Normalno da ne bih farbao radijator u crno već u neku drugu tamniju boju
pa vas pitam za iskustvo,
-da li ste negde videli radijatore u nekim drugim bojama osim bele i sive ?
Svaki koment je dobro došao,
pOz
[ djoka_l @ 17.04.2013. 09:05 ] @
Ne bi.
Da video sam radijatore u svim bojama. Sada se vrlo često radijatori boje u skladu sa bojom zidova i/ili nameštaja. Naravno, ta siva ili bela boja koju spominješ je posledica masovne proizvodnje i loše finalne obrade.
Da li si ikada video da je, recimo, u novogradnji boja zida drugačija od bele? Tamo gde se završni radovi usklađuju sa željama kupca, ni zidovi ni radijatori ne moraju da budu beli...
[ A da se ja pitam @ 17.04.2013. 09:13 ] @
Ali mislim da bi crni radijator morao makar malo da odaje više toplote,
I aluminijumski hladnjaci za pojačavače se farbaju u crno da bi se povećala emisija toplote sa poluprovodnika,
zar ne ?
[ component @ 17.04.2013. 09:15 ] @
Ne bi... Ako ništa drugo crni radijator bi upijao više zračenja tj. toplote. Solarni kolektori rade po tom principu. Boja radijatora nema nikakve veze sa njegovom namenom.
[ A da se ja pitam @ 17.04.2013. 09:21 ] @
Nemo da me "turirate",
negde se sečam podatka (iz elektronike) da crni hladnjak odaje oko 25% vise toplote
od običnog neofarmanog alumunijumskog hladnjaka.
Pa zašto su svi kvalitetniji hladnjaci na izlaznim pojačavačima crni ?
samo zbog estetike ?
[ anon70939 @ 17.04.2013. 09:27 ] @
bilo bi dobro da su racuni za grejanje 25% manji samo zato sto su radijatori crni :P
Ovi iz toplane namerno nam farbaju u belo da sto vise potrosimo!
Aluminum heatsinks of various shapes and sizes are widely available for cooling components.
- Often anodized with black oxide coating to reduce thermal resistence up to 25%
....
....
Stefan-Boltzman law describes radiative heat transfer:
Prad = 5.7 * 10^-8 * E * A * [(Ts)^4 - (Ta)^4] in watts
where:
E = emissivity black anodized aluminum E = 0.9
polished aluminum E = 0.05
A = surface area (m2) through which heat radiation emerges
Ts = surface temperature (K) of component
Ta = ambient temperature (K)"
Doduše, ne verujem da bi samo farbanje autolakom dovelo do manjeg otpora .
[ gilopile @ 17.04.2013. 10:00 ] @
Ako je ratijator napolju, tj. na suncu, ondak da, sigurno ce bolje grejati:)
[ A da se ja pitam @ 17.04.2013. 10:01 ] @
Eto Burgos našao korisnu nauku o tome,
Gledao sam Wolksvagen-ov test temperature hauba istog modela auta a raznih boja,
na suncu nije se crna najviše ugrejala (što su očekivali) nego metalik tamno zelena,
da ne veruješ
[ Branko Santo @ 17.04.2013. 10:33 ] @
Ali samo zato sto je metalik, posto je opste poznato da su metalci puni energije!
[ A da se ja pitam @ 17.04.2013. 10:37 ] @
pa neću sad valjda radijatore u melaik
[ anon70939 @ 17.04.2013. 10:38 ] @
I okacis mu lanac
[ A da se ja pitam @ 17.04.2013. 10:50 ] @
e man se lanaca,njiva i hektara nego
nikako da se reši da li tamniji radijator bolje greje ili NE?
-a šta čemo sa onih 25% iz računice,
Gde se to gubi?
[ Branko Santo @ 17.04.2013. 10:56 ] @
Ja kao poprilicno glup za termodinamiku, fiziku, mehaniku i ostale stvari mogu samo da zamislim kako je moguce da crni hladnjak brze otpusta toplotu koja mu se dovede i samim tim da otpusti vise energije u istom periodu usled bolje termicke provodljivosti.
Energija je generisana iz tople vode stoga ako ona brze predje iz vode u radijator u vazduh onda se moze steci utisak da greje vise a u stvari greje efektivnije za sobu u kojoj je.
Naravno to bi onda trebala da bude razlika u materijalu zbog kog je on crn a ne zato sto je ofarban u crno jer mozes farbanjem samo da usporis prenos energije.
Zavese preko radijatora u stanu mogu da "pojedu" 30% energije (9 meseci provedenih u Novosadskoj toplani).
[ valerijan @ 17.04.2013. 11:02 ] @
...ovo je rešenje:
Gustavus is Daubind
[ Java Beograd @ 17.04.2013. 11:03 ] @
Crni radijator bi upijao više toplote
[ Burgos @ 17.04.2013. 11:05 ] @
Roberte, ne greje više radijator premazan crnom bojom, već, kako ja razumem, sa tankim završnim slojem koja znatno povećava termičku provodnost. Verovatno bi samo poliranje radijatora povećalo toplotnu provodnost. Mada bi verovatno bilo najbolje montirati ventilatore iz automobila iza radijatora :D
[ A da se ja pitam @ 17.04.2013. 11:06 ] @
E ovo je rešenje ↑↑↑, što okači valerijan
Samo da dam ženi da unese kantu i da ostane unutra "dok farba" :-)
Pa kad je bal nek je bal ,
da konačno toniram sobu i sve unutra,
[ A da se ja pitam @ 17.04.2013. 11:09 ] @
a ventilator NE iza nego ispod
i to 3 komada iz PC napajanja da se spoji u "dasku"
pa se pusti na 5-6 Volti da bude "malošumno"
Samo da dam ženi da unese kantu i da ostane unutra "dok farba" Pa kad je bal nek je bal , da konačno toniram sobu i sve unutra,
...a kad si već kod toniranja, žena i bala...First and Last and Always podloga je:
The Sisters Of Mercy - Black Planet
[ A da se ja pitam @ 17.04.2013. 15:41 ] @
valerijan,
ja ili sam "zardjao" ili ne umem da kapiram na vreme,a nisam ni u "trendu" -priznajem,
Kakve veze ima ovaj spot sa ovom temom?
-Daj barem neku, malu "pomoć prijatelja"
ako može,
[ valerijan @ 17.04.2013. 17:13 ] @
^...naravno :)
1. Gustav je sve prefarbao u Crno
2. Spot vizuelno takoreći "nema" veze sa ovom temom, ali tekst/naziv očijuka sa stavkom 1.
...lepo je onaj pevač rekao ""Video Killed the Radio Star"
p.s. ako je još nešto ostalo nejasno, ovde sam :)
[ Horvat I @ 17.04.2013. 18:16 ] @
U školi smo imali črne radijatore brzo se privikneš i ne obraćaš pažnju.
U delu grada dugo je bio problem s grejanjem (loša magistrala) odlično rešenje je bilo postavljanje velikih stojećih ventilatora koso ispred radijatora sa malim brojem obrtaja
[ oPEN @ 17.04.2013. 19:15 ] @
ukoliko crni radijator bolje odaje toplotu, da li to znaci da ce i beli ili sivi biti efikasniji ako je u sobi mrak?
Farbanje završava posao za upijanje toplote iz svetlosti (zbog toga što se od crne boje mnogo manje svetlosti odbija).
Za odašiljanje topolote nije dovoljno da samo obojiš nešto u crnu boju već su bitne i ostale karakteristike materijala.
Burgos je lepo objasnio u čemu je stvar.
Evo kako to uraditi u domaćoj radinosti http://www.youtube.com/watch?v=sI-oiBKAyOY
[ A da se ja pitam @ 18.04.2013. 04:50 ] @
oPEN,
Citat:
oPEN: ukoliko crni radijator bolje odaje toplotu, da li to znaci da ce i beli ili sivi biti efikasniji ako je u sobi mrak?
Ma Sjajan opis u 2-3 reči !
ebt,
-nemam reči,
☺☺☺
(Kako Balkan ima DUHA ! Pa to nema nigde, pa ni kod kineza ! )