Neverovatno kako moze lepo da osvezi jedan ceo limun,
odseces mu krajeve,
preseces na pola,
i ostrim nozem iseces na polu-mesece,tanke,
-ubacis u bokal,sunes malo secera,
i dobro sve to izudaras sa drvenom varjacom,
turnes u Friz,na ladno ,jedno 6-7-8 sati.
Pa probaj,da vidis, kako dobro prija,
[ ventura @ 18.05.2013. 07:21 ] @
Otkrio si limunadu?
[ Trick Fix @ 18.05.2013. 07:35 ] @
ti bas moras coveka da pokopas na prvu loptu,
bas onako da mi se smuci ceo dan posle ovoga,
bas lepo od tebe,
hvala Ti
------------------------------------
Nije cilj OTKRIVANJE limunade već da i drugi kažu kakve napitke prave od voća za letnju žegu,
Ok, možda sam ja malko nejasno saopštio u prvom postu.
[Ovu poruku je menjao Trick Fix dana 18.05.2013. u 16:26 GMT+1]
[ cika dacha @ 18.05.2013. 09:43 ] @
evo recept za sok iz fabrike poznate skoro svima nama iz okoline ns :-)
uzmes 2limuna i 1 povecu narandzu, 450g secera i 10g limuntusa, 1 vitamin c, 6l vode !
narandzu i limun dobro operes a najbolje je sa sodom bikarbonom i onda ih u multipraktiku izmiksujes cele sa malo vode da postanu sto sitnijeEEEEE!!!
licno miksam 10 min! a zatim uzmes posudu-serpu gde sipas vodu 6l i sve ostalo! malo mesas 2-3 min i nek odstoji jedno 10min!
pa onda sve to procedis!
nema boljeg a jeftinijeg soka
uzivajte :-)
[ Trick Fix @ 18.05.2013. 09:46 ] @
10min mixujes? zapalices blender
pa to predje u prah !
[ cika dacha @ 18.05.2013. 10:14 ] @
da da! pa stavis na 80% brzinu pa onda nece ! :-)
[ ctrl alt del @ 18.05.2013. 16:29 ] @
Jel ima neko recept za koktu? Video sam ga u nekoj TV emisiji tokom osamdesetih, sećam se da se koristio čaj od šipka i valjda mineralna voda...
cika dacha: evo recept za sok iz fabrike poznate skoro svima nama iz okoline ns :-)
uzmes 2limuna i 1 povecu narandzu, 450g secera i 10g limuntusa, 1 vitamin c, 6l vode !
narandzu i limun dobro operes a najbolje je sa sodom bikarbonom i onda ih u multipraktiku izmiksujes cele sa malo vode da postanu sto sitnijeEEEEE!!!
licno miksam 10 min! a zatim uzmes posudu-serpu gde sipas vodu 6l i sve ostalo! malo mesas 2-3 min i nek odstoji jedno 10min!
pa onda sve to procedis!
nema boljeg a jeftinijeg soka
uzivajte :-)
Koliko može da stoji ovaj sok ? Pravio sam nešto slično i posle 2 dana menja ukus.
[ reiser @ 18.05.2013. 17:50 ] @
450g secera u 6l vode? Auh :)
[ fanfon @ 18.05.2013. 18:02 ] @
U 3 Coca Cola flase po 2 litra ima 625g secera
[ Aleksandar Đokić @ 18.05.2013. 19:45 ] @
Da znate da je malo...
[ hobbista @ 18.05.2013. 20:40 ] @
Evo i mog recepta :)
Pred kraj leta (avgust-septembar), kada cena limuna padne na 40-50 dinara, uzmem gajbicu od 10-15kg.
El. cediljkom iscedim celu kolicinu, i sipam u kese za led, pa u zamrzivac.
Po potrebi vadim i pravim u razmeri: jedna kuglica iz kese i jedna kasicica meda na 2dl vode.
Moze i pomorandza da se doda, samo sto je u navedenom periodu cena pomorandzi obicno malo jaca. Kada mesam, obicno stavlja dve pomorandze na jedan limun, ali to je individualno - kako ko voli.
[ FoghornLeghorn @ 18.05.2013. 21:12 ] @
Meni najbolje pase caj od nane sa malo limuna i meda!
Skuvate nanu (mentu), ne iz kesice posto joj dodaju vestacki miris, vec onu u listu, u dva litra vode - to mu dodje jedna saka listova. Kad se ohladi dodam jednu supenu kasiku meda i nacedim limuna, otprilike ceo limun osrednje velicine u 2 litra caja. To lepo u frizider i za mene nema boljeg osvezenja. Ako volite sladje, dodate malo vise meda (2-3 kasike).
[ anon70939 @ 18.05.2013. 23:48 ] @
kad su one letnje ekstra vrucine....
ja zveknem 2l koka kole i ekstra mi je...
[ KrkaCiC @ 18.05.2013. 23:55 ] @
Citat:
CoyoteKG: kad su one letnje ekstra vrucine....
ja zveknem 2l koka kole i ekstra mi je...
Jel sa limunom?
[ anon70939 @ 19.05.2013. 00:17 ] @
pa da... limun je zdrav :-P
ma kakav limun, sednem za komp, zablesim se... dvolitra pored monitora i iscedim je direkt iz flajke ni ne primetim...
salim se... nekad je bilo tako. al zadnjih godina poceo sam da matorim pa moram "da se pazim". tako mi zena kaze...
Mada mislim da sam bio mnogo zdraviji pre nego sto sam se ozenio i pre nego sto je ona pocela da pazi na mene. Nisam bolovao ni od cega. a sad malo malo pa mi nesto fali
[ KrkaCiC @ 19.05.2013. 01:01 ] @
^ Godine
Nego sto se tice teme,pitacu neke rodjake za recept kad se zaledi nekoliko limuna i valjda jedna pomorandza pa se narendaju,doda secer i vod i to tako odstoji preko noci i ujutru se procedi. Ne znam tacno detalje ali se secam da je odlicna limunada
[ andre2000 @ 19.05.2013. 02:17 ] @
Najbolja stvar koju sam pio leti je limunada klasik sa sirupom od mente, samo se sirup teže nalazi u radnjama.
[ Horvat I @ 19.05.2013. 06:23 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Mada mislim da sam bio mnogo zdraviji pre nego sto sam se ozenio i pre nego sto je ona pocela da pazi na mene. Nisam bolovao ni od cega. a sad malo malo pa mi nesto fali
EEEh vidiš one su nam slatko zlo bez kog nemožemo,i najbolje osveženje - posle dobrog znojanja smo najsvežiji!
[ Trick Fix @ 19.05.2013. 06:24 ] @
Ventura,
samo sam OVO hteo ,da čujem od LJUDI ,
šta koriste kao
" Rashaladni Napitak "
a Ti ( jes da imas po miliona postova i živiš van Srbije u oblacima)
mogao bi ponekad,barem ponekad da pokušaš da osetiš " Titraje ovdašnjeg Društva"
i da napišeš neki post koji nije:
-edukacija lokalnog stanovništva,
-post koji "popljuje sve Srpsko"
-post koji barem malko godi postavljaču pitanja,
-post koji će stvarno da pomogne, u bilo kom smislu,
Ventura,
Stvarno,ali stvarno, čerke mi, nemam ništa protiv tebe,
ali ne mogu da verujem da širiš ovakvu količinu nepotrebnog negativnog naelektrisanja,
aj otkrij,____Čemu to služi? U koje svrhe trošiš toliko KoloWata ???
Kad neko pogleda tvoje postove (ima na hiljade)
može samo da mu se SLOŠI !
..i nemo da me ubedjiješ da su tvoji komentari " Lekoviti"
znaš i sam da Si veoma "Perfektan na Jeziku" ,,,,,,,,,vidim to i ja,
samo Te pitam: Jel TO mora baš tako " Direkt Pa u Rebra " ???
Ovo je bilo iskreno,
i dalje Te pitam :
Kad ćemo na neko pivce,na neki splav, da bacimo pogled na one " Utegnute"
Ventura,
Svako Dobro,
iz Pančeva,
pOz
[ kaćunčica @ 19.05.2013. 07:06 ] @
^ Nemoj da se ljutiš, ali i ja sam pomislila, tačnije, bila sam sigurna, da je ova tema neka podvala moderatorima, u fazonu: "ajd sad brišite, kad nemate za šta da se uhvatite u ovako nevinoj temi!"
[ boccio @ 19.05.2013. 07:13 ] @
Kad vec pricate o (letnjim) napicima, ja ujutro pre posla obicno stucem kombo meda, svezeg djumbira i limete (ima za nijansu blazi ukus kiselosti od limuna). Odnos sva tri apsolutno po sopstvenoj zelji, tako da ga necu ni navoditi :) Dize iz mrtvih...
tip: svez djumbir se iscedi tako sto mu se nozem ili onom ljustilicom skine kor, narenda se, i onda iscedi u casu.
[ Trick Fix @ 19.05.2013. 08:00 ] @
kaćunčica
Ma čekaj,da li ja sa 5 banke ti ličim na idiota kojem je jedini cilj da podhebava modove ?
Imam li ja nekog pametnijeg posla nego da zahebavam ljude koji su modovi?
i koji su se prihvatili tog posla?
Aj sama sebi odgovori,
i javljaj se na PP,budi " Cura Fina"
boccio,
drago mi je da si se javio !!! Veliki pOz
el može malo detalja iz tvoje mixture :
"pre posla obicno stucem kombo meda, svezeg djumbira i limete"
ako imaš volje,naravno
svako dobro boccio,
i dalje očekujem vaše recepte za "Ladan MIX " protiv Letnje žege,
jel če Ventura da me "naguzi" ako ne opravdam pitanje postavljanja " Limunade Teme"
šalim se naravno,
[ ventura @ 19.05.2013. 09:13 ] @
@Trick Fix:
Druže, imam i ja toalet papir u WC-u, ali nemam potrebu da to prezentujem na forumu kao epohalno otkriće...
[ ventura @ 19.05.2013. 09:15 ] @
Citat:
andre2000:
Najbolja stvar koju sam pio leti je limunada klasik sa sirupom od mente, samo se sirup teže nalazi u radnjama.
To se u Izraelu zove Limonana, vrlo je popularno pice i prati ga vrlo interesantna priča o tome kako je nastalo :)
Sveži listovi mente, par kesica čaja, limun, pomorandža, breskve, naseckane u vodi, med, prenoći i ujutru promeša, nema bolji ice tea. Količina zavisno od ukusa. Ja i ne cedim, natrpam lomljeni led još.
Osvežavam se i sa mlekom prelitim preko pune čaše leda, ili kiselom i naravno gomila leda :-D
[ valerijan @ 19.05.2013. 11:42 ] @
Kod mene je u modi čist, ohlađen čaj od Nane (na meru)...bez dodataka.
Citat:
FoghornLeghorn: Meni najbolje pase caj od nane sa malo limuna i meda!...
...ovo ću testirati.
Citat:
andre2000:Najbolja stvar koju sam pio leti je limunada klasik sa sirupom od mente, samo se sirup teže nalazi u radnjama.
Kupovao sam ga kod pijace Bajloni u prodavnici zdrave hrane, na uglu Đorđa Jovanovića kod Pumpe. Skupo!
bonus: Pomoravka-in/Coolinarka-in (.PDF) predlog za istoimeni sirup:
Citat:
Sirup od mente/nane :
1. Listove nane oprati pa ih staviti u serpicu, dodati secer i vodu i pustiti da provri.
2. Smanjiti temperaturu i pustiti da se tiho kuva oko desetak minuta.
3. Iskljuciti.
4. Poklopiti i ostaviti od pola sata do sat vremena da odstoji.
5. Procediti u teglicu, pri cemu cete dobro pritisnuti listove nane da izvucete sto vise mozete aromu i ostaviti da se potpuno ohladi pa drzati u frizider.
Posluživanje: Ovaj sirup mozete koristiti da napravite finu limunadu, da prelijete vocnu salatu, da dodate u vrucu cokoladu.
Sastojci: 500 ml listova mente, dobro napakovanih, 250 gr secera, 250 ml vode
Limunada od Nane:
250 ml. sirupa od mente/nane,
125 ml. sveze iscedjenog limunovog soka,
625 ml. hladne vode (mozete i mineralnu vodu),
10-ak kocki leda, nekoliko listova sveze mente za dekoraciju:
[Ovu poruku je menjao valerijan dana 19.05.2013. u 12:54 GMT+1]
[ cika dacha @ 19.05.2013. 11:53 ] @
jesus alejandro@ jednom sam slucajno zaboravio jednu flasu tog soka u frizideru jedno 15 dana jer nisam bio tu pa kad se vratio sok je bio odlican! tako da ne znam reci koliko bih van frizidera trajao! al sigurno par dana bez problema!
a ovo sa mentom moram probati :-) jer inace volim mojito :-)
[ Trick Fix @ 19.05.2013. 11:53 ] @
Ventura,
Kad češ da postaneš malko Flexibilniji?
Ovako demonstriraš " Ispravljanje Kičme" ,
pa ne sme niko ni da Te pozove na jedan prijatan Roštilj
Treniraš strogoću nad onima kojima NE deliš Platu !!! ( a to baš i nije sve jedno)
el to baš-baš mora tako ??? ....oštro...
[ Trick Fix @ 19.05.2013. 12:06 ] @
Ivane,,,znamo mi SVI ovdi za "Dobro Znojenje"
sad češ Ti iz Subotice da nas podsetiš ( kao mi zaboravili)
kako se sprovodi " Noćno Preznojavanje" ??
Uuh ebt,,
ako nas ne ubije ovaj post ,ima ženski rod da osvane sa osmehom !
..a i ovi sa severa su zahebani kad komentarišu,
..stalno viču : a Di su naši novci ?
pa tu su ,al se ne vide
-
[ reiser @ 19.05.2013. 12:39 ] @
Kad smo vec kod toga, gde mogu u BG da se nabave listovi nane i mente?
[ boccio @ 19.05.2013. 12:42 ] @
^ na kalenicu sigurno
[ ventura @ 19.05.2013. 13:38 ] @
Citat:
reiser: Kad smo vec kod toga, gde mogu u BG da se nabave listovi nane i mente?
Bukvalno na svakoj pijaci..
PS. Nana i menta su ista stvar :)
[ cika dacha @ 19.05.2013. 13:44 ] @
a dJe ima sirupa od nane? to stvarno nisam video!
[ reiser @ 19.05.2013. 14:10 ] @
Citat:
boccio:
^ na kalenicu sigurno
Citat:
ventura:
Citat:
reiser: Kad smo vec kod toga, gde mogu u BG da se nabave listovi nane i mente?
Ja isprobao neki recept sa neta i mogu vam reci da je skoro kao limunada kod goranaca
Ovako: 4 limuna,900g secera,2 limontusa i 9l vode je potrebno.
Limune treba dobro oprati i cele ih samleti,u masini za mlevenje mesa npr,i u to dodati secer,limontus i vodu. Promesati dobro i ostaviti neko vreme.
Nakon toga procediti,ohladiti i promuckati i to je to
Ja sam pravio sa 8 litara vode i ekstra je
[ deedee6 @ 19.05.2013. 23:29 ] @
[ Trick Fix @ 20.05.2013. 00:13 ] @
a zašto se dodaje limuntus (hemija sa lopate)
zar nije bolje onda da se poveća količina limuna ?
Uh kada sam procitao da piju Kolu zgranuo sam se.Ja od kole i Pepsija bukvalno dehidriram jer je to secerna voda sa aromoma ne sok! Fanta je kao malo bolja ali nista posebno.Najbolji su "prirodni"sokovi u tetrapaku ali i oni cim se ugreju nisu ni za sta.Ja pijem po 2 litara kisele ali ni ona nije nista posebno.Cuo sam da se zedj gasi tako sto se popije jedna casica rakije i ona kao prikrije tu neprestanu zedj.U principu treba piti sto vise vode tokom leta pogotovu kada radite na suncu ali treba piti cistu vodu ili flasiranu negaziranu ali tu je najveci problem sto se ona brzo ugreje tako da je najbolje kupiti rucni frizder i drzati je hladnom.
[ kaćunčica @ 20.05.2013. 22:50 ] @
Kad sam već u seljačkom fazonu na drugim temama, moram da primetim da niko ne pominje sok od zove. Zova lekovita, šećer štetan, limutus ne valja, ali daje potrebnu kiselost. Ja danas napravila osam litara sirupa. Nek se nađe.
Uzgred, ja sam ona generacija koja je reč "boza" koristila kao žargon koji označava nešto jednostavno i lako, a da pritom nikad nije ni videla, ni pila bozu. Imam čak i recept. Je li neko ovdašnji to probao? Kako treba da izgleda (boja, gustina) i kakvog je ukusa?
[ anon70939 @ 20.05.2013. 23:23 ] @
Citat:
sad_ste_face_jel:
Uh kada sam procitao da piju Kolu zgranuo sam se.Ja od kole i Pepsija bukvalno dehidriram jer je to secerna voda sa aromoma ne sok! Fanta je kao malo bolja ali nista posebno.
Sve je to jasno. I pasteta se pravi od go*ana pa je opet ukusna :)
[ valerijan @ 21.05.2013. 09:34 ] @
^ "rekao" bih, ako nešto nisam propustio, da je tema o recepturama za bezalkoholna pića...
Ono na slici je "Konjski bosiljak", vrsta divlje nane/mente ali se ne koristi se za cajeve i ostalo, bar ja ne znam za tako nesto, niti sam probao - ima nesto drugaciji miris i aromu.
Divlja nana ili "pripitomljena" nema neke razlike u mirisu/aromi, jedino sto kazu da ona divlja ima vise etericnih ulja i ostalih stvarcica... Po meni, ima samo nesto "jaci" miris od "pripitomljene"! Kad je nadjete negde, izvadite bokor pa u saksiju i imacete svez caj u kuci kad pozelite
Po sumama i gorama nase zemlje ponosne sam nailazio uglavnom na ove dve:
I isto ces da imas problema sa zdravljem kao i ovi sto piju koka kolu.
[ Horvat I @ 21.05.2013. 14:29 ] @
Citat:
kaćunčica:
Uzgred, ja sam ona generacija koja je reč "boza" koristila kao žargon koji označava nešto jednostavno i lako, a da pritom nikad nije ni videla, ni pila bozu. Imam čak i recept. Je li neko ovdašnji to probao? Kako treba da izgleda (boja, gustina) i kakvog je ukusa?
Meni se nije sviđalo,sladkasto-kiselkast ukus čudnig zadaha,sad već znam da je od Bvitamina koji i dan današnji ne volim
[ rafiki @ 21.05.2013. 18:12 ] @
Boza je carsko pice.
Treba da bude mutna, zuckasto-krem boje, i mora malo da rezi i da se oseca na kvasac.
Pozdrav
[ Flo33 @ 21.05.2013. 18:25 ] @
Citat:
Nabukodonosor:
Citat:
Ja pijem po 2 litara kisele
Zbog čega?
[ FoghornLeghorn @ 21.05.2013. 18:35 ] @
Prema Wiki, ako je za verovati, ne bi trebalo da ima nikakav los efekat osim mozda da utice na eventualno povlacenje desni! Ono sto pise u stvari ide u prilog gaziranoj mineralnoj vodi:
Citat:
Carbonated water erodes tooth enamel, though the effect is negligible:
All of the waters demonstrated erosive potential (89-143%) similar to or greater than that of pure orange juice ... Flavoured sparkling waters should be considered as potentially erosive, and preventive advice on their consumption should recognize them as potentially acidic drinks rather than water with flavouring.[10]
Sparkling mineral waters showed slightly greater dissolution than still waters, but levels remained low and were of the order of one hundred times less than the comparator soft drinks. De-gassing of a sparkling mineral water reduced its dissolution, but the total levels were still relatively low suggesting that carbonation of drinks may not be an important factor per se in respect of erosive potential. ... Thus, mineral waters appear to offer a safe alternative to more erosive acidic beverages[11]
Intake of carbonated beverages has not been associated with increased bone fracture risk in observational studies, and the net effect of carbonated beverage constituents on the amount of calcium in the body is negligible.[12] Carbonated water eases the symptoms of indigestion (dyspepsia) and constipation, according to a study in the European Journal of Gastroenterology and Hepatology.[13]
A 2004 article in the Journal of Nutrition found that fizzy waters with higher sodium levels reduced cholesterol levels and the risk of cardiovascular problems in postmenopausal women.[14]
Mada neki lekari kazu da ako su u pitanju mineralne vode sa visokim procentom nekog minerala onda treba praviti pauze, a ne piti non-stop. Zbog zasicenja organizma bas tim mineralom.
[ Wajda.W @ 21.05.2013. 20:41 ] @
Niko ne pije leti sok od zove? :)
Ja uzmem sirup od zove i vodu u nekoj razmeri da ne bude slatko mnogo, dodam malo limuna i ohladim.
To sam mentom nisam probao, moracu da probam.
[ deerbeer @ 21.05.2013. 21:35 ] @
Kabeza ,klaker, boza, limunada :)
[ valerijan @ 21.05.2013. 21:58 ] @
Još jedan plus za bozu! :)
[ FoghornLeghorn @ 21.05.2013. 22:14 ] @
Zaboravio sam stari, dobri, bapski sok od visnje! Neverovatan je za vrucinu (kao i zova). Napravi se malo redje da ne bude mnogo slatko i nakaplje malo limuna - ako je ceo litar, moze i polovina limuna. To u frizider da se dobro ohladi i udri kad je vruce!
Posto uskoro stizu visnje, izmulja se rukom 2 kilograma visanja, ostavi da odstoji par sati da puste sok, i posle procedi kroz jaku i gustu krpu - treba dobro izmuljati tj. stezati onu krpu da izadje sto vise soka. U dobijenu kolicinu soka dodati isto toliko vode i zasladiti medom po ukusu. Kome je mnogo kiselo moze dodati jos vode dok ne dobije pravu meru za sebe. Pravac frizider i uzivancija.
[ valerijan @ 21.05.2013. 23:58 ] @
Odličan je taj stari sok/sirup od Višnje (i sve sa Višnjama). Može i sa Kiselom, kao i Zova. Nisam znao da se tako "jednostavno" pravi.
Kako bi rasporedili sve ove napitke tokom dana? Nana za jutro, Višnja popodne, Zova uveče...
[ anon70939 @ 22.05.2013. 00:03 ] @
volim i zovu, ali nema boljeg soka od domaceg od visanja...
[ SlobaBgd @ 22.05.2013. 00:04 ] @
Citat:
valerijan:
Odličan je taj stari sok/sirup od Višnje (i sve sa Višnjama). Može i sa Kiselom, kao i Zova. Nisam znao da se tako "jednostavno" pravi.
Kako bi rasporedili sve ove napitke tokom dana? Nana za jutro, Višnja popodne, Zova uveče...
A ne ne ne!
Višnja uveče, pa celu noć (ako izdržite i ti i Višnja).
[ sad_ste_face_jel @ 22.05.2013. 00:21 ] @
Citat:
Flo33:
Citat:
Nabukodonosor:
Citat:
Ja pijem po 2 litara kisele
Zbog čega?
Pa koliko sam ja upucen nije dobra za pritisak ali u svakom slucaju je bolja od Kole i ostalih hemikalija koje nazivaju sokovima.
U svakom slucaju cista voda je najbolja jer covek i ovako svaki dan treba da pije po 2 i vise litara tecnosti a ne samo kada radi pa se znoji.Ali kao sto sam napisao najbolja je cista izvorska voda ova kupovna i nije bas nesto ne gasi bas zedj.
Citat:
CoyoteKG:
Citat:
sad_ste_face_jel:
Uh kada sam procitao da piju Kolu zgranuo sam se.Ja od kole i Pepsija bukvalno dehidriram jer je to secerna voda sa aromoma ne sok! Fanta je kao malo bolja ali nista posebno.
Sve je to jasno. I pasteta se pravi od go*ana pa je opet ukusna :)
Jeste ukusna a sto ce poceti i rogovi da nam rastu zbog raznih emagulatora koje stavljaju to nema veze jednom se zivi...
Ja nisam pio pravu Kolu ali predpostavljam da nema veze sa ovom koju mi pijemo.Jer to je cista secerna voda pogledaj na flasi koliko sadrzi secera jedna casa pa ces razumeti o cemu pricam.Jer bolje je onda da sam napravis secer+voda+limun i imas makar malo prirodniji sok koji osvezava ovo je katastrofa kako truju narod.Ja Kolu i Pepsi jedino koristim kada pijem Bambus.
[Ovu poruku je menjao sad_ste_face_jel dana 22.05.2013. u 01:34 GMT+1]
[ valerijan @ 22.05.2013. 00:43 ] @
Citat:
SlobaBgd: A ne ne ne! Višnja uveče, pa celu noć (ako izdržite i ti i Višnja).
...pa da me kod kuće sačeka trešnja! :(
[ FoghornLeghorn @ 22.05.2013. 06:49 ] @
He-he... visnja i Visnja su dobra kombinacija U dobro "osvezenje" duze se traje
[ Trick Fix @ 22.05.2013. 07:41 ] @
Ne kažem da je rešenje za osveženje nego me interesuje
-šta je ono "mutno" u Schweppes-u ?
I od čega su oni komadi što kolutaju unaokolo u čaši, jel to limun,grejp ili šta več?
I zašto trpaju kinin, kako om utiće na zdravlje ?
Diže neki adrenalin ili..
[ rafiki @ 22.05.2013. 08:13 ] @
Kakav crni limun, ko je lud da skupi limun stavlja u industrijski sok? Bundeva ili tako nesto, jeftino a ne (previse) otrovno.
Isto kao i onaj cuveni sok sa "komadicima pulpe". Jeste pulpa, ali ne od voca od koga je sok, nego od bundeve.
Kinin ide zbog arome, inace ne skodi puno. Cak se koristi i kao lek za groznice, protiv simptoma malarije, i sl.
[ FoghornLeghorn @ 22.05.2013. 08:33 ] @
Ti komadici/talog bi trebalo da budu od pokorice limuna (ono belo izmedju spoljasnje kore i "srca" limuna). Dal' je stvarno ili nije nemam pojma - pise na wiki da je se pravi od toga i kinina (vec je receno cemu sluzi kinin), ali otkad sam video da je i on zasladjen "visoko-fruktoznim sirupom" ne kupujem ga vise. Imas Pepsijeve varijante tih sokova, al' sam zaboravio ime - bar pise na njima da su zasladjeni secerom, sto naravno ne mora biti istina!
A ovo za pulpu - nekad je koriscena bela sljiva (Fructal) koja je bila slatka, ali skoro bez ukusa pa se lako mesala sa svim i svacim. Sad se koriste tikvice i bundeve - imas gusti sok ali je kolicina breskvi jako mala! Doduse, i to je bolje od onih "bistrih" sokova koji mirisu kao sampon sa vestackim zasladjivacem.
[ valerijan @ 29.07.2013. 18:58 ] @
da malo podgrejemo temu
Citat:
Lek za vrućine – čaj i ljute papričice
Urbani mit ili naučna činjenica: topli napici pomažu da se lakše podnesu vrućine. Istraživači tvrde da je znojenje najbolji način rashlađivanja te preporučuju vreo čaj, ali i začinjenu ili ljutu hranu.
Ako se ubrajate među milione onih koji na tropskim vrelinama radije posegnu za hladnim sokom ili pivom nego za šoljom toplog čaja, razmislite još jednom: naučnici kažu da će vas topli napitak rashladiti bolje od bilo kakvog ledenog pića.
Znojenje spašava
Stručnjak za neurologiju Piter Meknauton sa Univerziteta u Kembridžu kaže da će konzumacija napitaka kao što su topli čaj ili voda povisiti unutrašnju telesnu temperaturu, što pak uzrokuje pojačano znojenje. Živci u našim ustima i u gornjem delu probavnog trakta reaguju na toplinu napitka stimulirajući mozak na pojačanu proizvodnju znoja. A kako znoj isparava s površine kože, tako se delotvorno rashlađuje ljudsko telo.
„Znojenje će započeti ili se pojačati ako je osoba već vruća“, objašnjava Kristofer Gordon sa Univerziteta u Sidneju. Njegova specijalnost je termoregulacija kod ljudi. „Iako je ljudima često vruće kad piju tople napitke, čim počnu da se znoje, biće im bolje jer će se rashladiti“, kaže on za Dojče Vele.
Znojne žlezde su raspoređene po površini kože. Gušće su u područjima glave i ruku i donjeg dela nogu. Znojenje je izuzetno važno za funkcionisanje našeg tela. „Kad se na vrelini ne bismo znojili, naša bi unutarnja temperatura bi se povisila, a potrebno je samo nekoliko stepeni više i već dolazi do oštećenja mozga ili smrti“, objašnjava profesor Meknauton.
Nalivanje sokom i vodom opasno za bubrege
Meknauton savetuje topli čaj – kojem se daje prednost u odnosu na kafu jer ne sadrži kofein. Ili možda ovo: „Jedite jako začinjena jela, čili paprike na primer, jer aktivni sastojak u njima, kapsaicin, deluje na iste receptore u vašim ustima ili u gornjem delu probavnog trakta, koji reaguju na vrućinu i uzrokuju znojenje“, objašnjava Piter Meknauton.
Stoga ne čudi što ljudi koji žive u vrućim klimatskim uslovima, Indiji ili Južnoj Americi, više jedu začinjenu od „osvežavajuće“ hrane poput lubenica ili raznih ledenih proizvoda. „Hladni napici rashlađuju samo trenutno“, kaže naš sagovornik, „jer je volumen hladnog napitka relativno mali u poređenju s ljudskim telom, pa učinak rashlađivanja brzo prođe. Uz to postoji ograničenje koliko čovek može da popije tečnosti kako ne bi preopteretio bubrege. Tako da ni u kom slučaju ne treba piti previše“, upozorava on.