[ valerijan @ 22.01.2013. 20:33 ] @
Ako je neko propustio ovu "vest"...

Citat:
„Ja sam najsrećniji čovek na svetu. U braku sam 57 godina sa najdivnijom ženom, proputovao sam planetu, stajao sam na vrhu sveta, snimio preko 400 emisija i proživeo jedan od najčudesnijih života”, kaže Dejvid Belami u opširnom intervjuu za britanski Daily Mail.
Iako je prošle nedelje napunio 80 godina, Belami, čovek čije su TV emisije obeležile detinjstva brojnih generacija i sa ovih prostora, deluje živahno i sveže, pun optimizma.

Danas živi povučeno sa suprugom Rouzmeri u sred nedođije u Okrugu Daram, ima petoro dece (četvoro usvojene) i devetoro unučića - „svi su različitih boja”.

Radosno priča o brojnim temama, od Boga („Važno je da imate nešto za šta ćete da se zakačite”), preko ljubavi prema baletu („Da li znate da sam napisao balet koji je izvođen šest puta?”) do brade („Nikada, nikada u životu se nisam obrijao”) i omiljenim spido kupaćim gaćama („Moja deca ih mrze, ali ja ne mogu da nosim ništa što mi landara oko nogu”).

Međutim, osmeh sa lica nestane kada se pomenu klimatske promene i sukob koji je nastao 2004. kada je, kontrirajući naučnoj konvenciji i javnom mnenju, globalno zagrevanje koje je stvorio čovek odbacio kao „besmislicu”.

„Od tog trenutka nisam bio poželjan na BBC-u. Zaledili su me jer nisam verovao u globalno zagrevanje. Moja karijera je presušila. Izbacili su me iz grupa za očuvanje prirodne sredine i pljuvali po Londonu.

A najgore od svega je što sam dobio pismo u kome je stajalo 'Dejvid Belami je pedofil jer ne veruje u globalno zagrevanje i ubija našu decu'.

A sve to je glupost. Poslednjih 16 godina temperature su u padu, ugljen-dioksid u porastu, usevi su postali zeleniji i brže rastu. Mnogo toga smo uradili da uništimo planetu, ali čovek nije izazivač globalnog zagrevanja”.
Citat:
Na vrhuncu svoje karijere, osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, Dejvid je stizao svuda - virio je između palminih grana, krčio put kroz džungle i izgovarao divne monologe praćene gestikuliranjem nemirnih ruku.

„Nikada nisam koristio scenario. Nisam imao ekipu koja je šest meseci sedela na drveću da bi napravila snimak. Samo sam pričao bez prestanka. Bilo je divno”.

50. rođendan proveo je u zatvoru u Tasmaniji pošto je blokirao reku Frenklin u znak protesta protiv planirane izgradnje brane.

1996. je govorio javno protiv farmi vetrenjača („jer ne funkcionišu”) i kaže da je to bio početak njegovog kraja. „Od tada više nisam bio poželjan na BBC-u”.

A sve je kulminiralo njegovim komentraima o zagrevanju 2004. Konačan udarac dobio je kada je smenjen sa mesta predsednika Kraljevskog društva za divlje životinje.


„Radio sam sa njima 52 godine, a kada su me smenili nisu imali obraza da mi to kažu u lice, nego sam saznao preko novina.

I dalje tvrdim da je cela ta priča oko zagrevanja koještarija. I nisam usamljen u tome.

Ali, ne žalim ni za čim. Kad sam bio na BBC-u mogao sam da kažem sve što sam hteo. Danas to više ne možete. Svet je otišao dođavola.”

Uprkos dugogodišnjoj pauzi ljudi ga i dalje prepoznaju. „Ne mogu da uđem u voz ili avion a da mi neko ne priđe i ne kaže, ‘Dejvid Belami! Nismo Vas videli dugo na TV-u - mislili smo da ste mrtvi!”

Da li ikada žali što je bio bez dlake na jeziku i što je to uticalo na njegov imidž i popularnost?

„Apsolutno ne! Koga briga što su me stavili u zapećak? I dalje mogu da pričam sa svojim cvećem koje divno napreduje i kaže mi, ‘Hvala ti, Dejvide!’”.
izvor: Gde je nestao Dejvid Belami?p.s. kopirao sam ceo tekst, jer sam primetio da linkovi često ne važe nakon nekog Vremena

p.p.s. ima i dobrih komentara, npr. "Tekst čitao Dejan Đurović"

[Ovu poruku je menjao valerijan dana 22.01.2013. u 21:44 GMT+1]
[ Lavlja_Jazbina @ 22.01.2013. 22:23 ] @
Da.Bila je to luda ekipa.Miriam Stoppard,David Bellamy, Dr Magnus Pyke.Tu sa gestikulacijama

je prednjacio Magnus Pyke.Tu emisiju sam upijao bez treptaja.Gde me nadje.
[ valerijan @ 22.01.2013. 23:01 ] @
Miriam Stoppard i Dr Magnus Pyke-a se ne sećam... :( Mada mi je delimično poznat Pike-ov lik nakon pretrage. Miriam, čak ni posle toga... :(

pronašao sam i da se Dr Magnus pojavio u spotu Thomasa Dolby-a She blinded me with science 8)Pored emisija koje su spominjali u komentarima, dodao bih (iz tog perioda) još jednu koju sam redovno gledao: Misterije Sveta, Artur Klarka.
[ Goran Mijailovic @ 22.01.2013. 23:07 ] @
Sećate li se emisije Ne pitajte mene (Don't ask me)?

http://www.imdb.com/title/tt0209789/fullcredits#cast
[ valerijan @ 22.01.2013. 23:39 ] @
Tokom pretrage sam "primetio" da ih povezuje ta emisija... ali ne mogu da pronađem ni najminimalniji video :(
[ Goran Mijailovic @ 22.01.2013. 23:56 ] @
To je bilo pre YT ;) :O)

Izbunario sam muziku iz serije ;)
http://www.youtube.com/watch?v=xK2xQBsOvrY
FOCUS - HOUSE OF THE KING
Music video for Focus' first hit in Holland.
It was used as the theme tune for a popular science TV programme in the UK called "Don't Ask Me" which starred Dr.Magnus Pyke,David Bellamy,Miriam Stoppard,Derek Griffiths,Marion Davies,Colin Welland,Maggie Makepiece and more.
[ valerijan @ 23.01.2013. 00:11 ] @
Don't ask & me = vršnjaci :D ...a YT je prepun Opstanka, sihronizovanog...

Muziku prepoznajem :) Pronašao sam i stranicu čoveka koji je naslikao portret Dr. Magnus Pyke-ahttp://www.shardcore.org/shard...p/2009/08/11/magnus-pyke-2009/

Takođe kaže da postoji manjak "pokretnih informacija".

Citat:
While researching him for this painting, I was struck by the dearth of images or video available online. There is a period of recent history which is woefully under-represented on the web. A period before digitisation, a period before even the adoption of the VCR which has simply never made the leap onto YouTube and it’s ilk. At his peak, Magnus Pyke was a more recognised scientist amongst the general population than Newton and Einstein – yet the only moving images I could find are from his appearance with Thomas Dolby in his hit She Blinded Me With Science


[Ovu poruku je menjao valerijan dana 23.01.2013. u 08:37 GMT+1]
[ Lavlja_Jazbina @ 18.02.2014. 07:32 ] @
Pa kada si pokrenuo i pitao za Magnusa evo ti kako je on to objasnjavao mimikama i gestkulacijom.Miriam,meni ista samo je tada imala crnu ( MOZDA TAMNIJU) kosu,ali crte lica kao da je gledam 70ih.Bila je mnogo smirenija od Devida i Pajka.

http://www.youtube.com/watch?v=Cfa5ovDX9vk

O Belamiju vec gore receno.Bas cu probati da vidim da li imamo u arhivi RTSa,da je ostalo nesto od zapisa.
[ valerijan @ 18.02.2014. 07:41 ] @
To bi bilo odlično :) Tako bi ova i ona druga priča dale konkretne rezultate...
[ valerijan @ 24.07.2014. 15:52 ] @
Ovaj tekst je juče objavio mondo:
http://mondo.rs/a712636/Info/S...je-sklonjen-Dejvid-Belami.html

...i to kao AUTOR?
[ Lavlja_Jazbina @ 24.07.2014. 18:34 ] @
Nije mi jasan RTS da ponovo emituje takve emisije koje se mogu svrstati u pravu nauku,ali stvarno.

http://www.b92.net/zivot/pop.p...01&dd=22&nav_id=679705

http://www.knjizare-vulkan.rs/...KNJIGE-1-autor-Dejvid%20Belami
[ valerijan @ 24.07.2014. 18:44 ] @
Emituje ili ne emituje? :)
[ Lavlja_Jazbina @ 24.07.2014. 18:45 ] @
Ne,a tastaturu cu polomiti.Kada kucam napravi pauzu pa se pojavi recenica.Prosuo samo vodu.
[ valerijan @ 24.07.2014. 18:54 ] @
:)

Nemoguće je da se "iskopa" nešto (od emisija)?
[ Lavlja_Jazbina @ 24.07.2014. 19:36 ] @
Dao si mi ideju da nadjem nekog u arhivi rts a.Ili su to hrvati emitovali?

[ valerijan @ 24.07.2014. 19:43 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:...O Belamiju vec gore receno. Bas cu probati da vidim da li imamo u arhivi RTSa,da je ostalo nesto od zapisa.
18.02.2014. u 08:32 - pre 156 dana


Ne preskače ti samo tastatura...