This means that the ‘plateau’ or ‘pause’ in global warming has now lasted for about the same time as the previous period when temperatures rose, 1980 to 1996. Before that, temperatures had been stable or declining for about 40 years.
Some climate scientists, such as Professor Phil Jones, director of the Climatic Research Unit at the University of East Anglia, last week dismissed the significance of the plateau, saying that 15 or 16 years is too short a period from which to draw conclusions.
Others disagreed. Professor Judith Curry, who is the head of the climate science department at America’s prestigious Georgia Tech university, told The Mail on Sunday that it was clear that the computer models used to predict future warming were ‘deeply flawed’.
Falsifikovana merenja, falicni modeli koje kontinuirano opovrgavaju empirijski podaci, sta je sledece? Sad kad se pisu nova poglvlja ceo taj gloal warming pokret izgleda kao potpuni FUD pokret sacice ludaka.
[ Dexic @ 14.10.2012. 23:03 ] @
Brojke ne lazu - ali lazu nacini na koje se one koriste.
Prosla zima je bila jaca od bilo koje u prethodnih 10+ godina (koliko sam ja oseetio) a proslo i pretproslo leto su bila toplija od prethodnih 10+. Medjutim prosek temperatura je opet tu negde, pa ispada da nije menjana temperatura :)
Ako je nekome to "dokaz" da nema zagrevanja, u stvari da nema losih vremenih promena, imamo veliki problem.
Takodje, koliko se ispituje zagusenost i vlaznost vazduha?
[ Java Beograd @ 15.10.2012. 07:34 ] @
Citat:
Dexic: Prosla zima je bila jaca od bilo koje u prethodnih 10+ godina (koliko sam ja oseetio)
Zapravo je prošla zima bila izuzetno blaga. Meni se česmica u dvorištu nije zaledila tokom celog novembra, decembra i januara ! Jedino je bilo hladno onih 20 dana u februaru - i to je sve. Utisak hladne zime je povećan činjenicom da su se najveće snežne padavine poklopile sa najnižim temperaturama, ali opet, ponavljam, sve je to trajalo samo 20 dana.
Citat:
mmix: Falsifikovana merenja, falicni modeli koje kontinuirano opovrgavaju empirijski podaci, sta je sledece? Sad kad se pisu nova poglvlja ceo taj gloal warming pokret izgleda kao potpuni FUD pokret sacice ludaka.
Falsifikovano ili ne, ludaci ili mudraci - može se polemisati. Ali činjenica je da snegova Kilimandžara više nema. Dal' je čo'ek kriv, il' sunce, il' nafta i ugalj - ne znam.
[ dava @ 15.10.2012. 08:08 ] @
Još kad bi objasnili ledu sa sjevernog pola, a i ovom sa Kilimandjara da je to samo FUD...
[ mmix @ 15.10.2012. 08:08 ] @
Citat:
Java Beograd: Falsifikovano ili ne, ludaci ili mudraci - može se polemisati. Ali činjenica je da snegova Kilimandžara više nema. Dal' je čo'ek kriv, il' sunce, il' nafta i ugalj - ne znam.
A jesi mozda nekad pomislio da je mozda sama zemlja "kriva"? I da su ti procesi mnogo komplikovaniji i kompleksniji od toga sto sacica primata misli da zna? I da su skale na kojima se todesava mnogo vece od uticaja 6 milijardi mrava.
Pitas se gde je sneg sa kilimandzara i arktika? Eno ga na antarktiku. Prosto se price uospte ne slazu, eco ratnici pokazuju kako je nestalo pola leda sa arktika a opet nivo mora se uopste nije podigao? Gde su je bar pola od onih 70m koliko bi satro poraslo more da se istopi arktik? Gde je onda sva ta voda? Po pricama klimatologa cela jadranska rivijera bi sad trebala da bude vodom. A opet nije.
Merenja srednje temperature zemlje su jedina merodavna za posledice globalnog otopljavanja. Statistika je tu neumoljiva, ako je temperatura ista i ako je negde toplije, onda je negde drugde hladnije, ako negde omdrzne vodu, drugde je smrzne, itd. Ali sumarno kolicina toplotne energije u biosferi se ne menja i od globalnog otopljavanja nema nista. Samo sad treba opravdati silne pare bacene u taj bunar...
[ Tyler Durden @ 15.10.2012. 08:09 ] @
Citat:
Falsifikovano ili ne, ludaci ili mudraci - može se polemisati. Ali činjenica je da snegova Kilimandžara više nema. Dal' je čo'ek kriv, il' sunce, il' nafta i ugalj - ne znam.
E, upravo to je i za mene najveći problem kada se priča kako je sve normalno a globalno zagrijevanje je patka.
Dakle, komadine leda se odvaljuju sa Arktika, sve je manje permafrosta, zona stalnog snijega na najvišim planinama svijeta je u stalnom povlačenju.... nešto se dešava, hebi ga!
edit: ok, mmix me pretekao gore sa nekim objašnjenjem... :)
[ dava @ 15.10.2012. 08:27 ] @
Ma kakvih 70m. De malo razmisli kolika količina vode bi bila potrebna da se sva površina planete koja je pod vodom podigne za 70m (da ne računamo djelove kopna koji bi bili poplavljeni)? Misliš da je ona uskladištena na polovima u tom ledu???
[ mmix @ 15.10.2012. 08:48 ] @
To nije moja tvrdnja, nemojmo izvrtati teze. Ja vec godinama slušam od klimatologa kako ce jadne male pacificke drzave da se podave kad se istopi arktik. Kad ono medjutim, ispada po poslednjim merenjima da je more poraslo 3mm za poslednjih 100 godina.
[ Boris Tadić @ 15.10.2012. 09:40 ] @
Globalno otupljivanje.
[ Dexic @ 15.10.2012. 15:44 ] @
Citat:
Java Beograd:
Zapravo je prošla zima bila izuzetno blaga. Meni se česmica u dvorištu nije zaledila tokom celog novembra, decembra i januara ! Jedino je bilo hladno onih 20 dana u februaru - i to je sve. Utisak hladne zime je povećan činjenicom da su se najveće snežne padavine poklopile sa najnižim temperaturama, ali opet, ponavljam, sve je to trajalo samo 20 dana.
Ali tih 20 dana (u stvari skoro ceo februar cirka) je bilo mnogo hladnije nego obicno.
Nebitno sto je prosek zime isti - extremi su veci. Dzaba ti prosek od 20*C, ako tih 20*C nikad ne vidis a imas pola godine 60*C, pola godine -20*C ;) A to se maltene desava... ima "normalan" prosek, ali ne i extremi, koji su sve ucestaliji.
[ Dexic @ 15.10.2012. 15:46 ] @
Citat:
mmix:
Merenja srednje temperature zemlje su jedina merodavna za posledice globalnog otopljavanja.
Bullsh@t :) Pretpostavljas da je hladnije tamo gde ima sta da se zaledi, a ne bilo gde.
[ ventura @ 15.10.2012. 15:50 ] @
Sasvim je moguće da se globalno zagrevanje dešava... Ali da li je za to zagrevanje kriv čovek, ili je to naprosto jedan prirodan ciklus, o tome možemo polemisati... Lično cenim da u toj celoj priči oko globalnog zagrevanja ima prilično mnogo love da bi neko iz akademije tek tako odustao od svega toga...
[ Shadowed @ 15.10.2012. 16:12 ] @
Ako dolazi do zagrevanja i ako je ono lose po nas, cak i ako je u pitanju prirodni ciklus, da li treba sedeti skrstenih ruku povodom toga (ako uopste mozemo ista da uradimo).
[ milivoje t @ 15.10.2012. 16:31 ] @
vrlo napaljeno stanoviste nekoga ko se ne bavi naukom i argumente ne predstavlja naucnim metodom. sta god da je istina, da dolazi do zagrevanja ili ne dolazi, postoji samo jedan ispravan nacin da se to pokaze, objavi i bude odobreno od naucne zajednice. naucni metod, hipoteze, dokazi, matematika. a to nisu novinski clanci ili dranje o zaveri.
ja sam tokom devedesetih imao na zidu poster iz casopisa nacionalna geografija. poster Arktika koji prikazuje granice leda snimljenog iz satelita negde osamdesetih i onda nakon 10 godina. led arktika je bio drasticno redukovan i otopljen, ali bas drasticno. ipak to je tzv. sea ice i njegovo topljenje ne utice na povecanje nivoa okeana i taj led se prvi otapa kada dolazi do otopljenja.
nesto se ocigledno desava sa ledom Arktika i to nesto vrlo akutno i radikalno. da li je globalno zagrevanje pod uticajem coveka ili nekakv planetarni ciklus, ne znam.
ali su mi price napaljenih navijaca i huligana sa obe strane, nistavne i prazne. dajte naucne radove pa da pricamo.
[ vujo032 @ 15.10.2012. 19:47 ] @
Ima i teorija da se to dešava ciklilčno, npr. na svakih par stotina godina,
te da će opet biti isto snega i leda, i da je ovo sve normalno,
vratiće se opet na staro, samo mi nećemo to dočekati
Ne sikirajte se mnogo oko toga
[ EmmaR @ 15.10.2012. 19:51 ] @
Milanković, Milanković, Milanković... čitajte čoveka, tj njegove radove.
Trčimo kao globalnom zahlađenju, novom ledenom dobu.
Problem, "mali" problemčić je u tome što prvo moramo da prođemo kroz privid globalnog otopljenja.
Da li ljudska vrsta ima uticaj na klimatske promene? - Da. Ali, ali... ne u toj meri kako se prikazuje. To što su čoveci ubrzali malčice proces (a kada kažem malčice, mislim za maximalno 50tak godinica), zanemarljivo je u odnosu na globalne procese koji nemaju baš nikakve veze sa, kao što neko napisa, 6 milijardi (krupnih) mrava.
I slonovi utiču na ekosistem, a samim tim na klimu. Svaka vrsta, u cilju svog opstanka, ima nesvesnu tendenciju da menja svoje životno okruženje, ali na kraju kada se sve sabere, konačan rezultat je NULA. Malčice, istina je, čoveci tu odskaču, ali opet taj rezultat je nešto iznad nule, a znatno, znatno manje od jedinice.
Međutim, izjava: Mi nismo krivi nije razlog da se sedi skrštenih ruku. Neće nas ubiti vreme, već zagađenost i to jako jako sporo. Pa, čak ni ovo drugo nije sasvim tačno; tačno je to da ćemo prestati da postojimo ovakvi kakvi smo.
Drastično različiti ciklusi nisu nikakva novost za planetu, samo što je od jednog do drugog extrema deli na stotine hiljada godina, u proseku. Kao što su postojali periodi kada je gotovo sve bilo pod snegom i ledom (mada ni ovo baš nije tačna interpretacija), tako su isto postojali periodi bez ledenih polarnih kapa, bez glečera, ... i bez snegova Kilimandžara.
Šta mislite: Kako su (stari) Rimljani i Grci pre samo dve hiljade godina mogli tokom cele godine da se šećkaju u onim "haljinicama"? Pa, odgovor je jednostavan: tada je bilo znatno toplije. Kada kažem toplije, mislim na prosečnu godišnju temperaturu a ne na to da su se kuvali na +50, već da su verovatno imali prijatnih 20 - 30 stepenu u toku cele godine (dnevna temperatura).
U pojedinim delovima sveta, temperature se beleže i konstantno prate tek nekih 150 godina, a negde možda i manje od 50 godina unazad. A šta je to, u odnosu na milione godina iza nas? Ništa. Samo velika baza mogućih statističkih grešaka.
Prošla zima jeste bila hladna ali ne i previše bogata snegom. Znate li u čemu je bio problem sa tim snegom? - Bio je suv, i džaba je on napadao onoliko, kada je to u stvari bilo kao da je napadao 3-4 puta u manjoj količini. Otopio se relativno brzo, a vode nisu dovoljno nadošle. Da je to bio vlažan sneg, kakav obično pada kod nas, to bi bile poplave neviđenih razmera. Evo vam i razlog za sušno leto: zemlja se nije dovoljno "napila" snežne vode, izostale padavine u letnjim mesecima (što i nije nešto baš neuobičajeno), i eto jake suše.
[ cika dacha @ 15.10.2012. 20:01 ] @
pre par godina sam citao u NG da samo 3% ugljen dioksida dolazi od coveka, auta, industije itd tj da tamo neki vulkan ispusti za 1nedelju vise ugljen diksida nego industrija za 1 godinu!
vise otrovima stetimo i planeti i nama samima!
[ ventura @ 15.10.2012. 23:45 ] @
Ovaj je dobar :)
[ Igor Gajic @ 16.10.2012. 00:02 ] @
Ovo vrlo vrlo lako moze da sklizne u teritoriju "teorija zavere"...
Moja pretpostavka da je sve to izmisljeno da bi se industrijskim zemljama koje proizvode (khm, Kina, khm, Azija) nametnuo porez koji placaju zapadnim zemljama, zapad bi uzivao u cistom zivotu a njihova ekonomija bi se izbalansirala...
Po meni altruizam je davno nestao iz savremenog sveta i zamenjen je sa pohlepom.
[ ventura @ 16.10.2012. 00:17 ] @
Citat:
Igor Gajic:
Moja pretpostavka da je sve to izmisljeno da bi se industrijskim zemljama koje proizvode (khm, Kina, khm, Azija) nametnuo porez koji placaju zapadnim zemljama, zapad bi uzivao u cistom zivotu a njihova ekonomija bi se izbalansirala...
Upravo je obrnuto... Nerazvijene zemlje proizvode karbon kredite, a razvijene te iste kredite kupuju... Dakle keš ide od razvijenih ka nerazvijenima...
Razvijene zemlje nemaju pravo da 'proizvode' CER-ove, već samo da kupuju.
[ Corona @ 16.10.2012. 06:03 ] @
Citat:
mmix:
A jesi mozda nekad pomislio da je mozda sama zemlja "kriva"? I da su ti procesi mnogo komplikovaniji i kompleksniji od toga sto sacica primata misli da zna? I da su skale na kojima se todesava mnogo vece od uticaja 6 milijardi mrava.
Pitas se gde je sneg sa kilimandzara i arktika? Eno ga na antarktiku. Prosto se price uospte ne slazu, eco ratnici pokazuju kako je nestalo pola leda sa arktika a opet nivo mora se uopste nije podigao? Gde su je bar pola od onih 70m koliko bi satro poraslo more da se istopi arktik? Gde je onda sva ta voda? Po pricama klimatologa cela jadranska rivijera bi sad trebala da bude vodom. A opet nije.
I ja sam se stalno pitao isto dok skoro nisam gledao jednu emisiju o klimi na Discovery-ju. Objasnjenje je vrlo prosto. Sante leda koje se tope sve vreme se nalaze u vodi. :) Sada vec naslucujes o cemu se radi. 90% tog leda je ispod nivoa mora i pritom je to cvrsto agregatno stanje vode pa i zauzima vecu zapreminu. Kada se otopi, okreni obrni dodje mu na isto. Karambol nastaje kada led sa kopna krene da se topi u vecoj meri...
I da smo 7 milijardi slonova ne bismo ostavljali neki trag na planetu. Posto nismo slonovi nego "ljudi" koja trose 90 milijardi barela nafte dnevno , uglja ne znam ni koliko, bacamo nuklearne bombe po svetu u poslednjih 70 godina kao da su pikavci itd. Mozemo da nabrajamo stetne uticaje ceo dan.
Iznad Atlantika se trenutno nalazi ogromna "rupa" u atmosferi koja se stalno siri i ne znaju tacan razlog zbog cega se to desava. Predpostavljaju da je zbog procesa promene magnetnih polova, koji su se dokazano menjali u proslosti. Onda Milankovicevi ciklusi takodje ulaze u jadnacinu o promeni klime. Sto se tice tekuce godine i klime verovatno ima uticaja i to sto je 2012. solarni maksimum.
[ Shadowed @ 16.10.2012. 06:45 ] @
Citat:
Corona: Iznad Atlantika se trenutno nalazi ogromna "rupa" u atmosferi koja se stalno siri i ne znaju tacan razlog zbog cega se to desava.
Da li te, kada dodjes u tu oblast, vakuum izvuce gore i izbaci u svemir?
[ Java Beograd @ 16.10.2012. 08:08 ] @
Citat:
Shadowed: Da li te, kada dodjes u tu oblast, vakuum izvuce gore i izbaci u svemir?
Naravno. Jer, kad je rupa u zemlji, ti nekontrolisano padneš dole. Kad je rupa u atmosferi, ti nekontrolisano odletiš gore.
[ Corona @ 16.10.2012. 08:18 ] @
Cinizam ftw... -.-
Pogresno sam se izrazio. Rec je o anomaliji u magnetnom omotacu Zemlje.
Dexic:
Prosla zima je bila jaca od bilo koje u prethodnih 10+ godina (koliko sam ja oseetio) a proslo i pretproslo leto su bila toplija od prethodnih 10+. Medjutim prosek temperatura je opet tu negde, pa ispada da nije menjana temperatura :)
Ne moze se "jacina" vremenskih prilika odmeravati prema osecaju.
Podaci su takvi da je recimo od 2011 "jace" bilo leto leto 2010, 2008, 2007 i 2006, to jest to su godine u kojima je u junu, julu i avgustu bilo vise dana sa temperaturom preko 30 stepeni. Eto, toliko o osecaju.
Isto vazi i za zimu, podaci su jos raznolikiji.
[ ventura @ 16.10.2012. 09:19 ] @
Citat:
Corona:bacamo nuklearne bombe po svetu u poslednjih 70 godina kao da su pikavci itd. M
Ovako to izgleda kad se sve nuklearne eksplozije od 1945 do danas prikažu na mapi:
Da, na to sam mislio. Samo koliko se ja secam emisije ona jos uvek nije zahvatala podrucje Juzne Amerike ali je bila blizu. :/ Neki teoreticari cak tvrde da na klimu i promene najdominantniji uticaj ima magnetni omotac Zemlje i kosmicki zraci, a da je uticaj coveka mnogo manji nego sto se misli, mada sumnjam. Najlakse je "uperiti prstom" u magnetno polje i nastaviti po starom. Sve ostalo kosta... Inace, ovogodisnje leto u Srbiji je najtoplije od kada se meri temperatura, bar tako kazu.
Citat:
dava
Ma kakvih 70m. De malo razmisli kolika količina vode bi bila potrebna da se sva površina planete koja je pod vodom podigne za 70m (da ne računamo djelove kopna koji bi bili poplavljeni)? Misliš da je ona uskladištena na polovima u tom ledu???
Neko je to verovatno racunao. Reci cu ti da npr. vode u Kanadskim jezerima ima toliko da bi hipoteticki prekrila povrsinu Severne Amerike.
Jedno je sigurno, ako ne uticemo na globalno zagrevanje potrovacemo se. Koga jos briga sto u Pacifiku pluta plasticni otpad povrsine 2 Teksasa, pocepan Ozonski omotac i ostale "kojestarije".
[Ovu poruku je menjao Corona dana 16.10.2012. u 12:36 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Corona dana 16.10.2012. u 12:43 GMT+1]
[ mmix @ 16.10.2012. 12:01 ] @
kako je to super kad je sve potaman pa se prica o ekoloskom odrzivom razvoju. Civilizacija je na cirka 30-40 godina od prvih ratova oko vode i hrane a mi pricamo o "za svaki slucaj da mi ne zagadjujemo" scenarijima? Zaista? Itekako je vazno da li ima ili nema globalnog otopljavnja i jos vaznije je da li mi imamo ili uopste i nemamo nikakav uticaj na to. Jer ako nemamo, onda zeleni treba malo da odje*u da bi se svet jos industrijalizovao i vise ljudi izvuklo iz apsolutnog siromastva da bi civilizacija kupila sebi bar jos koju deceniju relativnog mira u kojem moze da potrazi dugotrajnije resenje. Ili mislite da ce globalno krljanje da bude dobra stvar za ekologiju?
[ 3way @ 16.10.2012. 12:04 ] @
Citat:
Corona: Inace, ovogodisnje leto u Srbiji je najtoplije od kada se meri temperatura, bar tako kazu.
Zavisi sta podrazumevas pod "najtoplije leto". Ako je to najvisa izmerena temperatura - onda nije. Ako je odredjen broj dana sa temperaturom preko xx temperatura, onda je odlican kandidat.
[ Corona @ 16.10.2012. 12:42 ] @
Najtoplije leto u smislu najvece prosecne temperature.
@MMIX
Ako sam te dobro razumeo, mislim da kreces od pogresnih premisa.
Prvo nikakva industijalizacija siromasnih zemalja nece spreciti ratove. Mislim hoce, ali to bi znacilo da je svet jednostrano porobljen. Ratove ce izazvati ga oni koji visok standard vec imaju i koji nece pristati na manje. Krljanja ce itekako biti. Pogledaj samo Americku mornaricu. Imaju 10 nosaca aviona i jos 10 u izgradnji ili planu za izgradnju, verovatno za vijanje pirata. Ostale svetske sile imaju po jedan, i to uglavnom neki mali. Na sve to, veci standard u svetu > veca potrosnja svih resursa.
Drugo, da zeleni imaju moc da dugorocno sprece industrijski razvoj i da neko od mocnika njih slusa ne bismo bili u trenutnoj situaciji ni sa ekologijom a ni sa klimom verovatno.
[ 3way @ 16.10.2012. 12:44 ] @
Citat:
Corona: Najtoplije leto u smislu najvece prosecne temperature.
Corona: Prvo nikakva industijalizacija siromasnih zemalja nece spreciti ratove. Mislim hoce, ali to bi znacilo da je svet jednostrano porobljen. Ratove ce izazvati ga oni koji visok standard vec imaju i koji nece pristati na manje. Krljanja ce itekako biti. Pogledaj samo Americku mornaricu. Imaju 10 nosaca aviona i jos 10 u izgradnji ili planu za izgradnju, verovatno za vijanje pirata. Ostale svetske sile imaju po jedan, i to uglavnom neki mali. Na sve to, veci standard u svetu > veca potrosnja svih resursa.
Drugo, da zeleni imaju moc da dugorocno sprece industrijski razvoj i da neko od mocnika njih slusa ne bismo bili u trenutnoj situaciji ni sa ekologijom a ni sa klimom verovatno.
Da, ali i drasticno manji priliv nove populacije sto je glavni faktor destabilizacije. Sto je ekonomija razvijenija to porodice vise gravitiraju ka proseku od 1.4 deteta po porodici od kojih 1.3 doceka punoletstvo, nausprot drugoj skali od prosecno 10 dece od kojih 4 dozive punoletstvo. To je prosta biologija, sto su ti deca ugrozenija to ih vise pravis. Da tih 4 ne bi imalo novih 20 dece od kojih ce 8 kroz 30 godina biti ratnici sa macetama, moras da ih industrijalizujes da bi iz te industrijske klase izasao novi srednji sloj i drustvo se orijentisalo ka visim i cistijim tehnologijama kroz edukaciju i know-how koji ce se izgraditi. Niko nije iz slamnate kolibe usao u chip fab pa ni ovi sto su sad razvijeni. I tu su zeleni glavna kocnica jer zaboga zemlja se greje zbog toga i svi cemo pomreti. Nemackom drmaju sa neverovatnim uticajem, i jedino je par najvecih igraca uspelo da im se odupre globalno, ostali su veoma ograniceni kjotom. Zaludjeni evropljani cak imaju veoma konkretne namere da penalizuju svoje kompanije koje operisuci globalno generisu carbon footprint. Vise kazni i opterecenja, manje novhih investicija, manje poslova. Lako je mudrijasiti punog stomaka.
Ove ostale teorije zavere necu ni da komentarisem.
[ Corona @ 16.10.2012. 13:31 ] @
U pravu si za to sto kazes oko prodica i broja pravljenja dece ali, ti sto prave po petoro dece koja ce da vitlaju macetama nece napraviti invaziju na Francusku zbog resursa vec obrnuto. Upravo te visoko industrijalizovane zemlje gde se pravi malo dece su osvajaci. I sem sto im je po negde nivo kulture visok pa ne bacaju djubre sa terase, nesto ne vidim da im je stanje svesti na nekom visokom nivou. Evo jedna stvar koja mi je pala na pamet pre par godina. Hipoteticki, objavi se vest da je planeta na rubu propasti i da je jedini izlaz da npr. godinu dana ceo svet zivi bez struje, automobila i svih ostalih udobnosti modernog drustva da bi se spasili. Sta mislis, koliko mizeran procenat ljudi iz razvijenih zemalja bi pristao na to?
Evo o ovome pricam http://www.mindfully.org/Susta...mericans-Consume-24percent.htm
Apsolutno se slazem da kroz tehnoloski napredak kao i podizanjem nivoa svesti stanovnistva svet moze da bude bolje mesto, samo sto se to ne desava. Ovo je potrosacko drustvo, samo daj jos. To da drmaju Nemacku, verovatno najvise po medijima, ali nikakav razvoj ne usporavaju. Vecini velikih proizvodjaca prebrz razvoj ni ne odgovara. Jadne kompanije od zelenih, bogatije su svakim danom. Svakim danom imaju sve vecu proizvodnju, a posla je sve manje ne zato sto je proizvodnja sve manja, vec zato sto je covek sve manje potreban u procesu.
[ Flo33 @ 16.10.2012. 14:45 ] @
Neki dan sam pričao sa prijateljima o tome kako pre 20 godina nismo imali klimu, a i nije trebala, sada neću leti ni da idem negde u zatvoreni prostor koji nije klimatizovan. E, sad da li smo zaboravili, ili je to neki naš subjektivan osećaj, ili smo jednostavno evolucilari ne znam.
Drugo, sticajem okolnosti sam neki mesec proveo na platformi na sred Atlantika, i osećaj 30 stepeni je mnogo jači nego na kopnu. Dobro, ima i vlažnost vazduha uticaj, ali opet neki subjektivni osećaj.
Opet, to me ne brine toliko kao direktno zagađenje vode i zemlje. Da ste videli nekada naftnu mrlju u okeanu, šokirali bi se. Da ne govorim o SMEĆU, da smeću u okeanima. To je katastrofa koja će mnogo pre ostaviti posledice po planetu nego globalno zagrevanje.
Pozdrav
[ Igor Gajic @ 16.10.2012. 15:38 ] @
Citat:
Neki dan sam pričao sa prijateljima o tome kako pre 20 godina nismo imali klimu, a i nije trebala, sada neću leti ni da idem negde u zatvoreni prostor koji nije klimatizovan.
Kod mene kompjuter greje kao vuruna. Ako izgasim svu elektroniku po stanu temperatura leti je vrlo prijatna. Takodje tu je i faktor urbanizacije. Dovoljno je samo malo otici van grada, neko vece parce zelenila (ne mora biti pored reke) i temperatura je drasticno manja. Danas grade zgrade kao da ce unutra ziveti roboti/mravi a ne ljudska bica.
[ Dexic @ 16.10.2012. 16:37 ] @
Citat:
3way:
Citat:
Dexic:
Ne moze se "jacina" vremenskih prilika odmeravati prema osecaju.
Podaci su takvi da je recimo od 2011 "jace" bilo leto leto 2010, 2008, 2007 i 2006, to jest to su godine u kojima je u junu, julu i avgustu bilo vise dana sa temperaturom preko 30 stepeni. Eto, toliko o osecaju.
Isto vazi i za zimu, podaci su jos raznolikiji.
Mani prosek, bilo je uzasnih dana 2011. (mada ni ranija leta nisu bila divna)
I ponavljam - kao da je samo temperatura bitna.
[ Dexic @ 16.10.2012. 16:40 ] @
Citat:
mmix:
kako je to super kad je sve potaman pa se prica o ekoloskom odrzivom razvoju. Civilizacija je na cirka 30-40 godina od prvih ratova oko vode i hrane a mi pricamo o "za svaki slucaj da mi ne zagadjujemo" scenarijima? Zaista? Itekako je vazno da li ima ili nema globalnog otopljavnja i jos vaznije je da li mi imamo ili uopste i nemamo nikakav uticaj na to. Jer ako nemamo, onda zeleni treba malo da odje*u da bi se svet jos industrijalizovao i vise ljudi izvuklo iz apsolutnog siromastva da bi civilizacija kupila sebi bar jos koju deceniju relativnog mira u kojem moze da potrazi dugotrajnije resenje. Ili mislite da ce globalno krljanje da bude dobra stvar za ekologiju?
A zasto mislis da cak i da zeleni nisu u pravu da kretanje u zelenom smeru nije dobro za siromasne?
Tada ce moci da se naprave elektrane iz izvora koje ne moras drugima da placas, nece vecina novca ici onima koji prodaju naftu, nece se tako lako diktirati cena :)