|
[ Flo33 @ 12.07.2013. 23:57 ] @
| Nešto razmišljam ovih dana šta od prehrambene industrije u Srbiji ima geografski zaštićeno ime, i šta je to vanprosečnog kvaliteta da bi recimo ponudili turistima, gostima, prijateljima, i sa ponosom rekli : ''E to je šabačka_______''?
Znam za pirotska peglanu kobasica, pirotski kačkavalj, homoljski med, neka rakija.. Ali to je na amaterskom nivou, odnosno onaj ko treba da se bavi time (država? proizvođači) se sa tim odnose nehajno. Koliko znam leskovački ajvar je nešto skoro zaštićen..
Ako znate za neke primere, i ne moraju biti regijski zaštićeni, neka su samo prepoznati na taj način.
Izpostavio bi Sloveniju kao pozitivan primer, gde su zaštitili sve što se dalo zaštititi, iako i ne vodi poreklo iz tih regija.
I na sajmovima, turističnim ponudama, trgovinama, dobro su znani artikli poput: kranjske kobasice, olimskog sira, prekmurske gibanice, štajerskog vina, itd.
Nisu to neki ekstra kvalitetni proizvodi, ali se postupak priprave, skladištenja, itd zna, i ne sme nositi ime ako nije po propisima.
Eto za tu peglanu kobasicu pročitah negde da se u suštini i ne zna tačno postupak, ukus, tj zna se, ali svako može prodavati pod tim imenom kobasice, i kako onda da neki Janez zna koja je prava?
Lep pozdrav. |
[ cika dacha @ 13.07.2013. 12:17 ] @
Flo33@
bermet vino iz sremskih karlovaca, futoski kupus, supa sa knedlama od griza i dzigerice su stvari iz okoline ns koje su meni odlicne! od kvaliteta, porekla,price, obicaja itd! a bermet ti svakako preporucujem!
[ Flo33 @ 13.07.2013. 14:29 ] @
Jetrene knedle nikako nisu lokalne, a za Bermet hvala, pokušaću da ga nađem. Koliko vidim to je neka vrsta vermuta. Imaš li preporuku za nekog određenog proizvođača?
[ Sceka @ 13.07.2013. 14:35 ] @
Citat: Flo33:...
Izpostavio bi Sloveniju kao pozitivan primer, gde su zaštitili sve što se dalo zaštititi, iako i ne vodi poreklo iz tih regija.
...
Bravo! Odlican primer srpske gluposti! Iako ne volim I zagrizeni sam protivnik generalizacije po bilo kom osnovu, morao sam to da tako kazem a misleci na to da smo, predpostavljam!, jedini u svetu koji nisu uradili ovo receno u citatu!
Sto se tice same teme - prvo sto mi je palo na pamet su duvan cvarci, iako sam vec odavno, godinama, prestao da konzumiram ne samo te lepe 'svinjske' proizvode nego generalno sve preradjevine... :)
Pozdrav!
[ cika dacha @ 13.07.2013. 14:41 ] @
Bermet je specijalno aromatizovano vino obogaćeno brojnim lekovitim biljem i začinima, proizvedeno na tradicionalni način. vinarije za preporuku su Kovacevic, Kis, Belo brdo! bilo sta da uzmes od njih je za preporuku! i neces se obrukati ni na zapadu!
i meso od mangulice moras da probas :-)
[ Flo33 @ 13.07.2013. 14:50 ] @
Jesu duvan čvarci zanimljiv proizvod, uopšte srpski čvarci su za svetlosnu godinu bolji od ovih ovde recimo. Ali nisam siguran da ima neki proizvođač mesa koji ih pravi i prodaje standardizovanom proizvodnjom? Ili grešim?
@cika daca, kupio si me, sigurno uzimam litru za poklon ljubiteljima sa ove strane. A ima i zanimljivu priču, da se služio na Titaniku, i Bečkom dvoru. Kao da je i recept tajna u rukama par porodica. Hvala!
[ Sceka @ 13.07.2013. 15:07 ] @
Citat: Flo33: Jesu duvan čvarci zanimljiv proizvod, uopšte srpski čvarci su za svetlosnu godinu bolji od ovih ovde recimo. Ali nisam siguran da ima neki proizvođač mesa koji ih pravi i prodaje standardizovanom proizvodnjom? Ili grešim?
...
Ne trosim vec duze vremena pa zato ne znam napamet ali ima I pakovanje sa sve etiketom I to nekoliko proizvodjaca, mada je najukusnije ono sto se nadje u mesarama "na kilo" pa ti meri koliko hoces a bez etikete iako kad pitas tacno ti kaze ciji je proizvod. Ako se setim pogledacu kad budem u prodavnici, ima ih u meni najblizem Oračcu kao I malo daljem Maxi-ju. A mozes I da pitas covekovog najboljeg prijatelja gugla... :) To sigurno nigde na svetu nema, mislim na duvan cvarke!
Pozdrav!
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|