|
[ lazar markovic @ 07.05.2013. 06:53 ] @
|
Zasto je taxi u BG-u oko 3x skuplji u poredjenju sa ostalim gradovima u okruzenju?
U PG je 0.40-0.45eur/km, ne naplacuje se polazak, a jos jeftinije u Sofiji, kao i svuda u Srbiji - NS, NI, ZR, VR..., dok su cene goriva i odrzavanja taxija u regionu iste.
Tamo prosecnu voznju od 2-3km platim 1 eur a u BG-u 3e!
Naravno da bi se mnogima isplatilo da ponude taxi usluge po nizoj ceni, ali se takvi pokusaji saseku (primer gusenja prevoza 'po ugovoru').
Ova cena je nepodnosljivo velika i rezultuje malim koriscenjem taxija, jer gradjani to ne mogu platiti, i taxisti nemaju posla. Kada bi preoplovili cenu vise bi zaradjivali nego sada, ali to ne dozvoljavaju vlasnici taxi firmi, i gradska vlast.
Te previsoke cene nisu uopste lose za Bus Plus - jer cifra od 72 rsd po voznji prevozom izgleda relativno mala, iako naravno nije.
Eto gde su se utalili mafijaski vlasnici taxi firmi i gradska vlast.
Mi cutimo i trpimo, pa i ne zasluzjujemo bolje.
(Ovaj tekst sam posalo Djilasu preko sajta gradske uprave, i nisam dobio odgovor, naravno.) |
[ Branko Santo @ 07.05.2013. 06:58 ] @
Znaci ti ako sad izadjes na ulicu i naplatis samo 2 puta vece cene ima da se razvalis od kesa i voznje. I jos ce ti narod biti zahvalan sto moze konacno da se vozi taksijem.
A ako organizujes jos neki narod tako pa napravite dobar potez mozda te i Djilas licno pozove da udjes u skupstinu grada kao savetnik za saobracaj i male preduzetnike. Ali mozda pokusaju i da te potplate da udjes u upravni odbor GSP-a.
[ lazar markovic @ 07.05.2013. 07:01 ] @
Oni koji su ponudili nize ce bili su onemoguceni u roku od par dana koordinisanom akcijom mafijasa.
[ anon70939 @ 07.05.2013. 08:07 ] @
Pa ti zivi u Vranju i resen problem :)
[ Java Beograd @ 07.05.2013. 08:20 ] @
Odavno se zna da Bgd taksijem vlada kriminal. Čast izuzecima, ali ogroman procenat vozača u taxi vozilo dolazi pravo sa kapije CZ-a.
[ lazar markovic @ 07.05.2013. 08:54 ] @
Zar nije protivzakonito dogovaranje iste cene usluga svih gradskih taxi kompanija?
Gde je tu konkurencija?
Gde je slobodno trziste itd u koje se kune vlast?
Sta radi javni tuzilac i Ombundsman? Treba da reaguju po sluzbenoj duznosti. (Ah da, zaboravio sam da je srBsko krivosudje 'nezavisno.')
Radi se o prostom ucenjivanju Beogradjana - koji ne mogu ni svojim vozilom na posao u sirem centru grada - jer je parkiranje ograniceno na 1-3h max.
Od svega profitraju gradski politicari (kao svinjoliki 'gradski vijecnici' iz Alan Forda) i taxi mafija, a mi idemo prevozom ili peske jer nemamo za taxi.
Skoro sam bio u Sofiji i PG- i svuda isao taksijem. Kakvo olaksanje i usteda vremena!
[ Java Beograd @ 07.05.2013. 08:58 ] @
Koliko se sećam, protivustavno je ograničavati pravo na rad. Od toga treba poći, i omogućiti da svako ko želi može da se bavi taksi prevozom. Potpuno jednako kao što svako ko želi može da otvori frizerski salon.
[ bachi @ 07.05.2013. 09:31 ] @
Ne mogu oni toliko da naplate, koliko ja mogu da se NE vozim Taxijem.
[ lazar markovic @ 07.05.2013. 09:34 ] @
Za samo par sati ovu temu je procitalo vise od 230 ljudi.
Ako svi potpisemo ovu peticiju
http://www.peticije24.com/hocemo_jeftiniji_taxi
to bi bio najbolji nacin da se nesto konkretno uradi.
Od cutanja i trpljenja lopovluka nama vajde.
[ Java Beograd @ 07.05.2013. 09:46 ] @
Tom peticijom ćeš postići taman isto onoliko koliko i diskusijom na ovom forumu.
[ ventura @ 07.05.2013. 09:49 ] @
Ja bi želeo da ti meni prodaš tvoj stan za 230 evra. Pošto ti to ne želiš da uradiš, da li bi promenio mišljenje kada bi ti doneo peticiju sa 5000 potpisa?
[ zmau @ 07.05.2013. 09:58 ] @
Citat: Radi se o prostom ucenjivanju Beogradjana - koji ne mogu ni svojim vozilom na posao u sirem centru grada - jer je parkiranje ograniceno na 1-3h max.
Da li ti neko brani da ponudiš parking uslugu bez ograničenja ? Btw, takvi parkinzi već postoje, na primer na Slaviji.
[ Miroslav Jeftić @ 07.05.2013. 10:01 ] @
U Novom Sadu bi 2km izašlo oko 170-200 dinara. Pre poskupljenja je bilo oko 120 dinara ili tu negde.
[ lazar markovic @ 07.05.2013. 10:39 ] @
Citat: Java Beograd:
:) Tom peticijom ćeš postići taman isto onoliko koliko i diskusijom na ovom forumu.
Ne slazem se.
Cutanjem se sigurno nece nista postici.
Ovako ima sanse, ako dovoljno ljudi potpise. Ako nece, onda ni ne zasluzujemo bolje.
[ lazar markovic @ 07.05.2013. 10:46 ] @
Citat: ventura:
Ja bi želeo da ti meni prodaš tvoj stan za 230 evra. Pošto ti to ne želiš da uradiš, da li bi promenio mišljenje kada bi ti doneo peticiju sa 5000 potpisa?
Mislim da primer koji si naveo nije dobra ilustracija problema.
Oni koji donose odluke o cenama taxi usluga ce nesto preduzetri ako vide da ljudi to nece da trpe. Ali ako cute, znaci da nemaju nista protiv, i ne samo da nece biti poboljsanja, vec ce se ugnetavanja dalje nastaviti, u ovom slucaju bice 4x vise cene taxija.
Jedan od razlika izmedju ljudi ovde i ljudi iz nekih uredjenijih drusatva je sto oni tamo jasno (po)kazu da nesto nece proci. Slovenci su izasli na ulice i srusili vladu, a stanje je daleko bolje nego ovde. Mi cutimo i trpimo i bice nam jos gore dok se tako ponasamo.
[ lazar markovic @ 07.05.2013. 10:49 ] @
Citat: zmau:
Da li ti neko brani da ponudiš parking uslugu bez ograničenja ? Btw, takvi parkinzi već postoje, na primer na Slaviji.
Takvih parkinga ima daelko manje od potreba. Zakljucio bih da je tebi jeftino da platis 500rsd za 3km voznje. OK. Meni nije.
[ lazar markovic @ 07.05.2013. 10:51 ] @
Citat: Miroslav Jeftić:
U Novom Sadu bi 2km izašlo oko 170-200 dinara. Pre poskupljenja je bilo oko 120 dinara ili tu negde.
Zar je vec toliko?
Kad sam onomad isao na Exit platio sam 120din od stajge do Tvrdjave. To je dz za bgd cene.
U Zrenjaninu sam platio 90 rsd za nekih 2-3 km.
[ Java Beograd @ 07.05.2013. 11:03 ] @
Citat: lazar markovic: Oni koji donose odluke o cenama taxi usluga ce nesto preduzetri ako vide da ljudi to nece da trpe. Gde ti živiš ?!
[ lazar markovic @ 07.05.2013. 11:08 ] @
Najvise vremena provodim u Skandinaviji. Ok. Shvatio sam poentu. Posto ti zivis ovde i znas bolje kako se stvari menjaju, sta bi ti preduzeo? Nista?
[ bachi @ 07.05.2013. 11:16 ] @
Je li u toj Skandinaviji kada se pojavi novo taxi udruženje koje ide po nižim cenama, odjednom budu posećeni od ostalih taksi udruženja, a onda naprasno posle te posete se koriguju cene NA VIŠE kako slučajno ne bi bili jeftiniji od ostalih? Jer, ako se to ne desi, gazdi će da zafali koji prst na ruci ili će naprasno da izgubi glavu na ramenu?
A je li se u toj Skandinaviji seku prsti ako neko taxi udruženje odluči da uvede POPUST NA TELEFONSKI POZIV?
Ne? A zašto ne? Zato što tamo u skandinavskim zemljama postoje anti-monopolski i anti-kartelski zakoni koji se uspešno primenju, dok u ovoj raspaloj zemlji monopol i karteli cvetaju u svakoj sferi poslovanja.
[ lazar markovic @ 07.05.2013. 11:20 ] @
Tacno tako. Zato je jedino resenje da Srbija udje u EU, kako bi imala nezavisno pravosudje. Ali da ne idem u offtopic.
[ Miroslav Jeftić @ 07.05.2013. 11:20 ] @
Citat: lazar markovic: Zar je vec toliko?
Kad sam onomad isao na Exit platio sam 120din od stajge do Tvrdjave. To je dz za bgd cene.
Bilo je dž do pre neki mesec, sad nije preskupo, ali nije baš ni da se vozikaš svaki čas
[ bachi @ 07.05.2013. 11:22 ] @
Citat: lazar markovic:
Tacno tako. Zato je jedino resenje da Srbija udje u EU, kako bi imala nezavisno pravosudje. Ali da ne idem u offtopic.
Upravo tako. I upravo se to neće nikada desiti, jer to ne odgovara ni ovim političarima koje iz nekog razloga slepo biramo, a niti raznoraznim kontraverznim biZMislenima, monopolistima i kartelima.
Tako da, drži se Skandinavije kad već imaš sreće da si više tamo nego ovde.
[ lazar markovic @ 07.05.2013. 11:24 ] @
Videli da ljudi cute u BGD-u, pa ajde da i oni da dignu cene. Sad bi poskupljenje taxija moglo da se siri kao epidemija. Granica su prazni dzepovi gradjana drugih juznijih gradova. Ovde su mafijasi procenili da ima vise para, 2-3x vece plate, pa toliko mogu da zacepe. Nema veze sto su troskovi isti, i sto taxisti sede besposleni.
[Ovu poruku je menjao lazar markovic dana 07.05.2013. u 12:41 GMT+1]
[ lazar markovic @ 07.05.2013. 11:32 ] @
Citat: bachi:
Tako da, drži se Skandinavije kad već imaš sreće da si više tamo nego ovde.
U sledecih 1.5 god cu biti uglavnom ovde, pa kazem ajde da vidim jel moze nesto da se poboljsa, onako usput, da ovo bude nesto bolje mesto za zivot :P
[ bachi @ 07.05.2013. 11:41 ] @
Ja ono što mogu da doprinesem u borbi protiv pljačke građana Beograda od strane taksista to i činim - NE vozim se taksijem. Išao nešto u Smederevo na neku sahranu i taksi sa jednog kraja grada na drugi izađe oko 100 dinara.
Sve dok bude ovaca, pardon - redovnih mušterija koji će da se voze po tim paprenim cenama - biće paprene cene.
Tek kada im posao bude stao, snižavaće cene ako misle da zarade za hleb.
U tom pravcu treba da nam se kreće svest - bojkot, a ne online/offline peticije.
[ boyan3001 @ 07.05.2013. 11:42 ] @
Jedino sto bi dalo neki rezultat je masovni bojkot taksija. Ali bojim se da smo mi postali suvise veliki snobovi za tako nesto.
Ja sam u taksi usao mozda desetak puta u zadnjih 15 godina. Nema visoko misljenje ni o GSP-u, ali cu pre uci u autobus nego u taksi uvek. U taksi samo ako me teska muka natera.
[ lazar markovic @ 07.05.2013. 11:48 ] @
Citat: boyan3001:
Ja sam u taksi usao mozda desetak puta u zadnjih 15 godina. Nema visoko misljenje ni o GSP-u, ali cu pre uci u autobus nego u taksi uvek. U taksi samo ako me teska muka natera.
Ali nekoriscenja taksija ocigledno nije donelo rezultat.
Cene nisu pale, porasle su. Bojkot postoji, taksisti sede satima besposleni po svim stanicama. Vise ne pitaju dokle se ide kad se pozove vozilo. To je znak ocajanja. Ali ne smeju da se bune. Vlasnici su opasni.
Sta ovde donosi rezultat? Samo metodi odstranjivanja prstiju i glave?
Citat: bachi:
Tek kada im posao bude stao, snižavaće cene ako misle da zarade za hleb.
U tom pravcu treba da nam se kreće svest - bojkot, a ne online/offline peticije.
Znaci ipak nece biti snizavanja cena zbog slabe potraznje, jer bi do sad to uradili.
[ Java Beograd @ 07.05.2013. 12:01 ] @
Ovakva tržišna razmišljanja nisu primenljiva na Bgd taksi. Politika cena nije usmerena ka korisnicima usluga, već je cilj da se zbog niske zarade iz posla izbace nepoželjni, i da apsolutni monopol preuzme "organizacija".
[ boyan3001 @ 07.05.2013. 12:02 ] @
Taksistima je milina. Sa minimalnom dnevnom satnicom zive bolje nego polovina Beogradjana. Ostatak vremena vataju zjala, citaju novine ili igraju sah na haubi kad je lepo vreme. Bojkot ne postoji, niti je ikad i sprovodjen. Petak, subota kad su udarni dani za izlazak samo taksi sljaka. Namesti se na kejeve, kod splavova ili ispred nekog popularnog kluba ili u Silikonsku, pa broj koliko ljudi ce doci taksijem. Takodje, kad treba da se krene nazad, cesto ne mozes da dozoves taksi. Tu verovatno prave najveci promet, plus sto i preko dana sasvim dovoljno ljudi ne ceni svoju zaradu, nego voli da podeli sa taksistima.
Iskreno zato sam i rekao da smo snobovi i da svako ko ima iole kinte ce istu rado da trosi na taksi, da se eto vidi da ima, dobra plata, nije on stoka da se gura sa "obicnim svetom" u autobusu itd.
[ KrkaCiC @ 07.05.2013. 12:08 ] @
Citat: zmau:
Takvih parkinga ima daelko manje od potreba. Zakljucio bih da je tebi jeftino da platis 500rsd za 3km voznje. OK. Meni nije.
Znas kako,postoji i gradski prevoz,postoji i bicikl,postoje i auto-noge
Parking je zbog guzve u tom delu grada ogranicen da bi mogli i drugi da parkiraju. Ako ti i tvoje kolege zauzmete mesta za ceo dan gde se drugi parkirati,tj musterije klijenti nekih firmi???
Ako ti se ne svidja cena taxija mozes da se ne vozis
taxi je stvar luksuza,ne spada u sonovne socijalne potrebe,tako da....
Ako ti se to ne svidja kao sto je rekao Coyote mozes se preseliti.
Bg ima vece plate,vece ovo ono,ali to ima i mana i prednosti kao sto vidis
Cena je trzisna i ti tu nista ne mozes
I nije isto taksirati u Bg i Vranju npr,guzve,ulicice,povecana potrosnja po gradu...... ima i taksista koji nece voziti Mercedes w123 vec neku noviju C ili E klasu i onda izracunaj
[ lazar markovic @ 07.05.2013. 12:10 ] @
Ovakva tržišna razmišljanja nisu primenljiva na Bgd taksi. Politika cena nije usmerena ka korisnicima usluga, već je cilj da se zbog niske zarade iz posla izbace nepoželjni, i da apsolutni monopol preuzme "organizacija".
AKo sam dobro shvatio, 'organizaciju' cine drugari iz CZ-a?
Ok, dovoljno je da neko kupi 1000 vozila (kao u Sofiji ) i krene sa upola nizim cenama (i uz jake telohranitelje). Ali problem BGD-a je u sprezi interesa D.Djilasa kao vlasnika Bus PLUS-a, i taksista.
I jednima i drugima odgovaraju visoke cene - i GSP i taxi usluga.
Prosto jedni drugima cine uslugu zar ne? Kada bi cene koriscenja GSP ili taxi prevoza bile dosta nize, onda bi ona druga strana propala. Ili gresim?
[ lazar markovic @ 07.05.2013. 12:14 ] @
Citat: KrkaCiC:
Bg ima vece plate,vece ovo ono,ali to ima i mana i prednosti kao sto vidis :)
Da li tvoji komentari pokuzuju zavist, mozda i zluradost prema Beogradjanima? Dodji da zivis ovde pa ces to prevazici.
[ Java Beograd @ 07.05.2013. 12:15 ] @
Citat: lazar markovic: Ok, dovoljno je da neko kupi 1000 vozila (kao u Sofiji ) i krene sa upola nizim cenama (i uz jake telohranitelje). Milsim da je neko probao ovako (ne baš sa 1000 vozila) ali se ispostavilo da nije po zakonu. Tj. taksi je isključivo inidividualna aktivnost, i zakon nije predvideo da može da postoji firma koja ima vozila i zapošljava vozače.
[ lazar markovic @ 07.05.2013. 12:22 ] @
To mi je cudno, ali ako je tako - znaci, treba samo da se izmeni zakon.
Posto je Djilas iz DS-a, a vlast su izgubili, ima sanse da se zakon i izmeni (ako se neko seti da predlozi, jer se Beogradjani ne bune). Jer samo Djilasu i taxistima odgovara status quo.
Svuda sam video te taxi firme, cak i u PG, imaju neke zute hyundaije, 100komada. Kazu taxisti da voze non stop, ne staju, po 0.45c km, bez starta. Vlasnik neki tajkun.
Ali rezultat dobar za Podgoricane, pre je i kod njih bilo skupo. Sad svi idu taxijem, i nalosije placeni radnici.
Gradski prevoz jedva da postoji jer karta kosta koliko i taxi usluga, 1evro!.
Ovi nasi iz CZ- mogu onda da osnuju firme za obezbedjenje, za to su kvalifikovani, i da batale taxi delatnost.
[ Miroslav Jeftić @ 07.05.2013. 12:28 ] @
Nisam siguran koja je uopšte realna vednost, ali da se navozaš po gradu za 100 dinara, teško da neko može da funcioniše s tim. Tj. može ako vozi neki raspali auto koji servisira ko zna kako, a i onda je pitanje.
[ KrkaCiC @ 07.05.2013. 12:29 ] @
Bg ima vece plate,vece ovo ono,ali to ima i mana i prednosti kao sto vidis
Da li tvoji komentari pokuzuju zavist, mozda i zluradost prema Beogradjanima? Dodji da zivis ovde pa ces to prevazici.
Jel imas neki bolji argument od ovog?
Ja samo pisem realno.
Znas kako,ako se nekom ko radi na farmi ne svidja smrad on moze ili da promeni profesiju ili da promeni sebe i ubedi da mu ne smeta
Tako i ti,zalis se sto je taxi skup a zivis u najvecem gradu,i imas problem jer nemas gde da parkiras. Pa u Krusevcu je nekad naci parking u centralnom delu,pa se parkiram malo dalje i prepesacim.
Bilo je ovde vec dosta tema o taxiju,npr u Krusevcu je relativno jeftin taxi ali vecina vozi na metan,cak je jedan isti covek vlasnik pumpe i taxi sluzbe,i logicno je da ce taxi biti malo jeftiniji
Stavi na papir koliko kosta odrzavanje vozila,registracija... i odaberi neki auto i pravi proracun. Ali posto se radi o Bg,nemoj birati neke krseve za proracun,jer zbog konkurencije mors birati neko mladje i bolje vozilo. Kad izracunas napisi ovde
[ kaćunčica @ 07.05.2013. 12:54 ] @
Citat: lazar markovic: Ok, dovoljno je da neko kupi 1000 vozila (kao u Sofiji ) i krene sa upola nizim cenama (i uz jake telohranitelje). Milsim da je neko probao ovako (ne baš sa 1000 vozila) ali se ispostavilo da nije po zakonu. Tj. taksi je isključivo inidividualna aktivnost, i zakon nije predvideo da može da postoji firma koja ima vozila i zapošljava vozače.
Upravo obrnuto! U NS su nekoliko njih kupovali na kredit desetine ili stotine vozila, istih, jednako označenih, pa su ih rentirali za taksiranje. Ljudi bez posla prinuđeni su da prihvate njihove nenormalne uslove, a oni na jedno vozilo angažuju dva čoveka, pa im automobil radi i zarađuje ( i sam sebe otplaćuje i tu je neka fora da posle izvesnog vremena vlasnika boli uvo i za cenu usluge i za sve jer je u debelom plusu!) ceo dan. U jednom periodu sam baš često kontaktirala sa taksistima iz raznih udruženja i generalno stekla utisak da oni koji rade bar 12 sati dnevno mogu da zarade pristojnu platu, ali ne i za plaćanje poreza i doprinosa i održavanje automobila ili ratu za nov automobil.
Poenta je da je u manjim gradovima taksi nedovoljno skup zbog prevelike konkurencije, a ne da je u BG preskup. Da se razumemo, po meri mog džepa nije ni ovaj naš "jeftini", ali tu je već problem u mom džepu...
[ lazar markovic @ 07.05.2013. 12:59 ] @
Citat: Miroslav Jeftić:
Nisam siguran koja je uopšte realna vednost, ali da se navozaš po gradu za 100 dinara, teško da neko može da funcioniše s tim. Tj. može ako vozi neki raspali auto koji servisira ko zna kako, a i onda je pitanje.
Nisi bio u PG skoro, ili u VR, NI, PI, ZR?
Nisu raspali. Kazem ti, ima 100 novih hjundaija, i voze te po 0.45eur/km po PG, znaci za 1 eur preko 2 km, malo li je za 110 rsd?
[ ventura @ 07.05.2013. 13:00 ] @
Citat: kaćunčica:...pa im automobil radi i zarađuje ceo dan...
Ma šta kažeš? ccc drznuli su se da zarade nešto, pa ko je još to video!
[ Miroslav Jeftić @ 07.05.2013. 13:13 ] @
Citat: lazar markovic: Nisi bio u PG skoro, ili u VR, NI, PI, ZR?
Nisu raspali. Kazem ti, ima 100 novih hjundaija, i voze te po 0.45eur/km po PG, znaci za 1 eur preko 2 km, malo li je za 110 rsd?
Bilo je i u Novom Sadu pa više nije, ne znam koliko su i te druge cene aktuelne i ako jesu koliko će još dugo ostati na tom nivou
[ lazar markovic @ 07.05.2013. 13:26 ] @
Bio sm u PG pre dve nedelje tako da su cene tacne.
Poskupeli su, u 2012.g. bilo ih je i za 35c (doduse male firme sa desetak vozila pa se duze ceka, ali su super za duze relacije , do mora ili Dubrovnika recimo)
a hyundai je 2012. vozio za 40c/km.
imaju sajt
http://halotaxi.me/cijene/
recimo od centra do aerodoroma kosta 4.5eur, sto je oko 10km.
Ali ne bi bilo lose neku anketu da uradimo ovde:
Ajde ljudi kazite posto je km (i start - ako se placa uopste)u vasem gradu?
[ KrkaCiC @ 07.05.2013. 13:34 ] @
Evo za Nis:
Normalna tarifa start 95 din + oko 45 din km,mozda i 50
Za nocnu i tarifu u toku praznika,nova godina... ne znam ali mislim da je skuplje.
Ovo je cena za jedan dobar taxi,toyota avensis. Ovi sto voze svoja vozila su dosta skuplji. Pre neki dan od Zeleznicke do Telekoma na obilicevom vencu 240 din a toyotom je oko 180-190.
[ Bojan Basic @ 07.05.2013. 13:48 ] @
Milsim da je neko probao ovako (ne baš sa 1000 vozila) ali se ispostavilo da nije po zakonu. Tj. taksi je isključivo inidividualna aktivnost, i zakon nije predvideo da može da postoji firma koja ima vozila i zapošljava vozače.
Upravo ovako funkcioniše izvestan broj taksi organizacija u Novom Sadu, i postoje već godinama. Ne verujem da se sve te godine provlače mimo zakona.
[ Miroslav Jeftić @ 07.05.2013. 13:52 ] @
Citat: Bojan Basic: Upravo ovako funkcioniše izvestan broj taksi organizacija u Novom Sadu, i postoje već godinama. Ne verujem da se sve te godine provlače mimo zakona.
Plus što je najveći broj novih taksija u NS-u baš u okviru tih udruženja gde je kupljeno na lizing xy novih automobila. U udruženjima gde svako vozi svoj auto, ja se ne sećam da sam primetio nešto puno novih automobila. Uglavnom su to 10-ak godina stari polovnjaci i slično.
[ boccio @ 07.05.2013. 13:52 ] @
Ja sad kad bih rekao da taksi u Beogradu uopste nije skup, verovatno bio dobio 14 negativnih glasova i epitet snoba i trola :P
Evo par interesantnih trivija... Jeste znali da u Milanu kad telefonom pozovete taksi (ono sto mi zovemo "na poziv"), on startuje taksimetar od trenutka kad je krenuo ka vama? I ako vas jos usput ceka 5-6 minuta da sidjete, u trenutku kad udjete u taksi na taksimetru je vec 7-8 EUR rutinski :) Zamisljam samo da to hoce da uvedu u Beogradu, pa verovatno bi par taksista odrane koze obeseno za noge visilo na Terazijama... ili ekserima zakucani na krst :P
A sto se Skandinavije tice, ja - koji sebe smatram dobrostojecom srednjom klasom, u Danskoj nemam herca da sednem u taksi. Ni u Svedskoj bogami. Eventualno da sam u nekoj arapskoj cetvrti u 2am, da je ono, glava ili gace, pa bih stego zube i seo u taksi...
Sa druge strane, ako cemo vec o pravim idiotarijama - meni nije jasno kako neko sa raspalim stojadinom koji smrdi na kupus i benzin iz '78 uopste sme da taksira... to valjda samo ovde i u Egiptu. Jos manje mi je jasno odakle racunica da istu cenu kilometra naplacuje batica koji taksira u recimo Mecki E320 iz 2007-me, i gore pomenuti Linux OS. To je tek van svake pameti. Ako vec nemamo uniformisana taksi vozila, kao mnoge zemlje, onda bar treba odrediti klase i godista vozila, i na osnovu njih formirati cene. Hoces limuzinu - 200din/km. Ne smeta ti stojadin sa shmekom kupusa - 50 din/km.
To bi resilo (bar delimicno) problem sa cenama koji pominjete....
// edit: aAAAHAHAHAHAHAHAHAHA, ladno ES-ova text-area parsuje "k.u.p.u.s.a.r" kao "Linux OS" :D Jel to Flylord-ovo maslo??? :))
[ bachi @ 07.05.2013. 13:55 ] @
Linux OS
Aahhahahaha
I ja ti čitam poruku i gledam reko, šta mu je. :D
[ lazar markovic @ 07.05.2013. 14:08 ] @
Dobro, ako hocemo jeftiniji taxi, a necemo peticije, imam predlog:
ko hoce nek posalj sms/mejl vlasniku hyundai taxi fime (halo taxi) koji ima 120 novih vozila i koji je oborio cene.
sa molbom / predlogom da otpocne posao i u Srbiji, ne mora samo Bgd, eto u Nisu isto nije bas jeftino.
Ako mu se isplati da vozi 0.45e km u PG, zasto ne bi i ovde.
(nema mejla na sajtu, valjda je [email protected])
sms na +382 69 019700
http://halotaxi.me/vozni-park/
bez akcije nema nista
[ Miroslav Jeftić @ 07.05.2013. 14:15 ] @
Citat: bachi: Linux OS
Aahhahahaha
I ja ti čitam poruku i gledam reko, šta mu je.
Zastava = LinuxOS, ima logike
[ Lavlja_Jazbina @ 07.05.2013. 14:21 ] @
Treba pokrenuti peticiju da zanimanje taksista znaci,ne zna u zivotu nista da radi pa ni to.
Olos na kvadrat,nije mi jasno kako dobijaju lekarski.Jako mali broj jeste taksista da kazem 5%,ostalo tezak sljam.
Vecina bez kuceta i maceta koja potkrada,a sa time sto je drpio seda u njihove kafancine i pricaju lovacke price,ili
....brateeee ja imam da kupim svaki dan pljeskavicu i nosim trenerku od 100€.
[ kaćunčica @ 07.05.2013. 14:35 ] @
@ventura
Citat: Ma šta kažeš? ccc drznuli su se da zarade nešto, pa ko je još to video!
Al se razumemo!
Htedoh samo da kažem
1. da u NS postoji ono što neko tvrdi da ne može po zakonu
2. da u manjim gradovima ni samostalni, ni taksisti u udruženjima, a ponajmanje oni koji iznajmljuju vozilo, ne zarađuju dovoljno
[ vilil1 @ 07.05.2013. 14:56 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Plus što je najveći broj novih taksija u NS-u baš u okviru tih udruženja gde je kupljeno na lizing xy novih automobila. U udruženjima gde svako vozi svoj auto, ja se ne sećam da sam primetio nešto puno novih automobila. Uglavnom su to 10-ak godina stari polovnjaci i slično.
Da li su to u N. Sadu udruzenja (udruzenja preduzetnika) ili pravna lica koja zaposljavaju vozace?
Da li je u teoriji (po zakonu) moguce da se osnuje klasicna firma koja ce se baviti taksi prevozom, kupiti 1.000. automobila i zaposljavati vozace!? Da, moguce je.
Da li je to izvodljivo u praksi? Nije. Ogranicen je broj taksi vozila u gradu, pretpostavljam da to vazi za sve gradove, i novi taksisti mogu da pocnu da rade tek kada se oslobodi neko mesto. U Beogradu se pravi petogodisnji plan o potrebama za taksi prevozom i na osnovu njega se postupa.
[ Homer J. Simpson @ 07.05.2013. 15:11 ] @
D.O.O. su i prakticno rentiraju vozila.
Mislim na ove , ove i ove
Ostali su valjda udruzenja
[ vilil1 @ 07.05.2013. 15:20 ] @
Mislim da je u Beogradu tako nesto, Nacionalni taksi. Stvar je u tome sto nisu mogli da zaposle nove vozace, vec su pozivali taksiste da napuste svoja udruzenja i predju da voze za njih. Islo je nesto oko 35% za firmu, 65% za vozace. Vozac placa samo gorivo. Ne znam kako je danas. Ali to nikakvo spustanje cena nije donelo, jer zasto bi taksista koji zaradjuje x para mesecno radeci za sebe, presao za manje para da radi kod drugoga!? Jedina povoljnost im je sto ne akaju svoja vozila.
[ Homer J. Simpson @ 07.05.2013. 15:22 ] @
Vidjao sam ja i ovde Nacionalni taxi ali u poslednje vreme ih nema ...
Ovi placaju valjda 3000 dnevno za auto + sami placaju gorivo
Cene su bile OK do pre par meseci , onda su (valjda nekom gradskom odlukom) povecane 30-40% ...
A pre 2-3 godine je tek bio dzabe , oko 50din/km ...
[ lazar markovic @ 07.05.2013. 15:34 ] @
Citat: Homer J. Simpson:
Jbt i na forumu sve vise recenica kao da su sa Njuz.neta.
kako bre dzabe bilo 50din, kada je dan danas u Podgorici 0.45e/km
O tome je cela ova tema, zasto to trpimo?? Jesmo li ovce??
[ vilil1 @ 07.05.2013. 15:41 ] @
Citat: Homer J. Simpson: Vidjao sam ja i ovde Nacionalni taxi ali u poslednje vreme ih nema ...
Ovi placaju valjda 3000 dnevno za auto + sami placaju gorivo
Cene su bile OK do pre par meseci , onda su (valjda nekom gradskom odlukom) povecane 30-40% ...
Da li te firme samo rentiraju automobile ili su vozaci u radnom odnosu?
@lazar markovic
Ranije si napisao - "Vlasnici su opasni." Pa dobro si upoznat. Taksisti se nista ne pitaju. "Vlasnici" udruzenja su zakon. Oni zive od taksista, od clanarine, i oni, skupa sa gradom. odlucuju o svemu, pogotovo o cenama.
[ BluesRocker @ 07.05.2013. 15:46 ] @
taxi je stvar luksuza,ne spada u sonovne socijalne potrebe,tako da....
Bg ima vece plate,vece ovo ono,ali to ima i mana i prednosti kao sto vidis :)
Cena je trzisna i ti tu nista ne mozes :)
Cena nije tržišna već je zakonom određena minimalna cena. Taksi nije luksuz, već sasvim normalna potreba da se prevezeš negde. Uopšte nije bitno da li je meni nešto jeftino ili skupo već što se ne dozvoli svakom da taksira po ceni koju sam odredi, a zakon neka reguliše samo uslove koje mora da zadovolji - godište, euro standard, veličinu i oblik vozila, boju i slično.
[ Homer J. Simpson @ 07.05.2013. 15:47 ] @
Citat: Homer J. Simpson:
Jbt i na forumu sve vise recenica kao da su sa Njuz.neta.
Nisam dobro objasnio, bila je 60-70din minimalna cena voznje a ovako je bilo 50din/km, znaci vozis se 5km platis 250din. To nije puno.
A sad je start 70-80din + 50-60din/km znaci vozis se 5km platis 350din. To je vec skupo ili na granici isplativosti (sto se i vidi po manjem broju musterija)
@ vilil1
Ne znam da li su u radnom odnosu , cuo sam da rentiraju vozila
[ KrkaCiC @ 07.05.2013. 16:06 ] @
Nije realno da uporedjujes razlicite drzave
Verovatno je u De jos skuplje ali to nije ni bitno
Pusti Podgoricu,baci pogled na cene taxija u Herceg Novom,Budvi ..u sezoni, pa uporedi sa cenama u PG
@BluesRocker ne mislim da je taxi extra luksuz,ali ako vec postoji gradski prevoz onda voznja taksijem predstavlja nesto drugo,skuplje,luksuznije
Zakon je cini mi se rekao kakva vozila se mogu koristiti za taxi,uslove...
Znam da vecina vas zna kakve su cene odrzavanja tih mladjih vozila i to treba dodati u jednacinu.
[ miki069 @ 07.05.2013. 19:28 ] @
U Kragujevcu je bilo od Y solitera do autobuske stanice (3.4 kilometra) 180 dinara.
Nisam se vozio od januara.
Možda je malo skočilo, jer je gradski prevoz sa 50 đipio na 55 dinara.
Ali ne verujem da je preko 200 dinara za tu relaciju.
U Beogradu mi neki divljak od TV Pink do Autokomande (pre kružnog toka) tražio 1.000 dinara.
Tu nema ni 2 kilometra. Video da mi se žuri i kaže upadaj.
Ja ga pitam koliko? Kaže neće biti preko 1.000 dinara.
Ja ga pitam jel se drogira. One kaže ne drogira se i voziće me za 800 dinara.
Ja ga opet pitam jel se drogira. On kaže poslednja ponuda 500 dinara.
Bila mi baš frka i nudio sam mu poštenih 300 dinara. Neće lik ni da čuje.
Kaže ovo je BG, pusti te fore iz KG.
I dok smo se cenjkali, naiđe autobus 59 i ja se za 72 dinara spustim do Autokomande.
[ anon70939 @ 07.05.2013. 19:36 ] @
KG je pre 3-4 (start 10-15din i kilometar 25-30din) godine bio ubedljivo najjeftiniji što se tiče taxiranja. Toliko da nije bilo isplativo taksistima. Sad su podigli na realnu i dalje prihvatljivu cifru.
Nisam se odavno ni ja vozio, ali videh da je sad km oko 50-55din i start slično nešto
[ KrkaCiC @ 07.05.2013. 19:45 ] @
Citat: CoyoteKG: KG je pre 3-4 (start 10-15din i kilometar 25-30din) godine bio ubedljivo najjeftiniji što se tiče taxiranja. Toliko da nije bilo isplativo taksistima. Sad su podigli na realnu i dalje prihvatljivu cifru.
Nisam se odavno ni ja vozio, ali videh da je sad km oko 50-55din i start slično nešto
Nisi se vozio po Krusevcu tada definitivno
Tada je start bio 0 dinara,a po km neka smesna cifra
Brat zivi Kod Djure amigosa,i do centra ima mozda 1,5-2 km i to je tada bilo manje od 50 dinara I metan je tada bio jeftiniji dosta
E onda neke norme da je cena po km ista svuda ovo ono ....
[ anon70939 @ 07.05.2013. 20:08 ] @
Nisi ti onda u Kikindi. Da vidiš tek tamo!
Tamo ti plaćaju da te voze...
[ cyBerManIA @ 07.05.2013. 20:15 ] @
U Pirotu pre 2,3 god je cena bila oko (Gradski taxi) 50din start i 30,40 po km. Ovih dana Fox taxi: start 0din, 1km ~ 40din.
U Nisu cena poprilicno varira od udruzenja do udruzenja. Uglavnom koristim usluge Cool taxi-ja, zato sto su jeftiniji od ostalih, brzi i tacni.
Imaju oko 100nak vozila, a cena je 70 din start i 35din/km.
Prethodno sam cimao Delta taxi smsom. Bili su jeftini dok nisu poskupeli, a onda su poceli i da zezaju sa vremenom. Tipa posaljem sms, a oni mi tek nakon 5minuta potvrde da stize za 5minuta, a ustvari stigne za 10-15. Plus onih inicijalnih 5min,... tako da sam ih iskulirao.
Kod Coola je cool sto iz svakog auta salju lokaciju sa GPSa dispecerki. Pozoves i pitas jel' ima neki u blizini tog i tog mesta, ona pogleda koji je zelen u blizini i kaze mi prosecno vreme koje je uglavnom realnih 2minuta. Po potrebi presecem do neke druge ulice kako ne bi kruzio do mene, zavisno od toga gde se nadje i kako se dogovorim s dispicerom.
To mi mnogo odgovara zato sto taxi zovem jedino kada mnogo kasnim, pa mi je svaki minut bitan, inace se pesaka kotrljam bez problema.
Da mogu i oni jeftinije, mogu (tipa FOx sa pocetka poruke).
[ KrkaCiC @ 07.05.2013. 21:33 ] @
Ja u Nisu koristim iskljucivo Naissus,sa Toyotama
Sad za 1.maj covek bio voljan da vozi 400m uzbrdo produzenom Njegosevom po rupama i uzbrdici do vikendice. Probao je covek ali meni bilo zao auta po onom putu pa sam isao pesaka. Sutradan sam samo pitao da li bi dosao do vikendice i dispecarka kaze OK ali naravno nisam hteo da lomi auto i sacekao sam ga na asfaltu. Voznja do Margera 160 din
Sto se tice Bg taxista mislim da oni ne bi bili ovoliko voljni
Nego da ne reklamiramo vise taxiste
[ ime.prezime @ 07.05.2013. 22:00 ] @
u bgd je start oko 200 din , a vecina taksista za manje od 500 vozi preko q ... ali dok ima ovaca bice i vune ...
[ lazar markovic @ 07.05.2013. 23:11 ] @
Citat: ime.prezime:
u bgd je start oko 200 din , a vecina taksista za manje od 500 vozi preko q ... ali dok ima ovaca bice i vune ...
Temu sam postavio sa jednim motivom:
da se nesto preduzme.
A ne samo da se iznose licni pogledi na problem.
Prijatno sam iznenadjen interesovanjem i odzivom:
[ Pregleda: 2700 | Odgovora: 67 ] za samo 16h
Ai i veoma neprijatno iznenadjen odbijanjem bilo kakve akcije po pitanju koje nas sve licno pogadja i bitno smanjuje kvalitet zivota!
Hajde - dajte par konkretnih predloga!
Ako moji nisu popularni (peticija i poziv vlasnicima taxi firmi koje voze za 45c/km da dodju u Srbiju), predlozimo nesto drugo!
Ili nismo sposobni ni za sta osim da dzangrizamo sebi u bradu?
[ boyan3001 @ 07.05.2013. 23:32 ] @
Ja ti vec rekoh - bojkot taksija. Ako bi to uradili svi koji se slazu da je taksi bezobrazno skup, svi koji bi hteli da ta peticija nesto uradi, sasvim sigurno da bi se taksisti brzo zamislili.
[ lazar markovic @ 07.05.2013. 23:44 ] @
ali rekoh da tihi bojkot vec postoji jer svaki da vidjam ista taxi vozila na stanici kod Autokomande, i Mc Donaldsa na Slaviji, u Makedonskoj...satima cekaju poziv. i ne pitaju dokle se ide.
potpuno su ocajni ali nista ne preduzimaju. ove cene su lose i za gradjane i za taksiste.
jer bi vise zaradjivali sa upola manjim cenama i 4x vise poziva.
znaci imali bi duplo u odnosu na sadasnja primanja!
[ Grace Slick @ 08.05.2013. 00:11 ] @
Ništa ne razumem?!
Prvi rezultat u Google-u ---> http://www.beogradski-taxi.com/cenovnik ... kilometar 55 dinara.
45 centi (eurocenti ? ... jel' tako) je oko 50 dinara ... i to sada kad je euro malo pao.
I sad se ovde organizuju revolucije, peticije, bojkoti ... zbog tih 5 dinara? ... Ili šta?
I šta je tu 3X više i od čega?
Jel' ti taxiji u Podgorici, što voze za 45 centi, dolaze na adresu ili ne?
[ lazar markovic @ 08.05.2013. 00:22 ] @
u PG dolaze na adresu.
ne znam za cene po sajtovima, ali pre nedelju dana sam platio 320 rsd voznju od 2km u beogradu. beotaxi po pozivu.
u PG ista relacija kosta 1 eur.
to je 3x jeftinije.
i u drugim gradovima Srbije. negde i manje od 100rsd.
o tome je ova tema....
[ KrkaCiC @ 08.05.2013. 00:39 ] @
Ako si vec posao tim putem,onda napravi prvo peticiju protiv visokih akciza. Kad smanjis akcizu onda trazi od taksista da smanje cenu zbog manjih akciza....
Ali ipak ne uporedjuj cene u CG van sezone,kad je pola CG u BG. Raspitaj se za cene u sezoni pa uporedi sa cenama u BG-one su uvek u sezoni.
I,na kraju, cene su takve jer verovatno ima ko da placa.
Sad imas jedno iskustvo vise,koju taxi sluzbu ne zvati.
I u Nisu ima onih koji deru pa samo treba naci one bolje
[ lazar markovic @ 08.05.2013. 00:43 ] @
iste su akcize u ostalima gradovima Srbije, a tamo je taxi voznja 3x jeftinija. ili vise od toga.
cak i da se smanji akciza to ne bi smanjilo cenu taxi usluge , a ne bi bilo para za penzije i plate iz budzeta drzave.
za nize cene taxija treba da se ljudi bune a svi cute.
cene u PG su iste cele godine, njih sam pomenuo jer sam bio skoro. umesto PG, stavi bilo koji grad u Srbiji.
[ KrkaCiC @ 08.05.2013. 00:51 ] @
A jel ti smeta recimo cena kafe ili soka u kaficu u BG?
Ili cena pljeskavice recimo?
U Nisu kupis pljesku od 200g za 130 din a u Beogradu koja je cena?
U Knezu koliko kosta koka kola? U Nisu u Obrenovicevoj/Pobedinoj je oko 100-120 din
Ili cena povrca u odnosu na cenu povrca u Nisu ili Krusevcu?....... Ima mnogo primera
Tebi samo veca cena taxija smeta???
[ boyan3001 @ 08.05.2013. 00:55 ] @
Citat: Grace Slick:
Ništa ne razumem?!
Prvi rezultat u Google-u ---> http://www.beogradski-taxi.com/cenovnik ... kilometar 55 dinara.
45 centi (eurocenti ? ... jel' tako) je oko 50 dinara ... i to sada kad je euro malo pao.
I sad se ovde organizuju revolucije, peticije, bojkoti ... zbog tih 5 dinara? ... Ili šta?
I šta je tu 3X više i od čega?
Jel' ti taxiji u Podgorici, što voze za 45 centi, dolaze na adresu ili ne?
http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1690
Daleko je problematicniji start od 170 din.
Inace, cisto informativno, auto koji trosi 9L benzina u gradskoj voznji, imace potrosnju od oko 8-9 din po kilometru, ako se vozi na plin.
[ lazar markovic @ 08.05.2013. 00:57 ] @
Sve mi to smeta ali treba poceti od neceg. pa redom
[ lazar markovic @ 08.05.2013. 01:02 ] @
Inace, cisto informativno, auto koji trosi 9L benzina u gradskoj voznji, imace potrosnju od oko 8-9 din po kilometru, ako se vozi na plin.
Ako je tako, a jeste, onda je jasno da je itekako ekonomski isplativo voziti ljude u BGD-u po ceni od 150rsd za prosecnu voznju od 4km, sto bi bilo 2.5 x jeftinije od trenutnih. Cak i ako se vozi na dizel.
Bilo koja veca cena je obicna pljacka, i mi smo ovce sto to trpimo.
Kao i sto trpimo da su cene u recimo Maxiju mnogo vece nego u ostalim zemljama Evrope, gde su plate x puta vece.
U Srbiji je previse toga skuplje nego u ostatku Evrope, a imamo africke plate! (I odnos prema vlastima).
Ovakve podanike ce svaka vlast pozeleti. Spremne da trpe, beskrajno dugo.
[ cyBerManIA @ 08.05.2013. 01:12 ] @
Ja u Nisu koristim iskljucivo Naissus,sa Toyotama
Vozio sam se 2,3 puta, ispadalo mi 30-40% skuplje od Coola.
...
Ai i veoma neprijatno iznenadjen odbijanjem bilo kakve akcije po pitanju koje nas sve licno pogadja i bitno smanjuje kvalitet zivota!
Hajde - dajte par konkretnih predloga!
Ako moji nisu popularni (peticija i poziv vlasnicima taxi firmi koje voze za 45c/km da dodju u Srbiju), predlozimo nesto drugo!
Ili nismo sposobni ni za sta osim da dzangrizamo sebi u bradu?
Peticijom apsolutno nista neces postici. Znas kolko ih boli alatka za peticije..
Masovni bojkot, deluje primamljivo ali tesko ostvarivo. Velika vecina zove taxi kad bas mora, a ne da bi se vozikala po gradu. Ne znam, polazim od sebe.
Bilo bi kul organizovati neku konferenciju za vlasnike taxi udruzenja, u fazonu kako povecati zaradu sa nizom cenom. Kad vec imaju gomilu vozila, mogu ici na masovnost sa nizom cenom prevoza. Iako je prica realna, treba im fino upakovati.
[ lazar markovic @ 08.05.2013. 01:16 ] @
PREDLOG AKCIJE:
Meni nisu odgovorili, ali ako dobiju bar 10 slicnih pitanja, morace.
ovde je link za pitanja gradskoj vlasti
http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=2577
ako 10 ljudi posalje kopi-pejst nekog dela ove diskusije, bice rezulatata.
recimo ovo:
"Postovani,
Zasto je taxi u BG-u oko 3x skuplji u poredjenju sa ostalim gradovima u Srbiji i okruzenju?
U PG je 0.40-0.45eur/km, ne naplacuje se polazak, a jos je jeftinije u Sofiji, kao i svuda u Srbiji -KR, KS, NI, ZR, VR..., dok su cene goriva i odrzavanja taxija u regionu iste.
Tamo prosecnu voznju od 2-3km platimo 1 eur a u BG-u 3e.
Naravno da bi se mnogima isplatilo da ponude taxi usluge po nizoj ceni, ali se takvi pokusaji saseku (primer gusenja prevoza 'po ugovoru').
Ova cena je nepodnosljivo velika i rezultuje malim koriscenjem taxija, jer gradjani to ne mogu platiti, i taxisti nemaju posla. Kada bi prepolovili cenu vise bi zaradjivali nego sada.
Hvala unapred na odgovoru "
Odgovor nadlezne sluzbe bice sigurno vrlo interesantan!
[ lazar markovic @ 08.05.2013. 01:26 ] @
Citat: cyBerManIA:
Peticijom apsolutno nista neces postici. Znas kolko ih boli alatka za peticije..
Masovni bojkot, deluje primamljivo ali tesko ostvarivo. Velika vecina zove taxi kad bas mora, a ne da bi se vozikala po gradu. Ne znam, polazim od sebe.
Bilo bi kul organizovati neku konferenciju za vlasnike taxi udruzenja, u fazonu kako povecati zaradu sa nizom cenom. Kad vec imaju gomilu vozila, mogu ici na masovnost sa nizom cenom prevoza. Iako je prica realna, treba im fino upakovati. :D
ova ti je odlicna, eto, to mozes da posaljes gradskoj vlasti.
ili nekom drugom, ne znam kome bi bilo u interesu to da organizuje.
osim nama i taksistima, a svi cekaju da neko drugi pokrene inicijativu, sto se nikad nece desiti.
jer taksisiti imaju podanicki odnos prema vlasnicima firmi, kao i gradjani prema vlastima.
nisu dzabe turci radili na tome 500 godina.
ima rezultata.
[ KrkaCiC @ 08.05.2013. 01:29 ] @
Meni je malo smesno racunati BG gradsku voznju sa oko 11l plina.
Ako je malo noviji auto,a jeste,trosice pored plina i malo benzina. I verovatno ce biti malo veci auto u pitanju sa malo vecim motorom pa ce bez problema trositi i preko 14 litara u proseku-mislim na stajanje u mesto,voznju....pa sto mora otici na destinaciju-e kao za to oni imaju onaj START.
Pa onda da ne zaboravimo da registracija kosta godisnje recimo 24k din sto je 2000 mesecno,znaci 65 dinara dnevno. Sam auto nesto kosta pa i njegovu cenu treba dodati u jednacinu.
Taj radnik-vozac mora zaraditi platu,uplatiti doprinose...
I onda jedna od najbitnijih stavki-odrzavanje auta,koje se moze nakupiti na poprilicno
I kad se sve stavi na papir moze se doci do cifre koju taksista mora napraviti danas da bi bio na pozitivnoj nuli.
Da se ne razume pogresno,ne branim taksiste,samo gledam realno na stvari.
Da ne bude da je i u drugim gradovima isto,ipak je slicno. Odrzavanje,registracija,gorivo... mora da se placa svuda. Za pocetak je malo razlika u samoj gradskoj voznji,i glavma razlika je u standardu klijenata
U Nisu se sigurno malo ljudi vozi 10 km od centra (do nekog sela),dok je to u Bg mnogo cesce i tako ljudi idu kuci posle izlaska
[ lazar markovic @ 08.05.2013. 01:41 ] @
sve u svemu, drzim da je podanicki mentalitet ovog naroda uzrok vecine problema, pa i ovog.
na severu evrope su se bunili protiv ugnjetavanja i izveli protestantsku reformaciju, dok su ovde turci uspesno gradili podanistvo. tu je mozda koren sustinske razlike u mentalitetima.
onaj koji je ukazao da treba da menjamo takav mentaltet, nas radi, streljan je 12. marta 2003.
ne vidim da nam moze biti bolje bez promene u tom smeru.
ako svako ucini onoliko koliko moze, u svom domenu, u svom okruzenju i zivotu - bice rezultata. i to odmah.
[ abitbp6_ @ 08.05.2013. 01:43 ] @
Cene taksi prevoza u Beogradu nisu ekonomske, već su usmerene na gušenje manjih taksi udruženja i individualaca i ukrupnjavanje onih velikih. Ukidanje popusta na poziv je bio deo te taktike, kao što je i poslednje poskupljenje. Danas sam se vozio taksijem, relacija - NBG - Vračar - Zemun. Cena oko 1400 din. PREVIŠE za grad u kome najveći broj ljudi radi za 20-40 hiljada. Dugo neću sesti u taksi.
Za one koji veruju u tržišnu utakmicu - ne može se napraviti novo udruženje sa nižim cenama, jer grad propisuje cenu vožnje, kao što je i ukinuo popust.
Valjevo - vožnja od 2-3 kilometra - 90 dinara.
Kragujevac - za cca 300 din sa kraja na kraj grada.
Šangaj, Kina... 10-15 puta veći od Beograda, što površinski, što po broju stanovnika. Francuska Koncesija - Pudong, oko 25km - 1000 din.
U jednom drugom gradu, taksi vozilo može biti jedno od samo tri modela. U zavisnosti od vozila, dobija se i kategorija i cena. Tri vrste vozila, tri kvaliteta, tri kategorije, tri cene. Plaćanje može i karticom koja se koristi u javnom gradskom prevozu.
[ lazar markovic @ 08.05.2013. 01:52 ] @
Ako je grad ukinuo popust, nametnuo nenormalne cene,
taj isti grad moze i da donese neku drugu odluku, ako se ljudi bune.
Ako cute, nece nista doneti.
zato im pisimo:
http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=2577
[ lazar markovic @ 08.05.2013. 01:57 ] @
Citat: abitbp6_:
Za one koji veruju u tržišnu utakmicu - ne može se napraviti novo udruženje sa nižim cenama, jer grad propisuje cenu vožnje, kao što je i ukinuo popust.
neki su pokusali da to zaobidju:ubrzo su ih sprecili. tada je gradska i republicka/ pravosudna vlast bila iz iste stranke.
sada kad bi opet pokusali mozda bi i uspeli, jer gradska vlast nema vise uticaj na republickom nivou pa da ih opet neutralisu.
vlasnicima taksi kompanija LowCost je smetao, pa su se pobunili, i resili problem. Na nasu stetu.
Loukost" među taksistima
Beograđani odnedavno imaju mogućnost da se prevezu taksijem po fiksnim cenama vožnje! Kompanija "Loukost" ponudila je taksi usluge po principu "rentakar sa šoferom" za tri fiksne cene - 235 dinara u krugu dva kilometra, 385 u širem centru i 750 od i do aerodroma. Nova konkurencija i ovakav vid pružanja usluge razbesneli su taksi udruženja u gradu koja se već duže vreme zalažu za smanjenje broja taksista.
http://www.pressonline.rs/info...8377/voze-samo-po-ugovoru.html
Lou kost taksi prestao sa radom
Tek što su dobili „lou kost" taksi u kojem su cene bile fiksne, Beograđani su brzo ostali bez njega jer je ovaj taksi ukinut.
http://www.beobuild.rs/forum/viewtopic.php?f=18&t=1276
ALO - „Lou kost" taksi nije ispunio sve neophodne uslove. Oni su bili vanlinijski prevoz, a za to je neophodno da vozila imaju minimum devet sedišta - kaže za „24 sata" Dragan Ristanović, pomoćnik sekretara za inspekcijske poslove.
Pored toga, Beograđane je dočekala i vest da je taksi poskupeo za 12 odsto i da su taksi udruženja smanjila popust na poziv za 10 odsto u obe tarife. Samo „Gold" taksi i „Aurora" nisu smanjili popust na poziv.
- Bilo je nerealno tražiti da poskupe cene taksi usluga, a u isto vreme davati veliki popust na poziv - kaže za „24 sata" Zlatko Zlatković, vlasnik „Beogradskog taksija".
Predrag Damjanović, šef radio mreže u Alfa taksiju, kaže za naš list da i sa poskupljenjem cene od 12 odsto i smanjenjem popusta na poziv taksisti samo pokrivaju troškove.
- Cene nisu menjane od prošle godine, a od tada je evro skočio i poskupelo je gorivo. Čak i povećanje od 12 odsto nije dovoljno, tako da je smanjenje popusta na poziv neka vrsta dopune ceni - kaže Damjanović.
[Ovu poruku je menjao lazar markovic dana 08.05.2013. u 03:16 GMT+1]
[ boyan3001 @ 08.05.2013. 02:24 ] @
Meni je malo smesno racunati BG gradsku voznju sa oko 11l plina.
Ako je malo noviji auto,a jeste,trosice pored plina i malo benzina. I verovatno ce biti malo veci auto u pitanju sa malo vecim motorom pa ce bez problema trositi i preko 14 litara u proseku-mislim na stajanje u mesto,voznju....pa sto mora otici na destinaciju-e kao za to oni imaju onaj START.
Pa onda da ne zaboravimo da registracija kosta godisnje recimo 24k din sto je 2000 mesecno,znaci 65 dinara dnevno. Sam auto nesto kosta pa i njegovu cenu treba dodati u jednacinu.
Taj radnik-vozac mora zaraditi platu,uplatiti doprinose...
I onda jedna od najbitnijih stavki-odrzavanje auta,koje se moze nakupiti na poprilicno :)
I kad se sve stavi na papir moze se doci do cifre koju taksista mora napraviti danas da bi bio na pozitivnoj nuli.
Da se ne razume pogresno,ne branim taksiste,samo gledam realno na stvari.
Da ne bude da je i u drugim gradovima isto,ipak je slicno. Odrzavanje,registracija,gorivo... mora da se placa svuda. Za pocetak je malo razlika u samoj gradskoj voznji,i glavma razlika je u standardu klijenata :)
U Nisu se sigurno malo ljudi vozi 10 km od centra (do nekog sela),dok je to u Bg mnogo cesce i tako ljudi idu kuci posle izlaska :)
U ostale stavke nisam ulazio, samo sam skrenuo koliko kosta kilometar u gorivu. A koliko se secam, u transportu je gorivo najskuplja pojedinacna stavka uvek.
Ta potrosnja plina je sasvim realna. Vec duze vreme moderni benzinci do 2.0L imaju u proseku manju potrosnju od 10L na 100km po gradu. Racunaj da vecina taksista ipak nece voziti neke nategnute sportskije motore kojima ekonomicnost nije jaca strana. Tako da 9L benzina u gradu je sasvim realna cifra. Plin ima vecu potrosnju za izmedju 10-20%, zavisno od vise faktora. Ja sam u ovoj racunici isao na najgoru varijantu pa sam racunao povecanu potrosnju od punih 20%. Za cenu plina sam uzeo neku prosecnu godisnju cifru od recimo 77-78 din. Podatak iz glave, bilo bi bolje naci tacnije, ali mislim da nece biti neka drasticna razlika. To onda ispadne manje od 850 din za 100km u gradu.
Treba na to dodati troskove servisiranja, amortizaciju, registraciju i druge administrativne troskove, procenat za taksi udruzenje, zaradu i dazbine drzavi na istu. 5 stavki za cenu koja je najmanje 6 puta veca od najosnovnijeg troska. Da li su sve te stavke realno i blizu 8 din po kilometru?
[ Grace Slick @ 08.05.2013. 02:47 ] @
"Popust na poziv" je valjda nešto najnenormalnije u čitavoj ovoj priči?
Jel' postoji to igde na svetu?
Valjda bi bilo normalno da se još dodatno naplaćuje to što taxi dođe do tebe i što ti ne moraš da pešačiš do njega, a ne da se daje popust?
Citat: boyan3001: Daleko je problematicniji start od 170 din.
Zavisi od dužine vožnje.
Ako se voziš taksijem 100-200 metara, onda će ovaj u BG da izađe i 20 puta skuplji nego onaj u PG što ne naplaćuje start.
... Mada mislim da bi te Crnogorac pre prebio, nego što bi te vozio ... a u BG to i nije tako retka pojava.
Citat: boyan3001: Inace, cisto informativno, auto koji trosi 9L benzina u gradskoj voznji, imace potrosnju od oko 8-9 din po kilometru, ako se vozi na plin.
Da ... a ako taxista vozi rikšu, imaće potrošnju od 0 din po kilometru.
Izračunaj potrošnju taxija kojeg bih sad ja zvao da me odveze sa Vračara do Borče, a on došao sa Bulbuldera po mene i živi u Sremčici ... a išao bi posle vožnje kući, jer je već radio 8-10 sati i spava mu se, a i nema više žive duše na ulici?
Ili računaj u potrošnju da možda plati hotel u Borči jedno 3-4 dana dok ne dočeka vožnju za nazad?
@lazar markovic
Šta ti to toliko smeta što te iz dispečerskog centra pitaju dokle ideš?
To prvenstveno služi da kad, na primer, taxi stigne ispred bioskopa nakon završene predstave i onda 50 ljudi hoće da uđe u taj taxi, i svako tvrdi da ga je baš on pozvao, da taxista može da ustanovi ko ga je stvarno pozvao.
Osim toga može da posluži i za lakše pronalaženje izgubljenih stvari u taxiju ... Može da pomogne policiji u nekim situacijama ... Može da pomogne na primer nekome ko bezuspešno pokušava da dobije taxi u nekoj vukohebini u npr. gluvo doba noći, gde niko od taxista neće da ode po njega, a ti naručuješ taxi iz centra grada baš do te vukohebine ... Može da služi, da i ti i taxista znate da on, evo na primer sad u 3 sata noću nije spreman da te vozi iz Beograda u Suboticu jer je umoran, nema novaca kod sebe za gorivo its. već da ti se pošalje taxi koji je spreman ... Može da posluži da se taxista, dok još dolazi po tebe, presabere kojom trasom će da te vozi, da se eventualno raspita da li negde ima zakrčenja u saobraćaju, sudara, poledice, rekonstrukcije ulice, mosta ... Može da posluži da taxisti iz različitih udruženja, a na istoj taxi stanici, provale kada jedna ista osoba poziva više taxija istovremeno, a s namerom da koristi usluge samo jednoga - onoga koji prvi stigne ... Može da spreči taxistu da u međuvremenu - od tvog poziva do započete vožnje - uzme neku bolju vožnju koja mu izleti usput, a tebe ostavi da čekaš, s izgovorom dispečeru da je mislio da si ti taj koga on vozi i da ga je pokupio na istoj adresi sa koje si ti zvao ... itd ... itd ...
Uglavnom dispečer najčešće saopštava taxisti adresu na koju ti ideš nakon predate vožnje.
Sad kad nema posla i kad na svakoj stanici visi po milion taxista, prvi na redu od njih dobija vožnju i mora da je primi gde god da ti ideš, i to zbog taxija koji su iza njega u redu.
Ako je jedini (iz svog udruženja) na stanici, onda može i da ne primi vožnju ... ali to je opet razlog više da dispečer ne saopštava odredište odmah.
Osim toga - može neka vožnja da bude i dugačka i dobra, na primer Beograd-Niš/2 sata zadržavanja/pa nazad za Beograd + plaćen ručak u toj pauzi.
Opet nije dobro da se saopštava ruta pre primljene vožnje, jer bi moglo da se npr. desi da se taxisti međusobno poubijaju ... ili tako nešto.
[ Paunic91 @ 08.05.2013. 05:48 ] @
A jel ti smeta recimo cena kafe ili soka u kaficu u BG?
Ili cena pljeskavice recimo?
U Nisu kupis pljesku od 200g za 130 din a u Beogradu koja je cena?
U Knezu koliko kosta koka kola? U Nisu u Obrenovicevoj/Pobedinoj je oko 100-120 din :)
Ili cena povrca u odnosu na cenu povrca u Nisu ili Krusevcu?....... Ima mnogo primera :)
Imaš recimo gde je 200 dinara pljeska od 130 grama, ali taj lokal zvrji prazan (u odnosu na potonji)
A ima recimo određen lanac brze hrane gde recimo 300 grama gurmanska izađe oko 270 dinara (gurmanska, ne obična smrdljiva pljeska puna vode) i uvek je gužva. I recimo velika hladna točena koca 65-75 dinara i ručaš kao car.
I šta misliš, kome se bolje isplati?
EDIT:
Što se tiče cene koce u Knezu, dok je ovaca | koji žele da budu na IN lokaciji | biće i makaza..
Niko ti ne brani da uzmeš hladnu kocu na trafici i kuliraš na fontani u Vukovom parku...
Klasična srpska posla, svi bi hteli da se namlate novca a nemaju pojma kako se posluje.
Što se tiče cene povrća, ista je situacija kao gore.
http://www.blic.rs/Vesti/Ekono...e-voca-i-povrca-i-za-150-odsto
[ ventura @ 08.05.2013. 06:40 ] @
Citat: abitbp6_: Danas sam se vozio taksijem, relacija - NBG - Vračar - Zemun. Cena oko 1400 din. PREVIŠE za grad u kome najveći broj ljudi radi za 20-40 hiljada. Dugo neću sesti u taksi.
Kakve veze ima standard građana sa cenama taksi usluga? Jel možda naš taksista kada ode u Mercedes i traži novu e-klasu, oni mu je prodaju za 5000 evra pošto su plate u Beogradu mnogo manje nego u Minhenu?
Dobro da nisi seo u avio-taksi kad ti treba da skokneš na relaciji Beograd-Subotica-Novi sad... Tek bi tada video koliko to košta... Mislim, stvarno sramota koliko naplaćuje taj avio taksi a prosečna plata je jedva 300 evra...
Start of 170 dinara uopšte nije problematičan. To je da bi se izbeglo da te taksi napuši kada tražiš da te vozi 500 metara, a on čamio u redu 5 sati i treba zbog tvojih 500 metara opet nazad na kraj reda...
Ne znam koja je prosečna cena vožnje u gradu, recimo nek je 600 dinara, pri čemu je kilometar ... U tom slučaju bi ja Start stavio 400 dinara, odnosno to da bude minimum za vožnju i to pokriva recimo prvih 3 kilometra ili koliko, pa je svejedno vozio se ti 500 metara ili 2.9 kilometara platićeš isto.. Kada kilometraža pređe tih početnih 400 dinara, onda taksimetar nastavi da kuca dalje normalno... Uglavnom je to mehanizam koji sam ja viđao po svetu, i smatram da je to skroz ok i korektno..
[ anon70939 @ 08.05.2013. 09:14 ] @
da... na taj nacin su ranije u KGu izbegavali te mini-voznjice, jer su klinci iskoristavali tu jeftinocu pa se voze 300m od diskoteke do diskoteke...
Tada su neka taxi udruzenja umesto besplatnog starta ili starta od 10 din, podigli start na 50 din. I prvih 2km sat stoji na 50din, posle toga pocne da racuna dodatno... Pricam ovo jer mi se brat rodjeni tad bavio taksiranjem, imali smo svoje vozilo u taksiju, pa sam sa tim cenama upoznat
[ Java Beograd @ 08.05.2013. 09:42 ] @
"Minimalna cena vožnje", koja podrazumeva prvih nekoliko km (od 3 do 5) je mnogo bolja i poštenija varijanta od naplate "starta".
Citat: CoyoteKG: da... na taj nacin su ranije u KGu izbegavali te mini-voznjice, jer su klinci iskoristavali tu jeftinocu pa se voze 300m od diskoteke do diskoteke... Imam sestru u Skoplju, i tamo je taksi jeftin i koristi se baš, baš masovno. (tamo je varijanta sa minimalnom cenom vožnje, a ne start fazon). Taksista ima mnogo, pa klinci zaustavljaju taksi na ulici i voze se od diskoteke do diskoteke i svima lepo !
[ boyan3001 @ 08.05.2013. 10:18 ] @
Citat: Grace Slick:Citat: boyan3001: Inace, cisto informativno, auto koji trosi 9L benzina u gradskoj voznji, imace potrosnju od oko 8-9 din po kilometru, ako se vozi na plin.
Da ... a ako taxista vozi rikšu, imaće potrošnju od 0 din po kilometru.
Izračunaj potrošnju taxija kojeg bih sad ja zvao da me odveze sa Vračara do Borče, a on došao sa Bulbuldera po mene i živi u Sremčici ... a išao bi posle vožnje kući, jer je već radio 8-10 sati i spava mu se, a i nema više žive duše na ulici?
Ili računaj u potrošnju da možda plati hotel u Borči jedno 3-4 dana dok ne dočeka vožnju za nazad?
Nema potrebe da ironises.
U gradu ima dovoljno taksista da ne moraju da te traze s kraja na kraj grada. Drugo, racunaj bas nepovoljnu varijantu da na jedan naplaceni kilometar napravi dva kilometra u trazenju. Znaci, ako hoce da pokrije te troskove, od musterije bi trebao da naplati oko 24-27 din. Cak i u takvoj varijanti ima na raspolaganju 26-23 din da ugradi u cenu kilometra od 50 dinara. A mislim da toliko neracionalno ne voze ni u ludilu.
@ventura
To se slazem u potpunosti. Jasan je problem sa zloupotrebom taksija za kratke relacije i nepotrebno cimanje. Ali to moze da se kulturno resi na taj nacin da se unapred plati koji kilometar, a ne da ti uzme svejedno neke pare i jos broji svaki kilometar.
Inace, kakve su vase procene i da li neko ima bar priblizan okvirni podatak koliko taksista napravi kilometara godisnje? Da li je to 50 000, 70 000 ili 90 000+ km?
50 000 km bi znacilo ~137km dnevno, odnosno oko 17km po satu u osmocasovnoj radnoj smeni. Meni se za Beograd cini kao dosta realna cifra, mada je zaista tesko proceniti.
[ Grace Slick @ 08.05.2013. 11:44 ] @
Citat: boyan3001: Znaci, ako hoce da pokrije te troskove, od musterije bi trebao da naplati oko 24-27 din. Cak i u takvoj varijanti ima na raspolaganju 26-23 din da ugradi u cenu kilometra od 50 dinara. A mislim da toliko neracionalno ne voze ni u ludilu.
Da, pa dodaj na primer - kad taxista kupi nov auto od, šta znam, 15.000 evra ... pa posle 3 godine, pređenih 200.000 kilometara i 4 sudara sa svih strana ... koliko taj auto vredi? (nemam pojma, ne pratim) ... pola od onih 15 soma? - dakle rasporedi tih 7 soma na te 3 godine u troškove.
(Ako krene sa kršom, još gore će da prođe.)
Pa dodaj koliko guma, ulja i filtera će da promeni za te 3 godine?
Pa dodaj za ostale opravke, delove, majstore ...?
Pa dodaj poreze i doprinose i šta već sve ide?
Pa dodaj estetske preglede, komunalne takse za taxi stanice, baždarenja taximetra ...?
Pa dodaj da ne plate baš svi vožnju na kraju?
Pa dodaj da te neko ponekad i opljačka, umesto da ti plati?
... A ponekad te i ubije?
Pa dodaj sudare ... pa čekaš da ti se auto opravi, a za to vreme, je li, ne radiš ... a mnogi troškovi teku?
Pa dodaj da će i taxista da ode na bolovanje, godišnji odmor, praznik ... a tad nema plate kao kod npr. vozača GSP-a?
Pa dodaj npr. - kao što se desilo mom drugaru jesenas - nasuo mu pumpadžija benzin u dizela, pa soma ojra šteta i još ne radiš sedmicu dana?
... Pa nije prošlo ni mesec dana, oluja obori komšijino ogromno drvo po sred njegovog krova ... nisam ni smeo da ga pitam koliko je puk'o?
Koliko puta treba u servisu da opereš taj auto, hoćeš li i to da dodaš?
Smena udruženju svakoga meseca?
Kamata na poreze koje nisi platio zato što nisi imao novaca, jer nisi radio iz objektivnih razloga neki period?
Dodaj i troškove registracije, osiguranja ... taxista je obavezan da osigurava i putnike ... na tehnički se ide na 6 meseci, a ne na 12?
Pa dodaj kazne policiji, jer je nemoguće ne načiniti prekršaje u mnogim situacijama?
[ gari021 @ 08.05.2013. 12:30 ] @
Evo vrlo konzervativne racunice.
Neko je spomenuo Avensise u Nisu. Ima ih dosta, dizela, i u NS-u u jednom udruzenju, na lizing su kupljeni.
Lizing sa minimalnim ucescem za Avensis 2.0D daje mesecnu ratu 350e
+20e mesecno registracija i obavezno osiguranje
+50e mesecno kasko (lupio sam, ne verujem da je kasko manji od 600e, verovatno i dosta veci). Kasko je obavezan
+25e mesecno najjeftinije tigar gume (na 30-40k km gradske voznje ode jedan set guma godisnje)
+30e mesecno za dva redovna servisa godisnje
+75e mesecno pranje i usisavanje (25dana x 3e pranje i usisavanje) verujem da se ovo mora u taxiju uraditi svaki dan
++++
Samo ovih par stavki daju 550e ili 22e dnevno za 25 radnih dana samo za sredstvo za rad. A tek onda dolazi gorivo na red. Znaci covek treba da napravi 3-4 prosecne BG voznje samo da pocne da zaradje taj dan. Uz cekanje na stajalistima mislim da mu ne ostaje jos mnogo vremena da nesto i zaradi za normalnih 8 sati
[ gari021 @ 08.05.2013. 12:36 ] @
@Lazar
dosadan si covece!
Jel nema autobusa u tom centru u kojem ne mozes da se parkiras? Sta je problem sa autobusom?
Taxi nije za svakoga, autobus jeste. Grad zestoko oporezuje raznim taksama taksiste bas da bi na drugoj strani mogao zestoko da subvencionise javni gradski prevoz.
[ Grace Slick @ 08.05.2013. 12:44 ] @
Taj što te za 100 dinara voza u Kraljevu ili Vranju sa kraja na kraj grada ne radi to zato što mu se isplati, već zato što je očajan, što njegova razmišljanja o budućnosti sežu samo do sutrašnjeg dan i brige kako će da nahrani dete i plati struju.
Kada bi stavio na papir kompletnu računicu odozgo, jedini način da bude na "pozitivnoj nuli" bi mu bio da ubije i sebe i dete.
[ HeYoo @ 08.05.2013. 12:52 ] @
Citat: Samo ovih par stavki daju 550e ili 22e dnevno za 25 radnih dana samo za sredstvo za rad. A tek onda dolazi gorivo na red. Znaci covek treba da napravi 3-4 prosecne BG voznje samo da pocne da zaradje taj dan. Uz cekanje na stajalistima mislim da mu ne ostaje jos mnogo vremena da nesto i zaradi za normalnih 8 sati
Znaci, odokativno za 6-8 voznji dnevno taksista zaradi prosecnu platu :)
[ boyan3001 @ 08.05.2013. 12:59 ] @
@Grace
Vidim ne citas sta sam pisao prethodno.
A mislim i da si zaboravio da uracunas stavku da moze meteor da mu pogodi auto, treba i za to izdvojiti neku kintu.
I da, najbitnije - dodaj za kazne. Ej, zasto bih ja placao njegove kazne!? Nek nauce da voze. Da ne govrim koliko je nonsens da te policija u gradu zaustavlja zbog nekog prekrsaja.
[ gari021 @ 08.05.2013. 13:09 ] @
Citat: HeYoo: Znaci, odokativno za 6-8 voznji dnevno taksista zaradi prosecnu platu :)
Moglo bi se reci odokativno. S tim sto mislim da je 8 voznji za 8 sati jako optimisticno. A sa 6 voznji je jos na nuli ili u minusu
[ KrkaCiC @ 08.05.2013. 13:11 ] @
Citat: HeYoo:
Citat: Samo ovih par stavki daju 550e ili 22e dnevno za 25 radnih dana samo za sredstvo za rad. A tek onda dolazi gorivo na red. Znaci covek treba da napravi 3-4 prosecne BG voznje samo da pocne da zaradje taj dan. Uz cekanje na stajalistima mislim da mu ne ostaje jos mnogo vremena da nesto i zaradi za normalnih 8 sati
Znaci, odokativno za 6-8 voznji dnevno taksista zaradi prosecnu platu
Neka bude da mu treba cisto 22e da bi bio na pozitivnoj nuli.
Onda neka prosecna voznja bude 3 km a to je 170+150=320 din. Od toga ce na gorivo otici bar 100 din znaci njemu ostaje 220 din. Znaci takvom racunicom mu treba 10 voznji za NULU.
Ako uzmemo da treba uplatiti onaj minimalac,koji je valjda ukupno oko 27000 komplet,i to znaci jos 900 dinara dnevno.
Znaci treba 14 voznji dnevno za pokrivanje rashoda.
E onda sa 30 voznji dnevno,ovi pomenutih prosecnih,taksisti ostaje oko 30e plus plata od minimalca,sto i nije lose.
E sad pitanje,sta ako vozi neku turu od 10km to ce kostati oko 670 din a zarada je oko 370 din
A s obzirom da ima mnogo taksista ne znam bas koliko voznji se pravi prosecno
A gde su skupi kvarovi???
Mislim da je njima najisplativije da voze malu kilometrazu a sto vise voznji da ima jer dobijaju taj start od pomenutih 170 din skoro dzabe
[ Java Beograd @ 08.05.2013. 13:20 ] @
Nemojte više ljudi, aman-zaman, rasplakah se ! Sve mi suza suzu stiže !
Ko je za to da svi kolektivo potpišemo peticiju da taxi poskupi 200% ?
[ Grace Slick @ 08.05.2013. 14:24 ] @
Citat: boyan3001: I da, najbitnije - dodaj za kazne. Ej, zasto bih ja placao njegove kazne!? Nek nauce da voze. Da ne govrim koliko je nonsens da te policija u gradu zaustavlja zbog nekog prekrsaja.
Vidi da ti objasnim kako stvari stoje ...
Prekršaja ima raznih, na primer prekršaj je i kada u onoj kutiji za prvu pomoć imaš samo 9 zihernadli, umesto 10 - koliko zakon propisuje ... ili u prekršaju si npr. i kada zameniš neku pregorelu sijaličicu na autu - zato što ti onda nedostaje jedna u onoj kutiji ... itd... (Da sad ne širim temu i objašnjavam ti zašto je to tako i kako funkcioniše demokratija itd... To je činjenično stanje).
Dakle taxista je uvek u prekršaju.
Čak i ako je auto izveo iz fabrike pre pola sata, sve uredno opremio, platio sve što treba, priložio sva potrebna dokumenta itd... on je i dalje u prekršaju samo zato što postoji - na primer zato što na taxi stanicama (za čija korišćenja je i uredno platio komunalnu taksu) ima mnogo manje mesta za stajanje, nego što ima taxija, a kad stane iza poslednjeg mesta, on je u prekršaju zato što je nepropisno parkiran.
Skoro svako njegovo zaustavljanje da ti uđeš u taxi (osim ako ulaziš na taxi-stanici) ili da ga napustiš nakon završene vožnje je prekršaj.
Sad dalje ...
Pošto i taxista i organ reda znaju da je ovaj uvek u prekršaju ... i pošto organ reda zna da taxista uvek ima nekog keša kod sebe ... i pošto organ reda, kada vidi vozilo sa taxi firmom na krovu, zna da je za volanom taxista, a ne npr. neki skupštinski poslanik vladajuće stranke ... i pošto organ reda zna da će se lako sa taxistom dogovoriti oko bespotrebne papirologije i popunjavanja onih obrazaca o prekršaju, a i taxista zna da će mu kazna biti umanjena - dakle problem će se rešiti na obostrano zadovoljstvo ... dakle, pošto se sve to zna, ti sam zaključi zašto je u cenu tvog prevoza neminovno ukalkulisano i plaćanje kazni.
[ Java Beograd @ 08.05.2013. 14:58 ] @
A cela kalkualcija je počela pogrešnom pretpostavkom da će neko da taksira novom Tojotom Avensis, uzetom na lizing.
Citat: Lizing sa minimalnim ucescem za Avensis 2.0D daje mesecnu ratu 350e
Svako ko krene u taksiranje novom Tojotom Avensis uzetom na lizing (?!) zaslužuje sve šta mu se dešava.
[ boyan3001 @ 08.05.2013. 15:10 ] @
^
Tako je lakse opravdati taksiste i sopstvenu sklonost ka pokazivanju para.
U Beogradu su najveci broj taksi vozila par godina stari polovnjaci, odlicno ocuvani. Posle 2-3 godine drasticno opada cena vozila, a tesko da mogu biti za tako kratko vreme izraubovana i to je taksistima ideallna kupovina.
@Grace
Ako sam napisao da se ne vozim taksijem, ne znaci da se ne vozim uopste po gradu. Panduri vec godinama unazad ne sljive prekrsaje po gradu ni 2%. Sad se pare skupljaju tako sto opkole splavove i nude balon na duvanje. Ne znam kad sam video da je neko taksistu zaustavio, cak i kad napravi ocigledan prekrsaj pred svim prisutnima.
[ Grace Slick @ 08.05.2013. 16:15 ] @
Citat: Java Beograd: A cela kalkualcija je počela pogrešnom pretpostavkom da će neko da taksira novom Tojotom Avensis, uzetom na lizing.
Svako ko krene u taksiranje novom Tojotom Avensis uzetom na lizing (?!) zaslužuje sve šta mu se dešava.
Nisu taxisti klonirani roboti sa istim radnim navikama, uslovima, mogućnostima, potrebama, željama ...
Postoje taxisti koji rade po 12-14 sati dnevno, svakog dana u mesecu ... tj. u godini, osim 10-15 dana godišnjeg odmora, koji prelaze po 100.000 km godišnje ... postoje taxisti koji imaju stalnu klijentelu, koja npr. često ide i na duže relacije, u druge gradove, države itd...
Takvima je jedna ovakva Toyota, ili nešto slično, čak neophodna.
Postoje taxisti kojima je taxi dopunsko zanimanje ... preko koga npr. uplaćuju penziono, zdravstveno i to ... koji npr. rade samo petkom i subotom po 5-6 sati ... its...
Takvima je ovakva Toyota skroz neisplativa, osim ako je već imaju zbog nekih drugih potreba ...
Postoje tu između još i ko zna kakvi egzotični taxisti (setite se De Nira) ...
---
Automobili koji su neisplativi za taxi su oni automobili kojih i nema na taxiju.
Koliko ste u Beogradu, u npr. prethodnih 30 godina, videli BMW-a na taxiju?
... A koliko, npr. isto nemačkih vozila, Mercedesa i VW-a?
[ Boris Tadić @ 08.05.2013. 16:35 ] @
Taxi u Amsterdamu(aerodrom - ž. stanica) 20km=57€, slovima: pedesetsedamevra.
Od ž. stanice 2.5km asfalta = 10€ svaki put, dan-noć.
Odokativno, 80% taksija je nova E-klasa, zaista retko koji sa preko 50.000km, izgleda da su sve samo Mercedesi, bar ja nisam primetio druge marke. Isto me je koštao i kombi i S klasa i E i C.
Tako da, ako Srbi hoće u Evropu, prvo da usklade cene sa EU, a plate na kraju ili posle kraja. Nema veze ko umre usput, jer i bez njega se može.
p.s. Po samoposlugama se prodaje i Cedevita - da dijaspora dodatno ubrza obnovu i razvoj balkanskog poluostrva, da se uđe na velika vrata, kao recimo Švajcarska što bi ušla.
[ DaliborP @ 08.05.2013. 16:40 ] @
Citat: Boris Tadić: Taxi u Amsterdamu(aerodrom - ž. stanica) 20km=57€, slovima: pedesetsedamevra.
Zasto bi pobogu neko pokretan koristio taksi na toj relaciji, kad vozom ima 12 minuta za 6-7 evra.
[ KrkaCiC @ 08.05.2013. 16:47 ] @
Citat: DaliborP: Zasto bi pobogu neko pokretan koristio taksi na toj relaciji, kad vozom ima 12 minuta za 6-7 evra.
Iz istog razloga iz kog postavljac teme nema gde u gradu da parkira svoje vozilo na duze pa mora taksijem a ne prevozom
[ DaliborP @ 08.05.2013. 16:53 ] @
Da, ali pricamo o Holandiji gde je javni prevoz skoro savrsen. Voz je duplo brzi, duplo komforniji i 10 puta jeftiniji od tog taksija.
[ lazar markovic @ 08.05.2013. 18:46 ] @
Posto sam prozvan bar 2x zasto sam postavio temu:
- cesto idem na aerodrom, i zbog ovih lopovskih cena idem prevozom, jer mi je skupo da platim 35-40e taxi tamo/nazad, posebno kada su avio karte do rima recimo, 40e sa wizzairom.
- tegliti kofer po vise buseva nije nimalo prijatno.
- kada idem sa pijace 2x nedeljno takodje bi mi znacio taxi.
- i kad god nesto teze nosim, sto je cesto.
-kad je velika guzva u prevozu, sto je cesto
-kad popijem pice, ne pijem kad vozim.
-posle ponoci kad nema prevoza
-taxi je potreba, ne luksuz.
- interesovanje za temu dokazuje da je ovo problem vecini ljudi [ Pregleda: 4681 | Odgovora: 110 ]-za samo 36h
-kome je tema dosadna- niko ga ne tera da je cita.
-kome taxi nije skup - svaka mu cast.
- u svim drugim gradovima cena je sasvim prihvatljiva i moj kvalitet zivota tamo znatno visi zahvaljujuci taxiju
- ova cena je neopravdana i ako nista ne preduzmem osecam se kao ovca.
[Ovu poruku je menjao lazar markovic dana 08.05.2013. u 19:59 GMT+1]
[ Branko Santo @ 08.05.2013. 19:04 ] @
[ gari021 @ 08.05.2013. 20:41 ] @
- cesto idem na aerodrom, i zbog ovih lopovskih cena idem prevozom, jer mi je skupo da platim 35-40e taxi tamo/nazad, posebno kada su avio karte do rima recimo, 40e sa wizzairom.
I onda odes do Rima i odmah se ispruzis za taxi 30km do centra, nije skupo jel? Ili udjes u javni prevoz?
BTW meni google izbacio 15e prevoz sa kucne adrese u Bg do aerodroma. A javni prevoz je 170-300din. A koliko je voz sa Fiumicina do centra? 15e ili tako nesto bese. I onda opet moras u bus ili taxi...
Ostale situacije su ti slicno opravdane...
[ gari021 @ 08.05.2013. 21:28 ] @
Ovo je tek ...
Znaci potreba je i za nezaposlene (i ostale ljude bez primanja), penzionere sa 18000din, kasirke u Maxi-ju sa 22000din? I oni ponekad: "nose nesto tesko, idu na pijacu, dozive guzvu u gradskom..."?
Da li i njima treba omoguciti da se voze taxijem? Treba. Kolika bi cena taxi-ja bila primerena iz ugla ovih ljudi po tebi?
[ lazar markovic @ 08.05.2013. 23:34 ] @
@gari021
smisao ove teme nije definisati da li je tax luksuz ili potreba, vac zasto je taxi u bgd-u skuplji 300% .
ali kad ste vec pokrenuli, da te pitam:
- da li je po tebi voznja recimo 1.5 km gradskim busem za 72rds luksuz, ili potreba?
I kasirke i penzioneri bi koristili taxi kada nesto teba da tegle, da je cena kao u PG recimo.
Posto neopravdano kosta 3x vise, taxi je proglasen za luksuz. da je jeftin, ne bi bio luksuz.
[ lazar markovic @ 08.05.2013. 23:48 ] @
Citat: gari021:
I onda odes do Rima i odmah se ispruzis za taxi 30km do centra, nije skupo jel? Ili udjes u javni prevoz?
BTW meni google izbacio 15e prevoz sa kucne adrese u Bg do aerodroma. A javni prevoz je 170-300din. A koliko je voz sa Fiumicina do centra? 15e ili tako nesto bese. I onda opet moras u bus ili taxi...
Ostale situacije su ti slicno opravdane...
taxi mi je uzeo 1800rsd do surcina, znaci preko 35e povratna.
u rimu smo isli taxijem do hotela jer izadje kao voz, bilo nas je cetvoro.
da sam bio sam isao bih vozom, kosta 8e, i nema presedanja u tri busa kao u bgd-u.
tamosnje taxi cene nisu 3x vece nego u manjim gradovima italije.
[ KrkaCiC @ 08.05.2013. 23:48 ] @
Kako to kosta 3 puta vise?
Daj tacne cene nekog taksija,ali nekog normalnog ne nekog divljaka ili nafuranog!!!
I cenu starta!
Mislim da nije razlika bas 300%
[ abitbp6_ @ 09.05.2013. 00:34 ] @
Možemo videti šta kaže statistika... Imam bazu podataka iz call centra jednog taksi udruženja. Ključna tabela sadrži polaznu adresu, ciljnu adresu, vreme poziva, stajalište sa koga vozilo treba da krene, vreme dolaska vozila, službeni broj vozila, itd... Dajte predloge kakvu statistiku da izvučem. Naravno, neću otkriti podatke koji identifikuju udruženje ili vozila. I budite realni u predlozima, nemam nameru da provodim puno vremena pišući komplikovane SQL upite ili procedure da bih dobio rezultate.
[ lazar markovic @ 09.05.2013. 00:34 ] @
Daj tacne cene nekog taksija,ali nekog normalnog ne nekog divljaka ili nafuranog!!!
I cenu starta!
Mislim da nije razlika bas 300% :)
tebe da to zaista zanima citao bi celu temu i video gomilu odgovora.
tvoj motiv da me pitas je izgleda samo netrpeljivost/zavist/zluradost prema beogradjanima, u ovom slucaju prema meni.
ali evo da ti kazem iz licnog iskustva:
u PG sam platio pre par nedelja 3km 1.20eur a u beogradu 380rsd. to je oko 300%
evo sta kazu drugi:
Citat: cyBerManIA:
U Pirotu pre 2,3 god je cena bila oko (Gradski taxi) 50din start i 30,40 po km. Ovih dana Fox taxi: start 0din, 1km ~ 40din.
U Nisu cena poprilicno varira od udruzenja do udruzenja. Uglavnom koristim usluge Cool taxi-ja, zato sto su jeftiniji od ostalih, brzi i tacni.
Imaju oko 100nak vozila, a cena je 70 din start i 35din/km.
Citat: CoyoteKG:
KG je pre 3-4 (start 10-15din i kilometar 25-30din) godine bio ubedljivo najjeftiniji što se tiče taxiranja. Toliko da nije bilo isplativo taksistima. Sad su podigli na realnu i dalje prihvatljivu cifru.
Citat: miki069:
U Kragujevcu je bilo od Y solitera do autobuske stanice (3.4 kilometra) 180 dinara.
Nisam se vozio od januara.
Možda je malo skočilo, jer je gradski prevoz sa 50 đipio na 55 dinara.
Ali ne verujem da je preko 200 dinara za tu relaciju.
U Beogradu mi neki divljak od TV Pink do Autokomande (pre kružnog toka) tražio 1.000 dinara.
Tu nema ni 2 kilometra. Video da mi se žuri i kaže upadaj.
Ja ga pitam koliko? Kaže neće biti preko 1.000 dinara.
Ja ga pitam jel se drogira. One kaže ne drogira se i voziće me za 800 dinara.
Ja ga opet pitam jel se drogira. On kaže poslednja ponuda 500 dinara.
Bila mi baš frka i nudio sam mu poštenih 300 dinara. Neće lik ni da čuje.
Kaže ovo je BG, pusti te fore iz KG.
I dok smo se cenjkali, naiđe autobus 59 i ja se za 72 dinara spustim do Autokomande.
[ lazar markovic @ 09.05.2013. 00:40 ] @
Citat: abitbp6_:
Možemo videti šta kaže statistika... Imam bazu podataka iz call centra jednog taksi udruženja. Ključna tabela sadrži polaznu adresu, ciljnu adresu, vreme poziva, stajalište sa koga vozilo treba da krene, vreme dolaska vozila, službeni broj vozila, itd... Dajte predloge kakvu statistiku da izvučem. Naravno, neću otkriti podatke koji identifikuju udruženje ili vozila. I budite realni u predlozima, nemam nameru da provodim puno vremena pišući komplikovane SQL upite ili procedure da bih dobio rezultate.
ako mozes da vidis koliko su u proseku imali poziva/voznji taksisti u toku jednog radnog dana i koliko km su presli u proseku tog dana? hvala
[ KrkaCiC @ 09.05.2013. 00:54 ] @
I cenu starta!
Mislim da nije razlika bas 300%
tebe da to zaista zanima citao bi celu temu i video gomilu odgovora.
tvoj motiv da me pitas je izgleda samo netrpeljivost/zavist/zluradost prema beogradjanima, u ovom slucaju prema meni.
ali evo da ti kazem iz licnog iskustva:
u PG sam platio pre par nedelja 3km 1.20eur a u beogradu 380rsd. to je oko 300%
evo sta kazu drugi:.......
Ma ti neke stvari ne kapiras. boli me qratz sto zivis u Bg,nemam nikakvu predrasudu ni zavist prema tebi i tvojim sugradjanima,samo kazem da to sto zivis u glavnom gradu ima i nekih mana.
Eto recimo Taxi je skuplji. Svuda je glavni grad skuplji od ostalih,pogotovu malih gradica.
Koliko je Taxi u Medvedji je totalno nebitna stvar....
I shvati da za gradjane koji nemaju automobil-sopstveni prevoz postoji javni prevoz,koji je uzgred povoljniji nego u ostalim gradovima ali necemo sad o tome
I jos jednom,zivis u glavnom gradu i ne mozes imati privilegije ostatka Srbije,ako se uopste mogu nazvati privilegije.
I daj,molim te,pitaj sutra nekoliko taksista koja je cena po km i koliko je start i napisi ovde-ali nemoj divljake vec neki koji vazi za normalnije.
E kad to uradis onda cemo diskutovati o ceni
[ lazar markovic @ 09.05.2013. 02:05 ] @
@KrkaCiC:
I daj,molim te,pitaj sutra nekoliko taksista koja je cena po km i koliko je start i napisi ovde-ali nemoj divljake vec neki koji vazi za normalnije.
svi BG tasksisti su obvezni da naplacuju po jednom te istom cenovniku, to se zove kartelsko/ nezakonito/ monopolsko regulisanje cena. A Grad je zabranio konkurenciju, tj nemoguce je dobiti licencu taxiste.
Cene taksi prevoza putnika:
Start 170
Kilometar vožnje: 65 (tarifa 1), 85 (tarifa 2), 130 ( tarifa 3)
Sat čekanja 750
[ gari021 @ 09.05.2013. 07:45 ] @
@gari021
smisao ove teme nije definisati da li je tax luksuz ili potreba, vac zasto je taxi u bgd-u skuplji 300% .
- da li je po tebi voznja recimo 1.5 km gradskim busem za 72rds luksuz, ili potreba?
I kasirke i penzioneri bi koristili taxi kada nesto teba da tegle, da je cena kao u PG recimo.
Posto neopravdano kosta 3x vise, taxi je proglasen za luksuz. da je jeftin, ne bi bio luksuz.
Gradski bus je potreba. Zato se i subvencionise zestoko, izmedju ostalog i nametima taksistima. To smo utvrdili.
Lepo su ti ljudi gore rekli da je taxi luksuz i u najbogatijim drzavama Evrope. A ti ga proglasavas osnovnom potrebom u jednoj od najsiromasnijih?!?
I nisi mi odgovorio... koja bi cena taxija bila po meri osobe sa minimalnim ili bez primanja. Jel' se u Pirotu moze uopste dobiti taj jeftini taxi sto ga spominjes od navale domacica i penzionera?
[ KrkaCiC @ 09.05.2013. 13:20 ] @
svi BG tasksisti su obvezni da naplacuju po jednom te istom cenovniku, to se zove kartelsko/ nezakonito/ monopolsko regulisanje cena. A Grad je zabranio konkurenciju, tj nemoguce je dobiti licencu taxiste.
Cene taksi prevoza putnika:
Start 170
Kilometar vožnje: 65 (tarifa 1), 85 (tarifa 2), 130 ( tarifa 3)
Sat čekanja 750
nije to samo u Beogradu,svuda je tako,s tim sto ima onih koji taksiraju svojim vozilom i oni su skuplji. Naveo sam primer u Nisu sa poznatim taksijem i jednim sto vozi svoj auto,kad se odbije start istu relaciju jedan naplacuje oko 100 a drugi 150 din e sad da li ovom taksimetar kuca brze ili je skuplji kilometar ne znam,skuplji je 50%
Ako je km 65 a u Nisu i ostalim gradovima 50-55 onda to nije mnogo skuplje tj nije 300 nego oko 30%
E start je skuplji,sto je i logicno,ipak je mnogo veci grad i taksista duze vozi da pokupi putnika
[ boyan3001 @ 09.05.2013. 13:35 ] @
Ako podignu jos cenu, vozice se i jos duze, pa ce imati skroz realno opravdanje za to podizanje cene. :)
[ acaduga1 @ 09.05.2013. 15:30 ] @
U Nišu je start 70 a kiulometar 35 u većini udruženja, čekanje je 350 za razliku od 700
u Bg. to može strašno da natrpa cenu kada su velike gužve...U Nišu izbegavamo da podignemo Čekanje
Da ne bi dolazilo do velikih razlika u ceni za vožnje na istoj relaciji što je ljudima, pogotovo
starijim teško objasniti...Inače to što pokušavaju Beograđani je sasvim legitimna borba za svoja
prava.U ostatku Srbije a verujem i okolnim zemljama je taksi jeftin samo zbog gomile nezaposlenih
koji su spremni da rade 12. sati dnevno za 25% od pazara,neprijavljeni uglavnom.(mali broj je prijavljen
da bi na papiru izgledalo koliko toliko uredu).Na primer firma sa 40. vozila je pre neku godinu imala
prijavljenih 36. radnika sve sa dispečerkama...Znači dok nema pretnja štrajkom država ne obraća pažnju
dal su radnici prijavljeni dal se uplaćuju pazari i td...Nova udruženja se pojavljuju svaka 2 meseca i za svoje
mesto pod suncem se bore davanjem popusta, gratis 10. vožnjom itd itd...Onda ih ostali prate da ne bi
ostali bez posla..tako se na kraju stigne do dna dna.Znači radi se za gorivo i šaku kikirikija...
Uostlom svako ko ima auto i malo se razume u matematiku može da izračuna da cene u najvećem delu
Srbije nemaju veze sa mozgom..
[ Lavlja_Jazbina @ 10.05.2013. 18:00 ] @
Kao i sto sam rekao za taksiste,ti mi ne bi prosli lekarski ni pod razno,za estetski i da ne pricam.
Posebno debilima treba da objasne da na Brankovom mostu isprekidana unutrasnja zuta,pored pune zute znaci
da debil ne moze da se vise vrati u zutu traku,ali se desava ovo.
http://www.kurir-info.rs/novi-...iste-5-povredeno-clanak-783641
Da dodam,posao im slabo ide pa bi vise mesta da bi davili.Kakve cene,tako i ima posla.
http://www.kurir-info.rs/drast...ostali-bez-posla-clanak-781023
[Ovu poruku je menjao Lavlja_Jazbina dana 10.05.2013. u 21:44 GMT+1]
[ lazar markovic @ 11.05.2013. 03:47 ] @
odlican si tekst nasao, da citiram:
"Potražnja za taksi prevozom od Nove godine je – prepolovljena. U udruženjima tvrde da imaju neuporedivo manje posla nego protekle jeseni. U proseku svaki taksista na vožnju čeka oko dva i po sata"
http://www.kurir-info.rs/drast...ostali-bez-posla-clanak-781023
cene u svim drugom gradovima srbije su 3x nize, tako da ako bg taxisti spuste cenu ne bas toliko vec samo prepolove, imace 4x vise posla i 2x vecu zaradu nego sada. ali niko im nije objasnio kako funckionise trzisite (koje su unsitili/monopolizovali) : manja potraznja = niza cena, a ne da smanjuju broj taksista. smanjite cene gospodo!
[ Lavlja_Jazbina @ 11.05.2013. 06:59 ] @
^Odlicno za predlog cene.Ali da cijes njihovu filozofiju amortizacije i neisplativosti.!!!!
[ lazar markovic @ 11.05.2013. 08:11 ] @
dobro kazes.
to slusam svaki put kad moram da se vozim taksijem.
cim ih priupitam zasto su 300% skuplji, krece tirada: te mnogo nas je, te skupo odrzavanje, te porezi, te rata za kredit/lizing, blabalabla.
a sve navedeno placaju i njihove kolege iz ostalih gradova, pa opet im se isplati da voze za trecinu bg cene.
[ Java Beograd @ 11.05.2013. 13:27 ] @
Retko se vozim taksijem, ali i ono malo kad se voyim želim da se vozim u tišini. A prosečan Bgd taksista ne ume da ćuti, niti ume da ispoštuje kad vidi da se mušterija nije razpoložen za razgovor.
Muk mi je i od njihovih pitanja, i od njihovih tirada.
[ KrkaCiC @ 11.05.2013. 15:25 ] @
@lazar mnogo covece preuvelicavas. Bg taxisti jesu skuplji ali nisu 3x vec mnogo manje,mislim da ti je dokazano do sada na temi.
I razumi,neko ko se ne vozi taksijem skoro uopste,nece to raditi ni da pojeftini taksi.
Uostalom smaras vise sa tim skuplji su skuplji su....
Idi pisi peticije,strajkuj gladju ispred skupstine...ili najbolje bi bilo da kupis auto i taksiras za Dzabe i mozda tako spustis cenu taxi usluga
[ Dexic @ 11.05.2013. 15:37 ] @
Retko se vozim taksijem, ali i ono malo kad se voyim želim da se vozim u tišini. A prosečan Bgd taksista ne ume da ćuti, niti ume da ispoštuje kad vidi da se mušterija nije razpoložen za razgovor.
Muk mi je i od njihovih pitanja, i od njihovih tirada.
Ja bas imam obrnuto iskustvo... obicno su toliko mrzovoljno za bilo sta, da se pitam da li da uopste udjem u taxi.
Sto se tice cena, jesu mnogo skuplji od drugih gradova, ali u BG-u ima previse taxista, malo broj njih drzi dobar deo zarada a i porez/doprinosu za taxiste u BG-u su mnogo veci nego u NS/Nisu/Kragujevcu. Ko ne veruje, neka lepo prilepi racune iz vise gradova i uplatnice za poreze u vise gradova.
A za broj taxista samo neka snimi neko vece taxi stajaliste 5 sati i vidi koliko njih se izmenilo.
Za poredjenje sa Bugarskom vec nemam ideju, jer nemam nikakvu predstavu o tome ;)
[ anon70939 @ 11.05.2013. 15:56 ] @
I razumi,neko ko se ne vozi taksijem skoro uopste,nece to raditi ni da pojeftini taksi.
Pa i nisi baš u pravu.
U KGu pre nego što je poskupeo taxi, bio je skoro pa osnovno prevozno sredstvo.
Skoro jednako je bilo ići taksijem i podeliti troškove na 3 dela nego ići gradskim prevozom.
Dok nije poskupeo taxi masovno su ga svi koristili... Sada više i ne baš. Ima mnogo manje vozila i vidim da su taxi stajališta skoro uvek puna...
[ KrkaCiC @ 11.05.2013. 17:46 ] @
Citat: CoyoteKG: Pa i nisi baš u pravu.
U KGu pre nego što je poskupeo taxi, bio je skoro pa osnovno prevozno sredstvo.
Skoro jednako je bilo ići taksijem i podeliti troškove na 3 dela nego ići gradskim prevozom.
Dok nije poskupeo taxi masovno su ga svi koristili... Sada više i ne baš. Ima mnogo manje vozila i vidim da su taxi stajališta skoro uvek puna...
To razumem,isto je tako bilo i u Krusevcu. Brat zivi nepunih 2 km od centra i on i 3 drugara iz kraja daju svako po 15-20 din i idu do skole a gradski je tada bio 25 ili 30 din
Nego nisam mislio na to,vec na to da ako taxi malo pojeftini opet ce biti skuplji nego gradski
[ Flo33 @ 11.05.2013. 20:07 ] @
I u Ljubljani je bar 3x skuplji taksi nego u ostalim mestima u Sloveniji. To je valjda normalno, veći je i standard.
[ Lavlja_Jazbina @ 11.05.2013. 20:31 ] @
Evo jedna relacija sa plana plus i u pitanju je pink.
Ugao od Mirjeva, Vitezovi Karadjordjeve Zvezde-Trg Republike bez semafora-stajanja i najkraci put je 560 rsd.
Start 170 i 65/km.Ima nesto vise od 6km.Zar to nije mnogo.Koliko vise nego da se islo svojim vozilom?
[ acaduga1 @ 11.05.2013. 21:03 ] @
Porez je skoro isti svuda u Srbiji, oko 13500.dinara sve zajedno....
[ Dexic @ 11.05.2013. 21:17 ] @
Nije, naravno da je veci u BG-u. Nije to neka velika razlika.
Ali u BG-u se naplacuje i firmarina (barem se naplacivala), pa ko je taxista sa Vracara je placao 2-3x vise nego taxista iz Nisa/Kragujevca.
[ anon70939 @ 11.05.2013. 21:26 ] @
pre 5 godina dok sam imao auto u taksiju placao se upad u maxi taxi 1000E + 350E stanica i reklama, + ako se dobro secam 150E mesecno frekvencija. ili je to bilo samo za jednu smenu. Tada je porez bio oko 8000 din.
[ DaliborP @ 11.05.2013. 22:32 ] @
To je stvarno preskupo, neverovatno. Da li postoje aplikacije za smart telefone za taksi U Beogradu? Kao na primer www.hailocab.com?
One rade na proviziju i ne postoje nikakvi dodatni troskovi, za vozace je idealno. To je buducnost taksija, i u vecim gradovima sve vise i vise posla uzimaju.
[ lazar markovic @ 12.05.2013. 01:34 ] @
@lazar mnogo covece preuvelicavas. Bg taxisti jesu skuplji ali nisu 3x vec mnogo manje,mislim da ti je dokazano do sada na temi.
Nista nije dokazano. BG taxi jeste skuplji 300%.
Primer - voznja od 2km.
PG: 2km x0.45=0.90eur.
BG: 2km x65+170=300rsd(2.85eur).
To je vise od 300% skuplje.
Posto je po tebi razlika u ceni samo 30%, javi se Dinkicu, on trazi sebi slicne mahere, recimo da objasne narodu kako su troskovi zivota skocili za 3% a ne za 30%. Samo ne znam ko ce da poveruje u takvu tvoju matematiku.
To nije tema, vec zasto je 3x skuplji. Ipak, mislim da bi se mnogi vozili da je upola jeftiniji. Na to mozda ukazuje i velika citanost ove teme. Ja prvi bih svaki dan koristio taxi da je upola jeftiniji. Uostalom sta ih kosta da probaju i spuste cene -uvek mogu da ih vrate ako im se ne isplati. A imali bi mnogo vise posla.
Citat: KrkaCiC:Uostalom smaras vise sa tim skuplji su skuplji su....
Idi pisi peticije,strajkuj gladju ispred skupstine...ili najbolje bi bilo da kupis auto i taksiras za Dzabe i mozda tako spustis cenu taxi usluga :)
1.Ovo je bezobrazno. Vec sam ti prekjuce odogovorio na prvo pitanje, a ti opet isto? Ako te smara -sto citas ? Idi pa troluj na drugim temama. Ili pokreni dve sebi bliske: "Zasto neki imaju potrebu da oponiraju bez argumenata" i "Zasto mrzim Beograd i Beogradjane".
Ovu temu sam pokrenuo jer ne trpim lopovluk i prervaru. Tebe topic o BG taxiju ne tangira jer nisi u prilici da ga koristis, i ne kapiram zasto visis na ovoj temi, osim iz dva gorepomenuta razloga.
Kultura ophodjenja ti je strana. Zamolio bih te mi se vise ne obracas.
[ lazar markovic @ 12.05.2013. 01:49 ] @
@gari021
Citat: gari021:
@gari021
Gradski bus je potreba. Zato se i subvencionise zestoko, izmedju ostalog i nametima taksistima. To smo utvrdili.
Lepo su ti ljudi gore rekli da je taxi luksuz i u najbogatijim drzavama Evrope. A ti ga proglasavas osnovnom potrebom u jednoj od najsiromasnijih?!?
I nisi mi odgovorio... koja bi cena taxija bila po meri osobe sa minimalnim ili bez primanja. Jel' se u Pirotu moze uopste dobiti taj jeftini taxi sto ga spominjes od navale domacica i penzionera?
To uopste nije tema ovog topica. U svakom slucaju zajednicka potreba svih ljudi je da se prevezu sa mesta A do mesta B sto jeftinije. Ako taxi kosta koliko i javni prevoz, onda svakako nije luksuz. Za Pirot ne znam, ali u PG retko ko ide prevozom jer je taxi jeftin - kosta kao bus, ili malo vise, zavisi od relacije.
Da su cene u BG iste kao u PG, onda bi 1.5km taxijem kostao kao ista voznja gradskim prevozom (1.5km x0.45=0.67e ili oko 72 rsd). Ako menjas 3 vozila javnog prevoza, placas 3 x 72=216rsd, za te pare bi mogao taxijem da ides oko 4.5km po PG cenama.
Kako je onda taxi luksuz ako nije skuplji od prevoza?
Po tebi, potreba je sve ono sto se subvencionise. OK, znaci novi fijat 500 (120000-15000eur) je potreba, cim drzava subvencionise prodaju? Sta je luksuz a sta potreba je relativno.
Sada izgleda kao luksuz, zbog nezakonite sprege interesa gradske vlasti i desetak vlasnika tzv 'taxi udruzenja' (privatne firme gde se 1 covek pita, bez Skupstine clanova koji bi donosli odluke kao u pravim udruzenjima.).
Trebao bi nam neki pravnik na Forumu da kaze nesto na tu temu. Ta sprega jako smrdi na nezakonitost.
[Ovu poruku je menjao lazar markovic dana 12.05.2013. u 03:03 GMT+1]
[ Dexic @ 12.05.2013. 12:09 ] @
Ne moze taxi da kosta kao gradski prevoz, to bi bilo previse. Ti ocekujes da nesto sto mozes da zovnes odmah i podjes kad hoces i odakle hoces, uz, ponekad, vise komfora nego u gradskom prevozu, kosta kao i gradski prevoz? Ne moze.
U stvari, ne treba da kosta taxi kao gradski prevoz, tehnicki moze ;)
Stavi malo na papir, i onda podeli sa nama, ako taxista ima 10 voznji dnevno recimo po 1000 RSD, koliko bi zaradio u PG, koliko u BG, koliko u KG, itd.
[ anon70939 @ 12.05.2013. 13:01 ] @
vec vise puta je receno...
Ako mislis da taksisti previse zaradjuju :), ulozi neki novac pocni da radis po beogradu, neka ti budu cene jeftinije 3x nego drugima i razvalices se od posla... Bices milioner
[ HeYoo @ 12.05.2013. 13:08 ] @
^^Zar ne odredjuje grad minimalnu cenu?
Citat: Stavi malo na papir, i onda podeli sa nama, ako taxista ima 10 voznji dnevno recimo po 1000 RSD, koliko bi zaradio u PG, koliko u BG, koliko u KG, itd.
Onda mu se vise isplati da recimo dnevno ima 3 voznje od po 3000din.
[ Dexic @ 12.05.2013. 14:44 ] @
Citat: HeYoo: ^^Zar ne odredjuje grad minimalnu cenu?
Max. da (iako i dalje ima divljaka i shtelera), ali ne verujem da min. odredjuje - taxisti uvek mogu manje da naplate ili fixno da se dogovore.
Citat: Onda mu se vise isplati da recimo dnevno ima 3 voznje od po 3000din.
Moze njemu da se isplati sta hoce, ali 3 voznje po 3000 su nerealne za isti dan a nemoguce kao prosek :) Dok su 10 voznji od 1000 vec moguce.
Sta se uopste raspravljamo o ovome opet, bila je tema o tome da li se isplati biti taxista i koliko njih nakrca 3-4000e mesecno ;)
[ vilil1 @ 12.05.2013. 15:55 ] @
Citat: Dexic: Max. da (iako i dalje ima divljaka i shtelera), ali ne verujem da min. odredjuje - taxisti uvek mogu manje da naplate ili fixno da se dogovore.
Grad, odnosno opstina, u slucaju Beograda licno Djilas, odredjuje minimalnu cenu.
Citat: Dexic: Dok su 10 voznji od 1000 vec moguce.
Pa, moguce je, ukoliko radi 00-24.
[ KrkaCiC @ 12.05.2013. 17:27 ] @
Nista nije dokazano. BG taxi jeste skuplji 300%.
Primer - voznja od 2km.
PG: 2km x0.45=0.90eur.
BG: 2km x65+170=300rsd(2.85eur).
To je vise od 300% skuplje.
Posto je po tebi razlika u ceni samo 30%, javi se Dinkicu, on trazi sebi slicne mahere, recimo da objasne narodu kako su troskovi zivota skocili za 3% a ne za 30%. Samo ne znam ko ce da poveruje u takvu tvoju matematiku.
Zasto uporedjujes BG sa Podgoricom? Kragujevac mozes uporediti sa Podgoricom jer imaju priblizno stanovnika
Cela Crna Gora ima stanovnika koliko nekoliko BG naselja.
Ili pokreni dve sebi bliske: "Zasto neki imaju potrebu da oponiraju bez argumenata" i "Zasto mrzim Beograd i Beogradjane".
Ovu temu sam pokrenuo jer ne trpim lopovluk i prervaru. Tebe topic o BG taxiju ne tangira jer nisi u prilici da ga koristis, i ne kapiram zasto visis na ovoj temi, osim iz dva gorepomenuta razloga.
Kultura ophodjenja ti je strana. Zamolio bih te mi se vise ne obracas.
Prvo,mislim da dobijas argumente vec nekoliko strana.
Drugo,ne mrzim Bg i Beogradjane,verovatno cu se seliti za Bg za par godina najvise.
Danas pitao druga,vozi u poznatom taksiju u KS,kod njih je start 60 din a kilometar 45 din.
Primera radi voznja od 4 km KS=60+4*45=240 din a BG=170+4*55=390 din.---TO nije 3x vec 62,5%. Ako je relacija duza i cifra ce biti pribliznija.
E ako pravis poredjenje voznje od 500m onda je BG=27.5*170=197.5 din a KS=60+22.5=82.5 din i to opet nije 300%.
Ali mislim da je glupo za 500m ici taksijem
A da ja tebe pitam ovako nesto:
Zasto je gradski prevoz u BG jeftiniji nego recimo u Nisu.
Zasto mislim da je jeftiniji? Zato sto po Beogradu ima velikih relacija i jednom kartom se moze ici dosta kilometara,dok recimo u Nisu za prvo naselje koje je 5 km od centra treba kupiti mnogo skuplju kartu.
Koliko u BG kosta markica za 2. zonu?
A znas li koliko kosta mesecna karta recimo Nis-Vrtiste,a vrtiste je oko 8 km od Nisa.
Onda,zasto gradski prevoz u BG ima savremenija vozila dok se u Nisu voze stari busevi?
i tako jos xxxx pitanja....
I onda neko treba pisati kako je lopovluk NIS-EKSPRESA veliki!!!
PS ako se preselim u BG koristicu gradski prevoz,eventualno svoj auto. Taxi mozda samo u extra prilikama.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|