[ altx @ 15.06.2013. 16:07 ] @
Imam jedno pravno pitanje. Zapravo mi je rec o komsijama, pa me zanima.
Recimo dvoje ljudi zive jedno vreme zajedno (par godina), nisu stupili u brak za to vreme. Ziveli su zajedno u kuci koja je jedna strana nasledila od svojih roditelja ranije nego sto su se oni zblizili.
Posvadjaju se..
I sad, jedna strana tvrdi da se deli ono sta su stekli dok su bili zajedno (kucu je ona nasledila). A druga strana (bacila oko na kucu) tvrdi da se deli sve.
Ko je od njih dvoje zakonski u pravu? Policija je juce bila kod njih i rekla da se deli sve, i da jedna strana ima pravo na pola kuce i sve ostalo sto je druga strana nasledila od roditelja.
Po meni normalno je da se deli samo ono sto je steceno za vreme dok je par zajedno, a ne ono steceno pre toga.
Jel moze neko da mi objasni sta tacno zakon kaze u ovakvim situacijama?

Hvala unapred, pozdrav forumasima!
[ boyan3001 @ 15.06.2013. 16:18 ] @
Sasvim sigurno je da se deli samo ono sto je steceno u braku. Tako da nema sta druga strana tu da potrazuje polovinu kuce. To ce sigurno svaki (normalan) sud presuditi u korist naslednika. Plus, koliko znam drzava gleda nevencani par kroz ista prava kao da su stupili u brak, nakon dve godine zajednickog zivota - sto bi inace moralo da znaci da su oboje prijavljeni na istoj adresi.
Ali je i sigurno da ako druga strana ne odustane, da ce to morati sudski da se resava.
[ altx @ 15.06.2013. 16:26 ] @
Hvala na brzom odgovoru.
Ali bas zahvaljujem. :)

Znaci dobro sam znao.

Jos jedno pitanje, ako moze :)

Bio cirkus kod njih juce, i zena zvala policiju, dosla dva policajca, (ocigledno su dobri sa drugom stranom jer su se zezali) i osim toga sto su rekli zeni da covek ima prava na polovinu kuce koju je ona nasledila pre sto ga je upoznala, rekli su i to da u ponedeljak dolaze sa njim da razdele imovinu.
Jel policija ima prava na ovakvo nesto? Jel moze jedna strana da ode u kucu u pratnji policije i da uzima sto je po njenom nahodjenju njegovo? Valjda treba sudski to da se resi?
Valjda policija ne resava stvari nego tu sudstvo resava?
Ili se ja varam?

Znaci odem ja negde, u pratnju dva zbira i kazem ovo i ovo je moje (a nije) i onda sve to mora meni da se da?

[Ovu poruku je menjao altx dana 15.06.2013. u 17:52 GMT+1]
[ abitbp6_ @ 15.06.2013. 16:33 ] @
http://upravusi.rs/porodica/br...zajednica/vanbracna-zajednica/

Ne vidim kako bi jedna strana dobila pola kuće bez dugog i skupog sudskog postupka bez izvesnog kraja. Da sam ja na mestu vlasnika kuće, ponudio bih i dao sve što mislim da treba da dam, tj tu "polovinu stečenu u vanbračnoj zajednici", a za ostalo neka druga strana tuži i dokazuje... Neće se okućiti.
[ ZaMpA @ 15.06.2013. 17:46 ] @
Ni u kom slučaju ne može policija da "razdeljuje imovinu" bez sudskog rešenja. Ako policajci dođu sa "mužem" da razdeljuju imovinu, mogu vrlo lako da završe u zatvoru.
[ Flo33 @ 15.06.2013. 18:10 ] @
Da je ta ženska strana pametna da istera govedo napolje, pa posle neka se dele.

Izvinjavam se na emotivnom odgovoru, strašno mi idu na nerve takvi paraziti i ljigavi muškarci, naravno ako priča pije vodu.
[ fanfon @ 15.06.2013. 18:39 ] @
Imovina se "deli" ugovorom(poklon, dozivotno izdrzavanje, kupoprodaja...) ili resenjem suda ili presudom. Svakako svi ti dokumenti moraju biti overenu u sudu i potpisani dobrovoljno od obe strane u postupku tako da sve ostalo pada u vodu.
[ Burgos @ 15.06.2013. 18:55 ] @
Savetuj komšinici da što pre angažuje advokata, i neka bude u ponedeljak u stanu sa svedocima.
[ milivoje t @ 15.06.2013. 19:17 ] @
nazalost altx prica istinu, jer sam nedavno bio svedok iste stvari. samo se radi o automobilu koji je otudjio bivsi decko moje prijateljice.

iako je ona vlasnik automobila, policajci su nonsalantno odbili da intervenisu i rekli joj da nece da mrdnu prstom bez sudske odluke, jer je auto kupila dok su bili u vanbracnoj vezi.

sto se tice toga da policajci mogu da dele kucu, od toga nema nista, to je samo mutna pretnja i treba ih prijaviti nacelniku njihove PU i odeljenju unutrasnje kontrole.

sto se tice problema gde parazit zaposedne vasu imovinu, postoje samo dva resenja. sporo resenje je sud, brzo resnje je polulegalni metod za sticanje prava nad imovinom.
[ Java Beograd @ 15.06.2013. 20:26 ] @
1. Kuća nije stečena u zajednici. (Zajedničkim radom, primanjima dok je trajala zajednica, zajedničkom štednjom ...)
2. Onim korumpiranim policajcima treba zapretiti. Neka im zatraži broj značke i neka im kaže da će advokatu da prenese sve šta su pričali (lupetali, baljezgali, jeli vnago - oko podele kuće i imovine )
3. Znam da košta, ali svakako treba naći advokata i ako ikako može neka istera govedo napolje, i neka zameni bravu na vratima. Govedu svakako adresa u ličnoj karti nije na tu kuću.
4. Ovde je potrebna podrška porodice, šire familije, prijatelja.
5. Ako će govedo trajno da ode i odnese i neku pokretnu stvar koja mu ne pripada - neka udari i to, ako će time trajno da ga se reši.
[ Java Beograd @ 15.06.2013. 20:27 ] @
Citat:
milivoje t:
nazalost altx prica istinu, jer sam nedavno bio svedok iste stvari. samo se radi o automobilu koji je otudjio bivsi decko moje prijateljice.

iako je ona vlasnik automobila, policajci su nonsalantno odbili da intervenisu i rekli joj da nece da mrdnu prstom bez sudske odluke, jer je auto kupila dok su bili u vanbracnoj vezi.

sto se tice toga da policajci mogu da dele kucu, od toga nema nista, to je samo mutna pretnja i treba ih prijaviti nacelniku njihove PU i odeljenju unutrasnje kontrole.

sto se tice problema gde parazit zaposedne vasu imovinu, postoje samo dva resenja. sporo resenje je sud, brzo resnje je polulegalni metod za sticanje prava nad imovinom.

Ne kapiram kako je on mogao da proda njen auto, tj. auto koji se vodi na njeno ime ? Policajci tu ni nemaju šta da intervenišu. To se rešava sudskim putem.
[ bachi @ 15.06.2013. 21:03 ] @
Ako je auto kupljen u vanbračnoj/bračnoj zajednici, onda se deli na pola.

Ako je auto nasleđen, onda se ne deli na pola.

Ako je auto kupljen pre stupanja u vanbračnu/bračnu zajednicu, ne deli se na pola.

Isto je tako i za stan, a isto je tako i za sve ostalo.
[ altx @ 15.06.2013. 21:20 ] @
Hvala na odgovorima, ja joj pricam od juce za advokata i da ne bude pasivna i da uradi nesto, ali dzaba..

Covek je lestina samo takva, otkad su zajedno (par god) jedva je skupio par meseci da je radio negde, ziveli od njenih para.
+pre nego sto je otisao, razbio sve po stanu, udario je a policija nista..jos je ispalo da je ona kriva jel ga je po njegovim recima "provocirala".

Kako ja vidim, jedno je ono sta pise u zakonu, a drugo je sta se radi uzivo. Neki mogu da rade sta hoce, izgleda bez posledica. Jedino ne razumem sta je takva danguba uradila u policiji da krse zakon zbog njega..

[ milivoje t @ 15.06.2013. 21:27 ] @
Citat:
Java Beograd:
Citat:
milivoje t:

Ne kapiram kako je on mogao da proda njen auto, tj. auto koji se vodi na njeno ime ? Policajci tu ni nemaju šta da intervenišu. To se rešava sudskim putem.

nigde nisam napisao da je prodao auto :).

recimo kupite sinu punta za 18. rodjendan, a on u to vreme ima devojku. nakon raskida veze ona ima pravo na polovinu automobila.
ako cete postovati zakon.

ono sto je problem u vanbracnoj zajednici jeste njena dosta labava definicija, kao i cinjenica da se tesko moze utvrditi kada je otpocela i zavrsila se.
upravo zato sudsko dokazivanje zajednicke imovine itd. nije lako na sudu.

zato treba primeniti siva sredstva zastite svojih prava, posebno u slucajevima kada pijavica, parazit pokusava da se ogrebe.

[ altx @ 15.06.2013. 21:41 ] @
Citat:
zato treba primeniti siva sredstva zastite svojih prava, posebno u slucajevima kada pijavica, parazit pokusava da se ogrebe.

Kakva sredstva zastite moze da primeni neko ko se nadje u takvoj situaciji?
[ anon70939 @ 15.06.2013. 21:47 ] @
"momak i devojka" ne vode se da zive na istoj adresi tako da to nije vanbracna zajednica...

[ anon70939 @ 15.06.2013. 21:50 ] @
Citat:
altx:
Covek je lestina samo takva, otkad su zajedno (par god) jedva je skupio par meseci da je radio negde, ziveli od njenih para.
+pre nego sto je otisao, razbio sve po stanu, udario je a policija nista..jos je ispalo da je ona kriva jel ga je po njegovim recima "provocirala".

Kako ja vidim, jedno je ono sta pise u zakonu, a drugo je sta se radi uzivo. Neki mogu da rade sta hoce, izgleda bez posledica. Jedino ne razumem sta je takva danguba uradila u policiji da krse zakon zbog njega..

ja bi njih u tvorza... bem ti nasu profesionalnu policiju...
[ milivoje t @ 15.06.2013. 22:00 ] @
Citat:
CoyoteKG:
"momak i devojka" ne vode se da zive na istoj adresi tako da to nije vanbracna zajednica...

porodicni zakon r.srbije kaze ovako:

Citat:
Vanbračna zajednica

Član 4

(1) Vanbračna zajednica je trajnija zajednica života žene i muškarca, između kojih nema bračnih smetnji (vanbračni partneri).

(2) Vanbračni partneri imaju prava i dužnosti supružnika pod uslovima određenim ovim zakonom.

ovo je definicija vanbracne zajednice, koliko vidim nigde ne postoji uslov da partneri moraju biti prijavljeni na istoj adresi.

[ anon70939 @ 15.06.2013. 22:05 ] @
mislim da je teze onda dokazati onoj strani koja ima koristi, da su ziveli zajedno, nego onome ko se brani da nisu...
ne znam na osnovu cega moze "parazitska" strana to da dokaze...?
Jedino uz svedoke, ali svedoke ima i strana koja se brani...
To sto su oni momak i devojka i sto su neke noci prespavali zajedno, verujem da nema veze sa vanbracnom zajednicom...
[ altx @ 15.06.2013. 22:13 ] @
Sad mi prica devojka, ovo nisam ni znao dosad, dok je bila policija, lik je pred njima slomio slusalice za komp. zena kaze vidite sta radi..a jedan od njih, je gleda i kaze dobro je..ionako je to ON kupio..

ja ovakvo nesto cuo jos nisam...jednostavno ne mogu da verujem.

Izgleda da komsinica treba nekog jakog advokata..sve se ovo desava jer je ona sama. Da ima nekog jakog oko sebe, mislim da bi zbirovi mnogo toga radili drukcije..
Osim toga, kako vidim oko sebe, ljudi jednostavno nisu informisani, (evo ja sam isto primer-pojma nemam o pravu) ljudi ne znaju, sta se moze, sta ne, kakva su im prava i kako da ih ostvare. Verovatno vecina koja se nadje u ovakvoj situaciji tek onda sazna nesto kad je vec u velikom problemu ili kada je vec kasno.

Nije mi do politike..ali ova drzava je stvarno zrela da ode u PM...
[ anon70939 @ 15.06.2013. 22:19 ] @
na zalost, verovatno ne moze nikako da dokaze da su joj to policajci govorili... :(

Neka menja brave i neka ne pusta sledeci put ni policajce unutra bez sudskog naloga, ako tako nesto postoji kod nas...

Neka kontaktira sto pre unutrasnju kontrolu.
Mail je [email protected]

Neko je na ovom forumu napisao ovaj mail i odmah sam ga memorisao u telefon :)
[ Minnie9 @ 15.06.2013. 22:25 ] @
samo malo, ako sam u vezi sa nekim a hocu sebi da kupim nesto kako to da uradim a da to kasnije ne bude podeljeno na dva dela? Jel postoji neki pred-vanbracni ugovor kao sto postoji predbracni ugovor? Salu na stranu, kako se zastititi?
[ anon70939 @ 15.06.2013. 22:35 ] @
Mislim da ces morati, kad god decko prespava kod tebe da pre ulaska u stan potpise neki formular tipa "Izjavljujem da sam veceras dosao i prespavao samo iz ljubavnih razloga bez namere za ostvarivanje vanbracnih prava"
:)

Bez potpisa nema rib*** :) da se tako "duhovito" izrazim...
[ Burgos @ 15.06.2013. 23:15 ] @
Citat:
Suština braka je faktička zajednica života supružnika, pa se tako u sudskoj praksi vanbračna zajednica supružnika koja traje duže od dve godine tretira kao zakonski zaključen brak, uključujući sva prava i dužnosti supružnika.

http://www.malaplaneta.rs/Vanb...2%80%93-za-i--ili--protiv--133
[ EmmaR @ 16.06.2013. 00:21 ] @
Koliko mi je poznato u zajedničku imovinu (vanbračna ili bračna) ne spada ništa što potiče od roditelja i drugih rođaka (nasleđe, pokloni - uključujući i novčane poklone, i slično).
Tako npr. ako roditelji jednog partnera daju novac za kupovinu nepokretnosti (stan, kuća, vikendica,...) ili pokretnosti (auto, kompjuter, avion, ...), ta nepokretnost ili pokretnost se smatra ličnim vlasništvom tog partnera i ne može se deliti.
Isto tako, ne može se deliti ni nasleđen bankovni račun - roditelji (neki rođak) otvorili za svoje dete.
Mislim da ni lični bankovni račun (tamo gde leže zarada i sl.) ne spada pod zajedničku imovinu i da se trenutna sredstva ne mogu deliti - ovaj podatak je bitan samo kod utvrđivanja visine alimentacije.
Zajednička imovina je ono što je stečeno u zajednici (vanbračnoj ili bračnoj): zajednička štednja, nepokretnost ili pokretnost kupljena od ličnog novca jednog ili oba partnera (ovde se, napominjem, ne računa ako se do imovine došlo korišćenjem novca dobijenog od roditelja ili rođaka ... onda je to lična imovina: izuzetak je ako su učestvovali roditelji/rođaci obe strane i tada se deli).

Ono što treba jesu dokazi, a ona sigurno ima neko rešenje/ugovor (oriiginale pod hitno da skloni na sigurno mesto i da ne priča gde su - mada uvek može da se izvadi i validna kopija iz suda) a ako i nema - sigurno postoje svedoci koji će potvrditi istinitost.
A u međuvremenu, životinju proterati što dalje i s obzirom da je tu bilo i udaranja sa njegove strane, trebalo bi da INAČE ima apsolutno pravo na samostalni boravak bez uznemiravanja u kući dok se situacija ne razreši (u ovom slučaju u njenu korist).
I, kao što je već rečeno: prijava protiv dotičnih policajaca. Ima li neki bolji telefon: Ako se ponovo pojave na vrata, uključi kameru (ako ima dobru podršku snimanja zvuka) ili diktafon pa posle neka kažu da nisu rekli to što su rekli (isto važi i za životinju). (i, normalno, ne hvali se pred njima šta je uradila već kopija i pravac više rukovodstvo, a drugu kopiju okači na internet - ipak za sklanjanje snimka treba malo više od plave uniforme)

Što se tiče devojke kojoj je momak otuđio auto, tu je tek on u gadnom prekršaju (pod uslovom da nije on poklonio taj auto, pa pošto je više ne želi, uzima auto nazad - što kuma donela, to i odnela) jer nema nikakva prava.

[ Minnie9 @ 16.06.2013. 00:44 ] @
Citat:
Što se tiče devojke kojoj je momak otuđio auto, tu je tek on u gadnom prekršaju (pod uslovom da nije on poklonio taj auto, pa pošto je više ne želi, uzima auto nazad - što kuma donela, to i odnela) jer nema nikakva prava.
Par pitanja, kako nema nikakva prava ako smo sad rekli da se imovina kupljena tokom veze na kraju deli? I drugo, da je on njoj poklonio auto, to bi sad bio njen auto, kako poklon moze da se uzme nazad?
[ abitbp6_ @ 16.06.2013. 03:37 ] @
Citat:
milivoje t: ovo je definicija vanbracne zajednice, koliko vidim nigde ne postoji uslov da partneri moraju biti prijavljeni na istoj adresi.

Pored definicije postoji i tumačenje i sudska praksa. Evidentno je da vanbračna zajednica mora imati sve epitete braka, osim formalno zaključenog braka. Dakle, tamo neke kratke ili duge veze se ne računaju, i sud sasvim sigurno neće na osnovu toga da je osoba A prespavala N puta kod osobe B, zaključiti da je u pitanju vanbračna zajednica.

Policajce isterati napolje i prijaviti. Samo za glupost ih treba prijaviti.

Ovaj slučaj sa otuđenim kolima - neka prijavi krađu ili bar neovlašćeno korišćenje vozila. Vozilo se vodi na nju, koristi ga neko drugi, ona ne želi da ga taj drugi koristi => prijava. Ako policija ne postupi po prijavi, odmah u odeljenje za zaštitu zakonitosti u radu, a.k.a. unutrašnju kontrolu.

Znamo u kakvoj državi živimo. Ovde se čovek mora krvavo boriti za sebe i otimati ono što mu pripada.
[ altx @ 16.06.2013. 10:59 ] @
i sta moze neko da uradi ako nema para niti veza da resava ovakve probleme? svaki dobar advokat se placa i to poprilicno.
kakva je ta besplatna pravna pomoc?
[ EmmaR @ 16.06.2013. 23:22 ] @
Citat:
Minnie9: Par pitanja, kako nema nikakva prava ako smo sad rekli da se imovina kupljena tokom veze na kraju deli? I drugo, da je on njoj poklonio auto, to bi sad bio njen auto, kako poklon moze da se uzme nazad?

Oni su u vezi, samo u vezi, momak i devojka, a nisu ni muž (suprug) i žene (supruga), a ni vanbračni partneri. Nema pravo na njen auto! Za poklon si u pravu, ali tu ne baš retko "kuma što donese to i odnose" - ovde je teže dokazati ko je kome šta poklonio. Mislim, neučtivo je uzeti svoj poklon natrag, ali... svačega ima, a posebno je evidentno da je sve više muških sponzoruša i da su mnogo gadni: žene igraju na kartu lepote i nežnosti, a oni igraju na kartu ženske ranjivosti.

Ali, kao što je već rečeno:
Citat:
vaj slučaj sa otuđenim kolima - neka prijavi krađu ili bar neovlašćeno korišćenje vozila. Vozilo se vodi na nju, koristi ga neko drugi, ona ne želi da ga taj drugi koristi => prijava. Ako policija ne postupi po prijavi, odmah u odeljenje za zaštitu zakonitosti u radu, a.k.a. unutrašnju kontrolu.

Poenta je da kola nisu njegova.

I meni, i tebi se sigurno nešto sviđa a ne možemo da priuštimo. Pa, ajde da otimamo. Krađa je krađa: pa bila izvršena na ulici, bilo izvršena nad nepoznatim ili poznatim osobama, ...

Citat:
altx: i sta moze neko da uradi ako nema para niti veza da resava ovakve probleme? svaki dobar advokat se placa i to poprilicno.
kakva je ta besplatna pravna pomoc?

Postoje advokati koji rade po procentu (iz onoga što izvuku) nakon uspešno obavljenog posla - njihov klijent pobedio. Znaju oni koji su sigurni slučajevi i koliko mogu da izvuku, a mislim da je prvi razgovor (obrazlaganje problema) besplatan. Za pretrpljenu štetu, bol (fizički/psihički, nebitno) sledi njoj i odšteta a ne samo satisfakcija u vidu toga da je u pravu da je njeno njeno i ničije više.
[ milivoje t @ 17.06.2013. 12:07 ] @
Citat:
EmmaR:
Oni su u vezi, samo u vezi, momak i devojka, a nisu ni muž (suprug) i žene (supruga), a ni vanbračni partneri. Nema pravo na njen auto!
Poenta je da kola nisu njegova.
I meni, i tebi se sigurno nešto sviđa a ne možemo da priuštimo. Pa, ajde da otimamo. Krađa je krađa: pa bila izvršena na ulici, bilo izvršena nad nepoznatim ili poznatim osobama, ...

Emma mozda se nismo razumeli, ja nisam pisao o hipotetickom slucaju, vec onome sto se desava u stvarnosti u ovom trenutku.
dakle mozemo mi ovde da diskutujemo i teoretisemo, ali u praksi policija nece da reaguje, bez sudske odluke.
njihov stav je da je svaka veza zene i muskarca vanbracna zajednica, posebno ako su ziveli zajedno. kako je to na sudu, druga je prica, ali svakako nije jednostavna jer zakon nije precizan, a nasa sudska praksa je mrtvo slovo na papiru.

ako prijavite kradju automobila koje vam je izvrsilo nn lice, lazno svedocite, sto je krivicno delo. pa policija ne preporuce da to radite.

ono sto ce ti prijateljski reci policajci i advokat je da jednostavno odslepas svoj auto, pa ako treba obijes i promenis brave/kodove. a onda neka taj neko drugi dokazuje na sudu da ima prava na isti, pozivajuci se na vanbracnu zajednicu.

slican princip se moze primeniti na nepokretnu imovinu. kada uvaljivac izadje promeniti brave, ako je potrebno platiti odredjenim agencijama za obezbedjenje koje ce mu na legalan nacin pripretiti.

poslovice kazu, posle k..nja nema kajanja i svaka skola se placa, kada vec imate vezu sa idiotom, racunajte da cete platiti ovako ili onako da se istog resite.
[ EmmaR @ 17.06.2013. 18:48 ] @
Citat:
milivoje t: Emma mozda se nismo razumeli, ja nisam pisao o hipotetickom slucaju, vec onome sto se desava u stvarnosti u ovom trenutku.
dakle mozemo mi ovde da diskutujemo i teoretisemo, ali u praksi policija nece da reaguje, bez sudske odluke.
njihov stav je da je svaka veza zene i muskarca vanbracna zajednica, posebno ako su ziveli zajedno. kako je to na sudu, druga je prica, ali svakako nije jednostavna jer zakon nije precizan, a nasa sudska praksa je mrtvo slovo na papiru.

ako prijavite kradju automobila koje vam je izvrsilo nn lice, lazno svedocite, sto je krivicno delo. pa policija ne preporuce da to radite.

ono sto ce ti prijateljski reci policajci i advokat je da jednostavno odslepas svoj auto, pa ako treba obijes i promenis brave/kodove. a onda neka taj neko drugi dokazuje na sudu da ima prava na isti, pozivajuci se na vanbracnu zajednicu.

slican princip se moze primeniti na nepokretnu imovinu. kada uvaljivac izadje promeniti brave, ako je potrebno platiti odredjenim agencijama za obezbedjenje koje ce mu na legalan nacin pripretiti.

poslovice kazu, posle k..nja nema kajanja i svaka skola se placa, kada vec imate vezu sa idiotom, racunajte da cete platiti ovako ili onako da se istog resite.

Ima papire (račun, polisa osiguranja, saobraćajna dozvola, ...) i opet ne sme da prijavi da joj je otuđen auto? Šta treba da čeka: sudsku odluku a u međuvremenu auto može da promeni ne samo 10 vlasnika već i da bude rasturen na sve 4 strane sveta? Ili da krade sopstveni auto?
Na kraju se sve svodi na bezobrazluk, pa ko je bezobrazniji taj je pobednik! Svašta!

Nije ni čudo što je lopova na sve strane.

------

Sad se setih. Mislim da ne može da povrati ukradeno ako pre toga krađa nije prijavljena. I to se tretira kao otimačina, i tek tada nastaju zavrzlame. Znači, prvo prijava a onda kada se i pronađe, opet prijava pa sa službenim licem (policajcem) po svoje.

Ako ima papire (saobraćajna, polisa osiguiranja, račun,...) na svoje ime, ako ima dokaze da su bili samo momak i devojka, tj da nisu živeli u vanbračnoj zajednici, i još bolje ako ima dokaz da ni na koji način on nije učestvovao u kupovini auta (veliki plus bi bila novčana ispomoć od strane njenih roditelja), što ne prijavi krađu?

[Ovu poruku je menjao EmmaR dana 17.06.2013. u 20:06 GMT+1]
[ Deep|Blue @ 27.06.2013. 12:51 ] @
altx,
ne treba ti nikakav skup advokat, jer ta priča predstavlja drastično kršenje zakona.
Početni korak jeste kontaktiranje unutrašnje kontrole MUP-a, jer ti panduri podebelo krše pravila službe.
Što se tiče pravnog saveta, mogli bi da obiđete socijalne službe ili da kontaktirate organizaciju sigurna kuća koji u svemu tome imaju dosta iskustva.

Ukoliko ti panduri opet pokušaju da nasilno uđu i dele pravdu, onda da pozove policiju i da ih prijavi, a posle može da obavesti i unutrašnju kontrolu.
Čak i da je nateraju da potpiše neki ugovor, to je lako oborivo jer je donešeno pod prisilom.