[ 3OHA @ 20.02.2013. 11:21 ] @
Interesantnu sam situaciju imao juce, koja me je izbacila iz takta strasno.

Vozim desnom trakom, dolazim do svoje zgrade, dajem zmigavac da parkiram levo na parking mesto, nailaze kola iz suprotnog pravca, ja ih pustam da prodju jer imaju pravo, kada baja ulece na parking mesto !!!

Ja ne verujem svojim ocima. Pritisak mi se podigao strasno, smirim se , sacekam da on izadje iz kola, namerno odugovlaci jer vidi da ja i dalje stojim. Izlazi neki celavi pigmejac, sav nabedjen, ja reko' : " alo covece pa gde ces, vidis da cekam da se parkiram, kada on onako besno, sta ja hocu, on ima prvenstvo, kao parkiraj se na drugo mesto"(kog naravno nije bilo u blizini).
Covek mi tako digao pritisak da nisam spavao. Najvise me je iznerviralo sto se masa tako bahato ponasa i prolazi sa svim tim.

Nisam burno reagovao, ali mogu reci da mi se svasta motalo po glavi.
Uvek se suzdrzim jer mi ne treba dosije u policiji.....
Masa ljudi prolazi sa bahatim ponasanjem.

Sta uraditi u takvim situacijama?

Svaki dan se po nekoliko puta susrecem sa debilima u voznji, preseku put, voze sporo namerno, bukvalno mile po putu . Parkiraju gde kako stignu, oko skola i zabavista ne mozes proci, jer oni ostavljaju/kupe decu, a naravno kola na putu ostavljena itd.

Ozbiljno razmisljam biciklom da putujem, samo da nije ovako hladno....
[ Miroslav Jeftić @ 20.02.2013. 11:28 ] @
Citat:
3OHA: Sta uraditi u takvim situacijama?

Ništa Čuvaj svoje zdravlje i živce.
[ ime.prezime @ 20.02.2013. 11:44 ] @
Parking the car – when someone takes the space Cal was waiting for.

[att_img]

Cal: All right.
Gillian: Forget. We’ll find another one.
Cal: No. Maybe he didn’t see me. Why don’t you get out?
Gillian: Just drive.
(Cal isn’t going to budge. Gillian gets out of the car)
Cal: (Moves his car to block in the other one. Through his open window, shouting to the driver of the car that stole his space:) Hi! You didn’t see me waiting for that space?
Dork in Porsche: Didn’t see ya.
Cal: Really?
Dork in Porsche: No, I did not see you. I was waiting, too. You must not have seen me.
Cal: That’s fantastic. Classic gestural slip. You had the slightest head nod yes before you shook your head no.
Dork in Porsche: Look, I’m in the space and I’m not going anywhere.
Cal: That’s true.
(Cal gets out of the car)
Dork in Porsche: Hey, you can’t block me in like that! Jerk!
Gillian: Congratulations, one liar down, six and a half billion to go.

http://www.shipsrus.gotchemistry.com/?p=50 ;)
[ kunc @ 20.02.2013. 12:02 ] @
istu situaciju sam imao prije nekoliko tjedana.
isao sam sa djevojkom u shooping, jedva nasao parking fino dao zmigavac kad otamo ko grom ulece crni dzip land-rover

kao i ti, cekam da frajer izadje da vidim sta glumi i sta misli da je on
izadjem iz auta i kazem mu , frajeru vidis da sam dao zmigavac, zamalo da me ne udaris i tebi smijesno
potpuno me je ignorisao, kontajuci mozda je gluhonijem

u tom trenutku mi je kroz glavu proslo sve i svasta, u gepeku imam palicu, kljuc za skidanje guma, cekic..sreca samo sto
je djevojka bila uz mene pa me je smirila

sta reci, situacija u Bosni je katastrofalna. Ratne posljedice, krizna , neimastina, svako je nabrijan i ljut
ali opet ne osudjujem takvo ponasanje. Mogamo mi je rec decko zurim, ostavio bi mu parking

ne znam kakva je situacija u Srbiji, ali u Bosni gore ne moze da bude

poruka za kraj : “Pamet caruje, a snaga klade valja.”

[ anon70939 @ 20.02.2013. 12:10 ] @
Citat:
3OHA: Nisam burno reagovao, ali mogu reci da mi se svasta motalo po glavi.

1. navedes ga da te napadne, pa ga iz samoodbrane polomis i pozoves policiju :). ne savetujem ako je jaci :)
2. nasmejes se, cekas da ode pa mu polupas auto. Ako si slabiji, ovo ce ga mnogo vise boleti.
3. pustis neku muzikicu i smireno zadovoljan samim sobom uzivas trazeci drugo parking mesto, ne nervirajuci se ni malo... to je moj predlog :)
[ Bata @ 20.02.2013. 12:17 ] @
Citat:
3OHA: ...Pritisak mi se podigao strasno, smirim se , sacekam da on izadje iz kola, ..... ja reko' : " alo covece pa gde ces, vidis da cekam da se parkiram, kada on onako besno, sta ja hocu, on ima prvenstvo, kao parkiraj se na drugo mesto"(kog naravno nije bilo u blizini).
Covek mi tako digao pritisak da nisam spavao. ......Nisam burno reagovao, ali mogu reci da mi se svasta motalo po glavi.

ono što sam podebljao - u tom trenutku si umesto toga trebao da produžiš dalje,
jer ako nisi spreman da se bukvalno biješ sa random osobom , onda ni ne počinji raspravu.

budi svestan svojih sposobnosti:

a)možeš/umeš/smeš li da se biješ (verovatno ne jer bi inače bila drugačija tema:
"...da vam ispričam kako mi je juče budala naletela na penal, bez griže savesti sam se ispraznio na debilu ,
super sam se osećao i spavao kao beba
..." )

b)da li si dovoljno preteća pojava (verovatno nisi čim je taj drugi uleteo na mesto i posle bio tako drčan)

i u odnosu na tu spoznaju ubuduće reaguj na iskušenja u životu.
[ component @ 20.02.2013. 12:36 ] @
Citat:
CoyoteKG: 1. navedes ga da te napadne, pa ga iz samoodbrane polomis i pozoves policiju :)

Pretpostavljam da ne živiš u Srbiji. Kod nas je zakon malo drugačiji. Nema tu "polomiš iz samoodbrane". Ima samo nanošenje telesnih povreda. Da li je bilo iz samoodbrane ili ne nema veze.

Nego, da se vratim na temu. Pročitao sam prvi post i nije mi baš jasno šta je tu problem? Meni se desilo 100 puta da iz suprotnog smera dolaze kola i parkiraju se na parking sa moje leve strane. Pa zar tome i ne služi prvenstvo prolaza? Ako je daleko ja ću skrenuti i parkirati se (ukoliko nije puna linija). Ali ako smo došli manje-više u isto vreme zašto bih mislio da je baš to parking mesto moje? Zato što sam ga prvi video? Valjda je od onog ko se prvi parkira?
[ 3way @ 20.02.2013. 13:00 ] @
Sad kad pocne, ja bi njemu, ovo, ono, karate, pesnica, plamenobacac, familija...
[ Zarko Silic @ 20.02.2013. 13:05 ] @
Citat:
3OHA:

Namazes mu kvaku na vratima macijim govancetom.
[ miki069 @ 20.02.2013. 13:24 ] @
Baja je imao prvenstvo prolaza.
Ne znam zbog čega se nerviraš?
[ anon70939 @ 20.02.2013. 13:38 ] @
Citat:
3way: Sad kad pocne, ja bi njemu, ovo, ono, karate, pesnica, plamenobacac, familija...

hahahaha, gde se seti plamenobacaca :)
[ nnn @ 20.02.2013. 14:06 ] @
Iseces mu gume, to osiguranje ne pokriva.
[ cika dacha @ 20.02.2013. 14:22 ] @
samo cool! pametniji popusta! to je samo parking tj nebitna sitnica u zivotu!
[ pri3rak @ 20.02.2013. 14:36 ] @
Nosi flasicu kocionog ulja, pa mu raspi po krovu i haubi

Sad ozbiljno, imao je pravo prvenstva, stao parkirao i sve je regularno. Realno mozes samo da se ljutis, ali nekad dobijes nekad izgubis ...
[ anon70939 @ 20.02.2013. 14:46 ] @
hehe, ajd zamisli da je obratna situacija, da se on tom celavom glavonji ubacio tako "jer je imao pravo prvenstva"...
[ Lavlja_Jazbina @ 20.02.2013. 15:00 ] @
Moj savet.Uzmi valerijan kapsule.Ozbiljno.
Drugo,da si dao 4migavca,mozda bi shvatio nameru tvog parkiranja.
Sta bi radio da vozis motor a imas takve zivce.Pokolj.Bio bi drzavni neprijatelj nomer uno.

P.s.Da li si siguran da nemas nesto sa njegovom zenom ili si nam to precutao.
[ anon70939 @ 20.02.2013. 15:25 ] @
Valerijan kapi?
Prvi put cujem za preporuku.
Inace sam jako zivcan, prskam lako, to moze da mi pomogne?
[ pri3rak @ 20.02.2013. 15:25 ] @
Citat:
CoyoteKG:
hehe, ajd zamisli da je obratna situacija, da se on tom celavom glavonji ubacio tako "jer je imao pravo prvenstva"...

Kao sto rekoh, nekad dobijes nekad izgubis, pa imao kosu ili ne Sem toga zmigavac i stajanje sa upucenom namerom ne znace rezervaciju i prece pravo. Sa tom logikom idi udri/mlati i sl. bi bio pokolj na ulicama. Evo meni se lik jutros usekao u izvodjenju maestalnog manevra, polukruzno preko duple pune ispred novog mosta. Da sam zeleo da mu pokazem tko je d. baya, i primenio taj tvoj princip mogao sam da ga sastavim sa zemljom kolima, ali sta onda? Dobijem slupano vozilo, mlatim se sa pandurima, vukljam po sudovima, natezem sa osiguravajucom kucom i to zasta? Da bih u najboljem slucaju imao "ispravan" auto koji sam i pre toga imao, samo je bio ispravan?
[ Lavlja_Jazbina @ 20.02.2013. 15:32 ] @
CoyoteKG....
Imas kapsule,Odoval S.60 kapsula proizvodi dr,Josip Pancic.Kupio pre 4 dana.Vrh.Motorika u FULLu a da te iznervira i
podigne,jok.Kao u paklenoj pomorandzi kada su mcDauela prevaspitali da ne bude nasilnik.Odlicna stvar,maa ova u apoteci kaze da drzi 3 meseca.Posle
valjda jovo nanovo.560 rsd.
[ anon70939 @ 20.02.2013. 15:58 ] @
ma ovako nesto "prirodno" poput ovog nije lose cini mi se
[ sasa022 @ 20.02.2013. 17:41 ] @
Stvarno mi niste jasni svi skupa.....

Ako nigde ne pise da je odredjen parking rezervisan samo za stanare zgrade ili ako stanar ne placa iznajmljivanje parking mesta , onda je slobodno parking mesto isto toliko njegovo koliko i bilo kog slucajnog prolaznika koji tu zeli da se parkira.

[ Lavlja_Jazbina @ 20.02.2013. 18:06 ] @
I naravno ,kada se filozofira kao ti sada,za tim volanom je isti takav kome nije jasno kako je jednostavno
biti kulturan i malo pratiti i ostale ucesnike u saobracaju.I kada jedan kazen,niste mi jasni,a ti jasni su u vecini
rezultat je, ja sam brzi za parkiranje,a ti se nerviraj.

P.s.Naravno ima tu i malo od red devila i laznog moralisanja.
[ AstralPro @ 20.02.2013. 18:48 ] @
Citat:
sasa022:
Stvarno mi niste jasni svi skupa.....

Ako nigde ne pise da je odredjen parking rezervisan samo za stanare zgrade ili ako stanar ne placa iznajmljivanje parking mesta , onda je slobodno parking mesto isto toliko njegovo koliko i bilo kog slucajnog prolaznika koji tu zeli da se parkira.

Saobracajna kultura je izgleda misaona imenica i za tebe i za mnoge ostale.

[ mozdasamjaamozdainisam @ 20.02.2013. 19:45 ] @
Upravo to, saobracajna kultura iliti nedostatak iste. Na zapadu, cim primete da se neko pozicionirao (i jos dao zmigavac) za parking mesto, tu nema vise razmisljanja, a kamoli kakvog crnog ubacivanja tek tako na parking mesto (Srbi koji zive u inostranstvu su naravno vrlo cesto izuzeti ovih pravila, jer su jelte povukli svoju 'kulturu' sa sobom). Srecom pa su u debeloj manjini u odnosu na ostatak normalnog sveta. Takodje, ono sto sam primetio jeste da je (makar u Beogradu) skoro pa zlocin prosetati se 200 metara do sledeceg parking mesta, sacuvaj me Boze da moram da pesacim, pa zasta sam kupio kola. Po mogucstvu, kad bi sa istima i u kafic mogao da udjem, milina!
[ Nocni @ 20.02.2013. 20:27 ] @
Opalis mu srafcigerom po jedno pola metra veliko i dobro urezano "X" na svim vratima, krilima i haubama ukljucujuci i krov, ukupno 11 komada, tako da mora da farba cijeli auto ... cca 1.500€ a i smanjena mu je vrijednost vozila nekoliko hiljada zbog toga...
[ miki069 @ 20.02.2013. 20:31 ] @
Ćelavac je ima pravo prvenstva prolaza išao pravo ili skratao udesno na parking.
Ne razumem šta tu nije jasno?

Šta da je bilo neko vozilo iza ćelavca?
Ćelavac te propusti, a ovaj iza krene da obilazi ćelavca i odvali te sa boka.
Ko bi onda bio kriv za udes?
[ Sceka @ 20.02.2013. 21:10 ] @
Citat:
mozdasamjaamozdainisam: ...
.. Takodje, ono sto sam primetio jeste da je (makar u Beogradu) skoro pa zlocin prosetati se 200 metara do sledeceg parking mesta, sacuvaj me Boze da moram da pesacim, pa zasta sam kupio kola. Po mogucstvu, kad bi sa istima i u kafic mogao da udjem, milina!

Nije problem prosetati se ni vise od 200 metara. Problem je da ako "promasis" parking mesto iz bilo kog razloga to uzrokuje viznju/kruzenje od 'mnogo vremena' i nerviranja jer je slobodno parking mesto prava misaona imenica za vreme radnog vremena u Beogradu. Nekada je to bio slucaj samo u krugu dvojke, vec godinama je tako skoro u svim delovima grada, a narocito u opstinskim centrima. I kad se tome doda vremensko ogranicenje koje je veoma malo u crvenoj zoni (i moras da se isparkiras, moras jer sledi kazna, moras da se isparkiras bez obzira sto bi platio "sledecu turu parkiranja"...) onda je nervoza i hajducija/otimanje/uskakanje... razumljivo, opravdano ili ne ali razumljivo sigurno.

Zato godinama vec ako nesto moram da obavim u gradu, sto podrazumeva kratko parkiranje (pa tako nekoliko puta) vec pre polaska pocinje da radi adrenalin, nesvesno i tesko je to drzati pod kontrolom.

Pa onda varijanta kad mi neko parkira ispred garaze, pa kad parkira tacno na prolaz iako je ogromnim belim masnim slovima napisano - PROLAZ - tako da niko iz drugog reda na parkingu kao i niko ko ima garazu ne moze da udje/izadje SATIMA - ko moze da bude protiv resenja koje je dao @Nocni pre par postova, ko? Kultura? Na kulturu se odgovara kulturom. Kako se odgovara na nekulturu? Kulturom? Aha, secam se! I tako...

Pozdrav!
[ Zarko Silic @ 20.02.2013. 21:24 ] @
http://www.pressonline.rs/info...kao-na-smrt-zbog-parkinga.html

http://www.mondo.rs/s235647/In...ga_policajac_ubio_dvojicu.html

http://www.index.hr/vijesti/cl...zatvora-pravomocno/658697.aspx

...
[ Lavlja_Jazbina @ 20.02.2013. 21:47 ] @
Iz ovoga se i finalno izvlaci pouka,AKO JE PARKIRAO,IDEMO DALJE.
[ Sceka @ 20.02.2013. 22:00 ] @
Jok more. Iz ovih linkova, iz prvog sigurno!, se izvlaci zakljucak - ljudska glupost je bezgranicna. Ubiti bilo koga osim u 'najkrajnjijoj' nuzdi u odbrani licnog golog zivota je van svake pameti uzimati u obzir kao primer bilo cega sto ima i najmanju dodirnu tacku sa normalnoscu.

Pozdrav!
[ Lavlja_Jazbina @ 20.02.2013. 22:39 ] @
Prvi je beogradski i to sa TAKSISTOM.Zivotinja bez mozga.
[ anon70939 @ 20.02.2013. 23:24 ] @
Zamisli kakav stres dozivljava svakodnevno taj taksista u saobracaju... Pored toga taksista ga je udario ne sa namerom da ga ubije. I ne znamo pravu istinu. Da li je sigurno taj ubijeni bio skroz neduzan i nije izazvao tucu? Ne bih se kladio u to... No naravno za ubistvo nema opravdanja...
[ codeNO @ 20.02.2013. 23:55 ] @
Citat:
CoyoteKG:

Upravo se o tome radi u postu, nije bitna situacija, nego takvi ljudi, kako sa njima izaci na kraj. Kako tom magarcu pokazati da je nekom poremetio dan, nedelju, zivot, usao mu u traku na milimetar bez migavca, udario ga dok je hteo iz leve trake da skrene u desnu ulicu, da je tako izleteo u preticanje u suprotnom smeru da si se sklonio u jarak i ostao u kolicima...zbog tog magarca koji to ne shvata da neko jos zivi i dise sem njega...

KAKO TO DOKAZATI BUDALI i KAKO MU POKAZATI???

P.S. ovo sa uljem od menjaca je skuplja varijanta, jogurt uvece odlicno radi posao po soferci do ujutru, niti ga mozes oprati niti podleze zameni, a opet nisi morao da mu lomis i da se cuje po ulici
[ pri3rak @ 21.02.2013. 00:26 ] @
Citat:
CoyoteKG: Zamisli kakav stres dozivljava svakodnevno taj taksista u saobracaju...

A zamisli koliki stres on drugima pravi. Ako je i jedna vrsta u BG saobracaju simbol multilevel imbecila oni se uz vozace lakih dostavnih vozila savrseno uklapaju
[ Flo33 @ 21.02.2013. 00:45 ] @
A vi samo nabrajajte ideje kojih će neko da se seti kada ne bude trebalo.

U Beogradu ne postoji saobraćajna kultura, i to je to. Kao i sve ostalo, to nam je ostalo u amanet od turaka, opšta nekultura, koja se samo modernizuje i prilagođava.

U saobraćaju sam pošten i obazriv do drugih, i is*izdim ako neko svoju nekulturu primenjuje na meni. Ne znam kako bi reagovao u datoj situaciji, plašim se ne razumno.
[ 3way @ 21.02.2013. 06:26 ] @
Citat:
codeNO:
Kako tom magarcu pokazati da je nekom poremetio dan, nedelju, zivot, u...

E, to je prava stvar.
Kad ti neko "poremeti dan" zbog ovakvih stvari, onda znas da si trso.
[ 3OHA @ 21.02.2013. 08:09 ] @
Nekultura i bahatost je glavni problem vecine u nasem drustvu.
Da li to treba da nas bas toliko nervira, ocigledno ne treba, jer nam je svakako zivot i bez saobracaja dovoljno stresan.

Vidim raznih ideja, dosta konstruktivnih :)

Ja sam reagovao tako sto sam rekao da to nije u redu, i nastavio svojim putem.
Mene je iznervirala njegova bahatost da i pored toga sto je uleteo, izasao je iz kola sav nabedjen i besan.
Krenem da razmisljam dokle vise tolerisati kretene?
I shvatim, meni takve stvari ama bas ne trebaju u zivotu.

U sustini tu se sve svodi na 2 izbora, nastaviti se sa budalom i doci do ko zna kakve situacije(ne znas sta sve moze da mu padne na pamet) ili nastaviti svojim putem.

Divlji zapad!
[ etjen @ 21.02.2013. 09:19 ] @
šta god da uradio, poenta je da se ne nerviraš i da više ne razmišljaš o tome.
Dakle, mogao si da ga propustiš ili da ga prebiješ - svejedno - samo je bitno da posle toga uopšte ne razmišljaš o tome, odmah da zaboraviš na sve.

Jedino ako odmah zaboraviš i ne razmišljaš više o takvim događajima, jedino tada si pobednik :)
[ Sceka @ 21.02.2013. 14:25 ] @
Citat:
Flo33: A vi samo nabrajajte ideje kojih će neko da se seti kada ne bude trebalo.
...

Sa ovim se slazem, skroz!

Citat:
Flo33:...
U Beogradu ne postoji saobraćajna kultura, i to je to. Kao i sve ostalo, to nam je ostalo u amanet od turaka, opšta nekultura, koja se samo modernizuje i prilagođava.
...

Ovo je apsolutno bespotrebno. Spada u formu modernog pljuvanja po Beogradu i Srbiji generalno i ma koliko se velikom broju ljudi to svidja samo je izraz nekulture kad se generalizuje tako nesto.

Ja imam prilicno godina i rodjen sam u Beogradu a naucio sam da vozim automobil (tadasnji Fića) kad sam jedva mogao da pritisnem pedalu kvacila do kraja i sa dva jastuka za ledjima ... i odlicno poznajem saobracaj u mom gradu. Ranije nije bilo tako kako ti pricas. Sedamdesetih i osamdesetih godina nije bilo ni N od danasnje nekulture na ulicama, u saobracaju. Bukvalno kao da se radi o dva grada na razlicitim kontinentima! Tako da argument "amanet od turaka" nema nikakve veze jer bi i tih godina bilo kao i sada - a nije - razlika je kao doope i glava!

Naravno, tih godina je bilo neuporedivo manje automobila, saobracaj se neuporedivo lakse odvijao, pesaka je bilo takodje neuporedivo manje, parkiranje u najuzem centru grada je bilo milina u odnosu na danas, parking mesta, besplatnih!, je bilo u izobilju... Sve to sto je danas vise je uslovilo i promenu ponasanja za volanom. Beograd jednostavno nije u stanju da podnese broj vozila u njemu, fizicki je nemoguce da se izbori sa tolikim brojem automobila u svakodnevnom saobracaju jer beogradske saobracajnice nisu projektovane za toliki broj vozila. A i sama konfiguracija terena pravi dodatne poteskoce. Naravno, nista od toga nije i ne treba da se uzima kao opravdanje za bezobraznost, bahatost... i nekulturu za volanom - ali koristiti svaku priliku pa sad i nekulturu za volanom radi blacenja naroda, generakno, nema nikakvog smisla.

Pozdrav!
[ DaliborP @ 21.02.2013. 14:48 ] @
Citat:
Sceka: ali koristiti svaku priliku pa sad i nekulturu za volanom radi blacenja naroda, generakno, nema nikakvog smisla.

Pa ko je tacno kriv za nekulturu za volanom ako nije narod?
[ Sceka @ 21.02.2013. 14:52 ] @
Pojedinci su takvi, nekulturni, nisu svi takvi. Kriviti Narod za nekulturu pojedinaca je u najmanju ruku besmisleno.

Pozdrav!
[ DaliborP @ 21.02.2013. 14:56 ] @
Pojedinci? Ne bih bas rekao da se radi samo o pojedincima, da su u pitanju individualni slucajevi ne bi se toliko pricalo o tome, kao na ovoj temi. Pre ce biti da je standardna, dnevna slika saobracaja u Beogradu. Da, lepo je rekao covek, opsta nekultura. Prestrojavanje bez zmigavca, netolerancija prilikom ukljucenja drugih, zaobilazenje kolone radi brzeg ukljucenja, ubacivanje u kolonu bez ikakve signalizacije....to radi upravo taj narod, i to svaki dan.
[ etjen @ 21.02.2013. 15:05 ] @
nekulture u saobraćaju svuda ima.
A zaista, ovo što Sceka kaže jeste istina, u poslednje vreme se preteruje sa pljuvanjem po Bg-u i po Srbima uopšte.

Slažem se ja da smo daleko od nekakvog primera drugima, ali kad bi bilo volje da se kazne sprovode, vrlo brzo bi se to dovelo u red.

I po sad nekim najuzornijim zemljama je tako zahvaljujući drakonskim kaznama koje se primenjuju.
[ Sceka @ 21.02.2013. 15:19 ] @
Citat:
DaliborP: Pojedinci? Ne bih bas rekao da se radi samo o pojedincima, da su u pitanju individualni slucajevi ne bi se toliko pricalo o tome, kao na ovoj temi. Pre ce biti da je standardna, dnevna slika saobracaja u Beogradu. Da, lepo je rekao covek, opsta nekultura. Prestrojavanje bez zmigavca, netolerancija prilikom ukljucenja drugih, zaobilazenje kolone radi brzeg ukljucenja, ubacivanje u kolonu bez ikakve signalizacije....to radi upravo taj narod, i to svaki dan.

Jok. I prica se samo zato sto se radi samo o pojedincima u odnosu na sveukupne ucesnike u saobracaju. Da su svi takvi ne bi niko pricao o tome jer bi onda to bila uobicajena slika svakodnevice - sto nije slucaj. Reaguje se na nesto, bilo sta, sto izlazi iz nekih okvira.

Pozdrav!
[ DaliborP @ 21.02.2013. 15:40 ] @
Citat:
Sceka: Jok. I prica se samo zato sto se radi samo o pojedincima u odnosu na sveukupne ucesnike u saobracaju. Da su svi takvi ne bi niko pricao o tome jer bi onda to bila uobicajena slika svakodnevice - sto nije slucaj. Reaguje se na nesto, bilo sta, sto izlazi iz nekih okvira.

Onda mora da sam ja tako lose srece da kad svaki put sednem u kola u Beogradu da primetim takve stvari.
[ Nocni @ 21.02.2013. 15:45 ] @
^Jedan od primjera koji to plasticno ilustruje je slavija... tu prestaju da vaze svi propisi i vlada zakon jaceg odnosno ludjeg

[ miki069 @ 21.02.2013. 15:47 ] @
Ćelavac koji ide pravo ili skreće desno ima apsolutno pravo prvenstva prolaza.
Nebitno da li je pokretač teme uključio levi migavac ili sva svetla koja ima na kolima.
Tako da se pokretač teme može ljutiti samo na Zakon ili što je došao sa pogrešne strane u pogrešno vreme.
Ne razume o čemu se dalje ovde razglaba.

[ Nocni @ 21.02.2013. 16:01 ] @
^Nije niko celavome osporavao prvenstvo prolaza vec se govorilo o saobracajnoj kulturi... ako je neko dao zmigavac da skrene na prazno mjesto, nekulturno se ubacivati na silu bas na to mjesto...
Prevaspitavanje te bahatosti je moguce na razne nacine... Svojevremeno sam vidio na novom bijelom dzipu sprejom preko vrata nacrtan znak za invalide jer se ovaj parkirao na mjestu za invalide u garazi jednog trznog centra...
[ miki069 @ 21.02.2013. 16:14 ] @
"Skretanje na parking mesto". Ko vozi kola zna da je to izjava ravna gluposti.
Neka pokretač teme objasni kako se ćelavi parkirao trenutnim manevrom pod 90 stepeni udesno na to "parking mesto".

Skretanje na parking prostor je već druga stvar.
A na tom parking prostoru ima slobodno samo jedno mesto?
Ćelavi je imao pravo prvenstva i tu se priča završava.

Bez slike "parking mesta" svaka druga diskusija je totalna glupost.
[ Nocni @ 21.02.2013. 16:20 ] @
Citat:
3OHA:
Interesantnu sam situaciju imao juce, koja me je izbacila iz takta strasno.

Vozim desnom trakom, dolazim do svoje zgrade, dajem zmigavac da parkiram levo na parking mesto, nailaze kola iz suprotnog pravca, ja ih pustam da prodju jer imaju pravo, kada baja ulece na parking mesto !!!

Ja ne verujem svojim ocima. Pritisak mi se podigao strasno, smirim se , sacekam da on izadje iz kola, namerno odugovlaci jer vidi da ja i dalje stojim. Izlazi neki celavi pigmejac, sav nabedjen, ja reko' : " alo covece pa gde ces, vidis da cekam da se parkiram, kada on onako besno, sta ja hocu, on ima prvenstvo, kao parkiraj se na drugo mesto"(kog naravno nije bilo u blizini).
Covek mi tako digao pritisak da nisam spavao. Najvise me je iznerviralo sto se masa tako bahato ponasa i prolazi sa svim tim.

Nisam burno reagovao, ali mogu reci da mi se svasta motalo po glavi.

Svaki dan se po nekoliko puta susrecem sa debilima u voznji, preseku put, voze sporo namerno, bukvalno mile po putu . Parkiraju gde kako stignu, oko skola i zabavista ne mozes proci, jer oni ostavljaju/kupe decu, a naravno kola na putu ostavljena itd.

@miki069, nisi procitao sta pise u prvom postu pa zato postavljas pitanja na koja je vec odgovoreno...
[ DaliborP @ 21.02.2013. 16:24 ] @
Citat:
Nocni

Nisi procitao sta pise u prvom postu pa zato postavljas pitanja na koja je vec odgovoreno...

Upravo tako, nesto sto se desava na svakodnevnom nivou, sad ispada da rade samo pojedini....kako da ne. Problem je malo veci od par pojedinaca.

Radi se jednostavno o toleranciji, ne samo o strogoj upotrebi zakona. Vozaci su drski i bezobrazni i ponasaju se kao u dzungli. Nedajboze da te neko pusti da se ukljucis iz sporedne trake, ta vrsta tolerancije ne postoji u Beogradu. Ali zato svi vole da zaobidju kolonu i pokusaju da se ukljuce pri vrhu. To je valjda normalno. Nekultura i seljana.
[ VlaK @ 21.02.2013. 16:44 ] @
Ja kad dođem u prestonicu kod burazera obožavam da puštam ljude da se uključuju u kolonu sa strane. Blicnem im i rukom pokažem da se slobodno uključe ispred mene. Oni kao da ne znaju šta da rade tada. Nisu navikli, šta ćeš. I uvek mi zahvale.
[ ventura @ 21.02.2013. 16:50 ] @
Samo onaj ko je imao prilike da vozi po USA može da zna koliko se u stvari po Srbiji bahato vozi, i koliko to lepše i kulturnije može da bude.
[ miki069 @ 21.02.2013. 17:01 ] @
Kako izgleda ta zgrada gde se na "parking mesto" skreće pod 90 stepeni iz trake do nje?
Takva parking mesta se ne prave u Beogradu još od 1930-te godine.
Ima u Smederevskoj Palanci i to ispred kuća, ali ne ispred zgrada.
Razlika između parking mesta i parking prostora je ozbiljna. Najmanje 1 prema 10, a može da bude i veća.
Nisam video zgradu koja ima jedno parking mesto i da se u njega ulazi direkt sa kolovoza.

[Ovu poruku je menjao miki069 dana 21.02.2013. u 18:13 GMT+1]
[ Tyler Durden @ 21.02.2013. 17:21 ] @
Ajde da se ne lažemo. Saobraćajna kultura u BGD ne postoji i to nisu nikakvi izolovani slučajevi, to je opšta pojava. Ko tvrdi suprotno je, ili sljepo zaljubljen u BGD i sve vidi kao neki lični napad na njegov grad, ili prosto nije imao priliku da vidi kako je to u sređenijim zemljama.

Indijanaca u saobraćaju ima svuda, ali samo su ovdje toliko masovni.
[ AstralPro @ 21.02.2013. 17:29 ] @
Citat:
Tyler Durden: Ajde da se ne lažemo. Saobraćajna kultura u BGD ne postoji i to nisu nikakvi izolovani slučajevi, to je opšta pojava. Ko tvrdi suprotno je, ili sljepo zaljubljen u BGD i sve vidi kao neki lični napad na njegov grad, ili prosto nije imao priliku da vidi kako je to u sređenijim zemljama.

Amin.
[ codeNO @ 21.02.2013. 17:42 ] @
@ miki069

Vec peti put pokusavam da smislim kako da ti covek objasni da nije u pitanju sto se on njemu parkirao niti je poenta parkiranje, nego kako se celavi manijak ponasao prema njemu...al kad shvatim da si ti mozda jedan od njih, kako onda da razumes da postoji jos nesto sem osecaja za svoje doope, da jos neko zivi sem njega

On ima zakonsko pravo, parking je na njegovoj strani i moze mu se, ali to ti je kao u fudbalu, igrac ide preko celog terena i prodje sredinu preseva celu odbranu izvuce golmana na 16m i lobuje ga i lopta lagano klizi u gol i odjednom saigrac pritrcava i samo jace gurne loptu u gol...CIJI JE SADA OVAJ POSTIGNUT POGODAK????? ovog sto je uspeo sve protivnicke igrace da zezne ili ovaj smoklja koji je samo pritrcao???

[ component @ 21.02.2013. 21:09 ] @
Siguran sam da na google maps ima slika spornog parkinga. Bilo bi dobro kada bi pokretač teme postavio sliku sa sve vozilima i bolje objasnio šta se zapravo desilo. Ali kultura u saobraćaju mora postojati sa obe strane. Ne mogu očekivati da svi prema meni budu kulturni a ja prema nikome. Zar nije odraz kulture ustupiti parking mesto "ćelavom vozaču" pošto već ima pravo na njega (pošto je sa njegove strane, ima prvenstvo prolaza itd.)?

Po meni pravi bezobrazluk vozača je nepoštovanje saobraćajnih propisa kad im se može tj. vožnja u stilu "ako nema milicije ili kamere mogu da radim šta hoću"
[ HoT_Steppa @ 21.02.2013. 21:18 ] @
Citat:
Tyler Durden:
Ajde da se ne lažemo. Saobraćajna kultura u BGD ne postoji i to nisu nikakvi izolovani slučajevi, to je opšta pojava. Ko tvrdi suprotno je, ili sljepo zaljubljen u BGD i sve vidi kao neki lični napad na njegov grad, ili prosto nije imao priliku da vidi kako je to u sređenijim zemljama.

Saobracajna kultura u Beogradu itekako postoji. Ne treba ti druga recenica, imas tezinu u prvoj izjavi, ali pogresno, tj. netacno. Da su svi vozaci u Beogradu nekulturni ne bi moglo da se vozi uopste. Za blokadu brvna su porrebna 2 ovna a ne jedan. Dokle god se pola vozaca ponasa normalno u voznji (a realno oko 90-95 %) dotle ce biti ovako kako je sada. U suprotnom ne bi ti batko mogao da sednes za volan ako nisi jedan od tih glavonja.

Zao mi je sto necu da odgovorim svim dezurnim pljuvacima nase zemlje koji su se opet skupili u jednoj temi.
[ djricky @ 21.02.2013. 21:29 ] @
Citat:
Tyler Durden: Ajde da se ne lažemo. Saobraćajna kultura u BGD ne postoji i to nisu nikakvi izolovani slučajevi, to je opšta pojava.

nije pljuvacina, vec ziva istina... ja se prvi guram, sviram, psujem, 'ocu da se bijem ali, nije to nista... prava komedija krece kad skoknemo u unutrasnjost... hint: sta to bese "pokazivac pravca"?

inace: "Sta je to nanosekunda?" "Vremenski interval koji protekne od trenutka kada se na semaforu upali zuto, do trenutka kada vozilo iza vas zatrubi"

[ AstralPro @ 21.02.2013. 21:31 ] @
Citat:
codeNO:

On ima zakonsko pravo, parking je na njegovoj strani i moze mu se

Parking mesto pripada onome koji je prvi stigao bez obzira na kojih strani kolovoza se nalazi.
Sve ostalo je bezobrazluk i takve treba nalupati.

Vozim od svoje 15te godine i nikad mi nije palo na pamet da se tako bahato parkiram na mesto koji je meni sa desne strane a vidim da neko ceka tu da udje.
[ codeNO @ 21.02.2013. 22:02 ] @
Cek stani, sto se tice prvenstva celavi je imao, zato je covek i cekao da on prodje, a sta da nije cekao nego samo nasrnuo i sudario se sa njim? Ko bi tada bio kriv?? Sad ne pricam ko je prvi video mesto vec ko je imao prvenstvo prolaza
[ DaliborP @ 21.02.2013. 23:34 ] @
Citat:
HoT_Steppa:Zao mi je sto necu da odgovorim svim dezurnim pljuvacima nase zemlje koji su se opet skupili u jednoj temi.

Ne moze covek da se pozali na netoleranciju u saobracaju da ne uvredi patriotska osecanja nekih ljudi?!? To mi uopste nije jasno. Pa ne govorim ja to zato sto zelim da pljujem, vec zato sto je jednostavno tako, iz licnog iskustva. Mogu i da uporedim sa drugim vecim gradovima, negde je bolje, negde gore. To su samo cinjenice, koje nisu patriotski obojene.

Kazez 95% je tolerantnih? Pre nekoliko meseci kad sam pokusavao da se ukljucim na petlju kod Arene da se spustim na autoput, proslo je otprilike 40-50 vozila pre nego sto sam sam naglo uleteo. Da sam cekao te tvoje tolerantne verovatno bi jos bio tamo, svi drze odstojanje metar max, nema sanse da te neko pusti.

Drugom prilikom Usce garaza, kolona za izlaz, pokusavam da izadjem iz svog parking mesta, ko zna koliko automobila nije htelo da me pusti, jedno 10-15 minuta sam cekao i nadao se. Niko i ne gleda u mom pravcu, stoje tolerantni u koloni i bas ih briga. Sve tako dok nisam izasao i zaustavio neki automobil, stao pred njega i rekao sacekaj da izadjem. Tolerancija i saobracajna kultura na delu.

Da ne pricam o parkingu, zagradjivanju kola i trotoara itd. Tu tek kultura izlazi na videlo.

A ti kazes 90-95% tolerantnih? Pravis se ti lud rekao bih. Sad slobodno odgovori argumentima.
[ miki069 @ 22.02.2013. 01:04 ] @
Bez fotografije sporne "raskrsnice" i "parking mesta" ili parking prostora ovo su sve samo prazne priče i šoranje uz vetar.
Ne mora fotografija, može i adresa.

[ codeNO @ 22.02.2013. 01:43 ] @
Znaci to si bio ti!!!!
[ HoT_Steppa @ 22.02.2013. 07:38 ] @
Za mesec dana punim 20 godina vozackog staza, imam dosta km u volanu, nikad nisam imao ni najmanji udes, za 20 godina 2 puta platio kaznu za prekoracenje brzine i to oba puta van Beograda. Kad se krene od svog primera, vidi se da se moze. Ne vozim brza kola i ne vuku me da budem bahat.

Neko je pitao kad je ovo krenulo, evo ja znam. Krenulo je kod prvih preregistracija automobila iz bivsih republika, tj. kad je krenulo trziste polovnih automobila da se formira kod nas. Tad je brdo ljudi po prvi put u svom zivotu selo u nesto brze od 60 KS (Keca, Juga) i postalo bahato. Svi vi bahati koji se javljate u ovoj temi, samo da kazem, patriotizam nema veze sa kulturom, ljudi brkaju loncice kao i uvek, i uvek je lakse okriviti druge nego sebe. Licno se zalazem da vam se kazne za takvu voznju desetostruko povecaju i dozvole cesce oduzimaju. Svi vi kad odete u drugu drzavu mozete da se ponasate normalno, a ovde znate da ste kao pusteni sa lanca pa divljate. Koliko ima kamera (sa mogucnoscu belezenja brzine) u evropskim gradovima a koliko kod nas? Veza uzrocno-posledicna je jasna kao dan.

Jos pre 12 godina sam pricao sa prijateljem iz Svajcarske koji vozi tamo Audi S3, kaze mili po Cirihu 40, ne sme nigde da vozi brze, svuda su kamere, meni bilo smesno, pa ga pitam sto si kupovao takav auto? Pa da imam da se qrchim kad dodjem u domovinu. To je taj mentalitet svih vas.
[ pri3rak @ 22.02.2013. 09:23 ] @
Citat:
AstralPro:
Citat:
codeNO:

On ima zakonsko pravo, parking je na njegovoj strani i moze mu se

Parking mesto pripada onome koji je prvi stigao bez obzira na kojih strani kolovoza se nalazi.
Sve ostalo je bezobrazluk i takve treba nalupati.

Vozim od svoje 15te godine i nikad mi nije palo na pamet da se tako bahato parkiram na mesto koji je meni sa desne strane a vidim da neko ceka tu da udje.

Jel moze clan iz ZOBS-a koji ti daje prece pravo na zmigavcem kibicirano mesto?

Sem toga kako to vozis od 15 godine legalno (pominjes i prakiranje pa pretpostavljam da te nije uzbudjavalo parkiranje bicikla) ?

Ovde se stalno spominje saobracajna kultura. Sam pojam je totalna budalastina. Saobracaj je regulisan zakonom, sve sto treba jeste postovati isti Meni npr ne smeta ni pola sata da cekam na ukljucenje, obrnuti trougao mi je jasan i tu ja pitanja ne postavljam. Ako neko zeli da me pusti OK hvala mu, ako ne nikakav problem. Svako ko ima problema sa strpljenjem i temperamentom je zalosno zalutao medju vozace

Sto se same teme tice, celavac je na zalost imao svako pravo da mazne mesto, i tu pomoci nije bilo, jednostavno losa sreca. Da se bilo sta iza maznjavanja mesta izdesavalo, bas bi bilo zanimljivo videti reakciju suda na konstantaciju o rezervisanom mestu, precem pravu i odbranu casti. Upis u najavi
[ 3way @ 22.02.2013. 09:48 ] @
[ AstralPro @ 22.02.2013. 09:56 ] @
Citat:
kunc:
istu situaciju sam imao prije nekoliko tjedana.
isao sam sa djevojkom u shooping, jedva nasao parking fino dao zmigavac kad otamo ko grom ulece crni dzip land-rover

kao i ti, cekam da frajer izadje da vidim sta glumi i sta misli da je on
izadjem iz auta i kazem mu , frajeru vidis da sam dao zmigavac, zamalo da me ne udaris i tebi smijesno
potpuno me je ignorisao, kontajuci mozda je gluhonijem

Citat:
pri3rak: Jel moze clan iz ZOBS-a koji ti daje prece pravo na zmigavcem kibicirano mesto?

Ovde se stalno spominje saobracajna kultura. Sam pojam je totalna budalastina. Saobracaj je regulisan zakonom, sve sto treba jeste postovati isti :)

Pojam saobracajne kulture nije budalastina vec je jako bitan. To zna onaj ko je vozio po inostranstvu.
Zbog nedostatka iste dešava se 80% saobraćajnih nesreća-ne propuštanje pešaka, jurcanje po gradu, prolazak na stop i na crveno, preticanje na punoj liniji, tuče vozača itd itd.

Ćelavci sa džipovima su uglavnom teške seljačine koje su prešle uz protrule askone u ML-a ko zna kakvim radnjama i upravo takvi najvise krse zakon. Ne samo u Beogradu nego u svim gradovima.

[ pri3rak @ 22.02.2013. 10:07 ] @
Citat:
AstralPro: Pojam saobracajne kulture nije budalastina vec je jako bitan. To zna onaj ko je vozio po inostranstvu.
Zbog nedostatka iste dešava se 80% saobraćajnih nesreća-ne propuštanje pešaka, jurcanje po gradu, prolazak na stop i na crveno, preticanje na punoj liniji, tuče vozača itd itd.

Jeste, to nema nikakve veze sa bilo kakvom kulturom vec sa elementarnim postovanjem pravila na koja si se sam svojevoljno obavezao dobijanjem vozacke dozvole. Mislim da se ipak slazemo za ZOBS itekako regulise pitanja zaustavljanja na stop, crveni signal, preticanje preko pune, prekoracenje brzine, davanje prednosti pesacima... Drugi zakoni regulisu pitanje tuce i nasilja. Daklem postujes zakonske norme i svega toga nema kao problema.
[ AstralPro @ 22.02.2013. 10:14 ] @
Citat:
pri3rak: Jeste, to nema nikakve veze sa bilo kakvom kulturom vec sa elementarnim postovanjem pravila na koja si se sam svojevoljno obavezao dobijanjem vozacke dozvole. Mislim da se ipak slazemo za ZOBS itekako regulise pitanja zaustavljanja na stop, crveni signal, preticanje preko pune, prekoracenje brzine, davanje prednosti pesacima... Drugi zakoni regulisu pitanje tuce i nasilja. Daklem postujes zakonske norme i svega toga nema kao problema.

Da da, decko koji je postavio temu je postovao ZOBS i sva pravila kako treba pa vidis kako ga zeza ko stigne oko parkinga.
Jednog dana kad mu prekipi nekome ce razbiti glavu.
[ pri3rak @ 22.02.2013. 10:19 ] @
Citat:
AstralPro: Da da, decko koji je postavio temu je postovao ZOBS i sva pravila kako treba pa vidis kako ga zeza ko stigne oko parkinga.

Da i sta onda? Sem toga mesto nije njegovo nego u javnom vlasnistvu...

Citat:
AstralPro: Jednog dana kad mu prekipi nekome ce razbiti glavu.

Tako je, a onda ce neko njemu razbijati guzu u nekoj od corki Verovatno dovoljno dugo da shvati nezrelost stavova koji su ga doveli na takvo mesto ...
[ Sceka @ 22.02.2013. 10:50 ] @
Citat:
AstralPro: Da da, decko koji je postavio temu je postovao ZOBS i sva pravila kako treba pa vidis kako ga zeza ko stigne oko parkinga.
Jednog dana kad mu prekipi nekome ce razbiti glavu.

Znaci, ne treba da postuje zakon nego treba da bude saobracajno kulturan po tvom vidjenju saobracajne kulture i da nekome razbije glavu? Pa lepo si to iskombinovao. A znas da primetis saobracajnu nekulturu:
Citat:
AstralPro: Pojam saobracajne kulture nije budalastina vec je jako bitan. To zna onaj ko je vozio po inostranstvu.

Ćelavci sa džipovima su uglavnom teške seljačine koje su prešle uz protrule askone u ML-a ko zna kakvim radnjama i upravo takvi najvise krse zakon. Ne samo u Beogradu nego u svim gradovima.

Ali samo onako kako je ti tumacis! Razbijanje glave kod tebe spada u saobracajnu kulturu a ne propustanje pesaka u nekulturu? :) Smesno, A?!

Pozdrav!
[ AstralPro @ 22.02.2013. 11:03 ] @
Citat:
Sceka: Ali samo onako kako je ti tumacis! Razbijanje glave kod tebe spada u saobracajnu kulturu a ne propustanje pesaka u nekulturu? Smesno, A?!

Pozdrav!

Ne, pogresno tumacis to sto pisem.

Razbijanje glave ce doci kao posledica toga sto ga malo malo pa neko zeza za parking mesta i to uglavnom celavci sa dzipovima
Nisam za nasilje niti naginjem ka tome vec samo ponasanje decka koji je postavio temu govori o tome da mu je dosta toga pa pita za savet. Moj odgovor je jasan-iskuliraj ponasaj se lepo jer ako primenis silu zavrsices u policiji.
Razumes sad?
Pozz
[ Sceka @ 22.02.2013. 11:35 ] @
Pa onda razumljivo napisi, da te ceo svet razume.

Inace, @pri3rak je lepo objasnio i ja se u potpunosti slazem. Rec je o nepostovanju propisa - za razliku od "uredjenih" zemalja gde se saobracajni propisi striktno postuju. I kod nas bi po tom pitanju bilo vrlo do apsolutno uredjeno kad bi kazne bile kao u tim "uredjenim" zemljama i kad bi se bezpogovorno izvrsavale.

Ali kod nas je uvek komplikovana situacija. Pa tako dolazi do toga da se cekanje na ukljucenje regulisano znakom smatra nekulturom onih koji voze po zakonu a namera onoga koji ceka da se ubaci "preko reda" i tako napravi zastoj u koloni koja se neprekidno krece se smatra kulturom?!

I onda se poredi neka "uredjena" zemlja u kojoj je za tako ubacivanje i ne postovanje zakona kazna drasticna i samim tim niko ne ocekuje da ga neko pusti i napravi zastoj samo zato sto je neko umislio da ima prednost i vise vredi od ostalih koji uredno voze u koloni postujuci zakon?!

I na kraju nasa zemlja ne valja, nekultura je u Beogradu i ostale besmislice o 'patriotizmu'. A kad taj isti uzoran i vaspitan i kulturan ode u inostranstvo ne pada mu na pamet da izadje iz kola i zaustavi kolonu da bi se on ubacio - Boze moj, to je u inostranstvu normalno, ili je rec o svesti o kazni ako tako nesto uradi?!

Pozdrav!
[ iz zadnje klupe @ 22.02.2013. 11:42 ] @
Ne moze zakon sve da regulise, postoji i neki regulator u glavi, valjda.

To je mali iskorak od onog ’imam ja prava!’ pa udri bez ikakvog obzira, do kulture i civilizacije.
Covek dosao prvi, neka se prvi i parkira. Ostalo je siledzijstvo ne gledajuci ’prava’, bila javna povrsina ili ne itd sl.

Jer onda ko sisa majke sa decom, decu, starce u prevozu na ulici u zgradi, parku... ’ja cu se snadjem ostale ko hebe..“
[ Sceka @ 22.02.2013. 12:02 ] @
To u glavi ne moze da bude merilo ni za sta. Sto glava, sto razlicitih arsina i pogleda na situaciju. Zato i postoji zakon.

Ako se neko seca, ko je skorije polagao - da li se u auto skoli uci parkiranje preko puta ulice, kao sto je primer iz teme? Ili se sva parkiranja vrse u svojoj, iz svoje trake, na strani kojom se vozi, prilazi...?

Pozdrav!
[ component @ 22.02.2013. 13:21 ] @
Citat:
iz zadnje klupe:
Ne moze zakon sve da regulise, postoji i neki regulator u glavi, valjda.

Može li neki primer šta to saobraćajni zakon ne može da reguliše i treba ti regulator u glavi? I šta kad se naću nekoliko takvih "regulatora" na jednom mestu i svaki "reguliše" na svoj način? Ako neko krši zakon treba za to i da snosi posledice! Ako zakon nije dobar treba da se menja!
Primer: Vozim u bolnicu nekoga kome je hitno potrebna pomoć. 3 ujutru prazna ulica. Ispred mene crveno svetlo a treba da skrenem u desno. Usporavam, vidim da nema nikoga, prolazim na crveno. Znam da ne radim po propisima i očekujem posle ovoga da mi oduzmu dozvolu. Sam sam procenio šta mi je važnije: dozvola ili nečije zdravlje/život... Uvek postoji izbor. Ali ne mogu da kažem "bilo je važno pa ne treba da snosim posledice". Problem su prioriteti u nečijoj glavi. Neko će proći kroz crveno jer neće da čeka 2 minuta, nekoga mrzi da traži parking još 5 minuta ili da pešači 200 metara ili će se okrenuti na duploj punoj da nebi vozio do sledeće raskrsnice...

Nego još uvek nismo dobili sliku tog čuvenog parking mesta Kako možemo da znamo da "celavi pigmejac" nije video parking mesto pre 3OHA? A sad ne može ni da iznese svoju verziju... Džabe razglabamo u prazno.
[ 3OHA @ 22.02.2013. 13:39 ] @
Pokusacu da iscrtam na mapi kako je bilo cim budem imao vremena, bas me interesuju misljenja :)

Znam da nasilno nikada ne bih reagovao, nicemu ne vodi, a bas da se svetim zbog mesta, jednostavno nije vredno.
Iznervirao sam se mimo sto je uleteo, strasno je bio drcan covek.

Ma ovo je jos dobro, znam jedne zime bas napadalo, pa ono sa ciscenjem oko kola i parkinga bilo show. Kopao sam kola svako jutro prosle godine, i taman se vratim sa posla, kopaj neko drugo mesto da mozes da stanes, jer je tu gde si vec kopao neko smesten , hahahahha. Ali dobro, malo rekreacije nikome ne skodi .

Pre mozda dva meseca, ja u centru grada kod Matice parkirao, dosao za sat vremena seo u kola i kuci. Dodjem kuci, vadim stvari iz kola, kada suvozaceva vrata udarena. Sta ces, sada cekam lepse vreme, pa peglanje i farbanje min 100 evra.

I kako covek da se ne nervira. Da bus ide do mesta gde radim, prodao bih kola i isao gradskim prevozom.....

[Ovu poruku je menjao 3OHA dana 22.02.2013. u 14:50 GMT+1]
[ botr @ 22.02.2013. 16:53 ] @
Citat:
Zarko Silic:
Citat:
3OHA:

Namazes mu kvaku na vratima macijim govancetom.

Kupis bocu pur pene, vecu, i zalepis mu sva vrata, i gepek :)
[ anon70939 @ 22.02.2013. 18:57 ] @
Trebaju mi valerijan kapi definitivno...

Danas opet slicna situacija koja mi se cesto desava.
Vidim pesak stoji na pesackom i niko da mu stane.
Stanem ja lagano i iza mene cujem truba. Ali ne ono malo da mi zatrubi, nego bar 5 sekundi.
Odlepim otvaram vrata da proturim glavu da opsujem koju kad ono neka zena pametuje, i pokret rukom u fazonu "sta hoces bre pomeraj se odatle".
Popizdeo sam. Sva sreca pa je bila zensko...

Nego kod parkinga, pre par meseci stizem na parking nekoh marketa u KGu gde retko kad moze da se nadje slobodno mesto.
Okrecem se par minuta po parkingu i konacno stizem u momentu kad neki lik izlazi sa parkinga, dam zmigavac i spremam se da uletim na njegovo mesto, kad pritrcava sa suprotne strane neka devojka i staje na parking :). Kao u fazonu cuva mesto svom decku koji je na drugom kraju... I to bezobrazno vice na mene.
Samo sam se u rikverc ubacio i usao na parking, ona pokusala rukama da me zadrzi i samo se isprljala. Pocela da vristi kako ce sad doci njen decko...
Ja izasao iz kola i sacekao njenog decka. Nije bio celav, ali je bio glavonja duplo veci od mene... Kad mi je video koliko sam besan samo je produzi dalje...

I jednu situaciju sam imao prosle zime.

Zivim u naselju gde je nemoguce naci parking mesto. Gde se parkiranje svodi na to da stanes na sred ulice, iskljucis auto i vrebas kad ce ko izaci sa parkinga da uletis tu. To se nekad oduzi i na 10 min.
Zbog toga se uvek parkiram na nekom parkingu 300-400m od stana. Nije mi tesko da prosetam samo da se ne nerviram oko parkinga...
Kad ono, sledeca situacija.

lik zauzeo 2 mesta. I ne bi bio problem da nije sedeo u kolima i cekao nesto...
Ja ulazim u rikverc na parking i stajem pored njega, taman toliko da ne mogu da izadjem iz auta. Nadajuci se da ce videti da planiram da se parkiram pa ce on ispraviti svoj parking. Ma jok... ne ebe me 2%.
Ja trubnem kratko na sirenu, krajnje ljubazno ga zamolim mimikom, on samo okrene glavu. Zgranem se da li je moguce da je toliko lud.
trubnem opet, spustim prozor i kazem mu "Prijatelju, molim te ako moze samo pola metra, stvarno imam problem sa parkingom u ovom naselju".
On me pogleda prekrsti se i vidim mu po pokretima usana kako kaze "boze kakvih budala sve ima".
Onda trece trubljenje je bilo "*** li ti sve po spisku pomeri taj auto da te ja ne pomerim". On okrenuo glavu i ne konstatuje me.
Izvucem se autom do pola da kazem zeni da krene kuci pod hitno, dam joj mobilni novcanik da ponese, ona me moli da se smirim, ali nije uspela...

Izadjem iz auta kad je ona malo odmakla, kucnem na prozor ovom, on me opet onako teleci pogleda kroz prozor i prekrsti se i opet "Kakva budala".
Besan pokusam da otvorim vrata, zakljucao se...
Vratim se do kola, izvadim bejzbolku, dodjem do njega i zveknem iznad njega po krovu. Malo mu ulubim krov, on se ukenja, upali auto i za par sekundi se preparkira. Nasmejem se besno i pitam ga "kako sad moze?"

Parkiram se i odem kuci. I onda proradi u meni strah sta li ce sad meni desiti sa kolima :), vratim se odmah do kola, njega nema, i sve mi je u redu sa autom...

Da naglasim opet, i ovaj je bio krupniji od mene.
Nije tesko to biti :). Zbog toga i imam problema jer me ljudi ne uzimaju za ozbiljno dok ne odlepim. A posle im dzaba sto su celavi i ogromni...

Pod hitno mi trebaju neki preparati za izbegavanje ovakvih situacija.
Verovatno sam mogao to da resim, samo sto bih stao sa strane, sacekao da lik zavrsi sa svojim poslom, ode i da se lepo parkiram...
[ pri3rak @ 22.02.2013. 20:09 ] @
Citat:
CoyoteKG: Trebaju mi valerijan kapi definitivno...

Danas opet slicna situacija koja mi se cesto desava.
Vidim pesak stoji na pesackom i niko da mu stane.
Stanem ja lagano i iza mene cujem truba. Ali ne ono malo da mi zatrubi, nego bar 5 sekundi.
Odlepim otvaram vrata da proturim glavu da opsujem koju kad ono neka zena pametuje, i pokret rukom u fazonu "sta hoces bre pomeraj se odatle".
Popizdeo sam. Sva sreca pa je bila zensko...

To bas i nije neka retkost. Danas se nadjem na raskrsnici Teodora Drajzera i Bulevara kneza Aleksandra, imam uslovno zeleno, kad ispred mene zena sa detetom hoce da predje.Ja naravno stanem. Isto tako neko legne na sirenu iza mene, pogledam ko je, kad ono taksista u zutoj floridi. Jbg konstanujem da je u pitanju retard po definiciji i nastavim ne obaziruci se na njega i takvu reakciju. On se mucenik ziv izlomata da me pretekne umalo umlativsi pesaka na pesackom nekih 10m iza, uleti u kruzni tok, i po "propisu" da LEVI zmigavac na iskljucenje u ulicu Neznanog Junaka. Mukica, em lud, em izgleda dobio vozacku na mufte, pa jos i taxira

Vozacki je pre bio i previse lak (mislim na testove, ni sama voznja nije bila teska, ali to je ipak bila lutrija). Pregled kod psihologa je bio cista formalnost. Te dve pojave su u mnogome doprinele da se na putevima nadju neobuceni psihoticari u nezanemarljivom broju...
[ pajapop @ 23.02.2013. 07:12 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Nego kod parkinga, pre par meseci stizem na parking nekoh marketa u KGu gde retko kad moze da se nadje slobodno mesto.
Okrecem se par minuta po parkingu i konacno stizem u momentu kad neki lik izlazi sa parkinga, dam zmigavac i spremam se da uletim na njegovo mesto, kad pritrcava sa suprotne strane neka devojka i staje na parking :). Kao u fazonu cuva mesto svom decku koji je na drugom kraju... I to bezobrazno vice na mene.
Samo sam se u rikverc ubacio i usao na parking, ona pokusala rukama da me zadrzi i samo se isprljala. Pocela da vristi kako ce sad doci njen decko...
Ja izasao iz kola i sacekao njenog decka. Nije bio celav, ali je bio glavonja duplo veci od mene... Kad mi je video koliko sam besan samo je produzi dalje...

E sad...ova situacija ti i nije bas za pohvalu. U principu, vas dvoje ste postupili isto, samo sto je jaci pobedio. Cinjenica je da je ona stigla na parking delic sekunde ranije, a ti si je kolima izgurao sa parkinga. Pri tome si mogao i da je povredis. Da li je tvoje zauzimanje parkinga vrednije od njenog povredjivanja i svih pravnih posledica koje su mogle da proisteknu iz toga. To sto se ona nije nalazila u kolima u tom trenutku (vec je rezervisala mesto za drugog) je samo snalazenje u tom trenutku. Ona je izasla iz kola da trazi mesto, kao sto si ti obigravao oko parkinga, znaci trazila je mesto i u nekom trenutku ga je nasla, samo si ti upotrebio neprimerenu silu.
[ anon70939 @ 23.02.2013. 09:24 ] @
Pa tako gledajuci i celavac "se snasao". Samo sto je on bar imao auto
[ mozdasamjaamozdainisam @ 23.02.2013. 09:55 ] @
Citat:
3OHA:
Pre mozda dva meseca, ja u centru grada kod Matice parkirao, dosao za sat vremena seo u kola i kuci. Dodjem kuci, vadim stvari iz kola, kada suvozaceva vrata udarena. Sta ces, sada cekam lepse vreme, pa peglanje i farbanje min 100 evra.
[Ovu poruku je menjao 3OHA dana 22.02.2013. u 14:50 GMT+1]

Cisto kao kontrast; cini mi se negde 2001-e godine, inostranstvo. Ja tad imao Opel Kadeta koji je bio u fazi raspada, cini mi se da sam ga platio nekih 300 evra :)
Uglavnom prilazim kolima na parkingu gde uvek parkiram i vidim jos iz daleka da je desna strana branika odvaljena i 'lezi' na podu (leva strana jos zakacena). Kada sam prisao kolima, ceduljica ispod brisaca sa imenom i brojem telefona lika koji me je zakacio, napisao da me je slucajno zakacio prilikom isparkiravanja i da mu se javim da to resimo. Posto tad jos nisam bio dugo u inostranstvu, ja prvo pomislio skrivena kamera. Sto samo znaci da moze i kulturno da se resi. Ja nema sanse da bi pronasao ko je taj lik a cak i da ga nadjem za tako nesto se ne bi cimao po policiji, sudovima, osiguravajucim drustvima. Ali to samo govori o nivou svesnosti kod odredjenih ljudi - i jos nesto, to uopste nije izuzetak na zapadu.

Slazem se da su zakoni na zapadu ostriji, kazne vece i sansa da te uhvate daleko veca nego u Srbiji. Ali eto, ovaj lik je mogao sasvim komotno da prodje nekaznjeno, ali pak je uradio moralno i ljudski odgovornu stvar.

A inace, vozaci kod nas ne moraju uopste biti U kolima da bi bili drski. Pre par godina parkiram na pocetku Strahinjica Bana (na strani Kalemegdana). Vreme desavanje oko 10 ujutru, radni dan. Auto na strane table, jedno mesto - taman za mene. Uparkiram ja lepo, izadjem kad pritrcava lik (crnogorac) iz kafica preko puta, prilazi mi i onako drcno mi kaze 'aha, uradio si mi kola...'. Iskreno, zatekao me je u trenutku jer vec duze vreme nisam dole pa mi situacija nije bila najjasnija. A onda u trenutku se setim da je video strane table na mojim kolima i sklopim kockice. Srecom (po njega i po mene) zurio sam pa sam mu samo odmahnuo i rekao da imam senzore za parking i da bi znao dal' sam ga udario ili ne. On osta ne sred ulice, ja odoh. Kasnije sam cuo da je to 'stari' trik za izmlacivanje love od 'slabijih' (ostave taman toliko mesta izmedju dva auta, preko puta kafica, pijuckaju kafu i cekaju da im pare padnu sa neba). Takodje, dat mi je savet, ako se slicna situacija ponovi da im drsko odbrusim sa 'A ko je tebi dozvolio tu da parkiras (ubaci ovde proizvoljnu psovku)' :S Strasno!
[ ventura @ 23.02.2013. 10:04 ] @
Citat:
CoyoteKG:

Po čemu se ovaj tvoj bezobrazluk razlikuje od bezobrazluka onog vozača u prvoj poruci na ovoj temi?

I taj lik je bio "bliži" parking mestu pa se prvi ubacio, isto kao i ti... Stim što je taj "glavonja" ko zna koliko kružio po parkingu kad je i devojka izašla da juri mesto peške, ali eto ti si bio bliži, brži i bezobrazniji pa si se prvi uvalio..

Citat:
CoyoteKG:
Vratim se do kola, izvadim bejzbolku, dodjem do njega i zveknem iznad njega po krovu. Malo mu ulubim krov, on se ukenja, upali auto i za par sekundi se preparkira. Nasmejem se besno i pitam ga "kako sad moze?"

Ovako započinju vesti iz Crne Hronike, koje obično imaju ovakav epilog:
Beograd: Ubio komšiju zbog parkinga
Ubio čoveka zbog parking mesta
Ubio kolegu zbog pijačne tezge

To što si uradio je čisto bahato divljaštvo, i imao si sreće utoliko što taj na koga si potegao bejzbolku nije imao pištolj sa sobom... Inače bi i o tebi čitali u crnoj hronici...
[ anon70939 @ 23.02.2013. 11:29 ] @
Na neizlecivi bezobrazluk reagujem divljastvom jer drugacije ne moze. Moze mi se kao sto se moglo tom celavcu... samo sto meni u glavi deluje kao da sam ja na strani "pravde". Verovatno celavac poput tebe ne misli tako...

A što se tiče te devojke, ne bih mogao da zamislim da nateram svoju ženu da izađe iz kola i stane da zauzme mesto dok neko drugi pokušava da se parkira... To je bezobrazluk. Još sam otvorio prozor i pitao je šta to radi, i bila je i ona vrlo bezobrazna.

Svaki put posle mog "divljaštva" se lepo osecam. A ako ne odreagujem nerviram se ceo dan.

Znam da moje ponasanje, ali i po tom celavcu iz prvog posta bih bar pokusao da divljam.
Vidim i ti si celav :)

Jos jedno moje divljastvo.

Vracao sam se pre 3-4 godine bajsom sa posla, vozio sam uz desnu stranu ulicom sa dve trake u istom smeru. Sa sporednog puta se ukljucuje neki lik, zastane na trenutak kao da me propusta i onda u poslednjem momentu uleti ispred mene.
Inace da se nije dvoumio usporio bih bajsom i propustio bih ga, ne bih se nervirao. Lakse meni da usporim i krenem ponovo.
Nego problem je nastao jer vise nisam mogao da ukocim nego da ga obidjem sa leve strane. Pri tom je pored mene proleteo neki Audi kojeg nisam ni primetio i mislim da je milimetar samo falio da me ubije.

Tad besan i uplasen sam opsovao ovog sto sam obilazio...
Nastavio da vozim, kad taj lik sto sam ga opsovao prestigao me, stao ispred mene i izasao da me prebije verovatno... Opet glavonja neki krupniji od mene, samo sto verovatno nije bio besan kao ja.
Spustim bajs na pod stanem da vidim sta hoce i zamolim ga da se vrati u kola dok je vreme, kad on izvadi frajer neku policijsku legitimaciju.
Kazem mu da moze to slobodno da stavi u d***, pa mi je udario samar.
Onda naravno usledilo je da sam ga izšaketao i išutirao pa je pobegao u auto da izvadi "nešto". U tom momentu sam razmišljao dal je bolje da bežim ili da ga stignem da stvarno ne izvadi to "nešto", ali bes u meni me nagnao da nastavim za njim. prebio sam ga kao magarca pa je ušao u auto i zaključao se...

Mnogo mi bio sladak njegov izraz lica. Kao bebica sav crven zajapuran sa krvavim nosom sedi na sedištu miran i gleda pravo, a kad se setim samo kako je baja izašao iz auta spreman da me prebije...

Uzeo telefon da zove nekog ko zna kog, seo sam na bajs i preko neke livade pobegao...

Kao što rekoh, divljaštvom reagujem na neizlečivi bezobrazluk "ćelavih glavonja" koji misle da samo zato što imaju 2m da im se može šta god žele...
E pa ne može baš svaki put.

Od tad nosim redovno palicu u kolima da u nekoj budućnosti smanjim šanse da neki "ćelavi frajer" mene ne zgazi jer jednostavno ne mogu da se iskontrolišem i prećutim...

Jedini put kad sam se pokajao sto sam odreagovao, nema veze sa saobracajem...
Nego na pijaci sam sa zenom kupovao nesto kad sam cuo "Drz ga, torba, torba" i vidim jure nekog ciganina neke zene. Ciganin proleteo pored gomile ljudi niko nije pokusao da ga zaustavi, pojurio sam ga i jurio sam ga sigurno 5 minuta. Kad sam ga konacno stigao iz straha sam morao prvo da ga udarim posto je opet bio veci od mene... Kako sam mu bio sve blizi pocela da me hvata panika kako se moze desiti da me prebije...
Na kraju kad sam ga par puta udario poceo da mu vucem neku kesu koju je drzao i pitam ga gde je torba... On se pravda da nije ukrao nikakvu torbu... i onda placnim glasom prizna da je ukrao torTu... i odvede da mi pokaze gde je spustio dok sam ga jurio.
Dan danas ne mogu da prezalim to...

[Ovu poruku je menjao CoyoteKG dana 23.02.2013. u 12:45 GMT+1]
[ pajapop @ 23.02.2013. 12:03 ] @

"Dan danas ne mogu da prezalim to..."
Ima u tebi plemenitosti...samo treba nauciti da kontrolisemo bes. Treba da shvatimo da nismo sami na ovom svetu, i da ne merimo svet prema nama samima. Prema nekim nasim standardima i onako kako bi mi to hteli. Svako ima svoju muku i u nekom trenutku je postupio tako kako je postupio. I tu je kraj price. Sve ostalo su konfrontacije i problemi.
[ Commandant Carlos @ 23.02.2013. 14:43 ] @
@CoyoteKG

Nisi ti u potpunosti cist, ima u tebi neke frustracije i nezadovoljstva verovatno samim sobom. Kakav je to profil coveka koji nosi u kolima palicu da bi s'njom resavao nesuglasice. A najvise sto me plasi je tvoje objasnjenje da imas neki osecaj pravde i pazi sad tu slucajnost ti si uvek ne ispravnoj strani. Moj ti je savet da pocnes na zivot gledati malo drugacije jer ce se desiti da ces naleteti na jos ludjeg lika koji ce ti tu palicu nabiti gde ne sija sunce. Iskreno ti kazem ti si tempirana bomba, popricaj sa nekim moze ti pomoci da bi se izbeglo ono najgore.
[ anon70939 @ 23.02.2013. 15:03 ] @
Delimicno se slazem :)
[ Commandant Carlos @ 23.02.2013. 15:13 ] @
imao sam i ja takve periode u zivotu ali mi se onda desila jedna stvar koja me je totalno opasuljilja i promenila, istripovao sam se da sam smrtno bolestan ( ne pitaj kako ). I od tad drugacije gledam na zivot
[ iz zadnje klupe @ 23.02.2013. 15:24 ] @
kaze prica,

Seta covek na adi duz savske strane, pre podne, lepo je vreme. Na uskoj stazi nailazi na ogromnog psa, proba da ga obidje pas se okrene ka njemu. Proba na drugu stranu, opet ne moze.
Par metara dalje dva momka prave rostilj i cere se, ocigledno je pas njihov.

Covek pita
- jel pas vas?
- jeste
- jel opasan, hoce da ujede? – pita opet covek
- ma neceee – cere se momci bezobrazno – samo ce nogu da ti otkine, hehehe.
Covek klimne glavom, izvadi iz dzepa pucaljku i ubije ga na mestu.
- Stani jesi lud, salili smo se? – skace momak
- Lepo sam pitao – kaze covek – ja se bojim pasa. I ode.

[ anon70939 @ 23.02.2013. 15:25 ] @
Dok neko nije u ovoj temi preporucio valerijan kapi nisam ni razmisljao o tome da ne bi bilo lose da pijuckam nesto cisto da ne prskam cesto... Al naravno ne zelim da budem drogiran. Niti zelim da idem kod nekog doktora, jer ce mi prepisati da se kljukam nekim bromazepamom... To tek moze da mi udari na ego da stvarno nisam normalan :)

Svaki put se trudim da se iskontrolisem, i ta borba u meni traje 5-10 sekundi, al onda puknem...
[ jnk @ 23.02.2013. 15:33 ] @
@coyote

Ti si naglo skrenuo bajsem i lik sa audijem te izbegao i spasio ti život i tom prilikom te, kao svaki normalan čovek, opsovao i ti ga nakon toga prebiješ. Nisam siguran da si ti tu bio na pravednoj strani...
[ ventura @ 23.02.2013. 15:41 ] @
CoyoteKG, ti si jedan mnogo zajeban lik...
[ anon70939 @ 23.02.2013. 15:48 ] @
Citat:
jnk:
@coyote

Ti si naglo skrenuo bajsem i lik sa audijem te izbegao i spasio ti život i tom prilikom te, kao svaki normalan čovek, opsovao i ti ga nakon toga prebiješ. Nisam siguran da si ti tu bio na pravednoj strani...

Opsovao sam lika koji mi je uleteo, audi je vec bio daleko, i nista nije bio kriv...

ventura, nisam celav poput tebe

Inace, sam jako miruljubiv i druzeljubiv :). I ne izgledam ni malo opasno
[ mozdasamjaamozdainisam @ 23.02.2013. 16:04 ] @
@coyote mislim da ti ne trebaju nikakvi lekovi, to sto ti zelis se moze postici i na drugi nacin (deleko zdraviji nacin). Znam da nije 'macho' i da ce me sad ispljuvati jer balkanci to ne praktikuju, ali joga i mindfulness definitivno mogu da ti pomognu da u takvim situacijama mirnije odreagujes. Sve to potice sa jednom mesta, iz glave. Ako tu nadjes svoj mir neces imati vise takve ispade. Naravno, u nekim situacijama na zalost nije moguce drugacije reagovati nego fizicki ali je to samo kada ti je zivot u direktnoj opasnosti.
[ SlobaBgd @ 23.02.2013. 18:26 ] @
Ma da, joga i Gandi fore, nenasilan otpor, ovo-ono.
Koliko god kojot imao ispade, oni su prouzrokovani ispadima, i to sistematskim, bilmeza na koje je naletao, i na koje i svi mi ostali nalećemo svaki dan. To su oni bahati koji idu na siguricu "ne sme niko da mi se suprotstavi jer sam em bahat em qrčevit, pa ljudi zaziru od mene". I kad nekom pukne film, ili kad neko ne da na sebe, onda se ti bahati češu, a mi ovde zamenjujemo teze da je kojot neprilagođen. Nije, nego je rešio da ne dozvoli da ta već poslovična bahatost prolazi, i rešio je da uzme stvar u svoje ruke. Kad tad će naleteti na neku budalu koja će ga olešiti, ali će do tada da smiri nekoliko 3,14čkica koje glume kabadahije i na putevima, i na parkinzima, i po javnim mestima, na ulici, u prodavnicama...
[ jnk @ 23.02.2013. 18:54 ] @
@coyote

Onda ok sve je u redu
[ pajapop @ 23.02.2013. 20:38 ] @

A niko da prokomentarise ponasanje vozaca gradskih autobusa i taksija. Znam da autobus ima prednost kad polazi sa stajalista ali redovno mi se desava sledeca situacija: autobus stoji na ispustenom stajalistu (ne stoji na kolovozu) i prima putnike, ja ga normalno prolazim jer nema razloga da stojim iza njega, saobracaj se normalno odvija, medjutim kad zavrsi sa putnicima, oni umesto da pogledaju u retrovizor i da se uvere da mogu normalno da se ukljuce u saobracaj, samo kratko daju migavac i odmah stiskavac po gasu. Cesto mi se desi da u toj prilici moram da dam gas di bi im pobegao, a danas sam morao i u luku da izbegnem jedan autobus. Cak i da su u pravu, gde im je kolektivna svest. Ostecenje autobusa, zadrzavanje saobracaja, maltretiranje putnika koji moraju da presedaju i sl. A tek taksisti: uzasavam se situacije kad zaustave saobracaj da bi naplatili voznju. Umeso da stanu sa strane, da oslobode prolaz...oni se raskusuravaju. KOsa mi se digne, ali...trpim i bogoradam u sebi...
[ endre85 @ 23.02.2013. 20:44 ] @
^http://www.autoskolaonline.com...a-javnog-gradskog-prevoza.html

Ali se slazem da se cesto desi da samo izlete iz stajalista bez signalizacije.
[ pajapop @ 23.02.2013. 21:04 ] @

Ma ovde se radi o opstoj kulturi...a ona se ne regulise zakonom...Znam ja da on ima prednost u datoj situaciji, ali kultura nalaze da se uveri da ne ugrozava saobracaj, pa tek onda da da migavac, da bi se vozila koja su na pristojnoj razdaljini na vreme zaustavila i dala mu prednost, a ne da izlece pred njih i da im suzava prostor. To je kao kad hoces da udjes ili izadjes iz zgrade. Kulturno je da otvoris vrata... pa das prednost komsinici koja je iza tebe...izvolte kosiniceeee...lepo vas je odgledati....
[ jnk @ 23.02.2013. 23:26 ] @
Pravilo koje me je učio instruktor u auto školi - autobusi igraju na snagu a taksisti su najpametniji...
[ 3way @ 23.02.2013. 23:30 ] @
Citat:
pajapop: Ma ovde se radi o opstoj kulturi...a ona se ne regulise zakonom...Znam ja da on ima prednost u datoj situaciji, ali kultura nalaze da se uveri da ne ugrozava saobracaj, pa tek onda da da migavac, da bi se vozila koja su na pristojnoj razdaljini na vreme zaustavila i dala mu prednost, a ne da izlece pred njih i da im suzava prostor. To je kao kad hoces da udjes ili izadjes iz zgrade. Kulturno je da otvoris vrata... pa das prednost komsinici koja je iza tebe...izvolte kosiniceeee...lepo vas je odgledati....:)

To nije kultura, to je zobs.
Izletanje, ugrozavanje, suzavanje prostora itd, sve potpada pod zakon. Bas zato da svako ne bi tumacio kulturu kako mu se svidja.
[ codeNO @ 23.02.2013. 23:37 ] @
@paja

Nije bas tako, aj reci koliko se puta desi situacija da autobus da migavac i niko nece da ga pusti????

Ti bi ga pustio i ja bih ga pustio i jos par njih od 1milion automobila u BG...

Ako nista drugo vozaci autobusa i kamiona su za dve klase bolji vozaci (bar ona starija garda) od obicnog vozaca, jer njima je u navici da cim okrenu volan, prst povuce i migavac i odmah pogled u retrovizor. Dok vozac autobusa ne bude malo bezobrazan i cimne nekog da se ukljuci cekanju nikad kraja.

Dosta se vozim autobusom i uvek zapazim stil voznje svakog vozaca, dal on davio po gasu il jurio ili cimao autobus...ali me je jedna situacija veoma iznenadila. Lik parkirao ispred busa dok je bio na stanici i zagradio ga. I kada je bus zatvorio vrata, ne moze da krene od njega, niti nazad jer prikolica vec malo viri i udario bi nekog u koloni. On je imao strpljena niti da svirne niti da se nervira, ja kao i ceo autobus vec panicno ko nojevi izvirujemo glave zasto ne krece i u cemu je problem. U momentu kada mi je vec dopi**elo i krenuo do vozaca da mu kazem da mi otvori vrata da ovom razlupam retrovizor, lik se vraca i situacija se resava. On tog momenta nije zagradio 1 autobus vec sve nas koji se vozimo unutra, a da se u tom trenutku ne vozimo busom, onda je to skoro 50 automobila, to znaci da je jedna budala zagradila skoro 50 automobila i napravila koliku guzvu.

Taksiste i vozace autobusa ne treba mesati, em imaju vece vozilo em su svi negde cuknuti em osigurani i u vecini slucajeva su u pravu.

Zasto treba propustiti autobus...PRVO i Jedino zato sto vozi minimum 50 ljudi koji su vise vazniji od tebe jednog u kolima i koji isto zure negde kao i ti

[ goat @ 24.02.2013. 01:14 ] @
... ma da... svi sa postova ovde su kulturni tipovi koji imajo oreol na glavama ...

'ajte ljudi... nemojte da se lažemo... stanje u saobraćaju je slika i prilika psihološkog stanja nacije, a kako stvari stoje nama ne mogu doktori pomoći nego spas treba tražiti kod vračara!... kada sam zbog potrebe posla počeo dosta da vozim i da se vozim zapitao sam se zar je moguće da toliko idijota ima među ljudima!

imao sam situaciju da stanem , izbacim sva četiri žmigavca krenem u rikverc da se uparkiram i da mi na parking mesto uleti mufljuz iza- i šta da mu radim? odmah pomislim da će mi policija oružje oduzeti i "želja me mine" ... ili naiđem na mesto za parking dva vozila, malo tesno ali dovoljno.. ja parkiram skroz u stranu da ima mesta za još jednog, vratim se posle sat vremena a baja parkirao tik uz mene, j,,, se njemu kako ću ja da uđem , ali je bitno da je sebi ostavio da otvori vrata širom, ušao sam kroz prozor! jer nisam imao 5-ta vrata na kolima, kada sam krenuo poneo sam desni retrovizor kabadahije .. još mi trofej stoiji na polici u garaži...

zato danas se ne ljutim ni na koga... kada žurim vozim bahato ("utrčavam" u kružni tok, ne propuštam nikog u kolonu, "uguravam se po strani , presecam put sporim vozačima kada se vraćam u svoju traku prilikom preticanja - to mi je poslastica... a kada ne žurim pustam sve redom osim taksista, skuter-manijaka i vozača lakih dostavnih vozila...
[ BluesRocker @ 24.02.2013. 01:17 ] @
Citat:
codeNO
Zasto treba propustiti autobus...PRVO i Jedino zato sto vozi minimum 50 ljudi koji su vise vazniji od tebe jednog u kolima i koji isto zure negde kao i ti

Treba ga propustiti zato što je jači i zato što vozi službeno vozilo pa ga baš briga. A činjenica je da skoro nikad ne gledaju da li neko ide iza već samo odjednom daju žmigavac i ubacuju se.

Mene čudi kako neko dozvoljava da gradski autobusi sa ograničenjem od 50 kmh idu autoputem. Ako već postoje linije koje idu tuda, što ne obezbede autobuse u kojima se sedi i koji su registrovani za normalne brzine?
[ 3way @ 24.02.2013. 01:39 ] @
Citat:
goat:
šta da mu radim?

Ono sto je najnormalnije - da se zaletis u njegov auto, pa da ga slupas. Onda izadjes, pa mu olupas lobanju dizalicom. Onda mu zapalis auto, al tako da on gleda....onda pogledas u dokumentima gde zivi, pa odes i zapalis mu i stan, pa odes u skolu gde mu idu deca olupas i uciteljicu.
Sta drugo normalan covek moze da uradi?
[ Commandant Carlos @ 24.02.2013. 02:04 ] @
@goat

koja je razlika izmedju tebe i tih kabadahija na koje si naletao?

samo da dodam

http://www.b92.net/info/vesti/...category=206&nav_id=689541

[Ovu poruku je menjao Commandant Carlos dana 24.02.2013. u 08:09 GMT+1]
[ Cezar Corolla @ 24.02.2013. 10:35 ] @
Ne zivim u Beogradu, nego u mnogo manjem gradu.
Ipak mislim da ljudi lazu da uvek negde zure, opravdavajuci time svoju bahatost i tesku nogu na gasu. Za njih se svi "vuku" po putu. Svi ostali ne voze idealnom brzinom, osim njih.

Ako se "zuri" na odrediste se stize samo minut do dva ranije, a napravi se mnogo tenzije i cirkusa u saobracaju. Kada covek konstantno vozi tako, postaje nervozna bomba u saobracaju.

Moje misljenje je da, stari bahati preiskusni presigurni vozaci, prave udese mnogo cesce od neiskusnih pocetnika, koji voze sporije i sigurnije. Zena mi je nedavno polozila, iako do sada nije ni probala, vozi sasvim solidno. Mislim da problem nastaje kada neki stariji vozac misli da sada zna sve i pocinje da se tako i ponasa u saobracaju. Bahato. Sigurno misle i kako bi trebalo da im se nekako obezbadi prednost, jer oni zure i znaju da svuda mogu proci. Sigurno smatraju da treba i da im se sklanjaju oni koji se "vuku".

Ja sam stariji vozac i znam da sam nekada tako vozio, a sada ne zurim nigde i nikada nisam nervozan, bas iz tog razloga, i nikada mi niko ne iskace, jer imam vremena da odreagujem pravovremeno, jer ne zurim. Shvatio sam da brza voznja umara i jako podize tenziju, sto dovodi do rizicne voznje, jer pod tom tenzijom sve vise vidimo izletanja i uletanja. Sve cesce dolazimo u situacije da smo bili blizu udesa, ne priznajuci nikada da je i do nas greska.

Jer, da smo obojica isli sporije, sve bi bilo drugacije.
[ Sceka @ 24.02.2013. 12:21 ] @
Sto se tice saobracaja u gradu Beogradu mene u stvari najvise nerviraju "spori" vozaci. Kako spori? Pa oni koji imaju "neku svoju brzinu kretanja" koja nema nikakve veze sa trenutnim desavanjima oko njega. Cesto se desava da se napravi kolona jer neko sebi dopusta da vozi 20km/h i ne zanima ga apsolutno nista oko sebe, ni to sto je vozilo ispred odavno otislo, ni to sto se napravila kolona a nemoguce ga obici jer saobravaj ne dozvoljava, ulica sa dve trake u razlicitim smerovima, jednosmerna... I tu nista ne pomaze, ni svetlosni ni zvucni signali. Uglavnom su zene vozaci u pitanju ali nije bas pravilo.

Drugi iritirajuci slucaj je kad neko nesto trazi, ulicu, zgradu, broj ulaza, ustanovu... pa umesto da parkira i lepo, k'o covek da se raspita i svati gde se nalazi i kako da dodje do zeljenog cilja - ne, uspori se do ludila, gleda tamo, 'vamo a neretko se zaustave na sred ulice da pitaju prolaznika iz kola pri tom se ljute na vozace iz kolone iza koji sviraju, dobacuju, negoduju...?!?! A kad im se pridje da se "odabranim recnikom lepo objasni kako nije lepo ni kulturno da zadrzava kolonu vozila" onda se pravdaju nebulozom u stilu "pa moram da se raspitam kad ne znam gde je xxx"!

I moram jos da dodam, iako znam da cu biti ostro osudjen zbog toga!, najgori su oni koji dodju iz malih mesta kolima u Beograd, ubedljivo najgori. Svi od reda voze van pameti sporo, prestrojavaju se nelogicno i nepropisno i bezobrazno i nekulturno (npr. ukapira da je promasio skretanje i hoce odmah da se okrene ne vodeci racuma ni o cemu!) i sve to pravdajuci formom "izvinte, ja nisam odavde"! Pa ako nisi odavde ne znaci da tamo odakle si ne postoje saobracajni propisi i signalizacija! I u tvom tom odakle god da si mestu postoji i kolovozna traka i puna linija i raskrsnica i semafor i saobracaj i pesaci ... i sve kao i u Beogradu, nikakve razlike u tome nema, razlika je samo u broju vozila ali pratis situaciju, drzis rastojanje, uvek isto!, u odnosu na vozilo ispred tebe, nema razloga za sporije od onoga ispred, ako imas saputnike neka zveraju tamo, 'vamo i neka te informisu, ako memas nego si sam, stani pa se raspitaj... Ali ne - glavna je fora kad su drcni sto su "nisu odavde" pa smatraju da za njih ne vaze nikakva pravila?! Tipicno za one koji ne zive u Beogradu pa dodju poslom ili u posetu ili na Kalemegdan...! Pa sad recite da nisam u pravu.

Pozdrav!
[ etjen @ 24.02.2013. 13:54 ] @
moram da priznam da mene jedino što zaista nervira u saobraćaju su upravo likovi koji voze neprikladno sporo jer u 90% slučajeva pri tom pričaju telefonom.
Dakle, ko god je kilavio ispred mene, taj je i pričao telefonom (to vidim kad ga obiđem)

Dok je moglo da se priča za vreme vožnje, mobilnim, ja nikad nisam usporavao dok to činim. Sad kad je kažnjivo, nikad ne pričam telefonom u vožnji.
Ne koristim ni bluetooth, ni handsfree, ništa... Jednostavno, ako zazvoni, ili se ne javim, ili zamolim da se čujemo par minuta kasnije, pa ako je hitno nešto, zaustavim sa strane i pričam.
Zar je to toliko teško?
[ HoT_Steppa @ 24.02.2013. 15:16 ] @
Mene nerviraju samo vozaci koji neadekvatno koriste sirenu. To je domen koji se jos ne kaznjava, a treba.
[ codeNO @ 24.02.2013. 21:34 ] @
Sta raditi nekome ko pravi polukruzno kod sajma na semaforu gde se Ruska "uliva" u Vojvode Misica...bilo koji pravac??

Sta raditi nekome ako pravi polukruzno pre Brankovog mosta iz pravca NBGD??

Izaci i pobiti se jer imas vremena posto iz suprotne trake nece niko ni da pomisli da ga pusti? Cekati da dodje pajkan kojih nema nikad kad ti treba?...ili najopustenije leci na sirenu i pustiti taj ventil frustracije i smanjiti nervozu???

I ja imam svojih ispada ali zaista pokusavam da se drzim nekih pravila.

Vozim se sa kumom i neko napravio prekrsaj ili sta vec i ja mu svrnem i kum kaze sta se nerviras samo bezveze sviras. Nije mi bila namera niti da se nerviram niti da legnem na sirenu da nema kraja, nego da mojim sviranjem opomenem nekog da ne radi nesto kako treba i da je njegovo ponasanje neko primetio i uticao na tok saobracaja. Pitanje, da li mislim da je ovo pogresno razmisljanje smoje strane tj da li ce ostati utisak onom sto je pravio prekrsaj da sledeci put kaze, cek necu stati na sred ulice opet ce neko da mi svira??? Kod teskih budala i taksista to ne vredi narocito kada kibicaju zrtvu ili istovaraju, ali mozda nekom nekad...???

Valjda sirena tome i sluzi, da kratkim sviranjem nekog opomenes. (Naravno, delovi gde su bolnice i porodilista se izuzimaju)

[ goat @ 25.02.2013. 23:32 ] @
Citat:
Commandant Carlos:
@goat

koja je razlika izmedju tebe i tih kabadahija na koje si naletao?

[Ovu poruku je menjao Commandant Carlos dana 24.02.2013. u 08:09 GMT+1]

.. pa ja pratim situaciju 360stepeni u krug za razliku od nekih koji gledaju kao at(ovi)... npr. na autoputu skoro pola vrema provedem letimično gledajući retrovizor jer ne vozim ni brzo ni sporo...

ja se sklonim nekome ko iza mene žuri (okači mi se na branik), a ne zategnem "ulare" i kažem ko ga šiša...
ja ne stanem na kolovoz i izbacim sva 4 žmigavca kao mnogi koji tako svoj problem "reše " - izbace sva 4-ri i glava im mirna, a što drugi ne mogu da prođu, ko njih pa računa
ja se ne "razvlačim" na semaforu kada se pali zeleno svetlo
ja se "ne guram" branikom ako nemam preku potrebu (desi se jednom u 6 meseci).. neko to radi svaki dan
ja ne mogu da čekam beskonačno na raskrsnici da ispoštujem pravo prvenstva prolaza jer bi na nekim raskrsnicama dočekao penziju..
ja ne vršim prepade na parking mestima po sitemu ko pre devojci njegova je..
............
ma ja sam ti sav fin, a tek uviđajan
[ vaske2 @ 26.02.2013. 09:09 ] @
Evo šta je u Rusiji odlučio raditi jedan vozač autobusa kome su dojadili bahati vozači...

http://www.youtube.com/watch?f...yer_embedded&v=Z8W6RHhVfQU

Do sada je imao više od stotinu saobraćajnih udesa, a dojadilo mu je, kaže, da mu ljudi u automobilima oduzimaju prednost na putu, pa da onda on bude žrtva prevara povezanih s osiguranjem. Odlučio je jednostavno kažnjavati takve vozače i to na način da se zabije u njihov automobil.

Na internetu je dobio nadimak "Punišer", a veliki deo javnosti odobrava njegove metode.
- "Bahati vozači mi odjednom prepreče put i naglo zakoče Jedini način da izbegnem vozilo isped sebe i sudar jeste da pređem u suprotnu traku ili da skliznem u kanal. Zato sam počeo snimati vožnju", kazao je Volkov.
[ jnk @ 26.02.2013. 09:35 ] @
Kod nas bi već posle drugog puta išao na psiho preglede. Autobusdžija da hoće bi mogao bukvalno svaki dan da učestvuje u bar 20 udesa i da on bude u pravu tako da te metode ne gledaju baš sa odobravanjem kod nas.
[ Nocni @ 26.02.2013. 09:40 ] @
Kad smo vec kod psiho pregleda... pogledajte kako ljubav prema automobilu moze da bude jaka... svojim ledjima brani auto od grada

Ovaj da nadje auto ujutro ogreban na parkingu dobio bi nervni slom...
[ tdusko @ 26.02.2013. 10:55 ] @
^Hehehehe, ovaj je apsolutni pobednik
[ espresso @ 26.02.2013. 12:24 ] @
I naravno, taksisti... Ovo je inače njihova stalna ruta, tu prelaze pešački u Gandijevoj. A ako slučajno čekaš na njegovom prelazu, moraš da se pomeriš jer on tu ima prednost. I da ironija bude veća, prelazi pešački na crveno.

[ 3way @ 26.02.2013. 12:51 ] @
Citat:
espresso:  A ako slučajno čekaš na njegovom prelazu, moraš da se pomeriš jer on tu ima prednost.

Ne moras :) Pa sad, ili ce da te saceka da prodjes, ili ce da izadje da te bije, ili ce da te pogazi...
[ SlobaBgd @ 26.02.2013. 13:11 ] @
Ima takve stoke koja i kad očigledno nije u pravu, nasrće na one koji im skrenu pažnju!
Kod mene u Palmotićevoj (gornji deo, jednosmerna ulica) često uveče neke budale voze u kontra smeru da bi se uključili preko Kosovske u Takovsku, da ne idu do Džordža Vašingtona pa u krug. I kad im vozač iz suprotnog (dozvoljenog) pravca signalizira da se sklone, ili kad pešak na prelazu kod PTT-a (koji ne gleda niz Palmotićevu kad prelazi ulicu nego gleda Kosovsku koja je takođe jednosmerna, u pravcu ka Takovskoj), izlaze da se obračunaju ili nasrću kolima na pešaka.
I posle nemoj da se vataš za bezbolku...
[ Lavlja_Jazbina @ 26.02.2013. 16:18 ] @
Ja se kod tebe hvatam za glavu kada treba da idem u vip haus.Ti 3 a Kosovska 1 zona.I tu je logika kao i jednosmerna.
Prekrsaj jest,ali upali 4migavca polako,i niko ne kidise ninakoga.Opustencija uz naziv pesme.
Why can't we live together..http://www.youtube.com/watch?v=GvIGYvxRrNw
[ anon70939 @ 26.02.2013. 20:28 ] @
Ovaj vozac autobusa me odusevio :)

Oduvek sam mastao o tome da kupim neki auto sa ojacanim prednjim branikom i da se slupavam aute parkirane na sred ulice... Pogotovo u najprometnijoj i najuzoj ulici kod nas u KGu na putu ka KV iz centra. Tu je desna traka non stop zauzeta...
[ Commandant Carlos @ 26.02.2013. 21:05 ] @
Jesi li razmisljao da zakupis onu sobu besa na jedno sat dva, gde platis i sve mozes izlomiti, derati se do mile volje. :D
[ Nebojsa Milanovic @ 04.03.2013. 23:58 ] @
Ponekad je zaista teško suzdržati se, ali ovaj snimak mislim da predstavlja dobru ilustraciju dokle može da dovede inat za volanom....

Sreća što se sve dobro završilo....

Citat:
Ne izazivajte Ukrajinke za volanom

Vozači se sa pravom iznerviraju kada ih drugi automobil "iseče" i dovede u opasnost. U većini slučajeva konflikt se završi energičnim pritiskom na sirenu, ponekom psovkom ili nepristojnom gestikulacijom, i svako ode svojim putem.

Međutim, vozač bele Škode Octavije nije znao sa kim se "kači", kada se bezobrazno ubacio ispred automobila iz kog je načinjen ovaj video snimak. Njegova početna reakcija toliko je isprovocirala ženu za upravljačem, da se upustila u besomučnu poteru ulicama Kijeva, kako bi isterala svoju pravdu.

Gotovo da je nemoguće izbrojati sve prekršaje koje su vozači dva automobila napravili tokom petominutne jurnjave.

Nakon odgledanog snimka, normalnoj osobi verovatno ništa neće biti jasno, osim da su i vozač Škode i žena koja upravlja automobilom u kome je kamera verovatno u međuvremenu zaboravili gde su se uopšte uputili. Ili, kako je sve započelo.
[ anon70939 @ 05.03.2013. 05:33 ] @
Ova situacija sa ovim "uletanjem" u prvih par sekundi mene recimo nikad ne bi moglo da isprovocira... iako sam zivac... Videlo se jasno da ce to da uradi... pritisnem malo kocnicu i pustim ga da prodje... desava mi se ta situacija svakodnevno, tako da ne znam sto se ova zena bas toliko iznervirala :)

Ne mogu da nadjem snimak na YT gde je neki lik izasao da maltretira nekog cikicu. Cikica izvadio prangiju i mnogo je smesno izgledala scena kako se lik vraca u svoj auto i mirno produzava dalje :)
[ anon115774 @ 05.03.2013. 18:38 ] @
Jel primetio neko kvalitet puta odnosno kolicinu rupa na ovom snimku? :)
[ Zarko Silic @ 05.03.2013. 18:41 ] @
Citat:
CoyoteKG:

Ne mogu da nadjem snimak na YT gde je neki lik izasao da maltretira nekog cikicu. Cikica izvadio prangiju i mnogo je smesno izgledala scena kako se lik vraca u svoj auto i mirno produzava dalje

Vraca se u svoj auto,
ali bez jakne.

Carina mora da se plati.
[ anon70939 @ 05.03.2013. 20:40 ] @
beše i palicu neku ostavio na ulici :)
a dekica izgleda kao neko od koga nikad ne bih očekivao da nosi sa sobom pištolj :)
[ bakara @ 05.03.2013. 21:17 ] @
Citat:
CoyoteKG: Ova situacija sa ovim "uletanjem" u prvih par sekundi mene recimo nikad ne bi moglo da isprovocira... iako sam zivac... Videlo se jasno da ce to da uradi... pritisnem malo kocnicu i pustim ga da prodje...

Vidis recimo, ja ne pustam...ja bih mu odmah dao do znanja da ne moze i ako nastavi odmah bi ga udario lagano u vozaceva vrata.
Ja sam se naostrio kada sam samo pogledao ovaj klip...

[ codeNO @ 05.03.2013. 21:26 ] @
Nije ovaj snimak nista.....samo dovodi sebe i ostale u opasnost bez neke poente

Pogledajte ovo od 10:14...e to je pravi GTA sa macho stilom

edit: ispravljen link

[Ovu poruku je menjao Nebojsa Milanovic dana 05.03.2013. u 23:01 GMT+1]
[ vilil1 @ 05.03.2013. 21:57 ] @
Citat:
bakara: Vidis recimo, ja ne pustam...ja bih mu odmah dao do znanja da ne moze i ako nastavi odmah bi ga udario lagano u vozaceva vrata.
Ja sam se naostrio kada sam samo pogledao ovaj klip... :D

A zasto bi ga udario? Ozbiljno pitam.

Koliko vidim, izmedju Leksusa i ove zene je bilo sasvim dovoljno mesta. Vozac Skode je dao migavac i ubacio se. Nista on njoj nije zasmetao, a kamoli da je isekao. Nego je odmah legla na gas kada je videla da se ovaj ubacuje. Nije htela to da mu dozvoli. Skoda je tom prilikom presla preko pune linije, ali njoj nista nije zasmetala.

Mene stvarno interesuje zasto mu ti ne bi dozvolio, jer nikako ne mogu da shvatim, sta se to desava sa nasim vozacima, pa niposto ne zele da dopuste nekome da se prestroji, valjda da ne bi dosao ispred njih, sta li...Cak, kao i ova zenska, naglo ubrzavaju da to ne bi dozvolili.
[ bakara @ 05.03.2013. 22:53 ] @
Citat:
vilil1:
Mene stvarno interesuje zasto mu ti ne bi dozvolio, jer nikako ne mogu da shvatim, sta se to desava sa nasim vozacima, pa niposto ne zele da dopuste nekome da se prestroji, valjda da ne bi dosao ispred njih, sta li...Cak, kao i ova zenska, naglo ubrzavaju da to ne bi dozvolili.

Zasto bih mu dozvolio, neka se na vreme prestroji kao i ostali...
U ostalom ako mu vec nije dozvolila da udje trebao je da se povuce...ako nece da se povuce, e onda ga udarim.

Sve se to odigra u sekundi, greska ove zene je jedino sto je oklevala a ovaj je to osetio, i vesto joj je pobegao.
[ vilil1 @ 05.03.2013. 23:25 ] @
Citat:
bakara: Zasto bih mu dozvolio, neka se na vreme prestroji kao i ostali...

A sta se desi ako neko, kojim slucajem, zaboravi da se na vreme prestroji? Ili ako nije iz tog mesta, pa se teze snalazi? Treba li da vrti krugove po gradu zato sto ga ti blokiras da se ne prestroji ispred tebe?

Moram da kazem da je Beograd nekakav centar takvog nacina voznje. Nigde nisam doziveo toliko losih stvari u saobracaju kao u Beogradu. I stalno se pitam sta se to desilo. Ranije, pre ovih ratova, nije tako bilo. Doduse bilo je i manje vozila, ali to ipak ne opravdava toliku kolicinu netolerancije kao sto je danas.

Citat:
bakara:

Sve se to odigra u sekundi, greska ove zene je jedino sto je oklevala a ovaj je to osetio, i vesto joj je pobegao.

Ja mislim da je policija napravila ogromnu gresku sto je njoj dala dozvolu. Pa vidis kako je ipak dosla ispred Skode na semaforu, i onda, posle skretanja, pokusala da blokira Skodu kada je obilazio preko duple pune. A kada je ipak obisao, pocela je da ga juri po gradu.

Garant je ta "zena" neki tezak fukos, sto bi se reklo kod nas - "devojka kontraverznog biznismena", pa po svaku cenu hoce da pokaze liku u Skodi ko je ona i sta sve moze. Totalna budala! ;)

[ Bojan Basic @ 05.03.2013. 23:49 ] @
@vili1:

Evo ti situacije, verovatno bakara misli na takvu. Imaš traku za skretanje levo i traku za produžavanje pravo. Često je u takvim situacijama u traci za skretanje levo gužva, dok je traka za produžavanje pravo prazna. I sada, nađe se tu pametnjaković koji hoće da skrene levo, ali smatra sebe previše bitnim da, kao i svi ostali koji žele levo, lepo stane u red iza poslednjeg automobila u toj traci; jok, nego se baja lepo zaleti u ovoj traci za pravo, koja je prazna, pa reši da se nekoliko metara pred raskrsnicu ubaci u traku za levo. Tebi to nije vrhunski bezobrazluk? Pa samo pomisli šta bi bilo ako bi svi počeli tako da se ponašaju. Da neko tako pokušava da se ubaci ispred tebe, ti bi ga stvarno uljudno propustio i prijateljski mu se nasmešio dok on upravo pravi budalu od tebe lično i svih onih što stoje u redu iza tebe?
Citat:
vilil1:
A sta se desi ako neko, kojim slucajem, zaboravi da se na vreme prestroji? Ili ako nije iz tog mesta, pa se teze snalazi?

Siguran sam da je u priličnoj većini goreopisanih slučajeva u pitanju baš težak bezobrazluk, a ne neka od ovih tvojih varijanti. A ako ipak neko stvarno zaboravi da se na vreme prestroji ili se loše snalazi pošto je u drugom mestu, onda neka lepo produži pravo kad se već zatekao u toj traci pa neka u sledećoj ulici ispravi svoju grešku — to je daleko uljudnije nego da zadržava petnaest (ili koliko već) automobila koji pristojno čekaju svoj red.

Druga je, naravno, situacija kada se neko recimo uključuje iz sporedne ulice, ili kada se isparkirava ili nešto treće. Tada mi nije nikakav problem da tog nekog propustim, ali što se bezobrazluka ove vrste gore tiče, zaista ne vidim nijedan razlog da se oni dopuštaju.
[ anon70939 @ 06.03.2013. 05:33 ] @
Citat:
bakara:
Citat:
CoyoteKG: Ova situacija sa ovim "uletanjem" u prvih par sekundi mene recimo nikad ne bi moglo da isprovocira... iako sam zivac... Videlo se jasno da ce to da uradi... pritisnem malo kocnicu i pustim ga da prodje...

Vidis recimo, ja ne pustam...ja bih mu odmah dao do znanja da ne moze i ako nastavi odmah bi ga udario lagano u vozaceva vrata.
Ja sam se naostrio kada sam samo pogledao ovaj klip... :D

hahaha, i onda u prethodnim postovima mene nazivaju nenormalnim, zivcanim i da treba da pijem lekove :)...

Citat:
Bojan Basic:
to je daleko uljudnije nego da zadržava petnaest (ili koliko već) automobila koji pristojno čekaju svoj red.

U ovoj situaciji nije bilo "zadrzavanja" od strane ovog sto se ubacio. On se ubacio bez da ometa bilo koga osim sujetnu zenu za volanom.
Ona je ta koja je zadrzavala sve iza sebe jer joj reakcija da treba da krene kasno stigla do mozga... Da je krenula kako treba, ovaj lik sigurno ne bi uspeo da se ubaci izmedju jer ne bi bilo mesta...
Zamisli kad bi u toj tvojoj zamisljenoj situaciji u traci "za levo" svakom trebalo ovoliko vremena da krene i da prodje kroz semafor? Pa onda bi tek svaki 3-4 cekao sledece otvaranje semafora.

[ anon115774 @ 06.03.2013. 08:40 ] @
Citat:
CoyoteKG: U ovoj situaciji nije bilo "zadrzavanja" od strane ovog sto se ubacio.

Da ali se postavlja pitanje zbog cega su svi oni budale koji stoje u redu a on pametan...

Inace, za te varijante "ja sam pametan a svi ostali su budale" bih iskljucivo tvoje metode primenjivao.
[ anon70939 @ 06.03.2013. 08:47 ] @
pa ja u beogradu dozivljavam te situacije uvek. Smatrao sam da je to normalno
[ Zarko Silic @ 06.03.2013. 09:07 ] @
Propustanje vozila koja se ukljucuju sa srtane je stvar vozacke etike. Ocigledno da ovoj Ukrajinki nesto nedostaje. Da sad ne nagadjamo sta.

Nesto drugo ovde bode oci:

Kada sve ovo moze da se vidi, uglavnom u Rusiji ili Ukrajini; nebitno, kome normalnom ce pasti na pamet da tamo ode? Na primer kao turista.

Prosto nam dodje da se tesimo kada ovako nesto vidimo: Alo bre, pa Srbija je civilizacija.
[ anon70939 @ 06.03.2013. 09:42 ] @
Pa i da se salis... nikad nisam bio u tim zemljama, ali gledajuci njihove klipove stvarno sam stekao utisak da smo za njih ultramegigafantasticna civilizacija...
[ jnk @ 06.03.2013. 09:58 ] @
To su takozvani rustardi.
[ bakara @ 06.03.2013. 10:35 ] @
Citat:
Bojan Basic: @vili1:

Evo ti situacije, verovatno bakara misli na takvu. Imaš traku za skretanje levo i traku za produžavanje pravo. Često je u takvim situacijama u traci za skretanje levo gužva, dok je traka za produžavanje pravo prazna. I sada, nađe se tu pametnjaković koji hoće da skrene levo, ali smatra sebe previše bitnim da, kao i svi ostali koji žele levo, lepo stane u red iza poslednjeg automobila u toj traci; jok, nego se baja lepo zaleti u ovoj traci za pravo, koja je prazna, pa reši da se nekoliko metara pred raskrsnicu ubaci u traku za levo. Tebi to nije vrhunski bezobrazluk? Pa samo pomisli šta bi bilo ako bi svi počeli tako da se ponašaju. Da neko tako pokušava da se ubaci ispred tebe, ti bi ga stvarno uljudno propustio i prijateljski mu se nasmešio dok on upravo pravi budalu od tebe lično i svih onih što stoje u redu iza tebe?

Siguran sam da je u priličnoj većini goreopisanih slučajeva u pitanju baš težak bezobrazluk, a ne neka od ovih tvojih varijanti. A ako ipak neko stvarno zaboravi da se na vreme prestroji ili se loše snalazi pošto je u drugom mestu, onda neka lepo produži pravo kad se već zatekao u toj traci pa neka u sledećoj ulici ispravi svoju grešku — to je daleko uljudnije nego da zadržava petnaest (ili koliko već) automobila koji pristojno čekaju svoj red.

Druga je, naravno, situacija kada se neko recimo uključuje iz sporedne ulice, ili kada se isparkirava ili nešto treće. Tada mi nije nikakav problem da tog nekog propustim, ali što se bezobrazluka ove vrste gore tiče, zaista ne vidim nijedan razlog da se oni dopuštaju.

Lepo je to Bojan objasnio... u ostalom kada neko kratko svirne i mahne rukom tog ce svako da pusti bez problema...pa ne zuri se samo njemu.

Citat:
Zarko Silic: Propustanje vozila koja se ukljucuju sa srtane je stvar vozacke etike. Ocigledno da ovoj Ukrajinki nesto nedostaje. Da sad ne nagadjamo sta. :D

Upravo to, i svako vec ima svoju tehniku resavanja ovakve situacije...

Ukrajinki fali vestina voznje, bezobrazluka joj ne nedostaje.
Smesno je sto je nekoliko puta stigla skodu i nije znala sta bi sa njim, a on svaki put ponovo iskoristi situaciju da pobegne.

Inace ne verujem da je ovo tamo nesto mnogo razlicito nego bilo gde drugde, a rusi kace ove snimke zato sto svi imaju DVR u kolima i normalno da ne kace situacije kada se nista ne dogadja.

[ pri3rak @ 06.03.2013. 11:14 ] @
Citat:
bakara

Pazi bezobrazluka ne nedostaje vozacu skode, sam je klasican primer divljaka, dok njoj nedostaje pameti moze se ca reci zdravlja ...
[ anon70939 @ 06.03.2013. 11:18 ] @
Citat:
bakara:Upravo to, i svako vec ima svoju tehniku resavanja ovakve situacije...

Smesno je sto je nekoliko puta stigla skodu i nije znala sta bi sa njim, a on svaki put ponovo iskoristi situaciju da pobegne.

I onda naleti na nekog nenormalnog koji ne zeli da "iskoristi njenu nevestinu u voznji" stane i pita je sta hoce. I?
Ja bih prvi stao da me neko juri po gradu non stop. I izasao da vidim sta nije u redu. Naravno ne bih je tukao, ali verujem da bi se malo smirila, nastavila normalno da vozi i ne rizikuje tudju bezbednost :)

Idiotkinja nije nista bolja od prethodno vise puta ponutog "celavog glavonje"
[ pri3rak @ 06.03.2013. 11:25 ] @
Ko zna mozda je zena nindza Iskustveno zene u ovakve kombinacije ne ulecu, njihov maksimum je negodovanje kroz dobacivanje, pokazivanje srednjaka etc. Ukoliko se nakon toga akcija krene da usloznjava redom se povlace bas zato sto nisu u stanju da izadju na kraj sa mogucim scenarijima tog usloznjavanja. Izuzetaka ima, i ukoliko se ne momentalno ne povuce, to znaci ili da je prsla komplet, ili da ce onaj sa druge strane da popije sto nameravao nije ....
[ vilil1 @ 06.03.2013. 12:06 ] @
Citat:
Bojan Basic: Evo ti situacije, verovatno bakara misli na takvu. Imaš traku za skretanje levo i traku za produžavanje pravo. Često je u takvim situacijama u traci za skretanje levo gužva, dok je traka za produžavanje pravo prazna. I sada, nađe se tu pametnjaković koji hoće da skrene levo, ali smatra sebe previše bitnim da, kao i svi ostali koji žele levo, lepo stane u red iza poslednjeg automobila u toj traci; jok, nego se baja lepo zaleti u ovoj traci za pravo, koja je prazna, pa reši da se nekoliko metara pred raskrsnicu ubaci u traku za levo. Tebi to nije vrhunski bezobrazluk? Pa samo pomisli šta bi bilo ako bi svi počeli tako da se ponašaju.

Pa sta ako se ubaci? Sta je strasno u tome? Sto si "izgubio 4-5. metara? Ako ima slobodnog mesta da se ubaci, kao ova Skoda, zasto ga ometati u tome i dodavati gas? Iz pakosti?

Citat:
Bojan Basic: Da neko tako pokušava da se ubaci ispred tebe, ti bi ga stvarno uljudno propustio i prijateljski mu se nasmešio dok on upravo pravi budalu od tebe lično i svih onih što stoje u redu iza tebe?

Takvih sitacija imam skoro svakodnevno i nikada se ne osecam kao "budala".

To je i problem. Mislim. Zato sto shvatamo voznju kao neko takmicenje, kao neko inacenje, dokazivanje...

Uostalom, ako govorimo o tim "pametnjakovicima"...ko zna zasto se nekome zuri. Ako ti se bas zuri, pa ubaci se ispred mene, zasto bi to bio problem? Samo me obavesti migavcem, i teraj. Nista strasno.

[ drajver2 @ 06.03.2013. 12:08 ] @
Jel ti to iz iskustva???

Da nisi popio od neke ono što nameravao nisi?

Ne bi me čudilo mada kod nas se teško nešto tako može desiti.U Rusiji je to već moglo bi se reći normalna pojava ,jer tamo žene vode glavnu reč i plaćaju račun u kafani...
[ pri3rak @ 06.03.2013. 12:16 ] @
Citat:
drajver2:
Da nisi popio od neke ono što nameravao nisi?

Iskustva da, ali ne mog. Ja ne osecam potrebu da stajem, izlazim iz kola raspravljam se, dizem ruke&noge na diskutanta etc ...
[ anon115774 @ 06.03.2013. 12:19 ] @
Citat:
vilil1:Takvih sitacija imam skoro svakodnevno i nikada se ne osecam kao "budala".

Ocigledno nemas dovoljno takvih situacija.

Ja se svakodnevno osecam kao budala kad stojim u koloni da bih iz petog-sestog puta prosao semafor a kolonu u kojoj stojim obilaze svi i idu skroz do semafora (trakom za levo koja je prazna) i onda se tamo ubacuju. I ja onda pomislim: "Kada se ovi majmuni ne bi ubacivali ispred mene onda ne bih morao da cekam semafor da izvrti pet-sest krugova nego dva-tri i mnogo bih brze prosao. A oni prodju iz cuga jer im se svima zuri. Ne bi bio problem da prodje samo onaj kome se zuri ali takvih je 1%. Ovde se radi o onih 99% koji su u fazonu "moze mi se" ili "ja sam pametan a svi ostali su budale".
[ Bojan Basic @ 06.03.2013. 12:24 ] @
@vili1:

Ajde uporedi situaciju koju posmatramo s čekanjem u bilo kakvom redu: red u prodavnici, red ispred nekog šaltera, red kod lekara, red za kupovinu ulaznice na neki koncert... Da li ti je i u svim ovim slučajevima svejedno hoće li neko bezobrazno proći pored čitavog reda i utrpati se na sam početak, recimo neposredno ispred tebe?
[ vilil1 @ 06.03.2013. 12:40 ] @
To ubacivanje preko reda obicno rade penzioneri. Onako, malo po malo, mic po mic. :D Obicno ih pitam - Gde cete to? Zurite? Place vam beba kuci? Onda oni pocnu tuc - muc, khm, ahm...i naravno da ih pustim. Doduse jos malo iskomentarisem na njihov racun. Ali onako...saljivo. Bez da ih vredjam.

@Informer

Govorimo o situacijama kada izmedju tebe i onog ispred ima dovoljno mesta da se neko ubaci. Kao u primeru Skode. E sad, ako je takva situacija, koji je razlog da ti onemogucavas nekoga da se tu ubaci?
[ pri3rak @ 06.03.2013. 12:44 ] @
A kad to uradi neko mlad, zdrav, pravi i pun sebe? Sta onda dobacis?
[ anon70939 @ 06.03.2013. 12:59 ] @
Kao sto rekoh, ovde je bilo i vise nego dovoljno mesta za ubacivanje i ni malo nije usporio Ukrainku...
Ona je jako sporo kretala i svi su trebali njoj da trube...
[ anon115774 @ 06.03.2013. 13:01 ] @
@vili1

Razlog je taj sto je kolona iza i nije lepo ubacivati se preko reda.

Situacija u zapadnoj evropi (bilo sta zapadnije od Madjarske):

Autoput, kolona, neki zastoj. U desnoj traci 99% pretovareni sleperi a u levoj traci iskljucivo putnicka vozila. Kako kolona pocinje da se krece tako u levoj traci gde su automobili svi krecu manje vise jedan za drugim branik u branik jer su to laka vozila ali u desnoj traci teski kamioni ne mogu a ni ne smeju tako da krecu nego kad krecu obicno iza onog ko je krenuo ostane 20-30m praznog prostora jer onaj iza hvata zalet + drzi odstojanje.

U takvim situacijama desice se da se neko putnicko vozilo ubaci desno izmedju dva kamiona ali vrlo retko i u 99% slucajeva ce se desiti da ima nase registarske oznake (ili RO, BG i slicno) i u 100% slucajeva ce se desiti da ce kamiondzija iza da mu trubi i da se buni bez obzira sto je bilo dovoljno prostora da se ubaci jos 10 automobila. Zapitaj se zasto... :)
[ 3way @ 06.03.2013. 13:11 ] @
Citat:
Informer:
Ocigledno nemas dovoljno takvih situacija.

I sta sad?
Ako ne das gas, pa se po mogucnost zakucas u njega, onda - nemas takvih situacija?

Citat:
Informer:
A oni prodju iz cuga jer im se svima zuri. Ne bi bio problem da prodje samo onaj kome se zuri ali takvih je 1%. Ovde se radi o onih 99% koji su u fazonu "moze mi se" ili "ja sam pametan a svi ostali su budale".

Sto se mene tice nek prodju. Ja ZNAM da je on budala, a moji zivci kostaju mnogo da bih se nervirao zbog gluposti.
[ anon115774 @ 06.03.2013. 14:07 ] @
Ti ZNAS da je on budala ali on je stigao pre tebe...

Jesi siguran da znas ko je tu budala?
[ 3way @ 06.03.2013. 14:10 ] @
Stigao pre mene? Pa to je nedopustivo...Evo sad cu da uzmem konopac da se obesim...
[ jnk @ 06.03.2013. 14:23 ] @
Isterivanje pravde može skupo da košta i zato je uglavnom bolje popustiti.
[ Commandant Carlos @ 06.03.2013. 14:30 ] @
ovo je klasicno istresanje frustracije, koji su tu komplaksi u pitanju ne zelim ni da zamislim. A kao sto neko rece bilo je mesta za dva vozila ispred a ne za njega samog. I najveci problem na semoforima pa i u gradu kad je zastoj je taj sto svi ne krecu u isto vreme nego cekaju da se napravi luft od par metara pa tek onda pustaju kvacilo.I onda ti se neko ubaci ispred tebe i posle ti je djavo kriv, a sve je to upakovano u neku ozlojedjenost, pakost, zavist. Imam osecaj da vi sto ne pustate nekog da se ubaci trpite dosta maltretiranja na poslu i u kuci, kao da nemate pisu ili da vam nije ispravana. U stvari da sam ja na vasem mestu ja bi proverio hormone jer takvo pickasto ponasanje je posledica manjka testosterona i previse estrogena(ozbiljan sam za ovu tvrdnju da neko ne pomisli da podjebavam).
[ Tyler Durden @ 06.03.2013. 14:51 ] @
A da ti provjeriš svoje vaspitanje?
[ Commandant Carlos @ 06.03.2013. 15:02 ] @
@Tyler Durden

U cemu je problem, to sam napisao u zelji da pomognem ljudima, jel je tebe nesto moja konstatacija pogodila? Neko ko zna o cemu pricam (edokrinolog ili urolog) moze samo potvrditi ono sto sam naveo. Prvo se informisi pa onda mozes suditi o mom vaspitanju.
[ vilil1 @ 06.03.2013. 15:13 ] @
Citat:
Informer
U takvim situacijama desice se da se neko putnicko vozilo ubaci desno izmedju dva kamiona ali vrlo retko i u 99% slucajeva ce se desiti da ima nase registarske oznake (ili RO, BG i slicno) i u 100% slucajeva ce se desiti da ce kamiondzija iza da mu trubi i da se buni bez obzira sto je bilo dovoljno prostora da se ubaci jos 10 automobila. Zapitaj se zasto... :)

Evo, ja se stvarno pitam zasto? To je auto put i ta desna traka nije rezervisana za kamione, da bi njima smetalo ako se neko ubaci izmedju njih. Ustvari, ja mislim da su ti kamiondzije sto sviraju, negde sa nasih prostora. ;)

Citat:
Informer: Ti ZNAS da je on budala ali on je stigao pre tebe...

Stigao pre tebe, gde? Kakva je trka u pitanju? Ti ides svojim poslom, a neko ko je iskoristio prazan prostor izmedju tebe i vozila ispred, ide svojim poslom, i sada tebi smeta sto ce on stici pre tebe...gde?

Ovo je upravo ono o cemu sam ranije pisao -

"To je i problem. Mislim. Zato sto shvatamo voznju kao neko takmicenje, kao neko inacenje, dokazivanje..."

[ bakara @ 06.03.2013. 16:49 ] @
Citat:
vilil1: Stigao pre tebe, gde? Kakva je trka u pitanju? Ti ides svojim poslom, a neko ko je iskoristio prazan prostor izmedju tebe i vozila ispred, ide svojim poslom, i sada tebi smeta sto ce on stici pre tebe...gde?

Ovo je upravo ono o cemu sam ranije pisao -

"To je i problem. Mislim. Zato sto shvatamo voznju kao neko takmicenje, kao neko inacenje, dokazivanje..."

Da, upravo se o tome i radi...ti lepo ides svojim poslom a budala kojoj se zuri ko da ide na takmicenje se preko pune linije ubacuje u red bez pardona....

Da ga pustim?
Ti pusti, tvoja stvar...ja necu.
[ anon115774 @ 06.03.2013. 18:58 ] @
Citat:
vilil1:
Citat:
Informer

Evo, ja se stvarno pitam zasto? To je auto put i ta desna traka nije rezervisana za kamione, da bi njima smetalo ako se neko ubaci izmedju njih. Ustvari, ja mislim da su ti kamiondzije sto sviraju, negde sa nasih prostora. ;)

To je nesto sto se zove kultura. Nije taj kamiondzija kriv sto nema ubrzanje kao putnicki auto pa da mu se ti ubacujes izmedju. Takodje nije kriv sto ne moze da se zaustavi brzo kao putnicki auto pa mora da drzi odstojanje. Znaci, ne pravi on toliko rastojanje da bi se ti ubacio nego zato sto mora.

Isto kad se vozis nekim bulevarom sa tri-cetiri trake, tamo nikad neces videti pomahnitale koji svake dve sekunde setaju iz jedne u drugu traku ne bi li za koji delic sekunde stigli pre do semafora. Tamo kad neko udje u traku ide tom trakom sve dok ne mora da skrene negde. Nema onog kao kod nas gde cim susedna traka krene samo delic brze onda se odmah neki genijalac prebacuje u tu "brzu" traku pa se onda posle pet sekundi vraca u traku iz koje je dosao jer je ta traka brza za koji delic i tako do besvesti. Toga tamo nema i takodje se zove kultura, isto kao i sa ovim kamiondzijama gore.

Neko je ovde napravio poredjenje sa ostalim sferama zivota. Zamisli da stojis u redu u posti ili banci (ili bilo kojoj drugoj instituciji) i ispred tebe neki penzioner koji ne moze da se krece brzo kao ti. Hoces da ga obidjes i stanes ispred njega ako se stvori prazan prostor?

Ku-ltu-ra. To je nesto sto ljudi sa ovih prostora ne mogu da shvate jer su mnogo samozivi. Gledaju iskljucivo sebe i iskljucivo iz svog ugla.
[ anon70939 @ 06.03.2013. 19:08 ] @
Citat:
Informer
Ku-ltu-ra. To je nesto sto ljudi sa ovih prostora ne mogu da shvate jer su mnogo samozivi. Gledaju iskljucivo sebe i iskljucivo iz svog ugla.

Ne mozes ti da zahtevas kulturu od drugih, a da je prvi ti njima ne pokazes tako sto ces kulturno da iskuliras tog ko se ubacuje...
Svi hocemo da drugi budu kulturni prema nama, a mi ne moramo da budemo prema drugima...
[ vilil1 @ 06.03.2013. 19:18 ] @
@Informer

Postoji nesto sto se zove "Pravila saobracaja". I ti si duzan da propustis nekoga ko zeli da se ubaci ispred tebe ako ima mesta i ako je dao signal. Ni u kom slucaju ne smes da dodajes gas da bi ga sprecavao u toj radnji a mozda i izazvao neki udes.

A to sto pises o kulturi voznje...voleo bih da vidim vas koji tako vozite, da pokusate da sprecite nekoga da se ubaci. Bas na tom zapadu. Ili bi se tamo ponasali po pravilima!?
[ anon115774 @ 06.03.2013. 19:49 ] @
Citat:
vilil1: A to sto pises o kulturi voznje...voleo bih da vidim vas koji tako vozite, da pokusate da sprecite nekoga da se ubaci. Bas na tom zapadu. Ili bi se tamo ponasali po pravilima!?

Ocigledno nisi nikad vozio po "zapadnim" ulicama i putevima. Ja bih voleo da ti meni tamo nadjes nekog ko je u fazonu "ja cu da se ubacim preko reda jer mi zakon dozvoljava pa cu ja to da zloupotrebljavam do besvesti". Ne kazem da toga nema ali su to zanemarljivi primerci.
[ anon70939 @ 06.03.2013. 19:53 ] @
Ja sam vozio i ubacivao sam se i niko mi nije trubio... Kulturan narod za razliku od ovih nasih sto trube... Poucen njihovom kulturom i ja postadoh kulturan pa pustam ne trubim ljudima koji se ubacuju :)
[ pri3rak @ 06.03.2013. 20:42 ] @
U kojoj se to zemlji odigralo?
[ anon70939 @ 06.03.2013. 21:15 ] @
Švajcarskoj koja je puna portugalaca i albanaca, pa i Francuskoj koja je puna arapa i crnaca...

edit:
sad kad razmislim, dok sam ziveo tamo neko vreme, ne secam se da sam i jednom cuo sirenu na ulici...

neka me ispravi neko ko zivi jos uvek da li trube ljudi uopste
[ vilil1 @ 06.03.2013. 21:20 ] @
Citat:
Informer: Ocigledno nisi nikad vozio po "zapadnim" ulicama i putevima.

Ih sad...naravno da sam vozio. Cesto odem do Bijeljine, jbg. inostranstvo...zapad...
[ pri3rak @ 06.03.2013. 21:39 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Švajcarskoj koja je puna portugalaca i albanaca, pa i Francuskoj koja je puna arapa i crnaca...

edit:
sad kad razmislim, dok sam ziveo tamo neko vreme, ne secam se da sam i jednom cuo sirenu na ulici...

neka me ispravi neko ko zivi jos uvek da li trube ljudi uopste

Za njih ne znam, ali u Holandiji i ne smes da trubis bez preke potrebe ....
[ boyan3001 @ 06.03.2013. 22:06 ] @
Kod nas je problem masovna zloupotreba ubacivanja. Dobar broj vozaca ide tom logikom, da te zaebe na bezobrazluk. Da to nije tako masovna pojava, sigurno da se ljudi ne bi toliko trzali i zivcirali zbog toga.
Ja se u guzvama i kolonama uvek vozim tako da ne dam mesta ispred. No, ima i onih koji ce se gurati bukvalno na bezobrazluk, cim ugledaju najmanji moguci prostor da ti ture svoj prednji deo na putanju. Takve skotove stvarno treba cukati.
[ Commandant Carlos @ 07.03.2013. 06:39 ] @
ok cuknete nekog ko je dao zmigavac i pokusavao da se prestroji, kako na to gleda saobracajna policija. Mislim da si po zakonu duzan da propustis nekog ko je dao zmigavac , kao sto smo duzni da pustimo vozilo gsp-a da se ukljuci.
[ bakara @ 07.03.2013. 07:27 ] @
Kako ce da gleda policija kada se neko ubacuje bez prava prvenstva, ne moras ni da ga cuknes?

Ako taj ima pravo prvenstva nema tu pravo niko da se buni.
O tome se ovde radi...
[ pri3rak @ 07.03.2013. 07:53 ] @
Citat:
Commandant Carlos:
ok cuknete nekog ko je dao zmigavac i pokusavao da se prestroji, kako na to gleda saobracajna policija. Mislim da si po zakonu duzan da propustis nekog ko je dao zmigavac , kao sto smo duzni da pustimo vozilo gsp-a da se ukljuci.

Saobracajna policija ce gledati gde si ga cuknuo, pa ako se to desilo po levom ili desnom boku, a ne daj boze blize prednjem nego zadnjem kraju njegovog vozila, jao si ga cuknutom, pa davao on zmigavac ili ne.

Zapravo to sto si izneo, da onaj ko daje zmigavac ima nekakvu prednost po analogiji situacije sa autobusom je jedna od common zabluda medju nasom vozackom populacijom, otprilike podjendako zastupljena kao i ona da vozila u kruznom toklu obavezno i uvek imaju prednost. Cak ni tvrdnja sa autobusom nije skroz tacna.

Tacno jeste da ti pri prestrojavanju ni ne smes dati zmigavac ukoliko se prethodno pogledom u retrovizor i pogledom preko ramena nisi uverio da je to bezbedno, ako jesi tek onda dajes zmigavac i kreces u radnju. Ako je do sudara doslo, tesko ces objasniti da si ti dobro procenio situaciju, a ovaj pao sa neba, ili doleteo brisucim letom.

Sto se autobusa tice, u naseljenom mestu, ukoliko polazi sa stanice koja nije posebno napravljena van kolovoza, vozac autobusa nema prednost i duzan je da propusti sva vozila. Ukoliko polazi sa stanice koja se nalazi van kolovoza, e onda ima prednost i duzan si da ga propustis.

[Ovu poruku je menjao pri3rak dana 07.03.2013. u 09:49 GMT+1]
[ anon115774 @ 07.03.2013. 08:57 ] @
Errr.... drugari, ja bih samo da napomenem: situacija koju sam ja pominjao sa ubacivanjem skroz na pocetku semafora se desava nakon prestanka isprekidane i pocetka pune linije :)

A ima jos jedna stvar: Taj sto je isplanirao da obidje sve nas u koloni je to unapred isplanirao jer: jos kada je poceo da obilazi kolonu ukljucio je desni migavac i onda tako obidje celu kolonu do samog pocetka i tek tu krene da se ubacuje. Kako policija gleda na smisljeno obilazenje kolone od 30-40 vozila? :)

I jos jedna stvar: ukljucio je migavac (sto znaci da zna da hoce u desnu traku samo nece da ceka u koloni) i obilazi kolonu i onda kad dodje do pocetka tu stane i ceka da ga neko pusti (ili da se na kvarno ubaci). Za to vreme onaj ko hoce da ide levo ne moze od njega da prodje iako je u medjuvremenu otvoren semafor. Kako policija gleda na to sto zbog svog bahatog ponasanja ometas druge? :) Ne zaboravite: na mestu gde je on smislio da se ubaci je odavno pocela puna linija.
[ boyan3001 @ 07.03.2013. 11:34 ] @
@pri3rak
Tacno, to je taj rad. ;)
Ja sam zbog tog pravila, da ne sme migavac da se daje, dok traka nije cista i bezbedna, zamalo okinuo voznju kada sam polagao. Bio sam u situaciji da se ukljucim sa strane (stajao na uzbrdici pod rucnom) u saobracaj. Dao migavac dok je neko prolazio i cekao da prodje, da bi me pandur opomenuo posle sa minusom. Naravno, ovo u praksi ni u ludilu tako ne funkcionise i na to niko ziv ne obraca paznju, ali to su pravila.
[ vladd @ 07.03.2013. 12:10 ] @
KAda svi ovladamo tehnikom defanzivne voznje, problemi ce se u velikoj meri sami resiti.

Ja se uvek trudim da ispravim i greske vozaca u okolini. Ako se zapetljaju, lose procene, uvek ostavljam prostora i mogucnosti da poprave situaciju.

Poz
[ pri3rak @ 07.03.2013. 12:51 ] @
Citat:
boyan3001:
Naravno, ovo u praksi ni u ludilu tako ne funkcionise i na to niko ziv ne obraca paznju, ali to su pravila.

To je svakako tacno, no onda treba imati u svesti da ukoliko do incidenta dodje sudi se po pravilima, a ne po obicaju u praksi. Ja sam nemam nikakav problem sa time da platim za svoje greske.

[ anon115774 @ 07.03.2013. 13:44 ] @
Mislim da bi bilo bolje kada bi za svoje greske odgovarali pre nego sto do incidenta dodje. Kada ste culi da je neko platio kaznu zato sto nije koristio migavac?
[ pajapop @ 07.03.2013. 19:16 ] @
Citat:
vilil1:
@Informer

Postoji nesto sto se zove "Pravila saobracaja". I ti si duzan da propustis nekoga ko zeli da se ubaci ispred tebe ako ima mesta i ako je dao signal. Ni u kom slucaju ne smes da dodajes gas da bi ga sprecavao u toj radnji a mozda i izazvao neki udes.

Ima jedan spomenik...i na njemu epitaf : "Ovde lezim jer sam imao prednost"...
[ Dr.sima @ 07.03.2013. 20:52 ] @
Standardna prica svaki dan na potezu auto komanda - hram svetog save. Totalna katastrofa, dve trake se ulivaju u jednu, guzva, taksisti okrecu polukruzno (gde je STROGO zabranjeno), vozi se po sinama i zutoj travi, milina jedna.
Svi se vode politikom, ja sam besan a ti neces da slupas svoj auto pa ces me pustiti. I to tako funkcionise... godinama..i nikog od nadleznih ne interesuje...

A vrhunski bezobrazluk je kad stanem pesacima na pesackom, a magarac iza trubi i pun gas da me obidje, sva sreca pa nije pokupio te ljude koji su prelazili.

Cinjenica je da je 80% vozaca besno i jako bezobrazno. Jedini lek je udariti zestoko po novcaniku, ali se,na zalost, tako ne kupuju narodni mir i glasovi.
[ vilil1 @ 07.03.2013. 22:30 ] @
Citat:
pajapop: Ima jedan spomenik...i na njemu epitaf : "Ovde lezim jer sam imao prednost"...:(

Ne bi toga bilo da se svi malo vise ponasamo korektno kada smo za volanom.

Npr. ovo, sto je Dr.sima opisao, kada se dve trake ulivaju u jednu. Kod nas je nemoguce da to ide normalno, naizmenicno, vec ce oni koji idu pravo blokirati one koji treba da se ubace u tu jednu traku. I sad ti, kao obican vozac, treba da budes bezobrazan pa da iseces nekoga ili da mases rukama da bi te neko pustio!?

Verujem da je velika vecina forumasa dozivela takve situacije. Bilo da su pokusavali da se ubace, bilo da su blokirali nekoga. Obicno pocinje tako sto je neko hteo da se ubaci, nije mu poslo za rukom, nisu mu dozvoljavali...a onda sledeci put on izabere "pravu" putanju, pa iz nekakve osvete blokira druge.

Znaci kazne, i samo kazne.

[ hexter @ 08.03.2013. 13:26 ] @
Citat:
vilil1:
@Informer

A to sto pises o kulturi voznje...voleo bih da vidim vas koji tako vozite, da pokusate da sprecite nekoga da se ubaci. Bas na tom zapadu. Ili bi se tamo ponasali po pravilima!?

Po pravilima saobraćaja grešiš silno. Ako "ima mesta" znači da ne treba da "ga propustiš". Slobodan prostor, npr "rep" tj. kraj dugačke kolone, i niko ne "pušta", samo normalno prestrojavanje uz poštovanje sledećih pravila. A ako treba "propustiti" znači da NEMA slobodnog prostora. Vozilo koje menja traku, prvo mora pravovremeno da obavesti pokazivačem pravca ostale učesnike u saobraćaju pre nego što i započne promenu trake, pa da se vizuelno uveri da može bezbedno da promeni i tek onda da to učini. Ukoliko ne može to da uradi na bezbedan način ili nastavlja trakom u kojoj se nalazi ili, ukoliko se radi da postoji neka prepreka u traci kojom se kreće, ZAUSTAVLJA se ispred prepreke i čeka momenat za bezbedno prestrojavanje.
Tačnije radi se o PRAVOVREMENOM prestrojavanju a ne promeni trake pred samom linijom događaja (semafor, suženje puta, uspajanje dve trake). U tom slučaju ne bi nastajala ni "nervoza" od Autokomande preme Hramu i sl. Naravno da postoje izuzetne situacije (neko iznenada se zaustavi u traci ispred vozila) ali ovde se i ne raspravlja o tome. Mada i tada važe sliča pravila: ukoliko je potrebno zaustaviti vozilo do situacije kada bezbedno može da promeni traku.

Inače na tom "zapadu" su zakonski izuzetno oštri prema takvim ubacivanjima i to se smatra za nasilničku vožnju. A za takav prekršaj su kazne velike a obično i progresivne. Uvećavaju se sa svakim ponovljenim prekršajem. Zato ljudi imaju za takve retke slučajeve i više tolerancije. Taj ko to uradi ili je prviše bahat i nadrljaće uskoro ili mu se stvarno, stvarno sa dobrim razlogom žuri.

A to pisanje o "kulturi" vožnje u drugim državama je vrlo diskutabilno. Većina onih koji sa stranim tablicama "lete" i "poludivljaju" po našem auto putu i ulicama u svojim matičnim zemljama voze kao u auto školi. Zašto? Pa zato što su kazne izuzetno visoke i nemoguće je izbeći plaćanje.
[ anon70939 @ 26.03.2013. 18:56 ] @
Hm... nisu ni ovi japanci ni malo naivni što se tiče besa i saobraćaju... Još kad se zna kakve sve oni borilačke veštine poznaju!

[ rafiki @ 27.03.2013. 07:27 ] @
Da, samo sto ovo nisu japanci. U Japanu se vozi levom stranom.

Dobre su mu ove vozacke rukavice.

Pozdrav
[ anon70939 @ 27.03.2013. 07:53 ] @
sa tim rukavicama deluje jos opasnije. Kao Hitman!
Lik izasao i ceka. Da je izasao ovaj drugi iz kola ko zna sta bi bilo. Surikeni bi leteli
[ anon70939 @ 03.04.2013. 22:32 ] @
[ codeNO @ 03.04.2013. 22:47 ] @
Samo sam cekao da mu pukne zila kenj*ra

Ja bih mu se mozda samo jos i plezio kroz staklo pa ako jos vise pocrveni i razlupa staklo onda bi on verovatno celu stetu nadoknadio meni a ne ja njemu

Ali cim su dosli drugi o`ma postao jos jaci...joj humor
[ bakara @ 03.04.2013. 23:44 ] @
@CoyoteKG

Ma nije ti to nista, ovo je prava stvar

[ anon70939 @ 04.04.2013. 05:13 ] @
hehe, ja ne bih izdrzao da toliko bezim... pa ne znam koliko da sam uplasen. Mozda bih ga pustio da izadje iz auta i onda bih ga zgazio i presao par puta preko njega za svaki slucaj... Pogotovo da vozim ovakav kamionet kao on... pa ne bi mogli da me zaustave nikad :)

Svidja mi se i ovo tvoje :)

lepo svi imaju oruzje i niko ne sme da krene, niko nije povredjen :)

Ovako bi jedan sigurno bio povredjen...

[Ovu poruku je menjao CoyoteKG dana 04.04.2013. u 06:47 GMT+1]
[ anon70939 @ 04.04.2013. 08:58 ] @
Interesantno mi je sto ovo nije Dacia Logan nego Renault Logan :)