[ milivoje t @ 03.02.2013. 15:31 ] @
mislim na analogne miseve :)

sinoc sam u kuhinji pronasao jednog, pravi poljski simpaticni klempavi mis :), sto uopste nije bilo smesno zenskoj polovini...

inace zivim u zgradi u urbanom okruzenju i nikad nisam cuo da je neko nekada imao misa. ja licno ni buba svabu ni mrava nisam imao prilike da sretnem u stanu.
mislio sam da su pacovi u gradu potpuno istisnuli miseve i zauzeli im teritoriju, pa se pitam ima li miseva u bg ?

sto se tice ovog mog, mislim da sam ga ja doneo sa sela sa punom vrecom domacih jabuka. jer ne znam kuda i kako bi uopste mogao da udje u stan... a onda se on verovatno hranio granulama za psa dok nije uocen sinoc.

inace nisam uspeo da ga uhvatim :) jer je pobegao ispod kuhinjskih elemenata koji su prakticno nepomicni.
kupio sam jutros lepak za miseve, pa da probam sa tim cudom da ga uhvatim. imate li neki savet za lovljenje misa, sem macke :).
[ Shadowed @ 03.02.2013. 16:02 ] @
Uzmes orah, prepolovis po sastavu, uzmes serpu ili vec neku posudu i prevrnes. Jednu stranu podignes i podmetnes polovinu oraha da je drzi, tako da je otvorena strana oraha okrenuta ka sredini posude. To sve na nekoj podlozi koju mozes da pokupis zajedno sa posudom.

Ideja je da mish dodje sa unutrasnje strane i krene da jede orah, pri tome ga gurne a posuda ga poklopi. Isprobano. Radi, jednostavno je i ne zahteva kupovinu raznih sprava. A i neces povrediti misa ako ne zelis.

Edit: slicno ovome, samo polovina oraha umesto novcica.
[ milivoje t @ 03.02.2013. 16:30 ] @
svidja mi se tvoj pristup u lovljenju.
postaviti polovicu oraha da drži serpu je umetnost, ali uspeo sam nekako. mamac je ostavljen u kuhinji, vracamo se veceras oko 10h pa cemo da vidimo da li radi :)
[ Vasastajić @ 03.02.2013. 16:35 ] @
Citat:
A i neces povrediti misa ako ne zelis.

Kad mi napravi rusvaj u špajzu?!?
E, pa onda sledi SAMO ovo:

Još da ume memoare da piše ta mišolovka...
...inače nosilac je već "solunske spomenice"...
...stara kuka.

Kad god sam pokušao s tim napasnicima da budem blagoglagoljiv, ja sam bio iebena strana...
...SAD VIŠE NE!

PS
Sutradan je "ekipa" sa papira uvećana za još dva člana...i sad je "mirna Bačka"...

Citat:
vracamo se veceras oko 10h pa cemo da vidimo da li radi :)

Jurićeš se ti Šnjime ponovo, čim šerpu podigneš...
...kako ćeš sigurno da znaš da je ispod šerpe?!
[ Zlatni_bg @ 03.02.2013. 16:49 ] @
Video sam letos jednog malog misa na Kalemegdanu :) Tako da da, verujem da ih ima.
[ Java Beograd @ 03.02.2013. 17:34 ] @
Lepak je "majka". Karton, oko 25 cm x 25 cm u sredinu parče sira, a oko sira krug lepkom.
[ Milos911 @ 03.02.2013. 18:05 ] @
Citat:
Shadowed: Uzmes orah, prepolovis po sastavu, uzmes serpu ili vec neku posudu i prevrnes. Jednu stranu podignes i podmetnes polovinu oraha da je drzi, tako da je otvorena strana oraha okrenuta ka sredini posude. To sve na nekoj podlozi koju mozes da pokupis zajedno sa posudom.

Ideja je da mish dodje sa unutrasnje strane i krene da jede orah, pri tome ga gurne a posuda ga poklopi. Isprobano. Radi, jednostavno je i ne zahteva kupovinu raznih sprava. A i neces povrediti misa ako ne zelis.

Edit: slicno ovome, samo polovina oraha umesto novcica.

Mala modifikacija ideje:
Potrebni su serpa, ceo orah, cackalica, i parce sira (najbolje trapista). Cackalica se zabije u onaj mekani deo oraha (ima na sastavu jedan deo sto je mekan), parce sira na drugi kraj cackalice, pa se sve poklopi serpom (isto se jedna ivica serpe nasloni na orah).
Kasnije kad se mis uhvati, samo se podvuce karton pod serpu, i misonja se pusti u obliznjem parkicu :)
[ anon70939 @ 03.02.2013. 18:20 ] @
Ili kupite dijabole na pijaci, pozajmite vazdusnu pusku, namazete imalin po licu, sednete u cosak sobe, stavite sir na neku cistinu, sednete i cekate...
Bude mnogo zabavnije...

baš ste neki mišofili
[ kaćunčica @ 04.02.2013. 02:42 ] @
evo pomenutog i drugih rešenja:

[ Bata @ 04.02.2013. 04:26 ] @
NEMOJ LEPAK !

mislim da je manje mrcvarenje za životinju da koristiš klasičnu mišolovku koja ga odmah slomi, nego lepak koji ga verovatno ispeče po koži a onda crkava od trovanja ili žeđi.

ako je samo taj jedan, i ako je stvarno došao u tvojem aranžmanu putem džaka, daj mu šansu i ulovi ga na neki način koji će da preživi.
[ Vasastajić @ 04.02.2013. 09:29 ] @
Ajmo redom...

Prvo, mante se nekakvih emocija u poslu sa tim napasnicima, pogotovu sa ovima što su iz nekakve divljine dospeli u vašu kuću, jer nikada nećete znati 'el taj im'o neka posla s nekom TRIHINELOZNOM LEŠINOM, pa onda takav vam zapišav'o i zaserav'o kuću, a najčešće hranu.
ZNAM kako se prenosi trihineloza i nije u tome sada poenta, već u činjenici da POTENCIJALNOG nosioca te pošasti imate kao kućnog "ljubimca", pa ko s takvim voli da uživa, na volju mu i neka ga pušta u prirodu.

Drugo, ekološke mišolovke (?!?!) to mu dođe ovo:

Kao što vidite, ĆORAK, stoji tako već par dana sa BAŠ fiiinim parčencetom slanine i... ništa...
E, sad, molim boga i da se u nju ne upeca mišonja, ali mor'o sam ovog puta i nju da aktiviram, jer mi miševi u špajzu napraviše rusvaj od posela.
Ove sve slike napravljene su upravo ovog momenta za potrebe ovog posta.
Šta se dešava kada miš aktivira tu "ekološku" spravicu?
Pa "ništa" on lepo pojede tu slaninicu, e posle ga stigne "sproću sebe" pa vam TAAKO uneredi tu plastiku iznutra, a kad ga istresete iz nje i on i unutrašnjost skroz mokri od njegovog zapišavanja.
Jer,sigurno da ne dežuram pored mišolovke 24/7, pa da ga vadim o'ma čim se u'vati!?
Posle toga pranje, ribanje, dezinfikovanje, ta i'te s milim bogom!
A bacam je čim nakupujem još ovih metalnih.
Dakle nju aktiviram SAMO u slučaju mobilizacijske uzbune!
Što je ovog puta upravo i slučaj, a to dokazuje i ova slika sa SEDMIM radoznalcem za nedelju dana:

Najverovatnije se noćas upec'o, jer sinoć još ništa nije bilo...

Postoji još jedna fensi/nobles mišolovka, isto od plastike,ovakva:

međutim ni ta nije efikasna ni približno kao ove metalne, a reći ću vam i zašto.

Kad god aktiviram ove metalne i kad sam već zaglavio slaninicu na okidač,držeći prstom polugu od opruge, plamenom upaljača prvo osmudim taj deo gde gde će miško da se petlja, PRVO, da na taj način uklonim tragove mirisa mojih ruku, a drugo, priznaćete da pržena slaninica dalje i lepše miriše nego hladna.
Nema šanse da miš odoli takvom iskušenju!
Plastičnu mišolovku ne možete oprljiti upaljačem i eto vam sijaset razloga zašto je manje efikasna.

Evo i dokaza:

Doći će na plastičnu TEK kad su sve metalne prvo odradile svoj posao.

A u onu belu, pravougaonu od gore i onda teško, ta je najmanje efikasna.
Koliko puta sam je naš'o aktiviranu, a praznu, zato što se mišonja popeo na nju, pa je prateći trag mirisa došao do uzdignutog dela, tako je aktivirao i ...čorak.
Sve ovo što sam povat'o završilo je u peći za centralno grejanje i NIGDE DRUGDE.
Ako mislite da je 40-to godišnje iskustvo u ovim stvarima za zanemarivanje, na volju vam.
Kad bude tema o 'vatanju pacova, TU SAM!
[ kaćunčica @ 04.02.2013. 11:14 ] @
^ Sad neko pozove 192 i ...
[ milivoje t @ 04.02.2013. 11:50 ] @
servirao sam mu sinoc svedski sto, ali se nije upecao ni u jednu klopku.
postavio sam dve eko poklapace sa polutkom oraha i dve sa lepkom na kartonu sa hranom u sredini, sir, jabuka, zrnevlje, slaninica.
i nista, mozda mu je bilo sumnjivo toliko hrane odjednom :).

ako se ni veceras ne upeca, pasce razmontiravanje kuhinjskih elemenata i rucno 'vatanje, jer ce pobuna da mi izbije u kuci...

@Bata
lepak nije otrovan ne moze da opece i ubije zivotinju, u pitanju je neka prirodna smola bez mirisa i boje. u svakom slucaju ako bi se uhvatio, pustio bih ga ali u prirodu.

@kaćunčica
Vasa je ocigledno ekspert u misolovu :), okacio je eksplicitne slike pa deluje surovo, ali to je regularan nacin za zastitu od stetocina. mnogo je zdravije i bolje za zivotinje da stradaju u misolovci nego zasuti okolinu kuce ili livadu otrovom. svako seosko domacinstvo se na neki nacin bori protiv miseva, najcesce mackama i misolovkama...
[ kaćunčica @ 04.02.2013. 12:36 ] @
^ Ma, i ja koristim lepak. I nije me mnogo briga kako će mu biti, jer obično prethodno napravi takvu štetu, da mu zaista poželim smrt u mukama. Ko se nekad bavio prodajom prehrambenih proizvoda, zna taj osećaj. Kad načne, načne od svega po malo. U stanju je da upropasti kutiju kinder jaja, čokolade, palente, kikirikija...

Citat:
lepak nije otrovan ne moze da opece i ubije zivotinju, u pitanju je neka prirodna smola bez mirisa i boje. u svakom slucaju ako bi se uhvatio, pustio bih ga ali u prirodu.

Samo, ne može da živi miš uhvaćen na lepak. Još veći zjb je kad se mačka dočepa takvog kartona, jadna, danima ne može da se sredi.
[ Java Beograd @ 04.02.2013. 13:11 ] @
Simpatije prema tim štetočinama i prenosiocima zaraza mogu da gaje samo oni koji nisu imali nikakve štete od njih. Nisam se bavio prodajom prehrambenih proizvoda, ali je par puta poneki mišonja upao u špajz (živim u kući). Dovoljno je da vidim mišiji izmet kojekuda po policama gde stoji brašno, šećer, testenine, i slično, pa da mi "padne mrak na oči"
[ 3way @ 04.02.2013. 13:47 ] @
@milivoj t

Samo su 2 stvari 100% efikasne:

i

A i simpaticni su kao kucni ljubimci.
[ Shadowed @ 04.02.2013. 14:04 ] @
Ma, razumljivo je da neko kome misevi prave stalni problem ne bira sredstva, ali realno.. Ako ti se u x godina pojavio jednom jedan mis, i nije toliki problem pa da odmah gledas kako da ga zalepis, elektro-sprzis, izlomis, rastrgnes, sameljes, das macki pa jos macku kremiras. Probas da ga uhvatis nepovredjenog pa ga pusti negde van grada ako te ne mrzi ili neku shumicu kojih ima po bg-u.
[ Java Beograd @ 04.02.2013. 14:12 ] @
Citat:
Shadowed: Probas da ga uhvatis nepovredjenog pa ga pusti negde van grada ako te ne mrzi ili neku shumicu kojih ima po bg-u.

Obrati pažnju na 0:51 i dalje.

[ bachi @ 04.02.2013. 14:24 ] @
Citat:
Shadowed:
Ma, razumljivo je da neko kome misevi prave stalni problem ne bira sredstva, ali realno.. Ako ti se u x godina pojavio jednom jedan mis, i nije toliki problem pa da odmah gledas kako da ga zalepis, elektro-sprzis, izlomis, rastrgnes, sameljes, das macki pa jos macku kremiras. Probas da ga uhvatis nepovredjenog pa ga pusti negde van grada ako te ne mrzi ili neku shumicu kojih ima po bg-u.

Mora da se šališ, zar ne?

Imao sam i ja jednog takvog u sto godina koji mi je iskusno izgrickao izolaciju od kabla od lemilice, umalo da poginem.

Kakvo crno vatanje i puštanju u šumicu? Lepak i u kantu i kraj.
[ Shadowed @ 04.02.2013. 14:44 ] @
Ma, nikom ja ne branim, al' kao sto rekoh, smatram da nije takva tragedija. Resenje da ga se oslobodis a to ces svakako uraditi, ubijanjem ili odnosenjem zivog, samo je pitanje volje i nerviranja koje je izazvao.
[ EmmaR @ 04.02.2013. 22:13 ] @
U zgrade ulaze kroz ventilacuju, ulazna vrata, vrata od terase, prozori, + ako ih doneseš odnekud.

Lepak nikako: ipak je to živo biće i nije ono krivo što treba da jede. Ili ga odmah ubij, ili ga pusti da živi nepovređen. Ne bi ni hteo da te neko muči, a onda osakaćenog i u zamci pusti kao da živiš a ti u stvari umireš dugo i polako. Nagledala sam se miševa u lepku. Dosta njih je imuna na otrov (ili im samo treba jako dugo da crknu od istog)
Inače, zabluda je da miševi obožavaju sir i meso. Oni obožavaju žitarice (zrnevlje), voće, povrće, hartiju, kablove, gumu, (sve ono što može da se gricka ili im privlači pažnju)... pa tek na kraju sir i meso (kad im ponestane sve drugo).
[ Exodusbgd @ 04.02.2013. 22:23 ] @
Citat:
Java Beograd:
Lepak je "majka". Karton, oko 25 cm x 25 cm u sredinu parče sira, a oko sira krug lepkom.

Dva puta potvđeno :)

Zimi kad je toplije, dva puta mi se zavukao miš u kuhinju u prethodnih nekoliko godina. Lepak je keva
[ Vasastajić @ 04.02.2013. 22:34 ] @
Citat:
EmmaR
Inače, zabluda je da miševi obožavaju sir i meso. Oni obožavaju žitarice (zrnevlje), voće, povrće, hartiju, kablove, gumu, (sve ono što može da se gricka ili im privlači pažnju)... pa tek na kraju sir i meso (kad im ponestane sve drugo).

Ajde, ja ću da postavim mišolovku sa oprljenom slaninicom, a ti stavi paradjz ili već nešto od onog što si naveo, pa da vidimo šta to miškonja više voli.
Kad god hoćeš i gde god hoćeš.
Mog'o si ti da držiš na tavanu žita i kukuruza metre i metre, ali ako je tamo na gredi visila slaninica dimljena...
...mada, otkud znam, možda su ti beogradski postali vegetarijanci.
[ EmmaR @ 04.02.2013. 22:46 ] @
Citat:
Vasastajić: Ajde, ja ću da postavim mišolovku sa oprljenom slaninicom, a ti stavi paradjz ili već nešto od onog što si naveo, pa da vidimo šta to miškonja više voli.
Kad god hoćeš i gde god hoćeš.
Mog'o si ti da držiš na tavanu žita i kukuruza metre i metre, ali ako je tamo na gredi visila slaninica dimljena...
...mada, otkud znam, možda su ti beogradski postali vegetarijanci.

ja nemam problema sa miševima, niti sam ih ikada imala u životnom prostoru. Ali zato kada ima kukuruza (i sličnih zrnevlja) vani ili u nekoj od pomoćnih zgrada, nemaš pojma kako se vesele po kacama i bačvama a ne penju se na slaninicu.
[ Burgos @ 05.02.2013. 00:24 ] @
A još gozba za mačke kada se kruni kukuruz iz koša (kotarke) - mačke po komšiluku idu kad god se raščuje da će negde da se radi :D
[ bachi @ 05.02.2013. 07:37 ] @
Citat:
EmmaR:ipak je to živo biće i nije ono krivo što treba da jede.

Nije problem što mora da jede... Problem je što jede od svega po malo. I ne staje samo na hrani. Za taj kratak period što mi se uvukao u stan, pojeo je gorepomenuti kabl, zatim je iskusno izgrickao usisivač + crevo od usisivača, u*rao sve živo po kući, izgrickao gomilu dokumenata na papirima... Mislim da je jeo sve osim hrane - šargarepa, krompir, luk i ostalo povrće mu je bilo dostupno, misliš da je imao nameru da to gricne?

Tako da molim bez lažnog moralisanja i nekih emocija oko tih štetočina, inače budite dosledni i mojne komarce da ubijate, kao ni muve, jer su i oni živa bića i imaju osećanja i šta je jadan komarac kriv što je gladan i što mora da ti sisa krv kako bi se najeo i obezbedio sebi potomstvo. I muva jadna, šta je ona kriva što ti sleće na hranu, a pre toga je pravila žurku na vnagou, nije ona kriva jadna, nemojte da je ubijate.

Mislim...
[ Java Beograd @ 05.02.2013. 08:14 ] @
Citat:
EmmaR:Lepak nikako: ipak je to živo biće i nije ono krivo što treba da jede.
Ubijem ga naravno. Lepak samo služi da ga zadrži dok ja dođem.
[ anon70939 @ 05.02.2013. 09:24 ] @
baš si okrutan :D:D:D. Zamrzeće te ženski deo foruma :)
umesto da ga zadržiš, razmnožavaš, jer su im slatki ušići... Nema veze što naprave cirkus po kući... Ipak je to mali miš kao iz crtanih filmova...

Kažem ja, vazdušna puška je zakon
[ Ivan Dimkovic @ 05.02.2013. 10:25 ] @
IMHO, posto nemam problema sa misevima da se neki slucajno nadje tako sto se svercovao u necemu sto sam doneo kuci, svakako bih ga pustio u prirodu (mada prilicno sam siguran da ce se to lose zavrsiti po njega, posto bih ga pustio sigurno van njegovog "zavicaja").

Ali sasvim razumem ljude koji imaju problema sa misevima kao stetocinama koji zele da ih se rese.
[ Vasastajić @ 05.02.2013. 10:49 ] @
Citat:
EmmaR:Ali zato kada ima kukuruza (i sličnih zrnevlja) vani ili u nekoj od pomoćnih zgrada, nemaš pojma kako se vesele po kacama i bačvama a ne penju se na slaninicu.

Izvini za pogrešno rodno oslovljavanje u prethodnom postu.
To što si tu navela kao primer je samo potvrda mog davnašnjeg zaključka da su miševi neverovatne lenčuge!
Prvo grickaju ono što im je najbliže, pa se tek posle pentraju, a ja sam ti govorio o egal ponudi na mišolovkama, dakle na jednoj, dve, tri, zrnevlje, orah, šta god, a samo na jednoj prljena slaninica, sve to jedno pored drugog.
Ne znam ovu kladioničarsku terminologiju, pa ću reći, kladim se 100% na slaninicu!
Pa čak i tu postoji caka iz čiste empirije, DALEKO je efikasnija obična, domaća dimljena i na hladno sušena slanina, od ovih fensi nazovi slanina, barenih, kuvanih, tretiranih bogtepita čime.
Zašto je tako, ne znam...ali tako je!
[ Bata @ 05.02.2013. 11:20 ] @
Zanimljivo je (u stvari mislim bezobrazno je) kako neki ljudi izvrću teze, ili ne čitaju napisano već samo ponavljaju ono što im odzvanja u glavi.

Niko ovde na temi nije rekao da se nužno poštedi život toj jadnoj životinji, već da se poštedi dugotrajnih muka.
Ja prvi bih u slučaju pojave glodara u domaćinstvu (ili drugih štetočina) gledao kako da ih što efikasnije i dugotrajnije uklonim, bez mnogo emocija.

Gledano sa tačke gledišta korisnika sredstava za ubijanje glodara, lepak na parčetu kartona je veoma komforno sredstvo:
samo ga postaviš negde i posle par dana pokupiš sa mrtvim miševima u kesu za đubre i baciš.
Dok kod klasične mišolovke moraš da se mučiš sa vađenjem mrtve životinje, pa još ako je sa nekom otvorenom ranom, tvoje muke su još veće !
Voleo bih da vidim da li bi lepak koji zarobi životinju, nanese joj opekotine po koži, otruje, i životinja crkava od trovanja i/ili žeđi, bila popularna metoda kada bi miševi bili glasniji pa se njihovi krici i ropac mogli čuti.

Nije ispravno poređenje sa muvama i komarcima jer njih spljeskaš i kraj, dok živo biće uhvaćeno u zamku koja ga ne ubije odmah (lepak) trpi dugotrajne muke.

Ja nisam od onih koji imaju romantičnu zamisao o životinjama, jer je to bukvalno divljina, i svaka životinja ceo život provede izbegavajući smrt od gladi ili od veće životinje, a i ako ih izbegne stići će je bolest.
Ja samo ne volim da se nešto muči.
[ Minnie9 @ 05.02.2013. 13:20 ] @
Citat:
Voleo bih da vidim da li bi lepak koji zarobi životinju, nanese joj opekotine po koži, otruje, i životinja crkava od trovanja i/ili žeđi, bila popularna metoda kada bi miševi bili glasniji pa se njihovi krici i ropac mogli čuti.
...
Ja samo ne volim da se nešto muči.

nema opekotina, trovanja, crkavanja....mis se samo zalepi za podlogu i ne mrda. veci misevi mogu i da pobegnu i razmazuju lepak po kuhinji.

a sto se tice mucenja, moj macak je umeo da se igra misem - muci ga do smrti - i po sat vremena, morala sam da mu otimam misa da ne bih kasnije ribala tepih od tragova iznutrica...

[Ovu poruku je menjao Minnie9 dana 05.02.2013. u 15:30 GMT+1]