Pokusavam da se suzdrzim da ne koristim neke reci koje su smo za direktnu komunikaciju.Elem situacija od pre 30 minuta.Na ulazu u Trstenik ispred moata preko Morave saobracajna policija sprovodi kontrolu ,,pojedinih,, ali obavezno ako nisu TS tablice vozila i vozaca.Tako zaustave i mog sina koji na njihovu zalost ima 100% ispravno vozilo i sav prateci pribor.Medjutim posto su tablice JA onda morada se nadje nesto ili nacin kako da napise bilo kakvu kaznu.Nije se dugo dvoumio i onda se okomio na svetla.Zasto nisu bela vec ,,emituju plavicastu svetlost,,.Nisu pomogla nikakva objasnjenja i ubedjivanja da to nije plavicasta svetlost vec bela kao ksenonska.Nista ne vredi uzima dozvolu i odlazi u sluzbeni automobil da bi poceo da pise zapisnik.Sin mi se javio i sve to ispricao nasta sam ja rekao pokusaj ,,na lep nacin da se dogovoris,, a vi sami zakljucite kakav je to lep nacin.Verovali ili ne USPELO je.Bravo za organe,bravo!
[ ventura @ 01.12.2012. 12:56 ] @
A jel taj model automobila fabrički došao sa tim "kao ksenonskim" svetlima ili se to tvoj sin malo igrao budženja?
[ milomirp @ 01.12.2012. 13:20 ] @
Posto se radi o Golfu II iz 1986 godine normalno da nije imao ksenonska svetla fabricki vec u farovima ima H4 12volti 60/55W plazma sijalice.Da sam ja vozio trazio bih da idemo do tehnickog pregleda da strucni ljudi utvrde da li je svetlost plavicasta (kako doticni organ kaze) ili bela!?
[ cika dacha @ 01.12.2012. 14:01 ] @
auta koja imaju fabricki ksenon imaju posebne farove sa socivima,itd i prskalice ispred ! po zakonu nije dozvoljeno imati ksenon sijalice ako nemas far predvidjen za to pa se bas zbog toga koriste sijalice k4000 i navise da bih svetlost bila belicasta tj da pandur tesko moze da pogledom utvrdi dal je ksenon ili obicna sijalica!
[ milomirp @ 01.12.2012. 14:24 ] @
Eh zakon je jedno ali organi su drugo!
[ bakara @ 01.12.2012. 14:53 ] @
Nesto vas policija ne voli u zadnje vreme?
[ jnk @ 01.12.2012. 14:53 ] @
Na tim sijalicama ti i piše not for road use. I treba da ga nateraju da ih skine jer njima ometa druge vozače, a to što je njima motiv bio da uzmu lovu je druga stvar.
[ milomirp @ 01.12.2012. 15:15 ] @
Citat:
bakara:
Nesto vas policija ne voli u zadnje vreme?
Ne moze ni da me voli jer imam 60 godina!
[ pajapop @ 01.12.2012. 18:04 ] @
pogledajte na Guglu : "Xenon svetla-istine i zablude"... tema sa jednog auto foruma.
[ pajapop @ 01.12.2012. 18:25 ] @
Citat:
milomirp:
nasta sam ja rekao pokusaj ,,na lep nacin da se dogovoris,, a vi sami zakljucite kakav je to lep nacin.Verovali ili ne USPELO je.Bravo za organe,bravo!
Sad sam se setio jednog mog slucaja od pre 6 godina. More... da bog pozivi nasu saobracajnu policiju, takva kakva je! Bio sam na godisnjem odmoru u selu,... i keva je bila samnom (posto zena nije mogla)... zbog kuvanja. I ona pozeli da odemo rano ujutro u susedno selo na tamosnju pijacu. U tom selu...ispred Maxija se parkiram dok ona nesto kupi,... i dalje krecemo ka pijaci. Kad zaustavljaju me panduri. Prvo..parkirao sam se na manje od 30 metara od raskrsnice, nismo vezali pojaseve, nemam opremu u kolima...kazna suma sumarum oko 6000 na licu mesta ili kod sudije... pa jos vise. I nadjemo se mi ipak na 500 dinara, za sve pare sto sam imao kod sebe.... I kad smo stigli na pijacu (najzad) keva rece "vracaj me nazad...moram u WC". ajojjjj..khhj4rbtguyg!!! najskuplje, a moglo je biti i jos skuplje piskenje u zivotu!!!
@milomirp
Zabranjena je upotreba nepropisnih svetala na vozilima u sta spadaju i ta koja si imao na tom Golfu 2.
Imaju pravo da zbog toga kaznjavaju i treba da kaznjavaju. U protivnom, ne vrse savesno svoju duznost.
[ milomirp @ 01.12.2012. 21:25 ] @
Ovo su bile H4 12 Volti plazma xenon ,znaci ,,obicna,, halogena sijalica a ne xenonska prava sijalica jer i ta svetla vise vredela nego ceo auto.Ovde je vise pitanje ponasanje i odokativno oderdjivanje prekrsaja samo zato sto su tablice bile sa drugog podrucja.Zar Vi niste nikad bili u situaciji da nesto slicno dozivite ????????
[ Nemanja @ 01.12.2012. 21:30 ] @
Citat:
pajapop:
More... da bog pozivi nasu saobracajnu policiju, takva kakva je!
I nase lekare koji primaju mito, i nase politacare koji primaju mito, i nase sudije koji primaju mito ..
[Ovu poruku je menjao Nemanja dana 01.12.2012. u 23:21 GMT+1]
[ pajapop @ 01.12.2012. 22:07 ] @
Citat:
milomirp:
Zar Vi niste nikad bili u situaciji da nesto slicno dozivite ????????
Mozda se ne vozimo tako daleko
[ inobradovic @ 01.12.2012. 23:08 ] @
Citat:
Zarko Silic:
@milomirp
Zabranjena je upotreba nepropisnih svetala na vozilima u sta spadaju i ta koja si imao na tom Golfu 2.
Imaju pravo da zbog toga kaznjavaju i treba da kaznjavaju. U protivnom, ne vrse savesno svoju duznost.
kao sto vidis ne vrse svoju duznost jer su se dogovorili.
[ Lavlja_Jazbina @ 02.12.2012. 08:38 ] @
Dogovor je pao i na tehnickom pregledu.Tu je pocetak dogovora.
[ milomirp @ 02.12.2012. 09:09 ] @
Citat:
pajapop:
Citat:
milomirp:
Zar Vi niste nikad bili u situaciji da nesto slicno dozivite ????????
Mozda se ne vozimo tako daleko :)
Kako ko i kako gde a daljina nije bitna samo sreca jer taj auto se vozi godinama u istom stanju i nikad i nigde ni jedan do sada organ vlasti nije imao primedbe u vezi plavicastih mada je to vise belo svetlo kazem kao ksenonsko ali posto nije nasao nista drugo da bi mogao da napise kaznu onda hajde kao svetla su plavicasta ( tablice JA a svuda okolo TS,TS,TS).Ja mogu samo da predpostavim kako bi prosli vozaci koji imaju plava kao mastilo poziciona svetla a takvih bar u mom okruzenju ima poooodosta!
[ Zarko Silic @ 02.12.2012. 09:55 ] @
Citat:
milomirp:
Ovo su bile H4 12 Volti plazma xenon ,znaci ,,obicna,, halogena sijalica a ne xenonska prava sijalica jer i ta svetla vise vredela nego ceo auto.
Ne vidim smisao ugradnje ovakve sijalice:
Em si pod lupom policije zbog neadekvatnog svetla, em imas drasticno slabiju vidljivost sa takvim zaruljama. Procitaj onu temu ciji sam link postavio i obrati paznju na tekst vezan za percepciju vida.
[ Lavlja_Jazbina @ 02.12.2012. 10:14 ] @
Prva slika ,sa levim farom kako se gleda,se vidi koje je zaslepljivanje vozaca iz suprotnog pravca.
Otale su xenoni i boje shodno kelvinima.
[ milomirp @ 02.12.2012. 10:18 ] @
Bas hvala nasoj ,,dragoj,, miliciji sto brine da nam bude bolje ali zaboravljate da ja za svoje pare mogu i ..... da jedem a da nikog nije briga za to i sve u skladu sa zakonom!
[ Flo33 @ 02.12.2012. 10:19 ] @
I nas 10ak zaustaviše na autoputu kod Zagreba, a ni jedne HR tablice. Dobro, jesam išao 44km/h preko dozvoljenog, ali to je zbog SLO tablica :-)
[ ventura @ 02.12.2012. 10:39 ] @
Citat:
milomirp: Bas hvala nasoj ,,dragoj,, miliciji sto brine da nam bude bolje ali zaboravljate da ja za svoje pare mogu i ..... da jedem a da nikog nije briga za to i sve u skladu sa zakonom!
Nemoj da praviš prekršaje i da radiš stvari protivno zakonu i nećeš imati nikakvih problema sa policijom, a sa svojim parama ćeš moći da radiš šta god hoćeš.
[ milomirp @ 02.12.2012. 12:45 ] @
Bas bih voleo da vidim tog vozaca kod kog nebi moglo da se nadje bilo sta po misljenju ,,ovlascenog organa,, da bi on napisao prijavu.Da li Vi mislite da ste 100% ispravni? Tesko!
[ ventura @ 02.12.2012. 13:02 ] @
Citat:
milomirp: Bas bih voleo da vidim tog vozaca kod kog nebi moglo da se nadje bilo sta po misljenju ,,ovlascenog organa,, da bi on napisao prijavu.Da li Vi mislite da ste 100% ispravni? Tesko!
Meni prvom nema šanse da nešto mogu da nađu (a ne verujem da sam usamljen slučaj, naprotiv).
Nisu svi vozači idioti koji svesno ugrožavaju svoju i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju, i većini vozača zaista nije problem da imaju tehnički ispravno vozilo zajedno sa kompletom prve pomoći.
[ Lavlja_Jazbina @ 02.12.2012. 13:29 ] @
Zelja za boljim auto je cudo,pa se kindjure sa svim i svacim.Te sijalice koje stavljaju u starije ,neadekvatne farove su
broj 1 opasnost za tragican ishod.
milomirp...Nisi drugaciji od plavih(idiotskih)pozicija koje si primetio da drugi imaju.Sredis po PSu svog golfa pa ides dalje.
[ botr @ 02.12.2012. 13:36 ] @
Ima svakakvih debila, letos videh ludaka koji ima crveno svetlo na motoru. Bukvalno nista ne vidis kad ti naidje u susret.
[ Lavlja_Jazbina @ 02.12.2012. 13:58 ] @
Aaa,to su novi momenti.Folija za farove.To je tek katastrofa.
[ sasha015 @ 02.12.2012. 14:36 ] @
Te h4 "plazma ksenon" nisu "ece aproved"(legalne u evropi), tj samo su za off road.Isuvise daju plavu svetlost.Igleda cool ali kao sto je neko rekao zbog filtera koji propusta samo plavi spektar vidljivost je smanjena,pogotovo po kisi.
Kupite "krstene" legalne sijalice ako vec hocete belu (sa primesama plave)jaku svetlost kao npr Philips "Blue vision " 4000k ili osram "cool blue intense" 4300k.
Sa njima necete imati problema.Bar ja nisam imao zadnjih 7 godina...Svetle mnogo bolje nego obicne, i dobro osvetljavaju i po kisnom vremenu.Jedina mana im je cena od oko 2000-3000 dinara za par i krace traju.Pogotovo na starijim vozilima.Recimo 4-5 meseci max.
[ cika dacha @ 02.12.2012. 16:55 ] @
ako moj deda moze da ima 123 mecku potpuno ispravnu, pa familija Alvirovic da dodje nece mu naci nista sto bih krsilo propise onda mogu i mnogo mladji vozaci da imaju ispravna vozila!
[ Zlatni_bg @ 03.12.2012. 19:40 ] @
I dalje nisam razumeo da li se radi o pravim xenonima ili o obicnim halogenim sijalicama? Ukoliko su obicne H4 halogenke, ne bi trebalo da bude problema sto su belicaste, mada mi deluje kao budzevina. Svaki xenon, koji se koristi sa balastima, koji se stavi u far bez sociva, je maltretiranje svih oko tebe. Stavih ja jednom doticne, nisam imao sociva, i posle par dana koriscenja i ablendovanja cak i GSP-a, bilo mi je jasno da im tu nije mesto. Jednostavno, jeftino ne mozete dobiti nesto sto je dobro.
E sad, ukoliko ta svetla ne ometaju druge vozace, imaju normalan ugao osvetljenja, ne rasipaju svetlost okolo, i bele su boje (sto je zakonom dozvoljeno), ja bih pristao na vandredan tehnicki.
[ Lavlja_Jazbina @ 03.12.2012. 20:19 ] @
Citat:
E sad, ukoliko ta svetla ne ometaju druge vozace
Ma ometaju,kako ne.Danas bar dvoje.Ksenon u obicnom faru,kao i ta idiotska imitacija su debilizmi da nema vecih.
Rasipa svetlo na sve strane,ma moze da ti se retrovizor automatski yzatamljuje koliko hoces,kabinski deo svetli kao javna rasveta.
Zaustavljao bi i terao da klece ispred fara za kaznu.Eto,inervirah se,sada dosao a debil se lepi sa tim faroovima+mnogo drugih svetlosnih
gluposti.Ponavljamse.Tehnicki pregled treba pritegnuti i sve bi bilo o.k.Naravno i one sa dimnim zavesama.
[ milomirp @ 03.12.2012. 20:47 ] @
Citat:
Zlatni_bg:
I dalje nisam razumeo da li se radi o pravim xenonima ili o obicnim halogenim sijalicama? Ukoliko su obicne H4 halogenke, ne bi trebalo da bude problema sto su belicaste, mada mi deluje kao budzevina. Svaki xenon, koji se koristi sa balastima, koji se stavi u far bez sociva, je maltretiranje svih oko tebe. Stavih ja jednom doticne, nisam imao sociva, i posle par dana koriscenja i ablendovanja cak i GSP-a, bilo mi je jasno da im tu nije mesto. Jednostavno, jeftino ne mozete dobiti nesto sto je dobro.
E sad, ukoliko ta svetla ne ometaju druge vozace, imaju normalan ugao osvetljenja, ne rasipaju svetlost okolo, i bele su boje (sto je zakonom dozvoljeno), ja bih pristao na vandredan tehnicki.
Da ponovim sijalice su OBICNE H4 Plazma xenon 60/50 Wati.Ne vredi ubedjivanje da su fizicki sijalice iste kao i sve druge ,,organ ,, hoce da pise jer smatra da je u pravu posto on vidi plavicastu svetlost i tu je kraj.Srecom dogovor je pao a moj sin bese laksi........ jer Morava odnese neku sumu!
[ ventura @ 03.12.2012. 21:20 ] @
Citat:
milomirp: Da ponovim sijalice su OBICNE H4 Plazma xenon 60/50 Wati.Ne vredi ubedjivanje da su fizicki sijalice iste kao i sve druge ,,organ ,, hoce da pise jer smatra da je u pravu posto on vidi plavicastu svetlost i tu je kraj.Srecom dogovor je pao a moj sin bese laksi........ jer Morava odnese neku sumu!
Zašto onda nije pristao na vanredni tehnički pregled? Malo je bez veze da plaća kaznu ako zna da je u pravu.. Ili je bilo bolje da plati par hiljada na licu mesta da ne bi na tehničkom videli da koči ručnom pošto su paknovi ostali kod prethodnog vlasnika..
[ milomirp @ 03.12.2012. 22:46 ] @
Rekao sam da je auto ispravan sto se tice tehnickog pogotovu kocnice.Nije hteo na vanredni mada kazem da bih ja insistirao ali nisam ja vozio vec moj sin koji ima manje iskustva kod takvih situacija.
[ Zarko Silic @ 04.12.2012. 01:11 ] @
Ako je u pitanju klasicna H4 sijalica nije postojao osnov za kaznjavanje pa makar sijala skroz plavo. Verovatno zato i nije pristao na vanredni tehnicki pregled.
Nazalost je tako. Kelviazu jos uvek, ovi nasi, ne umeju izmeriti, ali na primer, u Madjersku ne moze uci. Bice vracen sa granice. Ni sa "plavom" halogenkom ni sa nepropisnom xenonkom. Od jula naredne godine ni u Hrvatsku.
[ jnk @ 04.12.2012. 09:35 ] @
Naravno da je postojao, kao što reče sasha015 te sijalice nemaju ece sertifikat iz prostog razloga jer ne mogu da ga dobiju jer ne ispunjavaju uslove koje halogena sijalica treba da ispuni. Te sijalice su ljudi stavljali i devedesetih na golfove dvojke i opel seljadine a i dan danas se nađe po neko.
[ anon115774 @ 04.12.2012. 09:50 ] @
Citat:
Zarko Silic:
Ako je u pitanju klasicna H4 sijalica nije postojao osnov za kaznjavanje pa makar sijala skroz plavo.
Od kada je to dozvoljeno koristiti bilo sta sto ne svetli belo?
[ Zarko Silic @ 04.12.2012. 10:24 ] @
Zakon propisuje, pre bih rekao spominje "belo svetlo" ali se jos uvek kod nas ne sprovodi u pravoj meri.
Odokativna procena policajca nije dovoljna da bi se neko sa nepropisnim svetlima kaznio. Za sada ovakva odokativna procena jedino mozxe biti efikasna kod nepropisno postavljenih xenona. Za H4 sijalice je nesprovodljivo.
Jos je dalje od realnog da se na samim zaruljama trazi euro sertifikat koji moze biti i lazno utisnut, itd.
Ovo ima visetruke posledice: od toga da svetlo ne vrsi svoju funkciju pa sve do toga da se ovo stanje, tako bih nazvao, zloupotrebljava na razne nacine. Jedna od takvih zloupotreba je i reketiranje od strane policajaca koji hvataju na buckalo pa ko se upeca, upeca.
P.S. U predlogu (prvobitnoj verziji Zakona) stojala je precizna klauzula vezana za kelvinazu ali se ona tokom visebrojnih izmena pravilnika, izgubila.
(Ne znam da li ce je u ovom novom koji se priprema biti?)
[Ovu poruku je menjao Zarko Silic dana 04.12.2012. u 11:38 GMT+1]
[ jnk @ 04.12.2012. 10:34 ] @
Pa koja je razlika između nepravilnih ksenona i ovakvih sijalica? Ista je procedura, policajac posumnja da je to neispravno i šalje auto na tehnički pregled na kome se ustanovi da xenoni nemaju automatsku nivelaciju i prskalice, ili ustanovi da sijalice ne ispunjavaju određene parametre i standarde. Mislim bar bi teoretski to tako trebalo da bude.
[ Zarko Silic @ 04.12.2012. 11:13 ] @
H4 ne trebaju imati ni nivelaciju ni prskalice ni posebno prilagodjen refraktor kako ne bi rasipale svetlost kao sto to moraju posedovati xenonke.
Problem je u tome sto osobe na tehnickim pregledima nisu osposobljene da vrse ovakvu vrstu merenja.
Problem je u tome sto bi tehnicki prehledi trebali zaposljavati bar po jednog inzenjera tehnicke struke koji bi bio kompetentak da daje misljenje o tehnickoj ispravnosti svetlosnog izvora. Kazne su dovoljno visoke a strucni kadar je prilicno skroman, sto ne ide jedno sa drugim.
Na mnogim tehnickim pregledima ne umeju da izmere ni dubinu sare na pneumaticima. Nikada nisu culi za TWI oznake a jos manje znaju, cak i ako su culi za ove markere, kako se samo merenje vrsi. Nije realno ocekivati od takvih osoba da poznaju strukturu svetlosnog izvora.
Prakticno bi to znacilo da treba da presudi neko ko nije ni strucan ni kompetentan za ovako nesto.
Zbog toga je ovo ovako kako jeste. Vlasnicima neispravnih vozila se cini medvedja usluga. Misle da su prosli jeftino a visestruko gube. Profitira jedino drzava.
Prvo, kod naplate registracije, a kasnije kroz naplatu razninih kazni zbog neispravnosti na vozilu.
P.S. Ali nije ovo jedino mesto gde su stvari postavljene natraske; ako je za utehu
[Ovu poruku je menjao Zarko Silic dana 04.12.2012. u 12:40 GMT+1]
[ jnk @ 04.12.2012. 13:52 ] @
Pričam o dve stvari, aftermarket ksenonima koji u 99.9999% slučajeva nemaju dodatno ugrađenu automatsku nivelaciju i prskalice a po pravilniku bi trebali, i h4 halogenim sijalicama iz ove teme koje ne sijaju kako treba i zabranjene su u evropi a samim tim što nemaju atest formalno i kod nas. Kako u Nemačkoj isključe iz saobraćaja nekog sa tim fejk xenon sijalicama tako bi i kod nas trebali.
[ milomirp @ 04.12.2012. 20:47 ] @
Koliko vidim ovde se razvila citava teorija o svetlima, da li imaju sertifikat ,da li rasipaju svetlost, da li su ljudi osposobljeni na tehnickom pregledu da izmere-provere svetla na automobilu i sta vec jos a ja sam samo naveo ponasanje saobracajnog policajca i njegova odokativna procena ,,nekih neispravnosti,, posto je sve bilo OK.A zasto sve to vrlo je jednostavno zakljuciti!
[ ventura @ 04.12.2012. 21:09 ] @
Citat:
milomirp: Koliko vidim ovde se razvila citava teorija o svetlima, da li imaju sertifikat ,da li rasipaju svetlost, da li su ljudi osposobljeni na tehnickom pregledu da izmere-provere svetla na automobilu i sta vec jos a ja sam samo naveo ponasanje saobracajnog policajca i njegova odokativna procena ,,nekih neispravnosti,, posto je sve bilo OK.A zasto sve to vrlo je jednostavno zakljuciti!
Pričaj mi priču...
Kako to da nekog drugog nisu zaustavili sa ispravnim vozilom i naplatili mu kaznu, nego baš tvog sina... Kao imao ispravno vozilo koje je moglo da prođe vanredni tehnički, a ipak se odlučio da podmiti policajce na licu mesta...
[ milomirp @ 04.12.2012. 22:18 ] @
Nije mi tesko i zato cu ponoviti: na podrucju Trstenika tablice iz Jagodine.Zaustavljaju pod OBAVEZNO ako su reg. tablice sa drugog podrucja zar je to logicno?automobil ispravan sa svim pratecim priborom pa posto nije bilo razloga za kaznu onda hajde da se tek nadje nesto.Svetla su mu bila najlaksa a posle kod sudije ti se opravdaj ako mozes.Dzaba tvoje tvrdnje dasi ti ovo...ono ....sudija te odrapi samo da se pusis, e ali nasi ,,organi,,su ipak dobri i moze se sa njima o sve dogovoriti samo sto si posle nekako ,,laksi,, he,he!
[ ventura @ 04.12.2012. 22:26 ] @
Citat:
milomirp: Nije mi tesko i zato cu ponoviti: na podrucju Trstenika tablice iz Jagodine.Zaustavljaju pod OBAVEZNO ako su reg. tablice sa drugog podrucja zar je to logicno?
Ne nije logično. Evo, mogu i drugi da kažu svoja zapažanja, ali ja tako nešto nisam primetio. Ono što ima smisla je da vozila sa drugog registarskog područja imaju veću šansu da budu zaustavljeni jer za razliku od lokalaca ne znaju gde policija redovno stoji pa im ulete u zamku.
Citat:
milomirp: automobil ispravan sa svim pratecim priborom pa posto nije bilo razloga za kaznu onda hajde da se tek nadje nesto.Svetla su mu bila najlaksa a posle kod sudije ti se opravdaj ako mozes.Dzaba tvoje tvrdnje dasi ti ovo...ono ....sudija te odrapi samo da se pusis, e ali nasi ,,organi,,su ipak dobri i moze se sa njima o sve dogovoriti samo sto si posle nekako ,,laksi,, he,he!
Kako to da je automobil ispravan a oni se uhvatili za svetla? Uostalom, o takvim stvarima ne odlučuje sudija za prekršaje već vanredni tehnički pregled. Neće se sigurno sudija podvlačiti pod auto da proveri da li je ispravan ili nije.
Ok, voziš neispravan auto, činiš krivično delo time što si podmitio policajca.. jbg, tako je.. Ali u tom slučaju ćutiš i pokriješ se ušima, a ne pričaš o tome na sav glas, i još imaš drskosti da se žališ na policajca. U ovom slučaju ti treba da si srećan jer si naišao na korumpiranog policajca (a mi ostali da se nerviramo zbog toga), jer da taj prevarant radi svoj posao kako treba, bilo bi manje potencijalnih ubica na ulicama.
[ sasa_vu @ 05.12.2012. 00:13 ] @
Citat:
milomirp:
Nije mi tesko i zato cu ponoviti: na podrucju Trstenika tablice iz Jagodine.Zaustavljaju pod OBAVEZNO ako su reg. tablice sa drugog podrucja zar je to logicno?
Nije logicno ali je tako, kao i mnogo sta kod nas.
A zasto to rade?
Po recima jednog organa od pre neku godinu, zato sto je veca verovatnoca da uzmu za dzeparac od nekoga sa tablama van grada u kome rade i gde "kontrolisu".
Ovako ce da nahvataju komsiju od ovoga, kuma od onoga itd i od toga je slaba vajda, pogotovu u manjim gradovima, nece da se zameraju poznanicima sem kad rade akcije tipa pijani vozaci pa moraju itd.
Moje zapazanje, prosla zima, semafor u Ljigu, crveno svetlo upaljeno, smer ka GM, pandur stoji 5 metara od semfora.
Ispred mene kola, signalizacija ne radi pozadi, napred ko zna sta i kako svetli.
Vozac nije vezao pojas.
Iza njega ja, pojas, 4 zimske, lanci u gepeku i prateca oprema.
Pandur posle semafora propusta njega sa lokalnim tablama, zaustavlja mene(sto li??).
I krece dobro vece itd.
Medjutim, ja imam sve sto treba od opreme.
Krenuo da zagleda sve 4 gume, obilazi oko kola, dzaba, zimske nove.
Otvaram gepek da mu pokazem lance koje trazi da vidi iako nema snega nigde na magistrali, imas ovo ono itd itd.
Sve imam.
Drzi me bezveze 10-ak minuta u nadi da ce naci nesto.
I na kraju od sve muke procedi - srecan put, a ja njemu - vise srece drugi put.
Par nedelja kasnije ista situacija, samo sam prvi na semaforu.
Drugi pandur, ista procedura, samo mi ovaj nadje posle detaljnog obilazenja kola, zagledanja guma, opreme itd, da nisam promenio
adresu u vozackoj kada sam menjao u licnoj karti.
I krece standardno - znas kazna je ovolika, onolika, to je prekrsaj itd...
Ja se smejem i kazem pisi ako te ne mrzi, platicu kaznu.
Kad je video da necu da castim pustio me...
[ inobradovic @ 05.12.2012. 11:01 ] @
I na kraju od sve muke procedi - srecan put, a ja njemu - vise srece drugi put.
hahah, ako si mu reko
[ cika dacha @ 05.12.2012. 11:38 ] @
isao do N.Pazara pre neki dan i niko me nije zaustavio! kad imas ispravno auto i vozis po propisu NE MOGU TI NISTA !!!
ne razumem vas sto dozvolite da vas zezaju zbog sitnica! ma nema mi nista lepse kad me zaustavi i ne nadje nista!
[ nnn @ 05.12.2012. 12:13 ] @
Citat:
cika dacha: isao do N.Pazara pre neki dan i niko me nije zaustavio! kad imas ispravno auto i vozis po propisu NE MOGU TI NISTA !!!
ne razumem vas sto dozvolite da vas zezaju zbog sitnica! ma nema mi nista lepse kad me zaustavi i ne nadje nista!
Ako hoce moze da te j* da te salje na vandedni tehnicki, da proveraa broj sasije, itd.
Mene je u bosni zaustavio kad sam isao na more, nas 4voro, auto pretrpan, trazi prvu pomoc, ja mu pokazao, prsluk i to sam mu pokazao. E kad je trazio svu opremu da vidi, onda sam mu dao 5e. Posto je na dnu gepeka sve, ispod tapacirunga, a jedva smo se spakovali.
[ milomirp @ 05.12.2012. 21:42 ] @
Citat:
ventura:
Citat:
milomirp: Nije mi tesko i zato cu ponoviti: na podrucju Trstenika tablice iz Jagodine.Zaustavljaju pod OBAVEZNO ako su reg. tablice sa drugog podrucja zar je to logicno?
Ne nije logično. Evo, mogu i drugi da kažu svoja zapažanja, ali ja tako nešto nisam primetio. Ono što ima smisla je da vozila sa drugog registarskog područja imaju veću šansu da budu zaustavljeni jer za razliku od lokalaca ne znaju gde policija redovno stoji pa im ulete u zamku.
Citat:
milomirp: automobil ispravan sa svim pratecim priborom pa posto nije bilo razloga za kaznu onda hajde da se tek nadje nesto.Svetla su mu bila najlaksa a posle kod sudije ti se opravdaj ako mozes.Dzaba tvoje tvrdnje dasi ti ovo...ono ....sudija te odrapi samo da se pusis, e ali nasi ,,organi,,su ipak dobri i moze se sa njima o sve dogovoriti samo sto si posle nekako ,,laksi,, he,he!
Kako to da je automobil ispravan a oni se uhvatili za svetla? Uostalom, o takvim stvarima ne odlučuje sudija za prekršaje već vanredni tehnički pregled. Neće se sigurno sudija podvlačiti pod auto da proveri da li je ispravan ili nije.
Ok, voziš neispravan auto, činiš krivično delo time što si podmitio policajca.. jbg, tako je.. Ali u tom slučaju ćutiš i pokriješ se ušima, a ne pričaš o tome na sav glas, i još imaš drskosti da se žališ na policajca. U ovom slučaju ti treba da si srećan jer si naišao na korumpiranog policajca (a mi ostali da se nerviramo zbog toga), jer da taj prevarant radi svoj posao kako treba, bilo bi manje potencijalnih ubica na ulicama.
Izgleda da ti si u svakom pogledu 100% ispravan kada si u automobilu ili nisi bio u prilici da naletis na ,,pravog,,Ok necemo vise o tome ali samo da se zna sta moze da Vas snadje na putu ako ste vozac,pa neka tumaci svako na svoj nacin i kako mu je volja!
[ ventura @ 05.12.2012. 23:20 ] @
Citat:
milomirp: Izgleda da ti si u svakom pogledu 100% ispravan kada si u automobilu ili nisi bio u prilici da naletis na ,,pravog,,Ok necemo vise o tome ali samo da se zna sta moze da Vas snadje na putu ako ste vozac,pa neka tumaci svako na svoj nacin i kako mu je volja!
U pogledu tehničke ispravnosti sam uvek 101% ispravan. Ali u pogledu ove druge ispravnosti tu baš i nisam.. I sigurno da i meni odgovara da nekada počastim policajca ispod žita jer ću jeftinije proći, ali ja na to gledam kao na obostranu uslugu, i ne pada mi na pamet da dođem posle na forum i pljujem policajca kako je lopina jer je uzeo mito (u suštini jeste, ali ne treba bar ja sam sebe javno da blamiram).
[ milomirp @ 06.12.2012. 11:59 ] @
Ako sam potpuno ispravan zasto bih cascavao ,,organa na duznosti,,.On je obavio svoj posao ja sam ok i dovidjenja,e ali ima onih koji imaju nameru da ,,peljese,, narod .Tu nastaje problem.Kod sudije jednostavno ne mozes se odbraniti od navoda iz zapisnika, i onda sta podmicivanje da ne dodje do pisanja iako znas da nisi kriv.E to ja ne podnosim i ne trpim.Svaki put obnarodovacu takvu situaciju tek da se zna pa makar i samo na forumu.Takav sluzbenik ne zasluzuje da bude na mestu gde je,ja tako mislim.Pogledaj kako je na ,,trulom zapadu,, nista ti ne pomaze ako nisi u pravu dzaba bi nesto podmazivao ili kako vec svi su isti pred zakonom!
[ ventura @ 06.12.2012. 12:25 ] @
Citat:
milomirp: Ako sam potpuno ispravan zasto bih cascavao ,,organa na duznosti,,.On je obavio svoj posao ja sam ok i dovidjenja,e ali ima onih koji imaju nameru da ,,peljese,, narod .Tu nastaje problem.Kod sudije jednostavno ne mozes se odbraniti od navoda iz zapisnika, i onda sta podmicivanje da ne dodje do pisanja iako znas da nisi kriv.E to ja ne podnosim i ne trpim.Svaki put obnarodovacu takvu situaciju tek da se zna pa makar i samo na forumu.Takav sluzbenik ne zasluzuje da bude na mestu gde je,ja tako mislim.Pogledaj kako je na ,,trulom zapadu,, nista ti ne pomaze ako nisi u pravu dzaba bi nesto podmazivao ili kako vec svi su isti pred zakonom!
Zbog toga postoji vanredni tehnički pregled. Ukoliko saobraćajni policajac sumnja da vozilo nije ispravno za saobraćaj može da ga uputi na vanredni tehnički pregled gde će se to eventualno utvrditi. Saobraćajni policajac nije nadležan da procenjuje tehničku ispravnost vozila, niti on može da sastavi takav zapisnik bez tehničkog pregleda.
[ milomirp @ 06.12.2012. 15:28 ] @
Teorija je jedno ali nazalost u praksi je sasvim druga slika.Pisem prijavu ili da se dogovorimo(ovo drugo treba sam treba da procenis).To je nasa realnost ma koliko bila tuzna!
[ ventura @ 06.12.2012. 17:15 ] @
Citat:
milomirp: Teorija je jedno ali nazalost u praksi je sasvim druga slika.Pisem prijavu ili da se dogovorimo(ovo drugo treba sam treba da procenis).To je nasa realnost ma koliko bila tuzna!
Ti očigledno ne kapiraš neke stvari.
Policajac ne može da ti napiše prijavu zbog neispravnog vozila jer on nije ovlašten za to. On može samo da te uputi na vanredni tehnički pregled na kome će se utvrditi eventualne nepravilnosti na koje policajac sumnja.
[ pajapop @ 06.12.2012. 18:59 ] @
Pa dobro...Milomir upravo i zeli da ukaze na to da se sa policijom moze "dogovoriti", al po meni i to je bolje za nas jer i na tom tehnickom pregledu se moze svasta "dogoditi". Kad se vec nadjes u "nebranom grozdju" gledaj da prodjes sto jeftinije. I taj vanredni pregled je danguba, pa trosak, pa i oni onda uvek nesto mogu da nadju, pa popravka i dr. Pa kolko to kosta? Milomire...shvati to sve kao cenu kostanja voznje, ili se drugi put vozi autobusom...i kraj price
[ ventura @ 06.12.2012. 19:02 ] @
Citat:
pajapop: Pa dobro...Milomir upravo i zeli da ukaze na to da se sa policijom moze "dogovoriti", al po meni i to je bolje za nas jer i na tom tehnickom pregledu se moze svasta "dogoditi". Kad se vec nadjes u "nebranom grozdju" gledaj da prodjes sto jeftinije. I taj vanredni pregled je danguba, pa trosak, pa i oni onda uvek nesto mogu da nadju, pa popravka i dr. Pa kolko to kosta? Milomire...shvati to sve kao cenu kostanja voznje, ili se drugi put vozi autobusom...i kraj price :)
I umesto da bude on lično srećan i zadovoljan jer je naišao na korumpiranog policajca i prošao vrlo jeftino, on tog istog policajca pljuje.
Idući put mu želim da nabasa na moralnu gromadu koja će mu odvesti auto na tehnički i odrati kožu sa leđa. Pa da vidimo kakvi komentari će onda da budu.
[ milomirp @ 06.12.2012. 21:00 ] @
Vidim da je greska sto nije doticni ,,organ,, uslikan pa da ga se secam dogo,dugo u znak zahvalnosti!
[ pajapop @ 06.12.2012. 21:54 ] @
Pa...to sad bar nije problem. Mobilinim telefonom mozes snimiti razgovor, a ako si vestiji mozda mozes napraviti i video snimak, pa ces imati i dokaz primanja... a i davanja mita. Ako si vec tako ogorcen, i mislis da se ta pojava mora u potpunosti suzbiti, (sto ruku na srce i ja bih zeleo da se iskoreni u svakoj oblasti zivota), onda moras pokrenuti akciju razotkrivanja, tako sto ces slucaj prijaviti nadleznoj sluzbi u policiji i sa njima dogovoriti "lov na vestice" i tako legalizovati svoj postupak razotkrivanja. Samo tako ce tvoj snimak imati dokaznu vrednost na sudu i bices zasticen da te doticni ne zaskoci u nekom budzaku A u medjuvremenu, te pare, koje bi eventualno dao policiji, investiraj u tehnicku ispravnost, vodi racuna o opstim pravilima saobracaja i ne beri brigu
[ Zeleni zub @ 06.12.2012. 22:14 ] @
off, mada se nekako uklapa u temu
i ovaj
[ milomirp @ 06.12.2012. 22:37 ] @
Svakako da se uklapa samo lako je ,,saliti se ,, na tudj racun!
[ Lavlja_Jazbina @ 07.12.2012. 04:45 ] @
Vala yes,nego jel vratio sijalice koje fabricki idu u auto?
[ Nemanja @ 07.12.2012. 08:29 ] @
Niko se ne sali na tvoj racun, sam si zapoceo kuknjavu, sta si ocekivao, da se svi na forumu sazale kako je "drugar" od pandura uzeo pare da ne radi svoj posao i kazni
tvog sina zbog nepropisnog budzenja automobila ?
Kada si uradio sta si vec uradio, cuti i idi dalje... promeni sijalice ili placaj i dalje pandure ako su raspolozeni za "cascenje" ...
Nema nikoga (skoro) ovde na forumu ko nije "castio" sprskog pandura, ali se ne hvalimo time.
I nema nikoga (skoro) ko se ne trudi da svoj auto odrzi u 100% ispravnom stanju, a ne da nekim budzotinama ugrozi i svoj zivot i zivot ostalih ucesnika u saobracaju.
[ milomirp @ 07.12.2012. 17:01 ] @
Kao 1. Niti sam ocekivao niti ocekujem da bilo ko se ,,slozi,, ili ,,sazali,, na moj slucaj vec samo da se zna nacin rada pojedinih ,,organa,, a budzenje niti znam sta je to niti me interesuje .Sijalice su bile ponavljam po ko zna koji put H A L O G E N E H4 one su bile i ostale pa ako bas opet neki ,,organ,, zeli moze da me posalje na vanredni tehnicki po pitanju svetla a tamo strucna lica utvrdice ispravnost mog vozila.Jel ima nesto sporno?
[ Nemanja @ 07.12.2012. 17:21 ] @
Pa sto nisi onda niste otisli na tehnicki ? Potplacivanje policije je mnogo tezi prekrsaj i to nije kaznjivo samo za sluzbeno lice vec i za drugu stranu. Kako si ti napisao prvi post ne bi ni ti sam sebe razumeo.
[ pajapop @ 07.12.2012. 17:22 ] @
Da sam ja na tvom mestu, otisao bih na "vestacenje" na tehnicki pregled ili saobracajni fakultet i tamo da ti izdaju potvrdu kojom se garantuje ispravnost svetala. Pa kad te sledeci put zaustave i pokrenu to pitanje, a ti im samo turis potvrdu pod nos.... Sto da cekas da te posalju...ovako u napred se obezbedis...
[ Lavlja_Jazbina @ 07.12.2012. 19:57 ] @
Sa tim sijalicama PORED OVOG NECE PROCI"a oranje mi neces osvetljavati" :D
[ botr @ 08.12.2012. 08:42 ] @
Kad smo kod ponasanja saobracajne policije, juce me zaustvio drug policajac radi provere pneumatika i dokumenata. I to ne bi bilo nista cudno, da me nije zaustavio na samom pesackom prelazu i na samom ulazu u raskrsnicu I posle ce on da nekom naplati kaznu zbog nepostovanja propisa
[ milomirp @ 08.12.2012. 10:35 ] @
Citat:
pajapop:
Da sam ja na tvom mestu, otisao bih na "vestacenje" na tehnicki pregled ili saobracajni fakultet i tamo da ti izdaju potvrdu kojom se garantuje ispravnost svetala. Pa kad te sledeci put zaustave i pokrenu to pitanje, a ti im samo turis potvrdu pod nos...:). Sto da cekas da te posalju...ovako u napred se obezbedis...:)
Mozda je to ipak najbolje resenje.
[ Zarko Silic @ 08.12.2012. 11:52 ] @
Takvo vestacenje moze samo da nepotrebno kosta novaca i vremena, ali takvo jedno "preventivno" vestacenje sudija, ukoliko dodje do spora, niti moze niti sme prihvatiti.
Merodavno je iskljucivo vestanje na licu mesta i nista drugo.
P.S. Stranka moze vec nakon 50 m da zameni zarulje a posle da podmece fiktivno vestacenje saobracajnoj policiji.
Zbog toga je vazno da se uradi ono o cemu sam pisao u prethodnim postovima:
Da se obezbedi tehnika i strucni kedar i da se Zakon precizira. U protivnom, osobe poput milomirp ne mogu biti kaznjene.
Ako pak u ovakvim okolnostima neko zbog plavicastih H4 zarulja ipak bude kaznjen onda to nije pravilno sprovodjenje Zakona vec je rec o represivnim merama, a to je nesto sasvim drugo.
[Ovu poruku je menjao Zarko Silic dana 08.12.2012. u 13:02 GMT+1]
[ miccamicca @ 08.12.2012. 12:57 ] @
Ovako onako a ledja pukose!
[ pajapop @ 08.12.2012. 15:03 ] @
Citat:
milomirp:
Citat:
pajapop:
Da sam ja na tvom mestu, otisao bih na "vestacenje" na tehnicki pregled ili saobracajni fakultet i tamo da ti izdaju potvrdu kojom se garantuje ispravnost svetala. Pa kad te sledeci put zaustave i pokrenu to pitanje, a ti im samo turis potvrdu pod nos.... Sto da cekas da te posalju...ovako u napred se obezbedis...
Mozda je to ipak najbolje resenje.
Ja sam se samo malo nasalio ...Sumljam da je tako nesto uopste moguce.