[ Braksi @ 26.05.2013. 09:24 ] @
Nepromisljena prekomerna upotreba sile dovela je do nasilja. Sve vise razmisljam da mozda umesto da se naoruza narod mozda bi bilo pametno da se razoruza policija ? |
[ Braksi @ 26.05.2013. 09:24 ] @
[ Dexic @ 26.05.2013. 11:57 ] @
Da, bre, eno Engleska nije videla nasilje od kad je razoruzana policija ;) :) :)
[ mmix @ 26.05.2013. 12:19 ] @
Razmazena derista, ne pale oni kola zato sto su panduri upucali ludog dedu vec zato sto su besni i obesni jer im svedjani, nakon svega, nisu dali i zene i cerke da imaju sta i da je*u na racun drzave.
[ Java Beograd @ 26.05.2013. 12:51 ] @
Postoji povod i uzrok.
Povod je što je, kako kažu policija upucala ludog dedu, a uzrok je mnogo dublji. Neintegrisanost u društvo, neobrazovanost i tako dalje. Što bi naš narod rekao "Hrani psa, da te ujede". Em su ih pustili da uđu u njihovu zemlju i potraže posao, sa kojim će svakako mnoooooooogo bolje da žive nego u Nigeriji, Sudanu, Maliju, Maroku ... a ovima se ni to ne sviđa, nego lome i pale. Ali koliko sam skapirao, lome i pale samo po svojim predgrađima. Ne približavaju se naseljima i predgrađima pravih Šveđana. [ Branko Santo @ 26.05.2013. 12:57 ] @
Braksi mora da se salis. Policija je suvise fina i razumna prema barabama i kriminalcima. Aps i deportacija ili aps i prinudni rad. Pazi ubili cicu koji je isao na njih macetom. Navedi mi primer normalnog coveka na ulici sa macetom!
[ anon70939 @ 26.05.2013. 13:06 ] @
"ali taj covek sa macetom ima svoja prava". On nikog nije hteo da povredi macetom, nosio je eto slucajno kao onaj provalnik srafciger :)
[ Braksi @ 26.05.2013. 13:22 ] @
pa da, ubili su coveka jer je mahao macem. To su odmah dosli da urade, a da je neko u kvartu opljackan silovan ne bi dosli ni za tri dana. Mamicu im onu licemernu.
[ SlobaBgd @ 26.05.2013. 13:44 ] @
Dok se odvija ulično nasilje u Švedskoj, Šveđani su primorani da organizuju ulične straže da bi se zaštitili od eventualnog prelivanja nasilja u njihove kvartove, jer policija ne stiže da se pozabavi patroliranjem po mirnim delovima grada. I šta se dešava? Policajci hapse organizatore uličnih straža, za to nađu resurse, a za smirivanje nasilja nemaju dovoljno policajaca.
http://www.friatider.se/swedes...-to-defend-their-neighborhoods Doduše, među tim uličnim stražama nalazi se i dobar broj neonacista i huligana, ali indikativno je kako se policija suprotstavlja domaćem življu, pod punom opremom i uz upotrebu suzavca, a sa useljenicima sprovode mnogo blaže mere. [ cika dacha @ 26.05.2013. 13:48 ] @
Zzzzzzdravo!!! :-)
[ Java Beograd @ 26.05.2013. 20:29 ] @
Citat: Braksi: pa da, ubili su coveka jer je mahao macem. To su odmah dosli da urade, a da je neko u kvartu opljackan silovan ne bi dosli ni za tri dana. Mamicu im onu licemernu. [ Braksi @ 26.05.2013. 21:12 ] @
Moram da kažem java da sam nekad uživao da čitam tvoje postove kao i mmiksove, ali imam utisak da u jednom momentu, da li vam je neko ukrao nalog ili su vas reprogramirali vanzemaljci, ja ne znam ali ne mogu da shvatim o čemu ti pričaš čoveče ?
Da li po tebi policajac sa srednjom školom treba da ima licence to kill ? Da li je on taj koji odlučuje ko sme nastaviti život, a ko će biti eliminisan ? [ SlobaBgd @ 26.05.2013. 21:30 ] @
Ma ne, Braksi, nego samo doktori nauka i članovi raznih akademija nauka imaju pravo da odlučuju o nečijem životu, iz bezbednosti i udobnosti svojih kabineta, salona i drugih kula od slonovače.
Taman posla da onaj ko neposredno gleda prestupniku u oči dok ovaj vitla mačetom ili pištoljem, treba da se za bilo šta pita, on je neobrazovana marva koja je tu da posluži kao topovsko meso za zaštitu tih visokoobrazovnih (što izgleda podrazumeva i da su visokomoralni?) predstavnika naroda. Taman posla da službeno lice koje je obavezno da štiti život i imovinu svih građana to radi kad su ugroženi život i imovina običnog puka. Zna se čiji život više vredi i koga treba da štite oružjem a koga samo pištaljkom. [ Braksi @ 26.05.2013. 21:53 ] @
posto imam utisak da si bio ocevidac susreta ovog stokholmskog Sandokana i nicim izazvanog i nadasve nezasticenog policajca jer mozes da nam tacno opises sta se desilo ?
[ Odin D. @ 26.05.2013. 22:04 ] @
Citat: Braksi:Da li po tebi policajac sa srednjom školom treba da ima licence to kill ? Da li je on taj koji odlučuje ko sme nastaviti život, a ko će biti eliminisan ? Ako u zakonu piše da se ugrožavanje javne bezbednosti vitlanjem mačetom na javnom mjestu eliminiše na taj način - onda je u prvom redu taj samuraj sam odlučio o svojoj sudbini, a u drugom redu oni koji su pisali zakon. Policajac ne odlučuje o tome - on samo sprovodi zakon. Zakon su valjda donjeli umniji ljudi od njega i sa tim zakonom su valjda saglasni stanovnici te države u kojoj važi. Ti da si negdje vidio izvršenje smrtne kazne vješanjem ili streljanjem ti bi izgleda ovdje došao i vikao: "Zar smije jedan mesar dželat da odlučuje ko smije nastaviti život, a ko će biti eliminisan!" i "Zar smije neki golobradi vojničić iz streljačkog voda da odlučuje ko sme nastaviti život, a ko će biti eliminisan!". Policajac nema neograničeni licence to kill. Ako sjediš u parku i čitaš novine - policajac nema dozvolu ni da te počeše pendrekom, a kamoli da te ubije. Ako sjediš na klupi i izvadio si snajper da njime gađaš prolazinike - šta očekuješ ti da bi policajac trebalo da radi? Da javi u stanicu komandiru da javi gradonačelniku da se zakaže vijeće mudrih staraca što je prije moguće, pa da malo provijećaju šta da rade, pa da policajcu jave šta su odlučili?! [ SlobaBgd @ 26.05.2013. 22:10 ] @
@Braksi
A, ti si mislio da švedski policajci ne smeju da potežu oružje na naoružane napadače! Ja sam shvatio da smatraš da ni jedan policajac bez bar petog stepena obrazovanja ne sme da puca na jasnu i neposrednu opasnost, pa sam u tom smislu i napisao da se ne slažem sa tvojim mišljenjem. Ali ako se tvoj stav odnosi samo na švedske policajce, onda povlačim izjavu a tebe molim da nam objasniš zašto švedska policija ne sme da radi svoj posao. I te argumente "jesi li bio tamo pa znaš" koje sve češće čitam na ovom forumu treba okačiti mačku na rep. 90% tema u kojima raspravljamo nismo iskusili na svojoj koži ili videli svojim očima nego raspravljamo na osnovu vesti iz štampe i sa Interneta. Dakle, niti sam ja bio tamo, ni ti, pa obojica pišemo o istoj temi. [ Braksi @ 26.05.2013. 22:32 ] @
ovo je strasno sta citam !
Citat: SlobaBgd: I te argumente "jesi li bio tamo pa znaš" koje sve češće čitam na ovom forumu treba okačiti mačku na rep. 90% tema u kojima raspravljamo nismo iskusili na svojoj koži ili videli svojim očima nego raspravljamo na osnovu vesti iz štampe i sa Interneta. Dakle, niti sam ja bio tamo, ni ti, pa obojica pišemo o istoj temi. pa dobro onda sudove inspektore, forenzicare i svedoke cemo da ukinemo. Sta kazes da odemo svako na svoje drvo ? [ SlobaBgd @ 26.05.2013. 22:42 ] @
Braksi, druže, malo si preozbiljno shvatio i sebe i ovaj forum.
Mi ovde ne sudimo, ne donosimo zakone, ne utičemo na javni život, samo pričamo. Kao u nekoj kafani. [ Braksi @ 26.05.2013. 22:46 ] @
zelim ti da se sto pre sretnes sa policajcima koji sami dele pravdu sa ili bez fakulteta !
onda dodji da nam prepricas iskustvo. Mislim, ako prezivis. [ vilil1 @ 26.05.2013. 23:55 ] @
Ovo su table koje oznacavaju da imaju straze. Neigbourhood watch. Na drugoj pise - Ispraznite svoj auto ili ce lopovi to da urade. Table se nalaze, da tako kazem, na ulazu u jedan deo nastanjen iskljucivo Svedjanima. Svuda oko njihovih kuca se nalaze zgrade u kojima su u ogromnoj vecini stranci. Pretezno iz Libana, Somalije...
Ovi Svensoni u Svedskoj zive kao u nekom getu. :D Inace, njihova policija voli da glumi americku. Vole da pripucaju bez nekog zaista ozbiljnog razloga. [ Andrej013 @ 27.05.2013. 06:47 ] @
Citat: Braksi: zelim ti da se sto pre sretnes sa policajcima koji sami dele pravdu sa ili bez fakulteta ! onda dodji da nam prepricas iskustvo. Mislim, ako prezivis. alo fakultetlija, a da pozelis sebi da se sretnes sa budalom koja ti vitla sabljom pred ocima pa da onda racunas na njegovu pribranost? u tim situacijama izgine onaj ko je veca budala, a nekako sam siguran da ludak sa sabljom ne bi izginuo da je policajac niko drugi vec glavom i bradom sumnjicavi Braksi, fakultetlija koji prvo ceka posledice pa tek onda dela. [ anon70939 @ 27.05.2013. 07:07 ] @
A jel vam zao onog mehabije u centru sarajevu od pre par godina kojeg su zveknuli snajperom u sred bela dana?
[ Java Beograd @ 27.05.2013. 07:20 ] @
Citat: Braksi:zelim ti da se sto pre sretnes sa policajcima koji sami dele pravdu sa ili bez fakulteta ! 1. Nije policajac delio pravdu. Spasavao je živote prolaznika. 2. Nije policajac išao ulicom i ubijao. Ulicom je išao, i pokušavao da ubija, manijak sa sabljom. Da ga ovaj nije smaknuo, verovatno bismo čitali vesti o jednom ili 10 zaklanih u Stokholmu. Dakle, ja sam u svom životu susreo hiljade policajaca. Što u Srbiji, što u Rusiji, Nemačkoj i gde god sam sve boravio i putovao. Siguran sam da su neki od njih nekad negde nekog ubili. A mene nisu. [ Java Beograd @ 27.05.2013. 07:24 ] @
Citat: CoyoteKG:A jel vam zao onog mehabije u centru sarajevu od pre par godina kojeg su zveknuli snajperom u sred bela dana? Meni lično ga žao. Po reakcijama, a i po samom činu se vidi da je neki glup, izuzetno glup brđanin. Mnogo lukaviji i opasniji mu isprali ono malo mozga, napunili glavu glupostima i rekli: idi pucaj na ambasadu USA ! [ anon70939 @ 27.05.2013. 07:45 ] @
da vehabija...
meni ga nije zao :) Ali opet kad bih trollovao rekao bih, mogli su da ga pogode snajperisti u kaziprst da ne moze da puca, mogli su da ga uspavaju nekom indijanskom strelicom iz duvaljke... pa nisu. Svako ko se drzne da svesno ugrozi tudji zivot, zasluzuje to... [ zveljko @ 27.05.2013. 08:13 ] @
Citat: Braksi: zelim ti da se sto pre sretnes sa policajcima koji sami dele pravdu sa ili bez fakulteta ! onda dodji da nam prepricas iskustvo. Mislim, ako prezivis. Citam temu i prosto ne mogu da verujem sta pises, gotovo sam siguran da trolujes jer ne razumem kako neko moze da ima takvo razmisljanje. Ajde procitaj jos jednom od pocetka sta si napisao sve u ovoj temi. [ Braksi @ 27.05.2013. 09:26 ] @
Da Java, vidim da te nisu ubili.
A nekog jesu i to ne da sam siguran nego znam. Pre nego sto me forumske strine napadnu da trolujem ja bi ih samo podsetio da cak i drustva koja imaju previdjenu smrtnu kaznu i najtezu recimo SAD (ne sve drzave znaaam NY nema) zatvorenik i osudjenik provede bar preko 10 godina dok konacno ne uzjase munju. I hiljadu puta se vraca na rociste na vestake, zaustavlja se egzekucija i dr. A vi ovde kazete u redu je da neki policajac sam ustreli nekog ? Pa nista onda, ja vam zelim da se sretnete sa takvom pravdom i nista vise. Sad cete vi reci, kako ste vi svi korektni i fini gradjani, e a takav je bio i Zaric. [ mmix @ 27.05.2013. 09:40 ] @
Citat: Braksi: A vi ovde kazete u redu je da neki policajac sam ustreli nekog ? Pa nista onda, ja vam zelim da se sretnete sa takvom pravdom i nista vise. Sad cete vi reci, kako ste vi svi korektni i fini gradjani, e a takav je bio i Zaric. O cemu ti pricas covece, Zarica je ubio Raicevic bez ikakvog razloga i za to je dobio 13 godina robije. Po meni malo, ali svejedno mu nije bas gledano kroz prste kao sto ti tvrdis. Sta ti ocekujes da je taj svedski pandur trebao da radi sa tim ludakom, da ga pomazi? Ljudski zivot je svetinja samo dok ne ugrozava tudje zivote, a zbog tvog nakaradnog utopijskog razmisljanja mi ovde i imamo sje*ane zakone o samoodbrani zbog kojih u zatvorima trunu ljudi koji su ubili sljam u svom domu braneci svoju porodicu. [ plague @ 27.05.2013. 10:08 ] @
Citat: Braksi: pa da, ubili su coveka jer je mahao macem. Izvinjavam se na mozda explicitnom sadrzaju, dosta je procitati uokviren deo i videti posledice: http://www.orlandokuntao.com/mf_armed_assailant.html [ Java Beograd @ 27.05.2013. 10:20 ] @
Citat: Braksi:A vi ovde kazete u redu je da neki policajac sam ustreli nekog ? [ herzog @ 27.05.2013. 11:23 ] @
Citat: Java Beograd: Citat: CoyoteKG:A jel vam zao onog mehabije u centru sarajevu od pre par godina kojeg su zveknuli snajperom u sred bela dana? Meni lično ga žao. Po reakcijama, a i po samom činu se vidi da je neki glup, izuzetno glup brđanin. Mnogo lukaviji i opasniji mu isprali ono malo mozga, napunili glavu glupostima i rekli: idi pucaj na ambasadu USA ! Tip je pucao u zgradu. Dosao je s namerom da puca u gradjevinu . Nije ni ranjen. Sve je medijski propraceno, svi sto su 'slucajno' to snimali su bili 'iznenadjeni'. Ne, nije namesteno . Uopste. [ Braksi @ 27.05.2013. 12:25 ] @
Citat: Java Beograd: Citat: Braksi:A vi ovde kazete u redu je da neki policajac sam ustreli nekog ? Naravno da nisam to rekao. Naravno da nije u redu da zakolje par ljudi na ulici Naravno da treba da odgovra po zakonu i na mestu gde treba da odgovara i Naravno da ne treba da mu sudi policajac sa osnovnom ili PhD whatever... a btw meni Svedjani nisu jasni. Prvo niko ne moze da se nastani u njihovoj zemlji ako mu oni to ne odobre. E sad zasto su primili toliko stranaca koje objektivno nemaju kapacitet ni da im daju posao niti da ih integrisu to valda treba oni da pitaju njihove politicare ? A oni rade sve kontra i evo im rezultat. Sam pao - sam se ubio. [ anon70939 @ 27.05.2013. 12:25 ] @
pa dobro ti sad kazes da je normalno da se puca automatom u zgradu...?
Zastitnici zakona, odnosno ti specijalci trebaju da poveruju da je on neka stabilna osoba koja puca "samo" u zgradu i nece sigurno pucati po ljudima? To je kao dogovoreno sa njima. Rekli su mu, OK pucaj malo po zgradi, ali nemoj po ljudima... Covek koji je u stanju da nosi automatsku pusku kroz grad, i da puca u "zgradu" oruzjem s kojim moze da ubije desetine ljudi sigurno da nije neka psihicki stabilna osoba. I sa takvom osobom ne treba pregovarati... Ljudi, nema potrebe da se plasite takvog zakona. Dovoljno je da ne nosite automat i pucate po ljudima. Dovoljno je da ne ulazite krisom u tudje stanove sa srafcigerima i pistoljima... Ne vidim sto vas to toliko pogadja. Na ovoj planeti se toliko sljama nakotilo da nije steta takve bolesnike ubiti na licu mesta... Recimo da su tog vehabiju pustili, pregovarali... sta bi sutra moglo da se ocekuje u istom tom sarajevu? Sta je bilo pre par godina sa Rusijom u onom teatru? Koliko se secam sve su ih uspavali sa nekim nervnim gasom. Bilo je jasnih snimaka gde je bukvalno svako overen u celo... sto je malo neverovatno da je tako uspesna dvostrana pucnjava... Dakle sigurno su uspavani, mogli su da ih pohapse i sude im, ali ne... Nema pregovora. Ugrozavas tudji zivot, cao! To je jasan primer svim ostalim teroristima... [ Java Beograd @ 27.05.2013. 12:28 ] @
Citat: Braksi:Naravno da nije u redu da zakolje par ljudi na ulici. [ Braksi @ 27.05.2013. 12:38 ] @
pa tako ti je u vecini slucajeva.
[ mmix @ 27.05.2013. 13:35 ] @
Srecom u ovom nije bilo, i to zato sto ga je nedostojni "kursista" zaustavio pistoljem.
[ Java Beograd @ 27.05.2013. 13:46 ] @
Citat: Braksi:pa tako ti je u vecini slucajeva. [ mmix @ 27.05.2013. 13:57 ] @
To ti je klasicna logika kolektivista gde si ti u stvari mrav u drustvu i kao takav skladno vrtis svoj zupcanik i uvek si spreman da padnes za to drustvo bez pogovora i sa puno samopregornosti. Pa ce vec kolektivisticko drustvo nekako, mozda, doakati tom koji te je srusio, ali ne zato sto te je srusio i ti pao nego zato sto je drustvu napravio privremenu nelagodnost jer nije imao ko da vrti zupcanik dok ne stigne zamena, shodno tome su i kazne za krvne delikte u takvim drustvima blize ekonomskim prekrsajima. Pravo na samoodbranu i odbranu drugih je potpuno kontradiktorno sa doktrinom kolektivizma jer implicira individualnost i gresnu misao da je vaznije spasiti sebe i/ili sovoju porodicu. Ni to sto ce ti dete ostati bez emotivne i finansijske podrske ne predstavlja problem kolektivizmu jer tvoje dete nije individua vec mrav u nastajanju, kao deo kolektiva drustvo ce ga "obezbediti", tvoje nije da razmisljas o tome vec da vrtis i padnes kad treba.
[ Andrej013 @ 27.05.2013. 14:14 ] @
Zasto panduri nose oruzje ako ne treba da ga koriste, a koja je bolja situacija od ove? kada panduri imaju posla sa naoruzanom osobom, treba da koriste oruzje a sve ostalo bi bilo kretenizam.
Dakle, sta je problem, to sto panduri imaju pravo u odredjenim situacijama da koriste oruzje ili to sto ga uopste imaju? [ boskela @ 27.05.2013. 14:39 ] @
Citat: Braksi: zelim ti da se sto pre sretnes sa policajcima koji sami dele pravdu sa ili bez fakulteta ! onda dodji da nam prepricas iskustvo. Mislim, ako prezivis. Sreo sam se i ja i ti i svi mi sa takvim policajcima pa niko nije pripucao - zasto? zato sto nisam mlatarao macetom.. A ja tebi zelim iz sveg srca da se sretnes sa onim lopovom sa srafcigerom pa da nam prepricas kako je bilo i sta si uradio.. Kakve gluposti lik prica neverovatno.. [ adzo_ @ 27.05.2013. 15:08 ] @
Meni je neverovatno da odrasli, obrazovani ljudi ne vide prednost metoda da policija hapsi a sud sudi, naspram metode da policija(a i obicni ljudi) i hapsi i presudjuje
[ mmix @ 27.05.2013. 15:25 ] @
Naravno da to ima svoju prednost, ali ne mozes ti ocekivati od mene niti od tog pandura da stojimo mirno dok ludak sece njega, mene ili moju porodicu macetom, a sve radi neke tvoje utopijske iluzije o civilizovanom drustvu koje ne postoji. Ja sam siguran da je ludak spustio i bacio macetu da ga ne bi upucali vec uhapsili i da bi mu sud sudio, i to je sasvim ok, i drustvo treba da ima okvire u kojima bi pandure sprecavao pretnjom gonjenja da takve situacije razresavaju kaobojski. Oni koje je moguce recima zaustaviti u izvrsenju zlocina i privesti, sa njima tako i treba, ali bezbednost normalnih ljudi je na prvom mestu pred bezbednoscu sljama i ludaka, koga je nemoguce zaustaviti drugacije tu je vruce olovo. Kraj price.
[ vilil1 @ 27.05.2013. 16:19 ] @
Ovako reaguje pravi policajac, a ne napaljeni revolveras. Svedska policija je upala u stan, bacila sok bombu i izbusila coveka. Da njihova policija voli da se ponasa malkice brutalnije, govori i ovo, ubistva koja je izvrsila policija. Neka opravdana, vecina ne. Samo je jedan policajac osudjen na 1.5 godina zbog pucanja u ledja - "Sjutton personer har skjutits till döds sedan 1995: * Maj 2013, Husby, västra Stockholm: 69-årig man skjuts av polis i samband med en husrannsakan. Han avlider på sjukhus av sina skador. * Januari 2013, Södertälje: En 26-årig man skjuts i huvudet av polisen efter att ha rånat en guldsmedsaffär den 4 januari. Han avlider på sjukhus den 9 januari. * Februari 2011, Eskilstuna: En 26-årig man, som vid samma tillfälle misstänktes för att ha dödat sin mamma, hotade poliserna med kniv och skjuts ihjäl. * Januari 2009, Trelleborg: 57-årig man skjuts ihjäl efter att ha attackerat polisen med kniv. * Juni 2006, Falkenberg: 45-årig man skjuts efter att ha attackerat polis med kniv. * Mars 2005, Lindesberg: En psykiskt labil 22-årig man skjuts till döds. * Januari 2004, Katrineholm: En 40-årig man skjuts efter att ha hotat med yxa. * Juli 2003, Bräkne-Hoby: En värdetransportrånare skjuts till döds. * Maj 2002, Eskilstuna: En 20-årig man skjuts sedan han försökt smita från polisen. * Mars 2001, Jönköping: En 27-årig flykting skjuts till döds i ett trapphus. * Mars 2000, Vikbolandet i Östergötland: En 31-åring skjuts i ryggen när han försöker springa ifrån polisen. Polismannen dömdes till fängelse i 1,5 år. * Maj 2000, Kalmar: En misstänkt 19-årig biltjuv skjuts till döds. * Oktober 1999, Kyrkhult: En piketstyrka skjuter en 46-årig man. * Augusti 1999, Järna: Polisen skjuter ihjäl en av två postrånare. * Februari 1999, Falun: En man i 50-årsåldern skjuts till döds. * Juli 1998, Trollhättan: En man dödas i samband med ett inbrottsförsök. * Mars 1995, Möja: Polisen skjuter en 48-årig man." http://www.svt.se/nyheter/sver...till-dods-av-polis-i-stockholm [ mmix @ 27.05.2013. 16:48 ] @
Sta, mi kao nemamo gogle translate? Inace bi od silnog svedskog pomislio da je pobijen neki fini svet a ne kriminalci, razbojnici i ubice, sljam ovozemaljski. Po cemu je vecina neopravdana, ja vidim samo jedan, i taj je neopravdan u veoma uskim okvirima evropskog kolektivizma, al ajde, da priznamo taj jedan. Ostaje 16 samoubica za skoro 20 godina. Pravi pokolj.
Iu samom tekstu ti pise da je vise puta upozoravan da spusti oruzje i da je odbijao i da je krenuo da ih napadne. Ili sad treba da verujemo da je sve to namestono a da se lik slucajno zatekao sa macetom tu jer je ceo dan naporno krcio dunglu u komsiluku? [ superbaka @ 27.05.2013. 17:47 ] @
da pandur uperi stoljpi u mene, ja bih momentalno *ovno ispustio u gace, a kamoli macetu...
[ Java Beograd @ 27.05.2013. 19:41 ] @
Citat: adzo_: Meni je neverovatno da odrasli, obrazovani ljudi ne vide prednost metoda da policija hapsi a sud sudi, naspram metode da policija(a i obicni ljudi) i hapsi i presudjuje A meni je neverovatno da odrasao čovek ne može da shvati da postoje situacije, kao na primer ova u klipu koji je postavio vilil1 (od 00:08 do 00:14) kad policajac jednostavno - mora da reaguje. [ payge @ 27.05.2013. 19:57 ] @
Déjà vu ?
:D [ Braksi @ 27.05.2013. 20:29 ] @
pa ako si pajkan onda treba valda da si strucan pajkan a ne priuceni kursista. A to bi znacilo da znas kako da privedes cak i naoruzanu osobu sa automatskom puskom, a ne da ubijes neko umisljenog sandokana.
Kao ono u americkim filmovima: pu d geeen deun, pud gad dem gen deuuun NAAAAUUUU ! Am keuntin.. a ne paf i reseno. To je kao da dodjes kod hirurga sa slomljenom podlakticom, a on ti odsece ruku. [ ZaMpA @ 27.05.2013. 20:35 ] @
Omiljena stvar na MZ-u mi je to što neko propusti da spomene par sitnih ali ključnih detalja i onda ljudi pene da dokažu da su u pravu a ne provere kako su se stvari dešavale.
Prvo sam pogledao na telegraph.co.uk šta piše, i tamo spomenuli da je čovek ubijen u svom stanu! Možda su policajci stvarno preterali? ajd da potražim još malo. Da vidimo šta kaže "The Local" švedske novine na engleskom http://www.thelocal.se/47872/20130514/ 1. Čovek je vitlao mačetom i pretio po komšiluku 2. Komšije zvale policiju 3. Čovek video policiju i pobegao u kuću 4. Čovek se drao na policiju sa balkona i pretio im da će ih pobiti 5. Policija dovodi pregovarče, da pokušaju da smire čoveka 6. U toku pregovora saznaju da je u kući žena 7. Strahujuči za bezbednost žene, policija odlučuje da provali vrata i uhapsi čoveka 6. Policija baca flashbang ali ne uspevaju da onesposobe čoveka 7. Policija upada unutra i posle kraćeg okršaja, upucali su čoveka. Dakle, čisto ko' suza. Nije policajac video nekog da nosi mačetu preko ramena pa pripucao zlu netrebalo, već su pokušali na sve načine da ga smire i razoružaju i odlučili da urade nešto tek ked su skontali da postoji šansa da ludak povredi ženu. A ovi što protestvuju == "mačeta za patike" [ Andrej013 @ 27.05.2013. 21:33 ] @
Citat: ZaMpA: 1. Čovek je vitlao mačetom i pretio po komšiluku 2. Komšije zvale policiju 3. Čovek video policiju i pobegao u kuću 4. Čovek se drao na policiju sa balkona i pretio im da će ih pobiti 5. Policija dovodi pregovarče, da pokušaju da smire čoveka 6. U toku pregovora saznaju da je u kući žena 7. Strahujuči za bezbednost žene, policija odlučuje da provali vrata i uhapsi čoveka 6. Policija baca flashbang ali ne uspevaju da onesposobe čoveka 7. Policija upada unutra i posle kraćeg okršaja, upucali su čoveka. Pa da, "To je kao da dodjes kod hirurga sa slomljenom podlakticom, a on ti odsece ruku." Bukvalno, identicna situacija. hahahah, braksi, nemoj nikada da odes sa foruma! NIKADA ali ovo je srecan dan, dobili smo specijalan deal, dva bisera u jednoj poruci: Citat: Braksi: pa ako si pajkan onda treba valda da si strucan pajkan ... A to bi znacilo da znas kako da privedes cak i naoruzanu osobu sa automatskom puskom. [ Braksi @ 27.05.2013. 21:40 ] @
Citat: od ovog moze da se rikne just do it. [ plague @ 27.05.2013. 22:41 ] @
^ Ti si izgleda totalno zanemario onaj link koji sam poslao gde se vide posledice coveka koji je policajac treniran za hand-to-hand combat imao kada je pokusao da razoruza napadaca koji je imao noz?
Citat: A to bi znacilo da znas kako da privedes cak i naoruzanu osobu sa automatskom puskom, a ne da ubijes neko umisljenog sandokana. Slazem se sa tobom, steta sto si pobrkao, IronMan i Superman nisu stvarni likovi. [ Shomi Li Jones @ 28.05.2013. 00:19 ] @
Citat: Andrej013: Pa da, "To je kao da dodjes kod hirurga sa slomljenom podlakticom, a on ti odsece ruku." Ne. Policija (treba da) rešava probleme, a ne prijave. Došli su zbog prijave a rešili problem [ Java Beograd @ 28.05.2013. 07:38 ] @
Ko se mača lati - od mača će i umreti. Ne kapiram logiku da se ovde nešto trabunja o ljudskim pravima onih koji su sebi dali za pravo da kolju po komšiluku. Ko je bre on pa da čitavo naselje strpi i zaključava se u kuće, i strahuje za svoj život ?! Otkud mu to pravo ? Dokle, bre ? Kad je sam sebe deklarisao kao (masovnog) ubicu - tako se i treba ophoditi sa njim.
Evo kako se to rešava u svetu: Preskočiti početak, gledati od 00:35 Evo i cela lista: http://www.youtube.com/watch?v...DU&list=PL2BFA43EE10D40902 Ili jednostavno u YT pretraživač otkucati: "chinese hostage negotiation" A onoj bagri koja je zbog ubice dala sebi za pravo da lomi i pali i ruši ono što je neko celog života radio, štedeo i gradio - doživotna robija. Pa neka u zatvoru proba da pali i ruši ! Stoka, bre ! [ Braksi @ 28.05.2013. 08:05 ] @
kako se desava u svetu ? Tebi je favela u Riu svet, helouuuu ?
Kad se tako nesto desi u Stokholmu npr onda se dobiju 7dnevni neredi. A drugo gresis u nekim pretpostavkama. Glavni rezon za ukidanje smrtne kazne je bio da drustvo ne moze ciniti ono sto kaznjava. Dakle drustvo ne moze da ubija. Posmatrano izolovano i post festum ti izgleda da si u pravu. Zamisli neko ubije zenu i dete - uh sta bi mu ti radio jel ? Medjutim, zamisli sad za trenutak da policija pa cak i gradjani uzmu pravdu u svoje ruke ? Nastao bi haos, opsti haos. Ovako je ipak bolje, a kriminala ce uvek biti kao i nevinih zrtava... [ herzog @ 28.05.2013. 08:17 ] @
Citat: CoyoteKG: pa dobro ti sad kazes da je normalno da se puca automatom u zgradu...? Recimo da su tog vehabiju pustili, pregovarali... sta bi sutra moglo da se ocekuje u istom tom sarajevu? offtopic Ako se radi spontano,iz emocija, moze se pucati i po ljudima. Ne bi trebalo da postoji visa instanca medju ljudima , koja govori da li je neko kriv ili nije . Sta je ono govorio Staljin? Ubijes jednog coveka - zlocin, ubijes milione - statistika , ni ne racuna se . Uostalom, zar se to vec nije radilo, radi se i radice se. Kazem da je on, Mevlid, ako se tako zove, uz dogovor sa par tv ekipa dosao tamo i napravio "incident" koje su te iste tv ekipe zabelezile. Pa evo, pogledaj sam snimke na Youtube "incidenta", pogledaj tu teatralnost u sudnici i sam zakljuci. Zabava i shokiranje javnosti za par dana, dok se nesto drugo valjalo dolinom. Inace, vehabije , obzirom da sam upoznao dvojicu su sasvim drugi svet. U konkretnom slucaju, oni su se posvetili veri, Islamu, jer su videli da duvanje trave, npr. samo doprinosi ocuvanju onog sto oni, vide kao zlo. Onda su odustali od davanje podrske takvom sistemu. Nisu to nikakvi radikalni ratnici,mozda cekaju neku finalnu bitku izmedju dobra i zla (Ako znas nekog takvog i ti, poruci im da ako i ima te finalne bitke, mi kao obicni smrtnici nismo u mogucnosti da percepiramo kada je njen pocetak i kako se odigrava..), ali to mozda rade i neki koji se deklarisu kao hriscani, "civilizovani" krugovi , kakvih ima po naprednoj zapadnoj Evropi a izazivaju Islamiste i , skoro po pravilu , se nista ne dogodi. Jer su ovi ljudi vernici. Mislim da je ta cela 'paranoja' oko Islama, slicna onoj koju je nekada USA proizvodila i servirala svom gradjanstvu protiv SSSR, ili docnije Rusije. A ako mislis da se osobe mogu deliti na "psihicki neuravnotezene" i one koje to nisu , onda mislim da ti ovo sve besmisleno i pricam. Evo, ja sam mahao macetom i sahranio neku decu uz Dunav. Mahacu ponovo, o nekim datumima, mogu ti javiti na pp. Mislim da sam ubio i manekenku Cervenko (A ne Darjan Music..) Izvoli, dodji i privedi me psihijatiriji ili licu pravde. [ anon70939 @ 28.05.2013. 10:28 ] @
Znaci skroz je normalno nositi automat po centru i pucati uokolo, malo pretiti?
I to su dakle stabilne osobe? OK, dalje necu ni da razgovaram sa tobom o tome... Tj. necu uopste da ucestvujem u ovoj temi jer je besmisleno i ili trolujete iz petnih zila ili ste izopaceni... [ Java Beograd @ 28.05.2013. 11:01 ] @
Citat: herzog:Ako se radi spontano,iz emocija, moze se pucati i po ljudima. Ne bi trebalo da postoji visa instanca medju ljudima , koja govori da li je neko kriv ili nije. [ anon70939 @ 28.05.2013. 19:00 ] @
:O nisam ni video da je to napisao. Jedino ako je editovao dok sam pisao
[ vilil1 @ 01.06.2013. 14:34 ] @
Kao sto se i ocekivalo...policija je naravno lagala, kasnije su se izvinili.
"Stockholm cop probed over pre-riot killing The Stockholm police officer who fatally shot a 69-year-old man in Husby, an incident cited as the spark that ignited last week's widespread unrest in Stockholm, is suspected of manslaughter and has been assigned a public defence lawyer. "He further said that his sister and brother-in-law had been threatened by a gang on their way home from a restaurant on the night in question. "Her husband went to get a knife to scare them off. He collected puukko knives, it wasn't a machete like the newspaper have reported," Kajanto told HBL. "He stepped out on the balcony with the knife in his hand and hope the gang would disappear." He said that once the police were called to the scene, his Husby-based relatives were not sure that it was actual police officers by the door, or the gang pretending to be law enforcers. Kajanto added he had no information about how his brother-in-law acted once he came into contact with the police, who shot the 69-year-old to death. The Swedish police have later said he acted in a threatening manner. "They shot him in the head. My sister saw it with her own eyes," he told the paper. The police later filed a report saying the man was taken to hospital where he died, a piece of information hotly contested by residents who said a hearse came to pick up the already dead man at 2am. The police amended its official version of events. "It was a misunderstanding and we have apologized," police spokesman Lindgren told SVT. "But due to these speculations, it is very important that there is an investigation." The killing of the 69-year-old man and accusations that police had attempted to hide the truth angered local community leaders and many residents in Husby who felt the police used excessive force." http://www.thelocal.se/48196/20130528/ Ovoga puta policija se malko zajebala. Ovi imigranti ih se ne plase, pa im ovo ubistvo nije proslo kao ostala. [ mmix @ 02.06.2013. 10:24 ] @
Ili je mnogo verovatnija prica da je politikos resio da zrtvuje pandura razularenoj raji.
[ Braksi @ 02.06.2013. 17:02 ] @
ne verujem. Ipak je to demokratska Svedska i o krivici odlucuju sudovi, a ne lokalni serifi. Da ne kazem samo koliko je policijski sindikat zasticen tako da ukoliko je nevin policajac nema tog boga da mu zapusi usta.
[ pisac @ 02.06.2013. 17:47 ] @
Citat: mmix: Ili je mnogo verovatnija prica da je politikos resio da zrtvuje pandura razularenoj raji. Još sam da se shvati zašto je raja razularena... A to je najteže. Zahteva par vijuga više u pogonu. [ mmix @ 02.06.2013. 19:30 ] @
Citat: Braksi: ne verujem. Ipak je to demokratska Svedska i o krivici odlucuju sudovi, a ne lokalni serifi. Da ne kazem samo koliko je policijski sindikat zasticen tako da ukoliko je nevin policajac nema tog boga da mu zapusi usta. Aha. oni sto najvise lete, najtvrdje padnu... Citat: pisac: Još sam da se shvati zašto je raja razularena... A to je najteže. Zahteva par vijuga više u pogonu. => Citat: mmix: Razmazena derista, ne pale oni kola zato sto su panduri upucali ludog dedu vec zato sto su besni i obesni jer im svedjani, nakon svega, nisu dali i zene i cerke da imaju sta i da je*u na racun drzave. [ Otto23 @ 02.06.2013. 20:51 ] @
Multikulti, trt, mrt... a ustvari je vlastodrscima trebala najjeftinija radna snaga za najloshije poslove. I onda bato, cela ta prica dozivi recoil u vidu civilizacijskog/kulturnog/moralnog/religioznog shoka i nasilja prema starosedeocima - ili ti skraceno "Stockholm za patike". Dovoljan je (opravdan ili neopravdan -> sve jedno) incident pa da se ispolji netrpeljivost ispod multikulti sarene laze...
Ako (kad) se ekonomska situacija u EU pogorsa, tek ce onda multikulti imigracija da dodje do izrazaja... [ yolja624 @ 03.06.2013. 05:34 ] @
... sto ce, ako smijem da primjetim, nekima veoma tesko da padne...
[ mmix @ 03.06.2013. 09:02 ] @
Citat: yolja624: ... sto ce, ako smijem da primjetim, nekima veoma tesko da padne... Meni, kao nekom ko je rodjen i odrastao u Vojvodini, pasce tesko. Ja sam rastao okruzen razlicitoscu i shvatanjem neophodnosti tolerancije prema drugim kulturama. Samo sto se sad ispostavlja da je ono sto je Evropa sprovodila kao multi-kulti upravo ono sto Otto23 kaze, sarena laza i lazni san serviran da bi imao ko da cisti WC solje. Dal iz nekog urodjenog elitizma ili iz proste naivnosti, dozvolili su da se sirom evrope napravi previse geta. Na asimilaciju se gledalo kao na nesto lose, a sada imamo situaciju da su ljudi i neasimilirani i neintegrisani, sto je mnooooooogo bolje ... Umesto da ojacaju svoje zemlje, sebi su napraili problem kojeg ce tesko da se rese. [ Igor Gajic @ 03.06.2013. 09:23 ] @
To je univerzalni problem, ne samo EU. Rusi su uvezli Tadzike i gomilu muslimana da im rade, USofA latinose itd, itd... I sada pocinju da prave probleme....
[ Ivan Dimkovic @ 03.06.2013. 10:02 ] @
Citat: Otto23: Multikulti, trt, mrt... a ustvari je vlastodrscima trebala najjeftinija radna snaga za najloshije poslove. I onda bato, cela ta prica dozivi recoil u vidu civilizacijskog/kulturnog/moralnog/religioznog shoka i nasilja prema starosedeocima - ili ti skraceno "Stockholm za patike". Dovoljan je (opravdan ili neopravdan -> sve jedno) incident pa da se ispolji netrpeljivost ispod multikulti sarene laze... Ako (kad) se ekonomska situacija u EU pogorsa, tek ce onda multikulti imigracija da dodje do izrazaja... Prvo, u normalnim zemljama potrebe za radnom snagom ne odredjuju "vlastodrsci" vec ekonomija. Vlastodrscima generalno treba samo plata. Radna snaga je potrebna privredi. "Vlastodrsci" su samo uradili ono sto je bilo neophodno da se potrebe privrede zadovolje. U mnogim EU zemljama je problem upravo sto su vlasti samo zadovoljile trenutne potrebe privrede bez nekog dubljeg razmisljanja o dugotrajnim stvarima. To ce te regione sada kostati jer ce sa tim morati da se bore i to pod uslovima koji nisu nuzno najbolji za njih. Opet, to su sve bile poznate stvari od ranije - svaka ekonomska kriza ce samo pokazivati pukotine u zemljama/regionima koji nisu resili pitanje integracije na bolji nacin. Sa druge strane, ako je potrebno da frka nekog natera da nesto ucini - so be it. Citat: Igor Gajic To je univerzalni problem, ne samo EU. Rusi su uvezli Tadzike i gomilu muslimana da im rade, USofA latinose itd, itd... I sada pocinju da prave probleme.... Generalno, imigracija u USA je bolje resena nego u vecini EU - dokaz za to je da se ljudi tamo na kraju osecaju Amerikancima. Zbog toga su problemi na ovoj skali u USA jako retki - u USA su postojali drugi problemi vezani za rasizam naravno, ali to nisu problemi imigracije. Medjutim nije realno porediti EU i USA po tom pitanju zato sto su u pitanju potpuno razlicite unije zemalja po svim kljucnim faktorima (istorijskim, etnickim, ekonomskim)... [ Java Beograd @ 03.06.2013. 10:08 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Generalno, imigracija u USA je bolje resena nego u vecini EU - dokaz za to je da se ljudi tamo na kraju osecaju Amerikancima. [ Shadowed @ 03.06.2013. 10:13 ] @
America always had a problem with illegal immigrants. If you don't believe me, ask any native American.
[ Otto23 @ 03.06.2013. 10:22 ] @
@Ivan
Vlastodrsci u smislu prave vlasti (krupni kapital, i jos po nesto od onih cuvenih "bezbedonosnih" struktura) - ne politicara/birokrata koji su vlast zvanicno (na papiru), a realno su samo (lobirani) izvrshioci vec odlucene price i zabava za narod pred "glasanje/izbore". Sa ostatkom se slazem. Sada ce cenu takvog ponasanja i kratkovidosti da plati onaj najobicniji gradjanin koji sa takvom politikom realno nije imao nikakve veze (od pocetka mu je bila protivna interesima). Citat: Sa druge strane, ako je potrebno da frka nekog natera da nesto ucini - so be it. Sta realno mogu da ucine - da im poklone pare iz socijalnog programa pa da ovi budu mirni? Da ih stave u ogradjene geto-e (neku novu verziju logora)? Da ih vrate u zemlje "porekla" (vecina je sada vec rodjena u zemlji koju ne osecaju svojom - tj. imaju svoju verziju kulture, moralnih pravila, religije, koju smatraju normalnim)? Ne vidim kako ce to lako da se reshi. Otprilike, to su evropski shiptari - mogucnost integracije skoro ravna nuli. [ Odin D. @ 03.06.2013. 10:41 ] @
Citat: Otto23: Sta realno mogu da ucine - da im poklone pare iz socijalnog programa pa da ovi budu mirni? Da ih stave u ogradjene geto-e (neku novu verziju logora)? Da ih vrate u zemlje "porekla" (vecina je sada vec rodjena u zemlji koju ne osecaju svojom - tj. imaju svoju verziju kulture, moralnih pravila, religije, koju smatraju normalnim)? Ne vidim kako ce to lako da se reshi. Otprilike, to su evropski shiptari - mogucnost integracije skoro ravna nuli. Rješiće se to vrlo lako samo od sebe. Kad-tad doći će evropica na US model: radiš dobro = živiš dobro radiš loše = živiš loše ne radiš = ko te j'be kako ćeš da se osposobiš da radiš dobro ili loše ili gdje ćeš da nađeš posao = tvoj problem. Problem sa imigrantima u Evropi je problem socjalizma i sličnih budalaština gdje se prvo pretpostavlja da svako ima pravo na određeni standard i kvalitet života, bez obzira na lične zasluge, pa taman nikad nikakav zanat ne izučio, nikad ne radio i nikad ijednu riječ zemlje domaćina naučio ili gram kulture/običaja/sistema prihvatio. Kad presahne socijalistička vreća koji takvima obezbeđuje kakav takav život - neki će se adaptirati, neki će sami otići, neki će se buniti i dobiti iza ušiju, pa će se onda adaptirati ili otići, kao što je na kraju krajeva uvijek i bilo. [ Braksi @ 03.06.2013. 10:51 ] @
Problem integracije ima i jednu drugu komponentu, a to je koliko su i domorodci spremni da prihvate dodjose. Da ih prihvate i priznaju kao sebi ravne i jednake, a to je mnogo vise nego da im daju samo posao ili budu poslovni partneri. Taj deo je isto podbacio, ja tu ne krivim posebno nikoga, to je prosto ljudska priroda. Ponekad je tesko prihvatiti i nekoga ko dolazi iz tvoje zemlje, ali drugog kraja, a kamoli nekog stranca, strane vere, obicaja koji uz to je i obican radnik bez obrazovanja...
Tacno je da dosta emigranata zivi po getima, ali ostaje pitanje da li zive po getima jer nisu prihvaceni ili nisu prihvaceni jer zive po getima. U svakom slucaju onaj ko je projektovao imigraciju bio je rekao bih i preoptimistican. Lek za izlazak iz corsokaka je ekonomski rast, a on po meni nije ni na vidiku. Citat: Odin D.: Rješiće se to vrlo lako samo od sebe. Kad-tad doći će evropica na US model: radiš dobro = živiš dobro radiš loše = živiš loše ne radiš = ko te j'be kako ćeš da se osposobiš da radiš ili gdje ćeš da nađeš posao = tvoj problem. koliko ja poznajem stanje u Evropi pre ce se i sunce ugasiti nego se desi ovo sto ti govoris. Pri tom ne navijam posebno ni za jedan model. [ mmix @ 03.06.2013. 10:52 ] @
Odine, To je prica za pre 20, 30 godina. Sada, nema sanse.
Kad se raja navuce na socijalizam, to iz krvi ne izlazi, bez obzira na sva racionalna objasnjavanja. Ako ne verujes pogledaj samo Srbiju, ovde se i dalje Tito sanja. Kad presahne ta vreca, oni ce se okrenuti kriminalu koji ce u svojim mozgovima pravdati time da su oni zrtve nepravednog sistema koji ih diskriminise, krasce na jedan ili drugi nacin, od sebe, od drugih, od svoje dece, sve ono sto mi inace ovde radimo sami sebi al smo na to navikli, sve samo da se ne prihvati realnost. Ne vredi to porediti sa USA u kojoj se od malih nogu ucis da moras zapeti u zivotu ili ziveti ispod mosta. [ Odin D. @ 03.06.2013. 11:41 ] @
@mmix
U poređenju sa nama, Evropa nema ni približno toliko zatucanih paranoidnih šizofrenika baždarenih na srednjevjekovne norme koji imaju paničan strah od svega živoga na ovoj planeti. U tom smislu, povlačenje paralela između nas i njih možda i nije najbolji put predviđanja. Osim toga, oni su u svojoj istoriji imali mnogo perioda kada su bili prepušteni sami sebi, pa na kraju krajeva - prepušteni sami sebi su i napravili te svoje relativno dobre i za život poželjne države. Znači, imaju i iskustva i mogućnosti. Mi, sa druge strane, čim smo ostali prvi put prepušteni sami sebi - smo napravili kolosalno srajne, uhvatili se u kolo oko njega i pjevamo borbene. Da ima neke veze ili sličnosti između nas i njih, ne bi mi bili ni blizu ove rupe u kojoj smo sad. Oni su se već jednom odbranili od Marksa i Engelsa. Mi nismo nijednom. [ mmix @ 03.06.2013. 11:52 ] @
ni mi nismo bili paranoidni sizofrenici 70ih dok je med cureo niz bradu. TO dodje posle kad deca shvate da mam i tata lazu kad ti kazu da si lep...
[ Odin D. @ 03.06.2013. 12:14 ] @
Njima je curio med koji su sami pravili, a nama nije curio nikakav med (to su trabunjanja senilnih jugo-nostalgičara), a i u onom što je curilo nije bio veliki procenat našeg truda, rada i pameti već više (ne)srećnog sticaja ondašnjih geopolitičkih prilika.
[ Java Beograd @ 03.06.2013. 12:33 ] @
Nije nam curio med, ali je fakat bilo mnogo fabrika koje su radile, i stvarale novu vrednost, a proizvodi iz SFRJ fabrika su prodavani širom sveta. Dobro, naravno da je bilo mnogo većih i razvijenih zemalja, ali je SFRJ bila i te kako razvijena i respektabilna država.
Nije cureo med, kažem, ali se niko nije brige da li će moći da zaradi da prehrani porodicu. [ Braksi @ 03.06.2013. 12:50 ] @
Pre nego sto pristignu cetnici i partizani hteo bih da napomenem da nije sasvim tacno da u Americi nema socijale kao i to da ni socijalni programi u EU nisu bas tako izdasni.
U Americi je ceo sistem drugacije koncipiran i pomalo je haotican dok je u evropskim drzavama do ipak uniformisano. Evropa tacno kaze ko radi placa doprinos toliki i toliki, a zdravstvo je dostupno svima na taj i taj nacin... U Americi je sve prepusteno firmi i pojedincu, a dodje mu na kraju na slicno. Skolstvo besplatno do faksa. Firma vam uglavnom u paketu plate obezbedjuje zdravstveno, sad je i to korigovano da vas ne smeju odbiti za osig ako ste se razboleli, pa necete leteti prvi iz firme ako zaskripi jer ste skupi. Ako i ostanete bez posla dobijacete cek neko vreme. Ako i nemate zdravstveno, public hospital vas ne sme odbiti, a ako kasnije ne mozete platiti bolnica ce cek proslediti drzavi na budzet koja joj je i naredila da vas primi obavezno at first place... Meni se cini da ne samo da ce se Evropa odreci ovakvog socijalnog sistema vec Amerika i to narocito pod Obamom sve vise reformise i uvodi razne zdravstvene i socijalne programe. [ Odin D. @ 03.06.2013. 12:56 ] @
Citat: Java Beograd: ali je fakat bilo mnogo fabrika koje su radile, i stvarale novu vrednost, Fakat je bio da je društvo više trošilo nego što je proizvodilo. Obrni, okreni, prespi, presloži, presaberi, podijeli, opet saberi.... to je ono što ostane kad podvučeš crtu. Ako konj koji vuče kola sa sijenom treba u tom poslu da pojede više sijena nego što dovuče onda je besmisleno reći - "konj je radio i stvarao novu vrednost". Neke fabrike su radile, stvarale novu vrednost i bile u plusu, a onda se tim plusom namirivala armija lezilebovića, partijskih štakora i ostalih, a oni koji su plus stvorili su bili proleterijat jednak onome koji je npr. stalno radio u minusu ili ništa nije ni radio. Najveći horor za svakog razumnog čovjeka i državu. [ Igor Gajic @ 03.06.2013. 12:58 ] @
Dovoljno dugo sam zivio u socijalizmu da vidim njegove mane, ali i dovoljno dugo u kapitalizmu da vidim dobre strane socijalizma.
SFRJ i njen sistem je tema prezvakana XYZ puta i vucete originalnu temu na pogresnu stranu. [ mmix @ 03.06.2013. 14:35 ] @
Pa ne bih bas rekao da idemo u pogresnom smeru. Nijanse se mozda razlikuju izmedju SFRJ i Svedske ali oba sistema imaju za zajednicko to sto dcenijama uce ljude kako da budu zavisno-nesposobni da prezive bez nanny drzave. I dete kad se doji do srednje skole nece razumeti zasto ne moze da povede mamu na sastanak sa devojkom, tako to ide, takvi su nam mozgovi...
[ milivoje t @ 03.06.2013. 16:02 ] @
sistem u svedskoj je mozda "nanny", ali on je "nanny" svim gradjanima. ipak nisu se pobunili autohtoni svedjani, vec imigranti.
slicno se desavalo u x drzava EU. pa je onda logicno uperiti prstom na sistem hendlovanja imigranta, a ne na socijalni sistem. ja sam to doziveo ovako, zemlje eu su imale los plan sa tim ljudima, nemacka je npr. turke klasifikovala kao privremenu radnu snagu i privremene imigrante. nije postojao sistem za njihovu integraciju, niti je postojala opsta svest o mogucem problemu i nacinu hendlovanja velikog broja imigranata, za razliku od npr. usa gde se imigrant ne tretira kao privremena smetnja. rezultat toga je da danas postoje hermeticne turske zajednice u nemackoj koje vec decenijama zive na takav nacin. neko je pomenuo treba da ih deportuju, ali nema masovnog deportovanja gradjana na etnickoj osnovi u miru, za tako nesto je potreban haos rata u kome zlocin prolazi, kao sto je bila oluja u hrvatskoj. to je samo jedan krak problema, drugi krak je ono sto uvek ide sa uvozom velikog broja imigranata, oni prirodno zele da se drze zajedno. posebno kada se radi o vrlo razlicitim kulturama. nije isto naseliti 50k exJugoslovena sa srednjom/fakultetom i naseliti 50k azijata sa osnovnom skolom koju imaju samo muskarci... treci krak problema je kvantitet. za nekih pedesetak godina svako drugo dete rodjeno u nemackoj ce imati bar jednog roditelja koji nije etnicki nemac (u nekim nemackim novinama procitah, ali me ne drzite za rec). tako da je pitanje ko ce koga da deportuje. neke projekcije iz USA kazu da ce u skoroj buducnosti spanski jezik biti dominantan jezik gradjana USA. sila boga ne moli... [ Odin D. @ 03.06.2013. 16:11 ] @
@mmix
Ne bih baš rekao da se radi o nijansama već o fundamentalnim razlikama. Kako je nastao "socjalizam" u Švedskoj: jednostavno, rješili su kapitalističkim putem manje-više sve svoje fundamentalne ekonomske, političke i socijalne probleme i potom uveli neke socijalne benificije otprilike onda kad nikom nisu ni trebale, po sistemu - eto, šta sad još možemo da farbamo i poliramo, ajde da se igramo Zvjezdanih Staza i bijelih toga. Tamo su socijalni izdaci samo legli kao jagoda na vrhu šlaga na vrhu torte koje su napravili kapitalistički. Kasnije su se na to nakačili imigranti i razni drugi koji su u tome vidjeli neke druge prilike. Kako je nastao socjalizam kod nas: kao bijeg od rješavanja stvarnih problema na način kako je trebalo da se rješavaju. Populistički sistem ko stvoren za fukaru i raju koja bi prečicom u raj. Mi nismo ništa rješili - a zakopitali se ka utopijskom sistemu koji je teorijski zasnovan na materijalnom blagostanju i visokoj društvenoj samosvjesti, a da nismo imali ništa od toga. Ne samo da nismo imali dovoljno materijalnog bogatsva i društvene samosvjesti, nego čak suprotno - bili smo u minusu i sa jednim i sa drugim. Zatim - folklorne, kulturne i filozofske razlike u životnim stilovima: Uzmi bilo koji turistički vodič za Švedsku, i jedna od glavnih stavki u tom vodiču će biti opis poznate švedske individualnosti. Tamo se od pamtivjeka cijeni samo ono što postigneš sam kao pojedinac, i to je najveći životni ideal koji oni mogu zamisliti i koje švedsko društvo prepoznaje. Ništa mama, ništa tata, striko i ostali. Možeš živjeti u vili koju ti je ostavio tata, voziti limuzinu koju ti je kupila mama i biti direktor negdje gdje te postavio striko - ali si ti za njih (a i za sebe samog) ipak neuspješan. Kod nas je suprotno: šta god da radiš - mobiliši cijelu bližu i daljnu rodbinu, upetljan su svi svuda kao creva i to je naš folklor: rođačke, kumovske, zemljačke i sl. veze su ti ne samo najlakši nego često i jedini put ako želiš bilo šta da uradiš ili postigneš. Individualnost i individualni uspjeh se tumači kao sebičluk i ideš li tako - žigosan si od društva. Ako si se provodio, ludovao školovao, zaposlio... sve na račun mame, tate i rođaka - to ti je isto kao i da si sve sam postigao, pa još i bolje, jer ako si se mučio, šta god da si postigao - džaba ti je, čim si se mučio bezvezan si i promašen jer si se mučio, a svako može isto postići samo ako hoće da se muči, samo pametan čovjek neće da se muči, te si stoga onda još i glup. Taj familijarno/rođački socjalizam kod nas je samo doživio ekstenziju na neki sledeći nivo - državni, inače je princip života u tom familijarno/rođačkom socjalizmu isti kao i u državnom socjalizmu. Kod njih je socjalizam samo farba na fasadi kuće, a kod nas je socjalizam u temeljima kuće. Mada, priznajem, današnji zapad - za moj ukus - suviše naginje socjalističkim idejama i mjerama. I ta njihova farba sa fasade je očigledno počela polako da prodire i u zidove, a dokle će to ići, to je sad drugo pitanje. [ Braksi @ 03.06.2013. 16:22 ] @
Citat: milivoje t: sistem u svedskoj je mozda "nanny", ali on je "nanny" svim gradjanima. ipak nisu se pobunili autohtoni svedjani, vec imigranti. slicno se desavalo u x drzava EU. pa je onda logicno uperiti prstom na sistem hendlovanja imigranta, a ne na socijalni sistem. ja sam to doziveo ovako, zemlje eu su imale los plan sa tim ljudima, nemacka je npr. turke klasifikovala kao privremenu radnu snagu i privremene imigrante. nije postojao sistem za njihovu integraciju, niti je postojala opsta svest o mogucem problemu i nacinu hendlovanja velikog broja imigranata, za razliku od npr. usa gde se imigrant ne tretira kao privremena smetnja. rezultat toga je da danas postoje hermeticne turske zajednice u nemackoj koje vec decenijama zive na takav nacin. neko je pomenuo treba da ih deportuju, ali nema masovnog deportovanja gradjana na etnickoj osnovi u miru, za tako nesto je potreban haos rata u kome zlocin prolazi, kao sto je bila oluja u hrvatskoj. to je samo jedan krak problema, drugi krak je ono sto uvek ide sa uvozom velikog broja imigranata, oni prirodno zele da se drze zajedno. posebno kada se radi o vrlo razlicitim kulturama. nije isto naseliti 50k exJugoslovena sa srednjom/fakultetom i naseliti 50k azijata sa osnovnom skolom koju imaju samo muskarci... treci krak problema je kvantitet. za nekih pedesetak godina svako drugo dete rodjeno u nemackoj ce imati bar jednog roditelja koji nije etnicki nemac (u nekim nemackim novinama procitah, ali me ne drzite za rec). tako da je pitanje ko ce koga da deportuje. neke projekcije iz USA kazu da ce u skoroj buducnosti spanski jezik biti dominantan jezik gradjana USA. sila boga ne moli... mislim da razumem sta hoces da kazes, ali se vidi da nemas puno pojma o tome kako funkcionise imigracija i zato si doosta neprecizan. Sto se tice zapadnoevropskih zemalja one (osim mozda Britanija, nisam siguran) ni do dan danas nisu uvele iseljenicke vize kao sto to imaju prekookeanske zemlje. Zasto je to tako, to je poduza prica. Islejenicka viza je znaci ti dodjes u ambasadu ili konzulat i prijavis se da hoces da trajno emigriras i oni ti kazu treba to to i ti ako ispunis uslove odmah dobijas ulaznu vizu za pravljenje trajne boravisne dozvole. I onda posle vec koliko godina treba dobijas i drzavljanstvo. U Evropi toga nema ! Svi ulaze na privremen vize ili vec vize kakvu ima supruznik i onda im tece staz za drzavljanstvo i svake godine ili na dve se kontrolisu prihodi i posao kad se produzava viza. Amerika ima i takvu vizu npr H1B ili J1 i to je ono nightmare najgori tako da tvoja ideja da Amerika ne mustra imigrante ne stoji sasvim. I na kraju oko onih Turaka. Ne mozes ti proterati nekoga ako on ima regulisan boravak, a mnogi od tih Turaka imaju vec decenijama ne samo boravak vec i nemacko drzavljanstvo i unuci su im rodjeni u Nemackoj. [ Trick Fix @ 03.06.2013. 18:06 ] @
EEeehh moj Brajko o ovom se radi što kazuje Java:
Citat: Java Beograd: Nije cureo med, kažem, ali se niko nije brige da li će moći da zaradi da prehrani porodicu. -Znaš kad će TO VREME da se ponovo vrati ??? ----N I K A D !!! .došlo,ošlo,prošlo,, [ llux @ 04.06.2013. 08:41 ] @
Pa i gugl je komunisticka firma. Jeste li videli sta sve omogucavaju svojim radnicima? Slicno kao u Jugoslaviji.
[ DaliborP @ 04.06.2013. 09:09 ] @
Sta je tacno tu slicno?
[ Shadowed @ 04.06.2013. 09:18 ] @
Citat: llux: Pa i gugl je komunisticka firma. Jeste li videli sta sve omogucavaju svojim radnicima? Slicno kao u Jugoslaviji. Krucijalna razlika - ljudi tamo moraju i da rade nesto korisno. [ deerbeer @ 04.06.2013. 09:22 ] @
Ma da , niko nista nije radio u YU , a ovi zadnjih 20 godina nisu stigli da popljackaju i rasture sve sto je ostalo iza njiih .
[ DaliborP @ 04.06.2013. 09:31 ] @
Nevezano za rad, ali ono sto Gugl omogucava svojim radnicima nije postojalo u Jugoslaviji, ne treba sanjariti. Tesko bilo gde da postoji :)
[ llux @ 04.06.2013. 09:34 ] @
Mislim generalno na prava, na mazenje i pazenje i slicno.
[ mmix @ 04.06.2013. 09:38 ] @
Haha, kako vi pojma nemate sta znaci raditi za Google Vi ste izgleda ubedjeni da ti ljudi ceo dan igraju bilijar i izlezavaju se na sofama u predvorju
[ Java Beograd @ 04.06.2013. 09:45 ] @
Na slikama se samo to i vidi.
[ DaliborP @ 04.06.2013. 09:48 ] @
Citat: llux: Mislim generalno na prava, na mazenje i pazenje i slicno. Pa nesto ne verujem da je u nekoj firmi u Jugoslaviji postojalo mazenje tog tipa. A i rad do 7-8 uvece svaki dan :) [ Shadowed @ 04.06.2013. 09:55 ] @
Citat: deerbeer: Ma da , niko nista nije radio u YU , a ovi zadnjih 20 godina nisu stigli da popljackaju i rasture sve sto je ostalo iza njiih . Ko je rekao da niko nista nije radio u YU? [ Braksi @ 04.06.2013. 10:11 ] @
Google je privatna kompanija. Sta rade zaposleni, stvar je vlasnika i menadzmenta. Ako je njima ok da igraju iks nula, so be it. Treba samo videti kako su zakonom regulisani ugovori zaposlenih u kompaniji i tu je kraj price.
Sto se tice SFRJ i njene ekonomije, ona je bila pre mesovita ekonomije nego komandna kao u Sovjetskom bloku. Kako ? Pa takos to ste imali OOUR-e koji su poslovali odgovorno i profitabilno na trzistu. Ko je imao gubitke uvodila se prinudna u prava, pa ako ni to ne ide stecajni upravnik da se vidi moze li to ili ne moze da ide. Firme su bile dakle drustvene, ako si clan nekog OOUR-a ti odlucujes na skupstini kuda i sta. Sto se tice ostatka to su bile drzavne firme ili kako je danas upakovano JP. Ali zar SAD, Italija, Srbija danas nema drzavna preduzeca i zar oni ne prave i dalje gubitke koje citamo kao deficit u budzetu ? [ SASASTA @ 04.06.2013. 11:00 ] @
u palanci u firmama posebno gosi ljudi su ostajali prekovremeno i radili da bi zaradili vise islo se i subotom i nedeljom.i sada kada bi bilo posla imao bi ko da radi.1999 pocela je da radi jedna firma za proizvodnju bicikala mislim da vise ne postoji bila je iz pazove koja je zacrtala zapadno radno vreme sa pauzama pola sata za rucak i dve pauze od po petnest minuta plus.svi radnici nas petnestak smo strogo posovali to u roku od odmah od prvog dana i ko pusi nije pusio sve po zapadnom sistemu.znaci narod moze da radi kako hoces ali je problem nastao kod placanja naime dali su platu za mesec kao sad 15-ak hiljada e tad je opao moral i prestalo je postovanje uslova rada.nece da moze zapadni rad a africke plate.
[ mmix @ 04.06.2013. 11:21 ] @
Citat: SASASTA: nece da moze zapadni rad a africke plate. Ko kaze da nece? Ja samo cujemo to busanje u prsa, ali nesto ne vidim da su plate porasle od toga. Zapravo samo vidim dalje ubedjivanje poslodavaca da se sa Srbima ne moze raditi nista, kao sto su ovi novosvanuti plakati sa pozivom za grebanje Fiatovih vozila. [ Odin D. @ 04.06.2013. 11:29 ] @
Citat: SASASTA:nece da moze zapadni rad a africke plate. Plate ne ovise 100% o dužini radnog vremena i broju pauza. Tamo gdje su afričke plate - u Africi npr., radno vreme i radni uslovi su obično mnogo gori i duži od zapadnog. Isto i u Kini ili Indiji npr. Možda bi ti onda više odgovaralo afričko radno vreme uz afričke plate? Ili kinesko radno vreme uz kineske plate? [ SASASTA @ 04.06.2013. 11:44 ] @
moze ali ljudi nisu dovoljno motivisani za rad i ne daju svoj maksimum na to sam mislio.
[ Odin D. @ 04.06.2013. 11:56 ] @
Pa ja mislim da u ovoj zemlji ima ogroman broj ljudi koji misle da plate mogu biti znatno veće. I ne samo da misle - već su i 100% uvjereni u to. Pretpostavljam da je i velik procenat radnika u toj fabrici bicikli mislio isto.
Ne bi trebalo onda da je ikakav problem da se nekolicina vas takvih istomišljenika skupi, i pošto manje-više vjerujem da većina ima neke nekretnine u posjedu, poput stan, kuću, imanje na selu, djedovinu i sl... i onda se npr. udružite, založite sve to na hipoteku i podignete kredit od banke. Pa onda tim parama kupite potrebne mašine i ostalo i otvorite svoju fabriku bicikli ili bilo čega drugog u kojoj će te davati radnicima onolike plate kolike vi mislite da su poštene za radnike, npr. 50, 60 iljada ili i više. Možda čak i zapadne plate. Problem sa radnom snagom nećete imati nikakav jer sa tim uslovima i platama imaćete vjerovatno najkvalifikovaniju i najjiskusniji radnu snagu koju ova zemlja ima da ponudi. Ne vidim u čemu bi tu bio problem - ako je onako kako pričate, tj. da se radi samo o pohlepi današnjih privatnika robovlasnika i niočem drugom. Svako je slobodan da uradi isto što i taj mrski privatnik - uloži svoj kapital u neki biznis, pa nek onda udara svoja pravila i standarde. Lako je tuđim qisobranom gloginje mlatiti. [ mmix @ 04.06.2013. 11:57 ] @
@SASASTA, Sto za posledicu ima pad rentabilnosti posla i manju proizvodnju, sto vodi ka tome da poslodavac uvede proizvodnu normu (sto ce se opet doziveti kao atak) i otpustanje najdemoralisanijih i najmanje produktivnih. Opet, ne vidim kako to vodi do vecih plata? Do vecih plata vodi samo manja nezaposlenost, a dok do toga dodje puno ljudi, mozda cak jedna cela generacija ce morati da radi za 15.000 ili koliko vec uspeju da se dogovore.
Citat: Odin D.: Problem sa radnom snagom nećete imati nikakav jer sa tim uslovima i platama imaćete vjerovatno najkvalifikovaniju i najjiskusniji radnu snagu koju ova zemlja ima da ponudi. Pa, nece, drzace ih neko vreme onda ce traziti jos, a kad ne dobiju onda ce da izgrebu bicikle... Znaju oni to dobro zato i ne ulaze u biznis kao poslodavci [ Odin D. @ 04.06.2013. 12:04 ] @
Citat: mmix:Pa, nece, drzace ih neko vreme onda ce traziti jos, a kad ne dobiju onda ce da izgrebu bicikle... Ma jok, čim oni budu tražili još - on će odma da im dadne još, jer radnici traže još samo onda kad je to realno i kad je to moguće. [ Braksi @ 04.06.2013. 12:07 ] @
Pustite vi te prepirke socijalizam vs kapitalizam istoriji, to nema veze s onim sto se danas desava.
Nazalost privreda je postala sluskinja drzave. To je problem. I to dve, a druga je evromonstrum iz Brisela, gde cini mi se po ceo dan sede "strucnjaci" i smisljaju nova pravila. Verovatno bacaju pikado i kazu. "HA trebalo bi uvesti pravilo da krastavci budu pravi- pisi" I onda kad industrija pobegne iz EU, onda nije niko kriv. Kada je FIAT dosao u Kragujevac onda su govorili da je to dokaz da smo na evropskom putu, a on je upravo dosao u Srbiju jer Srbija nema sva pravila kao EU, tj zbog istih je i napustio Italiju. Pa vi izracunajte... Slicno je bilo u Americi, zemlji preduzetnog duha, sve dok se postepeno vlast nije koncentrisala i onda su poceli da stancuju zakone i zakone i zakone koje neko drugo treba da ispuni... Bogati Amerikanci vise ne brinu o Americi, jer da brinu ne bi dozvolili takav sistem, ne investiraju. Nije da nemaju ili ne znaju, ali znate ima u coveku i nesto vise od para. [ Odin D. @ 04.06.2013. 12:14 ] @
Citat: Braksi: Nazalost privreda je postala sluskinja drzave. To je problem. Nije sporno, samo treba reći da je to problem, a ne što neki privatnik ima robovlasničke aspiracije, a inače je sve ostalo bajno, samo još kad bi se on uhumanio... [ Braksi @ 04.06.2013. 12:23 ] @
Citat: Odin D.: Nije sporno, samo treba reći da je to problem, a ne što neki privatnik ima robovlasničke aspiracije, a inače je sve ostalo bajno, samo još kad bi se on uhumanio... pazi, verovatno i ima takvih privatnika i jedna obicna poseta inspekcijska to moze da utvrdi, da li je doprinos radnika spiskao na donji ves svoje ljubavnice npr. Ali kad bi drzava smela da trkeljise nekoga ? Nekoga ko jos kao nesto pokusava da radi sa svojim nesrecnim radnicima ? Pa da ispadne da je drzava ugasila neku firmu i da onda padnu na lokalu. Ne ne. Ovako je bolje, da narod za sve krivi "gazde"... [ SASASTA @ 04.06.2013. 12:25 ] @
covek kaze nesto iz zivota vi odmah pocnete apstraktne fantazije.znam za rodu i dis da kad ima manjak oni odbiju od svih radnika i daju im manju platu,sto vodi nezadovoljstvu.idealno nema nigde pa ni u svedskoj sto se sada videlo.mozda biste vi mogli da osmislite idealno drustvo ali ipak ja ne bi voleo da zivim u tom vasem.
[ Braksi @ 04.06.2013. 12:37 ] @
Citat: SASASTA: covek kaze nesto iz zivota vi odmah pocnete apstraktne fantazije. a ti si pa kao rekao nesto konkretno. Vazno da znas kako je u dis-u, a sto kad ti je stigla mala plata, sto nisi KONKRETNO TI kao zainteresovan otisao kod gazde i pitao ga - Zasto ? Sta sad ja treba da nagadjam sta je bilo tvom gazdi u glavi pre 14 godina ? He-lou ?! [ SASASTA @ 04.06.2013. 12:42 ] @
he-lou probao dali moze.da se nismo bunili mislis da bi dao vise.mi smo se bunili pa je povecao platu.svi tako rade cast izuzecima ucenjujuci radnika i dajuci mu sto manje moze.
[ Braksi @ 04.06.2013. 12:45 ] @
dok bi mu ti dao vise nego sto moras ?
[ mmix @ 04.06.2013. 12:49 ] @
Pa voleo, ne voleo, nemas mnogo izbora. Ovde zivis.
[ Odin D. @ 04.06.2013. 13:07 ] @
Citat: SASASTA: da se nismo bunili mislis da bi dao vise.mi smo se bunili pa je povecao platu. A gdje vam je sad ta fabrika? [ SASASTA @ 04.06.2013. 13:14 ] @
zatvorio ne radi vise.
[ Odin D. @ 04.06.2013. 13:17 ] @
Pa sto se niste bunili da ne zatvori? Sad bi imali i veliku platu i posao. Ovako nemate nista.
[ SASASTA @ 04.06.2013. 13:21 ] @
kapitalizam i socijalizam nije isto.ako se gazdi ne isplati da radi ne treba da radi gazdino je da obezbedi posao, materijal ,prodaju radnici da rade kvalitetno i da zarade svoju platu.gazda tako polako ali sigurno napreduje i svi rade svoje.ali kod nas hoce da se obogate za par godina pa gaze radnika doduse neko i uspe ali vise njih pukne.
[ dule_ns @ 04.06.2013. 13:25 ] @
@SASASTA
Prijatelju, sa 30% nezaposlenih prilično je jasno šta je kod nas manjak a šta je višak. I nikakve akcije i nikakvi doneti zakoni to ne mogu izmeniti. [ SASASTA @ 04.06.2013. 13:53 ] @
znam ali radnik se mora boriti za mesto pod suncem ali i za tim da ga gazda postuje i bar 20 posto profita da kao plate.To je prica sa zapada gazda jednu nedelju da radnicima jednu drzavi jednu za troskove i jednu sebi.a ovi nasi bi hteli sve sebi.
[ Odin D. @ 04.06.2013. 14:00 ] @
Citat: SASASTA: .To je prica sa zapada gazda jednu nedelju da radnicima jednu drzavi jednu za troskove i jednu sebi.a ovi nasi bi hteli sve sebi. Ko bi htio sve sebi - država, radnici, troškovi ili gazda? [ SASASTA @ 04.06.2013. 14:02 ] @
hehe lepo pitanje a odgovor ispada
svi mada gazde najvise uzimaju i probaju da zeznu i drzavu i radnike i troskove. [ Odin D. @ 04.06.2013. 14:17 ] @
Pa kao što rekoh već gore - ko god misli da može bolje slobodan je da proba da bude gazda.
Besmisleno je iz pozicije radnika pričati kako bi gazda trebao da vodi posao, kao što je i besmisleno očekivati od gazde da vodi brigu o tome koliko kojem radniku treba para da bi bio sretan u životu. Rad je roba. Gazda je plaća onoliko za koliko se na tržištu u to vreme može naći, isto kao i što je radnik prodaje za onoliko koliko se na tržištu u tom momentu za tu "robu" može dobiti. Niti će gazda plaćati više nego što mora, niti će radnik prodavati jeftinije nego što može da dobije. Za sve ostale nesporazume tu je bankrot, socijala, i ostale mogućnosti koje stoje na raspolaganjima onima koji ne mogu da posluju u plusu (bilo poslovnom bilo ličnom). [ SASASTA @ 04.06.2013. 14:29 ] @
bas tako zato je tu i drzava kao faktor koji regulise odnose da budu fer koliko toliko.
[ dule_ns @ 04.06.2013. 14:29 ] @
Citat: SASASTA: hehe lepo pitanje a odgovor ispada svi mada gazde najvise uzimaju i probaju da zeznu i drzavu i radnike i troskove. Ja mislim da ipak, u odnosu na uloženo, država najviše uzima. Plus, ona ne pokušava da zezne ostale, ona to aktivno radi. Naravno, kad kažem država, mislim na birokratiju, ne na onu drugu definiciju koji mi ,uzred rečeno, i ne ispunjavamo. [ Branko Santo @ 04.06.2013. 14:50 ] @
Citat: SASASTA: znam ali radnik se mora boriti za mesto pod suncem ali i za tim da ga gazda postuje i bar 20 posto profita da kao plate.To je prica sa zapada gazda jednu nedelju da radnicima jednu drzavi jednu za troskove i jednu sebi.a ovi nasi bi hteli sve sebi. Zato su sve zapadne firme tako darezljive kad dodju u Srbiju i ne ugledaju se na nase barabe koje daju sto je manje moguce? Zato se u Bangladesu gubi celomesecna plata kada jedan dan ne dodjes na posao na kojem sijes kosuljice za beneton i tomija? [ SASASTA @ 04.06.2013. 14:56 ] @
zato sam i rekao na zapadu , u kini rade za par dolara.mada mislim da ce i na zapadu da se pokvari stanje jer evo i u svedskoj jeftina radna snaga nije zadovoljna a gde je svedska bila raj na zemlji .
[ BluesRocker @ 04.06.2013. 15:09 ] @
Citat: SASASTA: zato sam i rekao na zapadu , u kini rade za par dolara. U Kini je prosečna plata veća nego kod nas, a za 10 godina će prestići pola Evrope. To je zato što ćute i rade. [ SASASTA @ 04.06.2013. 15:25 ] @
znaci jos malo ce biti http://www.njuz.net/zbog-jefti...ezi-sele-proizvodnju-u-srbiju/
[ Trick Fix @ 04.06.2013. 16:54 ] @
E, ovo gore spada u horor i počinje da liči na "Porodicu Adams" :
-"Zbog jeftine radne snage Kinezi sele proizvodnju u Srbiju" pa ONI nas još ne poznaju... [ da.li.sam.to.ja @ 04.06.2013. 17:06 ] @
prosecna plata u kineskim gradovima je 180-200$ sto mozda zvuci kao mala ali kupovna snaga te plate je mnogo dobra gde npr jedan frizider kosta oko 80$.
[ Trick Fix @ 04.06.2013. 18:26 ] @
Ček bre Ti,
Ti bi da unosiš neku " Dipresiju" ovde u Forumaške redove ? To NE može tako da se računa ! Postoji " Životni Kalkulator" koji to sve sabere,oduzme, povadi korenje,digne na X,i,saopšti Rezultat: i kaže: -SAMO sa dobrim i iskrenim nastupom Postižete USPEH svojih komentara !!! Eto, što bi Kaćunčica rekla : Nije Teško Biti Fin ! uzdravlje ☺ Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|