Citat:
Braksi: dobro, ali on ce imati dokumente od kola sa sobom sto je jasan signal da auto nije ukraden...
ja cesto zaboravim dokumenta u svojim kolima, pa ako ih neko ukrade, imao bi i dokumenta, ne mora to biti jasan signal :)
Hvala svima na odgovorima, evo da vas obavestim o razvoju situacije i za one koji se nadju u slicnoj situaciji:
sestra je u medjuvremenu bukirala kartu iz beograda, jer je doktor rekao da je pametnije da se sto manje vozi kolima...
tako da je ta varijanta otpala, a po vasim pricama i onome sto sam saznao ne bih imao nikakvih problema da sam je vozio do aerodroma u HU i posle sam do L...
Bio sam sa sestrom u SUPu u jednom malom gradu blizu Valjeva gde su mi carevi rekli da treba samo da izvadim ovlascenje. I ja kao - ali auto je sa stranim tablama. Oni - Nema veze, samo ti izvadi ovlascenje.
Znaci, neko ko nije zvao AMS i ko nema vas na internetu je ladno mogao da se zaleti...
Odem lepo u sud, i izvadim taj papir (pritom ne prevedem saobracajnu, koja je samo na francuskom, a zena koja radi u sudu ni ne pogleda da vidi da li su podaci u redu jer nisam sam kucao ovlascenje nego sam platio neku tu lokalnu, kojoj ova valjda veruje), dakle izvadim papir na kom pise da ja smem da vozim njena kola, znajuci da je taj papir u suprotnosti sa zakonom, ali sam planirao da kad stignem na granicu pokazem to, otpusnu listu iz bolnice, i pokoju novcanicu ako bude neophodno. Prilicno sam siguran da bi to proslo, ali se sestra uprpila (posto vec dugo zivi preko, ne zna kako to ovde ide) jer joj je neko rekao da postoji sansa da mi zaplene auto na granici...
Dobili smo informaciju da AMS izdaje neko ovlascenje, ali opet samo za ljude koji su iz EU ili makar 6 meseci rade tamo...
I zaista ne mogu da verujem da u vreme elektronskog potpisa, biometrijskih dokumenata, parking servis terminala i svega ostalog, ona MORA da bude pored mene, i ako je pored mene to je sve kul, a ako tog jutra potpise da ja smem da vozim njen auto samo tog dana, to ne vazi i ne moze nikako da se resi. gluposti. ne postoji nikakva druga garancija osim licnog prisustva. srednji vek covece... pa i u srednjem veku su imali pechat u vosku...
Pritom sve je to samo ako nisi iz EU. Iskreno, osecam se malo ko gradjanin drugog reda od cele priche...
Neko je pomenuo da postoji i varijanta da ti ambasada (ambasada belgije, jer L nema ambasadu ovde) izda neku dozvolu direktno, po specijalnom zahtevu (jer je stvarno posebna situacija, ja ne trazim da vozim taj auto po srbiji godinu dana, nego samo na jedan da ga odbacim tamo), ali to nisam istrazio jer je sestra u medjuvremenu nasla nekog tipa koji radi tacno ono sto je Braksi predlozio jos na pocetku - lik uvozi (il izvozi sta vec) automobile u EU, ima boravisnu tamo i odvesce joj za 100 eur auto do tamo.
izem ti taj zakon po kom je neki rendom lik podobniji od mene samo zbog toga sto sljaka nesto u EU, i verovatno ga nista nece ni pitati na granici...
eto. nadam se da ce ovaj moj slucaj nekome pomoci i skratiti cimanje i zivkanje kojim sam se bavio protekle dve nedelje...