[ Trick_Fix @ 28.03.2013. 15:00 ] @
Kad bi znali šta se sve ubacuje u razne,svakodnevne proizvode,
još kad bi videli kako se sve to "namešava" i "namirišava"

možda ne bi konzumirali i naročito deci dali:

http://player.vimeo.com/video/57126054

..pa kako da bude "Prijatno!-- za ručak" ?
[ Java Beograd @ 28.03.2013. 15:08 ] @
A šta bi inače konzumirao ?
[ Trick_Fix @ 28.03.2013. 15:47 ] @
"Ono" povrče koje raste u bašti iza kuće,
i one " koke" kojima se preko ograde prebacuje sveže pokošen "zeleni mix" bez herbicida i ostalih lekovitih aditiva,
-a po ceo dan "skeniraju" dvorište zbog hrane.

Ee, to bi ,ako može ?!

A voleo bih i "NEnaduvanu" ćuretinu da spremim u rerni, _____da se prsti lepe!

O'š još ?
[ Vasastajić @ 28.03.2013. 15:53 ] @
Pa ja bi mog'o makar i ovo:


al' od mangulice.
[ Shadowed @ 28.03.2013. 15:55 ] @
Citat:
Trick_Fix: Ee, to bi ,ako može ?!

E, ne moze. Tj. ne mogu svi. Tacnije, moglo bi, al' da jedno 6 milijardi ljudi nestane prethodno.
[ Trick_Fix @ 28.03.2013. 15:58 ] @
Misliš,
-puno nas je za " Ovako malu Plavo-Zelenu zemaljsku kuglu" ?

(Gužva u 16-naestercu ?)
[ Vasastajić @ 28.03.2013. 16:00 ] @
'Ebiga, doć'e vreme pa da opet svi budemo seljaci,...ali oni obični, domaći...a ne intenzivno-ekstenzivni.
Ja već merkam neki jeftin salaš....
[ bakara @ 28.03.2013. 16:00 ] @
Znaci mi sto nemamo ogradu, koke i bastu iza kuce ne treba da jedemo?
[ Trick_Fix @ 28.03.2013. 16:18 ] @
bakara,, ne " Turiraj "
Ni ja trenutno nemam baštu, nego stan , ____to me i "kolje",

Sve za " Frižider " se kupuje iz radnje/pijace,tako da nemam kud.

A to sa pijace ?

- samo lovim ove " EKO-Proizvodjače BIO hrane" što pored Rafinerije i Petrohemije
beru/kose ZELJE !

-i to prodaju/nude širom naokolo,na pijacama,
kao da je iz Sakula,Sefkerina,Brestovca,Jarkovca i dr naselja,
oslobodjena od "Lekovitog" delovanja industrije.

Kakav zah**eb.

Verujem da to "Vitaminsko Povrće" ima u sebi sve živo od A--do--Z,
s' obzirom gde raste



[ Vasastajić @ 28.03.2013. 16:19 ] @
Ko kaže da ne treba da jedete?!
Ako nećeš ono iz videa, ima po Vojvodini salaša i praznih seoskih domaćinstava kol'ko ti duša ište, pa sam odgajiš, proizvedeš, sam zakolješ, usalamuriš pa izdimiš, još ako kuća ima furunu za lebac, bog da te vidi!
Pa onda zađeš malo okokuće, pa naberš štir za čuspajz ili čorbicu, malo koprive uz to, salata od mladog maslačka sa kiselim mlekom, idi begaj!
Jel znaš šta je to štir?
[ Trick_Fix @ 28.03.2013. 16:30 ] @
http://1331999.blogspot.com/2008/11/amarant-ili-tir.html

http://www.syngenta.com/country/rs/sr/cp/Korovi/Pages/Stir.aspx

Iskreno !___NE znam :-)

ebg,
[ bakara @ 28.03.2013. 16:46 ] @
Citat:
Vasastajić: Ko kaže da ne treba da jedete?!
Ako nećeš ono iz videa, ima po Vojvodini salaša i praznih seoskih domaćinstava kol'ko ti duša ište, pa sam odgajiš, proizvedeš, sam zakolješ, usalamuriš pa izdimiš, još ako kuća ima furunu za lebac, bog da te vidi!

Samo kazem da ne treba ici iz krajnosti u krajnost...
Ne mora da se gaje kokoske i sadi krompir, samo je dovoljno da se malo probere nije bas da nema pristojne hrane.
[ Sceka @ 28.03.2013. 18:02 ] @
Citat:
bakara: ...
... nije bas da nema pristojne hrane.

Nema. U prodavnici nema. :)


Pozdrav!
[ kaćunčica @ 28.03.2013. 18:08 ] @
A ja mislila da je štir za svinje. A osušen da je za iste životinje kad imaju dijereju. Sad pročitah da je to fensi žitarica sa drevnim poreklom...

Što se naslovnog snimka tiče, očekivala sam da ću videti ono ostalo - ono: 1% mesa i 99% pitam se čega sve ne u viršlama, paštetama, salamama... Ovako, ostaje samo mučan utisak o tretiranju životinja, mada, kraj njihovog života ni u domaćinskim uslovima nije mnogo bolji, čak naprotiv.

Ne znam da li je danas moguće i koliko je entuzijazma potrebno da se proizvede zdrava hrana. Čak i ljudi koji drže svoje (tovne) piliće, kupuju ih izležene, a hrane gotovom namenskom hranom. Druga priča su pilići koji nisu tovni - njima treba nekoliko meseci da dostignu težinu od 2 kg, a i tada nema govora o belom mesu od 700-900g, nego izgledaju više onako kao atletičari dugoprugaši iz nesvrstanih zemalja. Isti slučaj sa baštom: retko ko pravi rastvore koprive i nane da bi zaštitio biljke (ne sve, ali kupus i krompir obavezno) od parazita ili, npr. da ručno skida krompirovu zlaticu (fuuuuj!). Naprosto, i sorte i okolnosti su takve da zahtevaju drugačiji tretman.

Moj otac je pravio sam hranu za svinje i koke - kukuruz, suncokret, sojina sačma... Ali, otkud on zna da ta soja nije GM ili već nešto tako. A ne možeš sve komponente da proizvedeš sam, nemaš tehnologiju.
[ Vasastajić @ 28.03.2013. 19:12 ] @
Citat:
kaćunčica: A ja mislila da je štir za svinje.

Konformizam potrošački je čudo, a potpomognut i sticajem okolnosti, kao što je, recimo, život u velegradu, je već posebna priča.
Ali, dobro, za sada je kopriva uspela stidljivo, po beogradskim pijacama, da se izbori sa gromoglasnom ponudom svega i svačega po supermarketima, pa ostaje nada da će i štir, vremenom bar delimično povratiti svoju staru slavu.
Protiv proliva sam prasićima uvek davao listove maline, sve dok ih njihova 'mama' nije naučila da motaju koprivu. Kad su to naučili mogao sam ladno da odahnem, jer su koprivom bili 'vakcinisani' protiv svih pošasti.
Entuzijazmu ipak pretpostavljam prvo ljubav, posvećenost i neophodno iskustvo za bavljenje nekakvim prirodnim načinima proizvodnje hrane i to se ipak za sada može raditi samo za lične potrebe, jer izlazak na bilo kakvo tržište sa viškovima je za sada neisplativo, odnosno nekonkurentno cenom industrijskim proizvodima.
O kvalitetu sad još ne pričamo, pogotovu ne u ovom blagostanju i izobilju u kome živimo.
Sećam se dobro iz detinjstva, a daaavno beše, da se pohovana piletina od februarskih pilića ispod kvočke, pravila tek tamo negde jula-avgusta, kada su već bili lepo stasali do čitavih 600-700 grama!
O tempora, o mores.
[ Burgos @ 28.03.2013. 19:31 ] @
Citat:
kaćunčica:
npr. da ručno skida krompirovu zlaticu (fuuuuj!). Naprosto, i sorte i okolnosti su takve da zahtevaju drugačiji tretman.


Mi to ceo život radimo i nije da je fuj - kao da skidaš bubamare.

Aj da ne potežem priču dalje, opet će me uhvatiti u mašinu ko onda kad sam rekao da se kod nas deca od 12-13 godina uče da oderu zeca :).
[ Vasastajić @ 28.03.2013. 20:01 ] @
Citat:
kod nas deca od 12-13 godina uče da oderu zeca

Eee, sad zamisli scenu gde neki beogradski deran tog uzrasta dere na sred Terazija Duška Dugouška!?!
Nakon što ga je naduvao pumpom za bicikl...
[ Miroslav Jeftić @ 28.03.2013. 21:08 ] @
Citat:
Vasastajić
Jel znaš šta je to štir?


Odvratna korovčina, pravi teror u bašti

Citat:
kaćunčica: npr. da ručno skida krompirovu zlaticu (fuuuuj!). Naprosto, i sorte i okolnosti su takve da zahtevaju drugačiji tretman.


Ajd što je fuj nego što treba jako puno vremena, ako je veća količina krompira. Plus što treba skinuti i jaja (po pravilu sa donje strane lista/ne vide se na prvi pogled) inače džabe skidaš odrasle bube
[ cika dacha @ 28.03.2013. 22:18 ] @
lepo uzmes ljute koprive( znaju stariji koja je to) naberes umocis u kisnicu ostavis 48h potopljene u vodi
posle sa tom vodom prskas sve po basti!
jeste da malo DIsmr, ali nema ni jedne bubice pa ni zlatice!!!
kad padne kisa ili ako zalivate preko listova morate ponoviti postupak!

em prirodno em besplatno em korisno!!!


[ Trick_Fix @ 28.03.2013. 22:30 ] @
Citat:
kaćunčica: - ono: 1% mesa i 99% pitam se čega sve ne u viršlama, paštetama, salamama....




Ko če "žvakaću" , nek digne ruku :-)



[Ovu poruku je menjao Trick_Fix dana 28.03.2013. u 23:47 GMT+1]
[ KrkaCiC @ 28.03.2013. 23:18 ] @
Citat:
cika dacha:
lepo uzmes ljute koprive( znaju stariji koja je to) naberes umocis u kisnicu ostavis 48h potopljene u vodi
posle sa tom vodom prskas sve po basti!
jeste da malo DIsmr, ali nema ni jedne bubice pa ni zlatice!!!
kad padne kisa ili ako zalivate preko listova morate ponoviti postupak!

em prirodno em besplatno em korisno!!!



Nesto sumnjam da je to delotvorno
mozda je moglo nekad,pre 100 godina kad je bilo bitno da ima ploda dovoljno za prehranu,a u danasnje vreme kad se ocekuje da plod bude visestruk,kvalitetan,i velik tesko da babski recepti pomazu

Inace,na pijaci kad se prodaju pilici niko nece one prave domace,jer batak kao da nemaju,i svi hoce one velike-naravno tovne,a hranjeni su svim i svacim samo sto pre da dobiju na kilazi (bitan je brz obrt kapitala )
I onda isti takvi kazu kako je nekvalitetno ovo sto se jede

[ bachi @ 29.03.2013. 09:30 ] @
Bio pre neki dan u Rodi u kupovini, dođemo na meso i ugledam neko ogromno čudo od batka... Šta je ovo? - pitam: Ćureći batak - odgovara mesar.

A ono ko da su NOJU osekli nogu, a ne ćurci.

Neka hvala pomislih i produžih dalje.
[ cika dacha @ 29.03.2013. 13:12 ] @
KrkaCiC@
slobodno proveri!!! tako se u nasoj basti radi vec dovoljno dugo!
[ Trick_Fix @ 29.03.2013. 20:01 ] @
Citat:
tako se u nasoj basti radi vec dovoljno dugo!

I u našoj.
Ako se stigne na vreme da se " Za-kopri" lekoviti rastvor.

Ali to deluje zasigurno,