Za mnoge poštovaoce i poznavaoce dobrog zalogaja, čajna kobasica je izuzetno cenjena dimljena mesna prerađevina. Priprema se od dobro usitnjenih kvalitetnih delova svinjskog i goveđeg mesa uz dodatke raznih začina. Stručnjaci kažu da je prvi recept za spremanje ove kobasice nastao u 19. veku, u poljskom gradu Darlovo ili, u to austrougarsko vreme, Rigenvaldu. Recept drži se od tog vremena u tajnosti.
Ali se zna da su majstori kulinarstva smešali jedno i drugo meso i nekoliko vrsta začina, dobro ga izmešali i sjedinili, a potom tom smesom napunili oprana creva i stavili kobasice da se dime. Tako su stajale više od mesec dana da se prirodno osuše i „sazru” na nekom zaštićenom a vetrovitom mestu, odnosno promaji.
Osušenu kobasicu, koja je mirisala na dim bukovog drveta, Poljaci su sekli na tanke listiće i služili je uz sir i svež hleb. Uživali su u ukusnim zalogajima, koji su im posebno prijali kad su ih zalivali gutljajima vrućeg čaja. Tako je i kobasica, zbog običaja serviranja narezaka ili sendviča pripremljenih od te kobasice u isto vreme kada se pio i čaj, i dobila ime „čajna”.
Link