[ BATO871 @ 09.06.2013. 12:44 ] @
Zdravo svima,imam skodu fabiu 2009 god. 1.2 motor i od pocetka kada sam kupio auto imam problema sa klimom,stalno idem u ovlasceni servis ali oni jednostavno ne znaju u cemu je problem,nigdje se ne primjecuje da li freon negdje ispusta,promjenjene su sve gumice,stavljen je novi kompresor,freona ima ali kad se klima ukljuci on samo izbacuje toplo,podjem i napune novi freon i klima radi do 10 dana i onda opet po starom,samo toplo izbacuje,ako iko zna nesto o ovome molim da mi da neki savjet ili resenje..poz svima
[ botr @ 09.06.2013. 12:52 ] @
Ako je stvarno tako, kao sto kazes, onda ovlasceni serviseri nemaju pojma!

Da li gubi freon, to se lako proveri. Moderne masine za punjenje automatski detektuju curenje sistema.

Nadji neki ozbiljniji servis i resices problem.
[ pajapop @ 09.06.2013. 22:21 ] @
Citat:
BATO871:
...i napune novi freon i klima radi do 10 dana i onda opet po starom,samo toplo izbacuje...

Ti uglavnom ne mozes nista sam da uradis.... ali s obzirom da ti klima posle intervencije radi normalno a kasnije posle desetak dana ne,... znaci da negde ipak imas curenje freona, samo to ovi ne mogu da nadju. Strucnjak moze da pronadje to mesto pomocu elektronskog detektora. To moze da se ucini i pomocu obicne sapunice - nasapunjaju se spojevi i gleda se da li ima pojave mehurica... Ako bi, slucajno to ti sam uradio, i slucajno odlucio da nesto sam uradis po tom pitanju, savetujem ti da to nikako ne radis... Rad sa klima uredjajima moze biti jako opasan, jer je uredjaj pod pritiskom i mora se sigurno isparzniti pomocu vakuum-pumpe (da bi se uklonili svi tragovi vazduha ili vlage koji bi mogli da dovedu do korozije ili da uticu na efikasnost hladjenja). A ako freon dodje u dodir sa kozom, moze da izazove ozbiljne promrzline, a ako slucajno prsne u oci, moze da dovede do slepila. Savet je da promenis ovlasceni servis, ili da ides kod nekog boljeg klimadzije
[ BATO871 @ 10.06.2013. 10:07 ] @
Radili su to oni i sa elektronskim detektorom i sa sapunicom ali dzaba,nigdje se ne moze vidjeti da pusta,hvala svejedno,moracu ipak kod nekog drugog pokusati da vidim hoce li nesto uspjeti,hvala vam
[ cika dacha @ 10.06.2013. 10:26 ] @
moras pronaci ko puni freon al i dodaje u njemu boju koja se vidi pod uv svetlom!
oni ti sipaju i kad prestane klima da radi, dodjes i uvek ali uvek se vidi gde curi i tako ces resiti muku!
znam jednog u novom sadu koji tako radi pa ako ti to moze pomoci tu sam!
[ Java Beograd @ 10.06.2013. 12:13 ] @
^ovo je nekad bilo hi-tech. Sad to radi svaki iole ozbiljniji servis.
[ pajapop @ 10.06.2013. 13:58 ] @

Ma sigurno curi negde u kabini na rasprsivacu, sto bi tesko bilo otkriti bez totalnog rasturanja... Sigurno je tu, a to znaci najverovatnije zamena celog rasprsivaca...