[ anon70939 @ 12.04.2013. 22:24 ] @
... a ne zamrzavati ga?

Ćale mi poslao veliku količinu, pečenice, šunke, kulena... a žao mi da zamrznem, jer mi posle više taj ukus nije isti kad odmrznem.
[ Vasastajić @ 12.04.2013. 22:33 ] @
Suvo meso, AKO je spremljeno onako kako i Bog zapoveda, treba da se čuva na promaji, ne mora stalna i jako promaja, ali okačeno da visi, e to mora.
Valjda imaš neki špajz u tom stanu.
[ anon70939 @ 12.04.2013. 22:37 ] @
Sušeno je kako treba. Nemam špajz. Pogotovo nemam špajz sa promajom :I
[ Flo33 @ 12.04.2013. 23:22 ] @
Tezak problem, pojedi sto pre :)

Suvo meso je samo po sebi dovoljno usoljeno i dehidrirani da drzi upotrebljivost relativno dugo. Tako da je neki optimalni rok za upotrebu zavisno od suvoce i koncentracije soli do 6 ili 12 meseci.

Ne bas najsrecnija varijanta, ali u slucaju stana je vakumiranje, i frizider.

Pozdrav.
[ cika dacha @ 12.04.2013. 23:22 ] @
posolis meso pa umotas u pamucne krpe par slojeva gde ces izmedju svakog sloja da posolis i onda na kraju da umotas u papir! tamo su moji u Krajini cuvali suvo meso stalno! a isto su imali drveni kovceg sa kukuruznim brasnom i u tome cuvali meso! meso se ocuva i ukus i miris ali sve skroz osusi pa se malo teze sece ali ce duze da ti traje :-)
[ Flo33 @ 12.04.2013. 23:27 ] @
@chika daca, to se davno praktikovalo, jos kad su bile magaze, kako se zvalo vec to. Ne vidim neku svrhu sada, kada postoje frizideri :) jedino ako je to bas neka kolicina tako velika da ne stane u frizider.

Pozdrav
[ cika dacha @ 13.04.2013. 00:33 ] @
Flo33@ znam ali covek je napisao da nece da stavlja u friz i tako to! zato sam i dao ovakav predlog!
[ gilopile @ 13.04.2013. 00:56 ] @
Jednostavno, ako nemas hladnu, mracnu i prozracnu prostoriju u stanu, mora u friz. Druge nema, jer ce uzegnuti i pokvariti se nakon nekog vremena. Mozda podrum, garaza (ako ima neku ventilaciju)?
[ SStudio @ 13.04.2013. 01:11 ] @
Meso staviš u šerpu zaliješ rastopljenom mašću i ostaviš negde dalje od mačaka
Provereno čuva kvalitet i ispravnost, a kad izvučeš komad za jelo samo malo podgreješ, prste da poližeš.
[ Vasastajić @ 13.04.2013. 07:09 ] @
^
To što si rekao odnosi se na prženo meso i kobasice koje su se zatapanjem u svežu mast mogle čuvati prilično dugo, ali sa sušenim mesom to se ne radi.
dacho, ne zamrzivač, nego običan frižider i to jeste opcija u ovakvim slučajevima života u golubarnicima.
Lično tako držim dimljenu slaninu, kupljenu od mesara, iako imam ogromnu pušnicu, jer niti više gajim svinje niti koljem i salamurim, međutim, CoyoteKG, ako imaš veću količinu tog suvog mesa trebao bi ti ceo jedan frižider da to lepo sačuvaš, a može tako da se čuva i to dugo.
[ ventura @ 13.04.2013. 07:56 ] @
Rešenje je ili tavan sa blagom promajom, ili manji frižider samo za meso i da se u njega ubaci nešto što će da održava konstantnu vlažnost vazduha kako se meso nebi rasušilo.
[ anon70939 @ 13.04.2013. 09:06 ] @
Miste me dobro razmeli.
Necu da zamrzavam, ali trenutno drzim u frizideru.
Nije to velika kolicina. Mozda 7-8kg raznih proizvoda. Ćale bi poslao mnogo više, ali nemam gde s tim.
On je u selu zaklao 2 svinje i osušio pa je ovo druga tura koju mi šalje.
Prvu smo smazali za 20 dana, ova druga je i dalje bila u selu na tavanu i nije se presušila. Sad i on muku muči kako da sačuva da se ne presuši, pa planira da zamrzne. Inače on na selu živi poslednjih par godina i nije se ranije bavio tim

Problem je što u frižideru primećujem da počinje po mesu da mi se hvataju plesni. A tek mi je 5-6 dana u frizu.
Nije mi toliki problem presušivanje, nego plesan.
Ne znam da li da umotam u nešto pa da držim u frizu, da perem meso s vremena na vreme...
U svakom slučaju, ne zamrzava mi se, jer proslih godina kad odmrznem meso izgubi boju, miris, ukus...
[ SStudio @ 13.04.2013. 09:47 ] @
@Vasa
Kod nas se to radi i sa sušenim mesom, nikad problem nismo imali sa očuvanjem te namirnice na ovaj način.
[ Emil Ranc @ 13.04.2013. 09:57 ] @
Citat:
gilopile:Mozda podrum, garaza (ako ima neku ventilaciju)?

Ovo bi mu pokrali i pre nego što bi stigao da okači svo meso :)
[ Vasastajić @ 13.04.2013. 14:46 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Nije mi toliki problem presušivanje, nego plesan.
Ne znam da li da umotam u nešto pa da držim u frizu, da perem meso s vremena na vreme...

Nikako nemoj da pereš nego oštrom četkom sastruži tu plesan i odmah nakon toga pospi mešavinom soli i sitno tucane ljute paprike, pa to sve lepo utrljaj.
Plesan govori da meso još nije dovoljno osušeno, možda čak ni dovoljno usoljeno, odnosno kratko je stajalo u salamuri.
Sledeća greška koja je moguća je ta da su šunke naglo dimljene na vrelom dimu, pa se onda površinske pore na šunkama pre vremena zatvore i unutrašnja vlaga ne može da se isuši.
U takvim slučajevima preostala vlaga u mesu pospešuje pad pH i to onda dalje pogoduje razvoju plesni.
Kod takvih slučajeva bezbednije je šunke iseći na odgovarajuće komade, vakumirati kese prilikom pakovanja i tako zamrzavati, jer postoji opasnost da se meso ukiseli/pokvari, a sve zbog neodgovarajućeg celokupnog tehnološkog postupka pripreme mesa za sušenje.
Sušenje mesa JESTE nauka i ne treba tome ofrlje pristupati.
Citat:
U svakom slučaju, ne zamrzava mi se, jer proslih godina kad odmrznem meso izgubi boju, miris, ukus...

Ovo samo potvrđuje moju pretpostavku da se meso neadekvatno priprema za sušenje,verovatno i neadekvatno suši i to već ustaljeno, a ako i takvo meso menja boju u zamrzivaču pitanje je da li taj zamrzivač obezbeđuje dovoljno nisku temperaturu koja bi onemogućila razvoj patogenih organizama.
[ KrkaCiC @ 13.04.2013. 15:34 ] @
Kod mene kuci je praksa da se meso osusi dobro,i zatim kad malo odstoji ide u zamrzivac,naravno pakovano u kese. Nikad nije bilo problema,jedino bas pecenica koja dugo odstoji zna da izgubi malo na ukusu,mada za przenje je odlicna. Kosti,rebra,slanine i ostalo sto ide za spremanje jela je takodje odlicno. Zamrzivac je no frost verzija,ako nesto znaci
Sta je problem pakovanje u zamrzivac?
[ cika dacha @ 13.04.2013. 20:39 ] @
lepo pozovi ti nas sa foruma na degustaciju pa ces imati resen problem!:-)
[ 3way @ 13.04.2013. 20:40 ] @
dacho, procitao si mi misli, taman sam hteo ja da mu ga uskladistim :)
[ anon70939 @ 13.04.2013. 21:03 ] @
hahaha, :) nije ni to losa ideja.
nego morate znati, prvu turu cale sto mi je poslao, posle toga sam iz nekih drugih razloga dao krv na analizu i holesterol 6.8, a pre toga mi je bio u granicama normale :)
[ bakara @ 13.04.2013. 21:29 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Nije to velika kolicina. Mozda 7-8kg raznih proizvoda. Ćale bi poslao mnogo više, ali nemam gde s tim.

Ima mesta kod mene, samo moras da posaljes uzorke
[ A da se ja pitam @ 14.04.2013. 14:34 ] @
Ima mesta i kod mene u špajzu,
a ugradiću i 2 tiha ventilatora od PC-a da ima lagane promaje,
staviču i onaj ultrazvučni rasprskivač da se ne presuši,

Kad donosiš ?
-da budem kod kuće i uključim "promaju"