[ conver @ 05.05.2013. 08:19 ] @
Pozdrav svima!
Kako sama tema kaže planiram kupovinu tog automobila te izvolte sa savetima i sugestijama, slušam vas!
[ Lavlja_Jazbina @ 05.05.2013. 08:39 ] @
Taj selespeed je sjajna stvar,malo kvarljiva.Imas i sa 8 bose zvucnika modele,ali gde naci utegnut auto,da mu silne plastikice ne zveckaju ?
Odmah se spremi na dubok dzep po pitanju goriva.Ide,ali i trosi.Pricam o benzincu jer ja dizela nisam video sa selespeedom.
[ conver @ 05.05.2013. 08:42 ] @
Ja sam vozio selespeed od druga koja je 2001 godište... prešla je oko 200 000 i pritom nema škripe i pucketanja enterijera. Škripa se čuje jedino u prednjem trapu, ali to je kako sam čuo mana svih 147ica. Da troši, toriši, ali užitak je neprevazidjen! Najviše se bojim tog menjača, nije nešto na glasu što se tiče pozdanosti.
[ Lavlja_Jazbina @ 05.05.2013. 08:52 ] @
Mislim da nije menjac u pitanju,nego sam sistem saltanja,koji u sustini nije drugaciji po principu funkcije od klasicnog kvacila.
To je elektrohidraulicni manuelni menjac, alfa to koristi i jos dosta modela,a mislim da su to Italijani i osmislili.
[ botr @ 05.05.2013. 09:45 ] @
To je klasican menjac sa robotom, kome se menja ulje na svakih 10.000 km, a povremeno zahteva i kalibraciju, i to je sve sto se tice odrzavanja selespeed menjaca. Ugradjivao se samo kod 2.0 varijante i 3.2 gta.

To sto skripi prednji trap nije mana auta, nego mana vlasnika koji nije promenio silent blokove

[ conver @ 05.05.2013. 10:09 ] @
Kako se radi ta kalibracija?
I, jel to znači da ... više/manje ne brinem što se menjača tiče?
[ etjen @ 05.05.2013. 10:52 ] @
stari Italijan i robotizovani menjač?!?
Kupi isključivo ako imaš još toliko koliko platiš auto za naknadno sređivanje.
[ AstralPro @ 05.05.2013. 10:57 ] @
Kupi stila i bog da te vidi.
[ vladd @ 05.05.2013. 11:13 ] @
Svi ti mehatornicki, elektrohidraulicki sistemi zahtevaju intenzivno odrzavanje i pazljiv odnos.
A popravke su osbiljno skupe, odnosno zamene sklopova.

Cinjenica je da treba procitati i o problemima koje to vozilo ima, i usaglasiti SOPSTVENE stavove, pre kupovine
http://www.alfaowner.com/Forum...24810-147-selespeed-issue.html
http://www.alfaowner.com/Forum...lfa-147-selespeed-problem.html

Ocito je da se precizni i slozeni mehanizmi NE MOGU koristiti bez odrzavanja

I to vazi za sve automobile, pogotovo "ekonomski" pravljene...

Ne sme se zapostavljati, zaboravljati, ne smeju se propustati termini odrzavanja i nema stednje na delovima, odnosno raubovanja vozila "dok ne crkne"..

O tome treba vise razmisliti, posto treba napustiti praksu "sipas i vozis"..

Poz

[ Nebojsa Milanovic @ 05.05.2013. 11:21 ] @
Citat:
conver:
Ja sam vozio selespeed od druga koja je 2001 godište... Da troši, toriši, ali užitak je neprevazidjen! Najviše se bojim tog menjača, nije nešto na glasu što se tiče pozdanosti.

Pojasni malo u čemu je taj užitak? Koliko vidim nisi rekao koji je motor u toj Alfi?

Jesi li probao neki drugi auto u klasi sa kojim bi tu Alfu mogao da uporediš, ako jesi reci koji je i kako se pokazao?
[ vladd @ 05.05.2013. 12:16 ] @
Kako uzitak da "pojasni" i obrazlozi?

Jednostavo je ALFA neuporediva "u klasi" po osecaju za volanom.
Interaktivni odnos vozaca i kola, zvuk, reakcije, promena ritma...odmerena tvrdoca, ostre reakcije vozila...sve to doprinosi posebnom osecaju, koji se u toj formi ne pojavljuje u drugim vozilima "u klasi"

Neka mogu vise da lepe za sediste, ili da imaju vecu krajnju brzinu, ali to nije skockano u sveukupno osecanje za volanom.. pogotovo ako je alfa 3.0..to je tek poseban osecaj. Svaki motor u alfi ima svoje specificnosti, ali 2.5 i 3L prosto teraju da se zgaze.

Takvog osecaja nema kod drugih iz klase, da moze da prede kao maca i da rice kao lav i da juri kao vetar..pa sve na istom mestu..

Poz
[ conver @ 05.05.2013. 12:41 ] @
U pitanju je ova "dostupnija" varijata... Selespeed 2.0 16v i to su, koliko ja znam, sve sa benzinskim motorom. Što se tiče ugodjaja... da, Alfa mi je dosta ugodjaja pružila u toku te probne vožnje (startnost, ponašanje u krivini, zaustavljanje...). Računar čiji se veliki displej nalazi na sredini instrument table ostvaruje popriličnu dobru interakciju izmedju vozača i vozila. Opominje i za najmanju sitnicu (npr. mogućnost zaledjvianja puta na nižm temperaturama) što je dobro a nekad i jako, jako loše ako krene da brljavi...
Neko me je pitao koje sam vozilo još gledao. U pitanju je Citroen C5, ali kako to nije ni približno ista kategorija vozila ne mogu se vagati medjusobom. C5 ima neke pogodnosti koje ova Alfa ne može da pruži i obratno. Ali kao što rekoh... nije lako napraviti poredjenje jer to nisu vozila iste kategorije.
[ Nebojsa Milanovic @ 05.05.2013. 12:56 ] @
Nisi razmišljao o Golfu IV GTI?

Ako nađeš dobar verovatno će u kupovini biti skuplji (ali ne i kasnije) od te Alfe, a jede je za doručak, i to upravo po pitanju snage i užitka u vožnji.
[ ventura @ 05.05.2013. 13:07 ] @
Citat:
vladd
pogotovo ako je alfa 3.0..to je tek poseban osecaj. Svaki motor u alfi ima svoje specificnosti, ali 2.5 i 3L prosto teraju da se zgaze.

Takvog osecaja nema kod drugih iz klase, da moze da prede kao maca i da rice kao lav i da juri kao vetar..pa sve na istom mestu..

J*bote kakvi ste sektaši vi Alfisti :)

Riče kao lav, juri kao vetar, a ono u stvarnosti najobičnija raga koja se vuče u poređenju sa drugima u toj klasi...

Alfa 147 3.2 V6, 6.3 sec
Audi S3, 2.0 motor, 4.8 sec
BMW M135i, 3.0 motor, 4.9 sec
Mercedes A45 AMG, 2.0 motor, 4.6 sec

Te "rika i vetar" performanse Audi i Mercedes izvuku iz 2.0 motora... Toliko o toj Alfi... Na kraju krajeva samo treba pogledati šta se vozi, i zašto imaš pre šansu da na ulici vidiš jednoroga nego tu 3.2 Alfu, i alfu generalno.. Pa nisu kupci budale...

[ Lavlja_Jazbina @ 05.05.2013. 13:20 ] @
Ha,ha,Vladd nije alfista,ali je imao socan opis jednog tinejdzera.
A ukusi su razliciti.Ako je neko vozio Maserati ili Ferrari zna da uvek postoji nesto posebno ponaosob sa svakog,i to mu se svidja.
[ botr @ 05.05.2013. 13:37 ] @
Citat:
conver:
Kako se radi ta kalibracija?
I, jel to znači da ... više/manje ne brinem što se menjača tiče?

Odes kod majstora, prikljuci na dijagnostiku i odradi kalibraciju.

@Ventura

Taj 3.2 je star preko 10 godina, a cini mi se da su ovi automobili "malo" mladji.

Ne mozes da poredis automobile koji su 3 generacije mladji, a cenovno su nebo i zemlja - od par hiljada evra (Alfa), do nekoliko desetina Audi, Mercedes .....
[ vladd @ 05.05.2013. 14:12 ] @
To je zato sto su idolopokonici bedza, a ne sopstvenih osecaja.

Nije bitno da li "ide", koju desetinku brze, ili par desetina km/h vise, osecaj u kolima je sasvim drugaciji. Ama bas!:)

Kome treba "neprskana" brzina, taj kupuje motor, i u neposrednom kontaktu je sa prirodom..i vetrom:)

I brzi je od svih nabrojanih..u svakom pogledu..

Alfa je auto, kako bi pesnici rekli, sa dusom, i nije uporedljiva sa automobilima "sa tehnikom"(ili luksuzom), s tim sto recimo golf, postaje auto sa marketingom, a prestaje da bude auto sa tehnikom, pa sta ko voli.

Naravno da nisam alfista, ali sam potpuno primetio razliku, i ne zameram alfistima na ushicenju...opravdano je

A da li ce neki auto "odrati" nekog na traci..tja, to je postalo illuzorno, kao ultimat fajt, svako moze svakog da iznenadi, a racunica je prosta, sto vise para, to vise ks i km/h..

Golf se ne moze porediti sa Alfom ni po cemu, alfa je plod inzenjeringa zarad inzenjeringa, i dizajna, a golf je plod marketinga, kartelske birokratije i zelje za profitom..naravno u mocnoj industriji, i ima mocna resenja, ali je sveukupno labavo, bar se do sada pokazalo..

I te "desetinke" su pod uslovom da je MAF ispravan, da DSG nije prokuvao ili mu se mehatronik nije zapusio..vrlo lako mogu da se zagube ...

A kod Alfe je "osecaj" i na 30km/h, i dok lagano skrece u krivinu...:)

Poz
[ Nebojsa Milanovic @ 05.05.2013. 14:30 ] @
Postoje određene granice do kojih čovek može da sluša parole, ali kada se one pređu, onda se kreće ka direktnim pitanjima koja sve razjašnjavaju.

Dakle, ta Alfa 147 je iznutra totalni plastikaner, a porediti njen 2,0 atmo motor (0-100 za 10s) i 1,8T u GTI-ju je neumesno.

Samim tim me zanima odakle potiče taj "užitak", naprosto koja je geneza toga, jer osim svakovrsne buke u toj 147 stvarno ne razumem odakle bi taj "užitak" mogao da dođe.

No, čak i ako neko kaže da mu ta buka bez utemeljenja u performansama godi, ne mogu se sa tim složiti jer lično preferiram (mnooogo) jače performanse, ali uz tišinu koja vožnji daje još i dodatnu dimenziju.
[ ventura @ 05.05.2013. 14:31 ] @
Citat:
vladd:
Golf se ne moze porediti sa Alfom ni po cemu, alfa je plod inzenjeringa zarad inzenjeringa, i dizajna, a golf je plod marketinga, kartelske birokratije i zelje za profitom..naravno u mocnoj industriji, i ima mocna resenja, ali je sveukupno labavo, bar se do sada pokazalo..

Kakva romantika i operisanost od realnosti :)
[ Lavlja_Jazbina @ 05.05.2013. 14:44 ] @
^Pa nije tako.Nisam je nikad licno imao,ali Alfa kada izbaci neki model,on je drugaciji od predhodnog

i ima nesto sto drugi automobili cvikaju da urade.Nisu svi lepi,ali za prvog vlasnika odlican auto.
[ conver @ 05.05.2013. 15:11 ] @
Užitak potiče od toga što, prvenstveno enterijer nije plastikanija, nego je nečim gumiran, jako malo čiste plastike ima. Ima interesantna rešenja što se interakcije vozača i vozila tiče... sve je na dugme, verovali ili ne... kožna sedišta, el. podizači, ASR, multifunkcija, 10 AirBag-a... bla,bla... najviše me je oduševio računar na njoj koji čak pokazuje i pritiske u gumama... (to su sve više/manje detalji ali generalno utiču na kompletnu sliku i posvećenost dizajnera automobilu) a da ne pričamo u vožnji i "lepljenje" za sedište... još ni na jednom automobilu to nisam doživeo (ako uzmem u obzir cenu i godište).
[ botr @ 05.05.2013. 15:28 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
Postoje određene granice do kojih čovek može da sluša parole, ali kada se one pređu, onda se kreće ka direktnim pitanjima koja sve razjašnjavaju.

Dakle, ta Alfa 147 je iznutra totalni plastikaner, a porediti njen 2,0 atmo motor (0-100 za 10s) i 1,8T u GTI-ju je neumesno.

Samim tim me zanima odakle potiče taj "užitak", naprosto koja je geneza toga, jer osim svakovrsne buke u toj 147 stvarno ne razumem odakle bi taj "užitak" mogao da dođe.

No, čak i ako neko kaže da mu ta buka bez utemeljenja u performansama godi, ne mogu se sa tim složiti jer lično preferiram (mnooogo) jače performanse, ali uz tišinu koja vožnji daje još i dodatnu dimenziju.

1.8 je turbo, pa je iz tog razloga i nesto skuplje odrzavanje.

U svakom slucaju osecaj voznje 147 i Golfa je nebo i zemlja. Kod Alfe je osecaj kao da rukama drzis tockove.
[ KrkaCiC @ 05.05.2013. 16:10 ] @
Evo sta kazu englezi o izboru Golf vs 147

Taj selespeed nije nista revolucionarno i cak su cini mi se performanse losije sa njim
Video sam i ja dosta 2.0TS kod nas selespeed,i mislim da je vecina tih pred raspadom-zbog skupog odrzavanja.
Ako ti se vec bacaju pare,kupi 2,5 V6 i taman ce te razlika u registraciji izaci onoliko koliko ces godisnje bacati dodatno zbog selespeed-a

Ostali,zasto uporedjujete performanse Alfi starih 10+ gdina sa mladjim a pogotovo sa nekim T verzijama?

Onom ko ima kesa za bacanje nece predstavljati problem dodavanje turbine na neki 3.2 motor i eto zanimacije za 1 na 1
[ vladd @ 05.05.2013. 16:15 ] @
Najtuznije sto neki diskutuju o Alfi, a da nisu ni provozali par metara u njoj.

Sto se plastike tice, taman je kao u svim vozilima te klase, pa i nesto skupljim..odnosno, "plastike" je "koliko hoces"....

Ono sto Alfu razlikuje u voznji od Golfa je znatno bolje vesanje, i "sportskiji" osecaj, koji ne mogu da primete samo oni koji su zaslepljeni bedzom.

Znaci PROSTO, i ARGUMENTOVANO, u pitaju je BOLJE VESANJE, i prednjih i zadnjih tockova.

I ne MOZE se imati poseban osecaj sa JEFTINIM Mc Phersonom, jer je njemu namena da "vrsi posao", ali ponajvise, da je JEFTIN u proizvodnji.
Komponenta za "jeftinijee" automobile..

I odatle potice dotican "osecaj".

Na to se nadogradjuje sistem upravljanja, koji je specificno dimenzioniran, sto dodatno doprinosi direktnijem "odnosu" vozaca i vozila...

A ne zbog pretvrdog vesanja ili od nasviranog motora na neku brojku konjskih snaga, ili od serva, "radi serva"...

Motori imaju dovoljno snag, neki cak i previse, za svakodnevnu voznju, ali osecaj i stajling se ne mogu nadoknaditi prostim konjazama..

Previse KS izaziva snazan adrenalin(...ali preko 200ks po toni), medjutim kod alfe postoji doza adrenalina i pri malim brzinama, i osecaj sportskog automobila, a ne prostog vozila za transport od tacke A u tacku B.
Kod Golfa se oseca adrenalin samo pri placanju troskova...
Kod GTI-ja, duplo..i u voznji..

O "operisanosti od realnosti" ili "parolama"...

BOLJE VESANJE, je RALNOST, a da je bolji osecaj sa boljim vesanjem, je... valjda parolasenje

A operisanost od realnosti je da se ne vide ocite stvari..koje ljubitelji VW-a ne vide ni na cemu sto nema bedz VW..

Istina, na Balkanu je najteze, ali, ovde sve poslednje stigne, pa i svest o realnosti vozila Golf...sto se desava vec sirom planete, od sitnih "grumblanja" do otvorenih izbegavanja doticnog vozila..

Treba imati smek i razlikovati ono sto je prijatno, od onoga sto se namece da je prijatno.

Alfa je kao Gejsa, kada me "terate" na tu vrstu poredjenja, prema maljavoj brdjanki..koja je, istina jaca...

Poz

P.S.
Svidja mi se sto je i Dzeremi Klarkson...OPERISAN OD REALNOSTI...
Citat:
It may be fast in a straight line and depreciate even faster, but who cares, its an Alfa!

Znaci da sam na dobrom putu..
[ botr @ 05.05.2013. 17:20 ] @
@krkacic

2.5 ne postoji u 147, a trosi poprilicno
[ Flo33 @ 05.05.2013. 17:39 ] @
Kupovina glavom, ne. Kupovina svim ostalim organima da. Pa sad, svako svoje :)

Ja imadoh 4 alfe, i svake se sećam lepo i sa smeškom

edit: 147 mi je najmanje alfa od svih alfi.
[ KrkaCiC @ 05.05.2013. 17:54 ] @
Citat:
botr:
@krkacic

2.5 ne postoji u 147, a trosi poprilicno

Znam. Samo sam naveo primer sta moze kupiti za razliku u odrzavanju selespeed-a
Inace,kad sam vec kod 2,5 V6,ja bih uvek pre pazario 156,nekako mi je lepsa a i limuzina je limuzina A ima i pomenuti V6

Sto se tice potrosnje,prijatelj je skoro kupio 155 2.0TS,i kostala ga je dosta,pogotovo sa poredjenjem sa ovim 155 sa oglasa
Plin nema,ne planira ga uopste a kad ga pitaju koliko trosi njegov odgovor je: da sam hteo nesto sto trosi vrlo malo i vozi od A do B kupio bih punta jtd za ovaj novac
Inace je ponosni vlasnik sektasice
Tako da od Alfe na benzin i ekonomicne voznje ljubav ne biva

[ Flo33 @ 05.05.2013. 18:09 ] @
Citat:
KrkaCiC
Tako da od Alfe na benzin i ekonomicne voznje ljubav ne biva :)

Meni je 2.0 v6 Turbo trošio i po 16 gradske, ali je bila mašina samo takva. Nikada mi nije na pamet palo da kažem nešto za potrošnju kada je letela kao blesava. Taj motor i AR GTV kao i Fiatov 6ak turbo u Coupeu su jedne od luđih stvari na točkovima. Jedino mi se više sviđa u Leonu Cupri turbak od ta dva.
[ jnk @ 05.05.2013. 18:20 ] @
Konkretno imam iskustvo sa alfom 159 i auto lepo leži ali je volan suviše lagan i feedback ne postoji. Tako da neka priča o sportskom osećaju može da pije vodu samo ako nisi vozio pravi sportski auto. Enterijer mi se u suštini ne sviđa... Ima tu italijansku životnu filozofiju - spolja gladac iznutra jadac.
[ Flo33 @ 05.05.2013. 18:28 ] @
Jnk, ja sam 159ku imao skoro godinu dana, i 40ak hiljada km. Dok mi nije dosadio, daleko je to od sportske vožnje, naravno, ali je mnogo više sportsko od konkurenata. U rangu je sa BMW 3, i kada bi imala zadnji pogon, siguran sam da bi bio i bolji osećaj od švabe.

Ne možeš ti imati sportski osećaj kao u WRC vozilima, ali za najobičniji auto za svakodnevnu vožnju je više nego ok
[ botr @ 05.05.2013. 19:46 ] @
Citat:
Flo33:
Citat:
KrkaCiC

Meni je 2.0 v6 Turbo trošio i po 16 gradske, ali je bila mašina samo takva. Nikada mi nije na pamet palo da kažem nešto za potrošnju kada je letela kao blesava. Taj motor i AR GTV kao i Fiatov 6ak turbo u Coupeu su jedne od luđih stvari na točkovima. Jedino mi se više sviđa u Leonu Cupri turbak od ta dva.

Koliko znam u Coupe-u je petak 2.0 turbo.
[ vladd @ 05.05.2013. 19:49 ] @
Pa o tome se i prica, sustinski, o "osecaju", a sportska voznja je sportska voznja, za to treba imati jake vratne misice...i naravno, ozbiljan, namenski, sportski auto...

Poz
[ botr @ 05.05.2013. 20:08 ] @
Citat:
jnk:
Konkretno imam iskustvo sa alfom 159 i auto lepo leži ali je volan suviše lagan i feedback ne postoji. Tako da neka priča o sportskom osećaju može da pije vodu samo ako nisi vozio pravi sportski auto. Enterijer mi se u suštini ne sviđa... Ima tu italijansku životnu filozofiju - spolja gladac iznutra jadac.

Ne znam kakav je osecaj u 159-ci, ali je volan u 156 i 147 prilicno tezak i stvarno je dobar osecaj.

Za trkanje treba nesto ovakvo:

http://www.racecarsdirect.com/...75/alfa_romeo_147_gta_cup.html
[ Flo33 @ 05.05.2013. 20:20 ] @
Citat:
botr:
Citat:
Flo33:
Citat:
KrkaCiC

Koliko znam u Coupe-u je petak 2.0 turbo.

U pravu si, moja greška.
[ botr @ 05.05.2013. 20:28 ] @
Znam i ja po nesto

Petake obozavam, nema lepseg zvuka, uz to imaju i dobar obrtni momenat. Jedino, mozda lepse, zvuci v10 iz mercedesovih kamiona sa oznakom 1632, ali to je kamion
[ conver @ 05.05.2013. 20:51 ] @
Otišli smo predaleko drugari... Šta je problem sa trapom na 147icama? čuo sam da im je to slaba tačka.
[ botr @ 05.05.2013. 21:03 ] @
Gornja ramena. Osetljiva su na nase puteve. Zbog svoje pozicije, i funkcije, trpe dosta veliko opterecenje i samim tim cesto stradaju. Sve ostalo je, po pitanju trajnosti, kao i na drugim automobilima. Nisu skupa, ali se skupi. Promeni ramena, promeni stabilizatore, plati majstora, plati reglazu, i cifra ode na 100 evra za cas. Ako je za utehu, remontovana guraju dosta dugo. Prelaze i po 50.000 km, ali ne mora da znaci, sve zavisi od puteva kojima se vozi i neznosti vozaca.
[ KrkaCiC @ 05.05.2013. 21:50 ] @
Citat:

Kad smo vec kod toga za mene je san 155 V6 DTM

Citat:
... had a 2.5 L 90° V6 engine delivering 490 PS (360 kW; 480 hp) at 11,900 rpm, had a top speed of around 300 kilometres per hour (190 mph) and weighed 1,060 kilograms

Zver

Citat:
Flo33:

I tome se i radi. Alfu na benzin retko kupuje neko kome ce sluziti za gradsku voznju ili za weekend shoping Auto sa sportskim srcem se kupuje za zescu voznju,mada i sam auto to trazi,i onda je potrosnja 8-..... litara

Nikad nisam probao V6,ali mogu reci za 2.0TS u Gtv da je odlican pa onda samo mogu misliti kakav je V6

@ tema,nemoj selespeed sem ako te bas to odusevljava. Evo pitaj Alfiste sa foruma sta misle o Auto vs Manual menjac i bice ti jasno
[ inobradovic @ 05.05.2013. 22:36 ] @
imao sam nekoliko alfi, pricacu o 156 selesped 2001 jer je to mislim isti menjac kao u 147, vozio sam je bez nekih vecih problema i onda je ta alfa pala u ruke drugaru koji i kolima nema pojma a jos manje o odrzavanju redovnim servisima i tome slicno, zna da sipa 1000din benzina i vozi dok se ne upali lampica i ponovo u krug, vozi je 4 godine i koliko znam nikad nikakav problem nije imao sa njom a kada je uzeo imala je 185km.
sto se tice 147 izludjivala me je ona sa 3 vrata jer je vozacevo sediste stalno zezalo ali mislim da je to zbog nepaznje i bahatog ponasanja,
svidja mi se bas ova 147 noviji model sa spic farovima.

ja licno bih uzeo alfu samo ako je dosta jeftina vozio se zezao snjom bez ulaganja i posle prodao kada se zasitim.
[ Dule 021 @ 06.05.2013. 08:54 ] @
Video sam nekoliko puta Alfu sa selespeed menjacem i ni na jednoj nije bio ispravan.

Licno sam prodao dosta Alfi a jednu 147 sam i vozio i dobar je to autic ali sve do momenta kad treba da je okrenes polukruzno i shvatis da moras da se popnes na ivicnjak jer si sporo okrenuo volan i nisi uzeo zalet tj presao u srednju traku da bi je okrenuo.

Razocarenje!

Plus im je trap svilen i to bas a dokaz je sto je zadnja uporna spona napravljena od U profila koju savijes rukom kad je samo malo jace cimnes. Pa zar tu nisu mogli da stave pun profil???

Sto se tice motora jedini koji vredi pored pomenutih sestaka je taj 2.0 TS ali svi piju i to poprilicno a svecice kostaju oko 150 eura.

Ubrzanje? Pa i nije neko jer sam ja sa svojim 1,9 TDI motorom fabricki brzi skoro 2 sekunde do 100 km/h a trosim bar 5L goriva manje.

Tek o maksimalnoj brzini da ne pricam. Ok ni moj auto nije svakidasnji ali je dizel koji otrese Alfu sa 150 ks.

Svakako je istina da Alfa ima neku draz i po meni za te pare za koliko se prodaju kao polovne svakako vrede ali bih ja izbegao taj selespeed menjac i uzeo obican jer ako uporedis podatke dodju mu ista ubrzanja ali te od selespeeda moze zaboleti glava.

http://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=1318
http://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=1317
[ botr @ 06.05.2013. 09:13 ] @
Za grad nije, zbog malog ajnslaga, ali kad je poteras kroz krivine

EDIT:
Sta li sam ja procitao ?!

Sto se tice sveciac, mozes da stavis Bosch, Champion, Brisk, Denso, cija se cena krece oko 50 evra, i lepo rade posao. Ne traju 100.000 + kao NGK, ali su ok.
[ Nebojsa Milanovic @ 06.05.2013. 09:21 ] @
Dule 021, odličan post, da ga ne citiram ceo, predlažem i drugima da ga pročitaju još jednom.

Prokomentarisaću neke prethodne izjave:

Citat:
conver:
Užitak potiče od toga što... bla,bla... a da ne pričamo u vožnji i "lepljenje" za sedište... još ni na jednom automobilu to nisam doživeo (ako uzmem u obzir cenu i godište).

Auto koji ide 0-100 za 10 sekundi ne može da lepi za sedište. Recimo ja na malom Hyundai-ju i10 imam 0-100 za 11 sekundi, pa prema tome sam oceni da li je ta jedna sekunda koliko je Alfa 2,0 brža od i10 nešto "woow..."

A ako ti se ipak učinilo da su to dobre performanse, to samo govori o tvom (ne)iskustvu sa automobilima, zato ovo i pišem (naravno, ako želiš da pročitaš).

Citat:
botr:
1.8 je turbo, pa je iz tog razloga i nesto skuplje odrzavanje.

U svakom slucaju osecaj voznje 147 i Golfa je nebo i zemlja. Kod Alfe je osecaj kao da rukama drzis tockove.

Nisam siguran da je održavanje 1.8T uopšte skuplje od Alfe 2,0. Štaviše, mislim da je na 1,8T jeftinije.

Samo svećice na toj Alfi koštaju skoro 150 evra, a u ovom postu sam napisao koliko koštaju vrhunske NGK svećice za remapirani 1,8T sa 200KS.

I bez uračunavanja performansi cena održavanja Alfe je (vrlo) velika, a ako se performanse uzmu u računicu poređenje ta dva motora nema nikakvog smisla.

Citat:
KrkaCiC:
Taj selespeed nije nista revolucionarno i cak su cini mi se performanse losije sa njim :)
Video sam i ja dosta 2.0TS kod nas selespeed,i mislim da je vecina tih pred raspadom-zbog skupog odrzavanja.
Ako ti se vec bacaju pare,kupi 2,5 V6 i taman ce te razlika u registraciji izaci onoliko koliko ces godisnje bacati dodatno zbog selespeed-a :)

Ovo je dosta dobro rečeno, a u prehodnom postu je Dule 021 još i dodatno pojasnio o tom menjaču.

Citat:
vladd:
Ono sto Alfu razlikuje u voznji od Golfa je znatno bolje vesanje, i "sportskiji" osecaj, koji ne mogu da primete samo oni koji su zaslepljeni bedzom.

Nema potrebe da forsiraš tu priču o nekakvom "bedžu", naročito ako se obraćaš ili repliciraš meni.

Kao što svi na ES-u znaju ja sam totalno operisan od bilo kakvih bedževa i jedini kriterijum prilikom razmatranja auta mi je šta kupac dobija za svoj novac. A sa Alfom kupac veoma malo dobija za svoj novac i to je Alfin osnovni problem. Što se mene lično tiče, svi takođe znaju da kada su Korejanci napravili revoluciju u C segmentu ja sam ih najviše nahvalio i neće mi biti nikakav problem da to i ponovim ako ili oni ili Alfa, ili neko treći to ponove. Za sada se to nije desilo.

Citat:
vladd:
Znaci PROSTO, i ARGUMENTOVANO, u pitaju je BOLJE VESANJE, i prednjih i zadnjih tockova.

Ovde fali samo "majke mi" pa da ti verujemo... Vladd, i previše i škole a i iskustva imamo da bi prihvatali tako paušalna ubeđivanja koja jaaaako liče na kafanske priče.

Da Alfa ima dobro vešanje objasni pokretaču teme koji je pitao ovo:
Citat:
conver:
Šta je problem sa trapom na 147icama? čuo sam da im je to slaba tačka.
a Dule je pojasnio:
Citat:
Dule 021
Plus im je trap svilen i to bas a dokaz je sto je zadnja uporna spona napravljena od U profila koju savijes rukom kad je samo malo jace cimnes. Pa zar tu nisu mogli da stave pun profil???

Citat:
vladd:
I odatle potice dotican "osecaj".

Osim besmislenog bolda, i dalje ne čusmo tačno odakle? Preformanse nisu, udobnost nije, prostor nije (naprotiv, vrlo ga je malo), kvalitet kokpita nije, šta je onda to "ono"??

Citat:
Motori imaju dovoljno snaga, neki cak i previse, za svakodnevnu voznju

Za svakodnevnu vožnju bih i mogao da se složim, ali bih za te svrhe pre uzeo recimo jednog Punta nego Alfu. Razlog je prost, pošto sa Alfom ne dobijam ništa suštinski - onda sam bar siguran da se po kilometru/godini vozim nekoliko puta jeftinije.

Citat:
Previse KS izaziva snazan adrenalin(...ali preko 200ks po toni), medjutim kod alfe postoji doza adrenalina i pri malim brzinama

Već sam pitao šta tačno diže adrenalin kod Alfi ali odgovor nismo videli.

Svi znamo da je buka u njima maksimalna, i ako je samo ona ta koja diže adrenalin (a sve je prilika da jeste, pošto performanse definitivno nisu a drugo nismo čuli), onda hvala.

Citat:
BOLJE VESANJE, je RALNOST, a da je bolji osecaj sa boljim vesanjem, je... valjda parolasenje:D

Nije parolašenje, nego kao što ventura reče, sektašenje. Odlično odabrana reč.

Citat:
Treba imati smek i razlikovati ono sto je prijatno, od onoga sto se namece da je prijatno.

Slažem se da nikome ne treba ništa nametati, zato i konkretno ovo pitam. Ali odgovora nema, samo prazne floskule a'la "majke mi", a upravo to je (i to već poprilično mučno) nametanje.

Citat:
jnk:

Vrlo dobro rečeno. Btw, Janko se već više puta istakao kao neko ko na ES-u ima možda najviše iskustva sa hot hatch-evima o kojima se ovde često priča.

Citat:
Flo33:
Ne možeš ti imati sportski osećaj kao u WRC vozilima, ali za najobičniji auto za svakodnevnu vožnju je više nego ok

Rekoh da se oko toga mogu složiti, ali za najobičniji auto za svakodnevnu vožnju radije biram recimo Fiat Punto ili Ford Fiestu, jer pošto već ništa ne dobijam, onda barem znam da se jeftino vozim.

edit: uklonjeno par duplih reči

[Ovu poruku je menjao Nebojsa Milanovic dana 06.05.2013. u 20:36 GMT+1]
[ botr @ 06.05.2013. 09:30 ] @
Jeste, ali napisao si i da traju 10.000, a kod Alfe 100.000, pa onda imamo 4x411x10= 16440, a za 2.0 ts je set svecica oko 12.000 dinara, pa ti sad vidi sta je jeftinije.
[ Nebojsa Milanovic @ 06.05.2013. 09:53 ] @
To što sam ja stavio neoriginalne svećice koje bolje pale ali kraće traju je lična odluka i kao takva ne može biti referentna.

Ako te ne zanima oslobađanje baš svih KS koje motor emituje - slobodno može da uzmeš originalne NGK PFR6Q sa platinastom elektrodom koje nisu mnogo skuplje a traju najmanje 100.000km.

Sve u svemu, čim se uđe u malu dublju analizu lako se zaključuje da nema te računice koja će pokazati da je održavanje Alfi jeftino.
[ mirko2109kg @ 06.05.2013. 10:01 ] @
Ne znam o kakvom sektasenju se ovde govori, ja koliko znam "alfizam" (ruznog li termina) nije religija, niti ima elemenata neke takve stvari. Po toj logici, ljubitelji bilo kog brenda se mogu nazvati jereticima (da se drzimo religijske analogije, kad smo vec poceli).

@OP, drzi se manuelnog menjaca. Bolji je filing (bar za moj pojam). A i usled hronicnog nedostatka delova i pismenih mehanicara kod nas,manje ce te boleti glava.
Ukoliko ti se svidelo ono sto si video i provozao, a u tehnicki je dobrom stanju, nece ti ni jedan forum reci sta ces sa svojim novcem.

Edit : typo
[ vladd @ 06.05.2013. 14:06 ] @
Citat:
Već sam pitao šta tačno diže adrenalin kod Alfi ali odgovor nismo videli.

ne razumem kako ne mozes da razumes, osecaji se ne dozivljavaju taksativno.

Vidis, snaga, ubrzanje, vesanje, odnos volana, nacin sedenja, pa sve to zajedno odmeris i sastavis i to se zove ALfa..

Ni previse sirceta, ni soli ni vode. Jednostavno ljudski isprojektovan automobil.

Mozda neko voli slanije, jelo, ili snazniji automobil, ali se ucinak uzitka ne meri doticnom "kolicinom soli".

Kad auto ne dize zadnji kraj u krivini, kada mu ne pada previse prednji kraj, zvuk motora, povlacenje pri davanju gasa(iako nije zaprepascujuce, prijatno je snazno)..to su sve sitne (pa i nebitne) razlike, ali, koje skockane sve zajedno, sa merom, sacinjavaju "osecaj"

Pa ne meri se kvalitet slike po kolicini boje, npr

I ne moze se porediti Golf, sa sasvim drugacijom filozofijom(da zadovolji nekoliko nekakvih kriterijuma, koji se malo ticu same voznje, a vise propisa o ekoloskom impaktu ili procesa proizvodnje), radjen da bude izradjen i prodat, a parametri su mu formirani marketingom, a ne konstrukcijom automobila. I onda se postavljaju, odnosno NAMECU nekakve reference, da li je bitno 6,2 ili 6,4 sekunde..kome to treba u obicnoj voznji, a recimo, nivo zadovoljstva je znacajno veci, dok se krstari Alfom po ulicama i putevima.
"Briga o voznji" kod Golfa je "eto ti 150, 170 ili 250KS..pa se vozi"..

Da li su sedista "udobnija", po nekim merilima, ne znam da li je iko merio recimo dubinu ugiba tapacirnunga pod nekim teretom, ali kod Alfe se sediste ne oseca, ne primecuje, kada se sedne za volan i kompletan osecaj za volanom je drugaciji. Pa i reakcija vozila na okretanje volana, iako nema javnih podataka kolika sila je potrebna za..ovo ili ono

Istina, Golf 7 je promenio PREDNJI deo sedista(rub), na bolje, na sta niko ne obraca paznju(jer se "namecu" 2cm za putnika pozadi..), kratko i kruto sediste u toj zoni, zna da "odsece" noge...na pola, u prvoj trecini butine, ili pri kolenu, zavisno od visine. Meni je pravilo pritisak na polovini, sa 182 cm...nekakva prosecna visina, s obzirom koliko su izrasle mladje generacije

Jednostavno, nema stoperice, nema zapremina i centimetara, kao sto ni umetnickom delu nije vazna dimenzija, vec sklad, proporcija...

Alfa ipak neguje konkretnu filozofiju vise decenija, dok je VW veoma lutao, i potpuno drugacije koncipirao vozila, zeleci pre svega da razvije industriju i napraviprofit, uglavnom nastupajuci svojeglavo na trzistu, i nametanjem nekakvih neophodnih potreba, koje su za neke situacije potpuno besmislene..
A "osecaje" su prepustili drugima..

Poz
[ Flo33 @ 06.05.2013. 16:12 ] @
Često se na forumu kaže nekome da ne daje previše komentara na auto koji nije vozio, a u ovoj temi ih ima podosta i na jednoj i drugoj strani. I koji hvale, i kude, a nisu ni seli u AR, ili su se provozali krug oko bloka.

@Vladd, sedišta na 159ci, a ista su u 147 (ona kožna) su jako neudobna za duže sedenje. Upravo ta potpora donjeg dela butina zna da smeta i to dosta u dužoj vožnji. I najveća mana koju sam ja našao je definitivno ergonomija vozačevog mesta. Dakle, za neverovati, ali sedište nije pod dobrim uglom, tj malo je, neprimetno zakrenuto na sredinu, prema centralnoj konzoli i tera te da se kriviš u suprotno da bi imao dobar položaj u odnosu na volan. Drugo, papučice su previše blizu i noge moraju biti stisnjene u kolenima, i to stvara nelagodu ako se često menjaju brzine, i koristi kočnica i gas. Ja sam moju 70% vremena vozio na tempomatu. Treće ta plastična oplata nad kolenima je nisko i uska je, i to je ok za jako sitne ljude. Ja sam tu kao ti visok, 184, i smetalo mi je u gradskim uslovima vožnje.

Nazad sedišta su očajna, i mesta za noge jednostavno nema. A i koža u alfama nije koža nego skaj, tj veštačka koža, tako da nema taj osećaj na dodir.

A taj info displej, kojega hvali postavljač teme, je na najglupljem mogućem mestu. Nisko, na središnjoj konzoli, i moraš i sagnuti glavu, pored što moraš da je zakreneš jedno 45°. Bolje da su ga dali u gepek, bar ne bi ni pokušavao da ga gledaš dok voziš.

Bose audio je super stvar, ako cd pušta mp3, ako ne, neka se zapita budući kupac da li će da vuče gomilu audio cd-ova sa sobom, a ako poželi da zameni kasetofon, mora sve kablove da čupa, kao i zvučnike, jer ima optičke kablove, ili da kupi modul, od cirka 500€ da može slušati usb, ili ipod.

Drugo, dizeli itekako zanose prednji kraj.

Na kraju, nikada ne bi uzeo Golfa 5 koji je ekvivalent, i sigurno je robustniji auto, i kvalitetniji, ali taj ko kaže da je lepši od 159ke, u bilo kom cm spoljašnjosti i unutrašnjosti vozila je kandidat za očnog hirurga.

Jednostavno, i pored svih mana, gde je golf bolji, veliko bolja je 'atmosfera' vožnje u AR.

Dok je recimo 166 neprevaziđen auto. Unutra je jednostavno savršen, da nije imao poteškoća sa elektronikom (Bosch) bi bio jako popularan auto. Mada i nenormalne cene su njega ubile.

Ja sam alfista, i uvek ću se okrenuti za lepom, očuvanom alfom, ali sportski pedigrei su nešto drugo, a sadašnjost nešto treće.

Mene je recimo samo aluminijumski karter koga sam odvalio na ravnim BG putevima stao 600€, i manje više to, čekalo se mesec dana. Dobro, to je bio specifičan motor, ali jako je loše stanje sa original delovima, ali ima alternativa dosta, i nije tako skupo održavanje. U proseku je. Jedino ako ne zakucaš nešto specifično, što nemaju turci, kinezi i ostala bratija.

I majstor. MAJSTOR. Dok ga ne nađeš, ne kupuj auto! Dobar majstor će ti smanjiti troškove delova za 50%.

Meni ode kabal na 166ci senzora ugla bregaste. U Delti 120€. Gleda majstor kabal, zamišljen, sede u auto, vrati se za 5 minuta, u Opel radnji apsolutno isti, 20€...

Moj glas ide v6 ili jtd. TS nikako.

LP
[ botr @ 06.05.2013. 16:43 ] @
Slazem se sa svim napisanim, posebno da ima malo mesta u kabini, a jos manje prostora za stvari.
[ vladd @ 06.05.2013. 16:52 ] @
Jedno vreme sam vozio 156, negde davne 2005-e, seste.. bila je dilema sta kupiti. Bez koznih sedista, 2.0.

Kozni paketi nisu isli sa sportskim verzijama, u to vreme, a 166 je posebna prica, vrlo daleko od 156, a tek od 147..

Sedista su znacajno udobnija, od VW-a a nisam postao vlasnik Alfe, zbog NB.

Sportsku opciju sam vozio, nesto ranije, 2002-e godine, i to su bili najupecatljiviji utisci. U to vreme je bio aktuelan Golf 4

Isti osecaj je i sa 147 pri voznji i ubzanju. Jedino nemam iskustva sa selspeed menjacem, ali je jasno, kada pocnu problemi, u slucaju kvarenja, samo se moze ocekivati veliki odliv novca.
Kao i kod svih slozenih sistema, za koje nema dovoljno radionica ni majstora. Kazem dovoljno, posto kada ih je malo, onda su cene i dalje astronomske.

Majstora slabo ima, i problem je ozbiljan. Bogunovic..necu da spominjem, predpostavljam da ni ostali(ovlasceni) nisu bolji.

Sto se 147 tice, nju sam preporucivao svojevremeno, ali tek uz ozbiljan pregled, ipak je to polovnjak, a vlasnici krecu u prodaju, kada troskovi pocinju da rastu.
Obavezno je da nema lupkanja u trapu, i obavezno obratiti paznju na motor, na velicinu i snagu. Ne vidim zasto izbegavati TS, dupli set svecica je besmislen razlog.
Pitanje je koliko je potreban presnazan motor..mislim preko 120KS

Poz
[ Flo33 @ 06.05.2013. 17:01 ] @
TS je ok motor, ali ne pruža ni blizu kao v6, a slična potrošnja i održavanje. A jtd je ekonomičan, i pouzdan. Zato kažem.

I za AR, je Deša i samo Deša! Pitajte alfiste. LP :)
[ botr @ 06.05.2013. 17:49 ] @
Sto se tice majstora, slazem se. Ima jos par njih dobrih u Beogradu, ajd da ne reklamiram, ali moram da spomenem Vladu, i jedno dvojica-trojica u Nisu.
[ KrkaCiC @ 06.05.2013. 20:13 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
Auto koji ide 0-100 za 10 sekundi ne može da lepi za sedište. Recimo ja na malom Hyundai-ju i10 imam 0-100 za 11 sekundi, pa prema tome sam oceni da li je ta jedna sekunda koliko je Alfa 2,0 brža od i10 nešto "woow..."

Kad si vec kod ubrzanja Golf 4 2.0 je malo sporiji tj do 100 za 10,5 sa max 195 km/h dok alfa ide 9,3 do max 208 km/h
Turbinase necemo ubaciti u ovaj deo price

Znaci ipak je Alfa malo jaca tj startnija i brza

Ali sto se tice izgleda,tu pogotovo Golf nema sta da trazi. Mozemo diskutovati o ovome ili onome,ali 147 je jednostavno lep auto,kao i 156,159...

Inace sto se tice 166,nisam vozio nisam se ni vozio,ali me auto odusevljava u svemu,sem onih svetla na prvoj verziji Nije prelepa kao ove iznad nabrojane ali je mnogo lep auto

PS mozda zato VW hoce kupiti Alfu da bi neko ko radi Alfama dizajn nacrtao nesto i za VW

[ Nebojsa Milanovic @ 06.05.2013. 20:53 ] @
Ako već hoćeš da budeš precizan, onda budi:

Alfa 147 2,0 TS nema ni blizu tih 150KS koliko su joj napisali, jer da ima, imala bi ubrzanje i bolje od od tih fabričkih 9,3. Međutim, ona ima tačno onoliko koliko sam rekao, 10 sekundi: http://www.zeperfs.com/en/fiche4-alfa-romeo-147-2-0-selespeed.htm

Za Golf IV 2,0 nisam našao podatke sa testova, ali mogao bih da se kladim da njegovih 115 KS u 95% slučajeva vožnje jače grizu nego tih "150" Alfinih, a dokaz za to je činjenica da Golf 2,0 razvija max. obrtni momeat na 2400 obrtaja, što je misaona imenica za Alfu koja to čini tek na 3800 obrtaja. To je ogromna razlika u korist Golfa.

Dalje, osim toga taj Golfov 2,0 motor je vrlo jednostavan po izvedbi (ne i po projektovanju, jer je rađen iz više iteracija i dugo usavršavan), i bukvalno neuništiv, a održavanje za njega nije skuplje nego za najobičniju 1,4 75 KS verziju.

Što se tiče Alfi, osim što su loše, meni je 166 i jako ružan auto, naročito od napred, a posebno kada joj pogledam one farove o kojima sam već pisao na ES-u, evo ih:

Ne znam koji auto, osim ružnoće, ima i slabije farove od 166, tj. farove sa manjom površinom parabole (reflektora). To je recept za veoma opasnu i pogibeljnu vožnju noću.

Veliki stepen neznanja je potreban da elektroinženjer-projektant dozvoli dizajneru ovakvu glupost i odobri toliko male i neupotrebljive farove, govorim prvenstveno o dugom svetlu koje kao što se vidi gotovo da i ne postoji.

Pogledajte farove najobičnijeg Fiata Punto Classic, to je primer kako jednostavni i efikasni farovi treba da budu, a ove budalaštine na toj Alfi su sušta suprotnost tome.
[ Cezar Corolla @ 06.05.2013. 20:56 ] @
Ja se potpuno slazem sa Vladdom.

Ne znam odakle nekome uopste ideja da poredi Golfa sa Alfom. Sa Alfom, ljudi. Kao da poredis Rakovicu sa Dzon Dirom. Zaslepljenost.
Alfa je uvek bila i bice tri stepenice iznad Golfa.
Odrzavanje nije jeftino, tankovanje nije jeftino, ali bato ide kao zver, ako znas da je vozis onako kako je talijan zamislio. Nista ispod 3000 obrtaja. Kao i ostali italijani.

Vesanje je 4 puta ozbiljnije od golfovog, po pitanju dizajna i osecaja u voznji, samo je, sto neko rece, "svileno", ali i skupo.
8 svecica jeste 150 evra, minimum, ali nisi kupio Golf, pa da kupis svecice za 1000 dinara, a pored toga idu 100.000 kilometara u Alfi. Ne znam samo koji Golf se moze time pohvaliti.

Alfa je idealna, ako je imas kao sluzbeno vozilo. Ako neko drugi tankuje i odrzava, a ti samo uzivas u AUTU.

Osim toga, izgled farova nema nikakve veze sa funkcionalnoscu. Necemo valjda stavljati traktorske?
[ vladd @ 06.05.2013. 21:01 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Ako već hoćeš da budeš precizan, onda budi:

Alfa 147 2,0 TS nema ni blizu tih 150KS koliko su joj napisali, jer da ima, imala bi ubrzanje i bolje od od tih fabričkih 9,3. Međutim, ona ima tačno onoliko koliko sam rekao, 10 sekundi: http://www.zeperfs.com/en/fiche4-alfa-romeo-147-2-0-selespeed.htm

Za Golf IV 2,0 nisam našao podatke sa testova, ali mogao bih da se kladim da njegovih 115 KS u 95% slučajeva vožnje jače grizu nego tih "150" Alfinih, a dokaz za to je činjenica da Golf 2,0 razvija max. obrtni momeat na 2400 obrtaja, što je misaona imenica za Alfu koja to čini tek na 3800 obrtaja. To je ogromna razlika u korist Golfa.

Dalje, osim toga taj Golfov 2,0 motor je vrlo jednostavan po izvedbi (ne i po projektovanju, jer je rađen iz više iteracija i dugo usavršavan), i bukvalno neuništiv, a održavanje za njega nije skuplje nego za najobičniju 1,4 75 KS verziju.

Što se tiče Alfi, osim što su loše, meni je 166 i jako ružan auto, naročito od napred, a posebno kada joj pogledam one farove o kojima sam već pisao na ES-u, evo ih:

Ne znam koji auto, osim ružnoće, ima i slabije farove od 166, tj. farove sa manjom površinom parabole (reflektora). To je recept za veoma opasnu i pogibeljnu vožnju noću.

Veliki stepen neznanja je potreban da elektroinženjer-projektant dozvoli dizajneru ovakvu glupost i odobri toliko male i neupotrebljive farove, govorim prvenstveno o dugom svetlu koje kao što se vidi gotovo da i ne postoji.

Pogledajte farove najobičnijeg Fiata Punto Classic, to je primer kako jednostavni i efikasni farovi treba da budu, a ove budalaštine na toj Alfi su sušta suprotnost tome.

Tih "golfovih 115" konja jace "grizu" od alfinih 150...ali samo PO DZEPU..

edit: uklonjene uvrede

[Ovu poruku je menjao Nebojsa Milanovic dana 21.06.2013. u 01:46 GMT+1]
[ Flo33 @ 06.05.2013. 21:15 ] @
^ Ja potvrđujem da su farovi slabi u halogenskoj izvebi. Katastrofa su, a ne samo da su slabi. Ksenonski su u redu. Ali 166 je konkord za pasata tog godišta.
[ Cezar Corolla @ 06.05.2013. 21:17 ] @
Citat:
Jbte, jos cu doziveti da su "golfove sekunde" u stvari duplo krace od sekundi ostalih vozila!!!

Citat:
Tih "golfovih 115" konja jace "grizu" od alfinih 150...ali samo PO DZEPU..

Citat:
I odakle ti podaci o "slabosti" farova na 166, da nisi merio fotografskim luxmetrom?

Citat:
Ovo napisano je van svake pameti, pa preporucujem da sam brises sopstvene bisere!

+10
[ Nebojsa Milanovic @ 06.05.2013. 21:19 ] @
Šta, zar opet, čim se krene u argumentovanu diskusiju potkrepljenu brojkama - odmah krenu vređanja i kafanske fore?!?

O farovima na ES-u pričam već godinama, a ako se ima samo malo obrazovanja, za procenu njihove jačine ne treba nikakav luks niti bilo kakav drugi metar.

Dovoljno je pogledati parabolu farova i odrediti koliki procenat svetlosnog fluksa parabola emituje napred, i time se snaga farova može odrediti sa tačnošću od +- 5%.

E sad, verovatno se to ovde ne želi čuti, tako da je najbolje da se ja odjavim, a vi slobodno nastavite :)
[ KrkaCiC @ 06.05.2013. 21:37 ] @
Ovaj sajt zeperfs ne mogu da uzmem za ozbiljan jer skoro svaki VW ima bolje vreme po njima nego sto fabrika deklarise pa nesto imam osecaj da nisu objektivni

komsija je pre par godina vozio 145 1.4 na benzin a drugi komsija imao passata 1.9 tdi. U duelu 1 na 1 su bili mnogo puta i uvek je alfa za samo malo bolja a passat je malo jaci na papiru

Inace sto se tice max momenta na 2400 obrtaja,samim tim je i max snaga na manjem broju,to je plus za ljubitelje Golfova a minus za Alfiste.
Zamislite kawasaki koji ima 6000 obrtaja? Dzabe sto ide kao metak ako se ne cuje uopste.

Znaci mora malo i motor da dodje do izrazaja kod Alfi i sa te strane je glupo i porediti AR i Golfa,a sa tim i potrosnju kod istih

Sto se tice farova kod prve 166 ne znam koliko su jaki, ali da su ruzni to je sigurno
[ Nebojsa Milanovic @ 06.05.2013. 21:52 ] @
Zeperfs nije sajt koji ima neki svoj stav pa da može da bude objektivan ili neobjektivan. On samo daje prosek realnih postignuća auta na testovima svih najvećih i najuglednijih autočasopisa Evrope. To su ovi časopisi:

Citat:
Le Moniteur Automobile

Action Auto Moto

Auto Hebdo

Auto Plus

Echappement

L'Auto-Journal

Sport Auto

L'Automobile Magazine

Revue Automobile Suisse

EVO Magazine

MotorSport

Option Auto

Sport Auto (DE)

Auto Motor und Sport (DE)

Auto Bild (DE)

Auto Zeitung (DE)

AutoPista (ES)

AutoCar (UK)

Auto (IT)

http://www.zeperfs.com/en/magazines.htm

Ne postoji kvalitetniji izvor realnih postignuća serijskih auta.
[ CandyMan @ 06.05.2013. 22:28 ] @
Ja sam nekoliko puta vozio službenu Alfu 156 2.0 TS. Taj auto je bilo naporno voziti jer daje direktan odziv šta god da radiš... a ne može da se vozi polako... mislim, može, al nije to to. Fantastičan osećaj, lepo je bilo voziti je, ali je nikada ne bih kupio jer jednostavno nije racionalan izbor za moje potrebe.
[ KrkaCiC @ 06.05.2013. 22:47 ] @
Gde si to radio kad si imao sluzbenu 156? hocu i ja tamo
Da nije mozda Telekom?
[ vladd @ 06.05.2013. 23:19 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
Šta, zar opet, čim se krene u argumentovanu diskusiju potkrepljenu brojkama - odmah krenu vređanja i kafanske fore?!?

O farovima na ES-u pričam već godinama, a ako se ima samo malo obrazovanja, za procenu njihove jačine ne treba nikakav luks niti bilo kakav drugi metar.

Dovoljno je pogledati parabolu farova i odrediti koliki procenat svetlosnog fluksa parabola emituje napred, i time se snaga farova može odrediti sa tačnošću od +- 5%.

E sad, verovatno se to ovde ne želi čuti, tako da je najbolje da se ja odjavim, a vi slobodno nastavite :)

Svetlosni fluks se odredjuje sa tacnoscu 99,9%, kao i ostali parametri izvora..

edit: uklonjene uvrede

[Ovu poruku je menjao Nebojsa Milanovic dana 21.06.2013. u 01:48 GMT+1]
[ CandyMan @ 07.05.2013. 06:21 ] @
Citat:
KrkaCiC: Gde si to radio kad si imao sluzbenu 156? hocu i ja tamo :)
Da nije mozda Telekom? :)

Nije Telekom :). Alfa je bila auto direktora, pa je direktor kupio novi, a Alfu sam dobio da vozim par puta dok je nisu udomili.
[ Java Beograd @ 07.05.2013. 07:30 ] @
Kako nečijih 115 KS mogu biti jači od 150 KS ?
Da li je možda Mercedesova KS jača od Folksvagenove ? Gde je tu Toyota i njihove KS ?
[ peromalosutra @ 07.05.2013. 07:54 ] @
BTW, sto se tice Alfe 166 i dizajna farova, slazem se da su prilicno neobicni i treba nesto vremena da se na njih navikne. S druge strane, facelift verziji se ne moze nista prigovoriti

[ ventura @ 07.05.2013. 08:07 ] @
Citat:
peromalosutra: BTW, sto se tice Alfe 166 i dizajna farova, slazem se da su prilicno neobicni i treba nesto vremena da se na njih navikne.

Retko ružan auto... Otprilike rame uz rame sa Lanciom Thesis, samo što su u Lančiji naučili lekciju pa su oterali dizajnera i napravili normalan auto (koji čak ni ja ne bi imao ništa protiv da vozim).
[ Cezar Corolla @ 07.05.2013. 08:11 ] @
Evo malo o tome koliko je bitan izgled farova, parabola, za njihovu efikasnost.

[Ovu poruku je menjao Cezar Corolla dana 07.05.2013. u 09:24 GMT+1]
[ vladd @ 07.05.2013. 10:24 ] @
Fejslift bolje da nisu radili, ili je radio amater.
Odbojnija je izgledom od 156, ili 159.. odbojnija je od vecine alfi tokom istorije..

Poz
[ Flo33 @ 07.05.2013. 13:38 ] @
Jš jednom ću ponoviti, da sam imao 166 pre restajla, i istina je da su halogeni farovi užasni. Stavljao sam najskuplje halogenske sijalice, i nije puno pomagalo. I pop*zdeo sam, dao 300€ onda za malo bolje ksenone, nemačke neke, i progledao.

Mada paušalno na osnovu izgleda farova ocenjivati efikasnost, slažem se da je glupo.

Takođe se slažem za izgled maske, i farova, ali se stvarno ostalom nema šta prigovoriti. Pogotovo unutrašnjosti.
[ Darko_zed @ 07.05.2013. 17:51 ] @
Malopre sam gledao 166 uzivo , jednostavno je fenomenalna i definitivno do kraja nedelje cu najverovatnije uzeti jednu . Pre svega tipujem 2.0 TS jer mi ne treba nista jace ,a inace je jeftina registracija(u odnosu na ostale iz ove klase) , odrzavanje i ona je u poredjenju sa fokusom ili golfom zver po svemu .
Fokus je solidan , lepa voznja , udoban itd. ali mi ovo vise lezi iskreno .
Golfove 4 imaju skoro svi drugari i nisam nesto odusevljen , daleko od loseg ali mislim da je Fokus bolja varijanta u poredjenju sa njim .
Pozdrav
[ Darko_zed @ 07.05.2013. 17:56 ] @
Citat:
ventura: Retko ružan auto... Otprilike rame uz rame sa Lanciom Thesis, samo što su u Lančiji naučili lekciju pa su oterali dizajnera i napravili normalan auto (koji čak ni ja ne bi imao ništa protiv da vozim).

Stvar ukusa ,
... meni je bas ta lancia fenomenalna po izgledu i svemu ostalom( koju bi cak i ja vozio inace ).

[ KrkaCiC @ 07.05.2013. 18:36 ] @
Citat:
ventura:

Otprilike rame uz rame sa Lanciom Thesis, samo što su u Lančiji naučili lekciju pa su oterali dizajnera i napravili normalan auto (koji čak ni ja ne bi imao ništa protiv da vozim).

Nisam te razumeo. Koji to auto su napravili koji bi i ti vozio?

I meni se thesis dopada,prava limuzina,sa malo neobicnim dizajnom. Mada,u njoj bi vise voleo da me voze a ne da vozim
[ Darko_zed @ 07.05.2013. 18:53 ] @
Citat:
KrkaCiC: Nisam te razumeo. Koji to auto su napravili koji bi i ti vozio?

I meni se thesis dopada,prava limuzina,sa malo neobicnim dizajnom. Mada,u njoj bi vise voleo da me voze a ne da vozim :)

Pa od prilike sve ono sto ne lici na Golfa , mercedesa , BMW-a je ruzno i nije dobro , citajuci ovu temu od pocetka tako ispada .
Nisam nikada bio alfista , par puta sam se samo vozi u njoj ali sam oduvek bio zagrizeni nemac . Pasata obozavam , odlican auto , pre svega B5 pouzdan , veliki , prava ladja .
Tako da upoznavsi Alfu 166 sam video da je ista kao pasat , ladja na auto putu samo na nuklearni pogon i to me je odusevilo .
[ vladd @ 07.05.2013. 19:18 ] @
Naravno da je najbitnije da se auto svidja vlasniku, ostalo je blago receno nevazno.

S obzirom da je tema, i pitanje o Alfi, malo je cudno da se forsiraju "druge ljubavi" medju odgovorima.
Da je neko pitao za Pasata ili Golfa 4, mislim da bi neumesno bilo nametati, predlagati Forda ili Alfu..ili sta god..

Poz
[ peromalosutra @ 07.05.2013. 20:05 ] @
Citat:
Darko_zed: Malopre sam gledao 166 uzivo , jednostavno je fenomenalna i definitivno do kraja nedelje cu najverovatnije uzeti jednu

Znaci dvojica nas je, skoro sam imao udes i izgubio 146-cu, ali sam nasao jednu 166 zbog koje je bol odmah minula. :)

Citat:
Vladd: Fejslift bolje da nisu radili, ili je radio amater.
Odbojnija je izgledom od 156, ili 159.. odbojnija je od vecine alfi tokom istorije..

Ne kvari nam uzitak :)

Ni meni se ne svidja stariji model, ali ovaj facelift mi je sasvim ok :)
[ Darko_zed @ 07.05.2013. 20:18 ] @
Citat:
skoro sam imao udes i izgubio 146-cu, ali sam nasao jednu 166 zbog koje je bol odmah minula.

Toga se najvise i plasim , mislim da je ubedljivo najvise slupanih automobila ove marke , a pitam se bas i zasto

Bice mi dovoljna i starija varijanta 166-ce negde 2002-2003 jer za noviju trenutno nemam sa lepsim face-om , iskreno , a i imam i jos dva vozila koja takodje traze odrzavanje jer su non stop u pokretu .
Pozdrav
[ conver @ 08.05.2013. 16:12 ] @
Ljudi, ja nemam pojma šta se vama dogadja, al stvatno... Tema se zove "Kupovina Alfa Romeo 147 selespeed" a vi mi krenuli poredjenje svih mogućih alfi i brdo nekih informacija koje apsolutno nemaju veze sa temom. Zamolio bih one koji su imali prilike da voze taj auto duže i one koji ga imaju u posedu da mi daju svoja konkretna mišljenja. Mnogo ste otišli ljudi u off...
[ vladd @ 08.05.2013. 17:22 ] @
Ja ti se izvinjavam, ali moras da razumes, zasto smo, svi zajedno, ipak u eliteMAD ZONE

Poz
[ KrkaCiC @ 08.05.2013. 19:41 ] @
Citat:
conver:
Ljudi, ja nemam pojma šta se vama dogadja, al stvatno... Tema se zove "Kupovina Alfa Romeo 147 selespeed" a vi mi krenuli poredjenje svih mogućih alfi i brdo nekih informacija koje apsolutno nemaju veze sa temom. Zamolio bih one koji su imali prilike da voze taj auto duže i one koji ga imaju u posedu da mi daju svoja konkretna mišljenja. Mnogo ste otišli ljudi u off...

Pa valjda si zakljucio nesto
Motori su dobri,traze extra redovno odrzavanje,malo skuplje i to je to
Alfe slicnog godista imaju skoro iste motore pa je prica za jedan model skoro ista kao i za drugi
I savet: ne moras bas da kupujes taj selespeed. Skup izuzetno za odrzavanje,hoce da zeza,nikakav komfor i uzitak nemas sa njim,sporo prebacuje brzine...
I ne zaboravi,vecina Alfi na nasem trzistu su raspad i velika je sansa da je taj menjac u vecini primeraka skoro na izdisaju
[ vladd @ 08.05.2013. 19:57 ] @
I narocito ako je aljkavo radjena instalacija, losi kontakti, poluispravni senzori su mana gotovo svih elektrohidraulickih automata, bilo da je selespeed ili DSG( sa mehatronik modulom), ili koji god automatik.

Ako pri probi vozila nema nikakvih usporavanja, ako odbrojava sve brzine, ako nema zastajkivanja pri promeni brzine, taj selespeed je u dobrom stanju.

Mora da radi "kao puter".

Ako ima nekih neudobnosti ili specificnih ponasanja, zaobidji to vozilo, mozda je pripremljeno samo za prodaju. Naravno ni trap ne sme da krcka(inace su trapovi poprilicno slicni i kod spominjanih modela), da lupka ili da vuce u stranu, sto je najdramaticnije.

Obavezno pogledaj vozilo sa svih strana, da li je simetricno, da nije lupano, havarisano, i ako je u redu, ne brini.

Ostalo je samo uzivanje.

Poz
[ milivoje t @ 09.05.2013. 11:42 ] @
Citat:
Dule 021:
1.Licno sam prodao dosta Alfi a jednu 147 sam i vozio i dobar je to autic ali sve do momenta kad treba da je okrenes polukruzno i shvatis da moras da se popnes na ivicnjak jer si sporo okrenuo volan i nisi uzeo zalet tj presao u srednju traku da bi je okrenuo.

Razocarenje!

2.Plus im je trap svilen i to bas a dokaz je sto je zadnja uporna spona napravljena od U profila koju savijes rukom kad je samo malo jace cimnes. Pa zar tu nisu mogli da stave pun profil???

3.Sto se tice motora jedini koji vredi pored pomenutih sestaka je taj 2.0 TS ali svi piju i to poprilicno a svecice kostaju oko 150 eura.

4.Ubrzanje? Pa i nije neko jer sam ja sa svojim 1,9 TDI motorom fabricki brzi skoro 2 sekunde do 100 km/h a trosim bar 5L goriva manje.

Tek o maksimalnoj brzini da ne pricam. Ok ni moj auto nije svakidasnji ali je dizel koji otrese Alfu sa 150 ks.

ne vozim alfa romeo, ali odlicno vozim i dovoljno znam. mogu ti reci da gotovo svaka stavka koju si ovde napisao nije tacna.

1. mali ajnslag jeste, ali pravilno iskoristis uredjaj zvani volan + rikverc i voila. i meni se najvise svidjao ajnslag 123-ojke, al sta da se radi.

2. mogli su da stave pun profil, to je jeftinije i lakse, zasto nisu ? da ti pomognem, tankim U profilom se smanjuje masa elementa i smanjuje inercija trapa i poboljsava prijanjanje i dinamika...

3. apsolutno netacno. najbolji motor te generacije nije 2.0ts vec turbo dizel 1.9jtd, to je nesporno. dalje od svih TS benzinaca 2.0 je najsvileniji i najbagovitiji. znam kako izgleda rasut na delove, to nije robustan motor-vec suprotno, nije za velike kilometraze, niti ima mesa za generalke, ne daj boze kakvo tjuniranje...
ako zelite TS, 1.8 je najbolje resenje, ali on ne ide u 147.

4. TDI poredi sa JTD, a ne sa benzincima.
to sto si "otresao" nekoga na pravcu, nevezano od modela automobila ima veze sa vozacem i stanjem autmobila pre svega, a kod nas se ne zna sta je gore od ta dva.

[ Darko_zed @ 09.05.2013. 16:23 ] @
Ovo nisam video sto je napisao da je sa 1.9TDI otresao neku alfu 150 ks benzinca , pa ako je rad ja bih bas probao da se trkamo u po kola koja se voze ako je toliko siguran . Na koliko hoce na 10 metra - 100 metra - 10 km ili 100km kako zeli .
Ja vozim 2.0 TD vec par godina , motor perfektan ali ni blizu Alfi 166 2.0 TS 150 ks . koja je u blizini i koja me odusevljava .
[ Flo33 @ 09.05.2013. 16:33 ] @
Ja mislim da bi VW Lupo 1.9 GT oduvao AR 2.0 TS kad hoćeš :)
[ vladd @ 09.05.2013. 16:52 ] @
Mozda na pravcu, ako vozac u alfi spava, ali ako se pojave krivine na putu, onda je problem...:)

Poz
[ Flo33 @ 09.05.2013. 17:02 ] @
Meni se ne sviđa kod AR što nemaju svaki model GT verziju. Nije to ne znam kakvo opterećenje za fabriku, koja je i tako u minusu. A GT bi bio prodavan sigurno. I umesto da su 4c napravili kao toyota i subaru sa svojim gt 86 pristupačnim, ili mazda zrx, odvalili bi prodaju u USA. Ovako skupo brate za ponuđeno..
[ Nemanja @ 09.05.2013. 17:46 ] @
Pa nije strasno ako neka fabrika ima jedan neuspesan model... sve fabrike imaju to ... nego kada dugo godina ne mogu pogoditi nijedan uspesan model. GT ne bi tu puno promenio stanje stvari, jer sve GT, GTI i sl. verzije nemaju veliko ucesce u ukupnom procentu modela nekog automobila. Ali ovo je vec diskusija za propast auto industrije a ne za kupovinu 147-ice...
[ milivoje t @ 09.05.2013. 18:17 ] @
Citat:
Nemanja: Pa nije strasno ako neka fabrika ima jedan neuspesan model... sve fabrike imaju to ... nego kada dugo godina ne mogu pogoditi nijedan uspesan model. GT ne bi tu puno promenio stanje stvari, jer sve GT, GTI i sl. verzije nemaju veliko ucesce u ukupnom procentu modela nekog automobila. Ali ovo je vec diskusija za propast auto industrije a ne za kupovinu 147-ice...

tacna konstatacija, ali ono sto nije tacno je da se moze vezati za pomenute modele alfa romea.

156 i njegova kasnija hatch "varijanta" 147 su automobili koji su vratili taj brend iz klinicke smrti.
156 se pojavio na ulicama 1997. godine. u to vreme je bio kvantni skok u onosu na konkurenciju u mnogo cemu. mnoga resenja iz tog automobila su kopirali najuspesniji prozivodjaci, sa zakasnjenjem, jer ciljaju na konzervativniju populaciju...
oba modela su i danas estetski evergrin, a prihvatljivi kao polovnjaci u dizel varijanti.

ipak nakon izuzetnog uspeha sa pomenutim modelima usledili su trzisni promasaji, 159, djulijeta, itd....
[ Nemanja @ 09.05.2013. 18:40 ] @
Na te promasaje sam i mislio
[ Flo33 @ 09.05.2013. 19:43 ] @
Citat:
Nemanja:
Pa nije strasno ako neka fabrika ima jedan neuspesan model... sve fabrike imaju to ... nego kada dugo godina ne mogu pogoditi nijedan uspesan model. GT ne bi tu puno promenio stanje stvari, jer sve GT, GTI i sl. verzije nemaju veliko ucesce u ukupnom procentu modela nekog automobila. Ali ovo je vec diskusija za propast auto industrije a ne za kupovinu 147-ice...

Nisi me razumeo, hteo sam reći da bi se sve proizvedene GT varijante sigurno prodale, da ne bi zvrjale na placevima po MIlanu. Nikako da bi one izvukle prodaju. A marketinški je to reklama kakvu ni jedan režiser ne može da napravi.

Pogledaj samo 8c. Krš od auta, realno. Napravljena neka serija kao da je ''limited edition'' ali se priča o njoj na svim portalima, auto emisijama, i magazinima. Kada bi average Joe čuo za alfu da nije 8c izašao?

I stavi bilo gde jedan super auto poput 911 GT3 i 8c, jedan pored drugog, 95% ljudi bi otišlo na Alfu da gleda.

Zašto sve te firme i učestvuju u moto sportu, nego da bi prodali više konfenkcijskih automobila..

Neki su došli dotle da im čak donose i prihod, poput M-a, ili AMG-a, a neki i dalje svesno gube koji milion na to, da bi zaradili koju milijardu na osnovu tih.
[ Nemanja @ 09.05.2013. 20:01 ] @
Citat:
Flo33

I stavi bilo gde jedan super auto poput 911 GT3 i 8c, jedan pored drugog, 95% ljudi bi otišlo na Alfu da gleda.

Zašto sve te firme i učestvuju u moto sportu, nego da bi prodali više konfenkcijskih automobila..

Neki su došli dotle da im čak donose i prihod, poput M-a, ili AMG-a, a neki i dalje svesno gube koji milion na to, da bi zaradili koju milijardu na osnovu tih.

Problem je sto tih 95% koji bi otisli da gledaju ,na tome i ostali, a onih 5% bi mozda kupilo Porshce. Jedno je gledati automobil ( i devojcice u njemu ) na sajmu auto-erotike, a drugo je dati svojih 100.000e za automobil. Potreban je odredjen imidz i renome za tako nesto.

Sto se tice gubitaka, Toyota ima oko 700.000e gubitaka na svakom primerku svog kupea, VW ima par miliona gubitaka na svakom Veyronu, ali reklama je reklama sa tim se slazem.
[ Flo33 @ 09.05.2013. 20:15 ] @
O tome i govorim. VW pukne na veyrona milion, i onda proda za milijardu € golfova i polo-a, a neki su sigurno nekakvom logikom vezali veyrona sa tim automobilima :)

smešno jeste, ali je tako.Koliko puta čuješ prepirku, pa i na ovom forumu, npr, da li je bolji megan ili golf, i njih nekoliko poveže kako je megan sport prvi u WRC-u, iako nema veze sa serijskim automobilima. Isto tako mnogo, mnogo ljudi se odluči za jednu marku, vođen tim nedostižnim modelima poput veyrona, LSA, i sličnim..

btw, nema ga @noćni, fali malo u diskusijama, je 'l ok čovek
[ Java Beograd @ 09.05.2013. 20:16 ] @
Citat:
Darko_zed:Ovo nisam video sto je napisao da je sa 1.9TDI otresao neku alfu 150 ks benzinca , pa ako je rad ja bih bas probao da se trkamo u po kola koja se voze ako je toliko siguran . Na koliko hoce na 10 metra - 100 metra - 10 km ili 100km kako zeli :D .
Ja vozim 2.0 TD vec par godina , motor perfektan ali ni blizu Alfi 166 2.0 TS 150 ks . koja je u blizini i koja me odusevljava .
Nismo li već zaključili da su 115 KS na nemačkim vozilima jače i više od 150 KS na italijanskim ?
[ Darko_zed @ 09.05.2013. 20:24 ] @
Kakva li je lancia libra 110Kw 150ks u odnosu na alfu ts 150 ks ???
Iskreno razmisljam trenutno u oba pravca , alfu sam video , vozio se , odlicna je pa me interesuje kakva je ova Libra iste snage ??
Nisam imao prilike da je probam , da sedim u njoj niti znam nekoga ko je vozi pa zato pitam , a i mislim da je pristupacnija po svemu (finansijski pre svega) ,a uzitak da je skoro isti kao u alfi makar prema opremi i izgledu .
Pozdrav

P.S Znma da mi je pitanje malo Off. ali jbg . necete valjda zameriti
[ Dule 021 @ 09.05.2013. 21:22 ] @
Citat:
Darko_zed:
Ovo nisam video sto je napisao da je sa 1.9TDI otresao neku alfu 150 ks benzinca , pa ako je rad ja bih bas probao da se trkamo u po kola koja se voze ako je toliko siguran . Na koliko hoce na 10 metra - 100 metra - 10 km ili 100km kako zeli :D .

Vrlo rado cu ti uzeti auto jer i ne znas koji ja auto sa 1,9 TDI motorom vozim. :-)
Moj TDI ima fabrickih 118kw i ide po fabrickim podacima 7,6s do 100 km/h pa ti sad uporedi te podatke sa podacima Alfe 2.0 TS a kamoli svoje TD. I jos necu da kazem koji je auto a proguglaj pa mozda i nadjes.
Sto se tice mojih gresaka ja ne znam ko gresi jer sto se tice trapa izgleda da jedino Alfa zna da ga napravi jer svi ostali su glupi i napravili pun profil i uopste ne leze a trap im stalno lupka.:-) Takodje ovde pricamo o benzincima a ne dizelima ukoliko se prati tema a da je JTD najbolji motor u Alfi-najbolji je. Ajnslag je ogroman i sta je tu pogresno receno?
Od benzinaca u 147 je 2.0 najbolji motor i sta tu nije jasno?
[ Darko_zed @ 09.05.2013. 21:49 ] @
Citat:
Dule 021: Vrlo rado cu ti uzeti auto jer i ne znas koji ja auto sa 1,9 TDI motorom vozim.
Moj TDI ima fabrickih 118kw i ide po fabrickim podacima 7,6s do 100 km/h pa ti sad uporedi te podatke sa podacima Alfe 2.0 TS a kamoli svoje TD. I jos necu da kazem koji je auto a proguglaj pa mozda i nadjes.
Sto se tice mojih gresaka ja ne znam ko gresi jer sto se tice trapa izgleda da jedino Alfa zna da ga napravi jer svi ostali su glupi i napravili pun profil i uopste ne leze a trap im stalno lupka. Takodje ovde pricamo o benzincima a ne dizelima ukoliko se prati tema a da je JTD najbolji motor u Alfi-najbolji je. Ajnslag je ogroman i sta je tu pogresno receno?

Sigurno neki nemac ili Seat je u pitanju .

Generalno se govori o tdi verzijama ,a ne nekim verzijama koje su namenski pravljene .
Ova alfa T.S je da kazemo klasican auto za siroku potrosnju nije izdvojen po necemu specificnom kao taj TDi koji imas sa 118KW i strci ispred ostalih koje proizvodi ta fabrika . Nije se spomenula Alfa 166 2.0 V6 TB , koja isto po nicemu nije specificna ,a klasicna je zverina , mozda sa njom probas na koliko hoces da se trkas , a da ne pricamo o specificnim serijama koje su maksimalno fabricki budzene za to bi ti trebao konkord definitivno .
Moj TD je klasicna mazga(uglavnom se koristi za posao ) , zna da vuce i predje xxxx kilometara bez stajanja , po losim uslovima i pritom mu godinama nista ne fali . Za svoje godine 90' - te je bio zver , mada ni sad jos nije za bacanje ali nije ni za neko uporedjivanje sa naprednijim verzijama(ali i ne zaostaje puno ) .

Nego sta bi sa Librom ??
[ KrkaCiC @ 09.05.2013. 23:01 ] @
Citat:
Dule 021:
Sto se tice mojih gresaka ja ne znam ko gresi jer sto se tice trapa izgleda da jedino Alfa zna da ga napravi jer svi ostali su glupi i napravili pun profil i uopste ne leze a trap im stalno lupka. Takodje ovde pricamo o benzincima a ne dizelima ukoliko se prati tema a da je JTD najbolji motor u Alfi-najbolji je. Ajnslag je ogroman i sta je tu pogresno receno?

Jel to Seat Ibiza Cupra?
Alfa je 147 je malo tezi auto od tog Seata,Alfa ima motor malo starijeg datuma nego Seat. A i nije red uporedjivati atmo benzinca sa dizelasem sa turbinom,i to jaceg 8 KW

Npr 147 sa najjacim mjtd je samo 0,4s sporija do 100 od Seata,taman toliko koliko je teza (po specifikacijama)

Matora 155 Q4 je startnija i brza od tog Seata Sport i dizel ne idu zajedno Nego to nije tema.......

@Darko mislim da je Lancia malo ipak skuplja za neke stvari,redja je dosta od Alfi. Sto se tice motora ne znam nikog da je vozio Libru 2.0.

Sto se tice 8C za mene je auto fantazija,steta sto nisam imao prilike da ga vidim uzivo Lepo je rekao Jeremy it is ART
U principu za taj novac se moze kupiti auto boljih performansi ali
Citat:
Flo33: stavi bilo gde jedan super auto poput 911 GT3 i 8c, jedan pored drugog, 95% ljudi bi otišlo na Alfu da gleda
i mnogo mi je drago sto sam u tih 95%

[ milivoje t @ 10.05.2013. 01:11 ] @
taj stari fiatov motor u libri je petak i nema veze sa onim u alfi, sem iste zapremine.
ja bih izabrao tog petaka pre ts motora. kod njega treba proveriti da li je ispravan jer se desavalo da ostane bez ulja, jer je uljna pumpa znala da izda pri losem odrzavqnju,tako su pricali, meni se nije desilo...sem toga vrlo robustan motor.

libra je cest auto kod nas i kompletniji od 147, trap zilaviji. sve zavisi sta ocekujes od auta...samo ne znam zasto jurite benzice, a ne dizele...

@dule
znas zasto se vozaci alfe ne pozdravljaju tokom dana?
nema potrebe, videli su se ujutru kod majstora :)
[ Dule 021 @ 10.05.2013. 07:09 ] @
Ja sam imao porpilican broj Alfi 147 i 156 i mogu da kazem da je to za te pare odlicna kupovina ali sve i jedna su imale problem sa trapom dok sam cak na jednoj 1,6 TS radio generalku a da ste videli auto ne bi verovali kako je sacuvan i prosto je mirisao na novo. Posle kod 5 majstora cujem pricu gde sam uzeo benzinca i sto nisam uzeo JTD jer je to zakon.
Znam da su alfisti bili ranije gadljivi na dizelase ali polako je prakticno ne uzimaju bez tog motora jer su skontali sta valja.
Ha-Ha jutros prilazim semaforu i stoji 147 a celjusti ofarbane u crveno i neki momak se zavalio. upali se narandzasto i on vatra a ja pu-pu-puuuuu i stignem prvi na sledeci semafor a on stane u traku za desno misleci da ce da me otrese i ja otvorim prozor i kazem mu sta je ovo on ce da je cipovao Alfu i da mora jos malo da je doradi-pravda se.
Upali se narandzasto i ja opet gas a on zamnom i polako zaostaje a iza njega dimna zavesa dok moj auto nema ni oblacka dima sto su mi potvrdili drugari sa kojima sam se trkao vise puta i koji su gledali u moje doope.
Ne kazem da nema brzih ali za dizelasa je ovo zaista nesto.
Od Lybrinog 2.0 motora ja bih malke pobegao jer trosi ko ala a i nije to neki atraktivan auto kao Alfa koja je ako nista drugo dosta lepsa. Zakljucak je da Alfu 147 treba uzeti ali ako je ikako moguce sa dizel motorom i onda se lako predje preko ostalih nedostataka.
[ jnk @ 10.05.2013. 07:36 ] @
Još kad bi ga čipovao to bi bila ozbiljna priča. Taj ima front mounted intercooler pa mu to znatno olakšava stvari.
[ milosbeo @ 10.05.2013. 09:00 ] @
Citat:
jnk: Još kad bi ga čipovao to bi bila ozbiljna priča. Taj ima front mounted intercooler pa mu to znatno olakšava stvari.

Toj pumpi dizni je vec izvadjena dusa... De ces vise...
[ jnk @ 10.05.2013. 09:13 ] @
Možda ako je prešao 300+ hiljada. Drži taj konkretan motor bez problema 200 ks bez ikakvih drugih modfikacija. Samo što će se malo skratiti život kvačilu al bože moj.
[ Nocni @ 10.05.2013. 18:39 ] @
@jnk, moraju se promijeniti dizne ako se želi 200 konja iz tog motora... Žarko nam može održati mini predavanje o tim 1.9 tdi motorima kad je u pitanju optimizacija ili ostali zahvati na softveru... ipak 200 konja je premnogo i moglo bi se očekivati recimo pucanje klipnjače poslije neke duže vožnje uzbrdo na toj snazi...

Što se tiče teme... meni kod tih alfi najvise smeta nedostatak prostora u unutrasnjosti... 156 je mnogo manja nego svi njeni konkurenti iz klase... alfa 147 je skucena takodje...
@conver, sto se tice selespeed menjaca... popravlja se on ali sto ce ti problemi kad ih nemas... treba je lagano zaobici osim u slucaju da mozes da uzmes ekstremno jeftin auto ili takav auto sa vec pokvarenim menjacem i da imas nekog ko ce to da ti popravi za DŽ... brat, rodjak etc...
Imati takvog jednog egzibicionistu u porodici može da bude zanimljivo narocito ako voli old tajmere
[ jnk @ 10.05.2013. 19:08 ] @
Ja kolko sam pratio po stranim forumima limit dizni za pd160 je bio 220 ks. Pre je pitanje da li bi turbo mogao da izgura 200 ks al 190 bi mogao sigurno. Što se tiče ostalih delova samog motora poput klipnjače, radilice i slično, nisam video da je iko ikad bilo šta menjao osim na trkačkim tdievima a prelazili su ljudi i stotine hiljada kilometara tako tjunirani.
[ conver @ 11.05.2013. 20:18 ] @
Pozdrav drugari!
Pogledao sam danas jednu Selespeed u KV na auto placu... Tvrdi da je presla neki 80 000 km , 2002 godiste iz Italije... nema servisnu za nju... problem je sledeci... na leru se motor mnogo trese (pomera se po mestu)... nema varijacije u obrtajima ali kao da su nosaci popustili... i jos jedna stvar... kad se doda gas motor je miran, ali pri oduzimanju cuje se neko grebuckanje ili vrzdanje u blizini zupcastog kajsa dok se ne vrati na ler a tada prestaje taj zvuk. Sta je problem sa ovom alfom, tj. njenim motorom?
[ botr @ 11.05.2013. 20:36 ] @
Moze biti svasta. S obzirom da je selespeed najverovatnije je mucena do krajnjih granica. Ako se cuje samo pri oduzimanju gasa, ne bi trebalo da je varijator. On se cuje stalno ako je otisao.

Savet, zaobidji taj auto. Trazi neki u ispravnom stanju, Obicno u takve automobile, koji su "malo" neispravni, treba uloziti dosta novca. To je ono sto se vidi na prvi pogled, a prilikom eksploatacije ce se pojaviti jos mnogo problema.
[ etjen @ 11.05.2013. 20:52 ] @
ta je prešla minimum 3x toliko u to budi siguran i samim tim može biti svašta...
[ botr @ 11.05.2013. 21:06 ] @
Evo "kvariljivih" TS-ova

http://suchen.mobile.de/auto-i...EPAIRED&export=ALSO_EXPORT

[ etjen @ 11.05.2013. 23:00 ] @
ovaj treći ''k'o čaša'' za 290 Eura

Kod nas će taj da bude jedno 2.5 'iljade onako fino ispoliran...
[ KrkaCiC @ 11.05.2013. 23:08 ] @
Drugarov otac vozi iskljucivo Alfe,i prosle godine je prodao svoju 147 jer je kupio Guillettu QV
Auto je prodao za ispod 2000e ali sa vise od 500kkm na satu Motor je 2.0 i plin nije video nikad
Auto je vozen bez izivljavanja po krivinama i potpisivanja,drag rejsa... sem na auto putu kad je povremeno vozen maksimalnom brzinom
On je prvi vlasnik i sve vreme je auto odrzavan u ovlascenom servisu. Nisam pitao sta je sve menjano i koliko puta,ali znam da motor nije otvaran. Kad je prodata motor nije bio u nekom zavidnom stanju ali ipak to su preko pola miliona km za 11 godina

I posle neki tamo kazu da su ti motori losi
E druga je prica kad takav auto neko kupi za izivljavanje,i onda vec na 100kkm treba raditi motor i ostalo

Citat:
conver
problem je sledeci...

Ovo je dovoljno da je zaobidjes. Moze biti da je nesto sitno u pitanju,ali uglavnom ne savetujem ti da se kockas,jer u suprotnom treba srediti ovo,ono,nesto peto...... i to izadje vise nego sto vredi pristojan primerak a opet imas raspad
Znaci gledaj iskljucivo odrzavanu i da je sve OK. Na samu limariju ne obracaj mnogo paznju,usredsredi se na motor,trap i Menjac
Ako je lupana uglavnom se moze videti razlika na spojevima delova karoserije,jer retko ko ulaze u dobro sredjivanje auta koji se tesko prodaje i onda ga samo "prikrpi"

Citat:
etjen:
ovaj treći ''k'o čaša'' za 290 Eura

Kod nas će taj da bude jedno 2.5 'iljade onako fino ispoliran...

Taj treci ima
Citat:
problem je sledeci...
a to je MOTOR DEFECT
[ botr @ 12.05.2013. 07:55 ] @
Nisam ni gledao, nego sam ubacio cisto zbog km. Ima i par primeraka, 2.5 preko 500.000.
[ milivoje t @ 12.05.2013. 08:33 ] @
nesumnjivo je da benzinski motori moguu preci velike kilometraze. ali ovde se radi o tome da postoji motor za isti model koji ce u proseku preci duplo vise. ti kupujes polovnjaka od plac prevaranata, smanji rizik trazi dizela i batali selespid pricu. to su prijateljski saveti.
da ne ulazim u dubiozu kako izgledaju kakrike, klipovi,klipnjace na 2l ts. samo cu reci da je taj motor mehanicki nezan u odnosu na jtd i drasticno kratkotrajniji od.starih ts motora sa lancem. mislim da polovna radilica za 20 ts nije ispod 400e, za te pare mozete kupiti dva dizel motora...

taj ts ima balansere koje pogoni dvostruko nazubljen kais, pitanje je da li su dobro uzupceni, verovatno su i nosaci otisli... 80k je laz naravno.
[ botr @ 12.05.2013. 08:56 ] @
Za manje od 400 evra imas ceo motor da kupis. a za 600-700 imas kompletan auto, tako da u tom slucaju treba kupovait komplet, pa videti sta dalje. Da li rasturiti kupljeni motor, ili ubaciti kompletan, a citave delove od starog prodati.
[ vladd @ 12.05.2013. 09:48 ] @
Ta konkretna je za izbegavanje, neka je srede i dovezu na pijacu, a ne da je nude pred raspad, sto je najcesca praksa domacih preprodavaca.

Poz
[ milivoje t @ 12.05.2013. 11:51 ] @
Botr ts od 2 litre ne moze da se kupi za 400e. samo radilica i karter tog motora zajedno kostaju vise..ako i nadjes za te pare boga pitaj u kom je stanju, a to ne mozes da znas sa sigurnoscu, da li ima papire itd. 1.8 moze za manje pare zato sto manje crkava. naravno da je bolje kupiti ceo auto pa rasturati...

jedan od prijatelja mi se hobisticki trkao koristeci taj motor, rastavili smo ga na sastavne delove...ne pricam pamet.
[ Nemanja @ 12.05.2013. 11:54 ] @
^Pa i da je srede, sigurno nece kao Overhaul ili Wheelers Dealers napraviti autobil za izlozbu, vec samo nasminkanu krsinu ... Lepo je jedan clan gore izneo primer vozila od prvog vlasnika u Srbiji, ali ljudi ne vole da vide veliku Km , draze im je da ih obmanjuju preprodavci , i sta ce onda preprodavci nego da pricaju narodu sta zeli cuti ... isto kao i politicari o "Nebeskoj Srbiji" ... neka bezi od tih krsina iz inostranstva, usminkanih ili ne. I ovi koji prodaju normalna vozila ne mogu dobiti vecu cenu zbog tih krseva, tako neka se strpi i kupi automobil od vlasnika a ne od preprodavca.

Poz
[ Flo33 @ 12.05.2013. 12:19 ] @
Ja ti preporučujem sledeće, okreni broj majstora koji je ovde na temi spomenut, daću ti broj ako želiš i pitaj ga ima li neko od njegovih klijenata neku dobru za prodaju. Većina Bg alfista kod njega servisira A oni veruj mi brinu o svojim vozilima. (dugogodišnji alfisti, ne ovi instant koji su postali jer su našli jeftinu alfu i sad su oni zaljubljenici). Ja sam 3 alfe kod njega održavao, nije jeftin, ali je pošten! I odličan znalac za ar. Pored njega još jedan dečko je na dobrom glasu, ali ne mogu komentirati kad ne znam.

Dakle pozovi, lepo reci ko si, šta si, i pitaj ako neko od redovnih mušterija prodaje, ili ako ne, nek im da tvoj broj kada naiđu. A Deša će ti reći sigurno pošteno šta je sa autom.

Lp i srećno
[ milivoje t @ 12.05.2013. 12:56 ] @
drugi je ivan sa bezanije vb autocentar ili tako nesto.
[ vladd @ 12.05.2013. 12:58 ] @
Istina da nije tema, ali ima veze sa temom, posto ocito ne postoji namera da se uzme nova Alfa.

Postoje dobri i ocuvani primerci, postoje primerci koji su stari, raubovani, ali nisu razvaljeni ili zanemareni, ili cak sastavljani od par i vise krseva.

Pa se nesto i nadje medju "prirodno" ostarelim automobilima, razumno koriscenim, i prihvatljivo odrzavanim. Ne treba praviti dramu ako je neko zanemario polen filter, ali je potpuno druga prica ako je auto kuvao ili sletao sa puta.

I to se jasno vidi, po lose odradjenim krpezima, sitnim nedostacima, aljkavostima po instalacijama..

Ovaj navedeni je duboko zasao u bezobrazluk sa motorom koji zeli "napolje"..takve stvari se SREDJUJU pre prodaje, posto je prodaja slozenija, i sigurno je cena niza vise nego sto bi popravka kostala. Pride je niza zato sto je vozilo ocito u zapustenom stanju, da ne preterujem, sve sto se trazi preko 1000 evra je puno..naravno, za konkretno navedeno vozilo.

Medju alfistima ima dobrih alfi, ali se medju alfistima kriju i oni, koji bi da unovce veliku ljubav Alfa fanova...
Kod alfista je solidno pouzdana istorija pojedinih automobila, pa je nekada bolje uzeti takav, sa poznatom istorijom, nego neki malo bolji, sa skrivenim problemima..

Poz
[ Flo33 @ 12.05.2013. 13:10 ] @
Citat:
milivoje t: drugi je ivan sa bezanije vb autocentar ili tako nesto.

Jedini kontakt sam imao sa Ivanom kada sam tražio sajle za menjač, osim toga ne, ali sam čuo dobre reči o njemu.

Vladd, apsolutno. I kod AR je izraženo baš zbog male cene polovnjaka, A dobija se uglavnom solidna oprema. I ko u startu škrtari na autu, kupuje najjeftiniju u ponudi, on to radi i u eksploataciji. Meni su uvek govorili da preplatim alfu, ali sam išao na to da bolje da dam 1000-2000€ više u startu i da znam zašto, nego posle uz obaveznu sekiraciju i više u popravkama. Zato i nisam imao većih problema, A da nisu uzrokovani samim zastarevanjem materijala ili mojom nepažnjom. Ništa AR nije nekvalitetnija od francuza, čak i od nekih nemaca, ali je jednostavno auto koji se zbog nekog dizajna i boljeg ležanja tretira do limita kod skoro svih vlasnika, i zanemaruje pri održavanju. Koje usput nije nešto što se može definisati kao preskupo. A ko bolje zna nego majstor koji je stalno održava.

Ps isto je problem što pravi zaljubljenici ne prodaju alfu tek tako, ne daju ispod cene, i uglavnom prodaju ako je potrebna veća investicija ili se kupuje druga alfa.
[ botr @ 12.05.2013. 13:22 ] @
Citat:
milivoje t:
Botr ts od 2 litre ne moze da se kupi za 400e. samo radilica i karter tog motora zajedno kostaju vise..ako i nadjes za te pare boga pitaj u kom je stanju, a to ne mozes da znas sa sigurnoscu, da li ima papire itd. 1.8 moze za manje pare zato sto manje crkava. naravno da je bolje kupiti ceo auto pa rasturati...

jedan od prijatelja mi se hobisticki trkao koristeci taj motor, rastavili smo ga na sastavne delove...ne pricam pamet.

Ne znam gde ti nalazis takve cene. Karter ti mogu pronaci u bilo koje doba dana i noci za 50-60 evra. Varijanta je bez papira, ali ako je dobar blok, onda nema problema da se sve prepakuje.
[ botr @ 12.05.2013. 13:28 ] @
Kad smo vec kod Alfi koje se prodaju, znam jednu dobru 156 2.0 oglasena je samo na jednom drugom forumu, i kako stvari stoje verovatno nece otici na oglase, vec ce ostati kod nekog drugog forumasa, alfiste.

[ Flo33 @ 12.05.2013. 14:07 ] @
Ja sam platio karter skoro 600€ pre 5 godina u Delti.
[ botr @ 12.05.2013. 14:28 ] @
Pricamo o polovnom za TS-ove, kojih ima koliko hoces, posto dosta njih ne ispunjava euro 3, pa je zavrsilo u delovima.
[ milivoje t @ 12.05.2013. 16:27 ] @
@botr

pomogao sam prijatelju da prosle godine nadje polovan 2.0 i nije bilo motora ispod 600e, bez cenkanja. pri cemu se u srbiji u isto vreme prodaje ne vise od nekoliko komada i svi drze slicnu cenu. niza cena su automobili/motori bez papira, niza cena je euro 2, koji nije isti motor kao euro 3, niza cena je neki van auta u nekom selu 500km od bgd... itd. u isto vreme dizel mozes da kupis ili da ti neko pokloni za 100-150e. ne bez razloga.

na kraju je doterao auto iz svacarske.

da ne davim dalje... po meni kljucni momenat je cinjenica da fabricki trosi oko 300ml ulja na 1000km, a ne mali broj kupaca u srbiji kupi polovanjak iskljucivo logikom da vozi, pa kad dosadi za 6 meseci da proda, a odrzavanje-sta je to odrzavanje ? ugrade plin kod zike molera, eventualno dospe ulje, ko zna koje i deri auto...
takvih istih ima medju zabarima, pa kupuj na slepo na placu.

dizel mnogo bolje trpi neodrzavanje, ne trosi ulje, vrlo robusna mehanika.

da zavrsim pricu o odrzavnju automobila u srbiji, prosle godine trazim dobro i original ulje za 2.0tdi, nije lak zatadak...na kraju nadjem pravog prodavca i tu slucajno upoznam coveka koji vozi 3.0tdi koji se pun ponosa pohvali kako nije menjao ulje 70000km i kako je tdi najbolji motor samo treba sipati original ?! tako da danas ni kod skupljih automobila nisi siguran da vlasnik nije bio cicija koja je i na ulju zakidala...

ts benzinac nije los motor, jtd je bolji. kupi od normalnog vlasnika i novozaces se, al da bi nasao takvog vrati se na Floov post, fino je objasnio proceduru.

[ botr @ 12.05.2013. 17:19 ] @
NIsam znao za tu razliku. Sad sam malo trazio, razlika je u karikama i klipovima, cak ima nekoliko euro 3 varijanti.
Citat:
milivoje t: @botr

da ne davim dalje... po meni kljucni momenat je cinjenica da fabricki trosi oko 300ml ulja na 1000km, a ne mali broj kupaca u srbiji kupi polovanjak iskljucivo logikom da vozi, pa kad dosadi za 6 meseci da proda, a odrzavanje-sta je to odrzavanje ? ugrade plin kod zike molera, eventualno dospe ulje, ko zna koje i deri auto...
takvih istih ima medju zabarima, pa kupuj na slepo na placu.

Ovo potpisujem. Znam dosta takvih, i onda neko kupi auto od takvog i posle bude pricao kako je taj i taj auto krs, sve se kvari, itd.

Citat:
milivoje t:

dizel mnogo bolje trpi neodrzavanje, ne trosi ulje, vrlo robusna mehanika.

da zavrsim pricu o odrzavnju automobila u srbiji, prosle godine trazim dobro i original ulje za 2.0tdi, nije lak zatadak...na kraju nadjem pravog prodavca i tu slucajno upoznam coveka koji vozi 3.0tdi koji se pun ponosa pohvali kako nije menjao ulje 70000km i kako je tdi najbolji motor samo treba sipati original ?! tako da danas ni kod skupljih automobila nisi siguran da vlasnik nije bio cicija koja je i na ulju zakidala...

ts benzinac nije los motor, jtd je bolji. kupi od normalnog vlasnika i novozaces se, al da bi nasao takvog vrati se na Floov post, fino je objasnio proceduru.

Ne znam bas kako turbina trpi takvo neodrzavanje.

Ma nasao sam ja za sebe Alfu, odavno, i znam da je jtd daleko bolji motor, i mozda se po malo kajem sto nisam uzeo jtd.
[ KrkaCiC @ 12.05.2013. 17:38 ] @
Citat:
botr:
Ovo potpisujem. Znam dosta takvih, i onda neko kupi auto od takvog i posle bude pricao kako je taj i taj auto krs, sve se kvari, itd.

Naveo sam primer redovno odrzavanog vozila i stvar je jasna

Citat:
botr
Ma nasao sam ja za sebe Alfu, odavno, i znam da je jtd daleko bolji motor, i mozda se po malo kajem sto nisam uzeo jtd.

Ali onda verovatno cujes svoj i neki JTD pa se nasmejes u sebi
[ DRAGON No1 @ 15.05.2013. 22:14 ] @
Imao sam dva JTD i sad vozim 2.0 TS...oba motora su dobra, svaki na svoj nacin. Istina je da je JTD izdrzljiviji, na kraju, vrte se na manje obrtaja, ali su dizeli uglavnom presli mnogo, tako da treba biti veoma oprezan prilikom kupovine. Moze i JTD poprilicno evra da popije, jer CR dizeli imaju skupe kvarove poput turbine, plivajuceg zamajca, MAP, MAF, itd...

Kod TS, posebno 2.0 16v euro3, zaista je izrazena potrosnja ulja (fabricka tolerancija je 400 grama na 1000 km) i ti motori zahtevaju redovno menjanje i kvalitetn ulje. Problem je sto se retko zna ko ga je i kako ranije vozio. Koliko puta je isao u crveno moze da se ocita na dijagnostici, pa i to moze nesto da znaci. Potrosnja 2.0 TS je 14-15 litara plina po BG gradu, jako lepo povlaci, ima fenomanalan zvuk, posebno sa sportskim zadnjim loncem. Za razliku od JTD, da bi se dobila dobra ubrzanja, mora da se stisne gas, sto je i poenta atmo benzinca, za razliku od turba...

Meni se licno vise svidja TS, osecaj voznje Alfe je potpuniji, ali racionalnije je uzeti JTD. Ukoliko se moze, treba ici na 16v od 140 ili cak 150 ks.

Sto se tice selespeeda, gotivan je to sistem, ali opet sve zavisi od prethodnog vlasnika. Nije ni to neka svemirska tehnologija kao sto je bila kada se pojavila. Danas nekoliko majstora uspesno popravlja selespeed. Ali, po meni, bolje je ici na manuelni, mada su 147 2.0 sa manuelnim menjacem malo teze pronaci. Ukoliko se pronadje odlicna 147 sa selespeedom, ne treba je izbegavati.

Najveci problem kod Alfe je trap, tj, nisu Italijani racunali na ovako divne srpske puteve. Medjutim, dosta dobro funkcionise mala privreda remontovanih delova, tako da kompletan prednji trap, bas sve da zamenis, kosta 250 evra. Pricajuci s jednim poznatim trapadzijom, rece mi da su mu najcesce musterije vlasnici Pasata, a ja mislio mi Alfisti.

Vidim ovde ima lupanja od strane ljudi koji nisu prosli pored Alfe. Glupo je uopste ulaziti u raspravu s njima. Ako se nekom bas svidja 147 ili 156, uopste nema razloga da se plasi raznih prica. Naravno, pod uslovom da je oprezan i realan prilikom kupovine. To je, nazalost, kod nas mnogo teska misija jer ima mnogo uvezenih krseva, nalickanih za prodaju, posebno ima Alfi na placevima, ali je prava lutrija naci bas dobru. Jeftine Alfe su mnoooogo sumnjive, to je posebna prica.
[ SASASTA @ 16.05.2013. 06:53 ] @
zablude su kod nas jako prisutne.kad sam kupovao lanciu pricali su mi nemoj to je talijan problemi sa strujom ,trapom,a ja za 4 godine nisam promenio sijalicu u zmigavcima trap sam jednom radio ali delovi za dedru su izasli dva ramena spona 7000 sa zamenom.komsije imaju citroena bar jednom mesecno pale na kablove drug ima pezoa ciji zadnji trap mu je mora.imao sam pre bmw peticu 86 koji ima 4 silen blok napred koje sam menjao godisnje a cini mi se dvadesetak evra da je bio komad.jos pre sam imao audi 100 kome je bilo otislo rame nisam ga nasao u blizini pa sam brzo prodao auto.zato kad kupujete auto gledajte TAJ primerak koji kupujete a to sto se nekom kvarila alfa nema veze sa tom alfom koju gledate vec od odrzavanja pa i srece.