[ pisacc @ 20.11.2012. 12:39 ] @
Pročitao sam nekoliko tema koje se dotiču indukcionog kuvanja, ali nisam našao konkretne odgovore. Molim iskustva iz prve ruke od onih koji imaju indukcione ploče/šporete.

Dakle, da li se za indukciono kuvanje može koristiti ama baš svaki sud za koji se lepi magnet? Ja imam neko dobro posuđe na koje se nažalost ne lepi magnet, a imam i neke kineske krševe sa tankim limom na koje se lepi taj isti magnet. Pa me sada zanima da li recimo debljina lima ima nekog efekta na brzinu zagrevanja i snagu kuvanja, ili je to nebitno.

Ima li kakvih mana? Recimo da li mešate ručak sa metalnim kašikama (kao što ja imam običaj), i da li se preterano zagrevaju tom prilikom? I tako tome slično... iskustva iz prakse.
[ Java Beograd @ 20.11.2012. 12:44 ] @
Struja će se indukovati i u bakarnom sudu. Definitivno.
[ pisacc @ 20.11.2012. 23:54 ] @
Ja bih radije toplotu nego struju u serpi narocito kad mesam metalnom kasikom.

Nego, dal sad treba da zakljucim da se na bakar ne lepi magnet, ili...?
[ HeYoo @ 21.11.2012. 00:21 ] @

Teoretski svaki metal ce raditi ali je ipak bitno hoce li se kava skuvati za 3min ili 3 dana. Gubici su u ovom slucaju pozeljni pa dobre provodnike treba izbegavati. Bolji su oni na koji se magnet lepi zbog izrazenijeg povrsinskog efekta.
http://en.wikipedia.org/wiki/Induction_cooking
[ pisacc @ 20.12.2012. 16:13 ] @
Pošto nisam dobio konkretne odgovore, zaključio sam da ću morati sam sebi da odgovorim.

Pa sad odgovaram .

Kupio sam najjeftiniju ugradnu indukcionu ploču koju sam našao (Elektrolux) http://www.tehnomanija.rs/ugra...ugradna-ploca-ehd-30000-k.html, i evo iskustava:
1) Litar vode provri za 4:45 na 18cm indukcionoj "ringli", don na Hansa FCCX58236030 šporetu sa običnom staklokeramičkom to traje 7:30. Snaga indukcione je 1.8kW, a za ovu običnu nisam uspeo da nađem podatak, ali trebalo bi da je isto (u pitanju je dvozonska 12-18cm).
2) Kašika se ne zagreva sem na samom vrhu koji dodiruje dno. Treba paziti kada se proba toplo jelo tokom kuvanja, jer se može desiti da je kašika vrela iako jelo nije
3) Sud koji sam koristio (za testiranje na oba šporeta) je običan tipa metalac, na koji se lepi magnet, ništa debelo ali nije ni supertanko. Kada probam druge debljine lima, i druge materijale, preneću iskustva.

Ima i mana:
1) Zona grejanja je u stvari vrlo tanak krug unutar šerpe, otprilike obilazi na 2/3 poluprečnika šerpe. To ne predstavlja neki problem kada je u pitanju jelo koje se meša, ali ukoliko se ostavi nešto statično (i gusto) da se kuva duže vreme, vrlo je primetno da se više kuva upravo iznad te zone (čak i nabubri jelo tako da ostane rupa u sredini i 2-3cm uz ivicu šerpe)
[ bogdan.kecman @ 20.12.2012. 17:17 ] @
Citat:
pisacc
1) Zona grejanja je u stvari vrlo tanak krug unutar šerpe, otprilike obilazi na 2/3 poluprečnika šerpe. To ne predstavlja neki problem kada je u pitanju jelo koje se meša, ali ukoliko se ostavi nešto statično (i gusto) da se kuva duže vreme, vrlo je primetno da se više kuva upravo iznad te zone (čak i nabubri jelo tako da ostane rupa u sredini i 2-3cm uz ivicu šerpe)


to je dijametralno suprotno onome sto sam ja video, doduse samo jedan sporet (ako se dobro secam samsung) i samo jednom, ali serpa se grejala celom povrsinom dole + jedno 2-3cm u visinu, tiganj se grejao bukvalno ceo, tako da je moguce da ili nesto nije ok sa tom ringlom ili sto je vise moguce je da u toj serpi u dnu ima sendvic od 3 metala i da je postoji prsten od nekog koji bolje indukuje (na primer alu dno i celicni prsten u njemu) te se zato javlja taj efekat, probaj neko drugo posudje, trebalo bi da vec kod nas ima da se kupi posudje posebno oznaceno za indukciono grejanje, kupis jednu takvu serpu pa probas da li imas isti problem. Ja sam bas pre mesec dana morao da kupujem novi sporet i dobro sam razmisljao da li da idem sa obicnim ili indukcionim, i odlucio sam se za obicni posto nista od mog posudja ne radi kako valja na indukcionom (jer jeli 20+ godina imam klasicni sa staklenom plocom i oduvek kupujem posudje koje odgovara za tu vrstu sporeta) pa mi se nije menjalo celo posudje...

inace dobar test ti je obicna dzezva, stavi je na par razlicitih lokacija na ringli i gledaj kako se greje, trebalo bi cela da se greje (bar 1cm iznad ringle da joj se greju i stranice) i da se voda dosta brze ugreje nego na obicnoj ringli, takodje treba na svim pozicijama na ringli da se ponasa skoro isto (dakle nikakvi prstenovi, krugovi i slicno).. dzezva naravno "obicna" od prohroma, bez debelog dna i nikako ona zutocrvena bakarna sto ide u pesak!!

inace ja imam 2-3 metalac serpe, sve imaju sendvic dno
[ pisacc @ 20.12.2012. 19:48 ] @
Pa sad, verovatno postoji razlog zašto je ova indukciona tako jeftina u odnosu na ostale

Šerpa kad se pomeri sa centra "ringle", krug grejanja ostane centriran sa ringlom. Znači da je u pitanju indukcioni kalem u ringli koji ide ukrug.

Sve u svemu, za sada mi ta mana ne smeta mnogo kada se uporedi sa prednostima, odnosno za brzinom zagrevanja. Inače, može da se kuva i preko krpe ili neke prostirke, bude samo topla (od dna šerpe).
[ bogdan.kecman @ 21.12.2012. 01:35 ] @
Citat:
pisacc: Šerpa kad se pomeri sa centra "ringle", krug grejanja ostane centriran sa ringlom. Znači da je u pitanju indukcioni kalem u ringli koji ide ukrug.


definitivno ... no i ja sam samo video jedan tako da nisam ni blizu kompetentan .. (doduse video sam i neki indukcioni vok sto je tek bila zanimljiva stvar no ..)
[ pisacc @ 28.12.2012. 23:18 ] @
Eh, nikada se neću privići na ovo spajanje klimatizacije sa šporetima (i premeštanje ove teme u klimatizaciju). Dok je klimatizacija bila klimatizacija, čitao sam svaku poruku u tom delu foruma, sada ne čitam ništa jer je sve pretrpano stvarima koje me ne zanimaju.

No, evo novih podataka:

Merio sam brzinu kuvanja vode na plinskom šporetu, sa onom istom šerpom (18cm). Treba čitavih 5:50 na većoj plinskoj ringli (plamen taman poklapa celo dno do ivice šerpe, znači pasuje idealno), da voda provri. U toj prostoriji je doduše bilo prilično hladno (pošto se ne greje zimi) ali ne verujem da to predstavlja bitnu otežavajuću okolnost. Ako neko može, neka proveri na svom plinskom šporetu koliko mu treba da provri litar vode. (litar vode je taman kada se plastične flaša "Prolom" vode od 1.5 litara napuni/isprazni do onog useka) Pod vrenjem podrazumevam kada voda počne konstantno da ključa ravnomernim tempom i zvuk postane onako tup: (bućbućbuć), a ne dok je još oštar (kršrkrkrkkrkšršršrš) i bućka samo povremeno.

No, sada novih zapanjujućih podataka: Uzeo sam šerpu od 15 cm, stavio u nju litar vode, i postavio je na indukcionu ringlu od 18cm. Dobio sam prokuvanu vodu za samo 4:15!. To je za čitavih ~30 sekundi (11%) brže od šerpe od 18cm! A za čitavih 1:35 (27-37%) brže od plinskog šporeta. Ponovio sam nekoliko puta, svaki put je bilo 4:15. Nisam tada imao onu veću šerpu 18cm da probam i uporedim, tako da mi nije jasna ta razlika u vremenima. Možda je temperatura vode iz česme bila nešto veća (toplije vreme napolju), ali to ne može da napravi toliko razliku jer bi trebalo da bude veća čitavih 9 stepeni da bi se dobilo toliko ubrzanje. Možda je napon iz električne mreže sada bio veći, ali opet ne verujem da to pravi toliku razliku. Kada budem imao obe šerpe jednu pored druge, proveriću šta se dešava.

Sve u svemu, plinski šporet je apsolutno izgubio svaki smisao pored indukcione ringle. Najveća prednost plina u odnosu na grejne ringle (obične i staklokeramičke) je bila brzina zagrevanja, nikakva inertnost, i niska cena upotrebe. Sada sam malo računao, i zaključio da je indukciona ringla po ceni upotrebe najverovatnije isplativija od plina, a definitivno je brža! Naime, plinska boca 10kg ima 128kwh energije, a košta negde oko 1300din. Za te iste pare dobija se 144kwh struje u skupljoj i to plavoj tarifi (realno najveći broj domaćinstava završava u toj tarifi). Za one koji se zadržavaju u zelenoj tarifi, i za one koji kuvaju noću, svaka upotreba plina umesto indukcione ringle je krajnje besmislena

Ako uzmemo u obzir da indukcija u odnosu na plin najverovatnije ima i manje gubitaka tokom prenosa energije na posuđe (tako da se ona razlika u kwh efektivno produbljuje), onda plin definitivno ispada iz igre. A uz to je i opasan.

[Ovu poruku je menjao pisacc dana 29.12.2012. u 00:29 GMT+1]
[ micoboj @ 14.03.2013. 13:18 ] @
Kod Bošovog šporeta, a tako bi trebalo kod svakog indukcionog, grije se samo površina ringle koja je ispod posude, bez obzira kolika je posuda. Time je ušteda energije znatna.
[ astrea @ 29.12.2013. 08:36 ] @
Iako vec dugo niko ne odgovara, rekoh 'ajde da malo podgrejemo ovu temu. Mojoj lepsoj polovini upravo sam ovih dana priustio indukcionu plocu. Sada je ona upravo u fazi trazenja posudja - ono sto ima po kuci kao novo i kvalitetno nece da moze na indukcionoj ploci a ono sto je, po njenom misljenju, vec davno za bacanje funkcionise. Tako da je pocela, a i ja uz nju, da intenzivno trazi po radnjama sta ima od posudja koje bi bilo odgovarajuce. Da skratim, izbor u radnjama je vise nego mizeran - sve je tankozidno i bez ojacanog dna kako bi trebalo. Manjih posuda i loncica za kuvanje kafe jednostavno nema.
Inace prva iskustva sa kuvanjem su vrlo pozitivna. Neuobicajeno, u odnosu na dosadasnje nacine pripreme, je sto se pri kuvanju ukljucuje ventilator za hladjenje elektronike i induktora alki se svakako treba navici na taj novi zvuk.
[ rovaccccc @ 29.12.2013. 21:03 ] @
Zna li mi neko reci,ja imam siemens rerna + ploca,na ploci ima dvije vrste ringli,jedna je kao obicna a na drugoj pise "H" to bi znacilo halogena ili sta vec.
Koja je razlika medju njima,koja je efikasnija,ima li uopce razlike.
Jel ni jedna od ovih nije indukciona ili ....
[ Žika 11 @ 09.06.2015. 17:15 ] @
Jedno pitanje za stručnjake, kako bi se ponašao indukcioni špored na seoskoj mreži ? Pre svega se odnosi na činjenicu da postoje padovi napona i da se na klasičnom sporetu kafa kuva poprilično dugo. Odnosno da li bi tako loša struja pored uticaja na vreme kuvanja mogla da ošteti šporet / da li bi skratila vek trajanje elektronici i namotajima.
[ Žika 11 @ 21.09.2016. 13:22 ] @
Još malo pa godinu dana kako koristimo indukcionu ploču. U pitanju je WHIRLPOOL ACM 808-BA-WH. Kao i svaka indukcija izuzetno laka za upotrebu momentalno se reguliše temperatura i nema hrana gori ili iskipi. Ova ima neke senzore pa tako kad se nađe neka tečnost na njoj smanjuje snagu i javlja se alarm. Što se održavanja tiče daleko lakše nego klasične staklokeramičke , dakle ono što recimo iskipi ili se prospe neće da se zalepi za ploču, ne ostaju one ružne fleke (naročito vidljive na crnim pločama).
Ono što me je oduševilo su daleko kraća vremena spremanja hrane a naročito dok voda proključa. Recimo 2 dcl (1 šolja kafe) u džezvi treba oko 1 min i 23 sec do ključanja, 4 dcl vode oko 2 min i 24 sec dok 1 L vode u 15 cm šerpi treba oko 3 min i 38 sec. Kod komšije na klasičnoj staklokeramičkoj Gorenje ploči snage oko 2000 W trebalo je preko 12 minuta. Ista šerpa bez poklopca ista temp vode.


[ Horvat I @ 29.09.2016. 13:26 ] @
Citat:
pisacc:
Ima i mana:
1) Zona grejanja je u stvari vrlo tanak krug unutar šerpe, otprilike obilazi na 2/3 poluprečnika šerpe. To ne predstavlja neki problem kada je u pitanju jelo koje se meša, ali ukoliko se ostavi nešto statično (i gusto) da se kuva duže vreme, vrlo je primetno da se više kuva upravo iznad te zone (čak i nabubri jelo tako da ostane rupa u sredini i 2-3cm uz ivicu šerpe)

Ovo je i kod mene jedina mana bez obzira na debljinu dna posude, jaja na oko se moraju pojedinacno peći i u tučanom tiganju.
I uopšteno treba izbegavati pečenje u njima, eventualno u posudama dimenzija kalema.
[ zoran @ 09.10.2016. 00:05 ] @
Jela koja su homogena bi trebalo grejati na nižim temperaturama, dok retka i tečna mogu na većim snagama. Razlog je što se temperatura jela sporije širi ako je ono gušće, sporija je cirkulacija tečnosti unutar šerpe. Svemu ovome doprinosi i brže zagrevanje indukcijom.

Stoga dolazimo do zaključka da gušća jela mnogo brzo zagore ako se ostavi na jače podešenom.
Grubi primer: pasulj zagrevati na manjoj snazi, dok se supa može zagrevati na većoj snazi.

Ako je šerpa puno manja od nacrtanih ivica ringle nije problem, ali je problem ako je šerpa veća od nacrtanih ivica što će značiti da ivice i stranice šerpe se neće uopšte zagrevati.

Ako je šerpa manja od nacrtane ringle, neće se potrošiti utoliko više energije u nepovrat. Hoće, ali je to merljivo kao statistička greška.
Znači nije problem staviti manju šerpu nego što je nacrtana ringla.

Ako na ringli koja je uključena postoji indukcija (troši struju) dok nema šerpe na ringli - potrošnja je mizerna kao kada auto radi na leru. Čim se stavi šerpa počinje indukcija i samim tim opterećenje indukcionog kalema i potrošnja se povećava. Šerpa je opterećenje kao i ubrzanje kod automobila (grubi primer). Što je šerpa veća i opterećenje je veće (jednostavno objašnjeno da ne zalazimo u detalje i koliko je koja šerpa dobra). Ako se pretera sa veličinom šerpe u odnosu na nacrtanu ringlu na ploči, šerpa se neće ravnomerno zagrevati.

Ako stavite krpu ispod šerpe to znači da ste je odmakli od indukcionog kalema i samim tim oslabili indukciono polje, ali to neće uticati na prekomerno gubljenje energije (isto kao kada bi auto radio samo u leru). Šerpa treba da je što bliže indukcionom kalemu.


Ako je napon u gradskoj električnoj mreži niži, indukciona ploča će slabije grejati, ali neće potrošiti više energije, samo će biti potrebno malko više vremena da ugreje nego da je napon u gradskoj mreži dobar. Za samu elektroniku slabiji napon u mreži ne predstavlja problem, jer savremena elektronika to sve ispegla i dalje funkcioniše kako treba.
Znači da ako je napon u gradskoj električnoj mreži niži, vreme za zagrevanje šerpe će biti duže, ali ne toliko da će se drastično primetiti. Nećete ni primetiti, osim ako ste cepidlaka.

Ako ste "neverni Toma" po pitanju uštede energije naspram klasičnih ringli, znajte samo da običnoj ringli treba oko cirka (lupam) pola minute da tek počne da zagreva šerpu. Indukciona to radi već u prvim sekundama.
Kada šerpu skinete sa obične ringle, ringla je još uvek topla i poprilično vruća ... sva ova energija je bačena u "vetar". Sa indukcione ringle kada skinete šerpu ona je samo topla i mnogo manje energije će odati "u vetar".
Ovo su dve uštede, na početku i na kraju, pa ako istu energiju utroše to znači da je obična ringla ringla trošila 1kW 2 minuta a možda i duže, a indukciona trošila 1kW svega par sekundi.

A ono šta je u sredini, između početka i kraja kuvanja je prenos energije. O prenosu energije pročitaćete na svakom sajtu proizvođača indukcionih ploča. Kod indukcione je prenos energije direktan, a kod obične mehaničkim kontaktom što je mnogo sporije.

Mnoge žene na kraju kuvanja skinu šerpu sa ringle, a ringlu isključe tek kada se sete.
Kod indukcione čim se šerpa skine, u roku jedne sekunde prenos energije se obustavlja. I ne morate gasiti grejno mesto, samo će se ugasiti skorz nakon određenog vremena (zavisi od proizvođača) u svakom slučaju čim šerpu skinete sa ringle, ona će raditi kao auto na leru. To se ne dešava kod obične.

Ja veoma retko kuvam (ustvari nikako) i ne znam koja šerpa je dobra za indukcionu.
Znam samo da u nekoj staroj inox džezvi koja kao da je od papira toliko je tanka, voda za kafu provri brže nego u mikrotalasnoj.
[ Žika 11 @ 22.10.2016. 20:57 ] @
Zorane lepo napisano.
Mada sam kod mene primetio da indukcija radi i kad je džezva na par milimetara udaljena od ploče.
Skoro sam stavio kafu na klasičnoj stakokeramičkoj ploči i poludeo. Poludeo čekajući da provri uz to se pošteno preznojio. Trajalo je kao čitava večnost.
[ Žika 11 @ 06.12.2016. 16:07 ] @
Očekivao sam da će teža posuda sa debelim dnom (i više gvožđa u njemu) da brže zagreje vodu do ključanja. Međutim realnost drugačija i šerpa (Metalac) sa tankim dnom i oko 103 g manje težine istu količinu vode zagreje za 9 sekundi manje.


BerghomeMetalac
[ Žika 11 @ 08.09.2017. 16:55 ] @
Za selo kupljen rešo Gorenje ICE2000SP 2100 W , osam nivoa snage od 400W do 2100 W ili osam nivoa temperature od 60-240 C, tajmer.
Uopređivao sam sa gore pomenutom Whirlpool indukcijom i recimo 4 dl vode u džezvi provri za 1 min 58 s , Whirlpool 2 min 24 s dalje litar vode u šerpi Gorenju treba 3 min 9 s , Wirlpool na velikoj flexi cook ringli 2 min 59 s.


[ Žika 11 @ 12.09.2017. 20:11 ] @
Isprobano na slaboj ili lošoj struji. Savršeno se ponaša (kao i u Bg) kao da mu promene napona ne smetaju. Identična vremena da prokuva voda.
Razlika u odnosu na klasičan šporet (sa ringlama) neverovatna, ovde na selu treba 15-20 minuta da prokuva voda dok indukcija završi za 2min.
Spremanje hrane takođe daleko kraće i ravnomerno se sve kuva/ prži.
Sve preporuke za indukciju gde je loša struja.
Posle provere na redu je kupovina indukcione ploče.
[ Žika 11 @ 01.01.2018. 21:39 ] @
Evo skoro 4 meseca i rešo radi bez problema na lošu seosku struju. Čak bi dodao fantastično, lepo pegla padove napona i nema nikakvih promena u radu. Dok klasičan šporet čas greje čas ne i ako se ne pazi svo vreme vrlo lako zagori. Ovde se pusti na slabu vatru i jelo se krčka.