[ Brodoplovac @ 21.10.2012. 16:02 ] @
Kako je čajna kobasica dobila ime? Ne verujem da negde postoji običaj konzumiranja čaja uz kobasicu. Pada mi na pamet da je:
- možda neka vrsta čaja sastojak čajne kobasice
- neka sličnost u procesu proizvodnje, pakovanja, transporta
- možda je ta kombinacija narodni lek za neku bolest

Imam osećaj da niko neće znati odgovor na ovo pitanje.
[ Backy @ 21.10.2012. 16:12 ] @
glasam za sve navedeno :D
[ Bojan Basic @ 21.10.2012. 16:37 ] @
Najrasprostranjenija teorija jeste da je svojevremeno bila korišćena za pravljenje sendviča koji su se jeli uz popodnevni čaj. Na engleskom se kaže Teewurst (ovo je zapravo — očito — nemački naziv, ali ta reč koristi se i u engleskom), pa dalje istražuj.
[ Horvat I @ 21.10.2012. 16:46 ] @
Dosad nisi prlmetio da se samo ta kobasa razlikuje od ostalihpo boji i podseča na cvetne čajeve koji su se jedini trošili u ovim krajevima
[ Brodoplovac @ 21.10.2012. 16:47 ] @
A, ja sam sve tipovao na Ruse. Kod njih je vrlo hladno, pa bi čaj i kobasica bili dobra kombinacija.

Evo kako izgleda teewurst. Već po izgledu bih rekao da je naša čajna kobasica ukusnija.


Citat:
Dosad nisi prlmetio da se samo ta kobasa razlikuje od ostalihpo boji i podseča na cvetne čajeve koji su se jedini trošili u ovim krajevima

Sve su mi iste. Ja, u stvari, već godinama izbegavam suhomesnate proizvode.

[Ovu poruku je menjao Brodoplovac dana 21.10.2012. u 17:59 GMT+1]
[ Bojan Basic @ 21.10.2012. 18:32 ] @
Citat:
Brodoplovac:
Evo kako izgleda teewurst.

Ne izgleda svugde tako. Ova, na primer, vizuelno veoma podseća na ovdašnju.
[ Boris Tadić @ 21.10.2012. 18:50 ] @
Isključivo uz grožđe na državni lebac, u kombinaciji papuča preko čarape tj. cipela ispod trenerke.
[ Mikky @ 21.10.2012. 20:32 ] @
Cajna kobasica je dobila ime jer je nastala u Kini ;)
[ JankoNIS @ 21.10.2012. 20:34 ] @
Mikky, oce prodas nalog?
[ mark87 @ 21.10.2012. 20:49 ] @
Za mnoge poštovaoce i poznavaoce dobrog zalogaja, čajna kobasica je izuzetno cenjena dimljena mesna prerađevina. Priprema se od dobro usitnjenih kvalitetnih delova svinjskog i goveđeg mesa uz dodatke raznih začina. Stručnjaci kažu da je prvi recept za spremanje ove kobasice nastao u 19. veku, u poljskom gradu Darlovo ili, u to austrougarsko vreme, Rigenvaldu. Recept drži se od tog vremena u tajnosti.
Ali se zna da su majstori kulinarstva smešali jedno i drugo meso i nekoliko vrsta začina, dobro ga izmešali i sjedinili, a potom tom smesom napunili oprana creva i stavili kobasice da se dime. Tako su stajale više od mesec dana da se prirodno osuše i „sazru” na nekom zaštićenom a vetrovitom mestu, odnosno promaji.
Osušenu kobasicu, koja je mirisala na dim bukovog drveta, Poljaci su sekli na tanke listiće i služili je uz sir i svež hleb. Uživali su u ukusnim zalogajima, koji su im posebno prijali kad su ih zalivali gutljajima vrućeg čaja. Tako je i kobasica, zbog običaja serviranja narezaka ili sendviča pripremljenih od te kobasice u isto vreme kada se pio i čaj, i dobila ime „čajna”.

Link
[ Miroslav Jeftić @ 21.10.2012. 21:17 ] @
A čajna pašteta?
[ Vasastajić @ 21.10.2012. 21:37 ] @
A šta 'čajna pašteta'?

Idi begaj, kakva bre, čajna pašteta!?

OVO je 'rana:

[ Brodoplovac @ 21.10.2012. 21:47 ] @
Ako se jetrena pašteta pravi od jetre, od čega se pravi đačka pašteta :)
[ Sonec @ 21.10.2012. 21:56 ] @
Ja sam juce shvatio, dok sam jeo u menzi, da se "pecenje" zove tako jer je "peceno" iliti zato sto se "pece" (kako je kome drago), zanimljiva stvar.
[ Mikky @ 21.10.2012. 22:49 ] @
Citat:
JankoNIS:
Mikky, oce prodas nalog? :)


Zavisi koliko nudis :)
[ Java Beograd @ 22.10.2012. 08:59 ] @
Ja pijem čaj uz čajnu kobasicu. Naravno, tu je i 'leba i putera.
[ pmv @ 22.10.2012. 11:30 ] @
Cajanka...