[ Igor Gajic @ 15.02.2013. 09:28 ] @
http://en.ria.ru/russia/201302...er-Hits-Russia-Kazakhstan.html

Citat:

MOSCOW, February 15 (RIA Novosti) – A hail of meteor fragments has hit three regions of Russia, and neighboring Kazakhstan, Russian Emergencies Ministry officials confirmed on Friday morning.

As of mid-day, over 400 people had reported injuries as a result of the strikes. Most of the people hurt seem to be concentrated in the hard-hit Chelyabinsk Region.

An estimated 20,000 emergency response workers have been mobilized. Background radiation levels reportedly remain unchanged – an important consideration in an area with a fair number of nuclear facilities.

Reports vary about whether this was one larger meteorite, or many smaller ones.

“Verified information indicates that this was one meteorite which burned up as it approached Earth and disintegrated into smaller pieces” deputy head of the Russian Emergencies Ministry press office, Elena Smirnykh said.

EDIT:
http://rt.com/news/meteorite-crash-urals-chelyabinsk-283/
Citat:

According to unconfirmed reports, the meteorite was intercepted by an air defense unit at the Urzhumka settlement near Chelyabinsk. A missile salvo blew the meteorite to pieces at an altitude of 20 kilometers, local newspaper Znak reports quoting a source in the military.

Regnum news agency quoted a military source who claimed that the vapor condensation trail of the meteorite speaks to the fact that the meteorite was intercepted by air defenses.

EDIT:

http://www.liveleak.com/view?i=b70_1360910617

http://www.liveleak.com/view?i=a98_1360908156

EDIT:

Pao je u jezero u na 1km od grada Chebarkul, oko 70km od Celjabinska.

54°58'11.92"N
60°18'55.46"E

Putanja meteorita

[Ovu poruku je menjao Igor Gajic dana 15.02.2013. u 11:27 GMT+1]
[ etjen @ 15.02.2013. 10:14 ] @
http://www.b92.net/info/vesti/..._category=78&nav_id=687045
[ anon70939 @ 15.02.2013. 10:41 ] @
slatke zvezde padalice
[ boskela @ 15.02.2013. 10:41 ] @
Koliko velik je bio asteroid?
Kako astronomi nisu videli ovo?
Vojska je verovatno znala za ovo cim su ga razneli u komadice- ako je ovo uopste tacno.. :)
[ Igor Gajic @ 15.02.2013. 10:50 ] @
Prve procene su da je reda velicine oko 10m, da je bio sacinjen od gvozdja, raspao se na visini od 50km, brzina 30km/s, i nije povezan sa asteroidom 2012 DA14.

Takodje procenjuju da je eksplozija bila jacine par desetina kilotona, i da je napravila rupu u atmosferi(ozonsku) i da svedoci pricaju da je voda iz reke Miass (prolazi kroz Chelabinsk) krenula da isparava (nesto kao magla nad rekom ?!?).

Btw. navodno ruske vlasti pricaju da su poslale svima SMS upozorenja o meteoru, koji niko nije dobio (!), tako da bi i pricu oko obaranja uzeo sa rezervom.
[ Miroslav Jeftić @ 15.02.2013. 10:54 ] @
Lol, kakvo obaranje, nisu ga ni videli, a ne da je "oboren". Šteta za povređene, nadam se da niko nije ozbljno nastradao.
[ anon70939 @ 15.02.2013. 10:57 ] @
ma to su im ameri poslali
[ sasa022 @ 15.02.2013. 11:12 ] @
Priroda ipak pokazuje da je najjaca - dzabe im svi raketni stitovi
[ Igor Gajic @ 15.02.2013. 11:15 ] @
Ural je nacickan sa ICBM silosima, a ovaj meteor je proleteo maltene preko Urala. Ako negde imaju PVO onda je to oko Urala i oko Moskve. Ako ovde nisu reagovali onda bi "first strike" prosao olako. Cini mi se da ce ovde leteti glave u vojsci....

EDIT:

Meteor se razbio na 4 dela koja su pala na zemlju. Jedan pao na fabriku, drugi na skolu.

Rusi poslali ekipe u HAZMAT odelima na lice mesta.

[Ovu poruku je menjao Igor Gajic dana 15.02.2013. u 12:28 GMT+1]
[ Nenad Andrić @ 15.02.2013. 11:27 ] @
Nisam ekspert za dinamiku leta ICBM-a, kao ni asteroida/metorida, ali mislim da sistem koji je namenjen za praćenje jednih, ne može baš lako da "uhvati" druge
[ Miroslav Jeftić @ 15.02.2013. 11:31 ] @
Citat:
Igor Gajic: Ural je nacickan sa ICBM silosima, a ovaj meteor je proleteo maltene preko Urala. Ako negde imaju PVO onda je to oko Urala i oko Moskve. Ako ovde nisu reagovali onda bi "first strike" prosao olako. Cini mi se da ce ovde leteti glave u vojsci....

Pa sigurno da ne očekuju "first strike" iz svemira, još je u pitanju relativno mali objekat, pitanje koliko rano su ga uopšte mogli videti da bi imali vremena da reaguju
[ optimizator @ 15.02.2013. 11:36 ] @
Ovi video registratori su odlična stvar,a u Rusiji su očito najobičnija stvar,gotovo da ih svaki treći auto ima,što je za nas gotovo fantastika,i evo vam najbolji ,,uživo" snimak što sam potražio i našao,...
samo ne znam gde je bolje da postavim,ovde ili na video klipove.

[ Igor Gajic @ 15.02.2013. 11:39 ] @
30km/s je daleko vise od 7.5-9.5km/s koliko ide jedan prosecan ICBM u silaznoj putanji. 30km/s = 87 mach-a. 8km/s = 27 mach-a.

Rakete S-300 kompleksa idu do 8.5 mach-a. Tako da tesko mogu da se suprotstave meteoru. Takodje na snimcima nigde se ne vidi da je ista poletelo sa zemlje ka meteoru. Mislim da je to samo paljenje mase. S druge strane ako nije ni detektovano, onda je to propust.

@Miroslav Jeftić
Princip "first strike"-a je bas u tome, udri iz svega kada protivnik najmanje ocekujes. 30 min kasnije protivnik ne postoji. Kraj price.

[ Devanagari @ 15.02.2013. 12:02 ] @
Sta rade Amerikanci, najveci svecki imperijalisti i krvnici, chemtrailsima obaraju meteore po Rusima. Ali nicija nije gorela do zore!
[ Ivan Dimkovic @ 15.02.2013. 12:08 ] @
Citat:
Igor Gajic
S druge strane ako nije ni detektovano, onda je to propust.

Sta je a sta nije detektovano je vojna stvar i cisto sumnjam da ce detaljne informacije o tome biti javno dostupne.

Cela ta stvar blage veze sa temom nema, to su price za lozenje mase - u pitanju je prirodna nepogoda i spektakularan prirodni fenomen,

Sve ostalo je prica za paljenje mase - ni jedna zemlja na ovom svetu nema sistem koji bi mogao da ih odbrani od udara malo veceg meteora (na svu srecu pa se te stvari ne desavaju cesce od jednom u milenijumu ako ne i redje) a o nekom stvarno velikom kataklizmicnom i da ne pricamo.

Ovde uopste nije u pitanju veliki meteor sa kapacitetom pravljenja prirodne katastrofe, vec pojava koja se desava svakih par decenija u proseku i u najgorem slucaju izaziva lokalnu stetu u nekom gradu ali na nivou cele drzave nije nesto sto bi se nazvalo kataklizmom.

Stradalo nesto prozora, vecina povredjenih su zapravo povredjeni od strane stakla.

Jeste lose naravno i bilo bi lepo da se nije desilo, ali je to prilicno daleko od prirodne katastrofe. Mediji od toga prave spektakl koji je daleko veci nego sto je zasluzeno.
[ 3way @ 15.02.2013. 12:23 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic
Jeste lose naravno i bilo bi lepo da se nije desilo...

Izuzetno je lepo sto se desilo.
Desilo se jutros, a sada vec citav svet zna o tome. To sasvim lepo, na primeru, pokazuje da se danas dogadjaj "ovakvih razmera" ne moze sakriti. Pre svega na umu imam one sto svako vece snimaju letece tanjire, a nikad ih niko ne vidi.
[ 3way @ 15.02.2013. 12:28 ] @
A ruska opservatorija javlja da je moguc jos jedan udar i da je ovaj komad povezan sa vecerasnjim prolaskom asteroida 2012DA14, dok ESA tvrdi da nisu povezani...
[ 3way @ 15.02.2013. 12:30 ] @
Citat:
The military had nothing to do with the aerial meteorite explosion, the Urals Emergency Ministry said: "Russia's defense ministry took no action connected to the incident. No aircrafts has been registered in the air at the given period of time." Earlier, there were unconfirmed reports that the military had shot down the falling meteorite, shattering it into pieces.
[ Homer J. Simpson @ 15.02.2013. 12:40 ] @
To oko delovanja vojske je izmislio neko ko jos uvek drka na armiju ...

Citat:
Igor Gajic:Takodje procenjuju da je eksplozija bila jacine par desetina kilotona, i da je napravila rupu u atmosferi(ozonsku) i da svedoci pricaju da je voda iz reke Miass (prolazi kroz Chelabinsk) krenula da isparava (nesto kao magla nad rekom ?!?).

Hoce voda da prokljuca kad ubacis usijan predmet
[ Pirossi @ 15.02.2013. 12:46 ] @
haarp ili vatikan. nema treće.
[ cozmo_im @ 15.02.2013. 13:09 ] @
Pojasnjenje:

http://www.b92.net/zivot/nauka...02&dd=15&nav_id=687098
[ 3way @ 15.02.2013. 13:11 ] @
Jedan od kratera je lociran:

[ 3way @ 15.02.2013. 13:16 ] @
Citat:
cozmo_im:
Pojasnjenje:

Malo je neozbiljno tvrditi, tek tako, na osnovu snimka da se radi o toliko i toliko km udaljenosti....
[ Homer J. Simpson @ 15.02.2013. 13:21 ] @
Citat:
3way:

Evo ga i drugi:

Mozda najbolji video:
[ 3way @ 15.02.2013. 13:21 ] @
@Homer
Za to ne znamo da li je krater, ili se zgrada jednostavno urusila od pritiska detonacije.
[ cozmo_im @ 15.02.2013. 13:25 ] @
Sve u svemu steta nije velika ako je meteorit 10m u precniku.

Ovaj sto danas prolece ima 45m u precniku, dakako da bi steta bila veca, pogotovo ako bi pao u naseljena podrucja, ali sumnjam da bi i veci meteorit, osim vece materijalne stete i zrtava napravio "katastrofu sveta, smak sveta" kakvu svi prognoziraju.

Svejedno se raspada na vise manjih delova u atmosferi.
[ 3way @ 15.02.2013. 13:28 ] @
Citat:
cozmo_im
Ovaj sto danas prolece ima 45m u precniku, dakako da bi steta bila veca, pogotovo ako bi pao u naseljena podrucja, ali sumnjam da bi i veci meteorit, osim vece materijalne stete i zrtava napravio "katastrofu sveta, smak sveta" kakvu svi prognoziraju.

Za jedan takav imamo primer iz istorije:

[ anon70939 @ 15.02.2013. 13:30 ] @
Citat:
3way:

Sad kad odatle izadje transformers ili alien :)
[ Homer J. Simpson @ 15.02.2013. 13:31 ] @
Citat:
3way:
@Homer
Za to ne znamo da li je krater, ili se zgrada jednostavno urusila od pritiska detonacije.

Ono lici na direct hit, samo nekog manjeg komada
[ fanfon @ 15.02.2013. 13:32 ] @
Cisto radi informisanja u vezi naziva posto je za neke to sto je palo asteroid, za neke meteor, a nije ni jedno od toga:
http://static.astronomija.co.rs/suncsist/meteo/meteo.htm
[ cozmo_im @ 15.02.2013. 13:33 ] @
@ 3Way

I koji nije napravio "smak sveta".

Naravno, visina stete i zrtava zavisi gde udari, ali od crnih prognoza nema nista.
[ 3way @ 15.02.2013. 13:36 ] @
@cozmo
Naravno da nije kataklizmican udar. Posledice (na nivou planete) ovakvog udara su minimalne i uglavnom lokalne.
[ Homer J. Simpson @ 15.02.2013. 13:51 ] @
Ako je 45m, onda je duplo manji od http://en.wikipedia.org/wiki/Tunguska_event
[ 3way @ 15.02.2013. 13:53 ] @
Ja sam mislio na gvozdeni meteor koji je pao u danasnju Arizonu.
[ Homer J. Simpson @ 15.02.2013. 13:55 ] @
eee ne moze tako, ovaj danasnji nije gvozdeni
[ Aleksandar Đokić @ 15.02.2013. 13:59 ] @
Kako nije kad pise da je od gvozdja?

Znaci vazdusni prostor jedne zemlje narusava NLO velicine 10m i vojska ne reaguje... zanimljivo.
[ 3way @ 15.02.2013. 14:02 ] @
Uzimajuci u obzir brzinu kretanja tela i kasnu detekciju tesko da bi vojska bilo koje zemlje bila u stanju da reaguje...Osim ako objekat nisu pratili mnogo ranije, sto nije bas jednostavno.
[ Homer J. Simpson @ 15.02.2013. 14:06 ] @
Citat:
Aleksandar Đokić:
Kako nije kad pise da je od gvozdja?

Znaci vazdusni prostor jedne zemlje narusava NLO velicine 10m i vojska ne reaguje... zanimljivo.

Ti pricas o ovom od 10m, mi o onom od 45m (koji ce omasiti planetu) ...
Kao sto 3way kaze, mislim da ne postoji vojska koja moze da reaguje na tako nesto ...
[ 3way @ 15.02.2013. 14:09 ] @
Ipak ne treba porediti ovaj udar sa 2012DA14, bar ne jos. Prema prvim izvestajima NASA i ESA objekti nisu povezani, iako neki Rusi tvrde da jesu i da ocekuju pad jos jednog objekta.
[ 3way @ 15.02.2013. 14:11 ] @
Sto se tice pracenja:

"Roscosmos said they did not track the meteorite that fell near Chelyabinsk. “Our ground facilities and, as I understand, those abroad too did not the monitor this celestial body,” the agency spokesman said."
[ Aleksandar Đokić @ 15.02.2013. 14:11 ] @
Pod reagovanje nisam mislio na gadjanje bilo cim, to je uzaludno, vec na neku evakuaciju i sl. Neverovatno mi je da ne mogu da detektuju objekat koji ide prema Zemlji pre nego sto uopste udje u atmosferu.

A sto se tice tog velikog jedino da ga nekako sklone sa putanje Zemlje.
[ 3way @ 15.02.2013. 14:13 ] @
Citat:
Aleksandar Đokić: Neverovatno mi je da ne mogu da detektuju objekat koji ide prema Zemlji pre nego sto uopste udje u atmosferu.

Mogu, ali treba gledati na pravo mesto...a Svemir je velik...
Evo primera objekta koji je detektovan unapred: http://en.wikipedia.org/wiki/2008_TC3
[ cika dacha @ 15.02.2013. 14:15 ] @
''ovo nije istina gledao sam ja filmove to se uvek desava u americi'' komentar sa b92 :-)
[ Aleksandar Đokić @ 15.02.2013. 14:16 ] @
Nemam predstavu kako to ide, zamisljam da radi kao obican radar koji skenira taj prostor na odredjeni vremenski interval. Verovatno je prica drugacija.
[ Paunic91 @ 15.02.2013. 14:19 ] @
Koriste radio teleskope, a za praćenje i optičke..
[ Igor Gajic @ 15.02.2013. 14:21 ] @
Najnovije...

Uradjene analize vode na jezeru ( 3way postavio sliku na prethodnoj strani) ne pokazuju zagadjenje vode, odnosno tu nije pao meteor. (?)

Ukupno osteceno 3000 kuca.

Udarni talas se osetio na povrsini 170.000 km2.
[ optimizator @ 15.02.2013. 14:21 ] @
Citat:
Homer J. Simpson:
Citat:
3way:
@Homer

Ono lici na direct hit, samo nekog manjeg komada

Nije direkt,nego detonacija, kaže reporter na 5;50

[ Homer J. Simpson @ 15.02.2013. 14:30 ] @
Je_alo ih onda skladiste, staklene zgrade prosle s manje stete ...
[ Paunic91 @ 15.02.2013. 14:33 ] @
Ono je direktan pogodak. Novinar može da lupi bilo šta.
Da je od detonacije, ne bi ostao (relativno) pravilan polukrug na zgradi..
[ 3way @ 15.02.2013. 14:35 ] @
Da li je direktan pogodak ili ne, moze da potvrdi jedino analiza onoga sto je sada u toj zgradi. Objavljeno je gomila snimaka na kojima jacina detonacije bukvalno izbija prozore i vrata iz stokova, tako da ne bi bilo cudno da je gradjevina sa velikom povrsinom krova nastradala upravo zbog toga.
[ Igor Gajic @ 15.02.2013. 14:39 ] @
Manje poznati meteoriti u zadnjih 50-ak godina

2007.09.15 Peru - Povezan sa bolestima i trovanjem arsenikom na mestu pade
2002.09.28 Russia - Pronadjen tricijum i radioaktivnost oko mesta pada
1992.10.09 USA
1969.09.28 Australia
1947.02.12 Russia - tezina 27 tona
[ Paunic91 @ 15.02.2013. 14:46 ] @
Ali, mogla je i da bude detonacija posle direktnog pogotka usled oslobađanja velike kinetičke energije..

[ 3way @ 15.02.2013. 14:50 ] @
Siguran sam da ce u narednih nekoliko sati da se tacno utvrdi o cemu se radi.
[ 3way @ 15.02.2013. 14:54 ] @
[ Igor Gajic @ 15.02.2013. 15:24 ] @
Sta nas ceka u sledecih 200 godina. Napomena: ovo su otkriveni asteroidi, a ne svi.
[ Aleksandar Đokić @ 15.02.2013. 19:16 ] @
Jel pratite NASA JPL Live?
[ cyBerManIA @ 15.02.2013. 19:36 ] @
aha :)

Ocekivao sam malo krupniji plan, mada ga i ovako poprilicno jure. :D
[ 3way @ 15.02.2013. 20:12 ] @
Navodno je jos jedan primecen na Kubi...
[ 3way @ 15.02.2013. 22:06 ] @
Pocela i sprdnja:
:)

[ Vasastajić @ 16.02.2013. 11:00 ] @
Daj neka mi neko, ko je materiju pomnije pratio, kaže da li mi se učinilo, u jednoj vesti, da su ruje ipak dejstvovale na meteor nekim projektilom i to na visini od 20-tak km.
U prolazu sam bio u nekoj prodavnici kada je vest išla na tv, pa nisam siguran da li sam dobro čuo/razumeo, i da li u tom slučaju ima informacija o tome čime su to dejstvovali.
Hvala
[ kaćunčica @ 16.02.2013. 12:10 ] @
"12.28 - Prema nepotvrđenim izveštajima, meteorit su pogodile rakete ruske protivvazdušne odbrane, zbog čega se raspao u komade, pa su time sprečene ozbiljnije posledice, javlja Raša tudej. Meteorit je, navodno, pogođen na visini od 20 kilometara. " (RTS)

U nekim drugim izveštajima kažu da je eksplodirao pri ulasku u atmosferu.

(super mi ovo "RAŠA TUDEJ" )
[ etjen @ 16.02.2013. 12:15 ] @
po meni su priče za malu decu da je vojska roknula meteorit. Ne razumem se mnogo ali mi je ostalo još dovoljno zdrave logike da ne verujem u svakakve izmišljotine.
[ Aleksandar Đokić @ 16.02.2013. 12:58 ] @
Pa kako da ga gadjaju kad ga nisu ni detektovali, cirkus.
[ paterson @ 16.02.2013. 13:11 ] @
Citat:
Aleksandar Đokić: Pa kako da ga gadjaju kad ga nisu ni detektovali, cirkus.

Čak i da su imali najmoderniji ruski PVO S-500 u šta sumnjam, ne bi ni stigli da gađaju meteorit koji je jurio kroz vazduh strahovitom brzinom od oko 30 km/sec, jer S-500 bi mogao da pogađa hiperzvučne letelice koje bi letele brzinom od jedva oko 2 km/sec!!!

Postojeći S-400 ne bi ni mogao da pogađa te hiperzvučne letelice.
[ Sceka @ 16.02.2013. 13:30 ] @
Ne postoji protivvazdusni sistem koji bi mogao da pogodi takvu metu na toj visini - osim slucajno da se raketa/rakete nadju na putu tog objekta, a verovatnoca za tako nesto je cisti SF.

Sluzio sam vojsku (JNA) u Raketnom Divizionu NEVA sistem (ruska tehnika, Sentvid, Ljubljana, borbeni Divizion, plavac) pa se malo razumem u probleme navodjenja rakete na ciljeve koji su neuporedivo sporiji i na prilicno manjim visinama od ovoga. Jeste bilo davno i jeste sistem koji je u danasnje vreme malo zastareo (iako se i sada dosta upotrebljava u Rusiji i svim drzavama koje podrzava i vojno - tehnicki pomaze) ali samo navodjenje se nije mnogo promenilo. Unapredjene su brzine reagovanja za nesto procenata ali je sve to nedovoljno za manuelni deo pracenja koji predhodi automatskom navodjenju. "Radarsko" navodjenje po mraku, smanjenoj vidljivosti (magla, velika oblacnost...)... podrazumeva prilicnu nepreciznost radi sinhronizacije mehanickih delova sistema rampe jer je rec o pokretnom cilju i velika je razlika u odnosu na nepokretne ciljeve gde raketa pri ispaljenju ima veliku toleranciju pravca u odnosu na cilj. Pri pracenju ("nisanjenju" do prihvata automatizacije pracenja pre ispaljenja) i ispaljenju rakete na pokretni cilj mora da se striktno postuje odredjeni ugao po pravcu i elevaciji u odnosu na cilj - sto je nemoguce, fizicki nemoguce kako za coveka tako i za tehnicke sklopove rampi, kad je rec o tolikoj brzini cilja!!! To ja samo ukratko i grubo...

Ali, propaganda cini cuda. Ne bi me zacudilo i da neko dobije orden za pogodak! :)

Pozdrav!
[ Sale_123 @ 16.02.2013. 13:49 ] @
Citat:
Sceka: Ne postoji protivvazdusni sistem koji bi mogao da pogodi takvu metu na toj visini - osim slucajno da se raketa/rakete nadju na putu tog objekta, a verovatnoca za tako nesto je cisti SF.

Sluzio sam vojsku (JNA) u Raketnom Divizionu NEVA sistem (ruska tehnika, Sentvid, Ljubljana, borbeni Divizion, plavac) pa se malo razumem u probleme navodjenja rakete na ciljeve koji su neuporedivo sporiji i na prilicno manjim visinama od ovoga. Jeste bilo davno i jeste sistem koji je u danasnje vreme malo zastareo (iako se i sada dosta upotrebljava u Rusiji i svim drzavama koje podrzava i vojno - tehnicki pomaze) ali samo navodjenje se nije mnogo promenilo. Unapredjene su brzine reagovanja za nesto procenata ali je sve to nedovoljno za manuelni deo pracenja koji predhodi automatskom navodjenju. "Radarsko" navodjenje po mraku, smanjenoj vidljivosti (magla, velika oblacnost...)... podrazumeva prilicnu nepreciznost radi sinhronizacije mehanickih delova sistema rampe jer je rec o pokretnom cilju i velika je razlika u odnosu na nepokretne ciljeve gde raketa pri ispaljenju ima veliku toleranciju pravca u odnosu na cilj. Pri pracenju ("nisanjenju" do prihvata automatizacije pracenja pre ispaljenja) i ispaljenju rakete na pokretni cilj mora da se striktno postuje odredjeni ugao po pravcu i elevaciji u odnosu na cilj - sto je nemoguce, fizicki nemoguce kako za coveka tako i za tehnicke sklopove rampi, kad je rec o tolikoj brzini cilja!!! To ja samo ukratko i grubo...

Ali, propaganda cini cuda. Ne bi me zacudilo i da neko dobije orden za pogodak! :)

Kao i obicno, novinarska patka..
[ paterson @ 16.02.2013. 14:24 ] @
Citat:
Sale_123: Kao i obicno, novinarska patka..

Možda......

http://www.smedia.rs/vesti/ves...avili-klopku-za-asteroide.html
[ Sceka @ 16.02.2013. 14:34 ] @

Kako? To sto je napisano na tom linku je u principu kao da je neko izjavio da ce Milan Tarot pomocu Tesla Kacige letos kad budu velike vrucine smanjiti Sunce "na dvojku". Nikakve razlike nema. Dok god neko ne napise bar osnovu tehnicke varijante toga - oslanjamo se na Tarota i Kleopatru...

Pozdrav!
[ Aleksandar Đokić @ 16.02.2013. 16:34 ] @
Mene vise brine sto ga nisu detektovali. Znaci neko posalje bombu velicine 10m dovoljno visoko i onda uleti u vazdusni prostor tako da lici da ide iz svemira i oni nece mrdnuti prstom? Mozda ne uzimam u obzir sve cinjenice, ali meni je to cudno. Stavise, onaj kaze da prate samo objekte velicine 100-1Km, dok za brzinu nista.
[ Miroslav Jeftić @ 16.02.2013. 16:49 ] @
Citat:
Aleksandar Đokić: Mene vise brine sto ga nisu detektovali. Znaci neko posalje bombu velicine 10m dovoljno visoko i onda uleti u vazdusni prostor tako da lici da ide iz svemira i oni nece mrdnuti prstom? Mozda ne uzimam u obzir sve cinjenice, ali meni je to cudno. Stavise, onaj kaze da prate samo objekte velicine 100-1Km, dok za brzinu nista.

Zašto bi neko uopšte tako nešto pokušao da uradi? Bomba bačena iz svemira bi pala ko zna gde, tj. pod uslovom da ne jednostavno ne sagori prilikom ulaska u atmosferu. Plus što nema teorije da bi se moglo sakriti lansiranje u svemir letelice koja bi uopšte mogla da ponese takav tovar.
[ Blue82 @ 16.02.2013. 16:50 ] @
Dobro bre covece da li si ti svestan koliki je svemir? Da ti ja dam zadatak da gledas samo u severno nebo, i u jednom trenutku cu baciti kamencic iz aviona koji ce proleteti tu negde u tvom vidnom polju da li bi ga video?
Da li si svestan cinjenice da se zemlja rotira i da taj meteor pre nego sto je pao na Rusiju, Rusi nisu ni mogli da vide jer je dolazio sa strane zaklonjene Zemljom, a onda se usred rotacije zemlje i leta kroz atmosferu nasao na njihovoj teritoriji? Znaci po toj logici neko drugi bi trebao da ih upozori jel da? Na stranu sto cak i da su znali da ce doci, verovatno ga ne bi primetili. Pokusaj da pronadjes crnu loptu u crnoj sobi, tako nesto izgleda i svemir, a koliko je meni poznato najvise se u otkrivanju istih oslanjaju na "oci teleskopa" ali opet kako god, koristili i nesto drugo, velicina tog objekta je toliko mala u odnosu na prostranstvo svemira da se sve stapa u sum. Mogu se otkriti veci objekti, i opet i za njih je uvek potrebno malo srece, a to o cemu ti pricas to je naucna fantastika. Ja verujem da cak ni antiraketni stit ne moze sa 100%-tnom sigurnoscu srusiti raketu a kamoli objekat za koji se ni ne zna, koji dolazi nekad, negde iz svemira.
Moracemo mi kao vrsta jos puno pasulja da jedemo za tako nesto.
[ Aleksandar Đokić @ 16.02.2013. 17:34 ] @
Citat:
Zašto bi neko uopšte tako nešto pokušao da uradi?

To je valjda jasno.

Citat:
Bomba bačena iz svemira bi pala ko zna gde, tj. pod uslovom da ne jednostavno ne sagori prilikom ulaska u atmosferu.

Pa ne bi, ako je navodjena npr gps-om (nije bas iznad gps satelita), i ne bi sagorela ako je napravljena od istog materijala kao oni spejs satlovi.

@Blue82

Citat:
Znaci po toj logici neko drugi bi trebao da ih upozori jel da?

Zasto da ne? Pa bolje neka prave tako nesto umesto sto ratuju. Kladim se da ce zatrebati.
[ Paunic91 @ 16.02.2013. 18:17 ] @
Aleksandre, molim te da razmisliš pre nego što napišeš nešto takvo.
Razumem da je ovo forum i da mogu da se iznose svakave pretpostavke, ali ako se lepo objasni da je nešto nemoguće (veoma, veoma teško izvodljivo) izvesti, zašto dalje insistiraš na tome?
Zašto lepo ne uzmeš neke knjige iz prirodnih nauka, i odvojiš vreme da sam sebi dokažeš neke stvari.

Hint: Fizika za srednju školu (optiku nemoj da zaobiđeš), Osnovi astronomije i astrofizike, Osnovi astronomskih posmatranja, Osnove teleskopa ..
Ako stanuješ u Beogradu, u proleće možeš da dođeš na besplatan kurs astronomije za početnike, koji se održava u astronomskom društvu "Ruđer Bošković" na Kalemegdanu.

Da se vratim na temu, u vestima je bilo da je još jedna vatrena kugla preletela Kaliforniju (može biti bilo šta trenutno, dok se ne potvrdi).
Navodno se dovodi u vezu sa "Ruskim meteoritom" i "Kubanskim meteoritom", kao i asteroidom DA14.

http://www.blic.rs/Slobodno-vr...la-proletela-iznad-Kalifornije
[ Miroslav Jeftić @ 16.02.2013. 18:39 ] @
Citat:
Aleksandar Đokić: Pa ne bi, ako je navodjena npr gps-om (nije bas iznad gps satelita), i ne bi sagorela ako je napravljena od istog materijala kao oni spejs satlovi.

A misliš da se spejs šatl samo spusti iz orbite, tek tako? Postoji čitava procedura šta sve mora da uradi prilikom ponovnog ulaska u atmosferu i na koji način:

http://science.howstuffworks.com/space-shuttle7.htm
[ Dragche @ 16.02.2013. 19:51 ] @
Mislim da nema teorije da je Ruska vojska pogodila meteor, nego su eto iskoristili momenat da se malo "busaju" kako "mogu" da obore čak i tako BRZE objekte!
[ milivoje t @ 16.02.2013. 20:47 ] @
Citat:
Sceka: podrazumeva prilicnu nepreciznost radi sinhronizacije mehanickih delova sistema rampe jer je rec o pokretnom cilju

pozdrav PVO kolegi. to o cemu pricas je potpuno irelevantno za nove ruske PVO sisteme. zato sto se rakete novih sistema nalaze u zatvorenim kontejnerima koji imaju samo jednu orijentaciju u prostoru, stoje pod uglom od 90 stepeni u onosu na zemlju. ne pomeraju se u odnosu na cilj dok su na lanseru, na zemlji. rakete nakon lansiranja raketnim potisnicima bivaju agilno usmerene ka meti.
dalje sistem akvizicije i pracenja je potpuno drugaciji u odnosu na S-125 na kome si sluzio. racunar nije elektormehanicki-analogni, vec digitalni, a vodjenje potpuno automatsko.

svejedno rusi nisu tvrdili da su gadjali meteor, to je neka online izmisljotina.

inace slusajuci sinoc uzivo prenos konferencije za stampu u NASA-i, cuo sam podatak da je meteor iznad rusije leteo brzinom ne vecom od 15-20 kkm/h, bar po NASA-inim podacima. sto ga teoretski stavlja u opseg brzina jedne interkontitentalne balsticke rakete.
nakon sto su amerikanci jednostrano prekrsili ugovor o anti-balistickim raketama i uveliko rade na antibalistickom stitu, rusi su poceli da rade na novim raketama za S-400 pvo sistem koje bi mogle da eliminisu balisticke rakete u silaznoj putanji...
[ Aleksandar Đokić @ 16.02.2013. 21:19 ] @
Citat:
A misliš da se spejs šatl samo spusti iz orbite, tek tako?

Ne, ali to sto je neophodno spejs satlu nije neophodno bombi.

@Paunic91

Sta je nemoguce?
[ Miroslav Jeftić @ 16.02.2013. 21:19 ] @
Pre će biti da je je milja nego kilometara na sat:

Citat:

Nasa estimated that the energy released as the meteor's disintegrated in the atmosphere was 500 kilotons, around 30 times the size of the nuclear bomb dropped on Hiroshima in 1945.

It entered the atmosphere at 44,000 miles per hour, taking 32.5 seconds to break up at an altitude of around 15 miles above the earth's surface.

Da neko odreaguje za 32 sekunde... nema šanse.
[ Sceka @ 16.02.2013. 22:05 ] @
@milivoje t - Da, ja sam i pricao o NEVA sistemu (kratkog dometa i to me zanima i za to sam u nekakvom kontaktu... nije bitno)... Medjutim, da bi bilo koji raketni sistem bio efikasan mora da se na vreme uoci cilj. Sto nije bilo moguce uraditi. Bar tako sam razumeo na TV-u neku pricu danas predvece. I jos mnogo toga je postojalo sto je onemogucivalo suprostavljanje bilo kojim sistemom, ugao ulaska u atmosferu, nepravilno otkidanje/otpadanje delova... nabrojali su mnostvo toga...

Kako god, niko nije gadjao a kamo li pogodio. I to je bitno. Jos je bitna procena da ce i ubuduce to biti tesko a u vecini slucajeva i nemoguce. Pa sad, ko ima nesrecu da bude blizu udara pricace kako je bilo, mozda! :)

Pozdrav!
[ Nedeljko @ 16.02.2013. 22:15 ] @
Možda su ga ovako lovili:

[Ovu poruku je menjao Shadowed dana 17.02.2013. u 01:43 GMT+1]
[ paterson @ 16.02.2013. 22:26 ] @
Citat:
Sceka:Kako god, niko nije gadjao a kamo li pogodio. I to je bitno. Jos je bitna procena da ce i ubuduce to biti tesko a u vecini slucajeva i nemoguce. Pa sad, ko ima nesrecu da bude blizu udara pricace kako je bilo, mozda! :)

Da li treba verovati očevicima u Čeljabinsku?

http://www.vestinet.rs/tema-da...a-rusiju-ili-nesto-drugo-video

"Ruska protivvazdušna odbrana delovala je u blizini Čeljabinska srušivši navodne meteore koji su jurili ka Rusiji. Građani tvrde da je to bila raketa.

...............................................

Očevici iz grada Emanzilinsk udaljenog nekoliko desetina kilometara od Čeljabinska, tvrde da su videli leteći objekat koji se odjednom zapalio i raspao padajući u region Čeljabinska.

Očevici u Čeljabinsku ističu da vazduh u gradu u blizini eksplozije miriše na barut......................."
[ cyBerManIA @ 16.02.2013. 22:37 ] @
^ A ti si nasao da verujes sajtu koji prosipa teorije zavere kao 3 kurira zajedno.

Ovo sto si boldovao da ne komentarisem..
[ milivoje t @ 16.02.2013. 23:19 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić:
Pre će biti da je je milja nego kilometara na sat:

Citat:

Nasa estimated that the energy released as the meteor's disintegrated in the atmosphere was 500 kilotons, around 30 times the size of the nuclear bomb dropped on Hiroshima in 1945.

It entered the atmosphere at 44,000 miles per hour, taking 32.5 seconds to break up at an altitude of around 15 miles above the earth's surface.

Da neko odreaguje za 32 sekunde... nema šanse.

znam i ja za te procene, pa sam zato i bio iznenadjen tom izjavom zvanicnika NASA. sinoc je bio uzivo online prenos na NASAinom sajtu povodom ovog veceg asteroida, a zatim i konferencija za stampu. neko ga je pitao za ruski meteor, a on je dao takvu "malu" procenu brzine.

sto se tice 32 sekunde, to uopste nije malo, ako ocekujes cilj.
uzmi za primer posade nasih raketnih baterija NEVA koji su oborili americke lovce i bombardere '99. oni su imali ukupuno 15-ak sekundi da rucno izvrse sve operacije i izvrse gadjanje protivnika, pre nego sto bi se iskljucili da bi izbegli antiradarske rakete. sve to na gotovo muzejskom PVO sredstvu.

ako imas odgovarajuci raketni sistem i ocekujes ICBM (a postoje sredstva detektovanja lansiranja, za razliku od meteora koga niko nije ocekivao), imas samo par sekundi da ga oboris dok ti je u dometu, ako je u dometu. takva oruzja su razvijena ili se razvijaju.

samo da se ogradim, ne tvrdim da su rusi gadjali meteor, vec cisto pricamo o tehnici...
[ Miroslav Jeftić @ 16.02.2013. 23:36 ] @
Samo što se meteor kreće 20x-30x ili i 40x brže nego pomenuti avioni. Mada ne vidim šta bi dobili i da su ga pogodili, ionako se na kraju raspao/eksplodirao, možda i bolje što ga nisu gađali
[ milivoje t @ 17.02.2013. 02:47 ] @
nismo pricali o brzini objekta mozda je meteor 20x brzi od aviona, al mozda je domet detekcije 20x veci :), ti si dao 32s fore da se obori, ja napisao sta sve moze da se uradi i za manje :).
ma ne bi dobili nista da su ga gadjali, uostalom zasto bi to radili...

detektovati pa pogoditi mali objekat takve brzine je izuzetno tesko. pogledajte samo americki antiraketni stit, pored svih najnovijih tehnologija i cuda mislim da nema uspesnost ni 50% u dosada izvednim zicer test gadjanjima...

sem tog sistema jedini uspesan je neki hladnoratovski ruski koji se oslanja na nuklearne bojeve glave da bi povecao sansu pogotka...
[ paterson @ 17.02.2013. 07:55 ] @
Citat:
milivoje t: ...detektovati pa pogoditi mali objekat takve brzine je izuzetno tesko. pogledajte samo americki antiraketni stit, pored svih najnovijih tehnologija i cuda mislim da nema uspesnost ni 50% u dosada izvednim zicer test gadjanjima...

Ruski PVO sistemi S-300 ili S-400 su bez premca u svetu jer imaju uspešnost gađanja objekata od skoro 98-100%.

Amerikanci već oko 20 godina imaju ruski S-300 (kupljenu najverovatnije od Ukrajinaca) radi proučavanja i još ga nisu dokučili inače bi njihovi sadašnji PATRIOT-i umesto 50% imali 98-100% uspešnost gađanja pokretnih ciljeva u vazduhu.
[ etjen @ 17.02.2013. 09:01 ] @
ruska tehnika je nenadmašna, zato ih Ameri i gađaju kamenjem
[ cozmo_im @ 17.02.2013. 09:17 ] @
Rusi bre nisu znali gde im je d**e a gde glava u ovom slucaju a kamoli da bilo sta lansiraju prema meteoru
[ Devanagari @ 17.02.2013. 09:25 ] @
Citat:
paterson:Ruski PVO sistemi S-300 ili S-400 su bez premca u svetu jer imaju uspešnost gađanja objekata od skoro 98-100%.

Amerikanci već oko 20 godina imaju ruski S-300 (kupljenu najverovatnije od Ukrajinaca) radi proučavanja i još ga nisu dokučili inače bi njihovi sadašnji PATRIOT-i umesto 50% imali 98-100% uspešnost gađanja pokretnih ciljeva u vazduhu.

Ko ti je to javio, Lazanski ili Drecun?
[ vladd @ 17.02.2013. 10:28 ] @
Da razjasnimo par stvari.

Ovaj meteor je leteo brzinom 4 maha, tako da nema govora o brzinama 20 puta vecim od borbenih aviona. Rakete za presretanje su bar duplo brze.

Kao drugo, osim radara postoje i pasivna osmatranja, termovizijom ili obicnim kamerama, i dovoljno je da objekat ima neku drugu osobinu osim proste mase i brzine, recimo sjaj ili temperaturu, da bi bio uocen.

I ovi detalji su u okvirima mogucnosti raketnih sistema i imaju realnu, veliku verovatnocu dogadjaja.

Ali verovatno nikada tacno necemo saznati da li je ista ispaljeno, izjave ce biti pazljivo odmerene, kako odgovaraju u kom trenutku.

Tako da mozemo konstatovati, postojali su realni uslovi da reaguju, realna vremena dogadjeja, a da li se dogodilo gadjanje, tesko da cemo pouzdano znati.

Poz
[ ventura @ 17.02.2013. 11:15 ] @
Citat:
vladd
Ovaj meteor je leteo brzinom 4 maha, tako da nema govora o brzinama 20 puta vecim od borbenih aviona...

Kojom to računicom je brzina od 30 kilometara u sekundi, 4 maha?

30 km/s = 108.000 km/h
[ 3way @ 17.02.2013. 11:57 ] @
Citat:
paterson:
Citat:
Sale_123: Kao i obicno, novinarska patka..

Možda......

http://www.smedia.rs/vesti/ves...avili-klopku-za-asteroide.html

Nije to nista mozda. Sve si pomesao.

Prvo, ruska vojska je (da ponovimo 120ti put) izjavila da NIJE dejstvovala.
Drugo, ta klopka nema veze sa ovim dogadjajima, jer je pre dogadjaja potrebno utvrditi da nesto dolazi.
Trece, ta klopka i dalje ne postoji.

[ 3way @ 17.02.2013. 11:58 ] @
Citat:
vladd:
Tako da mozemo konstatovati, postojali su realni uslovi da reaguju, realna vremena dogadjeja, a da li se dogodilo gadjanje, tesko da cemo pouzdano znati.

Kao sto vidimo nije se dogodilo. Da se dogodilo to bi bila neverovatna reklama za zastitu od udara iz Svemira.
Ne znam cemu mistifikovanje dogadjaja bez potrebe.
[ Intensity @ 17.02.2013. 12:02 ] @
Ljudi bre, ne pricajte gluposti, ne postoje raketni sistemi niti radari koji bi mogli da detektuju i reaguju na takvu brzinu, a nece ih ni biti skoro.

Ovaj meteor je bukvalno sleteo u atmosferu, a sta bi bilo da se kretao direktno ka zemlji, sve bi bilo gotovo za 2 sekunde...
[ 3way @ 17.02.2013. 12:12 ] @
Moguce je:

http://en.wikipedia.org/wiki/2008_TC3
[ Miroslav Jeftić @ 17.02.2013. 13:28 ] @
Citat:
vladd: Da razjasnimo par stvari.

Ovaj meteor je leteo brzinom 4 maha, tako da nema govora o brzinama 20 puta vecim od borbenih aviona. Rakete za presretanje su bar duplo brze.

Jedino ako je 1 mah preko noći povećan na 10.000 km/h
[ Paunic91 @ 17.02.2013. 15:32 ] @
Američka svemirska komanda može da prati objekte u orbiti veće od 2 milimetra (najverovatnije su milimetri u pitanju, davno sam to gledao).
Međutim, razlika između meteora iz 2008 i Čeljabinskog meteorita je u tome što je onaj iz 2008 slučajno otkriven teleskopom skoro dan ranije, inače bi im i on promakao.
[ Homer J. Simpson @ 17.02.2013. 16:30 ] @
Rogozin covek izjavi da nisu reagovali, a seljaci sa Urala i rusofili iz Srbije i dalje drkaju na rusku armiju ...
Kakvih 98-100% uspešnost gađanja pokretnih ciljeva u vazduhu, pa toliku uspesnost nemaju ni laseri gadjajuci stacionarnu metu ...
Kakvih 2mm u orbiti, dnevno padne par stotina meteora i tome slicnog djubra i ako primete 50% alal vera ...

Mada, mozda su ga vanzemaljci presreli:
http://www.kurir-info.rs/vanze...-od-sudnjeg-dana-clanak-653677
[ Paunic91 @ 17.02.2013. 18:47 ] @
Misliš da ne mogu da prate?

http://en.wikipedia.org/wiki/Space_debris

http://www.zarya.info/Gallimaufry/Catalogue.php

http://www.orbitaldebris.jsc.nasa.gov/

http://www.eagletv.co.uk/home/space.htm
[ Devanagari @ 17.02.2013. 20:09 ] @
[ 3way @ 17.02.2013. 20:12 ] @
Citat:
Paunic91:
Američka svemirska komanda može da prati objekte u orbiti veće od 2 milimetra (najverovatnije su milimetri u pitanju, davno sam to gledao).
Međutim, razlika između meteora iz 2008 i Čeljabinskog meteorita je u tome što je onaj iz 2008 slučajno otkriven teleskopom skoro dan ranije, inače bi im i on promakao.

Ta 2mm se odnose na svemirski otpad, a ne na meteore, a i nije u pitanju konstantno pracenje......a i nema veze sa objektima koji prolecu, kao ova 2 sto se spominju...
[ Igor Gajic @ 17.02.2013. 20:53 ] @
Prvi fragmenti meteora pronadjeni

Citat:

“We have just completed the study, we confirm that the particulate matters, found by our expedition in the area of Lake Chebarkul indeed have meteorite nature,” Viktor Grohovsky of the Urals Federal University said.

“This meteorite is an ordinary chondrite, it is a stony meteorite which contains some 10 percent of iron. It is most likely to be named Chebarkul meteorite,” Grohovsky said.

[ Ivan Dimkovic @ 17.02.2013. 21:14 ] @
Citat:
Paunic91

Postoji ogromna razlika izmedju djubreta koje je covek napravio, i koje moze da se prati zato sto mu je poznata orbita od samog starta - i svemirskih objekata o kojima nemamo pojma dok nisu vrlo blizu zemlje.

Pratiti nesto sto si sam lansirao i nesto sto dolazi iz nepoznatog smera su potpuno razlicite stvari.

Sve u svemu - brzina ovog objekta i njegova velicina su takve da nije postojala ozbiljna sansa da bude detektovan pre nego sto je napravio stetu. To je surova realnost nase tehnologije danas. Tu i tamo nas use*e da nesto uhvatimo, tipa pomenuti 2008 TC3 ali o pouzdanosti detekcije koja bi bila dovoljna kao nekakvo osiguranje ne mozemo pricati.

Bice potrebno da nas nesto dobro "drmne" i pobije koju desetinu hiljada ljudi kako bi politicari ulozili neku ozbiljnu kintu u razvoj nekog sistema koji bi imao neke sanse da nas zastiti. Sve sto danas imamo su neki teorijski radovi "sta bi bilo kad bi bilo" i nadanje da smo u stanju da na vreme otkrijemo veci objekat i posaljemo nesto da ga skrene.

U pitanju je cista racunica - sansa da nas spici svemirski objekat koji bi napravio takvu stetu je jako mala, pricamo o kojoj hiljadi godina. Ekonomski gledano niko to ne vidi kao prioritet - posto bi ulaganja za neki iole pouzdaniji sistem bila enormna.
[ vladd @ 17.02.2013. 21:32 ] @
Imaju opremu, ali im sluzi za zabavu naucnika.

Ulaz u atmosferu je bio sa 15km/sec, zatim tri jaka udara, proboja zvucnog zida, prvi "blast" je trajao 5 sekundi, na visini 30-70km..sitna greska, posto ih bas nije nesto zanimalo daljnje racunanje.

Na "zanimljivim" visinama, 10-15km je verovatno dovoljno usporio za osmatranje, da nije, ne bi ni stigao do zemlje, izgoreo bi u vazduhu.

Slazemse da bi mogli da iskoriste Celjabinski metero i da zapocnu konacno neko osmatranje, makar se vecinom koristilo za vojne svrhe.

Mada, moram da priznam, kada se na Google Eath-u pogleda krajolik oko Celjabinska, kao da je neko "svemirskom" sacmarom pucao u taj deo planete.

Poz

[Ovu poruku je menjao vladd dana 17.02.2013. u 22:54 GMT+1]
[ Igor Gajic @ 17.02.2013. 21:47 ] @
Cheljabinsk je inace poznat po nuklearnom postrojenju Mayak za koje je Cernobil malo dete. (pogledati spisak incidenata tamo)

Takodje grad je poznat po "najtvrdokornijim" Rusima u Rusiji. Toughest of the toughest of the toughest :D

http://www.funheight.com/2011/...ivators-about-chelyabinsk.html
[ 3way @ 17.02.2013. 22:00 ] @
Citat:
vladd:Mada, moram da priznam, kada se na Google Eath-u pogleda krajolik oko Celjabinska, kao da je neko "svemirskom" sacmarom pucao u taj deo planete.

Ne treba mesati zemaljsku geografiju sa udarima iz Svemira. Pa nije svaka rupa na Zemlji nastala padom necega odozgo...
[ Paunic91 @ 18.02.2013. 01:39 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Citat:
Paunic91

Postoji ogromna razlika izmedju djubreta koje je covek napravio, i koje moze da se prati zato sto mu je poznata orbita od samog starta - i svemirskih objekata o kojima nemamo pojma dok nisu vrlo blizu zemlje.

Pratiti nesto sto si sam lansirao i nesto sto dolazi iz nepoznatog smera su potpuno razlicite stvari.

Sve u svemu - brzina ovog objekta i njegova velicina su takve da nije postojala ozbiljna sansa da bude detektovan pre nego sto je napravio stetu. To je surova realnost nase tehnologije danas. Tu i tamo nas use*e da nesto uhvatimo, tipa pomenuti 2008 TC3 ali o pouzdanosti detekcije koja bi bila dovoljna kao nekakvo osiguranje ne mozemo pricati.

Došlo je do zabune.
To sam i pokušavao da objasnim koliko se razlikuju ta dva slučaja, jer su neki tvrdili "da su ga pratili na vreme, mogli su da ga obore" itd...
Ali nema veze...

Citirana poruka je samo opaska na ovo:

Citat:
Homer J. Simpson:

Kakvih 2mm u orbiti, dnevno padne par stotina meteora i tome slicnog djubra i ako primete 50% alal vera ...

[ anon142305 @ 18.02.2013. 08:47 ] @
Zbog čega meteor koji je pao u Rusiji nije otkriven na vreme?
[ morpheusxxx @ 22.02.2013. 21:07 ] @
http://ruskarec.ru/travel/2013...nje_u_poseti_rusiji_20291.html
[ cika dacha @ 25.02.2013. 23:02 ] @
udara vojska?!
[ Miroslav Jeftić @ 26.02.2013. 07:56 ] @
Citat:
cika dacha:  udara vojska?!

Odsjaj na šoferci
[ 3way @ 26.02.2013. 08:10 ] @
Citat:
cika dacha:
udara vojska?!

Hajde da ponovimo 150ti put, mozda neko jos uvek nije stigao da procita novine od pre dve nedelje: "Ruska vojska je izjavila da nije ucestvovala u obaranju".

Inace, taj sto je pravio ovaj fake video bi mogao da se raspita kako funkcionise PVO od ovakvih stvari i da rakete koji su namenjene za unistavanje balistickih projektila ne jure objekat, nego ga presrecu.

edit
al sam pismen...

[Ovu poruku je menjao 3way dana 26.02.2013. u 09:26 GMT+1]
[ Miroslav Jeftić @ 26.02.2013. 08:25 ] @
Citat:
3way: Inace, taj sto je pravio ovaj fake video bi mogao da se raspita kako funkcionise PVO od ovakvih stvari i da rakete koji su namenjeni za unistavanje balistickih projektile ne jure objekat, nego ga presrecu.

Video zapravo tvrdi da su vanzemaljci uništili objekat, možda oni imaju brže rakete
[ anon70939 @ 26.02.2013. 08:35 ] @
Vi mozete da se zezate, ali odavno je poznato da su vanzemaljci medju nama i da nas stite...
[ etjen @ 26.02.2013. 16:34 ] @
priča se i da su učestvovali u hapšenju Miškovića :D

mada, ko zna... Nikad ne reci nikad!
[ cika dacha @ 26.02.2013. 17:05 ] @
CoyoteKG@ od cega nas stite?
[ Vasastajić @ 26.02.2013. 19:32 ] @
Pa od nas samih dacho ...većeg neprijatelja od belog čoveka nema, niti je imala majčica Zemlja .
Sad se tu nešto, u tu kategoriju, guraju i žutaći, tako da ima tu posla za ET-je kol'ko 'oćeš...
[ anon70939 @ 26.02.2013. 20:43 ] @
Štite oni planetu, ne tačno nas. I to sto kaze vasa, stite je od nas, a usput i od svega ostalog.
Mozes da pogledas recimo ovaj dokumentarac
http://www.imdb.com/title/tt0970416/

Jako realan.
[ 3way @ 26.02.2013. 21:31 ] @
Citat:
cika dacha:
CoyoteKG@ od cega nas stite?

[ Miroslav Jeftić @ 26.02.2013. 21:41 ] @
Citat:
CoyoteKG: Štite oni planetu, ne tačno nas. I to sto kaze vasa, stite je od nas, a usput i od svega ostalog.
Mozes da pogledas recimo ovaj dokumentarac
http://www.imdb.com/title/tt0970416/

Jako realan.

[ anon70939 @ 28.02.2013. 21:26 ] @
http://www.b92.net/zivot/vesti...02&dd=28&nav_id=691079

mrzelo me da citam vest cim sam video naslov :)
[ Igor Gajic @ 12.04.2013. 21:07 ] @
[ paterson @ 15.04.2013. 16:29 ] @
,,METEOR” JE MOGUĆA AGRESIJA NA RUSIJU

http://www.ekopokret.org.rs/co...%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%98%D1%83

[Ovu poruku je menjao paterson dana 15.04.2013. u 18:35 GMT+1]
[ Vasastajić @ 15.04.2013. 18:33 ] @
Nisam ni mislio da Nikola Aleksić neće imati "adekvatno" tumačenje I ZA ovu temu.
[ 3way @ 16.04.2013. 11:57 ] @
Citat:
Lansira se sa nosača raketa kao što su bespilotni bombarder ,,B-52”....

:)
Dovidjenja...
[ Intensity @ 16.04.2013. 13:47 ] @
Citat:
paterson:
,,METEOR” JE MOGUĆA AGRESIJA NA RUSIJU

http://www.ekopokret.org.rs/co...%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%98%D1%83

Citat:
...da li je gore opisani ,,meteor” mogao biti oružje kojim je izvršena agresija na Rusiju? Mogao je.

[ 3way @ 16.04.2013. 13:58 ] @
Ako cemo o mogucnostima, moglo je svasta da bude. Od Amerikanaca, preko vanzemaljaca, pa do Saurona i jednoroga.
[ Java Beograd @ 16.04.2013. 14:13 ] @
Citat:
3way: Ako cemo o mogucnostima, moglo je svasta da bude. Od Amerikanaca, preko vanzemaljaca, pa do Saurona i jednoroga.
Jednorog je dobrica. On to ne bi.
[ Igor Gajic @ 16.04.2013. 14:15 ] @
Pazi ideja je stara, vise detalja na:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kinetic_bombardment

Samo sto je sansa da je tako nesto stvarno uradjeno, prakticno NULA (jedna veeeeelika nula).