[ 3way @ 28.12.2012. 23:04 ] @
Da li je neko probao da pravi one smrznute pogacice/zuzue/minipice i ostale besposlice u mikrotalasnoj umesto u rerni?
[ Backy @ 28.12.2012. 23:18 ] @
meni nikad nije uspelo, iako mikrotalasna ima "grill"... mada moguće da mi je taktika loša... po nekoj logici bi trebalo da se mikrotalasima odmrzne/prosuši a onda od grilla bude hrskavo ali... :D
[ 3way @ 28.12.2012. 23:44 ] @
Sad sam stavio jedan zuzu na najjace i pekao ga 2 minuta...Dno mu se ugljenisalo, ali je odozgo bio super...
Sad cu da probam malo drukcije....
[ 3way @ 28.12.2012. 23:49 ] @
Mrka kapa...
[ Braksi @ 28.12.2012. 23:52 ] @
ovo i mene zanima jer znam ljude koji koriste samo mikrotalasnu.
[ 3way @ 28.12.2012. 23:58 ] @
Probao sam da stavim na 30% snage, ali desava se isto - na dnu pocne da se lepo pece, ali odozgo je i dalje smrznut. Pecem ga u tanjiru koji inace koristim za mikrotalasnu, neki navodno nesalomiv (dok ga ne dohvati macka)...Inace, grill opciju ni ne koristim, a mrzi me sad da trazim manual da vidim kako to radi...Sta god da spremam, spremam kombinacijom snage i trajanja pecenja, i to je do sada radilo :)
[ KrkaCiC @ 29.12.2012. 01:37 ] @
Ovo i mene interesuje, a nikad nisam probao
Probao sam picu-slabo ispada za moj ukus,pecurke-moze da prodje.
Inace mislim da ti dole pregoreva jer se vise vode nadje dole,uopste od "znojenja" peciva i valjda zbog toga izgori
Probaj na manju jacinu micro a duze pecenje. Mozda i ispadne upotrebljivo pa javi
[ berazorica @ 29.12.2012. 07:26 ] @
Možda da probaš polovinu vremena s jedne strane, pa polovinu s druge strane. Ja tako pečem krompir u ljusci (na max. po 4 min sa svake strane).
[ cozmo_im @ 29.12.2012. 07:53 ] @
Mora da se okrece... kao krompir kad kuvas. Moja mikrotalasna signalizira kad treba da se okrene da ne bi zagorelo.
[ Sava @ 29.12.2012. 08:38 ] @
Ja imam neku ne mnogo skupu Samsung pećku sa grilom. Na tom grilu sasvim uspešno pečem smrznute pice i ta testa. Govorim o onom žičanom dodatku koje se ubaci unutra i gore se stavi to što pečeš tako da stoji otprilike na sredini visine peći, znači bez bilo kakvih posuda. U uputstvu je lepo napisano koja hrana se peče na kojoj jačini grila (kod mene su tri snage grejača) i ako se to isprati bude sve u redu. Pečenje traje za većinu tih testa nekih 12-20 minuta. Ne bude baš onako rumeno i hrskavo kao u rerni, malo je mekše, ali sasvim dobro ispečeno.
[ Zlatni_bg @ 29.12.2012. 08:40 ] @
Ne mozete mikrotalasnu da koristite za pecenje :)

Pokusavao sam poslednjih par godina svasta... nikad ne ispadne dobro, cak i da ispadne, nema nikako ukus kao da je u rerni peceno... Testo pogotovu. Testo bude skroz mokro iz nekog razloga kad se zavrsi s "podgrevanjem".
[ plus_minus @ 29.12.2012. 09:16 ] @
^^ Čuj sebe.. "ne možete da koristite mikrotalasnu za pečenje" .. a ono, već par njih napisalo da su uspešno obavili posao. A ti još i smajlija udenuo.

PAzi, ako tebi nije jasno zašto si dobio gnjecavo testo, evo, ja ću da ti kažem. Jesi li izvadio testo iz ledare, zamrzivača ili si ga kupio? Ili si ga umesio? Ako si ga umesio, znači da nisi napravio testo kako treba ili si trebao još malo da ga pečeš. A ako je bilo zamrznuto, to gnjecavo je zbog leda koji - tek što se otopio i ti uvideo da je to gotovo.
A postoji i varijanta da tvoja mikrotalasna nije namenjena i za takve stvari.
[ ventura @ 29.12.2012. 09:24 ] @
Nigde ne možete da pečete nešto zamrznuto a da očekujete da će te postići zadovoljavajući rezultata (osim ako vam je cilj da nešto ispečete spolja a iznutra da ostane sirovo, tada treba da pečete zamrznuto).

Mikrotalasnu treba prvo iskoristiti za odmrzavanje (Defrost mod kako ne bi skuvao hranu), a posle može da se pojača snaga i kuva, pa da se vidi kakvi su rezultati.. Ako su poogačice već poluobrađene termički možda je dovoljno faktički samo podgrevanje, ali ako su zaleđene kao testo onda mora ipak da ide u rernu jer mikrotalasna nikada ne može da precizno kontroliše temperaturu kao rerna.
[ Sava @ 29.12.2012. 10:31 ] @
Ja stvarno ne razumem o čemu se ovde priča!?

Pizza na primer. Izvadim zamrznutu iz zamrzivača, otvorim kutiju i samo rukom skinem led ako ga ima. U peć ubacim žićani dodatak za gril, ubacim pizzu unutra i namestim na potreban podeok i odem da šetam psa. Kada se vratim pizza je gotova i uspešno ispečena. Ponavljam, nema ono rumenilo rerne, nije ni toliko hrskava. Međutim, nije gnjecava unutra, to nije tačno i sasvim je ukusna.

Govorim o gotovim pizzama koje se kupuju u marketima, nisam probao zamrznute ručne radove, ali ne vidim u čemu bi bila razlika.

Uostalom ne vidim u čemu je problem da svako to proba kod sebe i da ne filozofiramo ovde o jednostavnoj stvari o kojoj se piše u uputstvu za svaku peć.

Ako peć nema gril onda to ne može. Mikrotalasne bez grila služe samo za podgrevanje i ako u takvoj pokušavate nešto da pečete to ne ide.

Evo za lenje, zavirio sam u uputstvo moje Samsung GW71E i evo šta između ostalog piše:

"Smrznute mini pizze - poređajte smrznute mini pizze (-18 C) ili mini kiš u krug na rešetki"
"Snaga 300 W + roštilj, vreme 12-13 minuta"

Što bi rekao Marfi, kda više ništa ne ide pročitaj uputstvo -:)!!!

[Ovu poruku je menjao Sava dana 29.12.2012. u 11:44 GMT+1]
[ bachi @ 29.12.2012. 15:29 ] @
Mikrotalasna KUVA (Microwave cook), ne peče. Morate da shvatite to.

Te smrznute pice su polupečene (barem samo testo), pa kao takve smrznute...
[ jnk @ 29.12.2012. 15:37 ] @
Jeste, nindža kornjače su pice pekli u mikrotalasnoj.

Pre bih jeo gotova jela iz konzerve nego zaleđenu gotovu picu iz mikrotalasne.
[ Flo33 @ 29.12.2012. 15:40 ] @
Daj parmezan u mikrotalasnu, pa ćeš da vidiš da li je kuvan, ili pečen. Nije, naravno klasično pečenje, kao što i pećnica sa vrućim vazduhom nije dobra kao ona sa grejačima, ali.. Kao što je Ventura rekao, odlediti, pa peći. Na onom postolju.

Ja mojoj kevi već 20 godina pokušavam da objasnim da testo se ne peče zaleđeno, al džaba. Pice možda i prodju, jer je tanko testo.
[ 3way @ 29.12.2012. 19:47 ] @
Citat:
bachi: Mikrotalasna KUVA (Microwave cook), ne peče.


Microwave oven...To jest mikrotalasna vuruna.
[ Zlatni_bg @ 29.12.2012. 23:49 ] @
A svi mi sto imamo rerne smo ludi onda, sta ce nam kad imamo mikrotalasne, jel :)

@plus_minus,

Jednom sa pogacicama iz ledare, koje su bile sat vremena na toplom, jednom sam pokusao da podgrejem vec gotove pogacice (kao zu-zu), i isto se desilo, testo je mokro. Isto tako i sa hlebom, probajte da stavite krisku hleba u mikrotalasnu, pa vidite sta ce da se desi. Necete nikako dobiti efekat kao u rerni, da se ispece, vec kao sto je neko rekao, kao da ste ga kuvali.
[ 3way @ 29.12.2012. 23:58 ] @
Lebac moze da se zagreje, ako ga grejes na najslabijem podesavanju.
Ja koliko se secam u mikrotalasnoj nikada nista nisam pekao.

A za pecenje leba sluzi toster, ne rerna :)
[ bakara @ 30.12.2012. 00:03 ] @
Citat:
3way
Ja koliko se secam u mikrotalasnoj nikada nista nisam pekao.

A kobasice i slaninu?
[ 3way @ 30.12.2012. 00:11 ] @
Slaninu i pecenicu przim....tako sto rernu odvrnem na najjace i ove stvarcice drzim 15-20sec. Slanina ispada bezveze, ali pecenica ispada odlicno, posto se samo malo zaprzi i dobije finu koricu.
Kobajle ne.
[ KrkaCiC @ 30.12.2012. 00:31 ] @
Kad smo kod pripreme u Micro-ovenu
Przio sam jaja uspesno,kuvao-przio virsle,przio kobasicu,pecurke-sampinjone,picu sam probao sa polugotovom podlogom ali nije to to
[ 3way @ 30.12.2012. 00:34 ] @
E da, to sam zaboravio virsle i pecurke....Pecurke su ok, ali virsle imaju grozan ukus. Probao sam i sa cevapima - isto grozno....Picu ama bas nikad...
[ Citizen Kane @ 30.12.2012. 00:46 ] @
Valja se samo čuvati opasnosti tradicionalističkih argumenata. Tipa, ne može biti dobro u mikrotalasnoj kao u rerni. Pa dobro, ne može biti dobro ni u rerni kao što je pod sačem... pa dalje, bolje je iz krušne peći nego pod sačem itd ... itd....

mikrotalasna pećnica radi tako kako radi... a sad što postoje bolji načini pripreme.... jbg... zidaj krušnu peć....


[ 3way @ 30.12.2012. 00:48 ] @
Pa, probas, pa ako ti odgovara ti nastavis, ako ne zidas tu krusnu pec, tresnjev top, sta li....
[ plus_minus @ 30.12.2012. 01:13 ] @
Ma, Food Steamer je konza. Kuvanje na pari. Kakve mikrotalasne, kakve rerne, kakvi bakrači.
Ko nije probao, treba da proba. Nabavio sam taj aparat skoro i to je postala glavna stvar za spremanje hrane.
[ deedee6 @ 30.12.2012. 01:54 ] @
A sad malo ona



[ bachi @ 30.12.2012. 08:21 ] @
Da, kuvanje na pari nije loše, ali je tema mikrotalasna. :)

Moja neka Šljamshitova ima i grill funkciju, pa kad pravim topli sendvič, prvo ga ozračim na 1 - 1:50, pa onda grilujem (gril = kvarcni grejaš na vrhu mikrotalasne) po 4 - 5 minuta sa svake strane i onda takav sendvič liči na nešto. :D
[ Sava @ 02.01.2013. 09:18 ] @
Citat:
Citizen Kane:
Valja se samo čuvati opasnosti tradicionalističkih argumenata. Tipa, ne može biti dobro u mikrotalasnoj kao u rerni. Pa dobro, ne može biti dobro ni u rerni kao što je pod sačem... pa dalje, bolje je iz krušne peći nego pod sačem itd ... itd....

mikrotalasna pećnica radi tako kako radi... a sad što postoje bolji načini pripreme.... jbg... zidaj krušnu peć....

Odlično si to napisao, isto mislimo.
Naravno da je hleb pečen na drvima mnogo lepši i ukusniji od onoga iz električne peći. Ovog prvog gotovo da više i nema, bar ne ovde u Beogradu pa se zadovoljavamo onim što imamo.

Pitanje je bilo da li može ovo ili ono da se spremi umikrotalasnoj. Odgovor je - može!
Niko nije tvrdio da je to mnogo bolje od priprema na drugi način. Svakako je mnogo brže.

U svojoj suštini mikrotalasna je idealna za podgrevanje, nije savršena za neka kuvanja i pečenja, ali eto može i to, bar za neke namirnice.

Meni mikrotalasna toliko olakšava život da to nije normalno. Dugo sam bežao od nje jer su me ubeđivali da nije zdravo itd., sada da mi crkne prvo što bih uradio otrčao i odmah kupio drugu!
[ bachi @ 02.01.2013. 11:11 ] @
Meni je 90% primene kod mikrotalasne zagrevanje mleka za nes kafu. :) U ostalih 10 spada podgrevanje kuvanog jela i otopljavanje hrane. Pokušavao sam kao šatro da kuvam u mikrotalasnoj, jednom i hleb pokušao da pečem, bolje da ne opisujem kakvi su to monstrumi ispali. :D
[ marko37 @ 02.01.2013. 14:46 ] @
Mikrotalasna kuva/peče tako što direktno zagreva molekule, a "najprijemčiviji" su molekuli vode. Što će reći, ako stavite nešto što skoro da nema vode unutra, gotovo da se neće ni ugrejati.
Elem, problem kod mikrotalasnih je što nema konkretno grejno telo, već se direktno zagreva voda u "meti". Problem kod spremanja sa mikrotalasnom je onda:
1. nema kruženja vazduha unutar pećnice > nema kombinovanog pečenja i "sušenja" hrane
2. količina toplote koju hrana primi je direktno srazmerna količini vode na tom mestu > hrana nije ravnomerno pečena

Ok, ovo je teorija, u praksi, testo u MW pećnici ispada teško s... i kad se peče i kad se podgreva. Rerna je zakon.