|
[ losmi183 @ 18.03.2013. 13:59 ] @
| Pre 2 godine sam menjao kola sa jednim covekom, dogovorili smo se da obojca vozimo na ovlascenje i da za pocetak ne prevodimo na nase ime.
Ja sam prodao (njegov) auto i vise nemam veze sa tim.
Pre godinu dana (kraj 2011), kada je tim kolima koja su na moje ime a on ih vozi na ovlascenje isticala registracija, trazio je da ne prevodi jos godinu dana i uveravao me da ce sve biti u redu kao i do tad. Uostalom imao je ovlascenje sa kojim je mogao da registruje auto, tako je valjda bilo po starom zakonu.
I sve je bilo ok dok mi juce nije stigla opomena pred tuzbu zbog neplacene dnevne karte za parkiranje tj. kazna za parkiranje. Vidim da nije moja registracija u pitanju sto je i logicno jer je morao da zameni tablice za nove ali stoji moje ime.
Nazovem coveka, javi mi se njegova zena i kaze da je doziveo nesrecu i da je na klinickom na aparatima. Kaze kola je prodao pre par meseci i potvrdi mi da su to te tablice. Ona me je uveravala da ce sve da sredi, da ce naci broj kupca i da nista ne brinem ali vidim ja da njoj nije ni do cega, da je zena u teskoj situaciji i da je poslednje sto joj sad treba da se zeza oko ove kazne. Covek ce se verovatno oporaviti ali ne mogu vise da se oslanjam na njih jer mi nisu ni javili da je auto prodat.
Kako ja treba da postupim kako bih se zastitio? Preti mi se kaznom i placanjem sudskih troskova od minimum 9000 + zatezna kamata.
Moj primerak ovlascenja sam izgubio ali sam siguran da mogu da ga ponovo izvadim u opstini jer sam to vec radio.
I jos nesto me buni, da li je taj novi "vlasnik" mogao da registruje auto samo sa ovlascenjem jer sam cuo da po novom zakonu od 1.1.2012 moze samo vlasnik da registruje auto. U ovo nisam siguran pa ako moze neko da mi pojasni.
|
[ KrkaCiC @ 18.03.2013. 14:14 ] @
Nema mnogo tu sta da se pojasnjava
Moraces da platis,jer auto se vodi na tvoje ime Nebitno ko je uradio,ti si vlsnik i ti stojis iza toga
Mozda mozes dogovoriti placanje na rate jedino
To sa ovlascenjem je nesto kao medvedja usluga
[ Flo33 @ 18.03.2013. 14:15 ] @
Ako sam dobro razumeo, ovlašćeni od vas je prodao auto, a on je i dalje na vaše ime?? To ne štima. Ovlašćenje se ne daje na ovlašćenje, znači da ili je još na njega, što ne bi smelo, ili su nekako registrovali u vaše ime, što takođe ne bi smeo. Pozovite vi klinički, pitajte da li je on uopšte tamo
[ Java Beograd @ 18.03.2013. 14:26 ] @
Citat: Flo33: Ako sam dobro razumeo, ovlašćeni od vas je prodao auto, a on je i dalje na vaše ime?? To ne štima. Ovlašćenje se ne daje na ovlašćenje, znači da ili je još na njega, što ne bi smelo Po mojoj proceni, lik koji sada koristi auto vozi sa ovlašćenjem na prethodnog, u nadi da ga murija neće zaustaviti. A murija već izvesno vreme, ima neki manir da zaustavi i ne traži saobraćajnu, već samo pogleda registracionu nalepnicu. Naravno, nije pravilo, ali od tri poslednja puta kad su mene zaustavili radi kontrole (dakle, nema prekršaja) samo su jednom tražili saobraćajnu.
Ja bih tebi Miloše ovako savetovao:
1. Izvadi novi primerak ovlašćenja iz opštine.
2. Sa tim papirom idi u parking servis, i pokaži / dokaži da tužbu ne treba da pokrenu protiv tebe, nego protiv čoveka kojem si prodao auto, tj. protiv nesrećnika koji je doživeo saobraćajku.
Ako ti je žao čoveka, kojem polomljenom tovariš na vrat nešto što čak ni on nije skrivio, onda nema druge nego: ili da platiš kaznu za parkiranje ili da od njegove žene dobiješ broj telefona čoveka koji sada koristi auto. Teoretski on može: ili da te otera u tri lepe, ili je možda neki OK lik, pa prihvati i plati svoju odgovronost.
Ali pazi: ovo sigurno neće biti prva i poslednja kazna koja ti se pripisuje ! Gledaj da svakako što pre okončaš ovu pravnu zavrzlamu.
[ ChanMaster @ 18.03.2013. 14:47 ] @
Ja bi Auto prijavio kao ukradjen i da vidis kako bi se brzo odmotalo klupko :-)
Naravno bi platio kaznu pre toga, na kraju ili bi dobio pare za parkiranje nazad ili bi dobio auto
[ Java Beograd @ 18.03.2013. 14:54 ] @
Ne možeš da prijaviš da je ukraden, ako si dao ovlašćenje. Tako sebe dovodiš u potencijalno veoma kažnjivo krivično delo: krivokletstvo / lažna optužba / obmana službenog lica ili kako se to već zove.
[ anon70939 @ 18.03.2013. 15:10 ] @
Uh.... moj cale je imao istu situaciju....
Pre 7 godina je prodao zastavu 101 nekom prijatelju "na ovlascenje".
Taj je posle prodao nekom drugom, pa taj nekom trecem... na kraju se ne zna vise gde se nalazi taj auto.
A mom caletu 6 godina sve bilo OK, i onda odjednom pocele da mu pristizu kazne.
Otisao je da se zali, ali posto se seljakao 5 puta zadnjih 7 godina, negde je zaturio ovlascenje o kojem nije ni razmisljao. Vec je mislio da je odavno preveo auto na sebe...
Pokusao je da odmotava klupko, ali kad je stigao do 4. coveka i broja telefona na koji se niko nije javljao, odustao je i platio kazne...
Sad dalje ceka nove. Saobracajci mu kazu da je sam kriv i da se ne moze vise nista.
E sad meni nije jasno, kad prodajem auto sta bih trebao da uradim?
Poucen caletovim problemom prodao sam juga nekoj koleginici, otisli smo odradili kupoprodajni ugovor, i sta sam ja trebao dalje? Da idem sa njom na salter da vidim da li ce platiti poreze, pa da cekam u redu za prenos vlasnistva, pa da idem na tehnicki i sve redom dok se ne uverim da na kraju ona dobija saobracajnu i sve papire na svoje ime?
Doduse ja cuvam sad taj ugovor i cuvacu ga do kraja zivota
[ Lavlja_Jazbina @ 18.03.2013. 15:21 ] @
Zar ovlascenje nema neki rok validnosti,kao i da bivsi vlasnik nije vlasnik tog vozila.
U ovlascenju stoji da novi vlasnik moze registrovati i otudjiti auto.Sta da je bila neka saobracajka sa smrtnim ishodom,a oni kod
njega,din doong,podjite sa nama.Nisam ja,*palica*jaao zasto mene.Policija*molimo vas neopirite se*udarac u rebra*on opet jaooo.
[ Flo33 @ 18.03.2013. 15:35 ] @
Da, ali u ovlašćenju postoji datum isteka ovlašćenja, i ako se već zezate s tim, obavezno naznačiti da je do registracije, tj tog datuma. Usluga je usluga, ali nekome ko nije bliski rod, prijatelj nikada
[ Zarko Silic @ 18.03.2013. 15:41 ] @
Citat: Java Beograd:2. Sa tim papirom idi u parking servis, i pokaži / dokaži da tužbu ne treba da pokrenu protiv tebe, nego protiv čoveka kojem si prodao auto, tj. protiv nesrećnika koji je doživeo saobraćajku.. `
Puca prking servisu ona stvar zbog tog ovlascenja.
Kada bude pozvan kod sudije za prekrsaje, tamo moze dokumentovati ovlascenje, ako ce to sudija uopste prihvatiti.
Po meni je najjednostavnije platiti kaznu jer u protivnom moze malo zesce da se iskomplikuje i za ubuduce pamet u glavu: nema prodaje bez prepisa.
[ Lavlja_Jazbina @ 18.03.2013. 15:44 ] @
Ti nisi u srbiji.Da vidis ovi sto preprodaju i sta vec rade.Pa brat bratu jedno vozilo promeni i 6 vlasnika,da,kad pozovu vlasnika
covek je u cudu,ko mu trazi da registruje auto.
[ KrkaCiC @ 18.03.2013. 15:46 ] @
Citat: Lavlja_Jazbina: Ti nisi u srbiji.Da vidis ovi sto preprodaju i sta vec rade.Pa brat bratu jedno vozilo promeni i 6 vlasnika,da,kad pozovu vlasnika
covek je u cudu,ko mu trazi da registruje auto.
I zbog toga ima ovakvih situacija
Kao sto Zarko kaze
[ ChanMaster @ 18.03.2013. 15:47 ] @
Mnogo labavo to sa ovlascenjem... Ja sam vlasnik dokle god ga ovaj ne prijavi na sebe. Ako ga nije prijavio auto je moj - zato mi i stizu kazne, ako te kazne moram da placam iako imam potvrdu da sam ga prodao onda je auto moj, placam kaznu i prijavljujem kradju...
Dovodjenje sebe u neugodnu situaciju krivokletstvo / lažna optužba / obmana službenog lica je bolje neg da placam kazne do kraja zivota...
Isto to sluzbeno lice je meni naplatio kaznu iako vidi da sam auto prodao...
[ losmi183 @ 18.03.2013. 15:59 ] @
@Flo33 Bas tako. Covek je imao ovlascenje a ovaj sto vozi ne znam sta ima, verovatno ide na to da nece da ga uhvate, a iskreno ne verujem da folira tako nesto zbog jedne kazne
@Java Beograd ovo poslednje me i brine, sta ako nepravi nesto mnogo gore, ako zgazi nekog ne daj boze, kako onda da dokazem da nisam ja.
Da li me ovlascenje koje sam dao po zakonu oslobadaj odgovornosti i prebacuje odgovornost na lice na koje je izdato ovlascenje? I kako trajno da resim problem, tj. kako da nateram tog lika da plati kaznu i prevede kola na svoje ime?
Inace je parking servis u Mladenovcu a ja sam iz Panceva pa mi se finansijski vise isplati da platim kaznu nego da odem u Mladenovac da se objasnjavam. Probacu telefonom da ih kontaktiram
@ChanMaster o tome sam i razmisljao kao o poslednjoj opciji, da prijavim kradju, i ako je auto vec na moje ime a ovaj se pravi lud, platicu kaznu i pokupicu auto. Al eto Java Beograd kaze da je to krivicno delo ako sam vec dao ovlascenje, sto je i logicno.
Inace mi je sasvim slucajno ostao rezervni kljuc od kola tako da bi u principu mogao da pokupim moj auto i da mu ga vratim kad ga prevede na svoje ime i plati kaznu ali tu opet dolazim razne druge probleme i moguc sukob i sve to nije vredno rizika zbog jedne kazne.
Jedan bitan detalj sam zaboravio da kazem a sad sam se setio, ovlascenje u stvari nisam pravio na tog coveka koji je u bolnici nego na njegovu zenu. On se inace sve dogovarao i sredjivao a nju sam samo jednom video.
Malopre sam se cuo sa njom, kaze da je muz i dalje u losem stanju, da ona ne zna skoro nista, ni kako taj lik vozi kola niti dal ima ovlascenje ili ga je preveo (sto smo zakljucili da nije ni mogao da uradi) obecala je da ce mi poslati jnegov broj da ga ja nazovem i sad se razmisljam kako da mu pristupim kad ga dobijem
[ vladd @ 18.03.2013. 16:19 ] @
Docekala drzava macu na vratancima.
Da bi se izbegao porez, ili odlozio na neko vreme, zloupotrebljavaju se ovlascenja, ne prave kupoprodajni ugovori(koji istina obavezuju novog vlasnika na prenos vlasnistva u roku od 15 dana).
Plati kaznu za parkiranje i trazi nadoknadu od onoga kome si dao ovlascenje. Ako dodje do nesporazuma, u svakom slucaju mozes NESPORAZUM prijaviti, i povuci ovlascenje.
Igrati se sa laznim prijavama je jos dublje odlazenje na "onu" stranu zakona, a sankcije su jako ozbiljne.
Poz
[ anon70939 @ 18.03.2013. 16:29 ] @
Kako se to radi?
jer malopre sam napisao
Citat: CoyoteKG:
Da idem sa njom na salter da vidim da li ce platiti poreze, pa da cekam u redu za prenos vlasnistva, pa da idem na tehnicki i sve redom dok se ne uverim da na kraju ona dobija saobracajnu i sve papire na svoje ime?
Nego nije losa ideja sto Flo reče.
Je l postoji mogućnost da ja u ovlašćenju napišem da ono važi sledećih mesec dana i to je to? I to velikim slovima na početku, tako da ako ga saobraćajac zaustavi da mu ne prihvati to ovlašćenje?
Možda će vlasnik zbog toga požuriti da ga prepiše na sebe...?
Sme to po zakonu?
[ bakara @ 18.03.2013. 18:35 ] @
Kakve veze u celoj ovoj prici ima sto je on dao ovlascenje za koriscenje vozila nekom coveku?
Sta bi znacilo pokazivanje ovlascenja sudiji ili parking servisu?
Ovlascenje je dato za koriscenje vozila i to je to, pravno gledano auto je i dalje njegov.
Ako hoce da ospori nesto sto je ucinjeno tim vozilom treba da dokaze da auto nije u njegovom vlasnistvu, a tu ovlascenje nema nikakve veze.
Njemu treba overeni kupoprodajni ugovor gde se jasno vidi datum prodaje i od kada on prestaje da bude vlasnik. (kladim se to nemas?)
Ovlascenje moze da se povuce, sto bih trebalo odmah da uradis!
[ bakara @ 18.03.2013. 18:39 ] @
Citat: losmi183:...obecala je da ce mi poslati jnegov broj da ga ja nazovem i sad se razmisljam kako da mu pristupim kad ga dobijem
Stvarno nemam ideju sta ces da kazes tom coveku, a da te ne otera...
Probaj sa pricom da morate da se vidite jer si po dobijanju kazne odmah opozvao ovlascenje ili tako nesto...
[ botr @ 18.03.2013. 19:05 ] @
Ja kad prodam auto uvek odradim ugovor, i platim porez na prenos u poreskoj upravi istog dana. Sve to dobije kupac, i njegovo je samo da (pre)registruje auto.
Inace, ugovor se radi u pet primeraka. Jedan prodavcu, drugi kupcu, treci ostaje u opstini/sudu prilikom overe, cetvrti poreskoj upravi , a peti ide u sup. Po potrebi moze da se odradi i vise ugovora.
Nije taj porez ko zna koliki, pa da se stedi na tome.
[ Flo33 @ 18.03.2013. 19:40 ] @
Coyote, naravno da može. Ja sam učinio uslugu kada sam BMW prodavao, molio dečko za ovlašćenje, napisao mu do isteka registracije, on zakasnio par dana, pa sam išao kupoprodajni ugovor da mu potpišem, nije mogao da registruje.
Botr, ne bi trebao ni da se plaća na polovnjake. Ako kupiš polovan mobilni i ne platiš, zašto auto? U Sloveniji nema poreza na prodaju polovnih automobila.
[ botr @ 18.03.2013. 19:44 ] @
Kod nas mora, ne mozes da preneses vlasnistvo ako porez na prenos nije placen. Po zakonu to treba da uradi prodavac, dok u praksi najcesce porez placa kupac.
Takva nam je drzava, gleda da uzme gde god moze. Cisto sumnjam da u sloveniji placas obracunsku snagu i ostale gluposti svakog meseca uz racun za struju.
[ Flo33 @ 18.03.2013. 19:46 ] @
Znam.. Budžet, kriza..
[ Zarko Silic @ 18.03.2013. 20:02 ] @
Citat: botr:
Kod nas mora, .
Ne jos dugo. U pripremi je zakon koji regulise dvostruko placanje. Verovatno ce se usvojiti nesto slicno kao i u ostalim zemljama EU.
Ovlascenje moze sudija za prekrsaje da uvazi ako zeli. Zato sam i rekao da se ono moze upotrebiti tek kada dodje do toga.
Novcani izinos od 9.000 dinara, koliko je kazna za pogresno parkiranje, nalazi se tacno na granici isplativosti: da li pristupiti odbrani i angazovati advokata, ili zazmuriti i platiti kaznu za delo koje nisi pocinio.
[ Lavlja_Jazbina @ 18.03.2013. 20:04 ] @
Jel bio neki ovakav obrazac.?
[ Java Beograd @ 18.03.2013. 20:12 ] @
Citat: bakara: Kakve veze u celoj ovoj prici ima sto je on dao ovlascenje za koriscenje vozila nekom coveku?
Sta bi znacilo pokazivanje ovlascenja sudiji ili parking servisu?
Zavisi kako se ovlašćenje sroči. Kad sam ja poslednji put prodao auto, (a kupac je zamolio da napišem ovlašćenje) sročio sam ga tako da postoji jasna klauzula da od datuma tog-i-tog svaku odgovornost za počinjene saobračajne prekršaje snosi lice ovlašćeno da upravlja vozilom. E sad, ništa se nije desilo, i zaista ne znam šta bi bilo kad bi bilo, ali sam čuo da ovo glatko prolazi kod policije / sudije za prekršaje.
[ losmi183 @ 18.03.2013. 22:08 ] @
@bakara nemam kupoprodajni ugovor, nismo ga ni pravili. Kako da povucem ovlascenje i sta to znaci u praksi ?
@Lavlja_Jazbina da tako je izgledalo, rekli su mi da mogu da zaokruzim stavke na koje hocu da ovlastim a ako se nista ne zaokruzi ovlascenje se daje na sve sto tu pise
[ anon70939 @ 18.03.2013. 22:25 ] @
mom caletu rekli da ide u opstinu da izvadi kopiju ovlascenja, tamo gde su i sklopili taj ugovor, ali su mu trazili da se seti datuma, pa bar meseca kad je to bilo, al posto je bilo 7-8 godina ranije nije se mogao tacno setiti i dzaba...
Kad nasa drzava, odnosno mi placamo gomile administrativnih radnika koji jos uvek sve u sveske upisuju rucno, za kompjuter su culi od klinaca koji igraju igrice.
[ etjen @ 18.03.2013. 23:05 ] @
trebalo bi da poneseš ovlašćenje u parking servis ili kasnije kod sudije.
trebalo bi da ti priznaju da nemaš ti ništa sa tim.
U osnovi, njima je bitno ime koga će da ganjaju i svejedno im je da li si to ti ili Pera Perić.
Ovlašćenje bi trebalo da bude dovoljan dokaz da to nisi bio ti.
[ Bojan Basic @ 19.03.2013. 01:06 ] @
Citat: etjen:
Kako to? Ako ja ovlastim tebe da voziš moj automobil, to ne znači da ja više nemam nikakve veze s tim automobilom. To znači jedino da ti imaš od mene dozvolu da ga voziš (i da s njim još radiš šta je već sve navedeno u ovlašćenju), ali možda ga osim tebe ipak i dalje vozim i ja. Ili ja ovde nešto propuštam?
[ ctrl alt del @ 19.03.2013. 06:17 ] @
- Ovlastio si Peru Perića da moze da vozi, registruje, proda... TVOJ automobil. Pravno kola su još uvek tvoja kao i odgovornost za sve prekršaje (parkiranja, snimci kamera za crveno i prekoračenje...). U svakom ovakvom slučaju moraš da dokazuješ da nisi ti vozio. Ne znam da li bi dokaz na sudu bio alibi (ako ga imaš) za vreme kada je napisana kazna za parkiranje.
- Pretpostavljam da si prilikom prodaje potpisao priznanicu na iznos od XXX dinara na ime prodaje tog i tog vozila. Ovaj dokument te sprečava da sada prijaviš krađu i time primoraš novog vlasnika da plati kazne koje je skrivio.
Možda je pametno da se sada nađeš sa ženom koja je od tebe kupila auto, da sastavite kupoprodajni ugovor i da ti platiš porez. Tako ćeš sa sebe skinuti svu odgovornost za ubuduće, a možda bi i sudija (ukoliko po pitanju ovih kazni povedeš spor) to prihvatio kao jedan od dokaza u tvoju korist. Takođe mislim da je trenutni vlasnik automobila svesno i "opušteno" izbegao plaćanje kazni znajući da neće stići do njega. Zato je pametno da ovo rešiš sistemski, makar i vođenjem sudskog postupka, jer bog zna šta još može da ti stigne za plaćanje.
Srećno
[ etjen @ 19.03.2013. 08:12 ] @
Citat: Bojan Basic:
Kako to? Ako ja ovlastim tebe da voziš moj automobil, to ne znači da ja više nemam nikakve veze s tim automobilom. To znači jedino da ti imaš od mene dozvolu da ga voziš (i da s njim još radiš šta je već sve navedeno u ovlašćenju), ali možda ga osim tebe ipak i dalje vozim i ja. Ili ja ovde nešto propuštam?
Ne znači. Ali, kao što sam rekao, njima je potrebno ime. Dakle, ako kažeš da si prodao kola i tom čoveku dao ovlašćenje (o čemu imaš dokaz) i ako se taj pomenuti ne buni protiv toga, već priznaje da je kupio kola, ''organi'' imaju drugo ime za gonjenje.
Nisu ni oni naivni pa da ne znaju zašto se daje ovlašćenje.
E, sad, da li će biti neko normalan i to sve prihvatiti ili ne, ne znam, ali u svakom slučaju imaš osnov za žalbu.
[ bakara @ 19.03.2013. 09:31 ] @
Citat: etjen: Dakle, ako kažeš da si prodao kola i tom čoveku dao ovlašćenje (o čemu imaš dokaz) i ako se taj pomenuti ne buni protiv toga, već priznaje da je kupio kola, ''organi'' imaju drugo ime za gonjenje.
Bili oni naivni ili ne, ovlascenje apsolutno nije dokaz o prodaji kola, i cak sta vise sluzi samo da bi dao nekom auto na koriscenje.
U gore izlozenoj situaciji je najbolje da kontaktira coveka kome je auto prodat, mozda je on bio dovoljno pametan pa napravio kupoprodajni ugovor, jer taj zadnji kupac je morao imati "nesto" sto glasi na njega i neku potvrdu za sta je davao pare.
[ nnn @ 19.03.2013. 09:33 ] @
Zato ubuduce kada dajete ovlascenje, nemojte da stavite da moze da produzi registraciju, nego samo da moze da ga vozi do isteka registracije i da posle mora da ga prebaci na sebe ili nekog drugog.
[ dlalic @ 19.03.2013. 10:58 ] @
Ni to nije resenje ako ce on za tih par meseci do godinu dana napraviti xy prekrsaja u tvoje ime. Mozda i neke vrlo opasne.
NAPRAVITE UGOVOR, PLATITE POREZ.
Insistirajte na tome. Ako treba i vi kao prodavac. Trenutno je na polovnim automobilima 80% ponude ispod 5000e (trazenih). Znaci realnih i katoloskih jos manje para. To sve uklapa u iznos poreza ekvivalentan 1 ili dva rezervoara goriva. Ne budite alavi na to i natovarite sebi bedu na vrat.
[ etjen @ 19.03.2013. 11:02 ] @
svakako, generalni savet bi bio da se odmah pravi kupoprodajni ugovor
ali u navedenoj situaciji iz teme je kasno, tako da...
[ Java Beograd @ 19.03.2013. 11:07 ] @
^ I kao što rekoh, obavezno staviti klauzulu: od tog i tog datuma svu odgovornost za načinjene prekršaje prihvata ovlašćeno lice
[ andre2000 @ 19.03.2013. 11:48 ] @
Čuo sam negde skoro, a ne bih se iznenadio ni da sam ovde pročitao, da ovlašćenje ne važi ako davalac ovlašćenja umre. U tom slučaju automobil se tretira kao imovina prodavca u ostavinskoj raspravi i neko će ga naslediti.
[ Java Beograd @ 19.03.2013. 11:54 ] @
^ Naravno.
[ pri3rak @ 19.03.2013. 12:00 ] @
Ako se odreknu nasledstva, a imaju pravo, onda nece Zanimljivo je sta tad biva ...
[ anon115774 @ 19.03.2013. 13:31 ] @
Ne znači. Ali, kao što sam rekao, njima je potrebno ime. Dakle, ako kažeš da si prodao kola i tom čoveku dao ovlašćenje (o čemu imaš dokaz) i ako se taj pomenuti ne buni protiv toga, već priznaje da je kupio kola, ''organi'' imaju drugo ime za gonjenje.
E, sad, da li će biti neko normalan i to sve prihvatiti ili ne, ne znam, ali u svakom slučaju imaš osnov za žalbu.
Za njega je bolje da taj neko ne bude normalan i ne prihvati to objasnjenje. Jer, ako taj neko prihvati da je ovaj auto prodao a porez nije platio...... bice svasta :)
[ etjen @ 19.03.2013. 14:24 ] @
ma jok, šta njih briga za porez, nisu oni poreska uprava.
[ Lavlja_Jazbina @ 19.03.2013. 16:57 ] @
Znaci trebao je da ima kupoprodajni ugovor i stavka sa slike bi ga zastitila od svega nastalog
pri predaji vozila.
http://www.registracija-vozila...load/kupoprodajni%20ugovor.pdf
[ vaske2 @ 19.03.2013. 17:12 ] @
@losmi183 Znaš li do kada je tvoje bivše vozilo registrovano? Taj novi vlasnik se prilikom produženja registracije mora javiti ili toj ženi ili tebi jer on bez ikakvog papira ne može produžiti registraciju. Ukoliko stupiš sa njim u kontakt i on odbije da plati,sačekaj ga prilikom registracije pa mu tada uzmi duple pare ili nema ni prenosa ni registracije,a pre toga obavezno poništi ovlašćenje da mu ni ta žena ne može registrovati.Po novom zakonu mislim da je promenjena stavka da je prodavac vozila obavezan da plati porez na promet,sada mislim da je obaveza zakonski na kupcu.
Citat: andre2000: Čuo sam negde skoro, a ne bih se iznenadio ni da sam ovde pročitao, da ovlašćenje ne važi ako davalac ovlašćenja umre. U tom slučaju automobil se tretira kao imovina prodavca u ostavinskoj raspravi i neko će ga naslediti.
Tako sam i ja mislio ali kažu mi da ukoliko u ovlašćenju piše da onaj kome si ga dao može izvršiti prenos vozila na treće lice,može izvršiti prenos vozila i posle smrti vlasnika...
[ Lavlja_Jazbina @ 19.03.2013. 18:01 ] @
vaske2....Mogu i bez njega da registruju.Ja sam registrovao za pola sata.Imaju stampace,a jos uvek
ima agencija koje bez vlasnika i auta to i rade.Ipak je ovo zauvek srbija.
A juge vise nema,da im se naj.... po velikom spisku zbog toga.
[ vaske2 @ 19.03.2013. 18:51 ] @
Budi malo određeniji. Kako neko ko nema nikakav dokaz o vlasništvu nad vozilom,niti bilo kakvo ovlašćenje,može registrovati tuđe vozilo i dobiti registracionu nalepnicu u SUP-u,ili na nekom tehničkom pregledu gde se odskoro može izvršiti produženje registracije i kakve veze sa ovim imaju agencije koje takođe moraju imati ovlašćenje ukoliko vlasnik ne želi da se smara u redu pa to oni rade umesto njega. U mom mestu nema šanse da treće lice registruje vozilo bez ovlašćenja...
Tehnički pregled da izvrši bez vozila...to da,poznato mi je.
[ losmi183 @ 19.03.2013. 19:20 ] @
Krajem decembra 2012 je istekla registracija, a kazna za parkiranje je od 1. 12. 2012
Ne znam dal je uspeo da registruje auto na neku prevaru ili mu stoji neregistrovan, sutra cu ga zvati pa cu videti
[ Lavlja_Jazbina @ 19.03.2013. 19:51 ] @
vaske2...Nije mi bas jasno sta me pitas pa da se ponovim.Uz x saobracajnu uz proviziju,agencija koga poznaje registruje auto.Kako mislis da li moze.Da je po starom,overa je bila u supu,kao i nalepnica.Sada nalepnicu izdaje tenicki pregled-agencija,ovlascena za to.
Od 9h ujutru,tada se moze stampati.Zavrsis produzenje za pola sata.I,da.naravno,ni auto se ne dovozi.Ovde niko ne zeli da bude nesto po ps-u.Pisalo se u vise navrata da gomilu zakona odavno postoji,ali se iz nekih razloga ne sprovode.Zasto,to je pitanje koje se samo postavlja.
[ anon70939 @ 25.05.2013. 10:35 ] @
[ anon115774 @ 25.05.2013. 13:31 ] @
Pre tri-cetiri meseca sam stajao na semaforu na uglu Cvijiceve i Starine Novaka. Bila je noc pa covek ne moze da ne primeti kada kamera okine dva snimka za prekoracenje brzine. Ljudi se zalete nizbrdo iz pravca Tasmajdana ka Zdravka Celara i kada okine blic osvetli se cela raskrsnica.
Posle izvesnog vremena ja sam isao iz pravca Zdravka Celara prema Tasmajdanu i na istoj toj raskrsnici sam cekao zeleno svetlo. Neka zena je stajala isto samo u kontra pravcu. Krenula je sekundu-dve pre nego sto je upalilo zeleno (jelte, kao sto obicaj nalaze) i opet je okinuo blic dva puta.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|