|
[ Bora Radar @ 06.06.2013. 12:06 ] @
| Poštovani,
Molim Vas pomozite da saznam koliki bi bio utrošak struje da se zagreje magnezit opeka debljine 70 x 200 x 200mm. na 500 C.stepeni,i to,,
1.Kada je električni grejač od 1000 wati postavljen pored opeke i
2.Kada je električni grejač od 1000 wati zaliven i upresovan u opeku.
Koliki bi bio utrošak struje u oba primera po vašem saznanju ili vašoj predpostavci.
Ko bi moga izvršiti merenje.
Uskoro očekujem Vaš cenjeni odgovor.
S poštovanjem,
Bora Radar. |
[ Java Beograd @ 06.06.2013. 12:26 ] @
Da bi se ovo sračunalo, potrebno je znati specifičnu toplotu magnezijumske opeke.
Specifična toplota je količina energije potrebna da se 1 kg mase zagreje za 1oK (ili oC pošto je isti "korak")
Prema postavci tvog pitanja, trebalo bi znati i specifičnu masu magnezijumske opeke, da bi mogli da sračunamo kolika je ukupna masa za volumen 70 x 200 x 200mm
Ja sam nešto guglao ali nisam našao ni podatak o specifičnoj toploti, niti podatak o specifičnoj težini. Ako neko uspe da nađe podatke, možemo da nastavimo ...
[ Ontario @ 06.06.2013. 14:41 ] @
Gustina 2547(kg/m3)
Prosečna vrednost specifične toplote za magnezijumsku opeku srednje čistoće iznosi 936(J/kg/C)
Izvor: Termomehanika Jozef Štetina
Kada je grejač zaliven u opeku problem je elementaran. Potrebno je izračunati masenu količinu toplote:Q=CM(T2-T1)
C-specifična masena toplota,
M- masa opeke
T2=500C, T1=temperatura prostorije u kojoj se opeka nalazi, najbolje uzeti 25 C
A slučaj kada je grejač pored nije nimalo naivan, tu su u igri prelaženje toplote, toplotno zračenje, zatim treba uzeti u obzir koeficijent vidljivosti, tj kako konačna ravna površina "vidi" cilindrični grejač, tj koliko se toplote ozrači u prostorni ugao izmedju grejača i zagrevane površine a koliko u nekorisni prostor itd....
[ zzzz @ 06.06.2013. 15:25 ] @
Sa ovim podacima potrebna energija je nešto oko 1 kWh,što znači da bi taj grijač trebao da radi oko 1 sat.Ali samo ako je idealno izolirana cigla da ne gubi ništa.A to je nemoguće.Da nebi nagađali treba nacrtati komoru da se izračunaju gubici kroz izolacioni zid.
[ Bora Radar @ 07.06.2013. 23:10 ] @
Poštovani ONTARIO ing.mehatronike,
Angažovali ste da mi svesrdno pomognete nadam se da ćete u tome istrajati.
Utrošak struje za zagrevanje opeke sa el.grejačem zalivenim biće jednostavnije kako ste predvideli.
Utrošak struje za zagrevanje opeke kada je el.grejač pored kako ste nagovestili biće veoma teško.Molim Vas da pokušate da to izračunate ili makar prialižno.
Možda imate iskustva da procenite od prilike kolika bi bila rzlika u potrošnji struje za zagrevanje opeke između el.grejača pored opeke i el.grejača zalivenog u opeci.Najljubaznije Vas molim da mi u ovome pmomognete.
S poštovanjem,
Bora Radar.
[ Trick Fix @ 08.06.2013. 00:22 ] @
Boro, izvinite al mora da VAS pitam:
-Da li Vi razumete Srpski,govorite i pišete artikulisano ?
Ove Vaše reći NE znam u koji "Folder da Strpam " :
"Angažovali ste da mi svesrdno pomognete"
"Utrošak struje za zagrevanje opeke sa el.grejačem zalivenim biće jednostavnije kako ste predvideli."
"Molim Vas da pokušate da to izračunate ili makar prialižno."
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Izvinite , u čemu je Trik ? U čemu je Vaša muka da pišete valjano,jasno i jednoznačno ???
Nejasni ste u saopštenjima,još nejasniji u pitanjima.
Jel VAS neko proganja,preti,maltretira ?
Ne razumem taj kvadratni stepen Straha u VAŠIM postovima...
-ćemu to ?
Svako Dobro !
[ Bora Radar @ 08.06.2013. 10:16 ] @
Poštovanje Trick Fix
Obratio sam se dobrim ljudima za pomoć i odazvali su na čemu im se srdačno zahvaljujem. Njihova pomoć mi je dobro došla da pokušam da ostvarim nešto što bi možda bilo od opšte koristi,od čega imam samo trošak. Bolje je pokušati da se doprise,pa ako ne uspe pada na moj teret.
Očekuje od dobrih ljudi da će mi pomoći da saznam koliko se utroši struje
da se zagreje opeka od magnezita debljine 70x200x200mm. el. grejačem
od 1000 wati kada je pored opeke. Takođe i kada je el.grejač od 1000
wati zaliven u opeku.
S poštovanjem,
Bora Radar.
[ Ontario @ 08.06.2013. 17:05 ] @
Poštovani Boro, svakako da ću vam rado pomoći. Ali morate mi dati dodatne podatke o onome što pravite. Racimo, najpre šta pravite, da li je to neki radijator, ili planirate da pečete tu opeku, da li se grejač i opeka nalaze u slobodnom prostoru ili u nekoj komori, zatim kakav je grejač, kakvog je oblika, od kog materijala mu je napravljena košuljica, u kakvom je prostornom položaju grejač u odnosu na opeku. Kakvo je stanje hrapavosti površine opeke, da li je hrapava kao obična cigla ili je glatka kao staklo. Da li je ta opeka skroz bele boje. Ako je u pitanju neka komora koje su njene dimenzije, od kog je materijala napravljena, ima li neku izolaciju i ako ima koju. U kolikoj bi se prostoriji ta komora nalazila. Dajte neku skicu, crtež specifikacije.
[ Bora Radar @ 08.06.2013. 22:14 ] @
POŠTOVANI ONTARO,
Dragomije da želite da mi pomognete da saznam razliku utroška struje kada je el.grejač pored i kada je zaliven u opeci.Pitao sam dosta njih kolika je ta razlika.Odgovor je bio da je razlika-ušteda oko 2/3 struje u ukorist zalivenog el.grejača, prema el.grejaču pored opeke. Takođe moja nevalidna proba slično pokazala.Iz E pisma saznao sam da bi ušteda od par procenata bila velike koristi el. mrežu.
Mogu da Vama pošaljem E poštom kratak opis Zagrevača čistog vazduha akumulisanom toplotom sa lošim crtežom zbog koga ZIS nije prihvatio prijavu.
S poštovanjem,
Krajčinović Bora.
[ Bora Radar @ 11.06.2013. 09:43 ] @
ZAGREVAČ ČISTOG VAZDUHA AKUMULIRANOM TOPLOTOM, ZIS P-76/12
Zagrevač greje prostorije prečišćenim i zagrejanim sobnim i spoljnim vazduhom, kao i zračenjem toplote iz opeka. Sastoji se od opeka 10, sa ugrađenim električnim grejačima odozdo u prvoj trećini svake opeke. Radi neposrednog zagrevanja da ne dođe do gubitka toplote. Toplovod 1, postavljen je u središte prolazi kroz svaku opeku u njemu se zagreva vazduh. Ventilator 5, usisava spoljni vazduh kroz slavinu 3, a sobni priključkom 4, kroz filter 6, u toplovod 1, dalje se vodi zagrejan pored razdelnika 8, kroz filtere i usmerivače 7 i 9 , u prosroriju. Zagrevač se napuni za oko dva časa, a prema prospektu tap se puni devet časova ujedno se prazni-greje prostoriju pa je neugodno spavati. Mogu da se uključi više zagrevača-potrošača u različito vreme preko tajmera da ne opterete el. mrežu. Priključenje 2, na struju može biti vodoravno ili vertikalno svi grejači odjedom ili pojedinačno,pa kada se napune onda sledeći automatski. Ispod opeka je postolje 11. Slika 2,predstavlja opeku sa rupom-toplovodom u sredini i sa četiiri kanala za el.grejača. Zagrevač je zatvoren ne može da ulazi i taloži prašinu, grinje, i dr., a sav ulazeći i izlazeći vazduh prolazi kroz filtere i dobije se čist i svež. Postojeće tap izduvavaju štetne materije kao mineralnu vunu, šamot, prašinu, a metalni el. grejači sagorevaju biočestice, pa u nekim zemljama zabranjene. Zagrevač je jednostavan samo jedna vrsta opeka, a kvlitetom grejanja, svežim vazduhom i ekonomičnošću prevazilazi tap, radijator i klimu zajedno. Snaga svih el.greja u opekama može biti 4kw , 6kw… Primenom izolacije QZYX koja čuva nepromenjenu stvorenu toplotu čitav dan do korišćenja zagrevača, bi bio još više korisniji i ekonomičniji. Zagrevač uštedi 2/3 el. energije u odnosu na postojeće tap, koje toliko raspu struje. Zato što su im el. grejači pored opeka pa toplota treba da savlada rastojanje-otpor, da bi zagrejali prvu opeku a ona drugu itd. Unutrašnje vazdušno strujanje odnosi dobar deo toplote, a i greje kada ne treba. U Zagrevaču el. grejač zamenjuje se bez da se opeka pomera-vadi iz ležišta i kada je vrela za deset minuta.
Krajčinović Borisav-Bora tel.011/397 24 9l, 061/286 24 15, e, [email protected]
[ Bora Radar @ 11.06.2013. 10:34 ] @
POŠTOVANI ONTARIO
Greškom sam poslao opis zagrevača bez naslova,oprostite.
Nekako sam uspeo da pošaljem opsi ZAGREVAČA i to bez crteža jer moj PC nije mogao da ih prenese.U ostalom oni nisu aktuelni pošto sam naručio druge crteže.
Nadam se da sada imate dovoljno podataka da bi mogli da proračunate ili procenite koliko je potrebno struje da bi se zagrejala magnezit opeka na 500 C.stepeni el.grejačem od 1000 wati kada je u nju zaliven ili ako je el.grejač pored opeke.
S poštovanjem,
Bora Radar
[ zzzz @ 12.06.2013. 00:57 ] @
Štovani Krajčinović Borisav-Bora,Boro Radar,
Pažljivo sam pročitao opis naprave za zagrijavanje (ZIS P-76/12),
i onako između redova primjećujem da vi niste oženjeni.Jer kao što je poznato široj naučnoj zajednici,glavni problem za bračne parove je kako se rashladiti.Pokušaj raditi nešto u tom pravcu.
[ Horvat I @ 12.06.2013. 08:51 ] @
Ovo je za ultra mad, ili brisanje!
[ anon70939 @ 12.06.2013. 08:53 ] @
Zbog cega bi bilo za brisanje?
[ Bora Radar @ 12.06.2013. 09:58 ] @
POŠTOVANI g. MILANE KECMAN - ZZZZ
Dobro je šaliti se korisnije je dati doprinos kritiku da se iskristališe kvalitet,korisnost i ušteda struje ev.primenom Zagrevača ZIS-76/12.
Postoji namera da se više fukcija kućnih aparata spoje u jedan,ali da se dobije na fukcionalnosti i kvalitetu.
Zagrevač zamenjuje TA peć,Radijator,Klimatizer i Dr.,tako što prečišćava sobni vazduh,Uvlači prečišćen spoljni vazduh zagreje ga ili za hlađenj.Leti štiti od letećih insekata-komaraca jer su prozori zatvoreni Ne rasipa struju iskoristi stvorenu toplotu 100% da zagreje opeke. One zračenjem zagreju prostoriju, na taj način uštedi struje 2/3 u odnosu na TA peć-rasipnicu tj.uštedi oko 70% struje.
Nadam se da ćete doprineti sa kritikom Zagrevača jer i on ima nedostataka.
S poštovanjem,
Bora Radar.
[ Java Beograd @ 12.06.2013. 17:22 ] @
Grešiš Boro.
"Gubici" koje pominješ nikako se ne mogu nazvati gubicima. Glavno je pitanje: gde ode ta toplota, koja se ne potroši na zagrevanje cigle ? Kad bi ta toplota odlazila napolje - onda bi to bio pravi gubitak. U slučaju koji ti obrađuješ ta toplota odlazi u prostoriju i zagreva je, pa se nikako ne može tretirati kao gubitak.
Posebno grešiš kod razmatranja TA peći. Jer TA peć je maksimalno izolovana, pa toplota pojedinačnog grejača koja ne zagreje jednu ciglu direktno - kao u slučaju da je grejač uliven u ciglu - ostaje "zarobljena" u samoj TA peći, pa indirektno zagreva sve ostale cigle. Pošto TA peć naravno, nije apsolutno termički izolovana, opet izgubljena toplota iz TA peći odlazi u prostoriju i zagrejava je, pa se ni ona ne može nazvati gubitkom.
[ Bora Radar @ 13.06.2013. 22:01 ] @
POŠTOVANJE JAVA
Indirektno električno zagrevanje cigala u TAP u fabričkoj komori traje dvet časova i utoši se preko 50 Kwh. Kad se puni i ujedno prazni prekomero zračene toplote iz TAP noću kada ne treba iz sobe odlazi napolje to je rasipništvo. Radijatori se noću isključuju da bi se ugodno i zdravo raspavalo.
Indirektno električno zagrevanje cigala je toliko neracionalno-rasipnički da se slobodno može reći da je Zagrevač racionalniji za 70%.TAP ima i druge nedostatke zbog kojih je u nekim zamljama zabranjen.
Da bi se uverili ukopajte električni grejač u ciglu i za 5 minuta zagrejaće se na 500 C.stepeni.Proba je najmerodavnija za saznanje pravih vrednosti i odbacuje neutemeljene prdpostavke i zablude.
Primenom direktnog zagrevanja uštedeće se struje termoelektrane.
S poštovanjem,
Bora Radar.
[ dusans @ 13.06.2013. 22:15 ] @
Sa kojim to grejačem možeš da zagreješ?
Pa bre ringla na šporetu od 2 kw ne može da dođe do 500 stepeni a ne čitava cigla.
[ zzzz @ 14.06.2013. 00:57 ] @
Ja ipak mislim da je najpametnije da mi svi zajedno nabijedimo našeg prijatelja Boru da se hitno oženi.A onda ćemo zajedno u veselju praviti razne inovacije za dobrobit cijelog čovječanstva.
[ Trick Fix @ 14.06.2013. 06:21 ] @
Citat: Bora Radar: Da bi se uverili ukopajte električni grejač u ciglu i za 5 minuta zagrejaće se na 500 C.
Boro,
nerealno je to,ne preteruj u očekivanjima.
Ako ovako nastaviš još ćeš nakon isključenja grejača
iz cigala od 500C˚ da dobiješ struju i upališ sijalicu od par stotina wati.
Za sada ne postoji perpetum mobile.
[ Java Beograd @ 14.06.2013. 07:42 ] @
Citat: Bora Radar:POŠTOVANJE JAVA
Indirektno električno zagrevanje cigala u TAP u fabričkoj komori traje dvet časova i utoši se preko 50 Kwh. Kad se puni i ujedno prazni prekomero zračene toplote iz TAP noću kada ne treba iz sobe odlazi napolje to je rasipništvo. Da, činjenica je da se toplota emituje iz TAP i noću, kad nije potrebno, ali opet, ta toplota ostaje u prostoriji, pa se ne može smatrati potpunim gubitkom.
Vi Boro posmatate problematiku kao da je krajnji cilj: zagrejati ciglu. A zapravo nije. Krajnji cilj je zagrejati prostoriju.
Ako bi krajnji cilj bio, po Vašem, zagrejati ciglu, onda su komentari o rasipanju 70% energije tačni. Alii, pošto je cilj zagrejati prostoriju, onda "gubici" kod zagrevanja cigle i nisu gubici. Na kraju krajeva, da nema ni malo emitovanja toplote noću, onda bi prostorija ujutro bila preterano hladna.
Bilo kako bilo, potpuno je neracionalno postavljati grejače u cigle, iz mnogo razloga. Hoće li svaka cigla u TAP imati svoj grejač ? Kako će se to električno povezati ? Koliko će kontakata biti ? Šta kad neki grejač u cigli pregori ? Morali bi da "iskopamo" i prekontrolišemo sve cigle ne bi li smo našli onu koju valja zameniti. I td. i td.
Uzgred, u TAP grejači nisu zaliveni u cigle, ali su potpuno "opkoljeni" ciglama, tako da se pomenutih 70% gubitaka realno svede na 20%, opet, ako posmatramo kao da je cilj zagrejati ciglu a ne prostoriju.
[ Bora Radar @ 14.06.2013. 22:15 ] @
POŠTOVANJE JAVA
Namera mi je da se sa što manje struje stvori više akumulisane toplote i da se koristi kada treba i koliko treba i uštedi 70% u odnosu na TAP- rasipnicu. Javljaju mi da ušteda od par procenata je veliki dobitak za elektroprivredu, a Zagrevač štedi više desetina procenata struje. Postoji način da se stvorena toplota čuva bez gubitka dan-dva pa koristi kada treba.
Ukoliko se želi da se sadašnja TAP noću napuni maksimalno onaće maksimalno da zagreje sobu.Biće pretoplo nastaće znojenje,komešanje,deca će se otkriti i biće neugodno spavati,itd.Nastaće pregrevanje sobnog vazduha i utrošak-gubitak toplote i odazizi napolje.
Kada pregori el.grejač lako ga otkriti i zameniti bez kopanja i vađenje cigle iz ležišta i to za vreme dok je vrela.Sve ovo je detaljno opisano na prvoj strani pod nazivom Zagrevač.Za njega se vredi zalagati jer pored velike uštrede,jednostavnošću-jedna vrste cigala i dr.nabrojanih vrednosti,štiti i od napasnika-komaraca što je važno.
Poštovani JAVA,najvažnije je da doznam koliki je utrošak struje kada je električni grejač od 1000 wati pored cigle i kada je zaliven u ciglu.Za taj proračun-podatak platiću koliko košta.
Kolega ONTARIO obećao proračun,izgleda da se uplašio pa se ne javljai,ili verovatno misli da tražim uslugu besplatno za tako obiman rad.
JAVA molim Vas pomozite.
S poštovanjem,
Bora Radar
[ anon70939 @ 14.06.2013. 22:27 ] @
Boro ja se Vama divim i nisam ni malo pri tom sarkastičan.
Više tema sličnih ste pisali, i mislio sam da ste neki šaljivdžija, jer nas ima takvih mnogo na ovom forumu :).
Sad tek uviđam da sve ovo pišete sa velikom ozbiljnošću, i pretpostavljam da nema sličnih foruma čim se ovde obraćate.
Ne dozvolite da budete isprovocirani ljudima koji nisu ovde navikli na ovakvu pisaniju jer su zbunjeni...
[ dusans @ 15.06.2013. 00:43 ] @
@Bora
Specifična toplota cigle je oko 0.9 kJ/kg K
To znači da trebaš da utošiš 0.9 kJ energije da bi zagrejao 1 kg cigle za 1 kelvin (stepen).
Gustina cigle je oko 1800 kg/m3 (ovo je orijentaciona vrednost ali ne menja suštinu).
To znači da 1 kubni metar cigle ima oko 1800 kg.
Standardna dimenzija cigle je 250x120x65 mm.
Na osnovu ovoga se može izračunati težina 1 cigle - 3.5 kg.
Dakle da bi se 1 cigla zagrejala za 1 stepen, potrebno je 3.15 kJ.
Da bi se 1 cigla zagrejala na 500 stepeni potrebno je povećati
temperaturu za oko 480 stepeni i potrošiti 1512 kJ energije.
Prevedeno u kilovat časove, to je 0.42 kWh.
To znači da će grejač od 1 kW zagrejati ciglu za oko 25 minuta.
(1 kWh = 1000J/S * 3600S = 3600000 J = 3600 kJ = 3.6 mJ)
E sad pitanje je koliko treba energije ukoliko grejač nije u cigli već pored nje.
Možeš videti da postoje razni oblici prenosa toplote:
http://sr.wikipedia.org/wiki/Prenos_toplote
U ovom slučaju, prenos toplote se vrši konvekcijom i radijacijom.
U OTVORENOM SISTEMU, gde je recimo grejač pored cigle i zajedno nisu zatvoreni
u bilo kakvoj kutiji, sudu i slično, količina predate toplote sa grejača na ciglu će
zavisiti od slobodnog kretanja vazduha. Toplota koja nije otišla na ciglu je otišla u vazduh (bestraga).
Na primer, ako je grejač ispod cigle onda će konvekcija biti dobra jer će topao
vazduh strujati dole od grejača na gore do cigle i prenositi toplotu.
Ako je grejač iznad cigle, onda će prenos biti lošiji jer nema željenog (korisnog) kretanja vazduha,
čak šta više prenos putem konvekcije će biti skoro nula.
Ja ne poznajem računicu za konvekciju i radijaciju tako da ne mogu da dam ovde bilo kakve
konkretne cifre. Jedino cenim da je u ovoj priči konvekcija glavna a radijacija samo
jedan manji deo i manja uloga kod prenosa toplote (zbog relativno male temperature).
U ZATVORENOM SISTEMU je totalno druga priča.
Ako bi se cigla i grejač nalazili u nekoj zatvorenoj kutiji, sudu koji je dobro izolovan
praktično sva oslobođena energija iz grejača prenela i na ciglu posle određenog vremena.
Jednostavno je tako, posle određenog vremena je neminovno da grejač, cigla i okolni
vazduh dođu na približno istu temperaturu.
Pošto je TAP jedan "zatvoren" sistem, nebitno je da li je grejač u cigli ili pored nje,
osim ako posmatramo vreme potrebno cigla dostigne želejnu temperaturu.
Pošto je vazduh između grejača i cigle potrebno je VIŠE VREMENA da toplota pređe
sa grejača na ciglu ali bi UTROŠENA ENERGIJA BILA ISTA kao kad bi grejač bio u samoj cigli.
U praksi TAP nije apsolutno izolovan od okoline tako da akumulirana toplota
vremenom napušta TAP i odlazi u okolni vazduh.
Ovde ću dati približan proračun utrošku zagrevanja cigala u TAP i o gubitku toplote kroz izolaciju.
Recimo da u TAP imamo 60 cigala i da ih zagreva do temperature od 220 C.
Spoljne dimenzije bi bile oko 110x45x60 cm. Izolacija od staklene vune 3 cm.
Potrebna energija je 37800 kJ = 10.5 kWh idealno, bez gubitaka kroz izolaciju.
Površina omotača TAP je 2.85 m2.
Gubitak toplote kroz izolaciju je 1.33 W-m2-K, što znači da za
kroz 1 m2 za razliku u temperaturi od 1 stepena izlazi 1.33 W toplote.
Shodno tome, ako je cigla zagrejana na 220 C onda imamo razliku
u temperaturi od 200 C i samim tim gubitak od 266W po 1 m2.
To znači da TAP sa svojih 2.85 m2 i ciglama na 220 C odaje oko 760 W toplote.
Nadam se da nisam pobrkao negde račun, ne zamerite.
Pozdrav!
[ Bora Radar @ 15.06.2013. 21:52 ] @
Poštovani gospodine Dušane,
Srdačno Vam se zahvaljujem na dobroj volji i obimnom proračunu kojim se može izračunati utrošak struje kada je električni grejač pored i kada je u cigli. Proračunom može se doći do najekonomičnije TAP i tako uštedeti mnogo energije domaćinstvima i elektroprivredi.
U trogpvomama se nalaze dve vrste TAP, u MK termoizolacije je 80% gde se nalaze el.grejači pored cigala,20% otpada na kanale za vazduh i druge rupe.Kod IT TAP taj odnos je znatno veći,60% je termoizolacija a 40% su kanali za vašduh i sl.
Dobro bi bilo kada bi računski uporedili TAP MK sa Zagrevačem i ustanovili razliku u potrošnji struje.Verujem da bi Zagrevač uštedeo znatno više struje. U njemu 100% stvorena toplota ulazi u ciglu bez gubitka. Dok kod TAP MK treba da prođe dosta vremena koje troši kilowate da se stvori toplota da bi zagrejala cigle. Ujedno toplota odlazi zračenjem i kroz
vazdušne kanale u prostoriju i kada ne treba pa napolje.
Da li ste voljni da izvršite proračun upoređujući TAP MK sa Zagrevačem.
Podatke bi prikupili na osnovu koji bi dobili validne podatke.
S poštovanjem,
Krajčinović Borisav-Bora,Beograd.
[ Bora Radar @ 18.06.2013. 09:07 ] @
POŠTOVANI,
Nije mi jasna ova niža računica,pa Vas molim da mi objasnite. Ukoliko je za primer uzeta TAP snage 4 , 5 , ili 6 kw.to znači da bi se maksimalno zagrejala za oko dva časa i utrošila 10,5 kwh.
Molim Vas da li je ovo moguće.
U fabrici u specijalnoj komori TAP iste snage se puni devet časova.
PRIMER,,
Recimo da u TAP imamo 60 cigala i da ih zagreva do temperature od 220 C.
Spoljne dimenzije bi bile oko 110x45x60 cm. Izolacija od staklene vune 3 cm.
Potrebna energija je 37800 kJ = 10.5 kWh idealno, bez gubitaka kroz izolaciju.
S poštovanjem,
Bora Radar.
[ cika dacha @ 01.07.2013. 17:37 ] @
magnezit opeka gde mogu da ih kupim?
[ Bora Radar @ 01.07.2013. 22:28 ] @
Čika dacha,
Koliko ja znam za magnezit opeke možete se interesovati kod MAGNOHROM-KRALJEVO,, šAMOT ARANĐELOVAC,DVA KALJA IMAJU CIGLE I GRANULE MAGNEZITA ,nalaze se u Beogradu kod Pančevačkog mosta.
Pozdrav,
Bora Radar
[ cika dacha @ 01.07.2013. 22:36 ] @
Bora Radar@ Hvala
[ Bora Radar @ 19.07.2013. 11:22 ] @
Molim da mi se javi tehnički crtač.Takođe,molim da me neko uputi kako da stupim u vezu sa firmom za crtanje ili tehničkim crtačem.
S poštovanjem,
Bora Radar
[ branko tod @ 04.12.2014. 11:57 ] @
Jako me zanima dokle je stigao projekat nove vrste TA peći ?
[ Java Beograd @ 04.12.2014. 12:21 ] @
I ovde je Bora 'teo da dobije više energije nego što izvuče iz elektro-mreže.
[ anon70939 @ 04.12.2014. 12:25 ] @
[ branko tod @ 04.12.2014. 12:46 ] @
Citat: Java Beograd:
I ovde je Bora 'teo da dobije više energije nego što izvuče iz elektro-mreže.
Ja sam znao jednog koji je to uspeo.. Doduše, nije još izašao iz Požarevca.
[ branko tod @ 04.12.2014. 13:02 ] @
Citat: CoyoteKG:
Ali mora se priznati da je uporan :)
Postoji uporan čovek , postoji pametan čovek , a postoji i pametan i uporan ...
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|