[ freeworld @ 10.09.2012. 00:43 ] @
Zanima me sta je u Srbiji,po zakonu legalno da se drzi u kuci,od oruzja,tj. za sta sve mozes da dobijes dozvolu?Bitno mi je i vrsta naoruzanja,i kolicina? |
[ freeworld @ 10.09.2012. 00:43 ] @
[ vladd @ 10.09.2012. 08:51 ] @
Vilotici u komsiluku?
Poz [ btomic @ 10.09.2012. 10:41 ] @
Dozvoljeno je sve što nije zabranjeno, a član 5 Zakona o oružju i municiji kaže:
"Zabranjen je promet, nabavljanje, držanje, nošenje, popravljanje i prepravljanje vatrenog oružja sa napravama za prigušivanje zvuka, naprava za prigušivanje zvuka, teleskopskih nišana sa svetlosnim snopom, ili sa uređajem za elektronsko pojačavanje svetlosti ili infra-crvenim uređajem, rasprskavajućeg i gasnog oružja, hladnog oružja i naprava koje nisu izrađene i prilagođene kao vatreno oružje. Fizičkim licima, pored oružja iz stava 1. ovog člana, zabranjeno je i nabavljanje, držanje i nošenje poluautomatskog i kombinovanog dugog vatrenog oružja osim lovačkog, kao i nabavljanje, držanje i nošenje automatskog dugog vatrenog oružja, automatskog i kombinovanog kratkog vatrenog oružja i posebnog oružja, ako ovim zakonom nije drukčije određeno. Zabranjeno je nošenje oružja za ličnu bezbednost bez dozvole za nošenje. Zabranjeno je nošenje lovačkog, sportskog i posebnog oružja izvan lovišta, objekata streljačkih organizacija i drugih namenskih objekata." Za sve ostale informacije naravno imaš gugl. [ freeworld @ 10.09.2012. 18:37 ] @
Kao sto sam pretpostavio,ja se nesto raspravljao sa drugarom da ne moze da se ima dozvola za automatsku pusku.Sve ovo smo razgovarali zbog mog prvog komsije(bilo u novinama iz avgusta 2011) koji je imao arsenal u kuci,i naravno dobio je samo uslovnu kaznu.najjace iz ovog zakona mi je clan 2 pod 6) zabranjeno je: oruzje sa tetivom,koje potiskom tetive ili druge potisne materije izbacuje strelu ili drugi projektil;
7)hladno oruzje,bokser,bodez,kama,sablja,bajonet i drugi predmeti kojima je osnovna namena napad. Znaci nesmes da imas luk i strelu i bokser?o.O [ Marenović Slaviša @ 10.09.2012. 19:02 ] @
ajd bokser da se i shvati... to stavi neko u dzep i napadne nekog na ulici, usred dana.
Ali SABLJA I BAJONET???? Pa to su antikviteti sada, znas koliko ljudi skuplja staro oruzje... besmislica. Zamisli komsiju kako vitla sabljom u napadu na tebe. Tako neprimetno, zar ne. [ freeworld @ 10.09.2012. 19:14 ] @
A ne,moj komsija je imao samo ovo http://www.rts.rs/page/stories...i+arsenal+u+Bato%C4%8Dini.html
ne znam sta mu ostalo od ovoga.Mozda ima jos negde nesto sakriveno :D.Ovo mi nije jasnohttp://www.blic.rs/Vesti/Drust...eza-na-oruzje-kazna-50000,kaze za automatsku pusku porez je 9970 dinara godisnje,kako to kad u zakonu pise da je zabranjeno? [ Flo33 @ 10.09.2012. 21:20 ] @
Verovatno za firme koje rade poslove obezbeđenja.
[ anon70939 @ 10.09.2012. 22:03 ] @
Oruzje nikom dobro nije donelo...
[ Java Beograd @ 11.09.2012. 07:32 ] @
Ko se mača lati, od mača će i umreti.
Mala digresija, tj, poučna priča: Lik "A" radi na benzinskoj stanici. Lik "B" hoće da kupi nešto prekoputa, i nema gde da parkira, i ostavi kola, malo po strani, ali ipak u području benzinske stanice. Lik "A" mu kaže da preprakira auto, ovaj kaže "Ma samo na minut, odmah se vraćam", nastane svađa, i lik "A" potegne pištolj i ubije ovog na mestu. Posledice znate i sami: deca siročad, žena udovica, a i deca lika "A" ostaše "na ulici" jer je živeo kao podstanar, žena se razvla (jok, nego će da čeka ovog sa 15-to godišnje robije). Šta bi bilo kad bi bilo, da lik "A" nije bio naoružan ? Sve bi se zaboravilo za par sati. [ Shadowed @ 11.09.2012. 07:43 ] @
A tek da nije imao ni ruke.. Mislim, bez oruzja bi ga mozda udario/tukao pa napravio od njega invalida ili cak isto ubio. Bez ruku to ne bi mogao.
[ Java Beograd @ 11.09.2012. 07:51 ] @
Citat: Shadowed: A tek da nije imao ni ruke.. Mislim, bez oruzja bi ga mozda udario/tukao pa napravio od njega invalida ili cak isto ubio. Bez ruku to ne bi mogao. [ anon70939 @ 11.09.2012. 08:15 ] @
Neko vojno lice, pre 15 godina sa terase vikao na nekog lopova koji mu je krao u tom momentu auto.
Lopov nije reagovao uopšte. Čovek je sišao sa pištoljem dole da ga uplaši samo, ali lopov se nije uplašio nego ga još i udario. Ovaj ga je ubio... Da je iskulirao, pozvao miliciju, ne bi završio u zatvoru... Dalje priču o njegovom privatnom životu ne znam, ali sigurno da nije bilo lepo... Kao što rekoh, oružje nikom dobro nije donelo... [ Miroslav Jeftić @ 11.09.2012. 08:27 ] @
Sigurno da je velika verovatnoća da će neko potegnuti oružje ako mu je stalno pri ruci, šta drugo uopšte može s njim, nije ga uzeo da bi razbijao orahe
[ jnk @ 11.09.2012. 08:33 ] @
Ako se sećate 90ih većina ljudi je tada nosila pištolje i šta nam je falilo? Sad ako te uvate da nosiš tvoj registrovani pištolj dobijaš kaznu od minimum 3 godine zatvora što je malo preterano.
@freeworld I vojska i policija plaćaju poreze kolko ja znam. [ Shadowed @ 11.09.2012. 08:38 ] @
Citat: Java Beograd: A tek da nije imao ni ruke ne bi ni kašiku mogao da drži, pa bi umro od gladi. Ne vidim čemu karikiranje. Ovo se stvarno desilo. Znao sam obojicu, ne lično, već ono "iz viđenja". Pa stvarno se desilo i da jedan premlati drugog i ubije ga. Poenta je da nije problem u tome da li neko sme imati oruzje nego ko. A i sta znaci nemati oruzje.. Pa i hemijskom lovkom mozes da ubijes nekog vrlo lako. [ Miroslav Jeftić @ 11.09.2012. 08:46 ] @
Citat: Shadowed: Pa i hemijskom lovkom mozes da ubijes nekog vrlo lako. Jes' nema razlike između hemijske i pištolja... možda za Džejms Bonda [ Sava @ 11.09.2012. 09:10 ] @
Citat: CoyoteKG: Neko vojno lice, pre 15 godina sa terase vikao na nekog lopova koji mu je krao u tom momentu auto. Lopov nije reagovao uopšte. Čovek je sišao sa pištoljem dole da ga uplaši samo, ali lopov se nije uplašio nego ga još i udario. Ovaj ga je ubio... Da je iskulirao, pozvao miliciju, ne bi završio u zatvoru... Dalje priču o njegovom privatnom životu ne znam, ali sigurno da nije bilo lepo... Kao što rekoh, oružje nikom dobro nije donelo... Nije baš tako bilo, pomalo si izmenio priču. Istine radi napisaću kako je bilo. Prvo, nije bilo pre 15 već pre više od 30 godina. Dogodilo se u mom komšiluku, sve aktere sam i lično poznavao. Drugo, nije terasa već prozor na I spratu, treće nije sišao dole već pucao sa prozora. Prema tome nije ni bilo kontakta. Bilo je samo verbalnog konflikta pa kada je pozajmljivač (tada se koristio taj zakonski termin) nastavio da otvara Fiću ovaj je pucao. Da li je hteo da ga zaplaši ili je baš pucao u njega ostala je tajna. Događalo se uveče na slabo osvetljenom delu i sa visokim zelenilom. Čovek je bio zastavnik po činu i dobio je dve godine jer da je dobio više izgubio bi čin i penziju po tadašnjim zakonima. Posle toga su se odselili pa ne znam finale, neki kažu da nije odležao ni dana. Ubijeni nesrećnik je bio poznat kradljivac automobila sa čestim delima tog tipa. Objektivno nije bio loš momak, nije bio agresivan, ali sklon devijantnom ponašanju još od najmlađih dana. ....................................................................................................................................................................................................................................... Veliki sam protivnik oružija u ličnom posedu. Kao prvo radioamateri recimo moraju da polože ispit da bi dobili dozvolu, a poznavanje rukovanja oružijem koliko znam niko ne proverava. Nema nikakvog ispita za dobijanje dozvole za oružije. Držanje oružija u kući i prenošenje po zakonskim uslovima može da prođe. Nošenje oružija bez dozvole bih kažnjavao drakonski, ali baš drakonski! Neki dan se pred mojim očima dogodilo da su se dvojica posvađala oko psa i jedan je otišao kući po pištolj uz prethodnu najavu tog čina i zaista se i vratio sa oružijem. Srećom je drugi momak na vreme pobegao. Nažalost, niko ga nije prijavio inače bi momentalno i potpuno opravdano ostao bez oružija. Šta će biti kada sledeći put "pukne" ostaje da se nagađa. [ anon70939 @ 11.09.2012. 09:20 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Sigurno da je velika verovatnoća da će neko potegnuti oružje ako mu je stalno pri ruci, šta drugo uopšte može s njim, nije ga uzeo da bi razbijao orahe :) Jes'... slažem se da je veća verovatnoća da upucaš nekog ako imaš pištolj nego ako ga nemaš :) Citat: jnk: Ako se sećate 90ih većina ljudi je tada nosila pištolje i šta nam je falilo? Pa ništa, osim što se zaratilo i što je izginuo silan narod, rasturila se država... Savo siguran si da ih poznaješ? Nekako mi deluje kao da ga i moj ćale koji je vojno lice i koji ga poznaje da mi je ispričao ovu verziju koju sam ja preneo... :) No nebitno... Poenta je, da nije imao pištolj ne bi mogao da ga upuca [ 3way @ 11.09.2012. 09:56 ] @
Citat: Sava: ....a poznavanje rukovanja oružijem koliko znam niko ne proverava. Nema nikakvog ispita za dobijanje dozvole za oružije. Koliko znam da bi dobio dozvolu moras neko vreme da provedes u streljani na nekoj vrsti obuke. [ 3way @ 11.09.2012. 10:07 ] @
Citat: CoyoteKG: Poenta je, da nije imao pištolj ne bi mogao da ga upuca A sta da je imao pajser? Ili dizalicu? [ Shadowed @ 11.09.2012. 10:17 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Citat: Shadowed: Pa i hemijskom lovkom mozes da ubijes nekog vrlo lako. Jes' nema razlike između hemijske i pištolja... možda za Džejms Bonda :D Ko je rekao da nema razlike? [ Sava @ 11.09.2012. 10:19 ] @
Citat: 3way: Citat: Sava: ....a poznavanje rukovanja oružijem koliko znam niko ne proverava. Nema nikakvog ispita za dobijanje dozvole za oružije. Koliko znam da bi dobio dozvolu moras neko vreme da provedes u streljani na nekoj vrsti obuke. Ne osporavam, materija me nije zanimala pa je nisam ispratio. Nekada sigurno nije bilo provere, ako su uveli danas onda mogu da kažem jedino hvala Bogu! Takođe ne znam da li je uveden neki lekarski-psihijatrijski pregled pre izdavanja dozvole, nadam se da jeste. Kao i redovne provere, znači isto kao i policija, zašto bi tu bilo razlike? [ Miroslav Jeftić @ 11.09.2012. 10:28 ] @
Citat: Shadowed: Ko je rekao da nema razlike? Pa reako si da neko može vrlo lako da se ubije hemijskom olovkom. Mada sumnjam da je hemijska olovka "weapon of choice" na ovim prostorima [ jnk @ 11.09.2012. 10:31 ] @
Polaže se obuka u streljani i moraš da doneseš potvrdu da nisi osuđivan za remećenje javnog reda i mira u prethodne dve godine. Priča se da i pored toga policajci proveravaju po komšiluku da li si dileja.
[ Shadowed @ 11.09.2012. 10:43 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Pa reako si da neko može vrlo lako da se ubije hemijskom olovkom. :) Mada sumnjam da je hemijska olovka "weapon of choice" na ovim prostorima :) Pa, moze ali nije isto. Anyway, samim rodjenjem dobijamo sve sto nam je potrebno da nekog ubijemo. [Ovu poruku je menjao Shadowed dana 13.09.2012. u 11:12 GMT+1] [ Sava @ 11.09.2012. 10:51 ] @
Citat: jnk: Polaže se obuka u streljani i moraš da doneseš potvrdu da nisi osuđivan za remećenje javnog reda i mira u prethodne dve godine. Priča se da i pored toga policajci proveravaju po komšiluku da li si dileja. Ne priča se, obavezno je raspitivanje policije po komšiluku, bar bi trebalo tako da bude. Osim kada imate jaku vezu u policiji, provereno. Da li to znači da nikakav lekarski pregled nije obavezan i ne sprovodi se? Ako je tako, to je žalosno. [ Miroslav Jeftić @ 11.09.2012. 11:00 ] @
Citat: Shadowed: Pa, moze ali nije isto. Anyway, samim rodjenjem dobijamo sve sto nam je potrebno da nekog ubijemo. Tačno, ali ne kontam kakve veze to ima. Elem, nešto malo konkretnije: Citat: Broj ubistava počinjenih hladnim oružjem višestruko je manji od broja ubistava počinjenih vatrenim, a najčešće je u pitanju nož http://www.blic.rs/Vesti/Hroni...iciju-da-oduzima-hladno-oruzje Ili u Bosni: Citat: U oružanim incidentima u BiH godišnje strada 200 osoba, od čega jedna četvrtina smrtno. Najčešće korišteno oružje u ovim incidentima je bio pištolj, koji je korišten 771 put. http://www.slobodnaevropa.org/...ce_poteze_oruzje/24178637.html [ freeworld @ 11.09.2012. 12:34 ] @
Svi ovde lepo pisete da ste protiv oruzja,a to sto smo sesti u svetu po broju registrovanih oruzja(38 na 100 punoletnih gradjana),sto znaci da ako u jednoj kuci ima 3 punoletna clana ima bar jedno oruzje u proseku,kad na to dodamo neregistrovana koji se i nezna koliko ima,nemoj da se pravite da ste protiv toga.
[ Java Beograd @ 11.09.2012. 12:58 ] @
Citat: freeworld: Svi ovde lepo pisete da ste protiv oruzja,a to sto smo sesti u svetu po broju registrovanih oruzja(38 na 100 punoletnih gradjana),sto znaci da ako u jednoj kuci ima 3 punoletna clana ima bar jedno oruzje u proseku,kad na to dodamo neregistrovana koji se i nezna koliko ima,nemoj da se pravite da ste protiv toga. Statistički, svaki treći stanovnik planete je pripadnik žute rase ("kinez"). Zato, mojne da se foliramo, ajde ovi koji su kinezi na forumu, neka priznaju, nećemo im ništa ! [ jnk @ 11.09.2012. 13:13 ] @
Citat: freeworld: Svi ovde lepo pisete da ste protiv oruzja,a to sto smo sesti u svetu po broju registrovanih oruzja(38 na 100 punoletnih gradjana),sto znaci da ako u jednoj kuci ima 3 punoletna clana ima bar jedno oruzje u proseku,kad na to dodamo neregistrovana koji se i nezna koliko ima,nemoj da se pravite da ste protiv toga. Pričaš o tome kao da je to nešto loše. [ freeworld @ 11.09.2012. 14:23 ] @
Citat: jnk: Pričaš o tome kao da je to nešto loše. ne kazem ja dal je lose ili dobro,al vecina komentara je bilo da je lose a bar pola od njih imaju registrovano oruzje u kuci,ako ne na svoje ime onda na drugog clana.A to da policija se raspituje po komsiluku o tebi je strasno,narusavaju privatnost a posle toga ce da se po ulici prica da si kriminalac. [ 3way @ 11.09.2012. 14:24 ] @
Citat: ...a posle toga ce da se po ulici prica da si kriminalac. Nece, jer ces da pocnes da nosis pistolj :):) [ freeworld @ 11.09.2012. 14:42 ] @
Haha,pa da u pravu si,nece niko da pisne.Neznam kako je u vecim gradovima,ali u selima i varosima tracarenje po komsiluku je uobicajna stvar,samo se ceka razlog i tema.Interesantnu stvar mi je ispricao jedan stariji komsija,inace sam dobar sa njim i izuzetno me postuje.Kaze nikad se ne zna ko u ulici spijunira za koga i ko ima oruzje,a za obe stvari se nikom i ne prica.Nekoliko dana posle toga sam procitao naslov da pola miliona ljudi u Srbiji spijunira za vlast ili nekoga,nije ni cudo sto vecito imamo deficit u budzetu,u Srbiji se nezna ko pije a ko placa.
[ Doberman @ 11.09.2012. 15:01 ] @
U Americkoj drzavi Virdzinija mozes da kupis i da nosis oruzje kakvo pozelis jedini uslov je da dok nosis oruzje ne sme da bude sakriveno nego na vidnom mestu ( sto je po meni u redu ) i nisam nigde video da se u toj drzavi izvrsi vise ubistava nego u ostalim Americkim drzavama, ali iz iskustva mog drugara koji zivi u Merilendu ljudi u Virdziniji su vidno ljubazniji i manje nervozni nego u njegovoj drzavi. Hocu da kazem da kad bi svi nosili oruzje na vidnom mestu neke razlike bi se sigurno izbrisale i ljudi bi morali mnogo stalozenije da reaguju nego sad jer nikad neznas kako je raspolozen taj neko kome se obracas a ko je ujedno i naoruzan. U Japanu ne postoji mogucnost da privatna lica imaju oruzje ni pod kakvim izgovorom i nemaju dozvole za oruzje , oruzje nose samo policija i vojska pa nesto nisam video da tamo nema ubistava ili da imaju drasticno manje ubistava nego ostatak sveta. Posto je Japanski recept kod nas tesko primenljiv jer vec ima dosta naoruzanih sto legalno, sto nelegalno onda mislim da bi ovaj iz Virdzinije bio daleko bolji od ovog koji sad imamo. Jer realno cemu sluzi pistolj koji vlasnik nema pravo da iznese iz kuce a koji i u kuci mora da drzi odvojeno od municije... Jedini uslov koji bi ja stavio za nabavku oruzja je odsluzen vojni rok ( ne civilno ) jer ko je sposoban da rukuje oruzjem u vojsci sposoban je da rukuje istim i kod kuce u civilstvu.
[ anon70939 @ 11.09.2012. 15:10 ] @
Citat: sposoban je da rukuje istim i kod kuce u civilstvu. Ali opet, pitanje je: "Čemu sve to?" Nije to alat pa da treba da se zna "rukovati" s tim... Koliko si puta pročitao neku vest, tipa kako su neki klinci poučeni GTA igricom izašli na autoput i pucali po autima iz automatskog oružja? Moj komšija, kad smo bili klinci srednja škola, poginuo je na sred ulice jer ga je neki drugi klinac upucao. Mangup nosio ćaletov pištolj po gradu, potukli se, izvadio pištolj i tras... I ima u KGu mnogo takvih primera. Koliko ih tek ima u BGu? Oružje ne može nikako doneti dobro... [ Miroslav Jeftić @ 11.09.2012. 16:50 ] @
Citat: Doberman: U Japanu ne postoji mogucnost da privatna lica imaju oruzje ni pod kakvim izgovorom i nemaju dozvole za oruzje , oruzje nose samo policija i vojska pa nesto nisam video da tamo nema ubistava ili da imaju drasticno manje ubistava nego ostatak sveta. Nisi video jedino ako nisi ni gledao - Japan je među zemljama sa ubedljivo najnižom stopom ubistava: http://en.wikipedia.org/wiki/L...s_by_intentional_homicide_rate [ freeworld @ 11.09.2012. 22:10 ] @
^
Ali zato u samoubistvima su u vrhu. A podaci su im izuzetno tacni,u Somaliji 1.5 na 100000,samo da nije. [ 3way @ 11.09.2012. 22:15 ] @
Citat: CoyoteKG Moj komšija, kad smo bili klinci srednja škola, poginuo je na sred ulice jer ga je neki drugi klinac upucao. Mangup nosio ćaletov pištolj po gradu, potukli se, izvadio pištolj i tras... Nije on poginuo zato sto je ovaj nosio pistolj, nego zato sto je taj hteo da ga ubije. [ Java Beograd @ 12.09.2012. 07:55 ] @
Citat: 3way: Nije on poginuo zato sto je ovaj nosio pistolj, nego zato sto je taj hteo da ga ubije. [ Miroslav Jeftić @ 12.09.2012. 08:32 ] @
Citat: Kakve to veze ima sa temom? A što se tiče Somalije, pitanje je koliko pouzdane podatke mogu da dobiju iz tog i sličnih delova sveta, što se tiče razvijenih zemalja podaci su sigurno tačni. [ Doberman @ 12.09.2012. 11:20 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Citat: Doberman: U Japanu ne postoji mogucnost da privatna lica imaju oruzje ni pod kakvim izgovorom i nemaju dozvole za oruzje , oruzje nose samo policija i vojska pa nesto nisam video da tamo nema ubistava ili da imaju drasticno manje ubistava nego ostatak sveta. Nisi video jedino ako nisi ni gledao - Japan je među zemljama sa ubedljivo najnižom stopom ubistava: http://en.wikipedia.org/wiki/L...s_by_intentional_homicide_rate Pa ako cemo da sitnicarimo Na Islandu je dozvoljeno drzanje vatrenog oruzja pa imaju manje ubistava od Japana isto tako dozvoljeno je i u Norveskoj i Austriji pa isto imaju mali procenat ubistava. [ Miroslav Jeftić @ 12.09.2012. 11:42 ] @
Samo Tokio ima stanovnika kao Norveška i Austrija zajedno, a Island jedva malo više od Novog Sada, naravno da će biti manje.
[ freeworld @ 12.09.2012. 12:34 ] @
Mozes ti da uzmes i Kinu za primer,al ovde se govori o broju ubistva na 100000 stanovnika,tj. racuna se procentualno.Za nas je 1.2,ili 123 ubistva u celoj zemlji,mora da su sva ubistva nabrojena u novinama,jer mi nekako i ovo izgleda malo,ako je tacno u odnosu na svet imamo odlicne rezultate,posebno zbog kolicine oruzja i stanja u zadnjih 20 godina.
[ Zlatni_bg @ 13.09.2012. 14:55 ] @
A jel moze neko da mi kaze sta znaci "dozvola za posedovanje oruzija" konkretno? Gde sve ono sme da se poseduje, drzi? Da li je u pitanju kuca, ceo plac, automobil? Oduvek me je zanimalo da li je zakonom dozvoljeno licima samo sa dozvolom za posedovanje da nose oruzije u kolima, ili za to moraju imati dozvolu za nosenje vatrenog oruzija.
[ pajaja @ 13.09.2012. 16:21 ] @
Sa oruznim listom dozvoljeno je drzanje oruzja u kuci i prenos po potrebi (i odredjenim uslovima). Za nosenje oruzja u automobilu je potrebna dozvola za nosenje tog oruzja ili ako je u pitanju prenos oruzja bez dozvole za nosenje ono mora biti bez municije i rastavljeno.
[ gmijic @ 14.09.2012. 23:02 ] @
When they kick out your front door
How you gonna come? With your hands on your head Or on the trigger of your gun! GUNS OF BRIXTON The Clash Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|