[ cika dacha @ 29.05.2013. 22:36 ] @
kao sto naslov kaze pa vas molim za pomoc ako znate neko prirodno resenje! raste brzo ko bambus :-) |
[ cika dacha @ 29.05.2013. 22:36 ] @
[ Predrag Supurovic @ 29.05.2013. 23:31 ] @
Zapati ovce, koze ili kravu
[ cika dacha @ 29.05.2013. 23:31 ] @
Predrag Supurovic@ osim toga?! tj bez zivotinja!
[ oPEN @ 29.05.2013. 23:39 ] @
Koristi motixan, provereno radi.
[ cika dacha @ 29.05.2013. 23:48 ] @
oPEN@ hvala al jel moze malo info opsirnije? kad trazim na google izadje neka hrana!
[ oPEN @ 30.05.2013. 00:04 ] @
saljem detalje u prilogu poruke
[ Homer J. Simpson @ 30.05.2013. 00:10 ] @
evo resenja:
[ kaćunčica @ 30.05.2013. 02:42 ] @
Šalu na stranu, i ja maštam o tome. Lepo sve pokosiš i kosačicom i trimerom i onda poprskaš nekim "hormonom", koji će zadržati biljke u tom stanju. Kad već postoje hormoni za listanje, ubrzan rast, zrenje... što ne bi i neki sa inhibirajućim dejstvom? Eto ideje momku sa teme "Sta covecanstvu treba, a da to ne postoji?"
[ Java Beograd @ 30.05.2013. 07:35 ] @
... ♫ Sve što ♪ raste, ♪ htelo bi ♫da raste, ♪ Neka raste i ♫ treba da raste !♪ ... Ne kapiram postavljača teme: da li ti Dačo želiš da se rešiš korova (korovske trave) ili imaš tavnjak, ali ti muka da ga redovno održavaš ? [ Pali zari @ 30.05.2013. 08:04 ] @
Total...
[ cika dacha @ 30.05.2013. 10:35 ] @
Hvala na svim savetima bas ste duhoviti :-)
kaćunčica@ e slazem se :-) to treba izmisliti! Java Beograd@ posto u jednom malom vocnjaku od 3000m2 koji radim po sistemu bio/organic ne mogu stalno da odlazim i trimerom kosim travu koja raste ko luda valjda zato sto nema hemije a kisa pada skoro svakodnevno onda tragam za nekim prirodnim resenjem! zato sam i postavio ovu temu! uzimao sam i nadnicare ali posto su mlade sadnice oni ljudi ne paze pa trimerom zakace malo i koru od mladih sadnica a to nije dobro! [ Miroslav Jeftić @ 30.05.2013. 10:42 ] @
Citat: cika dacha: posto u jednom malom vocnjaku od 3000m2 koji radim po sistemu bio/organic ne mogu stalno da odlazim i trimerom kosim travu koja raste ko luda valjda zato sto nema hemije a kisa pada skoro svakodnevno onda tragam za nekim prirodnim resenjem! zato sam i postavio ovu temu! uzimao sam i nadnicare ali posto su mlade sadnice oni ljudi ne paze pa trimerom zakace malo i koru od mladih sadnica a to nije dobro! Lol, kao da gledam, ista stvar i kod mene. Stvarno ne znam da li oni to namerno rade ili iz već nekog razloga nisu u stanju da ne prilaze stablima Vidim da neki preporučuju sirće sa malo sapuna, ali nisam još probao [ anon70939 @ 30.05.2013. 11:06 ] @
pa sto ne kazes odmah za sta ti treba :).
Komsija moj u selu je 2 jutra pod 1 godinu starim sadnicama oraha nasuo sa piljevinom. Nabavio iz obliznje strugare... Kaze da mu pored ostalog ta piljevina odrzava i vlaznost zemlje... Jedini manji problem je sto su mu prosle godine zapalili tu njivu i ostao je bez pola sadnica :( [ Vasastajić @ 30.05.2013. 12:22 ] @
Citat: cika dacha: posto u jednom malom vocnjaku od 3000m2 koji radim po sistemu bio/organic Nisi rekao da li je to ograđeno ili ne, ali svejedno, možda bi trebalo da razmisliš o ograđivanju ako nije i uzgoju organski hranjenih graoranki, gologušanki, cerklana, jer TO ima da ti oplevi voćnjak bolje od bilo koje hemije. E, sad...M O R A imanje da se obilazi, da ti sada ne detaljišem, jer koliko sam do sada zaključio nisi se rodio na asfaltu. Imam poznanika u obližnjem selu koji ima šljivik stenlejki od nekih 20-tak ari uz kuću, dakle ograđeno, N I K A D A još nije okopavao od trave ili ne znam šta, ALI živina slobodno cirkuliše šljivikom i sve to besprekorno kontroliše i to u tolikoj meri da travčicu nisam mogao da nađem tamo. Ima on tamo kokoške,guske, plovke,morkinje, turkinje, ma ne'am pojma šta sve ne i koliko. Jaja isključivo od njega kupujem. [ FoghornLeghorn @ 30.05.2013. 12:28 ] @
^ Pored ovog sto Vasa kaze (plovke/guske/curke najbolja varijanta) mozes zaista i piljevinu, po mogucstvu bagremovu. Stvarno dugo nista ne nice! Ja imam u dvoristu par kvadrata gde nisam cistio piljevinu posle spremanja drva prosle jeseni - i jos uvek nemam nikakvu travu na tom mestu. 'Ajd kad stane kisa pa da slikam da vidis rezultat posle 8 meseci bagremove piljevine u travi - i to ne u nekom debelom sloju!
[ cika dacha @ 30.05.2013. 13:33 ] @
Hvala narode!
to sa piljevinom mi deluje odlicno! taman oko svake sadnice da stavim da nema trave i da drzi vlagu! a nju je lako nabaviti! Vasastajić@ imam stubove ali nemam zicu :-) u planu je! [ Miroslav Jeftić @ 30.05.2013. 13:56 ] @
Citat: cika dacha: Hvala narode! to sa piljevinom mi deluje odlicno! taman oko svake sadnice da stavim da nema trave i da drzi vlagu! a nju je lako nabaviti! Ako sam dobro razumeo piljevina može da utiče na kiselost tla, tako da imaj u vidu [ cika dacha @ 30.05.2013. 14:10 ] @
Miroslav Jeftić@ zato moram da se raspitam jer vockama prija ph neutralno!
[ Otto23 @ 30.05.2013. 14:12 ] @
Nije reshenje za tvoje potrebe, ali mozda nekome zatreba. Obicna so se sipa tamo gde ne zelis da raste trava-vegetacija... tako zemljiste postane slano na tom mestu i nista ne raste. Dakle nije za vocnjak, ali je korisno recimo za pravljenje staza, gde ne zelis da ti trava izbija izmedju kamenja ili iz zemlje, nego da staza ostane koliko toliko trajna.
[ milivoje t @ 30.05.2013. 15:17 ] @
oPEN ti je rekao koje je resenje. modernija verzija je:
motokultivator. freziraj zemlju oko vocki, pored toga sto nece biti trave, to je dobro za biljke jer tako lakse usvajaju vodu ili stajsko djubrivo koje bacas oko njih. [ Vasastajić @ 30.05.2013. 15:22 ] @
Česta obrada zemlje roto-frezom uništava minerale u njoj.
[ milivoje t @ 30.05.2013. 15:34 ] @
cesta koliko puta godisnje ?
motokultivator ne mora da frezira duboko, samo da usitni povrsinski sloj. ako dobro tempiras jednom godisnje, bice ok. profesionalni poljoprivrednici cesce freziraju vocnjake, koristeci za to namenske freze koje kace na traktor... negde sam cuo izreku ko sljivik kosi, taj rakiju prosi. sto bi znacilo nemoj da kosis, vec okopavaj vocnjak. ja licno ne freziram, samo kosim travu. ako trava mnogo smeta, uvek mozes da bacis slamu ili seno oko stabla, vidjao sam da to ljudi rade. [ bakara @ 30.05.2013. 18:37 ] @
Priznajem da se ne razumem... ali kako to trava smeta vockama?
[ cika dacha @ 30.05.2013. 19:17 ] @
bakara@ za 3 nedelje trava narasla tacno 90cm :-) prekljuce merio! danas garant 93cm :-)
trava crpi vodu a isto tako iz nje se lako prenesu bolesti na drvo! [ Vasastajić @ 30.05.2013. 19:39 ] @
bakara,
pazi,zapažanje/pitanje ti je sasvim na mestu...delimično. Sve više se u vinogradarstvu, a ne vidim valjanog razloga da se to ne primenjuje i na voćnjake, trava više ne kultivira/okopava, već naprotiv se namenski sadi. Zašto se to radi, interesovalo me je, pa sam se podrobno raspitao. Odgovor je vrlo jednostavan i logičan konačno, prvenstveno sa aspekta drastičnog smanjenja korišćenja zaštitnih sredstava, a ogleda se u tome što prvo, kontrolisana trava u voćnjaku/vinogradu smanjuje isparavanje vode iz tla, a time se rešavaju dva veoma važna problema. Prvo, sadnicama se tako obezbeđuje više preko potrebne vlage u korenovom sistemu, a drugo, sprečava se pojava plamenjače. Ko se iole bavio lozom dobro zna da nakon svakog okopavanja vinograda obavezno je bilo i preventivno prskanje, jer je na okopanom zemljištu isparavanje vode intenzivnije, a to izuzetno pogoduje razvoju plamenjače, a i ostalih obolenja zasada. E, sad, da ti još odgovorim i na ono 'delimično'... ...pa jednostavno, sigurno je da visoka trava ni u kom slučaju ne pogoduje zasadima, jer troši hranljive resurse iz tla, a jutarnja rosa na tako velikoj travi opet povoljno utiče na razvoj bolesti o kojima sam gore govorio, pa je zbog svega što sam gore naveo redovno košenje trave prava stvar i za voćnjak i za vinograd. Uz ovu kombinaciju sa slamom ili piljevinom oko samih stabala voćki i loze može se prevenirati ozleđivanje istih prilikom košenja trave. Mislim da košenje trimerom nije najpraktičnije iz prostog razloga što tu travu posle neko treba i da pokupi, pa sam zato pre za košenje sa motornom kosačicom koja pokošenu travu skuplja u svoju korpu. U daljem postupku ta trava se odlaže na neko mesto gde će vremenom lepo da istruli i da na taj način domaćinu obezbedi izuzetan kompost za svakojaku namenu. Odavno se u mojoj kući ne baca u komunalno smeće NIŠTA što lepo može da istruli, počev od biljnih otpadaka iz kuhinje, pa do papirnih salveta i maramica, sve to se odlaže u jedan ćošak u dvorištu i nakon godinu dana se u vidu komposta koristi za raznorazne rasade, od povrća do cveća. [ anon70939 @ 30.05.2013. 20:06 ] @
Citat: Vasastajić: nije najpraktičnije iz prostog razloga što tu travu posle neko treba i da pokupi... Zasto mora da se pokupi??? Verujem da se vise razumes, ali na vise mesta sam video kako trimer usitni travu, da se posle kosenja i ne vidi... A valjda je dobro za "djubrenje" zemljista...? [ Trick Fix @ 30.05.2013. 20:25 ] @
Coyote,
Pusti Vasu, -valjda znaš da ON sve nabolje zna, pusti ga da pokupi travu, (i odnese u Reciklažu) [ Horvat I @ 30.05.2013. 20:27 ] @
Kod sledeće košnje si nagrabusio, za 20tak dana neće istrunut
[ Vasastajić @ 30.05.2013. 20:29 ] @
Citat: CoyoteKG: Zasto mora da se pokupi??? Zato što bi trebalo da 'tepih' od trave bude bar pola metra debeo da bi došlo do truljenja, odnosno procesa kompostiranja, no to će ti već bolje objasniti ovaj 'genije' iznad Horvata. [ Trick Fix @ 30.05.2013. 20:30 ] @
[ anon70939 @ 30.05.2013. 20:42 ] @
bem li ga...
Moj cale (jbt al ga cesto pominjem na ovom forumu hahahaha) kosi dvoriste, vocnjak i ogromnu povrsinu ispred kapije do ulice (takodje i prvim komsijama do sebe isto sve to), i nikad ne skuplja, pa nisam video da se napravio "tepih". A veruj mi da kosi kosilicom jako cesto i pedantno, nikad trimerom. U stvari posle zime prvo kosenje je trimerom otkud znam... mozda je fora u redovnom kosenju pa ta trava bude jako usitnjena [ Vasastajić @ 30.05.2013. 20:59 ] @
Citat: CoyoteKG: bem li ga... Pamtim još iz osnovne škole jedan transparent, koji je stojao i kabinetu fizike, sa onom Lenjinovom maksimom:'praksa je jedini kriterijum istine'... ...u tom smislu, SVE si ti to dobro zapazio šta sve tvoj otac radi, (ubr nema ničeg lošeg u tome što ga često pominješ ovde, dapače) ali kad budeš to sve jedne cele godine sam radio, savršeno će ti sve biti jasno. [ Trick Fix @ 30.05.2013. 21:05 ] @
Citat: CoyoteKG: bem li ga... mozda je fora u redovnom Coyote, u pravi Si, a Vasa nikako da ugasi comp i krene u akciju samo "pi*i" po Enter-u ! (polomiće taster) [ Vasastajić @ 30.05.2013. 21:24 ] @
Kad stigneš Vasu i po godinama, a posebno po akcijama, javi se, a dotle koristi prednosti još uvek prisutnog fermenta prolaktina u tvom probavnom traktu...veruj mi bolje se spava posle šolje toplog mleka.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|