[ Srđan Pavlović @ 20.01.2013. 16:29 ] @
http://mars-one.com/en/faq-en/...tion/251-do-i-qualify-to-apply

:)

Ako je nekom dozlogrdilo u Srbiji, ima priliku da putuje do Marsa... u jednom pravcu.
Placeno je, a moze i napretku covecanstva da doprinese.
[ EmmaR @ 20.01.2013. 18:11 ] @
Idemo na Mars! Odgovarala bi mi manja gravitacija. A i onako mi se cini da sam pala sa Marsa.

Nego, kazu da tamo cvetaju ruze Ruze marsa. Marsovci mogu i da skacu oko Curiosity-ija nema sanse da ih primeti.
[ Vasastajić @ 20.01.2013. 18:43 ] @
A vidiš, Džon Grej kaže da su muškarci sa Marsa, a žene sa Venere...
...i ja sam tako mislio dok sam bio mlađi...
...međutim sada se moram složiti s tvojom konstatacijom/sumnjom.
[ Freerunner @ 20.01.2013. 19:34 ] @
Kazu glasine da se Djogani vec prijavio :D
[ Shadowed @ 20.01.2013. 22:23 ] @
Zanimljivo da nisu dali zdravstvene/fizicke zahteve (ili sam propustio...).
[ milivoje t @ 21.01.2013. 02:27 ] @

cini mi se da je taj sajt samo originalan nacin da prodaju majice sa printom :)
[ Vasastajić @ 21.01.2013. 06:45 ] @
Citat:
Shadowed: Zanimljivo da nisu dali zdravstvene/fizicke zahteve (ili sam propustio...).

Za put rekom bez povratka , izlišno je to tražiti...uglavnom tako nešto ONAJ nije tražio nikada od kada je sveta i veka.
[ Miroslav Jeftić @ 21.01.2013. 09:02 ] @
Komedija Ne znam šta im je cilj, ali ko je pratio Curiosity misiju mogao je videti koliko je sve to bilo užasno komplikovano, a u pitanju je samo jedno vozilo. Slanje ljudi i gomile svega što bi tim ljudima bilo potrebno da bi napravili nasobinu tamo i sve to da bude za 10 godina, nema teorije
[ Srđan Pavlović @ 22.01.2013. 10:56 ] @
Mislim da je samo sletanje na Mars velika stvar i da je tu pokazano da se
to moze izvesti koliko god da je slozeno. Mozda ne za 10 godina, ali u sledecih
30 verujem da ce covek biti na Marsu :) Ako dotle ne izbije III svetski, naravno :)
[ EmmaR @ 23.01.2013. 18:38 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Komedija :) Ne znam šta im je cilj, ali ko je pratio Curiosity misiju mogao je videti koliko je sve to bilo užasno komplikovano, a u pitanju je samo jedno vozilo. Slanje ljudi i gomile svega što bi tim ljudima bilo potrebno da bi napravili nasobinu tamo i sve to da bude za 10 godina, nema teorije :)

Ko je spomenuo udobnost: Duboka anestezija da se prespava put, a onda svakome po sator, vreca za spavanje, par konzervi, nesto kanapa i po asovce ... pa pravac osvajanje nove teritorije.

Nego, ja bih prvo tamo one sa juga, da imaju prostora da se rasire i da im niko ne smeta i da mogu da rade sta hoce.

Citat:
Shadowed: Zanimljivo da nisu dali zdravstvene/fizicke zahteve (ili sam propustio...).

Ni ja ne videh ovo.
[ Miroslav Jeftić @ 23.01.2013. 19:12 ] @
Citat:
EmmaR
Ko je spomenuo udobnost: Duboka anestezija da se prespava put, a onda svakome po sator, vreca za spavanje, par konzervi, nesto kanapa i po asovce ... pa pravac osvajanje nove teritorije.

Anestezija? Šator? Vreća za spavanje? Što kaže onaj poster "not sure if serious..."

[ EmmaR @ 24.01.2013. 19:10 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Anestezija? Šator? Vreća za spavanje? Što kaže onaj poster "not sure if serious..." :D

anestezija da nema dodatnih troskova u putu ili se to bese zove hibernacija, a ostalo tek toliko da podseca na kucu i udobnost.
[ endre85 @ 24.01.2013. 19:49 ] @
^Ideja naravno uopste nije losa, i verovatno se vec decenijama istrazuje, ali jos uvek nismo stigli tamo. Ima stvari koji su naocigled jednostavne ali jos uvek su neresene za ovakve podvige.

Npr dosada. Na zemlji su se odrzavali eksperimenti gde su ljudi ziveli u "kapsulama" simulirajuci put na Mars. Na kraju su samo cepali video igre. Kod ovakvih "migracija" motivacija jako brzo splasn, i sta dalje?

Na tako dugorocnom putu bi i radijacija predstavljala ogroman problem.

No, i dalje se nadam da ce ovo uspeti i da ce se od 7 milijardi ljudi javiti dovoljno dobrovoljaca da zapocne i ovu trku. Razmislite, samo beba rodjena na Marsu bi otplatila put kroz real time emisije ala Truman show.

Za kraj evo par interesantnih stvarcica:

tura kroz ISS: http://www.youtube.com/watch?v=doN4t5NKW-k

[ Miroslav Jeftić @ 24.01.2013. 20:21 ] @
Citat:
EmmaR: anestezija da nema dodatnih troskova u putu ili se to bese zove hibernacija, a ostalo tek toliko da podseca na kucu i udobnost.

Kakva kuća i udobnost? Čim zađe Sunce na Marsu se temperatura spusti na oko -90°C ili -100°C, baš bi mnogo pomogla vreća za spavanje Takva hibernacija na koju ti misliš postoji samo na filmu.
[ EmmaR @ 25.01.2013. 13:26 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Kakva kuća i udobnost? Čim zađe Sunce na Marsu se temperatura spusti na oko -90°C ili -100°C, baš bi mnogo pomogla vreća za spavanje :) Takva hibernacija na koju ti misliš postoji samo na filmu.

da podseca

zato prvo napisah anestezija a ne hibernacija.
[ Miroslav Jeftić @ 25.01.2013. 13:30 ] @
Pa nema toga. Mogu da ih stave u veštačku komu, ali to baš ne bi bilo preporučljivo
[ Srđan Pavlović @ 26.01.2013. 23:56 ] @
Ili da ponesu gore par komada varburga koje će da turiraju malo
dok ne naprave efekat staklene bašte i zagreju planetu na prijatnih 20c.
[ vlada131 @ 27.01.2013. 16:58 ] @
Citat:
EmmaR:
Nego, ja bih prvo tamo one sa juga, da imaju prostora da se rasire i da im niko ne smeta i da mogu da rade sta hoce.

?