Citat:
Commandant Carlos: Za sad u igri je Austrotherm EPS® PLUS zbog svog niskog koeficijenta toplotne provodljivosti od λ = 0,03 W/mK jedino sto je njegova cena po kubiku negde oko 50e/m3, dok obican beli ima λ = 0,037 W/mK
Ta poređenja λ koeficijenata nemaju naročitog smisla dok ne uradiš proračun, ili barem grubu estimaciju sveukupnih toplotnih gubitaka, uključujući prozore, vrata, podove, plafone, hladne mostove....
Može se desiti da gubici toplote kroz same fasadne zidove budu manji (ili znatno manji) nego kroz gore pomenute druge toplotne "rupe", pa da ti tih 0.007 W/mK razlike izmedju EPS-PLUS i običnog na kraju ispadne zanemarljivo u svemu.
Naravno, ako pare nisu bitne - onda uzmi ono što je bolje.
Ali ako si ograničen sa budžetom - onda možda postoji najoptimalniji način da ga raspodjeliš, npr. da na fasadu staviš jeftiniji stiropor, a da od razlike para na plafon naljepiš barem 1-2 cm stiropora...
Prema mojim nekim ograničenim iskustvima - neizolovan plafon je najzaebaniji igrač: najtopliji vazduh je upravo ispod plafona i ako iznad neizolovanog plafona nemaš stan koji se grije manje-više ti je svejedno da li je stiropor na fasadi 5 ili 25 cm debljine...
No, da bi znao da li to ima smisla, moraš ipak napraviti neki proračun da vidiš šta se tu zbiva.
Na nekoj temi o podovima sam i ja tako nešto morao da računam, sad ću da potražim link...
... evo ga:
http://www.elitemadzone.org/p3180937
Tu imaš primjer kako se računa toplotna provodljivost višeslojnog materijala i kako se može izračunati koliko energije se gubi kroz njega za neku razliku temperatura sa jedne i druge strane. Mada, postoje već gotovi kalkulatori za te stvari na internetu, ali nisam uspio naći konkretno neki koji mi računa vate [W], pa sam ja radio ovako ručno.
Pozdrav.