[ anon70939 @ 17.06.2013. 10:49 ] @

Sta ovo znaci tacno? Trebalo bi sutra da dodju pa me interesuje sta u stvari zele?
Da mi broje uredjaje po stanu, ili...?
[ Dexic @ 17.06.2013. 11:05 ] @
U pitanju je prebacivanje zgrade na placanje grejanja po potrosnji. Nemam predstavu na osnovu cega oni odredjuju angazovanu snagu, jer za svaki grad je to drugacije. U NS-u recimo, neke reci, da su javno rekli da to nema veze sa icim drugim do "plata zaposlenih", tj. time oni pokrivaju radne troskove - a preko toga naplacuju potrosnju.
[ bachi @ 17.06.2013. 12:51 ] @
Bolje da si bmp okačio. :P

Možda će da pregledaju osigurače?
[ botr @ 17.06.2013. 14:40 ] @
Nemam pojma. U Nemackoj imas kalorimetar, pa ti odvrces i zavrces ventil. Jednom godisnje ocitaju i onda ti vrate novac, ili doplatis ako si potrosio vise.
[ anon70939 @ 17.06.2013. 16:00 ] @
Sve se bojim da zele da mi pomognu da manje placam, ili da mi vrate novac
[ Trick Fix @ 17.06.2013. 16:13 ] @
Citat:
Dexic: U pitanju je prebacivanje zgrade na placanje grejanja po potrosnji.

Ček,ček,

Jel u pitanju:
- struja (limiteri i angažovana lopovska stavka na računu)

-ili centralno grejanje ( radijatori+topla voda za grejanje),

-ili je reć o grejanju na struju u zgradi,Mala kotlarnica na struju ?

pa OVI dolaze da prebroje rebra,sobe, ili šta već?

ne znam,Pitam ,jel

Jer nas ovako nešto čeka svugde po Srbiji, kad-tad,
plačanje po utrošenim kalorijama.

A šta bi tu značilo ono : Angažovana snaga ?

El su tu ideju, sam izraz i Teoriju ukrali od EDB-a ?

[Ovu poruku je menjao Trick Fix dana 17.06.2013. u 18:24 GMT+1]
[ anon70939 @ 17.06.2013. 17:20 ] @
Istripovao sam da je ovo za struju... Ipak je toplana za centralno grejanje... Al opet mi nije jasno sta zeleju
[ Trick Fix @ 17.06.2013. 17:37 ] @
kojote,
Citat:
CoyoteKG: Istripovao sam da je ovo za struju...

Pa šta,šta ako si istripovao ?

Eeehh koliko sam ja tema istripovao,pa nikom ništa,
neke su pojele BAN, neke su zaključane a na neke nikad odgovoreno,

Samo da nam je TO najveća muka ! --Sve ostalo će ići kao podmazano!

Svako dobro !

PS:
Još nisam doživeo da neka tema ima toliko postova za 8 sati,
i nisam video da neka tema bude brže-brže zaključana od Vasine !
(Radi se o Vasinoj G-E-N-I-T-A-L-N-O-J ___T-E-M-I)

EBT,kad pre stigoše da katanče ??? __a nismo stigli ni da išta kažemo na temu "Stavi-Vadi-Na-Vreme"

pOz

[ Dexic @ 17.06.2013. 18:11 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Istripovao sam da je ovo za struju... Ipak je toplana za centralno grejanje... Al opet mi nije jasno sta zeleju

Ne znam kako tacno utvrdjuju koja je angazovana snaga, bojim se da je po NS principu a oni samo dolaze da ispadne da se nesto radi.
Moguce je da stvarno i provere koliko ima kojih radijatora i koliko to moze povuci u istom trenutku grejanja. Naravno da to ispada ogromna cifra jer ti cele godine naplacuju to iako ne koristis grejanje.

Nema sanse da te ispadne jeftinije nego sada, osim ako nisi u zgradama gde je do sada bilo jako lose grejanje - pa sada mozes da ga ne koristis nego se grejes na struju ako nije dobro, i oni ce samim tim isporucivati vise da bi ti koristio :)

Gde god su u Beogradu vec pustili placanje grejanja po potrosnji, ispalo je da se vise placa. Negde jesu ukupni godisnji racuni ispali manji, ali po principu da su se ljudi smrzavali u odnosu na ranije pa su morali da se dogrevaju.
Mozda cete morati da dodate trosak ocitavanja kalorimetara.

Javi koliko je ovo obavezno, tj. pitaj ih sutra. Za sada mislim da nije, jer to kosta a moras naterati sve stanare da plati promenu - nimalo jeftinu!

EDIT: Ne citam uopste sta je trick napisao, naravo, pa ako ima neko pamento pitanje sigurno ce neko normalan pitati isto :)
[ Trick Fix @ 17.06.2013. 18:35 ] @
Citat:
Dexic:Ne citam uopste sta je trick napisao, naravo, pa ako ima neko pamento pitanje sigurno ce neko normalan pitati isto

Dexic,
uopšte nemaš potrebe za tim...

veliki Pozdrav,

[ anon70939 @ 17.06.2013. 19:16 ] @
Do sada je bilo sjajno grejanje.
Za stancic od 36kvm mesecno me kostalo zadnjih godinu dana

May-12 2,664.50
Jun-12 2,667.00
Jul-12 2,778.00
Aug-12 2,727.00
Sep-12 2,751.00
Oct-12 2,667.00
Nov-12 2,959.50
Dec-12 2,951.50
Jan-13 2,992.50
Feb-13 2,937.00
Mar-13 3,073.50
Apr-13 3,332.50
May-13 3,166.50

U ovu cifru spada objedinjeno i Iznosenje smeca, gradjevinsko zemljiste, ekoloska naknada... Grejanje na struju bi me verovatno mnogo vise kostalo...
Jedino ako bi se mozda kombinovalo sa klimom u novembru, martu... i ostalim mesecima kad nije bas preterana hladnoca
[ Dexic @ 18.06.2013. 00:05 ] @
Grejanje stana od 36m2 bi te kostalo vise od 5500-6000RSD mesecno, 6 meseci koliko se greje (ili manje zavisi od zime)?

Sad ce ventura da dodje da ti objasni kako je struja subvencionisana i samo sto nije skocila na 20centi/kWh, dok grejanje u stvari nije poskupelo, vec sve to anti-grejaci stavljaju netacne brojke za racune :D
[ adzo_ @ 18.06.2013. 08:22 ] @
Citat:
Dexic: Grejanje stana od 36m2 bi te kostalo vise od 5500-6000RSD mesecno, 6 meseci koliko se greje (ili manje zavisi od zime)?

Hmmm ove cifre puno zavise i od stanja samog stana i njegove izolacije

Moj primer, placanje grejanja po potrosnji, prosla zima, temperatura u stanu UVEK u intervalu izmedju 21 i 24 stepena, najveci racun 2700-2800din
Stan od 48kvm(3kvm terasa), nov, izolacija savrseno odradjena, samo jedan spoljni zid
Van sezone je 900din mesecno fiksna obaveza

Pretprosle godine placano po m2 - cele godine je mesecna obaveza bila oko 4000din
Po projektnoj dokumentaciji instalisana snaga 4,08KW, 2 radijatora u stanu, oba na jedinom spoljnom zidu

U mom slucaju mnogo je bolje placanje po utrosenoj energiji nego fiksno

[ anon70939 @ 18.06.2013. 12:41 ] @
e jbg onda... satro se prelazi sa pausalnog na mesecno sta se potrosi, ali opet postoji neka fiksna "obaveza" i van sezone.

Najbolje bi bilo da im ostane ova pausalna i plus preko toga koliko se potrosi...
[ Dexic @ 18.06.2013. 17:41 ] @
Citat:
adzo_:
Moj primer, placanje grejanja po potrosnji, prosla zima, temperatura u stanu UVEK u intervalu izmedju 21 i 24 stepena, najveci racun 2700-2800din
Stan od 48kvm(3kvm terasa), nov, izolacija savrseno odradjena, samo jedan spoljni zid
Van sezone je 900din mesecno fiksna obaveza

Koji grad? Na 48m2 u BG bi pausalna obaveza bila preko 5000RSD mesecno tokom cele godine recimo, ovo je odlicno.
Takodje, 2700-2800, manje 900 fixnih, je oko 1800. Kako je kWh za grejanje oko 7RSD, ispada da ti nisi ni 300kWh potrosio na grejanje.
Nesto mi je to preniska cifra, cak i meni ;)

Jesi li siguran da vam nije neko nastelovao kalorimetre :D (ne moze da se primeti jos uvek jer, za razliku od elektro mreze, nema kontrole svih objekata jos uvek)

[ Dexic @ 18.06.2013. 17:43 ] @
Citat:
CoyoteKG:
e jbg onda... satro se prelazi sa pausalnog na mesecno sta se potrosi, ali opet postoji neka fiksna "obaveza" i van sezone.

Najbolje bi bilo da im ostane ova pausalna i plus preko toga koliko se potrosi...

Da li si ocekivao da se ovo radi za dobrobit naroda?:)
[ anon70939 @ 18.06.2013. 18:36 ] @
A jel me kosta dodatno da mi uvedu te kalorimetre? Ili ce samo racuni veci da mi stizu?

Je l' mogu da odustanem od njihovog grejanja (zivim u zgradi) i da koristim na struju? Za ovaj moj stancic bi dva mermoterm radijatora zavrsila posao sigurno jeftinije
[ Dexic @ 18.06.2013. 18:46 ] @
Nemoj, sad ce ventura da ti objasni opet kako je struja previse subvencionisana i da je (opet subvencionisano!) grejanje preko toplata jeftinije i bolje :D

Ti si u KG, ne znam da li mozes da se odjavis - u BG-u moze ako NEMA kalorimetara u zgradi :) Znaci, ja mogu da se odjavim iako imam cevi kroz stan (placam 30% onda), a ne moze covek koji ima kalorimetre i nista od provodnih cevi kroz stan :) I on placa skoro 30%, cak i da ne trosi nista :D

Uvodjenje ne znam da li se placa, jedni kazu jedno, drugi drugo.
Uglavnom kazu da mora da se plati, ali da ce toplane to kroz racune naplcivati, tj. na rate. Skoro sigurno cete morati. Necu da pricam cifre, posto ono cega se secam je prilicno veliko pa verovatno gresim - potrazi u Politici najbolje, na sajtu, oni si najvise pisali o tome.
[ botr @ 18.06.2013. 19:59 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Sve se bojim da zele da mi pomognu da manje placam, ili da mi vrate novac

I ja :)
[ mmix @ 18.06.2013. 22:40 ] @
Utvrdjivanje angazovane snage se obicno radi u podstanicama gde su izmenjivaci toplote (zato me cudi poziv da buete u stanovima, ne kontam sta vi iamte da radite sa njima). Sistem merenja nije toliko komplikovan, razlika izmedju ulazne i izlazne temperature * protok vode (* vreme za utrosenu energiju), formula je naravno laicka ali je u osnovi to. Ideja je bila koliko sam skapirao sa sastanaka u zgradi da se utvrdi potrosnja zgrade i da se onda racuni za tu zgradu adaptiraju shodno angazovanoj snazi i utrosenoj energiji podeljeno sa ukupnim brojem grejanih kvadrata, pa puta broj tvojih kvadrata. Slicno kao sto se voda sada obracunava sa zajednickog vodomera ali po broju glava u zgradi/stanu. To je trebalo da bude kao neki sistem koji je jednostavniji od kalorimetra ali pravicniji od unvierzalne cene po kvadratu (za one koji imaju dobru izolaciju i ne trose toliko)

Naravno od toga je proslo par godina, ja redovno dobijam godisnje izvestaje o angazovanoj snazi i utrosenoj energiji ali racuni su i dalje svima isti
[ anon70939 @ 18.06.2013. 22:43 ] @
Citat:
Dexic: Znaci, ja mogu da se odjavim iako imam cevi kroz stan (placam 30% onda), a ne moze covek koji ima kalorimetre i nista od provodnih cevi kroz stan :) I on placa skoro 30%, cak i da ne trosi nista :D

Cek bre, ako se odjavis, onda i dalje placas? Samo ne 100% nego 30%. Pa kakvo je to onda odjavljivanje?
Kao da odjavis telefon fiksni, ali ipak placaj?
Ili odjavis TV, al jbg, ipak TV talasi dolaze do tvog stana, pa moras da placas 30%...

Malo mi to nebulozno.
Kad bih odjavio, onda bi trebali oni meni da placaju sto im dozvoljavam da njihove cevcuge prolaze kroz moj stan :)
[ Dexic @ 18.06.2013. 22:47 ] @
Ima i ta varijanta, ali ima i ona korektnija. Toplanama je jeftinije da rade ovo sto si opisao, ali to nije nimalo koretkno, jer to znaci da ces ti placati i kad nisi tu jer komsija trosi.

Ali treba instalirati kalorimentre ispred svakog stana i stanicu za celu zgradu. Postoje mali gubici izmedju, koji se posle dele po stanu ili kvadraturi, ali to je sitno naspram ostatka.
Na taj nacin se prava potrosnja stana placa, korektno kao struja, a ne kao potrosnja vode.
[ mmix @ 18.06.2013. 22:52 ] @
Citat:
Dexic: Ima i ta varijanta, ali ima i ona korektnija. Toplanama je jeftinije da rade ovo sto si opisao, ali to nije nimalo koretkno, jer to znaci da ces ti placati i kad nisi tu jer komsija trosi..

Veruj mi ja bi i to prihvatio oberucke Meni je zgrada odlicno izolovana i pozicionirana, do te mere da nam u stanu od 5 radijatora rade samo 2, ostala 3 smo zatvorili da ne bismo morali kao najveci seljaci da vetrimo stan i izbacujemo visak toplote napolje. A opet placam isto kao i komsije iz vile promaje preko puta.
[ Dexic @ 18.06.2013. 22:54 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Cek bre, ako se odjavis, onda i dalje placas? Samo ne 100% nego 30%. Pa kakvo je to onda odjavljivanje?

Kod mene postoje provodne cevi kroz stan, zato ne moze skroz da se iskljuci pa se po nekoj njihovoj logici/matematici placa 30%. Moze i da se nista ne placa, ako nemas cevi kroz stan (i nemas vec kalorimetre u zgradi).

Citat:
Kao da odjavis telefon fiksni, ali ipak placaj?
Ili odjavis TV, al jbg, ipak TV talasi dolaze do tvog stana, pa moras da placas 30%...

Kako mozes da odjavis TV? :D

Citat:
Malo mi to nebulozno.
Kad bih odjavio, onda bi trebali oni meni da placaju sto im dozvoljavam da njihove cevcuge prolaze kroz moj stan :)

To bi bilo negde u normalnoj drzavi da se tek implementira grejanje pa vlasnik moze da bira.
Meni se vise svidja sistem u vecem delu Evrope, gde se greje gasom (i zimi se greje stan, i cele godine voda/bojler/sporet). Uglavnom ne placas nista ako ne koristis nista, ponegde ima mesecni minimum ali je manji nego ovih 900RSD u najgorem slucaju.
Poredjenja radi: potrosnja prosecne porodice u Engleskoj je oko 600-700EUR godisnje za gas. To je za grejanje, vodu i uglavnom (ne u svim) sporet. U zemlji prilicno hladnijoj od nase, sa puno kuca, i nizih zgrada (manja/slabija izolacija). U zemlji sa vecom cenom gasa nego u Nemackoj recimo.
Pa vi sad vidite da li ima logike da u Srbiji stan od 50m2 placa isto toliko, samo za grejanje.
[ Dexic @ 18.06.2013. 22:59 ] @
Citat:
mmix:
Veruj mi ja bi i to prihvatio oberucke :) Meni je zgrada odlicno izolovana i pozicionirana, do te mere da nam u stanu od 5 radijatora rade samo 2, ostala 3 smo zatvorili da ne bismo morali kao najveci seljaci da vetrimo stan i izbacujemo visak toplote napolje. A opet placam isto kao i komsije iz vile promaje preko puta.

To ne znaci da biste placali manje ovako.
U trenutnom sistemu kad se zgrada zali da nije dovoljno topla, toplana salje ekipu, ili ako imaju vezu, samo prihvati da je tako i poveca protok u tom delu naselja. Samim tim, dobro izolovane zgrade prokuvaju.

Realno, vama mozda bude jeftinije, ali cete morati da palite i gasite po potrebi, ne smeju sve sobe da se greju, itd. Sto, bez dodatnih releja koji ce automatski da pale recimo sat vremena unapred pre nego dodjes s' posla, nece biti prijatno :)
Takodje, sada se svi ususkani stanovi greju medjusobno. Cim pocne naplata po potrosnji, neki ce zavrnuti skroz radijatore, nece biti tu, neki ce manje trositi i grejati, pa da bi imao istu kolicinu toplote ti ces morati mnogo vise da pustis grejne mase i samim tim vise placati.
Ili, u slucaju da bude ovo sto bi ti i prihvatio, neka baba ce odvrnuti da se zagreje na 30*C, sta je briga - najveci deo toga cete vi ostali placati, NE ona.

Mozda je to dobro za zgradu uopste, i za toplanu naravno. Ali je mnogo bolje da se stvarno podeli potrosnja. To za sada ima samo nekolicina zgrada u BG, i NS.
[ anon70939 @ 18.06.2013. 23:04 ] @
Citat:
Dexic: TKod mene postoje provodne cevi kroz stan, zato ne moze skroz da se iskljuci pa se po nekoj njihovoj logici/matematici placa 30%. Moze i da se nista ne placa, ako nemas cevi kroz stan (i nemas vec kalorimetre u zgradi).

ma kapiram logiku, ali nije bas posteno... Ako me uslovljavaju da moram da kupim sta vec... da bih presao na taj sistem, i ako dozvoljavaju da se iskljucim i grejem na struju, onda tih 30% nije posteno...
Sto se mene tice, neka oni zaobidju moj stan cevkama. I onako su ruzne :).
Ako se vec prave pametni pa hoce da naplacuju po potrosnji, a ne vise pausalno, i to naravno rade ne da bih ja ustedeo novac... onda neka mi dozvole da potrosim 0 KW ili kalorija ili cega vec... pa neka toliko i platim.
Dakle ako se odjavim onda sam odjavljen. Sta ima tu vise da se placa?

A sto se tice TVa, valjda postoje neke mogucnosti i to da se odradi. Recimo stan koji ti stoji prazan i niko ne zivi u njemu, ili ti je to kancelarijski prostor... pojma nemam. Mislim da ima nekih fora...
[ Dexic @ 18.06.2013. 23:25 ] @
Ako predjes na kalorimetre, NE mozes da se odjavis. To je ona najveca nebuloza!
Odjavljivanje je moguce samo ako nema kalorimetara, i postoji fizicka mogucnost da se odseku radijatori i dovod u tvoj stan (sto negde samo nije moguce).
Moguce je cak i ako prolaze provodne cevi kroz stan, ali se placa 30% onda. Koliko sam shvati moze i da se odjavi skroz ako cevi prolaze kroz zidove tvog stana ali ne i kroz stan (obicno su samo u podu/plafonu).

Ali ne daju ako se imaju kalorimetri :( Prosto MORAS da placas harac koji je oko 20-25% pausalne cene (toliko je u BG za vrlo malo novih zgrada gde sam video kako radi ova potrosnja)

Sve ovo je za BG - ne znam kako je u drugim gradovima! Ako se nesto promenilo, ili ako neko ima neku korisnu informaciju oko odjavljivanja sa kalorimetrima, neka je podeli sa nama. Ja iz tog razloga sam odlucio da ne menjam stan.
[ mrkii @ 19.06.2013. 07:14 ] @
A kakva je situacija kada su kalorimetri vec ugradjeni ali se ne koriste (nova zgrada), i nikakve "tudje" cevi ne prolaze kroz stan?
Ima li ko takvih iskustava?
[ adzo_ @ 19.06.2013. 09:11 ] @
Citat:
Dexic:Koji grad? Na 48m2 u BG bi pausalna obaveza bila preko 5000RSD mesecno tokom cele godine recimo, ovo je odlicno.
Takodje, 2700-2800, manje 900 fixnih, je oko 1800. Kako je kWh za grejanje oko 7RSD, ispada da ti nisi ni 300kWh potrosio na grejanje.
Nesto mi je to preniska cifra, cak i meni ;)
Jesi li siguran da vam nije neko nastelovao kalorimetre :D (ne moze da se primeti jos uvek jer, za razliku od elektro mreze, nema kontrole svih objekata jos uvek)

Čačak
Kod nas je jeftinije grejanje u odnosu na BGD za oko 20% bez obzira koje je merenje(po kvadratu ili po potrosnji), oko 5din je toplotni KW

Nisam siguran da mogu tehnicki objasniti kako ali spoljni zidovi imaju bar 50cm debljine i primer:
Racunar mi je u jednoj manjoj prostoriji(desktop racunar) i cim malo vise poteram grafiku da radi, postaje vrucina u sobi da se mora malo otvoriti prozor

Inace odgovor na pitanje kako se odjaviti
Grejne sezone 2011 sam placao po kvadratu fiksni mesecni iznos nesto malo ispod 4000din a istovremeno sam imao kalorimetre u hodniku pa sam uporedo pratio potrosnju
Po tadasnjoj racunici sam video da placam vise nego duplo u odnosu na ono sto potrosim pa sam bio resio da se odjavim sa grejanja ukoliko ne omoguce da se placa po potrosnji
Kod njih sam dobio informaciju da je moguce da se odjavim sa grejanja i da je potrobno da se plati taksa od 800din i da ce doci njihov tehnicar da plombira ventil za stan koji se nalazi isto u hodniku(za svaki stan posebno)

Ukoliko je bitno podstanica nam se nalazi u zgradi i zajednicka potrosnja(grejanje hodnika) nam je nesto smesna(ona se deli po kvadraturi stanova), tipa 5-6-7KW mesecno
Hodnik ima dupla ulazna vrata tako da se ne hladi tako lako
[ cika dacha @ 19.06.2013. 11:49 ] @
CoyoteKG@ Grejanje.koje grejanje?majku li vam j@b@m onu nenormalnu :-)
[ Dexic @ 19.06.2013. 19:03 ] @
Citat:
mrkii:
A kakva je situacija kada su kalorimetri vec ugradjeni ali se ne koriste (nova zgrada), i nikakve "tudje" cevi ne prolaze kroz stan?
Ima li ko takvih iskustava?

Za odjavljivanje? Vazi isto kao i da nema kalorimetara, jer se ne koriste.
[ Dexic @ 19.06.2013. 19:07 ] @
Citat:
adzo_:
Čačak
Kod nas je jeftinije grejanje u odnosu na BGD za oko 20% bez obzira koje je merenje(po kvadratu ili po potrosnji), oko 5din je toplotni KW

CIsto da proverim - sa PDVom?

Citat:
Racunar mi je u jednoj manjoj prostoriji(desktop racunar) i cim malo vise poteram grafiku da radi, postaje vrucina u sobi da se mora malo otvoriti prozor

Ovo mi je jako dobro poznato :D

Citat:
Kod njih sam dobio informaciju da je moguce da se odjavim sa grejanja i da je potrobno da se plati taksa od 800din i da ce doci njihov tehnicar da plombira ventil za stan koji se nalazi isto u hodniku(za svaki stan posebno)

Super za vas :) Kod nas su takse petocifrene!

Citat:
Ukoliko je bitno podstanica nam se nalazi u zgradi i zajednicka potrosnja(grejanje hodnika) nam je nesto smesna(ona se deli po kvadraturi stanova), tipa 5-6-7KW mesecno
Hodnik ima dupla ulazna vrata tako da se ne hladi tako lako

Da, mada to zavisi od zgrade; negde prolaze cevi tako da se i hodnik greje (bespotrebno realno). Ali tako nesto je i u BG, gde sam video da ima kalorimetar.
[ mrkii @ 19.06.2013. 19:54 ] @
Citat:
Dexic: Za odjavljivanje? Vazi isto kao i da nema kalorimetara, jer se ne koriste.

A kada bi se koristili?
Na to sam mislio.
[ Dexic @ 19.06.2013. 19:58 ] @
Koristice se kad toplana dodje i prikaci ih, skupstina stanara potpise ugovor o placanju po potrosnji i potpise ugovor o ocitavanju kalorimetara.
[ mrkii @ 19.06.2013. 21:29 ] @
:):):)
Hvala sto pokusavas da mi odgovoris, ali ja lose postavljam pitanja.
Dakle, kada se vec krene sa ocitavanjem kalorimetara.
Moze li tada da se otkaze grejanje i pod kojim uslovima?
[ Dexic @ 19.06.2013. 22:21 ] @
U BG-u ne moze bez da cela zgrada se odluci da otkaze. Tj. ne moze stan zasebno.
[ mrkii @ 20.06.2013. 06:25 ] @
Citat:
Dexic: U BG-u ne moze bez da cela zgrada se odluci da otkaze. Tj. ne moze stan zasebno.

Ako ovo ne bi palo u Strazburu onda stvarno ....

[ Vasastajić @ 20.06.2013. 07:25 ] @
A koje tvoje pravo, pritom definisano unutrašnjim pravom države Srbije, misliš da ti je time povređeno?
Šta misliš koliko godina jalovog i skupog parničenja u Srbiji bi morao da utucaš od svog života da bi udovoljio osnovnom uslovu obraćanju sudu u Strazburu, a to je da prvo moraš sve pravne lekove domaćeg pravosuđa da iskoristiš, čak do ustavne žalbe, pa tek onda da se obratiš apelacijom Evropskom Sudu?
A onda, kada i predaš apelaciju, da sačekaš desetine hiljada predmeta koji čekaju na rešavanje pre tvog.
Samo iz Srbije na rešavanje u Strazburu čeka oko dest hiljada predmeta.
Ne bih se ja baš tako lako kleo u taj sud, jer ni on, kao niti jedan drugi u svetu, nije imun na politički uticaj.
[ Dexic @ 20.06.2013. 14:23 ] @
Takva razmisljanja (da bi u Strazburu nesto uradili) ignorisu cinjenicno stanje u Srbiji - otprilike ovo sto je Vasa opisao.

Nije fora razmisljati gde se nesto mozda moze uraditi, vec kako da tvoj zivot najbolje moguce iskoristis, prihvatajuci da drugi imaju vece mogucnosti od tebe. Jer alternativa je da crknes od zavisti - ono.... tvoj izbor :D
[ Dexic @ 20.06.2013. 15:38 ] @
Nije Srbija, ali mislim da se ne razlikujemo primetno od "komsija":
http://www.kamatica.com/vesti/...oci-rezija-sesta-u-svetu/10877
Znaci, osnovni troskovi vecu u HR nego u Nemackoj ili Francuskoj :)

Evo inace prosle teme o iskljucenju sa grejanja pune venturinih, po obicaju, "korisnih" komentara :)
http://www.elitemadzone.org/t4...inskog-grejanja-novim-zgradama