: djura63: Zbog ove si tvrdnje izgubio podrsku jednog uvazenog clana ovoga foruma.
Tebe?
[ blackman013 @ 24.06.2012. 13:20 ] @
Prvo,
gospodinu Gojku Vujovicu bih se zahvalio sto je obrisao deo moje poruke, u kojoj pise kako nisam temu napravio da bi ljudi pricali o svojim lovackim pricama sa policijom. S druge strane, zahvalio bih mu se i zato sto NIJE obrisao deo teme u kojem se pise o Yugo-u koji ide 198 a kaznjen je kao da ide 98, jer to nema NIKAKVE veze sa temom.
Drugo,
kao sto je obicaj na forumima (a i u zivotu), vidim da ljudi citaju samo do pola a ne ceo txt. Znaci, ponovicu...nisam JA (pojedinac) smislio pricu oko postovanja procedure, kao i osporavanja postupka. U TELEVIZIJSKOJ EMISIJI je bilo reci o tome. Znaci, cela reportaza je napravljena o tome kako gradjani nisu upoznati sa cinjenicom da MOGU da ospore postupak pred sudom, ukoliko neki elementi postovanja procedure nisu zadovoljeni.
Sto ce reci, nisu valjda toliko blesavi da naprave reportazu baziranu na lazima. To sto vi svi koji se pravite pametni na moj racun ne znate o cemu se radi (ili ste indirektno na strani policije) upravo govori da sam ja u pravu (te i da je ta TV reportaza u pravu).
Trece,
bazirajmo se samo na jednom momentu u postovanju procedure - davanju Zapisnika o prekrsaju. Koliko puta vam se desilo, ili ste culi od nekoga da ga je policajac zaustavio, recimo zbog brze voznje ili prolaska kroz crveno ili prelaska preko pune linije, a da vama/nekom drugom konacno NIJE dao zapisnik da potpisete? I da se naravno, kod sudije za prekrsaje pojavio taj zapisnik u kojem je pisalo kako vi/neko drugi NIJE HTEO da potpise?? Drugim recima, nije vam ni ponudjeno da potpisete, a pritom se pojavilo kao da vi niste hteli da potpisete.
TO je recimo, jedna od stvari koje spadaju u nepostovanje procedure.
Prema tome,
zamolio bih sve one koji su dokoni i sa predrasudama o tome kako je policija super, a ja neki veliki kriminalac da zaobidju ovu temu i suzdrze se od svojih (nepotrebnih) komentara. Policija nije postovala proceduru, ja sam profesionalni vozac, a svako vase razvodnjavanje teme me udaljava od sanse da dodjem do informacija koje su mi potrebne.
Hvala.
[ Blaise De Vigenere @ 24.06.2012. 16:07 ] @
Pogledaj odeljak "Verodostojna isprava o prekršaju", odnosno čl.322 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, on u određenim situacijama može biti od koristi.
Ne znam tačnu situaciju pa ne mogu bolje pomoći.
[ jnk @ 24.06.2012. 16:12 ] @
Svaki krivicni ili prekrsajni postupak se moze oboriti zbog raznoraznih gresaka bilo cije strane i ne postoji univerzalni odgovor na tvoje pitanje. U praksi najcesci razlog obustave postupka je zbog zastarelosti, tesko se moze desiti da je policajac nesto propustio prilikom sacinjavanja svoje prijave tako da neki univerzalni loophole mozes slobodno da zaboravis.
[ Blaise De Vigenere @ 24.06.2012. 16:16 ] @
Sad vidim da je bilo priče i o potpisivanju zapisnika. To nije bitno, ja isti nikad ne potpisujem a da li mogu da osporim isti - mogu, ali zavisi od konkretne situacije. Kada je u pitanju radar pomoći nema ako je pravilno uslikano, međutim ako se radi npr. o korišćenju mobilnog telefona tokom vožnje zapisnik se može osporiti, pod uslovom da se ne potpiše i da saobraćajni policajac ne bude detaljan u zapisniku!
Kada nema slike, odnosno fotografije učinjenog prekršaja postoje načini ali opet ponavljam, sve zavisi od same situacije kao i od saobraćajnog policajca i načina na koji je odradio svoj deo posla!
[ djura63 @ 24.06.2012. 16:57 ] @
Ne. Ako si pratio temu jedan mu je clan nesmotreno pruzio podrsku pa ju je povukao.
[ blackman013 @ 24.06.2012. 20:07 ] @
Hvala svima.
Moze lock. ;)
[ anon115774 @ 24.06.2012. 20:21 ] @
Nema na cemu. Kao sto vidis, kakve si informacije o situaciji pruzio (znaci nikakve) takvu si i pomoc dobio (znaci nikakvu).
A ovo je tvoja privatna tema? :)
[ blackman013 @ 26.06.2012. 16:00 ] @
@ Informer
Prvo,
jedine informacije koje sam dobio - dobio sam od tebe. Hvala jos jednom.
Od drugih sam dobio samo trabunjanje. Da sam dao vise informacija, dobio bih samo geometrijsku progresiju slicnog trabunjanja.
NAMERNO nisam davao suvise informacija, da se ljudi ne bi SLADILI i 'pakovali' kojekakve gluposti, posto smo mi inace narod poznat kao 'oni koji hoce da te vrate u blato, umesto da te gurnu da iz njega izadjes'. Dovoljno je i ovo sto sam procitao (ili da budem precizniji: sto sam preskocio da procitam) da me uveri da sam ispravno postupio sa kolicinom podataka.
Drugo,
da sam se oslanjao samo na informacije koje mogu da dobijem na ovom forumu, odavno bih digao ruke. Saberi sam...od 10 odgovora, 1 valja, 9 trash.
Trece,
ja sam temu podigao, ja trebam i da je zatvorim.
Da nije bilo mene, ne bi bilo ni teme. Sto ce reci - da, ovo je moja privatna tema.
Tebi ako se tema svidja, uzmi pa kreiraj novu. Ulozi malo vise truda od prostog kliktanja na 'Odgovori'. =)
Cetvrto,
mislio sam da su moderatori na ovom forumu VRLO azurni (te i da lockuju teme). Ocigledno je da sam se prevario. :)
Zbogom.
[ bttp @ 26.06.2012. 17:32 ] @
Ovo nije tačno, ili makar nije bilo tačno u prošlosti. Policija je morala da baždari radare na svakih 6 meseci, i morali su da imaju potvrdu o baždarenju radara kojim su te "usnimili", te da ti je pokažu, na zahtev. Naravno, većina građana nije imala pojma o tome i niko nikad nije tražio potvrdu o baždarenju uređaja, osim nekolicine advokata koji su znali te sitnice. A ne treba napominjati da radari, naravno, često nisu bili baždareni u propisanom intervalu. Shodno tome, radar koji nije bio propisno baždaren, nije se smatrao ispravnim i merenje se nije moglo smatrati verodostojnim.
Ne znam kakva je situacija sa novim uređajima, tj. da li se oni baždare i u kom intervalu, ali svakako bi trebalo da imaju neku potvrdu o ispravnosti uređaja da bi se merenje moglo smatrati verodostojnim.
[ labicko1 @ 26.06.2012. 17:57 ] @
Otac mi je bio profesionalni vozac, pa znam da se mnogi zapisnici i izjave saobracajaca moze osporiti, necu sada navoditi slucajeve. Bilo bi dobro da svaki put kada te pandur zaustavi ukljucis kameru na mobilnom, biceti od velike pomoci.
Ali na kraju krajeva sve se svodi na ono sto je ventura napisao, sudija je taj koji odlucuje, i on ne odlucuje bas po zakonu vec po njegovoj licnoj volji i proceni. To ko ideja izgleda lepo, ali kada se na to ubaci nivo korupcije u nasoj zemlji mozes sam zamisliti na sve to izadje. Tako da u principu to sto je pandur prekrsio pravilniki ili i sam zakon, ne znaci nista, sve je u rukama sudije. Znam slucajeve ubistva koji su dobili uslovne kazne.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|