[ valerijan @ 29.01.2013. 12:09 ] @
Ovako,

ovde ste mi pomogli da mi WiFi kartica (koliko/toliko) ne blokira ceo laptop, da sredim loše sektore na Maxtor-u od 4gb, da (opet koliko/toliko) pokušam da sredim DVD rezač na laptopu, da sredim, osposobim i koristim odbačenu Asus ddr1 MB, uradim low level format WD HDD-a, da kupim foto, da pokušam da shvatim Mpx-e, da pogledam solidne filmove (muzikom se niste baš proslavili, likovno bolje da ne spominjem ;), instaliram razne programe...i još mnogo toga.

...a sad ko ima volje i snage (mislim na one koji su primetili da teško shvatam, ostale u startu upozoravam) da mi objasni šta znači kad neko izgovori: neverica...

Naravno u "govoru" mladih i sl.

Juče dve drugarice (max. 15god.) razgovaraju i jedna kaže: on je blejač, živi tu i tu, ide privatnim busom u školu jer stanuje daleko (i još nešto)...
a ova druga na to kaže: neverica

Čuo sam za tu "nevericu" i par puta ranije, ali ovo juče me je navelo da prelomim i postavim pitanje.
Naime, bilo izgovoreno već manirski, drugim rečima izuzetno ukorenjeno u "govor".
I stavka dva (veoma bitna): njih dve su izgledale kao osobe iz prve klupe, što logično znači da je "termin" dugo putovao (kroz druge tipove ličnosti) dok ga i one nisu usvojile. Tako je to sa prvom klupom, ja to najbolje znam.

...a tek sam, teškom mukom, prihvatio da je "normalno" da čak npr. i "ozbiljniji" ljudi (oba pola) pa i radio voditelji...redovno (dakle, niko ih ne opominje) u vestima, emisijama izgovaraju: svašta-nešto.
[ Sceka @ 29.01.2013. 13:09 ] @
To ti je "razvojni put" uproscavanja na nivou slenga. Ranije, sad je to vec davno, se pricalo "to je bas glupo/nepotrebno/suludo/van pameti..." sa dodatkom "da li je bas tako iako su mnogi videli/procitali/culi... toliko je ... da sa nevericom to posmatram/tretiram..." a sve u postavci uobicajeno prihvacenog u odredjenom drustvu (od uskog, intimnog drustva prijatelja pa sve do drustvenog uredjenja...) pa ako nesto/neko štrči na bilo koji nacin, van tokova uobicajeno prihvacenog - standarda - ma kakav da je i ma koliko rasiren.

To je "evoluirao" u " ne mogu da verujem". Pa zatim u "ne verujem" da bi sada dobilo formu "neverica". I time je sve sto sam u prethodnom pasusu napisao i sto nisam napisao a postoji kao objasnjenje/pojasnjenje sublimirano u jednoj jedinoj reci!

To, inace, pocne tako sto se neko negde izrazi na nacin na koji u tom trenutku vremena i prostora smatra da ce najbolje preneti i reci i osecanja tog trenutka/dogadjaja... pa ako se to svidi u smislu prakticnosti i najbitnije "dobra fora" forme nekolicini prisutnih to se siri munjevito i lancanim kontaktima onih kojima se to dopalo. Nikada nije tacno utvrdjeno kako je moguce da se nesto tako, u sustini, banalno moze siriti i preneti tom brzinom ali je utvrdjeno da je ta brzina sirenja frapantna, cak i nekada kad nije bilo ni Internet-a ni mobilne telefonije pa cak ni TV-a!

Eto, ukratko. :)

Pozdrav!
[ valerijan @ 29.01.2013. 13:31 ] @
Hvala Sceko :)

tako nešto sam i "zamišljao"...baš to "ne mogu da verujem", "ne verujem"...

još kad bi početak razvojnog puta "neverice" bio njihova poseta izložbi "NEMOGUĆE, umetnost nadrealizma". 8)

Dobro je što si se baš ti javio (pa mogu da se oslobodim zvučno asocijativno :), jer moje pitanje je bilo baš (u osnovi) i usmereno na samu zvučnost.

"Ne mogu da verujem" je bio deo i noćnog slenga i verovatno neka razblažena forma nekog underground rečnika, fensi bljutava varijanta je: Neviđeno.
I to Neviđeno je tačno u jednom trenutku doblio tačno određenu Zvučnost pri izgovoru...

Ono što me brine kod te neverice je što ima neki degradirajuće, estradni prizvuk. Nadam se da sam jasan, ako nisam...dodatno ću pokušati.

Naglašavam:

da mene ovo me ne zanima kao neka već prežvakana tema folk vs rnr vs klasik/ politika vs Apolitik...već kao neko šire tumačenje-analiza sveopšteg patosa*, naravno uz što vedrije odgovore i tumačenja...

*koji Sceka-o navodiš kao standard, kalup koji je neophodno prihvatiti u određenim krugovima

[Ovu poruku je menjao valerijan dana 29.01.2013. u 15:08 GMT+1]
[ DaliborP @ 29.01.2013. 13:35 ] @
Izneverovao sam
[ valerijan @ 29.01.2013. 13:48 ] @
Inače (sad mi je sinulo) postoji i ona mukica...pa je to možda isti sleng pravac, iako, po mom sluhu, nema isti prizvuk... :)
[ Sceka @ 29.01.2013. 14:12 ] @
Citat:
valerijan: ...
I to Neviđeno je tačno u jednom trenutku doblio tačno određenu Zvučnost pri izgovoru...

...

He, he, he... podseti me na ono jedno vreme cesto upotrebljavano "Siiine...", sa drzanjem "slova I" u zavisnosti od stepena potrebe i vrlo specifinog tonskog nosioca ~ glisando na gore na slovu I pa brz interval na dole na slogu NE zavrsavajuci uvek i iskljucivo nize od osnovnog tona sa pocetka fraze! :))) U to vreme fraza koja je imala neverovatnu koncentraciju ne samo neverice nego daleko vise od "slika govori vise od 1.000 reci"! :)

A u danasnje vreme ... pa malo sam izasao iz fazona jer se, nazalost, druzim sve vise sa "uskim krugom ljudi umetnickih predispozicija" kojima je vrlo do apsolutno svojstveno "uozbiljavanje" komunikacije sa okruzenjem, sto me polako ali sigurno smara jer gusi šašavost kojoj sam sklon i dan danas! :) Sreca pa posao kojim se bavim podrazumeva redovan/stalan kontakt sa mladjim osobama pa mi vedrine u zivotu ne nedostaje! :)

Pozdrav!
[ valerijan @ 29.01.2013. 14:30 ] @
...da li i ti mladje osobe sa kojima si u kontaktu koriste "nevericu"...ako je odgovor da ili još gore: da! često!,
moja mikro "teorija" koju sklapam počinje da pada u vodu (jer verovatno je ~M/škola u pitanju)...

I ja sam u kontaktu sa mlađim osobama (oba pola :D ) uzrasta ~20+ godina, ali se kod njih neverica još nije pojavljivala, mukica jeste :(

dodatak:

možda sam loše objasnio, nisam protiv svođenja, skraćivanja govora (posebno onog koji uključuje maštovitost, neozbiljnost) i ostalih radosti koje donosi jezik, govor, komunikacija, a kamoli šifra (pa sam i naveo naše nadrealiste i njihove detinjarije koje sam video na navedenoj "priredbi")...već mi se ovde neki drugi impus "uhvatio"...samo da nije onaj: kad počnu mladi da te nerviraju... :(
[ Branko Santo @ 29.01.2013. 14:54 ] @
Osoba moze biti mukica. "Mukica, a tako fin decko a ona potpuna droca."

Situacija je nevera (novosadski, nikad nisam cuo neverica) *tipicna partija kantera u 3 ujutro* "Brate nevera da si me pogodio odatle!"
[ Miroslav Jeftić @ 29.01.2013. 14:55 ] @
Neverica je još dobro... imaš i "Nevera", kao i "Neverue", doduše češće se koriste u satiričnom kontekstu, mada možda ima neko i ozbiljno to da koristi
[ Sceka @ 29.01.2013. 15:08 ] @
Citat:
valerijan: ...da li i ti mladje osobe sa kojima si u kontaktu koriste "nevericu"...ako je odgovor da ili još gore: da! često!,
moja mikro "teorija" koju sklapam počinje da pada u vodu (jer verovatno je ~M/škola u pitanju)...

...

Retko. Ali ima nekih koje nisam nikada cuo, naravno nisam zapamtio! :) A uvek su mi bile drage one "slozenice" kao sto je "krebil" - kret** plus debil. (mora 'vako snalazljivo jer bot ne dozvoljava "izvornu" a neprimerenu rec i savetuje da "...PIŠITE KVALITETNO I OZBILJNO!" sto i cinim, a ova druga rec je kao ok!).

Da... strasno me 'nervira' sto se izgovara "sta se tripujes"! Ko ubaci ono "SE" u logicnu frazu, originalnu, "vekovnu" koja glasi "sta tripujes"?! Kad bi malo "udubili" - nemozes sebe da tripujes nego si onaj KOJI TRIPUJE, dva potpuno razlicita znacenja. Ali gotovo sada, eto meni jeeeda za navijek! :)))

Pozdrav!
[ valerijan @ 29.01.2013. 15:14 ] @
@Branko Santo
Bolje da se ne osvrnem na partiju Kantera... :D jednom sam "udario" na igranje igrica (posebno pucačke), posle prelistao [es]: svi igraju, bolje da "ćutim" (nego da krpim matične: sam ili "na" stranim jezicima)... ...dobre su igrice, ali nema Spyro the Dragon na PC-u?

@Miroslav Jeftić
kad "kažeš" satirično, misliš sa podsmehom? ...jer kažeš da to neko i ozbiljno koristi.

Podsmeh Ok, ali mene ti ozbiljni/e "korisnici" zanimaju.

Dodatak UE mi je "poznat" još iz 90ih, ali u verziji AU!. Došau, Vinau, Izginau (tako su se tada provodili, u tri stava, prvoklupaši)...
AU je verzija Auuu, a ova iz 21. veka UE je verovatno satira na ulazak u EU :)

@Sceka :) Hvala.
Plus: samo Kvalitetno i Ozbiljno!

[Ovu poruku je menjao valerijan dana 29.01.2013. u 16:38 GMT+1]
[ Branko Santo @ 29.01.2013. 15:25 ] @
Pratiti subkulturu strasnih gejmera je u stvari najbolji nacin da se vidi kako nastaju novi izrazi. Uglavnom se igra duboko u noc i dok ne svane ili dok roditelji ne odu na posao (kako ne bi znali kad ste dosli kuci). Uz umor i adrenalin od igranja prisutne su velike kolicine kofeina i secera pa tako dolazi do interesantnih konstrukcija.

Kakve ste vi noge/nogice! - Kada hoces da opises da je neko jako los, dodaje se nekad epitet "smrdljiv" cisto da se pojaca uvreda. Racunam nastala od "pises ko nogama".
Sto se drogiras! - Kada neko upropasti timsku partiju nerezonskim potezom.

Davno je bilo samo ova dva mogu da se setim ovako iz cuga.
[ valerijan @ 29.01.2013. 15:33 ] @
^ ovo

Citat:
...Kada neko upropasti timsku partiju nerezonskim potezom...

me je vratilo 2-5 dana unazad.

Ulazim u Bus (personalizovan), izvadim "knjigu" iz nužde (boza...kako podneti ljude oko sebe)...
...a 3-4 klinca, za sebe, a zapravo meni: hoćemo večeras da se drogiramo?

Da li su tako brzo shvatili da nisam timski igrač ili je slučajnost sa dozom narcisoidnosti (paranoje)
[ Branko Santo @ 29.01.2013. 15:35 ] @
Buraz i ja i dalje izgovaramo recenice tipa: "Aj idi u radnju po drogu/otrov!" kada treba neko da ide po kolu :)
[ valerijan @ 29.01.2013. 15:44 ] @
Prestigao si me odgovorom...ali, jedna od njihovih najautentičnijih pojava mi je podzemni prolaz kod Vuka/Bg i ljudi u i oko igraonice (uticaj Jap. filma)...
ne smatram da su oni negativci u ovoj priči, to je ipak SubKultura!
[ Sceka @ 29.01.2013. 15:54 ] @
Citat:
Branko Santo: Buraz i ja i dalje izgovaramo recenice tipa: "Aj idi u radnju po drogu/otrov!" kada treba neko da ide po kolu :)

Odlican primer kako sleng (ma kako interan bio) olaksava zivot. :) Zamisli da si morao da izgovoris ono sto je istina i sto ti je "u glavi" svakog trenutka dok to skraceno izgovaras, a to bi, otprilike, bilo sledece:

- "Brate moj, da li ti nije tesko da se spremis i odes da nam kupis koka kolu koja je u svakom slucaju a i naucno dokazano stetna jer u sastojcima koje sadrzi ... kao i samim postupkom proizvodnje ... i nadasve skupa obzirom na to da je .. ali sam i pored svega toga sto sam svestan cinjenica rad da u drustvu sa tobom popijem, casu po casu, flasu koka kole."

Pa, bre, dodje mi da odalamim sam sebe sto toliko kuckah a ne da se to sve izgovori, bre! :)))

Pozdrav!
[ valerijan @ 29.01.2013. 16:00 ] @
^ zaboravio si i uputstvo: kako da se obuče i to u skladu prikazom temperature (u dotičnom mestu) na Netu :)

Citat:
Branko Santo:..."Aj idi u radnju po drogu/otrov!

Da li su takve rečenice su kao Šah/Mat?
Ko prvi izgovori, drugi nema izlaz, tj. ide po CC?

Ja sam prešao na Kvas!
[ Sceka @ 29.01.2013. 16:04 ] @
Uh, Kvaaas... :) Ja nisam presao - odavno sam na tome! Jedino sto ne volim one limenke Kvasa, nekako mi ukus ne prija. Ali da ne razvodnjavam... Odoh do Studija malo da radim i privredjujem meni svome! :)

Pozdrav!
[ valerijan @ 29.01.2013. 16:13 ] @
^ osveženje :) u okviru teme

Limenke se ni meni ne dopadaju (preslatke), samo Ruski kvas u staklu.

Inače, tema o CC u staklenoj flaši me je navela da testiram Kvas (zaboravio sam da navedem u uvodnoj reči), jer su tu svi preporučivali da se proba.

Prvo sam probao limenku (onako...), pa tek onda staklenu i oduševio se.

Transfer CC-Kvas sam preuveličao, jer sam odavno CC bacio u deseti plan...
[ Branko Santo @ 29.01.2013. 17:15 ] @
Citat:
valerijan:
Da li su takve rečenice su kao Šah/Mat?
Ko prvi izgovori, drugi nema izlaz, tj. ide po CC?

Samo sah. Kontra mat moze biti "Aj uzmi dve i sladoled evo ti pare!" :)
[ valerijan @ 29.01.2013. 17:29 ] @
Citat:
Branko Santo:...Samo sah. Kontra mat moze biti "Aj uzmi dve i sladoled evo ti pare!"

:)

Rekontra?
[ valerijan @ 31.01.2013. 19:45 ] @
Nakon teksta o novom "srpskom" jeziku, jeziku (najčešće) mladih...koji se osvrće na strane reči unutar žargona, slenga:

imao sam tu čast da pročitam komentar:

Citat:
Kakv text.
'nači kadar nevera!

tekst je, inače, poprilično besmislen...
[ Miroslav Jeftić @ 31.01.2013. 21:05 ] @
^^Kad ne pratiš Pantelu

https://www.facebook.com/bogotacpantela
[ valerijan @ 31.01.2013. 22:28 ] @
^ :( ...da li je "on" (sarkastično) dodatno zakuvao/promovisao nevericu?

Vidim da mu je pored metode, konzumacije, nevera glavno sredstvo...

Metoda preplavljivanja?
[ Miroslav Jeftić @ 31.01.2013. 23:43 ] @
Stvarno ne znam ko je bio prvi i odakle je sve počelo Kao što rekoh ranije, neko iz šale, a neko bome i ozbiljno
[ valerijan @ 01.02.2013. 16:12 ] @
Na osnovu ovih (najnovihih) saznanja, mi je jasno da sam u pravu kada tvrdim da je upotreba neverice ipak ispod svakog kriterijuma (sem podrugljivo).

Takođe, mislim da se ona nalazi na drugom kraju/tasu tj. nasuprot izgovaranju neviđeno. Dve krajnosti. Još moram da razmislim, ali sam na 75% da je tako...

off/topic: šta je pravi Pantela skrivio, pa su mu sklopili FB stranicu?
[ Goran Mijailovic @ 02.02.2013. 13:43 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić:
^^Kad ne pratiš Pantelu :D

https://www.facebook.com/bogotacpantela

Nekako mi nije zanimljiv, a vama? Vidim ima dosta lajkova.
[ anon142305 @ 02.02.2013. 14:13 ] @
Citat:
Goran Mijailovic: Nekako mi nije zanimljiv, a vama?

Meni nije los. Ima specifican nacin izrazavanja koji mi je simpatican, uglavnom duhovit,
sa dosta izentih stavova se slazem i nije dosadan da svakih pola sata izbacuje nesto.
[ valerijan @ 02.02.2013. 17:51 ] @
Relativno sporo donosim zaključke :(

a za fb Pantelu sam saznao tek u ovoj temi. Možda je to bilo i ranije, ali ga nisam registrovao.

Ipak se usuđujem, da zamislim dva moguća razvoja događaja:

1. tim preplavljivanjem tri reči u različitim kombinacijama (u najboljem slučaju) može od neverice i ostalih napraviti ono što bi i trebalo da budu, kad već postoje. tj. Povoljan rezultat bi bio da preobrati osobe koje to izgovaraju sa smrtnom ozbiljnošću (one iz busa) i navede ih da ako već moraju, koriste u negativnom, kritičkom, satiričnom kontekstu... što veći procenat to bolje.
(...ovo nalaže da fb Pantela postane u njihoim očima "više IN" od onih koji su im preneli nevericu,
kraći put je da "centar" koji inficira otkrije i prihvat fb Pantelu)

2. postoji i negativna varijanta, a to je da neverica postane još popularnija (a to smo u nekim drugim, svašta-nešto oblicima već iskusili).
Dakle i oni "srednji" tj. oni ne-neviđeni je usvajaju i stapaju se, korak po korak... što veći procenat to gore.

postoji i treća mogućnost, ali se ona tiče statičnosti (nema "razvoja" priče); a to je: da sve ostane isto...

...dok ovo "pišem" mislim da će biti ver. 2 (kao poprilično masivan sloj preko navedene statičnosti).
Doduše, ako to ne uradi neverica, pojaviće se još trojanaca...

Trenutno, dakle, mogu da budem zadovoljan što sam ovog barem nanjušio...

[Ovu poruku je menjao valerijan dana 02.02.2013. u 19:06 GMT+1]
[ Miroslav Jeftić @ 05.02.2013. 14:27 ] @
Citat:
Goran Mijailovic: Nekako mi nije zanimljiv, a vama? Vidim ima dosta lajkova.

Kao i svaki komičar, neke šale su bolje, neke lošije

Citat:
valerijan: Relativno sporo donosim zaključke

postoji i treća mogućnost, ali se ona tiče statičnosti (nema "razvoja" priče); a to je: da sve ostane isto...

Naravno da će da ostane isto Ne znam koliko je poznato ili nije poznato, ali npr. Andrić je imao svog ličnog lektora kod kojeg je išao svake nedelje da mu sređuje tekstove. Pored toga je naravno i njegov izdavač imao svoje lektore. Neverica nije izolovan problem, već samo jedan od mnogobrojnih primera današnjeg govora i upotrebe jezika i ne verujem da će se tu skoro nešto bitnije menjati
[ boxxterr @ 11.02.2013. 12:29 ] @
Citat:
valerijan:Juče dve drugarice (max. 15god.) razgovaraju i jedna kaže: on je blejač, živi tu i tu, ide privatnim busom u školu jer stanuje daleko (i još nešto)...
a ova druga na to kaže: neverica

Nisi dobro cuo. Rekla je: veverica.

Cesto se u slengu upotrebljava, " nisam ja veverica", i tako to.
[ boxxterr @ 11.02.2013. 13:33 ] @
Tako da bi trebalo promeniti naslov teme u: "svašta-nešto sa vevericom u sredini..."
[ valerijan @ 11.02.2013. 17:56 ] @
^ ...misliš: sada...kad si se ti pojavio u temi
[ boxxterr @ 06.03.2013. 04:00 ] @
Citat:
valerijan: ^ ...misliš: sada...kad si se ti pojavio u temi

Ne... nisam ja veverica.
[ valerijan @ 27.09.2015. 23:21 ] @
E pa veverice, ovce, androidi...opet sam na svašta nešto početku, neverica.

Već Mesecima čitam naslove (ne idem dalje od toga, uglavnom) i dva spojena slova su počela da mi redovno "odzvanjaju". Slovo D i slovo A.
Ovaj DA ovo, ovaj DA ono i tako dalje. Uglavnom na b92, a moguće je i da je zarazno. Možda se moda poklapa sa promenama u firmi, nisam pratio.

Primeri:

Barak Obama: "Svet da se ujedini oko klimatskog sporazuma"

Aleksandar Vučić (najčešće ga prate ta dva slova): "Hrvatski zvaničnici da Srbiju ostave na miru", pa opet picika: "Babić da se izvini"

Milorad Dodik: "Srbija da se okupi oko Beograda na vodi", Nebojša Stefanović: "Vučić da raspiše izbore na svim nivoima"

Da li je ovo nezgrapno DA opet Pantelino svašta nešto ili je nešto drugo u pitanju...članstvo ES/MZ da odgovori!

[Ovu poruku je menjao valerijan dana 28.09.2015. u 08:50 GMT+1]
[ kaćunčica @ 28.09.2015. 08:18 ] @
Meni ovo "da" zvuči kao običan imperativ, koji dobija na snazi izostavljanjem "treba", "mora", pa zvuči kao "kad ja kažem, ima DA bude!".
[ ssi @ 28.09.2015. 10:23 ] @
Ljudi, pa sta se tripujete.

Jezik je ziva stwar, ono, evoluira, menja se, prilagodjava se potrebama.

Citat:
Naravno u "govoru" mladih i sl.

Prevedeno na srpski:

Ja sam sada mator i smeta mi ono sto mladji rade, znachi, voleo bih i ja da budem u 20tima ponovo.

Citat:
Čuo sam za tu "nevericu"

A nisi cuo za brauzer, downloadujesh, fejs i ostalo ?

Neverica.

Iskulirajte malo sa tom gramatikom ljudi.

Produkat jezickih purista je ovo:

[/quote]

[ SlobaBgd @ 28.09.2015. 11:36 ] @
Ta priča da je jezik živa stvar i to što se time opravdava nepismenost, javašluk, bahatost i nevaspitanje pojedinaca, to je prisutno odavno, nije proizvod ovog vakta. Isto kao što se onaj ko primeti da su se neke vrednosti promenile na gore, pa i jezički standardi kao deo opštih vrednosti - optužuje da je ljubomorni zadrti matorac koji iz čiste zlobe grdi sirotu dečicu što su nepismeni.
[ ssi @ 28.09.2015. 12:37 ] @
Citat:
SlobaBgd...Isto kao što se onaj ko primeti da su se neke vrednosti promenile na gore....

Isto tako su govorili za Elvis Presley-a, da kvari mlade, za isto su mislim i optuzivali Sokrata.

Nije to nista novo. Samo si omatorio i to je to... pa ti smeta.

"Ux, ti mladi ... ne postuju nista ni red ni starije" tipicna recenica koju je verovatno cula svaka generacija, prvo cula, pa onda i upucivala mladjim generacijama.

Citat:
SlobaBgd: optužuje da je ljubomorni zadrti matorac koji iz čiste zlobe grdi sirotu dečicu što su nepismeni.

Ne optuzuje. To je prosto cinjenica. Neki ljudi ostare prerano, neki u srednjim godinama, a retki, nikada.

Iskuliraj matori. (ili sta se sada vec govori.... )
[ SlobaBgd @ 28.09.2015. 13:31 ] @
Citat:
ssi: Ne optuzuje. To je prosto cinjenica. Neki ljudi ostare prerano, neki u srednjim godinama, a retki, nikada.

Neki zazreju rano, neki kasno, a neki nikada.
I onda misle da su ostali mladi, a u stvari...
Razumećeš ako sazriš.
[ ssi @ 28.09.2015. 13:53 ] @
Citat:
SlobaBgd: Neki zazreju rano, neki kasno, a neki nikada.
I onda misle da su ostali mladi, a u stvari...
Razumećeš ako sazriš. ;)

Tesko. Imam 37. godina. I ne osecam se "sazrelim", a nadam se da i necu nikada.
Jer faza posle "sazrevanja" je ... truljenje.

Nego iskeno mislim da nikakv jezicki purizam nije potreban. Vreme i generacije se menjaju, svaka doda ili oduzme nesto svoje.
Da nije tako verovatno bi koristili nesto ovakvo:

"Ves'ma by meni priskorbno bylo, ako bi ja kadgod čuo, čto ty, moj syne, upao u pyanstvo, roskoš', bezčinie, i nepotrebnoe žitie"

(hint: Slavenosrpski jezik )

Sa tim da bi imali procenat pismenih oko... 5-6%.

[ kaćunčica @ 28.09.2015. 14:19 ] @
@ssi

[ ssi @ 28.09.2015. 14:43 ] @
Citat:
kaćunčica: @ssi

Wolf ili Wolfgang bi me podrzao.

Osnovna načela Karadžićeve reforme se mogu sažeti u tri tačke:

1. izjednačavanje narodnog i književnog jezika, tj. insistiranje na folklornim jezičkim oblicima, za koje se smatralo da su pouzdan vodič zabeležen u narodnim pesmama i poslovicama;

2. prekid sa svim starijim oblicima srpske književnosti i pismenosti i novo utemeljenje standardnog jezika bez oslona na tradiciju;

3. novoštokavski folklorni purizam, što se očitovalo u čišćenju jezika od crkvenoslavizama koji su identifikovani kao ruskocrkvena naplavina koja ne odgovara glasovnoj i gramatičkoj strukturi srpskog jezika.

Izvor: Wikipedia - Vuk Stefanovic Karadzic
[ la.linea @ 28.09.2015. 15:19 ] @
Prema nekim kazivanjima, Vuk je bio Bečka marioneta sa jasnim zadatkom:
http://www.google.rs/url?sa=t&...xtw&bvm=bv.103388427,d.bGg
[ SlobaBgd @ 28.09.2015. 16:18 ] @
Citat:
ssi:
...Imam 37. godina. I ne osecam se "sazrelim", a nadam se da i necu nikada.
Jer faza posle "sazrevanja" je ... truljenje.

Neki moraju da racionalizuju svoju infantilnost. I da se teše kako ne žele da porastu jer je to isto kao i da trule.
[ ssi @ 28.09.2015. 17:15 ] @
Citat:
la.linea: Prema nekim kazivanjima, Vuk je bio Bečka marioneta sa jasnim zadatkom:
http://www.google.rs/url?sa=t&...xtw&bvm=bv.103388427,d.bGg

Ma da tebi i slicnima je oduzeo ___________________________ (dopuni cim hoces pismo/naciju/veru/veceru), opismenio narod, pojednostavio jezik.

A siguran sam da se i druzio sa masonima, iluminatima i papom.

Zaboravih templare, malteske vitezove i annuakije.
[ la.linea @ 28.09.2015. 17:22 ] @
Citat:
ssi: Ma da tebi i slicnima je oduzeo ___________________________ (dopuni cim hoces pismo/naciju/veru/veceru), opismenio narod, pojednostavio jezik.

A siguran sam da se i druzio sa masonima, iluminatima i papom.

Zaboravih templare, malteske vitezove i annuakije.

Izvini, u čemu je tvoj problem?
Čemu sve to što si napisao, koji je smisao?
Lep sam naveo, prema nekim kazivanjima!
Ne vidim po čemu je tvoje mišljenje amin, jedina istina i jedino si ti kompetentan za komentare po ovom pitanju.
Ovde se ne radi samo o aroganciji nego o klasičnom bezobrazluku. Neistomišljenike odmah prozvati, etiketirati i ispljuvati.
To samo govori o tebi kao ličnosti koja nije sigurna u svoj identitet.
[ ssi @ 28.09.2015. 17:30 ] @
Citat:
la.linea: Izvini, u čemu je tvoj problem?
Čemu sve to što si napisao, koji je smisao?
Lep sam naveo, prema nekim kazivanjima!
Ne vidim po čemu je tvoje mišljenje amin, jedina istina i jedino si ti kompetentan za komentare po ovom pitanju.
Ovde se ne radi samo o aroganciji nego o klasičnom bezobrazluku. Neistomišljenike odmah prozvati, etiketirati i ispljuvati.
To samo govori o tebi kao ličnosti koja nije sigurna u svoj identitet.

Nisam ja izvukao dokument, pisan "veselih" 90tih pun gluposti o tome kako je, pazi Vuk Karadzic, covek koji je pomogao
ovom narodu i prosvetlio ga.... spijun.

Ti si.

Pa to je ravno komediji "Balkanski Spijun", u stvari nije, "Balkanski Spijun" je zabavan, taj dokument je cisto lupetanje.
[ la.linea @ 28.09.2015. 17:37 ] @
Nije bitno kada je pisano nego šta je napisano.
Tvoje je pravo da kažeš, ne, ja ne mislim tako ali to tvoje ne nije opravdanje za rečnik koji koristiš.
Ako imaš neki argument, iznesi ga na normalan način, način dostojan normalnoj komunikaciji.
Sa rečnikom koji koristiš, ne vidim zašto sam ti u opšte odgovorio.
Prosto, likovi poput tebe nemaju kočnicu i samo ćeš tražiti novi razlog da opravdaš sebe i svoj rečnik.
Ja te ne mogu sprečiti, slobodno nastavi u tom tonu.
[ ssi @ 28.09.2015. 17:49 ] @
Citat:
la.linea: Nije bitno kada je pisano nego šta je napisano.
Tvoje je pravo da kažeš, ne, ja ne mislim tako ali to tvoje ne nije opravdanje za rečnik koji koristiš.
Ako imaš neki argument, iznesi ga na normalan način, način dostojan normalnoj komunikaciji.
Sa rečnikom koji koristiš, ne vidim zašto sam ti u opšte odgovorio.
Prosto, likovi poput tebe nemaju kočnicu i samo ćeš tražiti novi razlog da opravdaš sebe i svoj rečnik.
Ja te ne mogu sprečiti, slobodno nastavi u tom tonu.

U tom tvom dokumentu sam prvo video ovo:

Psovke u srpskom jeziku

Da, kako da ne pre Vukove reforme ljudi nisu znali da psuju.. kako da ne. Bili svi kulturni ko engleski lordovi pogotovo seljaci tj. zemljoradnici u Srbiji ( koji su to bili samo javno... ).

pa onda:

Vuk Karadžić - prvi srpski komunista

E tu nisam izdrzao. Jeo sam neku socnu jabuku i zagrcnuo sam se od smeha i usvinjio tastaturu i monitor.

[ valerijan @ 28.09.2015. 18:07 ] @
ssi ti si u ovu temu izgleda pao sa Marsa kad vidiš "jezicke puriste", ali SlobaBgd je pravilno preuzeo slučaj pa nema potrebe da previše "govorim". Truljenja se ne treba plašiti ako je ono što truli istančano, a "večna mladost" je što bi stari kinezi rekli: boemština...ili jezikom mladih Kineza: totalno gej.

kaćunčica da, takođe nazirem agresiju...
[ ssi @ 28.09.2015. 18:10 ] @
Citat:
valerijanssi ti si u ovu temu izgleda pao sa Marsa kad vidiš "jezicke puriste", ali SlobaBgd je pravilno preuzeo slučaj pa nema potrebe da previše "govorim". Truljenja se ne treba plašiti ako je ono što truli istančano, a "večna mladost" je što bi stari kinezi rekli: boemština...

kaćunčica da, takođe nazirem agresiju...

Ja sam demokrata.

Ako narodu ne odgovara postojeci jezik... neka ga menja. Sta je tu problem ?

Recnik će ukljucivati i reci "blejač", "mawa" i "spawaj", "daunloaduj" ? Pa šta.

[ valerijan @ 28.09.2015. 18:14 ] @
I za demokratiju Kinezi tvrde isto...
[ ssi @ 28.09.2015. 18:20 ] @
Citat:
valerijan: I za demokratiju Kinezi tvrde isto...

Znas kako, mozda neko zudi za vremenom kada su srbijom vladali oni "plemenite krvi" a ostali bili sebri i kmetovi.
Koji su naravno imali i poseban jezik da kako bi se lakse predstavljali kao neka vrsta vise vrste i slicno.

Ja sigurno nisam jedan ... od tih ... power to the people ...
[ R1A1 @ 28.09.2015. 18:24 ] @
@ssi:

smaraš čoveče!
[ kaćunčica @ 28.09.2015. 18:31 ] @
Meni samo nije jasno kako neko zaključuje da bi ga i sam Vuk podržao, a pritom mu teško da prebaci na srpsku tastaturu. Sasvim mi je prihvatljiva upotreba žargona, ali se naježim kad van neke tinejdžerske komunikacije, u ozbiljnijem razgovoru o jeziku vidim ch umesto č i slično.

ssi:

Šta si tačno hteo da kažeš onim ipsilonima u "slavenosrpskom" citatu?
[ ssi @ 28.09.2015. 18:34 ] @
Citat:
kaćunčica: ... Meni samo nije jasno kako neko zaključuje da bi ga i sam Vuk podržao, a pritom mu teško da prebaci na srpsku tastaturu...

Izbacujem(o) nepotrebne radnje, pojednstavljujemo, optimizujemo i ubrzavamo.
[ biciklista @ 28.09.2015. 22:59 ] @
Citat:
ssi:
Sa tim da bi imali procenat pismenih oko... 5-6%.

Ne bih rekao da je danas stanje mnogo bolje, uostalom primeri se sami nameću. Ako govorimo o smeni generacija, to što mladi u fazi odrastanja ne poštuju autoritet ne govori ništa o njihovoj pismenosti ili nepismenosti već samo o životnom dobu i iskustvu. Bunt i protest se mogu izraziti i na fin način, pismeno i kulturno, a ne vikom, drekom, iživljavanjem nad jezikom, gramatikom, pravopisom. Uostalom, ova savremena sokoćala ako nisu doprinela porastu nepismenosti, svakako su uspela da je izvedu na svetlost dana, kao uostalom i sve druge socijalne devijacije.
[ ssi @ 29.09.2015. 10:33 ] @
Citat:
biciklista: Ne bih rekao da je danas stanje mnogo bolje, uostalom primeri se sami nameću. Ako govorimo o smeni generacija, to što mladi u fazi odrastanja ne poštuju autoritet ne govori ništa o njihovoj pismenosti ili nepismenosti već samo o životnom dobu i iskustvu. Bunt i protest se mogu izraziti i na fin način, pismeno i kulturno, a ne vikom, drekom, iživljavanjem nad jezikom, gramatikom, pravopisom. Uostalom, ova savremena sokoćala ako nisu doprinela porastu nepismenosti, svakako su uspela da je izvedu na svetlost dana, kao uostalom i sve druge socijalne devijacije.

Pod "nepismen" sam podrazumevao nekoga ko ne moze ili ne zna slova tj. ne zna da cita ili pise.

Sto se gramatike tice ako je 60 - 70 % teksta gramaticki ispravno to je ok.
[ kaćunčica @ 29.09.2015. 12:31 ] @
Citat:

Sto se gramatike tice ako je 60 - 70 % teksta gramaticki ispravno to je ok.

Za šta je ok? Eksperimentalno je potvrđeno da i kad se u rečima pomešaju slogovi, čitalac bez problema čita prvobitne reči, ali i dalje ne znači da je tekst ok ako možemo da ga razumemo, šta god i kako god piše. Ova procentualna ocena meni zvuči kao kad bi neko rekao da ocena dovoljan (2) znači da neko dovoljno zna. Dovoljno za šta?

Što se mene tiče, nekako ne mogu da uvažim mišljenje onoga ko pravi ozbiljne greške (rečca NE, glagol TREBATI i slično). Pažljivo razmatram samo izlaganje pismenih (u širem smislu te reči) i pametnijih od sebe, kakvih je, srećom, dosta na ovom forumu.
[ SlobaBgd @ 29.09.2015. 12:59 ] @
Pa i čuvena skraćenica nzm u značenu ne znam često se koristi ne zbog uštede na vremenu ili broju karaktera, već zato što taj koji piše nije siguran da li se ne znam piše odvojeno ili sastavljeno.
[ RusKoba @ 29.09.2015. 13:43 ] @
^

Ali ga sačeka na pridevima, pa kad prodaje mobilni ili nešto, ono je "novo ne korišćeno" (obavezno bez zareza), pa ti pogađaj šta je.

https://www.google.com/search?...=sr&start=100&filter=0

86.000 rezultata.
[ ssi @ 01.10.2015. 12:16 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Pa i čuvena skraćenica nzm u značenu ne znam često se koristi ne zbog uštede na vremenu ili broju karaktera, već zato što taj koji piše nije siguran da li se ne znam piše odvojeno ili sastavljeno. ;)

I sta je problem sa nzm ? Skraceninca i to je to.

[ anon70939 @ 01.10.2015. 12:55 ] @
Izdominirali ste sa ovom temom.
[ fade @ 01.10.2015. 14:24 ] @
Može li neko sad objasniti šta je :"Privatni bus"?
[ ssi @ 01.10.2015. 15:16 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Izdominirali ste sa ovom temom.

Totalno nebitna tema, zapoceta od strane jezickih "purista".
[ biciklista @ 03.10.2015. 23:34 ] @
Naravno, nepismenima je potpuno nebitna ova tema, što je prirodno i razumljivo.
[ principal @ 04.10.2015. 18:13 ] @
Da li je nepismen neko ko govori i pise gasterbajter? Vecina ljudi smatra da je iznad napisana ispravna verzija: primer
Smatram da je ovo indikator manje od izvrsnog nivoa opste kulture, ali nikako nesto sto potpuno diskvalifikuje sagovornika.

[ DusanSukovic @ 04.10.2015. 18:32 ] @
Citat:
principal: Da li je nepismen neko ko govori i pise gasterbajter? Vecina ljudi smatra da je iznad napisana ispravna verzija: primer
Smatram da je ovo indikator manje od izvrsnog nivoa opste kulture, ali nikako nesto sto potpuno diskvalifikuje sagovornika.

Ne mora da znaci. Ta rec se toliko udomacila, da je deo recnika..
Recimo jedan danski jezicki primer. Reformator danskog jezika je poceo da kuje razne reci da bi napravio nacionalni jezik, jer je vecina plemstva u Danskoj pricalo Nemacki i Francuski, jedino sa slugama Danski. I sad, ocito mu je dobro islo u tome, jer svaku rec koju bi on izmislio docekana je sprdnjom, salom i smehom, nevericom..i tako se sirila medju narodom u Danskoj i odomacila zauvek. Isto slicno kao sto su jezikoslovci u Hrvatskoj posle 1991 godine uveli naziv za muski spolni organ 'Njeznik'...

[Ovu poruku je menjao DusanSukovic dana 04.10.2015. u 19:51 GMT+1]
[ kaćunčica @ 04.10.2015. 23:24 ] @
Drugi-treći razred osnovne škole : ___ski, ___ čki, ___ški malim početnim slovom...
[ DusanSukovic @ 05.10.2015. 00:24 ] @
Pogubio se :D
[ DusanSukovic @ 05.10.2015. 01:02 ] @
Citat:
kaćunčica:
Drugi-treći razred osnovne škole : ___ski, ___ čki, ___ški malim početnim slovom...

Sta si htela da napises ? :)

Citat:

Nekoliko tačaka (najčešće tri) stavljaju se:
- umesto izostavljenog teksta i u isprekidanom tekstu; na primer:
Predlozi su: kod, pored, u, sa...
Kad se voz zaustavio, on se pojavi... i reče: "Divno je vratiti se kući".

[ ssi @ 05.10.2015. 09:44 ] @
@DusanSukovic kakv "jezikocid" si pocinio.

Mislim ono.... zeshce...
[ DusanSukovic @ 05.10.2015. 09:48 ] @
Citat:
ssi: @DusanSukovic kakv "jezikocid" si pocinio.

Mislim ono.... zeshce...

Desava se. Ako cemo da cepidlacimo, ni kacuncica nije napisala gramaticki pravilno odgovor :-)
[ SlobaBgd @ 05.10.2015. 09:58 ] @
Šta nije pravilno u kaćunčicinom pitanju?
Inače, iz citata koji si naveo ne može se tvrditi da kaćunčica nepravilno upotrebljava tri tačke.
[ DusanSukovic @ 05.10.2015. 10:17 ] @
Citat:
SlobaBgd: Šta nije pravilno u kaćunčicinom pitanju?
Inače, iz citata koji si naveo ne može se tvrditi da kaćunčica nepravilno upotrebljava tri tačke.

U pravu si, greska je moja bila pozivajuci se na citat, jer prema navedenom citatu kacuncica AFAK nije pogresila.

Da li ti isto ovako pises recenice?

Citat:

U drugom ili trecem razredu osnovne skole u Srbiji uci se da se imena jezika pisu malim početnim slovom...

Ili je to ovako kao sto je kacuncica napisala:
Citat:

Edit: Bice da sam zabrljao zbog mesanja danskog, engleskog, i srpskog..
[ Java Beograd @ 05.10.2015. 11:15 ] @
Brate .... Mis'im ono ...
[ valerijan @ 26.02.2016. 18:52 ] @
Deo treći: Crvenkapa i tri jajeta.

1/2

1. Zacrvenela se plata.

2. Uđem u "zdravu hranu" da kupim zrnevlje za ~100, u startu ističući da sam "krupan"...jer manje/više znam šta sledi.
Prodavačica automatski: "nemam kusur".

3. "Hvala, doviđenja".
Pritom mi je rutinski sasula dim cigarete u lice prilikom ulaska, jer je bila na narko pauzi ispred radnje i odmah prešla na Ti.

2/2

4. Slično stanje i u apoteci. Kad im je pao pogled na...a još sam pripremio npr. ~24 sitno da mi vrate 900.

nedoumica:

Da li je problem Đokino treće jaje ili je zaista za osudu kupiti nešto ispod npr. 200 ako se ima čudo iz naslova?

plan:

Pokušaću, kad se nakupi "sitniš", da je pretvorim u "papire" na istim tim mestima...jer je pre par Meseci bilo prilično teško da se to izvede.

Samo za strejt, ozbiljne i preko 18...

[Ovu poruku je menjao valerijan dana 26.02.2016. u 20:17 GMT+1]