[ Ivan Dimkovic @ 26.03.2013. 15:28 ] @
http://www.bbc.co.uk/news/technology-21939795

Citat:

Man gets 30 months in prison for shining laser at plane

A 19-year-old California man has been sentenced to two and a half years in prison for shining a laser pointer at two aircraft.

In March 2012 Adam Gardenhire aimed a green laser pen at a business jet and then shone it at a Pasadena police helicopter sent to find the source.

He is the second person in the US to be sentenced for aiming a laser at an aircraft.

Dakle, retard je dobio ono sto je i zasluzio.

Prosto je neverovatno koliko neki ljudi mogu biti neodgovorni. A tek neodgovorni i glupi - to je ubitacna kombinacija. Sta drugo reci za budalu koja je uperavala laser koji moze da oslepi ljude na avion - a pritom i na policijski helikopter koji je poslat da doticnu budalu locira.
[ Devanagari @ 26.03.2013. 17:05 ] @
Uvek je lepo procitati ovakvu vest. Drago mi je sto su brzo zavrsili citavu pricu.

Secam se da je majmun u vreme hapsenja rekao kako je to radio da bi video "dokle laser moze da dobaci". E pa, moze da dobaci do dve i po godine.
[ Dexic @ 27.03.2013. 01:30 ] @
Ja sam vise zabrinut sto ovako nesto moze bilo koja budala da kupi :) Ali kad moze ceo arsenal oruzja, sta je ovo u poredjenju :)
[ jnk @ 27.03.2013. 12:34 ] @
Laser koji može da oslepi ljude? Come on...
[ Igor Gajic @ 27.03.2013. 12:45 ] @
http://www.newscientist.com/ar...ser-blinds-russian-ravers.html
[ Odin D. @ 27.03.2013. 13:11 ] @
Citat:
jnk: Laser koji može da oslepi ljude? Come on...

Sta je tu cudno? Ima lasera koji mogu da ti probuse glavu bez problema.
[ jnk @ 27.03.2013. 13:55 ] @
Laseri sa rejvova i medicinski laseri nisu isto što i laseri na olovkama. U suštini možeš oslepeti nekog ako bi mu uperio direkt u oko i pritom držao neki vremenski period a da on pritom namerno drži otvoreno oko, ali da ovako slučajno gađaš avion i nekog oslepiš je ravno mogućnosti da dobiješ na lotou.
[ anon115774 @ 27.03.2013. 14:02 ] @
A zamislite sad tog indijanca kad se pojavi u zatvoru i novi drugari ga pitaju: "Zasto si ti dospeo ovde?" :)
[ Ivan Dimkovic @ 27.03.2013. 14:05 ] @
Citat:
jnk: Laser koji može da oslepi ljude? Come on...

Zapravo, zeleni laseri koje mozes da kupis za par stotina $ online mogu sasvim lepo i sasvim brzo da te oslepe.

http://www.youtube.com/watch?v=woiTedSKPrk

Recimo, 50 mV bez problema busi balon - uperi to nekom u oko i mozes da ga ozbiljno povredis.

A to nije nista - evo ovde http://www.wickedlasers.com.hk/arctic mozes da kupis 1.25W laser. Ovaj laser se moze videti i sa medjunarodne svemirske stanice. To je vec vrlo opasna "igracka".
[ Odin D. @ 27.03.2013. 14:10 ] @
Citat:
jnk: ali da ovako slučajno gađaš avion i nekog oslepiš je ravno mogućnosti da dobiješ na lotou.

Pa isto i kad uzmes protivavionski mitraljez i nasumice opalis par rafala u oblake - vjerovatnoca da nesto pogodis je ravna mogucnosti da dobijes na lotou.
Pa svejedno - kad bi to radio bio bi budala i strpali bi te u zatvor.

Sem toga - doticni nije slucajno gadjao avion laserom, nego namjerno.
Time se vjerovatnoca zasljepljivanja znacajno povecava, jer em nisani, em se i laserski snop na tim daljinama znacajno rasiri.
Isto kao i kad iz protivavionskog mitraljeza nisanis bas u avion i tuces konstantan rafal.

Sem toga - to da ga je pilot iz aviona prijavio i pilot helikoptera uhvatio upravo te demantuje: obojica su ga spazila tako sto im je tukao laserom u oci. Mozda je taj dan dobio i dva puta na lotou, ko ce ga znati...
[ HeYoo @ 27.03.2013. 14:15 ] @
^Na toj daljini cisto sumnjam da moze ista da uradi s obzirom na atmosfetu, a opet to sto se snop rasipa dodatno "slabi" svetlo koje dospe do oka.
[ Shadowed @ 27.03.2013. 14:22 ] @
I nebitno je da li ce nekog oslepeti, dovoljno je to sto ih ometa.
[ Igor Gajic @ 27.03.2013. 14:30 ] @
Licno iskustvo. Par puta desilo u NS da su pokusavali da me zaslepe laserom. Jedanput crvenim laserom, neko iz autobusa u prolazu dok sam cekao da predjem ulicu. Drugi put neko iz okolnih zgrada sa zelenim laserom. I nije nimalo naivno iskustvo. A mogu samo da zamislim kako je dok neko upravlja avionom. Tako da je DEFINITIVNO zasluzio zatvor.
[ Lavlja_Jazbina @ 27.03.2013. 14:39 ] @
Interesantno je da se hapsi korisnik,a prodavcu gleda kroz prste.
Ako uzroznik nije sankcionisan,na koji nacin suditi korisniku.Mozda nije znao,i sam je rekao da je hteo da proveri!!
[ HeYoo @ 27.03.2013. 14:39 ] @
Citat:
Shadowed: I nebitno je da li ce nekog oslepeti, dovoljno je to sto ih ometa.

Naravno, samo su preterali u novinskom clanku. Koriscenje tih lasera na javnom mestu treba kaznjavati. Svaki klinjo, koji verovatno ne razmislja mnogo o posledicama danas moze naruciti ni malo bezazlenu igracku
[ Java Beograd @ 27.03.2013. 14:51 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:Interesantno je da se hapsi korisnik,a prodavcu gleda kroz prste.
Kako možeš da kazniš prodavca ? S tom logikom, svu prodavci oružja u USA bi odavno bili na doživotnoj, a i kasirkama u Maksiju se crno piše, jer maltene u svakom većem Maksiju možeš da kupiš nož.
[ mozdasamjaamozdainisam @ 27.03.2013. 14:59 ] @
Citat:
jnk:
Laser koji može da oslepi ljude? Come on...

Da oslepi ne, slazem se; ali moze da ih na trenutak zaslepi. Momenat kada ih je 'gadjao' laserom, jeste dok su se pripremali da slete. To je - pored poletanja - najkriticniji deo leta kada se i pored sve automatizacije i pomocnih aparata pilot mora koncentrisati da bi bezbedno spustio avion. Ometanje pilota laserom u tom slucaju je u najmanju ruku debilno i po meni je zasluzeno dobio kaznu.

Pa cak i u gradskom saobracaju pise (mada niko ne postuje) da je zabranjeno ometati vozaca u toku voznje :)
[ Pirossi @ 27.03.2013. 15:06 ] @
Citat:
mozdasamjaamozdainisam:
...
Pa cak i u gradskom saobracaju pise (mada niko ne postuje) da je zabranjeno ometati vozaca u toku voznje :)

sinoć me vozio lik koji je jednom rukom upravljao a drugom kucao poruku na smartfonu.
prvo sam pomislio da reagujem i skrenem mu pažnju ali sam onda samo sišao na sledećoj stranici.
[ jnk @ 27.03.2013. 15:15 ] @
Ja sam pričao o oslepljivanju lica u avionu, ne o ometanju pilota na milisekund što možda stvarno može da ometa. I priznajem, nisam znao da su te igračkice ovako napredovale ali i dalje ne verujem da možeš nekoga oslepeti pri udaljenosti od 500m sve da ga pogodiš i ovim najjačim što može da gađa ljude na mesecu.
[ Odin D. @ 27.03.2013. 15:51 ] @
Citat:
jnk: i dalje ne verujem da možeš nekoga oslepeti pri udaljenosti od 500m sve da ga pogodiš i ovim najjačim što može da gađa ljude na mesecu.

A na cemu se zasniva to uvjerenje?
[ Lavlja_Jazbina @ 27.03.2013. 16:35 ] @
Java Beograd..za noz i njegovu prodaju mogu shvatiti namenu.Stoji da je opasno.
Opasno je mnogo stvari,nego kazi mi svrhu prodaje tih jakih lasera!?
[ Ivan Dimkovic @ 27.03.2013. 18:12 ] @
Citat:
jnk
Ja sam pričao o oslepljivanju lica u avionu, ne o ometanju pilota na milisekund što možda stvarno može da ometa. I priznajem, nisam znao da su te igračkice ovako napredovale ali i dalje ne verujem da možeš nekoga oslepeti pri udaljenosti od 500m sve da ga pogodiš i ovim najjačim što može da gađa ljude na mesecu.

http://usgovinfo.about.com/od/...en-Dangers-Of-Green-Lasers.htm

Citat:

Studies cited by the FAA show that exposure to a green laser will cause retina damage in as little as 60 seconds, while no damage resulted from equally long exposures to a red laser pointer.

Postoje potencijalne situacije (uglovi) gde je moguce da osoba ne primeti da je u njene oci uperen zeleni laser jakog intenziteta i vise desetina sekundi, i to moze izazvati ostecenja oka koja mogu uznapredovati u slepilo.

To su izuzetno opasne stvari, i zbog toga je jako neodgovorno uperivati zelene lasere (ili bilo koje druge lasere jakog intenziteta) u objekte u kojima se nalaze ljudi.

[ milosbeo @ 27.03.2013. 18:23 ] @
@Ivan D.

Jel to ovaj laser
http://www.youtube.com/watch?v...amp;feature=youtu.be&t=40s
[ commissar @ 27.03.2013. 21:44 ] @
Ne. Ovaj je:

[ jnk @ 28.03.2013. 08:00 ] @
Citat:
Odin D.: A na cemu se zasniva to uvjerenje?

Na tome što sam se i ja pre nekih skoro 15-20 godina igrao sa laser pointerom i nikog nisam oslepeo a čak sam i u oči uperivao. Al ok prihvatam da su ovi novi laseri neuporedivo jači pa ako dođem u posed istog paziću šta radim.
[ Ivan Dimkovic @ 28.03.2013. 09:48 ] @
Yep. Ti si gotovo sasvim sigurno imao crveni laser sa snagom manjom od 1 mW.

Zeleni laseri su daleko opasniji i danas mozes bez problema da kupis laser sa 1000-2000x snagom. To vise nije igracka, vec vrlo opasna naprava koja u pogresnim rukama moze da napravi debelo s*anje.