[ Homer J. Simpson @ 08.02.2013. 00:49 ] @
http://www.b92.net/tehnopolis/...13&mm=02&nav_id=684817

Jos jedan genije iz ove nase male ali odabrane zemlje ...

Ja mislim da to ipak ne moze tako
[ Zlatni_bg @ 08.02.2013. 02:32 ] @
Moguce je to sve, naravno... ukoliko bi vlasnici tog telefona mogli u startu da pljunu par hiljada evra zarad celokupne infrastrukture, aparata, i svih ostalih troskova, pa posle ne bi morali da brinu o pretplati :) Ipak neko mora da razvije celokupnu mrezu da bi taj sistem radio, pogotovu bez interneta...
[ peromalosutra @ 08.02.2013. 06:56 ] @
Samo pominjanje imena Tesla izaziva nelagodan osjećaj i gadljiv pristup članku.

A onda nastavljamo dalje:

Citat:
Es-em-es i pretraživanje interneta će takođe biti besplatni jer će telefon funkcionisati bez SIM kartice, mobilnih operatera i konekcije na internet.

Pretraživanje interneta bez konekcije na internet.. Ovo postaje sve bolje i bolje.

Citat:
Moja ideja se zasniva na ideji Nikole Tesle, koji je zamislio da će ljudi slati telegrame i slike preko tornja koji je konstruisao. Zbog toga, ali i zbog publiciteta, telefon će se zvati „Tesla”.

Ta zamisao je već ispunjena, kroz tornjeve mobilne telefonije. Postoji razlog zašto su oni raspodjeljeni tako da pokrivaju pojedine ćelije. Ako planira da pravi jedan toranj, znači da ne može da koristi visoke frekvencije za komunikaciju jer one zahtjevaju optičku vidljivost. A kako će postići potreban propusni opseg na nižim frekvencijama (pogotovo za internet) ostaje da se vidi. Takodje, tu je pitanjen razrješavanja kolizije izmedju pojedinih uredjaja, itd.

Citat:
Kako dodaje naš sagovornik, svi koji su uključeni u ovaj projekat veruju u zamisao Nikole Tesle i spremni su da dođu u Srbiju i do kraja godine u potpunosti razviju projekat. Glavna prepreka za to je – nedostatak novca.

Citat:
Dobio sam ponudu jednog investitora koji želi da za početak uloži pola miliona dolara u projekat i proizvodi telefone u Kanadi. Ako se dogovorim sa njim, odustaću od prvobitne ideje da projekat razvijamo u Srbiji.

Navlakuša za novac, sa prijetnjom da će otići i dati čudotvornu tehnologiju drugoj zemlji ako mu se ne isplati novac. :)

Citat:
Skepsa dolazi i otud što mnogi veruju da je opasno na ovaj način dovoditi u pitanje interese velike industrije. Ali registrovao sam patent i verujem u to da je ideja ostvariva.

I nezaobilazni masoni, iluminati, 3ABJEPA, itd. :)
[ Java Beograd @ 08.02.2013. 07:58 ] @

Ja sam počeeo da se smejem čim sam pročitao da baš Politika piše o tome. Politika je dobro provereni mamac za pacijente i štićenike doma za ometene u razvoju. Osim onog šta je peramalosutra primetio još bih nadopunio:

Student IT-a, menadžmenta i marketinga u Parizu pre izvesnog vremena je okupio tim inženjera, dizajnera i studenata elektrotehnike iz celog sveta i sada zajedno razvijaju telefon koji će, kaže Stibilj, omogućiti besplatne pozive, poruke i pretraživanje svetske mreže. Ovako napisano, deluje kao da je tim od bar 20 ljudi. Ako iole valjaju stručnjaci, ovakav tim košta minimum 50.000,00 € mesečno. Ko to plaća ? Gde rade ?

Dobio sam ponudu jednog investitora koji želi da za početak uloži pola miliona dolara u projekat i proizvodi telefone u Kanadi. Ako se dogovorim sa njim, odustaću od prvobitne ideje da projekat razvijamo u Srbiji. I sad mi kao treba da se rasplačemo ? Ili šta ?

Aleksandar Stibilj nije razmišljao o temi – nepostojanje dometa – sve dok se njegova devojka na duže vreme nije našla u sredini bez dometa. I pored toga što je bila okružena tehnologijom, ona je ipak bila odsečena od sveta.
– Tada mi je prvi put palo na pamet da bi bilo sjajno da imamo telefone koji nisu zavisni od dometa, kojima nije potrebna mobilna mreža – kaže naš sagovornik.

Ovo me jako asociralo na onog drugogo pacijenta o kojem Politika redovno piše, koji je jednog jutra u hotelu u Moskvi video prašinu na prozorima, pa se setio da izmisli filter za auspuhe. Ekološki.
[ ventura @ 08.02.2013. 08:05 ] @
Meni je u celoj priči najtužnije što na B92 sajtu ne mogu da provalim da li su pojedini komentari ironični ili ne.
[ Tyler Durden @ 08.02.2013. 08:24 ] @
Au, ovo je upišavanje! :DDDD

Najjače je što su elementi potpuno isti kao i kod ostalih genijalaca.
Imamo malo fantastične tehnologije namjenjena za dobrobit čovječanstva prije svega, koju je izmislio neki underdog uprkos svim šansama, a koji žarko želi da to razvije u Srbiji ali pošto niko nema sluha, eto, on će morati to da ponudi mrskim strancima i korporacijama.

Garant isti lik piše ove gluposti. Vjerovatno mu je u opisu radnog mjesta da promoviše ovakve ludake.
[ Kovacevic Vladimir @ 08.02.2013. 09:15 ] @
Ovo bih stavio u zbirnu Temu --> http://www.elitemadzone.org/t4...ba-za-velicanjem-Srba-medijima
jer će toga biti joooooš...
O Politici drugi put, ako ima, uopšte, smisla.

Pozdrav

[ Predrag Supurovic @ 08.02.2013. 09:28 ] @
Citat:
peromalosutra:
Citat:
Moja ideja se zasniva na ideji Nikole Tesle, koji je zamislio da će ljudi slati telegrame i slike preko tornja koji je konstruisao. Zbog toga, ali i zbog publiciteta, telefon će se zvati „Tesla”.

Ta zamisao je već ispunjena, kroz tornjeve mobilne telefonije. Postoji razlog zašto su oni raspodjeljeni tako da pokrivaju pojedine ćelije. Ako planira da pravi jedan toranj, znači da ne može da koristi visoke frekvencije za komunikaciju jer one zahtjevaju optičku vidljivost. A kako će postići potreban propusni opseg na nižim frekvencijama (pogotovo za internet) ostaje da se vidi. Takodje, tu je pitanjen razrješavanja kolizije izmedju pojedinih uredjaja, itd.

Na stranu članak, prouči malo život i delo Nikole Tesle. Mobilna telefonija samo naizgled liči na ono što je on zamislio.
[ Miroslav Jeftić @ 08.02.2013. 09:31 ] @
Nekad je to izgledalo ovako:

Novo vreme donosi nove tehnike
[ Java Beograd @ 08.02.2013. 09:40 ] @
Citat:
Tyler Durden:Imamo malo fantastične tehnologije namjenjena za dobrobit čovječanstva prije svega, koju je izmislio neki underdog uprkos svim šansama, a koji žarko želi da to razvije u Srbiji ali pošto niko nema sluha, eto, on će morati to da ponudi mrskim strancima i korporacijama.

Sve to + " i naravno Džej", tj. Tesla ! Mislim bilo bi "fuj" da je 'teo da se telefon zove Mihailo (Pupin) ili nedajbože Milutin (Milanković). Ipak je "Tesla" prava reč !

Šarlatani svih zemalja, ujedinite se !
[ Shadowed @ 08.02.2013. 10:04 ] @
Citat:
Tyler Durden: Garant isti lik piše ove gluposti. Vjerovatno mu je u opisu radnog mjesta da promoviše ovakve ludake.

Pa vidi, isti lik pise, isti likovi se loze na to, isti likovi pljuju (opravdano)..
[ peromalosutra @ 08.02.2013. 10:19 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Na stranu članak, prouči malo život i delo Nikole Tesle. Mobilna telefonija samo naizgled liči na ono što je on zamislio.

Pročitao sam po koju knjigu i odgledao po koji dokumentarac. Nema potrebe da trošim riječi govoreći da je čovjek bio veliki vizionar ili genije, ali kad god neko uzima njegovo ime, to je uglavnom u "perpetum mobile / time travel / death ray wanna be" stilu. Kakva god da je tehnologija koju koriste, morala bi biti digitalna. Ako imas jedan toranj koji pokriva cijeli grad, to je prilicno veliki broj korisnika na istom području. Šta se dešava kada 2 telefona počnu da emituju signal u isto vrijeme, pa ti onda treba nešto kao CDMA itd.. A da ne spominjem kako ce dalje povezivati gradove, drzave, kontinente..

Nije to baš tako lako kako se čini, stavim ogromni toranj i gotovo.

[ CharlieUE @ 08.02.2013. 10:30 ] @
A ako doniram "samo 130$" tj. kupim telefon, dobijam li i onaj specijalni komplet japanskih keramičkih noževa koji se ne oštre?! :D

Pozz
[ Java Beograd @ 08.02.2013. 11:24 ] @
Citat:
CharlieUE: A ako doniram "samo 130$" tj. kupim telefon, dobijam li i onaj specijalni komplet japanskih keramičkih noževa koji se ne oštre?! :Pozz

Ali Džone, to nije sve ! Ako pozovete odmah, dobićete ne jedan, nego dva kompleta keramičkih noževa, i magičnu krpu - potpuno besplatno !
[ burex @ 08.02.2013. 16:02 ] @
Može to tako...

Prvo mora da se zakupi adekvatni frekventni opseg (verovatno na nižim frekvencijama), a kako će to da se uradi kada treba da se dobije dozvola za celu državu, a nema "firme" koja će to da plati kada će sve biti kao besplatno, bez glavnog tel. operatera? Zatim, svaki telefon će da funkcioniše na P2P/mesh principu... dinamički se rutiraju pozivi od telefona do telefona u zavisnosti koji signal je najbolji, a telefon će morati da bude mali računarski powerhouse kako bi mogao da kodira više govornih kanala i da ih nekako progura kroz ograničen frekventni opseg u etru. Mora naravno da postoji kritična masa kako bi uopšte poziv mogao da bude izrutiran do neke izlazne tačke prema drugim lokacijama, gradovima i sl. Komšija, naravno, ako baci jastuk preko telefona svog, tebi vrlo verovatno puca veza

Nego, da ne zaboravim da spomenem ključne keyworde: mladi genije, srbin-stručnjak koji studira u inostranstvu, Nikola Tesla, revolucija, država neće d'da para.
[ Zlatni_bg @ 09.02.2013. 02:13 ] @
Neko je spominjao WiFi u celoj prici oko umrezavanja... A ako se odluce za nesto drugo, frekvenciju ce dobiti samo za taj projekat, pogotovu neku "sredisnju" poput 900mhz sa i dobrim dometom i propusnom moci, al juce :)
[ Java Beograd @ 11.02.2013. 08:23 ] @
Bio juče na B92 prilog o ovom liku.
Dal' smo mi Srbi takva nacija, šta li ? Čim neko objavi da je izmislio nešto šta nisu ni Rusi ni Ameri (jer su naravno - glupi) domah dobije neverovatnu medisjku pažnju.

Klišei:

1. To "nešto" što je izmišljeno je naravno besplatno, i trebalo bi da donese neverovatnu blagodet celom čovečanstvu.
2. To nešto krši sve poznate zakone fizike, (elektotehnike, elektronike) i logike naravno, ali eto naš čovek smislio da može da radi. Ali neće nikom da kaže kako to radi.
3. Pominjanje lika i dela Nikole Tesle u bilo kom kontekstu. Možda je ovo čak i najvažniji segment "pronalaska" tj. izmišljotine.
4. Nagrade, potvrde, priznanja, plakete i medalje svih mogučih i nemogućih sajmova pronalazaštva i počasni doktorati izmišljenih univerziteta iz belog sveta.
5. Finansiranje: Niko u Srbiji niti ne razmišlja ni dinara da uloži u projekat, ali gomila bogatih (valjda i pijanih) belosvetskih milionera se otimaju koji će više miliona da donira.
6. Patriotizam: Izmišljator, naše gore list, kaže istorijsko NE stranim plaćenicima (platiteljima) i po svaku cenu hoće da radi u Srbiji, samo u Srbiji i nigde drugde nego u Srbiji. I čitav projekat sme da se finansira samo iz Srbije. Čak, to bi morala da finansira država Srbija, koja je po definiciji zla i uvek radi kontra nas Srba.
7. Projekat na žalost propada. Izumitelj naravno krivi Srbiju, koja nije 'tela da mu da pare na lepe oči. Prosečan srpski medijski konzument kaže "jebemumater čo'ek genije - al' eto, država mi nije pomogla, i sad će neki Amerikanac da pokupi kajmak"
[ mmix @ 11.02.2013. 10:14 ] @
Bruka brate, eksploatacija naivnih i neukih. Nekad je bar RTS imao naucnu redakciju pa su ovakvi idiotizmi bar prolazili pored ociju nekoga ko ima vise od dve ganglije u mozgu. Sad je puka zabava za polupismene novinare i nesto cime da se popuni vreme na nacionalnoj frekvenciji, jeftinije od licence za sulejmana.
[ mist @ 11.02.2013. 10:54 ] @
evo ga na indiegogo

http://www.indiegogo.com/projects/tesla-phone-free-communication

i na FB:

http://www.facebook.com/TeslaSgPhone

bruka.
[ mmix @ 11.02.2013. 11:17 ] @
Ej, ljudi su poceli da im daju pare

Al to je neverovatno, samo da podjes od frekvencije za koju mobilni operateri placaju milionske sume, a oni ce to da daju za dzabe ?!?, da ne pominjemo upstream provajdere i slicno.
[ boxxterr @ 11.02.2013. 12:15 ] @
http://khu.sh/songify_5118de5a80d4f&v2
[ mist @ 11.02.2013. 12:19 ] @
haha boxxterru pobedio si!!!
[ boxxterr @ 11.02.2013. 12:46 ] @
Citat:
mist: haha boxxterru pobedio si!!!

Poceo sam da repujem. Sve sam bolji. Drago mi je da ti se svidja.
[ Nabukodonosor @ 11.02.2013. 13:17 ] @
Nisam bas pratio ovog kako ga zovete genija, citao sam samo ovu temu i onaj tekst koji ste postavili iz novina, ali mi nesto nije jasno. Ajde da uzmemo za primer da se pojavi danas, sutra ili za godinu dana neki lik sa nekom vizijom, idejom ili vec gotovim projektom, jer zamislite cuda, postoje ljudi dosta pametniji od vas. Cim covek izadje sa idejom u javnost, te milisekunde se na [es]-u o slicnim forumima otvara tema "evo jos jednog prevaranta, drz'te ga!". U redu, ovaj mozda i jeste prevarant, nemam pojma, ali koliko sam uspeo da vidim nije mu ni pruzena prilika. Mislim, ljudi kao vi su spaljivali ljude na lomaci jer su rekli da je zemlja okrugla ili da je svemir beskonacan. Sad ne mozete bas to da radite jer je modernije vreme, ali to je taj profil u koji se uklapate. OK, povredjen ego takodje ima svoju ulogu.
Da ponovim, ne tvrdim da je ovaj lik legit, ali spalili ste ga cim je pomenuo da je smislio nesto sto vi niste.
[ Tyler Durden @ 11.02.2013. 13:24 ] @
Da li si ti ozbiljan??
Al stvarno?
[ mmix @ 11.02.2013. 13:31 ] @
Citat:
Nabukodonosor: Da ponovim, ne tvrdim da je ovaj lik legit, ali spalili ste ga cim je pomenuo da je smislio nesto sto vi niste.

Ne tvrdimo ni mi. Pazi ovako, niko ne baca direktno sumnju na deo "nova tehnologija na bazi Teslinih izuma". Mislom, ok, ne uliva bas poverenje tako sroceno, ali i cudnije stvari su se desavale, ako 15godisnjak moze da otkrije novi jeftini mehanizam za detekciju raka, zasto ne bi neki nas otkrio novi telekomunikacioni mehanizam. Medjutim, paket u koji je umotana ta cokolada je dubiozan, besplatno ovo za zivot, besplatno ono, utopija iz zvezdanih staza. Tako nesto ne postoji i ne moze da postoji, drzava ti nece dati frekvencije za dz, i zasto bi, to su nacionalni resursi, pa tu su garancije postojecim operaterima, dalje internet ti niko nece dati za dz, a sve i da sam napravis globalnu mrezu paralelnu sa postojecim internetom (sto je tek van mzoga) to ukljucuje ogromnu kolicinu opreme, ljudstva i operacionih troskova koje neko mora da plati, i sve je to samo vrh ledenog brega. Dakle:

1. Likovi su teski prevaranti i pecaju u mutnom
2. Likovi su geekovi koji imaju rupu u znanju o tome kako svet zaista funkcionise
3. Likovi nemaju pojma o menadzmentu bilo cega a kamoli telekomunikacionih resursa

bila sto od toga ili bilo koja kombinacija od tih. U svakom slucaju ne zavrednjuju taj nivo medijske paznje.
[ Java Beograd @ 11.02.2013. 13:48 ] @
Citat:
Nabukodonosor:Da ponovim, ne tvrdim da je ovaj lik legit, ali spalili ste ga cim je pomenuo da je smislio nesto sto vi niste.
Vidiš, sve zavisi kakvo predznanje imaš iz materije. Da se sad pojavi neki tehnolog-metalurg i da kaže da je pronašao leguru koja je takva_i_takva i da toliko_i_toliko jaka - ja bih pomislio WOW svaka čast.

Ovaj lik tvrdi nešto iz oblasti koju sam studirao (ja sam diplomirani inženjer elektrotehnike) i koju poznajem. Stoga, umem da prepoznam nebulozu još izdaleka.

Da li je potrebno da naglašavam da nove saznanja iz problematike prostiranja elektromagnetnh talasa (ovde se o tome radi) trenutno proučava bar hiljadu vrhunskih naučnika širom sveta, i kad se desi neki mali pomak, neka nova kockica u ogromnom mozaiku znanja - onda to bude velika vest za stručnu javnost. Uzgred, niko ko otkrije novu kockicu u mozaiku svetkse nauke ne proziva odmah Teslu.

Slikovito rečeno, ovaj lik ne tvrdi da je doprineo svetskom znanju otkrićem jedne nove kockice, nego tvrdi da je čitav dosadašnji mozaik smor i bezveze, i da će on to sve iz početka. Evo već je okupio tim stručnjaka.

Vreme Tesle, Edisona i Džemsa Vata je daleko iza nas taman onoliko koliko je daleko i vreme otkrića kontinenata. Šta bi ti pomislio kad bi se javio neki sličan pa izjavio da je pronašao sasvim novi kontinent na kugli zemaljskoj, koji do sada niko nije pronašao ? Šarlatan, naravno. Zar pored ovolikih satelita, i ovakvog poznavanja planete može da postoji neotkriven kontinent ? Tako isto i ovo. Odavno se zna koja frekvenca elektromagnetnih talasa omogućava prenos kakve količine informacija. Takođe, odavno se zna kako se prostiru elektromagnetni talasi na pojedinim frekvencama. Dakle ne može sad da se javi neko pa da tvrdi da na dugim radio talasima prenosi 10 GBy informacije u sekundi. Ne može. Niti santimetarski EM talasi mogu da se prenose na veliku daljinu. Ne može.

[ Nabukodonosor @ 11.02.2013. 15:39 ] @
Ne kazem ja da covek nije prevarant, mozda i jeste, ali ista ta vasa ekipa strucnjaka je do pre par godina tvrdila da je atom najmanja cestica i da ne postoji nista manje, jerbo su oni zavrsili ETF i znaju sta pricaju i onda se desi da to i nije bas tacno, zar ne?
[ mmix @ 11.02.2013. 15:47 ] @
? Ko je to tvrdio?
[ Nabukodonosor @ 11.02.2013. 17:03 ] @
Sta ko je tvrdio?
[ Odin D. @ 11.02.2013. 17:14 ] @
Alchajmer je tvrdio.
[ Shadowed @ 11.02.2013. 17:24 ] @
Nabukodonosor, put your money where your mouth is. Ja sam spreman da se kladim da nece biti nista od toga. Prihvatas?
[ Nabukodonosor @ 11.02.2013. 17:40 ] @
I ja verujem da nece nista biti od toga, ali pricao sam o principu. U jednom trenutku ce neko doci do genijalne ideje, ali ce opet naici na ovakve reakcije. Jer po definiciji, otkrice je nesto sto niko do sada nije pronasao, nesto drugacije, revolucionarno. Da je ovaj o kome pricamo prezentovao nesto o cemu je Java Beograd npr. vec ucio na faksu, onda to ne bi bilo neko preveliko otkrice, vec obicna proizvodnja po vec odredjenom sablonu. On uci na faksu nesto sto je npr. Tesla otkrio i prezentovao javnosti tada. Do Teslinog vremena ljudi na faksu nisu mogli o tome da uci jer se za to nije ni znalo, neko je morao da otkrije to. A sada npr. Java Beograd ovde nama prica da je sve vec otkriveno, i da ne postoji nista novo sto bi ovaj covek mogao da otkrije, ili po njegovom, da je vec otkrio, jer se ne uklapa u ono sto je on ucio na faksu. Da ponovim, pricam samo o principu, koji ne mora pod obavezno da se poklapa sa realnom situacijom sa ovim gospodinom sa pocetka teme.

Citat:
Odin D.: Alchajmer je tvrdio.

Ja sam dao samo primer gde su naucnici i ljudi od struke tvrdili jedno i tvrdili da nema sanse da bude drugacije, a ispostavi se na kraju da je u stvari drugacije. Kroz istoriju to se desilo mali milion puta jer tehnologija napreduje. Ako to ne kapiras, onda ne znam kako da ti objasnim drugacije.
[ Zlatni_bg @ 11.02.2013. 18:39 ] @
A kako ce on da regulise da to postoji u svim zemljama? Morace da trazi dozvolu od SVACIJEG "ratela", s obzirom da nece da koristi nijedan vec postojeci vid komunikacije. Pa ne moze svako da emituje sta god pozeli preko radio talasa. A kao sto sam rekao, to je gotovo nemoguce, sto zbog infrastrukture, sto zbog silnih dozvola. Ne kazem da nije nemoguce, ali kosta, i vremenski je zahtevno. Pa setite se samo pre 10 godina kako je bilo kad s mobilnim telefonom odete u neku sumu, mogli ste da sanjate o dometu. I dan danas se nasi provajderi trude da pruze sto bolju uslugu. I sad su oni ludi sto ulazu u infrastrukturu kad to sve moze da se resi jednim predajnikom. Ni na jednoj frekvenciji to ne bi lepo radilo. Na 1.2Ghz bi imao ometanja jer je prvi harmonik od 2.4 na bas toj frekvenciji, a tu je gomila ostalih WiFi uredjaja i svih ostalih. 433mhz je slobodno za koriscenje, ali nema dovoljan "bandwidth", tj propusnu moc, kao i sve frekvencije ispod nje, da podrzi sve to, pogotovu surfovanje internetom. Za 5.8Ghz bi morao da ima predajnike na svakih par stotina metara, ali bi imao veliku propusnu moc.

Jedino sto je izvodljivo je da se svi vlasnici rutera u svetu udruze i naprave masovni bridge, i da postavimo rutere na ulicnu rasvetu.
[ Homer J. Simpson @ 11.02.2013. 18:55 ] @
Evo ja tvrdim da je nemoguce (taj sistem telefon i centralni toranj, pa bio 1 na planeti ili jedan u svakoj zemlji). I da kroz to progura voice, sms, net bez ikakve druge infrastrukture, cak i da mu svi daju dozvole.
A imam samo osnovno znanje iz te oblasti (daleko manje od npr. Jave).
Ako gresim tj. oni dokazu da je moguce, licno cu da skupim milion € za (ass)kickstart.
[ Zlatni_bg @ 11.02.2013. 19:26 ] @
Izvinjavam se, palo mi je na pamet da se sve to stavi na par satelita koji kruze oko zemlje :) Ali tako nesto vec (otprilike) postoji... :)
[ Java Beograd @ 11.02.2013. 20:21 ] @
Citat:
Nabukodonosor:I ja verujem da nece nista biti od toga, ali pricao sam o principu. U jednom trenutku ce neko doci do genijalne ideje, ali ce opet naici na ovakve reakcije. Jer po definiciji, otkrice je nesto sto niko do sada nije pronasao, nesto drugacije, revolucionarno. Da je ovaj o kome pricamo prezentovao nesto o cemu je Java Beograd npr. vec ucio na faksu, onda to ne bi bilo neko preveliko otkrice, vec obicna proizvodnja po vec odredjenom sablonu. On uci na faksu nesto sto je npr. Tesla otkrio i prezentovao javnosti tada. Do Teslinog vremena ljudi na faksu nisu mogli o tome da uci jer se za to nije ni znalo, neko je morao da otkrije to. A sada npr. Java Beograd ovde nama prica da je sve vec otkriveno, i da ne postoji nista novo sto bi ovaj covek mogao da otkrije, ili po njegovom, da je vec otkrio, jer se ne uklapa u ono sto je on ucio na faksu. Da ponovim, pricam samo o principu, koji ne mora pod obavezno da se poklapa sa realnom situacijom sa ovim gospodinom sa pocetka teme.

Ne znam kako ti kapiraš ta "otkrivanja" i "pronalaženja", ali moram još jednom da te podsetim: svi kontinenti su otkriveni ! Nema više ! Nema tog genijalca koji će da otrkije još kontinenata. Otrkiveni su i svi elementi periodičnog sistema.

Prošlo je vreme Tesle, Bernulija, Mendeljejeva i sličnih. Sada je treći milenijum, 21. vek. Istraživanja i otrkića u nauci nisu što su nekad bila.

Uostalom, kad neko dođe do stvarno genijalne ideje, pisanije po forumima je poslednje što će mu smetati, zar ne ?
[ Java Beograd @ 11.02.2013. 20:38 ] @
Probaću, čisto da ti dočaram kako to otprilike izgleda u realnom svetu:
Dakle, na primer, Ericsson, najveći svetski proizvođač stanica mobilne telefonije pokušava da sračuna kako da uštedi na proizvodnji, a istovremeno ponudi kvalitetniju opremu, tj. da napravi nove i bolje bazne stanice. Desetine i stotine inženjera u Ericssonu, u saradnji sa svim većim svetskim univerzitetima pokušava, proba, testira sa ovakvim i onakvim oblicima antena, sa ovakvim i onakvim usmeravanjima, visinama antena, sa ovakvim i onakvim talasima, naponima, strujama. Meri kvalitet prenosa, meri i preračunava gubitke signala, simulira rad u svakakvim meteo uslovima, i posle godina i godina rada, dođe do naučnog otkrića (hipotetički) da pri frekvencama mobilne telefinije 1.8 GHz, kod takvih i takvih geografskih područja bolje je koristiti sisteme antena sa usmeravanjima takvim i takvim nego onakvim.

E, to je današnji naučni rad, današnja naučna otrkića. To se objavi u svetskim naučnim časopisima, a onda Erikson zaštiti patent ako već može tj. ako nije baš neko otkriće u fundamentalnoj nauci. Tako to danas funkcioniše. To su one kockice mozaika o kojima sam ti pričao.

A šta imamo ovde ? Šarlatan, student IT i marketinga (?!), s neba pa u rebra: on će sve te stanice da batali i napraviće samo jednu za ceo svet. Već je okupio tim stručnjaka ! Ali, on bi da se projekat finansira iz Srbije.
[ Citizen Kane @ 11.02.2013. 21:25 ] @
Živimo u potrošačkom društvu, s tim se možemo svi složiti. Naša kultura je potrošačka i sve je manje-više svedeno na profit. Elem, veliki procenat kapitala se okrene prodavajući maglu, ili one loptaste stvari pod bubrege, i to svi savršeno dobro znamo. Ovaj genije lovi u mutnom, tj. pokušaće da kroz sitnije i krupnije donacije, kao i jednu veliku donaciju države Srbije akobogda, ubere što više keša. Npr, nekoliko stotina hiljada dolara ili možda i koji milion. Od uređaja neće biti ništa, međutim njemu dobro. To je danas postalo legitimno, čini mi se.

Kada je riječ o naučnim dostignućima zna se kako stvari hodaju, poslije dokaza hipoteze i mogućnoti ponovljivosti npr. eksperimenta ili druge metode, rad ide na sud naučne zajednice. Ja ovdje ni hipotezu kako treba nisam vidio. Mada nije mi to ni struka, možda mi je promaklo.
[ Homer J. Simpson @ 11.02.2013. 22:37 ] @
Prodaja magle je nesto drugo, ovo je cist pokusaj prevare. Treba uhapsiti i genija i onoga ko je smislio prevaru (sumnjam da je sam sklopio celu prevaru, sa sve patriotizmom, Teslom itd.).

Evo priloga
a evo i genija http://www.facebook.com/aleksandar.stibilj.14
[ Citizen Kane @ 11.02.2013. 23:01 ] @
Znači bićemo povezani na internet preko servera. Zanimljivo.
[ Shadowed @ 12.02.2013. 00:00 ] @
I to znaci da necemo moci da budemo prisluskivani zbog cipova.
[ timotic @ 12.02.2013. 00:04 ] @
Izgleda da mu nije islo u politici, pa se bacio na nauku? :D

https://www.facebook.com/aleksandarstibiljzapreokret
[ Zlatni_bg @ 12.02.2013. 00:24 ] @
Hahahahahahah, pa znam decka uzivo. Izvinjavam se sto sam svima rekao da je ovo ipak moguce, i navodio kako je sve to moguce. Kad vidim ko realizuje, reci cu vam, nije moguce. Pre svega toga, decko se bavio i hip-hopom. Ocigledno trazi malo sebe...

Hm... sad vidim na ovoj stranici sto se okacili da je zavrsio "Cambridge ITS". Kako neko ko je `91 godiste i ima 21/22 godine moze da ima zavrsen fakultet?!
[ Shadowed @ 12.02.2013. 00:52 ] @
Ako je genije moze. Ako je srpski genije, moze i sa 18, samo sto se on malo zezao, zna covek i da uziva malo u zivotu.
[ sad_ste_face_jel @ 12.02.2013. 03:00 ] @
Dobro ja predpostavljam da ovaj lik nije prevarant mislim da je vise hteo da skrene paznju na sebe i postane popularan.Sto ne znaci da odmah treba terati sprdnju.Na ovom i na vecini foruma kad god se spomene hho generator svi zinu i u glas to je prevara aaa!!!! I tako na kraju moderatori zakljucaju temu.HHO nema veze sa temom ali to je samo primer koliko ovde ljudi kontriraju i ako hho nije prevara (licno sam proverio bas zbog silnih prepucavanja ovde) I sta onda? Ovde kao su svi doktori nauka i sve znaju.
[ Zlatni_bg @ 12.02.2013. 04:33 ] @
O HHO postoji stvarno dosta tema, i mislim da su jasna svacija iskustva sta je i kako bolje s tim, ako je i bolje :) Iako su svi davali tacne brojke oko svega toga, necemo o tome sad...

Pa nije prevarant, s obzirom da nije rekao "e ljudi imamo to i to, mozete besplatno da pricate, kupujte!", ali s nacinom na koji prica o tome iz prilozenog videa se vidi da nije uopste dobro potkovan znanjem. "Cipovi" koliko ja znam ne mogu da komunuciraju sa fizicki udaljenim bez jos nekih stvari, a pogotovu na taj nacin da se ne mogu spijunirati (sniff, sniff :D). Elem, nemamo nista prezentovano od tog tzv. "tima" inzenjera i strucnjaka iz svih oblasti, pa ne znam kako neko moze da ga shvati ozbiljno i da salje razne ponude oko finansijske i druge pomoci, a cini mi se da malo muca i oko toga. Nemoj da se zezamo ljudi, neko u ovoj prici debelo laze, razloga za to moze biti raznih...

Mislim, svaka decku cast na ideji, ali svako od nas moze da ima ideje, bitna je realizacija. Mada i sam kaze da nije njegova ideja vec Teslina, iako je Tesla imao nesto potpuno drugo kao ideju. Sve u svemu, "besplatno" nista ne moze... Mozda ce moci za koju deceniju, sa nekim visim znanjem oko svega toga covecanstvo da realizuje sve, ali trenutno, ne... Kao sto rekoh, ne bi mobilni operateri toliko ulagali u celokupnu infrastrukturu. Dok nisam video video, imao sam "neke" ideje kako bi sve to eventualno, ali naglasavam eventualno moglo da se odradi, i to striktno sa vise centara, nikako jednim. Sad sam potpuno razuveren.
[ Java Beograd @ 12.02.2013. 07:00 ] @
Citat:
sad_ste_face_jel:Sto ne znaci da odmah treba terati sprdnju.
A kad treba terati sprdnju ? Što da ne odmah, čim spazimo prevaranta tj. lakrdijaša ?
[ Java Beograd @ 12.02.2013. 07:05 ] @
Citat:
Zlatni_bg:Mislim, svaka decku cast na ideji, ali svako od nas moze da ima ideje, bitna je realizacija. Mada i sam kaze da nije njegova ideja vec Teslina, iako je Tesla imao nesto potpuno drugo kao ideju.

Dakle, nekad se mislilo da postoji samo Evropa Azija i Afrika. Ko je pominjao druge kontinente - bio je ismevan. Onda su došla velika otkrića, Kolumbo otkrio Ameriku, Džejm Kuk Australiju, otkriven Antarktik. Ali to je to. Gotovo ! Nisu više vremena velikih otkrića. Ko danas opet otkrije novi kontinent - opet je smešan.

Ljudi, pominajti Teslina otkrića i patente je danas smešno. To mogu samo totalne neznaliice i neupućeni u materiju. Odavno je do detalja proučeno SVE šta je Tesla u svojim pionirskim naučnim radovima otkrivao.
[ ventura @ 12.02.2013. 08:00 ] @
Citat:
Zlatni_bg
Hm... sad vidim na ovoj stranici sto se okacili da je zavrsio "Cambridge ITS". Kako neko ko je `91 godiste i ima 21/22 godine moze da ima zavrsen fakultet?!

Možda mu je Marko Tasić prodao foru kako da doktorira za 7 dana :)

Meni je inače najinteresantniji upravo ovaj deo njegove biografije:
"...Razvio je više softvera za različite kompanije; sada radi kao muzički producent..."

Citat:
Zlatni_bg
Pa nije prevarant, s obzirom da nije rekao "e ljudi imamo to i to, mozete besplatno da pricate, kupujte!"

Kako nije prevarant?

Ovo je najklasičnija moguća prevara. Dečko je odlučio da od država na foru uzme neku lovu, da se eventualno pride ogrebe za stan kao njegove kolege Marko Tasić i Miloš Stanković, i to je to. Provalio je foru i sada igra na kartu lokal patriotizma, a cela ta priča je smišljena utokoliko da može da drži vodu kod širokih narodnih masa, jer da je sam cilj razvoj tehnologije, niko ne bi imao obraza da sa takvom glupošću izađe pred javnost.
[ Nocni @ 12.02.2013. 08:29 ] @
Ovakvih prevaranata je svaki dan sve vise i vise... Najjace je kad poznajete licno osobu pa vidite npr. kako neki bilder iz lokalne teretane postaje cudotvorni cuveni iscjelitelj... ili se zapitate ko su ljudi koji placaju 300 dinara po minutu da bi pricali sa onim Milanom tarotom etc...
Generalno, nije mi zao onih ljudi koji ce ovakvoj budaletini da uplate neki novac... sa porukom "ostani u Srbiji pls ne idi za Kanadu"
[ timotic @ 12.02.2013. 15:13 ] @
Citat:
ventura: Meni je inače najinteresantniji upravo ovaj deo njegove biografije:
"...Razvio je više softvera za različite kompanije; sada radi kao muzički producent..."

Pa, svestrana licnost. I Tesla je pisao poeziju.

http://www.bastabalkana.com/20...-koju-je-napisao-nikola-tesla/

:)
[ sad_ste_face_jel @ 12.02.2013. 15:38 ] @
Pre svega morske dubine nisu otkrivene u potpunosti.Takodje i morski svet tako da tu ima jos dosta toga novog da se otkrije.
Lik ne moze biti prevarant ako nekog nije prevario,Da je tu njegovu pricu prodao nekom onda moze biti prevarant ovako on samo pokusava da bude neki idealsta.
Dakle ne mesajte prevarante sa ovakvim ljudima.U ovom slucaju najvise su krivi oni koji prave ovakve reportaze da bi ljude zainteresovali i imali vecu gledanost.Tako i onaj lik iz Zajecara "AUTO NA VODU" I normalno ljudi budu iznenadjeni. I dok ljudi malo bolje informisu da to nije auto koji ide samo na vodu televizija dobije veliku gledanost.
[ Odin D. @ 12.02.2013. 16:23 ] @
Citat:
sad_ste_face_jel: Lik ne moze biti prevarant ako nekog nije prevario,Da je tu njegovu pricu prodao nekom onda moze biti prevarant ovako on samo pokusava da bude neki idealsta.

Jok. On pokusava da bude prevarant, a prevarant u pokusaju je isto prevarant.
To sto ti kazes je isto kao da si npr. rekao da razbojnik uhvacen prilikom pljacke banke ne moze biti pljackas banke jer nije opljackao banku.
[ sad_ste_face_jel @ 12.02.2013. 16:39 ] @
Ako je uhvacen pljackas znaci da je opljackao.A pokusaj pljacke se ne moze uporedjivati sa pljackom.
Isto tako se ubistvo i pokusaj ubistva ne rangira isto.
Koga je on uopste prevario? Jedino pricom ali to nije dokazano isto kao sto ni on nije dokazao da taj cip uopste postoji.
Koga on moze da prevari pricom u danasnje vreme?Taj koji bude zeleo da ga finansira on ce zeleti da zna sta finansira nije to bajka Carevo novo odelo pa da neko samo gura pare a oni da proizvode "cip".Covek je jednostavno hteo da skrene paznju na sebe nekom svojom pricom.
[ Citizen Kane @ 12.02.2013. 17:09 ] @
Pokušaj prevare je takođe krivično djelo. Čak može da dobije približno istu kaznu kao i za prevaru.
[ Odin D. @ 12.02.2013. 17:19 ] @
Citat:
sad_ste_face_jel: Covek je jednostavno hteo da skrene paznju na sebe nekom svojom pricom.

Ok, eto pozovi ga telefonom i reci da hoces da ucestvujes u projektu sa 10k evra, pa ces vidjeti da li pokusava da "skrece paznju na sebe" ili pokusava da uzme pare na prevaru.
[ mmix @ 12.02.2013. 18:17 ] @
Malo stisajte licne prozivke.

A sto se tice potencijalne prevare, pare su vec poce da stizu -> http://www.indiegogo.com/proje...e-free-communication?c=pledges

Ako ih 12. Marta uzmu a ne realizuju, to je onda krivicno delo prevare.

[ Zlatni_bg @ 12.02.2013. 18:47 ] @
Zar se ovako nesto ne radi obicno/uglavnom/samo sa open-source projektima? Znaci imaju gomilu investitora, spremnih da im daju ogromne pare, a na netu im je cilj 30.000$ ? Sta ce da urade sa 30.000$?

Jos bih voleo da ih vidim kako razvijaju OS/softver za neku arhitekturu na kojoj radi taj cuveni "telefon".

P.S. Izgleda nam je propalo jos jedno zanimanje doticnog - https://twitter.com/alexandarbanks

Vlasnik firme za... 'opravku vozila u americi?
[ Java Beograd @ 12.02.2013. 19:38 ] @
Citat:
sad_ste_face_jel:Ako je uhvacen pljackas znaci da je opljackao.A pokusaj pljacke se ne moze uporedjivati sa pljackom.
Ko kaže ? Sad, kao neko uđe naoružan meni na gajbu, noću, i ja ga onesposobim, tj. sprečim da opljačka. I šta, on je nevin ? Samo je pokušao, nije i odneo ?
Ili, neko puca na tebe, ali promaši. I sad šta, sad je taj nevin. Niej te ubio, samo je pokušao ?!
[ Zlatni_bg @ 12.02.2013. 20:23 ] @
http://www.linkedin.com/pub/aleksandar-s-banks/3a/104/524

Aleksandar S. Banks's Overview

Current
CEO at RIM RINGZ™
Past
Ceo/Owner at Studnet Media
Ceo/Owner at MARS Creative
Programer at Flash Media
IT Developer at Zend Group
see less
Education
Univerzitet u Beogradu
ETS "Stari Grad"

A ovde, jelte, vise nema te ekonomske srednje skole u koju je rekao da je isao, vec elektrotehnicka skola. I nema tog cuvenog Kembridza, vec nekog fakulteta u sklopu beogradskog Univerziteta. Pa nemoj da se zaj**avamo... A dragog nam predsednika cimaju za diplomu...
[ Zlatni_bg @ 12.02.2013. 20:27 ] @
http://www.kurir-info.rs/tesla...ranje-i-internet-clanak-641741

Student IT-a, menadžmenta i marketinga u Parizu, Aleksandar Stibilj, rođeni Beograđanin, pre izvesnog vremena okupio je tim inženjera, dizajnera i studenata elektrotehnike iz celog sveta i sada zajedno razvijaju telefon, koji će omogućiti besplatne pozive, poruke i pretraživanje svetske mreže.

I ko je sad ovde lud? Beograd, Pariz, ili Kembridz?
[ zema @ 13.02.2013. 14:08 ] @
sve zajedno! jel genije ili nije?
[ mmix @ 13.02.2013. 14:13 ] @
Zavisi za sta... Verovatno jeste, za neki ogranak drustvenih nauka koji se bavi psihologijom mase
[ Java Beograd @ 13.02.2013. 14:20 ] @
Ako uspe da skupi značajnu količinu kinte, onda je genije za prevaru. Pazi, nije ni to lako.

Ali, ono šta me izluđuje nije njegov pokušaj prevare, bože moj, mogu to da razumem. Izluđuje me totalni, ali totalni debilizam piskarala i kvazinovinarčića u našim medijima. Jedino šta umeju je da pišu o smaku sveta i Jeleni Karleuši. Samo to i ništa više.

[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 13.02.2013. u 15:32 GMT+1]
[ Shadowed @ 13.02.2013. 14:51 ] @
A zasto bi pisali o necemu drugom? :)
[ Ivan Dimkovic @ 13.02.2013. 14:53 ] @
@Java,

Realno gledano, broj kvalitetnih medija je mali bilo gde u svetu, pa logicno i u Srbiji.

Mediji proizvode sadrzaj na kome ocekuju da ce zaraditi (na razne nacine, ali generalno plasiranjem reklama i prodajom samog sadrzaja).

To prakticno znaci da sadrzaj biva primeren ciljnoj grupi i da su najvise zastupljeni sadrzaji koji titraju najvecoj ciljnoj grupi. A najveca ciljna grupa je prosecna raja koja ima ogranicene zahteve po pitanju kvaliteta i mnogo cesce ce preferirati nesto sasvim drugo (golotinju i skandal).

Znaci, proizvod zvani kvalitetne kolumne, istrazivacki clanci i sl... nije roba koja ima veliki promet. U razvijenim zemljama postoji "niche" koji je dovoljno velik za, recimo, Financial Times, The Economist, National Geographic i sl.. jer i par % od vise stotina milina citalaca je i dalje fina cifra.

Srbija je verovatno premalo trziste za visoko kvalitetne novine jer bi % ljudi koji bi kupovao iste verovatno bio nedovoljan za finansiranje ozbiljne operacije.

Tako da, nije realno ocekivati kvalitetno novinarstvo kada se od toga ne moze ziveti.
[ Java Beograd @ 13.02.2013. 14:59 ] @
^ Mnogo puta smo diskutovali o ovome.

Sve to oko ciljne grupe, profita i sličnog je OK, i ja to razumem. Ali bar kad je u pitanju TV stanica sa nacionalnom frekvencom, neki nivo kvaliteta mora da postoji. A ako TV kuća niije u stanju da napravi program određenog nivoa - molim lepo, oduzme se nacionalna frekvenca i ponudi se nekom drugom.

BBC ima sledeći moto: "U program ne puštamo ono šta narod voli da gleda, već ono šta bi narod trebalo da voli da gleda"
[ Ivan Dimkovic @ 13.02.2013. 15:26 ] @
@Java Beograd,

Nacionalna frekvencija ti nece moci garantovati "kvalitet novinarstva" - to je potpuno besmisleno i pokusavati nekakvim propisima.

Ti mozes regulativom da zahtevas (kao sto se, pretpostavljam, i zahteva) odredjen tip programa i minimalni % takvog programa + duzine reklama itd.. itd... ali to ti nece garantovati bilo kakav kvalitet, niti to mozes propisati tako da to bude prakticno upotrebljivo.

Znaci, tu se radi o formi - a ne o sustini. TV stanice ce ispostovati formu (nece biti pornjave, reklame ce biti limitirane, bice napravljen ili ce biti uvezen neki jeftin i bedan "edukativni program" i sl...), ali od sustine nece biti nista.

BBC nema kvalitetan program zato sto im je neko to propisao u nekom zakonu, vec zato sto BBC moze da priusti takav program i ima slobodu da ga pravi tako sto imaju izvor prihoda nevezan za reklame (mada, u poslednjih nekoliko godina je kvalitet BBC programa takodje poceo da opada i poceli su da prave djubre) pa isplativost nije dovedena u pitanje + mozda jos vaznije: postoji dovoljno velika ciljna grupa koja ce na takvom programu insistirati (procentualno ta grupa nije velika, ali apsolutno ih ima dovoljno zato sto se radi o drustvu sa vise desetina miliona gledalaca).

Tako da BBC mozes eventualno porediti sa RTS-om - koji ima slican izvor finansiranja (TV pretplata), a ne sa bilo kojom TV stanicom koja ima nacionalne TV frekvencije jer imati "nacionalnu TV frekvenciju" ne znaci i status javnog servisa. Opet, i sve uz garantovan prihod bez reklama ti kvalitetan program nije garantovan - jer ciljna grupa koja bi zahtevala visoko kvalitetan program nije velika pa ne predstavlja ni neki izvor pritiska.

--

Drugim recima, kvalitet programa nije moguce garantovati propisima.

Da je tako, svet bi bio pun kvalitetnih emisija od strane kojekakvim "nacionalnih" televizija i "javnih servisa" kojima je zakon propisao 'kvalitetan program'.

To se, naravno, ne desava - a BBC iz nekih ranijih vremena je specifican slucaj koji ne predstavlja neko pravilo.

[ žutokljunac @ 13.02.2013. 18:32 ] @
Ivane, ti verovatno kao i ja, dugo ne živiš u Srbiji. Kada bi video " kvalitet " onoga šta se ovde gleda, sluša i čita, uvideo bi da je to mnogo gore nego i za vreme Miloševića. Čak je i to vreme imalo neki standard za ovo danas.

[ Shadowed @ 13.02.2013. 19:27 ] @
Ivane, slazem se sa tom pricom, i u nju se zapravo sasvim uklapa to da bi RTS trebao imati kvalitetan program jer on ima veliki broj onih kojima prodaje sadrzaj jer je jelde zakonom propisano da su im svi kupci, hteli to ili ne.
[ Zlatni_bg @ 14.02.2013. 03:43 ] @
Citat:
Java Beograd:
Ako uspe da skupi značajnu količinu kinte, onda je genije za prevaru. Pazi, nije ni to lako.

Ali, ono šta me izluđuje nije njegov pokušaj prevare, bože moj, mogu to da razumem. Izluđuje me totalni, ali totalni debilizam piskarala i kvazinovinarčića u našim medijima. Jedino šta umeju je da pišu o smaku sveta i Jeleni Karleuši. Samo to i ništa više.

[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 13.02.2013. u 15:32 GMT+1]

Potpuno se slazem s tobom. Ne nervira mene ovde nikakav pokusaj prevare. Mene nervira sto je medijima glavna stvar da saznaju nesto sto ce zainteresovati ljude, ne zanima ih da li je to uopste moguce ili nije. Bar ne sto se tice kratkih reportaza. A naravno, mediji, pogotovu TV manipulisu ljudima, i sad imamo milione ljudi koji su recimo videli ovaj prilog, i svi su u fazonu "kakva drzava, nece da pomogne ovom mladom momku da uspe u svoj projektu, i treba da se raspadamo". U celoj toj prici imamo procentualno 100% ljudi koji nemaju pojma o cemu se tu radi. Nit taj decko koji je to sve smislio zna kako bi to trebalo da radi, nit novinari znaju kako to treba da radi, nit masa zna kako da radi. Ali!!! To nije bitno! Bitno je da ce nesto tako biti napravljeno i da se radi na tome, iako niko i dalje nema pojma kako! Bitno da ima kako da se uzmu donacije, bitno da postoje reportaze o tome, bitno da narod ima o cemu da prica! Svi srecni! Zato se i raspadamo, jer svi nesto pricaju, a niko nema pojma niti ih interesuje sta je po sredi!