[ vujo032 @ 17.09.2012. 04:40 ] @
Ovih dana se na ulicama moga grada pojavilo vise prosjaka nego inace.
Ne znam da li ima sluzba koja brine o njima, i da li ima sluzba koja ih tera.

I tako prolazim pored mlade majke sa dvoje male dece koja molecivim i srceparajucim glasom trazi neku paru deci za mleko,
obecavajuci zauzvrat da ce Bog to meni vratiti.

Malo dalje ulicni "muzicar" operisan od sluha, koji sve pesme peva u istom tonu :)
urla: U Zenicu kada podjem jaaa"
a kako je prava kazna za usi, ja ubrzavam korak, jer bi mu platio, samo da ne slusam to arlaukanje :)

Secam se da sam jednom citao neku romanticnu pricicu (mislim M.Kapora),
kako je covek svojoj izabranici za osmi mart, kupovao par ptica od ulicnog prodavca,
koje bi odmah pustio iz kaveza i podario im slobodu.
U prvi mah sam pomislio da je to romanticno,
a odmah zatim da i on pospesuje hvatanje i sverc jadnih pticica :)

Secam se da sam kao klinjo u Nemackoj zastajao da cujem kako svira neki manji bend,
a onda bi me domacini cimnuli za rukav i pitali:
Ako hoces da ovde zastanes i slusas, ubaci im neku paru u sesir, a ako ne onda idemo dalje.

Aha, ukapirao sam, znaci tako to funkcionise.

Takodje pre neki dan vidim mladu mamu, kako uzima svome detetu iz kolica pola krofne,
da bi dala musavoj bosonogoj devojcici, koja rado nastavlja zapoceti zalogaj.
A ta ista devojcica je malo pre toga podigla sladoled u kornetu sa ulice,
koji je nekome ispao, i pao tako da je kornet stajao naopacke a ostatak sladoleda se zalepio za asfalt.
I ona je to malcice dunula, i nastavila slasno da lize.

Da li im dati neki dinar, ili im kupiti nesto od hrane, ili ?
Zanima me vase misljenje?
[ Java Beograd @ 17.09.2012. 07:29 ] @
Ne znam "gde ti živiš" i kako to da još nisi čuo da je prosjačenje profesija. Neretko prosjaci (ne svi) imaju veći imetak od čitave tvoje familije zajedno. Dobro mesto za prosjačenje (teritorija) se čuva i brani jednako kao i teritorija narko dilera.

- U Srbiji i zemljama u okruženju prosjačenjima rukovodi gazda koji decu i "uboge majke" ujutro rano kombijem razvozi na raskrsnice, pijace i ostala prometna mesta i popodne ih pokupi, kao što pokupi i sav novac koji su deca i "uboge majke" zaradile prosjačenjem. Kazne za neposlušnost su surove i okrutne. "Uboge majke" naravno nisu majke, već malo starije devojčice, a bebe su iznajmljene, od strane pravih majki koje iznajmljuju bebe zarad prosjačenja. Deca se i kupuju, kao roblje, zarad prosjačenja a makroi i namerno osakate dete da bi pokazivanjem osakaćenog dela tela izmamile možda neki dinar više.

Stoga, kad vidiš prosjake, a posebno decu, najgore šta možeš da uradiš je da im daš neki dinar. Jer te pare idu direktno u džep makrou, koji će, ohrabren dobrom zaradom, istu tu decu i iznajmljene bebe i sutra voditi na prosjačenje.

Edit: greške u kucanju

[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 17.09.2012. u 10:55 GMT+1]
[ Braksi @ 17.09.2012. 09:38 ] @
redovno dajem novac prosjacima jer svi smo mi prosjaci.

I ja prosim, samo sto ja idem da barim klijenta ili se cenjkam za cenu neke robe ili molim Boga da nesto bude...
[ Boris Tadić @ 17.09.2012. 10:16 ] @
Pokušao sam nekoliko puta da im kupim nešto od hrane, pošto su me redovno startovali 5 metara od ulaza pekare, da izaberu šta im se jede. Svaki put su odbili. Reko' - *ebite se onda i jedite vnago kada vam je posle svega nos u oblacima.

Na ulici bih možda i bacio neki dinar nekome ko bi stvarno zadivio masu talentom ili makar nesvakidašnjim trudom, a ovi čobani što ceo život drljaju ista tri akorda, leže na zemlji pokriveni jorganima(ili decom u naručju dok im pored glave stoje prazna kolica) ili hodaju sa jednom štakom dok pričaju kako im treba 20 dinara za operaciju mozga stvarno ne vidim zašto bi i dalje trošili kiseonik. To su paraziti.

Daju im pare mahom ljudi koji do svog novca dolaze na jako sličan/isti način, slabog karaktera u svakom slučaju.

Ukucaj na Youtube-u "street performers" i uoči na koliko načina su po 10 svetlosnih godina napredniji od domaćih uobraženih idiota sa pola mozga.
[ Java Beograd @ 17.09.2012. 10:24 ] @
Citat:
Boris Tadić: Na ulici bih možda i bacio neki dinar nekome ko bi stvarno zadivio masu talentom ili makar nesvakidašnjim trudom ....
Scena od pršlog leta, na uglu Omladinskih Brigada i III. bulevara. Crveno traje oko minut. Tamnoputi klinac je u 45 sekundi pokazao fascinantno umeće žongliranja, prvo lopticama a onda i čunjevima ! I onda na brzinu prošetao između automobila. 2/3 vozača mu je bez mnogo prmišljanja dalo poneki dinar.
[ Vole Domu @ 17.09.2012. 10:37 ] @
ja dajem likovima koji peru shoferku jer mi ponekad legnu samo tako, kad ostanem bez tecnosti za vetrobran.

a evo recimo odlicnih ulicnih performera kod nas:

http://www.youtube.com/watch?v=UJEayv9MrHU&hd=1

naravno da ima i onih koji pevaju knockin on heavens door uz masenje tonova i drndanje dva akorda, ali ima ih i sirom evrope.
[ anon70939 @ 17.09.2012. 10:40 ] @
pa ovo nisu prosjaci
[ Urkelele @ 17.09.2012. 11:27 ] @
Citat:
Boris Tadić: Pokušao sam nekoliko puta da im kupim nešto od hrane, pošto su me redovno startovali 5 metara od ulaza pekare, da izaberu šta im se jede. Svaki put su odbili. Reko' - *ebite se onda i jedite vnago kada vam je posle svega nos u oblacima.

Potpuno ista stvar. I uvek kazem "ako hoces da ti kupim mleko/hleb moze, a pare NE"
[ deerbeer @ 17.09.2012. 11:44 ] @
^ Pa to je test da li rade za makroa ili prose za sebe..
[ Braksi @ 17.09.2012. 12:21 ] @
u jeee,

znaci prosjak pita novac, a ti kazes hoces hleb ili mleko i on kaze - da. I onda ides sa njim u dragstor ?

lol
[ Java Beograd @ 17.09.2012. 12:48 ] @
Ta deca koja prose u principu nisu gladna. Mislim, možda malo surovo zvuči, naravno da im treba novaca za sve i svašta, ali nisu bukvalno gladna u momentu dok prose. Jer, uvek se nađe neko ko im da kiflu ili krofnu, i dete ko dete - zasiti se lako. Tako da, kad im ponudiš da im kupiš nešto iz pekare, ti si već deseti od jutros koji im je to ponudio, i stvarno nisu gladni. Takođe, veliki broj pekara bez problema pokloni kiflu tamnoputima kad dođu i pristojno zatraže.

Druga priča su profi prosjaci, koji se posle "radnog vremena" presvuku pa odu na večeru u pristojan restoran
[ Urkelele @ 17.09.2012. 12:52 ] @
Nije mi jasno zasto vecina ovde pisanje shvataju bukvalno?
Stvar je u tome sto mi nikad nisu rekli DA. U stvari, dva puta mi se desilo dok sam u pekari jeo da su prisli i pitali da im dam pare za hleb, mleko, jogurt i da su pristali da im kupim nesto u pekari. Svi ostali su rekli "daj pare a ja cu da kupim".
[ Braksi @ 17.09.2012. 13:00 ] @
ima istine u vezi te dece.

Eto jednom sam bio bas kod palate Albanije i tamo dole je pekara ne znam kako se zove gde je bila Jugoslovenska knjiga, tamo ima toliko dece da to nije normalno. Ja mislio neka ekskurzija i svi su cigancici, bilo ih je brat bratu 15 a mozda cak dvaedest i svi pipicu daj ciko pare, dajmalo mooolim te, nisam nista jeoooo,,,,

ne kazem da nije neka mucka, ali sta ja znam, nekako sam boleciv na prosjake...

A ima i ona druga moja najomiljenija BG pekara, ne znam da li ima jos uvek, cini mi se da se zove Manojlovic ona je u Nemanjinoj gore skoro kod Slavije i tamo nikada nisam video niti jednog prosjaka, a prave jako dobra peciva...
[ vukadinovic.i @ 17.09.2012. 13:36 ] @
Ujakov prijatelj je, kada mu je prosjak (koga inače svi u mestu znaju, a i on sve poznaje) zatražio novac, izvadio kovanicu od 10,20 dinara, nije bitno.
Na to je prosjak ispružio ruku, uzeo kovanicu i rekao:
"Ovo sam ti SAD uz'o!"
[ since1986BC @ 17.09.2012. 13:38 ] @
"Ako imaš, ti daj. Ako nemaš, ti ne otimaj."

*licimuri, koje brine to kako sirotinja potroši par dingera koje izvade iz poderanog džepa,
neka se zapitaju kuda odlaze hiljade dingera koje krvavo zaradjuju a državni aparat iz njih isisava poput komarca
[ Java Beograd @ 17.09.2012. 14:12 ] @
Citat:
vukadinovic.i: Ujakov prijatelj je, kada mu je prosjak (koga inače svi u mestu znaju, a i on sve poznaje) zatražio novac, izvadio kovanicu od 10,20 dinara, nije bitno.
Na to je prosjak ispružio ruku, uzeo kovanicu i rekao:
"Ovo sam ti SAD uz'o!"
Je*iga, znam, ispašću "glup u društvu", ali ja ovo ne kapiram. Šta je poenta ? Kad bi mu inače uz'o ?
[ Bata @ 17.09.2012. 14:12 ] @
Ne dajem ništa prosjacima, jer sam svestan da:
-to je organizovana kriminalna aktivnost koja se zasniva na robovskoj radnoj snazi
-a čak i da je u pitanju stvarno nesrećna osoba koja nema nikakve veze sa bilo kakvom bandom, ja mu neću promeniti život.
-gade mi se i razlozi koje ljudi navode zbog čega ipak daju prosjacima pare (čak i ako su svesni te organizovanosti i lažne predstave koju prikazuju prosjaci)
neka nazovi savest, bolećivost, intimno očekivanje da će im se to vratiti, da ih gleda neki bog ili svetac, ili mama i učiteljica...imaju psiholozi više o tome da kažu.

ukratko , gadi mi se i prezirem sve u vezi tih kreatura koje gamižu ulicom i ne bih ni trepnuo kada bi ih regulisali nekim nehumanim metodama.

takođe bih istakao da postoji razlog zašto svaka vlast bilo gde na planeti toleriše pojavu prosjačenja na javnim i prometnim lokacijama.
razlog se krije u onom principu "štap i šargarepa".
[ Nothingman @ 17.09.2012. 14:25 ] @
Svako ko je tim prosjacima dao novac (dakle novac, a ne hranu i slicno) je indirektno odgovoran za onu osakacenu decu koju znacajan broj prosjaka zenskog pola drzi u narucju.
[ dswalk @ 17.09.2012. 14:59 ] @
1. Kad imam i dajem. Sitno, ono od čega neću propasti. Moji razlozi: ako ja imam da sjedim u kafani, imam i da dam nekom djetetu. Da nije možda bolji gazda kafane? Kad dam, više ne mislim o tome čemu će pare.
2. Manite me direktne i indirektne odgovornosti i sličnih s.... Malo dijete traži novčić, daj ili ne daj i zdravo. Koji makroi i sl., pomogli smo mi, brale, razne ... i svaki dan ih pomažeš ako ideš i na kakav posao! Nisam ja tu da popravljam. I kad ste, dušebrižnici, već tu, a kako ne razmislite onda šta će biti s tim djetetom kad ne donese ništa? Batine, sakaćenje?! Aa?
3. Ne dajem ni svaki dan niti po sto puta u danu.
[ vukadinovic.i @ 17.09.2012. 15:02 ] @
@ Java Bg
Pretećim tonom "Ovo sam ti sad uzeo (i nikad više)! (nemoj da ti se ponovilo da mi još jednom sitninu daješ, inače si na**bao)

Pozdrav!
[ Nothingman @ 17.09.2012. 15:36 ] @
Citat:
dswalk:
I kad ste, dušebrižnici, već tu, a kako ne razmislite onda šta će biti s tim djetetom kad ne donese ništa? Batine, sakaćenje?! Aa?

Tog malog batine cekaju u svakom slucaju. On je vec gotov. Davanjem novca doprinosis da cemo sutra imati jos 10 takvih malisana u istom problemu. Problem sa prosjacima se moze resiti samo ako svi prestanu da im daju novac, pa posao prestane da bude isplativ za makroe. Dok god ima onih koji misle da na taj nacin cine dobro delo, makroi ce da trljaju ruke.
[ Burgos @ 17.09.2012. 15:40 ] @
Ja dajem samo onima što me pitaju za 7-10 dinara za pivo. I sviračima, ako išta valjaju - kad u kafani bacam tolike pare na muziku, mogu bar 1% dati onima što me uvesele na pet minuta.
[ New Village DC @ 17.09.2012. 15:46 ] @
Sedim u basti pekare i jedem neko pecivo prilazi mali ciga i trazi pare, a ja ga pitam jesi gladan on i dalje trazi pare. I tako spopada i ostale ljud ekoji ulaze tamo. Jedna gospođa mu kupi burek piticu i daje mu. Kad je ona otišla, klinja je ladno psuje kao šta će mi ovo daj pare.

U suštini, uverenja sam da oni kojima je stvarno potrebna pomoć su nevidljivi za širu javnost i za njih znaju samo ljudi iz blizine ako ih imaju. Ovo ostalo su foliranti.

Od ovog slučaja pa do danas kad god klinci pitaju za pare, ja ih pitam gde su im roditelji i šta rade. Kada mi neko bude rekao da je siroče, pozvaću policiju da zovu socijalno. Međutim posle mog pitanja uglavnom se okrenu i traže sledeću žrtvu.

Spreman sam da podelim ručak, da udelim neki dinar ako baš vidim sakatu (nesposobnu) osobu, ali da ovim džeparošima koji su sposobni i imaju sposobne roditelje da dajem pare, a da oni posle jedu pljedže i piju koka kolu, e to neće od mene videti...
[ Andrej013 @ 17.09.2012. 15:47 ] @
Ako ti je zao osakacene dece bez ruku, ociju, nogu i sl, najgore sto mozes da uradis je da mu das dinar. Pritom je i neverovatno glupo, plitko i naivno to raditi.
Jedino gore od toga je da mu das 10, 20 dinara ili vise.
Time direktno upumpavas novac u kriminalni deo ekonomije jer, ako njihov vlasnik, makro, ko vec vidi da im se jedno dete bez oka isplati vise nego dete sa okom, on ce i ovom drugom da izvadi oko. Ako ta dva budu dobro 'zaradjivala' on ce da kupi trece dete i staviti ga na treci cosak, naravno, pre toga ce mu izvaditi oko.
GREH JE DAVATI NOVAC TOJ DECI.
Maltene se gadim ljudi koji su toliko plitki da to ne vide i daju pare toj deci. Do sada sam, ne cesto, ali kad god sam u Srbiji kupovao sladoled, jafa keks i sl lakalnim prosjacicima i da @Braksi odem do prodavnice i kupim im jer me u tom slucaju ne grize savest a znam da ta deca, cak i ako nisu gladna, verovatno od svojih vlasnika ne dobiju kapri sladoled vec budjavi hleb sa nekom mascu pa je ovo po meni normalan nacin da ih na trenutak usrecis.

Samo vi dajte pare toj deci i podrzavajte kriminal, pa cete za par godina docekati da vam gradovi budu kao u Bugarskoj-stotina prosjaka sa nogama odsecenim do kolena. To je neko uzeo 200 ljudi, platio 10 hirurga da svima to fino serisjki odrade i pustio ih na ulicu a svi imaju identicne rane.
[ Mikky @ 17.09.2012. 16:13 ] @
Sa mog prozora gledam na srednje prometnu raskrsnicu u BG gde ciganka vec trece leto uzastopno prosi sa bebom. Cini mi se da je ciganka svake godine ista ali ta beba nikako da poraste, svake godine je iste velicine od svega par meseci... Zakljucak izvucite sami.

Semafor na toj raskrsnici drzi barem minut, pri tom prosecno stane bar 10 vozila. Od toga neka joj jedan vozac da 10 din. To je svaki deseti po 10 din. To je 10 din/min = 600 din/sat. Neka radi puno radno vreme 8 sati dnevno, to je 4800din dnevno. Puta 25 dana mesecno to je 120.000 din, vikende i praznike necu da racunam jer i prosjaci imaju dusu... Nego, kolika je ono bese prosecna plata u Srbiji? Pri tom mislim da je ova procena previse pesimisticna s moje strane, mislim da su tu mnogo vece pare okrenu.

Sta je jos zanimljivo ovde... panduri kad stanu na semafor nit se ona skriva nit je oni cimaju. Jednom sam video da su je pozvali do kola, razmenili neku rec verovatno joj rekli da se skloni. Kad se upalilo zeleno oni odose a ona naravno nastavila svoje.

Jednom sam slucajno video primopredaju zarade... Koraca prema njoj neki ciganin i kako se priblizava ona menja svoju trajektoriju njemu u susret, ni pogleda, ni pozdrava samo ruka u ruku isto kao kad diler daje narkomanu drogu, on odlazi bez reci, ona se vraca na svoje radno mesto i to je to, niko nista nije video niko nista nije cuo.
[ Braksi @ 17.09.2012. 16:38 ] @
eh sta sve ja nisam doziveo. Raskrsnica kod NORK-a treba da skrenem u Jevrejsku. Idu cigani, daj ciko malo dinara i ja imao nesto dinar dva i bilo me sramota da dam tako malo tek ce mali, a jedva viri kroz prozor: ali imas EVRO ! A gde pitam ja ? Tek on kaze eno kod menjaca, vidi ih , koliko ih je...

Hahahaha, a ja to drzim zbog radi parkinga u Italiji. I dam mu 1 Evro za dovitljivost...

Mogu da se kladim da ce taj klinac za 10 godina biti ustanju da mazne Tuareg il Q8 ispred Kraljevica Marka, al' marim ja...
[ vujo032 @ 17.09.2012. 17:21 ] @
Pratim, i baš mislim da je zanimljiva diskusija.
Davno sam negde video karikaturu, gde sede desetak prosijaka i tip svakom ubacuje u šešir,
i na kraju seda na kraj reda i stavlja šešir na pod, jer je ostao bez kinte.
To u vezi ovoga, " neću osiromašiti za neki dinar" :)

[ boskela @ 17.09.2012. 17:29 ] @
Ja nedam nikom od njih ni dinara. Zashto?! Zato shto ih sve znam u mom mestu ... Jedan "prosjak" koji je nedavno umro je prosio a imao je kucu na 3 sprata i kucu u crnoj gori u koju je ishao svako leto pa je prosio po cg. a kad ga sretnes na ulici da prosi komotno izvadish 100e i pitash ga da ti rasitni on onako izvadi bunt i kaze moze daj :) drugi prosjak nosi shtaku i prosi a uvece ga mozete videti kako igra kosarku sa klincima iz kraja.. :) a svi ti cigancici rade za nekog tako da im nedam ni pare.. :)
[ kaćunčica @ 17.09.2012. 18:13 ] @
Setih se vica:

Prosjak je svakodnevno na istom mestu u gradu i neki čovek mu svakodnevno daje po 20 dinara. Traje to tako godinama, kad jednog dana čovek prođe pored prosjaka i ne ostavi mu ništa. Prosjak ga pita otkud to, šta se događa, a ovaj mu objasni da nema para, jer pravi kuću. "Pa, zar od mojih para?!", zapanji se prosjak.
[ Kenjee @ 17.09.2012. 18:27 ] @
Citat:
Bata:
Ne dajem ništa prosjacima, jer sam svestan da:
-to je organizovana kriminalna aktivnost koja se zasniva na robovskoj radnoj snazi
-a čak i da je u pitanju stvarno nesrećna osoba koja nema nikakve veze sa bilo kakvom bandom, ja mu neću promeniti život.
-gade mi se i razlozi koje ljudi navode zbog čega ipak daju prosjacima pare (čak i ako su svesni te organizovanosti i lažne predstave koju prikazuju prosjaci)
neka nazovi savest, bolećivost, intimno očekivanje da će im se to vratiti, da ih gleda neki bog ili svetac, ili mama i učiteljica...imaju psiholozi više o tome da kažu.

ukratko , gadi mi se i prezirem sve u vezi tih kreatura koje gamižu ulicom i ne bih ni trepnuo kada bi ih regulisali nekim nehumanim metodama.

takođe bih istakao da postoji razlog zašto svaka vlast bilo gde na planeti toleriše pojavu prosjačenja na javnim i prometnim lokacijama.
razlog se krije u onom principu "štap i šargarepa".

Jel moze ban za ovo?
[ boyan3001 @ 17.09.2012. 18:45 ] @
Sto se tice dece njima stvarno ne treba davati novac nikako. Bez obzira da li mozda stajao kriminal iza toga ili ne. Poenta je da niko od te dece to ne radi zato sto ga je stvarno muka naterala, nego zato sto su ih ucili ili terali da to rade. Ako im se daje, time se direktno podrzava takvo nevaspitanje i necivilizovano ponasanje, umesto da se nauce da posteno zarade.

Takodje, sto se tice organizovanog kriminala u prosjacenju, mislim da policija dosta lako moze da udje u trag takvim makroima. Al' eto, prstom se ne mrda, niti se ikad mrdalo koliko mi se cini.
[ Ivan Dimkovic @ 17.09.2012. 19:02 ] @
Policija mozda moze trenutnim makroima da udje u trag, ali cak i da mogu da pripreme dovoljno materijala da se isti osude na duze zatvorske kazne, doci ce drugi makroi.

Jednostavno - disproporcionalno visoki resursi bi morali biti uloezeni za suzbijanje tako necega, i uspeh uopste nije zagarantovan - stavise sanse su nikakve.

Cak ni edukacija gradjanstva da pare koje daju prosjacima idu u ruke kriminalaca direktno ne pomaze preterano - uvek ce biti dovoljno onih koji se osecaju bolje ako udele neku paru prosjaku. Prosjacenje kao organizovan biznis upravo i pociva na tome.
[ BluesRocker @ 17.09.2012. 19:10 ] @
Citat:
Mikky:
Sa mog prozora gledam na srednje prometnu raskrsnicu u BG gde ciganka vec trece leto uzastopno prosi sa bebom. Cini mi se da je ciganka svake godine ista ali ta beba nikako da poraste, svake godine je iste velicine od svega par meseci... Zakljucak izvucite sami.

Ja sam često prolazio kroz jednu raskrsnicu u Jurija Gagarina, i tu redovno radi mlada prosjakinja sa bebom, a često sam je viđao kako sadistički tuče bebu što nijedna majka ne bi mogla da radi svom detetu. A viđao sam i kako odrasli muškarac šamara devojčicu koja pere šoferke u drugom delu grada. Ne znam kako bi ovde važila uzročno-posledična veza, ako joj daš podržavaš makroa, ako ne daš, išamaraće je jer će misliti da je uzela sebi.
[ llux @ 17.09.2012. 19:11 ] @
Meni se ti pokusaji "edukacije" nikada nisu svidjali. To nikog zivog ne interesuje, niti dopire do nekog. Zato bih ja pokusao sa uvredama, nevezano konkretno za ovu temu, vec za sve. Porucivao bih ljudima da su glupi i slicno. Objasnjavao bih zasto su glupi. Mislim da bi to bilo efikasnije.
[ commissar @ 17.09.2012. 19:34 ] @
Samo jednom u zivotu sam
dao pare zeni koja mi je dala
na uvid dokumentaciju overenu
od strane PU Sabac da ima pravo da skuplja
dobrovoljne priloge za sina koji boluje
od (cini mi se) cerebralne paralize.
Dao sam joj bukvalno sve sto sam
u novcaniku imao tog trenutka (nije bog zna
sta bilo, do 1.000 din, i manje).
Ove na ulici ne registrujem jos
od "Doma za vesanje", "Andjela cuvara" i sl.
[ Braksi @ 17.09.2012. 19:59 ] @
cigani su za mene deo folklora, stanje duha.

Uvek mi je bilo zao sto u Srbiji nema stranaca i nemamo taj kolorit kao recimo Marselj, Leeds, New Orleans, ali cigani su uvek bili tu da razbiju monotoniju sivog lokalnog stanovnistva kao i svugde...

Ipak nacelno sam i ja protiv toga da deca prose, ali ipak ima slucajeva koji ipak zasluzuj milostinju. Tipa invalidi bez nogu, kljasti i ostali....
[ boyan3001 @ 17.09.2012. 20:11 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Policija mozda moze trenutnim makroima da udje u trag, ali cak i da mogu da pripreme dovoljno materijala da se isti osude na duze zatvorske kazne, doci ce drugi makroi.

Jednostavno - disproporcionalno visoki resursi bi morali biti uloezeni za suzbijanje tako necega, i uspeh uopste nije zagarantovan - stavise sanse su nikakve.

Cak ni edukacija gradjanstva da pare koje daju prosjacima idu u ruke kriminalaca direktno ne pomaze preterano - uvek ce biti dovoljno onih koji se osecaju bolje ako udele neku paru prosjaku. Prosjacenje kao organizovan biznis upravo i pociva na tome.

Sta znam, delimicno si u pravu. Ali recimo da bi nesto moglo biti postignuto, ako se jedna ili par (kampanjskih u duzem vremenskom periodu) policijskih racija dobro isprati u medijima. Poznta stvar je da se medijima najbolje nesto utuvljuje u glavu prosecnom gradjaninu, sto znaci da ako bi se o tome vise pisalo, pricalo, iznosile cinjenice iz policijske istrage i sudskih procesa, sigurno bi uticalo na svest ljudi da ne potezu tako lako dinar za prosjake na ulici.
Mada, s druge strane, mi se ovde ne bavimo ni fundamentalnijim drustvenim problemima, pa nije realno ocekivati da se ovde u dogledno vreme ista uradi.
[ vujo032 @ 17.09.2012. 20:16 ] @
A i ti invalidi su, mislim bar većina dosta "sumnjivi".
Ja sam ove godine prošetao do Guče.
Tamo budem dva-tri sata, prođem par krugova,
čisto da vidim, da mi ne bude žao, dolaze ne znam odakle a meni tu pred nosem.
I tako na početku prilaznog puta ugledam čoveka u kolicima, koji skuplja za kolica,
a noga mu deluje kao da će da otpadne svakog trena.
Meni se smuči život na tu pojavu, ali okrenem se i u prolasku mobilnim napravim ovu fotku:

Ne znam šta je gore, ako je ta noga stvarno tako žuta, gnojava, bolesna i gangrenozna,
ili ako je to napravljeno samo za tu priliku.
Ali smučio mi se život i Guča od tog prizora.

[ ventura @ 17.09.2012. 20:21 ] @
Citat:
commissar: Samo jednom u zivotu sam

Imaš jednu takvu koja ordinira po Dorćolu, uglavnom po Strahinjica Bana, a leti po Budvi.. Ta već 10 godina skuplja priloge za operaciju slepe sestre, sa sve urednom dokumentacijom...
[ deerbeer @ 17.09.2012. 20:26 ] @
^ Vidjao sam je 1000 puta po gradu pa i na moru , ali je nisam video sa dokumentacijom tj nikad nije imala nista sa sobom .
[ 3way @ 17.09.2012. 20:33 ] @
Ako neko zeli da pomogne bolje da uplati novac na ziro racun neke organizacije koja se bavi time.
[ vujo032 @ 17.09.2012. 20:37 ] @
Bila je jedna "gospođa" sa bundom na autobuskoj stanici u Beogradu, koja je tražila novac za kartu na zajam,
jer su je navodno opljačkali, a taj novac će navodno odmah da uplati i vrati, kada se vrati kući.
I moj komšija često putovao za Bgd, i vidi je nekoliko puta sa istom pričom.
Reče da je priupitao:Otputovali ti sestro kući prošli put? :)

Ima još jedna poučna priča iz Kraljeva.
Tamo se navodno doselila takođe mnogo fina gospođa u jedan kraj.
Sa svima ekstra ljubazna, ubrzo je stekla poznanike u tom kraju.
Nedugo zatim počela je da pozajmljuje, manje svote novca,
i da vraća, redovno i pre vremena, i uvek još nešto kupovala pride kafa/ratluk.
Onda je počela da pozajmljuje sve više, i komšije su se malte-ne utrkivale ko će da joj pozajmi,
a onda je jednog dana nestala sa povelikom sumom para,
a nikome nije palo na pamet da proveri ko je ona u stvari, i odakle je došla.

Tako sam ja čuo od drugara, pa (ako su lagali mene i ja sada lagim vas :)

[ Dexic @ 17.09.2012. 20:41 ] @
Citat:
3way:
Ako neko zeli da pomogne bolje da uplati novac na ziro racun neke organizacije koja se bavi time.

Da ove ce sigurno da ga dobro "iskoriste" ;)

Ti na stanici su stara prica.
Vidjam sad po centru neke strance isto tako mle za koji RSD... jos nisam nasao koja je njihova fora, verovatno "necu da placam nista, prosicu usput".
[ 3way @ 17.09.2012. 20:43 ] @
Citat:
Dexic: Da ove ce sigurno da ga dobro "iskoriste" ;)

U svakom slucaju te pare, bar u teoriji, mogu da se isprate gde su i sta rade.
[ Count Zero @ 17.09.2012. 20:54 ] @
Citat:
...Onda je počela da pozajmljuje sve više, i komšije su se malte-ne utrkivale ko će da joj pozajmi,
a onda je jednog dana nestala sa povelikom sumom para,
a nikome nije palo na pamet da proveri ko je ona u stvari, i odakle je došla.

Da se ne zvaše Dafina, možda?
[ Shadowed @ 17.09.2012. 20:54 ] @
Citat:
3way: Ako neko zeli da pomogne bolje da uplati novac na ziro racun neke organizacije koja se bavi time.

Ili jos bolje, kupi nesto i odnese u neki dom za nezbrinutu decu. Ako mu/joj je to mnogo, moze da se udruzi sa nekim.
[ dalibord5 @ 18.09.2012. 09:24 ] @
Devedesetih godina,u ono najgore vreme,vise puta sam video kombi koji je razvozio prosjake od Zemunske pijace,do pijace u Staroj Pazovi.
U kombiju su bili cigancici,stariji sakati ljudi...organizovan posao.
Siguran sam da su imali turneje po svim mestima u krugu od 100 km.

Vec tada sam shvatio da ne zelim da dajem svoj novac ljudima koji bi da zive od tudjeg rada.

Ne samo da im ne pomazem,vec velika vecina njih sasavim dobro zaradjuje od toga.

Istina,ima i pravih prosjaka,koje je muka i velika nemastina naterala da progutaju ponos i sednu na ulicu sa ispruzenom rukom.
Velika je to muka. Pogaziti svoje dostojanstvo i isrpuziti ruku.
Ali,siguran sam, takvi prose samo dok ne isprose za koru hleba...da prezive jos jedan dan.

Sada cvrsto verujem da oni koji daju prosjacima na ulici, rade to samo da umire svoju savest...ili da se,sujeverno, odbrane od moguce nemastine,da ih ne bije maler.

Nije to iz altrusistickih i humanih poriva, vec iz sebicnog "prodji me se".

Ne dajem i nikada necu.

Da pomognem uvek i svima, ali da hranim jednu zlocinacku masineriju...to ne moze.

[ boyan3001 @ 20.09.2012. 11:05 ] @
Da te ne bije Maler
[ cika dacha @ 21.09.2012. 12:04 ] @
kad me pitaju brate jel imas dinar ja im kazem nemam nosim samo evre! :-)
toj bandi ne dam nista pa ni moj pogled!
ima jedna siromasna porodica ciju decu znam pa kad ih vidim uvek ih pocastim i to mi srce ispuni!
[ Azzrael @ 22.09.2012. 14:44 ] @
Citat:
Andrej013:
...ako njihov vlasnik, makro, ko vec vidi da im se jedno dete bez oka isplati vise nego dete sa okom, on ce i ovom drugom da izvadi oko. Ako ta dva budu dobro 'zaradjivala' on ce da kupi trece dete i staviti ga na treci cosak, naravno, pre toga ce mu izvaditi oko.
GREH JE DAVATI NOVAC TOJ DECI...

Surovo, ali istinit metod koji ološ primenjuje u praksi. A i sećate se filma Slumdog Millionaire, kad onom klinju vade oko kašičicom za kafu...
[ Azzrael @ 22.09.2012. 14:56 ] @
Citat:
ventura:
Citat:
commissar: Samo jednom u zivotu sam

Imaš jednu takvu koja ordinira po Dorćolu, uglavnom po Strahinjica Bana, a leti po Budvi.. Ta već 10 godina skuplja priloge za operaciju slepe sestre, sa sve urednom dokumentacijom...

Ja sam je lično video u Budvi kako ulazi u oktaviju i to pre 7-8 godina, samo pola sata nakon što mi je po trideseti put kmečala za lovu. Verujem da sad vozi makar X6M
[ Azzrael @ 22.09.2012. 15:25 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:

Nije potrebno donositi zakon, već postojeći primenjivati. Jedno suptilno rešenje bilo bi sledeće:
1. Privesti sve ove dokone neradnike koji rone suze zbog paščadi (mislim i na one koji im lakiraju nokte i stavljaju mini val) Takođe i furundžije i sve ostale velike borce za "ljudska prava",
2. Obezbediti im nenaseljen prostor veličine manjeg grada u čijem krugu od 100km ne postoji ništa,
3. Rasprodajom imovine stečene zloupotrebom i obogaljivanjem dece, a nakon hapšenja PIMPova (samo nemojte reći da se ne mogu identifikovati, kad smo našli bajs, možemo i njih) izgraditi neophodne objekte za normalan život te dece u toj nenaseobini, sa kompletnom pratećom infrastrukturom,
4. Objasniti ovima pod (1) da je sramotno i bogohulno porediti probleme ove dečice sa njihovim dal' da kažem besnilom. Nakon potrebne obuke rasporediti na radna mesta na kojima će do penzije brinuti o deci. Deo zaposlenih bi minibusevima kupio decu sa ulica i vozio u internat. Vozila oduzeti onima kojima ne trebaju (ne rade svoj posao - razne agencije za bezbednost saobraćaja, nuklearnih objekata i drugih P.M.)
5. Tako raditi dok se i poslednje dete ne zbrine sa ulice. PIMPovi će vremenom skontati da tu više nema 'leba, moraće smišljati nešto drugo, možda se neki čak i prijave na zavod, starija deca će proizvoditi nešto u radionicama internata, svi će imati 'igijenu, ići će u školi, na kom god 'oće jeziku...

Eto, veoma efikasan metod, bez ikakvih ulaganja, za trajno rešenje ovog problema. E, da, takođe sa Kinezima videti da nam pomognu oko lutalica (pasa) jer bi u ovom slučaju ostali bez brižnih "roditelja". Kad mogu da nam odrade ćupriju, valjda ni kerovi ne bi bili za njih krupan zalogaj!
[ visnjic @ 23.09.2012. 07:57 ] @
Citat:
Azzrael:
Citat:
Andrej013:
...ako njihov vlasnik, makro, ko vec vidi da im se jedno dete bez oka isplati vise nego dete sa okom, on ce i ovom drugom da izvadi oko. Ako ta dva budu dobro 'zaradjivala' on ce da kupi trece dete i staviti ga na treci cosak, naravno, pre toga ce mu izvaditi oko.
GREH JE DAVATI NOVAC TOJ DECI...

Surovo, ali istinit metod koji ološ primenjuje u praksi. A i sećate se filma Slumdog Millionaire, kad onom klinju vade oko kašičicom za kafu...

Istina...trenutno radim u Indiji. Ako neceg ovde ima to su prosjaci.
NE DAVATI!
Velik biznis, plus sto ih je vise metode su okrutnije. Sto vise para dobijaju, to ih vise ima. Sto ih vise ima, vise njih su zaista gladni (kao slike iz Aushvica). Ljudski zivot postaje sve jeftiniji.
[ jjevtić @ 23.09.2012. 20:57 ] @
dao sam pre neki dan jedan evro peraču prozora.

generalno im ne dajem pare ali sam ovom peraču prešao preko noge točkom... pa znak izvinjenja dobio je evro.

kad sam ga pregazio lik je malo poskočio i kaže što kume, a ja kažem izvini nisam hteo :), i očisti mi šajbu i dobi evro.
[ voja_pfc @ 23.09.2012. 21:02 ] @
Ranije sam cesce davao, znam da su vecinom profi, ali kad vidim onu decu bilo mi zao, ali u zadnje vreme ne dajem (ciganima vise nikada).
Postali su izuzetno bezobrazni, navescu par situacija koje su se meni desile u zadnjih par meseci.

Ulica Knjeginje Zorke do Bulevara JNA, tamo su peraci cesti. 5x kazem nemoj da peres, on uporan kao on casti. Kada je oprao opet trazi, ja kazem "rekao sam ti da ne peres", a on kao daj makar za kiflu. Devojka uzme 30 dinara i da mu, na sta on odgovara "pa sta da radim sa ovim", ja mu kazem "ako neces ti vrati", a on odgovara "mogu samo da ti vratim pesnicu u glavu" i pocne da psuje. Miran sam inace, ali doslo mi je da izadjem iz kola da nastavimo pricu koliko me je iznervirao.

Druga situacija semafor na izlazu sa Ade, cesto ima klinaca, dajem mu jedva nacetu Jaffu, on uzima i baca na ulicu "sta ce meni ovo, daj pare".

Autobuska stanica posle Brankovog, devojka ceka bus (a na stanici jos 2/3 ljudi) i prilazi jedan "da budem korektan pa kazem Rom", 12-13 godina, trazi joj pare, ona kaze da nema. On uzme kamen sa ulice, kaze gadjacu te ako ne das, i pritom spremi pljuvacku da mu visi iz usta. Srecom jedan covek je tu odreagovao i oterao ga.

Da ne pricamo o onoj iz Kneza sto vec godinama seta bebu (ili lutku) sa istom pricom "ala si saramantan" koja krene da psuje cim joj ne das.

Sto je neko rekao, onaj ko stvarno nema najcesce nece ni traziti. E takvima cu pomoci kad ih primetim (kad vidim da neko stariji pretura po kontejnerima), ili jednom sam u Maxiju na cvetnom video coveka kako je kupio hleb, jogurt i nesto salame valjda. Stoji ispred mene 10ak min jer je bila smena. Jadan covek broji svaki dinar par puta da li ce imati dovoljno, za to vreme nikoga nije nista pitao, a pritom se nije kupao ko zna koliko (vidi se da nije pijanica), i platim mu to sto je uzeo.