[ fanfon @ 25.06.2012. 09:45 ] @
Upravo saznah neverovatan podatak od jednog postara da na 2 zaposlena ide 1 sef. JP Poste Srbije imaju 15 000 zaposlenih od kojih je 5000 sefova. Cuo sam da je slicna situacija i u Zeleznicama Srbije. Prosto neverovatno...
[ 3way @ 25.06.2012. 09:47 ] @
I ja svasta cujem, pa ne dizem paniku.
[ fade @ 25.06.2012. 09:54 ] @
Rekla kazala.
[ berazorica @ 25.06.2012. 10:20 ] @
Citat:
fanfon: Upravo saznah neverovatan podatak od jednog postara da na 2 zaposlena ide 1 sef. JP Poste Srbije imaju 15 000 zaposlenih od kojih je 5000 sefova. Cuo sam da je slicna situacija i u Zeleznicama Srbije. Prosto neverovatno...

Često od tri zaposlena u maloj pošti, jedan je poštar na terenu, dvoje su na šalterima, a jedno od njih dvoje ima funkciju upravnika, tako da osim redovnog posla ima još dodatnu odgovornost. Nije to šef parazit, ako je to bila poenta "neverovatnosti".
[ deedee6 @ 25.06.2012. 10:53 ] @
Citat:
berazorica: tako da osim redovnog posla ima još dodatnu odgovornost.

Jako dobar vic... :)
[ vilil1 @ 25.06.2012. 11:03 ] @
Citat:
fanfon: Upravo saznah neverovatan podatak od jednog postara da na 2 zaposlena ide 1 sef. JP Poste Srbije imaju 15 000 zaposlenih od kojih je 5000 sefova. Cuo sam da je slicna situacija i u Zeleznicama Srbije. Prosto neverovatno...

Ma ne, neverovatno je da je neko poverovao u tu pricu. ;)
[ Dexic @ 25.06.2012. 11:42 ] @
To se zove sindrom "sef na sefa" :) I jako je tipican u nasim javnim firmama...
(e sad da li je ovo konkretan odnos... ne znam, ali sto rekose - to je samo "dodatna odgovornost" :))
[ berazorica @ 25.06.2012. 11:51 ] @
Citat:
deedee6: Jako dobar vic... :)

Nije vic. Moja prijateljica je upravnik male pošte i radi normalno na šalteru, kao i njena koleginica. Možda u većim poštama drukčije stoje stvari, ali tamo svakako onda nije reč o odnosu 1:2.
Jako je lako na osnovu svojih predrasuda i nepoznavajući situaciju (ili možda polazeći od sebe samog?), omalovažavati nečiji rad.
[ ventura @ 25.06.2012. 12:37 ] @
A šta čuvaju u tolikim sefovima?
[ vjamovic @ 25.06.2012. 12:43 ] @
Parkinsonov zakon

Parkinsonov zakon (engl. Parkinson"s law, njem. Parkinsonsches Gesetz) je zakon umnožavanja administracije, odnosno težnja svake jedinice da ističe svoju vrijednost na taj način da poveća broj svojih zaposlenih. Proširenje i povećanje poslova kako bi oni popunili vrijeme potrebno za njihovo obavljanje. Stoga zaposleni rade i nepotrebne poslove, kako bi njihove jedinice dobile na važnosti.

Vezuje se uz engleskog autora Cyrila Northcota Parkinsona koji je proučavajući administraciju, s njom povezanu birokraciju, odnosno prirodu uredskog poslovanja i odnosa u administraciji, utvrdio logiku i pravilnost rada administracije i broja službenika u njoj. Po njemu "rad se širi da popuni vrijeme predviđeno za njegovo obavljanje".

Otkrio je da obujam posla i broj činovnika koji ga obavljaju ne stoje ni u kakvoj međusobnoj vezi, nego se temelje na unutarnjoj logici birokracije po kojoj:
1. birokrat želi da umnožava podređene, a ne konkurente;
2. birokrati opskrbljuju jedni druge poslom.

Prema Parkinsonu povećanje broja službenika obvezno će se kretati između 5,17% i 6,56% na godinu neovisno o bilo kakvim promjenama u potrebama i količini obavljenog posla. Istakao je i činjenicu razvijanja različitih koordinativnih mehanizama kao što su odbori, povjerenstva i sl. jer se s povećanjem broja izvršitelja komplicira i otežava koordinacija, što također stvara pritiske ka povećanju broja zaposlenih iako se sam obujam posla ne povećava.
[ Sceka @ 25.06.2012. 13:16 ] @
^ Osim ove teorije koja je sama po sebi potpuno nevazna reci mi kako bi ti organizovao posao u nekoj manjoj Posti od recimo dva zaposlena. Takvih malih Posta ima uzasno puno a samo postojanje je uslovljeno potrebama koje sad ne bih komentarisao (a moze i to iako je nebitno ) a dobro su poznate svima koji su makar jednom platili neki racun ili poslali preporuceno nesto (pismo, paket, uputnicu...).

Znaci imamo malu radnu jedinicu sa dva zaposlena. Ta mala radna jedinica ima prostorije (da li su svoje ili iznajmljene je nebitno!) u kojima ima namestaj, kompjutere, sredsva za tad, inventar koji je svima dobro poznat. Za razliku od mnogih malih radnih jedinica, mala Postanska Radna Jedinica "po difoltu" radi sa novcem, mnogo novca. Taj novac mora da ima mesto gde se drzi, sto znaci, logicno, da ima sef. I najmanja takva jedinica radi sa izvesnom vecom kolicinom keša, gotovinom. Opet kao sto je svima poznato, neko mora da odgovara kako za inventar tako i za novac kojim se "radi posao" svakodnevno. Ne moze da se primeni tipicna Komunisticka varijanta da svi odgovaraju za sve jer i u samom Komunizmu je to bilo nezamislivo. Znaci, neko mora da potpisuje za prijem novca, stanje novca, transakcije... Taj koji to radi je materijalno i finansijski odgovoran po zakonu i to se ozvanicava na taj nacin sto se takva osoba zvanicnim zakonitim postupkom imenuje za Šefa te male postanske radne jedinice, da bi se razlikovalo ko od zaposlenih je za sta odgovoran ako se desi neka nepravilnost a i u ostalim slucajevima!

Ovo je uzasno ukratko objasnjenje necega sto je inace podrazumevano u svim sferama poslovanja. Razlika je samo u tome sto se ne razume da Malih Postanskih Radnih Jedinica od nekoliko zaposlenih ima realno puno pa tako dolazi do proizvoljnih tvrdnji stampe koja gneralizuje nesto normalno na senzacionalisticki nacin. Mene samo zanima kako to da postoje ljudi koji mogu bez razmisljanja da se zakace za takvu neku "vest" i da o tome raspravljaju na neprimeren nacin a da se pri tom ne potrude da ukljuce malo mozga u sve to?!

Pozdrav!
[ DaliborP @ 25.06.2012. 14:10 ] @
Citat:
Sceka: Mene samo zanima kako to da postoje ljudi koji mogu bez razmisljanja da se zakace za takvu neku "vest" i da o tome raspravljaju na neprimeren nacin a da se pri tom ne potrude da ukljuce malo mozga u sve to?!

Mene samo zanima kako mozes toliko reci da napises a nista da ne kazes.

[Ovu poruku je menjao DaliborP dana 25.06.2012. u 15:35 GMT+1]
[ Marko83 @ 25.06.2012. 14:18 ] @
^^
Eh Sceka....
To je standard kod njega po svim pitanjima
[ fanfon @ 25.06.2012. 14:33 ] @
Citat:
berazorica: Često od tri zaposlena u maloj pošti, jedan je poštar na terenu, dvoje su na šalterima, a jedno od njih dvoje ima funkciju upravnika, tako da osim redovnog posla ima još dodatnu odgovornost. Nije to šef parazit, ako je to bila poenta "neverovatnosti".

Nisam ni mislio na neverovatnost kao senzacionalizam, vec na cinjenicu da u vecini drugih firmi obicno ide sef na 5-6 ili 10 ljudi. Na dvoje mi deluje preterano. Da li dobijaju dodatak na tu "funkciju", to ne znam.
[ Sceka @ 25.06.2012. 14:43 ] @
Citat:
fanfon: Nisam ni mislio na neverovatnost kao senzacionalizam, vec na cinjenicu da u vecini drugih firmi obicno ide sef na 5-6 ili 10 ljudi. Na dvoje mi deluje preterano. Da li dobijaju dodatak na tu "funkciju", to ne znam.

A kako bi ti regulisao odgovarnost za novac (samo to, ne ulazeci u drugo) u maloj Posti od dva zaposlena? Niko ne odgovara? Svi odgovaraju? Kako?

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 25.06.2012. u 18:14 GMT+1]
[ ventura @ 25.06.2012. 14:43 ] @
Citat:
fanfon: Nisam ni mislio na neverovatnost kao senzacionalizam, vec na cinjenicu da u vecini drugih firmi obicno ide sef na 5-6 ili 10 ljudi. Na dvoje mi deluje preterano. Da li dobijaju dodatak na tu "funkciju", to ne znam.

A šta kada u nekoj manjoj pošti radi 2-3 radnika? Neko od njih mora da bude 'šef', odnosno odgovorno lice.
[ fanfon @ 25.06.2012. 14:44 ] @
To stoji. Oni izvlace prosek. Ali vecinu od tih 15 000 zaposlenih cine ljudi u vecim gradovima u postama sa 10 i vise ljudi.
[ cika dacha @ 25.06.2012. 15:10 ] @
licno znam jednog postara iz sela Begec 15km od novog sada! imaju 4 zaposlena 1upravnica jedna salterusa i njih dvojica sto postu raznose i tako su se medjusobno podelili da jedan jedne nedelje radi a drugi drugu nedelju tj sami raznose posao za obojicu a sve stignu uraditi i jos su skoro svaki pijani (narod nudi) plata im je 28.000 a kazu da imaju baksisa jos toliko :-) nije to tako los posao :-)
[ Sceka @ 25.06.2012. 15:14 ] @
Citat:
fanfon: To stoji. Oni izvlace prosek. Ali vecinu od tih 15 000 zaposlenih cine ljudi u vecim gradovima u postama sa 10 i vise ljudi.

To nikako nije tano. Na jednu Postu od 10 i vise zaposlenih ide, otpilike, desetak Posta od manje od 5 zaposlenih. I to u velikim gradovima! Mogu, ako nekoga interesuje, tacnije podatke da dam ksnije popodne ili uvece.

Pozdrav!
[ vilil1 @ 25.06.2012. 15:21 ] @
Citat:
fanfon: To stoji. Oni izvlace prosek. Ali vecinu od tih 15 000 zaposlenih cine ljudi u vecim gradovima u postama sa 10 i vise ljudi.

U posti na aerodromu je zaposleno oko 130 ljudi, imaju jednog sefa. Kako je to moguce!?
[ Shadowed @ 25.06.2012. 15:25 ] @
Citat:
Sceka: Mogu, ako nekoga interesuje, tacnije podatke da dam ksnije popodne ili uvece.

Ajd'.
[ Vasastajić @ 25.06.2012. 15:47 ] @
Hebote, nisam baš siguran šta je tema diskusije, čitajući baš sve od početka, jesu li to Šefovi ili Sefovi?!
[ Sceka @ 25.06.2012. 16:30 ] @
Kao prvo pojam Šef ne postoji u okviru PTT Srbije, zvanicno je to "Upravnik Poste" - ako se misli na u narodu poznate objekte Poste u kojima se vrse usluge placanja, transakcija... Takvih Posta postoji sijaset (nemam sada mogucnost za tu konkretnu informaciju, tek sutra!) i imaju zaposlene "komada" 1 pa sve do Posta na Opstinskom nivou sa 100 i vise zaposlenih. Svaka Posta mora da ima Upravnika koji odgovara za sve sto se tice svega u vezi objekta i rada koji se vrsi u objektu i podrazumevanom terenu ako ima potrebe za tim (postari koji nose pisma, recimo). Recimo ako Posta ima jednog zaposlenog (1), onda je on i upravnik i salterski radnik i postar. Radno mesto mu je Upravnik a obavlja sva tri posla. Takav Upravnik je covek sa Srednjom Strucnom Spremom i ima platu primerenu svojoj strucnoj spremi. Ako se takav smatra Šefom neka se smatra ali ne vidim sta je tu problem da bi se to u vidu bilo cega znacajnog isticalo kao bilo koja vrsta "senzacije". Ista varijanta je sa svim Postama. Naravno, Posta na nivou Opstine sa 100 i vise zaposlenih ima Upravnika koji mora da ima Strucnu Spremu shodnu velicini Poste, odnosno, obimu i vrsti posla/poslova kojima se ta Posta bavi. Uglavnom su tu Upravnici sa Visokom Strucnom Spremom. I, naravno, moze da bude samo jedan Upravnik bez obzira na velicinu Poste, a sa druge strane po zakonu svaka Posta bez obzira na velicinu mora da ima svog Upravnika. Tacan odnos broja Posta sa vise od deset zaposlenih u odnosu na Poste sa manje od 5 zaposlenih danas ne mogu da dam. Tek sutra, ako nekoga to zanima.

Pozdrav!
[ vilil1 @ 25.06.2012. 17:23 ] @
Citat:
Sceka: Kao prvo pojam Šef ne postoji u okviru PTT Srbije, zvanicno je to "Upravnik Poste" - ako se misli na u narodu poznate objekte Poste u kojima se vrse usluge placanja, transakcija..

PTT nisu samo salterske sluzbe, tako da pojam "SEF" itekako postoji. Vecina sto ovde pise svodi Postu iskljucivo na saltersku sluzbu, a to nikako ne stoji, zato je i pomalo smesno kada se kaze da od 15.000. zaposlenih, ima 5.000. sefova.

Ljudi ocigledno ne znaju organizaciju u PTT, ali im je zanimljivo da kritikuju. ;)
[ Java Beograd @ 26.06.2012. 07:55 ] @
Ja znam da u bankama možeš da iznajmiš sef. Ali nisam znao da i PTT ima sefove.
[ fanfon @ 26.06.2012. 12:06 ] @
Jel pisu svi na forumu sa š, ć, č,ć, đ, ž? Lako je zakljuciti iz prvog pitanja o cemu se radi. Nemas pametnija posla nego se praviti pametan? Postar koji radi u posti sa preko 30 zaposlenih mi kaze da svaka 2 zaposlena imaju svog nadredjenog-šefa. Nigde nisam napisao da je to bukvalno takva kategorizacija. Da li je sef ili upravnik svejedno je. Covek kaze da je tako i u ostalim postama. Zato sam i postavio pitanje.
[ Java Beograd @ 26.06.2012. 12:43 ] @
Pa ako je šef onda nije sef. Ako je šišanje onda nije sisanje. Ne pravim se pametan, nego potenciram da može doći do zabune kad se piše neprawilno.

A posebno je pitanje zashto neko pise neprawilno kad mozze pravilno ? I zašto se taj neko, ko piše nepravilno, ljuti kad neko mu skrene pažnju da piše nepravilno. Ustalom, sada je naslov teme već izmenjen. Pitam se zašto ?
[ fanfon @ 26.06.2012. 13:05 ] @
Vec sam 10 godina na forumu i nikad nisam pisao sa š, ć, č, đ i ostalim kukicavim slovima. Tastatura mi je uvek na English(United States). Mozda samo par puta je bila na Serbian(Latin). Dosad niko nije skrenuo paznju. Ovo u temi je bio cist sarkazam i zajebavanje. Lako je bilo zakljuciti na cega sam mislio.
[ plus_minus @ 26.06.2012. 13:18 ] @
Sledeći put umesto sefova napišeš boss-ova i rešen problem.

ali, avaj.. onda će neko da pomisli da je u pitanju boss pedala za gitaru. (ds-1, ds-2) ..
[ Java Beograd @ 26.06.2012. 13:42 ] @
Neki put nedostatak "kvačica" tj. korišćenje 'c' umesto 'č' ili 'ć', korišćenje 'š' umesto 's' i 'z' umesto 'ž' ne izaziva zabunu. Neki put je krajnje zbunjujuće. Kad piše da pošta ima 5.000 sefova onda ima 5.000 sefova, ne šefova.

Nikako da skapiram zašto ne bi napisao "šefova".
[ fanfon @ 26.06.2012. 13:50 ] @
Nisam ni obracao paznju na detalj. Mislio sam da ce posle ove recenice biti svima jasno na sta sam mislio: "JP Poste Srbije imaju 15 000 zaposlenih od kojih je 5000 sefova." Serbian(latin) ne koristim jer brze kucam na engleskoj tastaturi.
[ Sceka @ 26.06.2012. 15:23 ] @
^ Zavisi mnogo od toga sta ko podrazumeva pod pojmom "ŠEF". Od neobaveznog "Pa 'de si ti šefe" na ulicno/prolaznickom nivou do znacenja u smislu rukovodioca. To sto neki postar u svom vidjenju nekako upotrebljava taj izraz ne znaci da je to tacno. Kao i tvoje tumacenje njegovog.

Pozdrav!
[ pobesnelipostar @ 27.06.2012. 21:42 ] @
Konkretno,kod mene na 45 postara-ide 9 kontrolora,koji iznad sebe imaju upravnika...Tacno je i da postar radi po dva reona,usled nedostatka kadrova...i to mu se dodatno plati citavih 1500 dinara za sedam dana....I tacna plata postara je 34.000 a ne 28.000 i kamo srece da jos toliko bude baksis...Ovo pišem za urbanu sredinu...nisam upoznat za manje sredine,mada je normalno da npr. pre podne radis na salteru a popodne ides na teren...
[ bttp @ 27.06.2012. 23:25 ] @
Citat:
fanfon: Vec sam 10 godina na forumu i nikad nisam pisao sa š, ć, č, đ i ostalim kukicavim slovima. Tastatura mi je uvek na English(United States). Mozda samo par puta je bila na Serbian(Latin). Dosad niko nije skrenuo paznju. Ovo u temi je bio cist sarkazam i zajebavanje. Lako je bilo zakljuciti na cega sam mislio.

Ja se ovim ne bih baš hvalio da sam na tvom mestu. Odavno su prošla vremena kada je upotreba dijakritičkih znakova bila egzotična. Krajnje je vreme da se prilagodiš i počneš da pišeš pismeno, ako držiš do sebe.