[ labicko1 @ 06.07.2012. 16:22 ] @
malo pre nadjoh ovo na B92
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=07&dd=06&nav_category=12&nav_id=624375

Mislim da je bila neka tema na ES u vezi ovoga kada je taj zakon donet, gde su mnogi branili stav drzave, da zbog brzeg reagovanja olaksa pristup ovim podacima. Smesno i zalosno u isto vreme.
Ono sto je jos zalosnije je to da ako vec imamo pismeni trag da je neko trazio ove podatke bez pravne osnove, niko i ne spominje da je ta osoba prekrsila zakon i da treba pravno da se goni.
[ CiM0beTa @ 06.07.2012. 16:35 ] @
ajde sto prisluskuju, nego i sto kasljucaju i šište...
[ anon70939 @ 06.07.2012. 16:46 ] @
U Svajcarskoj, tj. Zenevi je normalno da se snimaju svi razgovori.
[ labicko1 @ 06.07.2012. 16:46 ] @
NIje ovde rec o klasicnom prisluskivanju, vec o privatnim podacima ko skim i kada razgovara. Ovde je problem sto se ovde to radi na veliko, samo kod jednog provajderea koji je cuvao podatke o policiskim pristupima (inace su ovo po zakonu obavezni, ali se opet pravimo ludi da to nije tako i da ne trebaju da budu krivicno gonjeni) bilo je preko 400k naloga, znaci da je ukupan broj mnogo mnogo veci. Mi ovde pricamo o milionskom broju "prisluskivanja", za zamlju koja nije tako bogata stanovnistvom to je ogroman broj. Drzava prisluskuje 20-30% gradjana (ovde ne racunam decu i starce koji su vec jednom nogom u grobu).

[ anon70939 @ 06.07.2012. 16:52 ] @
Ako ce im to pomoci pri hvatanju raznih kriminalaca, meni uopste ne smeta da me prisluskuju i prate koga zovem dok te podatke ima samo MUP i DB.
Ne znam sta bi korisno mogao neko drugi da dobije od mojih poziva :)
[ labicko1 @ 06.07.2012. 17:16 ] @
E Koyote da si ti meni ziv i zdrav. Nek ti onda stave i kameru u spavacoj sobi, ti si posten gradjanin, neradis nista protivzakonito, nemas sta da krijes, Inace pristup tome ce imati samo policija i DB, a na osnovu toga ce pohvatati sve kriminalce, svih ovih 30% stanovnistva koji su praceni.

To sto kreses tudju zenu nije protivzakonito, ali ako neko ima podatke o tome onda veoma lepo moze da se koristi za ucene. Ovo je naj banalniji primer. Inace da si citao moj post i ono sta pise na B92 video bi da je ovde krsen zakon, prvo od provajdera telefonije, drugo od same policije, ima preko 200k zabelezenih neregularnih prisluskivanja.
[ superbaka @ 06.07.2012. 18:32 ] @
pa sta mislite, zasto se politicari prvo tuku oko ministarstva policije i pripadajucih institucija? zato sto oni, njihovi supruznici, rodjaci do 15-og kolena, svalerke i ostali ne smeju da prdnu slobodno da ne bi bili zrtve ucene...
[ Onaj @ 10.07.2012. 22:43 ] @
Citat:
CoyoteKG: Ako ce im to pomoci pri hvatanju raznih kriminalaca, meni uopste ne smeta da me prisluskuju i prate koga zovem dok te podatke ima samo MUP i DB.
Ne znam sta bi korisno mogao neko drugi da dobije od mojih poziva :)

Citat:
labicko1: E Koyote da si ti meni ziv i zdrav. Nek ti onda stave i kameru u spavacoj sobi, ti si posten gradjanin, neradis nista protivzakonito, nemas sta da krijes,

A mozda tu ne radi nista ni protivzakonito a ni zakonito?
[ Sarastro @ 11.07.2012. 06:49 ] @
Od samog prisluskivanja meni vise smeta to sto se do sada cutalo iako je to bila, pa skoro, javno poznata cinjenica. Svest prosecnog gradjanina krece se u granicama dnevnih medijskih tema. Kroz nedelju-dve sve ce se lepo zaboraviti (doci ce na red nesto novo), a onda kao da nicega nije ni bilo. Nije samo o prisluskivanju rec, koliko teskih afera koje su zvonile po medijima je dobilo svoj epilog?
[ DusanSukovic @ 11.07.2012. 09:20 ] @
Ko tu sve ne prisluskuje, mafija, policija, NSA, Hrvati iz Slavonije sa svojim SIGINT operacijama, iha