[ snajperista @ 20.02.2013. 21:52 ] @
Želim da napravim sto koji neće imati nogare, već će nosači u ovliku ćiriličnog slova G=G (mada sumnjam da ima nosača u obliku latiničnog slova g) držati radnu ploču dimenzija 80x80 cm.

Plaši me da je suviše velika poluga koja se stvara. Može li mi neko reći koji materijal kojih dimenzija treba da upotrebim da bi nosači izdržali malo veće opterećenje (50-80 kg)na kraju ovog stola, tj na ivici.
[ gilopile @ 20.02.2013. 22:01 ] @
Pa valjda bi najobicniji flah (L ili ti cirilicno G), malo deblji sa poprecnom polugom izdrzao taj teret.
[ Lavlja_Jazbina @ 20.02.2013. 22:09 ] @
Po meni znanom terminu za flah,tesko da ce vrsiti posao.Ja sam pre za neku kutiju 40x40.Moze i aluminijumska.
[ snajperista @ 20.02.2013. 22:13 ] @
Da, kao i obično nešto sam propustio. Hteo bih da to bude lebdeći sto, bez kosih nosača.
[ madcama @ 20.02.2013. 22:19 ] @
Probaj da pronađeš temu Moj radni sto ili tako nešto. Jedan od članova foruma je napravio čini mi se baš to što ti želiš i ako se dobro sećam dao je i informacije o tome šta je koristio od materijala.
[ Lavlja_Jazbina @ 20.02.2013. 22:35 ] @
Izvaris tu aluminijumsku kutiju u g,mada taj zidni deo posto je noseci uzmes da bude 50x40.
Probusis prvu rupu na zidnom delu kutije onoliku kolika je glava tipla a drugi deo kutie iza te rupe za debljinu usrafljujuceg dela.
[ snajperista @ 20.02.2013. 22:35 ] @
Nema tako neke teme...

[ Lavlja_Jazbina @ 20.02.2013. 22:45 ] @
Mozda ovo.
http://www.elitesecurity.org/t358927-Kako-da-uradim-radni-sto
A slika ima nosac slova T
[ snajperista @ 20.02.2013. 22:47 ] @
Sve znam kako ali me plaši da se to G ne polomi kada se sto napuni ićem pićem a pripiti stokilaš nalakti na kraj stola
[ gilopile @ 20.02.2013. 22:54 ] @
Bilo bi jos bolje da se taj G drzac napravi od jace gvozdene cevke. Trebalo bi da ima da se kupi ili se nadje ko to uspesno krivi i nema da brines. A na onoj tvojoj prethodnoj slici mi se niti malo ne svidja. Nekako mi je prejaka poluga i cini mi se da dete od 20kg sedne, puklo bi sve ili bi se iscupalo iz zida, koliko god bilo dobro utiplano...
[ snajperista @ 20.02.2013. 23:03 ] @
Samo sam je stavio za primer ( i to loš) mislim da bi pukla od čaše martinija sa maslinom. Nije problem da se postave 3 nosača.
[ Bojan Basic @ 21.02.2013. 00:19 ] @
Citat:
snajperista:
Nema tako neke teme...

Pretpostavljam da misli na ovu temu, i to verovatno na ovaj sto.
[ Java Beograd @ 21.02.2013. 06:24 ] @
Ne može se upoređivati sa stolom na čiju si sliku postavio link. Taj sto ima jake lance koji drže ploču, pod dovoljno dobrim uglom, i efekat poluge nije veliki. Naravno, lanci su predimenzionisani, valjda u dekorativne svrhe.

Evo skice koju sam slikao mobilnim, mrezelo me da crtam u paintu. Veoma je bitno koliko su veliki nosači. Svakako bi trebalo da budu od profilisanog gvožđa, najbolje zavarene "kutije", sa ojačanim varom. Var treba ojačati trouglasim komadima.

U gornjem delu skice je nacrtana poluga 1:10, u donjem 1:1

@snajperista
Sve u svemu, nemoj da se "šališ" sa previše velikim odnosom poluge. Ti ćeš možda i paziti, ali žena, ili deca ili neki gost će "paziti". Ili neko dođe i ostavi paket od 4 x 2l Coca Cole i to je to. Ode mas' u propas'
Onaj donji deo koji si postavio trebalo bi da učvrsti radnu ploču stola, sa delom koji je pričvršćen na zid. To je OK, ali glavni problem je učvrstiti na zid.

[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 21.02.2013. u 09:47 GMT+1]
[ ctrl alt del @ 21.02.2013. 07:48 ] @
Mozda bi dva-tri nosaca za spoljnu jedinica klime od 24btu zavrsila posao.
[ snajperista @ 21.02.2013. 09:01 ] @
Mislim baš ovako kao što je Java Beograd skicirao. Da li bi ctrl alt del predlog bio odgovarajući, čini mi se da bi to izdržalo. Ili da napravim od kutije 60x30mm 70x70cm kraci dva-tri nosača i mirna Bosna.
[ Java Beograd @ 21.02.2013. 09:09 ] @
A kakav je zid ? Cigla ? Beton ? Gips ?
[ snajperista @ 21.02.2013. 09:19 ] @
Betončina kakva se retko sreće. Kao za bunkere :-)
[ bakara @ 21.02.2013. 09:39 ] @
Metalni L profili bi trebali da nose taj sto bez problema ako ne preterujes sa dubinom stola, narocito ako je zid dovoljno cvrst sve da ponese.
[ snajperista @ 21.02.2013. 09:40 ] @
80x80 ili 80x90 a možda i 90x90cm
[ Predrag Supurovic @ 21.02.2013. 09:45 ] @
Citat:
snajperista:

Pa onda samo treba dobro da ankerišeš u zid u visini ploče stola i jedini problem može da bude da se cev savije ako se sto pretrpa. Taj rizik smanjuješ ili veoma jakim profilom cevi ili kosim podupiračem.
[ bakara @ 21.02.2013. 10:37 ] @
^^bas tako, ankeri u visini stola sa metalnim trouglicima kao ojacanje, sto veca kutija to veca nosivost stola.
[ snajperista @ 21.02.2013. 10:49 ] @
Mislite da ukopam šipku u zid?
[ bakara @ 21.02.2013. 16:22 ] @
Nema potrebe za tim.
Utipluj je za zid, prema crtezu koji je Java postavio.
[ Java Beograd @ 21.02.2013. 18:46 ] @
Citat:
snajperista:Mislite da ukopam šipku u zid?
Ovo bi bilo prilično efektno, dizajnerski gledajući. Ali "ukopavanje" u zid bi trebalo da bude ne manje od oko 20-tak cm, u dubinu. A kako ćeš u betonu da probušiš tako velike i duboke horizontalne rupe ? Ne možeš to bez profesionalaca, ili bar ne bez profesionalnog alata.
[ snajperista @ 21.02.2013. 20:02 ] @
Slažem se da bi bilo i efektno ali dosta komplikovano, posebno što mi je zid u "čudnoj" poziciji tako da nemam nameru da kopam toliko.
[ snajperista @ 21.02.2013. 20:04 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:
Citat:
snajperista:

Pa onda samo treba dobro da ankerišeš u zid u visini ploče stola i jedini problem može da bude da se cev savije ako se sto pretrpa. Taj rizik smanjuješ ili veoma jakim profilom cevi ili kosim podupiračem.

Stavio bih male kosnike do 10cm u samim uglovima. A kosi podupirač nikako.
[ Odin D. @ 21.02.2013. 20:45 ] @
Umjesto samo dva rubna G-nosača, zavari još 10 komada u sredini i držaće bez kosnika i 300 kg ako treba.
[ Java Beograd @ 24.02.2013. 13:38 ] @
Ajd, kad uradiš, okači ovde slike.
[ snajperista @ 25.02.2013. 07:24 ] @
Obavezno.
Neću raditi skorije, izmena plana.
A plan je ovakav: L profili 60x60x6mm carenje u L .
Po proračunu trebalo bi uz opterećenje od 50kg na jednom profilu (kraku) na dužini od 80cm da se spusti 2.9mm
[ veljkoE @ 25.02.2013. 19:12 ] @
jel to svaki put kad se nasloni 50kg ili samo prvi put.

jesi ti pitao za cenu tog profila i sta ces sa ostatkom, mislim da ti je bolja opcija kutijasti profil 40x40, pocecsi od ankerisanja u zid pa do samog spajanja. ne bi bilo lose da napravis i ram na koji ces da postavis dasku ili sta vec, posto su dva nezavisna nosaca izuzetno nezahvalna za postavljanje ravne ploce na iste.
al sa druge strane ti najbolje znas sta ti vise odgovara
[ snajperista @ 25.02.2013. 20:28 ] @
Čovek se bavi čeličnim konstrukcijama. Softver je ovo izračunao. Mislim da će cena biti zanemarljiva. A uzeću u obzir i kutije zbog eventualnog nastavka za proširenje. U svakom slučaju predimenzionisanih vrednosti, nikako graničnih. 20 ili 40 € za nosače nije bitno ako rade. 1€ je mnogo ako ne rade

Sa konstrukcijiom je dobra ideja a u smislu da se daska colovača ne uvija mnogo.

[Ovu poruku je menjao snajperista dana 26.02.2013. u 09:09 GMT+1]
[ atelago @ 01.03.2013. 22:47 ] @
[ Odin D. @ 01.03.2013. 23:04 ] @
^ Papir sve trpi, a more proguta :)
Po uslovima sa početka teme, njemu treba nosivost od 80 kg na ivici te ploče, a ivica je udaljenja 80 cm od zida.
Ovo tvoje rješenje bi u tom slučaju moglo jedino ako bi i ta ploča bila komplet od gvožđa.
[ Lavlja_Jazbina @ 01.03.2013. 23:07 ] @
I jesi u pravu.U L, tabla 5mm debljine ,savijena na nekoj presi.U mojoj davnoj firmi je to bio model jelsingrad.
[ atelago @ 02.03.2013. 11:46 ] @
Citat:
Odin D.
Po uslovima sa početka teme, njemu treba nosivost od 80 kg na ivici te ploče, a ivica je udaljenja 80 cm od zida.
Ovo tvoje rješenje bi u tom slučaju moglo jedino ako bi i ta ploča bila komplet od gvožđa.

Ja mislim da ne bi trebalo da bude od gvožđa. Evo neke računice pa pogledaj.
Pošto si težinu izrazio u kilogramima (kako se se davno radilo) i ova računica je izvedena tako

[ Odin D. @ 02.03.2013. 12:48 ] @
^ Mislim da napon savijanja nije ono što će da kvari zabavu već gnječenje drveta.
Računicu bi trebalo provjeriti sa podacima o pritisnoj čvrstoći tih četinara III klase.
Nakon inicijalne male deformacije, kompletan pritisak na drvo će početi da preuzma samo
prednja ivica donjeg L-profila, čime će se pritisak lokalizovati samo na tanku traku duž table
što će ga još više pojačati (sila ostaje ista, a površina koja je prima se smanjuje)
do preko 1.2 tone (po dimenzijama sa slike), i tako dalje lančanom reakcijom dovesti
do sigurne deformacije drveta.
Dasku od 5cm debljine ćeš teško slomiti u jednom potezu, ali će se rupe kroz koje
prolaze vijci sasvim razgnječiti i sama daska će se nagnječiti u zoni označenoj na
donjoj slici i oklembesiti.

[Ovu poruku je menjao Odin D. dana 02.03.2013. u 14:04 GMT+1]
[ atelago @ 02.03.2013. 14:56 ] @
Citat:
Odin D.
Nakon inicijalne male deformacije, kompletan pritisak na drvo će početi da preuzma samo
prednja ivica donjeg L-profila, čime će se pritisak lokalizovati samo na tanku traku duž table
što će ga još više pojačati (sila ostaje ista, a površina koja je prima se smanjuje

Pogrešan pristup - ne smanjuje se nego povećava. Ako bismo uvažili taj pristup sve
proste grede bi popucale
[ Odin D. @ 02.03.2013. 17:39 ] @
Citat:
atelago: Pogrešan pristup - ne smanjuje se nego povećava. Ako bismo uvažili taj pristup sve
proste grede bi popucale

Ne, grede ne pucaju od uvažavanja ili neuvažavanja principa, nego od preopterećenja.

I kuda se to ta površina pod pritiskom povećava?
Da neće ti metalni profili koji stiskaju ploču da narastu iz nekog razloga, pa da se kontaktna površina poveća?!
[ atelago @ 02.03.2013. 19:20 ] @
[ deedee6 @ 02.03.2013. 19:40 ] @
kako se ovakve stepenice odrade?

Edit:
Pronašao. Možda može ovako i sto da se odradi

http://www.bba-online.de/Facha...nde-Treppenkonstruktionen.html
[ bakara @ 02.03.2013. 20:35 ] @
Te stepenice se sasvim sigurno i ljuljaju...
[ deedee6 @ 02.03.2013. 21:14 ] @
Citat:
bakara: Te stepenice se sasvim sigurno i ljuljaju...

Često sam vidjao takve stepenice, po filmovima naravno, i nije mi bilo jasno kako se postavljaju i koliko su sigurne... Prvo sam mislio da je neka teška armatura obložena sa drvetom ali izgleda da nije...
Nemačka medicina... die beste
[ snajperista @ 02.03.2013. 21:52 ] @

Evo kako mi izgledaju "lebdeće police"

U ivericu i u zid ide "tipli" oko 20cm i eto već par godina drži ovako nešto, bez problema. Mada nisam testirao koliko može da izdrži.

Danas sam u nekoj bašti kafića zagledao potpuno otvoreni šank sto (ne naslanja se na zid već samo na dve tačke) daska colovača čamovina, raspon preko metar... Nema nikakvih problema oko ugibanja ili slično.

Ove stepenice pretpostavljam da imaju neku cev celom dužinom i da tako drže.
[ Odin D. @ 02.03.2013. 22:06 ] @
@atelago

Tvoj primjer je ispravan - ali nema veze sa ovom temom, pa nije jasno sta pokusavas da kazes.
Ovo je ono o cemu ti pricas:

Ovo je stvarna situacija o kojoj mi ostali pricamo:

Posto je 12000N > 400N, tvoj primjer bi dao priblizno isti efekat na nagnjecenja daske, kada bi na tu svoju gredu okacio teret od ~2.4 tone, sto je, moras priznati, za raspravu o nagnjecivanju cetinarske daske III klase ipak nezanemarljiva razlika - 30 puta:

Moj komentar o smanjivanju nalegajuće površine odnosio se na smanjenje te površine u odnosu na 5cm L-profila sa kojim daska u početku ima kontakt, na područje ivice L-profila na kome daska počne da se pregiba.
Naravno da što se više pregiba da će time biti većom površinom u kontaktu sa ivicom koja se u dasku urezuje - međutim, urezivanje ivice u dasku nije rješenje problema - to je upravo problem. Daska treba da ostane u horizontalnom položaju, a ne da se oklembesi za 30 stepeni na dolje, pa se onda zaustavi jer L-profil teško prodire dalje u dasku.
Dominantan problem je pritisna čvrstoća drveta, a ne napon usled momenta savijanja.
Potpuno pogrešan parametar si uzeo za modelovanje ovog sistema, jer ako uzmeš fosnu (koja je 5cm debljine), stegneš je sa jedne strane u stegu u pojasu od 5 cm dubine i počneš da tegliš drugi kraj - ona strana kod stege će da se zgnječi i smrvi mnogo prije nego fosna pukne.
[ snajperista @ 02.03.2013. 22:15 ] @
Hvala na savetima ali, kako valjda nisam iz te struke ništa posebno ne razumema.
Prvo ova varijanta

Citat:
Odin D.: ^ Mislim da napon savijanja nije ono što će da kvari zabavu već gnječenje drveta.

mi ne pada na pamet, ovo sa policama samo postavio u smuslu dela diskusije sa stepenicama.
[ Odin D. @ 02.03.2013. 22:28 ] @
^ Ja mislim da je to @atelago postavio, pa je to bio komentar upućen njemu.
[ atelago @ 03.03.2013. 07:51 ] @
Citat:
Odin D.: @atelago
Ovo je ono o cemu ti pricas

Ali to nije tačno jer si ti oslonac koji ima horizontalnu površinu zamenio osloncem koji je
praktično nema, odnosno koji onemogućava dovoljno povećanje nalegajuće površine jer
nema horizontalni deo. U tom slučaju zaista će doći i do presecanja i do gnječenja materijala
nosača. Posle deformacije nosača poveća se nalegajuća površina na horizontalnoj površini
oslonca i kod konzole i kod grede jer i kod grede i kod konzole u startu je oslonac samo ivica
oslonca.

Ta ivica uvek postoji pa iz tvog rezona sledi da su i greda i konzola nemogući nosači.

Tu ivicu pogrešno tretiraš i zamenjuješ je sečivom. Vrlo mala deformacija je potrebna da
bi se nalegajuća površina povećala za 1 cm na horizontalni deo dalje od ivice - a onda su
naponi u dozvoljenim granicama kod konzole stola (ili kod grede) pa nema razaranja materijala
nosača.

Što se tiče horizontalnog položaja konzole odnosno daske stola - i tu grešiš. Konzola ne može
nikad biti horizontalna ako je prethodno ne deformišeš i ako joj konstrukcijom oslonca ne daš
nadvišenje.
Tehnički propisi određuju i dozvoljene deformacije nosača pa se vrlo često dešava da nosač
mora da ima veće dimenzije nego što to sledi iz proračuna napona.
Konkretno - daska stola od fosne je predimenzionisana što se tiče napona, ali će zato na
slobodnoj ivici imati manji ugib. Osim toga konstrukcija oslanjanja može biti tako izvedena
da daje potrebno nadvišenje čime će da se eliminiše nepoželjni ugib.
[ veljkoE @ 03.03.2013. 10:45 ] @
da se svaka polica ovako pravi, jedna polica bi kostala oko 800€, 720€ staticki proracun a 80 polica

[ Odin D. @ 03.03.2013. 14:06 ] @
Citat:
atelago: Ali to nije tačno jer si ti oslonac koji ima horizontalnu površinu zamenio osloncem koji je
praktično nema, odnosno koji onemogućava dovoljno povećanje nalegajuće površine jer
nema horizontalni deo.

Zamjenio sam je onim što je u tom početnom trenutku savijanja dominantno.
Površina koju sam aproksimativno zanemario ne prima nikakav pritisak, jer se taj krak daske napinje
u smjeru kretanja kazaljke na satu te donji kraj daske na toj strani ne pritiska ništa, u početku savijanja.

Citat:
atelago:Ta ivica uvek postoji pa iz tvog rezona sledi da su i greda i konzola nemogući nosači.

Ne, to o čemu ti pričaš je teorijska ivica čija širina teži 0 i koja bi teoretski prošla bez ikakve sile
kroz bilo kakav materijal jer nešto što nema dimenzija ne može, jel'te, ni imati otpor pri prolazu
kroz nešto. Dva puta ništa je ništa - crva nije ni bilo.

No, ja pričam o realnoj ivici konačnih dimenzija.
Nema potrebe da se o ovom sasvim praktičnom problemu preganjamo u stilu tebe,
nedeljka i kandorusa. Ovo nije taj podforum i zakon poluge je sasvim odličan za
ovu klasu praktičnih problema i vrlo omiljen na ovom forumu.

Citat:
atelago:  Vrlo mala deformacija je potrebna da
bi se nalegajuća površina povećala za 1 cm na horizontalni deo dalje od ivice - a onda su
naponi u dozvoljenim granicama kod konzole stola (ili kod grede) pa nema razaranja materijala
nosača.

Dabome, potrebna je vrlo mala deformacija.
Međutim to što je tebi potrebno samo 500N od prisutnih 12000N ne znači da će preostalih
11500N da kaže "izvinite na smetnji, odosmo mi sada ako nismo potrebni".
Jok, oni će nastaviti da gnječe.

Citat:
atelago:Što se tiče horizontalnog položaja konzole odnosno daske stola - i tu grešiš. Konzola ne može
nikad biti horizontalna ako je prethodno ne deformišeš i ako joj konstrukcijom oslonca ne daš
nadvišenje.

O da, još kako, naravno da može. Stvarni čovjek je htio da postavi stvarnu policu na stvarni zid i što se tiče njega,
nas, vaser vage i publike na ovom forumu - to mi zovemo "horizontalno".
Ponavljam - nisi na podforumu "Matematika" - ovdje nikog ne zanima "beskonačno malo odstupanje
od horizontale - ali ipak ne teoretski horizontalno", "beskonačno malo zakrivljenje daske - ali ipak ne teoretski ravno"...
i tome slične stvari. Mislim da nije u redu opterećivati ovu temu takvim stvarima.
Ovdje je "horizontalno" ono što vaser-vaga pokaže horizontalno i ravno je ono što lenjir kaže da je ravno,
bez obzira što ni lenjir nije ravan u metafizičkom smislu.

Citat:
atelago: Osim toga konstrukcija oslanjanja može biti tako izvedena
da daje potrebno nadvišenje čime će da se eliminiše nepoželjni ugib.

Sumnjam da čovjeku koji je otvorio temu treba polica koja stoji pravo jedno kad joj
na ivicu okačiš tačno 80kg, a inače stoji ukoso na gore pod manjim ili nikakvim opterećenjem.

Citat:
atelago:Tehnički propisi određuju i dozvoljene deformacije nosača pa se vrlo često dešava da nosač
mora da ima veće dimenzije nego što to sledi iz proračuna napona.

Ovo je moj poslednji pokušaj da ti objasnim manje-više intuitivno poznat fenomen
predominantnosti određenog fenomena u određenim uslovima.
Drvo kao materijal ima više parametara: naponsku čvrstoću, pritisnu čvrstoću, čvrstoću na uvijanje,
čvrstoću na teglenje, koeficijent elastičnosti u pravcu godova, koeficijent elastičnosti u pravcu poprečnom na godove,
koeficijent sabijanja u pravcu godova, koeficijent sabijanja u pravcu poprečnom na godove, tvrdoću... i razne druge parametre.
U zavisnosti od sila koje djeluju na komad drveta - opstanak drveta i jednom komadu može biti dovdeden u pitanje
po raznim ovim paramterima - u zavisnosti od toga prema kojem od njih stiže do prve granice.
Ti si zapeo o proračunu napona, tamo gdje se drvo odavno slomilo zbog prekoračenje tvrdoće.

Ovdje radiš proračun napona:

Ovdje radiš proračun tvrdoće:

Ona tvoja konstrukcija će da se sigurno oklembesi i možda slomi (što nije ni važno kad se već oklembesi) zbog gnječenja daleko prije nego što će da pukne zbog prekoračenja napona naprezanja. To možeš probati praktično, a možeš i računati, kako ti drago.
[ atelago @ 03.03.2013. 15:49 ] @
Pa ti sve "dokazuješ" pričom, a ništa računicom. Napisao sam ti kako se
vrši proračun i dokazuju naponi.
Brkaš tvrdoću materijala sa čvrstoćom na pritisak. To nije isto.
Mogao si lepo da kažeš da 5 cm konzole između ugaonika nije
dovoljno za ostvarenje momenta uklještenja za zadato opterećenje,
pa možda treba uzeti ugaonik sa dužim kracima, što sam već
napomenuo, ali to treba i da dokažeš računicom a ne pričom.
Neuk si Odine, ali tvoj problem nije u tome već u nerazumevanju.
Nije bilo potrebno da pominješ ni Nedeljka ni Kandorusa ni matematiku
jer ako ćemo svesti razgovor na takav nivo onda mogu i ja tako, ali u
tom slučaju razgovor je završen.
Evo:
Kad neznalica ne razume šta je na nekom papiru napisano onda nadmeno
uzvikuje parolu:
Citat:

^ Papir sve trpi, a more proguta :)

[ Odin D. @ 03.03.2013. 17:07 ] @
Citat:
atelago: Mogao si lepo da kažeš da 5 cm konzole između ugaonika nije
dovoljno za ostvarenje momenta uklještenja za zadato opterećenje,

Pa lijepo sam i rekao:
Citat:
Mislim da napon savijanja nije ono što će da kvari zabavu već gnječenje drveta.
Računicu bi trebalo provjeriti sa podacima o pritisnoj čvrstoći tih četinara III klase.

Kad nije pomoglo, onda sam i crtao. Kad ni to nije pomoglo onda sam crtao i kao slikovnicu.
Dalje od tog nivoa se nema smisla spustati.

Citat:
atelago: Brkaš tvrdoću materijala sa čvrstoćom na pritisak.

Obrati pažnju na crvena slova u tvom citatu i mom citatu iznad njega.

Ti si dao predlog konstrukcije za koju tvrdiš da stoji, a pošto računom za čvrstoću na pritisak
(kako ga ti nazivaš) nisi to dokazao, onda nema smisla ni da tražiš od drugih da ti računom
dokazuju suprotno. Teret dokazivanja je na onome ko nešto tvrdi.

U svakom slučaju, ko je ikad radio bilo išta osim olovkom i papirom jasno je i bez računa da
ona skalamerija ne može da nosi 80 kg na ivici kad je napravljena od četinara III klase, a da se
ne iskrivi i/ili slomi.

Citat:
atelago: Kad neznalica ne razume šta je na nekom papiru napisano onda nadmeno
uzvikuje parolu:

Laprdati, a bez da stoji iza svojih riječi, može svako. Sa takvima, nikakav razgovor nema smisla.
U tom smislu, nudim ti opkladu u koju god sumu hoćeš veću od €1000 da praktično provjerimo tvoje rješenje,
da vidimo da li samo laprdaš laprdanja radi, ili zaista misliš/znaš da si u pravu.
[ veljkoE @ 03.03.2013. 17:20 ] @
ovo mora minimum ovako i nikako drugacije
[ snajperista @ 03.03.2013. 19:57 ] @
E to je pravi deo teme. Da li mora da postoji kosnik, ili ne. Ovaj ing koji mi je radio proračun tvrdi da L pffil 60x60x6mm može da trpi uz 2mm savijanja pri opterećenju od 80 kg.
[ atelago @ 03.03.2013. 20:58 ] @
Citat:
Odin D.
U tom smislu, nudim ti opkladu u koju god sumu hoćeš veću od €1000 da praktično provjerimo tvoje rješenje,
da vidimo da li samo laprdaš laprdanja radi, ili zaista misliš/znaš da si u pravu.

Prihvatam opkladu u €100000 i pokazaću ti kako da se proveri!

Rekao si "u koju god sumu hoćeš" pa sam ti naveo sumu.

Ostaješ li kod opklade pa da ti kažem kako da to praktično proverimo?

Imaš dve mogućnosti:

1. Pokaži!

2. Odustajem.

Dakle, da li da ti pokažem kako proveriti ili odustaješ od praktične provere?

A osim toga nisi precizno definisao opkladu pa imaš šanse da vrdaš.

Dakle preciziraj!

Ako sam u pravu - dobijam €100 000. Je li tako?
[ snajperista @ 03.03.2013. 21:04 ] @
Od astala do opklade.
Imam li ja neki procenat na opkaldu. Čisto onako sitno nešto, nekada dok su se ljudi kockali kartama to se zvalo piksla i dobijao je onaj u čijem se objektu obavlja kockanje. Ja ovu temu doživljavam kao svoju kuhinju i očekujem mali procenata (1-3%)
[ atelago @ 03.03.2013. 21:21 ] @
Slaba vajda. Odustaće!
[ Odin D. @ 03.03.2013. 21:59 ] @
Pristajem. Nema potrebe da ti išta pokazuješ, tvoj nacrt i proračun sa druge strane je sasvim jasan.
Neću provjeravati ni ja ni ti nego će treće lice/lica izraditi skalameriju prema pomenutom nacrtu i proračunu:
- gvozdeni/čelični L-profili 5cm x 5cm,
- četinar III klase 80cm x 80cm x 5cm,
- opterećenje 80kg na 80cm od zida.

Prvo ugovor kod advokata ovjeren u sudu i depozit od €2000 kod advokata koji se ne vraća u slučaju odustajanja
i koji služi da se spreči blefiranje i zavlačenje druge strane i dokaže ozbiljnost u namjerama.
Ja sam spreman koliko krajem nedelje da doputujem u SR poradi toga, ukoliko ti termin odgovara.
Pa da počnemo?
[ snajperista @ 03.03.2013. 22:15 ] @
Ja sam mislio da stavim hrastovinu ali je to lako zameniti, a profil treba
da bude 60x60x6 mm. Tako mi je Marko rekao
[ atelago @ 04.03.2013. 09:17 ] @
Citat:
Odin D.
Pa da počnemo?

Naravno, opkladu si već debelo izgubio! Pogledaj slike!
O drobljenju materijala nema ni govora, a ploča može da
nosi i mnogo veće opterećenje.
Ko god od učesnika ima mengele i neki radni sto može da proveri
u tren oka nosivost letve širine 3 cm. Čak će morati debelo da
zapne da bi slomio letvu.
Evo ti tri načina za proveru:
[ bakara @ 04.03.2013. 09:38 ] @
@atelago

prica je o opterecenju od 80kg, znaci treba na tu letvu da stane odrastao covek od 80Kg....
Mislis da ce da izdrzi?
[ dusans @ 04.03.2013. 10:30 ] @
^^ Naravno da će da izdrži kada staviš ploču od 80cm širine umesto letve od 3cm širine - čista proporcija, atelago je potpuno u pravu.
[ bakara @ 04.03.2013. 10:35 ] @
Kao prvo kada stavis nesto na tako montiranu letvu od 80cm to ima da padne sa nje jer ce se letva saviti a potom smrviti u delu gde je prikljestena.

Sistem poluge je vrlo efikasan nacin da nesto unistite.

[ snajperista @ 04.03.2013. 10:38 ] @
Moguće je izvesti i ogled sa stegom. Trenutno nisam u mogućnosti da joj pristupim ali ću rado to testirati kada joj priđem.
[ dusans @ 04.03.2013. 10:44 ] @
Kada okači 5kg na letvu od 80cm ovako kako je nacrtao se neće desiti ništa.
Eto čovek je i probao i stvarno ništa letvi ne bi :)

Ali postoji problem kod atelagovog rešenja, čak i da ne stavi nikakvo opterećenje ploča bi se vremenom iskrivila i nagnula na dole zbog same prirode drveta.

[Ovu poruku je menjao dusans dana 04.03.2013. u 12:03 GMT+1]
[ Odin D. @ 04.03.2013. 12:09 ] @
Citat:
atelago:Naravno, opkladu si već debelo izgubio!

Kako sam izgubio kad se nismo još ni opkladili?!
Ja sam ti naveo precizne uslove - ugovor i pare kod advokata,
i ispitivamo sveukupno rješenje, a ne neke parcijalne djelove za koje
ti misliš da ekvivalentiraju dio sistema, pa kad ti objasnim da to nije tako
onda ćeš tražiti da se kladimo oko toga i tako u nedogled...
Daj da završimo to kako treba i gotovo, zašto da se zamlaćujemo
crtanjem po papiru, kad je sve dovoljno jednostavno da se može
montirati za dva sata...
[ atelago @ 04.03.2013. 13:41 ] @
Citat:
Odin D.: Kako sam izgubio kad se nismo još ni opkladili?!

Nisam nikad ni mislio da ćeš da održiš reč. Zato što prepoznajem takve trolove!
Za tebe reč nije ništa. Ali učesnici na ovoj temi će bar od sad znati koliko vrede
tvoje tvrdnje.
[ Java Beograd @ 04.03.2013. 13:48 ] @
Tema će biti privremeno zaključana