[ Zlatni_bg @ 21.09.2012. 23:58 ] @
Pozdrav,

Razmisljam sad bas o tome kako je skoro donesen bas striktan zakon o prodaji lekova za smirenje, diazepama, bromazepama, bensedina itd, da je potreban recept koji se uzima od psihijatra. Desavalo mi se ranije da u nekim stresnim situacijama popijem tabletu za smirenje, nikada nisam kupovao iste. Zanima me da li je i dalje moguce doci do istih bez recepta? Znam od ranije neku statistiku da nam je pola nacije pod tim lekovima, sta se sada desava? Je l' poceo da se postuje zakon, ili se ljudi skidaju? :)
[ Dexic @ 22.09.2012. 07:09 ] @
Skidaju se, ali zbog nemastine ne zbog zakona ;)
U prevodu - samo udju kad nema guzve.
[ Shon3i @ 22.09.2012. 10:16 ] @
Uglavnom poslovodja apoteke odlucuje da li ce nekome dati ili ne. Niko se ne pridzava zakona striktno. I normalno da i dalje postojo ono preko veze.
[ timotic @ 22.09.2012. 14:59 ] @
Citat:
Zlatni_bg
Zanima me da li je i dalje moguce doci do istih bez recepta?

http://silkroadvb5piz3r.onion/

:)
[ ZanLepen @ 28.09.2012. 15:12 ] @
mene jednom godišnje uhvati prehlada, popijem kutiju amoksicilina i prođe. Sada mi nisu dali u 10 apoteka da kupim. Neće ljudi pare. Rekao sam im da će uskoro moliti da neko kupi kakvo vreme dolazi.
[ Bik Koji Sedi @ 28.09.2012. 16:03 ] @
I ne treba da ti daju.

Zbog takvih kao što si ti koji piju amoksicilin za prehladu, taj antibiotik postaje sve manje efikasan. Zna se kako se i zašto piju antibiotici. Izuzev u posebnim slučajevima, treba prvo da se uradi antibiogram da se vidi o kojim bakterijama se radi i na koje antibiotike su ostetljive. Nakon toga se propisuje terapija.

Inače bi me bilo baš briga šta radiš sa svojim parama i koje pilule gutaš, ali ovo nije samo tvoja stvar, pošto takvim ponašanjem direktno utičeš na stvaranje rezistentnih sojeva bakterija, protiv kojih jednog dana neće biti bukvalno nikakvog leka. Dakle, indirektno ugrožavaš i svoje zdravlje i zdravlje drugih ljudi.
[ espresso @ 28.09.2012. 16:57 ] @
Dobro za Amoksicilin, ali dajte nama ostalima ove za opustanje.
Stvarno, neki nece ni da cuju kad ih pitas a neke apoteke daju najopustenije. Samo moras da delujes ozbiljno :)
[ plus_minus @ 28.09.2012. 17:03 ] @
Svi vi koji trošite bensedine, trodone, artane i tako to, pređite na vutru.
[ In a viviD mock @ 28.09.2012. 17:14 ] @

Probaj bre sa cajem - pola nana, pola maticnjak.
Pravi caj, ne onaj buckuris u filter-vrecicama.
Nanu kupi onu divlju, tamno zelenu sa spicastim listovima, a dobar maticnjak uvek ima u onoj biljnoj apoteci na Kalemegdanu ... a prodaju se njihovi cajevi i kojekude ostalo.
Nemoj da stedis, napravi pravi caj.

Ako to ne radi, imas kod ovih travara tinkture od valerijane. To ce sigurno da radi.
Ona mala bocica tinkture im je od 5-10 evra, a to se pije po par kapljica.
Trajace ti ta bocica kol'ko 'oces.
[ the_tosic @ 28.09.2012. 17:30 ] @
Citat:
Bik Koji Sedi:Zbog takvih kao što si ti koji piju amoksicilin za prehladu, taj antibiotik postaje sve manje efikasan. Zna se kako se i zašto piju antibiotici. Izuzev u posebnim slučajevima, treba prvo da se uradi antibiogram da se vidi o kojim bakterijama se radi i na koje antibiotike su ostetljive. Nakon toga se propisuje terapija.

Poslednjih par godina nikog od ukucana nisu poslali da uradi antibiogram. Ako ga uradim, urdim u privatnoj pa odem kod lekara, ako ne, daju lekove na pamet...
[ espresso @ 28.09.2012. 18:01 ] @
Ja ih nisam koristio ali mislim da polako dolazi vreme.
[ Vasastajić @ 28.09.2012. 18:17 ] @
Citat:
Bik Koji Sedi: Dakle, indirektno ugrožavaš i svoje zdravlje i zdravlje drugih ljudi.

Niko ne može gore da ti ugrozi zdravlje od diplomiranog kretena fakulteta za "mamino i tatino dete".
Voleo bih da mi pokažeš neki uput za antiobiogram skorašnjeg datuma, al' zato doxicilin-a možeš da kupiš bez recepta na tone(bar je do skoro bilo tako, ne znam trenutno), antibiotik širokog spektra dejstva, koji bi trebalo koristiti samo u iznimnim situacijama, kao rezervni.
Plave pilule za lilule su već posebna priča, a mnogo bolja varijanta umesto nih je čašica kratkog, sedirajuće dejstvo slično, stvaranje navike isto, jedino što ovo može bukvalno da raste na svakoj voćki.
[ ZanLepen @ 28.09.2012. 18:18 ] @
treba verovatno da idem kod izabranog lekara, jurim po čekaonicama punih penzionera i u tome prođu dva dana. za to vreme ću ozdraviti.
[ Odin D. @ 28.09.2012. 19:34 ] @
^ Toliko ti treba i sa antibioticima da ozdravis.
Cemu onda uopste piti te tablete?!
[ DR83 @ 29.09.2012. 00:24 ] @
Nema nista od tih lekova bez recepta i tacka!

Zalite se Ministarstvu zdravlja!

Ili potrazite neku krsh apoteku koja valja i daje sve sto hocete.
[ Bik Koji Sedi @ 29.09.2012. 00:27 ] @
A za benzose (bensedin, diazepam, bromazepan, lorazepam, ksanaks itd itd.), nemojte ih piti duže od dve nedelje, syebaćete se do koske. Ako već mora nešto, bolje udari vutru, pij alkohol, to je sve mala maca spram benzosa. Posle dugotrajne upotrebe skidanje ume da traje i po godinu dana, teže skoro nego sa heroina, a simptomi su vrlo neprijatni, vrlo dugotrajni, izuzetno raznovrsni i vrlo teško prepoznatljivi kao takvi. Naši lakari mahom nisu upoznati s tim problemom, zato je pola Srbije na benzosima, a kad bi naglo prestali da ih piju bilo bi kuku lele. U svakom slučaju, ako se neko već zeznuo i pio ih svakodnevno duže vreme, npr. nekoliko meseci, nikako ne sme prestati naglo, već mora smanjivati dozu tokom mesec-dva, a po potrebi i duže. Više detalja, recimo, ovde, ovde itd.
[ zema @ 29.09.2012. 00:52 ] @
ako vec mora nesto, onda najmanje stetno - persen, a najbolje je pogledati nesto iz popularne psihologije o kontroli stresa i to praktikovati i ne cekati da se situacija pogorsa i dodje do upotrebe lekova.
[ Bik Koji Sedi @ 29.09.2012. 01:13 ] @
Naravno, ovo za vutru i alkohol sam se šalio.
[ Zlatni_bg @ 29.09.2012. 02:01 ] @
Au bre, dokle ste vi dosli, kakvi opijati, kakvo navlacenje na lekove za smirenje :) Pa ima gomila osoba koje ne popiju 5 tableta godisnje, u nekim situacijama kada su im potrebne iz dosta razloga. Evo moj primer, recimo kada me nesto bas bas toliko iznervira, da budem nervozan, prevrcem se po krevetu i nema sanse da zaspim. Lakse mi je da popijem taj jedan put diazepam ili sta vec da bih zaspao odmah i sutra se lepo probudio, nego da se mucim celu noc, sutradan ustanem nenaspavan jer sam morao rano da ustajem. Ili, ukoliko mi je potrebno ranije da zaspim iz nekog razloga. Gomila ljudi koristi to iz tih razloga a ne terapijski, svakodnevno, ili kako vec. Na ovaj nacin je nemoguce stvoriti zavisnost, ona se moze stvoriti samo svakodnevnom, ili nekom drugom redovnom upotrebom.

E sad, ono sto stvara problem je sto je nemoguce uzeti ni tih 5 tabletica godisnje vise bez recepta :) A da odem kod lekara opste prakse, kako da objasnim za sta mi treba, "eto sada sam zdrav, ja dosao, ali nek mi se nadju" :) Sada ce vecina vas reci "ako ih tako retko pijes, zasto onda skroz ne prestanes?". Pa jednostavno, shvatam da meni odgovara u odredjenim situacijama da se smirim na taj nacin, uspavam ili sta vec, i da mi tad bude bolje tako nego bez toga.

Nisam znao da je i za antibiotike pocelo isto tako, verovatno je zbog "ulaska u EU" :) Poslednji put su mi od strane lekara prepisani pre nekih 3-4 godine zbog neke prehlade, i odmah cu vam reci, nijedan jedini put do tad, nisam radio nikakve analize da bi mi lekar rekao koji antibiotik da pijem. Uvek je bilo "Aha, ti si bolestan... *doktorka nesto pise na papiru - amoksicilin/pentreksil/nesto trece", odem u apoteku, kupim taj lek koji mi je napisala da treba da uzmem i to je to. Sto se zaista ne razlikuje mnogo od uzimanja lekova na svoju ruku. Takvo nam je zdravstvo da nekad, koliko god to delovalo nemoguce, ljudi znaju mnogo bolje sta im odgovara od samih lekara. Zato se u potpunosti slazem sa the_tosic.
[ mserifov @ 29.09.2012. 07:23 ] @
Jedna mlada rasna od 25 godina pa sve do 35. Po mogućnosti operisana od morala. Jojjj kako se poslije takve spava
[ Odin D. @ 29.09.2012. 09:39 ] @
^ Mnogo si ti suzio taj opseg sa obe strane.
Vidis da ti treba nesto za glavu :)
[ DR83 @ 29.09.2012. 21:20 ] @
Citat:
Zlatni_bg:

Nisam znao da je i za antibiotike pocelo isto tako, verovatno je zbog "ulaska u EU" :)

Nema to veze sa EU.
[ mulaz @ 29.09.2012. 22:11 ] @
Kakvi su to antibiotici za prehladu? Ne pratim bas medicinske vesti neko vreme, al' u moje vreme, covek se prehladio kao posledica virusa, a ne bakterija?

Mislim da bi svi ovi, umesto amoksicilina, mogli da piju Obecalp*, i ozdravili za isto vreme.

Jako dobar lek i za depresiju, smirenje, a i lakse budjenje ujutru, za vecinu bolova,...

[Ovu poruku je menjao mulaz dana 29.09.2012. u 23:24 GMT+1]
[ Bik Koji Sedi @ 01.10.2012. 21:34 ] @
Upravo tako, antibiotici prehladu ne leče, niti su ikada lečili.
[ Vasastajić @ 02.10.2012. 07:24 ] @
Veoma opuštajući efekat na čoveka imaju vodene kupke u rastvoru magnezijumhlorida.
Zbog načina obrade zemljišta magnezijuma je sve manje u namirnicama, pa onda ne treba da čudi i deficit tog minerala u ishrani, a posebno što smo često puta prinuđeni da u svakodnevnoj ishrani koristimo industrijski rafinisanu hranu.
Nedostatak magnezijuma i ishrani rezultuje veoma širokom lepezom poremećaja u ljudskom organizmu, među kojima su depresivnost, poremećaj sna, grčevi u mišićima, osteoporoza, displazija prostate, tremori razne etiologije, itd.
Deficit magnezijuma u organizmu pospešuju i mnogi lekovi kao što su diuretici, antibiotici...
Tople vodene kupke stopala u rastvoru ove soli magnezijuma veoma brzo rešavaju problem poremećaja sna i imaju izuzetno sedirajuće dejstvo, tako da se nemojte začuditi ako zaspite još sa stopalima u lavoru.
Pored transdermalne preporučuje se i oralna upotreba MgCL2 u vidu 3,3%-tnog rastvora u destilovanoj ili prokuvanoj i ohlađenoj vodi.
Jedino spredno dejstvo koje magnezijumhlorid može uzrokovati je laksativno, što se rešava smanjenjem i prilagođavanjem pojedinačne doze, a neka početna doza bi bila jedna šoljica za kafu (ne ove iz nove mode-,već one stare za "tursku").
Oprez u korišćenju treba da imaju oni sa bilo kakvom bubrežnom insuficijencijom.

Ima o ovoj materiji jako puno toga na netu, pa za detaljnije informacije "pokucajte i otvoriće vam se".

Lično koristim svakodnevno MgCL2 u kombinaciji sa mega dozama natrijumaskorbata i još nekim dodacima, evo već tri godine nakon implantacije stentova i to je jedina terapija koju koristim.
[ Jagnjeca brigada @ 02.10.2012. 21:36 ] @
Mozda ovo pomogne:

Dolazi i sajam knjiga a tu su knjige:

Melem za dušu
Autor: Džek Kenfild i Mark Viktor Hansen
Izdavač: Dobra knjiga

http://www.dobra-knjiga.com/home.asp?NaslovID=9046

i naravno

ŽIVETI SLOBODNO II IZDANJE
Autor: Nik Vujičić

http://www.monoimanjana.rs/ed0...IVETI-SLOBODNO-II-IZDANJE.aspx
[ Damari @ 16.04.2013. 15:44 ] @
ahahaha pa issmeja se ja nekim predlozima

Protivnik sam uzimanja antibiotika bez antibiograma i apsolutna je istina kako je neko rekao , efektnost leka se vremenom smanjuje.

Sto se tice lekova za smirenje , postoji danas gomila homeopatskih lekova ,koji su cisto biljnog porekla (bez potrebe da se rola dzoint )
I prilicno su efektni u slucaju da nbiste od onih koji su duze vreme konzumirali nesto od jacis lekova za umirenje.

"Persen" je biljni lek koji se u hr moze nabaviti apsolutno bez recepta , kod nas ga je bilo ,a da li ga sada ima ne znam ,raspitajte se.
Homeopatski lekovi ,hm tu vam ne mogu pomoci jer ne poznajem nazive kod nas , ovde ih ima vise i za potrebe svakodnevnog stresa ,pa onih vanrednih su efektivni.
Razumem potrebu da se ponekad u stresnim situacijama organizam umiri i pre sam za uzimanje kapi/kuglica homeopatije i dalje razmisljanje bez aritmija i sl nego za navikavanje organizma na hemiju , prespavavanje problema .
U slucaju da ipak imate vece probleme , kako to u nasoj zemlji ide ...pronadjite vezu za dobrog lekara (ali u smislu DOBRE dijagnostike) ne u smislu davanja leka "pod tezgom"
Ponekad ima jako dobar efekat razgovor/dva sa psihijatrom , psihologom ,sto zarad svog dusevnog zdravlja nije sramota uraditi u ovoj surovoj danasnjici.
Ponekad je dovoljan razgovor sa bliskom osobom od poverenja ....