[ Nonex @ 28.12.2012. 09:35 ] @
Dobar dan.
Najprostije cu prikazati problematicnu situaciju.
Mzamislite npr krug fabrike gde ima oko 20 zaposlenih radnika.
Sef smene, javno, putem razglasa objavljuje privatni broj mobilnog telefona jednog od zaposlenih pri cemu taj zaposleni to ne cuje licno jer on sedi u izdvojenoj kancelariji ali od kolega saznaje za objavu telefona.
Ono sto sef ne zna je da je taj taj broj telefona u stvari od treceg lice tj registrovano je na drugo ime a prozvani radnik samo koriati taj broj.Postoje dva resenja situacije.
Uzeti motku i slomiti svaku kosku sefu ili se boriti pravnim putem zbog javnog objavljicvja broj telefona.Sta kaze zakon i sta se moze uraditi po tom pitanju. ?
[ 3way @ 28.12.2012. 09:37 ] @
Cisto iz radoznalosti - zasto je on objavljivao telefon?
[ Nonex @ 28.12.2012. 09:55 ] @
Javno i lazno optuzivanje za nesavestan rad sto je apsolutna i neosporiva laz i imam 5 svedoka koji bi u svakom momentu ruku stavili u vatru i negirali da sam los radnik.
[ djoka_l @ 28.12.2012. 10:00 ] @
Ovo postaje sve interesantnije - kakve veze ima broj telefona sa optužbom za nesavestan rad (i to broj telefona treće osobe)? Ovo se zapetljava kao španska serija.
[ Nonex @ 28.12.2012. 10:07 ] @
Spanska serija od koje mi se baca pegla.
Kakve veze ima? Pa npr, praktican primer bi izgledao ovako. Putem razglasa se sef obrati osobi X (koja je u krugu) i poruci sledecr "javi osobi Y (osoba u kancelariji) da ne spava/da ne krade/ne zabusava itd i izdiktira se broj telefona.
Spanska serija? Ovakva serija tj scenario jos nije napisan...
[ Igor Gajic @ 28.12.2012. 10:20 ] @
Citat:
Uzeti motku i slomiti svaku kosku sefu

Bas me zanima za sta te je sef isprozivao da izazove ovakvu reakciju
[ Nonex @ 28.12.2012. 10:30 ] @
Lazno me optuzuje za razne gluposti, no to nije ni bitno. Objavljivanje broja telefona je ono sto je problem.
[ Homer J. Simpson @ 28.12.2012. 10:45 ] @
Mislim da je broj telefona javni 'podatak'. To sto mobilni operateri nemaju tel. imenike (kao Telekom za fiksne telefone) ne znaci da nisu javni. Tako sam bar cuo
[ Igor Gajic @ 28.12.2012. 10:49 ] @
@Homer

Telekom pravi sada imenik mobilnih brojeva. Recimo meni su vec poslali 2 SMS obavestenja gde mi traze dozvolu da me uvrste u imenik
[ Wajda.W @ 28.12.2012. 11:32 ] @
Takodje mislim da je to javni podatak, a i da nije ne vidim da nekom to toliko moze da smeta.
Sta radnici su culi broj telefona, 98% od njih verovatno nije zapamtilo broj, ostalih 2% koji je zapamto verovatno nije nigde zapisao broj i samim tim zaboravili su ga za par minuta.
A i da su zapamtili, sta s tim? Da nece mozda da te zovu u po' noci i da te za***aju?
Meni deluje kao da je problem ono sto je sef rekao, to da je sirio neistine. Ja bih vise tu sefa tuzio za klevetu ako vec 'oces, neg' za ovo davanje broja telefona.
[ Java Beograd @ 28.12.2012. 12:40 ] @
Ja mislim da tvoji problemi sa šefom (i firmom) idu mnogo dublje od prostog kazivanja broja telefona preko razglasa.
[ Nabukodonosor @ 28.12.2012. 13:09 ] @
Citat:
Telekom pravi sada imenik mobilnih brojeva. Recimo meni su vec poslali 2 SMS obavestenja gde mi traze dozvolu da me uvrste u imenik

Tesko da ce im ovo uspeti. I meni su poslali 2 sms-a, ali oba puta sam pomislio "malo morgen".
[ KrkaCiC @ 28.12.2012. 14:15 ] @
Citat:
Nonex:
Spanska serija od koje mi se baca pegla.
Kakve veze ima? Pa npr, praktican primer bi izgledao ovako. Putem razglasa se sef obrati osobi X (koja je u krugu) i poruci sledecr "javi osobi Y (osoba u kancelariji) da ne spava/da ne krade/ne zabusava itd i izdiktira se broj telefona.
Spanska serija? Ovakva serija tj scenario jos nije napisan...

Valjda je problem u samoj objavi. I da nije dao taj broj,nego neki sluzbeni ne vidim u cemu je razlika.
On te isprozivao,i tacka. Sta da je rekao tvoje ime,prezime i jmbg?
Ti si tamo radnik,ako sam dobro ukapirao.
[ Zlatni_bg @ 29.12.2012. 09:12 ] @
To nije licni podatak...

Licni podaci su ti ime, prezime, adresa stanovanja, JMBG... nesto konkretno vezano za tvoju licnost i tvoj zivot.

---

I danas važeći Zakon o radu u članu 83 predvida zaštitu ličnih podataka i to na sledeći način:

Zaposleni ima pravo uvida u dokumente koji sadrže lične podatke koji se čuvaju kod poslodavca i pravo da zahteva brisanje podataka koji nisu od neposrednog značaja za poslove koje obavlja, kao i ispravljanje netačnih podataka.

Lični podaci koji se odnose na zaposlenog ne mogu da budu dostupni trećem licu‚ osim u slučajevima i pod uslovima utvrđenim zakonom ili ako je to potrebno radi dokazivanja prava i obaveza iz radnog odnosa ili u vezi sa radom.

Lične podatke zaposlenih može da prikuplja, obrađuje‚ koristi i dostavlja trećim licima samo zaposleni koga je ovlastio direktor.

Ukoliko dođe do povrede gore navedenih prava‚ zaposleni ima pravo da traži‚ po pravilima obligacionog prava‚ i na naknadu štete‚ i to zbog povrede prava ličnosti.

Ukoliko su javno u medijima objavljeni podaci‚ uz kršenje nekih od prava‚ zaposleni ima‚ prema stavovima sudske prakse‚ pravo na duplo veći novčani iznos naknade štete od uobičajenog.

---

Ukoliko "zabusavas" na poslu, to je direktno ovezano sa radom, sto ima veze sa trecim redom ovog teksta, on je obavestio tvog "nadleznog" ili sta vec, pa cak i da mobilni telefon jeste licni podatak, ne verujem da bi mu mogao ista.

Elem, gore pise da licne podatke moze da dostavlja zaposleni kojeg je ovlastio direktor, dakle, sef verovatno ima ovlascenje, i to ti je to.

Zapamti pre svega jednu stvar, u Srbiji zivimo, a ne u Americi ili negde gde se zaista obraca paznja na takve stvari. I ima istine u tome, nije ovo spanska serija, kao sto ti vec kazu.

Citat:
Ono sto sef ne zna je da je taj taj broj telefona u stvari od treceg lice tj registrovano je na drugo ime a prozvani radnik samo koriati taj broj.Postoje dva resenja situacije.

Ti objasni onda sto si dao tudji broj sefu.
[ Predrag Supurovic @ 29.12.2012. 09:32 ] @
Svaki podatak koji se može vezati za određenu ličnost je lični podatak. Tako kaže zakon.

Inače, meni se čini da ovde ima i elemenata mobinga.

[ ventura @ 29.12.2012. 09:41 ] @
Citat:
Nonex:
...
Uzeti motku i slomiti svaku kosku sefu ...

Ako uopšte pomišljaš da na ovaj način rešavaš svoje probleme, onda ti imaš mnogo većih problema u svojoj glavi nego ovo objavljivanje broja telefona (što je koliko vidim jedan potpuno nebitan detalj u celoj priči).

Citat:
Zlatni_bg:
To nije licni podatak...

Licni podaci su ti ime, prezime, adresa stanovanja, JMBG... nesto konkretno vezano za tvoju licnost i tvoj zivot.

Kako to da onda APR javno objavljuje JMBG direktora firmi i vlasnika ako to nije javni podatak? Ako to nije javni podatak onda bi APR kršio zakon pošto vlasnici/direktori nigde nisu dali svoju saglasnost da im se lični podaci objavljuju na internetu.
[ Binary Mind @ 29.12.2012. 16:00 ] @
@Nonex

Trazi drugi posao. Ako mozes psihicki da izdrzis na trenutnom poslu, radi tamo dok ne nadjes nesto drugo. Ako ne mozes, to jest, ako je trenutna situacija takva da moze da dovede do teskog narusavanja tvog zdravstvenog stanja, bezi odatle koliko te noge nose, i naravno, trazi drugi posao...
[ deks007 @ 29.12.2012. 21:49 ] @
Pa ako je broj mobilnog javni podatak zasto taze dozvolu da ga uvrste u imenik , licno mislim da je mob privatna stvar . Pozdrav !
[ Zlatni_bg @ 29.12.2012. 23:33 ] @
Citat:
ventura:

Citat:
Zlatni_bg:
To nije licni podatak...

Kako to da onda APR javno objavljuje JMBG direktora firmi i vlasnika ako to nije javni podatak? Ako to nije javni podatak onda bi APR kršio zakon pošto vlasnici/direktori nigde nisu dali svoju saglasnost da im se lični podaci objavljuju na internetu.

Odakle znas da pri silnim ugovorima za otvaranje firmi ne postoji i deo koji regulise to da taj podatak bude dostupan svima? Isto tako na gomili radnji imas natpis "vlasnik taj i taj, adresa ta i ta". Da li si siguran da taj deo otvaranja firme, cak i bez ikakvih ugovora, nije vec regulisan zakonom na taj nacin da ti podaci mogu biti dostupni trecim licima?

@Predrag Supurovic
Ali tamo gore sam okacio deo zakona, gde pise da direktor sme da ovlasti sefa/nadleznog da da trecim licima necije licne podatke. Cak i da mobilni telefon jeste neciji privatni podatak, sto cisto sumnjam da jeste, ali zaista ne mogu da nadjem igde ikakvu informaciju o svemu tome.
[ Neko_Mi_Maznuo_Nick @ 30.12.2012. 00:14 ] @
Auu, 20-ak radnika culo tvoj broj? Pa stvar je vrlo ozbiljna. -Ja to ne bih tolerisao tako olako...

Molim tvog sefa da nam se prikljuci u diskusiji i da nam ovde na es-u saopsti svoju odbranu!

I zaboga, nadjite coveku pravnika!
[ Predrag Supurovic @ 30.12.2012. 00:29 ] @
Citat:

Ali tamo gore sam okacio deo zakona, gde pise da direktor sme da ovlasti sefa/nadleznog da da trecim licima necije licne podatke. Cak i da mobilni telefon jeste neciji privatni podatak, sto cisto sumnjam da jeste, ali zaista ne mogu da nadjem igde ikakvu informaciju o svemu tome.

Zakon o saštiti podataka o ličnosti isključuje mogućnost da se bilo čiji privatni podaci objavljuju bez saglasnosti lica čiji su to podaci.

Interno ti podaci mogu biti dostupni nekim službenicima ali samo za potrebe obavljanja posla i tu službenici ne smeju podatke prenositi trećim licima bez dozvole.

Eno ga slučaj od pre neki dan kada su ugasili onaj sajt za pljuvanje po lekarima. Vlasnici sajta su dobili od Zavoda podatke o svim lekarima po osnovu zakona o dostupnosti podataka, ali su ih onda objavili na sajtu i time direktno prekršili Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Citat:
Neko_Mi_Maznuo_Nick: Auu, 20-ak radnika culo tvoj broj? Pa stvar je vrlo ozbiljna. -Ja to ne bih tolerisao tako olako...

Kršenje zakona je kršenje zakona bez obzira o tome u kojoj je meri. Zar ti nemaš pametnija posla nego da se sprdaš nad tuđom mukom?

[Ovu poruku je menjao pajaja dana 30.12.2012. u 02:24 GMT+1]
[ 3way @ 30.12.2012. 00:33 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Zakon o saštiti podataka o ličnosti isključuje mogućnost da se bilo čiji privatni podaci objavljuju bez saglasnosti lica čiji su to podaci.

Sto u stvari znaci da se pita trece lice, a ne autor teme. Stavise, kao sto je Zlatni_bg napomenuo - zasto daje tudji telefon.
[ Zlatni_bg @ 30.12.2012. 03:59 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:
Citat:

Zakon o saštiti podataka o ličnosti isključuje mogućnost da se bilo čiji privatni podaci objavljuju bez saglasnosti lica čiji su to podaci.

Interno ti podaci mogu biti dostupni nekim službenicima ali samo za potrebe obavljanja posla i tu službenici ne smeju podatke prenositi trećim licima bez dozvole.

Pa za to su ti podaci i iskorisceni, za potrebe obavljanja posla. Jel covek lepo rekao da je preko razglasa dao njegov broj telefona da bi ga neko iz firme pozvao da ga probudi? Dakle, em je u krugu firme, em je krucijalno za obavljanje posla jer je covek "zaspao" na radnom mestu. Sam si sebe demantovao da je doslo do povrede necije privatnosti.
[ Predrag Supurovic @ 30.12.2012. 08:34 ] @
Jeste, a taj šef nije mogao sam da ga zovne na telefon nego je morao da objavljuje broj na razglas celoj firmi i ulici (što po zakonu nije smeo)?

Pristup podacima za potrebe posla ne znači kako se kome ćefne, nego mora da postoji procedura, jasan osnov zašto neko ima pristup privatnim podacima i ovlašćenje da podatke upotrebljava.

Mislim... ponekad ste stvarno gadni koliko ste nisko spremni da idete...

Nekim ljudima stvarno treba da se dogode loše stvari da bi im došlo iz šupka u glavu.
[ Braksi @ 30.12.2012. 10:12 ] @
ako vec rade u krugu fabrike, gazda im je mogao obezbediti DECT ili nabaviti neke biznis brojeve...