[ Vasastajić @ 23.04.2013. 21:58 ] @
[ Vasastajić @ 23.04.2013. 21:58 ] @
[ cika dacha @ 23.04.2013. 22:00 ] @
GMO 100%
[ Tyler Durden @ 24.04.2013. 07:46 ] @
mcdonalds je ok
i GMO. ko nije probao bolje nek cuti [ Vasastajić @ 24.04.2013. 07:53 ] @
Znaš kako kod mene, ovde kažu:
Jedan je prob'o, pa se usr'o. Mis'iiim..... ČETRNAEST GODINA to niti truli niti buđavi!?! Pa od čega je napravljeno, kukala mu majka?! [ ventura @ 24.04.2013. 08:01 ] @
Citat: Vasastajić: Mis'iiim..... ČETRNAEST GODINA to niti truli niti buđavi!?! Pa od čega je napravljeno, kukala mu majka?! A kakav li je tek ovo GMO!!!! Godinama stoji na otvorenom, i što je najgore ne da se ne kvari, nego postaje ukusniji što duže stoji!!! Pa to je neka teška hemija!!! BRE!! [ milosbeo @ 24.04.2013. 08:41 ] @
Ako se cizburger ne proda za 10 minuta, on se baca. To kaze lik koji je radio u Meku...
[ Shadowed @ 24.04.2013. 08:46 ] @
Citat: ventura:Godinama stoji na otvorenom, i što je najgore ne da se ne kvari, nego postaje ukusniji što duže stoji!!! Pa to je neka teška hemija!!! BRE!! Mesas hemiju i magiju :) [ Java Beograd @ 24.04.2013. 08:47 ] @
Meni ovo deluje kao i gomila onih mitova za Coca-colu Dal' će jetra da ti ispadne, il' ćeš rđu da skineš sa ograde.
[ anon70939 @ 24.04.2013. 09:36 ] @
mitbastersi su razbili mit o koka koli :)
Inace 100% istina je da bacaju posle 10 minuta svu hranu. Cak je bila pre 10 neka drama oko toga kako ljudi gladuju, a oni to bacaju... [ cika dacha @ 24.04.2013. 10:09 ] @
ventura@ stoji na otvorenom ali u zimskom tj hladnijem periodu a ne leti :-) so cuva meso ali opet pod odredjenim uslovima
ali McDonald's meso stvarno ima gadan ukus pa bilo ono gmo ili organic!!! CoyoteKG@ jel bese coca cola proizvod kom je nepoznat svaki sastojak?! :-) [ Dexic @ 24.04.2013. 10:47 ] @
Citat: Tyler Durden: mcdonalds je ok i GMO. ko nije probao bolje nek cuti Pa i koku nisam probao ali verujem da ne treba da je probam. Ni pucanje tebi u glavu nisam probao ali verujem da ne treba :) Ovo "ko nije probao" je najveca glupost od izjava koju ljudi koriste da bi nesto "rekli". Nista konkretno ne kazem za McDonalds ili GMO, ali logika "ko nije probao" je pogresna. [ Boris Tadić @ 24.04.2013. 11:51 ] @
Meso za srpski McD dolazi iz Srbije, okolina Leskovca, nešto na S.
Delim mišljenje da je ubedljivo najgori na kontinentu srpski čizburger i BigMac, uvek ukuvana lepinja, uvek ciganski kečap Polimark, uvek meso kao sa sabora u Stepojevcu - suvo i nikakvo, kao krpa. Ostatak ponude mi nikada nije ni ličio na hranu za ljude, tako da već skoro 3 decenije uspešno izbegavam praktično sve ostalo. Takođe, piletinu iz srpske verzije KFC-a, iskreno, keru ne bih dao. Prodaju klasičan otpad u odnosu na bilo gde u EU gde sam kročio opankom. Namerno sam, radi merodavnosti upoređivanja, otišao 3 puta u KFC u BG-u i svaki put posle 3-4 zalogaja bacao sve u kantu, ono ne znaš je li lošije meso samo po sebi ili je pogrešnije spremljeno ili je krcatije deterdžentom za sudove. Mater im belocigansku, da bog da im na 40 dana služili takva g*vna. [ reiser @ 24.04.2013. 12:03 ] @
Potpuno se slazem sa tobom oko KFC-a. Kupio sam onu piknik kanticu pre neki dan i ono je nesto najgore sto sam probao u zadnje vreme. :)
[ Shadowed @ 24.04.2013. 12:15 ] @
Citat: cika dacha:CoyoteKG@ jel bese coca cola proizvod kom je nepoznat svaki sastojak?! :-) Ne, Coca-Cola je proizvod kod kojeg je nepoznat recept za prakticno dobijanje tog sastava. Naravno da se zna sta je unutra i da je moguce kopirati. Samo ne na isplativ nacin. [ component @ 24.04.2013. 12:28 ] @
Meni je KFC odličan. Jednom nedeljno obavezno jedem kod njih i meni je jedna od najukusnijih brzih hrana. Siguran sam da nije zdravo (mislim pohovana piletina), ali je meni ukusno.
McDonalds mi i nije nešto, više je mesto gde roditelji dovedu decu da bi dobili igračku uz hranu. [ FoghornLeghorn @ 24.04.2013. 12:48 ] @
Pa ni Jamie Oliver nije uspeo da "dokaze" klincima sta ima u "chicken nuggets-ima" :
Znam da se svi brecaju na Ruse (ni ja ih nesto ne volim), ali ovaj dokumentarac iz dva dela vredi pogledati ukoliko imate vremena: Sto se MCD-a tice - jeo sam to u velikim kolicina svojevremeno u USA (jeftino, a ukusno majku mu) ali su mi vec posle par nedelja majice postale tesne, ledja pocela da se sire, a vratina k'o u Tajsona Posle sam presao kod Sirijaca i Grka u restorane, gde je bilo i povrca i moglo se jeftino jesti. 'Jes ukusno, al' dozlaboga lose po zdravlje Izbegavam svu kupovnu hranu u bilo kom obliku u sirokom luku, cak i deci ne kupujem to... Dobro, vodio sam ih dva puta u MCD da probaju i mogu da im dozvolim jedanput-dvaput godisnje! [ Tyler Durden @ 24.04.2013. 13:11 ] @
Citat: Dexic: Citat: Tyler Durden: mcdonalds je ok i GMO. ko nije probao bolje nek cuti Pa i koku nisam probao ali verujem da ne treba da je probam. Ni pucanje tebi u glavu nisam probao ali verujem da ne treba :) Ovo "ko nije probao" je najveca glupost od izjava koju ljudi koriste da bi nesto "rekli". Nista konkretno ne kazem za McDonalds ili GMO, ali logika "ko nije probao" je pogresna. ajde ne lupetaj. pravis analogiju sa zdranjem bigmeka i pucanjem nekome u glavu. karikiras na kvadrat kao kad bi ja rekao da limun i vitamin c nisu zdravi jer ako samo to trpas ima da riknes posto ti sve drugo nedostaje. p.s na forumu pises kao da si probao koku [ Vasastajić @ 24.04.2013. 13:44 ] @
Citat: ventura: Citat: Vasastajić: Mis'iiim..... ČETRNAEST GODINA to niti truli niti buđavi!?! Pa od čega je napravljeno, kukala mu majka?! A kakav li je tek ovo GMO!!!! Godinama stoji na otvorenom, i što je najgore ne da se ne kvari, nego postaje ukusniji što duže stoji!!! Pa to je neka teška hemija!!! BRE!! Nisi nikada u životu salamurio i sušio meso jelda? O klanju, tranžiranju da i ne pričamo, jel? Pa ni ja ne bih da sam mogao sebi 'ladno da priuštim njeguški pršut, ali pošto ovde u Vojvodini nema uslova za proizvodnju njeguškog pršuta, mor'o, sam jadan, šta ću, da se baziram na proizvodnju BANATSKE ŠUNKE. I tako skoro tri decenije... ...iskustvo ne baš za bagatelisanje. A? Mis'im, ovde u temi je reč o SVEŽEM, MLEVENOM MESU...ili bi bar trebalo da bude meso, tako da ti je poređenje samo odraz neznanja. [ ventura @ 24.04.2013. 14:35 ] @
Citat: Vasastajić: Mis'im, ovde u temi je reč o SVEŽEM, MLEVENOM MESU...ili bi bar trebalo da bude meso, tako da ti je poređenje samo odraz neznanja. Jok. Nema to veze sa svežim mlevenim mesom. Taj hamburger je prepun soli (nitrata tj. konzervansa) nakon cega je dobro termički obradjen tako da je potpuno dehidriran. Potpuno isti mehanizam cuvanja nitratima i dehidracijom kao i bilo koji drugi suhomesnati proizvod, samo sto je ovaj hamburger mnogo bolje dehidriran od prosecnog susenog mesa, pa ce samim tim i duze da traje ukoliko se adekvatno skladisti. [ Boris Tadić @ 24.04.2013. 15:06 ] @
Citat: Meni je KFC odličan. I meni je u Nici, Beču, Roterdamu, Briselu, Frankfurtu. Stvarno je bilo ukusno sve što sam probao, posebno pohovana krilca, ali za ovaj kod studentskog trga bih napravio peticiju za sravnjivanje sa zemljom, samo izgleda ova raja guta sve što stane u usta i na kraju ću opet da ispadnem trovač nacije i mrzitelj svake ponaosob mrve prosperiteta zapadnog Balkana. [ Vasastajić @ 24.04.2013. 15:35 ] @
Citat: ventura: Jok. Nema to veze sa svežim mlevenim mesom. Sa ovime se slažem, stim što bih ipak precizirao da to u MCD blage veze nema sa MESOM, a sa čime ima,,,,'bemliga. Citat: Potpuno isti mehanizam cuvanja nitratima i dehidracijom kao i bilo koji drugi suhomesnati proizvod Sam insistiraš na isticanju svog nepoznavanja tehnologije suvog mesa... ...da te sada čuje neki đetić đe mu pršut poganiš kakovom kemijom. NEMA u banatskoj šunki nitrata, nititrita i ostalih kita, osim, u zavisnosti od sredine, nekih začinskih biljčica, NEMA u njeguškom pršutu, takođe svega toga što sam naveo, osim, opet u zavisnosti od nijansi tehnoloških, eventualno plemenitih plesni. Ovaj sa klipa je njegov mc burger skladištio, koliko sam shvatio, prvo nekih dva meseca u džepu od sakoa u šifonjeru, a ostalih 14 godina, 'bemliga, pretpostavljam da nije u zamrzivaču. Zakolji seljačko pile, posoli mu batak, ispeci ga i stavi ga u džep od sakoa, pa u šifonjeru drži dva meseca... ...posle mi se javi... ...ako budeš doš'o do damfa. [ cika dacha @ 24.04.2013. 16:33 ] @
ma kakve americke shpecije mozete ikako porediti sa cevapom u slanini!!! pa bre stranci se dave u njima kad dodju u Srbiju tj nisam ih video da idu u te njihove restorane!!!
[ Dexic @ 24.04.2013. 17:00 ] @
Citat: Tyler Durden: ajde ne lupetaj. pravis analogiju sa zdranjem bigmeka i pucanjem nekome u glavu. karikiras na kvadrat A ti pricas kao da probanje GMO-a znaci nesto. Znaci koliko i prezivljavanje pucanja u glavu. Nije dokaz da ce se preziveti uvek. Stvarno, kakav ti je probanje GMO hrane dokaz o kvalitetu ili ispravnosti? [ kaćunčica @ 24.04.2013. 17:28 ] @
Postoji i uporedni snimak posmatranja hamburgera i pomfrija iz Meka i nekog drugog, u trajanju od dve nedelje. Ovaj drugi menja boju, bujaju plesni... a mekić ništa. To je kružilo netom kao antireklama za mek.
[ ventura @ 24.04.2013. 17:57 ] @
Citat: Vasastajić: Sam insistiraš na isticanju svog nepoznavanja tehnologije suvog mesa... Upravo je suprotno. Dozvoli da te edukujem :) Citat: Vasastajić: ...da te sada čuje neki đetić đe mu pršut poganiš kakovom kemijom. NEMA u banatskoj šunki nitrata, nititrita i ostalih kita, osim, u zavisnosti od sredine, nekih začinskih biljčica, NEMA u njeguškom pršutu, takođe svega toga što sam naveo, osim, opet u zavisnosti od nijansi tehnoloških, eventualno plemenitih plesni. I u Njeguškom pršutu, i u banatskoj šunci i u apsolutno svakom drugom sušenom mesu imaš gomilu konzervansa, odnosno nitrata/nitrita (kako god se kaže na Srpskom jeziku). Kuhinjska so, hemijske formule NaCl (Natrijum-Hlorid), je takođe jedna vrsta nitrata, odnosno kuhijnska so je najpoznatiji i najkorišćeniji konzervans otkako postoji ljudska vrsta. Pogledaj inače šta ovaj čika radi sa svinjskim butom koji treba da postane pršut :) Meni se čini da ga je nešto malo posolio, a tebi? :) Citat: Vasastajić: Ovaj sa klipa je njegov mc burger skladištio, koliko sam shvatio, prvo nekih dva meseca u džepu od sakoa u šifonjeru, a ostalih 14 godina, 'bemliga, pretpostavljam da nije u zamrzivaču. A onda je mrmot došao... Sve je to super, ali ljudi obično ne drže hamburgere u džepu od sakoa... I drugo, ne znam da li si primetio hirurške rukavice prilikom rukovanja sa tim hamburgerom? Cenim da je to ipak malo više pažnje od prostog ubacivanja u šifonjer... [ boccio @ 24.04.2013. 18:46 ] @
Citat: cika dacha: GMO 100% Ovo je razlog zasto ozbiljna diskusija o problematici GMO-a ide u 3.14zdu materinu, zato sto se na svakom cosku, i za svaku glupost vice "vuk".... Citat: milosbeo: Ako se cizburger ne proda za 10 minuta, on se baca. To kaze lik koji je radio u Meku... To je potpuno tacno, ali dajte da bar i da se onda objasni zbog cega se bacaju sendvici nakon 10 minuta, da ne bude spekulacija :) Jedini razlog tome je njihov SLA, tacnije pokusaj da se odrzi "nivo" ukusa hrane. Poznato je (kao i sa svakim drugim rostiljem), da kad se masnoca ohladi nije ni blizu ukusna kao dok je topla. McD, kao globalna fransiza cija je glavna karakteristika da bilo gde u svetu dobijas priblizno istu uslugu, ima procedure za apsolutno svaki detalj (do toga da se npr. pomfrit iz friteze otresa, lupam, 8 puta pre nego se spusti u onu toplu vitrinu). "Kartice" trajanja svih proizvoda su deo te procedure - sendvici 10 min, pomfrit valjda 7 (ne znam tacno), shejk i sladoled recimo 30 etc etc. Citat: Boris Tadić: Delim mišljenje da je ubedljivo najgori na kontinentu srpski čizburger i BigMac, uvek ukuvana lepinja, uvek ciganski kečap Polimark, uvek meso kao sa sabora u Stepojevcu - suvo i nikakvo, kao krpa. A inace u Virdziniji dobijes socan burger, tri prsta debeo? :) Svasta, pa McD je apsolutno faken identican - to je fransiza. Cak mogu da kazem da je srpski McD h3beni michelin star restoran u odnosu na USA ili Holandiju. Inace, jedna od karakteristika te fransize je i podsticaj lokalne ekonomije - ja mislim da smo samo u vreme onih sankcija devedesetih uzimali meso i krompir iz Madjarske, zato sto niko nije mogao da ispostuje SLA. Sve se pravi kod nas po tacno odredjenoj specifikaciji da bi bilo "McD approved". Krompir za pomfrit recimo nije bilo koji sa Kvantasa, vec iskljucivo russet burbank koji se priprema po zadatoj proceduri (duzina secenja, nacin kuvanja i zamrzavanja pre dostave u restoran, etc etc.). Mislim, nije poenta ovoga sto pricam da ih velicam - to je krsh i djank pa je krsh i djank, ali napadati ih po totalno besmislenim i neosnovanim razlozima je jos gluplje. [ FoghornLeghorn @ 24.04.2013. 19:03 ] @
Djubre je djubre samo sto je ovo MCD djubre ukusno, lepo upakovano, restoran cist itd. Ono meso u pljeskavicama sa coska je kao od mangulice, a nije neki argentinski/brazilski stock zaledjen jos kad sam ja bio mali pa odledjivan 10 puta, svercovan ko zna kuda i na kraju zavrsio u leskovackoj pljeskavici
Pre ces se otrovati mesom od pljeske na cosku nego u MCD-u! [ llux @ 24.04.2013. 19:25 ] @
Zato se baca? Kako su glup razlog izmislili. Jako mi je tesko da poverujem u to.
[ anon70939 @ 24.04.2013. 19:53 ] @
trenutni kolega bi mi je bio nekoliko godina poslovodja u MCu.
Po njegovim pricama kakve sve procedure imaju u MCu dodje mi samo tu da se hranim... To bacanje hrane posle par minuta je totalno normalna stvar. Zbog toga i imaju te cene. Sve to sto spremaju dobijaju gotovo posto su fransiza, tako da razlika u kvalitetu ne moze da postoji. A ono sto me najvise odusevilo jeste da fritezu za pomfrit svako vece posle smene rasturaju u najsitnije delove i peru, posle sklapaju. Tako da je friteza svaki dan kao nova i ulje sveze, a ne kao sto je na ostalim mestima... Cak mi je ispricao da je jednom radniku morao da da otkaz, jer dok je spremao neki burger ispalo mu je parce krastavcica na sto i mahinalno ne razmisljajuci je to parcence stavio u usta kao sto je radio ranije kao kuvar negde gde je vec radio. Inace mu je taj radnik bio jedan od najboljih... Kaze, da kad odu na pauzu rado bi jeli to sto bace sto je 12 min stajalo :), ali ne smeju... E sad, ako je on lagao mene, i ja lazem vas :) [ Vasastajić @ 24.04.2013. 19:57 ] @
Citat: ventura: Kuhinjska so, hemijske formule NaCl (Natrijum-Hlorid), je takođe jedna vrsta nitrata, odnosno kuhijnska so je najpoznatiji i najkorišćeniji konzervans otkako postoji ljudska vrsta. ?!?!?!?!?!?!........... Mis'iiiim....aj što si se namerio mene, matorog konja da edukuješ, ALI, imaj u vidu da ovde na forumu ima verovatno i mlađih koji su isto tako kao i ti od sve hemije tokom školovanja imali uglavnom veliki odmor ili ih jednostavno hemija nije ni malo zanimala, pa stoga ovo tvoje "znanje" iz malog prsta isisano ne može ostati netaknuto . DANAS ovakvu jednu notornu glupost odvaliti, kada ti je sve znanje sveta samo na klik od tebe....mis'im...ne mogu da dođem sebi!?! Stavljati znak jednakosti između NaCl i soli azotne kiseline...ne, ne, nemam reči. Kuhinjska so i čilska šalitra tebi je isto?! Ali ne, neću te ja edukovati, ne pada mi na pamet, nego nakon ovakve odvale dužan si izvinjenje ostalim diskutantima što si ih uz pomoć sopstvenog neznanja pogrešno informisao. Aj sad na učenje, ovo do sada ti je , SEDI, kec ko vrata! I na kraju da ti samo razjasnim gde si se zahebo u proceni/zaključivanju, ja sam pričao o DOMAĆEM proizvodu, a ti non stop trubiš o industrijskom, jer DA, tačno je, šalitra se u industrijskoj proizvodnji koristila i koristi, pored ostalog da bi meso zadržalo crvenu boju u salamama i sličnim proizvodima, a današnja tehnologija je došla na "fantastičnu" ideju da mesu vrati, pazi VRATI crvenu boju uz pomoć ugljenmonoksida. U domaćoj proizvodnji šalitra se NE KORISTI, već u zavisnosti od načina salamurenja, samo sitna ili krupna kuhinjska so, začinske biljčice(beli luk, biber, majoran, lorber, najkvirc) po želji i tradiciji podneblja. [ anon70939 @ 24.04.2013. 20:04 ] @
:)
moram da ostavim samo komentar i dao bih 30 pluseva vasi :), a vi modovi brisite [ FoghornLeghorn @ 24.04.2013. 20:16 ] @
He-he! Jos dvojica koja ne gledaju fudbal, tj. TV Drago mi je da nisam sam!
Da citate Politikin Zabavnik (ne mora bas skola i casovi hemije) znali bi da su nitrati soli azotne kiseline, a nitriti soli azotaste kiseline! Nemaju blage veze sa Natrijumom (Na) niti sa Natrijum hloridom (NaCl) http://sh.wikipedia.org/wiki/Azotna_kiselina http://sr.wikipedia.org/wiki/Azotasta_kiselina Doduse ima jedan recept za Sremske kobasice u onom velikom, crvenom "Narodnom kuvaru" iz 60-tih/70-tih recept gde kaze da se doda na vrh noza salitre u vec pripremljenu smesu! Al' to je ipak kuvar... [ llux @ 24.04.2013. 20:22 ] @
Ako je to istina, onda ljudi iz te kompanije, jednostavno nisu normalni.
[ gilopile @ 24.04.2013. 20:39 ] @
Hm, pa koliko u svetu ima tih restorana, pa valjda neko i kontrolise tu hranu...Tesko da je toliko losa po zdravlje. Meso ko meso, nije valjda plastika:) Nigde jos nisam cuo da se neko zatrovao ili umro od te hrane. Mozda nije preterano zdrava, ali Boze moj, pa ne hranimo se vec 20g. 100% prirodnom i zdravom hranom koju kupujemo u super marketu i na pijaci, pa se drzimo:) To sto je taj hamburger preziveo toliko dugo, nista ne dokazuje, a i ko zna da li je to tacno...
E da, pa kako to da im je higijena na toliko zavidnom nivou, bacaju hranu od pre 10min...a sa druge strane da valjaju neko smece od hrane koje, kao, niko ne kontrolise i ne moze da provali od cega se sastoji, ma vazi! Bolje i to, nego neku trehinelisticnu hranu u `domacem` restoranu. [Ovu poruku je menjao gilopile dana 24.04.2013. u 22:11 GMT+1] [ Vasastajić @ 24.04.2013. 21:12 ] @
Citat: Tesko da je toliko losa po zdravlje. Ima negde na tubi jedan ruski dokumentarac koji upravo govori o ovoj tvojoj dilemi, naime radi se o jednom eksperimentu pod nadzorom tima lekara koji su pratili zdravstveno stanje zdravog, mladog čoveka, u toku, čini mi se 14 dana, za koje vreme se isključivo hranio Mc junk-om, colama i tsl. Eksperiment je morao biti prekinut, na insistiranje tog tima lekara, pre planiranog roka, jer bi u protivnom ta "hrana" ostavila nepopravljive posledice po zdravlje tog čoveka. Ako ga nađem okačiću link. A to što je taj hamburger preživeo toliko dugo govori sasvim dovoljno o tome da ga bakterije i plesan ili neće ili ne mogu u njegovoj sredini da prežive, pa ako ga ni bakterije neće, ja ga tek neću. Ukus toga je posebna priča i ustvari najveća manipulacija radi sticanja profita, gde je ljudsko zdravlje najobičnija moneta za potkusurivanje. Pa pogledaj samo na šta liči gro Amerikanaca koji sa hrane tim đubretom I da samo napomenem, poenta je na nutritivnoj vrednosti hrane, a ne na veštačkom ukusu. Ljudska čula su izuzetno podložna manipulacijama. [ gilopile @ 24.04.2013. 21:21 ] @
Smlate oni ko zna koliko tih hamburgera dnevno. Samo rokaju...Gledao sam par puta neke dokumentarce, pa oni po ceo dan samo zvacu, a najdalje sto prohodaju je do WC-a...
Evo i ovaj Srbin, gickan, koji se hrani domacom hranom mi ne izgleda nista bolje. [ DaliborP @ 24.04.2013. 21:29 ] @
Citat: Vasastajić: Ima negde na tubi jedan ruski dokumentarac koji upravo govori o ovoj tvojoj dilemi, naime radi se o jednom eksperimentu pod nadzorom tima lekara koji su pratili zdravstveno stanje zdravog, mladog čoveka, u toku, čini mi se 14 dana, za koje vreme se isključivo hranio Mc junk-om, colama i tsl. Eksperiment je morao biti prekinut, na insistiranje tog tima lekara, pre planiranog roka, jer bi u protivnom ta "hrana" ostavila nepopravljive posledice po zdravlje tog čoveka. Mislis na Super Size Me? http://en.wikipedia.org/wiki/Super_Size_Me Hrana tog tipa je teska sa ogromnim brojem kalorija i secera, sto se u filmu lepo dokazuje. Naravno da to nije zdrava hrana, ali ko veruje u suprotno? Ali realno jesti tu hranu svaki dan, tri puta dnevno ne moze biti normalno. Da pojedes ponekad nece ti apsolutno nista biti. To nema veze sa McDonaldsom, vec sa poremecenom ishranom. Da jedes pljeskavice 3 puta dnevno 15 dana siguran sam da bi ti se zdravlje dosta pogorsalo. A sta bi rekli o nekom ko je pojeo 26000 big macova a nema nikakvih zdravstvenih problema? Covek se hrani u McDonaldsu 30 godina i zdrav je. http://en.wikipedia.org/wiki/Don_Gorske [ FoghornLeghorn @ 24.04.2013. 21:34 ] @
@Vasa Stajic : Eno su linkovani ruski dokumentarci na prvoj strani ove teme! Mo's ih prebaciti i ovde ako je potrebno!
@Gilopile: Uuu pa gde nadje ovog da poredis - jes' onako bucmast, al' da se kladimo da trci brze i od tebe i od mene - za razliku od onih odvaljenih lezileba ovaj bar mora da dotuce ovo nazime od 200 kg i da ga sredi - a tu treba snaga Ja zimus jedva zadrzah svinjce od 100 komada dok ga klali, a ovaj majstor to sam odradi - tesko da bi stigli i da ga opsluzimo a da se ne "zaduvamo" edit: Supersize me je americki dokumentarac - Rusi su napravili mnogo ozbiljniji u trajanju od dva sata. Zove se "Upozorenje - Hrana!" (Ostrožno - Eda!) - linkovi su na prvoj strani teme. [ vidan kv @ 24.04.2013. 21:52 ] @
....ne znam koji me je đavo naterao da pre 15-ak dana slistim jedan čizburger u MCD-u......lokacija "Plaza" KG...bilo je pola deset uveče i kao što rekoh natera me neki đavo da posle bezmalo 20 godina pojedem......kako,šta,gde je izlišno komentarisati ali sam u pola šest narednog jutra ustao da popijem lek za želudac....jednostavno se neda svariti....
[ anon70939 @ 24.04.2013. 22:10 ] @
to ne mora da znači da nešto nije u redu sa čizburgerom, nego može značiti da imaš probleme sa želucem...
Ja retko kad pojedem nešto od toga, možda par puta godišnje i zasiti me, nemam problema sa varenjem, i ukusno mi je. MC svakako nije zdrav kao ni pljeskavica ni pečenje ako se jede svakodnevno. Ali povremeno, ne verujem da može toliko da smeta. Prevelika fama o Mc. Bolje pričati o hrani koju kupujemo u supermarketima i nemamo izbora niti možemo proveriti šta jedemo... [ Vasastajić @ 24.04.2013. 22:20 ] @
Citat: FoghornLeghorn: @Vasa Stajic : Eno su linkovani ruski dokumentarci na prvoj strani ove teme! Mo's ih prebaciti i ovde ako je potrebno! E, da, bravo, to je to! Promače mi u žaru diskusije. Citat: DaliborP: A sta bi rekli o nekom ko je pojeo 26000 big macova a nema nikakvih zdravstvenih problema? Covek se hrani u McDonaldsu 30 godina i zdrav je. http://en.wikipedia.org/wiki/Don_Gorske Sećam se ja Karelija koji je beše obećao da će da pojede ceo autobus za šest meseci, a čaše, sijalice i žileti mu bili melšpajz, no kako god, izuzetak ne čini pravilo. [ kaćunčica @ 24.04.2013. 22:48 ] @
našla:
[ Flo33 @ 24.04.2013. 23:10 ] @
McD je sasvim ok alternativa ostalim fastfoodovima, čipsevima, i ''hrani'' koja je tu da se pojede sa nogu. Meni je bitnija higijena u procesu pripreme, nego sam sadržaj, jer je u svakom slučaju loš kod bilo kog fast fooda. Što znači par puta na mesec, godinu, neće se ništa desiti, a kod nekog ''majstor Pere skare'' može da ti presedne i jedan jedini put u životu.
Koliko puta ste u pekarama, hamburgernicama, itd videli da uzima isti čovek novce, vrti pljesku, seče lepinju, i sve na kraju tebi da u ruke. KATASTROFA! To se u McD neće desiti nikada. A tešite se da je kod malih privatnika bolje meso. Kako da ne. Samleli bi i traktorsku gumu, samo da zarade dinar više. A o načinu transporta tog mesa u gepeku, skladištenja u frižideru sa svim ostalim namirnicama, i pomenutog vrtenja rukama, neću da govorim. I slažem se da je kod nas McD bolji nego u većini evropskih zemalja. Jer je kod nas u narodu McD fensi, skoro pa Michelin* restoran, dok je u bogatijim zemljama to skoro pa socijalna ustanova za niskoplatežne građane. Najbolja stvar je recimo u Sloveniji, na svakom ćošku restorani imaju ''Malice in kosila'', odnosno dnevno pripravljene užine i menije za ručak u nekom periodu dana, gde se za cenu Bigmeka i kole dobije 3hodni ručak, koji se ne čeka dugo, jer je već pripravljen za taj dan. I još nešto, razne EU komisije i ostali kancelarijski moljci i previše drckaju te velike lance restorana. Ono, McD i Burgerking moraju sve da prikažu u kalorijama, da imaju igralište za decu, i šta sve ne, a lokalni turci sa kebabima, i slično ne treba ni kantu da ima ispred radnje. Edit: Da se ogradim da se još da naći neki usamljeni fastfood, koji u pljeske daje čisto i sveže meso, i poštuje HACCP. Na žalost, jako ih je malo [ DaliborP @ 24.04.2013. 23:13 ] @
Citat: Vasastajić: Sećam se ja Karelija koji je beše obećao da će da pojede ceo autobus za šest meseci, a čaše, sijalice i žileti mu bili melšpajz, no kako god, izuzetak ne čini pravilo. Poenta je da to nije toliko stetna hrana ako se umereno konzumira, kao i vecina bilo kakve jake hrane. [ boccio @ 24.04.2013. 23:35 ] @
Citat: Flo33: Koliko puta ste u pekarama, hamburgernicama, itd videli da uzima isti čovek novce, vrti pljesku, seče lepinju, i sve na kraju tebi da u ruke. KATASTROFA! HACCP na srpski nacin :)) McD inace nije nista specijalno cist restoran. Samo zaista postuje haccp 100%. Imam komediju na Kalenicu redovno, posto 3.14zdim od likova koji ti daju sir da probas tako sto ga nozem nabode, i onda ti iz ruke pruzi (?!?!?). I to ljudi regularno uzmu i probaju (?!?!?^2). Ja prvi put liku uredno objasnim da ne moze da mi daje sir iz ruke, on sledece nedelje opet. Reko "sta smo pricali pre nedelju dana..." . On poceo da se smeje, al fora je sto apsolutno nema osecaj da je uradio nesto lose, nego cisto ono, simpatican sam pa kao ajd', nece da me otera u tri lepe nego kao da mi udovolji... Citat: CoyoteKG: A ono sto me najvise odusevilo jeste da fritezu za pomfrit svako vece posle smene rasturaju u najsitnije delove i peru, posle sklapaju. Tako da je friteza svaki dan kao nova i ulje sveze, a ne kao sto je na ostalim mestima... Nenenenenenenenene. Ulje nijesveze svaki dan. Samo se filtrira od mehanickih necistoca. Menja se jednom ili dvaput nedeljno... Citat: CoyoteKG: Kaze, da kad odu na pauzu rado bi jeli to sto bace sto je 12 min stajalo :), ali ne smeju... Jako je prost i logican razlog iza toga :) Ako bi im dozvoljavali da jedu te hamburgere "stare" 11+ min., davali bi im motiv da namerno stavljaju u produkciju vise sendvica nego sto je potrebno za to doba dana, i time prave sto vise "viska" koji ce da krkaju na pauzi :) [ anon70939 @ 25.04.2013. 07:58 ] @
Citat: boccio: Jako je prost i logican razlog iza toga :) Ako bi im dozvoljavali da jedu te hamburgere "stare" 11+ min., davali bi im motiv da namerno stavljaju u produkciju vise sendvica nego sto je potrebno za to doba dana, i time prave sto vise "viska" koji ce da krkaju na pauzi :) hm... pa ne verujem da je bas tako. Pretpostavljam da bacaju dovoljno da imaju da se najedi svi tu. Tako da ne moraju dodatno da bacaju. Verovatno bi do toga doslo kad bi imali pravo da dele, nose kuci... [ Dexic @ 25.04.2013. 10:58 ] @
Citat: ventura: Dozvoli da te edukujem :) I u Njeguškom pršutu, i u banatskoj šunci i u apsolutno svakom drugom sušenom mesu imaš gomilu konzervansa, odnosno nitrata/nitrita (kako god se kaže na Srpskom jeziku). Kuhinjska so, hemijske formule NaCl (Natrijum-Hlorid), je takođe jedna vrsta nitrata, Za nekoga ko stalno trazi link ka dokazima, prosto ne znam da li da se ubijem od smeha ili da se zabrinem za ovu tvoju izjavu. Ali posto si hteo da "edukujes", ovo cu koristiti kad god budes nesto "dokazujes" posle :) [ Shomi Li Jones @ 25.04.2013. 12:59 ] @
Hej samo da kažem da nauka u ljudskim rukama nije svemoćna i nepogrešiva i da zato u mnogim oblastima naučne delatnosti koristimo empirijski pristup.
NIsam siguran ali sam stekao utisak da države koje se više hrane hranom iz Mc restorana imaju više problema sa problemima koji su povezani lošom ishranom. Moje lično mišljenje je da je ta manje kontrolisana hrana mnogo bolja upravo jer je prljava, jer pomaže razvoju stomačne mikroflore i jačanju imuniteta. Takođe mislim da je više prirodnija, odnosno ima manje hemije u njoj, jer kao što je neko napisao hrana iz McDa mora da se prirpema od strogo kontrolisanih sirovina a stroga kontrola uvek znači gomilu stvari i procesa koje ako ništa menjaju odnos različitih substanci u namirnicama pa to pile baš nije više ono pile uz koje smo evoluirali. Naravno da nije sve tako lepo ni sa tim burecima i pljeskavicama ali bih pre, zdravstveno gledano, je to stalno nego Mc. A to što neki misle da ta hrana iz Mca i KFCa ima ukus, to je već subjektivno, a takvi subjekti su za ustanove :))) (šala mala, meni je to stvarno gadno) I kao neko ko se vrlo razume u hemiju, da NaCl nema veze sa nitratima, ali se oba koriste za usoljavanje [ kaćunčica @ 25.04.2013. 13:44 ] @
Citat: CoyoteKG: hm... pa ne verujem da je bas tako. Pretpostavljam da bacaju dovoljno da imaju da se najedi svi tu. Tako da ne moraju dodatno da bacaju. Verovatno bi do toga doslo kad bi imali pravo da dele, nose kuci... Ako sam dobro čula, McDonald's ima angažovanog čoveka koji je nadležan da što bolje proceni priliv gostiju i potrebnu količinu spremljene hrane u svakom momentu. Tamo gde ima protrebe. To kažem, jer npr. u njihovom restoranu u Euro Disneyu, gde je to najjeftinija hrana, takve su neverovatne gužve, da se kroz krcat prostor ispred pulta za posluživanje jedva može izaći sa kupljenom hranom. Tu teško da se ikad išta baca. [ Brodoplovac @ 25.04.2013. 14:38 ] @
Seljaci bi mogli da uzmu te "bajate" Mc proizvode i da njima hrane svinje. Svinja bi se za tri meseca ugojila 200 kila i onda bi umrla od dijabetesa. Seljaku bi ostalo samo da je transportuje do fabrike sapuna.
[ cika dacha @ 25.04.2013. 18:49 ] @
boccio@ haccap kod nas je za sad uzuzeo male objekte! ali zato uvek jedem gde je provereno!
[ ventura @ 25.04.2013. 20:01 ] @
Citat: cika dacha: boccio@ haccap kod nas je za sad uzuzeo male objekte! ali zato uvek jedem gde je provereno! Jesi ti siguran u to? Ako su izuzeli iz HACCP-a male objekte, tj. one kojima je HACCP bio najpotrebniji, to je prosto nenadjebiva genijalnost... [ cika dacha @ 25.04.2013. 20:16 ] @
ventura@ nazalost jesam...
ni jedna mala brza hrana ne mora trenutno da ima kod nas a oni najveci trovaci!!!! ako se haccp pita oni treba to da imaju ali nema zakona koji ih na to tera tj inspekcija drzavna im ne trazi! tako nekako.. postoji rupa u zakonu:-) a oni koji imaju haccp ili halal moraju jasno da istaknu postojanje sertifikata! ja ga nigde nisam video u tim malim brzim klopama! [ Jagnjeca brigada @ 25.04.2013. 20:57 ] @
Lik se hranio samo hranom iz Meka mesec dana, pa je dokumentovao posledice...
Super Size Me (2004) http://www.imdb.com/title/tt0390521/ [ axone @ 25.04.2013. 21:20 ] @
[ Vasastajić @ 25.04.2013. 21:49 ] @
^
He,he... Citat: A comedian replies to the "Super Size Me" crowd by losing weight on a fast-food diet while demonstrating that almost everything you think you know about the obesity "epidemic" and healthy eating is wrong. [ mmix @ 26.04.2013. 11:09 ] @
Mislim da je cela ta prica preterivanje. Uostalom, niko te ne bije po usima da uzmes pet big mekova i da jedes dok ti ne krene na usi. Ja sam prekjuce bio do meka i narucio balzamiko salatu sa grilovanom piletinom i djus. Mozda bi za to (zapravo verovatno) negde prosao za manje od 500din ali eto, trenutak, mesto, glad. I nije mi crevo ispalo niti ce.
Nista gore od dusebriznika. bez blama bi branili drugim ljudima da biraju sta zele zato sto su nesposobni da kontrolisu sopstvene impulse. [ Backy @ 26.04.2013. 11:15 ] @
[ Java Beograd @ 26.04.2013. 11:18 ] @
Citat: Jagnjeca brigada:Lik se hranio samo hranom iz Meka mesec dana, pa je dokumentovao posledice... Ja znam lika koji se kod kuće hranio mesec dana, pa se ugojio čitavih 5 kg. I šta sad ? [ DaliborP @ 26.04.2013. 11:32 ] @
Citat: Backy: Hahahaha, tacno tako :-) [ mmix @ 26.04.2013. 11:32 ] @
Citat: Lazni moralisti. Nothing wrong with a brothel hug Kao sto nista ne fali ni Macovoj salati. Osim ako sad neko nece da mi pojasni kako je ta salata gajena na nitritnom tlu ili neka slicna nebuloza. [ DaliborP @ 26.04.2013. 11:42 ] @
Ne bih znao, nikad nisam pojeo salatu u Meku :-)
Generalno Mek i slicni su dobri ako si kratak sa vremenom i izborom i hoces da brzo i jeftino napunis stomak. Npr ako si pijan i vracas se kuci a jedino Mek radi ;-) [ Dexic @ 26.04.2013. 11:58 ] @
Citat: Ima mnogo jeftinijih opcija samo :) Citat: Kao sto nista ne fali ni Macovoj salati. Osim ako sad neko nece da mi pojasni kako je ta salata gajena na nitritnom tlu ili neka slicna nebuloza. Uzgajanje na nitritnom tlu uopste nije losa stvar, sta vise deo je ciklusa: https://en.wikipedia.org/wiki/Nitrogen_cycle [ dlalic @ 26.04.2013. 13:01 ] @
Citat: Vasastajić: izuzetak ne čini pravilo. A sta je po tebi pravilo? Eno u Bosni nema McD pa su opet 6. najgojaznija nacija sveta. (Hrvati deveta, verovatno smo i mi tu negde, nema nas u top10). Po bolestima izazvanim neadekvatnom ishranom smo jos bolje plasirani. I sta nam to govori? I sta ti znace one slike sa druge strane? Treba da kacim slike debelih Sremaca? Eno imam jednog komsiju, sedi postrance u IMT-u, ne stane mu stomak do volana. [ boccio @ 26.04.2013. 13:20 ] @
Citat: DaliborP: Generalno Mek i slicni su dobri ako si kratak sa vremenom i izborom i hoces da brzo i jeftino napunis stomak. De gustibus... :)) Citat: mmix: Kao sto nista ne fali ni Macovoj salati. Osim ako sad neko nece da mi pojasni kako je ta salata gajena na nitritnom tlu ili neka slicna nebuloza. Uf, pa da duboko udahnem :) Prvo, dresing je katastrofa (ako ga preskocis, pola posla si uradio). Taj dresing sa onim plavim sirom i krutonima ti sustinski ima vise kolesterola nego da si uzeo dupli cizburger :) A drugo, i nista manje bitno - iceberg koji ti sustinski cini 80% "povrca" u McD salatama je poznat kao low-fiber & very low in nutritional value, znaci generalno dupe od salate :) U prevodu - nista pametno nisi uradio ako izbegnes dresing i sir, tj. pojeo si karton - a ako ih stavis, bolje da si pojeo cizburger ko covek :) Tako da, slazem se sa kolegama - McD & salad, like a whore & hug :))) [ mmix @ 26.04.2013. 13:30 ] @
Ne trosim taj preliv (rekoh balzamiko) a iceberg volim, tako da me bas briga sta pricate Mene je to zasitilo i drzalo do uvece, tako da je obavilo svoju funkciju. Generalno ne volim te high-fiber salate jer sa njima uvek imam utisak da pasem livadu. I od obicne salate vise volim onaj nekaloricni zuti deo u sredini
Ne kazem ja da je sad Mac centar univerzuma zdrave ishrane, ali isto tako cisto sumnjam da u danasnje vreme postoji zdrava ishrana. Sve je to jedan ili drugi vid marketinga, brianje strana u tom "sukobu" je besmisleno. Treba da postoji sve pa ko sta voli nek izvoli. [ boccio @ 26.04.2013. 13:48 ] @
Citat: mmix:Generalno ne volim te high-fiber salate jer sa njima uvek imam utisak da pasem livadu. heh, ti ko moja zena :) [ Java Beograd @ 26.04.2013. 13:51 ] @
Sto puta prežvakana tema.
Jasno je da niko normalan neće doručkovati, ručati i večerati u Meku tokom deset godina. Ali pojesti ponekad poneki hamburger nikako ne može da škodi. Mislim, dajte ljudi, pa pomislite samo koliko je prosečna pljeskavica iz prosečnog beogradskog kioska štetnija ! - Masnoća & holesterol +200% - Higijena, prljave ruke radnika i slično -200% - Roštilj - totalni užas - Kvalitet mesa - apsolutno nepoznat (bolje i da ne znaš) - i td Ali jok, to je naše, srpsko, to je zdravo. To je jeo i moj deda, i stric i otac i ništa im nije falilo, jelda ? Ali zato, je Mc njesra. [ Nothingman @ 27.04.2013. 09:13 ] @
Kad sam gledao taj dokumentarac "Super Size Me" pre skoro 10 godina, moj zakljucak na kraju istog je bio da taj Mc i nije toliko los, s obzirom sta je taj lik sebi radio. Mesec dana se prezderavao identicnom hranom. Secam se scene iz filma gde se toliko prezderava i jede na silu nenormalne kolicine hrane da je poceo da povraca. I posle toga bi nama trebalo da bude cudno u kakvom je stanju nakon mesec dana? :)
[ Goran Mijailovic @ 07.07.2013. 23:13 ] @
Citat: ventura: Dozvoli da te edukujem :) ... Kuhinjska so, hemijske formule NaCl (Natrijum-Hlorid), je takođe jedna vrsta nitrata, odnosno kuhijnska so je najpoznatiji i najkorišćeniji konzervans otkako postoji ljudska vrsta. Pogledaj inače šta ovaj čika radi sa svinjskim butom koji treba da postane pršut :) Otkud ti to da je kuhinjska so nitrat? Nitrati su soli azotne kiseline i predstavljaju krajnji produkt oksidacije azotnih jedinjenja. Makslimalna dozvoljena koncentracija (MDK) za nitrate, izražena preko azota je 10 mg/L vode. Nitriti se prirodno pojavljuju kao deo azotnog ciklusa. Nitritni jon je vrlo nepostojan i u aerobnoj zoni pod uticajem kiseonika oksidiše do nitrata, a uz pomoć bakterija Nitrobacter. Koriste se u industriji kao aditivi hrani, posebno u mesu i siru. Nitriti u vodi mogu takođe da budu dokaz svežeg fekalnog zagađenja. Maksimalna dozvoljena koncentracija (MDK) za nitrite izražena preko azota je 0.005 mg/L vode. [ anon70939 @ 08.07.2013. 09:03 ] @
juce sam omlatio jedan dupli cizburger i prijao mi je :)...
Doduse nisam vec pola godine, a i tada sam samo jedan... [ Boris Tadić @ 08.07.2013. 12:30 ] @
Tartar sos je kriv za sve.
[ bachi @ 08.07.2013. 12:39 ] @
Pričajte vi šta hoćete, ali ja nakon što pojedem čizburger ili dupli čizburger, imam manje snage i teže vozim bajs, nego kada bilo šta drugo pojedem.
To je bre prazna hrana. Ukusna, ali prazna. [ anon70939 @ 08.07.2013. 12:55 ] @
ma jednom u par meseci, nista mu ne fali :)
Isto tako pre neki dan sam jeo mast sa alevom i hleb, sa odlicnim paradajzom... Verovatno ni mast nije najzdravija, ali nisam odavno pa sam se uzeleo... Ili pre par meseci, svratio do Idea-e i zamirisao vruc hleb, tek ga izvadili iz pecnice, uzeo sam ga, i odmah uzeo pastetu. Pasteta, vruc hleb, paradajz... uhhh [ Java Beograd @ 08.07.2013. 12:56 ] @
@bachi
Aj probaj da definišeš izraz "prazna hrana". Tek toliko da skapiramo šta si 'teo da kažeš. [ Java Beograd @ 08.07.2013. 12:59 ] @
Citat: CoyoteKG: ma jednom u par meseci, nista mu ne fali :) Naravno, ko jede svaki dan po 100 hamburgera, sam zaslužuje sve šta će mu se desiti. [ anon70939 @ 08.07.2013. 13:18 ] @
pa svaki dan da jedes samo grasak i nista drugo, isto ce se to desiti...
[ Branko Santo @ 08.07.2013. 13:27 ] @
Od graska se mozes jako lako ugojiti posto ima dosta kalorija i od svih mahunarki mozda i najveci sadrzaj skroba sto utice na secer u krvi.
[ bachi @ 08.07.2013. 19:20 ] @
Citat: Java Beograd: @bachi Aj probaj da definišeš izraz "prazna hrana". Tek toliko da skapiramo šta si 'teo da kažeš. Pa nikakve koristi nemam od toga, ne ide mi u energiju, već direktno u salo. [ Boris Tadić @ 08.07.2013. 20:03 ] @
Ja sam jednom umro do čizburgera.
[ cika dacha @ 08.07.2013. 20:55 ] @
Java Beograd@ eto sam i kazes da se lako vari a to ti je dovoljan pokazatelj da je hrana prazna tj bez kalorija!
[ bakancs @ 08.07.2013. 21:19 ] @
Ona je sve samo ne bez kalorija..
[ pisac @ 09.07.2013. 03:13 ] @
Citat: boccio:Imam komediju na Kalenicu redovno, posto 3.14zdim od likova koji ti daju sir da probas tako sto ga nozem nabode, i onda ti iz ruke pruzi (?!?!?). I to ljudi regularno uzmu i probaju (?!?!?^2). Ja prvi put liku uredno objasnim da ne moze da mi daje sir iz ruke, on sledece nedelje opet. Reko "sta smo pricali pre nedelju dana..." . On poceo da se smeje, al fora je sto apsolutno nema osecaj da je uradio nesto lose, nego cisto ono, simpatican sam pa kao ajd', nece da me otera u tri lepe nego kao da mi udovolji... Odaću ti jednu tajnu zašto se tako ponaša Kad bi znao kako se ponaša dok pravi taj sir, i kakva je cediljka/džak koju koristi za to, ne bi više razmišljao o tome da li će ti dati sir rukom, nožem, nogom... [ Vasastajić @ 09.07.2013. 06:55 ] @
Citat: cika dacha: Java Beograd@ eto sam i kazes da se lako vari a to ti je dovoljan pokazatelj da je hrana prazna tj bez kalorija! Ne treba mešati elemente hrane koji čine njenu nespornu nutritivnu vrednost sa praznim kalorijama. Većina minerala, vitamina, enzima, dakle glavnih nutrijenata u ishrani i apsolutno neophodnih ljudskom organizmu u procesima međućelijske razmene materija, su jako ili apsolutno nestabilni/neotporni na industrijsku rafinaciju i termičku obradu, tako da je takva hrana upravo to, prazna kalorija, iznutra šuplje, okolo ništa. I sasvim je pogrešno razmišljanje da se takva hrana lakše vari, ako pod varenjem ne podrazumevamo samo brz prolazak hrane kroz probavni trakt do eliminacije kroz feces. Takva hrana ostavlja u organizmu NEUPOREDIVO više taloga, đubreta,(zato se valjda i zove junk food) naslaga na prevojima debelog creva, što čini izuzetno pogodnu sredinu za razvoj svakojakih patogenih organizama i stanja, a sa tim razvoj toksina i pad pH organzma, što čini povoljnu sredinu za razvoj malignih ćelija. Ukratko... [ Java Beograd @ 09.07.2013. 08:27 ] @
Citat: pisac:Kad bi znao kako se ponaša dok pravi taj sir, i kakva je cediljka/džak koju koristi za to, ne bi više razmišljao o tome da li će ti dati sir rukom, nožem, nogom... :D [ cika dacha @ 09.07.2013. 10:34 ] @
Vasastajić@ tako je!
[ pisac @ 09.07.2013. 11:55 ] @
Citat: Java Beograd: Najčešće se sirenjem bavi starija iskusna žena, i najčešće u prostorije gde se mleko siri niko ne sme da ulazi. Ne znam gde si to gledao, ali ja to nisam video na mom selu. Doduše, ja nisam preterano gadljiv tako da mi ne smeta što "domaćica" rukama brlja po mleku, i rukama prebacuje sir iz jedne u drugu posudu, i što ruke nije oprala nakon što je prstima pipala svoj nos malopre, ali mi recimo smeta što sam u sirevima sa pijace i od seljana koje ne poznajem lično, pored regularnih obrva i poneke ženske vlasi kose, našao čak i dlaku koja nije sa glave pa se pitam odakle je. A jednom sam kod ljubaznog i prijatnog gospodina sa brkovima na Zelenom Vencu kupio sir od koga sam dobio žešći proliv i bolove. Probao sam nakon što me je to prošlo, da bih se uverio 100%, ponovo taj sir, i ponovo sam dobio isti rezultat. Tako da... ja sireve sa pijace i ne kupujem uopšte. Uzimam samo sa mog sela, jer za te sireve znam da iako domaćice ne peru ruke posle brisanja nosa a sve prebacuju rukama, bar me stomak nikada ne boli. [ Boris Tadić @ 09.07.2013. 12:11 ] @
Ko soli čorbu - bolje da jede u Meku.
Sir je jevrejski izum, nije ni čudo. [ ventura @ 09.07.2013. 13:33 ] @
Citat: Java Beograd: Ne bih se složio. Mleko tj. sir je lako kvarljiva namirnica. Tradicionalno i iskustveno se sa kolena na koleno prenosi postupak pravljenja sira. Seljanke dobro znaju sve pojedinosti oko higijene posuđa, prostorija, ruku. Naravno, nije to zbog ISO-90001, nego će sav sir morati da baci svinjama, ako šta zbog nehigijene propadne. A propadne vrlo lako. Najčešće se sirenjem bavi starija iskusna žena, i najčešće u prostorije gde se mleko siri niko ne sme da ulazi. Otprilike i ova tako filuje tortu :) Nakon što sam video ovaj snimak pre par godina, od tada nisam više probao domaću tortu :) [ pisac @ 09.07.2013. 15:36 ] @
Eeee, da, to je ta "tehnologija"!
Usavršena do perfekcije [Ovu poruku je menjao pisac dana 09.07.2013. u 17:24 GMT+1] [ Vasastajić @ 10.07.2013. 08:24 ] @
Citat: ventura: Nakon što sam video ovaj snimak pre par godina, od tada nisam više probao domaću tortu :) A ovoj bi oliz'o žvalu, sve sa kremom zajedno, jel? ...sve bi bilo u redu da u takvim krutim stavovima nema i poprilične doze hipokrizije. [ ventura @ 10.07.2013. 08:25 ] @
Ja zaista kad vidim domaću tortu meni je ova baba u glavi, i nema šanse da je probam. Najozbiljnije :)
[ anon70939 @ 10.07.2013. 08:40 ] @
sad kad sam video taj tvoj link i meni ce biti do kraja zivota ova baba u glavi :(
Doduse retko jedem torte, ali sada pogotovo necu :) a gadna mi je i ova crnkinja :) [ SlobaBgd @ 10.07.2013. 08:44 ] @
Mnogo ste, bre, izbirljivi!
Čuj, ne bi tortu, ne bi crnkinju... Da niste neki metroseksualci?! [ bachi @ 10.07.2013. 09:07 ] @
Bolje baba, nego radnik na liniji/traci.
[ ventura @ 10.07.2013. 09:15 ] @
Na te industrijske nisam gadljiv, jer računam da ako već ih ne sprečava HACCP, da im se onda bar smučilo svakog dana od toliko torti pa to ni ne rade :)
[ kaćunčica @ 10.07.2013. 09:59 ] @
Citat: ventura: Ja zaista kad vidim domaću tortu meni je ova baba u glavi, i nema šanse da je probam. Najozbiljnije :) Dođi kod mene na tortu. Ja isprljam 1001 komad escajga i 100 tanjirića za odlaganje pribora dok napravim jednu. [ bachi @ 10.07.2013. 11:33 ] @
Dvoje su se tako smuvali...
[ cika dacha @ 10.07.2013. 13:13 ] @
ventura@ prihvati poziv covece :-)
[ bachi @ 10.07.2013. 13:21 ] @
Već ga zamišljam ovako:
:D [ iva_80 @ 10.07.2013. 14:18 ] @
Jaoj, ova baba mi ogadi šlag! Ali, kada sa olizanog prsta nabacuje na tortu, onako, tresne onaj šlag...bljak!
Ali ne prave se sve domaće torte sa tolikom... slašću Da se ne lažemo, hrana u Meku je prepoznatljivo dobrog ukusa i kad god prođem pored njega privuče me miris. Odličan im je sladoled, pita, pomfrit, pa i raznorazni hamburgeri, čizburgeri. Naravno, jasno je kakva je hranljiva vrednost tih proizvoda, ali ni brza hrana na ostalim kioscima nije ništa bolja po tom pitanju. Ipak, svratim samo par puta godišnje, najpre zbog sladoleda i pomfrita, retko uzmem big mek ili slično. Meni je najukusnija i najzdravija domaća, kuvana hrana i mislim da ne treba stvarati loše navike u ishrani čestom kupovinom brze hrane, nebitno da li je iz Meka. [ kaćunčica @ 10.07.2013. 18:12 ] @
Šta zna baba za šta služi silikonska špatula.
[ Miroslav Jeftić @ 10.07.2013. 19:19 ] @
Citat: List of countries by life expectancy Citat: 33 United States 79 Citat: 73 Serbia 74 http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy [ Lavlja_Jazbina @ 26.12.2013. 07:42 ] @
Odlican savet,ne samo za svoje radnike..
[ shadow-bg @ 27.12.2013. 20:29 ] @
Prvo Dzejmi sa njegovom pokaznom vezbom sta rade sa mesom, a sada sam MacDonalds sebi puca u kolena. Zivo me zanima da li im opada broj musterija. Danas sam prosao pored 3 Mek-a, deluje mi stanje redovno :)
[ Lavlja_Jazbina @ 27.12.2013. 20:32 ] @
I bice.Taj marketing mi nije jasan ali funkcionise 100%.Koliko puta cujem,a sladoled u meku je do egza.
[ Ivan Dimkovic @ 27.12.2013. 20:36 ] @
Citat: shadow-bg: Prvo Dzejmi sa njegovom pokaznom vezbom sta rade sa mesom, a sada sam MacDonalds sebi puca u kolena. Zivo me zanima da li im opada broj musterija. Danas sam prosao pored 3 Mek-a, deluje mi stanje redovno :) Ide im jako lose :-) PS: McD-ovi sladoledi (McSundae) su zakon. Hamburgeri... pa recimo da preferiram BK, ali kad je frka i McD radi posao :-) [ shadow-bg @ 29.12.2013. 11:52 ] @
U kakvoj korelaciji su cene akcija sa padom musterija? Tj, koliko je vremena potrebno da akcionari saznaju da je doslo do pada profita, da bi cena akcija krenula da pada?
[ mmix @ 29.12.2013. 19:42 ] @
Od jednog dana do 3 meseca, u zavisnosti od toga kad im pada kvartalni izvestaj. U osvnoi medjutim, te stvari se znaju unapred preko 3rd party analiticara, koji opet imaju market research preko kojeg se takve stvari saznaju unapred.
[ bakara @ 30.12.2013. 15:40 ] @
Juce bio u meku...pa tamo nema gde da se sedne bre
Interesantno je i sto oni vec duze vreme furaju onu akciju sve po 100din, mislim da nigde nista slicno ne postoji. [ Lavlja_Jazbina @ 30.12.2013. 15:55 ] @
Sta si uzeo?
[ bakara @ 30.12.2013. 16:01 ] @
Chiken burger, pomfrit i sejk, sto pitas?
[ eeestablishment @ 30.12.2013. 17:01 ] @
Plaza Kragujevac , subota 12h , nema mesta u Meku, a sin i zena zapeli pa zapeli , udavili bi se u njihovim proizvodima.
Sa zenom bih ja lako ali . . . . . . . . . i tako pljunuh 1000 din za dva big meka, pomfrit i neki shejk cini mi se . Sve su pojeli za 10min. Meni licno nikada njihovi hamburgeri nisu bili nesto ukusni , svratio sam lepo u lokalnu kasapnicu ( vrse uslugu pecenja na zaru ) uzeo jedno parce svinjskog vrata bez koske dve shake sirok a dva prsta debeo , sacekao 10 min da procvrci , ubacili mi u lepinju ( i zacine po zelji ) pa da vidis batoooooooooo , zena je vozila a ja sam jeo do Kraljeva i zalivao pivooooom ( iz te iste plaze ) Kad smo stigli u kv oni su bili opet gladni a ja samo zedan ? ( a cenu ne smem ni da uporedjujem ) PozZz p.s . ovo se odnosi samo na hamburgere , ostale stvari mi se svidjaju [ Aleksandar Đokić @ 30.12.2013. 17:12 ] @
Citat: svratio sam lepo u lokalnu kasapnicu ( vrse uslugu pecenja na zaru ) uzeo jedno parce svinjskog vrata bez koske dve shake sirok a dva prsta debeo , sacekao 10 min da procvrci , ubacili mi u lepinju pa da vidis Tu se slazemo. [ mmix @ 30.12.2013. 17:50 ] @
Slazete se u cemu zapravo? Da je kilo masnog vrata na kancerogenom cumuru zdravije od Meka?
[ Lavlja_Jazbina @ 30.12.2013. 18:06 ] @
Citat: Chiken burger, pomfrit i sejk, sto pitas? Nisam bio 100 godina,pa rekoh da vidim sta si uzeo kad si vec bio.Ivan je preferirao sladoled pa da se korektno edukujem i ne obrukam kada budem narucivao.:). [ Lavlja_Jazbina @ 30.12.2013. 18:14 ] @
Citat: Slazete se u cemu zapravo? Da je kilo masnog vrata na kancerogenom cumuru zdravije od Meka? Ovo se previdi kad se kupuje po pijacama jer na tom cumuru se cedi: dzigerica,slanina,kobasica (domaca,rostilj,lovacka),kremenadla,vesalica,rolovano pilece, rolovano pilece sa slaninom,raznorazne pljeskavce(prazna,gurmanska,ljuta,punjena)bataci,krilca,svinjski file.Ux.Sve i svasta pa od natopljenog cumura,ukus je jedan.Kancerogeno-crno. [ eeestablishment @ 30.12.2013. 19:18 ] @
Citat: mmix: Slazete se u cemu zapravo? Da je kilo masnog vrata na kancerogenom cumuru zdravije od Meka? :) a jesmo li sigurni da ono ( bezukusno ) meso ( teletina valjda ) u Meku nije genetski modifikovano ? PozZz . . . [ Ivan Dimkovic @ 30.12.2013. 19:25 ] @
Hm, koliko znam za sada samo genetski modifikuju biljke... osim ako selektivnu oplodnju smatras genetskim modifikovanjem :-)
[ eeestablishment @ 30.12.2013. 19:51 ] @
mislio sam na hranu koju ti telaci jedu .
Kazu da je GMO soja u Americi dozvoljena , a verovatno i jos po neke biljke , pa racunam da deo te hrane jedu i ta goveda ? Nesto mi padose na pamet i svojevremeno lude krave iz Engleske , ali nema brige sigurno Mec nije koristio to meso za svoje hamburgere ili mozda jeste ? [ the_tosic @ 30.12.2013. 20:08 ] @
Citat: eeestablishment: Citat: mmix: Slazete se u cemu zapravo? Da je kilo masnog vrata na kancerogenom cumuru zdravije od Meka? :) a jesmo li sigurni da ono ( bezukusno ) meso ( teletina valjda ) u Meku nije genetski modifikovano ? PozZz . . . Koliko ja znam Mek u Srbiji kupuje domace proizvode (mislim i meso) [ Ivan Dimkovic @ 30.12.2013. 20:12 ] @
Ne znam kako je u Srbiji, ali u EU Mek kupuje lokalno meso - sto znaci da je meso po lokalnim zakonima.
Kako Mek u Srbiji nabavlja sirovine to bi mozda neko mogao da kaze ko zna kakva je situacija u Srbiji. Sto se "ludih krava" tice, generalno rizik od tako necega je drasticno smanjen propisima za obradu mesa. Opet, nisam siguran da je McD tu u bilo kakvom vecem riziku od bilo kog drugog prodavca hrane sa govedjim mesom. Osim ako nisi sam gajio svoje krave i testirao ih na sve zivo, ubio i istranzirao po pripisima, mozes sumnjati na sve zivo. To bas i nije najzdravije tj. daleko vecu sansu imas da se razbolis od stresa koji ti briga o ispravnosti hrane moze doneti nego od neke minimalne sanse da fasujes neispravnu hranu u McD-u. [ bakara @ 30.12.2013. 20:16 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Kako Mek u Srbiji nabavlja sirovine to bi mozda neko mogao da kaze ko zna kakva je situacija u Srbiji. Sve se nabavlja lokalno, meso, hleb, salata, krompir... [ the_tosic @ 30.12.2013. 20:25 ] @
Evo teksta iz 2009: http://www.profitmagazin.com/izdanja/broj_15.192.html
Citat: od Esca Food Solutions-a iz Inđije dobavljamo meso A koliko se secam to su reklamirali i ove godine. Meni je malo glupa ta pricha kako Mek truje ako pogledamo higijenu po njihovim restoranima. U Skroz dobroj pekari (ex Bulevar) proslog leta su golubovi blejali iza pulta non stop.. Da ne spominjem manje fancy mesta...... Plus Mek je jedno od retkih mesta u gradu gde mogu da sednem i jedem bez trovanja cigaretama... [ Flo33 @ 30.12.2013. 20:35 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ne znam kako je u Srbiji, ali u EU Mek kupuje lokalno meso - sto znaci da je meso po lokalnim zakonima. Nije skroz tačno. Puno McD po EU ima piletinu Perutnine Ptuj, dok recimo u Sloveniji McD ima mađarsku piletinu. Tako da nije to obaveza, više zavisi od cene koju dobuju kod dobavljača. [ Dexic @ 30.12.2013. 21:25 ] @
Citat: Lavlja_Jazbina: Citat: Slazete se u cemu zapravo? Da je kilo masnog vrata na kancerogenom cumuru zdravije od Meka? Ovo se previdi kad se kupuje po pijacama jer na tom cumuru se cedi: dzigerica,slanina,kobasica (domaca,rostilj,lovacka),kremenadla,vesalica,rolovano pilece, rolovano pilece sa slaninom,raznorazne pljeskavce(prazna,gurmanska,ljuta,punjena)bataci,krilca,svinjski file.Ux.Sve i svasta pa od natopljenog cumura,ukus je jedan.Kancerogeno-crno. Zar nije taj dim kancerogen samo za udisanje? Naravno ako se ne stavi na sam cumur, vec isti samo koristi kao energent i flavor source, a meso je ipak na podlozi iznad. [ Lavlja_Jazbina @ 30.12.2013. 22:02 ] @
A pa dexic,nisam ti ja ventura za prozivku.Sav taj loj koji se mesa sa cumurom sagoreva i ti vise nemas cist energent kao to drvo
na pocetku dana,kada je i najbolje ako se kupuje rostilj.Cist primer ti je Lence na Kalenicu koja je dala gomilu para za eko dim kutiju na krovu gde je sprava beskorisna .Koji je sastojak tog loja pomesan sa cumurom,nisam upoznat ali neki katran jeste koji dimi to meso.Jeo cevap ili pilece belo,nema razlike u ukusu. [ Dexic @ 30.12.2013. 22:08 ] @
Daleeeeeko si ti od venture, treba da ucis kako je nitrat jedna vrsta kuhinske soli prvo :D
Nego ozbiljno, znam da loj koji pada pravi stetne materije, ali mislio sam da su stetne za udisanje, a ne kao dim koji udje kroz jelo? (za razliku od ulja koje prska iz vatre i takvo udje u jelo) [ Lavlja_Jazbina @ 30.12.2013. 22:15 ] @
Ako ti kazem da sam odustao,pa me prozivaju gde si komsija.
Jednostavno mi je ceo dan u grlu taj miris cumura,ma sta narucio.File,pecenicu,kremenadlu,belo. Nije ni retko da vodom gase kada plane taj loj.A znas kako mirise cevap u dobrom restoranu,bas na cumuru. Sad si me zaintrigiro da budem prvi sa cevapima,pre kobaja i slanine.I hocu,pa sutra javljam. [ FoghornLeghorn @ 30.12.2013. 22:25 ] @
Svako meso koje se przi/pece na bilo koji nacin - jal' na onoj plotni sa gasom ispod ili na cumuru formira dve kancerogene hemikalije: polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) and heterocyclic amines (HCAs).
Ovaj PAH se dobija od uglja/cumura/zara kada na njega kapne bilo kakva mast dok se ovaj HCA dobija przenjem na onim plotnama/u tiganjima/rernama... Sta je od ova dva gore - nemam pojma 'al tako bar ovde pise: http://environment.about.com/od/health/a/charcoal_grills.htm Citat: According to the American Cancer Society, PAHs form when fat from meat drips onto the charcoal. They then rise with the smoke and can get deposited on the food. They can also form directly on the food as it is charred. The hotter the temperature and the longer the meat cooks, the more HCAs are formed. HCAs can also form on broiled and pan-fried beef, pork, foul and fish, not just on grilled meats. In fact, National Cancer Institute researchers have identified 17 different HCAs that result from cooking “muscle meats” and that may pose human cancer risks. Studies have also shown increased risk of colorectal, pancreatic and breast cancers associated with high intakes of well done, fried or barbequed meats. Kako god bilo... prijatno [ Lavlja_Jazbina @ 31.12.2013. 07:39 ] @
Citat: Sad si me zaintrigiro da budem prvi sa cevapima,pre kobaja i slanine.I hocu,pa sutra javljam. Isto,izgleda sa tu cumur koci smek rostilja.Uzeo 20 cevapa.Na pijaci Haos od ranog jutra. [ eeestablishment @ 31.12.2013. 17:25 ] @
Citat: FoghornLeghorn: Svako meso koje se przi/pece na bilo koji nacin - jal' na onoj plotni sa gasom ispod ili na cumuru formira dve kancerogene hemikalije: polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) and heterocyclic amines (HCAs). Ovaj PAH se dobija od uglja/cumura/zara kada na njega kapne bilo kakva mast dok se ovaj HCA dobija przenjem na onim plotnama/u tiganjima/rernama... Sta je od ova dva gore - nemam pojma 'al tako bar ovde pise: http://environment.about.com/od/health/a/charcoal_grills.htm Kako god bilo... prijatno ;) Znaci najbolje je kuvano meso . Nisu meni za dzabe pricali " suva rana ubija , rucao si tek kad zavatis kasikom " Jos da Mek nabavi kotlice . . . PozZz . . . [ eeestablishment @ 19.06.2014. 17:48 ] @
Svojevremeno smo nesto na ovu temu komentarisali . . .
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/4...om-Mekdonaldsu Sad dal je bolje nabaciti trigliceride od ukusne svinjetine ili poludeti od plasicnih sendvica stvar je ukusa i izbora . PozZz . . . . Izgleda da ovu adresu nisam bas najbolje preneo , pa evo jedan deo i komentar teksta . . . Da li znate šta jedete u srpskom "Mekdonaldsu" Piletina koju “Mekdonalds” već tri meseca prodaje u Srbiji u različitim proizvodima hranjena je genetski modifikovanom hranom, preneo je portal Pištaljka. Problem je i što „Mek“ to nije istakao na vidnom mestu. Na pitanje Pištaljke da li “Mekdonalds” u Srbiji prodaje proizvode od piletine koja je uzgajana GM hranom, iako je to zakonom zabranjeno, u ovoj kompaniji kažu da je većina živinskog mesa iz Evrope, ali da je soja koja se koristi za ishranu poreklom iz Brazila. Da je reč o zemlji u kojoj je GMO prisutan 100 odsto, potvrdili su i predstavnici ove kompanije. Oni su u odgovoru čak naveli da još od marta ove godine njihovi dobavljači živine nisu u mogućnosti da sa sigurnošću potvrde da se u ishrani živine neće pojaviti GM soja. Zakon o GM hrani u Srbiji je vrlo jasan. Promet i gajenje GM proizvoda je zabranjeno, i ne postoje izuzeci. Na pitanje “Blica” koji su dalji koraci i da li će “Mekdonaldsu” biti zabranjena prodaja proizvoda sa piletinom, imajući u vidu da zakon zabranjuje sve što ima veze sa GMO, iz Ministarstva poljoprivrede nismo dobili odgovor. Uprava za veterinu je ta koja treba da utvrdi sledljivost proizvodnje. Dakle, da li postoji kontrola proizvoda koji su nastali upotrebom drugog proizvoda nastalog GMO tehnologijom. Treba da se izjasne da li je to dozvoljeno - kaže za “Blic” agroekonomski analitičar Milan Prostran. Profesor poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić tvrdi da je reč o očiglednom kršenju zakona. - Ne postoje naučni dokazi da meso životinja koje se hrane GM hranom nije štetno po zdravlje ljudi. Kod nas je promet i gajenje zabranjeno i nema dileme. Osim toga, čak i da je dozvoljeno, pitanje za njih je zašto nemaju jasno istaknutu informaciju da je reč o GM hrani - kaže Ševarlić, i dodaje da je skandalozno da se u Srbiji dozvoljava uvoz piletine proizvedene na GM hrani a da domaći kapaciteti u živinarstvu ostaju neiskorišćeni. On zamera i što se nije oglasio Nacionalni savet za biološku sigurnost. http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/4...om-Mekdonaldsu [Ovu poruku je menjao eeestablishment dana 19.06.2014. u 19:11 GMT+1] [ mmix @ 21.06.2014. 00:45 ] @
Pitam se koliko ce jos drame morati da protekne dok ljudi ne skapiraju da je GMO tu i da ne ide nigde...
[ Otto23 @ 21.06.2014. 07:28 ] @
I bojni otrovi su tu i ne idu nigde, kao i radijacija, otrovne hemikalije, nus produkti rada motora sa unutrasnjim sagorevanjem, prljava teska industrija i ko zna sta jos... pa to ne znaci da treba svaki dan uz kaficu opusteno da degustiram malo domestosa ili da duboko udahnem oblak DDT-ja. Po mogucstvu izlaganje treba smanjiti na najmanju mogucu meru... pa kad ekipa koja gleda da zaradi par centi ekstra na tudjem zdravlju, shvati da time pravi sebi mnogo vecu stetu nego korist (recimo steta nastala negativnim publicitetom jer serviraju g*vna u svojim uvazenim objektima) e onda ce mozda nesto i da ode, tj. da se makne iz tog menija - barem onog koji se koristi za ljudsku ishranu. Ako hoce npr. da prave bio dizel od neke takve GMO biljke, neka to i rade, ali neka se ne igraju sa zdravljem stanovnistva zbog bukvalno par centi, suprotno zakonima zemlje u kojoj su - i to jos precutkuju. Gramzivost za profitom na delu, u najgorem izdanju.
[ Braksi @ 21.06.2014. 11:44 ] @
Citat: mmix: Pitam se koliko ce jos drame morati da protekne dok ljudi ne skapiraju da je GMO tu i da ne ide nigde... pa tako su i Rusi u decembru 41 mogli da zakljuce da su nacisti tu i da nigde ne idu. [ Dexic @ 21.06.2014. 14:57 ] @
Citat: mmix: Pitam se koliko ce jos drame morati da protekne dok ljudi ne skapiraju da je GMO tu i da ne ide nigde... Ako ga prihvatas - da. Ali ako mislis o buducnost, trudices se da ga ne bude, ili barem da ga sto kasnije bude :) [ mr. ako @ 23.06.2014. 05:34 ] @
Related:
Russia joins more than 30 other countries that have banned the import of GE crops. Also despite the harms of GE crops, giant biotech is pouring thousands of dollars to defeat GMO labeling in the state of Oregon. http://seattleorganicrestauran...-labeling-in-oregon-county.php [ mmix @ 23.06.2014. 07:46 ] @
Citat: Braksi: pa tako su i Rusi u decembru 41 mogli da zakljuce da su nacisti tu i da nigde ne idu. Citat: Dexic: Ako ga prihvatas - da. Ali ako mislis o buducnost, trudices se da ga ne bude, ili barem da ga sto kasnije bude Haha, Braksi, ovo je definitivno naj-lame reductio ad hitlerum koji sam video do sada. Mozes ti da zakljucujes sta hoces, ali GMO vec jeste ovde i zaista ne ide nigde jer je kroz prirodnu polinaciju i unakrsnu polinaciju vec usao u bioloski ciklus. Ti ga vec jedes, i jesces ga i ubuduce cak i kad ne znas cak i u hrani koja je oznacena kao non-GMO. Jedino sto ti mozes da ostvaris kroz politicki proces je da se oznace ona pakovanja koja su napravljena od hrane koja je izrasla iz deklarisanog GMO semena, ali i to je besmislena "zabrana", iz dva razloga 1. GMO hrana ce uvek biti jeftinija i kako raste cena hraene zbog rasta populacije, a u odsustvu masovnog umiranja od GMOa, ljudi ce sve masovnije kupovati GMO hranu i dalje stimulisati tu inustriju. Politiciki, kako klimatske promene budu eliminisale mogucnosti smislenog uzgoja starih autohtonih i trenutnih hibridne vrsta, GMO ce postati mehanizam sprecavanja gladi. 2. I cena na veliko ce uvek biti jeftinija, i uvek ce stizati GMO hrana i prehrana iz uvoza ilegalno izmesana sa non-GMO da bi se spustila cena na tenderima. Da li zaista verujuete da nacionalne labaratorije rade DNK sekvenciranje i analizu za svako zrno koje predje granicu? Jos u nasoj zemlji gde nacionalne labaratorije ne mogu da izmere ni nivo aflatoksina u mleku? Slicna frka se dizala 60-ih i 70-ih oko hibridizacije, i tad je bilo ludita koji su tvrdili da ce ljudima otpasti zubi zbog ukrstanja sorti, itd, itd, i ta prica je trajala dok WHO nije iskorenio glad u Indiji uz pomoc posebnih hibrida kukuruza. Nema vece razlike izmedju heteroze ostvarene manuelnom injekcijom DNK segmenta u lanac i heteroze ostvarene hibridizacijom. Sta vise, prvi proces je precizniji jer ubacuje samo zeljene osobine, a ne slucajno izabranih pola gena. Price o stetnosti GMOa su debelo naduvane i uglavnom se svode na kritiku poslovne prakse Monsanto-a. To sto Monsanto vode politicki uvezani debili ne cini tehnologiju neisrpavno, a kamoli opasnom. [ Hattalasat @ 23.06.2014. 11:22 ] @
Poredjenje hibrida i GMO je kao i ono o babama i zabama.....
[ nkrgovic @ 23.06.2014. 11:29 ] @
Citat: eeestablishment: Profesor poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić tvrdi da je reč o očiglednom kršenju zakona. - Ne postoje naučni dokazi da meso životinja koje se hrane GM hranom nije štetno po zdravlje ljudi. Kod nas je promet i gajenje zabranjeno i nema dileme. Osim toga, čak i da je dozvoljeno, pitanje za njih je zašto nemaju jasno istaknutu informaciju da je reč o GM hrani - kaže Ševarlić, i dodaje da je skandalozno da se u Srbiji dozvoljava uvoz piletine proizvedene na GM hrani a da domaći kapaciteti u živinarstvu ostaju neiskorišćeni. On zamera i što se nije oglasio Nacionalni savet za biološku sigurnost. Majku mu ko je danas profesor. Ne postoje dokazi da ne postoji? :) [ Ivan Dimkovic @ 23.06.2014. 11:34 ] @
Citat: Braksi: Citat: mmix: Pitam se koliko ce jos drame morati da protekne dok ljudi ne skapiraju da je GMO tu i da ne ide nigde... pa tako su i Rusi u decembru 41 mogli da zakljuce da su nacisti tu i da nigde ne idu. Ovo je Godvinov zakon, do ekstrema :-) Kljucna razlika je sto je nazi pretnja bila vrlo konkretna i kostala je milione ljudi svojih zivota. Pa se ostatak sveta, sa pravom, udruzio i borio protiv te nemani. Pogotovu Rusi, za koje su Nemci namenili potpuno unistenje kako bi teritoriju Rusije pretvorili u farmu. Sa tacke gledista nekog Rusa 1941-ve, bilo bi totalno sumanuto >ne< pruzati otpor, posto je alternativa bila sigurna smrt. Sa druge strane osim nekih hipika, zelenih i sl.. niko ozbiljno ne razmislja da "ratuje" sa GMO proizvodjacima (a i hipici, sve da hoce da "ratuju" nemaju sa cime, osim da dodju ispod prozora firmi koje proizvode GMO seme i uz pljuc isprljaju stakla tofuom), niti su nadjene materijalne pretnje od GMO biljki. Cak i da se nadje neki problem neke GMO sorte, to je samo problem te sorte i to svakako nece zaustaviti razvoj. Kao sto mmix rece, GMO je sadasnjost. Ko ne zeli da jede GMO biljke, ima izbor - samo sto ce taj izbor postajati skuplji i skuplji kako nauka iza GMO napreduje i stvara nove vrste koje su pogodnije i rentabilnije. Bas kao sto danas ljudi imaju izbor da jedu piletinu koja je gledala TV i svaki dan imala masazu umesto mrske industrijske piletine. Koliko para, toliko muzike. [ deedee6 @ 23.06.2014. 12:23 ] @
Kao GMO koke su bagatela, puno jeftinije?
[ dollar @ 23.06.2014. 12:24 ] @
Apropo Ivanove poruke, nedavno mi je jedan poljoprivrednik rekao da je protiv GMO ne zbog stetnosti, nego zato sto ce hrana biti jeftinija, a to njemu ne odgovara, jer ce manje zaradjivati.
Nekako mogu da ga razumem, naravno, al' mi nije jasno kako on ne razume one kojima vise odgovara jeftinija hrana :| [ mmix @ 23.06.2014. 12:25 ] @
Citat: Hattalasat: Poredjenje hibrida i GMO je kao i ono o babama i zabama..... Nije poredjenje baba i zaba, hibrid je genetski modifikovani organizam nastao ukrstanjem unutar i van vrste i vestackom selekcijom potomstva. GMO nije nista drugo do sledeca iteracija hibridne tehnologije koja precizno prenosi samo delove genetskog koda koji nam trebaju umesto punu polovinu koja sadrzi stvai koje nam ne trebaju ili su cak toksicne. Sad sto nauka vec neko vreme debelo prevazilazi intelektualne kapacitete sirokih masa, pa je prva reakcija mase strah panika i bezanje u pecine, to je druga prica. [ mmix @ 23.06.2014. 12:36 ] @
Citat: deedee6: Kao GMO koke su bagatela, puno jeftinije? Nisu puno u smislu da su upla jeftinije, ali su jeftinije jer je GMO hrana za njih jeftinija. na kolicinu od vise stotina miliona kokosaka usteda se skalira sasvim fino i omogucava izlazak na trziste sa jeftinijom piletinom. [ deedee6 @ 23.06.2014. 12:46 ] @
Citat: mmix: Nisu puno u smislu da su upla jeftinije, ali su jeftinije jer je GMO hrana za njih jeftinija. na kolicinu od vise stotina miliona kokosaka usteda se skalira sasvim fino i omogucava izlazak na trziste sa jeftinijom piletinom. Meni kao kupcu, na godišnjem nivou od 50 pilića, to ne znači puno :) Više sam za ove domaće "sportske" iz dvorišta :) [ mmix @ 23.06.2014. 13:09 ] @
Pa pitanje je. To sad kazes, ali kad odes u radnju hvatas se za najjeftinije. Mozda ne bas licno ti, ali vecina ljudi. I nije samo piletina u pitanju, skoro sva sekundarna hrana, bilo sirova, bilo u daljoj preradi imace u sebi GMO proizvode da bi bila jeftinija.
[ eeestablishment @ 23.06.2014. 19:51 ] @
Citat: mmix: Citat: Hattalasat: Poredjenje hibrida i GMO je kao i ono o babama i zabama..... Nije poredjenje baba i zaba, hibrid je genetski modifikovani organizam nastao ukrstanjem unutar i van vrste i vestackom selekcijom potomstva. GMO nije nista drugo do sledeca iteracija hibridne tehnologije koja precizno prenosi samo delove genetskog koda koji nam trebaju umesto punu polovinu koja sadrzi stvai koje nam ne trebaju ili su cak toksicne. Sad sto nauka vec neko vreme debelo prevazilazi intelektualne kapacitete sirokih masa, pa je prva reakcija mase strah panika i bezanje u pecine, to je druga prica. Lepo pojasnjeno zato i svracam na ovaj forum , uvek se da nesto novo nauciti PozZz . . . [ Otto23 @ 23.06.2014. 20:15 ] @
Citat: Nije poredjenje baba i zaba, hibrid je genetski modifikovani organizam nastao ukrstanjem unutar i van vrste i vestackom selekcijom potomstva. GMO nije nista drugo do sledeca iteracija hibridne tehnologije koja precizno prenosi samo delove genetskog koda koji nam trebaju umesto punu polovinu koja sadrzi stvai koje nam ne trebaju ili su cak toksicne. Sad sto nauka vec neko vreme debelo prevazilazi intelektualne kapacitete sirokih masa, pa je prva reakcija mase strah panika i bezanje u pecine, to je druga prica. Prvo hibrid nije genetski modifikovan, za pocetak. Nista kod njega nije modifikovano, nego je vrsheno prirodno uparivanje sorti (dakle ako je to na prvom mestu prirodno moguce, bez nasilnog menjanja DNK koda i intervencije ljudi). Dakle, odredjene jedinke sorte, koje imaju karakteristike koje nam trebaju se uparuju, pa se ponavljanjem iz generacije u generaciju, opet prirodnim uparivanjem, dobija jednika koja ima odredjene izrazene karakteristike, zatim se npr. od dve razlicite sorte ili vrste sa tim izrazenim karakteristikama -> pravi hibrid koji ima u velikom procentu izrazena korisna svojstva obe. Kljucno je da se ceo proces uparivanja i kombinovanja DNK ostavlja prirodi, prirodnim procesima bez mesanja ljudi... i da do uparivanja/ukrstanja dolazi jedino ako je to prirodno moguce na prvom mestu - dakle nemoguce je upatiti bilo-sta sa bilo-cim. Drugo, GMO je upravo suprotan proces od prirodnog ukrstanja koje se koristi kod hibrida, jer se vestacki ubacuju osobine koje prirodno nikad ne bi mogle da se dobiju (recimo da se dobije GMO biljka - psenica ili pirinac - koja proizvodi ljudski enzim jetre). Trece, nema nista precizno kod GMO-a jer se detekcija da li je neka npr. biljka GMO ili ne, vrsi detekcijom DNK vektora (virusa) koji je koriscen za modifikovanje, tj. za ubacivanje genetskog materijala u odredjeni organizam. Dakle pored onog sto je trebalo da se ubaci, ubacuje se i deo koji ne sluzi nicemu, koji je deo DNK-a virusa, i koji ne treba da je tu... i koji ima bog-te-pita kakav efekat. A to sve ide dodatno, tj. pored same cinjenice da se ne zna kako ce promena odredjenog dela DNK GMO da utice na ponasanje npr. drugih osobina biljke, kao i na probavni sistem onih koji je jedu - jer se genetski kod pri sintezi proteina u organizmima ne cita sekvencijalno - vec je moguce da ce GMO procitati deo DNK koji je ubacen, za sintezu neceg sasvim treceg - neceg sto nije predvidjeno da se procita i menja inicijalnom modifikacijom. Dok ta opasnost kod hibrida ne postoji. Izgleda da pojedine teme debelo prevazilaze intelektualne kapacitete i zaludjenost pojedinaca, pa se i ono sto je vec pisano na njima u okviru ovih foruma lako zaboravlja - i krece opet sa istom pricom - ponavljajuci istu mantru... http://www.elitemadzone.org/p3397463 [Ovu poruku je menjao Otto23 dana 23.06.2014. u 23:32 GMT+1] [ anon70939 @ 23.06.2014. 20:21 ] @
sto bi mi leglo sad jedno 3 cizburgera i limenka hladne kokakole...
Ali mrzi me da se iscimam da odem do McD-a [ Odin D. @ 23.06.2014. 20:39 ] @
Citat: Otto23: Izgleda da pojedine teme debelo prevazilaze intelektualne kapacitete i zaludjenost pojedinaca Kad sve to što si napisao budeš postovao sa nekog kompjutera koga si napravio prirodnim miješanjem pijeska, vode i vatre u nekom kamenom šporetu, onda ćeš možda i ubijediti nekog da je upotreba ljudskog intelekta na nivou višem od pukog fizičkog miješanja drvenom kutlačom stvari zatečenih u prirodi nešto negativno. [ Otto23 @ 23.06.2014. 20:45 ] @
Ovo sto se danas dogadja oko GMO je nasilno guranje netestirane tehnologije - koja se usput dovoljno ne razume - na tanjire svih nas... iskljucivo zbog profita i kontrole nad proizvodnjom hrane. Ako zelis da budes pokusni kunic, izvoli. Usput kreni i sa radioaktivnom pomadom, i to se svojevremeno smatralo bezbednim...
http://io9.com/seriously-scary...er-products-from-the-498044380 Ja samo trazim da me gospoda obaveste da li njihov proizvod sadrzi GMO ili ne... i da po mogucstvu ne prodaju ono sto je zakonom zabranjeno u zemlji u kojoj vrshe trgovinu - kao i da prestanu sa direktnim ucenama drzava kako bi se zakoni promenili u korist nesmetanog koriscenja GMO (svetao primer je ucenjivacka politika USA administracije, koja gura Monsanto) [ mmix @ 23.06.2014. 22:01 ] @
Sad se lepo vratis na prvi post koji sam okacio juce. Ti ce s jesti GMO, hteo to ili ne hteo, i jessces ga kroz hranu koja nije obelezena kao GMO i pored toga sto propis kaze da mora da se napise da je GMO. Ako ne direktno kroz prevaru i mesetarenje onda ovako kao kroz piletinu u Meku. Ovo u meku se jos i otkrilo jer je visokoprofilna firma, ali oni nisu cak ni glavni snabdevaci hrane za populaciju. Hiljade i hiljade firmi prozivodi hranu koju jedes, i snabdeva se kod hiljade odgajivaca i polufabrikanata, koji se snabdevaju dalje od hiljade proizvodjaca opreme, semena, itd. Naivno je ocekivanje da ces taj lanac da kontrolises. I to da ce da kontrolise drzava?!? I tako je mrmot zamotao cokoladu.
[ Otto23 @ 23.06.2014. 22:19 ] @
Vidis, upravo na tome se i radi. Prvo trazi se uvodjenje zakona gde je obavezno da se na deklaraciji navede da li je GMO u pitanju ili ne - da se potrosaci ne bi obmanjivali. Drugo, vec se koriste jasni sertifikati za hranu koja nije GMO (tako da kupci kupovinom hrane sa organic znakom, znaju da su kupili nesto sto nije GMO - ne moraju da gledaju u pasulj). I na kraju, radi se na podizanju svesti sta je to GMO i koliko je velika potencijalna opasnost - pa ce ljudi, kad se malo informisu, poceti da glasaju novcanikom.
Tako ce razni meshetari koji nemaju organic sertifikat izgubiti prednost na trzistu usled nizih cena - tj. znace se sta kupujes i sta placas. To je ujedno i najveca bojazan korporacija koje guraju GMO, pa se aktivno trude (potplacivanjem) da se zakoni o obaveznom obelezavanju GMO prozivoda izbace i stopiraju. Nevezano, kako bude rasla svest o tome sta se jede, tako ce se i vishe gledati da li nesto na sebi ima organic sertifikat - a sve ostalo ce se po defaultu smatrati GMO. Tako da to potplacivanje da se stopira obelezavanje GMO proizvoda, na kraju nece imati nikakvog efekta. A ovaj medju period, mogu da koriste, za sitno jajarenje, korporacije tipa McDonalds i sl. - ali kao sto vidis, vrerovatno su vishe izgubili nego zaradili negativnom kampanjiom koju je takvo ponasanje izazvalo. Tako da ce i oni morati, pre ili kasnije, da uzmu i taj faktor u racunicu. [ Odin D. @ 23.06.2014. 22:28 ] @
GMO nije namjenjen onima koji glasaju novčanikom nego onima koji gladuju stomakom.
Ti kad budeš mogao obezbediti te tvoje organic proizvode za pola gladne Azije i 3/4 gladne Afrike i dadeš im novčanike popunjene parama - onda će oni možda i moći glasati tim novčanicima. [ Dexic @ 23.06.2014. 22:41 ] @
To sto ti kazes je jedno - ali ne guraju oni GMO tamo jer su "dobre duse", vec u Zapadnu Evropu i SAD, gde ima profita.
[ Otto23 @ 23.06.2014. 22:59 ] @
@Odin: Ocigledno je namenjen, jer kao sto vidis, gura se na mala vrata i u zemljama gde je zakonom zabranjen... i gde ima vishe nego dovljno plodnih povrsina, za organsku proizvodnju.
Sto se tice kolicine hrane, hibridi i adekvatne mere daju odlicne rezultate. Jedina "prednost" je to sto su GMO biljke (recimo Monsantov kukuruz) modifikovane tako da su otporne na vrlo toksican herbicid (baziran na formuli bojnog otrova) - pa se onda krenulo sa idejom da ce se koristiti manje tog jakog hebicida koji ubija sav korov, sto ce na kraju biti jeftinije za proizvodnju - i cistije za produ. Posle 10+ godina koriscenja u USA, na veliko iznenadjenje, pojavio se super korov (super weeds)- korov otporan na taj bojni otrov. Tako da sad moraju da se koriste znatno vece kolicine tog ultra jakog i skupog herbicida/bojnog otrova. Epilog price je, da je prvobitna prednost u smanjenju cene hrane izgubljena (posle ~10+ godina,), kao i prednost samoj kolicini otrova koji se koristi i koji truje zivotnu sredinu - jer sada zbog super korova moraju da se koriste znatno vece doze. Da ne govorimo da zemlja postaje tako zatrovana da vishe nista osim Monsantovog GMO semena ne moze na njoj da raste - dakle, poljoprivrednici ostaju bez mogucnosti izbora - da recimo promene dobavljaca semena (koje inace mora da se kupuje svake godine) + herbicida koje naravno prodaje ista korporacija (u ovom slucaju USA Monsanto). To je ujedno i prava sustina GMO-a, apsolutna kontrola proizvodnje hrane. Nahranimo gladne, je samo extra spin, kao i uostalom "uvodjenje demokratije"... na kraju radi se o kontroli i lovi, tj. interesu, na stetu svega ostalog. http://www.elitemadzone.org/p3452944 http://responsibletechnology.o...ops-do-not-increase-yields.pdf [ Andrej013 @ 24.06.2014. 05:54 ] @
Citat: Dexic: To sto ti kazes je jedno - ali ne guraju oni GMO tamo jer su "dobre duse", vec u Zapadnu Evropu i SAD, gde ima profita. Ovi komentari su mi uveknajinteresantniji - mozda milioni ljudi nece da umru od gladi, ali ta cinjenica je zanemarljiva, u senci je mnogo bitnije cinjenice: neko ce negde zaraditi pare i to bi valjalo spreciti ma koliko dobro bilo za covecanstvo. Mentalitet aj zdravo. [ Nemke_BG @ 24.06.2014. 08:49 ] @
Citat: Andrej013: Ovi komentari su mi uveknajinteresantniji - mozda milioni ljudi nece da umru od gladi, ali ta cinjenica je zanemarljiva, u senci je mnogo bitnije cinjenice: neko ce negde zaraditi pare i to bi valjalo spreciti ma koliko dobro bilo za covecanstvo. Mentalitet aj zdravo. A meni jos vise ovaj tvoj, gde napadas coveka ciju izjavu uopste nisi razumeo.... [ Ivan Dimkovic @ 24.06.2014. 09:51 ] @
Citat: Otto23 kao i da prestanu sa direktnim ucenama drzava kako bi se zakoni promenili u korist nesmetanog koriscenja GMO To je sastavni deo diplomatije svake zemlje koja ima sa cim da ucenjuje neku drugu - uvek bilo, i bice. Takodje, posao drzave je i da promovise interese svoje privrede u inostranstvu - posto je ta privreda razlog zasto i imaju nekakvu moc. Mozes ti da trazis da to prestane, ali slaba vajda od toga, posto je to sastavni deo medjunarodne diplomatije. Citat: Dexic To sto ti kazes je jedno - ali ne guraju oni GMO tamo jer su "dobre duse", vec u Zapadnu Evropu i SAD, gde ima profita. To je zapravo i najbolji epilog: da je nesto profitabilno i da ima pozitivne posledice (npr, jeftinija hrana). Uopste nije bitno da li su te posledice neposredne ili posredne, bitno je da ih ima + da postoji komercijalni razlog zasto bi se neko bavio time. Posto ako je nesto neprofitabilno a ima dobre posledice, obicno nece biti preterano puno zainteresovanih da se time bave, koliko god dobre posledice bile. Ista stvar vazi i za druge industrije, recimo medicinu. Odlicna je stvar da je proizvodnja lekova profitabilna, posto to cini skup medicinski R&D rentabilnim i motivise kapital da ulaze u razvoj lekova. Da proizvodnja lekova nije profitabilna, time bi se mahom bavile drzavne birokratije i imali bi problem da imaju dovoljno talenta posto bi najbolji odlazili u druge industrije gde je profit veci. [ Ulfsaar @ 24.06.2014. 14:00 ] @
Najkorisnije bi dakle bilo da se talenti usmere na otkrivanje nacina za masprodukciju talenata pa da ih onda bude dovoljno svuda, a u idealnom slucaju da svi budu talenti.
[ Shadowed @ 24.06.2014. 14:56 ] @
Nacin je poznat ali nije u skladu sa civilizacijskim i humanim normama.
[ Dexic @ 24.06.2014. 19:04 ] @
Citat: Andrej013: Citat: Dexic: To sto ti kazes je jedno - ali ne guraju oni GMO tamo jer su "dobre duse", vec u Zapadnu Evropu i SAD, gde ima profita. Ovi komentari su mi uveknajinteresantniji - mozda milioni ljudi nece da umru od gladi, ali ta cinjenica je zanemarljiva, u senci je mnogo bitnije cinjenice: neko ce negde zaraditi pare i to bi valjalo spreciti ma koliko dobro bilo za covecanstvo. Mentalitet aj zdravo. Ne znam da li ne citas ili se ja prilicno lose izrazavam? Po jednu stranu je glad i sta GMO moze uraditi u Africi. Sasvim je drugo sto se GMO gura u zemlje gde glad nije problem - ne mesaj to. Nije isto imati GMO poneki pomesan, kako mmix kaze, u malim kolicinama sa evoluiranom ("prirodnom") hranom. Sasvim je drugo da si forsiran da imas malo prirodne pomesane sa GMO :) Ne poskupljuje ne-GMO hrana jer ima vise gladnih ili neka slicna nebuloza! Poskupljuje jer sve poskupljuje - primarno nafta, zbog expanzije Kine i Indije. A GMO nece spreciti rast cena nafte. [ pisac @ 09.07.2014. 09:20 ] @
Citat: Otto23: Da ne govorimo da zemlja postaje tako zatrovana da vishe nista osim Monsantovog GMO semena ne moze na njoj da raste - dakle, poljoprivrednici ostaju bez mogucnosti izbora - da recimo promene dobavljaca semena (koje inace mora da se kupuje svake godine) + herbicida koje naravno prodaje ista korporacija (u ovom slucaju USA Monsanto). To je ujedno i prava sustina GMO-a, apsolutna kontrola proizvodnje hrane. Nahranimo gladne, je samo extra spin, kao i uostalom "uvodjenje demokratije"... na kraju radi se o kontroli i lovi, tj. interesu, na stetu svega ostalog. U simbiozi sa time da se donose zakoni koji obavezuju individualne proizvođače da imaju sertifikovano seme, što znači da ni ne smeju više da koriste neko sopstveno seme čak i kad bi hteli. Ceo sistem se kreće ka tome da se uspostavi monopol na proizvodnju hrane, kako bi američki paraziti 100% obezbedili svoje parazitiranje nad svim ljudima na planeti. [ eeestablishment @ 10.11.2014. 18:57 ] @
[ Aleksandar Đokić @ 10.11.2014. 19:59 ] @
Ala srbi pate za tim pecenjem to je neverovano. Sta ima toliko u toj vrsti mesa nije mi jasno.
[ anon70939 @ 10.11.2014. 21:00 ] @
vala ni meni.
a pogotovo pecenje na ovaj nacin. Bas mi odvratno izgleda. Mozda bih se predomislio kad bi zamirisalo, ali uopste mi nije posla voda na usta pri gledanju snimka. Na slavama, svadbama radije jedem sarme, gulas, corbe nego pecenje [ Flo33 @ 10.11.2014. 21:25 ] @
Sećam se kao klinac kako sam mrzeo na slavljima kad ti tutkaju pečenje. hbalo ih prase, što reče Coyote, daj sarme, proju, i ostalo. Uvek kada su me pitali, ili u leksikone kada smo pisali omiljeno jelo, ja sam odgovarao 'predjelo' :D
A samo smo kod dece buržoazije išli na rođendane u MCD na Slaviji :) ne sećam se da li je uopšte postojao drugi osamdesetih.. [ anon70939 @ 10.11.2014. 21:30 ] @
hahaha, da, kao klinac sam samo predjelo priznavao :)
posle kad sam porastao, onda sam voleo corbuljke, sarme i slicno :) [ Flo33 @ 10.11.2014. 21:38 ] @
Pihtije idu sa godinama :)
Teleća čorba, sarma iz vinove loze, proja, i jabučna pita, ako ikada fasujem električnu stolicu je moj meni :) [ anon70939 @ 10.11.2014. 21:40 ] @
jedine dve stvari koje svi gurmani vole, a ja ne mogu da svarim, su pihtije i vino uz klopu. Tj. vino uopste :)
[ gilopile @ 10.11.2014. 21:48 ] @
Pihtije i te svinje ni ja ne volim, a nisam bas probirljiv. Za mene punjena paprika, sarma, suljpa i nema dalje :) Na tim veseljima, samo suhomesnato uzmem....Kada ima `gavrilovicke`, sunke i trapista, kiflice i ta neka peciva, meni je do jajca :D
Bas uzasno izgleda prase u onoj big rerni...Mozda je ukusno, ali... [ eeestablishment @ 10.11.2014. 22:30 ] @
Hmmmmm . . . . , ili ne gledasmo isti klip ili nemamo iste ukuse ?
http://youtu.be/66SgT8wd2uE Ovo meso se pece u sopstvenom soku , ( znaci nema dodatne masnoce ) a i dobar deo sopstvene masnoce se iscedi u toku pecenja (vidi ) 3.14 vidi se da je korica hrskava , i rumena . . . 4.8 meso socno , meko i rastresito pa ga cak seku i tanjirom . . . 4.13 kakva m00da , kakve sarme pominjete ovo se lepi za usne i topi u ustima . p.s ne treba povezivati samo nas Srbe sa ovim jer nas i ne pominju nigde a odgledao sam 10tak klipova na ovu temu Izgleda da i ostali svet voli LEPO DA JEDE [ Flo33 @ 10.11.2014. 22:43 ] @
Nemamo iste ukuse. Svinjetini je totalno sve jedno ima li dodatnih masnoća, kada je i tako samo po sebi masno. Nutritivno, najslabije meso. Lično, ni ukus ne volim. Pogotovo ako su bile u teranju, meso smrdi. Od svinjetine mogu jedino suhomesnato i začinjene kobasice. Ili ako se u manjem procentu meša sa govedinom u mlevenom mesu.
'pečenje' se naravno jede po svakom ćošku zemaljske kugle (osim tamo gde religija ne dozvoljava), što znači da dosta ljudi voli, i to je ok. Ali neki ne vole jednostavno. Kao što ja volim tartufe, a 90% ljudi koje znam ne može da ih smisli. [ jovajovic100 @ 10.11.2014. 22:44 ] @
Stvarno ništa ne valja ova svinjarija. Čist holesterol, a moraš i prste da ližeš !
Nemojte da se trujete, ja ću vas zameniti. [ mmix @ 10.11.2014. 23:04 ] @
Ja nisam podnosio pecenje, da bih na kraju otkrio da ja zapravo ne podnosim hladno meso (kako se kod nas sluzi). Bio sam na nekoj svadbi u Hrvatskoj, probao marinirano vruce prasence i tu se ljubav rodila Od tad i kad mi daju pecenje na slavama ja ga na brzaka ugrejem u mikrotalasnoj
I btw, nije tacno da je svinjetina masna i da je najslabije nutritivno, masna je svinjska masnoca, samo meso (krmetina) je manje masno od govedine i ima vise nutrijenata od istog (izuzev gvozdja). Ima vise proteina i od govedine i od piletine. Jedino sto piletinu vadi u celoj prici je sto ima skoro duplo manje zasicenih masnoca i od svinjetine i od govedine. Naravno, moderacija je kljuc uspeha. [ anon70939 @ 10.11.2014. 23:06 ] @
ne kazem ja da imam nesto protiv svinjskog pecenja. Itekako mi prija kad je vruce, ali mi nije top 1 hrana. Nije ni top 10
[ mr. ako @ 10.11.2014. 23:48 ] @
Citat: Aleksandar Đokić: Ala srbi pate za tim pecenjem to je neverovano. Sta ima toliko u toj vrsti mesa nije mi jasno. Ma Srbi su ludi totalno. Pogotovo ovi sto sebe nazivaju Nemcima i Amerikancima na snimku. Uostalom sve nase teritorije u Severnoj Evropi i Americi su takve. Takodje i nasa teritorija Kina gde zive kosooki Srbi su svi pacenici, kao uostalom i po ostalim drzavama na Planeti, a i sire - sve ludak do ludaka, pate nasi Srbi za pecenjem sirom Univerzuma, ludilo opste. Tako da bih se slozio s tobom, "Ala srbi pate za tim pecenjem to je neverovano." - Vrlo karakteristicna odlika Srblja i slicnih Neandertalaca (koji su zapravo Srbi). Oj Srbi na sljivu vas nabijem. [Ovu poruku je menjao mr. ako dana 11.11.2014. u 01:00 GMT+1] [ eeestablishment @ 12.11.2014. 17:14 ] @
jos malo Srba koji vole svinjetinu . . .
http://youtu.be/e43n8RycPrs najlepse je ono krrrrrrrrrrrrcccccccc na 6.34 . . . . . . i 7.11 rekose ljudi kako ne vole miris , ili ukus svinjetine , navodno smrdi ? , ste li ce tek reci za jagnjetinu ili ne daj boze ovcetinu , pa tek to meso ima specificnu miru . [ Flo33 @ 12.11.2014. 18:10 ] @
I šta sada će prasoljubci da kače slike i klipove gde neki hispanjolci jedu sepra i kao da pokažu kako su oni u pravu.
Od prasoljubjivih srba i antiprasoljubljivih su mi najgori oni koji ti nameću svoje mišljenje i ukus. Koga boli k šta tebi miriše i krcka, jedi ako ti se jede. Meni smrdi pečenje, plećke, filei, uglavnom sve od njesvi što nije dooobro začinjeno ili marinirano da ubije miris. Ali nikome neću prigovoriti ako je voli i uživa u tome. Međutim, lepo bi bilo da se postovi pišu koncizno, bez nepotrebnih izliva emocija u ''kkkkrrrrccc mljaacccc fuuujjj' i sličnim onomatopejama, kao i bespotrebnih farbanja slova i brojeva. Čisto zaradi preglednosti poruke, teško je ispoštovati sagovornika i pročitati takve postove. Pozdrav Kako krrrrcccckaaaa na 0:35 mmmmmljaccc mljjjacc njaaammm njaaammm MCD Bangkok [ branko tod @ 12.11.2014. 20:47 ] @
Vrlo interensantni filmići :
Burgeri posle 347 dana McDonald posle 14 godina http://newsfeed.time.com/2013/...looks-the-same-14-years-later/ Ovde imate teks o tome Zamislite obrok koji pripremite kod kuće kako bi izgledao ostavljen napolju posle nedelju dana. A šta mislite koliko ima hemije u ovoj Američkoj JUNK hrani. [Ovu poruku je menjao branko tod dana 12.11.2014. u 22:11 GMT+1] [ DaliborP @ 12.11.2014. 21:15 ] @
Bolje se okreni oko sebe i pogledaj kako se ljudi hrane i debljaju umesto sto pricas o Americi.
Od Mc-a niko nije umro, takva vrsta brze i nezdrave hrane postoji svuda, pa i kod nas, samo ze zove drugacije. Zdravlje se narusava losom ishranom i velikom kolicinom iste, a ne konkretno jednim brendom. http://www.blic.rs/Vesti/Drust...-na-hlebu-i-przenim-krompirima [ branko tod @ 12.11.2014. 21:22 ] @
MIslim da je smešno poredditi ovo
Kranjska kobasica sa kiselim kupusom i [ branko tod @ 12.11.2014. 21:26 ] @
Citat: DaliborP: Bolje se okreni oko sebe i pogledaj kako se ljudi hrane i debljaju umesto sto pricas o Americi. Od Mc-a niko nije umro, takva vrsta brze i nezdrave hrane postoji svuda, pa i kod nas, samo ze zove drugacije. Zdravlje se narusava losom ishranom i velikom kolicinom iste, a ne konkretno jednim brendom. http://www.blic.rs/Vesti/Drust...-na-hlebu-i-przenim-krompirima Their findings, published in the "European Journal of Epidemiology," indicated that, for each 10 percent increase in the density of fast food restaurants in a region, people are 1.39 times more likely to die from a cardiovascular condition. Auto prevod: Njihovi rezultati, objavljeni u "European Journal of Epidemiology," pokazuje da, za svaki od 10 posto povećanja gustoće fast food restorana u regiji, ljudi su 1,39 puta veću vjerojatnost da umru od kardiovaskularnih stanja. http://healthyeating.sfgate.co...sks-eating-fast-food-3290.html [ mmix @ 12.11.2014. 21:53 ] @
Vec u startu mogu da dam primedbu na to istrazivanje. Fast food restorani ciljaju gusce naseljena podrucja, gusce naseljena podrucja imaju veci procenat populacije koja je inertnija i samim tim podloznija sedetarnomstilu zivota i svim bolestima koji iz toga proisticu.
[ branko tod @ 12.11.2014. 22:50 ] @
Lepo piše da povećanje restorana u iznosu od 10% povećava broj obolelilih 36%,.
Valjda se to odnosi na istu oblast i populaciju, šta misliš. [ mmix @ 12.11.2014. 23:33 ] @
Da, ista oblast, ali nema kontrolne komparativne analize gde bi identicna oblast po svim ostalim parametrima sem prisustva fastfood-a ostala mrsava da bi mogao da se izvuce zakljucak da je prisustvo fastfooda uzrok. Fast-foodovi sse otvaraju tamo gde ima veliki promet ljudi koji su u zurbi i nemaju vremena da kuvaju, sto izmedju ostalog implicira danemaju vremena ni zadruge stvari, kao sto je sport.
Tih krnjih istrazivanja imas po netu koliko hoces, sa obe strane tabora. nauka je, bar u toj sferi, potpuna kurva, prodaje se svakome. [ SlobaBgd @ 12.11.2014. 23:37 ] @
A u naučne dokaze štetnosti pasivnog pušenja treba da verujemo bez zadrške?
[ mmix @ 12.11.2014. 23:46 ] @
Ja koliko znam stetnost pasivnog pusenja se izvodi iz stetnosti aktivnog pusenja, sto je itekako pokriveno konkrentnim istrazivanjima. Sve i da nije stetno, pusenje treba zabraniti jer niko nije duzan da udise smrad koji proizvode drugi. Kad jedes i ne bavis se fizickim aktivnostima i gojis se sebi stetis, ne drugima. Pusenje je potpuno druga prica.
[ SlobaBgd @ 13.11.2014. 09:28 ] @
Da se ne bavimo pušenjem, ima tema o tome.
Nego sam 'teo da napravim paralelu između prihvatanja naučnih i "naučnih" istraživanja o štetnosti brze hrane i duvana. Jedna istraživanja su konkretna i relevantna, druga nisu. A razlika je samo da li istraživanja opisuju jednu ili drugu pojavu. Odnosno, ili ste svesno pristrasni, ili ste nekritički slepi na mogućnost da su i istraživanja o duvanu nameštena, ili ste jednostavno glupi, pa vam prodaju mooda za bubrege. [ Shadowed @ 13.11.2014. 10:10 ] @
Ahahahahahahah, sad kao necemo o tome al' cemo da zakljucimo ono sto sam ja rekao.
Svako istrazivanje moze biti lose ili dobro, bez obzira sta je predmet istrazivanja. [ mmix @ 13.11.2014. 10:17 ] @
Pa ja pokusavam da ti kazem da ne mozes da napravis paralelu, postoje veoma ozbiljna istrazivanja o uticaju duvana, duvanskih alkaloida, cadji i samog nikotina na celularne promene u organizmu, mehanicka ostecenja plucnog tkiva i na kraju izazivanje zavisnosti kroz hiperstimulaciju dopaminskih puteva u limbicnom delu mozga.
Sa druge strane istrazivanja o hrani su notorno jadna i povrsna. Da se razumemo, nije lako ni sprovoditi ih jer za razliku od duvana (gde imas pusacku i nepusacku popualaciju), SVI moraju da jedu. Vrlo je tesko stratifikovati populaciju za bilo kakvo ozbiljno istrazivanje. Zato i imas situaciju kao sada da vec decenijama, na osnovu jednog istrazivanja, lekari savetuju ljudima sa rizikom od srcanih oboljenja da izbegavaju zasicene masnoce, da bi najskorije istrazivanje "pokazalo" da samo genetika utice a da zastupljenost unosa zasicenih masnih kiselina nema uticaja. U takvim nedorecenim okolnostima normalno je da ce svi tabori (i fastfood industrija i veganci i svi izmedju) da zloupotrebljavaju statistiku da bi navodili vodu na svoju vodenicu i pojacavali prodaju za svoje sponzore. Najsmesnije mi je kad neko kaze "ja nikad ne jedem u meku tamo je losa hrana" a onda ode na neku slavu i nakrlja se prasecih kozurica i domacih torti. Sta je domaca torta nego zasecerena mast namazana na zasecereni hleb, zamaskirano aromamama da ne bi povratio kao sto bi od kasike masti. I to je sadkao bolje od BigMac-a zato sto je ujna koristila 20 domacih jaja i sama utukla 2kg putera koje je umutila u fil? [ SlobaBgd @ 13.11.2014. 10:19 ] @
Citat: Svako istrazivanje moze biti lose ili dobro, bez obzira sta je predmet istrazivanja. Osim istraživanja koje tvrdi da je duvan štetan. Takvo istraživanje je uvek dobro. Radi se o tme da se, zavisno od stava diskutanta, neka istraživanja uzimaju zdravo za gotovo, a druga se relativizuju. Umesto "duvan" stavi "globalno zagrevanje", isto je. Mantra radi svoje. A kad i prekomerna težina bude proskribovana kao što je duvan sada, i to će se uzimati bez kritičkog stava. [ SlobaBgd @ 13.11.2014. 10:23 ] @
Citat: Pa ja pokusavam da ti kazem da ne mozes da napravis paralelu, postoje veoma ozbiljna istrazivanja o uticaju duvana, duvanskih alkaloida, cadji i samog nikotina na celularne promene u organizmu, mehanicka ostecenja plucnog tkiva i na kraju izazivanje zavisnosti kroz hiperstimulaciju dopaminskih puteva u limbicnom delu mozga. Au, koliko stranih reči! Fascinirao si me, sad ne znam kako da ti odgovorim. [ mmix @ 13.11.2014. 10:25 ] @
Citat: SlobaBgd: Au, koliko stranih reči! Fascinirao si me, sad ne znam kako da ti odgovorim. To ti je zbog duvana... [ jovajovic100 @ 13.11.2014. 10:28 ] @
Pustite se duvana, to je druga tema. Interesuje me šta mislite kako je pleskavica ostala skoro ista 14 godina ?
[ Shadowed @ 13.11.2014. 10:39 ] @
Citat: SlobaBgd: Osim istraživanja koje tvrdi da je duvan štetan. Takvo istraživanje je uvek dobro. Radi se o tme da se, zavisno od stava diskutanta, neka istraživanja uzimaju zdravo za gotovo, a druga se relativizuju. Pa nije tako. Moj stav i jeste "anti-duvanski" pa ti opet kazem to sto sam rekao. [ mmix @ 13.11.2014. 10:54 ] @
Citat: jovajovic100: Pustite se duvana, to je druga tema. Interesuje me šta mislite kako je pleskavica ostala skoro ista 14 godina ? iz istog razloga iz kojeg mumije ne trule, dehidracija. Napravi sam pljeskavicu od govedine po istom principu i nece ni tebi truliti. http://aht.seriouseats.com/arc...ld-burger-testing-results.html [ vladd @ 13.11.2014. 10:59 ] @
Citat: mmix: Pa ja pokusavam da ti kazem da ne mozes da napravis paralelu, postoje veoma ozbiljna istrazivanja o uticaju duvana, duvanskih alkaloida, cadji i samog nikotina na celularne promene u organizmu, mehanicka ostecenja plucnog tkiva i na kraju izazivanje zavisnosti kroz hiperstimulaciju dopaminskih puteva u limbicnom delu mozga. Sa druge strane istrazivanja o hrani su notorno jadna i povrsna. Da se razumemo, nije lako ni sprovoditi ih jer za razliku od duvana (gde imas pusacku i nepusacku popualaciju), SVI moraju da jedu. Vrlo je tesko stratifikovati populaciju za bilo kakvo ozbiljno istrazivanje. Zato i imas situaciju kao sada da vec decenijama, na osnovu jednog istrazivanja, lekari savetuju ljudima sa rizikom od srcanih oboljenja da izbegavaju zasicene masnoce, da bi najskorije istrazivanje "pokazalo" da samo genetika utice a da zastupljenost unosa zasicenih masnih kiselina nema uticaja. U takvim nedorecenim okolnostima normalno je da ce svi tabori (i fastfood industrija i veganci i svi izmedju) da zloupotrebljavaju statistiku da bi navodili vodu na svoju vodenicu i pojacavali prodaju za svoje sponzore. Najsmesnije mi je kad neko kaze "ja nikad ne jedem u meku tamo je losa hrana" a onda ode na neku slavu i nakrlja se prasecih kozurica i domacih torti. Sta je domaca torta nego zasecerena mast namazana na zasecereni hleb, zamaskirano aromamama da ne bi povratio kao sto bi od kasike masti. I to je sadkao bolje od BigMac-a zato sto je ujna koristila 20 domacih jaja i sama utukla 2kg putera koje je umutila u fil? A sto mislis da su istrazivanja o duvanu vredna i upotrebljiva, i recimo da nisu narucena? Da su ranije POSTENO krenuli u istrazivanja, mozda bi ranije otkrili NaD1 http://www.latrobe.edu.au/news...ant-has-key-to-fighting-cancer Sto se hrane tice, poznate su mantre o "mastima" i secerima..samo je pitanje dekade kada ce biti "stetno" a kada "korisno".. I da li ce moda biti anoreksija ili JLo Uglavno, "zdravlje" je propagirano zarad bolje iskoristljivosti "radne mase", a farmacija je prisutna da "radna masa" ne pretera sa zdravljem [ branko tod @ 13.11.2014. 11:18 ] @
Citat: mmix: Citat: jovajovic100: Pustite se duvana, to je druga tema. Interesuje me šta mislite kako je pleskavica ostala skoro ista 14 godina ? iz istog razloga iz kojeg mumije ne trule, dehidracija. Napravi sam pljeskavicu od govedine po istom principu i nece ni tebi truliti. http://aht.seriouseats.com/arc...ld-burger-testing-results.html Jedini problem je što pljeske nisu stajale u pustinji već u uslovima normalno vlažnosti. Ceo tekst http://www.iflscience.com/heal...hy-mcdonalds-burgers-don-t-rot I ovde postoji isti problem, svako postavlja odgovor koji njemu odgovara. A ti mi odgovori da li bi šunka opstala da se ne usoli krvnički, izloži dimu koji je otrovan i ne drži u specifičnim mikro uslovima. Pa se i na njoj nekada uhvati plesanj. [ DaliborP @ 13.11.2014. 11:43 ] @
Ova teme je neverovatna. U Srbiji, gde se redovno konzumira hrana puna masti i secera, ljudi pricaju o stetnosti Mc-a.
I dalje postoji neko uvrezeno misljenje da se mi hranimo zdravo, mnogo zdravije od Amerike i zapadnog sveta. Samo sto se jede vise domaca hrana, spremljena kod kuce apsolutno ne znaci da se zdravije hranimo. Pitanje je kakva hrana, a cesce konzumiranje masti i secera sigurno nije zdravo, da li to bilo kod kuce ili u restoranu brze hrane. [ Ivan Dimkovic @ 13.11.2014. 11:56 ] @
Da mi rodjeni otac nije umro od infarkta u 46-toj pa da se lozim na te price. Nope, nije jeo McD, ali je covek voleo finu zacinjenu domacu hranu :(
Ako hocete da duze zivite, mislim da bi trebalo da batalite bilo koju "brzu hranu"- McD ili ne (generalno sve sto je masno i puno secera) i da se dovoljno krecete i fizikalisete. Nije McD nista gori od pljeskavice "na uglu", stavise manja je sansa da bude bakterijski neispravan zbog rigoroznijih procedura. [ branko tod @ 13.11.2014. 13:35 ] @
Dalibor
Niko ni ne kaže da su pljeske prava stvar. Što se mene tiče ja se već decenijama trudim da se hranim što zdravije. Što više povrća i voća. Vrlo mi je drago da sam sina naučio da se hrani maksimalno zdravo. I imam puno pravo da kritikujem MD koji je postao način života. Ivan Moj otac je umro sa 70 godina, a prvi infrakt je imao sa 48. I uspeo je da još 22 godine potraje vodeći računa o mnogim stvarima. Ali smo uvek o nekim praznicima pojeli po neko prasence, što i ja volim da sa mojim ukućanima nekada upražnjavam. I nema te pljeske koja je bolja od prasetine. [ eeestablishment @ 13.11.2014. 14:12 ] @
Citat: branko tod: Dalibor Niko ni ne kaže da su pljeske prava stvar. Što se mene tiče ja se već decenijama trudim da se hranim što zdravije. Što više povrća i voća. Vrlo mi je drago da sam sina naučio da se hrani maksimalno zdravo. I imam puno pravo da kritikujem MD koji je postao način života. Ivan Moj otac je umro sa 70 godina, a prvi infrakt je imao sa 48. I uspeo je da još 22 godine potraje vodeći računa o mnogim stvarima. Ali smo uvek o nekim praznicima pojeli po neko prasence, što i ja volim da sa mojim ukućanima nekada upražnjavam. I nema te pljeske koja je bolja od prasetine. i jagnjetine Sad ce da skoce ovi sto tvrde kako toboze svo to meso mirise , oseca se i smrdi . Naravno da svako ( piletina , prasetina , teletina , ovcetina ) meso ima svoj specifican miris i ukus . [ branko tod @ 13.11.2014. 14:19 ] @
[ mr. ako @ 14.11.2014. 02:34 ] @
Citat: mmix: Najsmesnije mi je kad neko kaze "ja nikad ne jedem u meku tamo je losa hrana" a onda ode na neku slavu i nakrlja se prasecih kozurica i domacih torti. Sta je domaca torta nego zasecerena mast namazana na zasecereni hleb, zamaskirano aromamama da ne bi povratio kao sto bi od kasike masti. I to je sadkao bolje od BigMac-a zato sto je ujna koristila 20 domacih jaja i sama utukla 2kg putera koje je umutila u fil? Meni je najsmesnije kad neko kaze "ja ne jedem domacu hranu jer je puna masti i secera koji su umuceni u fil", a onda ode u Mek i nakrka se konzervansa i emulgatora, vestackih boja i tona secera i masti - i to sve izaslo iz sintetickih laboratorija ili "basta" i "farmi" gde zivotinje i biljke zrak Sunca nisu videli. Sta je BigMac nego konzervirano djubre koje se podgreje pre prodaje, sa sastojcima koji su proizvedeni na najjeftiniji moguci nacin, sa minimalnom nutritivnom vrednoscu - slicno kartonskim kutijama. I onda neko kaze da je bolje pojesti BigMac, umesto domaci paradajz i meso koje je slobodno trckalo po pasnjaku, hranilo se svezom nezagadjenom travom na Suncu... i cija nutritivna vrednost daleko premasuje karton. Poenta je da ta tvoja citirana recenica moze potpuno da se okrene i stoga je nistavna kao ozbiljan arguemnt protiv "zdravnosti" domace hrane. [ DaliborP @ 14.11.2014. 09:58 ] @
Citat: mr. ako: Poenta je da ta tvoja citirana recenica moze potpuno da se okrene i stoga je nistavna kao ozbiljan arguemnt protiv "zdravnosti" domace hrane. Samim tim sto je neka hrana "domaca" ne znaci da je zdrava. Kolicina masti, secera i soli je kljuc, ono sto je mmix hteo da kaze, da koliko god se ljudi gadili na hranu iz Meka, cinjenica je da mogu isto tako nezdravo da se hrane kod kuce. Sto i jeste slucaj. [ Ivan Dimkovic @ 14.11.2014. 12:59 ] @
Citat: mr. ako Poenta je da ta tvoja citirana recenica moze potpuno da se okrene i stoga je nistavna kao ozbiljan arguemnt protiv "zdravnosti" domace hrane. Iskreno, cisto sumnjam da postoji puno ljudi iz tvog "okrenutog" primera koji se gnusaju "domace hrane" a idu u McD da bi jeli "zdravo". To sto ti mozes da izokrenes recenicu ne znaci da je tako nesto u praksi zastupljeno. Sa druge strane, obrnut slucaj je realna pojava. Sama ova tema je dobar primer za to. Poenta koju mmix pokusava da objasni je da je besmisleno hranu nazivati "zdravom" ili "losom" na osnovu imena brenda/proizvodjaca. Na zalost, ljudi koji to rade i koji misle da jedu "zdravo" samo zato sto je hrana spremljena u kuci uopste nisu retki. Ja sam nebrojen broj puta unutar moje familije slusao kako je "McD" djubre, od ljudi koji redovno posecuju kojekakve slave i krkaju hranu koja je podjednako, ako ne i vise grdja od McD-a. [ nkrgovic @ 14.11.2014. 13:13 ] @
Zapravo, ideja da je McD zdrav jeste pogresna, ali je Ivan i te kako u pravu: Gomila ljudi misli da je razna suhomesnata roba, ili "meso iz samoposluge" zdravo, ili sad aktuelni limun, ili.... To sto je spremljeno od kuce, a kupljeno na pijaci ili u radnji ga ne cini zdravim.
[ Java Beograd @ 14.11.2014. 13:18 ] @
Na kraju krajeva, ne verujem da postoji neko normalan, koji jede "nikad ništa osim McD" ili "nikad ništa osim pljeske sa ćoška".
Naravno da jedem domaću hranu, naravno da znam da čvarci i nisu baš neko zdravlje, ali jednako kako ponekad pojedem i čvarke i slan'nu, tako ponekad pojedem i pljesku ili nešto iz McD. McD i slični (BurgerKing, KFC) su dobri zato što uvek znaš šta ćeš da dobiješ. Primer: putujem kroz Grčku, ulazim u Tursku, priolazim kroz neko manje pogranično mesto i ogladnim. Vidim Burger King na benziskoj pumpi, i naravno sednem i utolim glad. Ja znam da bih u tom malom mestu svakako mogao da nađem i neki restoran sa dobrom lokalnom kuhinjom, ali, pitanje je kako naći, šta naći, kako naručiti i na kraju krajeva kako znatio gde je i šta je dobro. A nije mala verovatnoća i da se žešće zahebem. S druge strane, naravno da za Božić neću da jedem Big Mek. [ branko tod @ 14.11.2014. 13:43 ] @
Zdrava hrana [ Java Beograd @ 14.11.2014. 14:22 ] @
Slabo mi je to "zdravlje" bez rakijice ! (Mada, ja lično pihtije i ne gotivim nešto posebno)
[ Flo33 @ 14.11.2014. 14:27 ] @
MCD je zastupljen tako kako jeste samo zbog SIGURNOSTI! Ne zbog tobože kvaliteta, gastronomskog užitka, ili zdravlja. MCD i pandani su u 90% slučajeva isti u Engleskoj, Ohaju, Pekingu, Moskvi, Beogradu, i bilo gde drugde. Ljudi vole sigurnost, i zato je tako rasprostranjen lanac fast-foodova. Znaš šta ćeš dobiti, znaš u kom obliku, kog ukusa, da se nećeš zatrovati, i koliko će koštati.
Oni ni ne pokušavaju da se predstave kao Michelinov restoran, sami sebe nazivaju fast-food. Nešto na brzaka, da presečeš glad. Ako si pa bolid da svoju ishranu zasnivaš na fast food obrocima 3x dnevno, 7 dana u nedelji, to ti MCD ništa nije kriv.. Java me podsetio na zanimljivost iz Turske baš. Ostane mi par lira u džepu, i odem ja na kafu na aerodromu. Kontam 5 lira, 2,5 evra, ok je. Kad kafa 10 lira! Znači na bankomat sam išao da platim kafu. Koja je by the way bila među najgorima koje sam pio u životu. Ok, nisam gledao cene, istina, ali ko bi mislio da je kafa u nekoj zabiti u Turskoj kao u centru Milana.. Da je bio MCD, sigurno bi otišao tamo na kafu. [ jovajovic100 @ 14.11.2014. 15:47 ] @
Flo
MD je napravljen isključivo zbog para. Koncesiskim načinom prodaje imena i usluge MD ustvari prividno prodaje američki način života kroz brzu hranu. Imaginarna i trenutna slika sreće se stvara kod kupaca dok tih par minuta jedu hranu kakvu jedu i članovi nacije no. 1. Treba se setiti samo jezivih gužvi ispred prvog restorana u Moskvi. Ta priča sa stalnim kvalitetom nikako nije tačna jer 99 % potrošača čini lokalno stanovništvo. Samo 1 % su stranci, ako i toliko, koji dolaze iz razloga kontrole kvaliteta. A pitanje koliko je i to tačno da postoji adekvatna kontrola. Privid života Čistoća [ mmix @ 14.11.2014. 16:09 ] @
Hehe, nisi ti zavirio da vidis nasta lici jednadomaca pleskavicarnica iza pulta
Od onih sto nisu otvoreni samo radi profita, vec valjda zbogpojacavanja mira u svetu [ Ivan Dimkovic @ 14.11.2014. 16:12 ] @
Citat: jovajovic100 Ta priča sa stalnim kvalitetom nikako nije tačna j Tacna nije, zato sto je tako nesto nemoguce postici u jeftinom restoranu brze hrane (imati identicne proizvode bi zahtevalo identican globalni supply chain, sto je neprakticno u slucaju jeftine hrane koja se prodaje na svim kontinentima). Ali je prilicno dobra relativno, ako se uzme u obzir o cemu se radi: o jeftinoj hrani. Kada se to uzme u obzir, dakle stvari stave u kontekst, McD konzistencija globalno je izuzetna. Jeo sam u McD-ovima u Evropi, USA, Aziji i Africi i ono sto se dobija je konzistentnije od bilo cega drugog u toj cenovnoj klasi. Ako se zadesim u nekom mestu u npr. Kini, znam gde cu da odem da dobijem ono sto poznajem. I, gle cuda, to sto se dobija je prilicno slicno sa onim sto se dobija u sred USA. Nije 100% isto, ne moze biti zato sto se sastojci lokalno nabavljaju (kako bi se postigla najniza cena) ali je prilicno blizu. Citat: Koncesiskim načinom prodaje imena i usluge MD ustvari prividno prodaje američki način života kroz brzu hranu. Imaginarna i trenutna slika sreće se stvara kod kupaca dok tih par minuta jedu hranu kakvu jedu i članovi nacije no. 1. Mislim da gresis. Evo zasto: fokus McD-a u vecini trzista u kojima se zaradjuju ozbiljne pare je jednostavan i bez ikakve visoke filozofije: prodaja jeftine hrane. To su trzista USA, zapadne Evrope, Japana i sl... tu je kolicinski najveca prodaja bas zato sto McD restorani (kao i drugi tipa BK, KFC) nude jeftinu brzu hranu i tu se primarno hrane tinejdzeri (od dzeparca) i ljudi na donjem delu lestvice primanja. Takva trzista su najprofitabilnija za McD fransize, ali su takodje i najmanje "glamurozna" tj. u njima se u McD ide najcesce zato sto je jeftin a ne zbog bilo cega drugog. Zemlje u kojima je McD nekakav "luksuz" gde se ljudi loze da "jedu kao u Americi" su zemlje u kojima je volumen nizak iz prostog razloga sto je u tim zemljama McD pozicioniran ne kao prodavac jeftine hrane vec kao nekakav "fancy" fast-food. Srbija je nekada davno bila takva zemlja - to su bile rane 90-te, kada su u Srbiji samo ljudi sa kintom i deca ljudi sa kintom jeli po McD-u, danas su to kojekakve zemlje po Africi i jugoistocnoj Aziji. I dalje se secam mog iznenadjenja pre skoro 15 godina kada sam prvi put krocio u McD van Srbije, to je bilo u DE. McD je tada u Srbiji i dalje bio "fancy" fast food restoran, sve cisto i uredno, ljudi koji su tada jeli po McD-u u Beogradu su i dalje bili "imucniji" u odnosu na prosek (ne bogati ali definitivno jaci od proseka, skockani i sl..)... a u DE totalno dno, strokavo, smrdi na neko ulje ustajalo, ekipa koja tu jede daleko od "sofisticirane". Skoro pa kulturni sok. Ali zato taj McD totalno pun, cekas ohoho da stignes na red - zato sto je jeftin i ljudi tu dolaze na "deal" u smislu sto vise klope za sto manje para. Pogodi gde McD uzima vise love - da li tamo gde su "fancy" tj. "taste the American Life" ili tamo gde su rock-bottom jeftina klopa? [ deedee6 @ 14.11.2014. 16:37 ] @
Mc Rib Jel zna neko da li ima negde da se kupi i koji sos bi to bio sa kojim se ovo čudo preliva? Video sam da postoji bezbroj vrsta ali nisam hteo da experimentišem pošto u stvari nisam ljubitelj "kečapa" i njegovih podvrsta, jedino mi se ovaj svidja... Na netu sam našao da je to nešto kao "classic woodsmoke flavour" Jel imamo nekog profesionalca na forumu? [ branko tod @ 14.11.2014. 16:54 ] @
Moskva pre 25 godina Znam na šta liče domaće prodavnice brze hrane, ali one nisu lider u svetu kao MD. Ko je lider nikako nemože sebi da dozvoli da se sumnja u njegov kvalitet. Ivan Dimković Ja sam sina vodio početkom devedesetih MD jer se su se pojavile figurice uz obrok ( lion king i ostale gluposti ) , i nije MD nikako bio elitistički restoran u to doba. Bolju pljesku si mogao da kupiš na stanici 31 na Slaviji. Drug mi je imao palančikarnicu uz sam MD i kod njega je bila gužva kao i MD kada je otvoren krajem osamesetih. [Ovu poruku je menjao branko tod dana 14.11.2014. u 18:09 GMT+1] [ Trick Fix @ 14.11.2014. 17:22 ] @
@branko tod
Počeo si da "Guraš Vagone na sve strane", da mešaš "Faze", da "Vrtiš u kontra stranu" i da bezgranično deliš "Frekvenciju". Što je @stex rekao u temi "Krv da li "sagovorniku pijete" : "poceo si da smaras. Isti si kao i oni na ulici sto pokusavaju da uvale neke knjizice ili sta vec za neku decu. Onaj ko hoce da da krv dace i bez tvog poziva. A ko nece sigurno nece poceti zbog tvog insistiranja." Svako Dobro ! [ branko tod @ 15.11.2014. 08:19 ] @
Citat: Trick Fix: @branko tod Počeo si da "Guraš Vagone na sve strane", da mešaš "Faze", da "Vrtiš u kontra stranu" i da bezgranično deliš "Frekvenciju". Što je @stex rekao u temi "Krv da li "sagovorniku pijete" : "poceo si da smaras. Isti si kao i oni na ulici sto pokusavaju da uvale neke knjizice ili sta vec za neku decu. Onaj ko hoce da da krv dace i bez tvog poziva. A ko nece sigurno nece poceti zbog tvog insistiranja." Svako Dobro ! Stvarno će biti da si ti pomešao faze i teme, Ovo je tema o MD. Pogledaj naslov Možda ja smaram, ali bogu hvala i ti to radiš. Ako ti se ne dopada mišićem časkom odeš na drugu temu. [ anon70939 @ 17.11.2014. 19:34 ] @
zanimljivo
[ jovajovic100 @ 18.11.2014. 10:38 ] @
Sve sam ih razumeo: hu, ih , mih, buh, muu.
[ mr. ako @ 19.11.2014. 04:42 ] @
Klikni ispod na [CC] to ce ti ukljuciti eng titlove, mozda ima i neki drugi jezik.
[ Paunic91 @ 09.12.2014. 16:09 ] @
Citat: Jedan od najpopularnijih lanaca restorana brze hrane na svetu Mekdonalds (McDonald's), objavio je novi video u kojem prikazuje proces proizvodnje pilećih "nagetsa" (Chicken McNuggetsa), a sve kako bi kompanija poboljšala percepciju javnosti o njihovim proizvodima. http://www.b92.net/zivot/vesti...12&dd=09&nav_id=934204 [ jovajovic100 @ 17.01.2015. 12:29 ] @
Kada se voli McDonald on se voli svim srcem i svim telom
[ Shadowed @ 17.01.2015. 21:11 ] @
I svim Photoshop-om.
[ jovajovic100 @ 17.01.2015. 22:48 ] @
A tek ovaj ........ [ jovajovic100 @ 14.10.2016. 20:57 ] @
Amerikanac poredi [ anon142305 @ 14.10.2016. 21:57 ] @
Ah, pa to je Čarls Keterić, poznati Srbenda
[ član @ 20.10.2016. 17:44 ] @
Citat: IUOP_1: Ah, pa to je Čarls Keterić, poznati Srbenda :) koja je fora sa tim likom? gledao sam ranije par njegovih videa na YT, ukapirao sam da je Amerikanac u Srbiji i da je odusevljen hranom i zivotom u SRB, ali mi nije najjasnije sta uopste radi u Srbiji i kako je tu stigao?! [Ovu poruku je menjao član dana 20.10.2016. u 21:11 GMT+1] [ dusanboss @ 20.10.2016. 17:58 ] @
Ni meni, ali mislim da je CIA agent. :). Kad te neko hvali toliko (kao on Srbe) da vidiš da te laže obično nisu dobre namere iza toga.
Mada postoj i opcija da samo želi da ga ljudi ovde vole i da radi na promovisanju Srbije i Srpsko - Američkog prijatelujstva tj. pomirenja. Mislim da radi za agenciju koja šelje studene na rad u US. Osim ako mu to nije maska za ovu drugu pomenutu agenciju :) [ anon142305 @ 20.10.2016. 18:04 ] @
Koliko se secam nekog intervjua, svadjao se sa nekim Srbima na FB oko politike, pa ga ovi ubedili da dodje kod nas da proveri da li je americka propaganda zaista istinita. Kad je dosao, video ja da ovde ne zive koljaci i ubice, kako se dalo zakljuciti iz njegovih medija, svideo mu se zivot ovde (verovatno je tome doprinela i tradicionalna nasa gostoljubivost) i zato je ostao. Ima stav ja sam Amerikanac, volim svoju zemlju, ali ne volim americke medije i americku vlast.
Mislim da se nesto selio, sad zivi u Novom Sadu, a radi u Work & Travel programu. Redovno izbacuje klipove na svom YouTube kanalu, pa mozes da pogledas, a aktivan je i na FB. Ja sam prvi put cuo za njega dok sam jos citao Blic, isprozivali ga za neki klip gde kao pljuje cirilicu i u komentarima ga ljudi napali yankee go home. Kako mi je to bilo sumnjivo, proverio sam klip, ispostavilo se da ovi iz Blica lazu zbog citanosti. Od tad ga pratim, a Blic sam izbrisao iz favorita browsera. [ anon142305 @ 20.10.2016. 18:08 ] @
Citat: dusanboss: Ni meni, ali mislim da je CIA agent. :). Kad te neko hvali toliko (kao on Srbe) da vidiš da te laže obično nisu dobre namere iza toga. Mada postoj i opcija da samo želi da ga ljudi ovde vole i da radi na promovisanju Srbije i Srpsko - Američkog prijatelujstva tj. pomirenja. Jesi ti nekad imao neki stav o necemu o cemu diskutujes na forumu, ili ti je cilj da uvek napises mozda je ovo, a mozda je i ono?? Imam osecaj, kad bi neko pokrenuo temu o tome da je zemlja ravna, da bi ti rekao mozda je ravna, al mozda je i okrugla. [ dusanboss @ 20.10.2016. 18:24 ] @
Pa mislim da sam izneo stav, a ne opcije koje pokrivaju sve moguće ishode. Ovo za CIA sam izneo kao šalu, ali ne u baš skroz kao salu. :) (Kao Tramp kad kaže:))
Explotiv video je 5g star. Jadan Čaki za tih 5 godina Srbovanja ostario je 10 g i ugojio se 10 kg. :) Da se vratim na temu. Jako teško naći pljeskavicu (hamburger) veću i bolju od mekove. Ne znaju Ameri za bolje nego čekaju Srbe da ih nauče kako se pravi prava pljeskavica :) Edit: Charles Cather je za Srbiju isto što Darko Nedeljković za Belorusiju. [Ovu poruku je menjao dusanboss dana 20.10.2016. u 21:20 GMT+1] [ student_apsolvent @ 20.10.2016. 21:43 ] @
Citat: IUOP_1: Citat: dusanboss: Ni meni, ali mislim da je CIA agent. :). Kad te neko hvali toliko (kao on Srbe) da vidiš da te laže obično nisu dobre namere iza toga. Mada postoj i opcija da samo želi da ga ljudi ovde vole i da radi na promovisanju Srbije i Srpsko - Američkog prijatelujstva tj. pomirenja. Jesi ti nekad imao neki stav o necemu o cemu diskutujes na forumu, ili ti je cilj da uvek napises mozda je ovo, a mozda je i ono?? Imam osecaj, kad bi neko pokrenuo temu o tome da je zemlja ravna, da bi ti rekao mozda je ravna, al mozda je i okrugla. A nemoj Dušana zaJJebavati. Imao bi on stav o necemu, no ne zna jadan što je to stav. Možda bi on nekako i pribavio nekakav stav o necemu, no ne zna on kako to "čudo" izgleda, nije ga nikad ni imao. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|