[ Count Zero @ 09.10.2012. 12:39 ] @
Prenos počinje uskoro..
http://www.redbullstratos.com/
[ mark87 @ 09.10.2012. 13:20 ] @
Live sa Youtube-a
[ Stefan Markic @ 09.10.2012. 15:02 ] @
Još malo... :)

Ako neko ne zna o čemu se radi:

[ anon70939 @ 09.10.2012. 15:26 ] @
bas procitah malopre i ushicen htedoh da okacim link za pracenje ovde, al si me preduhitrio :)
[ llux @ 09.10.2012. 15:52 ] @
Zar ne bi trebalo najpre da procitate nove teme?
[ anon70939 @ 09.10.2012. 18:06 ] @
aha?
pa zar to ne radimo?

Al bi bila jaka fora da mu se ne otvori padobran i da snime kako se razvali u zemlju... a cela planeta gleda :)

[Ovu poruku je menjao CoyoteKG dana 09.10.2012. u 19:18 GMT+1]
[ Braksi @ 09.10.2012. 18:45 ] @
Sta ? Zar ce skakati sa padobranom? E i nije mu neka fora...
[ ventura @ 09.10.2012. 18:51 ] @
Otkazano... Skakaće neki drugi put..
[ bakara @ 09.10.2012. 18:54 ] @
Cekao sam citavo posle podne, i sad svratim ovde da vidim sta sam propustio...a ono otkazano?

Zbog cega, vetar?
[ Nabukodonosor @ 09.10.2012. 18:57 ] @
Vetar. I neki problemi sa kapsulom i radi vezom.
[ since1986BC @ 09.10.2012. 19:06 ] @
I sutrasnji pokusaj je pod znakom pitanja. Kako je komentator rekao a ja razumeo, ako ne sutra onda ce iduce nedelje pokusati.
Sve zavisi od vremenskih prilika ali se nadaju da ih posluzi vreme u nekom momentu tokom oktobra.

Uzivo izvestaje mozete pratiti i na Twitter nalogu
https://twitter.com/RedBullStratos
[ llux @ 09.10.2012. 19:20 ] @
To sam napisao jer je vec postojala ovakva tema, pre pokretanja ove.
[ Srđan Pavlović @ 09.10.2012. 19:24 ] @
I ja čekao celo popodne, kad ono... jbg.
[ Stefan Markic @ 09.10.2012. 19:30 ] @
Citat:
llux:

Ništa nisam našao u pretrazi pre postavljanja teme. Sorry.
[ bakara @ 09.10.2012. 19:39 ] @
Evo spojene su obe teme.
[ Count Zero @ 09.10.2012. 19:49 ] @
Citat:
Stefan Markic:
Citat:
llux:

Ništa nisam našao u pretrazi pre postavljanja teme. Sorry.

Evo ja se ne ljutim :P
Nego, i ja svaki čas gvirkam danas, kad ono - ništa. Valjda će sutra
[ optix @ 09.10.2012. 21:30 ] @
Ne znam... nesto mislim da su uslovi bili dosta gori za prvog i poslednjeg coveka koji je skakao pre njega sa te visine pre citavih 52 godine... Joe Kittinger-a, pa je covek ipak skocio, iako je imao gubitak pritiska u rukavici (navodno se bila probusila) sto je bilo dovoljno da se misija odmah obustavi... Ovi ga danas sve nesto u milimetar, milibar, milicvor tempiraju...

[ Igor Gajic @ 09.10.2012. 21:46 ] @
Pazi, jedno je kada vojska eksperimentise, pogotovo pre 50 godina u jeku hladnog rata. Cisto da podsetim, americka vojska je slala citave divizije u zonu nuklearne eksplozije da bi testirala efekte radijacije, udarnog talasa i moral vojske.

Drugo je kada je u pitanju marketinski potez Red Bull-a koji prati dobar deo planete. Bilo bi JAKO lose po njihov brend da nesto podje naopako.
[ 3way @ 09.10.2012. 22:05 ] @
Citat:
optix:
Ne znam... nesto mislim da su uslovi bili dosta gori za prvog i poslednjeg coveka koji je skakao pre njega sa te visine pre citavih 52 godine... Joe Kittinger-a, pa je covek ipak skocio, iako je imao gubitak pritiska u rukavici (navodno se bila probusila) sto je bilo dovoljno da se misija odmah obustavi... :) Ovi ga danas sve nesto u milimetar, milibar, milicvor tempiraju... :)

Pa, zasto bespotrebno rizikovati? 1960. se ionako eksperimentisalo sa visoko letecim avionima, a i svemirski program je bio na pomolu pa je iskustvo pokupljeno iz ovakvih poduhvata bilo dragoceno. Uostalom, da se njemu nesto desilo vrlo brzo bi nasli nekog drugog.

+ ovo:

Citat:
Drugo je kada je u pitanju marketinski potez Red Bull-a koji prati dobar deo planete. Bilo bi JAKO lose po njihov brend da nesto podje naopako.
[ bufalo bil @ 09.10.2012. 22:24 ] @
A koja je teoretska maksimalna visina sa koje covek moze da skoci i da padne na Zemlju?
[ ventura @ 09.10.2012. 22:47 ] @
Citat:
bufalo bil: A koja je teoretska maksimalna visina sa koje covek moze da skoci i da padne na Zemlju?

Otprilike 6.37 miliona kilometara (17 puta veća razdaljina nego između zemlje i meseca). Samo što bi to bio jedan poprilično dug skok :)

[ Exodusbgd @ 09.10.2012. 23:51 ] @
A Red Bullu baš loše... dobijaju jedan dan gratis hajpa na celoj planeti
[ ventura @ 10.10.2012. 07:58 ] @
Baš da je gratis, teško se tako može nazvati lova koju su spucali na ovo, ali da hypea ima, ima ga.
[ Srđan Pavlović @ 10.10.2012. 11:11 ] @
Verovatno je mislio gratis u smislu da su svi pratili ceo JUCERASNJI dan,
pa se nije tada desio skok, a pratice opet dan kada bude zakazan skok :)

Mozda bude danas...
[ vlada131 @ 10.10.2012. 11:25 ] @
http://www.njuz.net/feliks-bau...dlaganju-skoka-iz-stratosfere/

[ Nabukodonosor @ 10.10.2012. 11:25 ] @
Nesto ne bih rekao da je mnogo ljudi zainteresovano za ovo. Juce je na YT livu bilo oko pola miliona ljudi.
[ Dzoni_m @ 10.10.2012. 11:29 ] @
Jok, nema nista od danasnjeg skoka. Vetar 11,6 km/h. Tek za 48 sati ce pasti na 2,9 km/h. Juce je otkazano na 1,9 km/h. Dakle, na zemlji vetra skoro da ne sme ni da bude, jer na 37. km brzina vetra je mnogo veca. Tako da se verovatno ceka sledeca nedelja.
Najsmesnije od svega je sto Roswell ima najvise dana na severnioj hemisferi bez vetra :) Ali ovi izgleda uboli......... Inace vremenski okvir im se suzava.

Citat:

Take-off will not be authorized if winds exceed 2 miles per hour from ground......

i odredjena brzina na nekoj visini (nije precizirano). Prema tome, nacekacemo se, jer ovde nema zurbe......
[ anon70939 @ 10.10.2012. 13:35 ] @
Citat:
Dzoni_m: Dakle, na zemlji vetra skoro da ne sme ni da bude, jer na 37. km brzina vetra je mnogo veca....

hehe, mozda bi zavrsio na mesecu... Jos bolja reklama za Red Bull
[ deerbeer @ 10.10.2012. 13:46 ] @
Koja budalastina. Ceka idealne uslove u stratosferi da bi skocio .
[ boyan3001 @ 10.10.2012. 14:22 ] @
Jeste, reci im, nemaju oni pojma sta rade.
Cekali su da se smiri vetar pri tulu da bi uopst mogli da naduvaju i podignu balon koji je izuzetno osetljiv jer je makismalno utanjen da bi se ustedelo na ukupnoj tezini. S druge strane struje i turbulencije u visokim slojevima atmosfere su neizbezne i uzimane su u obzir za odredjivanje trenutka poletanja, ali sa druge strane gustina vazduha gore je dovoljna mala da te struje ne mogu da uticu tako silovito na balon da ga pocepaju, vec je pitanje kuda ce ga odneti.
[ Java Beograd @ 10.10.2012. 14:30 ] @
Citat:
boyan3001: Jeste, reci im, nemaju oni pojma sta rade.
[ mrkii @ 10.10.2012. 15:05 ] @
A zasto on to uopste skace?
Kao da ce ljudi u buducnosti to redovno da rade pa je on pionir i isprobava kako to funkcionise.
A ako se ovde radi o ekstremnim sportovima nek skoci pa sta bude.
Kad se stvore idealni uslovi mogu i ja da skocim, isti djavo.
Mozda necu da dostignem toliku brzinu ali znam da pritisnem dugme za padobran.
Inace sam siguran da ce sve da se zavrsi ok, jer kada je moglo pre 50 godina zasto ne bi i sada.
Nego naduvali pricu zbog bolje (i ocigledno duze) reklame.
[ since1986BC @ 10.10.2012. 15:16 ] @
A i nije bas sve bilo u redu pre 50 godina. Guglaj. Zato je u timu covek koji je tada skakao.

Problem pravi i to sto ne moze da se koristi isti helijum i isti balon. Vec sa svakom probom ide novi balon i jos helijuma.
Tako rece US komentator juce.

@Nabukodonosor
U jednom momentu bilo je ~750.000 gledalaca na YouTube juce (sat - dva pre nego su otkazali skok). Ali to je brojac samo za YT posetioce.
Gde su oni koji prate na RedBull sajtu, duplikate strimova i da dodamo gledaoce kraj TV ekrana. Malo li je? :)
[ boyan3001 @ 10.10.2012. 15:19 ] @
Zato sto sada skace sa vece visine i pritom probija zvucni zid na putu do dole. Na prethodnoj strani je neko lepo napisao, kada se skakalo za vojsku, nije se bas mnogo marilo o pitanju zivota slobodnopadobranca. Ovo sad je ipak privatni projekat i verujem da je Feliksu ipak koliko toliko stalo do sopstvene guzice, a i svima ostalima u timu da ga ne nose na dusi. Takodje, pored toga sto je skok egzibicionisticki, ima i neku upotrebnu vrednost, jer razvoj i ispitivanja koja su vrsena u pripremam skoka, kao i sami podaci za vreme skoka ce biti jos jedna stepenica za "proof of concept" u razvoju tehnologije za povratak astronauta na zemlju u slucaju nekih ostecenja letelica.
A njegov egzibicionizam totalno kapiram i sam bih rado doziveo takav skok, realno. ;)
[ mrkii @ 10.10.2012. 15:51 ] @
Ok, ali ako ce NASA da se oslanja na RedBull u spasavanju astronauta onda stvarno...
Razumem ja i egzibicionizam i prvi covek da probije zvucni zid i sve, ali preterase ga.
Veci su frajeri oni sto rone na dah do 100 i kusur metara.
Pa ovaj skace u svemirskom odelu sa padobranom.
Nacionalna televizija ceo dan da tupi o tome, to je vec previse.
Nadam se da im je bar RedBull platio za reklamu
[ anon70939 @ 10.10.2012. 15:59 ] @
Citat:
mrkii
Veci su frajeri oni sto rone na dah do 100 i kusur metara.

Što bi onda Red bull reklamirao i finansirao ronjenje? Njihov moto je: Red Bull daje ti krila.

Za ronjenje iz daha možda neki sponzor paste za zube za "Svež dah"
[ boyan3001 @ 10.10.2012. 16:05 ] @
Prosla su vremena kada su se samo drzava i neke njene institucije bavili svemirskim pitanjem. Puno timova vec radi na raznim projektima vezanim za dostizanje orbitalnih visina i brzina. Vecina njih na kraju nece napraviti finalni komercijalno upotrebljiv proizvod, ali njihova istrazivanja i iskustva nisu za bacanje. A NASA i slicne svemirske agencije drugih zemalja nemaju bas racunicu da se bave takvim sitnijim projektima, ali itekako im mogu biti zanimljivi rezultati koje drugi dobiju.
[ mrkii @ 10.10.2012. 16:09 ] @
Citat:
Što bi onda Red bull reklamirao i finansirao ronjenje? Njihov moto je: Red Bull daje ti krila.

:):):)
Koja krila kad pada ko kamen. I to sto brze, to bolje :)
[ etjen @ 10.10.2012. 19:56 ] @
pustiće snimak unazad :)
[ deerbeer @ 10.10.2012. 20:15 ] @
Citat:
boyan3001: Jeste, reci im, nemaju oni pojma sta rade.
Cekali su da se smiri vetar pri tulu da bi uopst mogli da naduvaju i podignu balon koji je izuzetno osetljiv jer je makismalno utanjen da bi se ustedelo na ukupnoj tezini. S druge strane struje i turbulencije u visokim slojevima atmosfere su neizbezne i uzimane su u obzir za odredjivanje trenutka poletanja, ali sa druge strane gustina vazduha gore je dovoljna mala da te struje ne mogu da uticu tako silovito na balon da ga pocepaju, vec je pitanje kuda ce ga odneti.

Znaju oni sta rade , a to je da prave reklamu.

Sta sad popeo se na 37km .. oce kaki nece da kaki.

Kakva je svrha ovoga . Da gledamo kako gleda u vetar i meri brzinu i ceka da prodje . Sta li ? U stratosferi :-)

Mislim to su bre sve znali i pre nego sto se popeo gore . Nije valjda da su to tek sad ustanovili .

To ti je kao da hoces da preplivavas La-Mans alli cekas da prodju sve struje i talasi i brodovi i da temp. vode bude oko 26
da nema opasnih riba pa da pocnes da plivas ..

Nije nego .

Druga stvar koja je svrha njegovog skoka ? Nikakva , sta da bi videli da li ce oci da mu iskoce i da se raspadne u vazduhu ?

NIje to ko Curiosity pa da gledamo odlaganje spustanja , jer to realno ce imati uticaja na razvoj covecanstva i nauke uopste narednih 100 god.
dok je ovo samo zamlacivanje raje ..

[ boyan3001 @ 10.10.2012. 20:34 ] @
Nije bio ni poleteo...
[ deerbeer @ 10.10.2012. 20:42 ] @
Tim pre jos gore po naslov ove teme ;)
To je ko ja sto sam kao klinac svaki dan pricao evo me danas skacem sa 10-tke na glavu na Kosutnjaku
a ono nisam smeo ni da se popnem da bacim pogled dole u bazen :-)

[ 3way @ 10.10.2012. 20:52 ] @
Citat:
deerbeer:
To je ko ja sto sam kao klinac svaki dan pricao evo me danas skacem sa 10-tke na glavu na Kosutnjaku
a ono nisam smeo ni da se popnem da bacim pogled dole u bazen :-)

Ovaj je vec skakao sa 22 i 30km.

Citat:
NIje to ko Curiosity pa da gledamo odlaganje spustanja , jer to realno ce imati uticaja na razvoj covecanstva i nauke uopste narednih 100 god.
dok je ovo samo zamlacivanje raje .

Realno, raji ovo moze pre da se isplati nego Curiosity. Cim pocnu komercijalni letovi u Svemir, neko ce se zapitati: "A sta ako nesto crkne na 30km visine?"

Citat:
Druga stvar koja je svrha njegovog skoka ? Nikakva , sta da bi videli da li ce oci da mu iskoce i da se raspadne u vazduhu ?

Pored onog gornjeg posebna svrha ne mora da postoji.
Koja je svrha igranja ili gledanja fudbala ili voznje bicikla?

[ Odin D. @ 10.10.2012. 22:26 ] @
Citat:
3way:Koja je svrha igranja ili gledanja fudbala...

Đe baš pogodi pravo u osinje gnjezdo :)

Izvinjam se na offtopicu, ali ovo me podsjeti na dva komentara koja sam pročitao prije nekoliko dana na vijest da su neki zaludni Norvežani kao izmislili neki fudbal sa tri ekipe, tri gola i tome slično, pa sam ih copy-paste u svoj .txt arhiv zanimljivosti. Elem evo ih:

Citat:
@Realplayer : Pa stvarno treba nesto promeniti. Fudbal je nevidjeno dosadan sport. Sedis sat ipo da bi video jedan ili nijedan gol. Gubljenje vremena. Zato im je i publika toliko agresivna, nerviraju se zbog nedostatka golova. Ko u ostalom i ide na fudbalske utakmice? Samo oni koji ne mogu da ukapiraju pravila igre drugih sportova.

Citat:
@GLUPERDA : Ja obozavam fudbal ali kad sam (silom prilika) nedavno s devojkom gledao jednu utakmicu i ona kao "Aj bas da vidim sta je tebi toliko zanimljivo", elem kad je liga sampiona naucila je da se utorkom i sredom nikad ne vidimo. I bas ta utakmica zavrsi 0:0, da me ubijete nisam znao sta bi joj rekao. Treba uvesti pravilo da kad ekipe odigraju 0:0 ne dobiju ni jedan bod. Ako cemo realno, kosarka, rukomet, odbojka, vaterpolo....to su sve sportovi u kojima se non stop menja rezultat i nesto se desava a u fudbalu kad bude 0:0 zapitas se "Kako je moguce da 20 ljudi koji ceo zivot samo to rade i imaju cilj da gurnu loptu za 90 min u gol koji je ne 2, ne 3 nego 7 metara, aloo 7 i ne uspeju u tom jedinom cilju". Jos ako si stavio skolarinu na tu utakmicu (osim na x ) muka ti bude od fudbala

Priceless!

Evo nađoh odakle sam pokupio:
http://sport.blic.rs/Fudbal/Ev...ri-gola--istovremeno/komentari
[ 3way @ 10.10.2012. 22:41 ] @
Citat:
Odin D.: Đe baš pogodi pravo u osinje gnjezdo :)

Pa, nekom je zanimljivo da gleda, nekom je zanimljivo da ucestvuje. 99.9% onih koji ucestvuju nikada nece zaraditi ni paru od toga, a isto toliko onih koji gledaju. Isto vazi i za milion i po drugih stvari koje se desavaju na planeti.
Znaci, nikakve realne koristi nema osim zabave ili hobija - sto, naravno, uopste nije losa stvar.
[ Srđan Pavlović @ 11.10.2012. 10:37 ] @
Meni je ovo ekstra zanimljivo da gledam, nadam se da će se u nedelju stvoriti optimalni uslovi za skok.

[ Braksi @ 11.10.2012. 10:47 ] @
mogu da se kladim da 95% medija navija da se desi neki karambol. Da odleti u kosmos, da dozivi dekompresiju, da se zapali padajuci ili da mu se ne otvori padobran ili pak sve zajedno !

To bi bio spektakl.
[ Java Beograd @ 11.10.2012. 10:51 ] @
Da bi se zapalio, trebalo bi da pada brzinom od više desetina hiljada kilometara na sat.

[ etjen @ 11.10.2012. 12:06 ] @
ij Java, kvariš zabavu bezveze...
[ Java Beograd @ 11.10.2012. 12:26 ] @
Da bi odleteo u kosmos, balon bi pri usponu morao da dostigne drugu kosmičku brzinu , što je 11,2 kilometara u sekundi.
[ Shadowed @ 11.10.2012. 12:31 ] @
Pa, ne ispaljujes balon iz topa pa da mu treba ta brzina.
[ boyan3001 @ 11.10.2012. 12:38 ] @
Da ga ne pretera malo sa vise desetina hiljada km na sat? Orbitalna brzina od 7 km/s odgovara brzini od 25 000 km/h, a do sagorevanja u atmosferi moze da dodje i pri dosta manjoj brzini, tipa 3-4 km/s.
[ Count Zero @ 11.10.2012. 12:48 ] @
Na kraju ima da se Felix vrati mlađi od vršnjaka
[ Nedeljko @ 11.10.2012. 12:54 ] @
Citat:
ventura: Otprilike 6.37 miliona kilometara (17 puta veća razdaljina nego između zemlje i meseca). Samo što bi to bio jedan poprilično dug skok :)

Izvini, a o čemu se tačno radi? Koliko ja znam, gravitaciona sila deluje na proizvoljno velikom rastojanju. Ako skačem iz tačke između Zemlje i Sunca, znam da na nekim mestima mogu privlačne sile Sunca da nadjačaju Zemqine privlačne sile. No, može se skočiti sa suprotne strane od Sunca. Znam i da bi se Zemlja pomerila dotle, ali kako se tačno došlo do te cifre? Imaš li link?
[ 3way @ 11.10.2012. 13:07 ] @
Citat:
boyan3001: Da ga ne pretera malo sa vise desetina hiljada km na sat? Orbitalna brzina od 7 km/s odgovara brzini od 25 000 km/h, a do sagorevanja u atmosferi moze da dodje i pri dosta manjoj brzini, tipa 3-4 km/s.

X-15 je 'goruckao' vec na 2000 m/s :)
[ Srđan Pavlović @ 11.10.2012. 18:10 ] @
Zavisi sve na kojoj visini. Vece brzine verovatno
nisu problem na velikim visinama gde su gasovi
retki i nema trenja toliko, ali kada se spusti nize
onda postaje problem.
[ bufalo bil @ 11.10.2012. 19:38 ] @
Citat:
Nedeljko: Izvini, a o čemu se tačno radi? Koliko ja znam, gravitaciona sila deluje na proizvoljno velikom rastojanju. Ako skačem iz tačke između Zemlje i Sunca, znam da na nekim mestima mogu privlačne sile Sunca da nadjačaju Zemqine privlačne sile. No, može se skočiti sa suprotne strane od Sunca. Znam i da bi se Zemlja pomerila dotle, ali kako se tačno došlo do te cifre? Imaš li link?

Lupio je.
[ djura63 @ 11.10.2012. 20:24 ] @
Citat:
mrkii
A zasto on to uopste skace?

Vecu glupost odavno nisam cuo. Imas poz. glas od mene.
[ Boris Tadić @ 11.10.2012. 22:57 ] @
Umro. Šlogirao se.
[ Nabukodonosor @ 12.10.2012. 10:33 ] @
Jel se zna kad skace?
[ anon142305 @ 12.10.2012. 10:39 ] @
@ Nabukodonosor

Citat:
Posle neuspešnog pokušaja u utorak, skok Austrijanca Feliksa Baumgartnera sa visine od 36.576 metara definitivno je zakazan za nedelju.

Skok sa ivice svemira u nedelju!
[ bigkandor @ 12.10.2012. 11:20 ] @
Nema dogadjaja koji se realizuje 100% niti ima suprotnog dogadjaja koji se nikad ne realizuje.

Bilo bi zanimljivo videti, ako se razbije koliko bi se novih dobrovoljaca javilo za naredni skok. Možda ne procenjujam dobro ali čini mi se da bi taj broj porastao eksponencijalno.
[ 3way @ 12.10.2012. 11:53 ] @
Broj dobrovoljaca bi ostao potpuno isti - isto vazi i za bilo koji drugi ekstremni sport.
[ mrkii @ 12.10.2012. 14:47 ] @
Ljudi, covek skace u 21. veku, u najsavremenijem odelu, padobranom i rezervnim padobranom.
Sigurniji je od bebe u maminom stomaku, nista mu nece biti. Samo prave sto vecu tenziju zbog reklame.
Uostalom, da se nesto i desi to necete videti jer se dogadjaj ne prenosi direktno.
[ 3way @ 12.10.2012. 15:38 ] @
Nego kako nego se prenosi direktno?
[ anon70939 @ 12.10.2012. 15:45 ] @
Možda misli na to da postoji neki "lag" od minut, pa imaju dovoljno vremena da prekinu prenos da se ne vidi ono najgore...
[ since1986BC @ 12.10.2012. 15:48 ] @
Situacija od pre samo par meseci sa "nesto" manje visine - sve je bilo super bezbedno, sve dok...

[ Nedeljko @ 12.10.2012. 18:59 ] @
Sanjao sam sinoć ovog lika da je skočio bez padobrana u nekoj specijalnoj dugoj i šiljatoj kasuli, koja se skroz zabode u zemlju, a on u njoj pređe izvestan duži put pri tom zabadanju, tako da mu ne bude ništa.
[ Srđan Pavlović @ 12.10.2012. 20:49 ] @
Ja nisam sanjao ništa :(
[ etjen @ 12.10.2012. 20:50 ] @
samo nam fali tema ''Šta ste sinoć sanjali''
[ 3way @ 12.10.2012. 21:31 ] @
Ili sta ste sinoc pili.
[ bigkandor @ 12.10.2012. 23:04 ] @
Fala na pitanju, ja sam pio vodu kao što i vama sve najbolje želimo.

Ne sećam se šta sam sanjo ali sam prilično siguran da u životu nisam sanjo Lao Cea.

Ali Sanju sam sanjo više puta.

Ako se ovaj razbije častim celu ekipu sa teme turom mineralne vode. Kladio sam se na Belgiju pa će biti i za bakšiš konjobaru.

Poz.
[ Nedeljko @ 13.10.2012. 10:35 ] @
Ja uvek sanjam i nepojmljivo mi je to što mnogi kažu da nisu sanjali ništa.
[ etjen @ 13.10.2012. 12:01 ] @
kažu da se uvek sanja, samo što se odmah posle buđenja zaboravi u nekim slučajevima, pa ondak ljudi kažu da nisu ništa sanjali
[ Nedeljko @ 13.10.2012. 15:24 ] @
Nego, oće li taj lik da skače već jednom i kada? Zna li se išta?
[ since1986BC @ 13.10.2012. 16:34 ] @
Pa rekoh vam već, pratite twitter stranu. Ne mora registracija, sluzi kao news feed.

https://twitter.com/RedBullStratos
Citat:
Meteorologist Don Day says the current weather prediction is favorable for a launch on Sunday October 14th 6:30 AM MDT.
[ Braksi @ 13.10.2012. 17:35 ] @
"Probudite me samo ako Baumgartner bude skakao !"

- Winston Churchill
[ bigkandor @ 13.10.2012. 20:09 ] @
Skočiće onda kad organizator proceni da je ekonomska promidžba postigla svoj cilj i da bi dalje odlaganje moglo oslabiti pažnju publike. U medjuvremenu vremenski uslovi će biti nepovoljni, baloni će se bušiti, vetar će duvati...
[ since1986BC @ 13.10.2012. 20:54 ] @
Na YouTube Live sekciji se vec pojavio kanal za prenos, sat otkucava T - 16:05:00 od ovog trenutka
http://www.youtube.com/watch?v=MrIxH6DToXQ
[ Dzoni_m @ 14.10.2012. 11:33 ] @
Mislim da nece biti skoka ni danas.......Vetar opet preko 2 mph.....Mozda uhvate neki trenutak pa uspeju da napumpaju balon i "lansiraju" kapuslu......
[ Aleksandar Đokić @ 14.10.2012. 15:47 ] @
evo duvaju balon
[ boyan3001 @ 14.10.2012. 15:52 ] @
Ako naduvaju preko 0,3 nista od skakanja. :)
[ since1986BC @ 14.10.2012. 16:07 ] @
1h 15min da se naduva balon
~3h da dodje na zeljenu visinu
dole je za ~15 minuta

Pa procice mi vecera!
------------------------------
922,910 watching now
[ since1986BC @ 14.10.2012. 16:26 ] @
Veličina balona, poređenje.

---------------------------
1,104,333 watching now
[ Aleksandar Đokić @ 14.10.2012. 16:36 ] @
prvobitno nisam bio nesto odusevljen ali sada definitivno jesam
[ Srđan Pavlović @ 14.10.2012. 17:17 ] @
IDEMO!!! KRENULO!

Trenutno na 16km...
[ anon70939 @ 14.10.2012. 17:22 ] @
jbt kako je zemlja malecna...
[ Srđan Pavlović @ 14.10.2012. 17:30 ] @
Au... problem sa temperaturom u odelu...
[ anon70939 @ 14.10.2012. 17:33 ] @
tek sad kad vidim ovu visinu, sam odusevljen ovim skokom...
[ since1986BC @ 14.10.2012. 17:36 ] @
Citat:
Au... problem sa temperaturom u odelu...

A u slučaju otkazivanja grejača, automatski se razmotava platno u kabini sa slikom neke obnažene cice :)

temperature OK
pressure Overload
-----------------------

3,070,105 watching now
[ milivoje t @ 14.10.2012. 17:38 ] @
nije Zemlja toliko mala, vec je to posledica biznisa koji pokrece ovaj poduvat.
ovi koriste objektive koji izoblicavaju sliku da bi stvorili sto bolji efekat zaobljenosti Zemlje, kao sto fu fish eye objektivi.

pre svega je bitno napraviti sto veci spektakl i privuci gledaoce, pa onda ostalo...
[ since1986BC @ 14.10.2012. 17:41 ] @
"Nije mala, nije mala tri put ratovala."
Opusti se čoveče, zemlja je :ploča, romb, dodekaedar... Sve zavisi od kvaliteta "duvanja".

----------------------------
3,209,191 watching now
[ Srđan Pavlović @ 14.10.2012. 17:43 ] @
Poslednje sto sam cuo iz komunikacije je od Feliksa

"Lampica na grejacu sija, ali osecam da mi je hladno po licu, ovo
bi mogao biti ozbiljan problem",

posle su prebacili sa live na ovog komentatora usranog...
[ Srđan Pavlović @ 14.10.2012. 17:53 ] @
U svakom slučaju sada sve OK... 24km...
[ Srđan Pavlović @ 14.10.2012. 18:04 ] @
I dalje je ostao problem sa grejnim plocama u "kacigi"... pokusavaju da rese.

(magli se vizir)
[ anon70939 @ 14.10.2012. 18:04 ] @
cek... ja sam mislio da sto je veca visina, veca hladnoca... Al sad je gore temperatura za 20 stepeni visa nego pre par km
[ Srđan Pavlović @ 14.10.2012. 18:05 ] @
Da, tako ide... visa je gore, onda opadne na oko -70, pa opet postepeno raste ka dole...

sad baš priča o tome... na lajv prenosu
[ boyan3001 @ 14.10.2012. 18:09 ] @
Nije bas tako jednostavno:
[ Aleksandar Đokić @ 14.10.2012. 18:14 ] @
4mil ljudi gleda na tube, brate mili...
[ Srđan Pavlović @ 14.10.2012. 18:16 ] @
Da bre, imam ok net koji gura fullHD, i prvo mi radilo tečno na 1080p, a sad jedva na 240p :)))
[ Aleksandar Đokić @ 14.10.2012. 18:18 ] @
meni radi lepo 720p, necu da se mucim sa 1080...

recimo da je srednji potreban protok po gledaocu 3mbps * 4mil = mnogo uploada :)
[ anon70939 @ 14.10.2012. 18:20 ] @
meni super radi na 720p

nego neverovatno mi je da je na upravo ovoj visini bio neko pre 60 godina i skakao odatle, i eto posle toliko godina, uz svu ovu tehniku tek sada neko obara to...
[ since1986BC @ 14.10.2012. 18:23 ] @
Kod mene jednom štucnulo na 480 pa spustih na 360 da se ne nerviram, jer znam da će još raje da dođe.

Upravo ode rekord? Još malo pa Jump!

4,495,394 watching now
[ Srđan Pavlović @ 14.10.2012. 18:23 ] @
meni sad zeza i na 240p... :( a imam oko 5-6mbit i dl i ul, i 15ms ping stalno...
[ milivoje t @ 14.10.2012. 18:26 ] @
pa pazi i covek je bio na Mesecu pre 40,
ne bi me cudilo da sledeci put bude tamo tek u produkciji red bula ili koka kole.

da me shavtite pogresno, ja sam to predlagao koka koli pre dvadesetak godina :) na jednom simpozijumu o marketingu..
[ Vasastajić @ 14.10.2012. 18:30 ] @
Viel glűck, Baumgartner !
[ since1986BC @ 14.10.2012. 18:32 ] @
Srdjo, nemoguce. Evo meni ide bez problema na 360. adsl 6/1 linija
Probah i na 720p i radi. Ali sta ce mi kad je snimak i na 360 kvalitetan.

Doduse sva ostalo sam pogasio sem tvitera.
-------------------------
4,998,203 watching now
[ anon70939 @ 14.10.2012. 18:42 ] @
cek bre. pa zar nije trebao vec da skoci?
Do koje visine ide? Procitao sam 36.5km, ili ide dok god moze balon?
[ Srđan Pavlović @ 14.10.2012. 18:43 ] @
skače na oko 37 za koji min

balon se spušta nazad daljinski posebno
[ Dzoni_m @ 14.10.2012. 18:44 ] @
Ide da vidi kol'ko moze da razvije :)

[ since1986BC @ 14.10.2012. 18:53 ] @
Polako ljudi, prvo provere. Išao je da dostigne 36Km ali ne može u sec. da skoči.
Kad su krenule provere utihnuo je. Rekoh da se nije popišmanio? Ali se odazvao.
Kreće!

6,316,805 watching now
[ anon70939 @ 14.10.2012. 19:05 ] @
šteta što snimaju sa ovim širokougaonim kamerama... bilo bi bolje da vidimo kako realno izgleda odatle
[ jesus alejandro @ 14.10.2012. 19:09 ] @
Na netu stream kasni ceo minut u odnosu na B92 ...
[ since1986BC @ 14.10.2012. 19:11 ] @
U letu je... A čiči zadrhta ruka :)
-------------------------
7,907,409 watching now
[ Aleksandar Đokić @ 14.10.2012. 19:12 ] @
pa kamo kamera na odelu, e jbg
[ jesus alejandro @ 14.10.2012. 19:16 ] @
Sleteo :D
[ Braksi @ 14.10.2012. 19:19 ] @
ok, what's for dinner ?
[ Srđan Pavlović @ 14.10.2012. 19:21 ] @
Preko 39km!!!
[ since1986BC @ 14.10.2012. 19:21 ] @
Kamera na odelu, kao i sve one sa kapsule,su verovatno ekskluziva za BBC-jev dokumentarac koji se paralelno radi.
Sve ovo kosta. Zamisli samo sve probe pre ovoga.

Dokumentarac se ocekuje za par nedelja, ako sam dobro pohvatao.
[ Srđan Pavlović @ 14.10.2012. 19:23 ] @
Da, za oko mesec dana na nešnal džiografiku...

Usro sam se kad je krenuo da se rotira u najvećoj brzini, preko 1000 na sat...
[ Dzoni_m @ 14.10.2012. 19:26 ] @
Kada se otvorila vrata ja se najezio! Kada sam ga video da stoji na ivici i nesto cacka oko odela shvatim da ovaj covek nije normalan. Tek ona rotacija.......rekoh gotovo ali covek se ispravi kako 'oces. Alal mu plajvaz.
[ boyan3001 @ 14.10.2012. 19:26 ] @
Cestitke Feliksu i RBS timu na uspehu! ;)

Priredili su prilicno napet dogadjaj, posebno u momentu kada se zavrteo tamo oko probijanja zvucnog zida. Bice zanimljivo cuti i njegov dozivljaj u tom momentu i analize tog trenutka.
[ boskela @ 14.10.2012. 19:28 ] @
Svaka mu cast.. :)
[ Srđan Pavlović @ 14.10.2012. 19:29 ] @
Tamo su retki gasovi, mali otpor, a kontrola padanja se bazira baš
na pokretima tela koji usmeravaju otpor vazduha o telo i okreću ga
onako kako si zamislio...
verovatno je na tim visinama jako teško kontrolisati pad, zato je i
pričao pre skoka da je jako važno kako će se odraziti sa one platforme
i taj početni deo skoka.
[ Slobodan Milivojevic @ 14.10.2012. 19:29 ] @
39068m
[ Srđan Pavlović @ 14.10.2012. 19:36 ] @
Koja mu je bila maks brzina u km/h?

Promaklo mi je...
[ morihei ueshiba @ 14.10.2012. 19:39 ] @
1173 km/h
[ Dzoni_m @ 14.10.2012. 19:39 ] @
1173 km/h Samo jedan rekord nije oboren.....najduzi slobodan pad......
[ Srđan Pavlović @ 14.10.2012. 19:40 ] @
gde je taj podatak?
[ Dzoni_m @ 14.10.2012. 19:42 ] @
Pa bilo u direktnom prenosu a posle i u snimku, oko 4:17. Kitindzer 4:35
[ ctrl alt del @ 14.10.2012. 19:45 ] @
Meni samo nije jasno koji je njegov doprinos u obaranju ovih rekorda osim što je rizikovao svoj život i pristao da bude zamorče. Ovo je trijumf celog tehničkog tima koji je osmislio i konstruisao celu skalameriju koja je uspela bezbedno da ga podigne gore i živog vrati na zemlju. On sam nije trebao da iskoristi nikakvu veštinu, znanje, talenat. Mogli su isto tako da pošalju i orangutana i paramecijum...
[ Srđan Pavlović @ 14.10.2012. 19:47 ] @
Citat:
Mogli su isto tako da pošalju i orangutana i paramecijum...

Salis se? :)

Još jedan podatak, strim je namerno kasnio 20 sekundi, u slučaju neke tragedije...
[ Dzoni_m @ 14.10.2012. 19:47 ] @
@ ctrl alt del Ne pricaj budalastine. Pogledaj rotaciju koju je imao na preko 1000 km/h. Sta mislis kako se izvukao iz toga? Pitaj padobrance za manevre koji treba da se urade i koliko su komplikovani a ne pre brzini gde ih niko nikada nije probao.
[ ctrl alt del @ 14.10.2012. 19:50 ] @
I da se nije sam umirio tokom pada automatski bi se otvorili padobrani i bezbedno bi se prizemljio. On ili orangutan...

Još jednom ponavljam - ovo je trijumf tehničkog tima. On je samo tu bio umesto Lajke.
[ Dzoni_m @ 14.10.2012. 19:51 ] @
Da samo sto su sile koje tada deluju (ako potraju) dovoljne da te iskidaju na komade pa ti to odelo sluzi samo da te ne skupljaju po Texasu/Mexiku/dopisi po zelji drzavu, kada ti aktiviraju padobran i spuste vrecu sa posmrtnim ostacima.

Tako da DA veliko je umece.

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 15.10.2012. u 10:16 GMT+1]
[ ivan_sim @ 14.10.2012. 19:53 ] @
I koja verovatnoca??? Posle prizemljavanja prvi mu prilazi srbin.
[ Srđan Pavlović @ 14.10.2012. 19:54 ] @
...koji je slucajno terorista prerusen u snimatelja i zabode mu hemijsku olovku u oko. LOL.
[ jericho1405 @ 14.10.2012. 19:59 ] @
[ vlada131 @ 14.10.2012. 20:11 ] @
Citat:
ctrl alt del:
Meni samo nije jasno koji je njegov doprinos u obaranju ovih rekorda osim što je rizikovao svoj život i pristao da bude zamorče. Ovo je trijumf celog tehničkog tima koji je osmislio i konstruisao celu skalameriju koja je uspela bezbedno da ga podigne gore i živog vrati na zemlju. On sam nije trebao da iskoristi nikakvu veštinu, znanje, talenat. Mogli su isto tako da pošalju i orangutana i paramecijum...

...koji bi verovatno uspešno izvršili uputstvo od 22 tačke o napuštanju kabine koje je diktirala kontrola sa zemlje pre nego što skoče, a?

:-)
[ Vasastajić @ 14.10.2012. 20:14 ] @
Citat:
Srđan Pavlović:

Još jedan podatak, strim je namerno kasnio 20 sekundi, u slučaju neke tragedije...

Na b92 nije bilo kašnjenja...pa sam se non stop sa ženom svađao oko trenutne situacije...dok nisam i ja prešao da pratim sve na tv...ćutke.

"Ti i tvoj kompjuter!?"- komentar sam oćut'o...
[ anon70939 @ 14.10.2012. 20:15 ] @
:)
[ Flo33 @ 14.10.2012. 20:16 ] @
Ima li gde snimak samog skoka, za nas koji smo okasnili?
[ vlada131 @ 14.10.2012. 20:19 ] @
@Flo33

Ovo je snimak samog skoka:

[ Srđan Pavlović @ 14.10.2012. 20:21 ] @
Citat:
Na b92 nije bilo kašnjenja...

Ma sa samog izvora su pustali stream sa zakasnjenjem od 20 sekundi... a ko
je dalje koliko kasnio dodatno na to je druga stvar :)
[ mrkii @ 14.10.2012. 20:24 ] @
Eto, ko sto rekoh nije mu nista bilo, ko u maminom stomaku :)
Inace, da li uopste dostigao brzinu zvuka?
Svi kazu da jeste a ja ne videh da pise negde 1236 km/h, samo nesto 11..
[ Flo33 @ 14.10.2012. 20:29 ] @
Hvala Vlado.

Nego je l ima negde info koliko je kostalo sve ovo?
[ Vasastajić @ 14.10.2012. 20:36 ] @
Rekao bih da upravo počinje konferencija za medije...
...ako nije...sa' će...
[ boyan3001 @ 14.10.2012. 20:37 ] @
Pa bas ko u maminom stomaku mu nije bilo uopste u onom momentu kada je poceo nekontrolisano da se vrti. To je moglo da ga kosta zivota vrlo lako, da se potpuno otrglo kontroli.
Brzina zvuka nije ista u razlicitim slojevima atmosfere, zavisi od gustine vazduha i temperature, tako da je gore visoko taj prag nesto nizi nego na nivou mora.
[ cika dacha @ 14.10.2012. 20:38 ] @
Flo33@ rekose da je kostalo 100 miliona dolara sve ukupno! mozda preteruju al tako rekose!
[ mrkii @ 14.10.2012. 20:42 ] @
Citat:
Brzina zvuka nije ista u razlicitim slojevima atmosfere, zavisi od gustine vazduha i temperature, tako da je gore visoko taj prag nesto nizi nego na nivou mora.

Ako tako racunaju onda je covek odavno bio brzi od zvuka!
[ boyan3001 @ 14.10.2012. 20:47 ] @
Pa tako racunaju, kako ce drugacije? Ne mogu da racunaju prema brzini zvuka u sredistu sunca, nego ga racunaju normalno prema tacki u kojoj dolazi do probijanja... I ne kapiram taj komentar da je covek onda odavno probio, ko to i kada?
[ Flo33 @ 14.10.2012. 20:54 ] @
100 milki :)) relno gledano koliko dugo se pripremali i koliko ljudi ucestvuje, i nije mnogo.

Ja im svaki dan dam donaciju od 2€ :D
[ mrkii @ 14.10.2012. 20:55 ] @
@boyan3001
Svaki astronaut koji je izasao iz satla u otvoreni svemir kretao se brze od zvuka u tom prostoru.
Kada se kaze brzina zvuka svako pomisli na tacno odredjenu brzinu - 1236km/h, a ako drugacije racunaju bezveze je.
[ Horvat @ 14.10.2012. 20:57 ] @
bilo je zanimljivo, jos da se vide snimci s odela prilikom pada :]

koliko je bilo na vrhuncu gledanosti yt prenosa?
jos plus koliko su ljudi gledali preko drugih linkova, preko televizora...

svaka im cast, upravo zbog ovoga, sto ovakve stvari finansiraju (i razne druge extr. sportove,koje niko drugi nikada nije hteo) skidam kapu red bull-u, iako ga ne volim

@mrkii, pa i letaci mig-ova i slicnih su premasivali brzinu zvuka, nije to bit, nego je u tome da je ovaj bez ikakve pomoci premasio/dostigao (ceka se jos zvanican podatak da li je) tu brzinu
[ 3way @ 14.10.2012. 20:57 ] @
Tesko da se kretao brze od zvuka u skoro 100% vakuumu :)

Citat:
Kada se kaze brzina zvuka svako pomisli na tacno odredjenu brzinu - 1236km/h, a ako drugacije racunaju bezveze je.

Nije bezveze, nego je tako. Naravno, ti mozes da hejtujes i izmisljas koliko god hoces, ali brzina zvuka se racuna po tacno odredjenoj formuli i tacka.
[ Bojan Basic @ 14.10.2012. 21:01 ] @
Citat:
3way:
Tesko da se kretao brze od zvuka u skoro 100% vakuumu :)

Naravno da nije teško. Brzina zvuka u vakuumu je nule — odnosno, ako nije 100% vakuum, onda je brzina zvuka nešto jedva iznad nule. Lako je kretati se brže od toga.
[ mrkii @ 14.10.2012. 21:03 ] @
@Horvat
Mislim nasituaciju kada covek izadje iz spejs satla koji je u svemiru, sa odelom.
Dakle pomoc je samo svemirsko odelo, kao i kod ovog cike.

@3way
Citat:
Nije bezveze, nego je tako. Naravno, ti mozes da hejtujes i izmisljas koliko god hoces, ali brzina zvuka se racuna po tacno odredjenoj formuli i tacka.

Pa ok, ako se racuna po formuli upravo je kao sto sam rekao.
Kada izadjes iz spejs satla koji je u svemiru kreces se brze od zvuka.
Zar ne?
[ 3way @ 14.10.2012. 21:05 ] @
Citat:
Bojan Basic: Naravno da nije teško. Brzina zvuka u vakuumu je nule — odnosno, ako nije 100% vakuum, onda je brzina zvuka nešto jedva iznad nule. Lako je kretati se brže od toga.

Pa da.
Samo kada se govori o tome uglavnom se govori o brzini zvuka u atmosferi, to jest o brzini zvuka se ne govori kada se govori o Svemiru. Granica svemira je na 100km, tako da je to to.
[ []-_-[] @ 14.10.2012. 21:13 ] @
Da li neko zna koordinate gde je sleteo?
Bas me zanima ko ce da dobije nagradu onaj sat.
[ Horvat @ 14.10.2012. 21:14 ] @
@mrkii,ako gledas u svemiru, da, brze se kretao, ali tematika je atmosfera planete zemlje i brzina zvuka na istoj ;)

@sat, ebo ih shitter i fb, zbog tog nisam mogao da se igram -_-
[ mrkii @ 14.10.2012. 21:23 ] @
Citat:
3way: Pa da.
Samo kada se govori o tome uglavnom se govori o brzini zvuka u atmosferi, to jest o brzini zvuka se ne govori kada se govori o Svemiru. Granica svemira je na 100km, tako da je to to.

Sada izmisljate i svoju fiziku?
Pogledajte dokle se prostire atmosfera tj njen najvisi sloj egzosfera a onda pogledajte na kojoj visini se nalazi MIR gde astronauti redovno izlaze u otoreni prostor i probijaju brzinu zvuka koja tezi nuli zbog male gustine cestica:
http://sr.wikipedia.org/wiki/Egzosfera
http://en.wikipedia.org/wiki/Space_Shuttle

Postoje sledeci scenariji:
a) zaista je probio brzinu zvuka jer se kretao preko 1236 km/h
b) probio je brzinu zvuka pod tim uslovima ali nikako nije prvi koji je to izveo, daleko od toga
c) nije nikako probio brzinu zvuka

[ Srđan Pavlović @ 14.10.2012. 21:29 ] @
pocela conf!

@mrkii, imas li podatak koja je brzina zvuka na visini na kojoj je postigao najvecu brzinu i znas li koja je to visina?

Tek tada mozemo da zakljucujemo.
[ 3way @ 14.10.2012. 21:31 ] @
Citat:
mrkii: Sada izmisljate i svoju fiziku?
Pogledajte dokle se prostire atmosfera tj njen najvisi sloj egzosfera a onda pogledajte na kojoj visini se nalazi MIR gde astronauti redovno izlaze u otoreni prostor i probijaju brzinu zvuka koja tezi nuli zbog male gustine cestica:

Gustina termosfere je reda nekoliko molekula na kubni metar i prema tome nema nikakvog smisla razgovarati o brzini zvuka na toj visini. Pitanje je cak i dokle bi se taj teoretski zvuk prostirao, verovatno u duzini od nekoliko molekula.
U stvari, kada bolje razmislim ne moze se govoriti ni o 0 brzini zvuka, jer se zvuk i ne prostire. Nema ga.
[ boyan3001 @ 14.10.2012. 21:34 ] @
Postoje i u medjplanetarnom i medjuzvezdanom prostoru neke cestice, pa ipak sanse da se tu prenese zvuk su ravne nuli, jer da bi se zvuk preneo mora da postoji interakcija izmedju cestica. Tako ti je isto i u tim slojevima atmosfere koje si naveo.
[ []-_-[] @ 14.10.2012. 21:34 ] @
Haha na pres konferenciji Felix kaze "Ulozili smo toliko novca, a nema nista za pice. Mogu li da dobijem malo vode?"
Kakav kralj od coveka!
[ Srđan Pavlović @ 14.10.2012. 21:38 ] @
1,24 maha max brzina!

Dakle, 100% probio zvucni zid.

39045 metara skok, 36529 metara free fall (od kapsule do trenutka otvaranja padobrana)
[ []-_-[] @ 14.10.2012. 21:38 ] @
1.24 maha
zvuci mnogo
[ boyan3001 @ 14.10.2012. 21:38 ] @
Preliminarni rezultat brzine 373 m/s ili 1,24 maha.
[ []-_-[] @ 14.10.2012. 21:40 ] @
373 m/s
1342,8 km/h
[ Sc0rp10 @ 14.10.2012. 21:41 ] @
Citat:
Horvat:
bilo je zanimljivo, jos da se vide snimci s odela prilikom pada :]

koliko je bilo na vrhuncu gledanosti yt prenosa?
jos plus koliko su ljudi gledali preko drugih linkova, preko televizora...

Za vreme samog pada tacnije 2-3 min posle skoka kad sam ja gledao, bilo je nesto preko 8 miliona.
[ fanfon @ 14.10.2012. 21:43 ] @
Kako se uspeo stabilizovati dok se onako prevrtao? Nekako sumnjam da je to sam ucinio. Ovi iz centra su tu nesto morali uciniti daljisnki
[ Srđan Pavlović @ 14.10.2012. 21:45 ] @
Ne, sam je to ucinio pokretima tela. Nemogu nista daljinski sem da otvore padobran...

Sad je rekao zasto je upao u spin, u tom odelu nemas dobar feed-back trenja
sa vazduhom (delova tela), jer tako zna kako da postavi telo i izravna polozaj.
[ Horvat @ 14.10.2012. 21:46 ] @
Citat:
Oboreni rekordi:

prvi čovek koji je probio zvučni zid samo u odelu

najbrži slobodni pad 1.173 km/h

slobodni pad sa najveće visine (39.068m)

najviši let balonom kojim je upravljao čovek

Skok u brojkama:

pripreme su trajale 5 godina

penjanje je trajalo 156 minuta

pad je trajao deset minuta

slobodan pad je trajao 4,16 minuta

sa b92
[ Shadowed @ 14.10.2012. 21:54 ] @
Da li postoji rekord "najvise postignutih rekorda"? :)

Sve je super, da ne pricam sad, nahvaliste ga vec, ali sam za samo jednu stvar razocaran - nije bilo snimka iz njegove perspektive tokom pada, tj. neke kamere na odelu.
[ jnk @ 14.10.2012. 21:55 ] @
Nažalost hejtera ipak je po svim merilima probio zvučni zid - 1342 km/h
[ Lacika.1991 @ 14.10.2012. 21:56 ] @
hehehe
[ Srđan Pavlović @ 14.10.2012. 22:03 ] @
@Shadowed, verujem da hoce prvo da srede te snimke,
(tipa skidanje shaking-a i sav ostali standardni editing), i
da ga lepo upakuju u neku emisiju... ipak je to RedBull projekat,
i verovatno oni imaju vlasnistvo nad svim snimcima i odlucuju
kako ce to sve da prikazu :)
[ Count Zero @ 14.10.2012. 22:06 ] @
Da, bas tako, bice i toga sigurno.
[ Srđan Pavlović @ 14.10.2012. 22:49 ] @
Hehe, jedan komentar sa B92:

Citat:
Kad je onaj lik prvi put skakao pukla mu je rukavica i ruka mu se do pada na zemlju uvecala 3 puta.
Felixe, ti brate otkopcaj slic!!! :D

SRETNO!!!
[ mrkii @ 14.10.2012. 22:50 ] @
Citat:

Svala cast!
Nazalost, utvrdili smo da ipak nije to uradio prvi :)
[ jnk @ 14.10.2012. 23:19 ] @
Svijetu se ne može ugoditi.
[ New Village DC @ 14.10.2012. 23:58 ] @
Citat:
Srđan Pavlović:
pocela conf!

@mrkii, imas li podatak koja je brzina zvuka na visini na kojoj je postigao najvecu brzinu i znas li koja je to visina?

Tek tada mozemo da zakljucujemo.

Na oko 110000ft visine kretao se brže od zvuka.
Sve do oko 68 000ft. Onda je išao sporije.

Izvor: http://www.redbullstratos.com/the-mission/mission-timeline/ (Idite na JUMP i onda pratite grafikone sa desne strane)
[ cyBerManIA @ 15.10.2012. 01:27 ] @
^ To su informativni podaci da bi docarali skok. Nije osvezeno pravim podacima.

Btw, sto se okretanja tice, gledao sam live na TVu a kasnije sam premotavao taj trenutak na YT snimku.
Na TVu gledam i ne verujem sta se desava, cim sam video da je poceo spin, mislio sam da je kraj. Ono, laknulo mi kad se ispravio :)

Kasnije na YT sam premotavao taj deo i video da je okretanje trajalo bas dugo, reda 15-20 sekundi, pri procenjenoj brzini od oko 1000+ Km/h.

Na konferenciji je rekao kako je upao u najgoru pogubnu vrstu spina, flat spin, od koga mu velika kolicina krvi odlazi u mozak.
Tad je spomenuo da je u trenutku razmisljao da li da prekine spin tako sto ce izvuci padobran, a samim tim prekine i misiju, ili da pokusa da se izvuce.
S obzirom da ne moze da oseti strujanje vazduha, morao da je testira izvlacenje iz spina pa je odmaknuo jednu ruku i tad je poceo jace da se okrece. Videvsi da je omasio, odmaknuo je drugu ruku i tad se stabilizovao.
Nisu precizirali koliko puta se okrenuo i kako se okretao. Rekose da pogledaju podatke sa akcelometre pa ce javiti.

Btw, jedva cekam da izbace film. Tad ce nam svaku nedoumicu razjasniti.

Inace, na kapsuli imaju 3x 4K i 9x 1080p, a na odelu 3x 1080p.

Max brzinu koju je postigao je 1,342.8 km/h iliti 1.24 mah (za tu lokaciju, temperaturu, vlaznost,...). Brzina zvuka je 1 mah.
[ boyan3001 @ 15.10.2012. 01:56 ] @
Zar nije rekao bas suprotno za spin? Novinar ga je pitao da li je to bio u tom horizontalnom, flat spinu, a on je rekao da nije bas potpuno siguran kako se sve vrteo, ali da misli da nije bio cist spin po jednoj osi, vec po sve tri, sto je povoljniji slucaj. Rekao bih, prema tome kako je pricao detalje tog momenta, da ipak to nije bilo tako strasno kao sto je nama izgledalo i da je on tu imao sasvim dovoljno svesti i prostora da bar sebe spase.
Inace, ako sam dobro razumeo, za tu situaciju su imali poseban stabilizator, koji nije padobran niti deo padobrana... vec verovatno nesto na foru repa za zmajeve. Jel neko skontao bolje o cemu se tacno radi?
[ cyBerManIA @ 15.10.2012. 04:34 ] @
Rekao je da, kad je poceo da se okrece prve nekoliko sekunde je mislio da je flat spin u pitanju, ali misli i da se okretao po sve tri ose.
Morace da pogledaju podatke da vide sta se tacno desilo i kako se okretao. Ono u sta sam ja siguran je da se vrteo :D
Sto se padobrana tice, svi pricaju "parachute". Pretpostavljam da konkretno misle na padobran, sto bi ga inace tako zvali :) , a i ukoliko jeste verovatno je neki mali u pitanju koji bi ga samo "ispravio", jer ne bi smeo da pada duze od 10min.
[ Vasastajić @ 15.10.2012. 07:29 ] @
Citat:

Nažalost, mnogi bi trebalo da se ponovo vrate u gimnaziju, pa onda da prvo nauče šta je to zvučni zid, e onda kada tu lekciju savladaju da pokušaju razlikovati pojmove probijanje zvučnog zida od pojma brzina zvuka u određenoj sredini, dakle brzina zvuka NIJE konstanta i zavisi od sredine kroz koju se zvuk kreće, odnosno od njene gustine, jer kretanje brzinom većom od brzine zvuka,ovde definisano kao 340m/s, -n i k a k o- nije isto što i probijanje zvučnog zida.
Jedno pitanje za one koji tvrde da je Baumgartner probio zvučni zid:

da li je bilo kakvim uređajem registrovana ona karakteristična "eksplozija" koja se probijanjem zvučnog zida obavezno dešava?

Da ne bude dileme, u jednom trenutku se jeste kretao brzinom većom od brzine zvuka, računato po "konstanti" za tačno određenu sredinu, ali zvučni zid nije probio, jer ga nije ni bilo.

Sasvim druga bi priča bila da je kojim slučajem njegovo kretanje tom brzinom išlo po horizontalnoj putanji, ali to znamo da je nemoguće bez dodatne tehnike.
Ovde imamo situaciju slobodnog pada gde se uslovi za brzinu zvuka i formiranje zvučnog zida svake sekunde menjaju i savršeno mi je jasno da tamo nekom diletantu sa novinarskim kursom na b92 to nikada neće biti jasno, pa stoga sebi i može dozvoliti takvu budalaštinu kao što je tvrdnja da je Baumgartner probio zvučni zid.
Bilo bi jako lepo kada bi se na temu javio i neki tehnolog za vojnu avijaciju pa da nam ovde objasni kakva sve naprezanja trpi materijal aviona u trenutku sabijanja vazdušne mase ispred sebe prilikom probijanja zvučnog zida i da li tako nešto i najpripremljenije ljudsko telo uopšte može da izdrži, uzimajući u obzir i Felixovu opremu.
[ dava @ 15.10.2012. 07:56 ] @
Citat:
Vasastajić
da li je bilo kakvim uređajem registrovana ona karakteristična "eksplozija" koja se probijanjem zvučnog zida obavezno dešava?

Ta eksplozija je u stvari "nagomilani zvuk" koji se u trenutku probijanja zvučnog zida kreće istom brzinom kao tjelo koje ga probija i javlja se kod aviona jer oni imaju izvor zvuka - motor.

Nije hejt, ali moram da priznam neku blagu razočaranost u ovo današnje vrijeme. Dok sam pratio pripreme i sam skok zajedno sa milionima ljudi, palo mi na pamet kako se nekad ovako pratilo sletanje na mjesec kao vrhunac tehnološkog napredka, a mi danas gledamo skok iz balona.
[ mmix @ 15.10.2012. 10:10 ] @
Citat:
dava: Nije hejt, ali moram da priznam neku blagu razočaranost u ovo današnje vrijeme. Dok sam pratio pripreme i sam skok zajedno sa milionima ljudi, palo mi na pamet kako se nekad ovako pratilo sletanje na mjesec kao vrhunac tehnološkog napredka, a mi danas gledamo skok iz balona.

Pa nemoj biti toliko razocaran. Zapravo poslati kapsulu na mesec je bilo mnogo jednostavnije i brzine i stresovi na ljudsko telo su bili manji.
[ Nedeljko @ 15.10.2012. 10:22 ] @
Citat:
Vasastajić: Nažalost, mnogi bi trebalo da se ponovo vrate u gimnaziju, pa onda da prvo nauče šta je to zvučni zid, e onda kada tu lekciju savladaju da pokušaju razlikovati pojmove probijanje zvučnog zida od pojma brzina zvuka u određenoj sredini, dakle brzina zvuka NIJE konstanta i zavisi od sredine kroz koju se zvuk kreće, odnosno od njene gustine, jer kretanje brzinom većom od brzine zvuka,ovde definisano kao 340m/s, -n i k a k o- nije isto što i probijanje zvučnog zida.
Jedno pitanje za one koji tvrde da je Baumgartner probio zvučni zid:

Ta eksplozija se javlja upravo prilikom prelaska na veću brzinu od brzine zvuka u sredini kroz koju se kreće. dava je lepo objasnio šta je zvučni zid.

Do mini eksplozije je moglo da dođe na velikoj visini gde je zvučni zid zbog razređenog vazduha mačiji kašalj.
[ cika dacha @ 15.10.2012. 11:10 ] @
tolike pare potrosili a meni se i dalje ne pije redbull :-)
[ Vasastajić @ 15.10.2012. 11:18 ] @
Citat:
Nedeljko: Ta eksplozija se javlja upravo prilikom prelaska na veću brzinu od brzine zvuka u sredini kroz koju se kreće. dava je lepo objasnio šta je zvučni zid.

Do mini eksplozije je moglo da dođe na velikoj visini gde je zvučni zid zbog razređenog vazduha mačiji kašalj.

Sve je to u redu ako se radi o konstantnom izvoru zvuka u pokretu, a da li je Baumgartner bio izvor takvog zvuka?
Pri tom ne mislim na "pasulj" i njegove zvučne efekte.
[ jnk @ 15.10.2012. 11:38 ] @
Niko ne voli pametnjakoviće.
[ Shadowed @ 15.10.2012. 11:59 ] @
Zasto je koristio padobran ako Red Bull daje krila?
[ Nabukodonosor @ 15.10.2012. 12:40 ] @
Citat:
Nažalost, mnogi bi trebalo da se ponovo vrate u gimnaziju, pa onda da prvo nauče šta je to zvučni zid, e onda kada tu lekciju savladaju da pokušaju razlikovati pojmove probijanje zvučnog zida od pojma brzina zvuka u određenoj sredini, dakle brzina zvuka NIJE konstanta i zavisi od sredine kroz koju se zvuk kreće, odnosno od njene gustine, jer kretanje brzinom većom od brzine zvuka,ovde definisano kao 340m/s, -n i k a k o- nije isto što i probijanje zvučnog zida.

Uvek se nadje neki koji je pametniji od cele ekipe NASA-e.
[ Sky Walker @ 15.10.2012. 12:44 ] @
Heh, do juce niko nije cuo za Felixa a kamoli nesto znao o njemu. Danas svi velicaju njegovo ime a vec sutra bice zaboravljen. Eh, sta ti je slava ;)
[ djoka_l @ 15.10.2012. 12:51 ] @
Citat:
Vasastajić: Sve je to u redu ako se radi o konstantnom izvoru zvuka u pokretu, a da li je Baumgartner bio izvor takvog zvuka?
Pri tom ne mislim na "pasulj" i njegove zvučne efekte.

Telo ne mora da bude izvor zvuka (tipa da ima motor koji grmi) da bi se dogodio sonic boom, tj. da bi se čuo zvuk probijanja zvučnog zida. Metak, koji nema nikakav motor koji ga pogoni nakon ispaljivanja iz cevi, dokle god putuje brže od brzine zvuka "pravi pucanj". Probijanje zvučnog zida nastaje usled brzine prostiranja vazdušnog pritiska koje telo koje se kreće kroz vazduh potiskuje napred.

Citat:
Shadowed: Zasto je koristio padobran ako Red Bull daje krila?

Nisi gledao reklamu sa pingvinima? Ako se Red Bull zamrzne, pa ne možeš da ga popiješ, onda ne daje krila
[ Ixtis @ 15.10.2012. 12:58 ] @
Evo kako sve to izgleda iz Feliksovog ugla.

[ boyan3001 @ 15.10.2012. 13:16 ] @
Prasak koji se cuje kad vas preleti avion koji leti brzinom vecom od zvuka nije posledica nikakvog nagomilanog zvuka i njegovih motora, niti se desava samo u trenutku prelaska tog praga brzine zvuka.
Taj prasak se ustvari dogadja konstatno dok se objekat krece brzinom vecom od zvuka, ali za staticnog posmatraca ce se dogoditi samo jednom. Da ste nekim cudom u stanju da sad ovde cujete mlaznjak koji "probija zvucni zid" i da se teleportujete 10km dalje na njegovom pravcu culi bi ste opet "probijanje zvucnog zida". Fenomen je malko pogresno krsten, prosto.
To sto cujemo kao prasak je ustvari udarni talas, slican onom koji nastaje pri eksploziji. Kada se objekat krece kroz vazduh, nekom malom brzinom, razgrce molekule koji mu se nalaze na putu. Zavisno od pritiska, gustine i temperature ti molekuli imaju neku svoju prosecnu brzinu kretanja (sopstvenu energiju), kao i prosecno rastojanje koje jedan molekul treba da predje da bi se sudario sa drugim. Ovo su parametri koji odredjuju kako se fluid ponasa spram tela koje se krece kroz njega. Dok su brzine kretanja male, energicni molekuli se lako "sklanjaju" sa puta objektu koji se krece i oko njega zadrzavaju prosecnu gustinu. Medjutim kako oni imaju ipak ogranicenu brzinu kretanja i kako se brzina objekta povecava, molekuli se sve teze sklanjaju, sto rezultuje sabijanjem naletelih molekula na manji prostor. Kako je brzina zvuka posledica srednje razdaljine molekula i njihove energije, odnosno brzine kretanja, medjusobne interakcije, trenutak kada se objekat krece takvom brzinom da molekuli ne stizu da odreguju dovoljno brzo na njegovo kretanja se zove probijanje zvucnog zida. Prasak koji se u tom momentu cuje je posledica kompresije fluida spram povrsine objekta. Kada objekat proleti dalje, ostavlja slobodan prostor nizeg pritiska i time stvara dve zone sa velikom razlikom u pritiscima koji teze da se izjednace. Nalgo sirenje onih sabijenih molekula, zone visokog pritiska dovodi do prostiranja udardnog talasa (shock-wave), poput onog koji se stvara pri eksploziji.
Taj udarni talas kada stigne do staticnog posmatraca, cuje se kao snazan prasak. Koliko ce da bude snazan najvise zavisi od ukupne povrsine objekta koji se krece kroz dati fluid, a posle i od brzine. Feliks je mali objekat naspram mlaznjaka, a pritom se kretao takvom brzinom veoma visoko, zbog cega nije realno ocekivati da je mogao da se cuje cak do dole.
[ shadow-bg @ 15.10.2012. 13:33 ] @
Citat:
Vasastajić:
Bilo bi jako lepo kada bi se na temu javio i neki tehnolog za vojnu avijaciju pa da nam ovde objasni kakva sve naprezanja trpi materijal aviona u trenutku sabijanja vazdušne mase ispred sebe prilikom probijanja zvučnog zida i da li tako nešto i najpripremljenije ljudsko telo uopšte može da izdrži, uzimajući u obzir i Felixovu opremu.

Tehnolog za vojnu avijaciju se ne bavi time. Tako nesto cak i ne postoji :) Time se bave inzenjeri vazduhoplovstva. Vojska angazuje civile za te svrhe. Ja sam apsolvent vazduhoplovstva na masinskom fakultetu. Imam prosecnu ocenu 8 iz strucnih predmeta, pa smatram sebe dovoljno strucnim za ovu raspravu.

Prvo, nigde nisam nasao podatak na kojoj visini je Felix postigao tu brzinu, a to mi je neophodno za izracunavanje.

http://en.wikipedia.org/w/inde...atmosphere_1962.svg&page=1

Ali kako god bilo, on je premasio mah 1. A posto saljes ljude nazad u osnovnu, mozes takodje da im se pridruzis da malo obnovite gradivo. Probio zvucni zid jeste. Da je prosisao pored nekog mikrofona gore, cuo bi se prasak. Onaj ko je usao u supersonicnu oblast ne moze da cuje prasak. Prasak ne pravi "nagomilani zvuk" nego nagla razlika u pritisku koja putuje iza objekta, tj, zvucni talas koji se formira iza objekta (tacnije formira se vrh talasa napadnoj ivici objekta). "Prasak" putuje iza objekta.
Taj zvucni talas izgleda ovako:
http://upload.wikimedia.org/wi...ersonic_Bullet_Shadowgraph.jpg
http://upload.wikimedia.org/wi..._in_Supersonic_Wind_Tunnel.jpg

Sto je veci mahov broj, to je vrh kupe ostriji, i kad nekog posmatraca zakace ivice tog udarnog talasa, on cuje prasak. To je medju narodom poznato kao probijanje zvucnog zida.
[ milivoje t @ 15.10.2012. 13:36 ] @
uh sjajan snimak.
posebno deo kada je covek upao u kovit, a zatim se izvadio iz kovita. ono sto meni smeta jeste tip objektiva koji korsite za snimanje, pa Zemlja izgleda neprirodno okrugla i mala kao kliker, to je poprilicno ubilo kvalitet svih snimaka, ali doprinelo boljoj gledanosti.

nisam pratio ovu pricu pre juce, a vrlo mi je interesantna kolicina osetljivosti fanova ovog poduhvata na bilo koju kritiku. vrlo zanimljiv dogadjaj, pre svega fantasticno medijski i marketinski konstruisan.

neko je napisao ovo je podvig nove tehnologije, a ne coveka.
nema ovde nikakvog podviga tehnologije. sva tehnologija koja je koriscena za ovaj skok je stara vise od pola veka i odavno poznata. jedina nova tehnologija je ona koju su korisitili da bi nam preneli HD snimke uzivo.
ovo je ipak podvig coveka, jer treba naci nekog dovoljno ludog i dovoljno sposobnog da se baci sa te visine i kontrolisano prizemlji.

sto se tice osetljivih fanova, to su obicno oni koje inace ne interesuje aeronautika. da ih interesuje znali bi da su ljudi iskusili brzine vece od zvuka i to na na mnogo manjim i opasnijim visinama. pri supersonicnim katapultiranjima iz vojnih aviona, kao i u raznim vojnim testovima koji su sprovodjeni nad zivim ljudima kada su ih ubrzavali brze od zvuka van letelice.

sve to ne umanjuje spektakularnost zivog prenosa skoka coveka sa ivice svemira.

glede brzine mislim da se i na snimku uzivo jasno video trenutak kada je prosao zvucnu barijeru i oko njega se formirao mali kondenzacioni talas...

a ivica svemira nije tako daleko od obicnih ljudi, ako ste radi izdvojiti nesto novca. mislim da rusi civilima jos uvek iznajmljuju svoje migove 25, koji su jedini sposobni avioni da vas dovedu na tu visinu...

[ shadow-bg @ 15.10.2012. 13:41 ] @
Bolje pitanje bi bilo kako su oni izmerili tu brzinu? Cime su merili visinu?

GPS? Radar? Pitot cev?

@boyan
dodaj na to jako razredjen vazduh koji bi dodatno oslabio udarni talas
dodatak: i to sto je "kupa" udarnog talasa usmerena ka gore :)
[ Srđan Pavlović @ 15.10.2012. 13:51 ] @
Neko je dobro "odvalio" malo iznad da objekat koji se krece mora da
proizvodi zvuk da bi se cuo prasak probijanja zvucnog zida.

Na nekim takmicenjima sam gadjao iz nekih jacih vazdusnih pusaka
(u field target disciplini), i brzina dijabole kod njih je i do 380 m/s.

Ta dijabola koja leti ne proizvodi zvuk, ali se krece nadzvucnom brzinom
i jasno se cuje prasak probijanja zvucnog zida dijabole, nesto slicno onom
"plasljivcu" pistolju sa onim crvenim kapislama.

Sto se merenja brzine tice, siguran sam da su kombinovali nekoliko metoda
i da raspolazu prilicno preciznim podacima kojom brzinom se kretao tokom
celog pada.
[ Java Beograd @ 15.10.2012. 14:09 ] @
Citat:
Srđan Pavlović:  Ta dijabola koja leti ne proizvodi zvuk, ali se krece nadzvucnom brzinom i jasno se cuje prasak probijanja zvucnog zida dijabole, nesto slicno onom "plasljivcu" pistolju sa onim crvenim kapislama.
Kad (u kom momentu) jasno čuješ prasak probijanja zvučnog zida kod ispaljivanja dijabole ?
[ anon70939 @ 15.10.2012. 14:35 ] @
Citat:
milivoje t:
ovo je ipak podvig coveka, jer treba naci nekog dovoljno ludog i dovoljno sposobnog da se baci sa te visine i kontrolisano prizemlji.

hm...

mislim da nije neki problem naci takvog.
Ja bih pristao za pola love koliko je on pristao :)
Ma pristao bih i besplatno... Možda bih i platio 100E

Citat:
Java Beograd: Kad (u kom momentu) jasno čuješ prasak probijanja zvučnog zida kod ispaljivanja dijabole ?

Ja nisam čuo kad bih ja pucao, ali bih čuo neko presecanje vazduha ako bih stajao negde sa strane između mete i puške.
Pri tom ne bih čuo prasak, nego neko presecanje vazduha. Je l' se to računa? :)
[ Srđan Pavlović @ 15.10.2012. 17:25 ] @
Citat:
Kad (u kom momentu) jasno čuješ prasak probijanja zvučnog zida kod ispaljivanja dijabole ?

Pa neposredno nakon opaljivanja... jace vazdusne puske ispaljuju dijabolu
brze od 343 m/s i onda imas taj prasak, bas se lepo cuje.

Primer:
http://www.youtube.com/watch?v=-hOGXWl6VnY

Bolji primer:
http://www.youtube.com/watch?v=_xUlRLceu9U&feature=related

@Coyote - ne, to je ono klasicno "zujanje" projektila koji cujes i kod
vazdusne i kod vatrenog oruzja kada proleti velikom brzinom pored tebe
projektil, probijanje zvunog zida se cuje kod vazdusne jako lepo, jer tamo
nema praska prilikom ispaljenja (eksplozije baruta), pa se lepo da cuti taj
prasak prouzrokovan samim probijanjem zvucnog zida.

Citat:
Ja nisam čuo kad bih ja pucao

Reci mi koju tacno vazdusnu imas, jer samo one vrlo jake ispaljuju
dijabolu brze od 343 metra u sekundi.

[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 15.10.2012. u 18:37 GMT+1]
[ Aleksandar Đokić @ 15.10.2012. 17:38 ] @
nisam vido da je stavio neko

http://www.b92.net/sport/pojed...10&dd=15&nav_id=651953
[ Vasastajić @ 16.10.2012. 06:58 ] @
Citat:
shadow-bg:  Probio zvucni zid jeste.

Voleo bih da mi ovde prisutni autoriteti pojasne razlike između ove i ove fizičke pojave.
Hvala!
[ shadow-bg @ 16.10.2012. 07:47 ] @
Citat:
Vasastajić: Voleo bih da mi ovde prisutni autoriteti pojasne razlike između ove i ove fizičke pojave.
Hvala!

Nema razlike. Prva je narodni izraz za drugu. Razlika je u terminologiji.
[ Java Beograd @ 16.10.2012. 08:07 ] @
Citat:
Srđan Pavlović:
Citat:

Pa neposredno nakon opaljivanja... jace vazdusne puske ispaljuju dijabolu
brze od 343 m/s i onda imas taj prasak, bas se lepo cuje.

Da li ti je, možda, samo malo, onako usput, palo na pamet da je to što se čuje ustvari oslobađanje sabijenog vazduha u cevi. Onaj isti vazduh koji je sabijen pa iskorišćen za ispaljivanje dijabole. Dakle, Ista fizička pojava koja prati i otvaranje flaše šampanjca. (Ako se unapred složimo da čep šampanjca ne probija zvučni zid).
[ StORM48 @ 16.10.2012. 11:35 ] @
Citat:
milivoje t: mislim da rusi civilima jos uvek iznajmljuju svoje migove 25, koji su jedini sposobni avioni da vas dovedu na tu visinu...

Nisu jedini. Ima još aviona, a neki su i malo bolje prilagođeni za te uslove, poput SR-71 Blackbird, koji na tim visinama može standardno da krstari, bez potrebe da se penje kao iz praćke, da bi kratko bio na tom nivou. 25-ica je jedini avion koji je većini dostupan (relativno gledano) za civilne svrhe. SR-71, X-15 i slični se baš i ne mogu pazariti nedeljom na Bubanj potoku.

BTW, iako sam rado ispratio ceo događaj, i meni ovo deluje prempumpano, a povlačenje paralela i dovođenje u istu ravan sa podvizima Nila Armstronga & co... pa to je degutantno.

Pozdrav
[ 3way @ 16.10.2012. 11:46 ] @
I Sr-71 i X-15 vise ne lete.
Cini mi se da je danas jedini avion koji moze da zadovolji kriterijum visine i brzine MiG-31.
[ boyan3001 @ 16.10.2012. 11:51 ] @
Citat:
shadow-bg:
Citat:
Vasastajić: Voleo bih da mi ovde prisutni autoriteti pojasne razlike između ove i ove fizičke pojave.
Hvala!

Nema razlike. Prva je narodni izraz za drugu. Razlika je u terminologiji.

Plus sto udarni talas, shock-wave, ne mora da nastane samo kretanjem brzim od zvuka, vec moze biti i posledica eksplozija ili nagle dekompresije.
[ shadow-bg @ 16.10.2012. 11:54 ] @
Ne mogu da govorim iz iskustva, ali citam po netu da postoje dovoljno jake vazdusne puske koje mogu da ispale dijabole brze od zvuka. A sa onog snimka sto je okacio, ako je autentican zvuk, ono mi deluje kao nadzvucno :)

A nadzvucni aerotunel je u principu velika vazdusna puska :)
[ Srđan Pavlović @ 16.10.2012. 12:35 ] @
Citat:
Java Beograd: Da li ti je, možda, samo malo, onako usput, palo na pamet da je to što se čuje ustvari oslobađanje sabijenog vazduha u cevi. Onaj isti vazduh koji je sabijen pa iskorišćen za ispaljivanje dijabole. Dakle, Ista fizička pojava koja prati i otvaranje flaše šampanjca. (Ako se unapred složimo da čep šampanjca ne probija zvučni zid).

Ne, to nije taj zvuk. Imao sam priliku da gadjam iz mnogo razlicitih vazdusnih pusaka,
izmedjuostalog i iz PcP vazdusnih pusaka, koje su gotovo necujne (samo opaljenje), i
znam o cemu govorim, i znam tacno kakav je zvuk samog mehanizma, i tog oslobadjanja
vazduha o kom govoris, ali i zvuk praska koji se cuje malo zatim kod probijanja zvucnog zida.

Deo arsenala iz kog sam gadjao na takmicenju, puska desno je turksa (Hatsan 125, sa
oprugom i dijabola kod nje ide brze od zvuka cuje se jasan prasak, skoro kao kada pucas
iz malokalibarke):

Dve puske levo, ne prva, nego one crne (FX), su PcP (Precharged pneumatic, nemaju oprugu
vec sabijeni gas), a ispaljuju dijabolu samo nesto ispod brzine zvuka, jer joj je tada putanja dokazano
preciznija nego kada ide nadzvucno pa su namerno ogranicene, i zvuk o kome ti pricas gotovo da ga
nema, iako su to i dalje vrlo jake puske).

Ne znam da li pricas iz iskustva, ali dobro se razlikuju zvuci i ako nisi imao priliku da probas, uzmi kod
nekoga Hatsana 125, pa pucaj sa laksom dijabolom (koja probija zvucni zid jer je ispali brze), a onda
sa istom puskom uzmi nesto tezu dijabolu sa kojom ne probija zvuci zid jer ne moze da je ispali brze
od oko 343 m/s, i znaces o cemu govorim.
[ Srđan Pavlović @ 16.10.2012. 12:56 ] @
Citat:
Any projectile moving through the air at a velocity greater than the speed of sound (332 to 340 m/s or 1,089 to 1,114 fps in dry, 18 C or 65 degree F air, depending on who one listens to) will create a supersonic crack. Temperature, humidity and atmospheric pressure variations play a role in raising or lowering the speed of sound by a small percentage. In a firearm which lacks a substantial muzzle report (being fired over an open field) the sound resembles the loud tearing of a bed sheet.

Two sounds are actually created, one from the front of the bullet, and one from the rear. Near trees and buildings the sound waves come back as a distinct crack or pop each time the speeding bullet passes some object with a vertical, reflective surface. Once the muzzle report has been diminished the supersonic boom becomes dominant. Curiously, the sounds will now appear to come from the target area, rather than the rifleman's position. Sound moves through our atmosphere at a relatively fixed rate. A sound wave will typically strike one ear a bit before the other.

The human brain is capable of detecting the difference in time between sound impacting one ear and then the other in an increment of as little as one/six-millionth of a second. With time and practice we soon learn to use this ability to pinpoint the source of a sound very accurately. Because a suppressed muzzle report is relatively quiet, the uninitiated will automatically home in on the loudest sound, which in this case is a sonic boom reflecting from the target area. The intense, sharp sound of the bullet's passage will seem much louder than the muzzle report to someone close to the flight path. Indeed, a rapidly moving .308 bullet will sound louder than a .22 LR pistol, to someone who is positioned a few feet from its flight path.

Smaller diameter bullets make less noise than larger diameter bullets. Supersonic is supersonic. A bullet traveling 366 m/s or 1,200 fps will make about the same noise as one traveling 1220 m/s or 4,000 fps. Projectiles that are .308 inch in diameter will be somewhat louder than .223 bullets. There is no technology which can remove the sound of a supersonic projectile, no matter what claims are made to the contrary.
[ StORM48 @ 16.10.2012. 17:12 ] @
A evo i "naučne" poente skoka:

"Feliks doneo 6 mlrd. $ Red Bulu"

Citat:
"Sve je marketing“, rekao je sponzor, osnivač Red Bula i jedan od zaslužnih za misiju "Red Bul Stratos" Diter Matešic.

Uloženih 50 miliona evra donelo je neverovatnih 12.000 odsto dobiti, istakao je analitičar robnih marki Gerhard Hrebiček bečkom dnevniku “Esterajh”.

Matešic je, kako konstatuje list, još jednom dokazao kako funkcioniše marketing.

"Red Bul" namerava da ima i dugoročne koristi od istorijskog skoka. Tako je Eurobrend procenio da je vrednost Red Bula bila do sada oko 14 milijardi evra, a nakon skoka je vrednost ove marke skočila na 17 milijardi evra.

RB ulaže u istraživanja zarad dobrobiti čovečanstva?? Da, da... my ass...

Pozdrav
[ boyan3001 @ 16.10.2012. 17:36 ] @
Uf kako se lako gadjaju ciframa... skoci to tako ocas posla za tri milijarde dok ovaj stigne do zemlje. :D
Nije sporno da je sve to i marketing za Red Bull, ali to nije nista novo, jer Red Bull takve dogadjaje sponzorise vec godinama. Ali hajpovanje oko toga kako je to sve samo vrhunska reklama za Red Bull i ama bas nista vise od toga, je blago receno retardirno i dostize visine o kojima su i Red Bull i Feliks mogli samo da sanjaju.

Inace ja bih bio srecan kada bi se marketing sprovodio na ovakav kulturan nacin. Vise mi ide na k. zasipanje reklamama na sto i jedan nacin nego sto je Red Bull bio sponzor ovakvog dogadjaja i na par mesta okacio svoje grafike.
[ Milos911 @ 16.10.2012. 18:30 ] @
Pomenu neko u temi da ovaj nije smeo da leti duze od x minuta. Jel zna neko zasto?
[ boyan3001 @ 16.10.2012. 18:41 ] @
Ako si mislio na komentar o 10 minuta leta, to je zbog zaliha kiseonika koje je imao sa sobom. Ali kontam da je tu bas racunato na duzi let usled ranijeg otvaranja padobrana, jer je on stigao do 1500m za manje o 4 i po minuta.
[ Srđan Pavlović @ 16.10.2012. 19:20 ] @
http://vukajlija.com/reakcije/29412
[ Horvat @ 16.10.2012. 20:09 ] @
je l bi neko pojasnio kako su oni "dobili" tih 6 milijardi? posto se ne pominje uopste davanje licenci za prenos uzivo, ili slicno, nego samo reklama (pa kontam toliko povecanje prodaje pica u roku od dva dana da je prodato pice vredno 6 milijardi??), tj prihod od reklama (no ne videh niti jednu drugu "reklamu" na padu,sem zenith-a, a tesko da su im oni kesirali 6 milijardi)
[ Shadowed @ 16.10.2012. 20:55 ] @
Pa.. To ide otprilike ovako.. Ljudi koji trguju akcijama znaju da ce vrednost akcija skociti nakon ovoga (tj. vrlo verovatno, ako se ne desi nista lose) i zbog toga ih kupuju pre dogadjaja i tokom njega. Zbog vece potraznje cena zapravo raste i vise. Zapravo, oni znaju da ce se bas to i desiti pa jos mahnitije kupuju.
Takodje, znaju da ce dobitak biti veci ako skok prodje kako treba, zato kupuju akcije i nakon skoka (bolje je kupiti kad poskupi 5% ako ocekujes da poskupi jos 10% nego iskulirati skroz). Zbog toga cena nastavi da raste i narednih par dana.

Sad.. Svi oni znaju da nece Red Bull imati zaista toliko povecanu zaradu i zato i kupuju da bi prodali kada je skuplje. Kad rast stane, onda ce polako poceti da prodaju a onda sve brze. Cena ce se verovatno stabilizovati malo iznad stare vrednosti.

Naravno, ima i onih koji su vec imali akcije pa ih prodaju kad su skupe i kupe nazad nakon sto hype prodje i ostane im razlika.
[ Java Beograd @ 17.10.2012. 07:30 ] @
Red Bull se ne kotira na berzi, dakle nije "Red Bull A.G." nego je "Red Bull GmbH". Dao sam ti minus.
[ Pirossi @ 17.10.2012. 09:19 ] @
vidi stvarno, GmbH mu po nemecki znači D.O.O.
[ Shadowed @ 17.10.2012. 09:45 ] @
Aha, u pravu si. Dobro, to generalno kako to funkcionise a ovde koliko vidim, samo je u pitanju procena.
[ boccio @ 17.10.2012. 09:51 ] @
Citat:
Horvat:
je l bi neko pojasnio kako su oni "dobili" tih 6 milijardi? posto se ne pominje uopste davanje licenci za prenos uzivo, ili slicno, nego samo reklama (pa kontam toliko povecanje prodaje pica u roku od dva dana da je prodato pice vredno 6 milijardi??), tj prihod od reklama (no ne videh niti jednu drugu "reklamu" na padu,sem zenith-a, a tesko da su im oni kesirali 6 milijardi)

Oni su dobili "istih" $6bn koje je Zuckerberg izgubio nakon FB IPO-a.

Uzgred:
http://translate.google.com/tr...82&hl=en&langpair=auto|en&tbb=1&ie=ISO-8859-1
Citat:

Calculations were switched to 1.8 billion TV sets and a billion connections to the live broadcast on the Internet. Comparisons were drawn to the last New Year's Concert of the Vienna Philharmonic, which acts against the Stratos project as a provincial event. The advertising value of the New Year's Concert is estimated at a range of 150 million households to 450 million euros. Extrapolated to the Stratos would be more than eight billion euros.
[ Horvat @ 17.10.2012. 17:59 ] @
znaci sviranje, k'o sto sam i mislio, hvala
[ CiM0beTa @ 01.11.2012. 17:58 ] @
Za vreme bombardovanja, nekada se govorilo, probijanje vazdusnog zida a nekada zvucnog zida.Ustanovljen je negde vec termin zvucni zid.I ako se zvuk prostire i kroz metal gde recimo nema vazduha. Isto tako, je zanimljivo kako se gustina vazduha povecava kako se priblizavao zemlji, pa mu se i brzina smanjivala. Ja to nisam vodio racuna, pa sam mislio da ce da se prepolovi na pola kad ga cimne padobran. :) Ipak, nadam se da ce dokumentarac biti i na nekoj analognoj frekvenciji uskoro.
[ Lavlja_Jazbina @ 21.02.2019. 21:31 ] @
Cistim bookmark pa nalete na Feliksa.Sta bi na kraju sa teorijama?

[ Miroslav Jeftić @ 22.02.2019. 07:28 ] @
Kliknuo nasumično i piše "mogli su to da snime u studiju", "moglo je to spektakularnije"... stvarno je teoretičar dao sve od sebe.
[ SASA M. @ 22.02.2019. 09:50 ] @
ja ne verujem da je on skocio uposte... mislim da je to njegov dubler, iz pouzdanih izvora sam cuo da je to ustvari skocila njegova baba, al nisu smeli da objave. ;0 lepo se vidi da se ne snalazi sa komandama, da izobliceno govori, i da se trese pri izlasku... plus nije izgovorio dogovoreni tekst prilikom skoka koji je nasa vlada napisala za tu priliku. prevara und obmana.