Pre neki dan sam premotavao kanale na TVu i zastao na nekom i video taj koncert. Zgranuo sam se masom koja je došla na taj koncert...
A ovaj tekst me podsetio na situaciju od pre 10 dana gde mi je kolega na telefonu pokazivao fotografije svoje cerke koja je zavrsila 8 razred i bila na maloj matori, i ponosio se...
Slikao je u nekim provokativnim FB pozama, skockanu bas ovako kako je opisano u tekstu, i gledam ga ne znajuci sta da mu kazem a da ga ne uvredim, a njemu se oci cakle od srece...
[Ovu poruku je menjao CoyoteKG dana 04.07.2013. u 23:36 GMT+1]
[ Sceka @ 04.07.2013. 22:51 ] @
Procitao... I da citiram nesto iz prvog odgovora a sa cim se potpuno slazem:
Citat:
EQ te tera da se prilagodjavas novonastaloj situaciji ili da izrastes u intelektualnog snoba,nesretnika…koji se u nicemu ne snalazi..
Sto se dece tice treba se malo vise baviti njima pa nece gledati TV i citati knjige…ali danas roditelji imaju sve manje vremena za svoju decu.Deca uce iz primera…o tome treba da razmisljamo…
I ne znam sta vise reci. Naravno, mnogo toga moze da se kaze, I prica se, I razmislja... ali, u sustini, sve se svodi na ovo citirano, sa nekim varijacijama koje u osnovi nisu bitne.
Uz ispravku citata - verovatno je mislila na IQ a ne na EQ (EQ = ekvilajzer, ko o cemu ja o mojoj profesiji... :) )
ne znam.. meni je tekst poprilicno imbecilan.. ako je ceca nas jedini problem u drustvu koji imamo, onda mi prakticno i nemamo problem..
cekaj, sad.. sada je problem sto je na cecinom koncertu doslo toliko ljudi, a nije problem kada dodje toliko ljudi na npr roling stonse ili metaliku ili koga vec.. sta onda? onda mozemo da kazemo "eto, neverovatno koliko narkomana ima i alkosa" mislim, wtf?
ta generalizacija me je uvek nervirala.. ako neko slusa ovo, on je ovakav, ako neko slusa ono, on je takav.. dokle vise da se ljudi dele na ove i one? svako ima pravo da slusa sta god mu odgovara bez da neko nipodastava i etiketira kao "seljaka, narkomana, bla, bla"
kao, autorka teksta je ponosna jer njena cerka odudara od vecine, zato sto je isala u starkama na maturi.. mozes misliti.. verovatno se i polivala pivom da bi se razlikovala od ostalih..
ko da je ceca izmislila da na svecanim priredbama treba ici svecano obucen..
NE BRANIM cecu ni u jednom kontekstu, samo kazem da je roditeljima lakse da okrive nekoga drugog nego sami sebe za neki njihov neuspeh..
bilo to televizija, ceca, internet, etc.. totalna glupost
treba pogledati http://www.youtube.com/watch?v=pNXyYY7LOd8
"kada covek sretne ovakve ljude na ulici veruje da su se oni slucajno zatekli u njegovom gradu, onda dodje ovde i shvati da ih se skupilo 10 soma"
na stranu sto takodje ne podrzavam metal-rok ludiranja (samo su druga strana ovih) al kvalitet muzike ne moze da se poredi.
[ Sceka @ 04.07.2013. 23:23 ] @
Text u sustini nije o Cecinom koncertu nego mnogo vise od toga. Samo ako se letimicno 'preleti' moze da se stekne utisak da je taj concert u zizi napisanog. A I postavljac teme je lepo dao smernicu za razmisljanje...
Pozdrav!
[ ventura @ 04.07.2013. 23:28 ] @
Sve sami umetnici, akademski građani, intelektualci, a na venčanjima i ostalim opštenarodnim proslavama se isključivo slušaju Šopen i Bah. Kako da ne.
Imam jednog na Faceu kome je Ceca izgleda nešto poput šulja na dupetu, nikako da je se mane na wallu, tobože akademski građanin, otac profesor, majka lekar, zgražavanje nad kičom i šundom, a ovamo mu na svadbi Baja Mali Knindža rasturao sve u šesnaest... Al bitno je da je Ceca ovakva ili onakva, a oni koji je slušaju sam talog društva..
Ja generalno ne slušam ama baš nikakvu muziku, totalni sam antitalenat za to, ali kapiram da ljudi vole da odu na koncert pre svega radi provoda a ne da bi napravili neki lifestyle-statement (osim u slučaju filharmonije)... Tako da etiketirati ljude zbog toga što su otišli na koncert Cece/Karleuše/koga god, ne da ne predstavlja 'intelektualizam' već upravo otkriva najveću moguću malograđanštinu i moralno dno.
[ mondexx @ 04.07.2013. 23:38 ] @
svi mi znamo sta je doticna mislila.. ona je uzela cecu kao primer "nedolicnog" odevanja mladih danas u Srbiji, a nije ceca ta koja vaspitava necije dete, vec taj koji krivi druge..
ajde, sad svi koleltivno da idemo u operu i mozda dozvimo kolektivno produhovljenje i preko noci postanemo svi kulturni i pocnemo da nosimo starke na maturi..
svako ima pravo da slusa sta hoce i da se oblaci kako hoce.. i svako ko misli drugacije, ima generalno neki problem u glavi koji bi na vreme trebalo da leci..
zamisli da nipodastavas nekoga jer se obukao onako kako ti ne odobravas.. ili je otisao na neki koncert za koji ti smatras da lose utice na mlade ljude... to je verovatno ona "intelektualna" Srbija..
[ Wajda.W @ 05.07.2013. 00:13 ] @
Licno ne slusam Cecu, ali o ukusima ne treba raspravljati. Mozemo mi ovde da polemisemo do ujutru koja muzika je kvalitetnija (rep, rok, pop, folk, rnb, itd...)
Licno ne smatram da je popularnost Cece, ili muzicko opredeljenje nacije krucijalno po pitanju kulture u drzavi iz prostog razloga sto vrsta muzike ne uslovljava osobu da bude kulturna.
Moze neko da slusa narodnjake i da ide u pozoriste, cita knjige, itd...
Sada kada bolje razmislim, sta se uopste smatra kulturno uzdignutom osobom? Sta ta neka osoba X mora da ispuni da bi se mogla nazvati kulturna?
[ Minnie9 @ 05.07.2013. 00:51 ] @
Citat:
Sceka:
Text u sustini nije o Cecinom koncertu nego mnogo vise od toga. Samo ako se letimicno 'preleti' moze da se stekne utisak da je taj concert u zizi napisanog. A I postavljac teme je lepo dao smernicu za razmisljanje...
Mada...
Ceca je "Srpska majka"? Zena koja je bila udata za kriminalca. Zena koja je vodila poslove posle njegove smrti. Zena koja je dokazala da zakon za nju ne vazi ukoliko imas novca. Da mozes da pokrades milione, vratis jedan deseti deo, pa onda kaznu odlezis nesto kratko kuci u djakuziju... Dok drugi idu zbog samoodbrane u ZATVOR, a ne u kucni pritvor...
Ser* mi se kad cujem da je ona "Srpska majka". Gadilo bi mi se za bilo koga.
Na svadbi mi je bila zabavna muzika, ali bilo je i narodne. Ali Ceca nije bila... Narodnu ne slusam jer ne znam da uzivam u njoj, a ne zato sto sam fensi, no na svadbi se slusala muzika ne ona koja meni odgovara nego mojim gostima...
Ne znam da li ste izlazili skorije u grad. Recimo po BGu na te poznate splavove. Nisam bio ali mogu da pretpostavljam da je slicno kao u vecini lokala u Kragujevcu.
Gde su sve klinke obucene po uzoru na ovu nasu Grand estradu... To po Svajcarskoj i Francuskoj nisam vidjao... Ni priblizno.
Sad mi prodje i ona pedofilska tema ovde na EMZ, gde sam bio potpuni protivnik. Sada te ljude tamo (da ih ne imenujem) i razumem.
Sto bi se oni ustrucavali da povale tu decu, kad ti roditelji ponosno oblace kao satorske pevaljke... isticu dup*ta i sise, a posle kukaju...
Evo i zaebancije koja je dosta istinita...
[ Lavlja_Jazbina @ 05.07.2013. 06:27 ] @
@mondexx
Citat:
ne znam.. meni je tekst poprilicno imbecilan.. ako je ceca nas jedini problem u drustvu koji imamo, onda mi prakticno i nemamo problem..
To je prvi problem,sto se za tekst misli tako.
Citat:
cekaj, sad.. sada je problem sto je na cecinom koncertu doslo toliko ljudi, a nije problem kada dodje toliko ljudi na npr roling stonse ili metaliku ili koga vec.. sta onda?
Ovo je drugi problem,sto bi izjednacio sa suzenjem svesti.Preslisas li ti sebe kada lupis nesto ovako.
Citat:
onda mozemo da kazemo "eto, neverovatno koliko narkomana ima i alkosa" mislim, wtf?
A ovo je za nobela,kako je opisala,moze se slobodno reci tupu osobu.
Citat:
koja od uzbuđenja, adrenalina i nemogućnosti da se izbori sa onim što je snašlo, đipa u vazduh ne znajući šta bi drugo.
Ovo cu prepisati hemiji koju prskas iz aviona a bio si slucajno ispod,pa si poceo da haluciniras.
Citat:
Ja generalno ne slušam ama baš nikakvu muziku, totalni sam antitalenat za to, ali kapiram da ljudi vole da odu na koncert pre svega radi provoda a ne da bi napravili neki lifestyle-statement (osim u slučaju filharmonije)... Tako da etiketirati ljude zbog toga što su otišli na koncert Cece/Karleuše/koga god, ne da ne predstavlja 'intelektualizam' već upravo otkriva najveću moguću malograđanštinu i moralno dno.
Ne,citam i nije mi jasno,ti ovo da napises.Bruka.
Citat:
ako je ceca nas jedini problem u drustvu koji imamo,
Da, zajedno sa ovima.
Mogu reci da sam razocaran podrskom clanova es a.
[ anon70939 @ 05.07.2013. 06:38 ] @
Ovo su svi videli milijardu puta, ali evo opet da podsetim..
Ovo su nasi uspesni ljudi. Ovi nam vode drzavu... Sta onda da ocekujemo od ostatka nacije... Zamislite nas za 20 godina...
[ Dexic @ 05.07.2013. 06:46 ] @
Citat:
CoyoteKG: Ovo su svi videli milijardu puta, ali evo opet da podsetim..
Ovo su nasi uspesni ljudi. Ovi nam vode drzavu... Sta onda da ocekujemo od ostatka nacije... Zamislite nas za 20 godina...
Palma nije tu da zna ili ne zna o Sopenu i Betovenu, vec da vodi grad. Sto ako ga uporedimo sa ostalim gradonacelnicima a i politicarima u Srbiji, izgleda da je mnogo bolje uradio.
Zalosno je koliko neki ocekuju nepotrebne stvari od takvih ljudi. Oni treba da umeju da ostvare neki napredak drustva. Da li zna ko je Sopen... neka se brinu dokone Olje Beckovic i sl.
Jeste smesno, ali ne mesajmo bespotrebno.
Da je Obradovic (ili ko je vec ministar prosvete) tako nesto izjavio pa da se hvatamo za glavu.
[ anon70939 @ 05.07.2013. 06:48 ] @
Bez uvrede, ali tvoje razmisljanje je jos zalosnije... I nemam odgovor na to sto si rekao...
Roditelji su želeli da bude veterinar. Ona je izabrala pevanje. Lakše je od štrojenja veprova. Kad pevaš, možeš da uštrojiš celu naciju. Nacija u krizi identiteta, koja je rasla istim tempom kako je Ceca formirala identitet, više ni sama ne zna da li su za nju zaduženi veterinari ili đubretari. Takvima je najlakše uvaliti ceculit.
...tako da kad narod slavi ovakvu opajdaru, to mu dođe kao mašnica na paket mafijašluka ove dvojice sa slike...
...i onda kažete: NE , NEMA KOLEKTIVNE ODGOVORNOSTI !?!
S druge strane one koji i pokušaju da u ovu vukoiebinu donesu tračak kulture, plebs ih pamti po konju , a ne po njihovim delima.
[ Vasastajić @ 05.07.2013. 07:21 ] @
Citat:
Dexic: Palma nije tu da zna ili ne zna o Sopenu i Betovenu, vec da vodi grad.
TO "vođenje grada", ama, blage veze nema sa nekakvom sposobnošću tog lika, već sa politikatskim računicama u državnom eksperimentu zvanom "Inđija & Jagodina".
Sa takvim uplivom u državni budžet, kakav ima ovaj mufljuz, moja pokojna baba bi mogla London da vodi.
A kakvu tek sliku o narodu stvara u svetu ovakva jedna "kulturna gromada".
[ dule_ns @ 05.07.2013. 07:56 ] @
Nemoj tako Vaso, a baš su se ljudi u Srbiji samoubedili da i obično tocilo može uspešno da vodi grad.
[ Nemanja @ 05.07.2013. 08:14 ] @
Palmina prednost je ne sto nije alav , nego sto za razliku od 99% srpskih politicara, ume da misli da na duze staze od sledece nedelje ... Tako da kada svi ostali predsednici opstina kradu samo za sebe i svoje poslusnike , Palma nakon sto namiri prethodno spomenute, daje deo i u "budzet" grada ... Zna se koliko treba dati Palmi za otvaranje lokala, koji kriminalci placaju zastitu...
[ ZaMpA @ 05.07.2013. 08:41 ] @
Auuuuu, pa ja tek sad vidim da je Ceca jedina izlazila na izbore poslednjih dvadeset i kusur godina!
Ali zašto nam svaki put izabere neke lopove i nesposobne? Pa dajte Svetlana, ima li to više smisla?
PS
Ako vas još jednom uhvatim kako mi deci kupujete garderobu, da znate da ću se morati naljutiti.
...
:-|
[ FoghornLeghorn @ 05.07.2013. 08:44 ] @
Nekad smo ih zvali "seljosi", "sabani", "dziberi"... Mali broj vrsnjaka je slusao tu muziku i bili bi momentalno izopsteni iz drustva cim bi se saznalo sta slusaju! Secam se druga kome smo otisli sa rodjendana jer je neko medju plocama nasao album Lepe Brene! Jedva se jadan vratio medju nas tako sto je plocu ispred skole zapalio! Mogao si da budes sve - panker, neos, roker, metalac... ali "seljos" NIKAD ako si mislio da povalis nesto, odes na dobru zurku, lepo se provedes!
Onda su se pojavili "Juzni Vetar", Cvetak Zanovetak i Luce iz Kasidola, mediji su poceli da ih "pumpaju", stigle su sankcije, "dizelasi", "sponzoruse", kriminal je postao deo estrade i zabave, medijski prioritet i znak jednakosti je povucen. R'n'R je poceo da umire - lagano ali sigurno. Definitivno je umro pre 10 godina! U bljuzgi koja je ostala medjusobno se rvu Srpske Majke, Biz(m)ismeni, Politicari, Starlete i ostali moralni sljam dok hipnotisana i drogirana masa sve to sa odusevljenjem posmatra i utapa se u isti taj kal identifikujuci se sa sistemom vrednosti koji promovisu bas takvi - nekakav polu-svet koji je bog zna kako postao merilo autoriteta i nesto na sta se treba ugledati!
I nemojte molim vas da povlacite znak jednakosti izmedju narodne muzike i ovog "mass-folka" koji je "narodni" samo toliko sto to "narod" slusa. Narodna muzika je nema veze sa ovom masovnom produkcijom "aspirina" koja caruje poslednje dve decenije. Prava, narodna muzika je takodje odavno mrtva - mada ta cika i vriska ima sve vise poklonika i u akademskim krugovima koji sebe smatraju "trendy"!
A mi ostali smo se povukli, smucamo se po forumima, trazimo ljude koji mozda slicno misle, koji mozda ne gledaju farmu, koje zabole stojko da procitaju sledece:
Citat:
Danasnji Blic: OTKRIVAMO Ko je i kakva je Stanija Dobrojević?
Srpski top model: Tražili su da spavam i sa muškarcima, to rade mnogi manekeni!
OPA! VIŠE NIJE FINA? Aleksandra promenila imidž?
ŠOKANTNO! Filipa kompromituju fotomontažom!
Ljigavac Sulejman će ispratiti Staniju?
Ljuba Pantović je četvrti izbačeni finalista
Sve laži Stanije Dobrojević
Vesna Rivas treći izbačeni finalista sa Farme
Jovana hoće Dariju za kumu...
I jos mnogo toga...
Na kraju, zasto ne i Filharmonija? Ponekad odem da slusam probe i osecam se fantasticno. Posto sam bio na moru nisam mogao idem na koncert Beogradske Filharmonije na Kolarcu 10. Juna sa Zubin Mehtom, ali sramota je da takva velicina diriguje na tako malom mestu kao sto je Kolarac ali to u stvari sve i govori. Mehta i Filharmonija na Kolarcu i Ceca na Uscu!
Davno je postojao porez koji se placao na sve sto je imalo etiketu "kic" i "sund" sto je bila jedna zanimljiva inovacija koja nazalost vise ne postoji!
[ 3way @ 05.07.2013. 09:10 ] @
Citat:
Onda su se pojavili "Juzni Vetar", Cvetak Zanovetak i Luce iz Kasidola, mediji su poceli da ih "pumpaju",
Nemojmo samo opet tu pricu kako su mediji krivi sto pustaju seljaniju...Ljudi su jedva cekali tako nesto, inace se ne bi popalili na to u roku od odmah. Kao sto se vidi iz tvog primera, Lepu Breni nisu slusali samo zato sto je drustvo bilo takvo...Umesto toga slusali su Bijelo Dugme, Plavi orkestar ili slicne "rock" bendove...U stvari sve sam narodnjak...
A seljanije je bilo uvek. Bas gledam ovih dana Pink Film, pustaju samo domace filmove, izmedju ostalog i neke od pre 300 godina. Kada se radnja desava u nekoj kafani, gde je pevaljka, to je da se krstis i nogama i rukama - nista bolje od ovog danas.
[ dejanet @ 05.07.2013. 09:32 ] @
Jbg, meni je odrastanje tkdj. proteklo u rock, pank i po neki period popic-dopic fazonu.
Danas rock-a nema na zapadu, jednostavno tamo se pravi isto takvo djubre kao kod nas, tj. svetina dobije ono sto voli i na sta ce da potrosi pare.
Bio sam u zadnjih par godina na svirkama blues/jazz poznatijih starih bendova(da ih vidim dok su jos zivi), koliko sam razumeo sve je to placeno iz budzeta jer karte nisu dovljne ni za 'gajbu-dve piva'. Znaci legende iz 60-tih,70-tih,80-tih zavise od Ministarstava za kulturu i fondova za kulturnu razmenu.
Tako da, pozivanje na lepa prosla vremena je pre zal za mladoscu ili bezbriznim detinjstvom, nego sto je to krivica Z.Mitrovica/Karleuse/Cece.
Sto se opste kulture nacije tice, hmm, bese 3-4 najvaznije k. institucije nisu radile 10-tak godina (Narodna biblioteka, Narodni muzej..)
Tesko da je za to kriva Ceca..
[ cozi @ 05.07.2013. 09:46 ] @
Kultura i obrazovanje su licna stvar. Briga o javnom moralu, kulturi i sistemu vrednosit je "leba bez motike" zivot.
[ HeYoo @ 05.07.2013. 09:57 ] @
Citat:
3way:
Nemojmo samo opet tu pricu kako su mediji krivi sto pustaju seljaniju...Ljudi su jedva cekali tako nesto, inace se ne bi popalili na to u roku od odmah. Kao sto se vidi iz tvog primera, Lepu Breni nisu slusali samo zato sto je drustvo bilo takvo...Umesto toga slusali su Bijelo Dugme, Plavi orkestar ili slicne "rock" bendove...U stvari sve sam narodnjak...
A seljanije je bilo uvek. Bas gledam ovih dana Pink Film, pustaju samo domace filmove, izmedju ostalog i neke od pre 300 godina. Kada se radnja desava u nekoj kafani, gde je pevaljka, to je da se krstis i nogama i rukama - nista bolje od ovog danas.
Nisu smo mediji ali oni dominantno "vaspitaju" mase.
Citat:
Kultura i obrazovanje su licna stvar. Briga o javnom moralu, kulturi i sistemu vrednosit je "leba bez motike" zivot.
Preseli se u neku africku ili azijsku vukojebinu pa proveri kako je kultura i obrazovanje licna stvar.
[ cika dacha @ 05.07.2013. 10:04 ] @
u Srbiji popularna ceca a u americi dzastin biber! u cemu je razlika?
sve ide iz porodice! sve!
ova slika dovoljno govori!
[ HeYoo @ 05.07.2013. 10:17 ] @
Deca (a i roditelji) visestruko vise vremena provode pored ekrana nego u medjusobnom razgovoru.
Kolika je moc medija? Dovoljno je ljudima par godina putem medija da budis strahove, serviras vekovne nepravde i iskrivljenu istoriju pa da krenu puskom na komsiju.
Sto se tice slike gore - kada bi nastavnici i celo skolstvo pronasli svoje mesto u novonastalom sistemu tada bi i djaci/roditelji gledali drukcije na istu. Nije skola religijska ustanova pa da bezuslovno zavredjuje postovanje.
[ cozi @ 05.07.2013. 10:31 ] @
Citat:
HeYoo:
Citat:
Preseli se u neku africku ili azijsku vukojebinu pa proveri kako je kultura i obrazovanje licna stvar.
Klasican evrocentrizam, ti iz evropske perspektive sudis o africkoj ili azijskoj kulturi. Svako se obrazuje u skladu sa mogucnostima i uslovima drustva u kom zivi... Ako prevazidje to drustvo ide dalje... Ali je to i dalje licna stvar.
Iz nase (evropske) perspektive, u uslovima liberalnog koncepta drustva, gde svako ima slobodu da izabere nacin na koji ce ziveti (dok to ne ugrozava druge), govoriti o kulturi i obrazovanju kao necemu sto se tice bilo kakvog koliktiviteta je apsurd.
[ anon70939 @ 05.07.2013. 10:42 ] @
Citat:
Nemanja: Palmina prednost je ne sto nije alav , nego sto za razliku od 99% srpskih politicara, ume da misli da na duze staze od sledece nedelje ... Tako da kada svi ostali predsednici opstina kradu samo za sebe i svoje poslusnike , Palma nakon sto namiri prethodno spomenute, daje deo i u "budzet" grada ... Zna se koliko treba dati Palmi za otvaranje lokala, koji kriminalci placaju zastitu...
Na sta smo spali i koliko smo jadni, kad se tesimo tako sto pricamo i super-alavim, alavim i manje alavim politicarima...
I kad jednog manje alavog politicara dizemo u nebesa... To sto je i dalje alav, nema veze?
I takav stav ima itekakve veze sa temom... Sve je izvrnuto...
[ jnk @ 05.07.2013. 10:44 ] @
To da je manje alav je tek bajka.
[ Wajda.W @ 05.07.2013. 10:47 ] @
Citat:
FoghornLeghorn: Nekad smo ih zvali "seljosi", "sabani", "dziberi"... Mali broj vrsnjaka je slusao tu muziku i bili bi momentalno izopsteni iz drustva cim bi se saznalo sta slusaju! Secam se druga kome smo otisli sa rodjendana jer je neko medju plocama nasao album Lepe Brene! Jedva se jadan vratio medju nas tako sto je plocu ispred skole zapalio! Mogao si da budes sve - panker, neos, roker, metalac... ali "seljos" NIKAD ako si mislio da povalis nesto, odes na dobru zurku, lepo se provedes!
Meni je ovo totalno ludacki, da se tako izrazim. Izopstavati nekog iz drustva zbog izbora muzike koju slusa, ili terati ga da pali plocu ispred skole!? Mislis sta koji k***? Ko neka sekta, mora da upali plocu da bi se ponovo druzio. Ja ovo uporedjujem sa odabirom boje odece ili stila oblacenja. Sad ako neko nosi zutu majicu, biva izopsten iz drustva, malo karikiram, ali totalno idiotski birati druga iskljucivo na osnovu vrste muzike. Valjda je covek vise od usiju kojima sluca muziku.
[ HeYoo @ 05.07.2013. 10:48 ] @
@cozi
Spomenuti liberalni koncept je sladunjava teorija. Niko ne zivi u "kapsuli" zasticen od spoljnih uticaja. Da si se rodio ciganskom naselju sada bi ispruzenog dlana visio na semaforu.
Ni u razvijenim delovima Evrope cija je "baza" mnogo cvrsca, obrzovanje i kultura nisu u potpunosti prepusteni "trzistu".vec se sponzorisanjem odredjenih aktivnosti drzi kurs.
[ DaliborP @ 05.07.2013. 10:59 ] @
Citat:
CoyoteKG:Pre neki dan sam premotavao kanale na TVu i zastao na nekom i video taj koncert. Zgranuo sam se masom koja je došla na taj koncert...
Zgranuo se covek....koja kolicina laznog morala pliva na ovoj temi, neverovatno.
[ cozi @ 05.07.2013. 11:05 ] @
Citat:
HeYoo: @cozi
Spomenuti liberalni koncept je sladunjava teorija. Niko ne zivi u "kapsuli" zasticen od spoljnih uticaja. Da si se rodio ciganskom naselju sada bi ispruzenog dlana visio na semaforu.
Ni u razvijenim delovima Evrope cija je "baza" mnogo cvrsca, obrzovanje i kultura nisu u potpunosti prepusteni "trzistu".vec se sponzorisanjem odredjenih aktivnosti drzi kurs.
Ja nisam govorio o liberalnom kapitalizmu, vec o liberalnom konceptu drustva gde je pojedinac u centru, za razliku recimo od konzervativnog gde je neki vid kolektiviteta (porodica, zajednica, drzava..). Bezbrojni su primeri ljudi koji su nadmasili svoje okruzenje, i koji su nadmasili ljude koji su iz imucnijih, uglednijih porodica.
Mozda se u razvijenim delovim Evrope zaista i sponzorisu odredjene aktivnosti, kako ti kazes, ali se ni u jednoj zemlji ne namece sta je to "kurs". Popularna kultura je u svim zemljama prisutna na medijima i najrasprostranjenija medju ljudima. Recimo u Americi (SAD) istovremeno je najjaca estradna (pop muzika, film, starlete..) scena sa jedne i kulturna (naucna, akademska...) scena sa druge strane.
[ vilil1 @ 05.07.2013. 11:25 ] @
Ne znam odakle toliko negativnih komentara na ono sto je sasvim normalno. Narod slusa ono sto zeli. Kic, sund, seljana...sta je to, ko odredjuje? Neki komitet valjda.
Citat:
3way: Umesto toga slusali su Bijelo Dugme, Plavi orkestar ili slicne "rock" bendove...U stvari sve sam narodnjak....
Pa da. Priblizavaju narodnjake svim ljudima. I ne vidim da ima nesto sporno u tome. Pa, Eagles, Creedence C.R. itd. su postigli svetsku slavu izvodjenjem takve muzike.
Ili, turbo folk je ovakav, onakav...uglavnom sve najgore. Ali...kada su strani izvodjaci u pitanju, tu niko ne pravi problem. Klasican turbo folker - Garth Brooks, cudo je napravio u USA, nesto kao Ceca kod nas, pa ga niko ne pljuje zbog toga, vec suprotno.
I, da, nasa narodna muzika. Otprilike je ta "narodna muzika" novijeg datuma. Stvorena od strane par osoba. ;)
[ 3way @ 05.07.2013. 11:30 ] @
^
Tacno tako.
[ HeYoo @ 05.07.2013. 11:41 ] @
Citat:
Ja nisam govorio o liberalnom kapitalizmu, vec o liberalnom konceptu drustva gde je pojedinac u centru, za razliku recimo od konzervativnog gde je neki vid kolektiviteta (porodica, zajednica, drzava..).
Nisam ni ja govorio o kapitalizmu ali na kraju krajeva i ova prica moze da se gleda i sire.
Citat:
Bezbrojni su primeri ljudi koji su nadmasili svoje okruzenje, i koji su nadmasili ljude koji su iz imucnijih, uglednijih porodica.
To "bezbrojno" je verovatno par promila.
Citat:
Mozda se u razvijenim delovim Evrope zaista i sponzorisu odredjene aktivnosti, kako ti kazes, ali se ni u jednoj zemlji ne namece sta je to "kurs".
Pa ni ne mora da namece. Dovoljna je pozitivna diskriminacija.
Porediti USA i bilo koju drugu evropsku zamlju je pogresno. USA je dovoljno velika i kulturno heterogena da ima mesta za sve i svako moze naci svoje mesto bez obzira na trenutna strujanja pop kulture. S druge strane Srbija je relativno mala sredina bez jake kulturne baze i pustanje kulture niz vodu moze dovesti do toga da neke buduce generacije nemaju izbora. Svi oko mene bekecu, sto ne bi i ja?
[ ZaMpA @ 05.07.2013. 11:48 ] @
Dobro ajd sad, da ne oteramo u drugu krajnost: Turbo-folk scena ima mnogo problematičnih fanova.
Jako puno ljudi je počelo da sluša takvu muziku ne zato što im se sviđa, već zato što je "naša". Otprilike ".. neću da slušam bjelo dugme to su Hrvati oni 'oće da nas kolju, a i te ostale metalike to je sve amerika podmetnula da šire narkomaniju"
Turbo-folk izvođači su to skontali, pa je velika većina zarad profita išla na ruku takvim stavovima. Ta praksa je dovela do opšteg mišljenja da si veći Srbin ako slušaš "našu" muziku, a u to neko vreme je najbitnije bilo biti najveći Srbin. Ostatak scene zasigurno nije pomogao zato što su se intelektualci mahom ponašali kao snobovi i time dodatno smanjili šanse da neko ukapira da vrsta muzike koju slušaš (pa i nacionalna pripadnost) nema veze sa tim da li si dobar čovek.
Ja kapiram ljude koji kritikuju Cecu, oni zapravo kritikuju one koji bi dupe dali samo da budu naveći Patriota(tm) u društvu. Nažalost, ljudi lako zamene "mapu i teritoriju" pa se onda izgube u pljuvanju po Ceci iako im to nije ni bio cilj na prvom mestu.
DISCLAIMER:
Brat bratu ovo sve što sam napisao sam izvuko iz zadnjice i nemam nikakve podatke što se toga tiče :) to je neko moje emotivno shvatanje situacije.
[ DaliborP @ 05.07.2013. 12:02 ] @
Citat:
vilil1:Klasican turbo folker - Garth Brooks, cudo je napravio u USA, nesto kao Ceca kod nas, pa ga niko ne pljuje zbog toga, vec suprotno.
Nemoj mi reci da neko negde hvali Garth Brooksa u Srbiji :)
[ cozi @ 05.07.2013. 12:16 ] @
Citat:
HeYoo:
Nisam ni ja govorio o kapitalizmu ali na kraju krajeva i ova prica moze da se gleda i sire.
Pomenuo si trziste i sponzorisanje odredjenih aktivnosti, jasna asocijacija na liberalni kapitalizam.
Citat:
To "bezbrojno" je verovatno par promila.
Sasvim dovoljno da ne vazi pravilo, da ako se neko rodi kao Rom drzace ispruzen dlan, kao sto ti rece.
Citat:
Pa ni ne mora da namece. Dovoljna je pozitivna diskriminacija.
Porediti USA i bilo koju drugu evropsku zamlju je pogresno. USA je dovoljno velika i kulturno heterogena da ima mesta za sve i svako moze naci svoje mesto bez obzira na trenutna strujanja pop kulture. S druge strane Srbija je relativno mala sredina bez jake kulturne baze i pustanje kulture niz vodu moze dovesti do toga da neke buduce generacije nemaju izbora. Svi oko mene bekecu, sto ne bi i ja?
Ne poredim ja USA, vec je USA najocigledniji primer onoga o cemu ja govorim. Tamo je kultura i obrazovanje licna stvar, drzavu bas briga sta ce prosecni gradjanin da gleda, slusa, kako ce da zivi... A sa druge strane, zainteresovanim, talentovanim, vrednim pojedincima je omoguceno da se obrazuju, usavrsavaju i ostvare kao naucnici, umetnici...
Ono sto ti govoris je jednostavno apsurd. Kulturni obrazac se moze nametnuti, ali onda je potreban autoritet i primat zajednice (drzave, drustva, partije...), sto dovodi do toga da "svi oko mene bekcu, sto ne bi i ja", sad da li je to arija, Ceca ili bezvezno bektanje irelevantno je, sustina je da je nametnuto. Ako je pojedinac slobodan pri izboru kulturnog obrasca, onda moze izabrati i Cecu. Nadam se da shvatas moju poentu.
[ anon70939 @ 05.07.2013. 12:53 ] @
Citat:
Dexic:
Citat:
CoyoteKG: Ovo su svi videli milijardu puta, ali evo opet da podsetim..
Palma nije tu da zna ili ne zna o Sopenu i Betovenu, vec da vodi grad. Sto ako ga uporedimo sa ostalim gradonacelnicima a i politicarima u Srbiji, izgleda da je mnogo bolje uradio.
Zalosno je koliko neki ocekuju nepotrebne stvari od takvih ljudi. Oni treba da umeju da ostvare neki napredak drustva. Da li zna ko je Sopen... neka se brinu dokone Olje Beckovic i sl.
Jeste smesno, ali ne mesajmo bespotrebno.
Da je Obradovic (ili ko je vec ministar prosvete) tako nesto izjavio pa da se hvatamo za glavu.
Da dodam.Ipak za tu masu i posetu,mene odusevljava sposobnost menadzera da to i sprovedu.
[Ovu poruku je menjao Lavlja_Jazbina dana 05.07.2013. u 18:59 GMT+1]
[ Dexic @ 05.07.2013. 14:47 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Bez uvrede, ali tvoje razmisljanje je jos zalosnije... I nemam odgovor na to sto si rekao...
Ne zelim ja da imamo ljude koji ne znaju ko je Betoven - ali da im prebacujem je gubljenje vremena i zamaranje nepotrebnim i legalno neopravdanim stvarima.
Kao i vecina ovog foruma doduse :)
[ Dexic @ 05.07.2013. 14:52 ] @
Citat:
Vasastajić:
Citat:
Dexic: Palma nije tu da zna ili ne zna o Sopenu i Betovenu, vec da vodi grad.
TO "vođenje grada", ama, blage veze nema sa nekakvom sposobnošću tog lika, već sa politikatskim računicama u državnom eksperimentu zvanom "Inđija & Jagodina".
Sa takvim uplivom u državni budžet, kakav ima ovaj mufljuz, moja pokojna baba bi mogla London da vodi.
A kakvu tek sliku o narodu stvara u svetu ovakva jedna "kulturna gromada".
A Djilas nema i proporcionalno vise za BG? Da, da, to je sve sto je potrebno.... dali su im pola budzeta pa zato mogu.
[ anon70939 @ 05.07.2013. 14:55 ] @
Tek je djilas posebna prica sa svojim Sapicem.
A da ne pricamo o premijeru drzave...
Uvek se slatko nasmejem kad vidim ovaj klip :). Sto je najgore, on mi je najsimpaticniji od svih :)
Pa sta onda da ocekujemo od nas obicnih gradjana...
[ DaliborP @ 05.07.2013. 15:04 ] @
Citat:
CoyoteKG: Pa sta onda da ocekujemo od nas obicnih gradjana...