[ Lazar-I @ 26.12.2012. 10:02 ] @
Ona tema o pakovanju kafe je mnogo dosadna, bar meni, možda zato što ne pijem kafu. Baba je mnogo zanimljivija.

Oduševila me je na kraju kad je rekla: "... pa siromašan naravno, to je dao neko ko ima, ko nema on nema odakle da da". U pravu je baba, ako čovek želi neka pravi i piramide ako može.
[ anon70939 @ 26.12.2012. 11:59 ] @
slazem se u potpunosti :)
taj koji je dao lovu za 3. crkvu sigurno nije razmisljao o tome da te iste pare podeli siromasnima po selu... to se bar nikad nije desilo.
svako sa svojim parama radi sta mu se prohte...
[ Flo33 @ 26.12.2012. 13:38 ] @
Zbog takvih smo i tu gde smo. Po potrebi komunista-četnika - vernika - ateista - proruskih - pronemačkih - ljudi koji su sto vera i ideologija promenili da bi bili kao ostali u selu.

"grade crkvu da se pokažu pred bogom da su vernici".. Što je najgore, i kada pomre ta ww2 generacija neće naići pametnija. Samo mi je neverovatno koliko je averige Milojko isti a tako različit od averige Janeza ili Hainz-a..
[ Igor Gajic @ 26.12.2012. 13:43 ] @
Znam za jednu crkvu koja je nastala intervencijom 'odozgo', ali to je jako usamljen primer.

@Flo33

Institucija "zaduzbine" ne postoji u posleratnim generacijama. Svako za sebe. Totalni egoizam i sebicluk.
[ boxxterr @ 26.12.2012. 13:47 ] @
Ljudi prebacite neku temu na UMZ, sedim sam tamo, niko nista ne pise. Dobro, ne mora ova tema, ali neka ludja moze. Ova ima dobar naslov.
[ kaćunčica @ 26.12.2012. 13:56 ] @
Citat:
boxxterr: Ljudi prebacite neku temu na UMZ, sedim sam tamo, niko nista ne pise. Dobro, ne mora ova tema, ali neka ludja moze. Ova ima dobar naslov.

Evo ti: http://www.svet.rs/najnovije-v...e-ovo-je-prvi-srpski-gej-reper
[ anon70939 @ 26.12.2012. 13:56 ] @
flo, mislis da "takve" mozes da ubedis da prave decja igralista, fabrike, skole...?

ili da daju tebi jer ti je potrebnija nego neka tamo crkva u nekom selu
[ Flo33 @ 26.12.2012. 15:22 ] @
@ckg ma fala ti, ne treba mi, ni da nemam 'leba od takvih ne bi uzeo. Mene brine sto su komentari takvi. "Baba je razbila " i sl. Ne idu babe na yt nego mladji, i oni su ubedjeni da je baba u pravu. E tu vidim problem.
[ milosmalic @ 26.12.2012. 17:02 ] @
Svaka čast babi!

Baba je od novinarke 3x pametnija i bolje razume šta rade mediji i kakvu štetu nanose.
[ Vasastajić @ 26.12.2012. 17:09 ] @
Da, to je problem, što je ovako nešto pokušaj plasiranja viđenja i standarda u izvornu, Hrišćansku filosofiju, sa kojom apsolutno nikakve veze nemaju, čak šta više dijametralno su suprotna.
Sve to pretstavlja potencijalnu opasnost da se takvi iskrivljeni stvavovi nepismenih i glupih staraca, kao što je ova babuskera, mladima prezentiraju kao ispravni.
Matora karakondžula je o Hrišćanstvu stvorila sebi sliku samo kroz nerazgovetna mumlanja arhaičnog slenga bradatih crnomantijaša, koji jedva čekaju da u svom stadu vide ovakve glupave ovce.
Da je samostalno sebi priuštila makar jedno slovce samo iz oficijelnih Hrišćanskih tekstova, ne bi sa toliko gordosti omalovažavala jedno, za ovaj slučaj, nedužno ljudsko biće.
[ cozi @ 26.12.2012. 19:45 ] @
Baba je rekla samo da svako sa svojim novcem ima pravo da radi sta hoce. I da crkvu ne dize neko siromasan, nego neko ko ima novac, i da mu ne treba (to da dize crkvu iz ma kog razloga) ne bi je ni dizao. Ali eto prilike da se ispadne pametan i prica o nekakvoj hriscanskoj filozofiji,i opasnostima (pretpostavljam po nasu decu) koje donisi sve sto se ne slaze sa njihovim pogledom na svet.
[ mrkii @ 26.12.2012. 19:58 ] @
Tacno je da svako moze da trosi svoje pare kako hoce ali je tacno i da je narod glup i prost.
Za pare koje su potrosene za crkve i druge verske objekte u Nisu i okolini kladim se da je moglo da se izgradi nebrojeno skola ili starackih domova ili da se kupe medicinski aparati ili sredi bolnica da se nislije lece kao na zapadu a ne da umiru ko stoka u zagusljivim i smrdljivim bolnickim sobama i da 50 porodilja ne deli jedan cucavac i jedan tus sa hladnom vodom.
Ili da se izgradi po stan za svakog ko nema stan i placa kiriju.
Ili da se napravi jos par studentskih domova za decu koja odvajaju od usta da plate usranih 60 evra kirije u nekoj garazi ili podrumu

Umesto toga udarnicki se radi da se crkva visoka xx metara optoci mermerom i ugrade zvona od 100 tona. A popovi voze crne volvo dzipove (ne bih ni znao da postoji volvo dzip da nije omiljen kod niskih popova), setaju aktn tasne gaje stomake i brade i prodaju maglu.
https://www.google.rs/search?q...AUoAA&biw=1120&bih=507
http://www.google.rs/imgres?im...p;ved=0CDYQ9QEwAg&dur=7299
[ anon70939 @ 26.12.2012. 20:08 ] @
dobro... i sta je baba onda tu kriva i lose rekla?

kao sto vec vise puta rekoh, nas narod kako ti kazes "prost i glup" se odusevljava ovakvim klipovima

http://www.youtube.com/watch?v...A0FB9&feature=results_main

i podsemavaju se drugim prostim ljudima...

Gomile ovakvih intervjua ima po netu, gde novinari prikazuju Srbiju u takvom svetlu...
Kao sto ja zbog takvih klipova verovatno imam jako pogresno misljenje o rusima..

Na zalost mi vise volimo da gledamo takve klipove i smejemo se umesto da gledamo Srbiju onakvu kakva zna da bude...
Recimo jedan od primera koji se pominjao ovde na forumu

[ cozi @ 26.12.2012. 20:10 ] @
Umesto _____ moglo je ________. Praznine se mogu popunjavati po zelji. Recimo umesto telefona i racunara od 500e, ili automobila (jer svako moze prevozom na posao). Umesto patika od 100e...

Da se razumemo i za mene je svaki dinar dat crkvi bacanje novca, ali ne osudjujem te ljude, svako radi sa svojim novcem sta zeli, nema nikakvog ali.
[ Vasastajić @ 26.12.2012. 20:17 ] @
cozi,
vidiš, bez ikakve namere da i najmanje ispadnem pametan, slučajno sam ovaj citat pronašao baš na jednom pravoslavnom sajtu:
Citat:
U jednom stanu može se dograditi jedna krstionica, ili nalepiti na zid neki biblijski tekst, ali i sa tim dodacima stan nikada neće postati domaća crkva.

A upravo se o tome radi, kako u stavu te babe, tako i nasušnoj potrebi finansijera da sebi sagradi crkvu!?
Ako si iole imao kontakata sa tekstovima koji tretiraju Hrišćansku ideologiju, dakle samo sa oficijelnim materijalima, u kojima po nekim tumačenjima ima oko 30% istine, znao bi i sam sa čime se kose ovakvi postupci i razmišljanja.
Sasvim bi posebna priča bila kad bismo potegli i neke gnostičke tekstove tumačenja Hrišćanstva, tek bi se onda začudio šta je sve od izvornog Hrišćanstva promenjeno do devijantnosti i od toga napravljena zvanična religija.
[ Binary Mind @ 26.12.2012. 20:21 ] @
@mrkii

Ja odavno vec za popove kazem da su biznismeni. Cast izuzecima, ali su retki. Jos je moj pokojni deda po ocu govorio: "Verujem u boga, ali ne u crkvu, i popove." Dok je bio ziv, iako je slavio slavu, pop u njegovu kucu krocio nije, koliko ih nije mirisao.
[ cozi @ 26.12.2012. 20:33 ] @
@Vasastajić
Diplomirao na temi iz filozofije religije.

Pretpostavljam da nisi ni pogledao klip, jer baba nista vise ili manje nije rekla od toga, da svako radi sa svojim novcem sta zeli. I da crkvu ne dize neko siromasan, nego neko ko ima novac, i da mu ne treba (to da dize crkvu iz ma kog razloga) ne bi je ni dizao.

Novinarka je pokusala da postavi babi sugestivno pitanje, kao evo vidite kakva je beda a neko baca novac na nesto nepotrebno...

I da zaboravih, u prethodnom postu si rekao za novinara da je "nedužno ljudsko biće". :)
[ Flo33 @ 26.12.2012. 20:36 ] @
Omašili ste poentu.. Ta baba je bila do skoro komunista, i klela se u sv. Tita, sada je moda sv. Isus, sutra da bude sv. Crkva elitesecuritija bice tako. I nemoj da se lažemo da mi ne znamo da je baba bila komunjara. Jeste, kao i vaše babe, i moja baba, i sve srpske babe. Sada svi sebi dižu najveće krstove na groblju. Ta baba ništa pametno nije rekla, šta više za nepuna 2 minuta je bar 3 postulata hrišćanstva posrala, da izvinete na izrazu..

I niko nama nije kriv što su neobrazovani i genetski najiskvareniji likovi i najbrojniji u našoj državi.
[ deerbeer @ 26.12.2012. 20:39 ] @
Citat:

Za pare koje su potrosene za crkve i druge verske objekte u Nisu i okolini kladim se da je moglo da se izgradi nebrojeno skola ili starackih domova ili da se kupe medicinski aparati ili sredi bolnica da se nislije lece kao na zapadu a ne da umiru ko stoka u zagusljivim i smrdljivim bolnickim sobama i da 50 porodilja ne deli jedan cucavac i jedan tus sa hladnom vodom.

Pa u pravu je baba , glupa novinarka se nije ni setila da joj postavi to podpitanje ili predoci sta je moglo sa tim parama da se uradi.

[ cozi @ 26.12.2012. 20:48 ] @
Citat:
Flo33:

Ta baba je bila do skoro komunista, i klela se u sv. Tita, sada je moda sv. Isus, sutra da bude sv. Crkva elitesecuritija bice tako. I nemoj da se lažemo da mi ne znamo da je baba bila komunjara. Jeste, kao i vaše babe, i moja baba, i sve srpske babe. Sada svi sebi dižu najveće krstove na groblju. Ta baba ništa pametno nije rekla, šta više za nepuna 2 minuta je bar 3 postulata hrišćanstva posrala, da izvinete na izrazu..

I niko nama nije kriv što su neobrazovani i genetski najiskvareniji likovi i najbrojniji u našoj državi.

Kada ovako uopstavaju oni koji govore da su svi NVO, ateisti, liberali ili vec izdajnici, placenici,... onda im se lepe etikete fasisti. Cak i da je tako kako ti kazes, sta se to tebe tice, otkuda tebi pravo da sudis o necijem zivotu.

Koja je tvoja drzava? I u kojoj drzavi ovo sto si napisao nije slucaj? I da li ti pripadas onoj manjini?
[ Burek sa mesom @ 26.12.2012. 21:02 ] @
Baba je trebalo da doda da je pitanje krajnje bezobrazno. Sta nekoga briga na sta neko trosi svoj novac? Da li ce da gradi crkvu, dzamiju, most, obdaniste...to je samo njegova i iskljucivo njegova stvar.

Ukoliko je taj novac posteno stekao i po zakonu - uz dozvole nadleznih, napravio nesto, tu se sva prica zavrsava.

Ostaje samo da pojedinci pocnu da licitiraju na sta su te pare mogle sve da se potrose. A bar toga, gledanja u tudje dvoriste, nama ne fali, sto se i ovde vidi.
[ milosmalic @ 26.12.2012. 21:10 ] @
Citat:
Flo33:
I nemoj da se lažemo da mi ne znamo da je baba bila komunjara. Jeste, kao i vaše babe, i moja baba, i sve srpske babe.

Ni jedna od mojih baba nije bila komunjara. Ako tvoje jesu saučestvujem. Od mojih jedna je držala jezik za zubima, a druga je glat mogla vojvoda da bude kakve je stavove imala.

Ova baba je u pravu. Novinarka nije toliko glupa samo je našla pogrešnu mušteriju za poentu koju su je poslali da izvede. I to je to. Nadam se da je naučila lekciju.
[ Nedeljko @ 26.12.2012. 21:11 ] @
Citat:
Vasastajić: Da, to je problem, što je ovako nešto pokušaj plasiranja viđenja i standarda u izvornu, Hrišćansku filosofiju, sa kojom apsolutno nikakve veze nemaju, čak šta više dijametralno su suprotna.

Evo stručnjaka za hrišćanstvo. Kakav autoportret!
[ Flo33 @ 26.12.2012. 21:35 ] @
@cozi,

Ne smeta meni baba, ona je olicenje jedne generacije, i to je nepromenjiva.

Uloga medija je izmedju ostalog prikaz stanja drustva, i novinarka je nehotice uspela u tome.

Pitanje je sasvim na mestu. Baba hriscanin je ocigledno zaboravila onih 7 ili 10 zapovesti, kao sto su:ljubi bliznjeg svog, ne budi gord, itd.. A usput je bacila i malo fasizma "pa necemo valjda dzamije da gradimo (obrati paznju na mi) zbog njih smo i ovde". Meni je zao ljudi koji su ostali bez svega svojega, i proterani, ali to ne odobrava dalju mrznju.

I dakle, baba mi ne smeta, zao mi je sto ste sesetili svojih starih baka, pa sa empatijom gledate njeno trabunjanje, ili ste pak jednakog misljenja, sto je jos veca zalost. Smeta mi sto mladi vecinom imaju isto misljenje..

Samo vi dizite bogomolje i verujte u sta hocete, ja ne zelim, i imam pravo da iskazem misljenje protiv toga, kao i vi protiv mojega.

A tu sa leve strane cozi pise lokacija, a ne poreklo. I iako nisam vise od 6 godina u Srbiji, dozivljavam je kao svoju zemlju.

Jedino sto joj dajem za pravo da sa svojim novcima svako ima pravo da radi sto hoce.
[ Vasastajić @ 26.12.2012. 21:49 ] @
Citat:
Nedeljko:
Citat:
Vasastajić: Da, to je problem, što je ovako nešto pokušaj plasiranja viđenja i standarda u izvornu, Hrišćansku filosofiju, sa kojom apsolutno nikakve veze nemaju, čak šta više dijametralno su suprotna.

Evo stručnjaka za hrišćanstvo. Kakav autoportret!

Samo ću ti ljudski reći da svoje komplekse lečiš pod nadzorom za tu patologiju kompetentnih stručnjaka i u za to odgovarajućoj ustanovi, a ovde možeš slobodno da ih ispoljavaš, meni to ne smeta.
Živ bio!
[ boxxterr @ 27.12.2012. 08:04 ] @
Citat:
kaćunčica:
Citat:
boxxterr: Ljudi prebacite neku temu na UMZ, sedim sam tamo, niko nista ne pise. Dobro, ne mora ova tema, ali neka ludja moze. Ova ima dobar naslov.

Evo ti: http://www.svet.rs/najnovije-v...e-ovo-je-prvi-srpski-gej-reper

A ne, ne to. Ja sam ti staromodan. Kauboj, i eventualno neka indijanka crne kose. Ajd` smisli nesto pametno, pa postavi na UMZ, da se svi zacudimo i zgranemo. Ne zabusavaj.
[ Urkelele @ 27.12.2012. 10:11 ] @
Drugari,
posto vi veoma malo znate o ovoj babi i novinarki, malo cu da vas uputim.
Baba potice iz jednog sela, blizu mog grada (Toplicki okrug). Grad u kome su podignute prve zaduzbine Stefana Nemanje, gde je manastir u kome se zamonasila njegova supruga. Ne sam grad i novajlije, ali starosedeoci i okolna sela su verovali (i jos uvek veruju) u Boga. O samoj babi ne znam puno, ni ko su joj mama, tata, brat, sestra, sinovi, snaje... Znam da je to selo, hajde da kazem, bogato, iako je malo. Svi u tom selu se bave malinarstvom, a dosta ljudi iz tog sela su otisli u svet i dobro se snasli.

"Devojka", koja je zavrsila 8 razreda osnovne skole je novinarka. Okolnom narodu poznata kao "Cipelicka". Osoba koja gleda da sve dobije na "mufte" (kao i svi novinari), koja voli da provocira bez obzira u kojoj se situaciji nadje. Koja, iako nesto bude ovako, ona ga napise kako njoj odgovara. E sad, vi sami procenite da li je to profesionalni novinar ili ne.

O broju crkava ne bih da komentarisem jer se iz videa ne zna da li su te crkve od skora podignute ili su jos ranije postojale. Ja znam podatak da se jedna od tih crkava izgradila oko 2008. godine.

Sa moje tacke gledista, svakako je baba u pravu. Posle toliko godina imamo srecu da je opstina etnicki cista, iako ima najvecu granicu sa Kosovom. Ljudi su imali para i izgradili crkve zato sto, vec sam napomenuo, veruju u Boga i time hteli da nesto doprinesu selu.

Pozdrav
[ milosmalic @ 27.12.2012. 10:31 ] @
Hvala na informacijama. Doprineo si mom utisku da je baba car!
[ mmix @ 27.12.2012. 10:31 ] @
Citat:
Urkelele: Posle toliko godina imamo srecu da je opstina etnicki cista, iako ima najvecu granicu sa Kosovom.

wow. sreca, sreca, radost...

[ anon70939 @ 27.12.2012. 10:58 ] @
Citat:
mmix: wow. sreca, sreca, radost...
:(

Da li mislis da Zapadnjaci vole strance i ne bi zeleli da budu "etnicki cisti" iako su mnogo emancipovaniji od nas?

U Zenevi i Lionu sam 1000 puta osetio da me neko posmatra isto kao sto ja posmatram ove kosovare u mojoj zgradi koji bacaju djubre sa terase na lep travnjak ispred (upravo malopre opet pop*zdeh kad sam video)
I veruj mi, voleo bih da ih nema ovde...

a ono sto me cudi, u zenevi siptara, albanaca ima nenormalno mnogo. I svakog kojeg sam upoznao stekao sam odlican utisak. Nemaju veze ni priblizne sa srbima sa kosova... kulturniji su milijardu puta.
[ milosmalic @ 27.12.2012. 11:07 ] @
Šta su ti to "kosovari"?

Ako misliš na raseljena lica sa Kosova i Metohije između tebe i njih nema etničke različitosti. To jest ima ako nisi Srbin. To kako se ko ponaša, koliko je socijalno ili kulturno prilagođen je važna tema, ali nema veze sa etničkim sastavom stanovništva.

A u Ženevi? U Ženevi su i šiptari i srbi švajcarski pristojni. I treba da budu kad je Švajcarska policijska država broj jedan u Evropi.
[ anon142305 @ 27.12.2012. 11:12 ] @
Citat:
CoyoteKG: kao sto ja posmatram ove kosovare u mojoj zgradi

Citat:
milosmalic: Šta su ti to "kosovari"?

Pokazatelj nepismenosti.
Kosovari su Siptari (ne Albanci), dok su Srbi sa Kosova - Kosovci.

Citat:
milosmalic: To kako se ko ponaša, koliko je socijalno ili kulturno prilagođen je važna tema,
ali nema veze sa etničkim sastavom stanovništva.

Naravno da nema. Cudi me kako neko moze da misli drugacije.

edit:typo

[Ovu poruku je menjao IUOP_1 dana 27.12.2012. u 12:38 GMT+1]
[ anon70939 @ 27.12.2012. 11:13 ] @
jesam skrenuo sa teme. priznajem... cesto ih poistovecujem sa albancima... iako su srbi.

a to da ih je policija naterala da budu pristojni ne verujem.
Naravno da ne bacaju tamo djubre kroz prozor, ali nisam stekao pozitivan utisak o njima zbog toga, nego zbog licne konverzacije. Zajedno smo i radili po nekim gradilistima. Cak sam o njima stekao mnogo bolji utisak (pricam bas o muslimanima) nego o nasim ljudima.
Stavise, nasi su mi se smucili...
[ Shadowed @ 27.12.2012. 11:46 ] @
Baba ne moze biti u pravu.
Kaze da mora da je potrebna cim je gradi. Dakle, gradnja je dokaz potrebe. Ovo je samo po sebi pogresno, ali hajde da uzmemo da je tacno.
Dalje kaze "nece valjda dzamiju da gradi". Pa, ako bi gradio dzamiju znaci da bi bila potrebna, po njenom nacinu razmisljanja. Nema sta tu nece valjda ovo ili ono. Ako gradi - potrebno je.

Dakle, baba protivreci samoj sebi i ne moze biti u pravu. Uopste ne zalazim da li je glupa, pametna, car ili stagod.

To je sto se tice toga.

Naravno da svako ima pravo da svoj novac trosi kako hoce (dok ne ugrozava prava drugih), ali isto tako ljudi imaju pravo na misljenje o tome.
Ako neko kaze da je bolje iskoristiti za nesto drugo, to je sasvim ok, sve dok ne primorava nekog da koristi za drugo.

Da je bolje sagraditi bolnicu, bolje je, ali kao sto rekoh, on ima pravo da svoje pare ulaze u ono sto on hoce, a to sto on hoce nije dobrobit svih nego sopsvena. Sto je isto ok, samo treba sagledati stvar onako kako jeste.
[ Vasastajić @ 27.12.2012. 12:17 ] @
Citat:
Urkelele: Posle toliko godina imamo srecu da je opstina etnicki cista, iako ima najvecu granicu sa Kosovom.

Sad nisam sasvim siguran jesi li bio ironičan ili ne, ali ako ne, onda nisi sasvim čist ni ti, nit' svi oni koji tako misle...tako da džaba što je opstina etnicki cista, kad je um prljav.
Citat:
CoyoteKG:  Cak sam o njima stekao mnogo bolji utisak (pricam bas o muslimanima) nego o nasim ljudima.
Stavise, nasi su mi se smucili...

Istovetno iskustvo kako iz Švajcarske od pre više od dve decenije, tako i iz vojske pre više od tri decenije.
[ cozi @ 27.12.2012. 12:38 ] @
Baba je objasnila zasto je pitanje novinara glupo, sve ostalo sto joj pripisujete pocevsi od fasizma ili prigovarate je posledica vasih stavova koje vecin iznosi na ovom forumu nezavisno od teme.

Sve je to lepo multikulturalnost, vise nacija, dobri ljudi, ali u stanju rata (ili neposredno pre rata) u planinskom selu, daleko od civilizacije, mnogo je bitno da li vam je komsija iste vere i nacije, pogotovo na Balkanu sa ovakvom istorijom.
[ mmix @ 27.12.2012. 12:39 ] @
Citat:
CoyoteKG: Da li mislis da Zapadnjaci vole strance i ne bi zeleli da budu "etnicki cisti" iako su mnogo emancipovaniji od nas?.

Etnicka cistoca je monstruozan koncept, manje vise zbog zelja i htenja (svaka ptica svome jatu stremi i uvek je lakse razumeti se sa svojim nego tolerisati drugog) vec zbog nacina na koji ga je jedino moguce sprovesti. Radovati se etnickoj cistoci koja je eto srecom tek skoro nastala (sigurno sama od sebe) je van svakog daljeg komentara. To razmisljanje je posledica mnogo cega a na jednog njega koji je izrekao dolazi ko zna koliko onih koji to misle ali neizricu zbog skorasnje politizacije i kriminalizacije govora mrznje. Ali ono sto raznorazni NVOovi i zakonodavac (pod pritikom) ne shvata je da taj govor mrznje nije nigde otisao, tu je, i sa vremena na vreme izbija tako na povrsinu kroz direktne i indirektno komentare, kroz nedostatak empatije, tolerancije, itd.

Juce sam bas naleteo na ovaj clanak: Kakva deca nam rastu?

"Gledano po ukupnom procentu dece i mladih koja podržavaju negativne stavove o nekoj populaciji, na prvom mestu rang liste su osobe drugačije seksualne orijentacije, prema kojima negativan stav ima 36 odsto ispitanika. Na drugom su ateisti (23,0%), na trećem pripadnici drugih nacionalnosti (21,8%), a slede HIV pozitivni (19,0%) i odlični učenici (18,9%).
Negativno su ocenjivani i muškarci koji nisu navijači - 15,3 odsto dece i mladih prema njima ima negativan stav, oni koji misle drugačije od većine (15,2), polaznici programa nevladinih organizacija (14,5%) osobe sa invaliditetom (14,0%), sunarodnici drugačije veroispovesti (11,8%), pripadnici drugih rasa (11,2%) i žene (10,5%)."

Znaci, u startu me mrzi 23% buduce "odgovorne" populacije iako me nikad nisu upoznali samo zato sto se ne kunem u isto magicno bice kao oni. Jos mi je keva Rumunka a bio sam i odlican ucenik a fudbal ne volim, spasa mi nema, samo da sacekam da vidim kakvo ce konkretno "konacno resenje" da osmisli ta nadolazeca generacija regruta i sa kim ce konkretno da ratuju u skorijoj buducnosti. Odakle njima te sve ideje? Iz kuce, odakle drugo, od mame & tate klerofasista, ksenofoba i homofoba, koje ne stede reci za te grupacije populacije ali ce se prvi naci uvredjeni kad ih uporedis sa nacistima, u svojim mozgovima oni su branioci porodice, vere, nacije, cega god im prija kao racionalizacija. Govor mrznje nije otisao nigde, samo se preselio za porodicne ruckove, izmedju supe i salate.
[ anon70939 @ 27.12.2012. 12:54 ] @
ti ulazis u drugu krajnost...

Naravno da ni ja ne podrzavam etnicko ciscenje. Ja prvi imam razne mesovite krvi u sebi. Takodje mnogi Srbi su doživeli ogromne posledice etničkog čišćenja na kosovu, u hrvatskoj, bosni... i trebaju da znaju da je etnicko ciscenje svakom jednako tesko

Nikada nisam bio nacionalista, niti to mogu da budem...

Mogu samo da generalisem i kazem moj utisak o nekoj da kazem "naciji". I ni to nije ispravno, ali eto...

Za razliku od tebe kome je sigurno svejedno u Beogradu i ko ne moze biti ugrozen na taj nacin, nekim ljudima tamo negde sigurno da ne odgovara što kaže @cozi da im prvi komšija bude musliman koji je željan baš tog etničkog čišćenja.

Verujem da samo vera je preostala ljudima na kosovu i na granici, koja pruza volju da ostanu da zive tu. Pa ako im je potrebno 30 crkvi, neka im.
Meni ni iz dzepa ni u dzep

[ Vasastajić @ 27.12.2012. 13:06 ] @
Citat:
mmix: Govor mrznje nije otisao nigde, samo se preselio za porodicne ruckove, izmedju supe i salate.

Da vidimo ko je taj "melšpajz" servirao za ručkove:
Citat:
DANAS 23-24 JUN 2001.
Šta ceka pravoslavne devojcice i decake na casovima veronauke

Obuka za domaćice i ratnike

U knjizi "Sta treba da zna svaka pravoslavna devojcica" citamo kako ona uci od najranijeg detinjstva da postane domacica zajedno sa majkom opslužujuci vredno ukucane kroz svakodnevne "ženske" obaveze, odrastajuci potpuno svesna da su potrebe njene brace na prvom mestu. Majka joj poverljivo saopštava da su bolovi radanja teret ženske grešnosti sa kojim se treba pomiriti (zar je time marljivo ne priprema da se mirno u buducnosti suoci sa poražavajucim stanjem porodilišta u Srbiji?). Uci je da su zene u pojedinim periodima neciste, da je to u crkvenom pogledu vrlo vazno, te da je prirodan menstrualni ciklus ženska slabost i ljudski nedostatak o kome moraju pred svima da cute, da samim govorom ne bi pocinile greh.
...............
U knjizi "Sta treba da zna svaki pravoslavni decak" saznajemo da, za razliku od pravoslavne devojcice, pravoslavni decak ume da se igra. Buduci da se devojcica morala odreci novog džempera (ulepšavanje je uostalom greh) da bi decak dobio bicikl, on dakle može da se vozi sa drugovima. Dok njoj majka preporucuje kao zabavu citanje žitija svetaca (kao najprimereniju literaturu za žensko dete od deset do petnaest godina) decak se bavi sportom, vožnjom bicikla, igra se automoblicicima, ide na pecanje i kampovanje sa ocem, uci se izvidackim veštinama, pravi makete i rezbari brodice, nosi farmerke i neuporedivo vise se druži sa svojim vršnjacima. On ne obavlja ženske poslove, sem sto u vanrednim prilikama sece jabuke za kompot (mada otac priznaje da je cak jednom i oprao veš dok je decakova majka bila u drugom stanju).
.................
To nije sve, omiljena decakova knjiga je "Istorija srpskog oružja", a otac ga poducava da, "mada ne može to da objasni sa verskog stanovišta", decak treba da nauci da se tuce. Majka za decaka nije autoritet kao otac, a kada otac i sin odlaze na kampovanje, ostavljaju najmladeg sina od pet godina "da cuva zene". Odlasku u vojsku je posvecena posebna pažnja i ta obaveza je izjednacena sa svetim dužnostima pravoslavnog muškarca.

Mr Nada Sekulic, Umetnicko-istraživacka stanica NANDI

[ Braksi @ 27.12.2012. 13:08 ] @
baba je stara i prosta zena sto i nije cudno, a novinarka je mlada, a prosta - sto je zalosno.

Sto se tice tolerancije, ja bih stvarno voleo da mi neko kaze koliko su recimo Siptari tolerantni ?
[ Sceka @ 27.12.2012. 13:20 ] @
Citat:
Shadowed: ...
... ali isto tako ljudi imaju pravo na misljenje o tome.
Ako neko kaze da je bolje iskoristiti za nesto drugo, to je sasvim ok, sve dok ne primorava nekog da koristi za drugo.
...

Ne bih se slozio sa ovim. Ljudi imaju pravo na svoje misljenje o trosenju necijeg novca, kao i o svemu drugom, ali nemaju pravo iznositi javno to misljenje. Zato sto ne raspolazu nikakvim pravom na taj novac, nije njihov ni po kom osnovu, i nemaju pravo da se mesaju u zivot bilo ciji osim svog. To je potpuno isto kao kad bi se komentarisalo necije kupovanje namirnica, garderobe, namestaja. Kakva je razlika u tome? Kolicina para? Ako je kolicina para u pitanju to onda zalazi u neke druge sfere radmisljanja i dogadjanja. A razlika izmedju toga da li taj isti covek kupuje markuranu obucu ili Mercedes ili daje pare za izgradnju Crkve je tacno tako i postavljena.

Za dobre, kvalitetne, skupe patike/cipele/cizme... nikome ne pada na pamet da postavlja pitanje i da daje misljenje o tome da je bolje... Vec kad je automobil od 40,000 eura u pitanju tu se vec nazire potreba i daje se sebi pravo za sumnju u poreklo novca kao sto i odmah pocinje kalkulacija o tome sta je sve moglo za te pare da se uradi, bolje, korisnije, drustveno... A kad je suma velika, kao novci za izgradnju nekog objekta, pa se doda tome da nema koristi, evidentne koristi, od tog objekta, a tako se tretiraju verski objekti kod nas uglavnom - onda su stvoreni svi uslovi da se raspravlja i ljuti i kritikuje i sve ostalo a u vezi necega sto jnije njegovo, nije vlasnik tog novca.

Ja tako na to gledam. Mozda sam glup, vrlo moguce!, ali nikako ne mogu da razumem tu varijantu razmisljanja i prava na izjasnjavanje o necemu takvom.

Pozdrav!
[ Shadowed @ 27.12.2012. 13:24 ] @
Citat:
cozi:Baba je objasnila zasto je pitanje novinara glupo, sve ostalo sto joj pripisujete pocevsi od fasizma ili prigovarate je posledica vasih stavova koje vecin iznosi na ovom forumu nezavisno od teme.

Ne, baba se izlupetala bas na tom delu, kao sto sam objasnio. To sto je na rekla, ne moze biti u pravu. Cak nije ni ono "ja mislim da jeste, on misli da nije", nego naprosto ne moze, stvar logike. Jedino ako to zanemarujes, mozes smatrati da je u pravu.
S druge strane, pitanje novinarke nije glupo. Ona je lepo pitala da li je potrebno. To sto baba podrazumeva da crkva moze biti jedino dobro i sto ima izvrnutu logiku da ako neko gradi znaci da treba, to je druga stvar.
[ HeYoo @ 27.12.2012. 13:44 ] @
Citat:
Sceka
Ja tako na to gledam. Mozda sam glup, vrlo moguce!, ali nikako ne mogu da razumem tu varijantu razmisljanja i prava na izjasnjavanje o necemu takvom.

Pravo na izjasnjavanje uvek imas. Druga stvar je da li je to pristojno, drustveno prihvatljivo ili sta vec. Ti mislis da je nepristojno raspravljati o trosenju tudjih para i to je to.
U ovom slucaju nije bas privatno pitanje posto lik predpostavljam nije gradio crkvu za sebe i u svom dvoristu vec za lokalnu zajednicu. Pitanje upuceno clanu te zajednice za misljenje o tom poduhvatu je sasvim legitimno.

[ Flo33 @ 27.12.2012. 13:53 ] @
@cozi, u ratu ti je bitno koje vere ti je saborac?

Ne želim nikada da shvatiš da je to najmanje bitno.. Ti isti muslimani su pola svojih komšija na kosovu spasli od plaćene armije, kao i obrnuto, par meseci pre toga.

A da nema tih džamija i crkava, 90%ratova se ne bi ni dogodilo..

@coyote kada se zida javni objekat, makar i privatnim novcima, svi se pitaju. I novinarka, doktorka, bilo ko u toj opštini ima pravo da pita. Ako crkvu pravi u svom dvorištu, siguran sam da niko ne bi ni postavio pitanje.

Toliko crkava sam video samo u Nigeriji, ali obzirom na pismenost i obrazovanje, nismo daleko.

Imao sam zaposlenog, starijeg od te babe, i ne zna ni da čita ni da piše, sećam se i imena Emmanuel Paris aka Poor boy, i čuo sam ga sto puta kako uči mlade usijane glave da ne dozvole da im popovi i hodže ispiraju mozak i uništavaju državu.. Pola našeg naroda neće doseći nivo svesti nepismenog starog crnca iz neke džungle u podsaharskoj Africi..
[ mmix @ 27.12.2012. 13:59 ] @
Citat:
Sceka: Ne bih se slozio sa ovim. Ljudi imaju pravo na svoje misljenje o trosenju necijeg novca, kao i o svemu drugom, ali nemaju pravo iznositi javno to misljenje. Zato sto ne raspolazu nikakvim pravom na taj novac, nije njihov ni po kom osnovu, i nemaju pravo da se mesaju u zivot bilo ciji osim svog. To je potpuno isto kao kad bi se komentarisalo necije kupovanje namirnica, garderobe, namestaja. Kakva je razlika u tome? Kolicina para? Ako je kolicina para u pitanju to onda zalazi u neke druge sfere radmisljanja i dogadjanja. A razlika izmedju toga da li taj isti covek kupuje markuranu obucu ili Mercedes ili daje pare za izgradnju Crkve je tacno tako i postavljena.

Sve to sto ti pricaj je ok dok ta ista baba i njeno okruzenje ne krene da kuka kako nema para za jelo i traze pare od drzave/socijalne pomoci. Nisu oni religiozno potlaceni tamo, manje cigli za crkve, vise hleba na trpezi. Za praktikovanje vere jedna crkva je dovoljna narocitu u "etnicki cistoj" sredini gde nema sluzbi na jezicima manjina. U banatu u ruralnim sredinama (da kazemo vise tradicionalno religioznom okruzenju od grada) jedna crkva opsluzuje i do 5000 vernika a oni u brdskom podrucju moraju da imaju tri. Nema frke, al onda je ocigledno da se ima masla za mazanje m... i da ne mora da se dodaje jos.

[ deerbeer @ 27.12.2012. 14:04 ] @
Citat:
@Sceka
Ljudi imaju pravo na svoje misljenje o trosenju necijeg novca, kao i o svemu drugom, ali nemaju pravo iznositi javno to misljenje. Zato sto ne raspolazu nikakvim pravom na taj novac, nije njihov ni po kom osnovu, i nemaju pravo da se mesaju u zivot bilo ciji osim svog.

Ovde se radi o trosenju svog novca za "dobrobit zajednice -drustva" a ne u privatne svrhe .

Mislim, U crkvu valjda mogu svi vernici da dodju a najnovijim dzipom dobrotvora moze da se vozi samo on

Naravno da dobrotvoru se ne moze osporiti pravo da odluci na sta ce ga potrositi i njegovu odluku treba postovati ,
ali zajednica-drustvo mogu javno da se izjasne da li je to stvarno potrebno ili ne i u krajnjem slucaju da li ce on od toga imati nekakve koristi ili mozda stete.

E sad, to sto je babi tesko bogohuljenje da se usudi da kaze da joj nije potrebno 3 crkve u selu od 20 domacinstava da nece nikakve koristi imati od toga ,
ili pak da su selu mozda potrebnije neke druge stvari od toga je stvar mentaliteta ljudi a ne osnovnog kucnog vaspitanja ili njenog prava da se izjasni po tom pitanju .

[ Sceka @ 27.12.2012. 14:21 ] @
Citat:
deerbeer:...
Naravno da dobrotvoru se ne moze osporiti pravo da odluci na sta ce ga potrositi i njegovu odluku treba postovati ,
ali zajednica-drustvo mogu javno da se izjasne da li je to stvarno potrebno ili ne i u krajnjem slucaju da li ce on od toga imati nekakve koristi ili mozda stete.

...

Pa "samo" u tome je razlika. Covek, pojedinac, ima pare i njegovo je svako pravo da ih iskoristi kako on hoce, po svim pitanjima. Ako taj isti covek postavi pitanje u smislu "imam neke novce koje bih da utrisim za dobrobit naseg sela/grada, zajednice..., sta mislite, dajte predlog kako da se ta sredstva upotrebe" onda ok, sve je ok. Ali ako neko odluci da napravi spomenik vanzemaljcu Todoru i dobije sve zakonske dozvole za to - samo je stvar internog razmisljanja i komentarisanja o svrsishodosti toga cina, da li je to normalno... - ali ne i javno. Jer to je njegov novac koji on trosi kako nadje za shodno, ma kakve razloge imao. Opet se ogranicavam da je rec o javnom komentarisanju, na to mislim.

Citat:
mmix: Sve to sto ti pricaj je ok dok ta ista baba i njeno okruzenje ne krene da kuka kako nema para za jelo i traze pare od drzave/socijalne pomoci. ...

Ovo si potpuno u pravu, apsolutno i mene to nervira ali sta da se radi. Kad dodjemo u te godine... :)

Pozdrav!
[ anon70939 @ 27.12.2012. 15:06 ] @
Citat:
Sceka: Ovo si potpuno u pravu, apsolutno i mene to nervira ali sta da se radi. Kad dodjemo u te godine... :)

Pozdrav!

Nije u pravu!
Pitanje je postavljeno tako da bi vecina siromasnih baba bi odmah kukalo kako nemaju, kako je to sve bespotrebno.
OVA BABA ni u jednom momentu nije se jadala.

I pored toga, poenta svega toga sto je baba rekla nije ni ta crkva ni novac, ni dzamija, nego koriscenje medija u negativne svrhe

I ne moze se smetnuti sa uma da ova baba zivi u nekoj vukoj*bini, i da ne moze po kulturi, obrazovanosti da se uporedi sa nasim fensi babama iz gradova...
Tako da ona i nije mogla da sklopi recenicu tako da bi ste svi mogli da odobrite to sto je htela da kaze...
[ cozi @ 27.12.2012. 15:07 ] @
Citat:
Shadowed: Baba ne moze biti u pravu.
Kaze da mora da je potrebna cim je gradi. Dakle, gradnja je dokaz potrebe. Ovo je samo po sebi pogresno, ali hajde da uzmemo da je tacno.
Dalje kaze "nece valjda dzamiju da gradi". Pa, ako bi gradio dzamiju znaci da bi bila potrebna, po njenom nacinu razmisljanja. Nema sta tu nece valjda ovo ili ono. Ako gradi - potrebno je.

Citat:
Shadowed: Ne, baba se izlupetala bas na tom delu, kao sto sam objasnio. To sto je na rekla, ne moze biti u pravu. Cak nije ni ono "ja mislim da jeste, on misli da nije", nego naprosto ne moze, stvar logike. Jedino ako to zanemarujes, mozes smatrati da je u pravu.
S druge strane, pitanje novinarke nije glupo. Ona je lepo pitala da li je potrebno. To sto baba podrazumeva da crkva moze biti jedino dobro i sto ima izvrnutu logiku da ako neko gradi znaci da treba, to je druga stvar.

Posto se pozivas na logiku, da ti udovoljim.

1. Baba je rekla: "Da nisu potrebne, valjda, ne bi ih pravili" - dakle pogresno si citirao, sto diskvalifikuje dalji tok tvog argumenta ali 'ajde.
2. Izvodis zakljucak: "Dakle, gradnja je dokaz potrebe (za babu)". Nedostaje ti jos jedna premisa ( po mom misljenu - terminus maior).
3. Ako ne vidis ironiju u tome "nece valjda dzamiju da gradi" (hriscanin) imas ovde opis situacije http://www.elitemadzone.org/t459854-1#3223116 .
4. "Pa, ako bi gradio dzamiju znaci da bi bila potrebna, po njenom nacinu razmisljanja. Nema sta tu nece valjda ovo ili ono. Ako gradi - potrebno je." Dakle, sada prelazis na indukciju, tj. sa jednog konkretnog slucaja, zakljucujes na (sve) sledece.

Toliko o logici, i tvom argumentu.

Dakle, babin stav je "Da nisu potrebne ne bih pravili", po meni zdravorazumski (ne ulazim u motive onoga ko gradi), vec ako neko nesto pravi, cini to iz neke potrebe. Sve ostalo su licni stavovi koje pojedini clanovi foruma, kao sto vec rekoh, iznose nezavisno od teme.

[ milosmalic @ 27.12.2012. 15:26 ] @
Ovde nije primenjiva logička analiza kakvu ti praviš pošto ignorišeš mesto-vreme kontekst (mesto i vreme), da ne kažem geopolitičke faktore.

Jedno je biti tamo i živeti onaj život. Drugo je sedeti u fotelji i kuckati u tastaturu, upijati B92 i peščanik kao sunđer i "logički" analizirati nekog tamo i pljuvati po vrednostima koje su toj drugoj osobi važne. Svako ko pokušava da izvodi logičke zaključke na teme vezane za veru, promašio je temu. To čak nije ni stativa, već čist promašaj. Istina je u oku posmatrača.

Novinarka je došla po zadatku i sa predumišljajem da ismeje gradnju crkve ili crkvi. Baba je nanjušila i spržila je. To je sva mudrost u ovom događaju. I zato je baba car, svaka joj čast.
[ boxxterr @ 27.12.2012. 15:29 ] @
Samo da znate, Baba cita sve ovo.
[ 3way @ 27.12.2012. 15:37 ] @
Pitam se da li bi Baba bila u pravu da grade dzamije ili budisticke hramove...
[ burex @ 27.12.2012. 15:46 ] @
Po pitanju šta ko sme da radi sa svojim novcem, tu nema problema... može da gradi šta hoće. Baba ima samo svoje mišljenje, a novinarka je pitanje postavila kako je znala, ali pošto je pogodila babu u srce/veru/štagod, onda je počelo kukumakanje i agresija.

Da je potrebna crkva - nije. Izvinjavam se unapred na možda malo preuranjenoj generalizaciji, ali onaj ko želi da podigne crkvu "da se pokaže pred bogom" ne radi to zbog morala, dobrote, nego zbog straha od svevišnjeg ili zbog jednostavnog klasičnog 'určenja. Problem je što će taj tip da crkne, sahraniće ga uz velike počasti, biće njegovo ime junačko uklesano na par kamenja, a onda će ta ista crkva trebati da se održava, a to košta. Da je ta osoba sa viškom para normalna, pokušala bi da digne selo malo na noge davanjem nekih pozajmica komšijama za poljoprivredu ili zanatstvo, finansirala bi izgradnju/renoviranje doma kulture, sredila neke deonice puta u selu kako bi se lakše moglo proći i sl. Nije ni čudo što svi mladi beže iz sela kada je nekome prva ideja za izgradnju u selu - crkva.

Vezano za "pa nećemo valjda džamiju da gradimo" - to je klasika... ako ne znaš šta pametno da kažeš, ti udri po šiptarima i patriotizmu. Logika vrhunskog nivoa: pitajte nekoga "Dobar dan, volite li jesti špagete?", a on kada odgovori sa "ne", vi udarite sa "a sigurno onda voliš g***a da ždereš, a?!". Otprilike tako. Ne, ne moraš graditi džamiju, ali možda neki javni bunar, možda nove prostorije za seoskog doktora, možda neki fond za crne dane meštana... šta ja znam... Ali šta ti to važi, bitno je da se zna da je gazda u selu sagradio bre crkvu:

Gradnju crkve ne treba ismejavati, Miloše, ali lično mislim da ovim tempom neće nikoga ostati u tim selima ni da se smeje tim ambicijama.
[ Tyler Durden @ 27.12.2012. 15:47 ] @
Citat:
3way:
Pitam se da li bi Baba bila u pravu da grade dzamije ili budisticke hramove...

Nemaš šta da se pitaš. Naravno da ne bi. Samo to niko neće ovdje otvoreno da kaže.
Baba je car kad je "naša", al kad je "tuđa" onda je...
[ Braksi @ 27.12.2012. 16:46 ] @
burex,

to sto ti mislis da li crkva treba ili ne je tvoj stav. Mene licno bas briga sta ti mislis dokle god mene neko ne ometa da mislim i slobodno praktikujem religiju sto je garantovano, UN, EU... bla bla bla

Onaj ko ima para i dobije dozvolu od nadleznih moze da gradi crkvu ili bilo sta (supermarket, fliperanu, nocni klub). End of story. Sta ce biti sa crkvom - bice sta ce biti. Mene recimo brine sta ce biti sa propalim industrijskim kapacitetima Srbije, ali vecinu bas zabole...

Shvatite ljudi, demokratija je. Ne mozete svoje misljenje naturati kao opsti model ponasanja. Ta vremena su prosla, bar se nadam...
[ iva_80 @ 27.12.2012. 17:03 ] @
Citat:
boxxterr: Samo da znate, Baba cita sve ovo.

Ha, ha- baš i ja pomislih ovo :
Citat:
U ovom slucaju nije bas privatno pitanje posto lik predpostavljam nije gradio crkvu za sebe i u svom dvoristu vec za lokalnu zajednicu.

Slažem se i još dodajem da čak ni u svom dvorištu, ni za svoje pare ne bi smelo da se zida šta ko hoće. Više bi trebalo da se ugledamo na Evropu po tom pitanju, a ne na Ameriku, gde parama može da se kupi sve. I to može da bude demokratija (koja je vrlo rastegljiv pojam).
A novinarkino pitanje je potpuno legitimno i logično, ali za razgovor sa ovako primitivnim (i bezobraznim) ljudima je potrebna posebna veština komunikacije koju ova nema!
[ burex @ 27.12.2012. 17:10 ] @
Citat:
Mene licno bas briga sta ti mislis dokle god mene neko ne ometa da mislim i slobodno praktikujem religiju sto je garantovano, UN, EU... bla bla bla

E pa mene lično briga šta ti misliš bla bla bla... Ajmo opet u drugu krajnost... je l' iko zabranio da se gradi crkva? Nije. Da li iko zabranjuje njima da praktikuju svoju religiju? Nije.
A da li prvi kukaju kada nema posla? Da li prvi kukaju kada se pojave na RTS-u u nekom petominutnom prilogu o selu koje je izumrlo? Da li se žale što nemaju kanalizaciju, vodovod, redovnu struju? Da li se žale što im deca beže?

Da tim selima nije komunizam sagradio zgradu mesne zajednice, da im nije uveo struju, da im nije namestio kakav-takav telefon, da im nije napravio put, da ih nije naterao da batale crkvu nego da decu šalju u školu da uče da pišu i čitaju, danas bi bili kao u nekom Džibutiju. Videli su kako izgleda to kada se zajednica skupi, kada se omogući novim generacijama da nastave sa boljitkom, imali su dobar primer i nekoga da ih pogura (ma koliko "ti" bili ponekad loši), a oni umesto da su neku pouku izvukli iz toga, oni eto opet na staro. Crkva pa crkva pa crkva, nećemo valjda džamiju? Ma ajde manite me tih priča... niko nikome ne zabranjuje ništa. Ali oni sebi izgleda zabranjuju bolji život.

A i ta demokratija u ovom kontekstu kojeg spominješ će biti interesantna kada svi izglasaju da se upravo ta crkva, izgrađena iz nečijeg hira kao prdež u vetru, treba održavati. Kao kada neko kupi štene ćerki, pa im kasnije dosadi, pa ćale treba da nosi pudlicu da se*e u park. Sve ovo nije ništa drukčije od onih kičerajskih lavova što krase prazne kuće-dvorce po Srbiji.
[ Braksi @ 27.12.2012. 17:19 ] @
Citat:
burex:A i ta demokratija u ovom kontekstu kojeg spominješ će biti interesantna kada svi izglasaju da se upravo ta crkva, izgrađena iz nečijeg hira kao prdež u vetru, treba održavati. Kao kada neko kupi štene ćerki, pa im kasnije dosadi, pa ćale treba da nosi pudlicu da se*e u park. Sve ovo nije ništa drukčije od onih kičerajskih lavova što krase prazne kuće-dvorce po Srbiji.

:-) pa ako SVI izglasaju da se treba odrzavati onda se dakle i treba odrzavati.

Previse si ogorcen, pa ti se malo pomutio razum... spusti malo loptu na zemlju...

demorkatija=diktura vecine, remember ?
[ Vasastajić @ 27.12.2012. 17:23 ] @
Suština čitave priče u ovom slučaju JE da li su uopšte i koliko postupci, kako bakutanera tako i ovog nebokupca, u duhu Hristovih postulata i -n i š t a - više!

Tek kada dobijemo odgovor na to pitanje možemo ceniti licemerstvo jedne ili druge strane u ovoj diskusiji, a da u postupcima oficijelne SPC, pa time i većine sluđenih sledbenike iste, ima hipokrizije na pretek, može se na bezbroj načina dokumentovati, što i jesam već na prethodnoj strani uradio, a sada ću tome dodati još jedan argument:
Citat:
“Što smo mi navikli to dalje činimo,
Napolju s’ koljemo, u crkvi s’ krstimo.
Nedavno na crkvi jabuka s’ zlatila,
Mnoge je hiljade opština platila;
Sirotici mnogoj postelja prodana,
Dok je ta jabuka zlatom okovana;
Za Hristovu crkvu to se od njih uze;
Al da vidi Hristos prolio bi suze.
Čudnovato stoje na tom svetu stvari;
Osim sebe niko ni za kog ne mari.
Mudrost ljudska raste i do neba stiže,
Al’ sebičnost njina još se dalje diže.
Idemo u crkvu, Hrišćani s’ zovemo,
Al’ Hristove reči ništa ne volemo,
Ta jednu haljinu ko na sebi ima,
I tu bi mu svukli, neka mu je zima.
Između suseda velika je jama;
Što bližnjem želimo ne dao Bog nama.
Podižemo crkve gore u oblake,
A gledamo mirno kraj crkve prosjake.
Varamo, krademo, čudesa činimo,
Bojimo s’ žandara, Boga s’ ne bojimo!
Zavidimo drugom, ljubimo osvete,
Na bližnjega svoga dižemo klevete.
Svađamo s’ za ništa, koljemo s’ za svašta;
Jedan drugom neće uvrede da prašta,
Pa kakvi su ljudi takve i države,
Takvi su ministri, takve nam uprave;
Iznesu vam neke idole pred oči,
Pa hajde na vojsku i krv bližnjeg loči.
Svade se, pobiju, svo krvavo polje,
A posle ratova ništa nije bolje.
Na barjaku stoje sveci i krstovi,
Pod barjakom kolju s´ k’o pravi zverovi.”

(Ljubomir Nenadović, pisano sredinom XIX veka)

Interesantno u čitavoj priči je to što je Nenadović još u devetnaestom veku uslik'o ovog bakutanera i dotičnog parajliju ko poslednjim sony aparatom od 100 mega piksela!
Ima još argumenata, pa...po potrebi...
[ Shadowed @ 27.12.2012. 21:12 ] @
Citat:
cozi:
Posto se pozivas na logiku, da ti udovoljim.

1. Baba je rekla: "Da nisu potrebne, valjda, ne bi ih pravili" - dakle pogresno si citirao, sto diskvalifikuje dalji tok tvog argumenta ali 'ajde.

To valjda nije pretpostavka vec potenciranje ociglednosti odgovora i ne menja ono sto sam rekao.

Citat:
2. Izvodis zakljucak: "Dakle, gradnja je dokaz potrebe (za babu)". Nedostaje ti jos jedna premisa ( po mom misljenu - terminus maior).

Pitanje je bilo za selo.

Citat:
3. Ako ne vidis ironiju u tome "nece valjda dzamiju da gradi" (hriscanin) imas ovde opis situacije http://www.elitemadzone.org/t459854-1#3223116 .

Ne komentarisem ni babu, ni novinarku ni situaciju vec samo babinu izjavu pa samim tim taj opis nema nikakve veze sa onim sto sam rekao.
A to sto je izjavila govori da je protiv gradjenja dzamije, da je gradjenje dzamije nesto totalno pogresno.

Citat:
4. "Pa, ako bi gradio dzamiju znaci da bi bila potrebna, po njenom nacinu razmisljanja. Nema sta tu nece valjda ovo ili ono. Ako gradi - potrebno je." Dakle, sada prelazis na indukciju, tj. sa jednog konkretnog slucaja, zakljucujes na (sve) sledece.

Vidi, baba se vodi time da ako je lik nesto gradio da to znaci da je to potrebno. Medjutim, kasnije kontrira tom istom principu.

Citat:
Dakle, babin stav je "Da nisu potrebne ne bih pravili", po meni zdravorazumski (ne ulazim u motive onoga ko gradi), vec ako neko nesto pravi, cini to iz neke potrebe.

To bi znacilo da je moguce da se nesto pravi jedino ako je potrebno selu (jer je postavljeno pitanje da li je selu potrebno). Nadam se da je jasno da se ipak moze graditi i nesto sto nije potrebno selu i da zbog toga ono prethodno i ne moze biti tacno.
[ cozi @ 27.12.2012. 21:27 ] @
Super, samo sto si ti meni rekao da je tvoj argument logicki, i pozvao si se na logiku, ja sam ukazao na greske u zakljucivanju, a sad ti meni nesto objasnjavas retoricki.

Ok, ako se povlacis, ali imao si drugaciji nastup u prvoj poruci.

1. Poenta nije u Valjda, vec u tome da si pogresno citirao babu. Dakle, ceo tvoj argument pada samo iz te cinjenice.
2. Kako za selo, kada je novinarka pitala Babu, odakle ti uopste da je pitanje bilo za selo, kada se novinarka sve vreme obraca babi.
3. Opet zakljucujes bez ikakvog osnova, otkuda ti znas sta je ona mislila, daj njene iskaze i princip zakljucivanja pa onda da vidimo da li je tvoja dedukcija tacna.
4. Opet ne vodi se Baba "ako je lik nesto gradio da to znaci da je to potrebno" vec je rekla citiram: "Da nisu potrebne, valjda, ne bi ih pravili". Problem je sto ti ne vidis razliku izmedju zdravorazumske pretpostavke (Da nisu potrebne, valjda, ne bi ih pravili) i zakljucka koji ti nazivas principom (ako je lik nesto gradio da to znaci da je to potrebno).

Citat:
cozi: Dakle, babin stav je "Da nisu potrebne ne bih pravili", po meni zdravorazumski (ne ulazim u motive onoga ko gradi), vec ako neko nesto pravi, cini to iz neke potrebe.

Citat:
Shadowed: To bi znacilo da je moguce da se nesto pravi jedino ako je potrebno selu (jer je postavljeno pitanje da li je selu potrebno). Nadam se da je jasno da se ipak moze graditi i nesto sto nije potrebno selu i da zbog toga ono prethodno i ne moze biti tacno.

Kako si izveo ovaj tvoj zakljucak iz mog iskaza? Naravno da je moguce graditi i nesto sto je nepotrebno, ali zdravorazumski stav je da ako neko nesto gradi (radi) cini to iz neke potrebe (razloga).

Jednostavno Baba je dala jedan lakonski odgovor na glupo pitanje zlonamernog novinara.
[ Flo33 @ 27.12.2012. 21:37 ] @
A Baba joj je ime?
[ 3way @ 27.12.2012. 21:50 ] @
Da, kao sto je Mark Hamill-u ime Luk. Od toga se ne bezi.
[ Tyler Durden @ 27.12.2012. 21:54 ] @
Citat:
Jednostavno Baba je dala jedan lakonski odgovor na glupo pitanje zlonamernog novinara.

Nije. Baba je dala promašen odgovor na sasvim regularno pitanje i postala vaš heroj.

Šta bi ti odgovorio na isto pitanje, imajući u vidu situaciju u selu, zdrav razum i naravno svoje obrazovanje?

Znači, imaš već 2-3 crkve u tom selu, gradi se još jedna, i pitanje za tebe je "da li je ta nova crkva potrebna"? Je l' ti treba još ta jedna crkva?
[ Braksi @ 27.12.2012. 22:08 ] @
ovaj klip je isecen. Pretpostavljamo da ga nije isekla baba, vec onaj ko ga je pravio. I taj isti ga je i okacio na yt. Verovatno je hteo da nasamari babu i da je napravi smesnom ostavljajuci ovako klip kako da kazem izvan konteksta.

Mislim da su ispali glupi sa klipom i poen za babu.

Izgleda da je svet postao dokon pa novinari tako se sprdaju sa narodom. Jedna takva sala austrlaijskih novinara kostala je nedavno jednu osobu zivota. Mislite o tome.

Pre je bio stos da su zezali nekog Dragicu i Stojana, sve dok matori nije odapeo. Pojeo vuk magarca...

[ Ivan Dimkovic @ 27.12.2012. 22:16 ] @
Citat:
Braksi
Jedna takva sala austrlaijskih novinara kostala je nedavno jednu osobu zivota. Mislite o tome.

Ne. Ta osoba je ocigledno bila na ivici samoubistva i ovako i onako - da se to nije desilo tad, desilo bi se u nekom drugom momentu u drugoj situaciji koja kod mentalno zdravih ljudi izaziva u najgorem slucaju osecaj krivice i/ili "blama", a kod ljudi sa poremecajima moze da preraste u patologiju koja se nekad zavrsi tragicno.

Tako da, tu osobu je njena specificna mentalna slika kostala zivota, a ne nekakva sala - sale se ne zavrsavaju samoubistvima. U toj sali nije bilo apsolutno nicega sto navodi na suicid i takve sale se desavaju bezbroj puta pa se ljudi ne ubijaju zbog njih.

Sto maddox napisa, po toj logici bi Belov izum (telefon) kostao tu osobu zivota. Ili Kukovo otkrivanje Australije.
[ Braksi @ 27.12.2012. 22:18 ] @
sto mi kontriras bezveze kad sam u pravu ?
[ 3way @ 27.12.2012. 22:20 ] @
Citat:
Braksi: sto mi kontriras bezveze kad sam u pravu ?

Nisi u pravu.
Osobe koje se zakace za takve stvari nisu Japanci koji se rado ubijaju i umiru radi casti, nego ljudi koji ce se zakaciti za bilo sta sto podgreva njihov trenutni trip.
[ Ivan Dimkovic @ 27.12.2012. 22:21 ] @
@Braksi, samo sam ispravio klasicnu zabludu oko tog slucaja, nemam nikakvu nameru da tebi specijalno kontriram.

Bas kao sto je blesavo reci da je izum telefona doveo do njenog samoubistva je isto tako blesavo kriviti bezazlenu salu za to. Samoubistvo je posledica, na zalost, bolesnog mozga a ne sale.
[ Braksi @ 27.12.2012. 22:23 ] @
sala je bila gruba. Jbg, nisu svi uvek raspolozeni za nase sale.

Mozda je ta osoba i bila suicidalna ali je okidac bio poziv. A da su krivi i sami su priznali jecajuci i trazeci oprostaj od publike...
[ Ivan Dimkovic @ 27.12.2012. 22:27 ] @
To sta su oni "priznali" nema blage veze sa cinjenicama.

Cinjenica je da se ta osoba ubila zbog ocigledne sopstvene mentalne patologije (tj. suicidalnih tendencija). Sala u sebi nema nista sto nagoni na suicid, gruba ili ne.

Uzrok i okidac se nalazio u glavi te osobe, na zalost - posto samo njen mozak od bezazlene sale moze da kreira naredbu za uzimanje sopstvenog zivota.

Posto u toj sali nema nicega sto nagoni na suicid ona se jednostavno mora iskljuciti. Ta sala nije nista vise uzrok od postojanja telefonske veze - pa nikome ne pada na pamet da krivi Aleksandra Bela za samoubistvo.

[ 3way @ 27.12.2012. 22:33 ] @
Citat:
[url=/p3223614]
Mozda je ta osoba i bila suicidalna ali je okidac bio poziv. A da su krivi i sami su priznali jecajuci i trazeci oprostaj od publike...

Kome su priznali? Publici? Heh....
A ono...oprostaj su trazili samo zbog publike, zbog koje su i pravili takve sale.
Kako bre nije jasno....Ta bi se ubila i da cuje da joj neko prica iza ledja da su joj ruzne trepavice, ako bi tada bila u tom fazonu.
To nisu jednostavne stvari koje se resavaju na TV i pred publikom, nego uz strucnu pomoc....
[ Shadowed @ 27.12.2012. 22:50 ] @
@cozi, jedino iz cega se ja povlacim je gubljenje vremena u ispravljanju tvojih nedoslednosti jer besmislice mozes pisati unedogled ma koliko ja dokazivao da su besmislice. Meni je dovoljno da drugi procitaju to sto si ti napisao i ono sto sam ja napisao do sada i sami dodju do zakljucka.
[ Vasastajić @ 27.12.2012. 22:51 ] @
Ne pada mi na pamet da ovde propagiram bilo kakvu religiju, ALI, moram citirati nešto iz oficijelno čak prihvaćenih religioznih tekstova, čisto da vidimo šta to babini navijači brane i veličaju u njenom ispadu i postupku graditelja te treće, ine seoske crkve.
Ovo su samo nasumice izabrani citati, prvi koji su mi došli šaka:
Citat:
Mt 6:1 Pazite da pravednost svoju ne ističete pred ljudima, da vas oni gledaju; inače nećete imati nagrade od Oca vašega koji je na nebesima.

Mt 6:2 Kad dakle daješ milostinju, ne trubi pred sobom, kao što čine licemeri po sinagogama i po ulicama, da ih hvale ljudi. U istinu vam kažem da su oni već primili nagradu svoju.

Mt 6:3 Ali ti kad daješ milostinju, da ne zna levica tvoja što čini desnica tvoja;

Mt 6:4 da se milostinja tvoja čini tajno; i Otac tvoj, koji vidi u tajnosti, vratiće ti.

Mt 6:5 Kad se molite, ne budite kao licemeri koji vole stojeći da mole u sinagogama i na raskrsnicama, da se pokažu pred ljudima. U istinu vam kažem da su oni primili nagradu svoju.

Mt 6:6 Ali ti kada se moliš, uđi u sobu svoju, zatvori vrata svoja i pomoli se Ocu svome koji je u tajnosti; i Otac tvoj, koji vidi u tajnosti, platiće ti.

Mt 6:7 Kada se molite ne umnožavajte prazne reči kao paganci, koji misle da će na silu reči svojih biti uslišeni.

Analizom samo ovih poruka već se javlja sumnja u Hrišćanski put "junaka" naše diskusije, a kad bismo zašli u "sitna crevca", jasno bi bilo da imamo posla sa Mamonovim slugama, a ne Hrišćanima.
I da ne bi bilo zabune, ovakvi marifetluci svojstveni su SVIM oficijelnim religijama na ovome svetu, pa stoga treba prvo da razjasnimo šta odbranom i veličanjem ovakvih postupaka babe i njenog kompanjona iz priče uopšte rade oni koji im drže stranu.
[ cozi @ 27.12.2012. 23:03 ] @
@Shadowed

Pametniji popusta, zamena teza, besmislice, neka gradjani odluce, narod sve vidi... Sjajna izlazna strategija, samo mi nesto poznata.
[ milivoje t @ 28.12.2012. 00:46 ] @
hah prokomentarisah usput taj video u temi o kafi, ali izgleda da je video eksponencijalno prerastao kafenu temu...

svima je jasno sta je ovde po sredi. nije svadja oko babe, tri crkve i novinarke. u pitanju je nesto mnogo ozbiljnije*.

kao sto rekoh u toj temi svako nek radi sa svojim parama sta zeli. tri crkve ili trista nisu problem dok su pare iz dzepova privatnih lica.
sta je motiv za crkve... secam se negde devedetih prisustvovao sam osvestavanju nove crkve u jednom zabacenom kraju nase zemlje. okupio se lokalni narod, iz svake kuce je neko dosao. a onda je pocelo licitiranje za kuma krsta koji ce da stoji na kupoli crkve. i bukvalno je to bila licitacija. 2-3 lokalna poslodavca su se takmicila. na kraju je sa sumom od cirka 30.000 DEM jedan je pobedio i postao kum krsta. na opste odusevljenje naroda. zasvirala je muzika, oplelo se kolo oko crkve.
inace lik je vlasnik fabrike za preradu drveta. nakon priredbe seo je u svoj vrlo stari vw pasat i otisao.
sta je uradio time, da ne ulazim u religiozne pobude, kupio je drustveni ugled i znacaj, napravio licni marketing koji je trajao dugo. naravno u okviru lokalne zajednice. u beogradu mu takav potez ne bi doneo nista.
covek koji je finansirao izgradnju te iste crkve je gastos iz nemacke koji je to uradio u nadi da ce pomoci svojoj zeni koja je umirala od neizlecive bolesti.

tako da motivi su raznoliki, najcesce uopste nisu maliciozni.

neko rece u banatu ide jedna crkva na 5000 stanovnika. ali u banatu je 5000 ljudi spakovanu u krug od 5km. u brdsko-planinskim krajevima 1000 ljudi koji cine jednu parohiju bude rastrkano duz uskog planinskog puta dugog 30km. zimi kada su najccesce slave ti ljudi nemaju sanse da se probiju do crkve. pa su u novije vreme napravili vise manjih iz cisto prakticnih potreba.

ipak na nekim mestima u nasoj zemlji mozemo videti i ratovanje crkvama. pa tako u podrinskom regionu bosne gde god da su se vratili muslimani prvo bi napravili dzamiju. ali takvu da bude nerazumno velika sa sto visim i brojnijim minaretima. ubrzo zatim srbi bi napravili zvonike tornjeve pored crkve ali tako visoke da pokusaju da nadvise minarete dzamije. danas su te takmicarske crkve i dazmije samo spomenici bedne gluposti i nesrecnog rata.

*da se vratim na sustinu, na gorivo koje pokrece ovu temu.
pored borbe teista i atesita to je pre svega politika nase crkve i poslovanje nase crkve.
nazalost situacija je takva da je njihova politika, odnos prema novcu, prikupljanje i investiranje tog novca je problematicno.
svakom normalnom coveku nevezano za veru finansijski potezi spc bodu oci.
pocevsi od najnizih lestvica tj. popova reketasha, do najvisih odnosno vladika u maseratijima cije su ruke u drzavnoj kesi.
to su ljudi koji negiraju hriscansku etiku, koja je utkana u bit humanizma i danas potpuno nezavisna od religije.

nazalost svojim potezima dezavuisu crkvu, koja u nasem narodu nije samo religijska organizacija, vec pre svega za cuvar raznih nacionalnih tradicija, folklora, umetnosti...
[ Sale_123 @ 28.12.2012. 04:23 ] @
Meni stvarno nije jasno ovoliko naglabanje oko babe. :)

Svako ima pravo da radi sa svojim parama sta hoce. Da je neko u Srbiji odlucio da kupi Bentlija, siguran sam da to ovde nikoga nebi ni zanimalo, iako bi taj neko recimo mogao da kupi i odlicnog Mercedesa a da ostatak ulozi u nesto korisnije. Cak mislim da bi se nasao veliki broj ljudi koji bi takvu odluku branili. Ali kada neko gradi crkvu, onda se svi nadju da popuju zasto je to dobro ili lose. Ne kontam u cemu je razlika u sustini, ali ocigledno da nesto ima.

@Shadowed,
cijenim tvoje razmisljanje i dosta puta se slazem sa tvojim stavovima, ali mislim da si u ovoj temi konkretno preterao, stvari izvadio iz konteksta i izvrsio zamjenu teza. Bez ljutnje :)
[ Devanagari @ 28.12.2012. 06:10 ] @
Odgovori ove starice su paradigma devijantnog nacina razmisljanja koji se zapatio kod najveceg broja ljudi u ovom drustvu. U pitanju je ultimativni strah i/ili nesposobnost da se pozabavi sustinom problema ("problema" u najsirem smislu reci), iz cega se razvija odbrambeni mehanizam zamene teza.

U ovom slucaju sustina pitanja je svrsishodnost i smislenost jednog po vise osnova iracionalnog postupka. Od tog pitanja se bezi, zamenjuju se teze i uvode druga pitanja. Od stepena edukovanosti sagovornika zavisi koliko je zamena teza sofisticirana ali to je i dalje zamena teza. Starica, u skladu sa svojim skromnim mogucnostima, u trivijalnom maniru gradnji crkve suprotstavlja gradnju dzamije ili na primedbu da je narod siromasan plasira notornu cinjenicu da crkvu gradi neko ko ima dovoljno novca, itd. Nesto obrazovaniji ljudi sa foruma vrse zamenu teza pri kojoj uvode pitanje da li covek moze slobodno da raspolaze sopstvenim novcem, i sl.

U snimku se taj mehanizam moze videti delu vec od prvog staricinog odgovora, gde u defanzivi postaje agresivna i pitanje momentalno naziva glupim, pita se zasto se takva "glupa" pitanja uopste postavljaju (!) i kao demonstraciju toga koliko je pitanje glupo daje jos jedan lakonski odgovor da se nesto radi zato sto neko ima potrebu da to nesto radi. Na sustinsko pitanje zasto to neko radi jednostavno nije u stanju da odgovori, izuzev na opisane trivijalne nacine ("zato sto ima potrebu", "da se pokaze pred bogom").

Problem, u ovom slucaju, je sledeci: prvo, covek vodjen iracionalno-magijskim motivima za ulozena materijalna sredstva ocekuje pozitivan feedback od strane viseg bica, pri cemu zanemaruje ucenja svoje religijske zajednice i umesto da nagradu zasluzi prakticnom primenom ucenja on ta materijalna sredstva koristi da izgradi vec treci po redu sakralni objekat u jednom malom selu i drugo, konkretna religijska zajednica o cijem je clanu (pretpostavljam clanu) je rec upravljana je na takav nacin da postupci menadzmenta u potpunosti i iz temelja kompromituju ucenje i vrednosti ucenja te grupe. Od prvog problema se u ovoj diskusiji bezi, a drugi je opterecuje na taj nacin da vodi razgovor u pravcu specificnosti te odredjene religijske grupe.
[ milosmalic @ 28.12.2012. 07:04 ] @
Citat:
Braksi:
Mislim da su ispali glupi sa klipom i poen za babu.

Ispali su glupi, i poen za babu. Baba je spržila kao što bi spržila svakog od pasioniranih logičara amatera sa ove teme. Živela baba.
[ Vasastajić @ 28.12.2012. 07:11 ] @
Citat:
Sale_123: Meni stvarno nije jasno ovoliko naglabanje oko babe. :)

Kao prvo - S K R O Z - si omašio sa pitanjem, jer je suština rasprave s koje platforme baba zastupa i brani svoje stavove a napada novinarkine, dakle nije baba epicentar diskusije i događanja koji su do nje doveli, možda samo sa one čisto logičke strane o čemu je Shadowed govorio, ali i TO je samo odraz manipulativnih efekata, u ovom slučaju pravoslavne religije.
Da je baba kojim slučajem muslimanka apsolutno sam siguran da bi i onda isto ovako lupetala da se našla u sličnoj situaciji, dakle nju ne opredeljuje lični odnos prema nekoj ideji, već tradicija sredine iz koje potiče.
O apsurdnosti stava da nešto treba voleti i sprovoditi zbog tradicije, a ne zbog ličnog odnosa prema univerzalnim vrednostima toga, mislim da ne moram posebno da ti objašnjavam.
Ovde sam već u par navrata pokušao da objasnim u kolikoj meri je upravo tradicija ta koja je u koliziji sa osnovnim postulatima ideje iza čijeg imena istupa, stvarajući tako nove standarde, a u apsolutnoj suprotnosti sa izvornim postulatima i idejom, pa se onda logično postavlja pitanje ŠTA TA TRADICIJA U STVARI ZASTUPA?

Hrišćansku ideju sigurno ne.

Ako pak tvrdiš suprotno pokušaj da samo u onih 6-7 postulata iz Jevanđelja po Mateju, koje sam gore okačio, "smestiš" babu sa njenim istupom i stavovima.
Bez namere da propagiram neku religiju, ali uopšteno gledano ti postulati deluju sasvim ok i to kažem bez obzira na činjenicu što su ti stavovi TEORETSKI i deo učenja oficijelnih religija.
Citat:
Svako ima pravo da radi sa svojim parama sta hoce.

Da, ali ne možeš povlačiti znak jednakosti između kupovine Mercedesa i zidanja crkve.
[ mrkii @ 28.12.2012. 07:30 ] @
Kada vidim koliko ljudi smatra da je ova priprosta, glupa, drska, svadljiva baba cool i odusevljavaju se njome, jasno mi je zasto smo tu gde smo - u rupi.
Ali, svakome po zasluzi :)
[ Tyler Durden @ 28.12.2012. 08:16 ] @
Citat:
Devanagari:
U ovom slucaju sustina pitanja je svrsishodnost i smislenost jednog po vise osnova iracionalnog postupka. Od tog pitanja se bezi, zamenjuju se teze i uvode druga pitanja. Od stepena edukovanosti sagovornika zavisi koliko je zamena teza sofisticirana ali to je i dalje zamena teza. Starica, u skladu sa svojim skromnim mogucnostima, u trivijalnom maniru gradnji crkve suprotstavlja gradnju dzamije ili na primedbu da je narod siromasan plasira notornu cinjenicu da crkvu gradi neko ko ima dovoljno novca, itd. Nesto obrazovaniji ljudi sa foruma vrse zamenu teza pri kojoj uvode pitanje da li covek moze slobodno da raspolaze sopstvenim novcem, i sl.

U snimku se taj mehanizam moze videti delu vec od prvog staricinog odgovora, gde u defanzivi postaje agresivna i pitanje momentalno naziva glupim, pita se zasto se takva "glupa" pitanja uopste postavljaju (!) i kao demonstraciju toga koliko je pitanje glupo daje jos jedan lakonski odgovor da se nesto radi zato sto neko ima potrebu da to nesto radi. Na sustinsko pitanje zasto to neko radi jednostavno nije u stanju da odgovori, izuzev na opisane trivijalne nacine ("zato sto ima potrebu", "da se pokaze pred bogom").

Evo, ovaj čovjek je opet sjajno opisao suštinu, koju čuvari tradicije tako neuspješno pokušavaju da zamaskiraju.

Citat:

Ispali su glupi, i poen za babu. Baba je spržila kao što bi spržila svakog od pasioniranih logičara amatera sa ove teme. Živela baba.

Ti i Braksi ste u suštini na nivou te babe, koliko ja kapiram. Zar ne?
[ milosmalic @ 28.12.2012. 08:47 ] @
Citat:
Tyler Durden: Ti i Braksi ste u suštini na nivou te babe, koliko ja kapiram. Zar ne?

Ih, sad ćeš kao da me uvrediš i da budeš super i u pravu.

Da malo pojasnim moje navijanje za babu. Uopšte ne podržavam da neko gradi crkvu na crkvu gde je i ona prva prazna ili polu prazna. Moja reakcija je strogo ograničena na nameru novinarke da ismeva priprost narod i tu gradnju, i što je naletela na babu koja je ošurila. I dobro je to uradila. U glasu novinarke se čuje podsmešljivi provokatorski ton. Šta je tražila to je i dobila. Niti se identifikujem sa babom, a pogotovo ne sa tim čovekom koji gradi triplikat crkve.
[ milosmalic @ 28.12.2012. 08:54 ] @
[quote]burex:
Citat:
Da tim selima nije komunizam sagradio zgradu mesne zajednice, da im nije uveo struju, da im nije namestio kakav-takav telefon, da im nije napravio put, da ih nije naterao da batale crkvu nego da decu šalju u školu da uče da pišu i čitaju, danas bi bili kao u nekom Džibutiju. Videli su kako izgleda to kada se zajednica skupi, kada se omogući novim generacijama da nastave sa boljitkom, imali su dobar primer i nekoga da ih pogura (ma koliko "ti" bili ponekad loši), a oni umesto da su neku pouku izvukli iz toga, oni eto opet na staro. Crkva pa crkva pa crkva, nećemo valjda džamiju? Ma ajde manite me tih priča... niko nikome ne zabranjuje ništa. Ali oni sebi izgleda zabranjuju bolji život.

Ha ha ha, evo pravog malog titovog pionira. A ko je uveo struju u sela u državama u kojima nikad nije bilo komunizma?

Baš im trebaš ti iz betonske kutije u koju se zavlačiš kao pacov i uživaš u projekcijama sveta merenim u inčima ekrana da ih učiš šta im je bolji život. Svako ima svoju perspektivu. Baba ne bi menjala tarabu za bleju u Strahinjića Bana sigurno. I obrnuto je sigurno za ljude iz betonskih kutija.
[ deerbeer @ 28.12.2012. 09:45 ] @
Citat:

A ko je uveo struju u sela u državama u kojima nikad nije bilo komunizma?

Ko god da je , verujem da crkva sigurno nije .

[ milosmalic @ 28.12.2012. 09:53 ] @
Nije crkva, a nije ni zdravstvo. Pošto se ni jedni ni drugi time ne bave. Kako možeš da pomešaš religiju i versku zajednicu sa društvenim uređenjem, svaka ti čast. Sve u službi odbrane komunizma :-) Ili u službi napada na SPC :-(
[ deerbeer @ 28.12.2012. 10:11 ] @
Citat:
milosmalic: Nije crkva, a nije ni zdravstvo. Pošto se ni jedni ni drugi time ne bave. Kako možeš da pomešaš religiju i versku zajednicu sa društvenim uređenjem, svaka ti čast. Sve u službi odbrane komunizma :-) Ili u službi napada na SPC :-(

Inputiranje za medalju .. nego nemam vremena da se prepucavam sa tobom .

Ne mesam sigurno religiju i elektrifikaciju ali nekad u nekim slucajevima povezujem religiju i zatucanost.

Ako ne razumes potpuno znacenje te reci ne mogu ti pomoci ...

[ milosmalic @ 28.12.2012. 10:27 ] @
Nije inputiranje već moj zaključak.

Kako ne mešaš kad si baš to i napisao. Nisam ja izmislio da ti to mešaš već si to napisao. Zatucanost nisi pominjao već si sada ubacio. Pridev zatucan može da se koristi za razne druge stvari, ne samo za veru. To je stanje uma gde se ignorišu činjenice i potrebe drugih iz svojih nekih razloga. I ovde u ovoj prepisci vidimo da ima takvih i na strani novinarke i babe. Ta zatucanost može da dođe dotle da se "logički" izvede da baba koči progres, elektrifikaciju i izgradnju bolnica i vrtića svojim stavovima. Kakva je to razmišljanje tek zatucanost, tuga.

Protom sam 101% siguran da je pitala babu da li je bolje napraviti bolnicu ili još jednu crkvu, novu školu ili još jednu crkvu... Baba bi sigurno rekla bolnicu, školu, i.t.d. Jer je to normalno nešto što bi svaki razuman čovek rekao. Zato joj je i rekla da su joj glupa pitanja. Svako ko to ne razume i jeste glup.
[ Braksi @ 28.12.2012. 10:35 ] @
Citat:
Tyler Durden:Ti i Braksi ste u suštini na nivou te babe, koliko ja kapiram. Zar ne?

a ti si na nivou deteta od 3 godine kad mozes ovako da zakljucis posle mojih postova.

Ja sam na strani babe, stare proste zene, sigurno necu biti na strani ili nivou nedorasle devojcure koja ide okolo i ismeva stare i proste ljude.
[ burex @ 28.12.2012. 11:53 ] @
Citat:
Ha ha ha, evo pravog malog titovog pionira. A ko je uveo struju u sela u državama u kojima nikad nije bilo komunizma?

U državama koji su bili ekvivalentni Jugoslaviji u to vreme po (ne)razvijenosti, niko. Razmisli dobro kada su sagrađene većine elektrana po Jugoslaviji.
[ milosmalic @ 28.12.2012. 12:07 ] @
Objasni šta podrazumevaš pod "ekvivalent Jugoslaviji"?

Ima zemalja koje jesu bile komunističke pa niko nije sagradio ništa po selima. I obrnuto.
[ anon70939 @ 28.12.2012. 12:16 ] @
Citat:
milosmalic:
Da malo pojasnim moje navijanje za babu. Uopšte ne podržavam da neko gradi crkvu na crkvu gde je i ona prva prazna ili polu prazna. Moja reakcija je strogo ograničena na nameru novinarke da ismeva priprost narod i tu gradnju, i što je naletela na babu koja je ošurila. I dobro je to uradila. U glasu novinarke se čuje podsmešljivi provokatorski ton. Šta je tražila to je i dobila. Niti se identifikujem sa babom, a pogotovo ne sa tim čovekom koji gradi triplikat crkve.

Na zalost, to se nekima ne moze objasniti na 5 stranica pisanja...
[ deerbeer @ 28.12.2012. 12:28 ] @
Citat:

Kako ne mešaš kad si baš to i napisao. Nisam ja izmislio da ti to mešaš već si to napisao. Zatucanost nisi pominjao već si sada ubacio. Pridev zatucan može da se koristi za razne druge stvari, ne samo za veru. To je stanje uma gde se ignorišu činjenice i potrebe drugih iz svojih nekih razloga. I ovde u ovoj prepisci vidimo da ima takvih i na strani novinarke i babe
...
..
Baba bi sigurno rekla bolnicu, školu, i.t.d. Jer je to normalno nešto što bi svaki razuman čovek rekao. Zato joj je i rekla da su joj glupa pitanja. Svako ko to ne razume i jeste glup.

http://www.elitemadzone.org/p3222878
Posto izvodis zakljucke na osnovu necega sto nisi verovatno ni procitao mogu samo da zakljucim da si najobicniji trol.

Dakle , od ove recenice
Citat:

Ko god da je , verujem da crkva sigurno nije .

si zakljucio da sam komunista, bezboznik i sta vec .
Mislim ... to je vec za "strucno" posmatranje od strane belih mantila .

[ burex @ 28.12.2012. 12:31 ] @
@milosmalic
Vrlo dobro znaš na šta mislim kada kažem "komunizam", mislim na naš period od 40tak godina gde je prestala konstantna stagnacija države sa kraljem na čelu, i gde je selo uvek bilo samo selo. Te zasluge ne pridajem komunizmu kao ideologiji, taman posla, nego tom periodu koji mi tako zovemo. "Komunisti" su napravili Đerdap I i II, a ne komunizam... Poenta je da je sistem bio autoritativan, i sreća po ruralne sredine da je bio, jer da to nije bio slučaj, po pravilima tkzv. tržišne utakmice bi videli struju i ostale beneficije malo prekosutra. Zato kažem da je "komunizam" sve to doveo do njih, jer niko drugi u to vreme ne bi.

Sistem je uglavnom bio autoritativan kao i oni pre njega, ali ipak je, sa mnogim svojim manama, forsirao škole, pismenost, zdravstvo kao i elektrifikaciju, uvođenje mehanizacije, pravljenje puteva i sl. i meni je čudno nakon što su neki ljudi iz sela (npr. baba) okusili život pre struje, škola, zdravstvenih ustanova, puteva... a zatim okusili život posle, i dalje imaju pobrkane prioritete. Očigledno je da takvi ljudi razmišljaju patriotskom glavom, gde je bitno da rokaš krstače u vis, nego da pogledaš svoju decu i zapitaš se kakvu bi šansu njima želeo da podariš u životu.
[ dejanet @ 28.12.2012. 12:42 ] @
Eh, koliko sela po Srbiji je dobilo struju tek 70-tih, samo zato sto nisu bila crvena. Drugo mnoga su dobila po neki asfalt, struju i telefon, samo zato sto je isto stiglo do lokalnog manastira.

A sto se blagodeti komunizma, tj. titoizma tice, pise se prava istorija, trenutno komisija je stala kod 70 hiljada pobijenih civila po srbiji posle 'oslobodjenja', neracunajuci svabe po vojvodini.
Takodje vredi napomenuti da su crveni uspeli da ubiju 1600 i kusur Nemaca tokom 4 godine, kao i da nam bruto nacionalni dohodak, tokom tog 'golden age' bio veci samo od albanije, rumunije i u nekim periodima bugarske.
[ Vasastajić @ 28.12.2012. 14:40 ] @
Citat:
dejanet: Eh, koliko sela po Srbiji je dobilo struju tek 70-tih, samo zato sto nisu bila crvena.

Kakvom su bojom ta sela danas "zasijala", kam' lepe sreće da i onda nisu dobili struju, pa da su nastavili sami da žive u okruženju boja svoje ideologije.
[ Braksi @ 28.12.2012. 16:38 ] @
Citat:
burex:Sistem je uglavnom bio autoritativan kao i oni pre njega, ali ipak je, sa mnogim svojim manama, forsirao škole, pismenost, zdravstvo kao i elektrifikaciju, uvođenje mehanizacije, pravljenje puteva i sl. i meni je čudno nakon što su neki ljudi iz sela (npr. baba) okusili život pre struje, škola, zdravstvenih ustanova, puteva... a zatim okusili život posle, i dalje imaju pobrkane prioritete. Očigledno je da takvi ljudi razmišljaju patriotskom glavom, gde je bitno da rokaš krstače u vis, nego da pogledaš svoju decu i zapitaš se kakvu bi šansu njima želeo da podariš u životu.

Voleo bih brajko da si ziveo u to slavno komunisticko vreme pa da si onda pljucnuo po patriotizmu ili drzavi li veri (onoj komunistickoj). Kod Tita nije bilo puno price. Jedna pogresna rec i osta uspomena...

[ Sale_123 @ 28.12.2012. 18:36 ] @
Citat:
Vasastajić:
Da, ali ne možeš povlačiti znak jednakosti između kupovine Mercedesa i zidanja crkve.

Izvini molim te, a zasto ne?

- Sa stanovista ekonomske opravdanosti, meni tu nema nikakve razlike.
- Sa stanovista covjekove slobode da radi sa svom parama sta hoce, meni tu nema nikakve razlike.

I hajde ti sad budi nama iskren fino pa reci, zbog cega tebi smeta ako neko gradi crkvu?
[ Braksi @ 28.12.2012. 19:45 ] @
sa stanovista pojedinca svejedno je kako trosi novac, ali sa stanovista Srbije bolje je da napravi crkvu nego da kupi mercedes.

Gradnjem crkve ulaze novac u Srbiju, pomaze gradjevinski sektor dok kupovinom Mercjedesa pomaze njemacku ekonomiju.
[ Krcun @ 28.12.2012. 20:24 ] @
Citat:
dejanet: Eh, koliko sela po Srbiji je dobilo struju tek 70-tih, samo zato sto nisu bila crvena. Drugo mnoga su dobila po neki asfalt, struju i telefon, samo zato sto je isto stiglo do lokalnog manastira.

A sto se blagodeti komunizma, tj. titoizma tice, pise se prava istorija, trenutno komisija je stala kod 70 hiljada pobijenih civila po srbiji posle 'oslobodjenja', neracunajuci svabe po vojvodini.
Takodje vredi napomenuti da su crveni uspeli da ubiju 1600 i kusur Nemaca tokom 4 godine, kao i da nam bruto nacionalni dohodak, tokom tog 'golden age' bio veci samo od albanije, rumunije i u nekim periodima bugarske.

Koliko izrecenih lazi u samo 4 recenice!
Prevazisao si i svog gurua, "istoricara" Milosava Samardzica.

Osvrnucu se samo na najbrutalniju laz u tvojoj "pravoj istoriji", jer je sve ovo i onako off topic na ovoj temi ...

[ 3way @ 28.12.2012. 20:36 ] @
Citat:
Takodje vredi napomenuti da su crveni uspeli da ubiju 1600 i kusur Nemaca tokom 4 godine...

Odakle ti ovo? Voleo bih da vidim koji izvor to tvrdi.

[ Vasastajić @ 28.12.2012. 21:36 ] @
Citat:
Sale_123: Izvini molim te, a zasto ne?

Sa aspekta perfidne manipulacije masama, što je OSNOVNA uloga SVIH religija, sasvim sigurno vidim manju opasnost po ukupan progres, pa čak i duhovni, u kupovini Mercedesa, nego u zidanju crkava.
Konačno i definitivno, lična vera i duhovnost se ni u kom slučaju ne mogu razvijati i unapređivati odlaženjem u crkve, pogotovu u ove i ovakve, već zavirivanjem u sopstvenu dušu i to u osami.
Ali za tako nešto treba imati mooda.
Pošto ti pokušavaš da braniš nešto, a da pritom pojma nemaš o tome, ponoviću ti deo poruka Jevanđelja po Mateju, pa će te to valjda motivisati da se malo informišeš o materiji koju želiš da zastupaš:
Citat:
Mt 6:1 Pazite da pravednost svoju ne ističete pred ljudima, da vas oni gledaju; inače nećete imati nagrade od Oca vašega koji je na nebesima.

Mt 6:2 Kad dakle daješ milostinju, ne trubi pred sobom, kao što čine licemeri po sinagogama i po ulicama, da ih hvale ljudi. U istinu vam kažem da su oni već primili nagradu svoju.

Mt 6:3 Ali ti kad daješ milostinju, da ne zna levica tvoja što čini desnica tvoja;

Mt 6:4 da se milostinja tvoja čini tajno; i Otac tvoj, koji vidi u tajnosti, vratiće ti.

Mt 6:5 Kad se molite, ne budite kao licemeri koji vole stojeći da mole u sinagogama i na raskrsnicama, da se pokažu pred ljudima. U istinu vam kažem da su oni primili nagradu svoju.

Mt 6:6 Ali ti kada se moliš, uđi u sobu svoju, zatvori vrata svoja i pomoli se Ocu svome koji je u tajnosti; i Otac tvoj, koji vidi u tajnosti, platiće ti.

Mt 6:7 Kada se molite ne umnožavajte prazne reči kao paganci, koji misle da će na silu reči svojih biti uslišeni.

Samo ove tri boldovane poruke izanaliziraj, pa ti neće biti problem da uklaviriš da se u tim tvojim crkvama radi upravo ono što ovo Jevanđelje osuđuje.
A to što se u tim tvojim crkvama radi može se slobodno podvesti pod masovnu hipnozu manipulacijom.
Pa ako se samo ovo malo što sam naveo kosi sa ISTINOM Jevanđelja, koju to onda istinu zastupaju u tim tvojim crkvama?!?

Obzirom da je svaka manipulacija po "difoltu" zasnovana na laži, a koja se postepeno, milenijumima plasira u mozgove lakovernih, mogu da mislim kakav i koliki problem čini njima shvatanje i prihvatanje sasvim jednostavne istine, istine da ih crkve masno lažu, a u poslednje vreme još žešće .
[ Krcun @ 28.12.2012. 21:54 ] @
Citat:
burex: Zato kažem da je "komunizam" sve to doveo do njih, jer niko drugi u to vreme ne bi.

Uoci rata (WW2) je samo oko 4% stanova i kuca imalo WC/kupatilo sa instalacijom tekuce vode.
Podaci se odnose na citavu Jugoslaviju, a prosek popravljaju zapadni i severni delovi zemlje koji su nekada bili u sastavu Austrougarske.
U Srbiji je taj procenat bio jos dosta manji.
[ Krcun @ 29.12.2012. 07:49 ] @
Citat:
milosmalic: Ni jedna od mojih baba nije bila komunjara. Ako tvoje jesu saučestvujem. Od mojih jedna je držala jezik za zubima, a druga je glat mogla vojvoda da bude kakve je stavove imala.

Po stavovima je svaki cetnik mogao da bude vojvoda.
Ili kada treba da se uhvati i zakolje Darinka Radovic i njene dve maloletne cerke, ili kada u Vranicu treba da se pokolju bebe u kolevkama, ili kada treba 200 cetnika da uhvati Zivana Djurdjevica i zivog ga ispeku na raznju .... tada su svi mogli da budu vojvode.

Ili kada se ovako podnapiju jeftine brlje i mlakog piva na Ravnoj Gori ...

... tada svako moze da bude vojvoda.

Medjutim, kada bi se te iste "vojvode" nasle prsa u prsa sa komunjarama, prekaljenim borcima sa 4 godine ratnog iskustva, onda nije ostajalo ni v od vojvode.
Kada je "vojvode" za pocinjene zlocine sustizala ruka pravde, cvileli su ko 3,14ckice.

"Vojvode po stavovima" iz poslednjeg rata ...

Citat:
Svedočanstva srpskog generala

...

- Za to vreme, mi smo skinuli petokraku sa kapa, a obaveznu reč "druže" ispred čina, zamenili sa "gospodine"... Odlučeno je da se JNA, u kojoj je još, bar svaki četvrti general bio Slovenac, privremeno povuče iz Slovenije, uz "čvrste garancije" međunarodne zajednice. Dobili smo zadatak da pomognemo našem 350. raketnom puku PVO da se izvuče iz Slovenije, u kojoj ubijaju nizašto krive mlade vojnike...

...

U Batajnici se pripremala operacija izvlačenja te jedinice. Prikupio se veliki broj starešina, vojnika i motornih vozila. Prijavio sam se za komandanta, što je pretpostavljena komanda prihvatila. Polazak se planirao za dan ili dva. Hteo sam zaštititi mlade vojnike, pa sam tražio dobrovoljce, dobre i iskusne vozače, koji će izdržati preko 500 kilometara dugu vožnju i moći da se nose sa teškim vojnim kamionima. Među mobilisanim ljudstvom bilo je preko pedeset taksista i isto toliki broj profesionalnih vozača, pa sam smišljao kako odbiti, a ne uvrediti dobrovoljce koji se pokažu kao prekobrojni. Kada sam pred postrojenom jedinicom pozvao dobrovoljce, odjednom nasta muk. Oni najglasniji, što su hteli da "Slovence teraju do Beča," naglo se umiriše i uvukoše glave u ramena. Planinu Jelicu i četnike više nisu pominjali.

Nakon nekoliko minuta mučne tišine, javiše se četvorica vozača i jedan apsolvent medicine, koji je u jedinici bio raspoređen na mesto lekara ...

...

Pred zoru me probudi kucanje. Na vratima kancelarije u kojoj sam bio tek sklopio oči, pojaviše se trojica vozača koji su se juče prijavili kao dobrovoljci za put. Jedan od njih mi reče da je dobio visoku temperaturu, a drugi da ima problem sa stomakom. U rukama su imali uredne potvrde od lekara da su "pod poštedom". Treći vojnik, koji nije imao nikakvu potvrdu, duboko uzimajući vazduh, reče: "Komandante, ja nisam bolestan, ali moju porodicu prati prokletstvo, da u njoj ginu muškarci čim pređu trideset godina! A baš bih rado pošao sa vama...".

...

http://www.vesti-online.com/Ve...la-2-Cetnik-sa-plavim-loknama-

[Ovu poruku je menjao Krcun dana 29.12.2012. u 09:00 GMT+1]
[ milosmalic @ 29.12.2012. 08:25 ] @
Ha ha ha ha
[ Krcun @ 29.12.2012. 08:34 ] @
Vojvoda Djujic, negde pred smrt krajem devedesetih, kada se posvadjao sa vojvodom Seseljem, u jednom intervjuu kaze - "Nisam ja Seselju dao pare da u Srbiji osniva stranke, vec da formira crne trojke i radi posao".

Smesno, jel' da?
[ dejanet @ 29.12.2012. 09:10 ] @

Ja sam mislio da su Kusturica i Dragojevic stavili tacku na Bulajicev opus, medjutim izgleda da nisu..
[ Krcun @ 29.12.2012. 10:15 ] @
^^^

Kakve sad rezisere i filmove spominjes!?

Zasto ne napises zbog cega si slagao da je "komisija stigla do 70.000" i to "civila", kada ta komisija ima svoj zvanicni sajt na kome objavljuje izvestaje i gde u poslednjem izvestaju pise da je u pitanju 1.791 ubijeno lice?

Ili zasto se makar ne pokrijes usima i cutis, dok me ne banuju sa foruma jer sam "trol" i dok ne zakljucaju temu?
[ Andrej013 @ 29.12.2012. 10:21 ] @
Problem u celoj ovoj prici sigurno nije neka prosta, ogranicena i neinteligentna baba, vec dokaz poraza drustva koji se ogleda ne u primitivnoj babi koja zivi u nekoj krajnje nebitnoj vukojebini nego u primitivnim ljudima koji zive u gradovima a podrzavaju babu. Ti ljudi imaju pristup internetu i samim tim svo potrebno oruzje za borbu protiv zatucanosti, ali oni su tako zatucani srecni i ne zele da se menjaju. podrzavanjem 'babe cara' oni, pored toga sto javno velicaju svoju plitkost, samo jacaju uzasan sistem vrednosti koji se ukorenio u Srbiji.

licemerno je pretvaranje da je poenta klipa verbalni dvoboj izmedju novinarke koja postavlja 'neumesna pitanja' pa kao, moramo da se stavimo na neciju stranu. zar ne postoji opcija da su obe glupe. ili da je baba glupa a novinarka samo postavlja pitanja(sto joj je i posao)? to sto je glas novinarke nekom antipatican nikako ne znaci da je babin odgovor manje glup i nikako ne znaci da je manje idiotski podrzavati babu i velicati etnicku cistocu.

sa druge strane, zivo me zanima sta bi dezurni licemeri rekli da se baba kojim slucajem nalazi u selu pored preseva koje je pola albansko a pola srpsko i da je baba muslimanka koja hvali minaret.

ili jos jedno pitanje, da na primer iz njemacku dodje srbin tranvestit koji u svom rodnom gradu sazida betonski penis, 30 metara visok, sa sve jajima i brucama i da novinar pita nekog 'devijantnog' "je l' decko, je l' ima potrebe da se ulozi milion eura u ovaj ogromni penis?" a da je on odgovorio "pa naravno da ima potrebe, da nema potrebe ne bi bio izgradjen. mi zelimo da se okupljamo na ovom mestu i da imamo spomenik koji svedoci o nasem pederluku i koji ga velica. dobro je da jedan od nas ima te pare da nam sazida ovaj ogromantni prelepi penis. kakvo ti je to glupo pitanje!?"
da li bi taj covek isto bio car kao glupa baba?
e, kladim se da tog coveka ne biste podrzali na isti nacin kao babu i to je vrhunac licemerja.

s obzirom na rasprostranjenost primitivizma ove vrste(podrzavanje babe i slicnih) i tendenciju rasta tog primitivizma, bilo bi glupo ocekivati bilo kakva poboljsanja u drustvu.
jedino kako se moze boriti protiv toga je kritikovanje babe ili jos gorih, plitkih ljudi koji podrzavaju babu a koji nemaju izgovor "ja sam iz dalekog sela i ne znam za bolje" koji baba ima.
oni su glavna rak rana drustva.
[ dejanet @ 29.12.2012. 10:37 ] @
Citat:
Krcun: ^^^

Kakve sad rezisere i filmove spominjes!?

Zasto ne napises zbog cega si slagao da je "komisija stigla do 70.000" i to "civila", kada ta komisija ima svoj zvanicni sajt na kome objavljuje izvestaje i gde u poslednjem izvestaju pise da je u pitanju 1.791 ubijeno lice?

Ili zasto se makar
ne pokrijes usima i cutis, dok me ne banuju sa foruma jer sam "trol" i dok ne zakljucaju temu?

E nesreco, komisija je unela 36 388 ljudi pod imenom i prezimenom u bazu 2011-te.
http://komisija1944.mpravde.go...i/godisnji-izvestaj-2011..html

Podatak 60-80 hiljada su izneli clanovi komisije i istoricari(Antic, Markovic..), kao i onaj podatak o ucinku protiv okupatora u vise navrata u TV emisijama na rts-u.
[ boxxterr @ 29.12.2012. 11:29 ] @
Citat:
Andrej013: Problem u celoj ovoj prici sigurno nije neka prosta, ogranicena i neinteligentna baba, vec dokaz poraza drustva koji se ogleda ne u primitivnoj babi koja zivi u nekoj krajnje nebitnoj vukojebini nego u primitivnim ljudima koji zive u gradovima a podrzavaju babu. Ti ljudi imaju pristup internetu i samim tim svo potrebno oruzje za borbu protiv zatucanosti, ali oni su tako zatucani srecni i ne zele da se menjaju. podrzavanjem 'babe cara' oni, pored toga sto javno velicaju svoju plitkost, samo jacaju uzasan sistem vrednosti koji se ukorenio u Srbiji.

ili jos jedno pitanje, da na primer iz njemacku dodje srbin tranvestit koji u svom rodnom gradu sazida betonski penis, 30 metara visok, sa sve jajima i brucama i da novinar pita nekog 'devijantnog' "je l' decko, je l' ima potrebe da se ulozi milion eura u ovaj ogromni penis?" a da je on odgovorio "pa naravno da ima potrebe, da nema potrebe ne bi bio izgradjen. mi zelimo da se okupljamo na ovom mestu i da imamo spomenik koji svedoci o nasem pederluku i koji ga velica. dobro je da jedan od nas ima te pare da nam sazida ovaj ogromantni prelepi penis. kakvo ti je to glupo pitanje!?"
da li bi taj covek isto bio car kao glupa baba?

Bako, posto znamo da sigurno citate ovu temu i pratite je, trebalo bi da napravite nalog i da se ukljucite u dikusiju povodom videa i intervjua koji ste dali, jer i sami vidite koliko komentara ima.

Odmah da vam razjasnim, svi imaju postovanja prema vasim godinama, a rasprave se vode zbog sukoba dva razlicita vidjenja, i nikako ne bi trebalo da shvatite licno ovo obilje komentara i celu raspravu.

Registracija je laka, kliknite na gornji link na kome pise "registracija", potrebno je samo da unesete e-mail i korisnicko ime. Koje ce pretpostavljam najverovatnije biti - Baba.

Ako ne budete mogli da se snadjete, pokusajte da nadjete nekog mladjeg koji ce vam pomoci oko pravljenja naloga.

Pozz

*(skraceno od "pozdrav", cesto se koristi u internet komunikaciji)
[ milosmalic @ 29.12.2012. 13:26 ] @
Citat:
Krcun:

Medjutim, kada bi se te iste "vojvode" nasle prsa u prsa sa komunjarama, prekaljenim borcima sa 4 godine ratnog iskustva, onda nije ostajalo ni v od vojvode.

Prekaljeni borci sa 4 godine ratnog iskustva su u Srbiji bili oni koji su zadnje godine prebegli iz Četnika u partizane. Po Srbiji je bilo partizana kao mikroelemenata, u tragovima. E sad, to što pobednici pišu istoriju, to je druga stvar.

Možeš da ismevaš ljude koji su se izdavali za četnike poslednjim ratovima koliko hoćeš. Ali onih koji su se izdavali za partizane ni u hrvatskoj ni u bosni ni na kosovu nije ni bilo. I to mnogo govori. Kao i to što u narodu po kafanama uvek možeš da čuješ četničke pesme, a partizanske nikada. Veštački silom nametano, posebno od strane gamadi i stoke bez repa iz drugih bivših republika koje su okupirale, pardon oslobodile Beograd i nikad iz njega nisu izašli. Kako je veštački nametano, tako je i spontano nestalo.
[ Sceka @ 29.12.2012. 14:31 ] @
Kako je diskusija pocela da ide nezeljenom NarodnoOslobodilackom stazom, ocekujem da se uskoro, logicno, rasprava svede na:

1. Baba je bila Partizan

2. Baba je bila Četnik

A sve ostalo, kao i inicijalna namera postavljaca, se stavlja u drugi ili treci plan. Pa ok, mozda moze i tako...

Pozdrav!
[ 3way @ 29.12.2012. 14:39 ] @
Genijalno, od Babe, do partizana i cetnika :)
[ boxxterr @ 29.12.2012. 14:56 ] @
Od babe do tranvestita i betonskog penisa visokog 30 metara.
[ boxxterr @ 29.12.2012. 14:57 ] @
Cetnici, partizani, babe, tranvestiti, i betonski penisi visoki 30 metara.
[ milosmalic @ 29.12.2012. 17:17 ] @
Citat:
Krcun:
Vojvoda Djujic, negde pred smrt krajem devedesetih, kada se posvadjao sa vojvodom Seseljem, u jednom intervjuu kaze - "Nisam ja Seselju dao pare da u Srbiji osniva stranke, vec da formira crne trojke i radi posao".

Smesno, jel' da?

Naravno da nije smešno. Prvo ako me sećanje služi razišli su se ranije, ali mu je samu titulu oduzeo 1999. Drugo, ta rečenica se odnosi na dve teritorije. On je Šešelja dotirao da pokrene borbu protiv ustaša i balija na području Hrvatske i Bosne, a kritikuje ga zato što je on to trošio za svoje političke operacije u Srbiji. Ovo kako si je ti izvadio iz konteksta zvuči kao da je naručivao dejstvovanje crnih trojki po Srbiji što nije tačno.

Inače, komunci su bili specijalisti za trojke. I sam Broz je nekadašnji likvidator, tako se izbavio ruske robije.

Da se razumemo, ja ne branim četnike (pogotovo ne nove pomodarske). Odgovaram ti zato što me iritiraju komunjarske lagarije koje se zasnivaju na najgorim mogućim instrumentima obmane i prisile - kao onaj Slobim miting blizanaca. I sve te laži se raspriše ubrzo po nestanku instrumenata prisile. A četništvo živi. I živeće.
[ Vasastajić @ 29.12.2012. 17:40 ] @
Citat:
Ovo kako si je ti izvadio iz konteksta zvuči kao da je naručivao dejstvovanje crnih trojki po Srbiji što nije tačno.

Citat:
A četništvo živi. I živeće.

Jeza me prošla niz leđa od ovih hladnokrvnih konstatacija...

..dalje sledi konstatacija da su te trojke trebale da deluju(a po svemu sudeći i jesu!) VAN SRBIJE...

...i pošto (po njihovoj računici) NISU ZAVRŠILI POS'O...

...pa će završiti KAD-TAD!

...pos'o...jel.

J E Z I V O ! ! !

Ajde prouči malo ovu kartu Evrope kroz dvadeset vekova pa nađi neku nanosekundu istorijskog utemeljenja tom četništvu.
[ cika dacha @ 29.12.2012. 17:58 ] @
^ karte su lazne! srbi su ovde ziveli i pre isusa! prouci malo vincu!!!
[ deedee6 @ 29.12.2012. 18:03 ] @
Po kartama se i vidi da su Srbi nebeski narod :), a da ne spominjemo i neke druge koje isto tako nikada nisu postojali...
[ Vasastajić @ 29.12.2012. 18:29 ] @
dacho, alooo, ovde se ne radi Srbima, već o Srbiji i četnicima kao njenom državotvornom elementu,... ne skači ko ždrebe pred rudu...
[ milosmalic @ 29.12.2012. 19:27 ] @
@Vasastajić

Ne bih znao reći. Ovo što si iskonstruisao veze nema sa mojim mišljenjem i stavovima. Ali vidiš, trebalo bi pitati četnike. Šešelj je nedostupan, vojvoda Momčilo je umro.
[ Vasastajić @ 29.12.2012. 20:07 ] @
Citat:
milosmalic:

S kojom ulogom i namenom?
Imajući pritom na umu i njihov simbol mrtvačke glave na crnoj podlozi.
Čisto da preciziramo, pošto ja mogu da prihvatim da nisi tako mislio i da to odudara od tvojih stavova, ali onda pazi kako te, neke, svoje stavove iznosiš, jer ja sam samo kondenzov'o "repove" tvojih razmišljanja u postu.
[ milosmalic @ 29.12.2012. 20:30 ] @
Ne znam ŠTA odudara od mojih stavova. Pošto si ti ispisao neke stvari koje ja nisam, kao da jesam.

Četnički pokret će živeti iz istih razloga iz kojih je i nastao, i iz kojeg postoje vojno-patriotske organizacije i redovi širom sveta. Oni imaju svoju mirovnu a i ratnu ulogu a i upotrebnu vrednost.

E sad, pošto sam nisam pripadnik četničkog pokreta, stvarno ne znam šta oni planiraju da rade van svog javnog proglašenog programa, statuta i šta već organizacije sve po zakonu moraju imati.

Ono što jesam rekao to je da je komunizam to jest partizanština zamrla kako su nestali oni koji su je nasilno sprovodili. Ta ideološka grozota jednostavno nikada nije imala koren u našem narodu, niti se ukorenila. Ni pesme se ne pevaju. Za razliku od toga četništvo jeste, nadživelo ga je i trajaće. Sve pesme se pevaju. To je to. Ono "živelo i živeće" odnosi se na poređenje sa komunizmom, a ne na nekakve pretnje i dovršavanja ili na šta si već insinuirao. A tek poreklo ustaničkih a kasnije četničkih simbola, kakvi su bili i u Dubrovniku na dvoru Matije Bana mnogo pre svega toga i gde su se sve paralelno pojavljivali u svetu... Tema je preširoka i predugačka za temu "jedne babe".

[ Krcun @ 29.12.2012. 22:21 ] @
Citat:
dejanet: E nesreco, komisija je unela 36 388 ljudi pod imenom i prezimenom u bazu 2011-te.
http://komisija1944.mpravde.go...i/godisnji-izvestaj-2011..html

Podatak 60-80 hiljada su izneli clanovi komisije i istoricari(Antic, Markovic..), kao i onaj podatak o ucinku protiv okupatora u vise navrata u TV emisijama na rts-u.

Cekaj ... znaci predsednik komisije, Slobodan Markovic, pre podne dodje na posao u Ministarstvo pravde i potpise izvestaj u kojem pise 36.388, a onda predvece ode na RTS, drzavnu televiziju, i kaze u emisiji 60-80.000 ... i ti sedis ispred TV-a i sve to gledas svojim ocima?

Jel' onda ispravan moj zakljucak da (najmanje) jedan od vas dvojice, ili ti ili Slobodan Markovic, laze?

... btw... ovaj drugi "istoricar Antic' je Cedomir Antic?
Prvi zdesna?