[ anon70939 @ 04.10.2012. 16:47 ] @
... da li samo ja imam problema uvek sa njima ili se još nekom dešava?

Recimo, trebao mi vodoinstalater, odem u prvu prodavnicu vodoinstalaterske opreme, pitam za preporuku nekog majstora i dobijem 10 brojeva telefona.
Trebalo mi je samo banalno stavljanje male cesmice na cesmu u sudoperi, kako bih mogao da sprovedem vodu do ves masine.
Da sam imao alat, ja bih to uradio.
Posto nisam imao alat, odlucio se da pozovem profesionalca...
Od tih 10 brojeva, bukvalno svi su trazili oko 2000 din ili 20E.
OK, ajd recimo da taj posao i vredi toliko i hteo sam to da platim, ali sam se sve vreme natezao sa njima, te ne mogu sutra, pa možda preksutra, pa da ih pozovem naksutra da vidim da li će moći u ponedeljak, pošto je petak bio neki svetac, a tada oni ne rade....
Bukvalno se svede na to da ih na kraju molim da dodju da mi uzmu pare za glupost...

Pa sledeca situacija, proslo pola godine, babi u kupatilu zbog neke komsijske puknute cevi odlepe se plocice. Otprilike 2kvm.
Ista situacija. Snadjem se za nekoliko brojeva, ko god da cuje da je samo 2 kvadrata, prvo se razmisljaju, pa kao ne mogu, pa na kraju tu bude 80E sa njihovim materijalom. Obične bele pločice.
Na kraju se svede na to da moram i za to da ih molim da dođu... Pa čekam po nedelju dana...

Evo sad za automehaničara.
Samo običan mali servis, evo 3. nedelja kako se natežem sa njim.
I promenio bih i njega, ali sam prethodno već promenio trojicu baš iz istog razloga zbog kojeg me ovaj nervira.
Nije ni on neki jeftin, pa da razumem da mu nisam prioritet, da ima preče aute...
Ali neverovatno je kako su svi smoreni, prezauzeti, te mogu, te ne mogu, pa da zovem sutra, pa sutra opet kažu da ne mogu, pa ajd pozovi sledeće nedelje. Bukvalno 3. nedelja kako se natežem...

popi***o sam više. Sve neki polupismeni priučeni "majstori" ni malo jeftini...

Što me ćale terao ceo život da "učim školu", što nisam jednostavno neki zanatlija...
[ mmix @ 04.10.2012. 17:05 ] @
Majstor samo ako ga poznajem ili je prvi prijatelj mog prijatelja. Ili je bas na glasu u gradu kao dobar i pre svega profesionalan (sto je opet lakse izvesti u manjem gradu), tako sam koristio usluge auto-elektricara. To sa pozivanjem brojeva pisi propalo, bolje se raspitaj u svom najblizem okruzenju.

necu da generalizujem, ima stvarno dobrih i profesionalnih majstora ali taj njihov odnos je uglavnom nesto sto vuku iz kuce, a kuce u kojima se gaji etika i takav odnos prema drugima obicno iskoluju svoju decu bar do 4og stepena :) Kao sto rekoh, cast izuzecima.
[ Igor Gajic @ 04.10.2012. 17:08 ] @
Preporuka od usta do usta je najbolja.

[ anon70939 @ 04.10.2012. 17:12 ] @
Ma sad sam pukao zbog automehanicara, a svakog su mi preporucili drugi...

Poceo sam da tripujem da je problem u meni...
[ ventura @ 04.10.2012. 17:12 ] @
Meni kad trebaju takve usluge ja zovem ove:
http://www.hauzmajstor.rs/

Jeste da košta 50% skuplje nego ti bezimeni po oglasima, ali sve što su mi do sada radili i u kući i u firmi odrade ljudski, sa sve računom i garancijom na izvedene radove. I ono što mi je najbitnije, kad ih zoveš uvek za par sati može da dođe neko, nema onog natezanja može da dođe ne može, ajde sutra, adje za vikend, pa slava mu je, pa samo tetki lek da odnese i sl. fore.
[ Vasastajić @ 04.10.2012. 18:16 ] @
Citat:
CoyoteKG: pitam za preporuku nekog majstora

He,he...pa tu je endemsku vrstu još Stipe Šuvar iskorenio...
...tako da od ovih danas što ih zovu majstorima, većina ima samo završen skraćeni kurs odlaganja, pa su po tome samo i čuveni, jer nikada ne lažu,nego samo odlažu.
MAJSTORSKA DIPLOMA mog pokojnog oca još uvek ponosno visi na istom mestu gde je on okačio i tamo će ostati dokle god sam ja živ.
Osloviti nekada davno nekoga sa gospo'n MAJSTORE, niste mogli makar koga, jer se to zvanje sticalo dugogodišnjim, predanim radom i gospodskim odnosom prema SVAKOJ mušteriji, pored toga što je nakon završetka prakse i školovanja već bila stečena oficijelna titula MAJSTORA ZANATA.
A šegrti, kasnije kalfe, su u toku, uglavnom prakse i nešto najneophodnijeg školovanja, od svog MAJSTORA dobijali osnovna znanja kako iz samog zanata, tako isto i o odnosu sa mušterijom.
U Vojvodini je uzrečica Kundschaft ist König i dugo godina još posle II svetskog rata bila u svakodnevnoj upotrebi i zanatstvu je to bio osnovni princip rada.
Danas MAJSTORI, jednostavno više ne postoje, ili u krajnjem slučaju postoje nekakvi, koliko toliko usko stručno osposobljeni ljudi u sistemima gde nema trte-mrte, tipa kao što je ventura linkovao.
[ Tyler Durden @ 04.10.2012. 18:27 ] @
uhhh, odlicno si opisao i moje iskustvo sa "majstorima". kad mi se zalomi, pa iz nekog razloga moram da imam posla sa nekim majstorom, bilo kog tipa, meni treba psihicka priprema od par dana jer unapred znam da me ceka gubljenje zivaca i vremena.
i nevjerovatno je da su svi isti! ja cak pocinjem da vjerujem kako kod njih postoji neki poseban gen...
[ Kovacevic Vladimir @ 04.10.2012. 18:48 ] @
@Vasastajić: potpisujem!

Citat:
Tyler Durden:
i nevjerovatno je da su svi isti! ja cak pocinjem da vjerujem kako kod njih postoji neki poseban gen...

Nije nikakav gen, nego nedostatak školovanja!

U vremenu, koje spominje @Vasa, školovanje (učenje zanata) je trajalo 3-4 godine uz obaveznu praksu 6 dana u nedelji. Praksa pre, škola posle podne!
Na kraju školovanja je postojao majstorski ispit. Ako majstor ili firma (u kojoj se vršila praksa) ponudi svršenom radniku posao, bio je najbolji znak da je struka "izučena".
Mangupi i foliranti takvu ponudu nisu mogli dobiti i svaka radionica je izbegavala zapošljavanje tog škarta, ili su dobijali neke nevažne poslove, ali se nikada nisu mogli nazivati Majstorima.

Postojala je velike moralno-stručna, etička težina i odgovornost u zvanju Majstor!

Posle je sve devalvirano otvaranjem večernjih škola, kurseva, prakvalifikacija...ali to nisu bili Majstori, nego priučeni KV radnici, pa ni VKV (visokokvalifikovani) radnici, koji nisu dostigli nivo Majstora zanata.

Pozdrav
[ Vasastajić @ 04.10.2012. 19:06 ] @
Citat:
Nije nikakav gen, nego nedostatak školovanja!

Hmm, rekao bih da danas imamo i inflaciju školovanja...
...ali ŠLIF, e to je postalo mislena imenica.
[ Kovacevic Vladimir @ 04.10.2012. 19:48 ] @
Citat:
Vasastajić: Hmm, rekao bih da danas imamo i inflaciju školovanja...
...ali ŠLIF, e to je postalo mislena imenica.

Kakvo je to školovanje za neku struku, kada je praksa svedena na jedno prepodne u nedelju dana?!
Deca donose burek i pivo onim zaposlenim "majstorima"...

A ŠLIF...odakle da ga "donesu", ili bolje rečeno, od koga i gde mogu da ga steknu, usvoje - kao normu ponašanja?

Citat:
...ali sve što su mi do sada radili i u kući i u firmi odrade ljudski, sa sve računom i garancijom na izvedene radove. I ono što mi je najbitnije, kad ih zoveš uvek za par sati može da dođe neko, nema onog natezanja može da dođe ne može, ajde sutra, adje za vikend, pa slava mu je, pa samo tetki lek da odnese i sl. fore.

Izuzeci postoje (na sreću), ali verovatno, jer su shvatili da samo tako mogu biti sigurni da će imati stalno posao, jer se i dobra vest brzo širi.

Pozdrav
[ Hltman @ 04.10.2012. 20:22 ] @
Majstor ne naplacuje posao koji treba da odradi vec znanje koje primenjuje.
[ karateka @ 04.10.2012. 20:30 ] @
Verovatno smatraju im se ne isplati da dolaze zbog "sitnog" posla već čekaju da im naleti nešto "krupno", npr. vodovod i kanalizacija za 6-spratnicu, ili 500kvm pločica...
[ Dexic @ 04.10.2012. 20:41 ] @
Ma ni to ne zele da rade... izgleda da idu logikom radi im se ako im treba novac! Mi ne mozemo da ih nateramo da dodju za nekoliko prozora i nekoliko vrata i jos nekoliko sredjivanja u zgradi (sto ce reci nece da dodje ni za 4 cifre...)

Ima doduse i onih koji dolaze milion puta da zavrse nesto, ne naplacuju dodatno, ali dok odrade..... pa bolje da nista nisu ni poceli :)

Ono "iz iskustva drugih" ne znaci mnogo, osim ako bukvalno iste stvari ne treba i kod vas da urade :)
[ jjevtić @ 05.10.2012. 07:46 ] @
srećom mi u naselju imamo hauzmajstora koga plaćamo po satu....

tako je meni za instalaciju bojlera uzeo 170 dinara, a još je išao da kupi delove u prodavnicu.
[ Bata @ 05.10.2012. 13:06 ] @
Ako se sme, preporučio bih forum samsvojmajstor .
Tamo se može naći preporuka, a pošto je forum (kao i ovaj) ozbiljan, onda i majstori koji se tamo kače valjda gledaju da ostave dobar utisak, jer su svesni da sledi review.
[ BokasaTzar @ 06.10.2012. 00:39 ] @

Neki majstori će odraditi kvalitetno posao bez obzira kako su plaćeni (malo ili mnogo),
a neki neće odraditi posao, pa sve da ih zlatom zasipaš.

Uglavnom, čim vidiš da lik zvera po kući šta imaš - pa na taj način određuje cenu - pozdravi ga uljudno i isprati do vrata.

Korisno je znati da ako počne da se živcira kod tebe u stanu u toku radova, ono vika, psovke, kad mu ne ide posao i sl.
- to te on samo proba ‚‚na viku‚‚.
Pozdravi ga tada odmah momentalno i isteraj iz stana. Najkraćim putem.
Jer lik je u TVOJEM stanu, a ne ti u njegovom.

Pravi Majstor ne priča mnogo, tačno zna cenu svojih radova, ne žuri - a posao brzo odmiče jer tačno zna šta radi,
ima alatku za svaki posao, pre kupovine delova ti preporuči vrstu/proizvođača delova koji je dobar, kad uzima mere zapisuje sve i skicira
i td...

Kad osetiš da je dobro odrađeno - e pa, drži se tog konkretnog majstora kao pijan plota.
Jer ti ne plaćaš filozofa u nastajanju, nego konkretan posao - a za to ti treba Pravi Majstor.

A najviše filozofa sam video među vodovodžijama i molerima, valjda je takav profil ljudi koji to radi
- nekako su naklonjeni tim duhovnim dilemama i razmatranju istih
[ Odin D. @ 06.10.2012. 00:50 ] @
Citat:
BokasaTzar: A najviše filozofa sam video među vodovodžijama i molerima,

Kod mene je bio jedan vodovodžija koji je tom prilikom pričao šta je radio par dana ranije kod nekog drugog
i na kraju čitavu priču zaokružio zaključkom: "Kad je čo'ek lud - on je lud."
[ Vasastajić @ 06.10.2012. 07:51 ] @
Moleri!?!?
He,he...
Kreči nekoj babi MAJSTOR moler sobu i pošto mu je, ko pobogu i svim molerima, plovak bio malo žešće raštelovan, predozir'o razređivač u venama i ispala mu straobalno kriva štrafta pod plafonom. Videla to baba, pa će:
-Sinko, mnooogo ti, bre, kriva ta štrafta!
-Niš'a ti ne brini babo, će se zategne ka' se osuši.
[ Hattalasat @ 06.10.2012. 16:35 ] @
Coyote , prava ti je tema bas :-)

Ja skoro kupio stari stan i komplet hocu da ga renoviram. Natezem se i jurim sa par preduzimaca da samo dodju i da mi naprave ponudu za sve radove. Milion puta ih zvao,100 puta isao tamo gde rade da se kao nesto dogvoramo a pri tome on radi sa radnicima a ja zunzarisem sa strane ,pa kao 2 min pocnemo pricu pa on opet ode jer ga Mika i Laza zovu jer nesto nije frezenklovano i semajlirano..... i tako se natezemo kao da cu ja njemu da izbijem koju banku iz dzepa a ne on meni . I onda precutim i nadjem drugoga....taj ista prica .

Sad ,kontam, ili stvarno imaju mnooogoo posla ili svi majstori imaju tu zvaku jer hoce da jednom guzicom sednu na 10 stolica. Nece da te odbije da ne izgubi posao a zna da mora da te maze i laze kako zna i ume narednih mesec dana dok ne zavrsi jos 2 posla...da ti ne odes drugome...a i taj drugi ce da radi isto to sto i on. Pa onda misli : bolje ja da ga zaludjujem i otezem,ionako ce i drugi da mu to rade....

Jbga, lepo me keva terala u stolare a ja ......vazdan bio pametniji.Eto ti ga sad :-)
[ Dexic @ 06.10.2012. 18:11 ] @
Ma ko kaze da zele da rade uopste :) Koliko pricaju za to vreme mogu da zavrse jos 3x posla ;)
[ BokasaTzar @ 07.10.2012. 10:42 ] @
Mali ‚‚update‚‚:

‚‚Politika Avansa‚‚
Avans NE - jer lika nećeš videti sledećih 100 dana.
+ Avans za RAD se ne daje.
+ Materijal uvek kupi sam, a ako majstor ne može da radi sa materijalom koji si kupio - nije dobar majstor
+ Kada ne možeš da kupiš ti materijal, pa, avans se ne daje. I primedbe se tada brzo otklanjaju i sve je mnogo cvetnije

‚‚Kada počinjem i završavam posao‚‚
Famozni prekidi radova - lik počne i radi 3 dana, a onda:
ode negde drugde, razboli se, slava je, crveno je slovo, da pomognem drugaru dete mu bolesno,
ostao mi je alat kod tebe sad ću da se vratim ...
To se dogovara pre početka radova.
A uobičajeni postupak/dogovor :
Hvala majstore, evo ti 10 % dnevnice (da te častim, a i to ti je mnogo), pokupi brže alat - eto dolazi druga ekipa
Zato se i ne daje avans.
Cela privreda je bazirana na principu ‚‚ko prvi pusti (novac ili robu/usluge) - z@eebo se‚‚

‚‚Menadžment vremena‚‚
Ja lično tolerišem, jedan prekid dogovora kod majstora - ono zazvoni mu telefon, zove ga pomoćko da skine lamelu i sl.
Posle toga odlazim.
120 sekundi je puna kapa čekanja.
Znaš ono u servisu: ‚‚Zdravo ljudi, koga da pitam za zamenu lamele (npr)...‚‚
‚‚Sad će gazda, otišao je da obavi nešto ... sačekaj ga malo...‚‚ a lik otišao na ceo dan privatnim poslom !!!
Nije to tvoj Majstor
[ cika dacha @ 08.10.2012. 11:25 ] @
BokasaTzar@ sveto pravilo sa majstorima je ne davati avans!!

uvek placati po zavrsenom danu ili zavrsenom poslu! pre pocetka posla uvek kazem kod mene nema pusenja(to mozes napolju u dvoristu) nema pijancenja i ako on kaze dnevnica 30e ja mu kazem ako sve ispostujes dam ti 35! al nema zajebavanja i obavezno samo majstor po preporuci i moja kupovina materijala po njegovoj specifikaciji!
znam svasta i sam da uradim al obicno uzmem majstore za teze i prljavije poslove pa sa njima malo i ja majstorisem! jbg em tako ucis em tako ih nadgledas!

[ BokasaTzar @ 10.10.2012. 06:21 ] @

Dačo
to je dobra metoda da se ‚‚kupi znanje‚‚ a nadzor im ne gine
Ima tu ona metoda „držanja za lopatu“ koju primenjuju radnici na sat čim nisi u vidokrugu

Zato verujem da je najoptimalnije
ugovarati radove na ‚‚akord‚‚ - po poziciji - (po delu rada),
tada se gleda samo urađen posao.

Žurba ždere novac - u svakom pogledu (metod rada, majstori, materijal ...)
[ bakara @ 10.10.2012. 09:03 ] @
Citat:
cika dacha:

uvek placati po zavrsenom danu ili zavrsenom poslu!

Po zavrsenom poslu da, ali po zavrsenom danu lako moze da se desi da majstor vise ne dodje
[ cika dacha @ 14.10.2012. 00:35 ] @
bakara@ pa i ne mora da dodje sutradan! nastavice neki drugi majstor! bitno mi je da dajem novce za ne uradjeno!
[ bakara @ 14.10.2012. 14:07 ] @
Citat:
cika dacha: bakara@ pa i ne mora da dodje sutradan! nastavice neki drugi majstor! bitno mi je da dajem novce za ne uradjeno!

Onda ulazis u vrzino kolo da te ucenjuju i da slusas price kako prethodni majstor nije imao pojma i on mora sve da popravlja.
[ Java Beograd @ 15.10.2012. 07:38 ] @
Zato važi "zlatno pravilo": Sve šta znam - uradim sam ! Bar 50% majstorskih poslova mogu sam i uradim sam.
[ Odin D. @ 15.10.2012. 15:39 ] @
Zovem prekjuče nekog "izolatera" da postavi kondor na ploču u prizemlju.
Našao ga po preporuci, kaže mi prijatelj radi sa njim u firmi kod privatnika, ne primaju baš redovno platu, pa švrljaju i sa strane da pokrpe budžet.
Ok, reko', ajd da poslujemo na obostranu korist, da se ja ne patim da tražim okolo, a i on da "pokrpi" budžet.

Pozovem, kažem - ima stotinjak kvadrata, koliko ti vremena za to treba?
Kaže on - to nije problem, gotovo za jedan dan, vjerovatno i kraće.
Ok, koliko para?
- 2.5 evra po kvadratu za rad, plus materijal naravno i plin za brener.
- Doviđenja, prijatno.

Pffff, radi to svaki dan mjesec dana kod privatnika za 300-400€, od kojih u ne znam koliko zadnjih mjeseci dobija možda 100-200, i sad bi da za manje od jednog radnog dana uzme 250€ za kotrljanje rolne kondora nogom ispred sebe i tarlahanjem onim brenerom!
LOL! Ebeš hirurge, zubare, inžinjere... ajmo svi u priučene majstore! 250€ po danu braćo nije za zaebanciju!
[ SlobaBgd @ 15.10.2012. 16:52 ] @
Ma da, ebeš sirotinju, 'oće pare za ono što uradi!
Zeza ga gazda i ne plaća ga, a on to trpi, što ga ne bi i ti zezao?
Šta ima on da procenjuje cenu svog rada kad ti bolje od njega znaš koliko to košta i za koliko je taj spreman da radi. Jbg, samo ne znaš da zalepiš kondor.
[ Odin D. @ 15.10.2012. 17:07 ] @
Ne procjenjujem ja ništa, nazvao sam 5 drugih i svi su redom bili 1€/m2.

A on neka svoje pare otima od onoga ko mu ih duguje, ja sa tim nemam ništa.

Citat:
SlobaBgd: Jbg, samo ne znaš da zalepiš kondor.

Jbga ti, znam i to. Već sam ga i lijepio sam, samo sad nisam kod kuće, a tebe ako nekad budu zanimali ti radovi, evo javi se na pp daću ti njegov broj pa ga ti slobodno plaćaj 2.5 puta više nego što je tržišna cijena.

Najbolje ga posavjetuj da ovako formira cijenu svojih ulsuga:
2.5€ po kvadratu, + materijal + plin + neisplaćene pare koje mi duguje neki drugi čo'ek...

[Ovu poruku je menjao Odin D. dana 15.10.2012. u 18:22 GMT+1]
[ milivoje t @ 15.10.2012. 17:24 ] @
gradjevinski off,
sto se tice kondora i lepljenja. presudan je majstor. posao izgleda banalno, ali evo pre dvadesetak godina, radio sam kucu. pola kvadrature lepio ja i jedan od majstora sto kao zna posao. ali mi se nije svidelo kako radimo.
pa nadjem matorog koji je radni vek proveo u nemackoj radeci iskljucivo kao izolater, stigao do penzije udisusci toksicna isparenja pri lepljenju. on mi uradi drugu polovinu, brzo, jednostavno, baletskim pokretima baratajuci gorionikom i kondorom...

i sada dvadeset godina kasnije, pri renoviranju dodjoh do kondora, dundjerov se odlepio, raspao..a druga polovina stoji kao juce zalepljena.

ako majstor zna, vredi, pare ne treba stedeti.
[ Odin D. @ 15.10.2012. 17:39 ] @
Taj posao ima neku svoju cijenu, pod pretpostavkom da se radi kako treba.
Ako polaziš od toga da uradiš kako ne treba - bolje onda nemoj ni raditi.
To što ima šalabajzera ne znači da treba preplaćivati ove što rade normalno.

Nije ljepljenje kondora jedini posao koji se radi na kući, nego jedan od 'iljadu.
Zamisli bogati, umjesto 3000 za prozore, ti plati 7500 jer eto ima nekih koji ne znaju da rade...
Da se sve plaća 2.5 puta više nego što to vredi, možeš onda kupiti i gotov stan ili kuću neđe pored tropske obale.

Uostalom, ta cijena nije nikakva garancija ničega, sem pokušaja preveslavanja.
Šta ti garantuje da zna da radi.

Citat:
milivoje t: pola kvadrature lepio ja i jedan od majstora sto kao zna posao. ali mi se nije svidelo kako radimo.
pa nadjem matorog koji je radni vek proveo u nemackoj radeci iskljucivo kao izolater, stigao do penzije udisusci toksicna isparenja pri lepljenju. on mi uradi drugu polovinu, brzo, jednostavno, baletskim pokretima baratajuci gorionikom i kondorom...

i sada dvadeset godina kasnije, pri renoviranju dodjoh do kondora, dundjerov se odlepio, raspao..a druga polovina stoji kao juce zalepljena.

ako majstor zna, vredi, pare ne treba stedeti.

A kako si ih tačno plaćao:
- da li je ovaj što ne zna da radi naplaćiovao 2.5 puta manje jer ne zna da radi?
- da li je naplaćivao onoliko koliko je to tada na tržištu koštalo iako nije znao da radi?
- da li je naplaćivao više od tržišne cijene iako nije znao da radi?
- da li si ovog matorog plaćao 2.5 puta više od ovog što ne zna da radi?
[ SlobaBgd @ 15.10.2012. 22:08 ] @
Čekaj, Odine, a šta tebe stoli bojko kako neko formira cenu?! Je l' ti rekao koliko traži? Jeste. Jesi li našao jeftinijeg? Jesi. Mislim, OK je da malo ćaskamo i pričamo uz rakijicu, ali poenta tvoje poruke nije "skupo" nego "on ne prima platu, a od mene naš'o da zarađuje". To je ono što krasi naše preduzetnike, vlasnike firmi, gazde prodavnica, stanodavce, domaćine koji zovu majstore u kuću - kad daju pare, k'o da daju milostinju! Znaju da posao koji plaćaju ne vredi koliko neko traži. I kad plate, duša ih boli što su se odvojili od para zbog nekog izolatera koji ni platu ne prima, pa umesto da bude zahvalan što ga zovemo da nam radi, on još ima i svoju cenu, zamisli molim te bezobrazluk!

Zna se ko ima pravo da formira svoju cenu i da posluje po zakonu tržišta, samo gazde kad plaćaju. A sitna boranija je bezobrazna kad traži 2,5 evra za nešto što može da se nađe i za evro. Ma i to je mnogo, naći ćete vi i nekog ko radi za pola evra.
[ Dexic @ 15.10.2012. 22:22 ] @
Ako on moze za jedan dan da uradi 100m2 necega, znaci da moze da uradi cca 250 za 8-12h, sto je 20-30e/h (naravno neto ;))
Moze on da formira takvu cenu ali.... to je cena koja je i za Nemacku prosek ako ne i iznad proseka ;)
[ Odin D. @ 15.10.2012. 22:59 ] @
Citat:
SlobaBgd: Čekaj, Odine, a šta tebe stoli bojko kako neko formira cenu?!

Ne boli. Samo radim ono na forumu za šta forum i služi: komentarišem nešto. Tome forum i služi.

Citat:
SlobaBgd: ali poenta tvoje poruke nije "skupo" nego "on ne prima platu, a od mene naš'o da zarađuje".

Ne, moja poenta je upravo da jeste skupo, što se može utvrditi letimičnim bacanjem pogleda na tržište građevinskih radova.
Jer da nije skupo, ja ne bih ništa ni napisao, niti bi imao razloga da se javljam, bez obzira na sve njegove lične (ne)prilike.

Citat:
SlobaBgd:on još ima i svoju cenu, zamisli molim te bezobrazluk!

A ja neću da plaćam nešto 250% više nego što vredi, zamisli molim te bezobrazluka!
[ SlobaBgd @ 15.10.2012. 23:51 ] @
Pa nemoj, brate, ali nemoj ni da napadaš čoveka zato što svoj posao ceni dva ipo puta više od drugih!
Nije te on zavrnuo u sred posla time što je podigao cenu, rekao ti je odmah koliko šta košta: ruke, materijal, potrošni materijal.
Nego si ti hteo da prođeš jeftinije misleći da će izolater pasti na dupe od zahvalnosti kad ga pozoveš, njega tako neplaćenog i u finansijskoj krizi. E, ali kad nije, onda zamisli molim te, svi traže jedan evro a on 2 ipo! Trebao je da traži tri evra, sa tendencijom podzanja cene posle svakog "majstore, mnogo je..."!

I da, OK, komentarišemo nešto. Tu se slažemo.
[ Odin D. @ 16.10.2012. 01:41 ] @
Citat:
SlobaBgd: Pa nemoj, brate, ali nemoj ni da napadaš čoveka zato što svoj posao ceni dva ipo puta više od drugih!

Sačuvajbože, nikog ja nisam napadao!
Fino sam se zahvalio i pozdravio "Hvala, doviđenja, prijatno veče", po svim standardima kulturnog ophođenja, bez ijednog komentara na njegovo vrednovanje svog posla.

Citat:
SlobaBgd:Nego si ti hteo da prođeš jeftinije misleći da će izolater pasti na dupe od zahvalnosti kad ga pozoveš, njega tako neplaćenog i u finansijskoj krizi.

Sačuvajbože i za to! To su vjerovatno tvoje lične projekcije.
Ne želim imati posla nisakim ko svoj rad prodaje ispod stvarne vrednosti tog rada, o čemu god da se radi.

Dozvoljavam da mogu postojati određene znatne razlike u kvalitetu izvođenja tih bazičnih građevinskih radova (a nekih sofisticiranijih još i više), pa sam tako prošle nedelje bez problema platio elektro-instalatera 50% više nego što je bila projektovana cijena nekolicine drugih.
Ali da je bila 250%, sigurno ga ne bih angažovao.

A slučaj ovoga "izolatera" bi - po svim mjerilima zdravog razuma - kod razumnog čovjeka trebao da pobuđuje u najmanju ruku sumnju, a ne opravdanje i ovacije.
Da li ti zaista misliš da neko - čiji rad vredi 250 evra dnevno - nema pametnijeg posla u životu nego da rinta kod privatnika na crno za 100-200 evra mjesečno, koliko i kad se ovaj već nakane da mu da?!
Zar mu se ne bi više isplatilo da radi deset dana za po 100 evra dnevno, nego mjesec dana za 200 evra?! (A za tu cijenu od 100 evra dnevno nema šta da se brine za posao jer će da se otimaju o njega ko' ludi, pošto mu jel'te rad ustvari vredi 250 evra dnevno.)
Prije će biti da njegov rad upravo vredi 100-200 evra mjesečno, inače bi već našao bolje zaposlenje, boljeg privatnika ili već nešto drugo bolje.
250 evra na dan je daleko iznad prosječnog standarda i najrazvijenije države na ovoj planeti.

Ljepljenje kondora nije moderna umjetnost, pa ono kao ja namočim pedu u kantu farbe, sjedem na platno i eto slike od 2 evra.
Isto to uradi neki izblajhani peder iz Pariza u rozom odijelu - i eto slike od 2 miliona evra.
Mislim da ljepljenje kondora ne spada baš u tu "kategoriju radova", pa za otisak nečije guzice u bitulitu ne bih da plaćam 2 i po puta više nego za otisak nečije druge. Isto mislim i o pomenutim slikama, samo to nije tema ovdje.

Naravno, ne sporim nikom njegovo pravo da plati tog "izolatera" i 25 puta više ako hoće.

[ bakara @ 16.10.2012. 11:10 ] @
Citat:
SlobaBgd
Zna se ko ima pravo da formira svoju cenu i da posluje po zakonu tržišta, samo gazde kad plaćaju. A sitna boranija je bezobrazna kad traži 2,5 evra za nešto što može da se nađe i za evro. Ma i to je mnogo, naći ćete vi i nekog ko radi za pola evra.

Kakvi su to zakoni trzista kada neko trazi 2.5e po m2 za lepljenje necega za koji cak i ne treba neki specifican alat?

Kako moleri dolaze do cene krecenja od 1e po m2, znaci okreci svaki dan 30 kvadrata i zaradi 1000e mesecno?

Ja bi pre rekao da su majstori izgubili kompas.
[ SlobaBgd @ 16.10.2012. 11:26 ] @
A šta je nego zakon tržišta?
Majstor udario cenu da se sve puši, nema mušterija, i ima dve tržišne mogućnosti: da obori cenu ili da zatvori radnju.
E, sad, to što on svoju cenu formira po svojim trenutnim potrebama je njegova stvar. Šta misliš, da li usluga koju pruža taksista vredi baš onoliko koliko otkuca taksimetar? Ili cena ručka u kafani - da li namirnice, satnica kuvara, konobara, babasere vrede toliko koliko iznosi ceh za ručak? Neki restoran za porciju mešanog naplaćuje ovoliko, neki onoliko, a inputi su skoro isti. Dakle, gazda od kafane i gazda od brenera za izolaciju sami određuju cenu.
[ Java Beograd @ 16.10.2012. 11:34 ] @
Citat:
bakara:Ja bi pre rekao da su majstori izgubili kompas.
Ne gube oni kompas. Lukava je to sorta, koja spretno i promućurno ume da iskoristi svaku priliku koja se ukaže.
[ bakara @ 16.10.2012. 11:37 ] @
To nema nikakve veze sa ovim...i te cene su puno realnije odredjene od ovih koje majstori odredjuju po m2.

Kako to molerski radovi mogu da kostaju 1e/m2, koliko kvadrata dnevno moler moze da okreci, i koja mu je projektovana zarada pod uslovom da nadje dovoljno naivnih?
Znaci 10 kvadrata = 10 eura, svi bi tako bili moleri.
Zato i nemaju posla.
[ Odin D. @ 16.10.2012. 11:59 ] @
Citat:
SlobaBgd: A šta je nego zakon tržišta?

Upravo tako, samo što zakon tržišta demonstrira suprotno od onoga što ti tvrdiš: zakon tržišta ga je zalijepio na neredovnih 8 evra dnevno, umjesto na 250 po danu koliko ti i on mislite da on zaslužuje. Svako dalje objašnjavanje i dokazivanje je suvišno i redudantno.
Zakon tržišta je objektivna stvarnost, a ne subjektivna misao.
Roba na tržištu vredi onoliko koliko se za nju plaća, a ne onoliko koliko neko priča da vredi, a niko je po toj cijeni ne kupuje.
[ SlobaBgd @ 16.10.2012. 13:09 ] @
@Odin D.
Heh, malo si promašio smisao diskusije. Svake, pa i ove.
Ja ne procenjujem da li on zaslužuje toliku nadoknadu za rad, pričam o pojavi. E, sad, to što se tebi čini da su svi na suprotnoj strani ako se ne slažu sa tobom, to je preoblem na kom bi trebalo da poradiš malo. Takođe, da li je dalje objašnjavanje suvišno ostavićemo drugima da procene.

Vratimo se na zakon tržišta. Kao što rekoh, takav majstor koji ima dva ipo puta veću cenu od konkurencije ili će da snizi cenu ili će da zatvori radnju. To je zakon tržišta. Doduše, možda i nađe nekog da mu radi po toj ceni, ali to bi bio izuzetak. I šta tu nije u redu? Ponavljam, nije on tebe zavrnuo u sred posla ili kad je završio postavljanje kondora, pa da ga sad ovde opanjkavamo. Rekao ti je cenu unapred, tebi ne odgovara, našao si jeftinijeg majstora a ovaj od 2,5 €/m² neće zaraditi ni za vodu.

Projekcija ili ne, i dalje imam utisak da se sve vrti oko toga da se majstor drznuo da tebi zacepi cenu a gazdi ne sme da zucne iako mu ovaj duguje plate. Ako ipak grešim, izvinjavam se.
[ Java Beograd @ 16.10.2012. 13:14 ] @
Ima tu još jedna pogrešna pretpostavka: "tržište - to sam ja". Ili: "Ako je meni skupo - to je objektivno skupo". Ali zapravo - nije tako. Znam iz prve ruke za molere koji naplaćuju i do 5 EUR po kvadratu. I imaju posla.

[ anon70939 @ 16.10.2012. 13:23 ] @
Problem je u lenjosti...
Oni hoce da imaju jedan posao mesecno i da mogu da zive od toga... Nadaju se da ce uvek da naleti neka budala.

Naidje neko, naplati mu 250E od posla i onda to sto sledecih 29 dana ga nece niko zvati jer je preskup, mu i ne pada tesko.

A kad bi imao neku realnu cenu. Da ima dnevnicu 30E recimo (5 dana u nedelji, mesečna plata od 700E), verovatno bi imao svaki dan posla, a to baš ne verujem da želi... Ko je video da se radi 5-6 dana u nedelji kad može 2 puta mesečno da odrapi nekog

Zbog te cene od 250E za dan, dosta ljudi je prinuđeno da bude "sam svoj majstor", pa na kraju to ispadne kako ispadne...
Pa onda "majstori" i nemaju puno posla, i zbog toga moraju da zarade iz par poslova mesečnu platu.

A kad bi to stvarno koštalo 30E dnevno, naravno da se ne bih ja zaebavao i krečio sam stan, nego bih platio nekom da završi za dan, ono što meni treba da se mučim 2 dana...
[ Odin D. @ 16.10.2012. 16:03 ] @
Citat:
SlobaBgd: Ja ne procenjujem da li on zaslužuje toliku nadoknadu za rad, pričam o pojavi.

I ja samo pričam o pojavi. Nisam išao da ga bijem, da mu zabranjujem da zacjenjuje koliko on hoće ili pozivao na linč.

Citat:
SlobaBgd: Vratimo se na zakon tržišta. Kao što rekoh, takav majstor koji ima dva ipo puta veću cenu od konkurencije ili će da snizi cenu ili će da zatvori radnju. To je zakon tržišta. Doduše, možda i nađe nekog da mu radi po toj ceni, ali to bi bio izuzetak. I šta tu nije u redu?

Pa ko uopšte kaže da tu nešto nije u redu?!
On radi na crno za 8 neredovnih evra dnevno i rekao sam da mislim da je to - u skladu sa njegovom poslovnom politikom - u najboljem redu i ja tu ništa ne bih mijenjao. Ja i rekoh da on u potpunosti zaslužuje tu svoju poziciju na tržištu, a ti si počeo od toga da sa tim mojim mišljenjem nešto nije u redu i da bih trebao da ćutim i zadržim ga za sebe. Izvini - ali zašto?

Citat:
SlobaBgd: Rekao ti je cenu unapred, tebi ne odgovara, našao si jeftinijeg majstora a ovaj od 2,5 €/m² neće zaraditi ni za vodu.
Da, i onda sam to ispričao na forumu i šta sad?!
Ja bih radije da čujem neki argument zašto je moje mišljenje o tome pogrešno, a ne neobrazložene savjete da o tome ćutim.

Citat:
SlobaBgd:Projekcija ili ne, i dalje imam utisak da se sve vrti oko toga da se majstor drznuo da tebi zacepi cenu a gazdi ne sme da zucne iako mu ovaj duguje plate. Ako ipak grešim, izvinjavam se.

Grešiš, izvinjenje prihvaćeno.
Da, radi se o cijeni, ali ja nemam nikakve veze sa njegovim gazdom.
Cijena ima veze sa mnom, on ima veze sa svojim gazdom, ja nemam nikakve veze sa njegovim gazdom.
Stoga ne vidim zašto bi cijena koju formira meni trebala na ikoji način uključivati njegovog gazdu i zašto bi se on nekom osvećivao preko mene ili na meni šiljio svoj ponos?!
Dobio sam njegov broj i pozvao ga kao što bi ga pozvao svaki drugi nepoznat čovjek koji je negdje iskopao broj nekog instalatera.
Niti je on znao ko ga zove, niti odakle meni broj niti je mogao znati da ja išta o njemu znam.
Sve što je rečeno je koliko ima kvadrata, da se radi obično ljepljenje kondora i pitanje: koliko vremena i para.
Ti stoga apsolutno nemaš nikakvog osnova da meni pripisuješ neke insinuacije o mojim očekivanjima niti da njegovu cijenu opravdavaš navodnom pretpostavkom da je on znao da ja znam da nije primio platu te da ja hoću to da zloupotrebim, a on ponosna veličina mi kulturno spustio.
To što ti meni bez ikakvih osnova to pripisuješ - to više govori o tebi i o sferama u kojima se tvoje misli kreću, jer svako uglavnom priča onako kako mu je blisko i poznato.

Ne sporim da postoji izvjesna mogućnost za kojekakve specijalitete - npr. 0.0001% vjerovatnoća da ima čovjek kristalnu kuglu koja fercera ili neki dobar pasulj prebranac, pa zna unapred da ga zove neko ko zna da nije primio platu - pa će sad na njemu da šilji svoj ponos. No, ja sam ipak skloniji Okamovoj oštrici i oslanjanju na najjednostavnija objašnjenja poput toga da se 23% radi o budaletini ili da je 76% vjerovatnoća da je pokušao da me zavrne.

Citat:
Java Beograd: Ima tu još jedna pogrešna pretpostavka: "tržište - to sam ja". Ili: "Ako je meni skupo - to je objektivno skupo".
Da, zato sam i pozvao petoricu drugih i utvrdio da je tržišna vrednost za te radove 1€/m2. Ja uopšte nisam rekao da je on meni skup, (ne vidim ni zašto bi pričanje o mojim ličnim standardima imalo ikakve veze sa temom) nego da je skup u odnosu na tržište. To nije cijena koju sam ja proizvoljno zacrtao - to sam ja samo prenio ovdje na forum objektivnu činjenicu sa terena. Može svako od vas uzeti Halo oglase i uraditi isto. Ako isti paradajiz na svim tezgama na pijaci košta jedan evro kod svih prodavaca, osim kod jednog kod koga košta 2.5 evra - onda naši ljudi našim jezikom za tu pojavu koriste izraz skupo. Nisam ja izmislio jezik.
Citat:
Java Beograd:Znam iz prve ruke za molere koji naplaćuju i do 5 EUR po kvadratu. I imaju posla.

Znam i ja programere koji rade za 2€/h, a znam i one koji rade za 50€/h i isto imaju posla, čak i više nego ovi prvi.
Samo ne znam nikog ko programiranje koje vredi 2€/h plaća 50€/h, niti znam programera koji programiranje čija je vrednost 50€/h prodaje po cijeni od 2€/h.
Ja sam tražio obično ljepljenje kondora, ne da mi vari plazma-lasrom neki eksploziji sklon izolacioni materijal i tome sl. Postoji tržišna vrednost običnog ljepljenja kondora i ona je 1€/m2, ja sam njega pitao za cijenu takvog rada. Ne sporim da nekakvo drugačije ljepljenje kondora može koštati i 100 evra po kvadratu, ali, kao što rekoh - ja sam naveo njegovu cijenu za obično ljepljenje, a ne neko specijalno.
Isto tako sam ubijeđen da ti tvoji moleri od 5€/m2 ne rade baš isto ono što i svih preostalih 600 molera iz Halo oglasa koji rade 1€/m2.
Baš da vidim da će neki običlni moler svakog običnog dana da prima 5€ za to što umoči obični valjak u običnu kantu sa običnom bojom i u par običnih poteza premaže za 20 običnih sekundi metar kvadratni običnog zida.
Srbija ipak nije zemlja koja obiluje populacijom eksravagantnih milionera koji ne haju za cijene krečenja, pa da takvi moleri u njoj prosperiraju.
Očigledno ima još nešto, što si propustio da nam kažeš o njima ili o njihovim radovima.
[ Dexic @ 16.10.2012. 16:53 ] @
Citat:
Odin D.:No, ja sam ipak skloniji Okamovoj oštrici i oslanjanju na najjednostavnija objašnjenja poput toga da se 23% radi o budaletini ili da je 76% vjerovatnoća da je pokušao da me zavrne.

A preostali 1%?:)

Citat:
 Znam i ja programere koji rade za 2€/h, a znam i one koji rade za 50€/h i isto imaju posla, čak i više nego ovi prvi.
Samo ne znam nikog ko programiranje koje vredi 2€/h plaća 50€/h, niti znam programera koji programiranje čija je vrednost 50€/h prodaje po cijeni od 2€/h.

Imas srece, pun ih eLance :(
A i ovih prvih takodje.

Citat:
bakara:
Znaci 10 kvadrata = 10 eura, svi bi tako bili moleri.
Zato i nemaju posla.

Za 10e nece ni u komsiluk nece da dodje, a kamoli ako treba da upali auto.
[ Odin D. @ 16.10.2012. 17:10 ] @
Citat:
A preostali 1%?:)

To sam ostavio kao mogućnost da sam ja lud.

Citat:
Dexic:
Citat:
niti znam programera koji programiranje čija je vrednost 50€/h prodaje po cijeni od 2€/h.

Imas srece, pun ih eLance :(

Pa super. Sve što ti treba je da uzmeš prvog takvog, plati mu 5 evra po satu, a to što napravi preprodaj po cijeni od 40 evra po satu i bog da te vidi :)
[ Dexic @ 16.10.2012. 17:14 ] @
Ironija je da sam vec to uradio :)