[ rodjam @ 04.07.2012. 19:12 ] @
Naime treba da budem kum za par meseci Pa me interesuje sta sve to podrazumeva,Sta tu sve ide?Bas bukvalno od dolazka kod mene kuci da me pozove do zavrsetka svadbe.
Hvala unapred
[ Vasastajić @ 04.07.2012. 19:23 ] @
Eee, kume, IZGORE TI KESA !
[ Boris Tadić @ 04.07.2012. 22:34 ] @
Skromno iskustvo petostrukog nosioca te titule me obavezuje da napišem da se kako ni heteroseksualna veza, tako ni prijateljstvo ne unapređuje zakonskim formalnostima.

U 99,9% slučajeva se život svede na "neće kum da crkne zbog 1000e", njemu ne mora ništa da se vrati na vreme, on u prodavnici i na pumpi šarmira kasirke = ne treba mu novac, a mi ćemo malo na Majorku, jedno tri-čet'ri nedelje, jer šta će komšije da misle ako ne odemo, pa svi uspešni ljudi idu na more - nećemo valjda da se stiskamo za toliko... Pa ti onda vraćaju po 3000 dinara, ostavljaju ispod otirača, jer "strašno žure" - pošto se sopstvenim izmišljotinama dovedu u mat poziciju, a nastavak verovatno već možeš i sam da pretpostaviš... Je l' znaš možda nekog majstora za auto/motor/televizor/veš mašinu, 'aj dogovori se sa njim da mu platim iz 2 dela, ljubi te kum(a)... -Pusti mašti na volju kada na red dolazi drugi deo.

Samo pozdrav, i to onaj srdačan, iz leve srčane pretkomore, jer nažalost suviše retko tu ima ikakve sreće da se iskreno poželi, mahom su prosti seljački interesi jedne strane dominantniji od svega ostalog i onda se bukvalno čitav taj palanački ritual svodi praktično na toleranciju neizbežno *ebene druge strane.
[ dule87 @ 04.07.2012. 22:48 ] @
@ vasa to znam da me ceka
@ Boris koliko to izlazi sve ukupno posto izgleda da si imao lose iskustvo aj podeli sa nama sve kako je bilo
[ fade @ 04.07.2012. 22:48 ] @
Dobro, očigledno ima loših iskustava. Uglavnom je to kad se ljudi pozivaju na staro kumstvo, pa te neki tamo zovu jer su vaši roditelji bili kumovi, i to se više radi kao izgovor jer kod nas kum obično plaća burme, i tako neke "sitnice" koje na kraju dobro znaju do koštaju. Nečesto se dešava da osobe koje se na takvo kumstvo pozovu, posle svadbe vam se javljaju kao i pre iste, samo po potrebi.

Oni koji te iskreno zovu za kuma to rade ne zbog novca, nego zato što žele, i takve osobe će ti obično reći kako je i šta je, da li će biti troškova, i šta.
One koje to rade samo da bi smanjile trošak svadbe, i što sa moje strane gledišta bih ja odbio, da sam u takvoj situaciji, neće spominjati novac, nego će ćutati po strani, dok ti kao budala plaćaš silne sitnice, i na kraju ti to kumstvo presedne.

Ja bih prvo razmotrio situaciju da li uopšte da prihvatim, imajući u vidu gorenavedenu podelu, jer je u većini prvi slučaj, u kome je kum obična mazga koja se koristi da se smanji trošak.
[ dule87 @ 04.07.2012. 22:53 ] @
@ fade mi smo stvarno dobri drugovi tako da mislim da ce proci sa dogovorom

poceo sam temu sa drugog naloga.Izvini te
[ Teratron @ 04.07.2012. 22:55 ] @
Kumstvo se ne odbija . Kum sam na vise svojih prijatelja (ne prica se na koliko)
Poslednje kumstvo me kostalo (ni to se ne prica ali hajde) oko 1200 eura (200 eura sam dao na muziku kad sam bio zemlja vazduh)
Samo napred - nema nazad !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[ anon70939 @ 04.07.2012. 23:03 ] @
Strasno je da tako pricate o svojim Kumovima... Sto ste ih zvali, ili sto ste pristajali na tako nesto...
Kumstvo je po meni nesto jako vredno.
[ dule87 @ 04.07.2012. 23:06 ] @
niko nije rekao da nije vredno to je ipak cast nego ke tema postavljena zbog obicaja...kako sta gdee ide
[ fade @ 04.07.2012. 23:09 ] @
Nisu ljudi zvali, nego su bili pitani. I nije uvek situacija da te drug, kolega pita za kumstvo, imaš dosta starih kumstava, moj deda krstio njegovog dedu, i mi smo ti sad neki nazovi kumovi, i neki nazovi red je da on prvo mene pita, iako ja i on ne održavamo nikakav kontakt, ja da selo ne čuje, prihvatam, i posle gunđam za novac. Svi koji su se na kumstvo žalili, proisteklo je iz takvih situacija, ne kada je neko direktno pitao za kumstvo, jer ste u veoma dobrim odnosima, već zbog ovakvih zastarelih običaja.
[ Teratron @ 04.07.2012. 23:10 ] @
BOG pa Kum bre

Pod hitno da procitate sta znaci - Krstenje , pa onda sta je Kum !
[ dule87 @ 04.07.2012. 23:17 ] @
Ljudi necemo da se svadjamo nego me interesuje kako idu obicaji,ko sta kome daruje,ja jaedino znam za burme
[ ventura @ 04.07.2012. 23:19 ] @
Citat:
dule87: Ljudi necemo da se svadjamo :) nego me interesuje kako idu obicaji,ko sta kome daruje,ja jaedino znam za burme :)

Svako selo ima svoje običaje, tako da ti je najsigurnije da pitaš svoju babu...
[ dule87 @ 04.07.2012. 23:23 ] @
@ ventura ajd podeli tvoje misljenje sa nama
[ Teratron @ 04.07.2012. 23:32 ] @
Ne pametuj buduci kume .Tebi treba ovo da bude vazno

Pored sveštenika koji krštava, važan činilac i važna ličnost na krštenju jeste kum. Kum daje ime detetu. On je svedok krštenja i duhovni otac deteta, koje se krštava. Zato kum mora biti pravoslavne vere, kršten, čistoga i moralnoga života, mora biti punoletan, dakle, telesno i duhovno zrela osoba, i da ima fizičku mogućnost da učestvuje u svetoj tajni krštenja. Roditelji ne mogu biti kumovi svojoj deci, a takođe i monasi ne mogu kumovati na krštenju. Kum na krštenju se u ime deteta odriče satane, i sjedinjuje sa Hristom, čita, odnosno, ispoveda simvol pravoslavne vere u ime kumčeta. Zato je njegova dužnost, da u daljem životu brine o verskom vaspitanju svoga kumčeta. U našem narodu je zbog toga institucija kumstva na velikoj visini. Narod ne kaže uzalud: "Bog na nebu kum na zemlji".

Kumstvo je jedna od najvecih casti coveka na zemlji !

[ dule87 @ 04.07.2012. 23:37 ] @
@ teratron ako sam ja hriscnin ja ne mogu nikoga da nateram na moju veru,zar ne?ja sam tako vaspitan od malena mada ovde i nije rec o tome, vec o kumstvu i obicajima
[ Teratron @ 04.07.2012. 23:40 ] @
Citaj Boldovano , ne pametuj ! i docekaj supu na svadbi (tad svi vecinom gledaju u tebe i govore o tebi ) a posle se opusti

Slusaj ti savete visekumstva

[ ventura @ 04.07.2012. 23:42 ] @
Citat:
dule87: @ ventura ajd podeli tvoje misljenje sa nama :)

Ti običaji idu od onih bizarnih da kum ima pravo na 'test vožnju' mlade tokom prve bračne noći u nekim krajevima crne gore, do onih rutinskih - zakonska/crkvena forma, burme, momačko veče itd...

Tako da kažem ti, ako već hoćeš da poštuješ običaje raspitaj se tu gde će i biti svadba kakvi su običaji jer univerzalna pravila ne postoje...
[ dule87 @ 04.07.2012. 23:43 ] @
ok druze.vidi se da si mason Ja sam postavio jedno pitanje a ti si u nekom drugom svetu i kontrsiras svima mislim ne moj da se ljutis
[ Teratron @ 04.07.2012. 23:47 ] @
Citat:
ventura: Ti običaji idu od onih bizarnih da kum ima pravo na 'test vožnju' mlade tokom prve bračne noći ...

Mozda u filmovima za odrasle ...
[ valerijan @ 04.07.2012. 23:59 ] @
^ ...pa i tvoj opis kumstva je u sličnom/bajkovitom tonu...
[ dule87 @ 05.07.2012. 00:05 ] @
Ok je ljudi,ja sam lepo pitao ako niko nece da odgovori onda u redu pozz i sve najbolje
[ Teratron @ 05.07.2012. 00:13 ] @
?
[ []-_-[] @ 05.07.2012. 00:13 ] @
http://youtu.be/Xck8uYiSt7M
[ Dexic @ 05.07.2012. 02:21 ] @
Citat:
dule87: Ok je ljudi,ja sam lepo pitao :) ako niko nece da odgovori onda u redu pozz i sve najbolje ;)

Ozbiljno ti je ventura rekao... dve drugarice (rodjene sestre) su imale sasvim drugacije iskustvo. Jedna je imala sasvim normalnu kumu/kuma koji su muziku placali samo - jedna je bila kuma njenoj drugarici, sa kojom je isla da ova izabere sta ce da joj "pokloni" (da, mlada je rekla "bices mi kuma, dodje da izaberem sta ces mi kupiti" :)). To su dve rodjene sestre, iz istog grada, istog godista, pa ti gledaj...
Da ti ne bi baba nesto pogresno rekla, pitaj lepo ti mladozenju sta on ocekuje!
[ Milos911 @ 05.07.2012. 07:16 ] @
Citat:
dule87: Ok je ljudi,ja sam lepo pitao :) ako niko nece da odgovori onda u redu pozz i sve najbolje ;)

+1

Citat:
Dexic: Da ti ne bi baba nesto pogresno rekla, pitaj lepo ti mladozenju sta on ocekuje!

+1 :)
A ako on ne zna, nadji nekoga ko ce da bude isto neki faktor na vencanju, pa pitaj njega.

A mladozenju u svakom slucaju pitaj za "test voznju" sto je ventura pominjao. Ubaci malo religije, obicaja, i reci "kume, red je". Nema da odbije :D

[ vujkev @ 05.07.2012. 08:15 ] @
Najbolje je da pitaš mladence šta očekuju od tebe i kakav je običaj kod njih.
Za moju svadbu kum i kuma nisu kupili ništa od "obaveznih" stvari, jer nismo hteli da ih opterećujemo finansijski. Burme, venčanicu, tortu i sl. smo platili supruga i ja, a kumovima je ostavljeno da nam kupe šta god žele (ako uopšte žele). Isto tako kad smo supruga i ja bili kumovi dogovarali smo se sa mladencima šta se očekuje od nas. Ukoliko si dobar prijatelj sa mladencima (nisi nasledio kumstvo ili nešto slično) ovo je po meni najbolje rešenje, jer svi odmah znaju na čemu su i na svadbi neće biti iznenađenja.
[ tdusko @ 05.07.2012. 08:38 ] @
^Tako i ja kad sam bio prosle godine. Super drugar me je pitao da mu budem kum na svadbi. Ja sam ga prvo pitao da li je siguran da hoce mene jer me poznaje i zna da ja ne dajem ni dve pare za obicaje i ostale gluposti i on je rekao da razume i da ni njega to ne interesuje. Nece da pravi "trilogiju" od svadbe, nece biti obicaja koji od kuma naprave majmuna pred celom familijom i ostalim gostima, on kupuje burme, vencanicu, tortu, muziku itd. Ja trebam da dodjem sa njim po mladu, da ih "vencam" u crkvi i da ostanem na svadbi koliko god mogu i hocu.

Tako je i bilo, kupio sam mu poklon u vrednosti za koju sam procenio da nece ozbiljnije da utice na moj budzet, malo kitio muziku(nista posebno, par hiljada dinara), prisustvovao svadbi od 8 ujutru do 8 uvece i to je bilo to. Nakon toga odrzavamo iste kontakte kao i pre toga. U svakoj drugoj situaciji ne bih pristao sigurno niti cu sledeci put pristati ako me neko bude pitao. Ja nikad ne bih pitao nekoga da mi bude kum ako je vec nekome kum tako necu ni da ja budem vise puta kum.

I jedan savet za buduceg kuma, citiracu Mladjana Dinkica:"Biti isti, biti poseban, biti slobodan, biti samo svoj!" :)
[ dava @ 05.07.2012. 08:38 ] @
+1 za vukijev post. I ja sam svoje kumove poštedio troškova na konto običaja jer generalno običaje smatram nečim zastarjelim i često ružnim.

[ Booxxter @ 05.07.2012. 08:48 ] @
Citat:
tdusko: I jedan savet za buduceg kuma, citiracu Mladjana Dinkica:"Biti isti, biti poseban, biti slobodan, biti samo svoj!" :)

[ kaćunčica @ 05.07.2012. 09:12 ] @
http://www.vencanjeizsnova.com/index.php/kum.html

Doduše, meni ovo više liči na neku zapadnu varijantu i čini mi se da kod nas (u Vojvodini) dobar deo tih organizacionih stvari obavlja stari svat.
[ jnk @ 05.07.2012. 09:16 ] @
Čuj, test vožnja mlade je samo u filmovima ali zato je odricanje od satane realno stanje.
[ DaliborP @ 05.07.2012. 09:45 ] @
Citat:
Zato kum mora biti pravoslavne vere, kršten, čistoga i moralnoga života, mora biti punoletan, dakle, telesno i duhovno zrela osoba, i da ima fizičku mogućnost da učestvuje u svetoj tajni krštenja.

Tesko da bi iko kuma nasao po ovim kriterijumima :)
[ anon70939 @ 05.07.2012. 10:21 ] @
Citat:
kaćunčicahttp://www.vencanjeizsnova.com/index.php/kum.html

Doduše, meni ovo više liči na neku zapadnu varijantu i čini mi se da kod nas (u Vojvodini) dobar deo tih organizacionih stvari obavlja stari svat.

Dva svedoka. Stari svat + kum
[ Miroslav Jeftić @ 05.07.2012. 10:35 ] @
Citat:
vujkev: Najbolje je da pitaš mladence šta očekuju od tebe i kakav je običaj kod njih.
Za moju svadbu kum i kuma nisu kupili ništa od "obaveznih" stvari, jer nismo hteli da ih opterećujemo finansijski. Burme, venčanicu, tortu i sl. smo platili supruga i ja, a kumovima je ostavljeno da nam kupe šta god žele (ako uopšte žele). Isto tako kad smo supruga i ja bili kumovi dogovarali smo se sa mladencima šta se očekuje od nas. Ukoliko si dobar prijatelj sa mladencima (nisi nasledio kumstvo ili nešto slično) ovo je po meni najbolje rešenje, jer svi odmah znaju na čemu su i na svadbi neće biti iznenađenja.

+1
[ Boris Tadić @ 05.07.2012. 11:03 ] @
Niste razumeli. Trošak svadbe je najmanji problem u svemu, *ebeš hiljadu-dve €.

To dođe i prođe, nego posle dolaze dugotrajnije posledice, koje ni 10.000 ne može da sanira, a sve kao preko "dobre volje". A onda u sve većim i većim "talasima", jer osile se ljudi, osmele se, puste krila...

Šta misliš šta se dešava već prvi put kada odbiješ da te pre*ebu na grižu savesti ?

Čuo sam da ima i specifičnih slučajeva, u kojima su obe strane zadovoljne odnosnom duže od par meseci, ali ih nisam video svojim očima. Uvek je ili jedna strana svojevoljno *ebena ili su obe strane bez moždane aktivnosti, pa izostaje kapacitet da se primeti kurvarluk onog drugog.

Pozdrav.
[ Teratron @ 05.07.2012. 11:04 ] @
@ Dalibor P @
Citat:
Tesko da bi iko kuma nasao po ovim kriterijumima

Jelte

Evo ja ispunjavam ovaj kriterijum i dicim se time . Ime sam do sada dao na 7 decaka i 5 devojcica , gde god odem, iskazuje mi se pravo ljudsko postovanje od srca, sto godi dusi i sto je posle svoje dece i ponosnog braka i smisao zivota .
Za pare koje sam dao (sto je greh i spomenuti) mi se totalno *ebe jer je to samo prolazna stvar (imao-nemao opet se okrece).Nisam ja rob parama nego su one rob meni .
Sve to prolazi a ostaje vecito drugarstvo i postovanje ,nezavisno od tezine vremena . I kad nisam imao para - bio sam kum ,zaduzivao se vratio - pa sta !
I to moze svako od vas - bilo ko bez izuzetka ! Vas su ustvari zbunili negativni uticaji -zapada (nisam stranacki opredeljen) - (sankcije koje su nam nametnute (a u sankcijama usled nemastine svadjaju se brat i brat ,nema drugarstva sve se gleda preko novca) , ratovi ,i sva ostala *ranja koja su nam se izdesavala) zato ste i navikli da se plasite i reagujete na nacin na koji vec reagujete . Ali i polako morate da se trgnete i ne razmisljate vise na negativni nacin .
Predivan je i nedostizan osecaj oca i kuma - Ja sam drugi otac mojim kumcicima i nema lepseg osecaja, nego kada vam na slavi dodje 14-toro dece (sa moja dva) postovajuci vas kao oca . Taj trenutak kada se svi okupe kraj vas - to je ono sto vam produzuje zivot, to postovanje, taj decji smeh to je ono sto daje smisao vasem zivotu to je ono sto vam ispunjava dusu .
I dace Bog, bicu kum i dalje ponosno - sve do kraja puta svoga ...
[ Boris Tadić @ 05.07.2012. 12:27 ] @
Eventualno uzmi u razmatranje ako ti je kuma super p1čk@ koja se samo tebi svečano zaklinje na test drive unlimited, na grobu svog psa/papagaja/morskog praseta ili drugoj proporcionalno "svetoj" lokaciji :)

Mada je dotle najverovatnije već obavila isti ritual sa pola punoletnog komšiluka, ali to sad nije tema.
[ Teratron @ 05.07.2012. 12:44 ] @
Gospode boze
Na kakve li si ti ljude naisao
[ valerijan @ 05.07.2012. 13:22 ] @
@Teratron

zar tvoj potpis:

Citat:
TeratronEvro ce da raste ! Vodite racuna o zaduzivanju u Bankama ! Setite se da zivimo u Srbiji !

nije u suprotnosti sa tvojim sveopšte/beskompromisnim filantropskim stavovima? (izuzimajući po tvojim rečima samo oholi Zapad)

Posebno ovaj deo:

Citat:
Teratron: "I to moze svako od vas - bilo ko bez izuzetka ! Vas su ustvari zbunili negativni uticaji -zapada (nisam stranacki opredeljen) - (sankcije koje su nam nametnute (a u sankcijama usled nemastine svadjaju se brat i brat ,nema drugarstva sve se gleda preko novca) , ratovi ,i sva ostala *ranja koja su nam se izdesavala) zato ste i navikli da se plasite i reagujete na nacin na koji vec reagujete . Ali i polako morate da se trgnete i ne razmisljate vise na negativni nacin ."
[ milivoje t @ 05.07.2012. 13:40 ] @
sve zavisi od obicaja i dogovora, jel.

pored navedeih stvari i obicaja najcesca procedura vezana za crkveno vencanje u srbiji je sledeca.
kum kupuje komplet za vencavanje. a to su svece, plast, cup iz koga se pije vino, vino. takav komplet mozes naci u prodavnicama spc.
kum placa svesteniku uslugu vencavanja.

sve varijacije na temu su dozvoljene. od opcije da kum placa celo vencanje i sve troskove, do opcije gde kum ne placa nista.

postoji i opcija da kum povrati deo novca ulozenog u vencanje, cak i zaradi :) ondosno u nekim sredinama u srbiji medju goste se puste u cirkulaciju nekoliko pogaca na velim posluzavnicima, pogaca za mladence, pogaca za kuma, pogaca za xyz. a gosti treba da stavljaju pare na te pogace, a novac na kraju ide onima na cije je ime glasila pogaca.

[ anon70939 @ 05.07.2012. 13:49 ] @
Vi se samo uhvatiste za ebeni novac... I sve negativnosti koje govorite su vezane su za novac...

Ajd razumem borisa tadica

Citat:
Boris Tadić: Niste razumeli. Trošak svadbe je najmanji problem u svemu, *ebeš hiljadu-dve €.

To dođe i prođe, nego posle dolaze dugotrajnije posledice, koje ni 10.000 ne može da sanira, a sve kao preko "dobre volje". A onda u sve većim i većim "talasima", jer osile se ljudi, osmele se, puste krila...
Pozdrav.

Ipak je on Boris Tadić :)
Pa se plaši da svi žele samo da ga iskoriste :)
[ dule87 @ 05.07.2012. 14:08 ] @
OK to bi bilo to.Sto se tice test drive to ni u ludilu. Hvala svima
[ Marenović Slaviša @ 05.07.2012. 14:30 ] @
Dule, pošto si iz komšiluka, hoćeš jednu komšijsku priču?

Najpre su bili samo dobri drugari, prijatelji.
Družili se.

Onda je jedan tip drugom omogućio da stekne državljanstvo, ličnu kartu, a zajedno sa njom i posao.
Jer bez lične nije mogao ovaj da se zaposli.

Dođe vreme onom prvom da se ženi. Pozove čoveka za kuma, s tim da ovaj drugi ne treba da plaća ništa, nikakve troškove.

Posle izvesnog vremena u nekoj diskusiji u kojoj drugi kum (koji je stekao državljanstvo zahvaljujući prvom) (drugi i prvi samo u ovoj priči, da shvatite priču)
kaže kako hoće da održava običaje iz svog rodnog kraja (Lika), a prvi mu kaže kako sto sela ima sto običaja, i da je red da se čovek drži onog običaja koji vladaju u selu u kom se nalazi.

Jer, kada odete negde, prihvatate tamošnje običaje, ne možete ih menjati.
Da ne bi imao problema, da ga ljudi ne gledaju čudno, bolje da posluša savet, kaže mu prvi.

On popreko pogleda čoveka, i ode. Nikad se više nije javio.

Toliko o kumstvu iz jedne od priča iz komšiluka

[ Braksi @ 05.07.2012. 14:45 ] @
Citat:
jnk:Čuj, test vožnja mlade je samo u filmovima..

da nije rec o kurobecanju ?
[ Predrag Supurovic @ 05.07.2012. 15:19 ] @
Zar ne vidite vi u kumsktvu jos nesto osim para?

Lepo reci drugu da bi rado bio kum ali da nemas para, pa ako mu to odgovara super, a ako ne, onda nek pita nekog drugog.
[ Dexic @ 05.07.2012. 16:58 ] @
Da mi je znati na cemu je Teratron, ocu i ja malo da probam, izgleda da je njemu do jaja :D Neki kum mu je dao pravi poklon ;)
[ dule87 @ 05.07.2012. 17:32 ] @
Znaci dosli smo do zakljucka koje su dve kljucne pesme od kuma :)

[ Teratron @ 05.07.2012. 17:42 ] @
Eto promenio sam potpis da ne smeta Tadicu . Inace, mene vodi sreca Bozja a ko ima srecu u Bogu ,niko mu je oduzeti ne moze .
Pozdrav
[ valerijan @ 05.07.2012. 18:58 ] @
^ greškom si optužio Borisa... ja sam "pričao" o potpisu!

[Ovu poruku je menjao valerijan dana 05.07.2012. u 23:54 GMT+1]
[ mmix @ 05.07.2012. 21:45 ] @
Mislim da malo previse optuzujete Borisa, ima tu dosta zeznutih kombinacija, narocito sa tim porodicnim kumstvima i nasledjivanju i dugovanju kumstava. Ne bira svako svog kuma i nema svako opciju da otera tradiciju u tri lepe i da sebi izabere kuma. A kad ti kum nije najbolji prijatelj onda tu nema ni nekog postovanja i razumevanja stecenog dugogodisnjim drugovanjem.
[ dule87 @ 05.07.2012. 21:58 ] @
@mmix ne znam zasto mislis tako,moj druge me je pozvao da mu budem kum i ja to nisam odbio ipak po meni je cast kada te drugar pita za kumstvo, a to sto kazu nasi se ne odbija

nevezano za cika Borisa
[ cika dacha @ 05.07.2012. 22:12 ] @
kumstvo moze da se odbije ako je upitanju vencanje al ako je krstenje deteta onda se ne odbija! tako je kod nas jedan pop objasnio mom drugaru! a isto tako moze se uzeti i drugarica za kuma ili obratno sto je zanimljivo i taj moj drug je uzeo svoju drugaricu za kumu :-) i bilo je na svadbi extra! al bez 1000e nema ti kumstva :-)
[ Teratron @ 05.07.2012. 22:14 ] @
Citat:
valerijan: ^ greškom si optužio Borisa... ja sam "pričao" potpisu!

Vidi stvarno, nisam video nije telefon za mene ,ocoravio sam Verovatno sam pomislio da je on zbog gresnog pisanija o kumi na predhodnoj strani , no dobro eto uklonio sam potpis da vam ne smeta

Citat:
mmix: Mislim da malo previse optuzujete Borisa...

Niko ga ne optuzuje , ali ako se desilo njemu gorko iskustvo sa nekim mozda nedostojnim ljudima , to ne znaci da ce se desiti nekom drugom ,ko se tek priprema da udje u kumstvo. Izneses svoje misljenje negativno je ,ok videli smo - cutis ...
[ dule87 @ 05.07.2012. 22:46 ] @
Ljudi kazem opet necemo da se vredjamo,svako ima razlicito iskustvo i misljenje
Dajte malo opustencije, ipak je to vesela stavka
[ milivoje t @ 06.07.2012. 00:09 ] @
Citat:
cika dacha: a isto tako moze se uzeti i drugarica za kuma ili obratno sto je zanimljivo i taj moj drug je uzeo svoju drugaricu za kumu :-)

haha vidi kuma kako je dobra zenska :)

deder dacho okaci slike kumova sa te svadbe, sigurno je prizor i po :)

[Ovu poruku je menjao milivoje t dana 06.07.2012. u 01:20 GMT+1]
[ Vasastajić @ 06.07.2012. 05:53 ] @
Citat:
dule87: Ljudi kazem opet necemo da se vredjamo,svako ima razlicito iskustvo i misljenje :)
Dajte malo opustencije, ipak je to vesela stavka :)

Primereno mladim ljudima i u tebi preovlađuje pozitivizam, pa prema tome, samo opušteno,
SVAKI SAVET ČUJ,SVOJ IZVRŠUJ.
Mani se glupih klišea i uživaj u spostvenoj originalnosti.
Sa ovakvim odnosom prema ljudskoj malicioznosti SIGURAN sam da ćeš biti dobar kum, pa kako god.
I nemoj nikako sebi dozvoliti da se kojim slučajem ne nađeš kumici na usluzi...
[ Shadowed @ 06.07.2012. 07:54 ] @
Citat:
milivoje t: haha vidi kuma kako je dobra zenska :)

deder dacho okaci slike kumova sa te svadbe, sigurno je prizor i po :)

Pa, pazi, meni je najbolji prijatelj zapravo prijateljica. I to ono.. Ona pa nekoliko redova velicina praznih mesta pa ostali. Tako da bi meni bilo totalno bez veze ako bi za tako nesto trebao da bude neko drugi.
Druga je stvar sto ja bas i ne robujem obicajima pa mogu kako 'ocu :)
[ ventura @ 06.07.2012. 07:58 ] @
Citat:
Shadowed: Pa, pazi, meni je najbolji prijatelj zapravo prijateljica. I to ono.. Ona pa nekoliko redova velicina praznih mesta pa ostali. Tako da bi meni bilo totalno bez veze ako bi za tako nesto trebao da bude neko drugi.
Druga je stvar sto ja bas i ne robujem obicajima pa mogu kako 'ocu :)

Friendzone lvl 99 :)

Ali nema veze, viđao sam slučajeve gde je kum žensko, a kuma muško, tako da nije to ništa neuobičajeno...
[ 3way @ 06.07.2012. 08:03 ] @
Nemoj da te cuju ovi iz raznih organizacija.
Zena koja je kum je kumkinja.
[ Shadowed @ 06.07.2012. 08:15 ] @
Citat:
ventura: Friendzone lvl 99 :)

Pa ne bas :) Mislim, bilo je friendzone varijanti kod nekih drugih, nije da nije, ali u ovom slucaju to nije u pitanju.
[ Sceka @ 06.07.2012. 10:52 ] @
Citat:
ventura: Friendzone lvl 99 :)

...

Ovo ne razumem? Da stoji "Friendzone lvl 69" bih odlicno razumeo ali 99 ne kapiram. Aaa... sa strane, kao kifle? Ili sam glup k'o motika ili sam perverzan do ja]a kad to sve mogu da povezujem sa drugaricom koja je najbolji drug?! :) A mozda sto ja nikada u zivotu nisam imao drugarice o kojima bih razmisljao samo kao dobrim/najboljim drugovima? :)

Pozdrav!
[ hobbista @ 06.07.2012. 11:12 ] @
Citat:
ventura
Ti običaji idu od onih bizarnih da kum ima pravo na 'test vožnju' mlade tokom prve bračne noći...

http://youtu.be/2_DUlhLJEnI

:D
[ ventura @ 06.07.2012. 11:24 ] @
Citat:
Sceka: Ovo ne razumem? Da stoji "Friendzone lvl 69" bih odlicno razumeo ali 99 ne kapiram. Aaa... sa strane, kao kifle? Ili sam glup k'o motika ili sam perverzan do ja]a kad to sve mogu da povezujem sa drugaricom koja je najbolji drug?! :) A mozda sto ja nikada u zivotu nisam imao drugarice o kojima bih razmisljao samo kao dobrim/najboljim drugovima? :)

Friendzone
Definition:
A state of being where a male inadvertently becomes a 'platonic friend' of an attractive female who he was trying to intitate a romantic relationship. Females have been rumored to arrive in the Friend Zone, but reports are unsubstanciated.

Ilustracija:

[Ovu poruku je menjao ventura dana 06.07.2012. u 13:05 GMT+1]
[ dule_ns @ 06.07.2012. 12:37 ] @
Ja sam imao 2 kume i kuma. Tj, pošto mi kum nije kršten njegova buduća mi je bila kum u crkvi, a on kod matičara. Žena je oba venčanja obavila sa istom kumom.

A recimo moj brat je imao 2 venčanja u razmaku od godinu ipo dana, tj prvo su se venčali kod matičara i napravili svečani ručak, a godinu ipo kasnije su se venčali i u crkvi i napravili veliku svadbu.

Tako da, sve je stvar dogovora, lepo sedneš sa ljudima i dogovoriš se.
[ cika dacha @ 12.07.2012. 14:55 ] @
dule_ns@ e tako je bilo i na svadbi gde sam ja bio! posto je covek jevrej pa nije mogao u crkvi da kumuje njegova zena je bila kum-a mladozenji u crkvi! to je po pravilima crkvenim moguce! pitajte popa! vencanje je bilo u crkvi svetog marka bg!
[ Okmijun @ 18.07.2012. 09:14 ] @
http://urtica.org/artworks/kumova-sekira.html#.UAZwFpFKyRc
[ Braksi @ 21.07.2012. 20:41 ] @
kumovi :-)

[ dule87 @ 27.07.2012. 00:46 ] @

U subotu idem i nek je samooo veseloo :))))))