[ Igor Gajic @ 25.11.2012. 19:06 ] @
Gledajuci statistiku za 2012. godinu, vidi se da je ekonomska situacija u Srbiji dramaticno gora nego 2011.

Robna razmena sa inostranstvom je manja za citavih 30%. Prodaja automobila je manja iz godine u godinu, a nas je manje svake godine za 30.000 ljudi (mada je ovo sigurno manja cifra od realne), sa tendencijom naglog skoka (posto imamo jako staru populaciju)....

Imam osecaj da bi nas neka buduca kriza, kao ona iz 2008., izbrisala ekonomski, i svela na nivo Liberije...

Gde je dno? Da li se nazire neka promena u skorijoj buducnosti?

^ preuzeto sa: http://www.vrelegume.rs/barometar.php
[ Dexic @ 25.11.2012. 19:18 ] @
To sto je uvoz automobila manji je pozitivna stvar - ionako nemaju gde da se parkiraju osim na NBG. Takodje znaci da se ljudi manje glupiraju uzimajuci kredite za iste.

Jos kad bi i uvoz nafte i gasa bio manji pa da nemamo toiiki deficit.

Imaj na umu da ko zna koji kurs dolara se koristi za razne periode. A osim nafte i gasa skoro sve je izrazeno u evrima i to sto je mozda razlika u dolarima 33% ne mora da znaci da je stvarna razmena opala 33%, vec moze biti i upola manja. (mada sumnjam, evro se pomerao 20% - 1.2<>1.5)

Koliko imamo manju populaciju - samo po natalitetu je 30.000 manje ili je populacija 30.000 manja? Koliko jos ljudi pobegne da radi van?
Samo smanjenje populacije kao brojka ne vidim zasto je problem, ali smanjenje onih koji mogu nesto da zarade (posto se ovde ionako nista ne pravi vise sem ponekog softvera i u agraru) jeste.
[ ventura @ 25.11.2012. 19:49 ] @
@Igor Gajic:
Nije sve u nama, ima nešto i u svetskoj ekonomskoj krizi. Maltene svaka ekonomija sveta trenutno krahira, recesija na sve strane, razvijene zemlje bankrotiraju - Irska, Island, Grčka.. Ozbiljne države na rubu bankrotstva - Japan, Francuska.. Zajedno sa manje ozbiljnima - Španija, Italija.. Najmoćnija država i ekonomija sveta u padu i recesiji... Nije Srbija na Marsu, pa da je ne dotiču te stvari.

Nerealno je u ovakvoj situaciji očekivati da ekonomija Srbije bude u porastu ili čak u stagnaciji.
[ Vasastajić @ 25.11.2012. 20:38 ] @
Citat:
Igor Gajic:

Gde je dno? Da li se nazire neka promena u skorijoj buducnosti?

Nema dna! Kakvo, bre, dno sa OVAKVIM TEMPOM:
Nova Vlada zadužuje Srbiju 130 evra po sekundi

Dobro je što nisi precizir'o predznak budućih promena, a promene sa navedenim tempom su izvesne ZASIGURNO.
[ Miroslav Jeftić @ 25.11.2012. 20:45 ] @
Staro pitanje

[ Igor Gajic @ 25.11.2012. 21:32 ] @
Prosecna starost u Srbiji je trenutno 41.2 godine, s tim da ce do 2030. 25% stanovnika biti starije od 65 godina Izvor

A prosecan zivotni vek 74 godine Izvor U prevodu, jako smo stara nacija, i zivotni vek ce biti kraci kako se pogorsava ekonomska situacija. Ljudi ce ici dalje odavde, ne samo da ce biti veci mortalitet vec ce i emigracija biti dosta veca. I ono malo inteligencije sto je ostalo ovde potrazice srecu u svetu.

Demografski, pucamo ko zvecke.

Zaduzujemo se kao da sutra ne postoji i kamate su ogromne, a na svakog penzionera dolazi jedva jedan zaposleni.

@Miroslav
Srbija je po industrijskoj proizvodnji daleko od 1989. godine.

Industrijska proizvodnja nažalost još ne može da dostigne ni 40 odsto onoga što se prizvodilo u, kako brojke pokazuju, našoj najboljoj godini - 1989. Izvor

[ ventura @ 25.11.2012. 21:37 ] @
Citat:
Igor Gajic: Prosecna starost u Srbiji je trenutno 41.2 godine, s tim da ce do 2030. 25% stanovnika biti starije od 65 godina Izvor

A prosecan zivotni vek 74 godine Izvor U prevodu, jako smo stara nacija, i zivotni vek ce biti kraci kako se pogorsava ekonomska situacija. Ljudi ce ici dalje odavde, ne samo da ce biti veci mortalitet vec ce i emigracija biti dosta veca. I ono malo inteligencije sto je ostalo ovde potrazice srecu u svetu.

Misliš da je to neka specifičnost za Srbiju? Da je Srbija neki izuzetak?
[ Igor Gajic @ 25.11.2012. 21:42 ] @
Srbija nije izuzetak. Cela Evropa je u takvoj situaciji, ali ovde je prilicno losa. Moze se reci da smo najlosiji od losih.

Ali ovde nema nikakve inicijative za poboljsanje situacije. J****na kolica za dete kostaju 400+ eura, stvari za decu su skuplje ovde nego u Svajcarskoj (!!!!)

U Hrvatskoj : Stručnjaci predlažu: Rođenje djeteta treba plaćati 10.000 eura
[ Aleksandar Đokić @ 25.11.2012. 21:44 ] @
bolje da se vec jednom dodirne to dno pa onda da vidimo sta cemo, a ne ovako od danas do sutra (do nove vlade)
[ Boris Tadić @ 25.11.2012. 21:51 ] @
Naziru se promene u jesen 2026.

Dotle ti ostaje da nađeš neku što je svratila ovde da popravi zube i da te kulturološki šlogira dok čekaš papire, da ti pušta Sinana i Dženana za buđenje i pred spavanje, pošto pismene jedinke uglavnom odavno zarađuju dovoljno da tamo popravljaju zube i ne vraćaju se među ovoliko "duševne" ljude ni sa nogama napred.

Dvoje su se tako smuvali ;)
[ ventura @ 25.11.2012. 22:12 ] @
Citat:
Igor Gajic: J****na kolica za dete kostaju 400+ eura, stvari za decu su skuplje ovde nego u Svajcarskoj (!!!!)

A da preskočimo malo tu jeftinu patetiku?

Kolica za dete u Srbiji možeš da kupiš i za manje od 50 evra, a možeš i za više od 1500 evra... Imaš izbor, pa se opružiš prema novčaniku i željama.

Ne znam koliko koštaju stvari za decu u Švajcarskoj, ali kad se podvuče generalna cifra, nema šanse da je Švajcarska jeftinija. Ako sad uzmeš da tražiš, sigurno ćeš naći neki paket pelena ili bočicu hrane jeftiniju nego u Srbiji (i obrnuto), ali kada uprosečiš ceo budžet, mogu da ti garantujem da je u Srbiji sve jeftinije.
[ Igor Gajic @ 25.11.2012. 22:16 ] @
Mozda se i prodje jeftinije u Srbiji, u konacnom iznosu. Ali porediti uslove, procenat od plate koji od na sve to... Tesko da je ovde lakse.
[ Homer J. Simpson @ 25.11.2012. 22:24 ] @
Citat:
Igor Gajic:
Prosecna starost u Srbiji je trenutno 41.2 godine, s tim da ce do 2030. 25% stanovnika biti starije od 65 godina Izvor

Zaduzujemo se kao da sutra ne postoji i kamate su ogromne, a na svakog penzionera dolazi jedva jedan zaposleni.

Gledaj na to sa vedrije strane: bar niko nece vracati te kredite.
[ Ivan Dimkovic @ 25.11.2012. 22:38 ] @
Citat:
Igor Gajic
Mozda se i prodje jeftinije u Srbiji, u konacnom iznosu. Ali porediti uslove, procenat od plate koji od na sve to... Tesko da je ovde lakse.

Ma sta kazes :-) Od Svajcarske tesko da je lakse? Koristeci istu logiku, dolazimo do jos ociglednih zakljucaka - tesko da je lakse i od Japana, Svedske, Nemacke, Holandije, USA, Singapura, Kanade, Australije, Danske, Francuske, UK, ...

Ono, porediti Srbiju, koja spada u zemlje u razvoju sa zivotnim standardom koji je medju nizima u Evropi, sa Svajcarskom - koja spada u zemlje sa najvisim zivotnim standardom na svetu je totalno promaseno poredjenje.

Ako hoces da poredis ekonomiju Srbije - poredi je sa iole uporedivim ekonomijama, dakle sa Bosnom, Makedonijom, Hrvatskom, Bugarskom, Rumunijom i sl... a ne sa najrazvijenijim zemljama sveta koje su ekonomski ispred Srbije bar par decenija ako ne i vise.
[ Dexic @ 25.11.2012. 22:39 ] @
Citat:
ventura:
A da preskočimo malo tu jeftinu patetiku?

Kolica za dete u Srbiji možeš da kupiš i za manje od 50 evra, a možeš i za više od 1500 evra... Imaš izbor, pa se opružiš prema novčaniku i željama.

Ne znam koliko koštaju stvari za decu u Švajcarskoj, ali kad se podvuče generalna cifra, nema šanse da je Švajcarska jeftinija. Ako sad uzmeš da tražiš, sigurno ćeš naći neki paket pelena ili bočicu hrane jeftiniju nego u Srbiji (i obrnuto), ali kada uprosečiš ceo budžet, mogu da ti garantujem da je u Srbiji sve jeftinije.

Ne znam za kolica ali kad vidim da u Svajcarskoj mogu da nadjem odlicne (obicne) majice za <10CHF a ovde po toj ceni mogu samo na pijaci nesto najprostije ili u New Yorkeru nesto najgore - mislim....
[ Nemanja @ 25.11.2012. 22:47 ] @
A koliko iznose mesecni troskovi za stan i osiguranje u CH ? Ne znam sto porediti Srbiju sa Svajcarskom, sa njom se ne mogu porediti ni mnogo razvijenije zemlje, u stvari jedini bogatije zemlje su one sa naftom ...

Apropo majice ... pa ima tema o trznom centru u Indjiji gde sve jeftine stvari pokupe prodavci sa sebe i svoje ... znaci bilo bi to i u Srbiji da nije sprskog poslovnog modela.
[ ventura @ 25.11.2012. 22:50 ] @
Citat:
Dexic: Ne znam za kolica ali kad vidim da u Svajcarskoj mogu da nadjem odlicne (obicne) majice za <10CHF a ovde po toj ceni mogu samo na pijaci nesto najprostije ili u New Yorkeru nesto najgore - mislim....

Znaš kako kažu - kod komšije je trava uvek zelenija...

Inače poznata je činjenica da majice koje se prodaju u Švajcarskoj šiju Švajcarci lično, a ove što prodaju kod nas Kinezi, pa otuda razlika u kvalitetu...
[ Ivan Dimkovic @ 25.11.2012. 22:55 ] @
Veca konkurencija na trzistu = manje cene.

Koliko uvoznika brendovanih majica imas u Svajcarskoj? Verovatno mali milion. Koliko u Srbiji? Verovatno mogu da se prebroje na prste jedne ruke, mozda dve.

[ Homer J. Simpson @ 25.11.2012. 23:06 ] @
A ko je kriv za to?
[ Dexic @ 26.11.2012. 00:19 ] @
Citat:
ventura:
Citat:
Dexic: Ne znam za kolica ali kad vidim da u Svajcarskoj mogu da nadjem odlicne (obicne) majice za <10CHF a ovde po toj ceni mogu samo na pijaci nesto najprostije ili u New Yorkeru nesto najgore - mislim....

Znaš kako kažu - kod komšije je trava uvek zelenija...

Inače poznata je činjenica da majice koje se prodaju u Švajcarskoj šiju Švajcarci lično, a ove što prodaju kod nas Kinezi, pa otuda razlika u kvalitetu...

Aha - i onda pitanje po kojoj logici je kod nas skuplje
?

Nisi shvatio da u Svici ne postoji "kvalitet" (tj. nedostatak istog) kao kod nas - pa se opet stvari nadju jeftinije i to sa skupljom radnom snagom?

@Nemanja, koliko ima stvari kod nas ispada da je premalo stvari moguce da se nadje na popustu (i sa vezama) - dok vani mogu ne samo lokalci vec i gomila Srba doci i kupiti jeftinije i OPET ostane da se ne proda?
Kad vidim koliko su pune prodavnice robe kod nas (nikakve doduse u 99.99% slucajeva), kako da verujem da stignu a pokupe sve to sa vezama?
[ ventura @ 26.11.2012. 00:22 ] @
Citat:
Dexic
Nisi shvatio da u Svici ne postoji "kvalitet" (tj. nedostatak istog) kao kod nas...

Onda mora da su mi se pričinili svi oni silni ulični prodavci, pogotovo ona gospoda iz Nigerije koji prodaju visoko kvalitetnu robu na čaršafima... Kao i gomila Kineza koji u radnjama i 'radnjama' prodaju svoju robu... Mora da je u pitanju neka fatamorgana...
[ Bata @ 26.11.2012. 07:16 ] @
dno Srbije je u Albaniji !

šta ste se bre unezverili, pa vidite kako lepo ljudi žive i u afričkim idiličnim državama, ima još mnogo da se pada do dna.

što se tiče onog pominjanog i prežvakanog starenja populacije, sve će to da se prirodnim putem popravi na jedan od dva načina:

1. u nekom momentu će, usled osiromašenja, prosečna obrazovanost da se sroza na nivo koji omogućava veliki natalitet
(za vas koji imate ambiciozne planove za vašu decu, zanimanje (srpske) budućnosti - sveštenik !
ništa ne cveta u siromašnim i neobrazovanim društvima kao religija )

ili verovatnije

2. u nekom momentu će Srbija (ono što od nje ostane, teritorijalno ili konceptualno govoreći, svejedno) da ipak bude aneksirana
u EU (možda ne zvanično, ali sigurno praktično), sa namenom da bude zona za neželjeni tip imigranata, i vezano sa tim neželjeni tip industrije.

naravno, sav taj pretpostavljeni plus stanovništva će i dalje biti u Beogradu, tj favelama koje ga okružuju, uz poneku radničku koloniju
u zonama exploatisanja prirodnih sirovina. ( i Nikl naravno, nemojte biti u lažnom uverenju da se to neće dogoditi)
[ Kovacevic Vladimir @ 26.11.2012. 08:50 ] @
http://www.novosti.rs/vesti/na...ajveca-stavka-u-kucnom-budzetu

Mnogo spominjane 1989. godine sam kupio Yugo-55 (nov) za keš i imao godišnje nekoliko kila (viška) DEM za obnovu muzičkog instrumentarija iz uvoza!

Sveznajući (prepametni) će nam sigurno razjasniti odakle i kako se desio sunovrat opšteg standarda u zemlji seljaka, sa agrarnim potencijalom/resursima za koju su Japanci (i ostali) tvrdili da može ishraniti Evropu.

Pozdrav

[ zmau @ 26.11.2012. 09:01 ] @
Zašto bre toliki ljudi mrtvi ozbiljni misle da postoji nekakvo dno ispod kojeg nema dalje ? To nikako ne kapiram.

Citat:
Dok se u svetu na kupovinu hrane i pića izdvaja između 15 i 20 odsto mesečnih primanja, u Srbiji je taj udeo i do tri puta veći.
(Citat iz linkovanog teksta iz Novosti.)
Evo je još jedna šarena laža koju mnogi baš ozbiljno shvataju. Fakat : u većem delu sveta manje više sva zarada ide na hranu. I Srbija je ekonomski među razvijenijim zemljama u svetu.
Samo me živo zanima da li je po jaukanju najjača.
[ Igor Gajic @ 26.11.2012. 09:35 ] @
@zmau

[ Nemanja @ 26.11.2012. 09:37 ] @
Citat:
Dexic

@Nemanja, koliko ima stvari kod nas ispada da je premalo stvari moguce da se nadje na popustu (i sa vezama) - dok vani mogu ne samo lokalci vec i gomila Srba doci i kupiti jeftinije i OPET ostane da se ne proda?
Kad vidim koliko su pune prodavnice robe kod nas (nikakve doduse u 99.99% slucajeva), kako da verujem da stignu a pokupe sve to sa vezama?

Dok sam pisao prvu poruku istovremeno je i @Dimkovic odgovorio ... Princip ponude i potraznje i broja distributera ... Ako postoje samo dve firme koje su generalni uvoznici za vecinu od tih desetak brendova prisutnih u Srbiji, sigurno da se nece klati, isto bi bilo u bilo kojoj zemlji.
[ Dexic @ 26.11.2012. 10:12 ] @
Citat:
ventura:
Citat:
Dexic
Nisi shvatio da u Svici ne postoji "kvalitet" (tj. nedostatak istog) kao kod nas...

Onda mora da su mi se pričinili svi oni silni ulični prodavci, pogotovo ona gospoda iz Nigerije koji prodaju visoko kvalitetnu robu na čaršafima... Kao i gomila Kineza koji u radnjama i 'radnjama' prodaju svoju robu... Mora da je u pitanju neka fatamorgana...

Ti stvarno izgleda ne znas sta je kvalitet.
Ne brine me da li je u "radnjama" ili radnjama ili na pijaci - gledam kakve su stvari. Ovo kod Kineza, i na pijacama je prilicno ispod kvaliteta u Svici.
[ Dexic @ 26.11.2012. 10:19 ] @
Pa kakve to veze ima sa popustima tj. sa kolicinom robe na ozbiljinjem popustu?

U Nemackoj stignu i radnici da kupe sta zele, i svima preko veze da uzmu i prodaje se roba sa velikim popustima i opet ostane robe za bacanje bukvalno (u stvari manimo Nemacku, i u Austriji ima toga a Austrija ipak nije neka ogromna zemlja kao DE/UK/FR)
Sa druge strane kod nas gomila robe stalno po rafovima, a nikada na stvarnim popustima - znaci ili je smesna kolicina robe na nekom popustu )mozda princip - zalazi radnika da ima koristi?) ili je uopste nema, kad se ne nadje nikada u prodaji?
To sto ima veca konkurencija u Nemackoj bi imalo smisla da kod nas nema previse robe po rafovima, ovako...
[ Wajda.W @ 26.11.2012. 11:00 ] @
Da li neko meni moze da objasni ovaj potez drzave:
http://www.blic.rs/Vesti/Ekono...ona-dolara-za-obnovu-Zeleznice

Mislim, budimo realni, odakle nama te pare?
A i da ih recimo imamo, zar ne bi bilo bolje da smo stekali 5 godina pa onda to uradili, ustedeli bi to za kamatu, nego ovako?
Sta ce to nama ova poboljsanja znacajno bolje doneti nego da se dese kasnije po povoljnijoj ceni?
[ Ivan Dimkovic @ 26.11.2012. 11:08 ] @
@Dexic,

Ima smisla zato sto je standard u Srbiji nizak i kupovina neke robe je stisljiva, a neke nestisljiva.

Brendiranu robu kupuje mali % ljudi, koji bi verovatno kupovali brendiranu robu bez obzira na cenu - i zbog toga se tom malom broju uvoznika isplati da odrzavaju status quo.

Drugo, jeftine cene robe po DE/CH/... su samo za van-sezonske stvari, kada krenu rasprodaje - pa pantalone od 100 EUR padnu na 30-40 EUR. Opet, to sve funkcionise zato sto postoji dovoljan % ljudi koji ce kupiti robu za novu sezonu - samo zato sto je nova. Zbog toga se isplati rascistiti staru robu koja je ostala, jer prodavci znaju da ce sledecu turu nove robe kupiti dovoljan % ljudi po MSRP ceni.

U Srbiji jednostavno nema dovoljno srednje klase sa tolikim viskom primanja koje bi opravdalo operativne procedure retailera kakve postoje u visoko razvijenim trzistima. Kada Srbija bude izasla iz tih kriza, i kada bude imala opipljiv srednji sloj onda ce i te stvari da se vrate.

[ Dexic @ 26.11.2012. 11:54 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: @Dexic,

Drugo, jeftine cene robe po DE/CH/... su samo za van-sezonske stvari, kada krenu rasprodaje - pa pantalone od 100 EUR padnu na 30-40 EUR. Opet, to sve funkcionise zato sto postoji dovoljan % ljudi koji ce kupiti robu za novu sezonu - samo zato sto je nova. Zbog toga se isplati rascistiti staru robu koja je ostala, jer prodavci znaju da ce sledecu turu nove robe kupiti dovoljan % ljudi po MSRP ceni.

U Srbiji jednostavno nema dovoljno srednje klase sa tolikim viskom primanja koje bi opravdalo operativne procedure retailera kakve postoje u visoko razvijenim trzistima. Kada Srbija bude izasla iz tih kriza, i kada bude imala opipljiv srednji sloj onda ce i te stvari da se vrate.

Ne kapiras, ne sumnjam ja u to, vec me buni samo Nemanjina izjava da sve "jeftino" se pokupi "preko veze". Pa ispada da oni bas nakupe ili da u stvari nista ne bude ne realnom snizenju.

Ocigledno je da se kod nas prodaje i roba koja je "ranije generacije" (bila je aktuelna kolekcija prethodnih godina u Nemackoj recimo), ali rafovi su stalno puni.
[ Boris Tadić @ 26.11.2012. 12:10 ] @
1000€ u Srbiji = 2500€ u dijaspori.

[Ovu poruku je menjao Boris Tadić dana 26.11.2012. u 13:20 GMT+1]
[ Nemanja @ 26.11.2012. 13:05 ] @
Citat:
Dexic:

Ne kapiras, ne sumnjam ja u to, vec me buni samo Nemanjina izjava da sve "jeftino" se pokupi "preko veze". Pa ispada da oni bas nakupe ili da u stvari nista ne bude ne realnom snizenju.

Ocigledno je da se kod nas prodaje i roba koja je "ranije generacije" (bila je aktuelna kolekcija prethodnih godina u Nemackoj recimo), ali rafovi su stalno puni.

Ovo je bila ilustracija za trzni centar u Indjiji koji je bio tako reklamiran ... ali kolicina robe po znacajno nizim cenama je proporcionalno mala i ni ne ugleda svetlost dana ...

A koliko se kupuje robe po Srbiji, uglavnom udju ljudi da se prosetaju, u outlet centrima u Nemackoj i Austriji cekas 10-15 min subotom dok dodjes na red na kasi da platis robu, a radi nekoliko kasa

Gde si to video u Srbiji osim u samoposlugama ? Da ne pricamo o Americi gde su se bukvalno poubijali oko reda za ulaz u prodavnice ...
[ Dexic @ 26.11.2012. 14:51 ] @
Citat:
Nemanja
A koliko se kupuje robe po Srbiji, uglavnom udju ljudi da se prosetaju, u outlet centrima u Nemackoj i Austriji cekas 10-15 min subotom dok dodjes na red na kasi da platis robu, a radi nekoliko kasa

Gde si to video u Srbiji osim u samoposlugama ? Da ne pricamo o Americi gde su se bukvalno poubijali oko reda za ulaz u prodavnice ...

Nisam siguran da te kapiram, jer kad prosetam kroz Usce/DC u dosta radnji vidim dovoljno veliku guzvu da ne zelim ni za nemacke cene da cekam a kamoli nase.
Dok u Nemackoj ne vidim guzvu nikada iz jednog prostog razloga - ja odem kroz grad dok je radno vreme, kada drugi rade i ne mogu da izadju sa posla da bi kupovali jeftino i onda nema guzve - popust ili ne :)

U prevodu ja u Nemackoj nikada nisam cekao 15 minuta, dok ovde ne bih cekao ispod 30 min. da sam usao (priznajem vrrrrlo retko idem u trzne centre jer mislim da su samo napumpane cene (i ovde i vani), i boli me glava od buke :))
[ Lavlja_Jazbina @ 26.11.2012. 15:22 ] @
Interesantno je da u Srbiji niko ne zna sta je novo.Ovde se ceka u redovima za neku fals kontejner robu (teranova itd..)
Preko to nije slucaj i nikome ne mozes *uvaliti*proslogodisnje.U Nemackoj sam cak i 86 kupio duboke platnene najke za 120 dm
i iste te pri kraju godine platio 28.Kada sam pitao zasto,odgovor jr bio-zastareo model.Sta je kod nas zastareo model.
[ Aleksandar Đokić @ 26.11.2012. 20:13 ] @
Zato sto nasi nemaju svest o tome (nemam ni ja, da ne bude da sam ja jedini ispravan).
[ jnk @ 26.11.2012. 20:31 ] @
Ma nemojte porediti nas i ljemačku jer nije isto tržište i logično je da će oni na akcijama i prošlogidišnjim modelima moći i mnogo više da uštede. Isto tako ako bi njih poredili sa amerikama i to bi bilo smešno.
[ žutokljunac @ 28.11.2012. 09:17 ] @
Ivan je to jako lepo objasnio.

Mi smo zemlja u kojoj se ta roba ne proizvodi već se uvozi. Tako da u samom startu vi ste opterećeni sa: carinom, porezom, sanitarnim pregledom, špediterskim uslugama, ležarinama i mnogim drugih i izdacima. To vam automatsku uvećava cenu takve robe za više od 50%.

U tu cenu dalje kalkulišete ostale troškove poslovanja. Računovodstvo, marketing, radnu snagu, troškove preduzeća i mnoge druge skrivene troškove.
Zatim tu je i cena iznajmljivanja lokala ili skladišta koja je kod nas jako viskoka. Naime ja ću se baviti uvozom, proizvodnjom i prodajom i znam na koje probleme nailazimo. Najteže je zbog korupcije i neizvesnosti. Za radnju, tj. to nije radnja već tkz ostrvo u TC Ušće u Beogradu, traženo je 300 000 dinara ( ili oko 2700 evra ) za ostrvo veličine 10 m2. Plus se tražio % od pazara. Znam da je taj TC ekskluziva, ali ipak razmislite koliki su troškovi u našoj dragoj zemlji. Takođe znam da se mnogo lokala izdaje za po reda veličine par stotina evra, i to jako dobrih lokala, ali smo mi bili prinuđeni da tražimo lokal na ekskluzivnom mestu zbog karaktera robe. Mi smo mali i sitni i jako nam je teško. Da sam imao više novca krenuo bih u proizvodnju, ali nisam, pa sam bio prinuđen da krenem sa trgovinom i uvozom. Voeleo bih kada bi se kao država promenili i kada bismo bili u stanju da dovedemo investitore koji će pokrenuti proizvodnju ove zemlje. Pa makar da se radi za 250 evra. Samo da krenemo. Od nečega moramo da krenemo.
[ Ivan Dimkovic @ 28.11.2012. 10:25 ] @
@Dexic,

Potpuno je irelevantno sta ti ili ja vidimo da li ima guzve ili ne - objektivan je fakat da je obim prodaje u Srbiji drasticno manji nego u najrazvijenijim zemljama sveta, zato sto srednji stalez ima mnogo manje novca koji ostane za trosenje posle kupovine neophodnih stvari za zivot - pa samim tim i politika cena retailera nema blage veze sa trzistima sa kojima se Srbija ne moze porediti.

Vec sam rekao da se cene u Srbiji mogu porediti sa Bosnom, Bugarskom, Hrvatskom, Makedonijom i sl... a ne sa USA, Nemackom i slicnim zemljama.

Potpuno je smesno misliti da su uvoznici i prodavci u Srbiji budale, pa ne znaju da povecaju svoj biznis tako sto bi kopirali politike cena u npr. USA ili DE - da se kladimo da veliki prodavci znaju jako dobro koliko cega mogu da prodaju iz prostog razloga sto su im ti podaci dostupni analizom obima prodaje na osnovu artikala, popusta i sl...

@zutokljunac,

Citat:

Mi smo zemlja u kojoj se ta roba ne proizvodi već se uvozi. Tako da u samom startu vi ste opterećeni sa: carinom, porezom, sanitarnim pregledom, špediterskim uslugama, ležarinama i mnogim drugih i izdacima. To vam automatsku uvećava cenu takve robe za više od 50%.

Dosta robe se proizvodi u Kini, pa tu EU zemlje ili USA nisu u nekoj prednosti, posto i tamo placaju carinu.

Medjutim, ima druga fora - obim, ako uvozis jako puno robe posto se dobro prodaje, ti ces da uvezes odjednom mnogo vecu kolicinu robe, i onda ce ti troskovi biti manji po komadu robe. Zbog toga su tu i dalje u velikoj prednosti uvoznici koji uvoze jako puno.

Da ne pricamo o tome da neki uvoznik koji pokriva, sta znam, Boston ili Minhen ili London, sigurno moze da dobije bolju cenu /uslove kod proizvodjaca nego uvoznik koji pokriva Beograd.

Sve je u velicini trzista.
[ mmix @ 28.11.2012. 10:46 ] @
Upravo to, i to je sustina zalosti mentalno umobolnih naroda bivse SFRJ. Svi su oni mislili da im je jedinstveno trziste teret i da ce mnogo bolje da im bude samima u svojim nacionalno ociscenim lebensraum-ima, a cinjenica je da su (pored svih ucinjenih zala) jedno trziste od 22 miliona ljudi pretvorili u 6 (ili 7, zavisi koga pitas) razlitih prcvarnika u kojima se biznis isplati samo i iskjucivo ako je kriminalno-politicki uvezano u cenovne kartele.

Takve teritorije nemaju dno. Zato je i onaj Igorov grafikon smesan jer implicira da posle dna ide uspon Taj film ova zemlja ne gledala. Za vise detalja videti temu o nemanju posla za mlade.
[ žutokljunac @ 28.11.2012. 10:47 ] @
Apsolutno tačno Ivane.

Došli smo kao društvo i država do takvog nivoa da je svima teško. Kupcu, prodavcu, uvozniku. Samo je mali broj odabranih u dobrom i povlaštenom položaju. Do toga smo sami došli.

Ne možemo se porediti sa velikim ekonomijama i njihovom ekonomijom obima. Međutim, možemo da prihvatimo naše realno stanje, a to je da trebamo nažalost biti zahvalni i ako možemo da dovedemo svakoga ko može obezbediti posao sa azijskim platama. Kada to shvatimo, i kada se pomirimo da smo tu gde jesmo, možda nemamo infrastrukturu, ali bismo imali jeftinu radnu snagu i blizinu razvijenog tržišta.
[ deerbeer @ 28.11.2012. 11:04 ] @
Citat:
@Ivan Dimkovic
Medjutim, ima druga fora - obim, ako uvozis jako puno robe posto se dobro prodaje, ti ces da uvezes odjednom mnogo vecu kolicinu robe, i onda ce ti troskovi biti manji po komadu robe. Zbog toga su tu i dalje u velikoj prednosti uvoznici koji uvoze jako puno.

Nisu samo troskovi u pitanju nego je i sama nabavka jeftinija kod kupovine robe u vecim kolicinama,
prodavac(proizvodjac) ce sigurno dati bolju (jeftiniju) cenu po komadu ako narucujes npr. 5 miliona majica nego kad kupujes 5 hiljada .
[ Ivan Dimkovic @ 28.11.2012. 11:10 ] @
Yep, to i rekoh u drugom delu posta - ako uvozis robu za Boston, Minhen i sl... sigurno ces dobiti bolju cenu zato sto ti je narudzbina mnogo veca.

Cesto manji uvoznici i ne uvoze direktno od proizvodjaca vec od velikih uvoznika - pa je jasno da ne mogu dobiti iste uslove jer mora i uvoznik da zaradi.

I, konacno, sam prodavac, ovo valjda i ne mora da se prica dodjavola, ako prodajes jako puno robe - nemas problema da smanjis svoju marzu i da opet pokrijes poslovanje i zaradis. Medjutim, ako prodaja slabo ide zato sto ljudi nemaju para, nista ti nece pomoci manja cena jer opet neces prodati dovoljno robe.

I upravo je to situacija koja je verovatno realnost u Srbiji - gde vecina stanovnistva ima tek dovoljno para da se prehrani i prezivi i kupi minimalnu kolicinu ostale robe tek onoliko koliko je neophodno. To znaci da vecina nece kupovati novu robu svake godine zato sto je nova moda vec ce to raditi samo onda kada im bas treba.

To je prokletstvo lose ekonomije i to je onda lancani efekat koji sve vuce na dole... jer taj prodavac koji ne prodaje dobro nece kupiti nesto od drugih i tako u krug.
[ deedee6 @ 28.11.2012. 11:22 ] @
Citat:
Carinom, porezom, sanitarnim pregledom, špediterskim uslugama, ležarinama i mnogim drugih i izdacima.

Vreme je da osnujemo neki fond za ove gore pomenute...Kao da se to nigde u svetu ne plaća i ne kalkuliše u cenu... samo kod nas... i u svakoj manjoj državi...
[ žutokljunac @ 28.11.2012. 12:41 ] @
Ne kažem da se to negde drugde ne plaća. Fiskalne prihode država mora da ubere. Ovde je problem što je tu prisutna korupcija, tako da ti nisi siguran koliko će te roba na kraju ispasti. A to je onda nesigurno i rizično, pa samim tim odbija mnogo poštenih i vrednih ljudi.
[ cika dacha @ 28.11.2012. 14:14 ] @
kolicina novca koju posedujete ili zaradjuje nema u tolikoj meri vezu sa radjanjem dece koliko se to predstavlja!
pa siromasne zemlje imaju vise rodjenih beba od razvijenih zemalja!
i kod nas ljudi koji su siromacniji imaju u proseku vise dece pa pogledajte samo rome i shiptare!!!
ono sto hocu reci a to je da smo postali SEBICNI !
nece niko da ustaje nocu uz plac bebe, smrde im us.ane pelene itd! troskovi dete su veoma mali ako ne patite za brendovima, i tacno je da ima decjih kolica i jeftinih i skupih al isto je toliko tacno da se kolica u familijama dele i udeljuju jer sta ce nekom decja kolica ako su mu deca porasla a i ti kolica kupujes 1 u zivotu! normalno da ce ih dati! isto tako je slucaj sa garderobom! jer mala deca obuku nesto 3-4 puta i vec su prerasli tako da je garderoba isto nova! pelene i hrana nije toliko skupa u pocetku jer se dete DOJI!!!a posle kad pocne cvrstu hranu da jede ipak jede jako malo napram coveka! mnoge majke nece danas da doje jer se boje da im grubi ne izduvaju i obese!!! pa ja sam sisao do 3 godine!!!! nikakve prehrane, dohrane i dodaci detetu ne trebaju ako majka doji! pa jesu te gluposti postojale pre 100 god? tako da imate troskove oko pelena, potkusulja, portikli, benkica itd, sve ostale glavne stvari mozete podetili sa rodbinom ili familijom ako su vam vec problem pare i krevetac se jednom kupuje ! a da ne spominjem pomaganje roditelja vasih oko dece! pa kao sto su nama uvek davali koji dinar, tako ce i svojim unucima a jos ako mogu ponekad da ih pricuvaju! roditeljstvo jeste tesko al danas imamo mnogo bolje uslove, pomagale nego kad su nas roditelji stvarali, pa deca se radaju i tokom rata! eto moj tata se rodio u sumi :-) neeeeeeee danas sve mora biti u modnom trendu!!! ne moras kupovati novi model auta, preskoci malo more, i ajfone itd daj nesto i za dete! lepo ja kazem SEBICNOST!!!

a sto se tice dna Srbije tu moramo svi da doprinesemo boljitku sutra! svako na svoj nacin! Srbija je bogata koliko je kradu kao sto ovih dana vidimo!
[ Dexic @ 28.11.2012. 14:40 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
@Dexic,

Potpuno je irelevantno sta ti ili ja vidimo da li ima guzve ili ne - objektivan je fakat da je obim prodaje u Srbiji drasticno manji nego u najrazvijenijim zemljama sveta, zato sto srednji stalez ima mnogo manje novca koji ostane za trosenje posle kupovine neophodnih stvari za zivot - pa samim tim i politika cena retailera nema blage veze sa trzistima sa kojima se Srbija ne moze porediti.

Da je obim prodaje bitna stavka kod nas, bilo bi super.
Za IT robu se zna recimo gde i kako zavrsi ako se ne proda na rafovima.
Ne bi me cudilo da i odeca isto zavrsi i onda nema on da brine da snizava cene da bi prodao - prodace ih:)
[ Boris Tadić @ 28.11.2012. 20:06 ] @
Citat:
ne moras kupovati novi model auta, preskoci malo more, i ajfone itd daj nesto i za dete! lepo ja kazem SEBICNOST!!!

Ti si sebičan, jer ne nudiš druge tom travom.
[ Aleksandar Đokić @ 29.11.2012. 00:22 ] @
Citat:

da, jer ljudi u tim zemljama ne razmisljaju previse sta i kako (verovatno zbog slabijeg obrazovanja), sta mislis - zasto bas romi i shiptari imaju vise dece po broju stanovnika... prosto
[ ivan.mojsilovic @ 29.11.2012. 08:07 ] @
Citat:
Dexic:
Ne bi me cudilo da i odeca isto zavrsi i onda nema on da brine da snizava cene da bi prodao - prodace ih:)

Tebra nemoj da se ljutis, ali argumenti su ti uglavnom pausalne izjave koje su rekla kazala i ne moze se voditi bilo kakva ozbiljna diskusija na taj nacin. Nemoj da se ljutis, inace si coo lik :)
[ Braksi @ 29.11.2012. 11:59 ] @
Citat:
Aleksandar Đokić:
Citat:

da, jer ljudi u tim zemljama ne razmisljaju previse sta i kako (verovatno zbog slabijeg obrazovanja), sta mislis - zasto bas romi i shiptari imaju vise dece po broju stanovnika... prosto

znas kako, sex=zabava za sirotinju.
[ Bata @ 29.11.2012. 18:36 ] @
nekoliko vas je dalo praktične razloge zašto se kod nas cene uvozne robe formiraju kako se formiraju,
jer je tržište takvo kakvo je sa svojim atributima veličine, bogatstva, kvaliteta, važnosti... (ispred svih se može dodati prefix "ne")

ali molim vas dajte mi svoje mišljenje ili saznanje, zašto se kod nas uvozi upadljivo lošiji izbor modela ?!
[ Dexic @ 29.11.2012. 18:54 ] @
Citat:
ivan.mojsilovic:
Citat:
Dexic:

Tebra nemoj da se ljutis, ali argumenti su ti uglavnom pausalne izjave koje su rekla kazala i ne moze se voditi bilo kakva ozbiljna diskusija na taj nacin. Nemoj da se ljutis, inace si coo lik :)

Bez uvrede i tebi, ali ako mislis da za IT pogotovu nisam u pravu, sebe lazes :) Sigurno si i sam video da sekretarice i slicni radnici imaju masine kakve nemaju i gejmeri. Ako je tebi to rekla kazala, onda nema poente za bilo kakvu diskusiju.
Da ne mozemo voditi neku ozbiljnu diskusije po tom pitanju se slazem - jer da moze, ta diskusija bi se vodila sa izjavama :)
[ shadow-bg @ 01.12.2012. 09:39 ] @
Citat:
Bata:
nekoliko vas je dalo praktične razloge zašto se kod nas cene uvozne robe formiraju kako se formiraju,
jer je tržište takvo kakvo je sa svojim atributima veličine, bogatstva, kvaliteta, važnosti... (ispred svih se može dodati prefix "ne")

ali molim vas dajte mi svoje mišljenje ili saznanje, zašto se kod nas uvozi upadljivo lošiji izbor modela ?!

Nisam shvatio na sta tacno mislis, da li mislis na mali izbor ili lose modele?
[ Ivan Dimkovic @ 01.12.2012. 11:31 ] @
@Bata,

Pa, iz istih razloga - velika raznolikost zahteva i veliki obim prodaje.

Evo cist primer iz IT-a, na onoj SSD temi ljudi rekose kako ne moze da se nadje Samsungov 840 Pro SSD, jer niko nece da ga uvozi, vec uvoze samo "konfekcijski" model 840 (sa losijom flash memorijom).

Zasto? Pa verovatno zato sto uvoznik nece da uveze nesto sto se slabo prodaje.

Zamisli da kupujes nesto u velikoprodaji - dobices bolju cenu ako kupis 1000 artikala A, nego 500 artikala A i 500 artikala B, koje mozda neces naci kod istog prodavca itd...

[ vladd @ 01.12.2012. 18:21 ] @
Od zrna psenice, do vrhunske nauke, postoje medjupreprodavci koji ubiraju izmisljen prihod za birokratiju ili "odabrane".

Drugi oblik uzroka propasti je prosta pljacka drzavnih resursa.

Poz