[ Trick Fix @ 21.06.2013. 07:14 ] @
Od 11h pa na dalje ume da bude fest pakleno,

Kako izdržavate rad pod vedrim nebom po ovako jakom suncu?

Čini mi se da pre 20-30god. nije bilo ovako jakog sunca ili se varam?
Šta će biti u Avgustu ako je sad ovako?
[ mrkii @ 21.06.2013. 07:20 ] @
Sunce u Pancevu i Srbiji nikada ne moze da bude pod 90 stepeni tako da ti niko ne moze odgovoriti.
[ Trick Fix @ 21.06.2013. 07:30 ] @
mrkii,
Ma naravno da je tih 90º figurativno,
gde si se uhvatio baš naj-nebitnijeg detalja ? Nije u tome poenta.
Poenta je da je sunce gore iznad glave a brusilice,bušilice,aparati za zavarivanje pršte,zuje,varniče
da dogreju i onako vruć dan.

To vas pitam kako je ispod šlema na 37-38C u hladu
ili na nekom drugom poslu pod vedrim nebom?
[ Wajda.W @ 21.06.2013. 08:04 ] @
Na svu srecu ne radim na otvorenom pa ne znam. Ali sam pre par godina imao prilicno cudnu naviku da odem sa drugarima na basket ili fudbal u 3 popodne. Ono sto je fora je samo da stavis neku kapu na glavu da te ne udari suncanica, a ostalo je u unosu vode. Navikne se telo na tu temperaturu, ono sto ostane je obilno znojenje. TIpa tada za 2 sata basketa popijem po 3 litre vode sigurno ako ne i vise. I naravno nemas tolike fizicke mogucnosti, brze se umaras.
[ Emmy @ 21.06.2013. 17:57 ] @
ja mogu da izdrzim bilo koju temperaturu pod uslovom da imam kapu i da sam se namazao kremom.

Ako vec radis terenski ili napolju ponesi na teren bar plasticnih boca vode ili soka potpuno zaledjenih i kupi suncobran ako recimo nesto instaliras na otvorenom.
[ anon70939 @ 21.06.2013. 17:59 ] @
ti si musko?
[ Trick Fix @ 22.06.2013. 02:03 ] @
Emmy,
Citat:
CoyoteKG: ti si musko?

Emmy?

O Bože kaka su vremena došla,
POL čoveka ni po Nick-u ne možeš da proceniš.

Edit,




[Ovu poruku je menjao Trick Fix dana 22.06.2013. u 11:59 GMT+1]
[ JankoNIS @ 22.06.2013. 10:34 ] @
Roberte, cini mi se da vredjas coveka bez ikakve osnove. Nit znas ko je, ni odakle je a vec si mu postavio dijagnozu. Kakva bi ona bila ako procitamo tvoje postove u par proteklih godina?
[ mrkii @ 22.06.2013. 10:39 ] @
Citat:
JankoNIS: Roberte, cini mi se da vredjas coveka bez ikakve osnove. Nit znas ko je, ni odakle je a vec si mu postavio dijagnozu. Kakva bi ona bila ako procitamo tvoje postove u par proteklih godina?

Bas sam jutros pomislio kakvu li dijagnozu ima Trick Fix.
Ljudski mozak je cudo!
[ Trick Fix @ 22.06.2013. 10:58 ] @
Nije mi bila namera da postavljam nikakve dijagnoze i nemoj molim te tako to da nazivaš,
Samo mi je bio čudan odabir imena,

I nije mi bila namera da vredjam,

Ev IZVINJAVAM se čoveku ako je tako zvučalo.

Vel pozdrav
[ SASASTA @ 22.06.2013. 11:04 ] @
vise vas udari u glavu emmy nego sunce a za sunce sesir naglavu a majica svetle boje koja moze da se pokvasi pa obuce brrr.
[ Trick Fix @ 22.06.2013. 11:08 ] @
Ma jeste to kad si na plaži,
ali šta kad 7-8 sati radiš pod vedrim nebom?

Kakav tu peškir,čini mi se ništa ne pomaže,
[ Almir87 @ 22.06.2013. 12:03 ] @
a sta bi da kupite sijeno?kupljenje sijena na +37 e to je umjetnost..
[ Bufalo Kikiriki @ 22.06.2013. 12:59 ] @
Ja natopim neku maramu vodom i obavijem oko glave i da pada preko vrata i to nosim ispod šlema. Mada često se prebacujem sa jednog gradilišta na drugo pa rashladi i malo klima u autu.
[ deedee6 @ 22.06.2013. 13:57 ] @
Pravac bazen...

[ tune @ 22.06.2013. 15:37 ] @

http://www.amazon.com/NECK-COO...ARF-WRAP-Bandana/dp/B004XX4X9E

ovo je od prosle , videcemo kakva ce biti ova godina:
na parkingu +54ºC



[ valerijan @ 22.06.2013. 16:52 ] @
kineski recept (ukratko):
Citat:
Recept je jednostavan: očišćen grašak oprati i potopiti u vodu da odstoji dva sata, a potom ga kuvati dok se zrno ne rasprsne. U vodu u kojoj se grašak kuvao, dodati šećera po ukusu. Napitak konzumirati hladan, više puta dnevno.


cela vest:
Citat:
Oko 270 kineskih radnika istovremeno je radilo na tri dela konstrukcije mosta, koji već pomalo baca senku posred toka Dunava. Vredni kao mravi, razmileli su se po celom gradilištu još od svitanja, jer najavljeno je da će živa dosegnuti 37. podeljak.

Zbog vrućine vodi se računa o radnicima i primenjuju preventivne mere, ali neizostavna je i tradicionalna kineska medicina.

Tehnički direktor CRBC na gradilištu mosta preko Dunava Cou Džen kaže da prate vremensku prognozu, ali i da postoji tim za bezbednost. Na mestu gde se radi prednaprezanje temperatura dostiže i 40 stepeni, a na delovima gde se koriste metal i čelik, živa se penje čak i do 50 Celzijusa.

Kada je tako vruće, radnici nisu na poslu.

"Radnici su na mostu od pet sati ujutro, oko deset je pauza, a posle podne od 15 časova nastavljaju sa radom. Međutim, kada su temperature ekstremne, prilagođavamo se situaciji. Kada su velike vrućine, od 11 do 15 časova se ne radi. Osim dužih pauza, na više mesta su punktovi sa obezbeđenom vodom za piće i za osvežavanje, a u borbi protiv sunčanice koristimo i lekove. Neizostavna je naša tradicionalana kineska medicina bazirana na grašku jer se smatra da je dobar protiv sunčanice", objašnjava Džen.

Recept je jednostavan: očišćen grašak oprati i potopiti u vodu da odstoji dva sata, a potom ga kuvati dok se zrno ne rasprsne. U vodu u kojoj se grašak kuvao, dodati šećera po ukusu. Napitak konzumirati hladan, više puta dnevno.

Priroda posla je takva, dodaje Džen, da su radnici stalno na otvorenom, pa su se navikli i na hladno i na toplo. Ipak,lakše podnose vrućinu nego zimu. Kompanija CRBC trenutno radi na mnogim gradilištima, a neka od njih se nalaze u mnogo toplijim krajevima nego što je Srbija - u Angoli, Mozambiku, Pakistanu...



Njemu lično je do sada Srbija najtoplija zemlja gde je bio angažovan. A radio je uglavnom u jugoistočnoj Aziji. Najduže je bio na Tajlandu, gde je prosečna godišnja temperatura 28 stepeni.

"Sigurno će temperatura uticati na radove, ali mi sprovodimo mere kako se to ne bi odrazilo na pomeranje rokova", istakao je Džen.

I panorama koja se vidi sa obala Dunava pokazuje da vremenski uslovi Kinezima ne mogu da diktiraju tempo. Prebrodiće oni ovo i još jedno leto dok se rečno korito ne premosti i most konačno pusti u funkciju do kraja 2014.



p.s
Citat:
Osim Kineza, na gradilištu je i oko 300 domaćih radnika koji su raspoređeni na blizu deset kilometara pristupnih saobraćajnica. Naši neimari takođe primenjuju preventivne mere zbog vrućine, ali imaju drugačiji tempo. Velika pauza je od 10 do 11 časova, a potom na svaki sat po 15 minuta.


izvor


[Ovu poruku je menjao valerijan dana 22.06.2013. u 20:20 GMT+1]
[ Minnie9 @ 24.06.2013. 15:15 ] @
uvek imaj flasicu s vodom kod sebe, i pripazi na ishranu, to ti je najvaznije. jedi sto vise povrca i voca, ako mozes samo to, ako ne, onda bar izbaci svo testo, belo brasno, meso, zatim slatkise, secer, sve przeno, masno... ja kombinuem sveze voce i povrce i kuvanje na pari i dosad nisam imala nikakvih problema.
[ Trick Fix @ 24.06.2013. 15:45 ] @
Minnie9,
Slažem se ↓
Citat:
Minnie9: uvek imaj flasicu s vodom kod sebe, i pripazi na ishranu, to ti je najvaznije. jedi sto vise povrca i voca

Ljudsko telo nije perpetum mobile,
ako sve izbacim a krenem sa Musli,pahuljicama,Fun&Fit mixturama i uradim ovako ↓↓↓
Citat:
Minnie9: ...onda bar izbaci meso,sve przeno


- na 'čemu' ću da radim ?

PS:Povoljna prognoza je da će temperatura malko da se unormali,
pa čak i ode ispod uobičajne za ovo doba godine.Barem da bude lakše ispod šlema.

Kad VAS čitam,imam utisak da se samo ja nešto mlatim po Bausteli/Radilištu,
a svi ste uspeli da se dobro organizujete i život uredite tako da se posao obavlja iz Fotelje.

Ee,jbg, niste fer,
ispade da sam od cele ekipe ja jedini nazovi 'Bosanac na Mešalici' -sa šlemom

[Ovu poruku je menjao Trick Fix dana 24.06.2013. u 16:59 GMT+1]
[ Minnie9 @ 24.06.2013. 22:05 ] @
ja sam i meso izbacila, a ti naravno ne moras, bitno je da izbacis svu nezdravu hranu. na njeno mesto dolazi povrce i voce, nikako musli, fun&fit isl :) Sirova nepreradjena hrana, dakle sveze voce i povrce, je hrana ciji hranljivi sastojci nisu unisteni termickom obradom, i koja daje mnogo vise energije nego sto se obicno misli (ako te interesuje malo vise o tome skini s neta knigu viktorije butenko - u 12 koraka do sirove hrane). Svi znamo da nezdrava hrana ne prija organizmu ali iznenadio bi se koliko izbacivanje iste cini da se bolje osecas.

[Ovu poruku je menjao Minnie9 dana 24.06.2013. u 23:35 GMT+1]