[ fabrika4 @ 25.07.2013. 13:10 ] @
Pozdrav, Imam jedno pitanje, pa bih molio za pomoc, savjete,... Postavljao sam prije na nekom forumu, u sklopu neke druge diskusije, dobio sam neke odgovore, malo nejasno,..... Prvo cu probati da objasnim moj trenutni status: Trenutno zivim i radim u Norveskoj, imam radnu i boravisnu dozvolu, drzavljanim sam Bosne i Hercegovine. U nekim sam dogovorima za posao sa jednom firmom iz Francuske u vezi jednog projekta u Srbiji. Projekat inace traje ca. 4 godine, poslije zavrsetka tog projekta neki novi projekat,.....Nemam jos konkretnu ponudu, vec samo razmatram situaciju, nikad se ne zna Ako bi ja prihvatio taj posao, onda bi se preselio u BiH, a radio u Srbiji ( i tamo provodio vecinu vremena, minimalno 5 dana u sedmici), znaci nebi selio u Francusku. Moja pitanje bi bilo slijedece: Ako npr. potpisem ugovor sa firmom iz Francuske, mjesto izvodjenja radova u Srbiji, drzavljanstvo Bosne i Hercegovine i radna dozvola iz Norveske, kako i na koji nacin regulisati uplatu poreza na platu i doprinosa za penziono i zdravstevno osiguranje?? Na koji racun ce mi uplacivati platu: na devizni u Bosni i Hercegovini, ili na neki novi racun u Francuskoj, da li mi trebaju radne dozvole u Francuskoj (ili trebaju u Srbiji, posto cu tamo da radim)???? Gdje cu placati poreze? U Francuskoj ili Srbiji ili BiH? Gdje doprinose za penziono i zdravstveno? Napominjem da francuska firma ima svoje odjele u Norverskoj (gdje sam ja trenutno), ali su zaduzeni za skandinavski region, i ima poslovnicu i u Srbiji. E sada, neke varijante, ja ne znam jesu li moguce, posto nemam puno iskustva sa time: Dali je moguce da ja potpisem ugovor sa ovom firmom ali u Norveskoj,da dobivam platu od norvezana a da francuzi placaju norvezinama? Kako bi onda regulisao poreze i doprinose? Ili da potpisem ugovor sa firmom u srbiji? Pravo komplikovana situacija. |