[ Stefan Markic @ 22.01.2013. 12:29 ] @
Kraća verzija:
Eric Schmidt's daughter reports on creepy North Korea trip, says the country is like 'The Truman Show'

Opširnija verzija, Sophie pisala:
It might not get weirder than this
[ Ivan Dimkovic @ 22.01.2013. 13:00 ] @
Iznenadjujuce, ja sam mislio da je cerka odavno bila naviknuta na takve stvari - mislim, njen cale je osoba koja je javno rekla da ako imas nesto da krijes mozda ne bi trebalo da to cinis, u duhu pravog control-freak autokrate :)

http://www.techdirt.com/articles/20091208/0221047243.shtml

I to je doticni izjavio dok je bio CEO firme koja ima nezapamcen pristup podacima o licnosti.

Smejati se Sev. Korejancima je lako - prava istina je da su ti ljudi zarobljeni i da tzv. "Trumanov Sou" je prisila vojno-politickog aparata koji ima nevidjenu kontrolu zivota pojedinaca kakva ne postoji nigde drugde na svetu.

Sta reci o drugoj vrsti Trumanovog Sou-a gde ljudi bukvalno rade na tome da sto veca kolicina podataka o njima bude dostupna njuskama kao sto su Eric. Mislim, ako neko hoce da se sprda i smeje, meni ovo deluje daleko komicnije :-)
[ Tyler Durden @ 22.01.2013. 13:07 ] @
Ma kakav je ona uopšte faktor pa da se njene pisanije linkuju ovdje.
S. Koreja je sh*t, to je odavno apsolvirano. Po čemu je ovo što je ona pisala značajno?
Svašta...
[ jnk @ 22.01.2013. 13:28 ] @
Mnogo zanimljiviji su ovi likovi što su išli od Beča do Pjongjanga vozom - http://vienna-pyongyang.blogspot.com/
[ Lazar-I @ 22.01.2013. 13:34 ] @
Google je poslao na praksu u S. Koreju :)
[ mmix @ 23.01.2013. 15:17 ] @
Ono sto je simptomaticno je sto me dosta njenih slika podseca na NBGD
[ milivoje t @ 23.01.2013. 16:33 ] @
lici na blokove, samo za razliku od nbg nema nogom pisanih grafita, pravda za delikvente, pravda za ubice i slicno...

na ovom malom uzorku imaju bolji vozni park nego Srbi, a i policajke su im bolje od nasih :)... samo ne znam kako ce da bezi u stiklama kad auto prokliza ka njoj po ledu.
[ Predrag Supurovic @ 23.01.2013. 16:57 ] @
Verujem da bi neko dovoljno zloban mogao da napiše članak koji sa isto ovoliko podsmešljvosti predstavlja SAD.

Na kraju krajeva. šta je drugo i ostalo Amerikancima nego da se podsmevaju? Ipak, ne treba zaboraviti da su Sverenokoreanci jedan do retkih naroda koji je ratovao protiv Amerikanaca i dobio rat.

[ mrkii @ 23.01.2013. 16:58 ] @
Meni sve na slikama izgleda bolje, novije, cistije, civilizovanije nego u Srbiji.
Ali dobro, to nije ni tesko.
[ Otto23 @ 23.01.2013. 19:28 ] @
Citat:
Verujem da bi neko dovoljno zloban mogao da napiše članak koji sa isto ovoliko podsmešljvosti predstavlja SAD.

Meni je jos jezivije sto u zemlji koja deli drugima lekcije i bavi se osvajanjem pola sveta (vojnim putem)... ima ljudi koji nemaju za hranu i zive u satorima i koje-kakvim rupama. Severna koreja je za njih premija.
Ali o toj "jezivosti" ne treba da se prica, nije in, tako treba...

Citat:
Poverty in the US almost as bad as in North Korea
While there are five million in North Korea that face food shortages, the same number in the US is 45 million.

The rise in the number of homeless and hungry Americans have reached epidemic proportions.
The US continue to point its fingers on nations that do not live up the the standards of the American dream. Simultaneously, the US Government hide the ugly truth that food shortages and poverty is spreading like wild fire in America it self.

The US media correctly reports that five out of 24 million North Korean’s face food shortages. That is roughly 20 per cent of the population, and is surely a crime against humanity.

But what about the 14.7 percent of U.S. households who were “food insecure” in 2009?
The meaning of “food insecure” is that they had difficulty feeding one or more of their members at some point last year due to a lack of financial resources.

That equates to 17.4 million US households, or roughly 45 million people according to a News report from CNN. A Department of Agriculture report exposes that the number of Americans fighting off hunger remain the highest since the federal government began keeping track 15 years ago.

This year’s rate marked a slight increase in percentage from 2008, when 14.6 percent of American households had trouble putting food on the table.

The situation was especially dire for more than one-third of those households — 6.8 million total, equating to 5.7 percent of all U.S. households — that the report’s four authors classified as having “very low food security.”

The typical household in this category struggled with food issues for at least a few days a month over seven months of the year, the report said.

http://ivarfjeld.wordpress.com...most-as-bad-as-in-north-korea/
http://americanfreepress.net/?p=5904

Jezivo, bato, jezivo... sve sa slikama.

Za one sa jeftinijim ulaznicama: svaka vest i glediste o nekoj zemlji moze da se prenese iz vishe uglova. Pa tako, evo nekog drugog ugla o USA... i njenim standardima - cisto kao neki osvrt na stanje u SK, i generalno taj tip "izvestavanja".

Nego, "Jezivo, jezivo putovanje kroz USA." - treba samo proguglati "poverty in USA tent city" npr.

Brrrrr....

[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 23.01.2013. u 20:42 GMT+1]
[ milosmalic @ 23.01.2013. 21:38 ] @
Otto23, sjajan izbor motiva!
[ Predrag Supurovic @ 24.01.2013. 00:17 ] @
Ovo je jeziva država a proizvod je Amerike

http://www.vice.com/the-vice-g...e-guide-to-liberia-full-length
[ DaliborP @ 24.01.2013. 09:45 ] @
Mislim da akcenat svake price o S. Koreji nije generalno o siromasnosti, koja je isto tako evidenta, vec o jedinoj drzavi koja drzi svoj narod u izolaciji koja traje 50 godina. I koja dalje traje i cini mi se nece prestati. To je isceniran zivot, Trumanov show, dobar je primer nasla. To je jezivi aspekt price, dolazio od ove zene, ili bilo kog drugog koji je bio tamo, uvek je isti zakljucak da ti ljudi zive u oblaku i nemaju nikakvog izbora da nesto promene.

A siromasnih ima svuda, to nije neka novost. Pa i u Juznoj Koreji, koja je toliko ispred Severne Koreje, sigurno ima siromasnih.
Da li to znaci da je uredjenje S.Koreje bolje? Pa i ne bas.
[ Java Beograd @ 24.01.2013. 10:26 ] @
Moram da napomenem ono šta je meni zanimljivo. Formular koji se ispunjava u avionu valjda, koji je bogznakako potenciran od strane Sophie.
Nisam putovao avionom za USA, ali jesam do destinacija od kojih se ide ka USA. Mislim da je to još jezivije: još u avionu ide separacija ljudi koji nastavljaju let za USA. Izlaze na poseban izlaz, smeju da se kreću samo u jednom delu aerodromske zgrade, a koliko sam video, imaju znatno duže i veće formulare koji treba da se popune.
[ DaliborP @ 24.01.2013. 10:42 ] @
Iako je tema o S.Koreji, neki ne mogu da izdrze da ne opljuju po Americi :)
[ mmix @ 24.01.2013. 10:52 ] @
neki aerodromi imaju ugovore sa USA i obavljaju sve homeland security propisane procedure pre ulaska u avion, zato i imaju poseban proces. Sa stanovista putnika je svejedno dal ce te cimatita TSA pre ili posle leta, ali sa njihovog stanovista imaju pojavcanu bezbednost na svojim dolaznim letovima i mogu da tretiraju taj let kao domaci pri prijemu, to ce reci sa aviona ides po torbu i direkt na ulicu.
[ Devanagari @ 24.01.2013. 10:56 ] @
Citat:
Otto23:
Citat:

Meni je jos jezivije sto u zemlji koja deli drugima lekcije i bavi se osvajanjem pola sveta (vojnim putem)... ima ljudi koji nemaju za hranu i zive u satorima i koje-kakvim rupama. (…)

Takodje, citao sam o tome da je u Holandiji jedan covek ubijen tako sto je izboden nozem. U Kanadi na primer, jedna zena je silovana. U Portugalu koliko cujem, opljackali prodavnicu i ubili vlasnika, a u Engleskoj jedan covek prosi na ulici.

Pa posto toga svega ima svuda, iz toga zakljucujemo da je sve svuda isto.

Eto npr. kako si ti lepo pokazao, nikakve razlike nema izmedju USA i NK. I posto je svuda isto, onda ne treba gubiti vreme na tako neke svakodnevne trivijalnosti kao sto su licne i ekonomske slobode gradjana, stepen razvoja, odrzivost i perspektivu, nego se treba baviti globalnom politikom, megalomanskim razmisljanjima o politickim kretanjima na planetarnom nivou i potenciranju ideoloskih razlika. Tu USA i NK cak i nisu isti nego je NK superiornija jer USA porobljava male, nevine, miroljubive narode, a NK sta god da radi, radi sama sebi, tj. svojim ziteljima (sto je vrhunski kvalitet jedne diktature ako pitas prosecnog Srbina, kako smo vec apsolvirali ovde na forumu).

Mislim, nije tesko je sprdati se na racun ovako detinjaste nazovi logike… Pokazite u NK i ostale stvari koje postoje u USA - ljude koji zive u izobilju i raskosi, preduzetnike koji su ni iz cega stvorili zdrave i jake privatne poslove, pokazite njihove naucna, tehnoloska, umetnicka i dr. dostignuca bez premca u ostatku sveta, sportiste, infrastrukturu, komunikacije, trgovinu i povezanost sa ostatkom jbn planete… pa da uzmemo za ozbiljno par probranih fotografija koje ilustruju nesto sto niko normalan uopste niti spori niti zataskava - da i u USA postoji siromastvo i siromasan svet (frapantno!!!).

Potrazite na YT snimak iz te fantasticne zemlje, lik je snimao skrivenom kamerom napustenu decu na pijaci koja u ritama, bosonoga, po hladnom vremenu po blatu ceprkaju zrna pirinca poput jbn zivine dok ih okolni prodavci (a.k.a. mali ponosni narod) mrskaju od sebe. Kada se kroz NK bude moglo ici i slikati sve to nonsalatno kao sto se kroz USA moze proci i slikati i najcrnje siromastvo i najbizarniji luksuz, e onda mozemo da pricamo.
[ milosmalic @ 24.01.2013. 11:00 ] @
Tema jeste Severna Koreja, i ono jeste stvarno jedan veliki logor. Ali u okviru te teme je interesantno videti ko joj se najviše podsmeva. Najviše ono koji takođe nisu baš sjajni.
[ Java Beograd @ 24.01.2013. 11:18 ] @
@ Devanagari

Pa nisi baš u pravu. Postoji ona biblijska: Zašto vidiš trn u oku brata svoga, al brvno u oku svom ne osećaš ?

- A ko to redovno mudruje, celom svetu deli savete, ističe sebe i svoj sistem kao idealnim i jedino valjanim ?
- Kako to da se recimo Švajcarska ili Norveška nikad ne trse i nikad ne ocenjuju ljudska prava kojekude po svetu. Nego, većito Ameri daju sebi za pravo da ocenjuju svaku zemlju, vladu i tome slično. Naravno i Britanci, stari podlaci. I onda takav manir, naučen i indoktriniran "nezavisnom" CNN propagandom poprimi i običan USA građanin (građanka), pa onda daje sebi za pravo da dok putuje po svetu *enja po zemljama koje je posetio.

A posebno je upadljivo i neverovatno iritantno "nezavisno" CNN trabunjanje zasnovano na tome da li je određena zemlja u vazalnom odnosu sa USA ili nije. Ako nije onda - drvlje i kamenje.

Nuklearni arsenal Pakistana = Garant mira u regionu
Nuklearni areseal Irana (teoretski) = Pretnja za mir u svetu.

Pokojni Sadam = Bad guy jer ne poštuje ljudska prava (prosto komično)
Kralj Saudi Arabije = Good guy jer poštuje ljudska prava (još komičnije)

I šta ću, u meni se odma' probudi onaj inat, i odma mi dođe da kažem: "Ne *eri" i "Pre nego što počneš da pljuješ po drugima, pogledaj svoje dvorište." Ej, bre klinka od 19 godina, našla se odgovornom da svetom širi istinu !?

[ DaliborP @ 24.01.2013. 12:02 ] @
Dobro, to je bio blog neke klinke, cerke Google head-a. Samo je iznela svoje misljenje, kao sto bi svako od nas imao pricu da je bio tamo. To sto su vecina medija iskoristili njezinu pricu ne znaci da je njezino misljenje bas tako vazno, niti bitno.

Da li se podsmeva, da. mozda malo, ali verujem da je njoj to sve prilicno cudno kao sto bi bilo svakom od nas. Uostalom ona se nije podsmevala sirotinji, vec sistemu. Koji i jeste za podsmevanje, sa tim isceniranim turistickim posetama, prikazivanju napretka i toboznjeg rada na kompjuterima. To nije ni smesno, vec tuzno da ti ljudi misle da mogu strance izmanipulisati sa par plakata i fake scena napretka. Pa ko u to moze da poveruje.
[ Ivan Dimkovic @ 24.01.2013. 12:30 ] @
@Java,

Ja u USA putujem brat bratu jedno 7-8 puta godisnje bar, i mogu ti reci da su imigracione procedure u USA jedne od najlaksih na svetu.

Landing formulare popunjavas kad sleces u gotovo bilo koju zemlju van EU. Sengen zona to ne zahteva, ali gotovo sve ostale zemlje u kojima sam imao prilike da bivstvujem (Japan, Kina, Juzna Koreja, Kanada, Australija, Sri-Lanka, Indonezija, Rusija*, USA, ...) zahtevaju da popunis immigration leaflet.

* Ne znam da li Rusi zahtevaju formular ako se leti iz Srbije, ali iz DE zahtevaju.

A to sto si ti video je nista drugo nego vrsenje DHS procedura u zemlji polaska, sto je opcija koja olaksava imigraciju i predstavlja bilateralni sporazum izmedju zemalja - zbog toga postoji to odvajanje ali to je samo zato kako bi imigracija isla brze, nema nikakve veze sa nekakvim segregacijama.
[ timotic @ 24.01.2013. 14:47 ] @
Kontam da sam pod uticajem propagande, al' ja bih radije bio siromasan u Americi, nego srednja klasa u Sjevernoj Koreji.
[ milivoje t @ 24.01.2013. 15:33 ] @
meni je mnogo interesantniji link ka putopisu koji je ostavio jnk.

dva druga Austrijanac i Svedjanin su krenuli vozom iz Beca u Pjongjang. navodno je nemoguce putem koji su odabrali uci u Sevrnu Koreju, kad ono... usli su u strasnu SK vozom lakse nego sto ja nekada udjem u madjarsku, iako je to "forbiden railway, officially closed for foreigners route". vizu za SK su izvadili u ambasadi u Becu, po njihovim recima vise nego lako i brzo, za 10evra.

posto su presli granicu vozom, neometano su se vozili do Pjongjanga, tamo uz "vodice" turisticki obilazili grad. interesantno za procitati. http://vienna-pyongyang.blogspot.com/

sto se tice viza za SK, ocigledno da ih nije tesko dobiti, pa cak i za drzavljane SAD. inace postoje turisticke agencije koje organizuju putovanja u SK, npr. http://koreakonsult.com/index_eng.html

postoje neke stvari koje su fascinantne zapadnjacima, kao slike vodja na zeleznickim stanicama, a mene je to samo podsetilo na lepe stvari, detinjstvo i Titove slike koje su bile na sve strane...
iz bloga se moze saznati da vecina kuca u selima kroz koje su prolazili nema struju i vodu, vidjali su ljude kako peru ves na potocima, ali nisu videli drasticno mrsave i neuhranjene...

ovo je video size putovanja vozom kroz SK pomenuta dva momka:
[ mrkii @ 24.01.2013. 20:09 ] @
Opet utisak uredjenosti, cistoce, vozovi su im spejs satlovi za nase.
Na ulicama ni papirica a zvake nisu zalepljene na svakih 20cm trotoara.
Obradivo zemljistre obradjuju i nije zaraslo u korov kao nase.
Zelim da se preselim tamo (salim se, ali ne mnogo, muka mi je od naseg ciganluka).
Sto se struje tice, kako znaju da vecina kuca nema struju ako nisu izlazili iz voza (ne kazem da nije istina al mi nije jasno)?
[ cyofee @ 24.01.2013. 21:12 ] @
Citat:
mrkii: Opet utisak uredjenosti, cistoce, vozovi su im spejs satlovi za nase.
Zelim da se preselim tamo (salim se, ali ne mnogo, muka mi je od naseg ciganluka).
Sto se struje tice, kako znaju da vecina kuca nema struju ako nisu izlazili iz voza (ne kazem da nije istina al mi nije jasno)?

Što se struje tiče, ako nema bandera u selu, onda nema ni struje.

Stoji da je Severna Koreja diktatura u kojoj ne bih voleo živeti, ali ovakvi putopisi pokazuju koliko je propagande servirano Amerikancima. Posebno je smešno što se o prisluškivanju žale ljudi iz Gugla.
[ deerbeer @ 24.01.2013. 21:50 ] @
Long live America and North Korea !!!
[ Devanagari @ 24.01.2013. 21:53 ] @
Citat:
mrkii: Zelim da se preselim tamo (salim se, ali ne mnogo

Evo i ja ti zelim da se preselis tamo (ne salim se, uopste).
[ biciklista @ 24.01.2013. 21:53 ] @
Ispiranje mozga od strane velikog brata je konstanta u svim drustvima i drzavama. Razlika je jedino u pristupu, ali mene ovde iznenadjuju dve stvari:

1. Iako smatram da ne padam na propagandu, prijatno sam se iznenadio ovim snimcima, cista i uredjena zemlja, kao sto se da primetiti.
2. Severna Koreja je jedna od retkih zemalja danas u svetu koja je sama sebi nametnula izolaciju. U kojoj meri i koji motivi su ih ka tome vodili vec je druga prica. Ako se ne varam i Japan je pre 200-300 godina bio prilicno zatvoreno drustvo, a s druge strane imamo primer Vijetnama: jedna epizoda top gira je snimana tamo, Klarkson i kolege su vozili duz celog Vijetnama razna prevozna sredstva, a jedan od njih je na svom motociklu imao USA zastavu i kasetofon, sa kog je vristao Brus Springstin i "born in the usa" . Naravno, nije mu falila ni dlaka s glave.

Sve u svemu, Severna Koreja je svakako prilicno zaostala zemlja ako govorimo o metodama sisanja ovaca, jer su njihove prilicno zaostale. Ovcama treba servirati takvu pricu koja ce ih navesti da na sisanje idu dobrovoljno, cak i vise od toga, da se guraju u redu i tuku koja ce pre.
[ mrkii @ 24.01.2013. 22:04 ] @
Citat:
Devanagari: Evo i ja ti zelim da se preselis tamo (ne salim se, uopste).

Cemu sad ovaj nicim izazvan atak da mi je znati
[ Miroslav Jeftić @ 24.01.2013. 22:07 ] @
Citat:

Bome, meni je daleko jači utisak što na snimku nigde nema ljudi (tek nešto malo pred kraj snimka), više liči na muzej na otvorenom nego na nešto što neko uopšte koristi
[ Odin D. @ 24.01.2013. 22:10 ] @
Citat:
biciklista:1. Iako smatram da ne padam na propagandu, prijatno sam se iznenadio ovim snimcima, cista i uredjena zemlja, kao sto se da primetiti.

Citat:

... i tome sl.

Ovi snimci ne dokazuju ništa. Iz više "putopisa" koje sam čitao o S.K. sasvim je jasno da se tamo ne može slikati šta god se poželi.
Turisti se mogu kretati samo tamo gdje im vodiči i vlasti dozvole, a to je u samo nekom malom uređenom krugu koji je manje-više našminkan za turiste i kojekakve strance. Bez vodiča se ne možeš nigdje kretati, a slikanje je dozvoljeno samo kada on dozvoli i šta dozvoli.
Ni hotel se ne smije napuštati bez vodiča i dozvole.
Ne možeš ti sad npr. ustati ujutro i krenuti lutati gradom. Jok brajko.

Ni metroom se ne možeš voziti bez vodiča, a niko se nikad nije vozio više od 1-2 stanice tim metroom, pretpostavka je da ih i nema više već je samo napravljeno 1-2 stanice da bi izgledalo da ga ima.
Ja sam prije par godina kad sam to čitao na nekoliko snimaka iz različitih putopisa is S.K. metroa uočio jednog te istog čovjeka kako sjedi na jednom te istom mjestu u vagonu u jednom te istom odijelu?! Valjda je tu zaposlen da glumi "slučajnog putnika"...

Što se tiče struje, pogledajte satelitski snimak Azije noću - na mjestu S.K stoji velika tamna mrlja.
Već sam to jednom kačio na nekoj temi, ali davno je bilo, ne mogu se sjetiti gdje.

EDIT: Evo našao sam snimak:
http://www.elitemadzone.org/p2899446
[ mrkii @ 24.01.2013. 22:17 ] @
Citat:
Što se struje tiče, ako nema bandera u selu, onda nema ni struje.

Paaa, ok, a kako znaju da nema vode?
Citat:
Što se tiče struje, pogledajte satelitski snimak Azije noću - na mjestu S.K stoji velika tamna mrlja.

Na mest Pjong Janga ima struje, a i ljudi polegali da sutra rano krenu u nove radne pobede.
Ne gledaju Sulejmana i Djokovica celu noc ko mi.
[ biciklista @ 24.01.2013. 22:29 ] @
http://imgur.com/gallery/oJr42

http://www.travel-earth.com/dprk/pyongyang/

http://johngonglewski.com/modules/indexKoreanPhotos1Feb10.html

http://www.trekearth.com/galle...g-si/Pyongyang/photo263764.htm

http://en.loadtr.com/Pyongyang_old_houses_-454545.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Pyongyang

http://images.blog-u.net/science/pyongyang-hotel/

http://curbed.com/archives/201...adoff-denied-rental-in-nyc.php

Izgleda da je ovo sve od kartona! Kako su kvarni, pa to je strasno.
[ cika dacha @ 24.01.2013. 22:30 ] @
Java Beograd@ skidam kapu za to sto si napisao!

a na slici koliko vidim ima i mercedes ml :-)
naroda nema na ulici u gradu jer ljudi rade!
tako je nekad i kod nas bilo kad su ljudi na poslu!
a sto se tice slika dragog vodje po gradu pa isto i u demokratiji su svuda bildordi politicara! ne vidim razliku?!
i navijam za north K. a usa dabogda se raspala samo zato sto celom svetu gura prst u oko! :-)
[ Miroslav Jeftić @ 24.01.2013. 22:34 ] @
Citat:
cika dacha
naroda nema na ulici u gradu jer ljudi rade!
tako je nekad i kod nas bilo kad su ljudi na poslu!

Izgleda da onda nigde na svetu ljudi ne rade osim tamo, pošto teško da ćeš naći slične slike nekog glavnog grada.
[ milivoje t @ 24.01.2013. 22:42 ] @
Citat:
Odin D.:

Ni metroom se ne možeš voziti bez vodiča, a niko se nikad nije vozio više od 1-2 stanice tim metroom, pretpostavka je da ih i nema više već je samo napravljeno 1-2 stanice da bi izgledalo da ga ima.
Ja sam prije par godina kad sam to čitao na nekoliko snimaka iz različitih putopisa is S.K. metroa uočio jednog te istog čovjeka kako sjedi na jednom te istom mjestu u vagonu u jednom te istom odijelu?! Valjda je tu zaposlen da glumi "slučajnog putnika"...

meni je ovo prvi putopis koji citam iz severne koreje, a prvi utisak kada sam gledao snimak sa metro stanice je da je to pozoriste. pocev od izgleda ljudi, odece, pokreta, same stanice, sve deluje kao scenski nastup.
ipak ovaj Helmut i njegov drug su jedni od onih zaludjenika u javni transport. primeticete da zna svaki model lokomotive, autobusa, tramvaja, vagona, to im je fetish. njega je posebno interesovalo da li je metro samo pozornica, pa je uspeo da nadje slike jos nekih stanica metroa u Pjongjangu koje su uslikali njegove kolege zapadnjaci koji se loze na javi transport.

inace ta kompozicija metroa u Pjongjangu je nemacka, odnosno preseljena je iz Berlina...

pored svega toga, obzirom na pricu da je to hermeticno zatvorena osovina zla, prilicno je lako uci ili infiltrirati se u SK, bez obzira sto cete imati vodica kao tursita. sam cin da su helmut i njegov kolega neopazeno usli na granicnom prelazu koji je zabranjen za strance dovoljno govori.

a zasto je SK tako ekscentricna, izolovana itd. to je samo posledica nesrecnog mesta na kome su se nasli, a to je izmedju nakovanja i cekica pri jednom od najjacih udaraca dve velike sile kada su bile u ratu. posle takvog udarca tesko je ostati normalan.
oni su samo kolateralna steta, kojima i danas manipulisu obe strane.
[ Miroslav Jeftić @ 24.01.2013. 23:20 ] @
^^Helmut je zaposlen na Austrijskoj železnici, naravno da će da zna takve stvari
[ Igor Gajic @ 24.01.2013. 23:40 ] @
Pored ovolike koncentracije vojne sile u istocnoj Aziji, bas su veliki problem. NOT.

http://www.tni.org/sites/www.t...chives/militarism/basesmap.kmz
[ Ivan Dimkovic @ 25.01.2013. 09:23 ] @
Bingo.

Bas zato sto oni nisu nikakav vojni problem nema ni smisla teorija da su oni takvi zbog nekog drugog. Cela ta prica pada na testu elementarne logike ako se uzme u obzir da postoje i druge zemlje, podjednaki ili veci "neprijatelji" USA - pa ni jedna od njih ne lici na SK.

Razlog je sasvmi drugaciji - radi se o tuznom spletu okolnosti da su u SK fasovali vrlo gadnog prvog "dragog vodju" i dobro se primili na filozofiju samo-dovoljnosti.

Malo koja druga zemlja bi na vrh svojih prioriteta stavila tu "samo-dovoljnost" po svaku cenu i procenila da na taj nacin mogu da zanemarju trenutni svetski poredak.

Postoji jos komunistickih zemalja (sta god to znacilo) u tom delu sveta - neke od njih su daleko veca "pretnja" USA pa, opet, sve one su isle kompromisnim resenjem iz prostog razloga sto im je lista prioriteta bila drugacija od Sev. Koreje. Ni jedna od tih zemalja ne lici na SK.

Prema tome - razlozi za to kakva je Sev. Koreja imaju veze samo sa Sev Korejom, i njihovim unutrasnjim poretkom - i listom prioriteta koja je takva da im je na prvom mestu drugacija stvar od necega sto je na prvom mestu, recimo, u Vijetnamu. Ili u Kini.

--

I sve to nije uopste za smejanje i sprdanje, vec je tuzno i dobar primer do koje mere moze da se implementira izolovanost od sveta samo ako se stvori povoljan set okolnosti.
[ kaćunčica @ 25.01.2013. 11:01 ] @
A malo južnije

[ bojan_bozovic @ 25.01.2013. 11:14 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Bingo.

Bas zato sto oni nisu nikakav vojni problem nema ni smisla teorija da su oni takvi zbog nekog drugog. Cela ta prica pada na testu elementarne logike ako se uzme u obzir da postoje i druge zemlje, podjednaki ili veci "neprijatelji" USA - pa ni jedna od njih ne lici na SK.

Razlog je sasvmi drugaciji - radi se o tuznom spletu okolnosti da su u SK fasovali vrlo gadnog prvog "dragog vodju" i dobro se primili na filozofiju samo-dovoljnosti.

Malo koja druga zemlja bi na vrh svojih prioriteta stavila tu "samo-dovoljnost" po svaku cenu i procenila da na taj nacin mogu da zanemarju trenutni svetski poredak.

Postoji jos komunistickih zemalja (sta god to znacilo) u tom delu sveta - neke od njih su daleko veca "pretnja" USA pa, opet, sve one su isle kompromisnim resenjem iz prostog razloga sto im je lista prioriteta bila drugacija od Sev. Koreje. Ni jedna od tih zemalja ne lici na SK.

Prema tome - razlozi za to kakva je Sev. Koreja imaju veze samo sa Sev Korejom, i njihovim unutrasnjim poretkom - i listom prioriteta koja je takva da im je na prvom mestu drugacija stvar od necega sto je na prvom mestu, recimo, u Vijetnamu. Ili u Kini.

--

I sve to nije uopste za smejanje i sprdanje, vec je tuzno i dobar primer do koje mere moze da se implementira izolovanost od sveta samo ako se stvori povoljan set okolnosti.

Tačno. SK nije pretnja. Pretnja je ovo

http://thediplomat.com/flashpo...litary-jets-in-east-china-sea/
Citat:

Tensions continued to escalate between Japan and China over disputed islets in the East China Sea on Thursday, with Japan reportedly sending two F-15s from Naha, Okinawa, after several Chinese military aircraft crossed into its Air defense identification zone (ADIZ). China responded by scrambling two J-10s of its own.

http://www.guardian.co.uk/worl...ppines-south-china-sea-beijing
Citat:

The Philippines has taken a legal step to counter China's claims to virtually the entire South China Sea, formally notifying Beijing that it is seeking international arbitration to declare Chinese moves in the potentially oil-rich waters "illegal and invalid"

Citat:

Several countries claim parts of the South China Sea, but China claims virtually all of it. It has confronted Filipino ships in a standoff over the Scarborough shoal, which both countries claim. The Philippines withdrew ships from the shoal last June and has since protested China's buildup.
[ milivoje t @ 25.01.2013. 12:21 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Bingo.

ne bih se slozio.

veliki razlog zasto su takvi kakvi jesu je bas zbog spoljnih uticaja. dovoljno je malo baciti oko na njihovu istoriju i videti da su se velike sile sa njima igrale kao sa krpenim lutkama.
pocev od njihovih najblizih suseda od japana i kine, pa do SSSR-a i SAD-a. burna istorija u kojoj su sluzili kao topovsko meso i radna snaga mocnijim drzavama oko sebe, neverovatan je podatak da Korejci cine 25% zrtava atomskog bombardovanja Hirosime i Nagasakija.

nakon japana koji ih je koristio kao svoje pione, partiju saha su nastavile hladnoratovske sile i kina.
podrzavali su razlicite pokrete za oslobodjenje i nezavisnost Koreje, na takav nacin da izazovu gradjanski rat. zvuci poznato ?

kada je povucena granica po sred Koreje, niko nije pitao Korejce. nisu pitali ni narod, ni njihove vodje. vec su se ameri i rusi igrali globalnog crtanja granica, pravljenja pufer zona i trgovine teritorija. udri granicu po paraleli na globusu, narod na terenu ko j.
a onda lepo zarati isti narod u gradjanskom ratu, koji je ustvari nista drugo nego rat Rusije i Kine protiv Amerikanaca i njihovih Nato saveznika (tada pod UN zastavom ?!) u kome su Korejci samo pioni koji prolivaju krv.

vestacka selekcija par ekselans.
a kada se bavite vestackom selekcijom po definiciji ce nastajati svakavi monstrumi.
rezim u SK postoji toliko dugo zato sto je spolja zalivan i pustio je korenje. kao sto je kod nas postojao niz razlicitih sistema upravljanja i rezima, ali dok su imali podrsku spolja.

od trenutka kada su napravili atomsku bombu, stvar se menja jer vlast u SK dobija na masi i inerciji. ali u kontekstu velikih sila ne menja se situacja. Rusija i Kina ne zele americku vojsku na svojoj granici. Ameri zele vojsku na njihovoj granici i sigurnost za svoje baze u J.koreji. I tako partija saha se nastavlja, ko j narod...
[ Devanagari @ 25.01.2013. 12:33 ] @
Otkrio si rupu na saksiji, jos samo da provalis i toplu vodu i da nam kazes jednu, eto onako, sitnicu, a to je da napravis poredjenje kako zivi porobljena polovina koju su okupirali zli Amerikanci, a kako zivi ponosita polovina koja se izborila za nezavisnost od tog americkog zla… Koja od njih je jedna od najrazvijenijih zemalja na svetu, a koja jedna od najnerazvijenijih. U kojoj od te dve se proizvode stvari koje kupuje citava zemaljska kugla, a koja petardama zica pirinac kako joj stanovnistvo ne bi bukvalno poumiralo od gladi. Bas cudno sto si taj detalj preskocio u svojoj promucurnoj geopolitickoj analizi.

Mada, kapiram da je odgovor u fazonu kako je ukusnije autenticno Juche go*no, nego nametnuta americka torta…
[ milivoje t @ 25.01.2013. 12:48 ] @
ako sam ja otkrio rupu na saksiji, ti si otkrio LSD i to neki dobar.
kako drugacije objasniti da ti citas nesto sto ne postoji ?
probaj da procitas ponovo, ja ni u jednoj reci ne glorifikujem rezim i zivot u SK. gde sam napisao da se polovina izborila protiv americkog zla :) ???

moj odgovor je na stav "nema ni smisla teorija da su oni takvi zbog nekog drugog". gore nije analiza vec istorijski sled u kome je njihova sudbina vestacki prekrajana od strane rusa, amera, kineza, japanaca...
[ Ivan Dimkovic @ 25.01.2013. 13:03 ] @
Citat:
milivoje t
ne bih se slozio.

veliki razlog zasto su takvi kakvi jesu je bas zbog spoljnih uticaja. dovoljno je malo baciti oko na njihovu istoriju i videti da su se velike sile sa njima igrale kao sa krpenim lutkama.

Tvoje konstatacije su savrseno tacne, ali uopste nemaju nista u sebi sto se krsi sa onim sto sam ja napisao, tako da ne znam zasto se ne bi slozio.

Velike sile su se igrale sa mnogim drugim malim zemaljama, PA OPET ni jedna od njih nije napravila high-security zatvor od sebe (tu i tamo negde jesu probali, pa su se pre ili kasnije opasuljili i ukapirali da od toga nema 'leba).

Sa Vijetnamom su Ameri cak i ratovali, onako solidno + Vijetnam je isto koriscen od strane SSSR kao fin proxy - pa opet, Vijetnamci nisu odlucili da se pretvore u krtice i da sebe izoluju do daske i da velicaju nekakvu samo-dovoljnost.

Male zemlje ne mogu da menjaju svet oko sebe, dakle postoje neki globalni faktori koji su za male zemlje "visa sila".

Medjutim, male zemlje i te kako mogu da plivaju unutar tih globalnih desavanja - i svaka od tih malih zemalja moze da drugacije formira svoje prioritete.

Severna Koreja (njena vlast) je izabrala jedan put - i to vrlo specifican, put koji danas niko drugi vise ne sledi.

Imali su i druge mogucnosti, iste mogucnosti kao i svaka druga zemlja na toj strani gvozdene zavese - ali su iz njima znanih razloga odabrali put koji su odabrali.

Citat:

je njihova sudbina vestacki prekrajana od strane rusa, amera, kineza, japanaca...

Opet, to nije nista drugacije od gomile drugih malih zemalja. Gomila malih zemalja u tom regionu su vecinu svoje istorije provele kao kolonije i posle WWII su se nasle na jednoj od 2 strane hladnog rata, sa svim sto uz to ide. Sve te zemlje imaju dug istorijat mesanja velikih sila u sopstvene stvari i gomilu nerasciscenih racuna.

Medjutim, to sto su u SK uradili od sebe je doslo iskljucivo iznutra i bio je njihov izbor (njihov = izbor njihove vrhuske).
[ deki77 @ 25.01.2013. 13:09 ] @
@milivoje t
Slika za soliterima kao Belville
[ Miroslav Jeftić @ 25.01.2013. 13:25 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Bingo.

Oni nisu problem za SAD, ali su jako veliki vojni problem za J. Koreju, Seul je svega 50-ak kilometara od granice.
[ Pirossi @ 25.01.2013. 13:32 ] @
nema 'leba Juche, a nema ni prekJuche.
[ milivoje t @ 25.01.2013. 13:39 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Velike sile su se igrale sa mnogim drugim malim zemaljama, PA OPET ni jedna od njih nije napravila high-security zatvor od sebe (tu i tamo negde jesu probali, pa su se pre ili kasnije opasuljili i ukapirali da od toga nema 'leba).

slazem, se SK nije jedina zemlja na ovoj planeti koja sluzi kao kusur velikima. ali opet u toj globalnoj igri prekrajanja tudjih granica, ratovanja tudjom krvlju i uvodjnja vestackih rezima i sistema vlasti, nije cudno da se desi i jedna ekscentricna severna koreja. nije svako prekrajanje isto, nije svaki narod isti...

sta bi bilo sa srbijom da su je ameri i rusi podeli paralelom na pola, jedni podrzali cetnike, drugi partizane ? ko zna...
bilo je prekrajanja po evropi, ali nije isto podeliti narod koji je visoko na lestivici civilizacijskog razvoja i ima modernu drzavotvornu istoriju, kao sto su nemci..i podeliti koreju koja se nalazi u bedi i turbulenciji pokreta za nezavisnost, pa je onda uvesti u gradjanski rat i pumpati ga sterodima. pored toga kulturoloski su vrlo razliciti od evropljana, cak i u samoj regiji jedan korejac je vrlo razlicit od kineza ili rusa, pa i pomenutih vijetnamaca.

bilo je jos tih modernih zatvora i izolacija, dovoljno mi je da se setim naseg prvog suseda Rumunije. do juce nisu ziveli mnogo drugacije nego sevrni korejci. ipak padom SSSR pao je taj rezim u Rumuniji.
Kina koja je glavni oslonac rezima u SK nikada nije pala i propala, cak suprotno Kina je u uzlaznoj putanji i prvi je sused SK. ko su ostali susedi, Rusija i JK sa kojom su u ratu. vrlo hermeticna situacija sama po sebi.
[ Ivan Dimkovic @ 25.01.2013. 14:00 ] @
@Miroslav Jeftić,

Pa da ali nije mogla Juzna Koreja da napravi od njih ono sto jesu - moj odgovor je bio vezan za teorije da je USA ucinila Sev. Korejom ono sto jeste, sto nema bas puno logike ako se uzme u obzir da je SK jedini takav primer pored gomile drugih zemalja koje su sa USA u nekom sukobu tamo.

Bice da postoji nesto unikatno u SK sto ih cini takvim kakvi jesu.

@milivoje t,

Mislim da je kljucna stvar u tome sto si napisao u "nije svaki narod isti" - ocigledno, narod Severne Koreje je vrlo specifican sto prioriteti njihove zemlje lepo i pokazuju.

Jasno je da ce oni, bas kao i svaka druga diktatura, na kraju da zavrse sa tim - Kinezi se tu najvise pitaju posto oni imaju najvise potencijalnih problema ako u SK nastane opsta katastrofa - kada se Kinezi skockaju sta ce sa njima tacno, stvari ce krenuti drugim putem.
[ cika dacha @ 25.01.2013. 14:05 ] @
koliko drzava na ovom svetu ili ti naroda ugrozava Severna koreja a koliko ugrozava usa? :-)
[ bojan_bozovic @ 25.01.2013. 17:22 ] @
Citat:
cika dacha: koliko drzava na ovom svetu ili ti naroda ugrozava Severna koreja a koliko ugrozava usa? :-)

A koga to "ugrožava" USA? S obzirom da se radi o vojno i ekonomski najjačoj zemlji na svetu, USA je vrlo miroljubiva. Odgovori samo kako bi se neka druga zemlja (poput Kine) ponašala na njihovom mestu! Samo pogledaj koliko susedi imaju problema sa Kinom (Tajvan, Filipini, Japan), a koliko Meksiko ili Kanada imaju problema sa usa?
[ Igor Gajic @ 25.01.2013. 18:40 ] @
Uporedi sledece liste:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involving_the_People's_Republic_of_China

http://en.wikipedia.org/wiki/L...rs_involving_the_United_States

i malo detaljnija lista za USofA, posto je definicija rata sada prilicno izmenjena, tj. intervencije (bombardovanja, raketiranja i sl.) se ne racunaju u ratna dejstva. Sada se to zove "kinetic military action".

http://academic.evergreen.edu/g/grossmaz/interventions.html

Da li je ovo mali disparitet?

Takodje, treba prouciti kinesku istoriju i onda doneti zakljucke. Kinezi su prilicno miroljubivi u odnosu na svetske standarde koje su zapadne zemlje postavile u zadnjih 500 godina.
[ bojan_bozovic @ 25.01.2013. 19:10 ] @
Vidiš, grešiš tu.

Kina je u istoriji bila jedna od najarogantnijih i najagresivnijih zemalja (zovu sebe i dan danas "middle kingdom"), i bili vrlo netolerantni prema susedima (vijetnam, koreja, itd) koji su svi morali danak da plaćaju. Ali recimo, nekada se to podrazumevalo, pa neka je OK. Vidi međutim šta danas rade, bitno je ipak šta je danas, a ne kako je bilo.

Da li SAD pritiska ijednu zemlju kao Kina Tajvan npr.? A Tajvan je zadnji put bio deo kine izvesno kratko vreme nakon II.sv. rata, a pre toga 1895, i Tajvanci etnički nisu Kinezi, ali u Kini to ne priznaju i smatraju ih Kinezima. Pritisak na Tajvan se ogleda u vojnim pretnjama, koje su uperene i na SAD, kako bi se držali podalje. Slično i sa Tibetom.

To je isto kao da Srbija traži Makedoniju da aneksira! Za razliku od Kine, sva vojna angažovanja SAD u su bila protiv diktatorskih banana država (Afganistan, Irak, Miloševićeva Srbija, Somalija itd.), bar od drugog sv. rata naovamo, i sva usmerena na promenu režima. Ne traže od drugih zemalja teritorije, ili da ih aneksiraju.

Ako su te dve stvari iste za tebe, nema šta da pričamo.
[ Igor Gajic @ 25.01.2013. 19:27 ] @
Kinezi su vladali Tajvanom od 1683-1895.

Japanci od 1895 - 1945.

1945. Tajvan se vraca Kini, ali posto je KMT pobegao na Tajvan, i s obzirom na hladni rat, Tajvan se racuna kao zasebna drzava od 1949. godine.

Na Tajvan su pobegli borci Kuomintanga, koji su izgubili gradjanski rat u Kini. Slicna situacija kao sa cetnicima i partizanima kod nas. Partizani su dobili kopno, a cetnici su pobegli na ostrvo.

http://en.wikipedia.org/wiki/Taiwan

Citat:

Da li SAD pritiska ijednu zemlju kao Kina Tajvan npr.?

SAD ne vrsi takav pritisak. SAD bombarduje do besvesti a onda umarsira.
[ bojan_bozovic @ 25.01.2013. 19:38 ] @
Čekaj, za tebe je isto vojna intervencija za promenu vlasti, i želja da se država aneksira?
I čekaj, znaš li ti da Tajvanci ne smeju zbog kineskog pritiska da izraze svoju nacionalnost?

http://en.wikipedia.org/wiki/Taiwanese_people

http://en.wikipedia.org/wiki/Taiwanese_people#Self_identification

Citat:
In a 2002 poll by the Democratic Progressive Party, over 50% of the respondents considered themselves "Taiwanese" only, up from less than 20% in 1991 (Dreyer 2003). In a poll released in December 2006 by the Straits Exchange Foundation (SEF), 57% of people on Taiwan consider themselves to be Taiwanese. 23% Chinese and 20% both Chinese and Taiwanese (China Post, 2006).

Nuff said.

Međutim, da zvanično "Republic of China" promeni ime, izbio bi rat, koliko je ta Kina miroljubiva:

http://en.wikipedia.org/wiki/Taiwan_independence

Citat:
Taiwanese independence is a political movement whose goals are primarily to formally establish the Republic of Taiwan by renaming or replacing the Republic of China (ROC) (commonly known as Taiwan)....

This movement is supported by the Pan-Green Coalition in Taiwan, but opposed by the Pan-Blue Coalition which seeks to retain the somewhat ambiguous status quo of the ROC under the 1992 consensus, or gradually reunify with mainland China at some point. Due to the PRC's claim of sovereignty over Taiwan and repeated military threats made by the PRC, a formal declaration of independence could lead to a military confrontation between the Republic of China Armed Forces and the People's Liberation Army of the PRC, escalating and involving other countries, such as the United States and Japan.[1]

I dakle to je isto za tebe što i svrgavanje diktature u nekoj vukojebini, koja parazitira na sopstvenim građanima? Nemamo više šta da diskutujemo.
[ Igor Gajic @ 25.01.2013. 19:43 ] @
Totalne zrtve JEDNE USofA intervencije, u vukojebini zvanoj Irak:

http://en.wikipedia.org/wiki/Casualties_of_the_Iraq_War

Blago njima. Nemaju vise diktatora, sada su slobodni. Slobodni, ali 2m ispod zemlje.
[ bojan_bozovic @ 25.01.2013. 19:49 ] @
Citat:
Igor Gajic: Totalne zrtve JEDNE USofA intervencije, u vukojebini zvanoj Irak:

http://en.wikipedia.org/wiki/Casualties_of_the_Iraq_War

Šta su trebali, da puste Sadama da aneksira Kuvajt? Da li si svestan šta pričaš?
Tako trebaju po tebi da puste i Kinu da aneksira Tajvan, a šta onda? Misliš da bi se tu završilo, ili bi na red došli Koreja, Vijetnam i druge zemlje koje su istorijski bile vazali Kineskog carstva? Fašistoidne diktature se ne zadovoljavaju tek tako malim, valjda iz istorije znaš.
[ Igor Gajic @ 25.01.2013. 19:57 ] @
Citat:

Šta su trebali, da puste Sadama da aneksira Kuvajt? Da li si svestan šta pričaš?

Aneksija Kuvajta se desila 199. celih 13 godina pre pocetka racunanja broja civilnih zrtava(bilo direktno bilo indirektno) povezanih sa invazijom na Irak.

http://en.wikipedia.org/wiki/Invasion_of_Kuwait

http://en.wikipedia.org/wiki/Iraq_War

Kina je vratila Hong Kong pod svoju vlast 1997. godine. Svi znamo da je Hong Kongom tada tekla reka krvi zrtava kineskih komunista.
[ bojan_bozovic @ 25.01.2013. 20:11 ] @
Koliko je za te civilne žrtve odgovoran Sadam Husein? Kontam, da nije pokusao da aneksira Kuvajt, još bi više izginulo.

P.S: Drugi rat jeste bila greška, s obzirom da je Irak nemoguće demokratizovati i pacifikovati. Ipak, režim Sadama Huseina bi direktno potpomagao teroriste u Palestini i Libanu, i sa te strane vojno se može pravdati.

Dakle, jedno je intervencija koju vojno možeš pravdati (intervencija SAD u Iraku zbog Kuvajta ili potpomaganja terorista), a drugo želja da se potčine susedi (što je slučaj sa Kinom i Tajvanom). To nikako nije isto.
[ Odin D. @ 25.01.2013. 20:31 ] @
Vojno angazovanje Kine je bilo ograniceno njihovim mogucnostima za takvo nesto, a ne njihovom miroljubivoscu ili uzdrzanoscu.
Navoditi to kao neki argument je isto kao npr. reci kako su kosovski Albanci ili Komanci vrlo miroljubivi jer eto nisu nikog bombardovali ili napadali...

Citat:
Igor Gajic: Blago njima. Nemaju vise diktatora, sada su slobodni. Slobodni, ali 2m ispod zemlje.

Za te zrtve bar postoje neke estimacije. Za brojanje zrtava Sadamovog rezima se estimatori pogube oko nekoliko miliona. Za svaki dan njegove vladavine rezim je u prosjeku ubijao nekoliko stotina ljudi dnevno. Kako li im je lijepo bilo bez strane intervencije. Takodje 2m ispod zemlje.
[ Predrag Supurovic @ 25.01.2013. 20:42 ] @
BOjane, ti to stvarno veruješ da SAD uništavaju države po svetu zato što ih vole i žele da im omoguće naprednije društvo? Niejdna intervencija SAD ni u jednoj državi nije bila iz tih razloge nego isključivo zbog nafte, rudnog bogststva i sličnig blaga koja su želeli da stave pod svoju kontrolu.

Istina nisu anektirali nijednu zemlju, ali ono što su uradili tolikim zemljama je čak i gore. Eto na primer Japan nisu anektirali sli su im bacili atomske bombe.

SAD je najveće zlo koje postoji na ovoj planeti.
[ Java Beograd @ 25.01.2013. 20:53 ] @
Citat:
Igor Gajic:Blago njima. Nemaju vise diktatora, sada su slobodni. Slobodni, ali 2m ispod zemlje.
Možda jesu mrtvi, ali u demokratiji. I nemoj da zaboraviš da su im građanska prava zaštićena. A to je ipak najvažnije.
[ bojan_bozovic @ 25.01.2013. 20:53 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: BOjane, ti to stvarno veruješ da SAD uništavaju države po svetu zato što ih vole i žele da im omoguće naprednije društvo? Niejdna intervencija SAD ni u jednoj državi nije bila iz tih razloge nego isključivo zbog nafte, rudnog bogststva i sličnig blaga koja su želeli da stave pod svoju kontrolu.

Istina nisu anektirali nijednu zemlju, ali ono što su uradili tolikim zemljama je čak i gore. Eto na primer Japan nisu anektirali sli su im bacili atomske bombe.

SAD je najveće zlo koje postoji na ovoj planeti.

Grešiš.

Da li si ikad pomislio šta bi bilo da na Japan nisu bačene bombe, nego da je izvršena invazija (operacija "Coronet")? Žrtve bi bile mnogo veće. Pa samo je bombardovanje Tokija zapaljivim bombama nanelo više žrtvi nego atomske bombe, a procenjuje se da bi operacija "Coronet" imala bar 2M žrtava.

Morali su ludi samuraji da se nekako nateraju na predaju. Alternativa je bila mnogo gora.

I ne, SAD nije zlo koje bi bila gotovo svaka druga država na njenom mestu. Dobrodošao u Realpolitik, gde veća riba guta manju otkad je sveta i veka. Samo Amerikanci imaju kantar (da nemaju, ponašali bi se kao zemlje koje su pre njih bile najjače, Hitlerova Nemačka, pa Britansko carstvo pre toga, pa Napoleonova Francuska još ranije itd itd itd.)

Samo vidi odnos Kine prema Tajvanu i Tibetu npr. Da li bi se oni ponašali kao SAD da su na prvom mestu?
[ HeYoo @ 25.01.2013. 21:09 ] @
Citat:
Samo vidi odnos Kine prema Tajvanu i Tibetu npr. Da li bi se oni ponašali kao SAD da su na prvom mestu?

Kao SAD prema Kubi?

Svaka zemlja prema svojim mogucnostima primenjuje silu. Neko ima silu da "uredjuje" svoje dvoriste, neko komsiluk, a neko vukojebine na drugom kraju planete. Kakav crni kantar? To su isprazne price skovane kako bi se malom Djokici podmirila savest. Sve sto treba mali Djokica je da pogleda rezultate bilo koje od tih odmerenih intervencija pa da mu se malo otvore oci i ne prevaljuje takve baljezgarije preko usana ( ili tastature )
[ bojan_bozovic @ 25.01.2013. 21:22 ] @
Citat:
HeYoo: Kao SAD prema Kubi?

Svaka zemlja prema svojim mogucnostima primenjuje silu. Neko ima silu da "uredjuje" svoje dvoriste, neko komsiluk, a neko vukojebine na drugom kraju planete. Kakav crni kantar? To su isprazne price skovane kako bi se malom Djokici podmirila savest. Sve sto treba mali Djokica je da pogleda rezultate bilo koje od tih odmerenih intervencija pa da mu se malo otvore oci i ne prevaljuje takve baljezgarije preko usana ( ili tastature )

Ne nije. SAD Kubu ne želi da aneksira, pa su to sasvim različite stvari koje ne možeš izjednačavati.
[ Odin D. @ 25.01.2013. 21:55 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Eto na primer Japan nisu anektirali sli su im bacili atomske bombe.

Citat:
Mass killings

R. J. Rummel, a professor of political science at the University of Hawaii, states that between 1937 and 1945, the Japanese military murdered from nearly 3,000,000 to over 10,000,000 people, most likely 6,000,000 Chinese, Indonesians, Koreans, Filipinos and Indochinese, among others, including Western prisoners of war. "This democide was due to a morally bankrupt political and military strategy, military expediency and custom, and national culture."[36] According to Rummel, in China alone, during 1937–45, approximately 3.9 million Chinese were killed, mostly civilians, as a direct result of the Japanese operations and 10.2 million in the course of the war.[37] The most infamous incident during this period was the Nanking Massacre of 1937–38, when, according to the findings of the International Military Tribunal for the Far East, the Japanese Army massacred as many as 300,000 civilians and prisoners of war, although the accepted figure is somewhere in the hundreds of thousands.[38]

In Southeast Asia, the Manila massacre resulted in the death of 100,000 civilians in the Philippines. It is estimated that at least one out of every 20 Filipinos died at the hand of the Japanese during the occupation.[39][40] In the Sook Ching massacre, Lee Kuan Yew, the ex-Prime Minister of Singapore, said during an interview with National Geographic that there were between 50,000 and 90,000 casualties[41]

Citat:
Human experimentation and biological warfare

According to GlobalSecurity.org, the experiments carried out by Unit 731 alone caused 3,000 deaths.[48] Furthermore, according to the 2002 International Symposium on the Crimes of Bacteriological Warfare, the number of people killed by the Imperial Japanese Army germ warfare and human experiments is around 580,000.[49] According to other sources, "tens of thousands, and perhaps as many as 400,000, Chinese died of bubonic plague, cholera, anthrax and other diseases...", resulting from the use of biological warfare.[50] Top officers of Unit 731 were not prosecuted for war crimes after the war, in exchange for turning over the results of their research to the Allies. They were also reportedly given responsible positions in Japan's pharmaceutical industry, medical schools and health ministry.[51][52]

One case of human experimentation occurred in Japan itself. At least nine out of 11 crew members survived the crash of a U.S. Army Air Forces B-29 bomber on Kyūshū, on May 5, 1945. (This plane was Lt. Marvin Watkins' crew of the 29th Bomb Group of the 6th Bomb Squadron.[53]) The bomber's commander was separated from his crew and sent to Tokyo for interrogation, while the other survivors were taken to the anatomy department of Kyushu University, at Fukuoka, where they were subjected to vivisection or killed.[54][55][56]

Citat:
Cannibalism
Many written reports and testimonies collected by the Australian War Crimes Section of the Tokyo tribunal, and investigated by prosecutor William Webb (the future Judge-in-Chief), indicate that Japanese personnel in many parts of Asia and the Pacific committed acts of cannibalism against Allied prisoners of war. In many cases this was inspired by ever-increasing Allied attacks on Japanese supply lines, and the death and illness of Japanese personnel as a result of hunger. However, according to historian Yuki Tanaka: "cannibalism was often a systematic activity conducted by whole squads and under the command of officers".[69] This frequently involved murder for the purpose of securing bodies. For example, an Indian POW, Havildar Changdi Ram, testified that: "[on November 12, 1944] the Kempeitai beheaded [an Allied] pilot. I saw this from behind a tree and watched some of the Japanese cut flesh from his arms, legs, hips, buttocks and carry it off to their quarters... They cut it [into] small pieces and fried it."[70]

In some cases, flesh was cut from living people: another Indian POW, Lance Naik Hatam Ali (later a citizen of Pakistan), testified that in New Guinea:

the Japanese started selecting prisoners and every day one prisoner was taken out and killed and eaten by the soldiers. I personally saw this happen and about 100 prisoners were eaten at this place by the Japanese. The remainder of us were taken to another spot 50 miles [80 km] away where 10 prisoners died of sickness. At this place, the Japanese again started selecting prisoners to eat. Those selected were taken to a hut where their flesh was cut from their bodies while they were alive and they were thrown into a ditch where they later died.[71]

Citat:
Forced labour

The Japanese military's use of forced labour, by Asian civilians and POWs also caused many deaths. According to a joint study by historians including Zhifen Ju, Mitsuyoshi Himeta, Toru Kubo and Mark Peattie, more than 10 million Chinese civilians were mobilised by the Kōa-in (Japanese Asia Development Board) for forced labour.[73] More than 100,000 civilians and POWs died in the construction of the Burma-Siam Railway.[74]

The U.S. Library of Congress estimates that in Java, between 4 and 10 million romusha (Japanese: "manual laborer"), were forced to work by the Japanese military.[75] About 270,000 of these Javanese laborers were sent to other Japanese-held areas in Southeast Asia. Only 52,000 were repatriated to Java, meaning that there was a death rate of 80%.

http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_war_crimes

Jadni Japanci Supurovicu, a i ti sa njima.
Nema veze sto su pobili vise ljudi nego Svabe u WWII, ipak ih nije trebalo dirati nego pustiti da rade svoj posao...

To je valjda bilo ovako u Supurovicevoj citanci iz istorije:

Jednog dana Hari Truman igrao golf i pusio tompus. Sa njim isao i G. Marshall i nosio stapove.
Hariju bilo dosadno pa mu nesto pade na pamet:
- Jeli, Đorđe, šta rade oni Japanci?
- Eno nabavili neke mrežice, pa po čitav dan trče u kratkim pantalonama po livadi i 'vataju leptiriće.
- To je baš glupo. A imaš li ti neku veliku bombu da mi njima roknemo, to bi baš bio dobar fazon, hahahahaha!
- Naravno, ne jednu nego dvije. Evo sad cu ja da javim nekom da rokne...

[Ovu poruku je menjao Odin D. dana 25.01.2013. u 23:11 GMT+1]
[ HeYoo @ 25.01.2013. 22:00 ] @
Naravno da ne moze da se tako radi. Prvo su trebali da organizuju kampove za obuku gerilaca, revoluciju, pomognu ih vojno i onda postave marionetsku vladu. Tako se resis bullie odore + koristis tudje meso + nakon sukoba ubiras od revolucionara dug. Zamisli aneksija.. to je tako 19. vek
[ cika dacha @ 25.01.2013. 22:35 ] @
Citat:
bojan_bozovic:
Citat:
cika dacha: koliko drzava na ovom svetu ili ti naroda ugrozava Severna koreja a koliko ugrozava usa? :-)

A koga to "ugrožava" USA? S obzirom da se radi o vojno i ekonomski najjačoj zemlji na svetu, USA je vrlo miroljubiva. Odgovori samo kako bi se neka druga zemlja (poput Kine) ponašala na njihovom mestu! Samo pogledaj koliko susedi imaju problema sa Kinom (Tajvan, Filipini, Japan), a koliko Meksiko ili Kanada imaju problema sa usa?

amerika ... http://southernnationalist.com...ploads/2012/08/Iran-vs-USA.jpg

tvoj komentar? ista je lista sto se tice severne koreje!
[ bojan_bozovic @ 25.01.2013. 22:59 ] @
Citat:
cika dacha: amerika ... http://southernnationalist.com...ploads/2012/08/Iran-vs-USA.jpg

tvoj komentar? ista je lista sto se tice severne koreje!

Izvini, SAD je slobodna država, i možeš reći baš šta želiš. Koliko se Amerikanaca buni? Koliko Amerikanaca beži iz SAD zato što ih režim ugnjetava, a koliko beže iz Severne Koreje i Irana?

Koliko ja znam, jedva se Amerikanci bore sa imigracijom, dok iz Irana i Severne Koreje svi probaju da pobegnu glavom bez obzira.

Napravi sad tabelu koliko su Iranci i Severnokorejanci ljudi pobili po gulazima, a koliko Amerikanci.

Dalje, samo zato što Iran i Severna Koreja ne ratuju, ne znače da su miroljubivi. Iran je najveći finansijer terorizma na bliskom istoku, i više puta su izjavili da će baciti atomsku bombu na Izrael čim je naprave. Severna Koreja je isto tako vrlo ratoborna, svaki čas bombarduju pogranična područja svog južnog suseda artiljerijom. Na taj način, vojnim pritiskom primoravaju susede da im daju "pomoć" koja se ne deli siromašnim građanima, već vojsci, i politički podobnim partijskim kadrovima.
[ cika dacha @ 25.01.2013. 23:43 ] @
rastko ti li si? http://vukajlija.com/zabava/posteri/67762
[ HeYoo @ 25.01.2013. 23:50 ] @
@bojan_bozovic
Nisu Iran, S.Koreja, Kina nikakve cvecke koje treba braniti ( pogotovo prve dve ), ali propagiranje iskrivljenog poglada na svet u kontra smeru je isto tako suludo: Jedni su siledzije, a drugi ne zloupotrebljavaju silu s kojom raspolazu jer su prefinjeni slobodari sa kantarom.. how yes no.

Te stvari sto ti pominjes kao kljucne razlike su samo stvar percepcije ali kad ogolis sve do mesa nadjes patnju ( proguglaj recimo "Agent Orange")
[ Igor Gajic @ 25.01.2013. 23:53 ] @
Citat:

Napravi sad tabelu koliko su Iranci i Severnokorejanci ljudi pobili po gulazima, a koliko Amerikanci.

In military terminology, a black site is a location at which an unacknowledged black project is conducted. Recently, the term has gained notoriety in describing secret prisons operated by the United States (U.S.) Central Intelligence Agency (CIA), generally outside of U.S. territory and legal jurisdiction.[citation needed] It can refer to the facilities that are controlled by the CIA used by the U.S. government in its "War on Terror" to detain alleged unlawful enemy combatants.[1]

http://en.wikipedia.org/wiki/Black_site

Ukupno. Ko to zna ? CIA te otme, avionom spakuje u neki zatvor Bogu iza ledja i mrak te pojede (u boljem slucaju).

Ali CNN nije rastrubio na sav glas. VOA na srpskom to nije preneo... To se nije desilo

Citat:

Dalje, samo zato što Iran i Severna Koreja ne ratuju, ne znače da su miroljubivi. Iran je najveći finansijer terorizma na bliskom istoku, i više puta su izjavili da će baciti atomsku bombu na Izrael čim je naprave. Severna Koreja je isto tako vrlo ratoborna, svaki čas bombarduju pogranična područja svog južnog suseda artiljerijom. Na taj način, vojnim pritiskom primoravaju susede da im daju "pomoć" koja se ne deli siromašnim građanima, već vojsci, i politički podobnim partijskim kadrovima.

Koliko puta je Izrael gadjao Gazu, koliko puta je vojno intervenisao u Libanu, koliko puta je izvrsio bombardovanje postrojenja u drzavama u okruzenju (hint: Osiraq) ?
[ cika dacha @ 25.01.2013. 23:58 ] @
http://www.thelibertyvoice.com...012/03/iran-threatening-us.jpg slika dovoljno govori!
[ kaćunčica @ 26.01.2013. 00:01 ] @
U svim večerašnjim (noćašnjim) vestima priča se o zloglasnim radnim logorima za "neistomišljenike" na severu Severne Koreje koji su otkriveni zahvaljujući Google maps. Čudno da to ovde niko ne pominje.

http://www.google.rs/#q=logori...29f85&biw=1280&bih=899
http://www.rts.rs/page/stories...otkrio+korejske+logore%3F.html
[ cika dacha @ 26.01.2013. 00:04 ] @
kaćunčica@ bilo je al to je sve providna propaganda!
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/...riveni-zahvaljujuci-Gugl-mapsu
[ bojan_bozovic @ 26.01.2013. 00:04 ] @
Citat:
HeYoo: @bojan_bozovic
Nisu Iran, S.Koreja, Kina nikakve cvecke koje treba braniti ( pogotovo prve dve ), ali propagiranje iskrivljenog poglada na svet u kontra smeru je isto tako suludo: Jedni su siledzije, a drugi ne zloupotrebljavaju silu s kojom raspolazu jer su prefinjeni slobodari sa kantarom.. how yes no.

Te stvari sto ti pominjes kao kljucne razlike su samo stvar percepcije ali kad ogolis sve do mesa nadjes patnju ( proguglaj recimo "Agent Orange")

Potpuno je normalno da se u međunarodnim odnosima primenjuju pretnje, ali i nasilje. Ako veruješ da nije tako, spadaš u grupu idealista koji nemaju realan pogled na svet. Pitanje je samo do koje mere se to primenjuje.

Kad je tako, pokušavajući da izjednačite kineski odnos prema Tibetu i Tajvanu, i ono što radi SAD je smešno.
Koga je SAD anektirala? Koga ima nameru da anektira? (Kina je anektirala Tibet, i ima nameru da isto uradi sa Tajvanom).
Da li SAD potpomaže terorizam, dakle nasilje prema civilima? Uporedite sa Iranom, koji potpomaže Hezbolah, i samim tim spreman je da vodi totalni rat (što su i izjavili, preteći bacanjem atomske bombe na Izrael).

Gubiš svaki kredibilitet pokušavajući da izjednačiš ono što SAD radi, sa postupcima Kine, ili Irana. Nije isto promeniti vladu u nekoj zemlji, i anektirati je i uništiti kao naciju. Drugo, svako ko se u 21. veku zalaže za totalni rat i vojno dejstvo po civilnom stanovništvu (poput Iranskog rukovodstva) je idiot.

Kako to da nije jasno, ne znam.
[ cika dacha @ 26.01.2013. 00:08 ] @
bojan_bozovic@ amerika... http://3.bp.blogspot.com/-bDf5...untry-funny-comics-picture.jpg
[ bojan_bozovic @ 26.01.2013. 00:11 ] @
Citat:
Igor Gajic:
Citat:

In military terminology, a black site is a location at which an unacknowledged black project is conducted. Recently, the term has gained notoriety in describing secret prisons operated by the United States (U.S.) Central Intelligence Agency (CIA), generally outside of U.S. territory and legal jurisdiction.[citation needed] It can refer to the facilities that are controlled by the CIA used by the U.S. government in its "War on Terror" to detain alleged unlawful enemy combatants.[1]

http://en.wikipedia.org/wiki/Black_site

Ukupno. Ko to zna ? CIA te otme, avionom spakuje u neki zatvor Bogu iza ledja i mrak te pojede (u boljem slucaju).

Ali CNN nije rastrubio na sav glas. VOA na srpskom to nije preneo... To se nije desilo ;)

Nisi mi dao odgovor, dakle, koliko su to ljudi Amerikanci pobili po gulazima, a koliko Severna Koreja, Iran itd.?

Citat:

Koliko puta je Izrael gadjao Gazu, koliko puta je vojno intervenisao u Libanu, koliko puta je izvrsio bombardovanje postrojenja u drzavama u okruzenju (hint: Osiraq) ?

Pričamo o SAD a ne o Izraelu. Mada, da se razoružaju svi Hamasi i Hezbolasi da kaćušama ne gađaju civile po Izraelu, ni IDF ne bi imao šta da radi. Palestinci i Libanci to ne žele, međutim. Lakše je gađati civile nego imati muda i boriti se sa IDF-om

[ cika dacha @ 26.01.2013. 00:12 ] @
amerika...http://mwcnews.net/images/stories/art/cia.jpg
[ HeYoo @ 26.01.2013. 00:19 ] @
Citat:
Da li SAD potpomaže terorizam, dakle nasilje prema civilima?

Ne znam. Da li SAD potpomaze gradjanske ratove??

Citat:
Gubiš svaki kredibilitet pokušavajući da izjednačiš ono što SAD radi, sa postupcima Kine, ili Irana. Nije isto promeniti vladu u nekoj zemlji, i anektirati je i uništiti kao naciju. Drugo, svako ko se u 21. veku zalaže za totalni rat i vojno dejstvo po civilnom stanovništvu (poput Iranskog rukovodstva) je idiot.

Brisanje citavih nacija?? O cemu ti? Svaka super sila bez izuzetka moze da crta granice kako joj se prohte. Da "stvara" nacije i da ih "brise". Tako bilo i ostace. Meni ni malo ne smeta sto ti pljujes ludog iranskog ili skorejskog vodju ali mi je bezvezna ta potreba da se romantizuje spoljna politika SAD.

@kaćunčica
Te oznake postoje od pre koju godinu.
[ Igor Gajic @ 26.01.2013. 00:20 ] @
Citat:

Nisi mi dao odgovor, dakle, koliko su to ljudi Amerikanci pobili po gulazima, a koliko Severna Koreja, Iran itd.?

Kao sto mozes procitati to je sve Top Secret crna operacija CIA-e. Mislis da se te cifre objavljuju bilo gde ?

Dakle gori su od svih, ne postoje granice, niko im ne sme nista. Sutra mogu i mene da pokupe zbog anti-USA stanovista. Do jaja!

ontopic:

http://www.nkeconwatch.com/north-korea-uncovered-google-earth/

https://gec-earth-browsing-mod...hZdjQlNAw&pli=1&part=3

^ jako detaljna mapa objekata u Severnoj Koreji
[ Predrag Supurovic @ 26.01.2013. 00:25 ] @
Citat:
Odin D.:
Jadni Japanci Supurovicu, a i ti sa njima.

Jadan si ti kada moraš da izmišljaš i trpaš drugima u usta ono što nisu rekli da bi imao povod da ih pljuješ, Bedno je to!

[ bojan_bozovic @ 26.01.2013. 00:51 ] @
Citat:
HeYoo: ...

SAD nije bila uzrok građanskim ratovima, mada su nekad potpomagali stranu koja im je odgovarala. Uzrok je uvek bio to što bi diktator suviše trpao u svoju guzicu, pa narod nije imao hleba da jede. A što se brisanja nacija tiče, koju su naciju obrisale SAD?

Ne romantizujem ni ja spoljnu politiku SAD, ali, već sam rekao, i kada se vrši i diplomatski i vojni pritisak, postoje neke granice. Zato je ponašanje SAD nešto sasvim drugo od onoga što se može očekivati od prosečne banana države. Sila koju poseduješ je i odgovornost. Iran i slični tu odgovornost nemaju, a tu je i suština, SAD se odgovorno ponaša, s obzirom na silu koju poseduje, za razliku od drugih.
[ bojan_bozovic @ 26.01.2013. 00:54 ] @
Citat:
Igor Gajic:
Citat:

Kao sto mozes procitati to je sve Top Secret crna operacija CIA-e. Mislis da se te cifre objavljuju bilo gde ?

Dakle gori su od svih, ne postoje granice, niko im ne sme nista. Sutra mogu i mene da pokupe zbog anti-USA stanovista. Do jaja!

ontopic:

http://www.nkeconwatch.com/north-korea-uncovered-google-earth/

https://gec-earth-browsing-mod...hZdjQlNAw&pli=1&part=3

^ jako detaljna mapa objekata u Severnoj Koreji

Kako su gori od svih, misliš li da druge države ne razvijaju oružje, i to nije "top secret" i za špijuniranje nećeš, u najboljem slučaju, da ležiš u zatvoru?

Ja ti rekoh, daj ti podatke o gulazima u S.Koreji, i onima u SAD, umesto da spinuješ, da vidimo šta brojke kažu...
[ Predrag Supurovic @ 26.01.2013. 08:23 ] @
Misliš kao ono kada su SVE Japance u SAD pohapsili, pozatvarali u logore u kojima nisu imali dovoljnohrane ni ogreva pa su masovno umirali?

Ili možda misliš na rezervate za Indijance gde su smestilis sve one koje nisu pobili?

A crnce da ne pominjemo?

[ bojan_bozovic @ 26.01.2013. 11:57 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Misliš kao ono kada su SVE Japance u SAD pohapsili, pozatvarali u logore u kojima nisu imali dovoljnohrane ni ogreva pa su masovno umirali?

Ili možda misliš na rezervate za Indijance gde su smestilis sve one koje nisu pobili?

A crnce da ne pominjemo?

Japanci nisu masovno umirali po tim logorima.
A što se tiče Indijanaca, da strašno je to, ali se radilo o devetnaestom veku, i važili su drugačiji aršini tada (Britanci su prodavali opijum Kini, i istrebljavali domoroce po Africi).

Kakve to ima veze sa ponašanjem SAD od 1945. naovamo?

Ti samo mrziš SAD, i kada se fakti ne poklapaju sa onim u šta želiš da veruješ, ignorišeš ih, kao i većina amerikanofoba ovde.
[ biciklista @ 26.01.2013. 12:24 ] @
Meni se cini da u medjunarodnim odnosima vazi maksima "jaci tlaci" kojom god ideoloskom bojom da ste obojeni, ali mi je prosto facinirajuce koliko ljudi je spremno da iskljuci mozak i prihvati lazi koje su mu servirane, pa ih ni manje ni vise ovde brani kao da mu zivot zavisi od toga.

Iran i Severna Koreja su opasnost za svetski mir? Oni cine osovinu zla? Koju su drzavu oni napali? Koliko je ljudi stradalo zbog njihove politike? Oni "nameravaju", oni "zele", oni se "spremaju" za rat, unistavanje, razaranje, ubijanje civila. Kako se to zna? Ima li nekog medju anglosaksonskim jastrebovima ko ume da cita misli? Za razliku od njih, USA sa svojim satelitima ne zele rat, ne nameravaju da ubijaju, nikada nisu spremni za rat, ali zato u svakom trenutku na nekoj tacki na planeti ubijaju civilno stanovnistvo, pljackaju i razaraju infrastrukturu, otimaju nacionalna bogatstva, sve pod firmom demokratije i ljudskih prava.

Koliko stotina hiljada Palestinaca je Izrael pre nekoliko godina proterao, koliko desetina hiljada pobio? Da, reci ce neki, ali oni su teroristi. Teroristi? Kako se to odredjuje i ko to odredjuje, koje snage na nekoj teoritoriji su legalne i legitimne, a koje su borci za slobodu? Ako se boris protiv establismenta u Srbiji(Milosevic), Siriji(Asad) ili Libiji(Gadafi) onda se ti u stvari boris za slobodu, demokratiju, ljudska prava narocito ako napadas legitimne policijske i vojne snage i ako ubijas civile. Ali ako podmetnes bombu u metrou u Londonu, srusis kule u NY ili podmetnes bombu u gradski prevozu u Tel Avivu ti si onda terorista, ubica, zlocinac.
[ milosmalic @ 26.01.2013. 12:35 ] @
Podela na teroriste i borce za slobodu je samo u oku posmatrača.
[ Tyler Durden @ 26.01.2013. 12:48 ] @
^Onda je znači i Ramuš Haradinaj borac za slobodu?
[ Java Beograd @ 26.01.2013. 12:59 ] @
Pa jeste u očlima šiptara. Misliš da, kad bi nekog pitao, da bi ti rekao drugačije ?
[ bojan_bozovic @ 26.01.2013. 13:08 ] @
Citat:
milosmalic:
Podela na teroriste i borce za slobodu je samo u oku posmatrača.

Nije istina. SAD nikad ne vodi totalni rat, za razliku od Irana npr. i sličnih banana diktatura. Cilj za njih ne opravdava sredstva. To je suština koju vi amerikanofobi ne želite da priznate zaslepljeni sopstvenom mržnjom, pa pokušavate da izjednačite ono što SAD radi sa postupcima Irana, Hezbolaha i sličnih.

Možete samo da se stidite.
[ bojan_bozovic @ 26.01.2013. 13:15 ] @
Citat:
biciklista:
Meni se cini da u medjunarodnim odnosima vazi maksima "jaci tlaci" kojom god ideoloskom bojom da ste obojeni, ali mi je prosto facinirajuce koliko ljudi je spremno da iskljuci mozak i prihvati lazi koje su mu servirane, pa ih ni manje ni vise ovde brani kao da mu zivot zavisi od toga.

Iran i Severna Koreja su opasnost za svetski mir? Oni cine osovinu zla? Koju su drzavu oni napali? Koliko je ljudi stradalo zbog njihove politike? Oni "nameravaju", oni "zele", oni se "spremaju" za rat, unistavanje, razaranje, ubijanje civila. Kako se to zna? Ima li nekog medju anglosaksonskim jastrebovima ko ume da cita misli? Za razliku od njih, USA sa svojim satelitima ne zele rat, ne nameravaju da ubijaju, nikada nisu spremni za rat, ali zato u svakom trenutku na nekoj tacki na planeti ubijaju civilno stanovnistvo, pljackaju i razaraju infrastrukturu, otimaju nacionalna bogatstva, sve pod firmom demokratije i ljudskih prava.

Koliko stotina hiljada Palestinaca je Izrael pre nekoliko godina proterao, koliko desetina hiljada pobio? Da, reci ce neki, ali oni su teroristi. Teroristi? Kako se to odredjuje i ko to odredjuje, koje snage na nekoj teoritoriji su legalne i legitimne, a koje su borci za slobodu? Ako se boris protiv establismenta u Srbiji(Milosevic), Siriji(Asad) ili Libiji(Gadafi) onda se ti u stvari boris za slobodu, demokratiju, ljudska prava narocito ako napadas legitimne policijske i vojne snage i ako ubijas civile. Ali ako podmetnes bombu u metrou u Londonu, srusis kule u NY ili podmetnes bombu u gradski prevozu u Tel Avivu ti si onda terorista, ubica, zlocinac.

Koja laž? Da SAD ne napada civile, za razliku od Hezbolaha i sličnih "boraca za slobodu" koji nemaju muda da se suprotstave IDF-u? To nije laž, i samim tim, vaš pokušaj da izjednačite SAD sa Iranom (bez koga Hezbolah ne bi bostojao), S.Korejom i sličnima pada u vodu.

SAD ne podržava terorizam. Borba za slobodu ne podrazumeva raketiranje bespomoćnih civila.

CILJ NE OPRAVDAVA SREDSTVA.
[ Tyler Durden @ 26.01.2013. 13:17 ] @
Citat:
Java Beograd:
Pa jeste u očlima šiptara. Misliš da, kad bi nekog pitao, da bi ti rekao drugačije ?

Pa šta ti onda hoćeš u stvari?
[ Krcun @ 26.01.2013. 13:18 ] @
Iran nije nikoga napao vec vekovima, a Koreja vec milenijumima.
Sta lupas bre ti!?
[ bojan_bozovic @ 26.01.2013. 13:21 ] @
Citat:
Krcun: Iran nije nikoga napao vec vekovima, a Koreja vec milenijumima.
Sta lupas bre ti!?

Iran podržava Hezbolah (i to se može tumačiti kao napad na Izrael).
Severna Koreja svaki čas napadne Južnokorejske trupe. http://en.wikipedia.org/wiki/L...ncidents_involving_North_Korea

Samo 2010:

Citat:
March 26, 2010: A South Korean naval vessel, the ROKS Cheonan, was allegedly sunk by a North Korean torpedo near Baengnyeong Island in the Yellow Sea. A rescue operation recovered 58 survivors but 46 sailors were killed. On May 20, 2010, a South Korean led international investigation group concluded that the sinking of the warship was in fact the result of a North Korean torpedo attack.[13][14] North Korea denied involvement.[15] The United Nations Security Council made a Presidential Statement condemning the attack but without identifying the attacker.[16]
November 23, 2010: North Korea fired artillery at South Korea's Big Yeonpyeong island in the Yellow Sea and South Korea returned fire. Two South Korean marines and two South Korean civilians were killed, six were seriously wounded, and ten were treated for minor injuries. Approximately seventy South Korean houses were destroyed.[17][18][19] North Korean casualties were unknown, but Lee Hong-gi, the Director of Operations of the South Korean Joint Chiefs of Staff (JCS), claimed that as a result of the South Korean retaliation "there may be a considerable number of North Korean casualties".[20]
[ Burek sa mesom @ 26.01.2013. 13:43 ] @
Citat:
bojan_bozovic
SAD ne podržava terorizam.

Jao, jao...jesi li ti cuo za Kontrase? Klasicni teroristi -

http://en.wikipedia.org/wiki/Contras

A o tome da USA samo skida diktatore, ili kako ti kazes "menja vladu", dovoljno govori cinjenica da su u svojoj neposrednoj blizini imali jednog od najgorih diktatora. Kladim se da nisi cuo za Papa Doka i Bejbi Doka!? Sto ih ne skinuse sa vlasti?

http://en.wikipedia.org/wiki/Francois_Duvalier

http://en.wikipedia.org/wiki/Jean-Claude_Duvalier

Zasto sa vlasti teraju diktatore tipa Sadam, Gadafi...a ove u komsiluku ne diraju? Da li je to zato sto je Haiti siromasna zemlja, nema nafte i sl. ili zbog neceg srugog?
[ bojan_bozovic @ 26.01.2013. 14:01 ] @
U realnosti hladnog rata, za SAD je bila bolja desničarska, nego levičarska diktatura Kastrovog tipa. Podržavali su Pinočea, Štresnera, Divalijea i slične jer su morali. Što se tiče Nikaragve ni sandinistanci se nisu bolje ponašali prema civilima. Morali su da biraju između dva zla, i birali su manje.

Sada, kada ne moraju, da li podržavaju diktature tog tipa, sem Saudi Arabije, koja će kad-tad doći na red (realno, u ovom trenutku ne može ništa da se uradi na demokratizaciji te države, jer bi politički ili vojni pritisak bili kontraproduktivni, i samo bi od nje napravili otvorenog neprijatelja)? Ne. Kako prolazi demokratizatija kada stanovništvo na to nije spremno, vidi u Libiji, Iraku pa i u Africi, gde vladavina prava postoji samo na papiru.

To ne znači da je diktatura bolja od propale demokratije.
[ Igor Gajic @ 26.01.2013. 14:20 ] @
Citat:

Ja ti rekoh, daj ti podatke o gulazima u S.Koreji, i onima u SAD, umesto da spinuješ, da vidimo šta brojke kažu...

Ja mogu ovde da delim linkove i da te gadjam sa kotra argumentima, ali dzaba. Za tebe su USofA svetionik pravde i dobrocinstva u svetu. Srecno sa takvim stavom!
[ biciklista @ 26.01.2013. 14:30 ] @
Ladno bi mogao da radi kao portparol NATO-a, odlicno mu stoji.
[ cika dacha @ 26.01.2013. 14:50 ] @
Citat:
Tyler Durden:
^Onda je znači i Ramuš Haradinaj borac za slobodu?

http://nasisrbija.org/wp-content/uploads/2013/01/haradinaj.jpg terotista u suzama! :-)

biciklista@ mene bojan podseca na ovog! http://www.youtube.com/watch?v=eMJJPvX2W2Q
[ bojan_bozovic @ 26.01.2013. 15:02 ] @
Citat:
Igor Gajic: Ja mogu ovde da delim linkove i da te gadjam sa kotra argumentima, ali dzaba. Za tebe su USofA svetionik pravde i dobrocinstva u svetu. Srecno sa takvim stavom!

Nisi mi dao nijedan link, nijedan argument.

http://www.elitemadzone.org/p3239474 << ovo je sve što si postovao, a ta slika ne pokazuje ništa.
[ Java Beograd @ 26.01.2013. 15:05 ] @
Citat:
Tyler Durden:
Citat:
Java Beograd:

Pa šta ti onda hoćeš u stvari?

Pa ja neću ništa. (Ustvari, može 100€, ako već nudiš)
Miloš ti kaže da je "Podela na teroriste i borce za slobodu je samo u oku posmatrača.", a ti onda pitaš "Šta je Ramuš". Ja se principijelno slažem sa Milošem po ovom pitanju i objašnjavam ti da je u Ramuš oku šiptara - borac za slobodu. U očima Srbina Ramuš je zlikovac.

Šta ti nije jasno ?
[ Igor Gajic @ 26.01.2013. 15:08 ] @
Citat:

Nisi mi dao nijedan link, nijedan argument.

http://www.elitemadzone.org/p3239474 << ovo je sve što si postovao, a ta slika ne pokazuje ništa.

[ Odin D. @ 26.01.2013. 15:23 ] @
Citat:
Java Beograd: Pa ja neću ništa. (Ustvari, može 100€, ako već nudiš)
Miloš ti kaže da je "Podela na teroriste i borce za slobodu je samo u oku posmatrača.", a ti onda pitaš "Šta je Ramuš". Ja se principijelno slažem sa Milošem po ovom pitanju i objašnjavam ti da je u Ramuš oku šiptara - borac za slobodu. U očima Srbina Ramuš je zlikovac.

Šta ti nije jasno ?

Nije jasno zašto onda Amerikanci nisu borci za slobodu?!
[ Predrag Supurovic @ 26.01.2013. 15:35 ] @
Citat:
bojan_bozovic:
SAD nikad ne vodi totalni rat...

Samo kada ratuju koriste oružje koje ima toliku silu da totalno uništava ne smao neprijateljsku živu silu, nego i civile, i svav životinjiski i biljni svet, pa čak i samo trlo.

Citat:

Cilj za njih ne opravdava sredstva.

Ahahahahhaha! Pa ako je neko primer kako cilj opravdava sva sredstva su upravo tvoji Amerikanci.

Citat:

Japanci nisu masovno umirali po tim logorima.

Ma ne, samo se pospali pa se nisu probidili.

Citat:

A što se tiče Indijanaca, da strašno je to, ali se radilo o devetnaestom veku, i važili su drugačiji aršini tada

Ako pogledaš istoriju SAD, oni po pitanju politiek sprovođenja svojih interesan oni su još uvek u tom 19. veku i primenjuju poptuno iste metode. Za njih su aršini isti, ako im nešto treba a neko im smeta da to dobiju, taj će biti uklonjen. Po svaku cenu.

Citat:

Kakve to ima veze sa ponašanjem SAD od 1945. naovamo?

Ništa, osim što nema razlike u njihovom ponašanju pre i posle 1945.

U stvari ima, ranije su nalazili budale koje su bile spremne da rizikuju glavu za interese SAD, a sada su taj problem rešili. Uništavaju iz fotelje i sa bezbedne udaljenosti. Unapredili su tehnologiju.

Citat:

Koja laž? Da SAD ne napada civile, za razliku od Hezbolaha i sličnih "boraca za slobodu"

To da SAD ne napada civile je toliko veliak laž da je neverovatno da si ti u to poverovao. :)

Citat:

vaš pokušaj da izjednačite SAD sa Iranom (bez koga Hezbolah ne bi bostojao), S.Korejom i sličnima pada u vodu.

Ne znam da li ih neko drugi izjednačava, ja sigurno ne. Ja sam rekao da je SAD najveće zlo na planeti. To neznčai da su ovi drugi dobri, samo su manje loši.

A na kraju krajeva to i nije bitno, već je poenta da SAD nema prava da ikome spočitava to što i sama radi i to mnogostruko više.

Citat:

SAD ne podržava terorizam.

...osim kada od njega ima koristi.

Brale ti si toliko zaljubljen u SAD da je to na granici normalnog. Nemamo mi fobiju prema Amerikancima nego sam realno gledamo šta se dešava. Ti si taj koji ima viđenje izmešteno iz realnosti.

Meni izgleda da tebi kad gledaš sve one snimke zločina koje su Ameri sami snimali kako ih čine uvek nađeš neko opravdanja za njih a krivicu u onima prema kojima su ti zločini izvršeni.
[ Java Beograd @ 26.01.2013. 16:45 ] @
Citat:
Odin D.:
Citat:
Java Beograd: Pa ja neću ništa. (Ustvari, može 100€, ako već nudiš)

Šta ti nije jasno ?

Nije jasno zašto onda Amerikanci nisu borci za slobodu?!

Pa jesu - u očima prosečnog građanina USA. Takav verovatno misli da mu je Sadam pretio kao i da je Bašar el Asad bad guy i slično. I verovatno misli da njegova vlada uz pomoć US Navy širi pravdu po celom svetu

U mojim očima amerikanci su svetski teroristi.

Ali nisu jedini. To što sam protiv američke ekspanzionističke politike, nikako ne zmači da podržavam Talibane i slične.
[ bojan_bozovic @ 26.01.2013. 17:00 ] @
@predrag supurovic

Kad su Amerikanci dejstvovali namerno po civilima, na način na koji su to radili Irak i Iran osamdesetih, recimo? Pa Hezbolah itd. Da li si svestan šta pričaš?

(I ne ne spominji mi agent orange, kada su ga koristili koristili su i DDT na sopstvenim trupama, jer štetne posledice nisu bile poznate ni za jednu ni za drugu hemikaliju. Nađi mi jedan slučaj da je dejstvo po civilima bilo planirano i naređeno, onako kako su Iran i Irak sprovodili etnička čišćenja osamdesetih, i kako teroristi rade, ako pokušavaš da ih izjednačiš).

Sem vašeg "hahahaha" nisam video ništa što bi se moglo nazvati argumentom.
[ Odin D. @ 26.01.2013. 17:03 ] @
Citat:
Java Beograd: U mojim očima amerikanci su svetski teroristi.

Kakav značaj za bilo koga osim za tebe ima pogled iz tvojih očiju?
[ HeYoo @ 26.01.2013. 17:27 ] @
@bojan_bozovic

Citat:
(I ne ne spominji mi agent orange, kada su ga koristili koristili su i DDT na sopstvenim trupama, jer štetne posledice nisu bile poznate ni za jednu ni za drugu hemikaliju. Nađi mi jedan slučaj da je dejstvo po civilima bilo planirano i naređeno, onako kako su Iran i Irak sprovodili etnička čišćenja osamdesetih, i kako teroristi rade, ako pokušavaš da ih izjednačiš).

Neznanje nije opravdanje mada sumnjam da je i bilo neznanje vec jednostavno boljenje k za posledice. To zaprasivanje je trajalo 8 godina i u pitanju su bile ogromnim kolicine. Cilj izmedju ostalog nije bio samo da se ubije vegetacija koja je sluzila kao zaklon, vec i unistavanje izvora hrane. To nije akt protiv civilnog stanovnistva?
[ bojan_bozovic @ 26.01.2013. 17:46 ] @
Nije istina, cilj je bio da se unište prirodne baze u džungli koje su koristile snage Severnog Vijetnama jer su bile imune na izviđanje iz vazduha, i samim tim Američka vojna dejstva.
[ biciklista @ 26.01.2013. 18:25 ] @
http://www.youtube.com/watch?v=J5l9JAhPdhs
[ Krcun @ 26.01.2013. 18:38 ] @

Citat:
biciklista: Ladno bi mogao da radi kao portparol NATO-a, odlicno mu stoji.

:)

Pa bre ... ovaj republikanac, sto je pre neki dan izabran za novog USofA ministra odbrane, odbija da prizna Hezbollah kao teroriste.

Ipak je srpski ljubitelj hamburgera nenadhebiv u svetskim razmerama.

[ biciklista @ 26.01.2013. 18:44 ] @
Nemoj mi samo reci da se sprema da bombarduje Izrael.
[ mondexx @ 26.01.2013. 18:48 ] @
Citat:
bojan_bozovic:
Kad su Amerikanci dejstvovali namerno po civilima, na način na koji su to radili Irak i Iran osamdesetih, recimo? Pa Hezbolah itd. Da li si svestan šta pričaš?

ahahahaha, jbt.. da li je ovo moguce.. sta tebi znaci 1945godina? bice da si taj cas istorije propustio, jer da nisi, mozda bi tada naucio da je te godine izveden jedan od najvecih zlocina u ljudskoj istoriji..
alo, jbt.. oni su bacili atomske bombe na civile.. o cemu ti prdis ovde?

citajuci tebe, sticem utisak da nisi bas nesto pronicljiv i da gutas ono sto ti se servira bez imalo da razmislis da li se radi o propagandi da bi ti i takvi kao ti stekli pogresnu sliku..

reci da se amerikanci zalazu sa svetsku pravdu je toliko morbidno i imbecilno, da taj neko koji to tvrdi ne zasluzuje da trosi kiseonik bezveze..

zar ti stvarno mislis da amerikance zanima istorija i pravda izmedju srba i albanaca ili bilo koje sukubljene nacije na svetu? priemera radi.. zasto amerikanci lobiraju svuda po svetu za albance? zato sto su bili ugrozeni od srba ili zato sto imaju najvecu vojnu bazu u evropi na kosovu? pusti, bre, te price za malu decu..

nisi ni svesno koliko naivno delujes kada prenosis ovde propagandu koja se servira amerikancima i ostatku sveta od strane bele kuce..

nemas pojma sta se desava kada se kamere ugase i zavese spuste..

filozofija amerikanaca je sto su drugi slabiji, tako njihova moc raste..

[ Java Beograd @ 26.01.2013. 18:59 ] @
Citat:
Odin D.:
Citat:
Java Beograd: U mojim očima amerikanci su svetski teroristi.

Kakav značaj za bilo koga osim za tebe ima pogled iz tvojih očiju?
Taman onoliki značaj, koliko i pogled iz tvojih očiju. (Zato što smo obojica zrnce prašine u univerzumu.)
Što je čovek moćniji - to je značaj njegovog viđenja stvari - veći.

[ milosmalic @ 26.01.2013. 19:18 ] @
Citat:
mondexx:
ahahahaha, jbt.. da li je ovo moguce.. sta tebi znaci 1945godina? bice da si taj cas istorije propustio, jer da nisi, mozda bi tada naucio da je te godine izveden jedan od najvecih zlocina u ljudskoj istoriji..
alo, jbt.. oni su bacili atomske bombe na civile.. o cemu ti prdis ovde?

Jeste, 1945 godine su potamanili Japance kao što su i Indijance. Amerikanci su praktično izmislili koncentracione logore. To može da pronađe svako ko samo malo istražuje.

Ipak meni kao Srbinu pre 1945-te na pamet pada prvo 1944/ta:

Citat:
Beograd su anglo-američke vazdušne snage tokom Drugog svetskog rata bombardovale 11 puta. Infrastruktura u Beoradu je bombardovana tri puta u aprilu, dva puta u maju, po jednom u junu i julu i četiri puta u septembru 1944[1][2][3]. Najteže žrtve zabeležene su tokom aprilskog bombardovanja 16. i 17. aprila 1944. godine, što se poklopilo sa prvim i drugim danom pravoslavnog Uskrsa te godine. Glavna jedinica u ovoj akciji bila je američka 15. vazduhoplovna jedinica, sa bazom u Fođi na jugu Italije. Učestvovalo je 600 bombardera, koji su sa 3000-5000 metara ispuštali „tepih bombe“. Protivavionska odbrana nije postojala.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/...%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0_(1944)
[ Tyler Durden @ 26.01.2013. 19:55 ] @
@Java Beograd

Jasno je meni sve, ali tebi nije čini mi se.
Ako nećeš ništa (kao i ovaj zen mislilac što je lupio, pa sad ćuti) čemu uopšte javljanje na ovu temu, ili bilo koju temu sa sličnom tematikom?
Kod vas dvojice je sve podložno ličnoj interpretaciji i subjektivnom stavu i tu se završava analiza. Kapiraš li ti ogroman problem i rupu u takvom stavu?
Da vam ne bih navodio svaku stavku, evo najvažnije koja će vam sigurno i najviše skrenuti pažnju - taj stav praktično "legalizuje" svaku američku pi*dariju, dosadašnju i buduću, jer u njihovim očima to je sve ok. A pošto su oni i najveće baje, onda taj njihov pogled daleko seže, a ti možeš samo da se češeš. Geddit?
Ili, zašto bi tvoj zahtjev za kažnjavanjem Haradinaja imao veću težinu od zahtjeva Albanaca da on bude nacionalni heroj, ako je sve u oku posmatrača?
[ HeYoo @ 26.01.2013. 20:46 ] @
@Odin
Pa nije bas tako. Ako je krv prosuta, ona je prosuta i tu nema prostora za raspravu i razlicite stavove. Druga je stvar kako ces ti racionalizovati i prihvatiti neki dogadjaj. Tu nastanu ta vidjenja. Nako u te svrhe uzme serviranu zvaku, neko je sam smuti i to je ok. Ono sto nije ok je sto se u silnom zvakanju izgubi prosti Ljudski pogled na nesto sto se zbilo kao i sposobnost da se prepozna slicno u buducnosti.

[ cika dacha @ 26.01.2013. 20:56 ] @
amerima da smetaju ''diktatori'' oni bi direktne bombe bacili na njih i gotov posao! a ne oni civile ubijaju i bacaju na kolena a pri tom se fabrike i sve ostalo unistava sto cini jednu drzavu jer oni izjedaju ovu planetu pocev od zaganjenja pa sveg ostalog!!! em nas truju medijima em nam zagadjuju vazduh! ko je ona da nama svima remeti zivot? SILEDZIJA koji ce platiti cenu kad tad!
[ Tyler Durden @ 26.01.2013. 21:00 ] @
Izlizaćeš taj ! taster čovječe... probaj neki drugi znak interpunkcije, možda ti se svidi. Vidjećeš isto su izražajni i laki za korišćenje kao i !
[ Devanagari @ 26.01.2013. 21:58 ] @
Citat:
Tyler Durden:Da vam ne bih navodio svaku stavku, evo najvažnije koja će vam sigurno i najviše skrenuti pažnju - taj stav praktično "legalizuje" svaku američku pi*dariju, dosadašnju i buduću, jer u njihovim očima to je sve ok. A pošto su oni i najveće baje, onda taj njihov pogled daleko seže, a ti možeš samo da se češeš. Geddit?

Ali zato *znacajno namiguje* nicija nije gorela do zore - vidi moj potpis!

Ovo citirano nas dovodi, po ko zna koji put na ovome prosvecenom forumu - do ultimativne definicije primitivizma, iskazane kroz rezon africkog urodjenika koji na pitanje sta je to dobro, a sta je to zlo, odgovara: "dobro je kada opljackamo susedno selo i spalimo im kolibe, zlo je kada oni opljackaju i popale nas!"

Prosecan Srbin ce svakome diktatoru oprostiti sve, samo dok deli socijalu i zlostavlja "samo" u okviru svojih granica ali ako zapadna demokratija nije apsolutno savrsena u njemu ce se javiti inat na jednu takvu licemernost i sa gnusanjem ce kao dvolicno i cinicno odbaciti svako njeno civilizacijsko dostignuce.
[ Ivan Dimkovic @ 26.01.2013. 22:21 ] @
Citat:

HeYoo:
@Odin
Pa nije bas tako. Ako je krv prosuta, ona je prosuta i tu nema prostora za raspravu i razlicite stavove. Druga je stvar kako ces ti racionalizovati i prihvatiti neki dogadjaj. Tu nastanu ta vidjenja.

Bilo bi lepo da svet funkcionise na drugi nacin pa da je Japance bilo moguce zaustaviti igranjem domina ili uz pomoc pistolja na vodu.

Na zalost, realnost je daleko surovija, pa je u ekstremnim slucajevima neophodno upotrebiti silu zbog koje ce nekad stradati i neki neduzni ljudi (sto svakako nikako ne moze biti primarni cilj da bi mera imala bilo kakvo opravdanje). A veceg ekstrema od WWII i istrajnosti Japana u svojim zlodelima je tesko pronaci u istoriji.

Neki ljudi nemaju ni trenutak dvoumljenja oko toga ta je u WWII bilo ispravno a sta ne oko zavrsavanja sukoba u pacifiku.

Na svu srecu, pa to niko ne mora vise da prezivljava. A ne mora bas zato sto je neko odgovorio neophodnom silom silama osovine umesto da su ih pozvali na partiju domina ili napali sa helijumskim balonima.

Posledica svega toga je da neki ovde mogu da nazivaju pobednike WWII teroristima, zlikovcima i da im lepe sta god im se ne svidja.

Da je pobedila ona druga strana (sa sve sirotim imperijalnim Japancima), za nazivanje tih hipotetickih pobednika WWII teroristima bi vrlo verovatno sledilo intimno druzenje sa ciklonom B. Ali sve je to relativno - nekom Internet sa sve slobodom govora a nekom ciklon B, u proseku nema neke razlike - u glavama relativizatora :)
[ Krcun @ 26.01.2013. 22:39 ] @
A sto su cekali jun 1944. da otvore drugi front u Evropi protiv Hitlera?
Da li bi ga i tada otvorili da se Rusi nisu zaleteli odozgore, pa zapretili da oslobode Pariz i London?
[ cika dacha @ 26.01.2013. 22:40 ] @
Ivan Dimkovic@ japanci su se predali vec posle prve atomske! zasto je bila potrebna jos jedna na civile???

a to je bilo 1945god a danas je 2013 i americka politika terora se nastavlja... eto to je problem!
[ Ivan Dimkovic @ 26.01.2013. 22:44 ] @
Citat:
cika dacha
japanci su se predali vec posle prve atomske!

Koliko se ja secam casova istorije, Japanci se svakako nisu predali posle prve atomske.

Ali dobar pokusaj, svejedno :)

Citat:

a to je bilo 1945god a danas je 2013 i americka politika terora se nastavlja... eto to je problem!

Sorry, moj odgovor je bio vezan za tu diskusiju oko Japana i atomske. Nemam nameru da se takmicim u trolovanju i otvaranju 1000000 novih "tema" svaki put kada se predhodna pokaze dubioznom.

Citat:
Krcun
A sto su cekali jun 1944. da otvore drugi front u Evropi protiv Hitlera?

Pojma nemam, nisam igrao golf sa Ruzveltom niti sam igrao sah sa Staljinom. Kad svratim sledeci put u neku kafanu u Srbiji raspitacu se kod eksperata.
[ Krcun @ 26.01.2013. 23:07 ] @
A pa dobro ... video sam da ste Odin i ti dobro upuceni u materiju oko Dalekog istoka i Pacifika, pa pomislih da znate odgovore i na ova pitanja u vezi Evrope, koja je, je li, ipak bila centar zbivanja tokom WW2.

Al' nema veza ... ako ne znate, onda nikom nista.
[ biciklista @ 26.01.2013. 23:22 ] @
Pa da, upravo sam to hteo da pitam, logora i stradanja je bilo i u Evropi. Sa iskrcavanjem na Normandiju su krenuli kad su videli da Rusi stizu u Brljin, verovatno im je i odgovaralo da brkati napreduje na istocnom frontu koji je odvlacio 80% saveznickih snaga. Japan je u ovoj prici ono sto se kaze izolovan slucaj, ali istovremeno i prilika da isprobaju i novu vrstu naoruzanja.
[ Odin D. @ 26.01.2013. 23:29 ] @
Citat:
Krcun: A pa dobro ... video sam da ste Odin i ti dobro upuceni u materiju oko Dalekog istoka i Pacifika, pa pomislih da znate odgovore i na ova pitanja u vezi Evrope, koja je, je li, ipak bila centar zbivanja tokom WW2.

Al' nema veza ... ako ne znate, onda nikom nista.

Pa koji je smisao polemisati s tobom na takav način.
Kad bi ti se nakon 5 strana dao odgovor na tvoje pitanje koje bi te pokopao, ti bi onda pitao:
"A što su čekali 6. jun da se iskrcaju na Normandiju kad su mogli još 27. maja?"

Pa kad bi ti se i to objasnilo poslje 8 strana, ti bi onda pitao:
"A što nisu poslali gladnim ruskim vojnicima ona dva vagona krompira viška kod Vroclava, nego pustili da propadne?"

Pa kad bi ti se i to objasnilo nakon 3 strane da se voz pokvario, ti bi onda pitao:
"A što nisu ubili Musolinija atentatom 1937 kad su tada bez problem mogli?"

... i tako dalje bez konca i kraja...
Nije da mi ne znamo, nego u cemu je poenta takvog "polemisanja"?
Zašto bi to ikom normalnom bilo zanimljivo?

[ biciklista @ 26.01.2013. 23:49 ] @
Poenta je u tome da se kaze, da ih je bolelo uvo sto gladan ruski vojnik krvari na frontu ili sto stotine hiljada civila u Lenjingradu umire od gladi pod nemackom opsadom. Nadali su se da ce mozda deo plena pripasti i njima. Kao sto je vec receno, kad su videli da Crvena Armija stize onda su se "setili".
[ Odin D. @ 26.01.2013. 23:55 ] @
Citat:
biciklista: Nadali su se da ce mozda deo plena pripasti i njima. .

I ne samo to, nego su američki vojnici još i mislili na Lili Marlene dok su onanisali po rovovima.
[ timotic @ 27.01.2013. 00:05 ] @
Citat:
Krcun: A sto su cekali jun 1944. da otvore drugi front u Evropi protiv Hitlera?
Da li bi ga i tada otvorili da se Rusi nisu zaleteli odozgore, pa zapretili da oslobode Pariz i London?

Cekali i navijali da se nacisti i komunisti medjusobno sto vise potamane i istrose, da bi na kraju upali i spasili sto se spasiti moze.

Genijalno.
[ Otto23 @ 27.01.2013. 00:17 ] @
Opste je poznato da skoro beskonacna lista USA "intervencija", ubijanja civila, podstrekivanja/finansiranja ratova i terorista, diktatora, prodaje oruzja tadasnjim saveznicima a danasnjim teroristima (npr. talibanima), izvrshavanje atentata u stranim drzavama, nema nikakve veze sa licnim iteresima pa makar se gazilo preko mora lesheva... vec naravno - ima veze iskljucivo sa "slobodom i demokratijom", i uspostavljanjem "american way of life" svima na planeti - kao bi naravno, svi uzivali u tim "slobodama" (npr. skeniranje sve sa genitalijama i opipavanje dece pre ulaska u avion).

Ja licno, bi stavio znak jednakosti izmedju muslimanskih terorista (i svakih drugih), i ove ekipe iz USA koja praznim pricama opravdava svoje zlocine i ratove. I jedini i drugi gaze preko lesheva zarad nabijanja iskljucivo svog licnog interesa u prvi plan, koristeci se razlicitim opravdanjima. Ovi prvi se pozivaju na religiju, dok drugi vesto koriste marketing i propagandu, sa generickim pojmovima i parolama kao sto su "demokratija", "sloboda" - za ispiranje mozgova, i moralno opravdanje za ucinjeno, mahom prema svom plebsu koji sve to treba da placa od poreza. Na kraju, rezultat je isti - sa razlikom sto ovi prvi mahom to rade u svojoj zemlji, dok je USA sama sebi dodelila pravo da terorishe, pardon "oslobadja i prosvecuje", ceo svet. Sve u svemu prava produhovljena ekipa, kako god pogledas.

Nego, ziveli USA oslobodioci i prosvetitelji, pravi Republican Space Ranger-i :)
(Rockstar je pogodio sustinu)

[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 27.01.2013. u 01:45 GMT+1]
[ Java Beograd @ 27.01.2013. 10:07 ] @
Citat:
Odin D.Znači, pošto je Amerika neuporedovo moćnija od tebe i Šupurovića, onda je viđenje stvari da su amerikanci borci za slobodu i demokratiju neuporedivo važnije od viđenja vas dvojice da su "Amerikanci najveće zlo/teroristi na planeti".

Jel ti razlikuješ ćoveka od države ? Napisao sam "što je ćovek moćniji ..." a ti onda odgovaraš "... pošto je Amerika moćnija od tebe i Šupurovića ..." ALO ?!
[ Java Beograd @ 27.01.2013. 10:16 ] @
Citat:
Tyler Durden:@Java Beograd
Jasno je meni sve, ali tebi nije čini mi se.
Ako nećeš ništa (kao i ovaj zen mislilac što je lupio, pa sad ćuti) čemu uopšte javljanje na ovu temu, ili bilo koju temu sa sličnom tematikom?
Radi diskusije ? Ne kapiram zašto inače ?
Nego zašto se ti javljaš na ovu i bilo koje druge teme ? Radi otkrivanja sveprisutne božanske istine, proistkle iz tvog uma ?!?

Citat:
Tyler Durden:Kod vas dvojice je sve podložno ličnoj interpretaciji i subjektivnom stavu i tu se završava analiza. Kapiraš li ti ogroman problem i rupu u takvom stavu?
Opet ti po svome. Dali ti to možda hoćeš, nama smrtnicima, da objasniš da ti pišeš samo potpuno objektivno, bez trunke subjektiviteta ? I da su tvoje reči suština svetke mudrosti ?

Citat:
Tyler Durden:Da vam ne bih navodio svaku stavku, evo najvažnije koja će vam sigurno i najviše skrenuti pažnju - taj stav praktično "legalizuje" svaku američku pi*dariju, dosadašnju i buduću, jer u njihovim očima to je sve ok.
WOW ! Dok američka pi*darije nije bila legalizovana mojim stavom, planeta je govorila FUJ, ameri su se stideli, a božanska pravda je likovala. Ali, sada, kad sam je ja svojim stavom legalizovao onda je sve drugačije !?! WTF ?!? LOL !

Citat:
Tyler Durden:A pošto su oni i najveće baje, onda taj njihov pogled daleko seže, a ti možeš samo da se češeš. Geddit?
Geddit, geddit, nego šta. A šta ti možeš, osim da se češeš ? Ili, ti milisliš da se ti češeš uz božansku objektivnu istinu, a ja se češem uz moj subjektivni, nerealan stav ?

Gde živiš ti ?

[ Tyler Durden @ 27.01.2013. 10:51 ] @
Ok, pogriješio sam što sam bilo šta pokušao da ti objasnim. Smatrao sam te za jednog od razumnijih članova ES-a.
[ biciklista @ 27.01.2013. 11:11 ] @
Citat:
Dimkovic:
Neki ljudi nemaju ni trenutak dvoumljenja oko toga ta je u WWII bilo ispravno a sta ne oko zavrsavanja sukoba u pacifiku.

Ali su se neki godinama dvoumili oko okoncavanja sukoba u Evropi.

Citat:
Dimkovic:
Na svu srecu, pa to niko ne mora vise da prezivljava. A ne mora bas zato sto je neko odgovorio neophodnom silom silama osovine umesto da su ih pozvali na partiju domina ili napali sa helijumskim balonima.

Ne, ne moraju ni milioni civila u Iraku, Libiji, Avganistanu. Zaista ne moraju.

Citat:
Dimkovic:
Posledica svega toga je da neki ovde mogu da nazivaju pobednike WWII teroristima, zlikovcima i da im lepe sta god im se ne svidja.

Pravi pobednici WWII su Rusija(tadasnji SSSR) i Crvena Armija, ali njih tesko da cete videti u Holivudskim "remek delima" koja se bave tom tematikom. Posledica toga je da prave pobednike mozete pogrdno nazivati komunjarama i zlikovcima, a takodje ih listom predstaviti kao pijanice, kriminalce, ubice...

Citat:
Dimkovic:
Da je pobedila ona druga strana (sa sve sirotim imperijalnim Japancima), za nazivanje tih hipotetickih pobednika WWII teroristima bi vrlo verovatno sledilo intimno druzenje sa ciklonom B. Ali sve je to relativno - nekom Internet sa sve slobodom govora a nekom ciklon B, u proseku nema neke razlike - u glavama relativizatora :)

Tako je.
[ Ivan Dimkovic @ 27.01.2013. 12:36 ] @
Citat:
biciklista
Ali su se neki godinama dvoumili oko okoncavanja sukoba u Evropi.

Vidi, Ameri nisu neke dobre vile vec su pragmaticna drzava kao i svaka druga.

Romanticari sa ovog foruma vide svet bas iz takve slikovnice pa misle da sa takvim nadmudrivanjima imaju neku poentu.

Ono, u fazonu, "e vidis kako Ameri nisu dobre vile - nisu uradili ____________ (unesi sta vec hoces), a!" - a niko normalan ne trazi dobre vile u svetu niti u Amerima vidi tako nesto.

Poenta price je da americke intervencije imaju korisnu posledicu eliminisanja kojekakvih ludaka i diktatora i nakaradnih sistema koji su usmereni na tlacenju i ubijanju sopstvenih gradjana.

Naravno, Ameri to rade kada se njima isplati, kao i svaka druga normalna drzava - jer im je primarni cilj pre svega sopstvena guzica a onda eventualno neke druge. Dakle, te korisne posledice su sekundarni produkt njihove politike, ali to uopste nije relevantno posto ne postoji ni jedna drzava na ovom svetu ciji bi primarni cilj spoljne politike bilo bivanje "dobrim".

Da nije tako, ne bi ih bilo jako brzo. Kao sto svako ko radi na svoju stetu brzo propada.

Medjutim, razlog zasto je to dobro nema veze sa nekakvom "dobrotom" Amera, vec sa pukim faktom da bi svet u kome bi svaki lokalni diktator mogao da divlja beskonacno bio prilicno gore mesto za zivot. Takvi diktatori i njihovi sistemi su desktruktivni kako po ljudske zivote tako i za ekonomiju i privredu tih zemalja i njihovih komsija.

A zasto je sistem koji su propagirali Naciji i Japanci bilo neophodno unistiti bilo kojom kolicinom neophodne sile, i zasto je apsolutno besmisleno porediti japanske logore i zlodela sa americkom greskom privremenog relociranja Japanaca na teritoriji USA za vreme WWII (gde, opet, cilj nije bio eliminacija tih Japanaca niti su ti "logori" imali bilo kakve veze sa pravim logorima koje su praktikovali Japanci na drugima) nema potrebe trositi reci.

Ako nekome to nije jasno i ne vidi razliku, tesko da je moguce imati bilo kakvu smislenu raspravu sa takvim mozgom.

Takvom mozgu je apsolutno sve isto - pa onda mozemo da se sporazumevamo sa jednom nijansom sive: RGB 128, 128, 128. Mozete slobodno da pocnete, prazan siv tekst vam dodje ekvivalentan bilo cemu drugom u vasim relativistickim sistemima.
[ Lazar-I @ 27.01.2013. 13:01 ] @
Ivane, sve je relativno, to valjda bar ti znaš. Ljudima koji bi želeli da budu veći Nemci od Nemaca ili veći Amerikanci od Amerikanaca, a nikada neće moći stvarno to da postanu, USA potpuno drugačije izgleda nego nekome ko želi da ostane Srbin u Srbiji, a posebno Srbin na Kosovu.
[ mondexx @ 27.01.2013. 13:02 ] @
da, ono sto ivan hoce da kaze.. da je izmedju dva zla bolje izabrati ono manje, a to je amerika..
samo sto mislim da veceg zla od amerike nema...

kako to da je od svih sila na svetu amerika najomrazenija a ona samo zeli da pomogne onima kojima je pomoc potrebna?? nesto mi je tu kontradiktorno...
[ Lazar-I @ 27.01.2013. 13:09 ] @
Najjača sila je uvek i najomraženija. Meni ponašanje Amerike nije ništa čudno, čudni su mi ovi koji se primaju na njihovu propagandu. To su oni koji su 1939. godine govorili da je "Nemačka medicina najbolja na svetu".
[ biciklista @ 27.01.2013. 13:14 ] @
Pa vidis, nisam bas siguran da znam ko je ovde romanticar. Sad menjas pricu, pa kazes kako oni(USA) stite svoje interese, a to za posledicu ima i neke korisne efekte. Bas bih voleo da znam koji su to korisni efekti u stotinama hiljada ubijenih civila u Iraku? Treba li podsecati na izjave njihovih zvanicnika o "vracanju u kameno doba" koje se ponavljaju iz intervenncije u intervenciju. Treba li podsecati da kada se pojavi neki problem u svetu, onda oni kazu "hebi ga, takvo je stanje na terenu, to morate prihvatiti", a ako stanje na terenu nije bas takvo, onda cemo ga malo pogurati bombama i osiromasenim uranijumom. Naravno da niko normalan ne trazi dobre vile u Cemerikancima, jer vidi da su to obicni zlikovci i kauboji, ali je pitanje upuceno bas onima koji slepo veruju u mantru o demokratiji i ljudskim pravima. Pa zar Amerika, bas preko tog Holivuda, CNN-a i njihovih zvanicnika nije predstavljena kao svetionik slobode, raj na zemlji, najveca demokratija, kao zemlja koja je duzna da svakom pokaze na put kojim treba ici? Izvini, sta je to nego romanticarska predstava? S druge strane se, citavi narodi i drzave karakterisu kao "osovina zla", samo zbog toga sto ne prihvataju americki kulturni model, a mozda imaju i malo nafte ili nekih sirovina koje slucajno nisu bas tako jeftine. Kako bi to nazvao? Crno beli pristup ili ova tvoja verzija sa sivom? Kako bi nazvao Busa mladjeg koji je dao jednu izjavu tipa: "ko nije sa nama, protiv nas je"? Njegov naslednik Obama, u trenutku dok aktivno vodi tri rata dobija Nobelovu nagradu za mir. Izvini ali, romanticarske predstave o kojima govoris nisu pale s Marsa.
[ milosmalic @ 27.01.2013. 13:17 ] @
Kao što već rekoh "Istina je u oku posmatrača".
[ HeYoo @ 27.01.2013. 15:21 ] @
@Dimkovic
Citat:
Poenta price je da americke intervencije imaju korisnu posledicu eliminisanja kojekakvih ludaka i diktatora i nakaradnih sistema koji su usmereni na tlacenju i ubijanju sopstvenih gradjana.

Poenta je da ti koristis serviranu zvaku kako bi racionalisao dogadjaje. Vecina ljudi ima potrebu za osecanjem pripadnosti (crkva, sportski klub, nacija,..). Ti imas snazan osecaj pripadnosti zapadnoj civilizaciji. Zato ti je tesko prihvatiti da su zlocini cinjeni, da se cine i da ce se ciniti u ime iste. To sto se neko uhvati globalnijeg prsta za sisanje, nece ga naciniti preterano mudrijim. Dogmatskim drzanjem zvake rizikuje da se ne razlikuje od nekog Talibana ( koji takodje ima "racionalan" razlog zasto dici skolu u vazduh ).

Slican problem postoji sa nasim nazovi navijacima. Ako je neko pokusao da pronikne u "Pravda za Urosa" slucaj naisao je na slicne izvitoperene price. Dzaba ti njima objasnjavas da je covek coveku gurao baklju u usta. Uglavnom ces cuti nesto tipa: "batica nije znao da je ovaj policajac", "sve je to laz, policajcu nije nista.. smestili su mu"...
[ mrkii @ 27.01.2013. 17:35 ] @
Citat:
Naravno, Ameri to rade kada se njima isplati, kao i svaka druga normalna drzava - jer im je primarni cilj pre svega sopstvena guzica a onda eventualno neke druge.

Ivane, sve sto si napisao je 100% istina. Meni samo bode oci ova istina koju sam citirao.
Istina je da oni samo rade u svom interesu ali onda neka tako i kazu, a ne da rade u interesu demokratije.
Ako je interes demokratija onda neka je uvedu svuda gde imaju mogucnosti, a prvo mi pada na pamet npr. Saudijska Arabija.
[ bojan_bozovic @ 27.01.2013. 17:47 ] @
Citat:
mrkii: Ivane, sve sto si napisao je 100% istina. Meni samo bode oci ova istina koju sam citirao.
Istina je da oni samo rade u svom interesu ali onda neka tako i kazu, a ne da rade u interesu demokratije.
Ako je interes demokratija onda neka je uvedu svuda gde imaju mogucnosti, a prvo mi pada na pamet npr. Saudijska Arabija.

A Sovjetski Savez da li je radio "u svom interesu" ili "u interesu jednakosti i slobode radničke klase"?
Ne možeš očekivati da ti političari crtaju. Nikad nisu. A uz to i da otvoreno iskažu svoje namere, jer je pravilo u diplomatskoj komunikaciji da se malo šta otvoreno kaže, a da se više insinuira (ali svi znamo o čemu se radi).
[ Devanagari @ 27.01.2013. 17:50 ] @
Citat:
mrkii: Ako je interes demokratija onda neka je uvedu svuda gde imaju mogucnosti, a prvo mi pada na pamet npr. Saudijska Arabija.

Demokratija im je sredstvo, a ne interes. Dobro jutro, slusate program Studija B!
[ mrkii @ 27.01.2013. 17:57 ] @
Citat:
Devanagari: Demokratija im je sredstvo, a ne interes. Dobro jutro, slusate program Studija B!

Pa to i ja kazem. Probudi se :)
Citat:
bojan_bozovic: A Sovjetski Savez da li je radio "u svom interesu" ili "u interesu jednakosti i slobode radničke klase"?
Ne možeš očekivati da ti političari crtaju. Nikad nisu. A uz to i da otvoreno iskažu svoje namere, jer je pravilo u diplomatskoj komunikaciji da se malo šta otvoreno kaže, a da se više insinuira (ali svi znamo o čemu se radi).

Ne kazem da oni to treba da priznaju tj. javno kazu "da, mi ne radimo u interesu demokratije, vec nam je to izgovor da radimo u sopstvenom interesu"
Samo kazem da mi nisu jasne bu.dale koje misle da USA stiti demokratiju.
[ bojan_bozovic @ 27.01.2013. 18:07 ] @
Citat:
Ne kazem da oni to treba da priznaju tj. javno kazu "da, mi ne radimo u interesu demokratije, vec nam je to izgovor da radimo u sopstvenom interesu"
Samo kazem da mi nisu jasne bu.dale koje misle da USA stiti demokratiju.

Pa štiti je, sami su demokratska država, i najviše im odgovaraju demokratski režimi, jer su sa njima najbliži po vrednostima. Ali to nije jedino što je bitno.

Gde je tu problem? Samo ga ti vidiš.
[ Devanagari @ 27.01.2013. 18:29 ] @
Citat:
mrkii:Samo kazem da mi nisu jasne bu.dale koje misle da USA stiti demokratiju.

Naravno da je stite, jer im je kljucno sredstvo za postizanje prosperiteta, bogatstva i uopste komfornog zivota. Samo budale brkaju sredstva i ciljeve.
[ milivoje t @ 27.01.2013. 18:47 ] @
bio bi red da padne splitovanje ove diskusije na dve teme.
posebno nekoliko poslednjih, kvanititativnih, strana, jer veze nemaju sa naslovom i temom.
ima nas kojima je interesantije da procitaju jos neki putopis i zapis o SK nego da citaju prezvakanu diskusiju o dobrom, losem i zlom kauboju.

a da, pozdrav za dzejmi sheja, long tajm no si.
[ mrkii @ 27.01.2013. 18:52 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Pa štiti je, sami su demokratska država, i najviše im odgovaraju demokratski režimi, jer su sa njima najbliži po vrednostima. Ali to nije jedino što je bitno.

Gde je tu problem? Samo ga ti vidiš.

Problem su dvostruki standardi.
Odgovaraju im demokratski rezimi? Procitajte kakva su prava zena, pa i prava coveka u Saudi Arabiji, kako kaznjavaju prestupnike, vidi kad se odrzavaju izbori (pardon, koji izbori?). Ameri sa tim nemaju problem jer njihov cilj nije demokratija i uvodjenje iste vec jeftina i sigurna nafta a im SA osigurava.
Mislim razumem ja to ali onda nemoj da tupis (mislim na USA) o demokratiji jer samo idioti ne shvataju sustinu a to je da ih zabole za istu.
Citat:
Devanagari: Naravno da je stite, jer im je kljucno sredstvo za postizanje prosperiteta, bogatstva i uopste komfornog zivota. Samo budale brkaju sredstva i ciljeve.

Shvati da demokratija nije jednako sa prosperitet USA.
A kljucno sredstvo za prosperitet USA je vojska, CIA ....
Nazalost, jer mislim da to treba (mora) da bude jedno od sredstava a ne kljucno sredstvo.

Iskljucujem se iz ove besmislene diskusije :)
[ bojan_bozovic @ 27.01.2013. 19:27 ] @
@mrkii

Ti ne vidiš da je teže uvođenje demokratije u Saudi Arabiju u ovom trenutku nego u Libiju, Irak, Avganistan, gde ima ogromnih poteškoća? I da bi pritisak od nje napravio otvorenog neprijatelja koji bi stao na stranu terorista? Kako nije jasno da je Amerikancima i zapadu povoljniji status quo od bilo kakve promene u odnosima, koja može biti samo na njihovu štetu?
Doći će Saudi Arabija na red, ali prvo sekularizacija mora otpočeti na neki način.
[ Devanagari @ 27.01.2013. 19:45 ] @
[quote]mrkii:
Citat:
Shvati da demokratija nije jednako sa prosperitet USA.
A kljucno sredstvo za prosperitet USA je vojska, CIA ....
Nazalost, jer mislim da to treba (mora) da bude jedno od sredstava a ne kljucno sredstvo.
Iskljucujem se iz ove besmislene diskusije :)

Besmislice, zaista. Mozemo mi da drvimo do prekosutra ovako ali tu je stvarnost kao neumoljivi kantar sta kuda vodi. Ne moramo siriti dalje od same ove teme - Severne (i Juzne) Koreje. Jedni su tzv. americki vazal/rob/podguzne muve, drugi su ponosni borci protiv osvajaca i neoimperijalnih ugnjetavaca, s posebnim naglaskom na Amerikance. Prvi zive u jednom zaista pristojnom, slobodnom, savremenom i bogatom drustvu, drugi zive kao robovi i zivotinje, doslovce se boreci da datog dana ne umru od gladi ili da ne zaglave logor zbog neke gluposti.

Mislim, stvarno, vojska i obavestajne sluzbe - magicna formula za vladanje svetom… Kako li se niko toga nije setio pre zlih Amerikanaca? Mora da su svi drugi bili altruisti pa je morao da se pojavi pokvareni americki soj da pocne da osvaja svet i terorise nevine, male, suverene i miroljubive nacije.
Da to ima veze sa zivotom, ceo svet bi zbog CCCPa govorio ruski i placao u rubljama. Ti iz svog skucenog kutka oblikovanog visedecenijskim totalitarnim upravljanjima pokusavas da objasnis najkomplikovanija globalna kretanja i naravno redukujes ih upravo na totalitarizam… Besmisleno, zaista.
[ Lazar-I @ 27.01.2013. 21:01 ] @
Citat:
Devanagari: Mislim, stvarno, vojska i obavestajne sluzbe - magicna formula za vladanje svetom…

Nedostaje samo još jedna stvar, a to je kontrola mišljenja ljudi putem medija. Ti ovde radiš veoma bitan posao, sigurno si im do sada uštedeo bar nekoliko dolara.
[ biciklista @ 27.01.2013. 21:14 ] @
http://en.wikipedia.org/wiki/IG_Farben#World_War_II_overview

IG Farben i ciklon B, mozda je to odgovor na pitanje zasto su negde zurili sa spasavanjem ljudskih zivota, a negde cekali da im investicije budu ugrozene. Zvuci poznato.
[ Predrag Supurovic @ 27.01.2013. 21:43 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Pa štiti je, sami su demokratska država, i najviše im odgovaraju demokratski režimi, jer su sa njima najbliži po vrednostima. Ali to nije jedino što je bitno.

Amrika je domakratska država koliko je nacistička Nemačka bila zaštitnik Jevreja.

Koliko je samo ljudi u SAD pobijeno samo zato što nisu odgovarali političkim moćnicima. A da ne zaboravimo masovne pokolje protestanata.

Ali Amerikanci su umešni, oni nekoga odstrele jer im smeta a onda ga proglase mučenikom i tako se operu.
[ bojan_bozovic @ 27.01.2013. 21:51 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Amrika je domakratska država koliko je nacistička Nemačka bila zaštitnik Jevreja.

Koliko je samo ljudi u SAD pobijeno samo zato što nisu odgovarali političkim moćnicima. A da ne zaboravimo masovne pokolje protestanata.

Ali Amerikanci su umešni, oni nekoga odstrele jer im smeta a onda ga proglase mučenikom i tako se operu.

Koji su to ljudi pobijeni? O kakvim to protestantima pričaš?
[ timotic @ 27.01.2013. 22:34 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Koji su to ljudi pobijeni? O kakvim to protestantima pričaš?

Kako koji? Pa, Kenedi i Indijanci.
[ Krcun @ 27.01.2013. 22:38 ] @

U USofA godisnje bude ubijeno 80-90.000 ljudi, a ranjeno preko 400.000.

U XX veku je na ulicama USofA ubijeno i izranjavano mnogostruko vise Amerikanaca nego u Prvom i Drugom svetskom ratu, Koreji, Vijetnamu, Avganistanu, Iraku ... zajedno.
[ mondexx @ 27.01.2013. 22:40 ] @
Ivan je to stvarno lepo objasnio kako amerika deluje u spoljnoj politici.. kada negde u svetu neki rezim drzi kao taoce svoj narod, oni se umesaju, svrgnu tog diktatora sa trona i onda iscrpe tu zemlju..

sto kroz prirodne resurse, sto kroz neke svoje geopoliticke ciljeve.. i onda to kad neko posmatra sa strane to deluje zlocinacki, sto i jeste tako, ali oni naprave propagandu kako su oni pomogli tom vec napacenom narodu i zaduze ga tako da ovi ne mogu da odbiju stagod se trazilo od njih..

naravno, oni sve to mogu da sprovode samo kada su dosta superiorniji od drzava kojih "spasavaju"

iole ozbiljna zemlja koja drzi do sebe ne bi dozvolila nikome da se mesa u njihova unutrasnja pitanja, a kamoli da ti neki sprovode svoja geopoliticka delovanja kroz njihov sistem..
[ bojan_bozovic @ 27.01.2013. 22:42 ] @
Citat:
timotic:
Citat:

Kako koji? Pa, Kenedi i Indijanci.

Ostavite vi indijance, već sam rekao, to je devetnaesti vek, i svi su se ponašali varvarski, najblaže rečeno. Da vidimo, da li se išta desilo od tada, što je vše od 110 godina?
Što se Kenedija tiče, njegov atentat nije razjašnjen, kako njegov atentat koristite kao argument za bilo šta?

@Krcun

Kakve veze kriminal ima sa ovom diskusijom, pod uslovom da su brojke koje si naveo tačne?

@mondexx

Samo pazi, SAD takođe i plate to što "uzimaju" i ne primoravaju te da baš njima prodaš, za razliku od onoga što je radio na primer bivši SSSR, tako da "malkice" nisi u pravu...
[ Lazar-I @ 27.01.2013. 22:54 ] @
Citat:
Samo pazi, SAD takođe i plate to što "uzimaju"

Jel da očekujemo neku uplatu i za Kosovo?
[ Predrag Supurovic @ 27.01.2013. 22:56 ] @
Citat:

To spada pod opštu obaveštenost. A da, ti si zaljubljen u SAD, pa ti takve stvari ne pratiš.

Citat:
mondexx: Ivan je to stvarno lepo objasnio kako amerika deluje u spoljnoj politici.. kada negde u svetu neki rezim drzi kao taoce svoj narod, oni se umesaju, svrgnu tog diktatora sa trona i onda iscrpe tu zemlju..

Redosled je malo drugačiji. SAD prvo odmeri gde ima nešto što njima treba, pa onda naprave kampanju da vlast proglase tiranskom ili da stvore neku pobunjeničku grupu koju će proglasiti teroristima a onda kreću u "oslobađanje" naravno ne naroda od tirana ilki državu od pobunjenika nego teritorije od kontrole ljudi koji na njoj žive.
[ mondexx @ 27.01.2013. 22:56 ] @
ajde, bojane, posto ti sve znas, da kazes nama.. zasto amerikanci ne oslobode severnu koreju od diktatorskog rezima i demokratizuju tu zemlju, a?

[Ovu poruku je menjao mondexx dana 28.01.2013. u 00:17 GMT+1]
[ mondexx @ 27.01.2013. 22:58 ] @
Citat:
Lazar-I:
Citat:

ne, ne.. u pravu je bojan.. oni sve plate.. ovi njima drzavu, ovi njima najvecu bazu u evropi i svi srecni.. tante za kukuriku.. cist racun, duga ljubav...i sta njih ima da interesuje vekovna istorija tu?
[ mondexx @ 27.01.2013. 23:09 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:
Redosled je malo drugačiji. SAD prvo odmeri gde ima nešto što njima treba

mislis, odmere da li je taj rezim u stanju da im dovuce bombe na washington, new york i to?

[Ovu poruku je menjao mondexx dana 28.01.2013. u 00:22 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 27.01.2013. 23:30 ] @
Citat:
Lazar-I:
Citat:

Plaćeni smo mi za Kosovo odavno, i to od samih Albanaca. Skoro svi Srbi koji su živeli tamo prodali su sve svoje odavno i preselili se. Ili su nam Amerikanci krivi što Albanaca sada tamo ima 95%?
[ bojan_bozovic @ 27.01.2013. 23:33 ] @
Citat:
mondexx:
ajde, bojane, posto ti sve znas, da kazes nama.. zasto amerikanci ne oslobode severnu koreju od diktatorskog rezima i demokratizuju tu zemlju, a?

[Ovu poruku je menjao mondexx dana 28.01.2013. u 00:17 GMT+1]

Severna Koreja će doći na red kad tad, ne bi SAD uopšte oklevale da ih rasture, da bombardovanjem Seula ne mogu načiniti znatnu štetu. Zato ih ostavljaju da bitišu za sada.
[ mondexx @ 27.01.2013. 23:45 ] @
Citat:
bojan_bozovic:
Ili su nam Amerikanci krivi što Albanaca sada tamo ima 95%?

ne razumes sustinu.. nije bitno da li su krivi ili nisu krivi.. to je sad druga tema, ali su krivi sto su iskoristili svoj uticaj koji imaju i demostriralali moc nad narodom koji nije u stanju da im se suprostavi.. je l' kapiras sada zasto su losi? nije, ajde sad cu opet da pokusam da ti objasnim

zamisli da je srbija velika nuklerna sila, dodje amerikanac i kaze "kosovo vise ne pripada vama i nema dalje diskusije".. ti onda kazes, budemo li culi jos jednu takvu glupost sa vase strane, racunajte da je poceo WW III..

sta mislis da li bi amerikanac nastavio svoju politiku znajuci da je ta drzava sposobna da mu dovuce bombe na sve velike gradove, a?

[ Krcun @ 27.01.2013. 23:50 ] @

Naucili su oni dobro lekciju #1 iz proteklih 70 godina - ni jednu zemlju koja ima nuklearno oruzje USofA nije pokusala da "oslobodi".

Zakljucak: Korejanci, samo vi centrifugirajte.

Citat:
bojan_bozovic: Kakve veze kriminal ima sa ovom diskusijom ...

Veza je u tome sto ti koji se toliko medjusobno ubijaju i koji zive u "slobodnom drustvu" i "civilizaciji" u kucama-bunkerima sa blindiranim vratima i prozorima, sigurnosnim sistemima, alarmima i kamerama, a u zemlji koja je leglo droge, prostitucije, kocke, mafije, trgovine belim robljem, nuklearnim otpadom, ljudskim organima ... i koji su do pre par decenija imali institute za rasnu biologiju, sada izvoze to "slobodno drustvo" i tu svoju hamburger-koka-kola "civilizaciju" po celome svetu, pa i narodu iz naslova teme cija civilizacija seze hiljadama godina unazad.
[ bojan_bozovic @ 28.01.2013. 00:17 ] @
@mondexx

A to što 2 miliona Albanaca nisu želeli da žive u Srbiji, to je bilo u redu da ih spečavamo?
U svakom slučaju, da je Srbija mogla vojno da se suprotstavi SAD, ne bi bilo bombardovanja, i ni Kosovo ne bi dobilo nezavisnost, ali glupo je razmatrati šta bi bilo kad bi bilo.

@Krcun

Ne razvijaju antibalističko oružje nizbogčega. Kada ne znam, ali doći će Severna Koreja na red. A što se kriminala tiče, posledica je velike imigracije, iako je policija u SAD veoma efikasna, a kazne su, za evropske pojmove, drakonske.
[ mondexx @ 28.01.2013. 00:50 ] @
Citat:
U svakom slučaju, da je Srbija mogla vojno da se suprotstavi SAD, ne bi bilo bombardovanja, i ni Kosovo ne bi dobilo nezavisnost

to je ono sto tebi pokusava da se objasni, a ti neces ili nisi u stanju to da prihvatis.. znaci, oni deluju samo tamo gde mogu da demostriraju svoju moc i nametnu svoju volju, znajuci da ne mogu da ih ugroze zbog toga..

je l' kapiras sada zbog cega su oni bad guys i da njih ne zanima demokratija i to da ljudi negde bolje zive, vec da sporvedu svoje geopoliticke ideje na nekoj teritoriji bez da se to narodu kome se to namece svidi ili ne..

kao kada bi ti nekom detetu uzeo lizalicu i dao je drugom detetu, a znas da ovaj ne moze da ti se suprostavi.. a kada bi morao da uzmes nesto od nekoga ko je po snazi nalik tebi i znas da moze da ti nanese stetu, ne bi se tako postavio.. ne bi ni razmisljao o tome kao sto oni ne mogu da se suprostave iranu i severnoj koreji bez da to ima daleko vece posledice po njih i ostatak sveta..
[ bojan_bozovic @ 28.01.2013. 00:54 ] @
E vidiš tu se ne slažemo, SAD su good guys, a Kim najmlađi i iranske mule su bad guys.
[ mondexx @ 28.01.2013. 01:01 ] @
da, oni su losi momci samo zbog toga sto amerikanci ne mogu da stave pod kontrolom njihovo oruzje :)
[ bojan_bozovic @ 28.01.2013. 01:11 ] @
Citat:
mondexx: da, oni su losi momci samo zbog toga sto amerikanci ne mogu da stave pod kontrolom njihovo oruzje :)

Ne. Amerikanci misliš li da kontrolišu francusko oružje? Ili ne kontrolišu? Da li kontrolišu britansko, pakistansko, izraelsko?
Radi se samo o tome da režimi u Iranu i Severnoj Koreji ne bi imali problem da upotrebe nuklearno oružje kada se ne treba upotrebiti, recimo ne radi se o samodbrani od nuklearnog napada, ili ga prodaju teroristima. To je sve.
[ mondexx @ 28.01.2013. 01:16 ] @
pa ako nekome treba da se zabrani nuklearno oruzje, onda su to upravo oni.. oni su dokazali da su spremni da ga upotrebe na civile.. mislis da ga ne bi opet upotrebili kada bi ginulo vise americkih vojnika u nekoj borbi nego sto su oni predvideli da treba da izgine?

ja ne verujem koje gluposti ti pises, jbt..
[ bojan_bozovic @ 28.01.2013. 01:25 ] @
Citat:
mondexx: pa ako nekome treba da se zabrani nuklearno oruzje, onda su to upravo oni.. oni su dokazali da su spremni da ga upotrebe na civile.. mislis da ga ne bi opet upotrebili kada bi ginulo vise americkih vojnika u nekoj borbi nego sto su oni predvideli da treba da izgine?

Ne. Japanci u drugom svetskom ratu nisu ni nakon gubitka Okinave pomišljali na predaju. Da su SAD izvršile invaziju Japana, koja je bila u pripremi (operacija "Coronet") najmanje 2 miliona ljudi bi izginulo, i to mahom Japanaca. Zato su atomske bombe bile opravdane, sačuvale su ljudske živote. Ili su trebali da pobiju deset puta više Japanaca običnim bombama i mecima, nego što ih je poginulo u Hirošimi i Nagasakiju?

Moraš da imaš u vidu i da Amerikancima nije bila poznata snaga novog oružja, pa ni to da li će uopšte raditi.

Sa druge strane, zamisli šta bi bilo da je islamska SAD pod upravom nekog ajatolaha? Ili nekog Kima?

Što se upotrebe atomskog oružja tiče, svaka će ga država koja ga poseduje upotrebiti ako je pred potpunim vojnim porazom, čak iako protivnik nuklearno oružje ne koristi. Zato je proliferacija opasna, država koja ga poseduje ne može biti razoružana ako dođe do političke nestabilnosti i neki ludaci dođu na vlast. SAD nisu same u tome.

Opet mi reci, da li bi voleo SAD kojom upravljaju iranski sveštenici ili neki diktator poput severnokorejskog? Pa za to se zalažeš!

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 28.01.2013. u 02:43 GMT+1]
[ mrkii @ 28.01.2013. 09:45 ] @
Nije direktno vezano za temu ali pokazuje kako je funkcionisala demokratija u USA 20-tih i 30-tih godina, izbori gradonacelnika, guvernera, predsednika USA, mito i korupcija .....
Siguran sam da ni danas nije drugacije, samo je lepse upakovano. Pokazuje spregu organizovanog kriminala, politicara, mocnika.

Osim toga odlicna je serija, pokazuje uspon Al Kaponea (mada ne kao glavni zaplet) i drugih poznatih likova, sa fenomenalnim glumcima i realnim osvrtom na period prohibicije i nacin zivota u tom periodu.
Svakako pogledajte:

http://www.imdb.com/title/tt0979432/?ref_=fn_al_tt_1
[ cika dacha @ 28.01.2013. 13:26 ] @
bojan_bozovic@ 50miliona gradjana usa tiranije nema zdrastveno a u Severnoj Koreji imaju svi! toliko i drzavi koja brine za svoje gradjane!
amerika je losa prema svojim gradjaninama pa sta onda da ocekujemo mi koji nismo njeni gradjani nista osim demokratskih bombi :-)
[ Miroslav Jeftić @ 28.01.2013. 13:35 ] @
Citat:
cika dacha: bojan_bozovic@ 50miliona gradjana usa tiranije nema zdrastveno a u Severnoj Koreji imaju svi! toliko i drzavi koja brine za svoje gradjane!

Država toliko brine za svoje građane da je između 300 hiljada ili čak i preko milion umrlo od gladi tokom 90-ih. Glasine o slučajevima kanibalizma takođe kruže jako često. Ali bitno da svi oni imaju zdravstveno.

[ milosmalic @ 28.01.2013. 13:35 ] @
Ni jedno ni drugo nije idealno. Moj utisak je da u Koreji vlada represija a u USA licemerje maksimalno.
[ mondexx @ 28.01.2013. 13:49 ] @
Citat:
Ne. Japanci u drugom svetskom ratu nisu ni nakon gubitka Okinave pomišljali na predaju

vidis, to je propaganda koju su amerikanci prodali svetu, a istina je sasvim drugacija.. istina je da je japan vec bio na kolenimam jer su svi veci gradovi bili poruseni, vojna industrija je bila na izdisaju i pored svega toga nisu imali hrane.. bilo je samo pitanje vremena kada ce japan proglasiti kapitulaciju i oni su to znali..

Truman vodjen svojom sujetom zbog prevelikog broja poginulih amerikanaca zeleo je da pokaze ostatku sveta na sta je amerika spremna ako neko iole pomisli da udje u sukob sa njom, te je iskoristio "projekat menhetn" iako on nije bio namenjen japancima, vec nemcima, ali je nemacka kapitulirala pre nego je atomska bomba zavrsena, pa je Truman iskoristio priliku jer su bili u direktnom sukobu sa japancima, iako su znali (bar u teoriji) kakve su posledice radijacije.. po mom misljenju je to najveci teroristicki cin nad nekim civilima u ljudskoj istoriji..
[ bojan_bozovic @ 28.01.2013. 14:26 ] @
Citat:
mondexx: vidis, to je propaganda koju su amerikanci prodali svetu, a istina je sasvim drugacija.. istina je da je japan vec bio na kolenimam jer su svi veci gradovi bili poruseni, vojna industrija je bila na izdisaju i pored svega toga nisu imali hrane.. bilo je samo pitanje vremena kada ce japan proglasiti kapitulaciju i oni su to znali..

Truman vodjen svojom sujetom zbog prevelikog broja poginulih amerikanaca zeleo je da pokaze ostatku sveta na sta je amerika spremna ako neko iole pomisli da udje u sukob sa njom, te je iskoristio "projekat menhetn" iako on nije bio namenjen japancima, vec nemcima, ali je nemacka kapitulirala pre nego je atomska bomba zavrsena, pa je Truman iskoristio priliku jer su bili u direktnom sukobu sa japancima, iako su znali (bar u teoriji) kakve su posledice radijacije.. po mom misljenju je to najveci teroristicki cin nad nekim civilima u ljudskoj istoriji..

Ma nemoj? Sa 4 miliona vojnika u Kini? Zašto se nisu predali kad je najveći deo njihove flote uništen 1944. kod zaliva Lejte? Već tada je borba bila uzaludna, s obzirom da eventualnu blokadu Japana ne bi mogli probiti u direktnoj borbi sa američkom mornaricom? Baš je sve tako kako si napisao, nego šta!

Dalje, čak i nakon prve bombe bačene na Hirošimu Japan nije bio spreman na predaju (japanski diplomata nije uopšte nagovestio moguću predaju), pa su zato morali da bace još jednu na Nagasaki.

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 28.01.2013. u 15:36 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 28.01.2013. 14:29 ] @
Citat:
cika dacha:
bojan_bozovic@ 50miliona gradjana usa tiranije nema zdrastveno a u Severnoj Koreji imaju svi! toliko i drzavi koja brine za svoje gradjane!
amerika je losa prema svojim gradjaninama pa sta onda da ocekujemo mi koji nismo njeni gradjani nista osim demokratskih bombi :-)

Da ali zato umiru od gladi. I imaju li uopšte dovoljno opreme i lekova? Imaš i u Africi zdravstveno, no to ne znači da lekar nije 200km udaljen od tvoje kolibe.
[ Devanagari @ 28.01.2013. 15:05 ] @
Citat:
Lazar-I:
Citat:
Devanagari: Mislim, stvarno, vojska i obavestajne sluzbe - magicna formula za vladanje svetom…

Nedostaje samo još jedna stvar, a to je kontrola mišljenja ljudi putem medija.

Evo opet, odgovaras i ponavljas istu gresku - ukoliko je kontrola misljenja ljudi poput medija .magicna formula za svetskom dominacijom, kako to da je sam USA u stanju da kontrolise misljenje putem medija? Pazi sto je jednostavno, uradis sa svojim medijima isto ono sto su uradili Amerikanci i pad - koliko sutra vladas u pola sveta. Kako se niko drugi nije toga setio?

Jos jednom, takav nacin razmisljanja potice iskljucivo od nasledja totalitarne sredine u kojoj je upravo kontrola misljenja, tj. formalno obznanjivanje zvanicne istine, putem medija bila visedecenijska praksa. I onda se to nakaradno misljenje prosto ekstrapolira na citavu planetu.
[ Burek sa mesom @ 28.01.2013. 15:33 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Ma nemoj? Sa 4 miliona vojnika u Kini? Zašto se nisu predali kad je najveći deo njihove flote uništen 1944. kod zaliva Lejte? Već tada je borba bila uzaludna, s obzirom da eventualnu blokadu Japana ne bi mogli probiti u direktnoj borbi sa američkom mornaricom? Baš je sve tako kako si napisao, nego šta!

Dalje, čak i nakon prve bombe bačene na Hirošimu Japan nije bio spreman na predaju (japanski diplomata nije uopšte nagovestio moguću predaju), pa su zato morali da bace još jednu na Nagasaki.

Nisu se oni predali zbog te dve bombe, vec zbog rata sa CCCPom i mogucom ruskom invazijom na Japan. Za par dana im je CCCP razbucao elitnu Kvantunsku armiju od 600.000 ljudi i nastavio ka Japanu, osvajajuci Kurilska ostrva i spremajuci se za Hokaido.
[ bojan_bozovic @ 28.01.2013. 15:48 ] @
Citat:
Burek sa mesom: Nisu se oni predali zbog te dve bombe, vec zbog rata sa CCCPom i mogucom ruskom invazijom na Japan. Za par dana im je CCCP razbucao elitnu Kvantunsku armiju od 600.000 ljudi i nastavio ka Japanu, osvajajuci Kurilska ostrva i spremajuci se za Hokaido.

Ma da! A vojnici bi prešli Japansko more na splavovima!

(Rusi nisu imali kapacitet da izvedu nešto poput Normandije, ni 1945. ni mnogo kasnije. Čak štaviše, invazija na Normandiju, baš kao i planirana invazija Japana, uključivale su znatne snage Britanskog Komonvelta, nisu ni Amerikanci sami to radili).
[ Burek sa mesom @ 28.01.2013. 16:05 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Ma da! A vojnici bi prešli Japansko more na splavovima! :)

(Rusi nisu imali kapacitet da izvedu nešto poput Normandije, ni 1945. ni mnogo kasnije. Čak štaviše, invazija na Normandiju, baš kao i planirana invazija Japana, uključivale su znatne snage Britanskog Komonvelta, nisu ni Amerikanci sami to radili).

Dakle, ti stvarno ne znas nista. Ni gde se nalaze Kurilska ostrva, ni Sahalin...Ni o Sovjetsko-Japanskom ratu '45. Nemas pojma. Jedino sto znas je da piskaras USA, USA...

Malo citanja ti ne bi skodilo. Manje bi se brukao. ;)
[ bojan_bozovic @ 28.01.2013. 16:46 ] @
Citat:
Burek sa mesom: Dakle, ti stvarno ne znas nista. Ni gde se nalaze Kurilska ostrva, ni Sahalin...Ni o Sovjetsko-Japanskom ratu '45. Nemas pojma. Jedino sto znas je da piskaras USA, USA...

Malo citanja ti ne bi skodilo. Manje bi se brukao. ;)

Da li ti znaš da je Hokaido bio beznačajan i da glavne japanske snage, na Honšuu Rusi nikako ne bi mogli da savladaju? Ti se brukaš ovde, ne ja.
Molim te, objasni bi čime su Rusi mogli 1945. da podržavaju logistiku za vojsku od bar dva miliona vojnika preko Japanskog mora?
[ cika dacha @ 28.01.2013. 17:09 ] @
bojan_bozovic@ ovde se samo ti brukas!
[ Lazar-I @ 28.01.2013. 18:29 ] @
Citat:
Devanagari: Pazi sto je jednostavno, uradis sa svojim medijima isto ono sto su uradili Amerikanci i pad - koliko sutra vladas u pola sveta. Kako se niko drugi nije toga setio?

Vlasti serviraju raznorazne gluposti svojim podanicima i neprijateljima od kad je sveta(još od pre piramida do komunizma i demokratije), a ti se još uvek pitaš kako se niko toga nije setio! To je konstantna borba u kojoj se smenjuju pobednici, jedino što se ne menja su ljudi koji se primaju na to.

A ovo, vidiš pa uradiš isto je totalna glupost. Ako je tako jednostavno, zašto ti ne bi na sledećim izborima u Srbiji osvojio vlast? Napravi istu kampanju kao oni koji su trenutno na vlasti i to je to.
[ Krcun @ 28.01.2013. 18:37 ] @

Citat:
bojan_bozovic: Samo pazi, SAD takođe i plate to što "uzimaju" i ne primoravaju te da baš njima prodaš, za razliku od onoga što je radio na primer bivši SSSR, tako da "malkice" nisi u pravu...

Da, na jucerasnji dan su oslobodili Ausvic, a za pet dana je 70-godisnjica njihove istorijske pobede kod Staljingrada.
Ceh su platili u tom ratu, oslobadjajuci svet od fasizma, sa 27 miliona zivota.
[ Devanagari @ 28.01.2013. 18:51 ] @
Citat:
Lazar-I:
Citat:
Devanagari: Pazi sto je jednostavno, uradis sa svojim medijima isto ono sto su uradili Amerikanci i pad - koliko sutra vladas u pola sveta. Kako se niko drugi nije toga setio?

Vlasti serviraju raznorazne gluposti svojim podanicima i neprijateljima od kad je sveta(još od pre piramida do komunizma i demokratije), a ti se još uvek pitaš kako se niko toga nije setio! To je konstantna borba u kojoj se smenjuju pobednici, jedino što se ne menja su ljudi koji se primaju na to.

A ovo, vidiš pa uradiš isto je totalna glupost. Ako je tako jednostavno, zašto ti ne bi na sledećim izborima u Srbiji osvojio vlast? Napravi istu kampanju kao oni koji su trenutno na vlasti i to je to.

Hajde se samo malo skoncentrisi. Teorija je dakle da Amerikanci vladaju svetom tako sto ispiraju ljudima glave putem medija. Prvo je bilo vojska i CIA snajka CIA, pa na pitanje gde su tu ostali nema odgovora nego op cvrc preslo se na medije. Tj. sada je taj magicni stap formiranje misljenja putem medija. Pitanje i dalje stoji - gde su tu ostali? Zasto bas samo USA radi i niko drugi. Je l' ne umeju? Nisu toliko zlobni? Ne dolaze na [ES] pa ne znaju da je to fora? Ili je jednostavno rec o predskolskim pojednostavljenjima jako komplikovanih procesa…?
[ Lazar-I @ 28.01.2013. 18:56 ] @
Citat:
Zasto bas samo USA radi i niko drugi. Je l' ne umeju?

Rade svi u određenoj meri. Takođe, svi se i primaju na gluposti u određenoj meri. Ti se primaš mnooogo!
[ bojan_bozovic @ 28.01.2013. 19:49 ] @
Citat:
cika dacha:
bojan_bozovic@ ovde se samo ti brukas!

Jok. Ameri i Britanci su spremali samo pešadiju bar godinu dana za D-Day (od 1943), međutim da nije bilo Hitlerove gluposti (koji je najveći deo trupa u Francuskoj stavio pod svoju ličnu komandu, tako da nisu upotrebljene na vreme) i da su Nemci imali još pet divizija u Francuskoj na sam D-Day možda bi obrali bostan!
Ajde, reci mi, čime bi Rusi mogli da se suprotstave japanskim podmornicama (koje su bile vrlo savremene), da im ne potope teretne brodove za logistiku? Mnogo nakon drugog sv. rata rusko protivpodmorničko oružje je bilo manjkavo, a o nedostatku praktičnog iskustva u protivpodmorničkom ratu da ne govorim.

Amerikanci bi izvršili invaziju na Honšu 1946. Rusi, ne pre 1947-1948 ni teoretski.
[ Krcun @ 28.01.2013. 20:38 ] @
Citat:
Devanagari: Hajde se samo malo skoncentrisi. Teorija je dakle da Amerikanci vladaju svetom tako sto ispiraju ljudima glave putem medija. Prvo je bilo vojska i CIA snajka CIA, pa na pitanje gde su tu ostali nema odgovora nego op cvrc preslo se na medije. Tj. sada je taj magicni stap formiranje misljenja putem medija. Pitanje i dalje stoji - gde su tu ostali? Zasto bas samo USA radi i niko drugi. Je l' ne umeju? Nisu toliko zlobni? Ne dolaze na [ES] pa ne znaju da je to fora? Ili je jednostavno rec o predskolskim pojednostavljenjima jako komplikovanih procesa…?

Pa eto ES ti je dobar primer ... ako nisu domaci, 99,9% linkova ka "referencama" i "izvorima" su anglosaksonski.

Ako je tema o istoriji, onda su linkovi ka "izvorima", kojima se potvrdjuje 'istina", anglosaksonski.
Ako je tema neka licnost, onda link vodi na anglosaksonsku wikipediju.
Ako je tema o nekoj hrani ili, sta znam, leku, onda je "referenca" o npr. stetnosti na linku ka anglosaksonskom naucnom dokazu.
Ako je tema o Hezbollahu, onda je dokaz da su oni teroristi anglosaksonski, jer ih vise niko na svetu (osim jos valjda samo Izraela) ne smatra za teroriste.
Ako je tema o SEKI, onda su uzrok SEKE americke nindze koje su digle kredite za kuce, pa sad ne mogu da ih vracaju, jer to tako pise na anglosaksonskom sajtu.
Ako preporucujes neki film za gledanje, onda je to uglavnom anglosaksonski film.
Ako hoces da budes baja na forumu, onda u svaku recenicu ili dve ubacis po neku englesku rec.
Itd.

Anglosaksonci su zavrsili taj pos'o jos mnogo ranije nego sto smo se mi i rodili ... i ne moraju vise nista da rade. Mi sad sami dolazimo po dozu mozgovskog ispiraca.
[ milosmalic @ 28.01.2013. 20:44 ] @
Citat:
Anglosaksonci su zavrsili taj pos'o jos mnogo ranije nego sto smo se mi i rodili ... i ne moraju vise nista da rade. Mi sad sami dolazimo po dozu mozgovskog ispiraca.

To! Gle slažem se sa partizanom :-)
[ Burek sa mesom @ 28.01.2013. 21:12 ] @
Citat:

Da. Pogledaj za pocetak kartu, pa vidi udaljenost (blizinu) Sahalina i Kurilskih ostrva od japanskih ostrva. Onda procitaj sta kaze Tsuyoshi Hasegawa, evo samo zakljucka -

"6. Conclusions

The argument presented by Asada and Frank that the atomic bombs rather than Soviet entry into the war had a more decisive effect on Japan’s decision to surrender cannot be supported. The Hiroshima bomb, although it heightened the sense of urgency to seek the termination of the war, did not prompt the Japanese government to take any immediate action that repudiated the previous policy of seeking Moscow’s mediation. Contrary to the contention advanced by Asada and Frank, there is no evidence to show that the Hiroshima bomb led either Togo or the emperor to accept the Potsdam terms. On the contrary, Togo’s urgent telegram to Sato on August 7 indicates that, despite the Hiroshima bomb, they continued to stay the previous course. The effect of the Nagasaki bomb was negligible. It did not change the political alignment one way or the other. Even Anami’s fantastic suggestion that the United States had more than 100 atomic bombs and planned to bomb Tokyo next did not change the opinions of either the peace party or the war party at all.

Rather, what decisively changed the views of the Japanese ruling elite was the Soviet entry into the war. It catapulted the Japanese government into taking immediate action. For the first time, it forced the government squarely to confront the issue of whether it should accept the Potsdam terms. In the tortuous discussions from August 9 through August 14, the peace party, motivated by a profound sense of betrayal, fear of Soviet influence on occupation policy, and above all by a desperate desire to preserve the imperial house, finally staged a conspiracy to impose the “emperor’s sacred decision” and accept the Potsdam terms, believing that under the circumstances surrendering to the United States would best assure the preservation of the imperial house and save the emperor.

This is, of course, not to deny completely the effect of the atomic bomb on Japan’s policymakers. It certainly injected a sense of urgency in finding an acceptable end to the war. Kido stated that while the peace party and the war party had previously been equally balanced in the scale, the atomic bomb helped to tip the balance in favor of the peace party.[100] It would be more accurate to say that the Soviet entry into the war, adding to that tipped scale, then completely toppled the scale itself."

http://www.japanfocus.org/-Tsuyoshi-Hasegawa/2501

Usput, vidi sa koje strane su japanci ocekivali invaziju, da li sa Pacifika ili sa kopna i da li ih je napad CCCPa zatekao potpuno nespremne!?

A za kraj, u vezi "vrlo savremenih" japanskih podmornica si sasvim u pravu. "Uspesno" su onemogucili amerikance i njihova iskrcavanja na Okinavu, Ivo Dzimu...Uh, ne, podmornice su se svrckale na drugoj strani, cekali su Ruse. :D

Usput, amerikanci su majstori propagande i izvrtanja cinjenica. Npr. "Colonel Toon" iz Vijetnamskog rata -

http://21stcenturysocialism.co...in_imperialist_wars_02042.html

Ili cuvena Sadamova "oruzja za masovno unistenje"... I uvek ce neko da nesedne na te price. Ajd' u redu, nisu svi isti, ali propagirati nesto netacno...Bez veze.
[ biciklista @ 28.01.2013. 23:15 ] @
Citat:
bojan_bozovic:
Citat:
cika dacha:

Da ali zato umiru od gladi. I imaju li uopšte dovoljno opreme i lekova? Imaš i u Africi zdravstveno, no to ne znači da lekar nije 200km udaljen od tvoje kolibe.

Diskusija je vec prilicno otisla u off, a ja cu sada verovatno dodatno tome doprineti. Ne bih da pogadjam kako je u Severnoj Koreji, ali bih anglofile da pitam za Kubu. Komunizam, Kastro, izolacija, siromastvo i ostale gluposti, evo da se slozimo oko svega, ali zdravstvena zastita je jedna od najboljih u svetu - to je lako proverljiva cinjenica.
[ biciklista @ 28.01.2013. 23:16 ] @
Citat:
bojan_bozovic:
Citat:
cika dacha:

Diskusija je vec prilicno otisla u off, a ja cu sada verovatno dodatno tome doprineti. Ne bih da pogadjam kako je u Severnoj Koreji, ali bih anglofile da pitam za Kubu. Komunizam, Kastro, izolacija, siromastvo i ostale gluposti, evo da se slozimo oko svega, ali zdravstvena zastita je jedna od najboljih u svetu - to je lako proverljiva cinjenica.
[ Devanagari @ 29.01.2013. 07:30 ] @
Citat:
Krcun:Anglosaksonci su zavrsili taj pos'o jos mnogo ranije nego sto smo se mi i rodili ... i ne moraju vise nista da rade. Mi sad sami dolazimo po dozu mozgovskog ispiraca.

Postavljam ponovo isto pitanje…

Vise nije ni smesno.
[ Pirossi @ 29.01.2013. 08:44 ] @
anglosaksonci su jedna amorfna masa koja samo želi da vlada i nametne svoj jezik i kulturu.
nose šešire i češljaju se na levu stranu. listom.
[ Marko83 @ 29.01.2013. 09:41 ] @
^^
Nisi sacuvao spomenik a upozorio sam te da ga pazis...
[ Ivan Dimkovic @ 29.01.2013. 11:49 ] @
A sada on-topic:

Od danas, mozete uzivati u boljim mapama Severne Koreje zahvaljujuci zlatnom sponzoru, Google-u :-)

http://www.theregister.co.uk/2013/01/29/google_north_korea_maps/

Citat:

Google fills in the blanks on North Korea map data

Google has announced comprehensive new mapping data on North Korea, enlisting a team of citizen cartographers to chart the country's gulags, nuclear facilities and golf courses.

Hahaha, "team of citizen cartographers" - to su verovatno Oompa Loompas iz fabrike cokolade :-)))

Plus - bonus, imate pristup review-ima gulaga. Ekskluzivno preko Google Maps! Ako planirate da se check-inujete u neki od ekskluzivnih gulaga iz Kimove fransize - obavezno proverite review-e!

https://plus.google.com/102975085325512962183/about?hl=en

Izgleda je Eric nosio one Google naocare dok je razgledao turisticke znamenitosti Severne Koreje. Cak je i gulage stigao da obidje :-)

Next - Google Street View experience kroz Kimovu palatu. Setajte se kroz palatu kao pro... pardon, kao kralj!
[ milivoje t @ 29.01.2013. 12:10 ] @
steta sto nemamo prilike da vidimo taj street view :).

Severna Koreja je najavila neke nuklearne probe. povodom istih ove nedelje su bili vrlo zastupljeni u srpskim i zapadnim medijima.
gulazi na gugl mapama, kanibalizam, prozdiranje rodjene dece i otkrice bivseg ambasadora UK u Pjongjangu da korejcima vise trebaju dvd-ovi sa zapadnim filmovima i serijama nego lekovi i hrana, ipak su oni samo severni deo gangnam stajl nacije :)...

Citat:
http://www.independent.co.uk/n...esperate-measures-8468781.html

"While his wife was away on business he killed his eldest daughter and, because his son saw what he had done, he killed his son as well. When the wife came home, he offered her food, saying: 'We have meat.'

"But his wife, suspicious, notified the Ministry of Public Security, which led to the discovery of part of their children's bodies under the eaves."

Jiro Ishimaru, from Asia Press said: 'Particularly shocking were the numerous testimonies that hit us about cannibalism.'

Another of the citizen journalists, Gu Gwang-ho, said: "There was an incident when a man was arrested for digging up the grave of his grandchild and eating the remains."

[ cika dacha @ 29.01.2013. 12:43 ] @
http://www.b92.net/zivot/pop.p...01&dd=27&nav_id=681299
pokazati nekom ovu sliku bez teksta osoba koja gleda bih videla velike zgrade modernog dizajna na sirokim bulevarima koji imaju i el.mrezu za trole itd! za sve to sto postoji na slici treba skolovani kadar da smisli i uz pomoc strucne mase sprovesti u delo! znaci em su vredni pametni em imaju tehnologiju za ovakve gradjevinske poduhvate! pa onda neko tu zivi tj znaci vlasnik stana uziva u tim dostignucima njegovog naroda!

http://newshour.s3.amazonaws.c...apers_blog_main_horizontal.jpg
a ovaj objekat je ludilo> http://25.media.tumblr.com/tumblr_ln7x7cSmOl1qztq6to1_1280.jpg

samo se setite kako su pisali o nama 90-tih godina i 98 na 99 da ne spominjem...

VIVA NORTH KOREA :-) usa-unlike
[ Pirossi @ 29.01.2013. 13:04 ] @
Citat:
Marko83:
^^
Nisi sacuvao spomenik a upozorio sam te da ga pazis...

ima ih još petnaestak.
dođi da rušiš.
[ Sceka @ 29.01.2013. 13:24 ] @
Citat:
cika dachahttp://www.b92.net/zivot/pop.p...01&dd=27&nav_id=681299
pokazati nekom ovu sliku bez teksta osoba koja gleda bih videla velike zgrade modernog dizajna na sirokim bulevarima koji imaju i el.mrezu za trole itd! za sve to sto postoji na slici treba skolovani kadar da smisli i uz pomoc strucne mase sprovesti u delo! znaci em su vredni pametni em imaju tehnologiju za ovakve gradjevinske poduhvate! pa onda neko tu zivi tj znaci vlasnik stana uziva u tim dostignucima njegovog naroda!
...

Na ovoj slici je vrlo uocljivo ono sto je u prvom planu, logicno, a to je bilbord sa tekstom "...borba nas je odrzala, njojzi hvala.." i odgovarajucim motivom. Dalje u tekstu sa tog linka samo jedna sitnica:
Citat:
Večeri su se uglavnom sastojale iz priče sa ostalim ukućanima i gledanja televizije. Ponekada bi čak bio i film na programu.

Znam da deluje kao izvadjeno iz kontexta ali nije, poentira na pravi nacin.

Pozdrav!
[ timotic @ 29.01.2013. 13:55 ] @
Citat:
biciklista: Diskusija je vec prilicno otisla u off, a ja cu sada verovatno dodatno tome doprineti. Ne bih da pogadjam kako je u Severnoj Koreji, ali bih anglofile da pitam za Kubu. Komunizam, Kastro, izolacija, siromastvo i ostale gluposti, evo da se slozimo oko svega, ali zdravstvena zastita je jedna od najboljih u svetu - to je lako proverljiva cinjenica.

Mozda svi imaju "besplatno" zdravstveno osiguranje, ali kakav je nivo usluge?

Lijeciti te pijavicama i skorpijama mogu i ja.
[ Shomi Li Jones @ 29.01.2013. 14:53 ] @
Meni se čini da bi ste se svi vi sasvim lepo snašli i u Americi i u Severnoj Koreji pošto se sa ove diskusije vidi koliko uživate i koliko vam je potrebno da svet bude crno-beo.

Svi znamo koje su loše stvari koje Amerika radi ali je jasno da se oni trude da materijalno zlo izvoze a ne dele po sopstvenom narodu, tu šire samo glupost.
Ljudi iz SK su ti koji treba da odluče kako im je, a ne da im neki Ameri sole pamet. Kada bude neizdrživo biće rata u kome velikom vođi ništa ne vrede nuklearke, i tu ne treba niko da se meša. Njihova država, njihova stvar. To što ste vi navikla na ovako ne znači da je tim ljudima onako previše loše. Tamo je tako i kome je se ne sviđa šta ima da ide tamo.
S druge strane reći živela SK je malo retardirano jer bez obzira na količinu propagande jasno je da su zatvoreni i da žive na način koji bi za nas bio i težak i besmislen.

Meni samo nije jasno zašto se vi ponašate kao da je pred vama/Srbijom izbor da li ćete postati Ameri ili Severnokorejci pa je sad potrebno uzdizati jednu državu a napadati drugu.
[ Java Beograd @ 29.01.2013. 15:15 ] @
Citat:
timotic:Mozda svi imaju "besplatno" zdravstveno osiguranje, ali kakav je nivo usluge?
Lijeciti te pijavicama i skorpijama mogu i ja.

Ovde ipak postoje konkretni podaci. Jedan od njih je i lista smrtnosti novorođenčadi. Pogledaj gde je USA, na primer, a gde je Kuba.
[ Krcun @ 29.01.2013. 15:58 ] @

Citat:
Miroslav Jeftić: Država toliko brine za svoje građane da je između 300 hiljada ili čak i preko milion umrlo od gladi tokom 90-ih.

Ja kad odem na pijacu da kupim 2 kile krompira uzmem kesu (ili prodavac, svejedno), ubacim unutra krompir i onda kesu stavimo na vagu ... i tu uvek bude oko 2 kile, eventualno +/- jedan krompiric. Uglavnom, nikada se ne desi da bude 500 gr. ili 6 kila, a ni prodavac ni ja nismo strucnjaci za nuklearnu matematiku i fiziku.

Kad anglosaksonski strucnjak procenjuje razne "zrtve komunistickog terora", onda je 200 ... 300 ... 1.000 ... 5.000% nivo statisticke greske.
Po jednom relevantnom i kredibilnom "izvoru" Staljin pobio 2 miliona Rusa, a po drugom 120 miliona.
100 miliona ljudi gore-dole je "sta zna cigino dete sta je 500 kila'.

Precizni su jedino kad se od gladi umire po zapadnoj Evropi i Americi, tada je broj umrlih nula miliona - niko nije umro zato sto nije imao sta da jede, vec su ih napale bakterije spanske groznice.

[ Miroslav Jeftić @ 29.01.2013. 16:26 ] @
Citat:
Krcun:Kad anglosaksonski strucnjak procenjuje razne "zrtve komunistickog terora", onda je 200 ... 300 ... 1.000 ... 5.000% nivo statisticke greske.
Po jednom relevantnom i kredibilnom "izvoru" Staljin pobio 2 miliona Rusa, a po drugom 120 miliona.
100 miliona ljudi gore-dole je "sta zna cigino dete sta je 500 kila'.

Precizni su jedino kad se od gladi umire po zapadnoj Evropi i Americi, tada je broj umrlih nula miliona - niko nije umro zato sto nije imao sta da jede, vec su ih napale bakterije spanske groznice.

Koješta. Procenjuje se zato što apsolutno niko nema tamo pristup da utvrdi šta se zaista desilo. 300,000 je zvanični režimski podatak, a kad režim saopšti tako nešto, onda nije čudo što mnogi veruju da je realna situacija deset puta gora. Uostalom i 300 hiljada je previše. A vidim da će do kraja biti da Staljin nije ubio nijednog Rusa, sve su to prljave imperijalističko-kapitalističke laži, što kažu u Alan Fordu.
[ deki77 @ 29.01.2013. 17:16 ] @
jedno beznacajno recno ostrvo..na tromedji
42.422166, 130.635261 googlemaps
[ milivoje t @ 29.01.2013. 17:22 ] @
@shomi

nema tu sta da se cudis ljudi puse marketinsku pricu, taj sistem odlicno radi. bez obzira kom taboru pripadaju.
a onda na internetu, gde su inhibicije najmanje, lavovski brane svoju verziju virtuelne realnosti.

i to je ljudski.
ali nemoj ocekivati da ce neko tek tako odustati od svog stava, pogotovo na forumu posle obicnog dijaloga...

secam se jakog popularnog bloga jednog srbina koji je posle americke invazije otisao u bagdad da radi kao humanitarac ili tako nesto.
vremenom on svoj optimizam i veru da nesto moze da uradi menja sumornim zapisima krvavog gradjanskog rata i zemlje bez perspektive...
u jednoj od beleski predstavlja svog prijatelja amera, jako dobrog coveka humanitarca, koji zaista veruje u deda mraza tj. da amerika siri mir po svetu.
amer skapira u kakav je pakao stigao, cak odlucuje da se na papiru venca sa mladom iracankom samo da bi je spasao od podviljalih hordi islamskih fundamentalista.
obzirom da je ona iz sekularne porodice i pise joj se crno. za takv svoj potez je imao podrsku svoje zene ili devojke...
nazalost islamski extremisti ubijaju tu devojku, cini mi se i amera.

ova nasa salonska diskusija u kojoj se ostro teoretise i diskutuje, je samo diskusija, u stvarnosti su diskutanti drugaciji ljudi...

...

globalna selendra je svakog dana sve manja i manja. kada independent objavi ono sto sam gore citirao, nije potrebno ni dva sata da najcitaniji hrvatski, francuski, srpski(..) sajt obajave istu bljuvotinu, uz blagoslov gugl translejta. pa je naslov u blicu: Šokantne vesti iz Severne Koreje: Gladni roditelji jedu svoju decu. tako se to radi.

ipak ne mogu da zaboravim nas zivot pod sankcijama, za samo godinu dve prosecan zivot je sa evropskog standarda skliznuo u sirotinju i bedu. ja se secam da sam iskljucio frizider iz struje, kao i mnogi u zgradi. nije bilo potrebe da radi jer je retko bilo hrane kojoj treba hladjenje+zbog cestih restrikcija bi crkao motor. hrana bi se inace hladila zimskim vazduhom na terasi. mesio se i pekao hleb. a vecina je zimi grejala samo jednu sobu u stanu. pire iz kesice, mleko u prahu, na crno kupljene konzerve pastete.

mi smo bili manje od 10 godina pod sankcijama, a ovi korejanci su pod sankcijama decenijama, kako li je tek njima. ne mogu da se ne saosecam i da budem ravnodusan na njihovu patnju. ne mogu da budem ravnosusan na varvarski sistem sankcija koji iskljucivo kaznjava obican narod. nisam ravnodusan ni na unutrasnji zid sankcija jer ima isti efekat.

u tako ozbiljnoj prici, veliki biznisi traze nacin da ucare koji jeftin $ u svoje debele guzice. pa tako i ovaj direktor gugla pompezno izbacuje gugl mape SK uz pomoc "gradjana kartografa", sto rece verovatno mape crtaju umpa lumpasi. isti ce da ih koriste.

koliko je urnebesna ta marketinska kampanja gugla saznate kada odete na skijanje na Jahorinu. uljucite gugl mape i vidite da glavni grad jedne evropske drzave ne postoji na gugl mapama. a oko vas su sve strani turisti. dok je guglov umpa lumpa vredno napravio mapu pjongjanga, za koga ? ...

[ mondexx @ 29.01.2013. 18:13 ] @
slazem se sa ovim sto je milivoje napisao, samo mislim da je istina jos gora.. amerika vodi propagandni rat sa vrhovnim vodjom severne koreje, tako sto plasira price o okrutnosti tog rezima kako izgladnjuje svoj narod pa ovi mora da jedu svoju decu, te im amerika uz pomoc svog uticaja koji ima na svet kroz UN uvede sankcije i tako ih izoluje od celog sveta i jos vise natera taj narod da pati kao da im nije dosta terora od strane svog rezima.. a sve to da bi se stavilo pod kontrolom njihovo nuklearno oruzje..

toliko o dusebriznicima koji ne mogu nocima da spavaju jer korejanci gladuju..

ako nekom stvarno hoces da pomognes, ne nateras ga da jos vise pati jer to nije u tvom interesu..
[ Devanagari @ 29.01.2013. 18:18 ] @
Citat:
milivoje t:secam se jakog popularnog bloga jednog srbina koji je posle americke invazije otisao u bagdad da radi kao humanitarac ili tako nesto.
vremenom on svoj optimizam i veru da nesto moze da uradi menja sumornim zapisima krvavog gradjanskog rata i zemlje bez perspektive...
u jednoj od beleski predstavlja svog prijatelja amera, jako dobrog coveka humanitarca, koji zaista veruje u deda mraza tj. da amerika siri mir po svetu.
amer skapira u kakav je pakao stigao, cak odlucuje da se na papiru venca sa mladom iracankom samo da bi je spasao od podviljalih hordi islamskih fundamentalista.
obzirom da je ona iz sekularne porodice i pise joj se crno. za takv svoj potez je imao podrsku svoje zene ili devojke...
nazalost islamski extremisti ubijaju tu devojku, cini mi se i amera.

http://slobs.blog.hr/
[ Krcun @ 29.01.2013. 18:36 ] @

Citat:
Miroslav Jeftić: 300,000 je zvanični režimski podatak, a kad režim saopšti tako nešto ...

Pre bih poverovao da ih je od gladi poumiralo 300 miliona, sa sve u paketu da se Kubanci lece pijavicama, nego da je severnokorejanski rezim zvanicno priznao bilo koji broj ljudi umrlih od gladi.

Citat:
Miroslav Jeftić: A vidim da će do kraja biti da Staljin nije ubio nijednog Rusa, sve su to prljave imperijalističko-kapitalističke laži, što kažu u Alan Fordu.

Jefticu, podaci o demografiji su javni i lako dostupni. Za minut guglanja ...

http://ru.wikipedia.org/wiki/%....D0.BD.D0.BE.D1.81.D1.82.D1.8C

Demografija Sovjetskog Saveza:

Normalan, prirodan, stabilan i konstantan rast populacije, osim u sledecim periodima:

1) WW1, odmah zatim revolucija i gradjanski rat i odmah iza toga vojna intervencija 10-ak zapadnih demokratija.

2) WW2 i 25-27 miliona zrtava.

3) I na kraju, u gornjem desnom cosku, uvodjenje demokratije i slobodnog trzista.

Postujuci forumsku tradiciju, a i radi drugacijeg, tabelarnog, prikaza ... sve isto, samo na anglosaksonskoj wikipediji:

http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_the_Soviet_Union

Dakle, nikako nije moguce objasniti demografiju, ako je bilo 20 ... 40 ... 70 ... 120 miliona "staljinovih zrtava u gulazima".

Zakljucak:

Bas to sto si napisao - prljava imperijalisticko-kapitalisticka laz.

[ Igor Gajic @ 29.01.2013. 18:54 ] @
Citat:

amerika vodi propagandni rat sa vrhovnim vodjom severne koreje

Skoro... Kad se igraju slonovi, trava strada.

U pitanju je pritisak na Kinu. Napad na Kinu sa svih strana. U Juznokineskom moru(ostrva Senkaku), pritisak u Burmi, re-kolonizacija Afrike, S. Koreja,...

Zapad zna da ima 5-10 godina da spreci Kinu u dostizanju statusa prvorazredne sile. Svaka sila zahteva resurse. Potrebno ih je usmeriti na "pravu" stranu.
[ Miroslav Jeftić @ 29.01.2013. 19:35 ] @
Citat:
Krcun: Pre bih poverovao da ih je od gladi poumiralo 300 miliona, sa sve u paketu da se Kubanci lece pijavicama, nego da je severnokorejanski rezim zvanicno priznao bilo koji broj ljudi umrlih od gladi.

Vidi, u čega ti veruješ je totalno nebitno, možeš da veruješ u Deda Mraza i ja apsolutno nemam nikakav način da ti dokažem da Deda Mraz ne sedi u nekoj kućici na Severnom polu, tako da ono, slobodno nastavi. Isto tako možeš i da veruješ da je Staljinova vlada beležila u papirima svakog ko je nastradao i da niko nije nestao kao npr. ovaj dole:

Ali čak i sa tih podataka sa Vikipedije lako se primećuje nagli rast populacije odmah nakon Staljinove smrti, daleko veći rast populacije u periodu posle 1952, mora da je slučajnost
[ Krcun @ 29.01.2013. 23:45 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Vidi, u čega ti veruješ je totalno nebitno, možeš da veruješ u Deda Mraza i ja apsolutno nemam nikakav način da ti dokažem da Deda Mraz ne sedi u nekoj kućici na Severnom polu, tako da ono, slobodno nastavi. :)

A ti napisi gde si to procitao ... Cuo? ... Kada? ... Jos neki detalj? ... Ko je to objavio? ... Kada je to severnokorejski rezim priznao? ... Ko iz tog rezima? ... Kojom prilikom? ... Ko je bio prisutan? ... Gde se to dogodilo? ... Neki datum? ... Neko ime? ... Link? ... Izvor? ... Referenca? ... Bilo sta? ... Bilo kakav trag?

Ovako sa deda mrazevima i irvasima izgledas jos neozbiljnije.

Citat:
Miroslav Jeftić: Isto tako možeš i da veruješ da je Staljinova vlada beležila u papirima svakog ko je nastradao i da niko nije nestao kao npr. ovaj dole:

Taj dole ti je Nikolaj Jezov, sef NKVD-a tokom druge polovine 30-ih.
Ponekad vlast udari ljudima u glavu, pa se i ovaj bio tako malo previse zaneo i poceo stihijski da proganja, smenjuje, hapsi ... potpuno nevine ljude iz rukovodstva drzave i partije.
Drug Koba je brzo reagovao, postupivsi sasvim ispravno - Jezov je izveden pred sud, gde mu se posteno sudilo i osudjen je na smrt.

Citat:
Miroslav Jeftić: Ali čak i sa tih podataka sa Vikipedije lako se primećuje nagli rast populacije odmah nakon Staljinove smrti, daleko veći rast populacije u periodu posle 1952, mora da je slučajnost :)

Naprotiv, najnagliji rast populacije, sto je vise nego ocigledno jer krivulja u dijagramu tuda prolazi skoro vertikalno, se desio u drugoj polovini 30-ih, a sto je posledica neverovatnog razvoja na ekonomskom, drustvenom, naucnom, obrazovnom, umetnickom, tehnickom, industrijskom, poljoprivrednom, sportskom ... polju u prethodnih 10-ak godina, odnosno od dolaska velikog Staljina na celo partije.

I u tabeli ispod se vrlo lako moze izracunati da je od 1937-1941 populacija CCCP-a narasla za preko 34 miliona ljudi (sa 162,5 na 196,7 mil.), odnosno preko 20% za samo 4 godine.

Potpuno imaginarna pojava u zemlji krvave komunisticke represije gde se svakodnevno ubija na destine hiljada nevinih ljudi u gulazima.

[Ovu poruku je menjao Krcun dana 30.01.2013. u 01:02 GMT+1]
[ deki77 @ 30.01.2013. 20:06 ] @
Inside North Korea by an American Tourist - Part 1,2,3,4

[ Igor Gajic @ 31.01.2013. 12:07 ] @

Citat:

Belgium is indeed the land of surrealism.

This morning we learned from the media that the Belgian army is incapable of fighting some extremist soldiers having radical Islamist beliefs existing within its own ranks but who cannot be dismissed for lack of legal means.

However, at the same time, we decide to help France in its war against “Terror” by providing logistical support for its operation in Mali. What wouldn’t we do in order to fight against terrorism outside our borders? I just hope we took care not to send for this anti-terrorist operation, in Mali, these much talked about Belgian Islamists soldiers!

I seem to be joking, but what is going on in the world today does not make me laugh at all. It doesn’t make me laugh, because without any doubt, the leaders of our Western countries are taking the people for imbeciles with the help and support of the Media which are nothing more today than an organ of propaganda of the ruling powers.

Around the world, military actions and regime’s destabilization are becoming more and more frequent. Preventive war has become the rule.

And today, in the name of democracy and the fight against terrorism, our states grant themselves the right to violate the sovereignty of independent countries and to overthrow legitimate leaders.

There has been Iraq and Afghanistan, the wars of the American lie. Later, came Tunisia, Egypt, Libya, where thanks to your decisions, our country has been “first in line” to participate in crimes against humanity, in each case overthrowing progressive and moderate regimes and to replace them with Islamist regimes, and – isn’t it weird ? – Their first act was to impose Sharia law.

This is exactly what is currently happening in Syria where Belgium is shamefully funding the arming of the Islamist rebels who are trying to overthrow Bashar Al Assad. Thus, in the midst of economic crisis, as more and more Belgians can no longer house themselves, feed, heat and cure themselves – Yeah, I can hear what a filthy populist I am – well, the Minister of Foreign Affairs decided to offer the Syrian rebels nine million Euros!

Of course, they’ll try to make us believe that this money will be used for humanitarian purposes … one more lie! And as you can see, for months, our country is only participating to put in place, Islamic regimes in North Africa and the Middle East. So, when they come and pretend to go to war in order to fight against terrorism in Mali, well… I feel like laughing. It’s false!

Under the appearance of good actions, we only intervene to defend financial interests in a complete neo-colonialist agenda. It makes no sense to go to help France in Mali in the name of the fight against Islamic terrorism when - at the same time – we support the overthrow of Syrian president Bashar al-Assad by Islamist rebels who want to impose Sharia Law, as was done in Tunisia and in Libya.

It is about time to stop lying to us and treating people like imbeciles.

The time has come to tell the truth. Arming the Islamist Rebels, as Westerners have, in the past armed Bin Laden, that friend of the Americans before they turned against him, well, the western countries are taking the opportunity to place military bases in the newly conquered countries while favoring domestic companies.

Everything is therefore strategic. In Iraq, our American allies have put their hands on the country’s oil wealth. In Afghanistan, it was its opium and drugs always useful when it comes to make lots of money pretty quickly. In Libya, in Tunisia, in Egypt, or then again in Syria, the aim was – and is still today, to overthrow moderate powers, to replace them with Islamist powers who very quickly will become troublesome and who we will shamelessly attack pretending once again, to fight terrorism or protect Israel.

Thus, the next targets are already known. Within a few months, I bet that our eyes will turn to Algeria and eventually to Iran.

To go to war, to free people from an outside aggressor, is noble. But to go to war to defend the interests of the USA; To go to war to defend the interests of big companies such as AREVA; go to war to put our hands on gold mines, is not at all noble and reveals our counties to be attackers and thugs!

No one dares to speak, but I will not shut up! And if my battle makes me look like an enemy of this system that flaunts the Human Rights in the name of financial, geo-strategic and neo-colonialist interests, so be it!

Flaunting and exposing this regime is a duty and makes me proud. And honestly, I apology for my low class speech, but I say f*** you all, the so-called do-gooders, both left and right-wingers or from the center who are today licking the boots of our corrupted powers and who will be pleased to ridicule me.

I say f*** you all, leaders who are playing with your bombs as kids do in a playground! I say f*** you, you who pretend to be democrats while you are nothing more than low class criminals.

I don’t have much respect neither for the journalists who have the audacity to label the opponents as mentally retarded while basically, they know very well that these opponents are right.

Finally, I despise, at the highest point, those who believe they are the kings of the world and who are dictating their laws, because I AM on the side of truth, the side of justice, the side of the innocent victims of looting at all cost. And it is for this reason that I have decided to clearly oppose this resolution that is sending our country to support France in its neo-colonialist operation.

Since the beginning of the French operation, the lie was established. We are told that France is only answering the call for help of a Malian president. We almost forget that this president has no legitimacy and that he was put in place to ensure the transition following the coup of March 2012. Who supported this coup d’état? Who started it? For whom is this president of transition actually working? This is the first lie!

The French president, François Hollande dares to pretend to wage this war to fight against the jihadists who threaten (ohhhh do you realize!) who threaten the French and European territory! But what an ugly lie! By taking this official argument, while taking the opportunity to frighten the population increasing the terror alert level, implementing the Vigipirate plan our leaders and media are demonstrating an unimaginable outrage!

How dare they use such a point while France and Belgium have not hesitated to arm and support Jihadists in Libya and that these same countries continue to support these jihadists in Syria.

This pretext is a coverup to strategic and economic purposes. Our countries are no longer in fear of appearing inconsistent because everything is done to hide it. But the inconsistency is apparent. It is not tomorrow that you’ll see a Malian citizen commit an act of terrorism in Europe. No! Not unless we suddenly create one so we can justify this military operation.

Haven’t we created September 11 after all, to justify the invasions, arbitrary arrest, torture and massacre of innocent populations? Thus, to create a Malian terrorist is no big deal!

It must not be very complicated for our bloodthirsty leaders.

Another pretext used these recent months to justify military operations, as the protection of human rights. Ah! This pretext is still used today to justify the war in Mali. But yes! We have to act, otherwise the evil Islamists will impose Sharia law in Mali, stoning women and cutting the thugs’ hands off.

Oh! The intention is truly noble. Noble and salutary for sure. But then why is it – Good Lord – why is it that our countries have contributed in Tunisia and Libya to the accession to power of Islamists who have decided to apply this Sharia Law in these countries which were, not so long ago, still regarded as modern and progressive? I invite you to ask the young Tunisians who have launched the revolution in Tunisia, if they are happy with their current situation? This is all hypocrisy.

The purpose of this war in Mali is very clear. And since no one talks about it, I WILL. The purpose is to fight against China and allow our American ally to maintain its presence in Africa and the Middle East. This is what guides these neo-colonialists operations.

And you will see, when the military operation will be over, France will, of course, keep its military bases in Mali. These bases will be a benefit to the Americans as well. And at the same time, as has always been the case, western corporations will put their hands on juicy contracts that will once again deprive re-colonized countries of their wealth and raw materials.

So let’s be clear, the primary beneficiaries of this military operation, will be the owners and shareholders of the French giant AREVA who has been trying for years to obtain a uranium mine in Falea, a town of 17,000 inhabitants located at 350 km from Bamako.

And I don’t know why, but my little finger is telling me that it won’t take long before AREVA will eventually exploit that mine!

I don’t know, it’s an impression I have. It is therefore out of question that I would take part to this mining colonialism, this modern times colonialism.

And for those who doubt about my arguments, I sincerely invite them to learn about the wealth of Mali.

Mali is a major producer of gold, but recently it has been recently designated as being a country that offers a world-class environment for the exploitation of uranium. How strange!

One step closer to a war against Iran, it is obvious.

For all these reasons and in order to not fall into the traps of lies they are tending us, I’ve decided not to give my support to that intervention in Mali.

Therefore, I will vote against it. And by doing so, I’m being consistent since, I never supported in the past our criminal interventions in Libya or in Syria, and so being the only MP in this country to defend the non-interference and the fight against obscure interests. I really think it is about time to put an end to our participation to the UN or NATO and get out of the EU if Europe, instead of providing peace, providing peace becomes a weapon of attack and destabilization of sovereign countries submissive to financial rather than human interests

Finally, I can only urge our government to remind the President Hollande the obligations resulting from the Geneva Conventions regarding the respect of prisoners of war.

Indeed, I was shocked to hear on television from the mouth of the French President that his intention was to “destroy” – I say “destroy” – Islamist terrorists.

So, I do not want the qualification to be used to name the opponents to the Malian regime – it is always convenient today to talk about Islamic terrorists- to be used to circumvent the obligations of any democratic state in terms of respecting the rights of prisoners of war.

We expect such a respect from the Fatherland of Human Rights. In conclusion, Let me emphasize how lightly we decide to go to war.

First, the government acts without any consent from the Parliament. It appears that it has the right to. It sends equipment, men to Mali. The Parliament subsequently reacts and when it responds, as today, well, this institution happens to be composed of only 1/3 of its members. Much less if we speak of the French speaking MP’s.

It is therefore a guilty lightness which does not really surprises me, coming from a Parliament of puppies, submitted to the dictates of political parties. Thank you.
[ Krcun @ 31.01.2013. 13:33 ] @

^^^

Evo vec skoro 50 godina su uspesne zapadnoevropske ekonomije izdrazale bez kolonija po Africi i kojekude okolo.
Realno gledano - malo li je?
Sad kad je popljackano progurala kroz smezuranu i odrtavelu goozicu, i "Stara dama" pocela da se priseca svojih relikata proslosti, ko i ovi po istocnoj Evropi ... no joj, cinimi se, i zubalo oskrbavelo.
[ Tyler Durden @ 31.01.2013. 13:34 ] @
Citat:
Taj dole ti je Nikolaj Jezov, sef NKVD-a tokom druge polovine 30-ih.
Ponekad vlast udari ljudima u glavu, pa se i ovaj bio tako malo previse zaneo i poceo stihijski da proganja, smenjuje, hapsi ... potpuno nevine ljude iz rukovodstva drzave i partije.
Drug Koba je brzo reagovao, postupivsi sasvim ispravno - Jezov je izveden pred sud, gde mu se posteno sudilo i osudjen je na smrt.

Hhahahaha, ovo je prejako! Upisavanje....
[ Krcun @ 31.01.2013. 13:39 ] @
Sta ti je nejasno?
[ DaliborP @ 31.01.2013. 14:28 ] @
Odem ja u MUP, dobar dan, dobar dan. Vi ste taj i taj, ja sam taj i taj. Danice pojacaj radio mozda nas prisluskuju.
[ biciklista @ 02.02.2013. 16:52 ] @
http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=683034
[ mrkii @ 05.02.2013. 19:28 ] @
A gde su Ameri da im uvedu demokratiju?
Ili bar da se oglase? Malkice barem?

http://www.index.hr/vijesti/cl...-pustio-na-slobodu/660929.aspx
[ Devanagari @ 05.02.2013. 19:46 ] @
A zasto bi im uvodili demokratiju kada sasvim lepo saradjuju, tj. rade sta im se kaze?? Pa to bi bila ludost da im uvode demokratiju, samo bi urnisali svoje poslove tamo.

Uvodjenje demokratije je za ludake koji umisle da mogu da se suprotstavljaju citavom civilizovanom svetu i da pride u tom sukobu pobede. To je rezervisano za posebne dijabole. Ostali mogu da saradjuju na obostranu korist. Kud ces boljeg primera od te zemlje - vidis sta sve mozes da radis i niko nema da te dira, samo ako saradjujes po bitnim pitanjima.

Naravno, ova patologija je samo jedan od primera za "sta sve mozes da radis", postoji i suprotna strana skale sta se sve moze uraditi i kako se drzava, zemlja, kultura mogu unaprediti ali Srbadija se uglavnom fokusira na te patoloske manifestacije.
[ Ivan Dimkovic @ 05.02.2013. 19:52 ] @
Citat:
mrkii: A gde su Ameri da im uvedu demokratiju?
Ili bar da se oglase? Malkice barem?

http://www.index.hr/vijesti/cl...-pustio-na-slobodu/660929.aspx

Amerikanci nisu idioti pa da rade na svoju stetu.

Arapi sede na nafti i imaju dovoljno mozga u glavi da se sa Amerima tale, i zbog toga se njihova sranja trenutno tolerisu. Cista kalkulacija. Granu na kojoj sede seku samo teske budale.

E sad ako se neko lozi na pricu da su Ameri dobre vile, to je samo njegov problem. Americke akcije su korisne kada se i njima isplati da maknu nekog lelemuda diktatora sto se, 'fala bogu, cesto desava.

Kako ni jedna druga zemlja trenutno nije voljna da se time bavi, nije lose imati bar nekog ko to radi - pa makar i kao totalno sekundarnu stvar (posto niko pametan nece da trosi pare na smicanje diktatora kao primarne stvari)

Cisto kako razni Sadami, Fideli, Kimovi, Roberti i sl... ne bi umislili da mogu da se pruze vise nego sto su siroki.

Znam, nepravda, ali sta da se radi - sudbina je taka zla.

Btw, mozes biti siguran da se ta arapska sranja beleze i arhiviraju - pa kad jednog dana nestane poslovni interes, mozes biti prilicno siguran da ce im pokucati tomahavk na vrata. Opet, ista prica - cista biznis kalkulacija ali sa sekundarnom dobrom posledicom.

Sirenje demokratije i uklanjanje satrapa, ali kada se isplati, je i dalje sirenje demokratije i uklanjanje satrapa.
[ Krcun @ 05.02.2013. 21:00 ] @

U Svedskoj je tek 1976. ukinut zakon o sterilizaciji, po kome su 50-100.000 ljudi, uglavnom zena, sterilisani.
Izmedju ostalog, "zlocini" koje su pocinili su na primer bili - ostanak tinejdzerke na zurci iza ponoci, ili tako nesto slicno.

Ako stvari posmatras po vremenskoj osi, onda ovi i nisu toliko mnogo u zaostatku za "civilizovanima" ... sta je to 30-40 godina.
[ Krcun @ 05.02.2013. 21:31 ] @

Citat:
Devanagari: To je rezervisano za posebne dijabole. Ostali mogu da saradjuju na obostranu korist. Kud ces boljeg primera od te zemlje - vidis sta sve mozes da radis i niko nema da te dira, samo ako saradjujes po bitnim pitanjima.

"Korist" je vrednost izrazena u novcu koju platis za zadovoljstvo da silujes petogodisnje dete, a posle da mu slomis lobanju i ubijes ga od batina.
Sa stanovista civilizacijskih kategorija kao sto su moral, pravda, etika, humanost i sloboda, taj je cin prihvatljiv, ako postoji "korist".
[ biciklista @ 05.02.2013. 21:52 ] @
Da vas pitam, mozda znate, da li je limun sladak?
[ Krcun @ 05.02.2013. 21:55 ] @

Mi verujemo u Boga

On je jedan

Korist
[ mrkii @ 05.02.2013. 21:57 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Amerikanci nisu idioti pa da rade na svoju stetu.

Arapi sede na nafti i imaju dovoljno mozga u glavi da se sa Amerima tale, i zbog toga se njihova sranja trenutno tolerisu. Cista kalkulacija. Granu na kojoj sede seku samo teske budale.

E sad ako se neko lozi na pricu da su Ameri dobre vile, to je samo njegov problem. Americke akcije su korisne kada se i njima isplati da maknu nekog lelemuda diktatora sto se, 'fala bogu, cesto desava.

Kako ni jedna druga zemlja trenutno nije voljna da se time bavi, nije lose imati bar nekog ko to radi - pa makar i kao totalno sekundarnu stvar (posto niko pametan nece da trosi pare na smicanje diktatora kao primarne stvari)

Cisto kako razni Sadami, Fideli, Kimovi, Roberti i sl... ne bi umislili da mogu da se pruze vise nego sto su siroki.

Znam, nepravda, ali sta da se radi - sudbina je taka zla.

Btw, mozes biti siguran da se ta arapska sranja beleze i arhiviraju - pa kad jednog dana nestane poslovni interes, mozes biti prilicno siguran da ce im pokucati tomahavk na vrata. Opet, ista prica - cista biznis kalkulacija ali sa sekundarnom dobrom posledicom.

Sirenje demokratije i uklanjanje satrapa, ali kada se isplati, je i dalje sirenje demokratije i uklanjanje satrapa.

:)
Znam, bio sam ironican na USA prosipanje demokratije gde im to odgovara.
Opsirno sam ranije pisao o tome dok su neki svirali da je cilj USA iskreno uvodjenje demokratije u celom svetu :)
Cak sam prorocki napisao da je primer upravo odlican Americki prijatelj, demokratska i civilizovana Saudijska Arabija.
[ Devanagari @ 05.02.2013. 22:00 ] @
Citat:
Krcun: "Korist" je vrednost izrazena u novcu koju platis za zadovoljstvo da silujes petogodisnje dete, a posle da mu slomis lobanju i ubijes ga od batina.
Sa stanovista civilizacijskih kategorija kao sto su moral, pravda, etika, humanost i sloboda, taj je cin prihvatljiv, ako postoji "korist".

Citat:
Devanagari: Naravno, ova patologija je samo jedan od primera za "sta sve mozes da radis", postoji i suprotna strana skale sta se sve moze uraditi i kako se drzava, zemlja, kultura mogu unaprediti ali Srbadija se uglavnom fokusira na te patoloske manifestacije.
[ biciklista @ 05.02.2013. 22:17 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:

Pa cekaj, ipak urade i po neku dobru stvar, pa su jelte dobre vile. Ili mozda nisu, pa se ja samo lozim, ili me neko lozi.
[ Otto23 @ 06.02.2013. 01:35 ] @
Cuj sirenje demokratije :). Pre bi rekao da je USA generalno veliki biznis par kljucnih porodica. U manjem (slabo organizovanom) obimu takva porodicna organizacija obicno se naziva mafijom, ali ovde je to uzdignuto do savrsenstva i pretoceno u nekolicinu postovanih multinacionalnih kompanija. Koje kao enforcere koriste USofA Army i NATO, a turf im je gotovo ceo svet. Pritom nemaju ni jedan jedini drugi cilj, ili nacelo, osim:

1) jacanja svoje moci i kontrole
2) zgrtanja bogtstva na sve moguce nacinje (hodanje preko lesheva ako potrebno) kako bi se ostvario cilj 1, sto brze i potpunije.

Svako ko se lozi na pricu da je u njihovom poslovnom interesu i najmanje bitno da li je negde preko horizonta demokratija ili diktatura, da li zive i vladaju neki "satrapi", ili su urozena prava pingvina, pedera ili "sloboda izrazavanja" retke vrste zelenih marsovaca... treba da ozbiljno da se zapita da li pored toga veruje i u dobre vile, deda mraza, ili barem kad ce poceti, posto je na dobrom putu.

Maknuli bi oni i Majku Terezu :), a na njeno mesto postavili kloniranog Bin Ladena kao garanta "mira, demokratije i slobode", da ima interesa.
Svaka druga prica je u domenu bajke i zabave za narod.

...
Nego, vidim da zapadnim dushebriznicima bode budno (pravdo-slobodozeljno) oko slucaj Magnitsky i Pussy riot... vishe nego gotovo nekaznjeno silovanje ovog deteta od strane verskog fanatika - ah da, taj fanatik je pripadnik zemlje koja je "garant mira" na tim prostorima, saveznik i jatak za enforcere, pa nije dobro primenjivati te takozvane ostre "moralne standarde". Ta moralna retorika se koristi samo u slucaju ovih neposlusnih, pri novim akvizicijama. Nece se brujati o tome zgrazavati ili traziti hitna akcija, uvoditi sankcije zakoni zabrane i sl. - to je ok.

Da se kladimo da nece biti spomenuto ni u cuvenom godisnjem izvestaju, pardon, globalnom moralisanju, o "pravima i slobodama" u svetu, jer, bogte, pa ovo je izgleda jos jedan cuveni, "sui generis"...

Koma.