Za nepunih 18 sati, nakon osam i po mjeseci leta od Zemlja do Marsa, najveci rover do sada pokusava u najzaebatijoj proceduri sletanja do sada da se prizemlji na Mars u jednom komadu.
NASA zvanična stranica misije, gdje možete pratiti razvoj događaja:
U svakom slucaju, ja sutra ujutro kasnim na posao :)
[ Intensity @ 05.08.2012. 14:05 ] @
Pratim desavanja oko rovera jos od razvoja samog tako da sutra definitivno necu propustiti najzanimljiviji deo.
Ako se rover bude prizemljio bez problema stvarno treba cestitati ovim ljudima na svemu sto su postigli.
Moram da dodam i nekoliko bisera iz komentara ovog naseg poremecenog naroda (link):
"ako neko veruje u ovu glupost, stvarno ima ozbiljne probleme u glavi,,, amerikanci ne znaju da naprave obican automobil, a kao fora idu na mars,,,"
"Ovo je holivudska produkcija i nista vise. Nema nikakvog sletanja na Mars niti bilo kakvog svemirskog poduhvata. "
Pitanje je samo kada ce se i ovde ukljuciti neko sa slicnim "razmisljanjem".
[ Nabukodonosor @ 05.08.2012. 14:50 ] @
Koja li ce biti cena ovog polovnog Rovera s obzirom da je vec presao 570.000.000 kilometara?
[ Sceka @ 05.08.2012. 15:04 ] @
Citat:
Nabukodonosor: Koja li ce biti cena ovog polovnog Rovera s obzirom da je vec presao 570.000.000 kilometara? :D
To nije cak ni smesno. Bez obzira na, predpostavljam, ironiju potaknutu predhodnim postom...
Pozdrav!
EDIT
Naravno, nije upuceno tebi, da ne bude zabune.
[ ventura @ 05.08.2012. 15:18 ] @
Po našem vremenu sletanje bi trebalo da bude sutra (ponedeljak) u 7:30 ujutru. Čitao sam negde da je šanse za uspešno sletanje svega 30-50%.
[ Flo33 @ 05.08.2012. 15:29 ] @
I da je samo 3% treba probati, jer moguca saznanja vrede vise od para i vremena ulozenog u projekat.
Citat:
ventura: Po našem vremenu sletanje bi trebalo da bude sutra (ponedeljak) u 7:30 ujutru. Čitao sam negde da je šanse za uspešno sletanje svega 30-50%.
[ ventura @ 05.08.2012. 15:33 ] @
Citat:
Flo33: I da je samo 3% treba probati, jer moguca saznanja vrede vise od para i vremena ulozenog u projekat.
Slažem se u potpunosti. I smatram da je tužno što NASA nema dovoljno sredstava, jer njihov ceo budžet nije ni 2.75% vojnog budžeta.
[ Flo33 @ 05.08.2012. 15:38 ] @
Nadje li NASA naftu, kao sto i ovi nalaze, dobice i oni kintu :)
[ Sceka @ 05.08.2012. 15:44 ] @
Kako ono bese... da li su kamere u "danasljoj HD rezoluciji"? Naravno da je nebitno "turisticko" slikanje ali bice i tih snimaka pa me zanima vernost prikaza bez obzira na izvor svetlosti i kako se to reflektuje na posmatraca... Znaci, da li cemo biti u siruaciji da vidimo ono sto bi videli da smo licno prisutni pa nasim ocima gledano... koliko verno...?!
Malo sam "zahrdjao" po tim pitanjima, zanemarivanje, "ne obnavljanje gradiva" cini svoje... :)
Pozdrav!
[ Vasastajić @ 05.08.2012. 16:02 ] @
Zna li neko hoće li i gde, na kom kanalu, biti nekakvog direktnog prenosa na tv?
Mislim ono, kao Milivoj Jugin jula '969.-te ...
[ zveljko @ 05.08.2012. 16:11 ] @
Ovo ne treba propustiti, svaka cast ovim ljudima na trudu, kolike god da su sanse za uspesno sletanje.
[off]
Citat:
Sceka:
Citat:
Nabukodonosor: Koja li ce biti cena ovog polovnog Rovera s obzirom da je vec presao 570.000.000 kilometara? :D
To nije cak ni smesno. Bez obzira na, predpostavljam, ironiju potaknutu predhodnim postom...
Pozdrav!
EDIT
Naravno, nije upuceno tebi, da ne bude zabune.
Bas jeste smesno, to sto si ti pomalo "ogranicen", nije nas problem ;)
No hard feelings.
Pozdrav!
[/off]
[ Miroslav Jeftić @ 05.08.2012. 16:20 ] @
Citat:
Vasastajić: Zna li neko hoće li i gde, na kom kanalu, biti nekakvog direktnog prenosa na tv?
Biće valjda na Nasa kanalu online
Citat:
Pratim desavanja oko rovera jos od razvoja samog tako da sutra definitivno necu propustiti najzanimljiviji deo.
Ako se rover bude prizemljio bez problema stvarno treba cestitati ovim ljudima na svemu sto su postigli.
Moram da dodam i nekoliko bisera iz komentara ovog naseg poremecenog naroda
To su isti oni što su bežali od pomračenja Sunca itd
[ Odin D. @ 05.08.2012. 18:17 ] @
Citat:
Vasastajić: Zna li neko hoće li i gde, na kom kanalu, biti nekakvog direktnog prenosa na tv?
Kakav je proces vracanja tog rovera kuci? Mislim, jel neko upucen u tehniku, tj. kako se ukrcava na satl itd. itd. Ili ostaje na Marsu?
[ Miroslav Jeftić @ 05.08.2012. 19:03 ] @
Kakav šatl? Naravno da će da ostane tamo
[ Nabukodonosor @ 05.08.2012. 19:18 ] @
Pa nemam pojma, nisam upucen u sve to uopste. Mislio sam mozda ce da donose neki soder ili neku stencugu odozgo, da traze crvice po njima. Sta znam.
[ Vasastajić @ 05.08.2012. 19:23 ] @
Nabukodonosor,
imaš na onom linku što mi je Odin postavio jako puno informacija u njihovom tv programu, upravo su malopre bila neka objašnjenja oko rovera, kako će ga pri"zemljiti" na Mars.
[ Miroslav Jeftić @ 05.08.2012. 19:23 ] @
Šoder će se analizirati direktno u roveru, ništa se ne vraća nazad, tj. sve dok neko ne ode po njega jednog dana
[ Milos911 @ 05.08.2012. 23:53 ] @
Citat:
Nabukodonosor: Pa nemam pojma, nisam upucen u sve to uopste. Mislio sam mozda ce da donose neki soder ili neku stencugu odozgo, da traze crvice po njima. Sta znam.
Nemamo mi jos uvek dovoljno isplativu tehnologiju da sletimo tamo, pokupimo nesto, i opet uzletimo :) Zato je ovo cudo i tesko tonu, nosi svu potrebnu opremu za analiziranje sa sobom...
Citat:
Sceka: Kako ono bese... da li su kamere u "danasljoj HD rezoluciji"? Naravno da je nebitno "turisticko" slikanje ali bice i tih snimaka pa me zanima vernost prikaza bez obzira na izvor svetlosti i kako se to reflektuje na posmatraca... Znaci, da li cemo biti u siruaciji da vidimo ono sto bi videli da smo licno prisutni pa nasim ocima gledano... koliko verno...?!
Malo sam "zahrdjao" po tim pitanjima, zanemarivanje, "ne obnavljanje gradiva" cini svoje... :)
Pozdrav!
Naravno da da. Evo ti ovde wikipedia clanak o prethodnom roveru, i imas slike koje je on pravio: http://en.wikipedia.org/wiki/Opportunity_rover .
Koliko sam ja upucen, jedino sto nije verodostojno je boja. Kamera slika sve crno-belo, pa se posle kompjuterski farba (izvor gde sam procitao nije bas pouzdan, al mislim da ne gresim)...
[ Ma banujte jaka stvar @ 06.08.2012. 01:18 ] @
Ma sletece sigurno ali u Nevadi.Posle toga salju Neil Armstrong-a da se proseta malo pa ce ga zamrznutog vratiti bezbedno na tlo zemlje.
[ Otto23 @ 06.08.2012. 03:57 ] @
Nego, gde su stavili oruzje?!
Tj. ako nadju nesto, kako misle da zadrze ono "sto im pripada", zastite svoje interese, ili pregovaraju... uspostave mir u novonastaloj situaciji?
...
P.S. Salim se, naravno
[ Black_eyed @ 06.08.2012. 06:17 ] @
Ne znam kako mi se ovo provuklo ispod radara, nisam ni registrovao kada je ova misija lanirana. Držim palčeve na uspe sletanje! Opportunity & Spirit, stiže pojačanje momci :)
[ Miroslav Jeftić @ 06.08.2012. 06:34 ] @
Citat:
48s MSL Curiosity MSL Curiosity @MSL_101
TOUCHDOWN CONFIRMED - Curiosity is on the Surface of Mars! Standing by to confirm initial Vehicle Health!
Expand
[ BiF @ 06.08.2012. 06:34 ] @
izgleda je uspelo
[ stil @ 06.08.2012. 06:38 ] @
Sleteo. :)
[ Odin D. @ 06.08.2012. 06:39 ] @
Svaka im čast!
I prve slike već stižu!
[ Vasastajić @ 06.08.2012. 06:47 ] @
Oduševljenje u centru ok, ali su dosta štedri sa emitovanjem slika...
...nemo' ste taki gospodo iz NASA,daj malo i mi da vidimo ....nešto...
[ boyan3001 @ 06.08.2012. 07:01 ] @
Cestitke na uspesno sletanju! :)
[ Miroslav Jeftić @ 06.08.2012. 07:13 ] @
Citat:
Vasastajić: Oduševljenje u centru ok, ali su dosta štedri sa emitovanjem slika...
...nemo' ste taki gospodo iz NASA,daj malo i mi da vidimo ....nešto...
Mislim da su rekli da panorame i slično neće biti baš skoro, možda tamo negde u toku ovog meseca ili kasnije
[ cyBerManIA @ 06.08.2012. 07:56 ] @
Sleteo uspesno :)
Pratio sam live snimak iz mission support centra JPLa i live status simulaciju (onu koju su prikazivali na streamu) zasebno.
Kada se spoje oba izvora informacije, dozivljaj je neverovatan. :)
Prvo je tekstualnu poruku, a zatim i prvi thumbnail:
A zatim su uslediel jos 2 slike u vecoj rezoluciji:
Brzina kojom salje zapise su ekstremno male u poredjenju sa brzinama koje imamo ovde, pa je i rezolucija slika u skladu s tim.
[ stil @ 06.08.2012. 07:57 ] @
Jedna od prvih slika :D
[ Bajka @ 06.08.2012. 09:01 ] @
[ boyan3001 @ 06.08.2012. 09:16 ] @
Curiosity killed the cat! =)
[ 3way @ 06.08.2012. 09:26 ] @
Yeah, svaka cast.
Pratim ovu misiju jos lansiranja, i jedva sam cekao pocetak avgusta da ispratim i sletanje. U svakom slucaju najtezi deo misije je ostvaren. Sta ce biti sa hires fotkama i uopste ostatkom misije videcemo u narednih nekoliko dana.
[ Lavlja_Jazbina @ 06.08.2012. 09:36 ] @
Nije mi jasno da neki tv prenos zbog grmljavine,covek nije u stanju da odgleda od smetnji,a ovi na 560 mil.km salju sliku.
Koje gorivo koriste.
Kakve satelite uopšte koriste i koja je brzina podataka?
[ Miroslav Jeftić @ 06.08.2012. 10:49 ] @
Citat:
Data Rates/Returns
The data rate direct-to-Earth varies from about 500 bits per second to 32,000 bits per second (roughly half as fast as a standard home modem). The data rate to the Mars Reconnaissance Orbiter is selected automatically and continuously during communications and can be as high as 2 million bits per second. The data rate to the Odyssey orbiter is a selectable 128,000 or 256,000 bits per second (4-8 times faster than a home modem).
An orbiter passes over the rover and is in the vicinity of the sky to communicate with the rover for about eight minutes at a time, per sol. In that time, between 100 and 250 megabits of data can be transmitted to an orbiter. That same 250 megabits would take up to 20 hours to transmit direct to Earth! The rover can only transmit direct-to-Earth for a few hours a day due to power limitations or conflicts with other planned activities, even though Earth may be in view much longer.
[ Flo33 @ 06.08.2012. 10:55 ] @
Hvala! Zanimljivo je skroz. A energiju dobija iz solarnih panela, pretpostavljam?
[ jnk @ 06.08.2012. 10:57 ] @
Ne, snaga se dobija iz nuklearnog reaktora kažu da je na solarne panele padala prašina pa nisu bili baš pouzdani.
[ djoka_l @ 06.08.2012. 11:36 ] @
Nije baš u pitanju nuklearni reaktor kao na Zemlji. U pitanju su termoparovi, a toplotu obezbeđuje plutonijum (u obliku ćelija punjenih plutonijom dioksidom).
Dakle, u pitanju je toplota generisana prirodnim radioaktivnim raspadom plutonijuma, a ne kontrolisana lančana reakcija kao u klasičnim nuklearnim reaktorima.
[ Nocni @ 06.08.2012. 16:31 ] @
Od mnogih stvari koje impresioniraju najvise odusevljava preciznost sa kojom su izracunali tacno u koji ce krater na marsu da spuste vozilo posle skoro 9 mjeseci putanje i rotacija planete. Sta drugo reci osim svaka cast.
Ovi skeptici i dezurne neverne Tome koji pominju prevaru i spustanje u Nevadi nema potrebe da ucestvuju u ovoj temi... nek idu na sajt kurira pa tamo neka gruvaju svoje teorije zavjere.
[ 3way @ 06.08.2012. 18:05 ] @
Mars HiRISE ga je "uhvatio" tokom spustanja:
[ Zvezdan @ 06.08.2012. 19:17 ] @
Au, od silnog posla ovo sam propustio. Ne samo spuštanje već samu misiju od početka.
Povremeno sam pratio šta je sa Spiritom i Oportjunitijem, a ovaj mi promače.
Što se tiče pitanje oko tv prenosa, ne mogu a da ne zaboravim kako sam davne 1997-me na 386-ci preko modema i interneta u povojima on-line pratio ceo tok događaja i daunlodovao prvu fotku tadašnje sonde Pathfindera i rovera Sojournera. Tad mi je to bilo kao u SF filmu - sedim u sobi i direktno gledam Mars ! Jedna od tih skinutih panorama mi je bio pozadina na desktopu nekoliko godina potom.
Malo sam bogami iznenađen koliko je ovo radoznalo čudo veće u odnosu na roverčiće. Ma biće sve OK i da mi i dalje pratimo zbivanja sa Marsa.
[ stil @ 06.08.2012. 21:26 ] @
Deo atmosfere
[ Braksi @ 07.08.2012. 05:59 ] @
nije mi jasno kojiq rade ove skupe projekte usled ovakve krize i nemastine ?
[ 3way @ 07.08.2012. 06:23 ] @
Obzirom da je budzet NASA-e tek delic budzeta predvidjenog za vojsku, pravo pitanje bi bilo kojiq ce im tako skupa vojska. To sto o cemu ti pricas je kao da u nekom luksuznom restoranu pokusava da stedis na cackalicama.
[ Andragon @ 07.08.2012. 06:53 ] @
Stvarno sam ljubitelj ovakvih stvari, i baš pratim dešavanja u svetu u vezi sa Space programom. Ali, da li je moguće da vozilo koje košta 2.5 milijardi dolara nema bolju front/back kameru? Što je najače, izgleda da kao i spirit and opportunity nema mogućnost snimanja Full HD snimka, već samo sekvenci sastavljenih od slika. Čitao sam dosta stranih komentara i svi se slažu oko ove konstatacije. NASA će se verovatno braniti prevelikom količinom zračenja, slabom atmosferom i magnetnim poljem itd itd, ali stvarno, ovo nije 1955, smešno je da sa Mars-a ne može da stigne color fotografija visoke rezolucije.
[ 3way @ 07.08.2012. 06:56 ] @
Te kamere su obicna ispomoc - da se vidi da li je rover lepo sleteo, da li je nagazio nesto, da li se iskrivio itd, kako bi se ustanovilo da je sve ok da se aktiviraju kamere velike rezolucije i ostali instrumenti.
[ Andragon @ 07.08.2012. 07:06 ] @
Citat:
3way:
Te kamere su obicna ispomoc - da se vidi da li je rover lepo sleteo, da li je nagazio nesto, da li se iskrivio itd, kako bi se ustanovilo da je sve ok da se aktiviraju kamere velike rezolucije i ostali instrumenti.
Daj Bože da u ovom slučaju bude tako. Baci pogled, ako već nisi, na dokumentarac Nacionalne geografije ( mislim da je iz serijala Naked Science) o predhodnim roverima. Najviše slika prikazanim u njemu su front i back, i po neka panorama napravljena glavnom kamerom. Iskreno, i ovo sletanje je veliki uspeh, jer nije lako baciti jednu tonu sa Zemlje prema Marsu i pogoditi tačno u metu (koliko razumeh tolerancija od 232 m). Da ne pričam o gravitacionim silama drugih planeta koji su uticali na pravac letelice. Ali za mene bi dovoljan uspeh bio i jedan video snimak od 10 sec u dobroj rezoluciji :)
[ Andragon @ 07.08.2012. 07:10 ] @
Da podelim poslednji BBC Horizon dokumentarac o roveru.
Osim ako nisu crkle usput, ne vidim zasto ne bi bilo.
Takodje, ne vidim nista lose ni cudno u spajanju panorama i prikazivanje takvih fotki. Slike su lepe, velike, sa velikom rezoulcijom, mozes postere da stampas....Na kraju krajeva, roveri tamo nisu poslati da se bave fotografijom.
Citat:
Andragon:Ali za mene bi dovoljan uspeh bio i jedan video snimak od 10 sec u dobroj rezoluciji :)
Mozda i to vidimo. Mada, u vecini slucajeva, tesko da bi razlikovao staticnu sliku od video materijala.
[ Milos911 @ 07.08.2012. 09:04 ] @
Citat:
Andragon: NASA će se verovatno braniti prevelikom količinom zračenja, slabom atmosferom i magnetnim poljem itd itd, ali stvarno, ovo nije 1955, smešno je da sa Mars-a ne može da stigne color fotografija visoke rezolucije.
Onda dalje tu je veca potrosnja cpu-a sa vecom rezolucijom, veca rezolucija zauzima vise memorije, trosi vise energije, i vise bandwidth-a za slanje tih slika na zemlju...
U misijama kao sto je ova, moraju da paze na bukvalno svaki gram tezine i mrvicu energije. Zato nesto sto nama izgleda glupo i nelogicno, gledano iz njihove perspektive je veoma veoma logicno :)
Citat:
Braksi: nije mi jasno kojiq rade ove skupe projekte usled ovakve krize i nemastine ?
Kao sto vec rekose, ovo realno nije toliko skup projekt (pogotovu kod se uporedi sa raznim glupostima na koje se trose pare). Sa druge strane, ovaj projekat je vec doneo opipljive rezultate. Zamisli samo koliko je stvari trebalo da bude usavrseno i izmisljeno da bi ovako nesto bilo moguce. I sva ta nova tehnologija ne bi bila otkrivena sada da nije bilo misija kao sto je ova...
Inace citao sam da je na marsu jedan od najvecih problema jedna naizgled banalna stvar - pesak. Kazu da je toliko sitan da se uvlaci bukvalno u sve, i da je nasa navela da je on jedan od najvecih problema kad su u pitanju ove misije. Osim sto ima tendenciju da blokira opremu, zbog svoje velicine i na najmanjem vetru stvara ogromne kolicine statickog elektriciteta, sto je jos jedna negativna i tesko resiva strana...
[ Miroslav Jeftić @ 07.08.2012. 10:03 ] @
^^Ma to se on verovatno samo našalio, inače je smešno i pomisliti da ovakva misija može biti "bacanje para"
[ Black_eyed @ 07.08.2012. 10:36 ] @
Meni je ovo sletanje sa sky-crane baš izgleda zeznuto, pa tu može stotine stvari da zeza... Impresivan inžinjering, nema šta.
[ Braksi @ 07.08.2012. 12:14 ] @
ako vec hoce da rade svemirske letove ja bih im predlozio pre Merkur. Idealna planeta !
Gravitacija mala, blizina Sunca. Mala udaljenost od Zemlje i astronauti ce moci temeljno i na miru da izucavaju Sunce, a verujem da je Merkur geoloski i bogatiji od Marsa. Ima i vode.
Sto se tice naucnog doprinosa ovakvih letova mislim da je on mali jer sve sto se moglo izmisliti iz telekomunikacija ili raketnog pogona vec je reseno, a moze se simulirati i na Zemlji.
[ Miroslav Jeftić @ 07.08.2012. 12:20 ] @
[ 3way @ 07.08.2012. 12:26 ] @
Citat:
Braksi: ako vec hoce da rade svemirske letove ja bih im predlozio pre Merkur. Idealna planeta !
Obzirom na prirodu istrazivanje, a u to spada i potraga za nekadasnjim zivotom, Mars je neuporedivo pogodniji od Merkura.
Citat:
Braksi:
Sto se tice naucnog doprinosa ovakvih letova mislim da je on mali jer sve sto se moglo izmisliti iz telekomunikacija ili raketnog pogona vec je reseno, a moze se simulirati i na Zemlji.
To je mogao da kaze i onaj sto je izmislio telegraf, pa posto je sad sve reseno, ne moramo da istrazujemo dalje.
Isto k'o onaj Kinez sto je prvi upalio vatromet, pa svi ostali rekli "Eto, to je to, ne treba nam vise".
[ Ivan Dimkovic @ 07.08.2012. 12:44 ] @
Citat:
Braksi: ako vec hoce da rade svemirske letove ja bih im predlozio pre Merkur. Idealna planeta !
Pa im predlozi da batale Mars i da se fokusiraju na Merkur - sta znas, mozda nisu razmisljali o tome uopste pa ce biti prijatno iznenadjeni kada im objasnis da je Merkur "idealna planeta!".
Jos pre 8 godina lansirana - eto, zamisli, vec su te poslusali - retroaktivno!
[ Miroslav Jeftić @ 07.08.2012. 13:12 ] @
Citat:
Curiosity is not a life detection mission: we're not actually looking for life. We don't have the ability to detect life if it was there.
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 08.08.2012. u 10:54 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 07.08.2012. 13:29 ] @
A ko ste to vi koji "nemate vremena"? Nemoj samo da mi kazes da si ti uzeo za slobodno da se proglasavas glasnogovornikom celog drustva, posto - znas, em sto ni u teoriji ne mozes to da budes + siguran sam da ima jako puno ljudi koji se ne slazu sa tobom i ne bi voleli da govoris u njihovo ime.
A i prilicno sam siguran da naucnici i tehnicki personal koji rade na svemirskim projktima imaju vremena - stavise, cenim da su placeni bas za to sto rade.
[ Miroslav Jeftić @ 07.08.2012. 13:40 ] @
Evo kako to objašnjava neko mnogo rečitiji i mnogo pametniji:
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 08.08.2012. u 10:55 GMT+1]
[ 3way @ 07.08.2012. 14:12 ] @
Citat:
Braksi:
wow, zivot.
Tacno - wow.
[ Intensity @ 07.08.2012. 14:19 ] @
2.5 milijardi dolara kroz 8 godina je bacanje para na ovakav projekat???? Besmilica???
Daj budi razuman, ako bas hoces da izracunas koliko je novca od Nasinog budzeta otislo na rover dobices racunicu negde oko 1.5%, a mozda i manje.
Pa nasa mala drzava se pozajmi sa vise kredita za duplo manje vremena i to samo da bi pokrpili rupe u budzetu i napunili dzepove bez dna pojedinaca...
Ulaganje u nauku se nikada nije pokazalo kao bacanje novca, cak sta vise, Nasa pokrece Americku ekonomiju, kao sto je objasnjeno u videu iznad.
[ Miroslav Jeftić @ 07.08.2012. 14:31 ] @
^^To se kod nas potroši samo na letovanje za par godina
Citat:
Srpski turisti će ove godine na letovanje u inostranstvu potrošiti više od 420 miliona evra. Samo tokom prvih pet meseci u inostranstvu smo ostavili 263 miliona evra, pokazuju podaci Narodne banke Srbije, koja procenjuje da će ukupan trošak biti na prošlogodišnjem nivou.
[ boyan3001 @ 07.08.2012. 15:22 ] @
Procitao sam negde, pitali su Artura Klarka u nekom intervjuu od pre nekih skoro desetak godina, posle 2001 u svakom slucaju. Pitali su ga sta sad misli o njegovom i Kjubrikovom slavnom delu i filmu, u smislu sad kad je 2001 prosla i kad vidimo gde smo bili, sta smo prosli i dokle stigli, a gde su oni bili kad su stvarali "Odiseju u svemiru 2001." Na kulturno provokativno pitanje Klark im je nesto ovako odgovorio otrpilike, parafraziram: - It is not Kubirk's failiure that imagined such 2001, but failure of mankind that didn't achived that kind of 2001.
Tom recenicom je rekao sve o prioritetima danasnje civilizacije.
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 08.08.2012. u 10:56 GMT+1]
[ Rumpletstilskin @ 07.08.2012. 15:42 ] @
Citat:
In 1970, a Zambia-based nun named Sister Mary Jucunda wrote to Dr. Ernst Stuhlinger, then-associate director of science at NASA's Marshall Space Flight Center, in response to his ongoing research into a piloted mission to Mars. Specifically, she asked how he could suggest spending billions of dollars on such a project at a time when so many children were starving on Earth.
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 08.08.2012. u 10:56 GMT+1]
[ Flo33 @ 07.08.2012. 15:49 ] @
Celo čovečanstvo postaje toliko sebično i prema sebi samom i prema budućnosti da prosto želim da su Maje u pravu..
Edit: govorim o hipokratima i licemerima koji brane svoje duupe pričama o gladnoj deci, jer su u životnom strahu da njih ne zadesi. Da svaki od zabrinutih da jedan smrdljivi dolar mesečno, ne bi bilo gladnih. Ali ima ih, i biće ih..
[ Ivan Dimkovic @ 07.08.2012. 15:51 ] @
Citat:
Braksi
da sam ziveo u vreme Apolla davao bih 20% od plate za program. Tada je to stvarno vredelo. Ogroman i ogroman iskorak u nauci, inzinjeriji i dr. I to je sve...
Mozda bi i davao od plate 20%, da ti je plata bila stotinjak dolara.
$135.71 dolara godisnje po stanovniku
$11 dolara mesecno.
Znaci, ispravka, morao bi imati platu od oko 50-tak dolara mesecno da bi islo 20% na Apollo.
[ Milos911 @ 07.08.2012. 18:08 ] @
Prva kolor slika:
Izgleda zamuceno jer je prasina pokrila poklopac kamere...
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 08.08.2012. u 09:47 GMT+1]
[ Lavlja_Jazbina @ 07.08.2012. 19:17 ] @
Citat:
Izgleda zamuceno jer je prasina pokrila poklopac kamere...
Kako misle da tu prasinu ciste sa sociva.
mali off...Vaznija stvar od ove krntije na marsu je da ja postavim Dimketu pitanje,a on odgovori sa 14k postom,pa meni je
14 og rodjendan a on mi za poklon ofarba NIK u PLAVO.
[ Miroslav Jeftić @ 07.08.2012. 19:19 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina: Kako misle da tu prasinu ciste sa sociva.
mali off...Vaznija stvar od ove krntije na marsu je da ja postavim Dimketu pitanje,a on odgovori sa 14k postom,pa meni je
14 og rodjendan a on mi za poklon ofarba NIK u PLAVO.
Sočivo ima zaštitu koja se otvara i zatvara
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 08.08.2012. u 09:49 GMT+1]
Pre oko 400 godina bio neki nemacki grof koji je bio mnogo dobar, i gradskoj sirotinji je davao sve sto je mogao da odvoji od svojih prihoda. Svi su ga voleli, jer su vremena bila teska, i kuga je bila veoma prisutna i odnosila brojne zivote.
Jednog dana kralj je upoznao jednog cudnog coveka, koji je tesko radio vecinu dana da bi mogao da priusti da moze uvece da radi u svojoj laboratoriji. Stavljao je sociva u cevi i posmatrao veoma male objekte.
Grof je bio fasciniran bicima koja je mogao da vidi pod ogromnim uvecanjima. Toliko fasciniran mu je ponudio da se preseli u zamak i radi koliko god zeli, bez da bude opterecen ostalim svakodnevnim aktivnostima.
Seljaci su bili ljuti kad su saznali da grof baca novac na nesto nepotrebno, umesto da ga daje njima kao sto su navikli.
Bunili su se da umiru od kuge, a on daje novac tom coveku i uludo ga trosi.
Kralj je odgovorio da ce im i dalje davati koliko god moze, ali da ce nastaviti da izdrzava i njega, jer veruje da ce nesto dobro izaci iz tog njegovog posla.
Zahvaljuci radu tog coveka, kao i radu jos nekih ljudi, izmisljen je mikroskop. Mikorskop je vise doprineo razvoju medicine nego bilo koji drugi izum. Istrazivanja koja je on omogucio su omogucila eliminaciju kuge i mnogih drugih opasnih bolesti.
Grof je svojim paralelnim ulaganjem u ovo istrazivanje vise pomogao svom narodu, nego sto bi pomogao da je davao sav svoj novac citavog zivota.
Tako....
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 08.08.2012. u 09:52 GMT+1]
[ Flo33 @ 07.08.2012. 20:58 ] @
Cool story bro :-D
Najjači komentar na novopridošle slike sa Marsa: "aw shiit! Damn Instagram filters again! :-D
Nestrpljiv sam za novim podatcima, iako sam svestan da neće ništa epohalno otkriti.
[ Vasastajić @ 07.08.2012. 20:58 ] @
Milos911
pa rekoh ja, a vidim da ima i onih koji su prepoznali potencijalnu "opasnost" mitbasterovanja...
[ cyBerManIA @ 08.08.2012. 05:02 ] @
Ajde da se vratimo na temu. Odose 3 strane odlicne teme u off..
Obzirom da je budzet NASA-e tek delic budzeta predvidjenog za vojsku, pravo pitanje bi bilo kojiq ce im tako skupa vojska.
Kako koj ce im, pa vojska otme nafte kolko oces, a ovo ce kitu da nadje na marsu :)
[ Otto23 @ 09.08.2012. 21:59 ] @
IMHO, ova misija se isplatila samo u pogledu pozitivnog PR-a po US, pa taman nista drugo ne pronasli. Dovoljno je videti kompleksnost sletanja, pa da se kaze - hej, ovo je zaista nesto.
Da je malo pameti, kad bi tu lovu koju skucavaju na armiju i ratove van USA granica, ulozili u naucnike i tehnologiju - npr. ovakve stvari 10%, suzbijanje siromastva 10%, medicina/lekovi/helthcare 30%, i ostatak od 50% za pronalazenje alternativnih izvora energije (fuzije, solarnih panela u kosmosu koji salju energiju na zemlju itd.).
Onda bi ostali sila br. 1, jer bi sa ponudom takve tehnologije svojim (potecijalnim) buducim saveznicima (posebno novih izvora energije), mogli da biraju ko ce da im postane saveznik, red bi bio dugacak... al' jbg, brze pare su u otimanju i ratovima, nametanju svoje politike i interesa na silu, uz serviranje providnih floskula koje nista ne znace - nazalost - a potencijal je ocigledno veliki.
Znas kako, to bi bio mnogo veci uspeh nego da nadje bilion tona nafte :)
Prva 360 panorama(mucih se da nadjem, pa videh da je vijay vec postavio u drugoj temi (pa kradem:) ))):
[ milivoje t @ 10.08.2012. 13:13 ] @
Citat:
kad bi tu lovu koju skucavaju na armiju i ratove van USA granica, ulozili u naucnike i tehnologiju ....
pa ulazu, sta mislis odakle stizu pare u budzet, iz budzeta u nauku, nego od rata i srodnih industrija...
banalizujem :)
nego, sta je cilj ove misije, posto vidim da je odjedared vrlo popularna u javnim medijima ?
poslednja slicna misija koja je meni kao laiku bila interesantna je slanje sondi u atmosferu saturnovog meseca, kada su snimili zvuk vetra sa tog dalekog sveta.
to je meni bilo fascinantno, da svojim usima cujem vetrove sa Titana...
[ Miroslav Jeftić @ 10.08.2012. 13:37 ] @
Utvrđivanje da li su na Marsu nekada postojali uslovi za život.
[ Sceka @ 10.08.2012. 21:46 ] @
Da li je neko informisan postoji li neki audio snimak i da li uopste nekih informacija ima o audio varijanti tokom mislije/dogadjanja Curiosity-ja? Hvala.
Pozdrav!
[ 3way @ 10.08.2012. 21:47 ] @
Audio snimak cega?
[ Sceka @ 10.08.2012. 22:17 ] @
Zvuka na Marsu, fon okoline... samog vozila, instrumenata na vozilu a pri upotrebi... mnogo toga.
Pozdrav!
[ 3way @ 10.08.2012. 22:23 ] @
A to...
Hm, ne znam da li postoji mikrofon na roveru, a i da postoji, sta bi cuo? Isto sto i na Zemlji, prilikom testiranja, samo mnogo slabije, zbog redje atmosfere....
Meni licno bi bilo zanimljivo da cujem zvuk sa Marsa, makar vetra koji udara u taj mikrofon....ali mislim da to nema neku upotrebnu vrednost... :)
[ Sceka @ 10.08.2012. 22:30 ] @
To me interesuje - da li ima neku upotrebnu vrednost?! Obzirom na drugaciji sastav atmosfere, bilo bi zanimljivo cuti kako zvuce "poznati" zvuci. A, naravno, mene licno zanima kako "zvuci Mars", kao sto ti rece, pa makar i zvuk vetra odande. :)
Pozdrav!
[ 3way @ 10.08.2012. 22:41 ] @
Citat:
Sceka:
.....bilo bi zanimljivo cuti kako zvuce "poznati" zvuci...
Svakako bi bili mnogo tisi, a mozda bi bilo i promene u visini tona, zbog razlicitog sastava atmosfere i razlicite brzine prostiranja zvuka. Siguran sam da ovo moze da se simulira i primeni na zvuk snimljen na Zemlji....ali bez obzira, dok god znas da je to snimljeno na zemlji, nije to prava stvar :)
[ valerijan @ 10.08.2012. 22:49 ] @
Kako to mislite: ima li upotrebnu vrednost? :)
Citat:
Sceka:...postoji li neki audio snimak i da li uopste nekih informacija ima o audio varijanti tokom mislije/dogadjanja Curiosity-ja? Hvala. Pozdrav!
da li igra ovo:
blogs.esa.int/mex/2012/08/06/audio-recording-the-sounds-of-an-alien-descent/
Trenutno, telefonom je teško provreriti: da li je ok i istinito...
[ Odin D. @ 10.08.2012. 22:50 ] @
Huygens je snimao audio na Titanu. Prije njega cini mi se da je Venera 13 nosila mikrofon i nesto snimila.
Od misija na Mars one koje su imale mikrofone ili su propale ili su mikrofoni iskljucivani radi nekih drugih problema.
[ Flo33 @ 10.08.2012. 23:13 ] @
Od cega nastaju ti vetrovi? Strujanje kog gasa?
[ djoka_l @ 10.08.2012. 23:17 ] @
Citat:
Flo33:
Od cega nastaju ti vetrovi? Strujanje kog gasa?
Ugljen dioksid 95%, ostalo azot, argon i nešto kiseonika i vodene pare. Takođe i prašina.
[ Flo33 @ 10.08.2012. 23:55 ] @
Prosto mi je neverovatno da nikada nije bilo zivota u tim okolnostima.
Da li neko zna dobar dokumentarac o Marsu ili generalno o nasoj galaksiji? Nikada me nesto nije zanimalo dublje da ulazim u tematiku, ali me sada ovaj Curiosity bas zaCuriositirao :)
POz
[ Intensity @ 11.08.2012. 00:21 ] @
Citat:
Flo33:
Prosto mi je neverovatno da nikada nije bilo zivota u tim okolnostima.
Da li neko zna dobar dokumentarac o Marsu ili generalno o nasoj galaksiji? Nikada me nesto nije zanimalo dublje da ulazim u tematiku, ali me sada ovaj Curiosity bas zaCuriositirao :)
POz
Pronadji serijal "Wonders of the Solar System" (nema ga na YT posto ga je BBC uklonio). Ako ti se dopadne onda pronadji i "Wonders of the Universe".
3way: A to...
Hm, ne znam da li postoji mikrofon na roveru, a i da postoji, sta bi cuo? Isto sto i na Zemlji, prilikom testiranja, samo mnogo slabije, zbog redje atmosfere....
Meni licno bi bilo zanimljivo da cujem zvuk sa Marsa, makar vetra koji udara u taj mikrofon....ali mislim da to nema neku upotrebnu vrednost...
Ne postoji, mikrofon nije deo opreme rovera
[ Shadowed @ 11.08.2012. 11:37 ] @
U tako retkoj atmosferi, malo bi se sta i moglo cuti.
[ Miroslav Jeftić @ 11.08.2012. 11:54 ] @
U svakom slučaju, količina podataka koju mogu da pošalju nazad je jako ograničena. Zvuk bi to samo dodatno povećao/zakomplikovao, a verovatno nema nikakvu naučnu vrednost osim što bi zanimljivo čuti
[ Flo33 @ 11.08.2012. 12:20 ] @
Intensity, hvala veliko na linku, odgledah u jednom dahu :)
Pozdrav
[ Sceka @ 11.08.2012. 13:24 ] @
Pri kraju klipa koji je @Odin D. postavio "...bilo bi fascinantno cuti zvukove sa Marsa, vetra, oluje, pescane oluje..." (moj slobodan prevod!) tako da mozda i ima mikrofon na vozilu.
Citat:
@valerijan ...
da li igra ovo:
blogs.esa.int/mex/2012/08/06/audio-recording-the-sounds-of-an-alien-descent/
...
Igra, mada kad sam procitao:
Citat:
"...the radio signals transmitted during descent and recorded by Mars Express have been processed and shifted into human-audible frequencies."
I cuo mp3, dobija se tipican "radio" snimak koji moze dosta toga da kaze ali samo u izvornom originalnom obliku. Ipak je ovo:
Citat:
Note: recording compresses full descent recording (~20 mins) into just 19 seconds.
Tako da se u stvari gubi smisao "prirodnog ljudskog dozivljaja zvuka".
Kako god, hvala za linkove! :)
Citat:
Shadowed: U tako retkoj atmosferi, malo bi se sta i moglo cuti.
Culo bi se dovoljno da se ima utisak okoline.
Citat:
Miroslav Jeftić: U svakom slučaju, količina podataka koju mogu da pošalju nazad je jako ograničena. Zvuk bi to samo dodatno povećao/zakomplikovao, a verovatno nema nikakvu naučnu vrednost osim što bi zanimljivo čuti :)
Ne bih se slozio sa ovim boldovanim. Za coveka je zvuk veoma vazan u zivotu. Od rodjenja do smrti je covek okruzen zvukom koji mu govori puno toga u svakom trenutku zivota. Vidi se samo ono sto je u 'vidnom polju' a cuje se sve oko sebe, iz svih pravaca. I ne mora da se vidi nesto sto prilazi/dolazi, recimo, odpozadi ali se cuje i moze da se reaguje. Uopsteno/uprosceno - prvo se cuje pa se vidi pa se dodirne - i onda je kompletiran utisak/dozivljaj necega, bilo cega. Na bazi intenziteta i visine tona je lako odrediti udaljenost, da li to nesto miruje ili se priblizava ili odaljuje... I da ne duzim, mnogo korisnih stvari se na bazi zvuka moze saznati.
Problem je to sto je za verno zabelezen zvuk potrebno puno "bita i bajta" u sirovom obliku i to predstavlja veliku poteskocu kod ovakvih projekata gde se "svaki bit" vrednuje po vrlo strogim kriterijumima... :)
Pozdrav!
[ boskela @ 11.08.2012. 14:07 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić:
U svakom slučaju, količina podataka koju mogu da pošalju nazad je jako ograničena. Zvuk bi to samo dodatno povećao/zakomplikovao, a verovatno nema nikakvu naučnu vrednost osim što bi zanimljivo čuti
Zasto,da ne placaju internet?:P
[ Miroslav Jeftić @ 11.08.2012. 14:08 ] @
Citat:
Sceka:Ne bih se slozio sa ovim boldovanim. Za coveka je zvuk veoma vazan u zivotu. Od rodjenja do smrti je covek okruzen zvukom koji mu govori puno toga u svakom trenutku zivota. Vidi se samo ono sto je u 'vidnom polju' a cuje se sve oko sebe, iz svih pravaca. I ne mora da se vidi nesto sto prilazi/dolazi, recimo, odpozadi ali se cuje i moze da se reaguje. Uopsteno/uprosceno - prvo se cuje pa se vidi pa se dodirne - i onda je kompletiran utisak/dozivljaj necega, bilo cega. Na bazi intenziteta i visine tona je lako odrediti udaljenost, da li to nesto miruje ili se priblizava ili odaljuje... I da ne duzim, mnogo korisnih stvari se na bazi zvuka moze saznati.
Ok sve to, ali ne vidim šta je tu tačno naučna vrednost? Stene i tlo koje će biti predmet istraživanja se svakako neće ni približavati ni udaljavati
Curiosity can communicate with Earth directly in speeds up to 32 kbit/s, but the bulk of the data transfer should be relayed through the Mars Reconnaissance Orbiter and Odyssey orbiter, which are much more powerful and have better antennas, thus being able to communicate faster with Earth. Data transfer speeds between Curiosity and each orbiter may reach 2 Mbit/s and 256 kbit/s, respectively, but each orbiter is only able to communicate with Curiosity for about 8 minutes per day.
[ Sceka @ 11.08.2012. 15:10 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Ok sve to, ali ne vidim šta je tu tačno naučna vrednost? Stene i tlo koje će biti predmet istraživanja se svakako neće ni približavati ni udaljavati :)
Pa nece samo stene i tlo biti predmet istrazivanja, a slazem se da se stene nece pomerati, mada... Mars je to, nikad se ne zna u kom obliku se "zivot" moze naci. :)
Silina oluje se i na Zemlji analizira audio snimcima. Neka desavanja tokom oluje su moguca zabeleziti samo audio opremom. Zvuk stize pre nego sto oluja dodje fizicki. Razne stvari kao upozorenje salju prvo zvuk. Zemljotres se moze pre cuti nego sto se oseti... i mnogo takvih i slicnih stvari moze da bude korisno...
Kako god, mene licno interesuje kako se tamo 'cuje okolina', fon ambijenta iz prve ruke. To je ono sto mene licno zanima. Zvuk prirodnog stanista Marsa - koliko god to verno moze da se dobije a u okviru mogucnosti ljudskog uva i bez bilo kakve obrade/modulacije/kompresovaja...
Pozdrav!
[ 3way @ 11.08.2012. 15:14 ] @
Citat:
Sceka:Za coveka je zvuk veoma vazan u zivotu. Od rodjenja do smrti je covek okruzen zvukom koji mu govori puno toga u svakom trenutku zivota.
Vazan je, ali u ovom slucaju zvuk je vise zabava nego sto ima neku vrednost. Vec sam pisao sta moze da se cuje i kako da se cuje, pa da ne ponavljam.
[ valerijan @ 11.08.2012. 15:54 ] @
Zvuk je zabava? To nisam znao... :)
Da li je i fotografija zabava? I šta je to uopšte...zabava?
U svakom zvuku + za Sceka-inu priču i pitanje...
[ Miroslav Jeftić @ 11.08.2012. 16:15 ] @
Kako god, ovo je zvaničan odgovor na to pitanje:
Citat:
@MarsCuriosity
@mediadeo No microphone. None was called for in the science payload.
Mozda sam glup ali ne razumem zasto je zacrnjeno, odnosno, razumem ako se zacrni nesto sa vozila (iako je i to bez veze po meni) ali sta to sa 'pejzaza' ne bi smeli da vidimo?
Pozdrav!
EDIT
Da nisu podaci koji su deo slike?!
[ Milos911 @ 12.08.2012. 13:36 ] @
Nema razloga da zacrne deo vozila, kad na netu ima gazilion slika iste :)
Valjda nisu imali slike tih delova, pa ih nisu imali materijala da ih sastave...
[ djole_za @ 12.08.2012. 13:38 ] @
Citat:
Sceka:
Mozda sam glup ali ne razumem zasto je zacrnjeno, odnosno, razumem ako se zacrni nesto sa vozila (iako je i to bez veze po meni) ali sta to sa 'pejzaza' ne bi smeli da vidimo?
Pozdrav!
EDIT
nasao sam ovo negde:
Citat:
The black areas are where they didn’t bother to take pictures. Remember, this is a mosaic made of lots of smaller shots. They were trying to get a view of the landscape, not the rover, so they didn’t bother pointing the camera at it.
sto je u principu i logicno..
[ Miroslav Jeftić @ 12.08.2012. 14:46 ] @
Crno je zato što sve slike još nisu stigle
Citat:
This 79-image mosaic was acquired by the 34-millimeter Mastcam over about an hour of time on Aug. 8, 2012 PDT (Aug. 9, 2012 EDT). The full mosaic consists of 130 1,200 by 1,200 pixel full-color images, but this version includes all the images that have been returned to Earth so far. The black areas indicate images not yet returned by the rover.
Curiosity can communicate with Earth directly in speeds up to 32 kbit/s, but the bulk of the data transfer should be relayed through the Mars Reconnaissance Orbiter and Odyssey orbiter, which are much more powerful and have better antennas, thus being able to communicate faster with Earth. Data transfer speeds between Curiosity and each orbiter may reach 2 Mbit/s and 256 kbit/s, respectively, but each orbiter is only able to communicate with Curiosity for about 8 minutes per day.
znaci u tome je fora :)
[ Shadowed @ 12.08.2012. 16:18 ] @
[ mr. ako @ 12.08.2012. 16:33 ] @
Citat:
Sceka:
Pozdrav!
EDIT
Jednostavno taj kadar nije uslikan iz ovog ili onog razloga, ili slika jos nije bila dostupna, a panoramu neko sklopio bez tih nedostajucih slika...
A sam rover nisu slikali jer znaju kako izlgeda. :)
[Ovu poruku je menjao mr. ako dana 13.08.2012. u 16:27 GMT+1]
[ Lavlja_Jazbina @ 13.08.2012. 20:23 ] @
Da postavim jedno pitanje (nasi)..Zasto ako su vec poslali to sto jesu i salje na toj razdaljini fotke
nisu napravili senzore koji bi slali signal(temperature,zvuka,svetla) koji bi se ovde u nekoj komori koja moze te signale i svojih senzora,stvoriti osecaj sa daljine.
Bilo bi ko da smo na marsu.
[ Miroslav Jeftić @ 13.08.2012. 20:30 ] @
Čitam već nekoliko puta i ne kontam uopšte znači stvoriti osećaj sa daljine
[ 3way @ 13.08.2012. 20:34 ] @
@Lavlja_Jazbina.
Pa sve ozim zvuka vec postoji. Temperatura, svetlo(fotke), miris(atmosfera), sastav tla...
[ Miroslav Jeftić @ 13.08.2012. 21:00 ] @
A, to Pa ne mora nikakva komora, samo zamisliš npr. pustinju Gobi sa crvenim nebom i bez to malo vegetacije što se vidi i nije daleko
[ Lavlja_Jazbina @ 13.08.2012. 21:02 ] @
Kako odrede sastav tla,kada samo nagadjaju.Da se to cudo vrati,moglo bi se analizirati ili vec postoji labaratorija u kojoj se vrse analise prvi put vidjeno
nekog sastava.A osecaj.Imas isto to cudo na tenerifima koje ide po plazi i pravi osecaj sa (mirisom,zvukon,temperaturom)salje vizuelno sliku au stvari si na
krovu nekog solitera sa slicnom konfiguracijom peska i ostalog.Robot pici a ti uzivas u svemu tome ko da si tamo.
[ Miroslav Jeftić @ 13.08.2012. 21:07 ] @
Robot jeste laboratorija Analize tla i uzoraka će se raditi na licu mesta, naravno, ne prvih dana, malo kasnije
[ Lavlja_Jazbina @ 13.08.2012. 21:07 ] @
Nisi daleko,mozda i oni to i rade.Male modofikacije.
[ Lavlja_Jazbina @ 13.08.2012. 21:13 ] @
I zanima me kako ce poslati nesto sto ne postoji,ako nije ovde.
[ Miroslav Jeftić @ 13.08.2012. 21:19 ] @
Niko ne očekuje da će tamo naći nepostojeće hemijske elemente, naravno, ako nađu još bolje
[ Lavlja_Jazbina @ 13.08.2012. 21:26 ] @
E posto tebe covek ne moze uhititi ni za glavu ni za rep (uvek imas odgovor),pa ondak i u njih verovam da ce nesto izdelati.
[ djoka_l @ 13.08.2012. 21:43 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
E posto tebe covek ne moze uhititi ni za glavu ni za rep (uvek imas odgovor),pa ondak i u njih verovam da ce nesto izdelati.
3 kamere
4 spektrometra (jedan od njih laserom gađa površinu pa analizira spektralni potpis isparene materije, a ostali rade sa uzorcima tla)
2 radio dozimetra (drugi, DAN, analizira neutrone iz dubine Marsa da bi odredio na kojoj dubini se nalazi voda/led)
1 senzor okruženja (pritisak, temperatura, brzina vetra, radijacija) u cilju ustanovljavanja preciznih uslova na površini Marsa zbog buduće ljudske misije
1 senzor atmosfere koji je korišćen u fazi spuštanja
Niko ne očekuje da se pronađu novi elementi, ovi spektrometri mogu da odrede sastav minerala u smislu pristunih molekula, a ne samo atoma. Dakle on je u stanju da odredi da li u uzorku postoji metan, ili neka druga jedinjenje (amino kiseline i slično) koji bi mogli da se objasne postojanjem života u prošlosti na Marsu.
Cilj eksperimenta je da se odredi da li je u prošlosti Marsa postojala mogućnost života. Rover ne može da pronađe fosilne ostatke ili živa bića, pa makar mu bila pred "nosom".
[ Lavlja_Jazbina @ 13.08.2012. 22:25 ] @
Cenim ovo kako si obrazlozio.Ali laik i skeptik uvek imaju nesto da pitaju,a posebno za ono sto ne razumeju,I..
Ovo su mogli da rade na mesecu i da prave video uvertiru i da bude zabavno.Salju rover u neki svemirski pickovac a stradaju ljudi u nekim
podmornicama.Malo mi je apsurdno da neko predpostavkama o daljini torpeduje taj rover i on ,puf ,sleti bezbedno.Ovde je problem doturiti
zavejanim i poplavljenim pomoc,a salju se letelice negde.....neko ga nazvao mars.
Ako u bazi ne postoji nesto na sta ce rover naci,kako ce to nesto indetifikovati.Nije vatra,nije led,a od oba se pretvaras u recimo neki zelatin.
[ Sceka @ 13.08.2012. 22:34 ] @
Citat:
djoka_l: ... Rover ne može da pronađe fosilne ostatke ili živa bića, pa makar mu bila pred "nosom".
Moze da uoci i to prenese na Zemlju. Znaci, na primer, ako neko (Marsovac ili njegovo kuče ili njegov klinac...) stoji i bulji u Rover dok Rover slika, odnosno, fotografise - eto nama veselja!
Isto tako ako naidje na neku marsovsku zivotinju, mrtvu na tlu a umrla od bolesti ili overdoza ili je neko ubio od batina ili neka druga zivuljka za hranu pa ostaci... tokom svojih putovanja pa se desi i to da fotofrafise - opet se mi veselimo i bude vatromet!
Jedino sto nece da moze je ako tokom svog radoznalog putešestvija Curiosity naidje na Marsovca koji stoji i nesto prica ili cita knjigu na glas ili telefonira ili se svadja sa drugim Marsovcem oko dnevnopolitickih dogadjaja koje su culi toga dana ili se dere na zenu mu njegovu Marsovku a nesto u vezi klinca im malog Marsovčića... to necemo moci nikako da čujemo jer su od svih mogucih gadzeta koje su poneli samo mikrofon zaboravili. Doduse, zaboravili su i plasticne case ali to je neka druga prica...
Pozdrav!
[ Miroslav Jeftić @ 13.08.2012. 22:47 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina: Cenim ovo kako si obrazlozio.Ali laik i skeptik uvek imaju nesto da pitaju,a posebno za ono sto ne razumeju,I..
Ovo su mogli da rade na mesecu i da prave video uvertiru i da bude zabavno.Salju rover u neki svemirski pickovac a stradaju ljudi u nekim
podmornicama.Malo mi je apsurdno da neko predpostavkama o daljini torpeduje taj rover i on ,puf ,sleti bezbedno.Ovde je problem doturiti
zavejanim i poplavljenim pomoc,a salju se letelice negde.....neko ga nazvao mars.
Ako u bazi ne postoji nesto na sta ce rover naci,kako ce to nesto indetifikovati.Nije vatra,nije led,a od oba se pretvaras u recimo neki zelatin.
Nisu sve svemirske misije bile uspešne kao što ti se čini, naprotiv. Ako pričamo o Marsu, pre nekih 10-ak godina Mars Polar Lander nije uspeo uspešno da sleti na površinu i svaki kontakt sa letelicom je izgubljen.
Da li je neko probao(uspeo) da pretvori zvuk u sliku.
[ 3way @ 14.08.2012. 08:12 ] @
jeste (koga mrzi da slusa, nek mota na 5:30):
A imas i razne vizuelizacije za Winamp.
[ Lavlja_Jazbina @ 14.08.2012. 08:55 ] @
Evo da se potrudim,a ne samo da pitam pa i da podelim ovaj klip.
[ stil @ 16.08.2012. 13:07 ] @
[ epitaph @ 18.08.2012. 13:42 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Cenim ovo kako si obrazlozio.Ali laik i skeptik uvek imaju nesto da pitaju,a posebno za ono sto ne razumeju,I..
Ne znam druze sta tu ima da se razumije, "Radoznali" je imao budjet od 2,5 milijarde dolara, nema te spasilacke misije, niti tako vaznih ljudi za cije spasavanje je danas i jedna vlada u svijetu spremna potrositi toliko para...
Sa dovoljno velikim budjetom, danas, skoro SVE je moguce!!!
Kao sto neko iznad rece, rover je programiran da trazi zivot koji je nekad postojao, u stijenama... Kolicina radijacije i promjene temperature na povrsini, su unistile sve moguce "fosilne" tragove zivota - ako je ranije postojao.
Znaju gdje ga salju, svakako ne u slasticarnu, tako na nema nista od zelatina :D
[ mr. ako @ 22.08.2012. 02:06 ] @
Pretpostavljam da vecina ovde prati NASA galeriju, al' evo par interesantnih klipova:
Sećam se, ko danas, bio je letnji raspust u toku, a ja kod tetke u gostima...
...sva sreća, jer oni su tada imali televizor, čuveni RR865, ne mogu da se setim u kom delu dana je to bilo, ali čini mi se oko podneva, ulice sablasno prazne, a iz mnoštva otvorenih prozora, zbog promaje, jel, moralo se, to nam je tada bila jedina "klima" u kući, čuje se svima znan glas tadašnjeg vrsnog poznavaoca i komentatora svemirskih događanja ing.Milivoja Jugina.
Dugo smo nakon toga, mi klinci, po ulicama se takmičili u bezgrešnom ponavljanju imena čuvene trojke, Nil Armstrong, Majkl Kolins, Edvin Oldrin...Apolo 11...
...čija i koja li imena današnji klinci, takmičeći se po ulicama, ponavljaju...
[ anon70939 @ 26.08.2012. 10:06 ] @
Citat:
boyan3001: Istina, jedna od najboljih svih vremena. Cista antologija... sad moram i ja da potrazim disk :D
Ja garantujem da kurir vec im svoju redakciju na marsu,
nego da pitam,da li se teleskopom vidi usa zastava na mesecu,ili se icepala.
[ 3way @ 30.08.2012. 21:14 ] @
Ako ozbiljno pitas, odgovor je - ne vidi se, previse je mala.
Ako neozbiljno pitas, odgovor je - kad se drogiras, vidis sta hoces.
[ component @ 30.08.2012. 21:35 ] @
[ Lavlja_Jazbina @ 31.08.2012. 07:35 ] @
3way,ne razumem.Ti zbog drogiranja i znas da se tada vidi.Ja se ne drogiram pa pitam,posto se oslikavaju univerzumi kako da te *male*zastave nema da se covek simbolicno potseti na Amstronga.
[ Miroslav Jeftić @ 31.08.2012. 08:01 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina: 3way,ne razumem.Ti zbog drogiranja i znas da se tada vidi.Ja se ne drogiram pa pitam,posto se oslikavaju univerzumi kako da te *male*zastave nema da se covek simbolicno potseti na Amstronga.
To je kao kad dete pita kako to da kila gvožđa nije teža od kile perja, kad znamo da je gvožđe teško, a perje lako Zastava se ne vidi zato što bi za to bio potreban teleskop prečnika 200 metara, a trenutno najveći imaju prečnik oko 10 metara
[ Shadowed @ 31.08.2012. 09:41 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: To je kao kad dete pita kako to da kila gvožđa nije teža od kile perja, kad znamo da je gvožđe teško, a perje lako :D Zastava se ne vidi zato što bi za to bio potreban teleskop prečnika 200 metara, a trenutno najveći imaju prečnik oko 10 metara :)
Zapravo, 1kg gvozdja je u svakodnevnim uslovima teze od 1kg perja :)
[ Miroslav Jeftić @ 31.08.2012. 09:42 ] @
Zato što je zastava visoka oko metar, a planeta malo više od metar Ako te zanima i kako to izgleda u formulama i brojevima, imaš ovde:
Mislim da nije nikako u redu da mesate u ovu temu Apollo misije. Ako se NASA bavila prevarama, sad se sigurno ne bavi vise i glupo je od ove teme praviti prepucavnje oko toga.
[ Devanagari @ 31.08.2012. 19:34 ] @
Mozda nije 100% on topic ali je daleko vise on topic od ovih teorija zavere… Dakle, da podelim :)
[ Shadowed @ 31.08.2012. 21:00 ] @
Pobrisao sam gomilu offtopica.
Tema je o Marsu, ne mesajte mnogo Mesec u pricu.
Teorije zavere o sletanju na Mesec i Mars mozete u posebnim temama u forumu Ultra Madzone. Za Mesec vec postoji, ne pokrecite novu. Ako je zakljucana, to znaci da je zavrseno sa tim - ne pokrecite novu.
Zvuci prilicno neverovatno, ali ono ... nada umira zadnja. :)
[ Miroslav Jeftić @ 04.09.2012. 19:22 ] @
Nema teorije da će biti nešto od toga, bar ne u bližoj budućnosti Privatnici mogu da organizuju letove u orbitu i slične stvari, ali iza tako ambicioznih projekata mora da stane cela zemlja ili čak više zemalja zajedno, do tada ništa
[ boyan3001 @ 04.09.2012. 22:10 ] @
Po svemu sto sam dosad naucio o letovima u svemir, mislim da je skroz nerealno i da tako nesto moze u najboljem slucaju biti vidjeno tek za nekoliko decenija.
Najveca prepreka u svemu je cena lansiranja jednog kilograma u svemir. Koliko god smesno zvucalo, ali raketni motori su jedino sto imamo i pritom se nisu nista dramaticno razvali u ovih pola veka koliko otprilike traje njihov razvoj. Problem kod ovakve vrste misija i projekata je sam covek. Zbog coveka je potrebno dosta opreme, a ta oprema znaci mnogo kilograma za lansiranje i slanje. Pogledajte samo koliko traje vec sklapanje ISS-a. A letilica koja bi prenela par ljudi do Marsa, bi morala da ima neku slicnu slozenost. Jos vec problem je operma na samom Marsu koja treba da se koristi na duge staze i bude komforna, da tim ljudima boravak tamo ucini dovoljno prihvatljivim. Tu se, koliko sam ukapirao prica o boravku na dosta duge staze. Treba uzeti u obzir da nam je potpuno nepoznato kakav uticaj bi bio na covekovu psihu dug boravak na stranoj planeti! Tamo nema domorodaca i drugacije flore i faune, pa da boravak ucini zanimljivim. Mislim da su to velika i vrlo znacajna pitanja za takvu misiju i da se do odgovora na njim mora doci postepeno u vise faza, a ne da se odma uskace u takvu situaciju.
Mislim da je realniji scenario za pocetak oformiti jednu vrstu ISS-a u orbiti Marsa, koja bi dalje sluzila kao odskocna daska za ljudske operacije na povrsini planete. Ovo bi omogucilo brzi i laksi povratak, odnosno cirkulaciju ljudi koji cine stalnu posadu takve stanice. Takodje oni bi mogli da primaju i instaliraju posiljke opreme koja bi dalje sluzila za postepenu, daleko ozbiljniju konstrukciju prve baze na Marsu. Bitan faktor je mogucnost da se ti ljudi realtivno lako vrate odande, a svakako je lakse vratiti se iz orbite, nego sa povrsine. Boravak na povrsini Marsa bi za coveka trebao da postane stalan kad obezbediti tehniku kojom ce moci sa lakocom da postigne orbitu kojom moze da se lansira nazad ka Zemlji. Treba imati uvek na umu da je svaka operacija na Marsu zavisna od materijala i opreme koja stize sa Zemlje. Sto znaci da sve letilice i sva vozila koja ce da opsluzuju coveka na Marsu moraju biti visekratne namene i veoma izdrzljive i dugotrajne.
Ima tu jako mnogo komplikacija i faktora koji otezavaju covekovu prisutnost na Marsu.
Jedan od glavnih preduslova za prvi veliki ljudski korak ka Marsu je razvoj SSTO - single stage to oribt, visekratnih letilica. Ovakav pristup svemiru bi konacno omgucio brzi i jednostavniji i na kraju jeftiniji pristup svemiru. Dok se takva tehnologija ne razvije do prakticne upotrebe, orbite oko Zemlje nece videti ozbiljne kolicine opreme, koja je dalji uslov za lakse organizovanje velikih misija.
Nego... kad smo vec kod tih tema, dali je nekom poznato i igra li ovo: Orbiter Space Flight Simulator? Ako ima vec iskusnih igraca i zainteresovanih, mozda bi mogli da se okupimo na posebnoj temi da razmenjujemo malo iskustva, skupljamo nove Orbitnautere itd...
[ 3way @ 04.09.2012. 22:51 ] @
Malo sam se igrao sa Orbiterom, nije losa stvarcica.
Medjutim, meni je mnogo zanimljivija stvar Celestia. To je simulator svega i svacega u Svemiru - od Zemlje i Suncevog sistema, preko svemirskih misija, pa do prikaza Death Star-a, Tatuina i brodova iz Zvezdanih staza. Ljudi su napravili i ogroman broj "educational" dodataka, modela stvarnih i SF brodova, hires tekstura itd...koji uz finu animaciju i propratni tekst govore o zamislivom i nezamislivom :) Sam program ima oko 500mb, a sa dodacima to vrlo lako izadje na nekoliko gigabajta i obezbedi sate zabave.
[ boyan3001 @ 04.09.2012. 23:59 ] @
A znam Celestiu, sjajna stvar. Jako me bila odusevljavala kad sam je otkrio (a bogami, bilo je jako davno, skoro da znam od pocetka za nju). Steta je sto se projekat previse zakucao. No, Celestia ima sada adekvatnu zamenu, koja ce prerasti i u mnogo ozbiljniji simulator koji ce pored Celestie, Orbitera fuzionisati jos par slicnih projekata. Stvar je realtivno nova, razvija se tek oko 2 godine i poprilicno je daleko stigla s obzirom da na njoj radi samo jedan covek: Space Engine
A Orbiter je ekstra zezalica cim se malo udje u stos ;)
[ mr. ako @ 05.09.2012. 03:15 ] @
Lansirajuci za Zemlje se necemo nagledati velikih misija. Dok se ne izgradi odskocna daska na Mesecu (odakle je mnogo lakse lansirati raketu) ili neke vrsta orbitalne stanice, nece biti velikih (a ni brzih, a ni jevtinih) pomaka na ovom polju.
Mislim da je neko vec postavio video ovde na temi Cannons to the Planets sto isto moze biti dobro resenje, dok Space Lifts (Elevators) ne postanu stvarnost bar... :) ...mada po recima Dr. John Hunter (predsednika ove kompanije koja stoji iza ideje topova) ni liftovi nece skoro... No, liftovi su mu neka vrsta konkurecije, pa treba uzeti sa rezervom takve tvrdnje. :)
[ Devanagari @ 05.09.2012. 07:20 ] @
A sve to zajedno su corava posla sve dok se time bave mesnate kase hiperosetljive na trivijalne stvari kao sto su promene u temperaturi okruzenja, sastavu gasa u kojem se nalaze ili brzine kojom se krecu, itd., itd.… Ali o tome nekom drugom prilikom, da ne idem u offtopic.
[ boyan3001 @ 05.09.2012. 12:50 ] @
To lansiranje sa Meseca bi bilo realno da smo mi vec tamo na Mesecu. Ovako nema smisla, prebacivati do Meseca ogromnu kolicinu opreme, pa onda odande lansirati dalje negde. Zasto bi to radio, kad na putu do mesec svejedno moras da se dignes za Zemlje. Na kraju to ispadne samo ekstra zezanje zbog potrebe da se prethodno spustis na povrsinu meseca. Generalno, mislim da ce Mesec zavrsiti kao Antarktik, niko tamo nece imati nekog posebnog interesa da zabada nos osim naucnih ekspedicija.
[ Herkul @ 07.09.2012. 02:28 ] @
Pazi, kapiram da bi kolonizacija Marsa bila moguca i sa sadasnjom tehnologijom, jedino sto bi bila uzasno skupa, tako da dok se ne pojavi neki ekonomski interes do toga ne verujem da ce da dodje. I Kolumbo kad je trazio pare za svoju ekspediciju od Spanaca trazio je da bi nasao blizi put za Indiju a ne novi kontinent za kolonizaciju. Da je trazio pare za novi kontinent sumnjam da bi ih dobio.
MarsOne projekat mi se cini da je korak u pravom smeru, u smislu da pokusavaju da nadju neku racunicu.
BTW gde se dade onaj link za pracenje teme preko email-a? Nisam bio na ovom forumu par godina.
[ Lavlja_Jazbina @ 07.09.2012. 07:12 ] @
Da ne pominjemo Mesec i kilograme.Gospoda bi mogla da novac usmere na zemaljsku klimu i resavanje buducih
klimatskih katastrofa,a ne izvlacenje love za neka istrazivanja u prazno.Oni da su sposobni da se spuste bilo
gde,pa otimali bi novac tim koji ga imaju za razbacivanje,pa bi gujice slikali na Mesecu a ne pored nekih hotela.
Dubaji i slicno.Mars bi sacekali.Masine prvo,molim vas,bez guranja.
[ Shadowed @ 07.09.2012. 07:56 ] @
Citat:
Herkul: BTW gde se dade onaj link za pracenje teme preko email-a? Nisam bio na ovom forumu par godina.
Odmah iznad prvog posta na strani, sa desne strane, crveno.
[ Lavlja_Jazbina @ 07.09.2012. 08:16 ] @
Ovo su vec paradoksalne stvari,da projekat od 100 milijardi bude ugrozen a spasi ga jedna cetkica.
Sta onda reci za projekte kao Mars,kakvih tu problema moze biti,a resiti ih na ovaj nacin.Nismo spremni
za ovakve avanture.
Nisu uopšte paradoksalne, svakako da oni tamo gore ne mogu da trknu do najbližeg hipermarketa i kupe što im treba, moraju se snalaziti sa onim što imaju, kako znaju i umeju Vrhunski obavljen posao na kraju
[ Lavlja_Jazbina @ 07.09.2012. 10:24 ] @
Koliko bio dosadan i dzangrizav ne mogu reci da je taj posao nije dobro odradjen.
Ipak su to van serijski ljudi,tako da ta cetkica ne moze biti ni u kom kontekstu sarkaticna.
[ boyan3001 @ 07.09.2012. 12:49 ] @
Nije tu nista paradoksalno, nego je to Kurir koji od svega dize galamu. Na koji je to nacin ugrozeno 100 milijardi? Pisu ko scenarije za Americke filmove, njihov tekst implicira da bi se stanica srusila ili eksplodirala u roku od 36h, da ova dvojica nisu brze bolje potrcali sa cetkicom da je spasu...
[ valerijan @ 10.09.2012. 17:04 ] @
Pa kaže...
NASA moli boga da ne nađe vodu na Marsu
Kada je NASA-in rover Kjuriositi početkom avgusta uspešno sleteo na Mars, mediji su s oduševljenjem objavili da će svojim sofisticiranim uređajima istraživati da li su na Crvenoj planeti ikada postojali uslovi za razvoj života, prvenstveno voda i organske materije.
Međutim, prema najnovijim informacijama, koje su ovih dana procurele iz sedišta misije, naučnici navodno ”mole boga” da Kjuriositi ne naleti na vodu. Zašto? Zato što su delovi njegovog uređaja za bušenje najverovatnije kontaminirani bakterijama na Zemlji! A ako dođu u kontakt s vodom, neki od organizama mogli bi da prežive i nasele se na Marsu.
Kontaminacija ili rizik neuspeha?
Kontaminacija bušilice dogodila se mesecima pre lansiranja 26. novembra 2011. Njeni delovi bili su sterilisani u kontejneru koji se trebao da bude otvoren tek nakon sletanja na Mars. Međutim, inženjeri su se potom zabrinuli da bi tvrdo sletanje moglo da ošteti rover i bušilicu. Zato su odlučili da otvore kontejner kako bi postavili jedan deo koji je trebao da osigura ovaj ključni deo roverove laboratorije.
Prema pravilima agencije inženjeri nisu smeli da otvore kutiju bez znanja naučnika odgovornih za sprečavanje kontaminacije. Međutim, ipak su to učinili.
“Nisu to smeli da urade, a da mi ne kažu”, rekla je Ketrin Konli, oficirka zadužena za zaštitu od zemaljskog zagađenja Marsa i dodala: “To što nisu pratili naša pravila je neodgovorno”.
Prema NASA-inim pravilima svaki deo kjuriositija koji će doći u kontakt s površinom planete trebalo je da bude sterilisan, pogotovo bušilica i gusenice.
Opasnost je mala
Činjenica je da je rover sleteo na deo Marsa gde postoji mala šansa da naiđe na vodu. Naime, ekvatorijalni krater Gale previše je hladan i suv da bi u njemu danas bilo vode ili leda, kojih ima mnogo na drugim mestima na planeti. Zato pojedini naučnici smatraju da je odluka o postavljanju osiguranja za bušilicu bila prihvatljiv rizik.
“Mala je verovatnoća da u krateru Gale ima vode ili leda”, rekao je Dejvid Lejveri, direktor istraživanja Sunčevog sistema u NASA-i.
“Uporedili smo to sa rizikom da ne postavimo osiguranje i da rover ne može da buši rupe na Marsu. Naravno, uvek postoji mogućnost da nas Mars iznenadi”, rekao je.
Ako Kjuriositi naiđe na vodu, još postoji mogućnost da sprovede eksperimente laserom s udaljenosti, bez direktnog kontakta.
Život je iznenađujuće otporan
Stručnjaci smatraju da je oko 250.000 bakterija moglo da preživi sletanje rovera. Većina je verovatno uginula već nekoliko minuta nakon izlaganja nepovoljnim uslovima koji vladaju u krateru – niskim temperaturama, snažnom ultraljubičastom zračenju i atmosferi koja se uglavnom sastoji od ugljen dioksida.
Međutim, neka su nova istraživanja pokazala da na Zemlji postoje organizmi koji mogu da prežive u svemiru pa i na Marsu. Evropska svemirska agencija otkrila je da su pijavice lansirane na ruskom Sojuzu 2005. preživele nekoliko dana izložene vakuumu ie ultraljubičastom i kosmičkom zračenju.
Ove godine botaničar Andrev Šuerger, stručnjak za preživljavanje zemaljskih mikroorganizama na Marsu, otkrio je jednu vrstu bakterije koja se može razvijati u uslovma koji vladaju na Crvenoj planeti, među ostalim i na niskom pritisku od samo sedam milibara (pritisak vazduha na Zemlji na nivou mora je 1.017 milibara).
Zagađivanje druge planete zemaljskim organizmima predstavlja i etički i praktičan problem.
“Iz godine u godinu učimo sve više o Marsu, kao i o neverovatnoj izdržljivosti života”, rekao je Brus Bets, portparol Planetarnog društva u Pasadeni. “Ne bi li zaista bila tragedija kada bi neka buduća ekspedicija otkrila život na Marsu i potom utvrdila da je stigao sa Zemlje?'
The landing site of NASA's newest Mars rover, seen on August 17, 2012. The descent stage crash site (left), backshell and parachute (bottom), and Curiosity Rover (right). This image was acquired by the HiRISE instrument aboard the Mars Reconnaissance Orbiter, looking more directly down (9 degree roll angle) than the prior images so the pixel scale is improved to approximately 0.27 m/pixel. (NASA/JPL/University of Arizona)
Citat:
On Sol 32, September 7, 2012, the Curiosity rover used a camera located on its arm to obtain this self portrait. The image of the top of Curiosity's Remote Sensing Mast, showing the Mastcam and Chemcam cameras, was acquired by the Mars Hand Lens Imager (MAHLI). The angle of the frame reflects the position of the MAHLI camera on the arm when the image was taken. (NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems)
Kliknuti posle na "View full size", definitivno vredi pogledati
[ boyan3001 @ 08.11.2012. 02:07 ] @
Ne kapiram, kako je ovo tacno uslikao sam sebe? Vidim da je to posebna kamera koja se nalazi na ruci i smisljeno je sve da moze sam sebe da uslika da bi mogli da periodicno proveravaju stanje. Al' ja stvarno ne kontam kako je ovo slikano. Kapiram da je to u prvom planu iznad njegovog prednjeg levog tocka ta ruka koja bi trebala da drzi kameru, ali gde je tu kamera!?
[ plus_minus @ 08.11.2012. 03:08 ] @
A ovi tragovi pored ... ? To liči na nekakve tragove.. kao da je neko prošetao tuda.. to je zapravo curiosity zagrabio malo površine, jel' da?
[ Aleksandar Đokić @ 08.11.2012. 05:41 ] @
Citat:
Kliknuti posle na "View full size", definitivno vredi pogledati
boyan3001: Ne kapiram, kako je ovo tacno uslikao sam sebe? Vidim da je to posebna kamera koja se nalazi na ruci i smisljeno je sve da moze sam sebe da uslika da bi mogli da periodicno proveravaju stanje. Al' ja stvarno ne kontam kako je ovo slikano. Kapiram da je to u prvom planu iznad njegovog prednjeg levog tocka ta ruka koja bi trebala da drzi kameru, ali gde je tu kamera!?
Slika je mozaik sastavljen iz više delova, verovatno su sastavili tako da se ne vidi kamera
Citat:
plus_minus: A ovi tragovi pored ... ? To liči na nekakve tragove.. kao da je neko prošetao tuda.. to je zapravo curiosity zagrabio malo površine, jel' da?
Da, tačno tako.
[ boyan3001 @ 08.11.2012. 13:02 ] @
Ti tragovi su, kako sam procitao od onog laserskog "burgijanja" tla za spektroskopsku analizu.
Pazi ok, najverovatnije da je fotka sastavljena od vise snimaka, ali i dalje ne kontam, kako bre, mora da se vidi na nekom mestu crno tamo gde je osovina, stub koji drzi kameru.
Edit:
Gresim, nije od lasera, nesto sam pogresno razumeo... obicna lopata. :D
[Ovu poruku je menjao boyan3001 dana 08.11.2012. u 14:18 GMT+1]
[ valerijan @ 08.11.2012. 14:31 ] @
^ pogledaj ovaj primer iz moje radionice:
foto 1
foto 2
spojene Microsoft Image Composite Editor-om
Prilikom spajanja najčešće ostaju delovi fotografija koji se ponavljaju,
što je više fotografija: mogućnost da se pojavi nešto što menja svoj položaj je manja... :)
[Ovu poruku je menjao valerijan dana 08.11.2012. u 15:56 GMT+1]
[ Miroslav Jeftić @ 08.11.2012. 15:13 ] @
Citat:
boyan3001: Ti tragovi su, kako sam procitao od onog laserskog "burgijanja" tla za spektroskopsku analizu.
Pazi ok, najverovatnije da je fotka sastavljena od vise snimaka, ali i dalje ne kontam, kako bre, mora da se vidi na nekom mestu crno tamo gde je osovina, stub koji drzi kameru.
Edit:
Gresim, nije od lasera, nesto sam pogresno razumeo... obicna lopata.
Tako je, obična lopata. Slika je od 55 snimaka ako se dobro sećam.
[ boyan3001 @ 08.11.2012. 17:18 ] @
@valerijan
Tako nesto su radili izgleda, samo mnogo kompleksniji sklop polozaja ruke i kamere. Evo ih ovde sirove fotke: http://mars.jpl.nasa.gov/msl/multimedia/raw/?s=84
Nesto nize dole, pod sekcijom MAHLI.
[ mr. ako @ 08.11.2012. 19:19 ] @
Citat:
boyan3001: Ti tragovi su, kako sam procitao od onog laserskog "burgijanja" tla za spektroskopsku analizu.
Edit:
Gresim, nije od lasera, nesto sam pogresno razumeo... obicna lopata. :D
boyan3001:@valerijan Tako nesto su radili izgleda, samo mnogo kompleksniji sklop polozaja ruke i kamere. Evo ih ovde sirove fotke: http://mars.jpl.nasa.gov/msl/multimedia/raw/?s=84 Nesto nize dole, pod sekcijom MAHLI.
Sa linka sam skinuo 5 fotografija i sam (tj. MIcrosoft ICE) spojio... Original sam obeležio, a ICE verzija je levo.
Neke od razlika:
Crvena strelica je usmerena na grešku prilikom spajanja na originalnom fajlu.
Zelena takođe.
Plavu sam usmerio na senku koja je tkđ. različita, ali nije greška
"Kamenčići" gore su se nepravilno približili i skoro preklopili itd... Sve se to događa kad je u igri mnogo fotografija, pa je neophodan "kompromis".
Međutim...ručicu nisam pronašao. :(
[Ovu poruku je menjao valerijan dana 08.11.2012. u 23:19 GMT+1]
[ boyan3001 @ 08.11.2012. 21:16 ] @
E to na mestu zelene sam i ja video posle. Ove ostale nisam, al' sad se jasno provaljuje.
Ali da i dalje ostaje pitanje gde je ruka tu. Kontam mozda je kameru okretao tako da kad slika fotografije u desno, da ruka bude levo, pa se ne uhvati i obrnuto posle, kada slika levu stranu ruka je sa desne... ali dalje mi nije jasno gde je onda tu zglob koji nosi ruku, koji svakako nije mogao da se pomeri.
[ valerijan @ 08.11.2012. 22:09 ] @
Ne vidi se ni ARM ni HAND na fotografijama...tako da je to verovatno ključ "zagonetke".
Zato i ima toliko nepravilnosti na delu/zglobu ne kojem bi trebalo da se pojave...